Gost autor| Nostalgija| Putovanja| Život

Prvi put, sa Elenom

Milutin Milošević RSS / 03.06.2011. u 22:51

Moj dragi gost još jednom: Florian 

elena.jpg

More se tih godina, mada smo bili znatno siromašniji, mnogo lakše moglo doseći. U osnovnoj školi odmarališta Lovran, Lošinj, Pag; u gimnaziji vozom do Ploča i duž cele obale, sa posebnim obaveznim osvrtom na Dubrovnik. Početak studija ostrvske ture Mljet, Vis, ... da bi se rođenjem dece ustalila Istra. I pre toga sam letovanje najčešće završavao saborom, prvo u Rovinju a posle u Poreču, odakle se kretalo direktno na nastavu. Završetak studija i zapošljavanje poklopio se sa pretvaranjem nekog nasledstva ženinih roditelja u stan.

Mala deca su uslovljala boravak u zahtevnijim uslovima. Veš mašina je bila od presudnog značaja, zbog pelena normalno (eko pristup našeg pedijatra, ništa papirne - strogo pamučne). Tako sam prestao s odlascima na more koji su zahtevali čekanje od 12 sati na trajekt do ostrva i, prvo fićom, a onda renoom 4, svaki mogući slobodan termin jurcao pravac na „more“. A pod “more” se ustalio Poreč, čudo tadašnje turističke ponude SFRJ. Sve bilzu. Motovun, Višnjan,Trst… Osam i po sati putem Bratstva - jedinstva pa preko Ljubljane i  Postojne do Razdrtog (tamo je već bio i autoput pravi i jedini u ono vreme). Produženi vikendi, praznici (29, 1.maj, ...) plus godišnji dvadest i nešto radnih dana. Priznajem i po koje bolovanje. Italija blizu, plate redovne, gorivo, prerađeno od ruske, libijske i  angolske  nafte, džaba, pa još na čekove. Letnje rasprodaje, cipele 50, čizme 100 maraka. Kćerke, supruge, žene i  majke su se od juna do augusta na trideset i kusur stepeni masovno vraćale u visokim čizmama, nestrpljivo očekujući povratka kući i dolazak zime, kada će ih konačno moći pokazati koleginicama. Dotle, priređivane su male kućne revije, uveče po povratku iz šopinga.

Komšiluk odličan. Claudio, turistički vodič iz Venecije, kupio je stan u SFRJ-otu  jer mu je bilo jeftinije da živi u Poreču i vodi goste hidrogliserom za Veneciju u sezoni. Van sezone je sa prijateljem živeo u Londonu. Za jedan zajednički proveden sveti 29.  trebalo mi je dva sata da mu objasnim da krompir –paprikaš sa suvim rebrima, po receptu začinjen crvenom slatkom paprikom, nije zdravstveno problematičan. Novinari, pisci, ambasadori, enolozi, advokati, trgovci, mahom iz Vojvodine i Beograda, nešto Ljubljančana, nudili su veoma interesantne razgovore i susrete prijateljevog prijatelja prijatelja. Firme, redakcije, kancelarije su se u letnjim mesecima selile na more. Uz jutarnju kafu se pomalo i radilo, po potrebi odlazilo zbog posla na dan - dva i vraćalo na nastavak letovanja.  Zajedničke gradele, ako se u Taru od ribara predveče kupi nešto lepo, smenjivali su odlasci u Funtatnu ili već negde ... Po danu Zelena laguna. Debeo hlad u boriku i kamenita čista plaža bezbedna za decu sa koje se vidi ulaz u luku Poreč. Ako nismo nešto radili, onda smo se u restoranu kod Miloša po ceo božji dan ili kartali ili ispijali pivo bez karata. Miloš je držao restoran u marini, Milošev kelner se zagledao u Milicu, a Elena je tu bila usidrena.

Elena je inače bila užasno zahtevna. Početak sezone: dve nedelje trebalo je da se ošmirgla, očisti, skinu i ostružu alge od prošle sezone i nanese novi sloj specijalne boje protiv algi koja se normalno donosila iz Trsta i bila veoma respektabilne cene. Nikad mi nije bilo jasno zašto sam svake godine, po mogućstvu za prvomajske praznike, a ako ne onda početkom leta, pomagao kapetanu i vlasniku da brusilicom poskidamo školjke, koje se za trup bile savršeno dobro prilepljne i nije bilo šanse da ih posle zimovnika drugačije skinete, te  da trup premažemo novim slojem „specijalne boje protiv algi“. Na kraju sezone, opet  bi se ispostavilo da alge, a i školjke, nisu imale namere da nimalo haju za specijalnu boju i da su se u svom blaženom neznanju opet prilepile u impozantnom broju. No, bar je bilo zabavno, ako se izuzme činjenica da su školjke oduvek bile dovoljno oštre da vam ruke pristojno iseku. Društvo nam je najčešće pravio Disi. Disi je pokupljen u nekoj luci tako što je, legenda kaže, prešao na brod i postao prvo brodski a naknadno brodsko-kućni pas. Crn sa belim pegama ili beo sa crnim (kako vam već drago), ovaj morski pas nikad nije dirao veverice kojih je na Zelenoj u ogromnom broju. Nasuprot tome, vlasnik jednog plemenitog malamuta pod stranom zastavom nam je ponosno objašnjavao da je njegov pas danas uhvatio tri pacova, sve  dok ga nismo detaljno upoznali sa materijom, nakon čega je psu zabranjeno da dalje to čini. Kad se Elena ošmirgla i prefarba, onda su se jedra i madraci koji su se u međuvremenu sunčali u marini polako stvaljali nazad na svoje mesto, a ona tako nalickana se spremala da ponovno isplovi, po prvi put te sezone.

Elena je poreklom bila sa drugog kontinenta. Došavši do severne luke, spustila se kanalima i rekama  prvo do Crnog, a onda i do Jadranskog mora.Bila je drvena i imala je drveni jarbol. Na Eleni je obavljena i moja inicijacija jedrenja. Prilikom jednog povratka s pučine (kratka vožnja u kojoj su ćere što otplivale što odronile do mame na obali, budući da im je na brodu bilo užasno dosadno) kapetan  mi  je kao malom od palube naredio da preuzmem kormilo i  da pod jedrima uđem u luku. Sad, to ne bi bio problem kada luka Poreč ne bi imala lukobrane. Razmak između lukobrana je nekih 300 - 500 metara. ali kad dolazite s „pučine“ to izgleda jaaako, jaaako usko. Predlog da spustimo jedra i uđemo uz pomoć motora  je odbijen s indignacijom okorelog morskog vuka. Vetar - neki reful pred smirajnu bonacu, brod mili. Uz prekomeran rad znojnih žlezda dlanova nekako sam prošao lukobran i dovezao skoro do mola kada je skipper spustio jedra i dao dozvolu da se uključi motor.

 

ps

E da. U nedelju ću da glasam za grupu građana na izborima za mesne zajednice. To normalno nema nikakve veze , ali sam u narednih par godina rešio da nijedna postojeća počitička partija ili stranka neće dobiti moj  glas

 

TagoviKomentari (163)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 23:19 03.06.2011

konačno

prvi
mrale54 mrale54 03:21 05.06.2011

Re: konačno

Samo jedno pitanjce ? Tek sad primetih " gost - florijan " , pa bih bio rad znati - da nije to Zoki - florijan , iz grupe " florijan mesecar " ??? Nista sumnjivo - ako je on - nekad smo saradjivali , a posle se pogubili , pa je to razlog !!!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:25 05.06.2011

Re: konačno

Nije, nije. Naš Florijan se zove Toma, a kako znam od muzike zna da samo sa špricerima i rozeom
ecce-florian ecce-florian 09:40 05.06.2011

Re: konačno

od muzike zna da samo sa špricerima i rozeom

A gde su tu ribe?


Mekušci i glavonošci, rižoto i salada, pasta (ovo da se ne bi vegetarijanci našli jelno povređeni)

Za ostale može malo mlade prolećne šparoge sa pršutom i istarskom supom.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:27 05.06.2011

Re: konačno

A gde su tu ribe?

Ne zajebaj, Cvetko. Kad si me vodio na riblju čorbu predjelo je bila mangulica
mrale54 mrale54 11:45 05.06.2011

Re: konačno

E - hebi ga !! ( mislim - nije Zoki ! ) Al' sta je tu je !
Cekaj , a kako Toma stoji sa pivom - mislim - durskim varijacijama ? Vidim da sa molom ( roze i spriceri ) nema problema , pa ako je konsonantan - idem , nadjem , druzim s'njim !!
Pa da vidis - sonate - tokate - kapricia i ostale kompozicije !!!
A , sta fali mangulici kao predjelu ???!!!
Evo menu :
Aperitiv - Po izboru ( preporuka sefa - gajba piva )
Predjelo - Mangulica
Glavno jelo - Teletina pod sacem sa krompirom
Salata - Jagnjetina sa raznja
Desert - Riblja corba
Voce - Po izboru ( svinjski vrat na zaru ili prasetina s'raznja )
Hleb - Nepotrebno precrtati ( udario grom u vurunu )
Nas izbor pica - Sve jedno - neko Vas nosi kuci ( gost je uvek na prvom mestu )
Kao sto se da videti , sve je u skladu sa nutricionistickim normama ( za , otprilike dva meseca - ali , ko da ceka toliko ??!! )
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:33 05.06.2011

Re: konačno

menu

Od prilike je tako i bilo, to kad me je zvao na riblju čorbu
mrale54 mrale54 12:37 05.06.2011

Re: konačno

Eto - ko da sam bio tamo !!! To je pravi muzicar i kompozitor , ali treba prepoznati taj talenat , jel ???
krkar krkar 23:46 03.06.2011

Antivegetativa

Dragi moj sapatniče,

U međuvremenu je tehnologija toliko napredovala da specijalna farba drži... godinu ipo. Što znači da ako si dno prefarbao na proleće prošle godine ... moraćeš opet usred leta ove.

A dizalica je danas za brod prosečne veličine preko 250 €. Jbmmjknjhv...

Doduše, sve ima svoja zadovoljstva.

Kad sam bio mlad, lud i neoženjen (sad nisam bar 2 od 3) jedne godine nas četiri drugara mladaludaineoženjena na jednoj šakajada jedrilici od nepunih 6 m gledamo na Kornatima neko italijansko čudo reda veličine 12m (tad je to bilo kao Nimitz!) sa 3 volelibidasekažejošuvekmlada i nesumnjivo bogata Italijana i 5 ribakoavion. A one nas gledaju kao bedu najgoru, Držeći Žabari im toče dobro vino, hlađeno u brodskom frižideru pa još stavljeno u kiblu s ledom iz brodskog ledomata, pa posluženo na finim stoljnjacima sa vezenim sidrima... A mi pijemo domaće primoštensko crno iz zložljivih ročki sa slavinicom, tada najveći domet tehnologije na našem brodu.

I te večeri uplovljavaju oni pre nas u Kukljicu na Ugljanu. Pred lučicom manevar k'o Cutty Sark, imali su glavno rol jedro e za to im je trebalo pola sata, pa u luci jedno 5-6 puta tamo-ovamo dok se smisle gde i kako da se vežu, pa bacali 3-4 puta sidro napogrešnomesto i vadili ga električnim vinčem...

A mi sirotinja uplovimo u lučicu na jedra i bez ijednog slova pravimo osmice oko njih dok manevrišu dok nam nije dosadilo i onda pristanemo na jedra bez ijedne reči, komande, ništa. Sve lako i od prve. Uvežbanom rutinom C i ja slažemo jedra, N i R idu do sela, vraćaju se sa nešto ribe, u pola sata se na molu u našoj jedinoj šerpi na plinskoj boci sa gorionikom krčka bouillabaisse...

Devojčice su došle gde treba, i ostale sa kim treba!
ecce-florian ecce-florian 00:04 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Krki, konačno da me neko i razume. Sve se menja ali alge su konstantne.To s Kornatima inače nije loše kad si mlad, lud pa makar i neoženjen.A i ovo s manevrom se bre sve promenilo. Deca ništa ne poštuju. Pogle ih samo kako bezobrazno vežbaju na ovom klipu koji se zadnjih dana vrti po netu.
krkar krkar 00:13 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Pogle ih samo kako bezobrazno vežbaju na ovom klipu koji se zadnjih dana vrti po netu.


Neka ih!

To je i meni omiljeni sport. Do same obale, okrećem na 2-3 m. Ili kad nekom prolazim po krmi, posebno na regatama.
mrale54 mrale54 05:46 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Aaaaaaa!! Pa tako reci !! Sad mi je jasno ono u vezi bloga o svaleraciji !!!! Pored takvih uspomena ko , bre , jos da kupuje poklone svalerki!!!! Sto jest - jest ono je bilo vreme , eeeh ! Imo love - nemo love - devojcice su TU !!! Leeepo!! To me podseti kad sam sviro 4 meseca na Skarabi u Rovinju , pa sa lokalnim mangupima pokazivo lepote Crvenog otoka , Katarine itd. zenskoj populaciji Inter-kampa ! Bilo tu jedara ali nismo prezirali ni pentu !! Pa , jos kad zakacim zadnju unutrasnju od traktora ( gde li je , samo , nadjose ? ) cika , vriska !!!....
Aaauuu , sta mi uradiste uz jutarnju kafu....al opet , minu me zal za Noletom.....
albicilla albicilla 08:32 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Devojčice su došle gde treba, i ostale sa kim treba!


:)

secam se jedne sutejeve price o uplovljavanju u veneciju. propisi zahtevaju da primis luckog pilota, hteo ne hteo, i da njegovo pilotiranje i platis, hteo ne hteo.

suteju se to nije mnogo dopalo, pa je, kad su mu dovezli pilota, rekao da mu je motor u kvaru i da moraju na jedra, protiv vetra. i tako su krizali jedno 3-4 sata, da mu potrosi sto veci radnog vremena, i tek po pristajanju kaze kako samo salio.
ecce-florian ecce-florian 09:04 04.06.2011

Re: Antivegetativa

@albicila
Jesu , naplaćivali su. Da bi se izbeglo išlo se u Caorle gde je bilo pristupačnije, a ne preterano daleko.Meni kao najobičnijem rekreativcu višak skipera nikad nije smetao.

A kad reče Šutej. Bliži mi se i 65. pa bi mogao da počnem da pravim jedrilicu. Postoji naime anegdota( možda je i istinita priča, ko zna) da je Šutej svoje brodovlje nazvao Hir po tome što je njegov deda započeo gradnju jedrilice u 65, a na pitanja začuđenih prijatelja što to radi odgovarao: To je moj hir.

@krkar
okrećem na 2-3 m. Ili kad nekom prolazim po krmi

Više volim pristojnu distancu, svejedno po pramcu il' po krmi
draft.dodger draft.dodger 09:05 04.06.2011

Re: Antivegetativa

krkar krkar 09:16 04.06.2011

Re: Antivegetativa

To s Kornatima inače nije loše kad si mlad, lud pa makar i neoženjen


Kuku, da znate u šta su se Kornati leti pretvorili

Doduše još su sjsjni u maju-junu ali leti k'o parking tržnog centra.
krkar krkar 09:25 04.06.2011

Re: Antivegetativa

To me podseti kad sam sviro 4 meseca na Skarabi u Rovinju , pa sa lokalnim mangupima pokazivo lepote Crvenog otoka , Katarine itd. zenskoj populaciji Inter-kampa


Igranke na Škarabi

Radio kao skiper i instruktor jedrenja iz marine, Škaraba mi bila redovna postaja.
krkar krkar 09:31 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Jesu , naplaćivali su. Da bi se izbeglo išlo se u Caorle gde je bilo pristupačnije, a ne preterano daleko.Meni kao najobičnijem rekreativcu višak skipera nikad nije smetao.


E ja zbog toga nikad ne uplovih u Veneciju, vazda bilo skupo da plaćaš nekog forme radi. A za Monfalcone, gde je realno mnogo teža i komplikovanija navigacija nego Venecija - ne treba pilot. pa ti budi pametan.
topcat topcat 09:47 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Do same obale, okrećem na 2-3 m.


Ukoliko ne poznaješ baš sve struje među jadranskim otocima, poprilično neodgovoran potez.
Barem među nautičarima još koliko-toliko postoji nekakav red i kultura, ali šta je to za našeg Krkija, koji je, kako vidimo - i profesionalni jedriličar.
princi princi 09:59 04.06.2011

Re: Antivegetativa

ali šta je to za našeg Krkija, koji je, kako vidimo - i profesionalni jedriličar.

Ма, то он између два поваљивања у луци. Видиш да је звекао све што лети. Човек је геније, in league of his own. Да га нема, требало би га измислити.
krkar krkar 10:00 04.06.2011

Re: Antivegetativa

topcat
Do same obale, okrećem na 2-3 m.


Ukoliko ne poznaješ baš sve struje među jadranskim otocima, poprilično neodgovoran potez.
Barem među nautičarima još koliko-toliko postoji nekakav red i kultura, ali šta je to za našeg Krkija, koji je, kako vidimo - i profesionalni jedriličar.


Struja sa tim nikakve veze nema, sestro slatka. Samo dubina i konfiguracija dna, koja je generalno prilično očigledna. Kako pada obala - tako pada i dno. Naravno, ne radim ja to tamo gde nisam siguran

Profesionalni skiper, instruktor jedrenja i vođa flotile bio nekoliko godina u mladosti. A takmičim se i danas, hvala na pitanju.
princi princi 10:07 04.06.2011

Re: Antivegetativa

A takmičim se i danas, hvala na pitanju.

krkar krkar 10:11 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Ма, то он између два поваљивања у луци. Видиш да је звекао све што лети. Човек је геније, in league of his own. Да га нема, требало би га измислити.


Ne znam jesu li tvoji kompleksi lične, nacional-kolektivističke, ideološke ili geografske prirode. Ali svakako ih ja ne lečim.

A ni članove ne znaš.
topcat topcat 10:42 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Samo dubina i konfiguracija dna, koja je generalno prilično očigledna.
ne sumnjam u uspjehe, ali pliz, ne okreći se 2m od obale jedrilicom od 10. Uopće, ne približavaj se obali na 2m, ako ne misliš pristati.

Mirno more želim.

krkar krkar 12:11 04.06.2011

Re: Antivegetativa


ne sumnjam u uspjehe, ali pliz, ne okreći se 2m od obale jedrilicom od 10. Uopće, ne približavaj se obali na 2m, ako ne misliš pristati.


Ponekad moraš ili do obale ili do drugoga. Regate se često dobijaju i gube na 2 m okreta! Nemam pri ruci ni jednu obalu ali evo jedno preticanje pod špinakerom. U orcu se ne isplati jer ako se odvojiš po propisu da ga ne preklapaš - puno gubiš, da otpadneš previše - opet ideš s kursa. Znači - mora ovako.


Mirno more želim.


Nikako! Jedriličaru možeš da kažeš dobro ali nikako mirno . Zbog ovoga
javascript:;

javascript:;
tj. ovoga:a nikako ovoga:
A evo i tebi jedna sa sidra
Dobro more!
krkar krkar 12:16 04.06.2011

Re: Antivegetativa

U međuvremenu je tehnologija toliko napredovala da specijalna farba drži... godinu ipo. Što znači da ako si dno prefarbao na proleće prošle godine ... moraćeš opet usred leta ove.
Ovako to izgleda kad si se pomučio i potrošio puno para.

I tako izgleda još nekoliko nedelja i - nikad više. I nema druge nego vadi, struži...
topcat topcat 12:48 04.06.2011

Re: Antivegetativa

krkar

Ponekad moraš ili do obale ili do drugoga. Regate se često dobijaju i gube na 2 m okreta!


OK, sve 5, ali regate nisu svakodnevna situacija, a i onaj na obali (ili u moru) zna kad je regata, tj. vidi 200 jedrilica (pogotovo ako jedre sa spinakerom, fenomenalan prizor), a ne da gleda magarca koji se zalijeće u grote da ga poslije koče vade, a klinci se skupljaju na škveru da gledaju rupu u trupu.

Dobro more, ja nemam Bavariu 33+, pa volim da je i mirno preko Kvarnera, pa si ti sad misli koji vjetar priželjkujem

Re: Antivegetativa

<3 jedrenje, <3 kukljica, ma <3 sve samo dok je na moru :)
jos 20 dana do...
krkar krkar 14:21 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Dobro more, ja nemam Bavariu 33+, pa volim da je i mirno preko Kvarnera


Bavaria je čarterska kanta - iako shvatam šta hoćeš da kažeš. Po onoj slici ti si negde na 26 otprilike, ali vidim po oputi da nije baš kanta

pa si ti sad misli koji vjetar priželjkujem


Vaki neki, 2-3 Bf, penzionerski?Ili još bolje 3 bofora konstantna u pola krme, staviš đenaker i spremaš ručak?
javascript:;


Iako ja više volim ovakotj. vidi 200 jedrilica (pogotovo ako jedre sa spinakerom, fenomenalan prizor)
ecce-florian ecce-florian 14:23 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Paz kad moram kao dobar domaćin da ukažem na mogući uzrok nesporazuma.
Meni je sve postalo jasno kad je krki još onomad rekao da je sporcki jedriličar.Sad to još i ovaj frižak pokal samo potkrepljuje.

Paz vamo: Katko uputstvo za korišćenje Krkara


Ljudi se dele na ljude i jedriličare.Jedrenje je ekstremni sport ( pogledati neki klip sa VOLVO ocean race npr) Jedriličari se dele na jedriličare ,sportske jedriličare i rekreativne jedriličare. Sportski jedriličari se ne dele iako ih ima raznih ( solisti, posade od dvoje pa naviše).
Sportski jedriličari usled bavljenja sportskim jedrenjem se posebno razvijaju i formiraju.Ako ovo nerazumete evo malo pomoćno pitanje:
1) Da li vam je u zadnjih 6 meseci barem jednom palo na pamet da bi ipak mogli sami da preplovite Atlantik samo kad bi nakupili još malo novca?

a) da b) ne

Ako ste odgovorili sa ne onda između vas i sportskog jedriličara zjapi ogrooooman ambis potpunog nerazumevanja.

Pokušaj prevazilaženja nerazumevanja.

Otiđita na prvu veću prolećnu ili jesenju regatu i pomešajte se sa takmičarima. Uslov je da vetar na startu bude preko 10 m/s.Posmatrajte čudne pokrete, agresivan stil najnužnije verbalne komunikacije, žurbu da se što pre izađe na vodu ( po ovom vetru većina se trudi da se negde skloni)

Dodatno: nikako nemojte pomisliti da se bilo kome obratite.Reskirate ozbiljne probleme.
Pored napora uloženog u što bolje korišćenje vetra, postoje i problemo do kojih dolazi zbog činjenice da i neki drugi žele da pre vas stignu do cilja.
Ovi što jedre sami od optimista,lasera,fina da bi oči u oči rešili neki problem na vodi moraju da priđu drugom plovilu, pređu u njega ,... dok je to u 470 npr mnogo lakše jer skiper priđe i "objasni" mornaru neke propuste kao što je jednom prilikom mlađa sestra to učinila.

Kod sportskog jedrilicara morate imati puno razumevanje za potrebu da kada vetar dune izjuri na vodu i da tamo pokušava da do granice trajnog oštećenja opreme odradi neku samo njemu znanu putanju koja će obezbediti da ....

Ne pokušavajteNIKAD da izrazite sumnju u njegovu odluku.

Pravilo važi za sve uzraste od 10 do 70 godina i čini mi se da nije posledica učenja već lučenja.

Tako i krki. Ne razumete ga , pa šta.

Jel razumete kako vam radi laptop?A jel čitate blogove na njemu? Pa?


krkar krkar 14:25 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

jos 20 dana do...


A vi ove godine uranili? Neka, neka. Još da sam i ja te sreće...
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:56 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Ja nemam ovako lepe sličke. Samo par

krkar krkar 15:43 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Paz vamo: Katko uputstvo za korišćenje Krkara
Hvala, (polu)domaćine. Ima tu nešto.

Kar sam bio skroz mlad i skroz lud najveće zadovoljstvo mi je bilo da budem na prednjem letu (štraju) na izmeni jedra u oluji. Zakačiš se nogama za ogradu, ruke sa obe strane leta i najbržom brzinom skidaj veliko i stavljaj manje jedno. Pritom pramac, sa sve mnome, uranja u talase, prska do kokpita, more u gaćama, čizmama, ušima... a meni lepo.

Naravno da pojaseve (sigurnosne veze) u to doba nismo ni imali. A pojaseve na naduvavanje kao ovaj što Gazda Milutin iskusno šminkerski nosi oko vrata - nismo ni videli uživo. Mlad - lud, a ludake Bog čuva

U međuvremenu sam se uozbiljio

Za uozbiljavanje je inače najbolji način da kupiš brod, sam ili s nekim u talu, svejedno. Pa kad sve štete idu iz tvog xhepa - a ti znaš tačno šta može da pukne i koliko to košta - onda bez problema prepustiš poziciju nekom ko ima para na bacanje.

2005. sam prvi put odustao sa regate na kojoj sam startovao. Dešavalo se pre toga da se regate otkažu, skrate - ali nikad pre nisam odustao osim zbog nekog kvara ili oštećenja. I tako izađemo mi na start, bura 8 Bf u pojačanju, posada neuvežbana, većina teški diletanti (mis'm prijatelji jesu ali pojma nemaju), uslovi prejaki za nas dvojicu ipo koji znamo da jedrimo... i ja kažem 'odustajemo'.

I onda kreće ubeđivanje 'da probamo'. Ma đavola ćeš ti meni da probaš, ti i ne znaš šta sve može da pukne i pocepa se a ti bi da mi probaš, sa mojim jarbolom i mojim jedrima. I lepo k'o pičkice odustanemo, vratimo se, odemo na ručak... i nikom ništa.

I prošle godine sam odustao na startu jedne regate. Pre regate 2 dana kiša kao iz kabla, sve na brodu mokro, mi smrznuti, mokri, vlaga se u kosti uvukla... Na startu jugo 7Bf i kiša lije. I uopšte mi se nije sviđala ideja da 7-8 sati budem mokar, da mi bude mokra sva oprema, kabina, kreveti... I na zadovoljstvo moje gospođe mi lepo odustanemo i odemo na jagnjetinu kojoj jugo i kiša ne smetaju, naprotiv.

Imao sam kao mlad skiper lom jarbola. Živ sam se pojeo dva dana dok nije došao inspektor da ustanovi zašto je pukao. Znao sam da ništa nisam pogrešno uradio ali jede me crv. A i znam koliko košta jarbol. Posle se ispostavilo da je zatezač pripone bio oštećen, napukao usled pogrešne montaže, ali u navoju, mesto na kojem napuknuće skoro da ne može uopšptjavascript:;e da se primeti. Može ako si manijak i zagledaš baš tu ali to nikad niko nije radio (osim sad mene, zahvaljujući iskustvu). I tu sam naučio lekciju.

Uvek ima ko nije:Sa dobrim brodom, dobrom opremom i iskusnom posadom koja zna šta radi gotovo da nema prepreka. Jednu regatu u Trstu svojevremeno smo odjedrili po buri 9Bf sa udarima do 11. Najjači udar toga dana izmeren na meteo stanici na kopnu bio preko 125 km/h. Ali bilo nas 7 spremnih, uvežbanih i napaljenih ludaka, dobra jedra, brod u savršenom stanju i dobro pripremljen...
ecce-florian ecce-florian 15:50 04.06.2011

Re: Antivegetativa

@Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Biće prvo jedrenje?
princi princi 16:00 04.06.2011

Re: Antivegetativa

krkar
Ма, то он између два поваљивања у луци. Видиш да је звекао све што лети. Човек је геније, in league of his own. Да га нема, требало би га измислити.


Ne znam jesu li tvoji kompleksi lične, nacional-kolektivističke, ideološke ili geografske prirode. Ali svakako ih ja ne lečim.

A ni članove ne znaš.

Анархо-либералистичке.
ecce-florian ecce-florian 16:04 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Imao sam kao mlad skiper lom jarbola. Živ sam se pojeo dva dana dok nije došao inspektor da ustanovi zašto je pukao. Znao sam da ništa nisam pogrešno uradio ali jede me crv. A i znam koliko košta jarbol. Posle se ispostavilo da je zatezač pripone bio oštećen,

@krkar
Ma ne razumeju oni Krkar , uopšte ne razumeju
@ostali
Kad počne priča o pucanju ( krsta, podizača glavnog jedra, pucanju glavnog jedra i na kraju jarbola) to je onda poslednja faza.Ovo se Krki vadi da je sazreo i počeo da ceni opremu, ali verujte mi , samo do neke dobre prilike. Osnovno pita nje i jeste granica izdržljivosti što opreme što posade.
topcat topcat 19:31 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Paz kad moram kao dobar domaćin da ukažem na mogući uzrok nesporazuma.


Nema nesporazuma, samo malo drugačije vidimo stvari i pokazujemo drugačiji oblik poštovanja prema moru kao takvom.

Kao što mi na autoputu ne pada na pamet da vozim 180/h po magli, ne pada na pamet ni da se nadmećem i dokazujem pred burom od 100/h. Ako stavljam olujno jedro, gledam da se dokopam sigurne zone, smanjim doživljaj, čekam da prođe nevrijeme, družim se s ljudima u sličnoj situaciji, kad se stvar smiri svatko ode u svom pravcu.
Tišina, šum mora, vjetar se čuje u sajlama, godi i onaj u kosi, kormilo malko trese, nagib 15-20, glava...negdje...kad ogladniš usidriš se u zavjetrini, ručak, malo vina, siesta, s popodnevnim maestralom dalje. Ako je vjetar povoljan ne staješ, klopneš nešto usput (ako se baaaaš zainatiš, čak prostreš stol u kokpitu i nonšalantno mašeš Nijemcu koji je zateg'o jedra k'o kozu i čudi se što se ne kreće). Nerijetko završiš negdje gdje nisi baš planirao, ali ti se, eto, baš sviđa.
Navečer - vidi sliku.
Mislim...ko to more platit?

(a ne tu neki lomovi i bakrači...ono - helou? )

Re: Antivegetativa

ecce-florian
@Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Biće prvo jedrenje?


Pepiju? Ne, on ce jos malo da saceka na obali sa 2 para baba i deda :)

Re: Antivegetativa

prostreš stol u kokpitu i nonšalantno mašeš Nijemcu koji je zateg'o jedra k'o kozu i čudi se što se ne kreće). Nerijetko završiš negdje gdje nisi baš planirao, ali ti se, eto, baš sviđa.
Navečer - vidi slikuecce-florian ecce-florian 22:58 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Pazi krki , ne nasedaj
cit.topcat
...vjetar se čuje u sajlama

to može i u marini

Vidi se , rekreativac, ko i ja.Fali more drž se kraja.

Nerijetko završiš negdje gdje nisi baš planirao, ali ti se, eto, baš sviđa.

Sviđa se i meni ,ali to ti je za krkija samo jedan ordinarni DNC.Kaka lepota bre?
Milan Novković Milan Novković 23:08 04.06.2011

Re: Antivegetativa

Ako ste odgovorili sa ne onda između vas i sportskog jedriličara zjapi ogrooooman ambis potpunog nerazumevanja.

Dovukoše jednom Ellenu MacArthur u Top Gear (popularna emisija o kolima gde u svakoj epizodi jedna od poznatih osoba priča o sebi, kolima i ...

.... na kraju ta poznata osoba, posle kratkog treninga, odvozi krug, što brže, u običnim kolima (Suzuki Liana u to vreme).

Pre toga Elenu pitaju (još nije imala 30 godina) koliko je milja sve ukupno prevezla u kolima u životu. Iako se odgovor mogao očekivati ("više" je živela na vodi nego na kopnu) sve nas je iznenadila cifra od svega nekoliko hiljada milja (to je kao kad se položi vozački pa ode par puta kolima na letovanje u Grčku).

I žena napravi najbrži krug, facinantno pošto je pre toga vozilo mnogo ljudi, neki su sportski tipovi, zaljubljeni u kola, koji su odvozali stotine hiljada milja, promenili mnoga sportska kola u životu, vozili isti taj krug vrlo agresivno, uz opasnost izletanja sa staze.

Nemam pojma šta bi ovde bilo naravoučenije osim da neki ljudi imaju nadrealno takmičarski duh i osećaj za prostor, vreme i "napravu" sa kojima su sposobni da u minutima stupe u simbiozu.
krkar krkar 12:57 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Kao što mi na autoputu ne pada na pamet da vozim 180/h po magli, ne pada na pamet ni da se nadmećem i dokazujem pred burom od 100/h. Ako stavljam olujno jedro, gledam da se dokopam sigurne zone, smanjim doživljaj, čekam da prođe nevrijeme, družim se s ljudima u sličnoj situaciji, kad se stvar smiri svatko ode u svom pravcu.
Tišina, šum mora, vjetar se čuje u sajlama, godi i onaj u kosi, kormilo malko trese, nagib 15-20, glava...negdje...kad ogladniš usidriš se u zavjetrini, ručak, malo vina, siesta, s popodnevnim maestralom dalje. Ako je vjetar povoljan ne staješ, klopneš nešto usput (ako se baaaaš zainatiš, čak prostreš stol u kokpitu i nonšalantno mašeš Nijemcu koji je zateg'o jedra k'o kozu i čudi se što se ne kreće). Nerijetko završiš negdje gdje nisi baš planirao, ali ti se, eto, baš sviđa.
Navečer - vidi sliku.
Mislim...ko to more platit?


Kuku, na šta me napraviste!!!

Moliću lepo ja sam samo hedonista koji voli da jedri uvek, a posebno na regatama. Što znači da kad se takmiči onda se takmiči - al' kad se uživa onda se uživa!!! Dešava se, doduše, da usred lepog popodnevnog opuštenog jedrenja vidim neku potencijalnu žrtvu, nekog sa dobrim i većim brodom ko ume
da jedri pa da samo kliknem u competition mode i krenem da se trkam sa nepoznatim čovekom - mnogi toga i ne budu svesni. Ako na to Ona trepne okicama i kaže 'ajde nemoj' - očas se mi vratimo u čisto uživanje.

Kod mene na brodu od opreme postoji dovoljna količina šerpi, lonaca i ostalih potrepština a i prenosni frižider ali to je ukrcano stalno i vadi se samo za regate. Čak i ne vadim sve, na mom brodu se i na regatama dobro jede. Ne mogu, doduše, da prežalim što pre neku godinu nagrdih na pasja kola mog sada pokojnog druga i člana posade koji je hteo na regatu da donese veliku šerpu pašticade sa njokima, njegova mama pravila...

To vam je najslikovitiji dokaz da nisam manijak potpuni. A imao sam sve preduslove. Počeo sam sa regatnim jedrenjem na brodu kod barba B koji je bio potpuni manijak. Na brodu je bilo dozvoljeno litra vode po čoveku dnevno i dva sendviča, i to su morali da budu napravljeni na kopnu da se ne nose bespotrebno noževi i daska jer je to mrtvi piz - bespotrebna težina koja usporava brod. Moš misliti, brod od 4 tone a usporavaju ga jedna daska i jedan nož.

Moje hedonističko jedrenje podrazumeva sve vrste dobrog uživanja, u jedrenju, na brodu i na kopnu. Bez mnogo planiranja (osim kad postoje neki rokovi ili dogovori). Negde nam se svidi - tu ostanemo, dune lep vetarjavascript:; koji može baš lepo da nas odnese Tu i javascript:;Tu - idemo Tu i Tu. Imamo neke svoje favorite, mojoj ženi su to Lastovo, Dugi otok, Molat, meni Unije, Žirje, Vis, Elafiti... A bogmejavascript:; znamo i dobre retkopreostale kafane uz more.

Dakle, ima Cvetko pravo što se tiče manijaka - u principu. Ne nužno i u mom slučaju: ja sam samo povremeni manijak, u večitom procepu između sopstvenog hedonizma i agonizma
mrale54 mrale54 13:51 05.06.2011

Re: Antivegetativa

u večitom procepu između sopstvenog hedonizma i agonizmaZnaci procit'o je moj komentar !!! Sta sam ti rek'o " jesen92 " ??? Pa , ovo je gore nego da me je banovo !!! Vidi , molim te ove fotke !!! Nehumano !!!
E , sad , iz inata gasim komp i odoh u Paljo Faljiro , kod Pireja , na oktopoda , kod Manolisa u marini !!! Pa , znamo i mi sta je hedonizam !!!
krkar krkar 21:01 05.06.2011

Re: Antivegetativa

E , sad , iz inata gasim komp i odoh u Paljo Faljiro , kod Pireja , na oktopoda , kod Manolisa u marini !!! Pa , znamo i mi sta je hedonizam !!!


Aaaa, htapodi! Voljem Stari Faliron mlogo, uživaj.

A moram i da se pohvalim, danas sam u jeo najbolje lignje koje sam ikad u Beogradu pojeo. Restoran Galeb na zemunskom keju, prčvarnica sa gazdom od 2 metra i 150 kila. Jede se jako dobro i vrlo obilno a i terasa je lepa.

Prvi i jedini put u Bg pojeo sam mlade lignje ("baby lignje", one sitne k'o nokat od palca. Savršene su bile. Jedino im je maslinovo ulje malo tanko i razblaženo, idući put nosim svoje domaće, nema ljutiš.

Ovi što jedu rečnu ribu jeli su smuđa i kažu da je bio odličan. Meni je, da prostite, bio bljutav ali skoro sva rečna riba meni je takva.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:44 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Restoran Galeb na zemunskom keju, prčvarnica sa gazdom od 2 metra i 150 kila. Jede se jako dobro i vrlo obilno a i terasa je lepa.

Bio mLogo puta, uglavnom na dimljenom šaranu. Bude i sjajan i nikakav - valjda zavisi od gazdinog (nekad je imao 120 kila, znači dobro mu ide posao) ili kuvarevog raspoloženja.

jednom, pre tačno 11 godina, dovedem kolege iz Rumunije u nedelju na ručak, pred njihov voz. Kad, na terasi svira džez orkestar. Ne da sam se istakao...
natasavb natasavb 22:29 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Bio mLogo puta, uglavnom na dimljenom šaranu. Bude i sjajan i nikakav - valjda zavisi od gazdinog (nekad je imao 120 kila, znači dobro mu ide posao) ili kuvarevog raspoloženja.Kuvaricinog raspolozenja, ako se nije sta promenilo poslednjih godinu dana.
Od pocetka, a ima tome vise od 10 godina, ja mislim 12, tamo radi kuvarica.

A gazda Pile, imao 120kg kad je bio dete, ne vredjaj coveka.

Galeb inace ima najlepsu terasu na tom potezu, od Venecije do Otpisanih. Kad upekne ona najgora vrucina, i ni usred noci se ne spusta ispod 30, a nigde nema ni daska vetra, na toj terasi pirka.

Cvetko lep ti blog, a i lepi komentari. Ja uzivam dok citam, a mogu samo da zamislim kako je vama dok jedrite.

krkar krkar 22:50 05.06.2011

Re: Antivegetativa

A gazda Pile, imao 120kg kad je bio dete, ne vredjaj coveka


Žalio mi se danas da je bio oslabio 30 kila, žena ga naterala. I samo 5 uspeo da vrati. Što po mojoj matematici kaže da je u nekom trenutku imao bar 170.

A je li mu žena jedna skroz mršava, bez dupeta, dobrodržeća. Ne izgleda loše ali joj fali 10 kila i to pravilno raspoređenih.

Baš smo o njoj raspravljali. Ja ne verujem da je to Gospođa ali bilo je 2:2 u glasovima.
natasavb natasavb 22:54 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Baš smo o njoj raspravljali. Ja ne verujem da je to Gospođa ali bilo je 2:2 u glasovima.


Plava, lepuskasta?
krkar krkar 22:58 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Plava, lepuskasta?


Kratko ošišana, držeća teta, izgleda starije od njega ali vrlo uščuvano.

E, ima navlake na prednjim gornjim jedinicama kojima nije skroz pogođena boja, previše bele (što kaže moj zubar k'o klozetska šolja )

EDIT: nije plava k'o Šveđanka ali nije crna, neka svetličava boja ali ne znam kako to žene zovu
natasavb natasavb 23:06 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Kratko ošišana, držeća teta, izgleda starije od njega ali vrlo uščuvano.

Rekoh vec, nisam bila u Galebu ima godinu dana, a gazdaricu nisam videla i duze od toga. Poslednji put nije imala kratku kosu, ali znas nas zene. Ocas posla se to promeni. :)

Nije imala ni navlake, pogotovo lose, jer bih to sigurno primetila.
( Mama profesionalnu deformaciju prenela i na mene i to prvo primetim. :))

E sad si me zbunio totalno. Njih dvoje su zajedno milion godina i ne verujem da se tu sta promenilo.
krkar krkar 23:11 05.06.2011

Re: Antivegetativa

E sad si me zbunio totalno. Njih dvoje su zajedno milion godina i ne verujem da se tu sta promenilo.


On je bio otišao već kad se ova teta pojavila. Možda je samo konobarica (bila je pre nje u prvoj smeni jedna zift crna zapuštenog izgleda ali simpatična). Nego naše žene, posle njegove kuknjave da ga je naterala žena da oslabi 30 kila, zaključile da je ta suvopičasta The Gospoja. Mi muškarci nismo bili ubeđeni.

I tako izgubismo sa 2:2.
jesen92 jesen92 23:12 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Znaci procit'o je moj komentar !!! Sta sam ti rek'o " jesen92 " ??? Pa , ovo je gore nego da me je banovo !!! Vidi , molim te ove fotke !!! Nehumano !!!
E , sad , iz inata gasim komp i odoh u Paljo Faljiro , kod Pireja , na oktopoda , kod Manolisa u marini !!! Pa , znamo i mi sta je hedonizam !!!

...nehumano je za nas sto smo daleko od mora a za tebe ocigledno nije
natasavb natasavb 23:19 05.06.2011

Re: Antivegetativa

On je bio otišao već kad se ova teta pojavila. Možda je samo konobarica (bila je pre nje u prvoj smeni jedna zift crna zapuštenog izgleda ali simpatična). Nego naše žene, posle njegove kuknjave da ga je naterala žena da oslabi 30 kila, zaključile da je ta suvopičasta The Gospoja. Mi muškarci nismo bili ubeđeni.


Au bre, kako je opisa, nadam se da ipak nije ona. :)
krkar krkar 23:21 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Au bre, kako je opisa, nadam se da ipak nije ona. :)


Da dodam da je teta izrazito jebozovna bez obzira na sve možda neprecizne detalje mog opisa. Ali izrazito! Ne koketna nego prirodno jebozovna. Vrlo odmereno ponašanje i lep osmeh.
natasavb natasavb 23:23 05.06.2011

Re: Antivegetativa

krkar
Au bre, kako je opisa, nadam se da ipak nije ona. :)


Da dodam da je teta izrazito jebozovna bez obzira na sve možda neprecizne detalje mog opisa. Ali izrazito! Ne koketna nego prirodno jebozovna. Vrlo odmereno ponašanje i lep osmeh.


Ovo za slucaj da ona procita, a ti opet odes na lignje u Galeb?
krkar krkar 23:33 05.06.2011

Re: Antivegetativa

Ovo za slucaj da ona procita, a ti opet odes na lignje u Galeb?


I da me pohvali pred ženom kako sam je javno hvalio da je jebozovna???
natasavb natasavb 23:42 05.06.2011

Re: Antivegetativa

I da me pohvali pred ženom kako sam je javno hvalio da je jebozovna???


Bolje to nego da sapne koju kuvarici.

Zena te zna, a valjda i cita tvoje blogove.
mrale54 mrale54 06:23 06.06.2011

Re: AntivegetativaAaaa, htapodi! Voljem Stari Faliron mlogo, uživaj.

Jedino im je maslinovo ulje malo tanko i razblaženo, idući put nosim svoje domaće, nema ljutiš.


Hvala krkar !!
Bio ! - stop - Uzivo ! - stop - Dos'o kuci u jedan po ponoci ! - stop - Cerka 'tela da me sisa na nulu ! - stop - Zaboravio mob kod kuce ! - stop !
Uhhh! To sa maslinovim stvarno moze da pokvari sve ! Sreca moja pa zet dobija ulje sa Mitilini-ja ! Ono - kameni zrvanj sa rudom i magarcem koji ide u krug !
Hladno cedjeno - domaca radinost - jok krsteno !! Opis : kremasto tecno klizi niz grlo k'o voda !! E, zato Manolis vole mene ( nabavljam i za njega ) pa kad dodjem u tavernu ... !!!
Da , da ! Htapodi a ne oktopod - bravo poliglota !! E , sad za ove " baby " - lignje cu vidim na Varvakiju ( centralna pijaca u Atini - nema sta nema ! ) , opet Krki ubacio crva !
Za recnu ribu ( za mene , o ukusima ne vre...) zakon - slep na keju , kod pijace i " Afrika " na dunvskom platou u Grockoj !! Ne verujem da imaju morska cudovista !! Ne znam !!
Auuu !!! Promenismo temu posta - ce ne utepa domacin !!!
mrale54 mrale54 06:36 06.06.2011

Re: Antivegetativa

jesen92
Znaci procit'o je moj komentar !!! Sta sam ti rek'o " jesen92 " ??? Pa , ovo je gore nego da me je banovo !!! Vidi , molim te ove fotke !!! Nehumano !!!
E , sad , iz inata gasim komp i odoh u Paljo Faljiro , kod Pireja , na oktopoda , kod Manolisa u marini !!! Pa , znamo i mi sta je hedonizam !!!

...nehumano je za nas sto smo daleko od mora a za tebe ocigledno nije


Pa sta da radim kad sam se za to borio !! Ozenio sina , ud'o cerku , pa ud'o i bivsu zenu ! - i sad se prisljmcio zetu pa skitam po Atici ( Pirej , Rafina , Luca itd. ) Beneficirani radni staz !! ( Pogotovu ono - ud'o bivsu zenu !! nije to bas tako lako !! ) Zasluzilo se - moze se !! Jel tako ??
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:03 06.06.2011

Re: Antivegetativa

jebozovna

Ne mogu da odolim:
na makedonskom se ovo kaže "kupovikatelna"
krkar krkar 10:55 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Uhhh! To sa maslinovim stvarno moze da pokvari sve ! Sreca moja pa zet dobija ulje sa Mitilini-ja ! Ono - kameni zrvanj sa rudom i magarcem koji ide u krug !
Hladno cedjeno - domaca radinost - jok krsteno !! Opis : kremasto tecno klizi niz grlo k'o voda !!


Ja sam manijak maslinovog ulja. Pravog, dobrog, domaćeg. Kad mi kućna zaliha spadne ispod 5l počinjem da se tresem od straha od nemaštine

Probavao sam maslinova ulja svuda gde se prave i gde sam bio. Unatoč mojoj izrazitoj ljubavi prema dalmatinskim maslinovim uljima priznajem da su dva bolja od dalmatinskog:

1. palestinsko - apsolutni šampion sveta i okoline!
2. kritsko - istočni krit je majka za maslinova ulja

Talijani i Španci prave tanka ulja koja ne mirišu a još im je ušlo u modu da ih filtriraju. Kolaj rabota, ako mene pitaš.

Naravno, mora da i u ostatku Grčke ima sjajnih ulja ali za mene je istočni Krit zakon.

Za recnu ribu ( za mene , o ukusima ne vre...) zakon - slep na keju , kod pijace i " Afrika " na dunvskom platou u Grockoj !! Ne verujem da imaju morska cudovista !! Ne znam !!


Ne znam na koji šlep misliš, na našem jedriličarskom se baš i ne jede nešto naročito ako smem da primetim.

A u Afriku sam hteo juče da idemo ali krenuli kasno, oko pola 3, društvo bilo kilavo ... pa tako završismo u Zemunu. Iako ne jedem rečnu ribu volim da sedim na dobrim mestima pored reke
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:25 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Ne znam na koji šlep misliš, na našem jedriličarskom se baš i ne jede nešto naročito ako smem da primetim.

Jedan je Šlep, u Zemunu. Onaj kod Vatrenke

Ja preferiram Radecki
jesen92 jesen92 11:27 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Pogotovu ono - ud'o bivsu zenu !! nije to bas tako lako !! ) Zasluzilo se - moze se !! Jel tako ??

...verovatno si zasluzio..al posto si pomenuo i zenu na "onom svetu" znaci da si ih imao vise komada pa i nije bas tesko osloboditi se viska prtljaga...
ecce-florian ecce-florian 11:49 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Milutin Milošević
jebozovna

Ne mogu da odolim:
na makedonskom se ovo kaže "kupovikatelna"

Samo da se zna da sam obavestio moderatorao5.Ništa lično, čisto principijelno ( a i da malo popravim odnose)
E san mi je bio da modaracija banuje domaćina bloga
mrale54 mrale54 12:09 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Palestinsko - nisam imao prilike da probam !! No comment !
Krit - otis'o kao zamena - basista , jel - na dva meseca - ostao 11 godina !!!
Sitija , Makri jalos , Kufonisi ... Di me nadje !!?? Mislim da je suvisno da dalje pricam !! Ali , posto smo po pitanju ulja - isti ( manijak 2. ) , veruj da se ovo sa Mitilinja , malte ne , ne razlikuje od kritskog !! Doduse , tu uvek igra veliku ulogu i ODAKLE ga uzimas ( nesto k'o kod nas domaca sljivka - koliko poznajes domacina i dal' ti je neki rod ! ) .
Ita. i Spa. ulja ne bih da spominjem - znamo i sami !!
Sto se slepa tice - stanica 610 - 611- ... tu , otprilike ( ne znam po imenima ) mozda kojih 50 - ak m.desno ( gledajuci Dunav )!! Stari alasi i na licu mesta jal corba , jal riba , sta se nadje !! Treba naleteti u pravo vreme !
Afrika _ must , ali paziti na vreme - komarci predvece !!
Ako odgovorim pozivu prijatelja i skocim do Krita po povratku sledi izvestaj o stanju ulja na terenu ! ( ono - maslinovog - pleonazam ! )
E , da , setih se ! Koji je prvi pleonazam ??? Ajde junaci !!!
mrale54 mrale54 12:25 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Hronologija - prvo zavrsio onaj deo sa vencanjma , a , moj najbolji drug me je napustio 10 aprila 2010. Zauvek . Bog da joj dusu prosti !
U prvom pokusaju - 22 god. braka - odjednom puce!!
U drugom - 10 god. zajedno - nije se dalo !!
NIJEDNA mi nije bila visak prtljaga - ne , ne ljutim se , nit se vredjam , samo objasnjavam !!! A , i salu -prihvatam !! Uvek !!
Ako se jednom dnevno ne nasmejemo - propade dan !!
krkar krkar 12:27 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Krit - otis'o kao zamena - basista , jel - na dva meseca - ostao 11 godina !!!


Ja inače izrazito politički ne volim Grke (u smislu političke nacije i nacionalne politike), pogotovu otkako je već evo skoro 20 godina na snazi tradicionalno tisućljetno prijateljstvo sa Srbima zasnovano na zajedničkom porivu klanja muslimana.

Digresija, ali sve koji tvrde da postoji nekakvo tradicionalno prijateljstvo Grka i Srba čikam da u srpskoj književnosti nađu jedan pozitivan grčki lik sve do Dušana Kovačevića.

Dakle, Grke volim kao pojedince, Mediterance, hedoniste, ribare, maslinare...

Ali Krićanima, koji mu dođu nešto kao grčki Crnogorci, divlji a simpatični, naoružani do zuba što Nemce nije sprečilo da ih zgaze k'o Panta pitu (ni jedan Krićanin nije zapucao na okupatora, samo su se glupi Englezi borili za kritsku slobodu ) - al' zato plaćam piće svakom ko van centra kritskih gradova nađe ijedan saobraćajni znak da nije izbušen k'o meta na vojnom poligonu, dakle Krićanima sve opraštam, džebga. Jednostavno su simpatični ludaci i divljaci, il volu il kolju. A i ulje im je fenomenalno.

Jednog dana možda nauče i vino da prave
mrale54 mrale54 12:45 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Pored normalnih stvari u zivotu ( pozeniti i poudavati decu tj. - izvesti ih na put ) moj najveci uspeh u zivotu je - tri prijatelja na Kritu i jedan u Rafini !! Kaaaazem - PRIJATELJA!!!! O tradiciji u prijateljstvu Srba i Grka - baaaa !!!
Mozda nesto oko Prvog rata i Krfa , ali , opet baa !!! Interesi !!!
Za znake - apsolutno tacno !! Za napad Nemaca - samo su zene izasle sa vilama kad je bio desant !! Bio na spomen obelezju !!
Vino - nikad !!! Cukoudija rules !!
Sta bi sa pleonazmom ?? Tesko ??
mrale54 mrale54 13:31 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Auuh - tek sad ukapirah !!!! Odvalio glupost biblijskih namera !!!!!!!!!!
" Koji je prvi pleonazam ?? Ajde junaci !! "
Sad Krki , sa punim pravom , moze da krene u lektorsko - stajepisacsominahteoreci !!!
Trebalo je - Prvi pleonazam ?? Ajde junaci da vas vidimo sad ??

Sad - gotovo - sta je bilo , bilo je !

Odgovor : - ( UZ DUZNO IZVINJENJE GOSPODJAMA !! ) - ZLA ZENA !!!
krkar krkar 14:32 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Анархо-либералистичке.


A i pglu si ispao
jesen92 jesen92 14:45 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Ako se jednom dnevno ne nasmejemo - propade dan !
...naravno...salim se i ja al imam ruznu osobinu da pamtim neke bezvezne detalje...ocigledno si udao onu prvu al ona odavno nije tvoja pa je mene to zbunilo....
...no, vazno je da upraznjavas dobro maslinovo ulje , ima da zivis 100 god...:))
krkar krkar 15:03 06.06.2011

Re: Antivegetativa

...no, vazno je da upraznjavas dobro maslinovo ulje , ima da zivis 100 god...:))


Oću i ja, oću i ja?

Prababa 102, jedna baba 92 - obe sa po najmanje 30 godina udovičkog staža.

Samo jedan deda dobacio 88 al' njemu su ženu ubili Nemci pa je udovao 35 godina.

Bemliga, mora tu da ima nešto? Ako ima onda - jebeš tih 100 godina što se mene tiče
mrale54 mrale54 15:38 06.06.2011

Re: Antivegetativa

jesen92
Ako se jednom dnevno ne nasmejemo - propade dan !
...naravno...salim se i ja al imam ruznu osobinu da pamtim neke bezvezne detalje...ocigledno si udao onu prvu al ona odavno nije tvoja pa je mene to zbunilo....
...no, vazno je da upraznjavas dobro maslinovo ulje , ima da zivis 100 god...:))Ma , i ja sam jos uvek zbunjen po tom pitanju !! Kad sam joj rekao da " MI vise necemo ziveti zajedno " , posle mesec dana upozna mog poznanika , gde se ja ubih objasnjavajuci coveku da je medju nama sve ZAISTA gotovo !!! Od tada su zajedno ! Posle dva-tri meseca upoznam pok. gosp. Nadu !! Ona prva jos nosi moje prezime !!!!
Kad god pocnem da mislim o tome - obicno zavrsim kod Manolisa u Faljiru !!!
Ili je to samo izgovor ??
Ah - da ! Hedonizam uber alles !!
mrale54 mrale54 15:48 06.06.2011

Re: Antivegetativa

krkar
...no, vazno je da upraznjavas dobro maslinovo ulje , ima da zivis 100 god...:))


Oću i ja, oću i ja?

Prababa 102, jedna baba 92 - obe sa po najmanje 30 godina udovičkog staža.

Samo jedan deda dobacio 88 al' njemu su ženu ubili Nemci pa je udovao 35 godina.

Bemliga, mora tu da ima nešto? Ako ima onda - jebeš tih 100 godina što se mene tiče


Dali postoji neka skrivena poruka u ovom prkazivanju Tvog geneoloskog stabla , ili da to uzmem zdravo za gtovo ????
ecce-florian ecce-florian 16:25 06.06.2011

Re: Antivegetativa

@milan novković
I žena napravi najbrži krug, facinantno

nije me mrzelo da potražim, budući da nisam odgledao do sada, i vredelo je

Počinje od 7min 14 sec ali nisam seckao klip jer je i ostatak interesantanŠta je potrebno? Da se najbrže odvozi krug? Nema problema. To se shvati doslovce i uradi. Odmah zaškripiš kako bi adrenalion došao na zadovoljavajući nivo i idemoooo

To ti kažem

krkar krkar 18:25 06.06.2011

Re: Antivegetativa

nije me mrzelo da potražim, budući da nisam odgledao do sada, i vredelo je

Počinje od 7min 14 sec ali nisam seckao klip jer je i ostatak interesantan


Ona je Bog lično!!!!!

Apsolutni osećaj za prostor! U svaku krivinu je ušla idealnom putanjom. Ma, nemam reči, Klanjam se do zemlje
ecce-florian ecce-florian 20:47 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Apsolutni osećaj za prostor!

Ma jok, samo je postavila virtuelne bove.Ništa lakše.
jesen92 jesen92 22:14 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Prababa 102, jedna baba 92 - obe sa po najmanje 30 godina udovičkog staža.

Samo jedan deda dobacio 88
...svi jeli maslinovo hladno cedjeeno ili mas i leba:)
jesen92 jesen92 22:19 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Kad god pocnem da mislim o tome - obicno zavrsim kod Manolisa u Faljiru !

...pa ladan ouzo...
ecce-florian ecce-florian 22:44 06.06.2011

Re: Antivegetativa

E koji ste vi bre, ako ni oko čega drugog ono oko dužine života i maslinovog ulja i udovanja.
Sviđa mi se glagol

Samo jedan deda dobacio 88 al' njemu su ženu ubili Nemci pa je udovao 35 godina.


krkar krkar 23:42 06.06.2011

Re: Antivegetativa

Ma jok, samo je postavila virtuelne bove.Ništa lakše.


Bogami nije. Ona je Bog!

Kao što znaš tehnika okreta je u jedrenju sasvim drugačija, tu nikakve virtuelne bove ne pomažu.
mikimedic mikimedic 09:17 07.06.2011

Re: Antivegetativa

1. palestinsko - apsolutni šampion sveta i okoline!


kako da ti recem, ali upravo ga konzumiram...

ecce-florian ecce-florian 10:41 07.06.2011

Re: Antivegetativa

mikimedic
1. palestinsko - apsolutni šampion sveta i okoline!


kako da ti recem, ali upravo ga konzumiram...


O, moje poštovanje
Ovde fali samo još Budimac kao proizvođač, pa da otvorimo podblog o maslinjacima i Olive Oyl

ps
gif je za Spiru, znam da ne može da odoli
krkar krkar 12:42 07.06.2011

Re: Antivegetativa

kako da ti recem, ali upravo ga konzumiram...


Znao sam ja da ipak mora da postoji nešto kod tebe što vredi

A mnogi mi nisu verovali.
krkar krkar 12:47 07.06.2011

Re: Antivegetativa

Ovde fali samo još Budimac kao proizvođač, pa da otvorimo podblog o maslinjacima i Olive Oyl


Pa kad otvorite taj blog ja ću da napišem kako sam se oženio zahvaljujući maslinovom ulju.
mikimedic mikimedic 12:50 07.06.2011

Re: Antivegetativa

Znao sam ja da ipak mora da postoji nešto kod tebe što vredi
tko krka vrijedi.


krkar krkar 13:02 07.06.2011

Re: Antivegetativa

tko krka vrijedi.


tko krkaR vrijedi
tko mikimedi mora da se dokaže
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:43 07.06.2011

Re: Antivegetativa

gif je za Spiru, znam da ne može da odoli

Boga mi, ovo je zanimljivo, pa makar i sa Olivom
mrale54 mrale54 15:33 07.06.2011

Re: Antivegetativa

jesen92
Kad god pocnem da mislim o tome - obicno zavrsim kod Manolisa u Faljiru !

...pa ladan ouzo...


Ma jok ... Prob'o sve , pa post'o pivoholicar !!! Mislim , B-vitamini ( ceo spektar ) pa hranljivost itd. - a samo 5 % onog sto udara !! Vino me zeza u stomaku ( kiselina , sta li je ? - a pivo jok ??!! )
A 'ladan Amstel pa krak htapodija sa sitno seckanim ( SVEZIM ) rigani i limun......
ecce-florian ecce-florian 17:27 07.06.2011

Re: Antivegetativa

Milutin Milošević
gif je za Spiru, znam da ne može da odoli

Boga mi, ovo je zanimljivo, pa makar i sa Olivom

Vidi se da nikad nisi imao mačku. Mačka ima neke špiceve na jeziku. Mačka voli da liže bose noge gospodaru. Ove dve pretpostavke vode tome, da kad imaš mačku, i kad je izbaciš leti uveče napolje, ona uskoči na neki način kroz gornji prozor oko 6 ujutro i do 6 i 30 izdrži, a onda ti lizne palac.Tako je bilo svako leto, dok ga nije pregazio auto To, barem kod mene, dovodilo do toga da odskočim u krevetu, a kosu treba dvadeset minuta da češljam da bi je spustio. Valjda ovde ima mačkara ili veterinara da ti ovo podrobnije objasne.

Još uvek ništa od cvetanja.
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:53 08.06.2011

Re: Antivegetativa

Paz' šta je najzanimljivije: imam mačku, već godinu dana. Mislim moja kćerka donela i gotovo.

Šteta za cvetanje - opet bez mene. Ali pošalji SMS da javim prijateljici iz Budimpešte da poita.
ecce-florian ecce-florian 13:33 08.06.2011

Re: Antivegetativa

Šteta za cvetanje - opet bez mene. Ali pošalji SMS da javim prijateljici iz Budimpešte da poita.

Šteta.Mislim da ću uspeti da dobavim i čamac ili barem mesta u čamcu.

a i toplo je pa će ove godine pasti i obavezno kupanje međ nima

Prijateljicu čekamo.
Nije važno, fotografisaću ja umesto tebe pa ću ti poslati
ps
Ako ti je lakše , pre sat vremena su mi izvadili zub, komada jedan.
Šta ćeš,kosmička ravnoteža
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:00 08.06.2011

Re: Antivegetativa

Ja sam sredio kastanjete.

Pošalji poruku na srpski SMS kad počne
fantomatsicna fantomatsicna 07:16 04.06.2011

Ma imam i ja

Ovu zardjalu..ali ne propusta vodu i sluzi odlicno za ribolov:)

ecce-florian ecce-florian 09:05 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

lepa je
bocvena bocvena 13:30 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

fantomatsicna

Mogu ovi morski vukovi da psuju na morskom do sutra, ali ova mala u prvom planu je neprevaziđena!

Florijane, naslov ti je odličan. A ni ostatak bloga nije loš.
ecce-florian ecce-florian 14:28 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

Florijane, naslov ti je odličan. A ni ostatak bloga nije loš.


Gazda i ja radimo ko Iljf i Petrov. Blog je moj a naslov njegov.Tako da primam pozitivnu kritiku na ostatak bloga.Gazda će videti valjda prvi deo pa će ti se javiti
ps

Kako je krenulo još ćemo ti i ja potpisati Deklaraciju o pomirenju.
krkar krkar 14:31 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

Kako je krenulo još ćemo ti i ja potpisati Deklaraciju o pomirenju.


A što ste se karali, akosmemdapitam?
ecce-florian ecce-florian 16:21 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

Ma mani , kupila neku tašnu koja mi se nije svidela, a ja magarac to saopštio javno.
bocvena bocvena 17:40 04.06.2011

Re: Ma imam i ja

Kakve ste vi strine.

Da se vratimo na temu...opasno vam zavidim na ovom jedriličarskom iskustvu. Najmanje zbog samog jedrenja (meni taj adrenalin, borba čoveka i prirode, starac i more fazon ništa ne znači), više zbog cele ove istarske priče i ljudi. Malo sam to okrznula preko drugarice koja je imala stan u Rovinju, a njeni roditelji bili deo te letnje umetničke kolonije...no, dok ja stasah, raspade se Jugoslavija:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana