Literatura| Život

Nevaljali dečaci, čemu?

vladimir petrovic RSS / 09.06.2011. u 19:35

                                                                                    On inače ništa nije skrivio. Samo je gurnuo  jednog  frajera, a frajer je pao na glavu i - odapeo (Henri Miler)

Pouzdano se zna da postoje nevaljali dečaci (uzrasta od 7-14. godina).

Neki to znaju iz svog sopstvenog iskustva, a neki indirektno, iz knjiga i filmova.

Što se knjiga tiče, tamo često ima slučajeva u kojima su deca zločesta, u manjoj ili većoj meri. A knjige, ma koliko neki ne misle tako, odražavaju život, čak i onda kada u njima ima previše fantaziranja i preterivanja, odnosno kada su daleko od onog što se uobičajeno smatra - realnim i istinitim.

Ovih dana čitam autobiografsku knjigu "Jarčeva obratnica", od Henrija Milera (Henry Miller: Tropic of Capricorn), za koga se kaže da je u svetu najpoznatiji po tome što je pisao "bezobrazne romane", mada on važi za jednog od boljih američkih pisaca.(Usput, ja sam do sada dva puta pisao postove o njemu, jednom o njegovim divnim ljubavnim pismima, a drugi put o njegovom nemilosrdnom odnosu prema majci).

Na jednom mestu Miler ovako opisuje jedan segment svog odrastanja:

"Eto, sećam se, na primer, slučaja mladog prijatelja Džeka Losona. Celu je godinu proležao u krevetu umirući i strašno se pateći. On je bio moj najbolji prijatelj - bar se tako pričalo. Verovatno mi ga je u početku bilo žao, pa sam povremeno navraćao u njegovu kuću da bih se raspitao kako mu je: ali za dva-tri meseca posve sam oguglao na njegove patnje. Utuvio sam sebi u glavu da on mora umreti i da je bolje ako umre što pre pa, kad sam to zaključio, ponašao sam se dosledno tome, tj. posve sam zaboravio na njega, prepustivši ga sudbini. Bilo mi je onda svega dvanaest godina i sećam se da sam se ponosio tom svojom odlukom. Isto se tako dobro sećam pogreba, tog sramotnog dogadjaja. Svi su bili na okupu: prijatelji i rodjaci su se gomilali oko mrtvačkog sanduka i drali se kao besni majmuni. Osobito mi je njegova majka išla na jetru. Ona je bila izuzetno, duhovno biće, prava naučnica, ako se ne varam, koja sigurno nije verovala ni u bolest, ni u smrt, ali je toliko urlala da bi to i Hrista moglo podići iz groba. Samo ne i njenog voljenog Džeka! Džek je ležao hladan kao led, ukrućen i ništa ga nije moglo probuditi. Bio je mrtav da mrtviji ne može biti. Znao sam to i bilo mi je drago. Nisam hteo trošiti suze. Nisam mogao reći da mu je sad bolje, jer ono ‘on' više nije postojalo. ‘On' je umrlo, a s njim su iščezle i sve patnje koje je sam pretrpeo i koje je nesvesno bio preneo na druge. Amin, pomislio sam u sebi, i kako sam bio prilično razdražen, glasno prdnuo tik pokraj mrtvačkog sanduka". 

Pa, dobro, reći će neko, u ovom primeru dečko se šegači više sa odraslima nego sa svojim umrlim prijateljem. Moglo bi se shvatiti da je taj njegov prdež pre nekakav bunt, nego što je nepoštovanje tog jadnička u mrtvačkom sanduku. Bilo kako bilo, taj postupak je, u najmanju ruku, nedoličan.

Medjutim, onako usputno, Miler daje jedan drugi slučaj, iz vremena kada je bio još mladji, koji je  daleko veći prestup nego njegova ravnodušnost prema svom rano preminulom prijatelju. Naime, Miler se seća  i ovog iskustva:

"Dok smo se bratć Judžin i ja igrali u parku, opkolila nas je skupina dečaka. Nismo znali protiv koga se borimo, ali smo se borili iz petnih žila služeći se kamenicama s jedne hrpe na obali. Morali smo se čak pokazati hrabrijima od drugih dečaka, jer su nas već ionako smatrali maminim mazama. I u tom smo okršaju slučajno ubili jednog dečaka iz protivničkog tabora. U trenutku kad su jurišali na nas bratić Judžin nacilja u njihovog vodju i pogodi ga povelikim kamenom u trbuh. Gotovo u isti čas bacih i ja kamen na njega i moj ga kamen pogodi pravo u slepoočnicu; opružio se kao pokošen i ostao nepomično ležati. Ubrzo su stigli cajkana i ustanovili da je dečak mrtav. Imao je osam-devet godina, po prilici kao i mi. Šta bi s nama učinili da su nas uhvatili, nemam pojma. U svakom slučaju, mi smo, da ne bismo ispali sumnjivi, na brzu brzinu pojurili kući; uz put smo se malko oprali i počešljali. Upali smo u kuću na oko besprekorni, kao što smo i otišli. Tetka Karolina nam je, kao i obično, dala dva poveća komada raženog hleba s pošećerenim svežim maslacem, i mi smo sedeli u kuhinji i slušali je, sa andjeoskim osmesima na licima... ".

Eto dva primera koje Miler navodi iz svog prvobitno vedrog sveta detinjstva.

Dobro, znam ja da od dece ne treba očekivati da budu sušta dobrota, odnosno da ne znaju za zlo. I odrastao čovek je pun nesavršenosti, a kamoli dete. A opet, ne bi smelo da tako rano postaju „mali prestupnici". Zna se, primera radi, za slučajeve dečačkih bandi iz Leve ulice koji ratuju protiv dečaka pripadnika bandi iz Desne ulice u velikim gradovima, i da se takve tučnjave ponekad završavaju sa fatalnim posledicama, kao što je to naveo i sam Miler.

S druge strane, u pomenutom uzrastu deca se umnogome formiraju kao ličnosti, pa se već tada može prosudjivati kakva će biti kada odrastu. I ona sama shvataju suštinu ličnosti druge dece. Tako neki dečaci tvrde da mogu pouzdano, čak pouzdanije od roditelja i učitelja, da procene da će, recimo, taj i taj frajer završiti u zatvoru, da će onaj drugi crnčiti celog života kao kancelarijski činovnik, a treći postati ništarija, i tako dalje.

Kada se setim svog odrastanja, mada mi skromnost ne dozvoljava da elaboriram, moram reći da sam ja bio, kako bi to Italijani rekli, „un ragazzo buono". Ne toliko što je moj otac to od mene izričito tražio (majku nisam imao), već nekako je to išlo - samo od sebe.

Ja sam već tada dosta čitao knjige i stripove i sticao ubedjenje, momovski rečeno, da su nevaljalci zaista podli, da su heroji - heroji, a da su devojke čedne.

Dobro, nisam ni ja baš u dvanaestoj godini samo sanjao da sa nekom lepom devojčicom vežbamo četvororučno sviranje na klaviru (bio to Berlioz, List  ili Sati, svejedno, a klavir mi je u to vreme bio važan), ali se nisam družio sa dečacima koji su bili skloni tuči kamenicama ili toljagama. Nisam tukao druge, niti bivao tučen. Nisam bio ni od onih koji, recimo, mogu zavrnuti/otkinuti šiju golubu, ili - ubiti mačku! 

Ovo pominjanje ubijanja mačke podseti me na Alberta Moraviju, koji u „Konformistu" (Alberto Moravia: Il conformista), na jednom mestu, beleži: „Ko zlo postupa sa životinjama, zao je i prema krštenom stvoru; prvo se ubije mačka, pa se poslije digne ruka i na čoveka".

Kada sam pomenuo„ubijanja i rasporivanja mačke", setih se, dalje, da toga imamo i kod Jukija Mišime (i o njemu sam davno pisao trodelni blog). U njegovom romanu „Mornar koji je izneverio more" (Yukio Mishima: Gogo no Eiko) on govori o dečaku-pubertetliji koji se bori sa svojim komplikovanim osećanjima prema potencijalnom očuhu, koga će na kraju, zajedno sa svojim drugarima (još petoricom dečaka), likvidirati, stavivši mu otrov u čaj. Zapravo, trinaestogodišnji Noboru je vrlo inteligentan dečak; traži svoj identitet i mesto u društvu. Pripada omanjoj bandi prerano sazrelih dečaka, nihilistički orijentisanih - oni odbacuju svet odraslih, smatrajući ga hipokritičnim, i veruju da imaju pravo da primenjuju tzv. «objektivističku filozofiju», onako kako to oni shvataju. Šestočlana banda tih golobradih dečaka (svi su mladji od četrnaest godina) prikazana je u goloj surovosti. Oni potiču iz pristojnih porodica, idu u bolje škole i imaju dobre ocene (što pokazuje, pored ostalog, da grubost i nasilje nisu svojstveni samo dečacima iz geta, odnosno beskućnicima i uličarima). Takodje, prisutno je odsustvo očeva iz njihovih života, bilo stvarno ili simboličnom što ih tera na zaključak da „očevi i nisu neophodni u uzdizanju dečaka".

Takvih primera, da su dečaci nevaljali, ima mnogo u knjigama, a ja sam naveo trojicu autora iz različitih delova sveta. Redosled je slučajan. Zapravo, po značaju koji ja autorima pridajem, trebalo bi da bude ovakav: Jukio Mišima, Alberto Moravija, Henri Miler.  

Umesto zaključka, mogao bih reći ovo: deca su u biti dobrodušna, naravno. Isidora Sekulić, govoreći o večnoj temi dobra i zla, rekla je da dobro postoji a zlo ne postoji, osim kada se dogadja. Ja bih, shodno tome, mogao reći da nevaljalih dečaka nema - osim kada se dogode.

Na kraju, evo nekoliko pitanja:

Da li ste vi, kada ste bili mali, ubili nekog dečaka kamenicama?

Da li ste možda prdeli kada ste bili na pogrebu nekog drugog dečaka?

Da li ste gurnuli nekog dečaka tako da padne, udari glavom o ivičnik, i umre?

Da li ste išamarali nekog dečaka tako da je pao u višemesečnu komu (svaka sličnost sa mladjim punoletnikom MK  je slučajna)?

Da li ste drali žive mačke?

Da li ste servirali čaj, u koji ste prethodno sipali otrov, nekim čikama koji vam se nisu svidjali?

Atačmenti



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 19:47 09.06.2011

prvi

vladimir petrovic, cemu
Da li ste servirali čaj, u kome ste prethodno sipali otrov, nekim čikama koji vam se nisu svidjali?

The Young Poisoner's Handbook

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:02 09.06.2011

Re: prvi

Za prvog:
kukusigameni kukusigameni 20:58 09.06.2011

Re: prvi

Hajde da ti uzvratim jednom dobrom fotografijom Gregory Crewdson-a.

kukusigameni kukusigameni 20:59 09.06.2011

Re: prvi

Ili ti je mozda bolja ova.

docsumann docsumann 19:47 09.06.2011

Nego,

kojeg ćeš slikara/slikarku da provlačiš kroz komentare ?

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:11 09.06.2011

Re: Nego,

docsumann
... kojeg ćeš slikara/slikarku da provlačiš kroz komentare ?

Ti stvarno imaš dobre (i hitre) asocijacije.
Ja sam izgubio volju da kačim slike.

jedi-knight jedi-knight 19:51 09.06.2011

...If

Podjimo od pretpostavke da je piscima dozviljeno da malo fantaziraju, odnosno da sa namerom izazovu kod citaoca odredjenu reakciju. Prdnuti pored kovcega je prilicno banalna scena ukoliko je istinita, ali ukoliko je taj prdez simbol decakovog bunta protiv boga, zivota, sredine u kojoj zivi, tuge za izgubljenim drugom itd, onda vec na mene ostavja malo drugaciji utisak.
Slicno bi bilo i sa ostalim primerima.
nsarski nsarski 19:56 09.06.2011

Eh, Horatio

ti kao da nisi citao



P.S. Ja sam jednom u osnovnoj skoli pomocu sabirnog sociva sprzio neku bubu koja se odmarala na suncu. Da li se to racuna? - mislim, u pitanju je bio naucni eksperiment. (Posle mi je bilo zao).

Danas, naravno, nista slicno ne radim. Cak nosim zvoncici na opanci, mrava da ne zgazim.
docsumann docsumann 20:00 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

P.S. Ja sam jednom u osnovnoj skoli pomocu sabirnog sociva sprzio neku bubu koja se odmarala na suncu. Da li se to racuna? - mislim, u pitanju je bio naucni eksperiment. (Posle mi je bilo zao).



“...tamo gdje ljetnje muve nestaju “


trebalo mi je sedam udaraca
da ubijem prvu ljetnju muvu
ali nisam to učinio

to
svejedno je
i nije

ni meni
a kamoli njoj




ps. naslov pjesme potiče od jednog stiha nenadmašnog vječitog "nevaljalca"






antioksidant antioksidant 20:10 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

gospodar muva!
opasno dobra knjiga i bar 2 odlicna filma
nsarski nsarski 20:19 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

gospodar muva!
opasno dobra knjiga

Nije dzabe dobila Nobela (mislim, Golding je dobio Nobela za tu knjigu). Inace, po mom misljenju, jedna od najpotresnijih vizija ljudske civilizacije. U knjizi se taj uzas zavrsava dolaskom broda "odraslih" na ostrvo.

Sa nama "odraslima" takvog broda nema, osim ako se ne pojave vanzemaljci (ili sumar) i nalupaju nam samare da nas osveste.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:22 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

Nsarski
... Ja sam jednom u osnovnoj skoli pomocu sabirnog sociva sprzio neku bubu koja se odmarala na suncu. Da li se to racuna? - mislim, u pitanju je bio naucni eksperiment.

Bilo je to bezdušno.

Ja sam naveo Moraviju koji je rekao da se prvo ubije mačka, pa posle čovek.

Ne znam da li onaj koji prvo sprži nevinu bubicu dok je meditirala na suncu, makar to bilo i iz naučnih pobuda, kasnije ide - dalje.
Ali ako ti kažeš da nisi išao dalje, verujem ti.
Cak nosim zvoncici na opanci, mrava da ne zgazim

Imam utisak da bi ti budizam odgovarao. (Inače, Džaini, u Indiji, su najrigidniji po tom pitanju - da čovek ne zgaze mrava, ni da povredi komarca koji mu krv siše, jer se računa da i životinje imaju dušu).
antioksidant antioksidant 20:22 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

Inace, po mom misljenju, jedna od najpotresnijih vizija ljudske civilizacije. U knjizi se taj uzas zavrsava dolaskom broda "odraslih" na ostrvo.

Sa nama "odraslima" takvog broda nema, osim ako se ne pojave vanzemaljci (ili sumar) i nalupaju nam samare da nas osveste.

da
a sve knjige nas "uce" da ce nas spasiti "izabrani"/chosen one vodja
nista sami da resavamo sopstvene probleme :)
docsumann docsumann 20:41 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

Nije dzabe dobila Nobela (mislim, Golding je dobio Nobela za tu knjigu). Inace, po mom misljenju, jedna od najpotresnijih vizija ljudske civilizacije. U knjizi se taj uzas zavrsava dolaskom broda "odraslih" na ostrvo.


Preporučujem "Slobodni pad" od istog autora.

milisav68 milisav68 20:56 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

ni da povredi komarca koji mu krv siše,


koksy koksy 21:00 09.06.2011

Re: Eh, Horatio

antioksidant
gospodar muva!
opasno dobra knjiga i bar 2 odlicna filma


Изузетна књига!
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:33 10.06.2011

Re: Eh, Horatio

koksy
antioksidant
gospodar muva!
opasno dobra knjiga i bar 2 odlicna filma


Изузетна књига!



Izuzetna, da. Meni odmah padne na pamet onaj decak iz filma 'Sjaj i beda Holivuda' a sto se tice broda odraslih koji prekida uspostavljenu hijerarhiju iz knjige i opaske o nepostojanju 'broda' koje ce zaustaviti istu hijerarhiju kod odraslih, ide i sledeca scena (istog flima) gde nakon ubistva klinca sledi linch ubice..

ivankagrump ivankagrump 20:34 09.06.2011

Nasa deca

Sve su to nasa deca - deca se malo igrala, deca su buntovnici, kada deca tuku, pljuju, vredjaju, to se ne racuna - deca su.


Poor woman
Strangled in her very own bed as she read
But that's OK
Because she was old and she would have died anyway

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:50 09.06.2011

Sweet & Tender Hooligans

ivankagrump
...Poor woman
Strangled in her very own bed as she read
But that's OK
Because she was old and she would have died anyway


Dobar klip, a i link iz Blica. Thx.

Kod Alberta Moravije, isto u Konformistu, ima i ovakve konstatacije:

"Onaj što je ubio sve one ljude u Pistoji... čitala sam u novinama... znaš šta sad radi u zatvoru? Gaji kanarinca".


fedor18 fedor18 20:38 09.06.2011

Iako

nije knjiga u pitanju nego film,dozvolićeš da pomenem odličan film Michaela Hanekea "Žuta traka" koji je upravo inspirisan pritajenim,ali neprestanim nasiljem dece,kao odgovor na svet oko sebe...

kukusigameni kukusigameni 21:04 09.06.2011

Re: Iako

Evo da dodam jos jedan film.

fedor18 fedor18 21:09 09.06.2011

Re: Iako

kukusigameni
Evo da dodam jos jedan film.


"Elefantovci" su već srednjoškolci...Ako ćemo tako,onda je tu na granici 14-15 godina i Edi bejbi iz Limonovljevog "Autoprotreta bandita u mladosti "
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:13 09.06.2011

Re: Iako

A ja da dodam klip koji je Stari92 okačio na mom prethodnom blogu - o tuči dečaka:

kukusigameni kukusigameni 21:15 09.06.2011

Re: Iako

vladimir petrovic
A ja da dodam klip

Buca the Destroyer!
fedor18 fedor18 21:18 09.06.2011

Re: Iako

kukusigameni
vladimir petrovic
A ja da dodam klip

Buca the Destroyer!

Možda i ovako
kukusigameni kukusigameni 21:56 09.06.2011

Re: Iako

I jos jedan.

jedan.kub jedan.kub 21:57 09.06.2011

Re: Iako

Deca čim prohodaju i progovore ispoljavaju svoj pravi karakter, a na rodittelima je obaveza da ga koriguju u interesu deteta. Dešava se da dete od 5 godina pokušava da jastukom udavi mlađeg brata.
Čitala sam moravijine romane, pročitala sam milerov roman u kome on opisuje odnos Amerikanaca prema Jevrejima u oči WW2.
U literaturi koliko ima mašte ima i istine.
Mislim da deca treba da znaju da se brane ali je još bolje ako znaju da izbegavaju nasilnike.
Ja mrzim komarce, paukove i puževe; priznajem da sam kriva ako ih ima manje.
fedor18 fedor18 07:42 10.06.2011

Re: Iako

kukusigameni
I jos jedan.


Sećamo se i lektire za 4.-5. osnovne škole (barem kod mene)...Ferenc Molnar (ili Molnar Ferenc) : Junaci Pavlove ulice...Dve grupe dečaka,od kojih je jedna banda Crvene košulje, a druga grupa koja brani svoju slobodu na gruntu.Stalne borbe.Pa kad Crvene košulje zarobe Nemečeka te ga potapaju u hladnu vodu (od posledica potapanja N. se pogoršava,ionako krhko zdravlje,mislim da dobija upalu pluća i umire),sve se menja...
Na kraju dođe preduzetnički kapitalizam,izgradi zgradu na gruntu,na kome su se grupe suprostavljenih dečaka borile,krv prolivale i život davale,pa sve ode samo u nostalgiju i sećanje...

Edit :Nikako da ga ponovo pogledam

Jukie Jukie 09:00 10.06.2011

Re: Iako

fedor18

kukusigameniI jos jedan. Sećamo se i lektire za 4.-5. osnovne škole (barem kod mene)...Ferenc Molnar (ili Molnar Ferenc) : Junaci Pavlove ulice...Dve grupe dečaka,od kojih je jedna banda Crvene košulje, a druga grupa koja brani svoju slobodu na gruntu.Stalne borbe.Pa kad Crvene košulje zarobe Nemečeka te ga potapaju u hladnu vodu (od posledica potapanja N. se pogoršava,ionako krhko zdravlje,mislim da dobija upalu pluća i umire),sve se menja...Na kraju dođe preduzetnički kapitalizam,izgradi zgradu na gruntu,na kome su se grupe suprostavljenih dečaka borile,krv prolivale i život davale,pa sve ode samo u nostalgiju i sećanje...Edit :Nikako da ga ponovo pogledam

Baš mrzim celu tu priču sa Nemečekom, i kako je on jadan i nikakav luzer a trudi se da se pokaže drugima kako i on nešto vredi, i već bolestan ulazi u vodu da se sakrije i onda se naravno BAŠ razboli i umre, i onda pričaju o njegovim JADNIM roditeljima koji su siroti fini i dobri (što se vidi kada Boka dolazi kod njih da valjda poseti bolesnog Nemečeka, patetika najgora) i onda kada im poruše igralište ništa, svi se vraćaju u školu* i žive svoj život dalje, samo je Nemeček mrtav. A zašto je mrtav? Zato što su mu drugi (Boka i kompanija) važniji od sopstvenog života i zato što je precenio svoje sposobnosti, a niko ga nije baš šibao po ušima da MORA da se dokazuje. Darwinove nagrade, prirodna selekcija na delu.


*inače knjiga je i dobar primer trope Wake Up, Go to School, Save the World:
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/WakeUpGoToSchoolSaveTheWorld
fedor18 fedor18 13:32 10.06.2011

Re: Iako

Jukie
fedor18

kukusigameniI jos jedan. Sećamo se i lektire za 4.-5. osnovne škole (barem kod mene)...Ferenc Molnar (ili Molnar Ferenc) : Junaci Pavlove ulice...Dve grupe dečaka,od kojih je jedna banda Crvene košulje, a druga grupa koja brani svoju slobodu na gruntu.Stalne borbe.Pa kad Crvene košulje zarobe Nemečeka te ga potapaju u hladnu vodu (od posledica potapanja N. se pogoršava,ionako krhko zdravlje,mislim da dobija upalu pluća i umire),sve se menja...Na kraju dođe preduzetnički kapitalizam,izgradi zgradu na gruntu,na kome su se grupe suprostavljenih dečaka borile,krv prolivale i život davale,pa sve ode samo u nostalgiju i sećanje...Edit :Nikako da ga ponovo pogledam

Baš mrzim celu tu priču sa Nemečekom, i kako je on jadan i nikakav luzer a trudi se da se pokaže drugima kako i on nešto vredi, i već bolestan ulazi u vodu da se sakrije i onda se naravno BAŠ razboli i umre, i onda pričaju o njegovim JADNIM roditeljima koji su siroti fini i dobri (što se vidi kada Boka dolazi kod njih da valjda poseti bolesnog Nemečeka, patetika najgora) i onda kada im poruše igralište ništa, svi se vraćaju u školu* i žive svoj život dalje, samo je Nemeček mrtav. A zašto je mrtav? Zato što su mu drugi (Boka i kompanija) važniji od sopstvenog života i zato što je precenio svoje sposobnosti, a niko ga nije baš šibao po ušima da MORA da se dokazuje. Darwinove nagrade, prirodna selekcija na delu.javascript:;


*inače knjiga je i dobar primer trope Wake Up, Go to School, Save the World:
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/WakeUpGoToSchoolSaveTheWorld

Recimo u Ceylanovoj Kasabi...Dečak koji ruši ono što drugi grade ili ova scena između negde 7.45 min.-9.25 min...
docsumann docsumann 05:35 11.06.2011

Re: Iako

A ja da dodam klip koji je Stari92 okačio na mom prethodnom blogu - o tuči dečaka:


Ovo me podsjeća na prvo (i jedino) učestvovanje Aleksandra Kareljina (najvećeg rvača grčko-rimskim stilom) u MMA. Nokaut rvanjem, čemu ?

bravar92 bravar92 21:00 09.06.2011

bez naslova

Da li ste vi, kada ste bili mali, ubili nekog dečaka kamenicama?


Mi smo se gadjali nekim metkićima koje smo pravili od žice. Cilj je bio da se pogodi levo uvo tom silinom da izadje na desno. Šta bi bivalo sa pogodjenim uvek bi ostajala misterija za nas...

Da li ste možda prdeli kada ste bili na pogrebu nekog drugog dečaka?


Svašta:) Kakavo pitanje... Devojčice ne prde


Da li ste servirali čaj, u koji ste prethodno sipali otrov, nekim čikama koji vam se nisu svidjali?


Ne. Nismo imali otrov, ali je bakin lijander odlično služio u te svrhe:)

E... a kad se probudim, shvatim da sam imala noćnu moru:)))

Ipak, jedno ubistvo sam zaista izvršila. Mnoogo kasnije:)))

Tačno sam znala šta će se dogoditi kada sam je pozvala. Bilo je krajnje vreme da se neke stvari reše. Same od sebe nisu činile ništa. Mislila sam da je dovoljno da je samo povučem sa scene, ali njeno prisustvo osećalo se svuda i u svakoj pori. Iz apsolutne tišine pokretala je eroziju i činila da mi bude tesno tamo gde nije bilo potrebe.


Susret je bio očekivano leden. Razgovor koji smo vodile pogledima mogao je potrajati. Uvek je imala dovoljno razloga da mi njima objasni kako mi treba. Ona! Baš takva! Morala sam da preuzmem inicijativu.


Otrov iz prstena blago je zapenušao vino u čaši. Nije se bunila. Znala je da je ovoga puta njeno vreme iscurelo kao saharski pesak kroz prste. Mirno je uzela čašu u ruku, podigla je u znak pozdrava, klimnula glavom uz reči: Cheers! We drink to that… popila naiskap i – nestala…

Jukie Jukie 21:08 09.06.2011

Criminal minds

Najgore je kad gledaš seriju "Criminal minds" i oni stalno pokazuju način na koji psihopate i serijske ubice razmišljaju
i onda odeš da radiš u školi i ustanoviš da neki tvoji đaci 13-godišnjaci razmišljaju na isti način
I onda ti se ogadi onako lepa serija
jedan.kub jedan.kub 22:11 09.06.2011

Re: Criminal minds


Najgore je kad gledaš seriju "Criminal minds" i oni stalno pokazuju način na koji psihopate i serijske ubice razmišljaju

Najgore je to kad neka deca dobiju ideju iztakvih filmova.
Mislim da i ta nasilja po školama potiču iz već nekih odgledanih filmova.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:41 10.06.2011

Re: Criminal minds

jedan.kub

Najgore je kad gledaš seriju "Criminal minds" i oni stalno pokazuju način na koji psihopate i serijske ubice razmišljaju

Najgore je to kad neka deca dobiju ideju iztakvih filmova.
Mislim da i ta nasilja po školama potiču iz već nekih odgledanih filmova.



I to je redovna pojava, dobija se ideja (nekome ko kec na 11) iz redovnih novinskih clanaka crne hronike. Medjutim sociopatija ne zavrsi obavezno ubistvom i serijskim ubistvima; sociopata ima koji normalno zive medju nama i neretko zauzimaju visoke funkcije u drustvu
jedan.kub jedan.kub 22:37 11.06.2011

Re: Criminal minds

apacherosepeacock
jedan.kub

Najgore je kad gledaš seriju "Criminal minds" i oni stalno pokazuju način na koji psihopate i serijske ubice razmišljaju

Najgore je to kad neka deca dobiju ideju iztakvih filmova.
Mislim da i ta nasilja po školama potiču iz već nekih odgledanih filmova.



I to je redovna pojava, dobija se ideja (nekome ko kec na 11) iz redovnih novinskih clanaka crne hronike. Medjutim sociopatija ne zavrsi obavezno ubistvom i serijskim ubistvima; sociopata ima koji normalno zive medju nama i neretko zauzimaju visoke funkcije u drustvu

Naravno i na zalost ovi posledji imaju priliku da svojim uticajem, menjaju zakonske propise, misleci na neku odredjenu osobu ne mareci za kolateralne stete.
st.jepan st.jepan 21:25 09.06.2011

šala

Podsetio si m na jednu od mojih (evo, priznajem) uvrnutih šala.
Na nekoj večeri u Londonu, za domačinovog nemirnog sinčića rekao sam "that boy will be hung".
Odmah shvatim, opet sam zasro, ali ne, niko se nije naljutio, naprotiv, svi se smejali, znali odakle je...
yugaya yugaya 22:59 09.06.2011

Re: šala

st.jepan
"that boy will be hung".
Odmah shvatim, opet sam ...


...pa ....jesi... gramatiku...
st.jepan st.jepan 23:28 09.06.2011

Re: šala

...pa ....jesi... gramatiku...

Nisam kriv, to je tako u originalu.
U srpskom prevodu (po meni boljem) stoji "Taj mali će završiti na vešalima".
yugaya yugaya 23:36 09.06.2011

Re: šala

st.jepan

Nisam kriv, to je tako u originalu.


..pa ...da ...ali...originalu se da oprostiti (gramatika)...uzevsi u obzir ko je i kada i na kakvom engleskom Oliveru prorekao takvu sudbinu ..za večerom...domaćinovom sinu ...
st.jepan st.jepan 23:46 09.06.2011

Re: šala

..za večerom...domaćinovom sinu ...

Pa sigurno znaš, englezi furaju malo brutalniji humor.
Komiku grade na čudovišnoj preteranosti, u kombinaciji sa izostankom čudjenja, a ja, šta ću, prilagodio se .

Edit:
Da sam rekao imalo drugačije, to onda ne bi bio (legitimni) citat, već uvreda.
yugaya yugaya 23:59 09.06.2011

Re: šala

idi bre s.tj.epane :))) ...ja tebe zezala...a ti oma fusnote...
maksa83 maksa83 23:26 11.06.2011

Re: šala

U srpskom prevodu (po meni boljem) stoji "Taj mali će završiti na vešalima".


Ako pričamo o Tomu Sojeru, original glasi: "my Tom may grow up to be a president..." <i onda se začuje Sid koji zakuka "Aunt Poliiiiii" pošto mu je Tom nešto uradio> na šta ova doda: "... unless they hang him first".
yugaya yugaya 00:35 12.06.2011

Re: šala

maksa83

Ako pričamo o Tomu Sojeru, original glasi: "my Tom may grow up to be a president..." na šta ova doda: "... unless they hang him first".


pričamo o nevaljalim dečacima i smislu za humor ...a možemo i o Tomu, on je najbolje nevaljalo dete


"That boy will be hung"


hung vs.hanged



st.jepan st.jepan 00:46 12.06.2011

Re: šala

U srpskom prevodu (po meni boljem) stoji "Taj mali će završiti na vešalima".

Ako pričamo o Tomu Sojeru, original glasi: "my Tom may grow up to be a president..." <i onda se začuje Sid koji zakuka "Aunt Poliiiiii" pošto mu je Tom nešto uradio> na šta ova doda: "... unless they hang him first".

:))) Ne, ne Tom..., Oliver..., Oliver Twist.

"Oliver Twist je tražio još (kaše)" - ovim rečima, poslužitelj je prekinuo sednicu Upravnog odbora sirotišta, i izazvao konsternaciju prisutnih. Gospodinu Bamblu, upravitelju, od zaprepaštenja je ispao cviker, a čovek u belom prsluku je, kad se malo pribrao, skrhanim glasom rekao "Taj mali će završiti na vešalima".

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:11 12.06.2011

Re: šala

Maksa83
... Ako pričamo o Tomu Sojeru, original glasi: "my Tom may grow up to be a president..." <i onda se začuje Sid koji zakuka "Aunt Poliiiiii" pošto mu je Tom nešto uradio> na šta ova doda: "... unless they hang him first".

Stiče se utisak, pored ostalog, da si ti čitao Toma Sojera uporedno - u originalu i u srpskom prevodu.

Tako treba.

Naročito kada je u pitanju poezija.
Moglo bi se reći da je i Tom Sojer - svojevrsna poezija, he, he, he...

maksa83 maksa83 08:59 12.06.2011

Re: šala

Stiče se utisak, pored ostalog, da si ti čitao Toma Sojera uporedno - u originalu i u srpskom prevodu.

Zapravo ne, čitao sam ga na srpskom ali dobro pamtim tu zadnju scenu iz filma.

Inače - da, slažem se da knjige treba čitati u originalu ako je ikako moguće.

mirelarado mirelarado 21:30 09.06.2011

Страх

Problemi su se pojavili kada sam pošao u osnovnu školu.
Slabo se sećam tog razdoblja. Pamtim imena učiteljica, oleandre u dvorištu, velike srebrnaste posude do vrha pune vrelih makarona u đačkoj kuhinji. I ostale.
Ostali su bili svi osim moje majke, moga oca i bake Laure.
Kada ti ostali nisu hteli da me ostave na miru, kad bi me previše gnjavili, nekakav oblak jare peo bi mi se uz noge, preplavio mi trbuh i proširio se sve do vrhova prstiju, tada bih stisnuo pesnice i udario.
Kada sam Đampaola Tinarija gurnuo sa zidića tako da je pao naglavačke na beton i morali su da mu stave kopče na čelo, iz škole su pozvali moje roditelje.
U zbornici je učiteljica kazala mojoj majci: - Ovde se ponaša kao putnik koji na stanici čeka voz za povratak kući. Nikog ne dira, ali ako mu neki drugar dosađuje, počinje da viče, sav se zajapuri od besa i gađa ga svime što dohvati. – Učiteljica je, u neprilici, spustila pogled. – Ponekad me plaši. Ne znam... savetovala bih Vam da...
Majka me je odvela kod profesora Masburgera. – Videćeš. On pomaže mnogim dečacima.
- A koliko treba da budem tamo?
- Četrdeset pet minuta. Dvaput nedeljno. Odgovara ti?
- Da. Nije mnogo – rekao sam joj.
Ako moja majka misli da ću posle toga biti kao ostali, meni to
odgovara. Svi, uključujući moju mamu, treba da misle da sam normalan.
Tamo me je odvodio Nihal. Debela sekretarica koja je mirisala na
bombone uvodila me je u sobu sa niskom tavanicom, gde se osećao zadah memle.. Neki sivi zid video se kroz prozor. Na svetlosmeđim zidovima prostorije bile su okačene stare crno-bele fotografije Rima.
- Je l’ se ovde ispruže svi koji imaju probleme? – upitao sam
profesora Masburgera, pokazujući mali ležaj presvučen izbledelim brokatom na koji je trebalo da legnem.
- Naravno. Svi. Tako će ti biti lakše da pričaš.
Savršeno. Pretvaraću se da sam normalan dečak koji ima probleme.
Ovoga je lako prevariti. Vrlo dobro znam kako ostali razmišljaju, šta im se dopada i šta žele. A ako to što znam ne bude dovoljno, taj krevetić gde ću se opružiti preneće mi, kao što toplo telo prenosi toplotu hladnom, sve misli dece koja su na njemu ležala pre mene.
I tako sam mu pričao o nekom drugom Lorencu. O Lorencu koji se stidi da razgovara sa ostalima, ali želi da bude isti kao oni. Dopadalo mi se da se pretvaram kako volim druge.
Bilo je proteklo nekoliko nedelja od početka terapije kada sam čuo roditelje kako razgovaraju šapatom u salonu. Otišao sam u radnu sobu. Izvadio sam nekoliko knjiga iz biblioteke i prislonio uho na zid.
- Dakle, šta mu je? – upitao je moj otac.
- Rekao je da ima narcisoidni sindrom.
- U kom smislu?
- Kaže da Lorenco ne može da oseti empatiju prema drugima. Sve
ono što je izvan njegovog afektivnog kruga za njega ne postoji, ne izaziva u njemu nikakva osećanja. Misli da je drugačiji i da ga samo oni koji su drugačiji poput njega mogu razumeti.
- Znaš šta ja mislim? Da je taj Masburger pravi seronja. Ne
poznajem nijednog dečaka koji je tako osećajan kao naš sin.

(Николо Аманити, Ја и ти, одломак.)
niccolo niccolo 21:33 09.06.2011

Re: Страх

Николо Аманити, Ја и ти, одломак

E, jel se pojavila u prodaji kod nas?
mirelarado mirelarado 21:56 09.06.2011

Re: Страх

niccolo
Николо Аманити, Ја и ти, одломак


Није још. Ускоро ће. ;-)
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:00 10.06.2011

Re: Страх

Mirelarado
... Ako moja majka misli da ću posle toga biti kao ostali, meni to
odgovara. Svi, uključujući moju mamu, treba da misle da sam normalan
.

Zanimljiv ovaj Amaniti. Nažalost, ne pratim ga.
maksa83 maksa83 09:33 10.06.2011

Re: Страх

vladimir petrovic
Mirelarado
... Ako moja majka misli da ću posle toga biti kao ostali, meni to
odgovara. Svi, uključujući moju mamu, treba da misle da sam normalan
.

Zanimljiv ovaj Amaniti. Nažalost, ne pratim ga.

Nemoj samo da čekaš da umre, tip ima 45 godina, znači neće skoro.
mirelarado mirelarado 10:03 10.06.2011

Re: Страх

maksa83
vladimir petrovic
Mirelarado
... Ako moja majka misli da ću posle toga biti kao ostali, meni to
odgovara. Svi, uključujući moju mamu, treba da misle da sam normalan
.

Zanimljiv ovaj Amaniti. Nažalost, ne pratim ga.

Nemoj samo da čekaš da umre, tip ima 45 godina, znači neće skoro.


А плодан је писац и бави се претежно тамном човековом страном, посебно децом и младима. Мислим, Владимире, да би ти, поред романа Ти и ја, били занимљиви и Долазим по тебе и водим те са собом, Не бојим се ја, Како Бог заповеда и У име сина.


antioksidant antioksidant 10:23 10.06.2011

Re: Страх

Nemoj samo da čekaš da umre, tip ima 45 godina, znači neće skoro.

otkud znas kakav je noćni život po italiji?
buba_truba buba_truba 10:44 10.06.2011

Re: Страх

mirelarado
А плодан је писац...

Što volim ovako, kad čujem iz prve ruke! Hvala, mirela.
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:40 10.06.2011

Re: Страх

Mirelarado
... и бави се претежно тамном човековом страном

Sramota me da priznam, ali ja to volim. Ne zanimaju me uspešni i srećni ljudi. Weird?

Hvala, Mirela.

Maksa83
... Nemoj samo da čekaš da umre, tip ima 45 godina, znači neće skoro.


Uhvatio si me.

Ja baš nameravam da napišem post o jednoj izuzetnoj ženi. Već dugo me oduševljava. Sa njom bih počeo novi "serijal" o nekim izuzetnim ličnostima, koje mi se motaju u glavi u poslednje vreme. Pritom, voleo bih da (ponovo) pišem u - prvom licu.

A onda sam se setio da ta dama o kojoj bih pisao je - alive and well, i neće skoro umreti. To me stavlja u malo nezgodan položaj, jer mi je mnogo bilo lakše da pišem o Virdžiniji, Agati, DHL, Bajronu i nesrećnom sinu Silvije Plat.

Smejem se sebi u bradu kako me, Mirela i Makso, čitate kao otvorenu knjigu, mada ja verujem da nisam baš lak za čitanje, he, he, he...
maksa83 maksa83 13:47 10.06.2011

Re: Страх

Ja baš nameravam da napišem post o jednoj izuzetnoj ženi. Već dugo me oduševljava.

Zar to nije bio ovaj prethodni blog?
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:55 10.06.2011

NIsu sve ljubavi iste

VP
... Ja baš nameravam da napišem post o jednoj izuzetnoj ženi. Već dugo me oduševljava.

Maksa83
... Zar to nije bio ovaj prethodni blog?


Postoji više vrsta ljubavi, he, he, he...
mirelarado mirelarado 17:18 10.06.2011

Re: NIsu sve ljubavi iste

vladimir petrovic
VP
... Ja baš nameravam da napišem post o jednoj izuzetnoj ženi. Već dugo me oduševljava.

Maksa83
... Zar to nije bio ovaj prethodni blog?


Postoji više vrsta ljubavi, he, he, he...


То је та наклоност према тамној страни људске природе.

docsumann docsumann 21:34 10.06.2011

Re: Страх

Sramota me da priznam, ali ja to volim. Ne zanimaju me uspešni i srećni ljudi. Weird?


not at all (Erlend Mork)

Milan Novković Milan Novković 08:45 11.06.2011

Re: Страх

Sramota me da priznam, ali ja to volim. Ne zanimaju me uspešni i srećni ljudi. Weird?

Ultimativno ti je to prost mehanizam odbrane koji svi imamo!

Naime, osvrt na tuđi neuspeh i nesreću umemo često da "kadriramo" tako da sebi podižemo vrednost, tj tako to bar mi "očajnički" želimo, i iako je to, najčešće a svakako ne uvek, low-grade "vrednost" to nije ni prva ni poslednja instant-gratifikacija za kojom mi potežemo.

U sreći i uspehu ima više čuda, talenta, umetnosti i harmonije.

Zamisli srećan i uspešan sat, vekericu koja radi i jednu koja ne radi, Fukovo Klatno koje se klati, pošto je Mirela u thredu, i jedno zamrznuto - ako ne zavrnemo rukave pa popravimo pokvareno, ili napravimo novo sami, a intelektualno se osvrnemo na to što ne radi, uglavnom smo potegli za tom instant-gratifikacijom. Treba nam taj recognition, potvrda naše vrednosti, ako može od drugih - cool, a ako ne nije loše ni samozadovoljstvo
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:45 11.06.2011

Re: Страх

VP
... Sramota me da priznam, ali ja to volim. Ne zanimaju me uspešni i srećni ljudi. Weird?

Milan Novković
... Ultimativno ti je to prost mehanizam odbrane koji svi imamo!


Ne znam da li je kod svih taj prost mehanizam ugradjen ili nije, ali meni se čini da su često srećne i uspešne osobe - dosadne, kako sebe samima tako i drugima. Ne mislim samo na Paris Hilton, ima ih sijaset širom planete, he, he, he...

Da parafraziram onu mnogo pominjanu Tolstojevu prvu rečenicu iz Ane Karenjine: svi srećni ljudi su slični, a svaki nesrećnik se razlikuje od drugog nesrećnika. E, meni je to leglo, da je svaki, uslovno rečeno, nesrećnik osoba za sebe, a oni kojima sve ide od ruke... posle nekog vremena bivaju dosadni.
Naravno, metaforički govoreći. Ima dosadnih i medju nesrećnicima, naravno.

P. S. Ja sam, Milane, očekivao da ćeš ti nešto reći oko ove teme nevaljalih dečaka, jer pretpostavljam da si imao priliku, makar u daljem komšiluku, da primetiš neko nevaljalo dete, te da zavrtiš glavom i sebi promrmljaš u bradu da će taj na vešalima završiti (kako bi to, u prevodu, rekao St. Jepan).
Milan Novković Milan Novković 23:24 11.06.2011

Re: Страх

Da parafraziram onu mnogo pominjanu Tolstojevu prvu rečenicu iz Ane Karenjine: svi srećni ljudi su slični, a svaki nesrećnik se razlikuje od drugog nesrećnika. E, meni je to leglo, da je svaki, uslovno rečeno, nesrećnik osoba za sebe, a oni kojima sve ide od ruke... posle nekog vremena bivaju dosadni.

To je njegovo "platno" za Anu Karenjinu, specifičan i konkretan kontekst.

Što se tiče ovih što im ide od ruke

Njih je više oko nas, više ih konzumiramo i više uživamo, samo to ne primećujemo. Kreni hladnokrvno od raznih umetnosti i njihovih dela i počni da brojiš (naravno, i neka uzbuđenja i opasnosti su deo uspeha i sreće).

Nije samo ovaj kompleks u pitanju, što sam povukao, nego i naš odnos ka pozitivnom i negativnom.

Negativno je "panic" strana, opasnost, budi naglije, iracionalnije, disharmoničnije i reakcije sa jačom povratnom spregom
pretpostavljam da si imao priliku, makar u daljem komšiluku, da primetiš neko nevaljalo dete, te da zavrtiš glavom i sebi promrmljaš u bradu da će taj na vešalima završiti

Naravno, pravio sam i ja koplja, lukove i strele, pecaljke, klopke i praćke.

Došlo pa prošlo, posle došli drugi "mitraljezi"

Druga deca? Video raznih, geni teku na razne načine, kanalisani voljom, sredinom, slučajem i sredstvima.

Ja verujem da će uprezanje loših gena u korisne svrhe vremenom postati posao obrazovanja, kućnog, školskog i kolektivnog uopšte.
niccolo niccolo 21:31 09.06.2011

Vidiš

Na kraju, evo nekoliko pitanja:

sad razmišljam o tome kako ništa od navedenog nisam uradio. Ne znam da li to znači da sam propustio nešto u životu. Šta ti misliš?
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:00 09.06.2011

Re: Vidiš

... Na kraju, evo nekoliko pitanja:

niccolo
... sad razmišljam o tome kako ništa od navedenog nisam uradio.

Ja očekujem da se jave oni koji jesu nešto od navedenog - uradili.
Oni koji nisu - su mi dobro poznati, he, he, he...
mirelarado mirelarado 07:39 10.06.2011

Re: Vidiš

vladimir petrovic
Ja očekujem da se jave oni koji jesu nešto od navedenog - uradili.


Претпостављам да се шалиш, да не очекујеш збиља да ће се јавити неко ко је у детињству усмртио некога каменовањем, насилништвом, тровањем, или одрао мачку... Мислим и да неваљалство није права реч за те примере, то је ипак оно исконско зло у човеку. Постоје, дакле, зли људи, и зла деца. Чак и онај Милеров трт на смрт чин може се схватити пре као детиња одбрана од непојамног (смрти), него као неваљалство. Неваљали дечаци чупају девојчицама кикице, гађају се кредом, разбијају прозоре лоптом, звоне неком на врата па побегну, итд. Да си навео такве примере, сигурно би се јавили. Јер, чак и добра и узорна деца понекад буду неваљала.
maksa83 maksa83 09:35 10.06.2011

Re: Vidiš

Неваљали дечаци чупају девојчицама кикице

I dižu suknje.

Meni to naravno nije padalo na pamet...
antioksidant antioksidant 10:25 10.06.2011

Re: Vidiš

I dižu suknje.

Meni to naravno nije padalo na pamet...

ma da, to je bio taj glas u tebi...
ivankagrump ivankagrump 11:31 10.06.2011

Re: Vidiš

E ako se racuna, znam jednog sto je kao decak stavio kuce u plasticnu kesu pa se vrteo u krug tako da se kuce osamuti. Mislim da je pre toga maltretirao neke macice. Sad je u zatvoru.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:08 10.06.2011

Re: Vidiš

Mirelarado
... Претпостављам да се шалиш, да не очекујеш збиља да ће се јавити неко ко је у детињству усмртио некога каменовањем, насилништвом, тровањем, или одрао мачку... Мислим и да неваљалство није права реч за те примере, то је ипак оно исконско зло у човеку. Постоје, дакле, зли људи, и зла деца.


Da.
Zapravo, moja namera je bila da ukažem, prvenstveno kroz knjige (jer meni je to najlakše, iz nekoliko razloga) na postojanje malih monstruma.
Неваљали дечаци чупају девојчицама кикице, гађају се кредом, разбијају прозоре лоптом, звоне неком на врата па побегну, итд.

Pa ja sam, da se Vlasi ne sete, eufemistički upotrebio izraz "nevaljali dečaci", kako ne bih uplašio čitaoce bloga, čega sam se bojao ako bih stvari nazivao pravim imenima.

Uvek je teško govoriti o deci koja su opsednuta zlom. To se protivi našoj spoznaji da su deca - andjelčići, tako nevina i slatka i slično. A kako to da andjelčići, umesto da budu andjeli kada odrastu postaju demoni - to ne znam.
Ustvari, znam, ali sam morao o tome da govorim pomalo okolnim putem.

A ne vidim razloga zašto se, od mnoštva komentatora, ne bi javili neki koji vole da ubijaju mačke, da se igraju vatrom u susedovom dvorištu i slično, he, he, he... Ko prizna, biće mu oprošteno.

(Plašim se da se ne javi JJ Beba i ne kaže da opet izigravam francusku sobaricu. Budući francuski djak, francuske sobarice mi nisu bile strane...).
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:15 10.06.2011

Re: Vidiš

ivankagrump
... znam jednog sto je kao decak stavio kuce u plasticnu kesu pa se vrteo u krug tako da se kuce osamuti. Mislim da je pre toga maltretirao neke macice. Sad je u zatvoru


To.
U svom tekstu sam rekao:
neki dečaci tvrde da mogu pouzdano, čak pouzdanije od roditelja i učitelja, da procene da će, recimo, taj i taj frajer završiti u zatvoru, da će onaj drugi crnčiti celog života kao kancelarijski činovnik, a treći postati ništarija, i tako dalje.


Dakle, i sama deca prepoznaju da u rdjavim dečacima stanuje nekakav demon, koji će ih odvesti, kad-tad, na robiju. Možda i neće, ali će biti ništarija.
Predvidjanja su, dakle, moguća u vrlo ranom uzrastu - kakav će ko biti kao odrastao čovek.
Gospodja Klara Gospodja Klara 15:32 11.06.2011

Re: Vidiš

зла деца

Neizbežna asocijacija:

jinks jinks 22:00 09.06.2011

Ne znam

koliko se Tom Sojer uklapa u ovu pricu (po meni i ne bas), ali skoro sam cuo da ga je Mark Tven stvorio na osnovu autenticnih likova ... njih trojice, ustvari.

Takodje, prisutno je odsustvo očeva iz njihovih života, bilo stvarno ili simboličnom što ih tera na zaključak da „očevi i nisu neophodni u uzdizanju dečaka".

Skoro je na nekoj od televizija bio film sa Al Pacinom i K. Rivsom "Djavolov advokat" ... interesantno, da je Pacino (odnosno lik kojeg igra) gro svojih najblizih saradnika birao izmedju ostalog i po kriterijumu koji ste naveli u citiranom delu teksta.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:14 09.06.2011

Re: Ne znam

jinks
... koliko se Tom Sojer uklapa u ovu pricu (po meni i ne bas),

Tom Sojer je blaga varijanta nevaljalog dečaka.

Nisam gledao "Djavolovog advokata".
Jukie Jukie 05:06 10.06.2011

Re: Ne znam

jinks
koliko se Tom Sojer uklapa u ovu pricu (po meni i ne bas), .


Pa izgleda da postoji nekoliko knjiga o Tomu Sojeru, a mi smo uglavnom pročitali samo prve dve...

U te prve dve knjige je jednostavno visokointeligentni dečak koji živi svoj život van intelektualno stimulišućih sadržaja metropole (crkva-škola-idi se igraj napolju, poznaješ ukupno 30-toro druge dece) i zato napola živi u mašti koju potkrepljuje knjigama koje je pročitao (sve one priče o tome kako žive kraljevi i vojvode koje nikada nije sreo). U njemu nema ničeg zlog i kvarnog. Mislim da i odrasli u njegovom svetu (za razliku od Sida) ne misle da je on nešto grešan, nego samo čekaju da odraste i uozbilji se (ha!), inače bi bio mnogo više i gore kažnjavan (tada nisu postojala "dečja prava" ).
jinks jinks 08:05 10.06.2011

Re: Ne znam

Interesantno, pogotovo u kontekstu samog bloga ... Sid ni po cemu ne odaje utisak nevaljalog decaka, a opet Tven ga je opisao kao zacetak neceg sto ce kada poraste biti lose.

Ustvari, interesantno bi bilo ako bi neko sproveo studiju (ustvari, sigurno je uradjena do sada ko zna koliko puta) koliko su procentualno u lose ljude izrasla mirna i naglaseno poslusna deca, a koliko nevaljala.
Jukie Jukie 09:14 10.06.2011

Re: Ne znam

jinks
Interesantno, pogotovo u kontekstu samog bloga ... Sid ni po cemu ne odaje utisak nevaljalog decaka, a opet Tven ga je opisao kao zacetak neceg sto ce kada poraste biti lose.

Ja mislim da je Sid pre svega previše mlad. Mi ne znamo koliko likovi u knjizi "doživljaju Tome Savijera" imaju godina, ali jedini Sidov greh (koga ja mogu da se setim) je tužibabisanje i vrlo je moguće da je Sid u stvari npr. drugi razred i da je još ostao u tužibaba fazonu jer a) tetka Poli to podržava (kao suprotnost majci Fineasa i Ferbsa, ona ZNA da Tom pravi kerefeke) i b) Tom nastavlja da pravi kerefeke tako da Sid ne dobija povratnu informaciju da mu je misija tužibabisanja kompletirana. Može svašta da nastane od Sida kako godine prolaze. Inače jedan deo druge knjige Tom provodi na selu kod rođaka pretvarajući se da je Sid, i za to vreme Sid kod kuće ima priliku da se samostalno razvija kao ličnost.

, interesantno bi bilo ako bi neko sproveo studiju (ustvari, sigurno je uradjena do sada ko zna koliko puta) koliko su procentualno u lose ljude izrasla mirna i naglaseno poslusna deca, a koliko nevaljala.


I tu onda opet dolazimo do situacije da nije jasno definisano šta "nevaljalo" znači. Nevaljalo znači i "čisto zlo" (Kartmen) i "hiperaktivni genije" (Tom Sojer, Fineas i Ferb), s tim što Fineas i Ferb za ceo svet jesu mirna i poslušna deca, a Tom Sojer navodno nije, iako prave kerefeke na jednakom nivou.
jinks jinks 09:44 10.06.2011

Re: Ne znam

Da li bi ste mogli da objasnite zbog kojih osobina Kartmana smatrate za "cisto zlo".

Mislim, ja ne mogu da mu stanem u odbranu, ali bilo bi mi interesantno ako bi neko mogao da ga detaljnije opise.
tsunade tsunade 22:03 09.06.2011

tacno sam znala

da si bio un ragazzo buono
malo usamljen
malo previse analitican
"prerano sazreo"
tako je nekako bilo i kod mene :)

a kad ches o nestashnim devojcicama?
Ribozom Ribozom 22:52 09.06.2011

Re: tacno sam znala



‘On' je umrlo, a s njim su iščezle i sve patnje koje je sam pretrpeo i koje je nesvesno bio preneo na druge. Amin, pomislio sam u sebi, i kako sam bio prilično razdražen, glasno prdnuo tik pokraj mrtvačkog sanduka".


xexexe (aludiras na predhodni blog)
kick68 kick68 22:08 09.06.2011

what's wrong with...

myredneckself myredneckself 23:10 09.06.2011

Rebel without a cause

Zna se, primera radi, za slučajeve dečačkih bandi iz Leve ulice koji ratuju protiv dečaka pripadnika bandi iz Desne ulice u velikim gradovima, i da se takve tučnjave ponekad završavaju sa fatalnim posledicama, kao što je to naveo i sam Miler.

Ja sam se setila bandi iz West Side-a u LA i jedne "tučnjave" koja se gadno završila

A lepo su pre toga pričali...

"Why do we do this?" Jim asks.

"You got to do something, don't you?" says Buzz.


Vlasta92 Vlasta92 23:15 09.06.2011

Nestašni dečaci

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:13 10.06.2011

O onima sto kažu

Ovih dana čitam autobiografsku knjigu "Jarčeva obratnica", od Henrija Milera (Henry Miller: Tropic of Capricorn), za koga se kaže da je u svetu najpoznatiji po tome što je pisao "bezobrazne romane",


Pretpostavljam da oni i za Anjstajna imaju jasnu odrednicu - da, to je onaj sto plazi jezik"
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:23 10.06.2011

Re: O onima sto kažu

zadnjapetoletka
... Pretpostavljam da oni i za Anjstajna imaju jasnu odrednicu - da, to je onaj sto plazi jezik"

I što hoda u cipelama - bez čarapa.

Henri Miler jeste neobičan pisac. Lorens Darel i Norman Mailer su ga smatrali genijalnim.

Moja malenkost ga ne drži tako visoko, ali on jeste bio neobičan medju piscima, te je dobro što postoje njegove knjige. A da mi se on ponekad smuči... zapravo prvo mi godi to što piše, a onda osetim da prelazi sve granice, pa počnem da pričam sa sobom, odnosno sa njim, kako bih mu ukazao da preteruje, premda ima i preterivanja koja ne škode.
bauer. bauer. 07:21 10.06.2011

Ali, stvarno...

I najnestašniji dečaci vremenom postroje svoje pačiće (to put your ducks in a row). Mislim da ti je nadogradnja te vrste neophodna, Vladimire Petroviću! Tuđa literarna iskustva, ma koliko bila interesantna (osebujna), ne mogu nadomestiti iskustvo odgajanja sopstvene dece i poređenje sopstvenih iskustava sa onim što od njihovih iskustava možemo da primimo. I probamo da sva ta iskustva izbalansiramo, na sveukupno zadovoljstvo.

Može se to učiniti kao izazov (challenge), ali, kad pogledaš unazad, posle izvesnog vremenskog perioda, sve može da izgleda i kao šetnja u parku (walk in the park).

U tom smislu, pozdravljam te, i molim te da preneseš Mo moje pozdrave (please, tell Mo, I sad hello!)!
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:27 10.06.2011

Re: Ali, stvarno...

Bauer
... Mislim da ti je nadogradnja te vrste neophodna, Vladimire Petroviću! Tuđa literarna iskustva, ma koliko bila interesantna (osebujna), ne mogu nadomestiti iskustvo odgajanja sopstvene dece i poređenje sopstvenih iskustava sa onim što od njihovih iskustava možemo da primimo. I probamo da sva ta iskustva izbalansiramo, na sveukupno zadovoljstvo.

Lepo zboriš.

Radim /radimo/ na tome da bude - nadogradnje, he, he, he...

... molim te da preneseš Mo moje pozdrave (please, tell Mo, I said hello!)!

Very kind of you. Hvala, preneću.
jasnaz jasnaz 12:53 10.06.2011

:

fedor18 fedor18 13:54 10.06.2011

Re: :

jasnaz
Oskar Scream

Oskar nije nevaljali dečak.Jedino što neće i protiv čega se buni,je to što ne želi da poraste i tako uđe u licemeran , jeziv svet odraslih.Vrištanjem se izrazio.
jasnaz jasnaz 14:14 10.06.2011

: :

fedor18
jasnaz
Oskar Scream

Oskar nije nevaljali dečak.Jedino što neće i protiv čega se buni,je to što ne želi da poraste i tako uđe u licemeran , jeziv svet odraslih.Vrištanjem se izrazio.



fixxerus fixxerus 15:29 10.06.2011

priča s misisipija:.





ja sam bio dobar dete
a ovi moji ortaci udre po fuzbalu
ja ti pravo kod devojčica na lastiš
ema esesa esesa pipija
uf batice skako sam ga ko najbolji irski plesači
i nikada se dovoljno nauživao ispodsuknji-a
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:48 10.06.2011

Re: priča s misisipija:.

fixxerus
... i nikada se dovoljno nauživao ispodsuknji-a


I ovaj uživa da vidi ispod suknje...


natasavb natasavb 16:20 10.06.2011

Re: priča s misisipija:.

ja sam bio dobar dete
a ovi moji ortaci udre po fuzbalu
ja ti pravo kod devojčica na lastiš
ema esesa esesa pipija
uf batice skako sam ga ko najbolji irski plesači
i nikada se dovoljno nauživao ispodsuknji-a


Radoznali decaci. Bez cemu. :)


zoja444 zoja444 23:17 12.06.2011

i ja se pitam, cemu?

mozda je neki hazard u pitanju.
velika je razlika izmedju zlih i nevaljalih decaka.
ali, i jedni i drugi su za izbegavanje.
jeste da sa njima nikada nije dosadno.
uvek postoji neizvesnost i iscekivanje kada ce neku novu pakost napraviti.
i najmanje sto mogu,je da upropaste dan.
e, ne dam vise ni jedan svoj dan!
nijednom od njih!
dosta je bilo!

(jednom sto mi upropasti dan ama bas svaki put)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana