Umetnost| Zabava| Život

Dve američke slike, čemu?

vladimir petrovic RSS / 02.06.2011. u 09:05

Не треба грдити огледало ако је лице ружно (Руска пословица)

Slike, kao i ljudi, imaju svoju povest.

Iz mnoštva impresija koje sam imao prilikom posete SAD (Njujork mi se svaki put dopada, ponovno i ponovno), izdvojiću ovu o jednom aspektu američkog slikarstva, pošto sam ja, na neki način „le peintre manqué" (nesudjeni slikar), odnosno neko koji je u svom formiranju sanjao da jednog dana postane - slikar, a postao je nešto posve drugo. Inshallah, uzdišem fatalistički kad se toga setim, pod arapskim uticajem, a Arapi veruju u sudbinu više nego neki drugi veliki narodi.

Postoje dve američke slike za koje znaju skoro svi Amerikanci, uključujući i one kojima je do slikarstva stalo koliko i do - lanjskog snega. One su dosta dopadljive, neki tvrde da imaju nešto, ali nisu remek-dela. Naime, ako je Englez V. S. Mom (Maugham) bio u pravu kada je u Oštrici brijača  zapisao da su „Englezi veliki narod, ali nikad nisu umeli da slikaju i nikad neće ni umeti", moglo bi se još pouzdanije tako nešto ustvrditi i za Amerikance, jer nije dovoljno za neke narode da budu brojni i moćni da bi imali i vrhunsko slikarstvo.

U pitanju su „Američka gotika" (American Gothic) Granta Vuda (Grant Wood, 1891-1942), i „Kristinin svet" (Christina's World), Endrua Vajeta (Andrew Wyeth, 1917-2009). Obe su nastale u drugom delu prve polovine prošlog veka.

Te slike su izuzetno popularne zato što su mnogo reprodukovane u najrazličitijim formama, kao i zato što dozvoljavaju da se od njih prave mnogobrojne - parodije.

1. Američka gotika se uobičajeno smatra najprepoznatljivijom američkom slikom. Naime, ako se malo zainteresujete za američko slikarstvo, neizostavno ćete naići na  konstataciju u stilu: „Grant Wood's ‘American Gothic' is the most recognizable American painting". S tim u vezi, neki u Americi danas blaženo veruju, sa očiglednom dozom preterivanja, da ta slika "predstavlja univerzalno priznatu kulturnu ikonu", kao što su (sic) "Mona Liza" i "Krik".

Na slici su prikazani sredovečni farmer i mladja žena, a iza njih se vidi kuća sa prozorom  u obnovljenom gotičkom stilu. Otuda naziv - Američka gotika.

O slikaru Vudu ne zna se mnogo, i pored toga što su objavljene dve njegove biografije. Živeo je u Ajovi (Iowa), na američkom Srednjem zapadu. Oca je rano izgubio, te je bio čvrsto vezan za majku i sestru. Radio je kao nastavnik slikanja u lokalnoj školi i  važio za okorelog neženju. A kada je jednog dana neočekivano odlučio da se oženi sa nekom izvikanom glumicom, pa još i starijom od njega i sa decom iz ranijih brakova, prijatelji su ga odvraćali, naslućujući da taj brak neće dugo trajati. Tvrdoglavi Vud ih nije poslušao, jer ga je nešto neobjašnjivo teralo da pokuša biti "kao i drugi", pošto  je shvatao da je u ruralnoj sredini Ajove biti različit (to znači, pored ostalog, i - biti neoženjen) značilo biti na neki način - kriv. Medjutim, pokazalo se da su njegovi prijatelji bili u pravu, jer je posle nekog vremena brak propao, a svi raspadi brakova donose teskobe, bez obzira ko koga napušta (mada ja nemam ličnog iskustva, ne verujem u bezbolnost "sporazumnih razvoda"). Glumica je, sa urodjenom teatralnošću, pritom stavila svima do znanja da taj njihov kratak brak od samog početka nije ni bio - kako treba, da je zapravo bio "loveless, unconsummated and unhappy". Kada sam ovo pročitao ja sam se malo naježio; ne zato što je brak bio bez ljubavi i sreće, toga često ima, nego zato što ne volim ovo prokleto "unconsummated", jer mi je teško da shvatim da neko ulazi u brak (osim ako nije tzv. brak iz računa) ako nije spreman (ili nije u mogućnosti) da vrši - bračne dužnosti. Ko zna, verovatno je tačna ona narodna opaska da "nije svako za brak". Bilo kako bilo, siguran sam da posle toga, jadnome Vudu nije padalo na pamet, ni kada je bivao mortus pijan, da se ponovo - ženi. Once is enough!

Da se vratim na slikarstvo. Kada je još u mladosti Vud osetio odredjenu naklonost prema slikarstvu poželeo je da otputuje u Francusku i još neke evropske zemlje, kako bi video kako Evropljani slikaju. Pritom, bio je iskompleksiran zbog svog američkog porekla, te je zabeležena njegova izjava sestri Nan: "Kome treba američko slikarstvo? U Evropi misli da je ova zemlja suviše nova za bilo kakvu kulturu, te da je sirova i nerazvijena da bi stvarala umetnike. Čovek mora biti Francuz, imati francusko ime i slikati kao Francuz da bi postao slavan". Medjutim, to gorko saznanje nije ga dekuražiralo, osećao je da ništa drugo ne bi mogao niti umeo raditi u životu, pa je nekoliko puta boravio u Francuskoj i tamo pohadjao kurseve za slikanje. Putovao je i po Nemačkoj i zemljama Beneluksa, pomno proučavajući slike, da bi kasnije ustanovio kako je naročito oduševljen delima - flamanskih slikara. Kad se vratio doma slikao je pejzaže i ljude koji su ga okruživali.

Vud se izdavao za "samoukog farmera-slikara (tvrdio je "da mu najbolje ideje za slike dolaze dok muze krave"), mada je bio daleko od toga da bude uzoran farmer, a nije bio ni potpuno samouk. Formalno je pripadao tzv. regionalizmu, slikarskom pokretu koji se počeo razvijati za vreme Velike depresije, 1929. godine, i to baš na Srednjem zapadu. Slike su prikazivale američku scenu kao jednostavnu i uprošćeno seljačku, što je bilo u direktnom kontrastu sa dotadašnjim realističnim slikarstvom okrenutom gradu, slikarstvu koje je dominiralo u SAD s početka XX veka. 

Američka gotika izlagana je prvi put na jednoj izložbi u Čikagu, kada je dobila - bronzanu medalju. Znači, bila je primećena! S tim u vezi, kod posetilaca izložbe slika je izazvala kontraverzne reakcije; neki su u njoj videli "proslavljanje američkih vrednosti", dok je za druge ona bila satirična kritika baš tih vrednosti, a najviše je bilo onih koji su je doživljavali kao svojevrsnu karikaturalnu scenu iz farmerskog života. Naime, mnogima se učinilo da su na slici izvrgnute podsmehu uskogrudost i represija koje su u to vreme karakterisale kulturu Srednjeg zapada, ali je bilo i onih koji su smatrali da je slikar zapravo terao šegu sa - farmerima. Zbunjeni Vud je takve prekore odbacivao, premda nije isključivao postojanje odredjenih satiričnih elemenata u kompoziciji slike, ma šta to moglo značiti.

Žene farmera su naročito bile iritirane parom sa slike, polazeći od toga da su stariji čovek i mladja žena predstavljali muža i suprugu; stoga su sliku videle kao negativno portretisanje "pravih Amerikanaca", pa su Vudu počele slati protestna pisma (zabeležena je i pretnja neke vehementne farmerke da će mu, Vudu, odgristi uvo kada ga sretne na ulici!). On se branio tako što je rekao da su na slici predstavljeni otac i kćerka, a ne muž i žena; da bi zvučio ubedljivo naveo je i da su mu za modele služili sestra Nan (30. godina) i njihov porodični zubar (62. godine). Nije to mnogo pomoglo, pa su se protesti i negodovanja nastavili, jer nekima nije bilo lako shvatljivo zašto muškarac na slici drži trozubu vilu, od toliko drugih slikovitijih farmerskih alatki, pošto je vila mnogima bila asocijacija za teranje djavola; neki su se pitali da li je ta vila služila ocu da brani svoju kćerku, usedelicu, od napadnih prosilaca, mada ona nije baš izgledala kao poželjna udavača. Ni zubar nije bio srećan kako je ispao na slici, pa je nekoliko godina poricao da je on uopšte služio kao - model. (Naravno, nije bilo nikakvog grupnog poziranja, već su tri celine slike - mlada žena, stariji muškarac i kuća sa novogotičkim prozorom na američki način - slikane odvojeno, u ateljeu).

Svojevrsna opčinjenost parom sa slike Američka gotika i danas traje, neki ga smatraju za „The Most Famous Farm Couple in the World".  Mnogima slika važi kao "nacionalni portret američkog Srednjeg zapada", pa se kao takva smatra za jednu od naomiljenijih slika američkog slikarstva XX veka.  Nalazi su u Institutu za umetnost u Čikagu.

Moglo bi se reći da je slikar Grant Vud proveo svoj kratki život sanjajući da postane kosmopolit, odnosno da ne bude puki američki provincijalac, ali mu se ta želja nije ispunila; bio je i ostao „verni sin Ajove", koja je u njegovo vreme bila ruralnija i konzervativnija, u negativnom smislu, nego što je to danas, mada je on kao takav-kakav svakako postao - klasik američkog slikarstva. A to je važno.  

Na kraju, da kažem i to da i pored toga što je napravio mnogo slika, Vud je ostao najviše zapamćen po Američkoj gotici. Moglo bi se reći da je sav Vud u toj jedinoj slici, na način kako je Teodor Žeriko (Théodore Géricault), ostao poznat u Francuskoj i svetu po jednoj jedinoj slici - po "Splavu Meduza" (Le Radeau de la Méduse). To je ona dramatična slikarska interpretacija jednog stvarnog dogadjaja - kada je neki bezdušni kapetan ostavio posadu i putnike na otvorenom moru da umru. Medjutim, za razliku od Američke gotike, slika Splav meduze se nesporno smatra remek-delom, delom koji zahteva dubinsko i misaono gledanje, koje, ruku na srce, i nije baš neophodno za Američku gotiku. I pored toga, mnogi se slažu da je Američka gotika, kao svojevrstan dvostruki portret, dragoceno znamenje američkog slikarstva.

2. Endru Vajet je bio umnogome drukčiji od Granta Vuda. Što bi Bosanci rekli, njih dvojica nisu bili - ni nalik. Vajet je bio ugledan porodičan čovek, sa ženom i decom, te je uživao mnoge počasti u društvu u kome je živeo. Zagovarao je dugovečnost i umro je - u devedeset i prvoj godini, dok je nesrećnik Vud otišao sa ovoga sveta u svojoj 51. godini.

Vajet je potekao iz ugledne umetničke porodice, valjano se osposobio za slikara, i živeo srećan slikarski život. (Uzgred, slikarstvo/ilustratorstvo je bilo u tradiciji Vajetovih -  time se bavio njegov otac, pa on, a zatim i njegov sin). Medjutim, mnogi kritičari smatraju da je Vajet precenjen u američkom slikarstvu, da je njegova umetnost kontraverzna i staromodna, pre ga smatraju za dobrog ilustratora, nego - slikara. (Kada je umro, početkom 2009. godine, ugledni Njujork Times je bio doneo zapaženi nekrolog pod karakterističnim naslovom: For Wyeth, Both Praise and Doubt). Bilo kako bilo, on je radio mnogo, ostvarivao dobre prihode od svog rada i doživeo slavu. Svoj vek je proveo u unutrašnjosti zemlje (Pensilvanija), dakle, daleko od velikih gradova. Imao je veliki broj poklonika u SAD i svetu (zabeleženo je da je jedan od njih bio i Vinston Čerčil). Njegova najpoznatija slika jeste - Kristinin svet.

Slika Kristinin svet se umnogome razlikuje od Američke gotike, mada obe uživaju trajno uvažavanje u Americi. Zajedničko im je to što su prepoznatljive, popularne i daju mogućnost pravljenja parodija.

Vajet je tu sliku napravio na farmi Olsonovih, u državi Mejn, u kojoj je provodio leta. Na njoj je prikazana Kristina Olson, žena pedesetih godina, ispružena na zemlji, na polju bez drveća, sa pogledom prema svojoj kući i priručnim zgradama, koje se naziru u daljini. U pitanju je paralizovana osoba, od pojasa na dole, koja je najveći deo dana provodila baš tako, na travi, u poluležećem stavu. Kako nije koristila invalidska kolica, po polju se kretala - puzeći.

Čim se pojavila, slika je privukla pažnju i pozornost mnogo veću nego neke daleko bolje slike (Christina's World became an iconic image, a status unmet to even the best paintings, "that registers as an emotional and cultural reference point in the minds of millions"). Tome je doprinela, dakle, ta emocionalna dimenzija osobe koja je prikazana na slici. Slikar je, naime, bio inspirisan Kristininom fizičkom obogaljenošću, koja nije bila oslabila njenu duhovnost i volju za životom, te mu je namera bila da ukaže na njenu izvanrednu životnu upornost u situaciji u kojoj bi se mnogi drugi osećali bespomoćnim.

Kao takva, slika je inspirisala mnoge umetnike (druge slikare, pisce, producente filmova, autore stripova The Simpsons, Peanuts i dr.), a pravljen je izuzetno veliki broj reprodukcija koje su se, pored ostalog, kačile po mnogim američkim domovima (... but everyone knew at least one person who had a copy of Christina's World hanging somewhere on a wall). Medjutim, i pored tolike popularnosti, neki ozbiljni kritičari i danas smatraju da je ta slika bez veće umetničke vrednosti, da zapravo predstavlja "poster za spavaću sobu". Znajući za mnoge kritike njegove najpoznatije slike, Vajet je davao razne "pravdajuće izjave"; jednom je rekao "da bi možda ta slika bila bolja bez paralizovane Kristine na njoj, kako puzi uzbrdo, prema kući", što, naravno ne bi bilo tačno. Medjutim, sve to nije uticalo na popularnost slike. Ona se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koji je s ponosom smatra jednom od svojih izuzetno vrednih akvizicija.  

Atačmenti



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 10:15 02.06.2011

Hoper i Hičkok...





vladimir petrovic vladimir petrovic 10:27 02.06.2011

Još parodija na temu Kristininog sveta





vladimir petrovic vladimir petrovic 10:40 02.06.2011

Još parodija na temu Američke gotike







mirelarado mirelarado 11:02 02.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike



zoja444 zoja444 11:13 02.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:10 02.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike

Zoja444
I was made for loving you (Kiss)

Somerset Mom kaže u Čarobnjaku (The Magician):

"U svojoj mladosti nisam vjerovao ničemu, jer me nauka naučila da sumnjam čak u svjedočanstvo svojih osjetila. Ali ja sam na Istoku vidio mnoge stvari, koje današnja službena nauka ne umije razjasniti. G. Haddo vam je dao jednu definiciju magije, a ju ću vam dati drugu. Ona se jednostavno može opisati kao inteligentno iskorištavanje sila koje su nepoznate, podcijenjene ili pogrešno shvaćene od svjetine. Mladić koji iz Evrope dolazi na Istok podsmijeva se idejama magije, koje ga ondje okružuju, ali ja ne znam što ima u onoj atmosferi, što podriva njegovo nevjerovanje. Kad sprovede nekoliko godina medju istočnjacima, on i nesvjesno dijeli mišljenje mnogih pametnih ljudi koji smatraju da magija nije tek isprazna riječ".

Ima magije.

zoja444 zoja444 20:05 02.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike

vladimir petrovic
Zoja444I was made for loving you (Kiss)Somerset Mom kaže u Čarobnjaku (The Magician):"U svojoj mladosti nisam vjerovao ničemu, jer me nauka naučila da sumnjam čak u svjedočanstvo svojih osjetila. Ali ja sam na Istoku vidio mnoge stvari, koje današnja službena nauka ne umije razjasniti. G. Haddo vam je dao jednu definiciju magije, a ju ću vam dati drugu. Ona se jednostavno može opisati kao inteligentno iskorištavanje sila koje su nepoznate, podcijenjene ili pogrešno shvaćene od svjetine. Mladić koji iz Evrope dolazi na Istok podsmijeva se idejama magije, koje ga ondje okružuju, ali ja ne znam što ima u onoj atmosferi, što podriva njegovo nevjerovanje. Kad sprovede nekoliko godina medju istočnjacima, on i nesvjesno dijeli mišljenje mnogih pametnih ljudi koji smatraju da magija nije tek isprazna riječ". Ima magije.



ja sam "omadjijata" i "zamadjijata" vec mesecima.
aleksanadar aleksanadar 08:08 03.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike

Ima magije.


То зна свако ко је икада био заљубљен!
petar_p petar_p 18:18 05.06.2011

Re: Još parodija na temu Američke gotike

vladimir petrovic
Zoja444
Somerset Mom kaže u Čarobnjaku (The Magician):

"U svojoj mladosti nisam vjerovao ničemu, jer me nauka naučila da sumnjam čak u svjedočanstvo svojih osjetila. Ali ja sam na Istoku vidio mnoge stvari, koje današnja službena nauka ne umije razjasniti. G. Haddo vam je dao jednu definiciju magije, a ju ću vam dati drugu. Ona se jednostavno može opisati kao inteligentno iskorištavanje sila koje su nepoznate, podcijenjene ili pogrešno shvaćene od svjetine. Mladić koji iz Evrope dolazi na Istok podsmijeva se idejama magije, koje ga ondje okružuju, ali ja ne znam što ima u onoj atmosferi, što podriva njegovo nevjerovanje. Kad sprovede nekoliko godina medju istočnjacima, on i nesvjesno dijeli mišljenje mnogih pametnih ljudi koji smatraju da magija nije tek isprazna riječ".

Ima magije.



Lepo receno; takodje mogu da dodam: "Alhemija je iznad hemije!"
Pretpostavljam da ta saznanja idu sa godinama, pod uslovom da osoba bar donekle poseduje odredjeni senzibilitet. Uostalom, umetnost je put u magicno: taj put pocinje racionalim, vodi kroz emotivno, a zavrsava u podsvesnom.
bocvena bocvena 11:11 02.06.2011

Nisu Amerikanci krivi

što su mlada nacija, pa ne mogu da se takmiče sa italijanskom renesansom i flamanskim majstorima. Šta će, jadni, moraju da rade s onim što imaju...i dobri su u interpretaciji novije (posleratne) stvarnosti i diktiranju novih trendova (posebno u pop kulturi).
Dopada mi se što si uzeo ove dve slike kao primer američkog slikarstva. Upravo zbog mnoštva re-interpretacija. To samo znači da su ubole nešto suštinsko lokalno (američko), a u isto vreme suštinski ljudsko (univerzalno).

O američkom akcionom slikarstvu...
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:29 02.06.2011

Re: Nisu Amerikanci krivi

Uh, svidja mi se ovaj naslov: NISU AMERIKANCI KRIVI.

Naravno da nisu krivi, samo kada bi bili svesni! Čini mi se da im svesnost nedostaje.
Pa da se, zbog nekih drugih parametara, ne šepuri kao da su u svemu Naj, Naj... Nije to samo zbog bogatstva i vojne sile. Imamo mi u Evropi bogate zemlje (srećom pacifističke), kao što su Švedska, Norveška, Švajcarska i druge, koje se ne šepure kao punjeni fazani... Niti se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji.

No, da ne ulazim u političke i druge konsideracije (daleko od toga da sam ja Antiamerikanac per se), moja namera je skromna, hteo sam govoriti o slikarstvu, zapravo o fenomenu popularnosti pojedinih slika u Americi koje, same po sebi, nisu nešto naročito (premda na Netu ima puno članaka i tjubova u kojima se baš o ovim dvema slikama govori kao o - remekdelima. Puna su im usta kada izgovaraju: master-pieces! U tom kontekstu sam kod Vuda pomenuo Žerikoa)...

Bocvena...Šta će, jadni, moraju da rade s onim što imaju...


Volim ovo "jadni".

Ja sam, u tekstu, za slikara Granta Vuda upotrebio izraze "jadan" i "nesrećnik", pa mi ga je kasnije bilo žao, skoro da sam ih hteo obrisati, ali me je mrzelo. (Ja sam od onih koji veruju da im je najbolje ono što im prvo padne na pamet, svako veliko dumanje nakon toga odvodi me u mutne vode - a nikome nije stalo do mutnih voda, he, he, he... S tim u vezi, ja obožavam ovaj stih kod Šekspira: "Ko je ikad voleo do na pogled prvi". Sve je u prvom pogledu, ja za sada tako živim).

(Kad pominjem Šekspira, eto potvrde kako veoma volim englesku književnost, a žao mi ih je što im je slikarstvo tanko, kao i muzika, kako dole s pravo reče kolega Aleksanadar. Naravno, ne govorimo o modernoj muzici).

Zapravo, moja namera je bila da popularizujem američko slikarstvo, te bi trebalo da mi neko kaže hvala za to.

Hvala, Bo, za link o akcionom slikarstvu.
Naravno, ja volim Džeksona Poloka.
bauer. bauer. 07:22 03.06.2011

Re: Nisu Amerikanci krivi

Naravno da nisu krivi, samo kada bi bili svesni! Čini mi se da im svesnost nedostaje.
Pa da se, zbog nekih drugih parametara, ne šepuri kao da su u svemu Naj, Naj... Nije to samo zbog bogatstva i vojne sile. Imamo mi u Evropi bogate zemlje (srećom pacifističke), kao što su Švedska, Norveška, Švajcarska i druge, koje se ne šepure kao punjeni fazani... Niti se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji.


Madres, egoistas!!!??? Pa, zar ti, Vladimire Petroviću, ne možeš da dopreš daje od najobičnijih generalizacija? Moram da ti kažem da sam, veoma, razočaran!
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:38 03.06.2011

Re: Nisu Amerikanci krivi

bauer.
... Madres, egoistas!!!??? Pa, zar ti, Vladimire Petroviću, ne možeš da dopreš daje od najobičnijih generalizacija? Moram da ti kažem da sam, veoma, razočaran!


Jack, what's the matter?

Prvo, žao mi je što si veoma razočaran.

Drugo, ako misliš da dajem najobičnije generalizacije, trebalo je da mi se suprostaviš sa argumentima da nisam u pravu, a ne lepljenjem etikete!

Ja sam ovaj post pisao sa simpatijama. Meni su Američka gotika i Kristinin svet veoma drage slike, i hteo sam i drugima da ukažem na njih. Bez loših namera. (Obično ne pišem blogove o stvarima koje - ne volim)!

Ostavimo po strani da li i zašto Amerikanci nemaju danas vrhunsko slikarstvo.

Medjtuim, činjenica je, toga su mnogi svesni, da dve pomenute slike nisu remek-dela same po sebi. Ali one imaju NEŠTO. I to nešto traje.

Svima je jasno da u američkom slikarstvu postoje BOLJE slike od navedenih, ali ove dve slike (in terms of their recognizability, popularity, and object of parody) su postale američki simboli - koje oni (Amerikanci) mnogo vole, a usput se i malo zezaju sa njima onda kada prave parodije. (Ima veoma dobrih parodija, zar ne?).

Prema tome, Američka gotika i Kristinin svet jesu svojevrsni fenomeni, i ja ih zato volim, zato sam o njima pisao, odnosno na njih ukazao.

Da mi nisu zanimljive, ponavljam, ne bih pisao o njima.

Taj fenomen kako neka dela, koja sama po sebi nisu vrhunska, postaju poznata i voljena, jeste nešto što zaslužuje pažnju javnosti.

Da li ti misliš da je bolje bilo da nisam ni pisao o ovim dvema slikama?
Ako misliš, grešiš. Mislim da sam im učinio veliku uslugu, pokazujući kako imam simpatija prema njima, kao i prema njihovim stvaraocima, naročito prema Grantu Vudu.

Ako ima ljudi na ovom blogu koji ranije nisu znali za Granta Vuda i Endrua Vajeta, pa su sada videli da su to bile zanimljive slikarske ličnosti, ja sam zadovoljan. To mi je bila namera.

Ponovo, žao mi je što sam te razočarao. Nije mi to bila namera.
A da si malo pokušao da objasniš to što ti se nije svidelo, elaborirajući, pomogao bi mi da bolje shvatim ono o čemu već mnogo znam, believe me...

petar_p petar_p 11:23 02.06.2011

istini za volju

ni jedna od ove dve slike nije nesto. Sa druge strane, kako vidim na google-u, oba slikara imaju fantasticnih slika! Ne znam zasto za Wyeth-a kazu da je osporavan, kad ima nesporno kvalitetnih dela. Ono sto mi je zanimljivo, citajuci ovaj tekst, to je kako, ponekad, sticajem okolnosti, sasvim prosecna ili ispodprosecna ostvarenja dobiju ogromnu paznju i popularnost. I onda ta popularnost, po inerciji, moze da traje neko vreme, cak decenijama... Kao one slike kada psi igraju poker ili bilijar, to je otprilike ta vrsta dopadljivosti na prvo gledanje, ali nema tu neke vece sustine ni poente. Od dobrih Americkih slikara, ima recimo Ivan Allbright i jos neki iz magicnog realizma.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:43 02.06.2011

Re: istini za volju

petar_p
...Ono sto mi je zanimaljivo, citajuci ovaj tekst, to je kako, ponekad, sticajem okolnosti, sasvim prosecna ili ispodprosecna ostvarenja dobiju ogromnu paznju i popularnost. I onda ta popularnost, po inerciji, moze da traje neko vreme, cak decenijama...


To je i mene zanimalo kada sam počeo da pišem ovaj tekst, kao što sam već pomenuo ranije. Fenomen popularnosti koja traje.
To je sociološki problem, zar ne? Premda, kod Amera često evropski kriteriji ne važe mnogo.

Drugo, svaki američki slikar je priča za sebe, a ja volim te slikarske priče.

Treće, Amerikanci nude, u trešu, i dobrih stvari; treba samo dobro pogledati.

Da se malo našalim. Neki kažu da je i ovo - umetnost:



Verovatno se misli na onu posebnu, na umetnost življenja, he, he, he...
petar_p petar_p 12:50 02.06.2011

Re: istini za volju

Svaka cast za tekstove, moram da kazem da zaista uzivam citajuci ih -- tvoj blog je jedno od zaista retkih mesta na internetu gde se neguje jezik i bogatstvo izrazavanja, a plus se nesto novo i zanimljivo sazna. I to u otvorenoj formi, tj. ne kao definitvna 'presuda' vec kao sugestija u nekom smeru i tema za razmisljanje... Jednom recju, odlicno!
docsumann docsumann 15:50 02.06.2011

Re: istini za volju

Sa druge strane, kako vidim na google-u, oba slikara imaju fantasticnih slika!


jah!

Američka gotika me ostavlja savršeno ravnodušnim. Nije moj tip . A Vud stvarno ima sjajnih slika, pejzaži, iako ih ne preferiram nešto posebno, su mu odlični.

Kristinin svijet mi je ok, čak i puno više od toga.

A domaćinu preporuka za zanimljiv blog.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:33 02.06.2011

Re: istini za volju

docsumann
... Američka gotika me ostavlja savršeno ravnodušnim. Nije moj tip


S. Mom je rekao:
Човек треба да буде трпељив према пороцима других људи

Ako si, Doc, stvarno ravnodušan rema Američkoj gotici, onda to znači da ne bi mogao biti dobar Amerikanac. (Ne kažem da bi to bila šteta!)

Drugo, pitam se da li si ravnodušan i na Klintonovsku parodiju:


Imaj milosti prema Hilari, ne reci da si - ravnodušan.

... A Vud stvarno ima sjajnih slika, pejzaži, iako ih ne preferiram nešto posebno, su mu odlični.




Kao što sam pomenuo, Vud je bio srećan kao malo dete kada je otkrio flamanske slikare (pre toga je mislio da sve počinje i završava se sa francuskim slikarima). Tako je priznao da je na njegovo slikarstvo najviše uticao Jan Van Eyck

Da se još jednom vratim na Vudove pejzaže, odnosno slike iz - prirode. Njegov poslednji biograf R. Tripp Evans je na korice knjige "Grant Wood, a Life" stavio ovu Vudovu sliku


Ta slika nosi naslov "Smrt na putu" (Death on Ridge Road).

docsumann docsumann 20:57 02.06.2011

Re: istini za volju

ova mi je super

The midnight ride of Paul Revere

aleksanadar aleksanadar 11:27 02.06.2011

Енглези

„Englezi veliki narod, ali nikad nisu umeli da slikaju i nikad neće ni umeti"


Само да приметим, да је нешто слично речено и када је у питању музика. Неко је приметио да је "Енглеска - земља без музике!" Наравно, то је својеврсно претеривање, али стоји околност да су Бах, Моцарт и Бетовен поникли на једном другом тлу.

(Ко о чему, ја о... )



vladimir petrovic vladimir petrovic 13:18 02.06.2011

Re: Енглези

Aleksanadar
... Само да приметим, да је нешто слично речено и када је у питању музика.


Mislim da si u pravu (premda bih ja voleo da si pored Baha, Mocarta i Betovena, pomenuo i maestre iz Francuske, Italije i još nekih drugih evropskih zemalja).

Postoji kod Engleza još jedna oblast, veoma važna, u kojoj su oni - tanki.

To je kuhinja. Nigde u svetu, mimo Vel. Britanije, nema ENGLESKIH RESTORANA, ili skoro da nema. A zna se da postoje kineski, francuski, italijanski i još neki dobri restorani (uključiv i - marokanske).

Opet, da se ne bih previše ogrešio, moram priznati da Englezi imaju - dobar doručak. Kad ovo kažem ponovo se sećam V. S. Moma, koji je rekao, parafraziram: U Engleskoj, pojedite dva doručka kako ne biste ostali gladni tokom dana, jer su im ručkovi i večeri uglavnom beznačajni...
aleksanadar aleksanadar 15:32 02.06.2011

Re: Енглези

premda bih ja voleo da si pored Baha, Mocarta i Betovena, pomenuo i maestre iz Francuske, Italije i još nekih drugih evropskih zemalja


Добро си то приметио. Имао сам на уму, у ствари, да највећи музичари управо долазе из - Немачке, или са немачког говорног подручја (при чему мислим на Аустрију и Беч, који је тако дуго био музички центар Европе). Тако да сам, несвесно, повукао паралелу Енглеска - Немачка, на музичком плану.

Осим поменутих, Немачка (одн. Аустрија) је дала и: Хајдна, Шуберта, Шумана, Менделсона, Рихарда Вагнера, Брамса, Шенберга... Није ли само набрајање свих тих имена довољно за закључак да су Немци једна "музичка нација"?


moram priznati da Englezi imaju - dobar doručak.




Заиста, доручак им је јача страна:





vladimir petrovic vladimir petrovic 20:37 02.06.2011

Re: Енглези


Aleksanadar
... Тако да сам, несвесно, повукао паралелу Енглеска - Немачка, на музичком плану.


Evo kako S. Mom piše na jednom mestu u Tajnom agentu Ašendenu (Ashenden, or the British Agent):

"Шта ви, Енглези, уосталом знате о музици? Нисте дали ниједног композитора после Персела! ... Ви Енглези не умете да сликате, не умете да вајате, не умете да пишете музику... Али умете да пишете поезију. Не знам зашто".

Ja se slažem sa ovim poslednjim (o pisanju poezije).
Sto posto.
Englezi su dali i daju divne pesnike.
AlexDunja AlexDunja 13:06 02.06.2011

ja mislim

da su slike marka rotka
veoma, veoma uzbudljive:

petar_p petar_p 13:14 02.06.2011

Re: ja mislim

Evo ja nadjoh jednu meni jako zanimljivu: Ulaz u pozdemnu zeleznicu. No, sto rece Rambo Amadeus (a mozda je od nekoga preuzeo): Umetnost se od kica razikuje jedino po moralu. :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:25 02.06.2011

Re: ja mislim

petar_p
... Umetnost se od kica razikuje jedino po moralu. :)


Sa ovim se slažem.
Ja sve čekam da neko piše o - kiču.

Jer ja smatram da je kič veoma važan.
Da se našalim: kao što je Tolstoj govorio da je dobro što ima loših knjiga, jer da njih nema ne bismo znali šta su dobre knjige, tako i ja smatram - da nema kiča ne bismo znali šta je dobra umetnost.

S druge strane, svako onaj ko se iole razume u umetnost, zna da (ako ostavimo po strani, bar za trenutak, ovo razlikovanje po - moralu) izmedju umetnosti i kiča postoji samo tanka linija. Naime, ima slika koje se smatraju kičem kada su nastale ili u jednom periodu, da bi posle proteka odredjenog vremena (ponekad i jednog veka) bile proglašene za - umetnost. I obrnuto.

Ako budem mogao, napisaću na jesen jedan blog o kiču, sa okosnicom da ja nisam - protivnik kiča, he, he, he...

petar_p
... Svaka cast za tekstove, moram da kazem da zaista uzivam citajuci ih -- tvoj blog je jedno od zaista retkih mesta na internetu gde se neguje jezik i bogatstvo izrazavanja, a plus se nesto novo i zanimljivo sazna. I to u otvorenoj formi, tj. ne kao definitvna 'presuda' vec kao sugestija u nekom smeru i tema za razmisljanje... Jednom recju, odlicno!


Hvala za ove reči. Naterao si me da pocrvenim.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:01 02.06.2011

Re: ja mislim

AlexDunja
... da su slike marka rotka
veoma, veoma uzbudljive:


Jesu.

Pošto sam u samom ovom tekstu počeo sa citiranjem Samerseta Moma (William Somerset Maugham), nastaviću.

U vezi sa tvojim stavom da su Rotkove slike veoma, veoma uzbudljive, Mom bi rekao:

"Није свакоме дато да нађе утехе у уметности или размишљању".
AlexDunja AlexDunja 18:40 02.06.2011

Re: ja mislim

U vezi sa tvojim stavom da su Rotkove slike veoma, veoma uzbudljive, Mom bi rekao:

"Није свакоме дато да нађе утехе у уметности или размишљању".


hvala.

i popusti malo američkoj kulturi,
ima tamo bisera,
i u slikarstvu i muzici,
baletu...

i tako:)

edit: i izvini zbog veličine slike,
nisam na vreme ukapirala da će biti prevelika,
a posle me mrzelo da se štrapaciram

edit 2:
mnogo volim kolače i pivo:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:07 02.06.2011

Re: ja mislim

AlexDunja
... mnogo volim kolače i pivo:)


S. Mom daje, na početku Kolača i piva (Cakes and Ale) jedno mladalačko zapaženje, namerno sročeno tako da deluje naivno:

"Био сам прочитао и сувише романа и научио много шта у школи, а да не бих знао много штошта о љубави, али сам мислио да се то односи само на млад свет. Нисам могао замислити да човек са брадом, који има синове мојих година, може имати осећања такве врсте. Мислио сам да је са свим тим свршено кад се човек једном ожени. Чинило ми се такорећи неукусно да човек преко тридесет година - буде заљубљен".
aleksanadar aleksanadar 12:11 03.06.2011

Re: ja mislim

i popusti malo američkoj kulturi,
ima tamo bisera,
i u slikarstvu i muzici


Ево једног америчког музичког бисера: дело лидера послератне авангарде Џона Кејџа "4'33".

Послушајте ово дело, у фасцинантној изведби, за симфонијски оркестар:






Исто дело, у верзији за клавир (фрагмент):

nurudin nurudin 13:07 02.06.2011

Баш лепо...

...што си се вратио после краће паузе...

Е, Владимире, некада се претило да ће уметницима откинути уво, а данас мораш људима откинути уво да би их довукао до музеја или галерија...
Туга и опомена...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:35 02.06.2011

Re: Баш лепо...

Nurudin
... Туга и опомена...

Hm. Ne znam šta da kažem osim onog stereotipnog: nadajmo se da će doći bolja vremena; valjda posle kiše i grada mora doći sunce, he, he, he..

Pogledaj ovog Poloka.
Ako zamislimo da je naša sadašnjost u Srbiji SADA ovakva



imamo prava da očekujemo da će sutra biti bolje.

P. S.
Kad napisah ovu reč "očekujemo", setih se Beketovog ČEKAJUĆI GODOA, o kome smo obojica pisali na ovom blogu, zar ne?


Ponovo P. S.
Ti bi mogao da napišeš jedan blog o - Beketu, zar ne?

nurudin nurudin 17:11 02.06.2011

Re: Баш лепо...

Ti bi mogao da napišeš jedan blog o - Beketu, zar ne?


Ma, шта писао, ја радио Бекета :)))



Имам ја написан текст, али немам нешто куражи да га објавим, канда нисам задовољан :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:15 02.06.2011

Re: Баш лепо...

Nurudin
... ја радио Бекета :)))
... Имам ја написан текст, али немам нешто куражи да га објавим, канда нисам задовољан :)


Znam. Tim pre. Smogni hrabrosti.

U "Ulici u Firenci" (Then and now), o Makijaveliju, S. Mom je zapisao:

"Koliko je bolje griješiti i kajati se nego li kajati se što nisi griješio".

------------

P. S. Šteta što ne vidim tvoj vizuelni prilog. Nije ti uspelo kačenje?
docsumann docsumann 15:39 02.06.2011

Khm, khm ...

„Englezi veliki narod, ali nikad nisu umeli da slikaju i nikad neće ni umeti", moglo bi se još pouzdanije tako nešto ustvrditi i za Amerikance, jer nije dovoljno za neke narode da budu brojni i moćni da bi imali i vrhunsko slikarstvo.


Nisi valjda mislio da će ti ovo proći tek tako ?

Koliko mi je mrska američka spoljna politika, toliko volem američku art scenu, pogotovo onu s naglaskom na andergraund, treš, pank.
Ponekad mi se učini da je upravo oslobođenost od bremenitosti tradicije, ma kako se nama evropejcima činilo da je po pitanju američke kulture to popriličan kompleks, ustvari izuzetno blagotvorno za nesputana individualna istraživanja u formi i izrazu.
S druge strane američka likovna produkcija je ogromna, raznolika i veoma vitalna.
Kao što reče Njegoš - Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije, u velikim narodima geniju se gnijezdo vije.

Ima puno američkih slikara čija mi poetika leži, al' evo za početak moja omiljena darkdrimerka Lori Lipton:

kolateralna šteta



machine punk

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:58 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

docsumann
... Nisi valjda mislio da će ti ovo proći tek tako ?

Tu te čekam.
Pa, naravno, da sam ovo napisao (a u tekstu ima još nekoliko natuknica o kojima bi se moglo argumentovano i isprazno naklapati) kako bih čuo nekoga ko će me dopuniti, ili mi nešto oduzeti (polazim od kineske izreke: Da bi čovek bio srećan, nije potrebno da dodaje, treba da oduzima).

A kako citiram Moma na široko i na dugačko, evo ga ponovo:

Занесењак. Питао ме је о Шекспиру. Зна пуно о Шекспиру. Казао сам му да сам читао «Хенрија V» кад сам ишао у школу (читали смо га једне школске године), и он је почео да декламује један говор. Затим је почео да прича о «Хамлету» и «Отелу» и Бог те пита шта. Зна напамет јарде стихова. Не могу вам рећи све шта је о њима казао. Никад нисам чуо никога да тако говори. И, чудновато, иако је све то било само трућање, нисам му хтео рећи да умукне. (Skroviti kraj-The narrow corner).

Iako se sa nekim tvojim izborima ne slažem (verovatno zato što ih ne razumem na pravi način) ja ti nikako neću reći da umukneš. Daleko od toga.

Ponekad mi se učini da je upravo oslobođenost od bremenitosti tradicije, ma kako se nama evropejcima činilo da je po pitanju američke kulture to popriličan kompleks,


Oslobodjenost od bremenitosti tradicije nije dobar preduslov. Ima mnogo naroda koji nemaju ni tradiciju, ni...



Medjutim, ovo stoji
S druge strane američka likovna produkcija je ogromna, raznolika i veoma vitalna.


Iz ogromnog mnoštva obično izlaze i dobre stvari. Mada ne uvek. (Amerika ima prednost što stalno dobija svežu krv, sa strane; to je obogaćuje).

Kao što reče Njegoš - Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije, u velikim narodima geniju se gnijezdo vije.


Njegoš verovatno nije mislio na neke velike skorojeviće, već na prave veličine iz njegovog vremena, kao Rusiju, Austriju, Francusku i Italiju, naravno.
docsumann docsumann 20:50 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

Iako se sa nekim tvojim izborima ne slažem (verovatno zato što ih ne razumem na pravi način) ja ti nikako neću reći da umukneš. Daleko od toga.


Naravno. Mislim da je jasno da su nam afiniteti unekoliko različiti, mada svakako ima i slikara koji se obojici dopadaju. Vud, npr.

A što se tiče Lori, meni je ona carica. Opora, direktna, provokativna, nemilosrdna u svojim vizuelnim komentarima. Ima tu i puno morbidnosti i izopačenosti, ali to je rezultat samo malo grubljeg seciranja naše zbilje, odnosno nas samih.

Druga je stvar što ja baš volim crno-bijel likovni izraz. Nešto kao slikarski drum 'n' bass.

zoja444 zoja444 20:59 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

Ima tu i puno morbidnosti i izopačenosti, ali to je rezultat samo malo grubljeg seciranja naše zbilje, odnosno nas samih.



docs, mene fascinira tvoja fasciniranost morbidnoscu i izopacenoscu? kako imas stomak za to? ja, priznajem, nemam.
docsumann docsumann 21:11 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

docs, mene fascinira tvoja fasciniranost morbidnoscu i izopacenoscu? kako imas stomak za to? ja, priznajem, nemam.


Prirodno nasleđe svakog ko je pripravan na duhovni život je neukrotiva šuma u kojoj zavija vuk i krešti zlosutna noćna ptica.

Henri Džejms stariji, u pismu svojim sinovima

p.s. fasciniranost je prejaka riječ ... mislim, da li su Pikasove slike izopačene (?)
zoja444 zoja444 21:21 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

Prirodno nasleđe svakog ko je pripravan na duhovni život je neukrotiva šuma u kojoj zavija vuk i krešti zlosutna noćna ptica.



duhovni razvoj, cemu... da citiram Vladimira, he, he, he

ne moze duhovni zivot biti samo patnja, bol i tuga. gde je tu ljubav, dobrota, lepota... necim dusa mora da se puni... inace, ode sve u
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:27 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

docsumann
... Opora, direktna, provokativna, nemilosrdna u svojim vizuelnim komentarima. Ima tu i puno morbidnosti i izopačenosti, ali to je rezultat samo malo grubljeg seciranja naše zbilje, odnosno nas samih.


zoja444
... docs, mene fascinira tvoja fasciniranost morbidnoscu i izopacenoscu? kako imas stomak za to? ja, priznajem, nemam.


Evo šta S. Mom kaže u Skrovitom kraju:

"Он није много читао. Ретко је отварао неки роман. Заинтересован за карактер, он је волео књиге које су излагале изопаченост људске природе"

Siguran sam da ti mnogo čitaš, suprotno navedenom Momovom liku. Ali, Mom zna da ukaže da je izopačenost ljudske prirode nešto što je imamentno mnogima; svet bi bio dosadan kada bi bio nastanjen samo ljudima koji su oličenje dobrote i ispravnosti, he, he, he...
docsumann docsumann 21:30 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

ne moze duhovni zivot biti samo patnja, bol i tuga.


pa ja to nisam ni rekao

gde je tu ljubav, dobrota, lepota... necim dusa mora da se puni... inace, ode sve u


trudim se da ljubav i dobrotu upražnjavam u svakodnevnom životu

što se ljepote tiče, generalno, u likovnoj umjetnosti, od pojave avangarde sa početka XX vijeka, preovlađuje estetika "ružnog", pomjerenog i deformisanog.

pogledaj samo radove jednog od naših najvećih slikara kojeg smo ikad imali Dada Đurića.

zoja444 zoja444 21:32 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

svet bi bio dosadan kada bi bio nastanjen samo ljudima koji su oličenje dobrote i ispravnosti, he, he, he...


ok, ali samo dok je nenormalnost u okvirima normalnosti, he, he, he
docsumann docsumann 21:32 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

Ali, Mom zna da ukaže da je izopačenost ljudske prirode nešto što je imamentno mnogima; svet bi bio dosadan kada bi bio nastanjen samo ljudima koji su oličenje dobrote i ispravnosti, he, he, he...


cijenim da će u nekoj srećnijoj budućnosti od slikarstva preostati samo visokostilizovana apstrakcija
zoja444 zoja444 21:36 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

pogledaj samo radove jednog od naših najvećih slikara kojeg smo ikad imali Dada Đurića.



ko sam ja da sudim o delu Dada Djurica? meni se ovo jednostavno ne svidja.
docsumann docsumann 21:45 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

ko sam ja da sudim o delu Dade Djurica? meni se ovo jednostavno ne svidja.


pikaso



francis bacon

zoja444 zoja444 21:53 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

docsumann
pikaso


razumem ja tebe potpuno, ali... moze da mi se svidja originalnost, ili kompozicija, ili ideja, ili tehnika... ali sta jos god... ali nema onog wow!... nema.

bacon mi se vec svidja.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:56 02.06.2011

Re: Khm, khm ...

Docsumann
... jednog od naših najvećih slikara kojeg smo ikad imali Dada Đurića.

Ti pominješ Dadu Djurića, ja se setih Vladimira Veličkovića



ili nekog njegovog "čoveka u pokretu":

petar_p petar_p 18:33 05.06.2011

Dado Djuric

me fascinira svojim opsegom! Na sajtu (virtuelnom antimuzeju Dada Djurica) ima izabrana dela po dekadama, i to je sve sasvim razlicito jedno od drugog!! Kao da je to opus cetvorice-petorice slikara, a ne jednog coveka!! Da ne govorimo o njegovim skulpturama, kolazima, crtezima. Fascinantan umetnik, nemam reci, i to uvek opterecujuci, uvek problematizujuci, a time i oslobadjajuci...
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:36 02.06.2011

Vistlerova "Majka"

Pored Američke gotike i Kristinog sveta, postoji još jedna američka slika koja je veoma prepoznatljiva, popularna i dozvoljava pravljenje parodija.

To je Majka slikara (James McNeill Whistler, 1834-1903):




Evo i poštanske marke iz 1934. godine:




Edit:

A evo i američke poštanske marke, 1998. godine, sa Američkom gotikom:

docsumann docsumann 21:57 02.06.2011

Re: Vistlerova "Majka"

Vistlerova majka, hehe, ne mogu da se ne sjetim onog filma sa Mr. Bean-om

evo još jednog američkog klasika

John Mix Stanley, lov na bizona

kick68 kick68 00:33 03.06.2011

Mr. Bean



Nije bas da niko od njih ne ume da slika.
Izuzetna zena: Georgia O'Keefe
docsumann docsumann 05:01 03.06.2011

Re: Mr. Bean

i još jedna sjajna američka slikarka - Karen Kunc



p.s. eto, da ne kaže zoja kako me samo morbidnosti privlače
zoja444 zoja444 11:22 03.06.2011

Re: Mr. Bean

docsumann
eto, da ne kaže zoja kako me samo morbidnosti privlače


myredneckself myredneckself 12:02 03.06.2011

Re: Mr. Bean

S tim u vezi, neki u Americi danas blaženo veruju, sa očiglednom dozom preterivanja, da ta slika "predstavlja univerzalno priznatu kulturnu ikonu", kao što su (sic) "Mona Liza" i "Krik".

Ovo dvoje američkih pionira (na to me podsećaju njih dvoje na slici) su se stvarno
uzdigli na nivo jednog od američkih simbola. Stvarno ima mnogo, mnogo dela veće umetničke vrednosti kojima tako nešto nije uspelo.

Tako eto niko, uključujući i autore dela, nije svestan toga kad će to nešto njegovo, možda postati hit.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:16 03.06.2011

Re: Mr. Bean

myredneckself
... Ovo dvoje američkih pionira (na to me podsećaju njih dvoje na slici) su se stvarno uzdigli na nivo jednog od američkih simbola. Stvarno ima mnogo, mnogo dela veće umetničke vrednosti kojima tako nešto nije uspelo.


Lepo rečeno.

To je, zapravo, poenta ovog posta.

Ima boljih slika od njih, a one su već dugo, dugo najprepoznatljivije, najreprodukovanije i najviše služi za parodije. Zato sam rekao da one jesu NEŠTO posebno, da svi Amerikanci znaju za njih, pa sam hteo da na to ukažem.
abraham_linkoln abraham_linkoln 15:46 03.06.2011

Re: Mr. Bean

Ovo dvoje američkih pionira (na to me podsećaju njih dvoje na slici) su se stvarno uzdigli na nivo jednog od američkih simbola.


- a ja ?

+ evo jedna iz lične arhive:

myredneckself myredneckself 20:00 03.06.2011

Mr. President,

abraham_linkoln
a ja ?

+ evo jedna iz lične arhive:


"Whatever you are, be a good one." (A.L.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:14 03.06.2011

Re: Mr. President,

abraham_linkoln

- a ja ?

+ evo jedna iz lične arhive:


Mr. President je nezaboravan!



A njegovih poštanskih maraka (poštanske marke su važne!) ima na pretek:


docsumann docsumann 04:55 04.06.2011

Re: Mr. President,

Mark Ryden (koga sam, inače, dosta kačio ovdje na blogu) često ima A.Linkolna na svojim slikama, datog u totalno sumanutim situacijama.
A sam kaže da za to ne postoji nikakav poseban razlog.





jasnaz jasnaz 14:54 03.06.2011

američki grafičari

aleksanadar aleksanadar 15:04 06.06.2011

Натукнице

Све више схватам, читајући Владимира, како је штета да о сликарству не знам довољно... Не бих рекао, додуше, да немам појма. Јер, повремено посећујем изложбе и музеје. И волим поједине слике. Међутим, недостатак искуства често не даје шансу за прављење поређења и стављање ствари на право место.

Рекао бих да ми се обе ове слике, на свој начин, допадају.

Што се тиче "Америчке готике" ова констатација:

neki su u njoj videli "proslavljanje američkih vrednosti", dok je za druge ona bila satirična kritika baš tih vrednosti...


чини ми се, управо погађа суштину. И на неки начин (уколико је констатација тачна) доказује вредност слике. Зар није могуће и једно и друго - да слика приказује и једну типичну сцену руралне Америке, као и оно што је у њој сакривено, а може бити предмет сатире? Ако јесте тако, онда је ова слика истинита, и у томе би лежала њена вредност.

Истовремено, приказани су строгост и озбиљност (вредне уважавања), као и запарложеност и ускогрудост провинције.

Иначе, прва асоцијација ми је била да је мушки лик, са десне стране, у црном оделу - оличење пуританца, дакле једног од пионира, досељеника у Америку (као што рече и колегиница mrns). Треба се сетити да је, пре два века, живот у Америци још увек био увелико испуњен невољама и борбом са природом, као и да су тадашњи Американци имали један строг морал. Овај лик донекле подсећа и на пастора, тј. свештеника. Мада, његово лице има један сложен израз, тако да тумачења могу бити разна. И женски лик делује озбиљно, забринуто.

Ова сцена би, уистину, могла бити слика америчког архетипа.

(Иначе, присуствовао сам добрим предавањима писца Владимира Пиштала о америчкој историји, на којима је он објашњавао како су Сједињене Држава негде почетком 19. векa збиља биле провинција, у сваком смислу.)


Запитао сам се која би слика неког српског сликара добро репрезентовала српски ethnos и сетио се:




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana