Društvo| Obrazovanje| Život

Odlučujući udarac penziji

eli.lacrosse RSS / 13.06.2011. u 22:48

000.jpg

Umetnici ne idu u penziju. Ne treba ovu rečenicu shvatiti bukvalno. Navrše i oni 65 godina života za muškarce, odnosno 60 godina života za žene i najmanje 15 godina staža osiguranja, ili najmanje 53 godine života i 40 godina staža osiguranja ako je u pitanju muškarac ili 35 ako se radi o ženi, ili 45 godina staža osiguranja. Pa im stigne ček ili uplata na račun il’ donese poštar… Ali umetnici ne prestaju da rade. Prisećam se samo nekih, onih koji uprkos poodmaklim godinama možda baš u ovom trenutku crtaju, slikaju, vajaju – Sava Sandić, Nikola Koka Janković… Saznadoh upravo da su Milan Besarabić i Mira Sandić umetnici koje sam ovde spomenuo, završili svoje živote. Posluži blog i da do mene stignu tužne vesti. Sve četvoro, Milana, Miru i Savu, i Koku sam upoznao, i o svakom tom za mene velikom događaju bi se mogla napisati priča lepša i zanimljivija od ove koja će uslediti. Ipak, biram da svoje literarne namere potisnem i iz ovog trenutka i sa ovog mesta, i obznanim vest koja, citiraću mog prvog domaćina ovdašnjeg: „iz sasvim posebnog ugla slika kako kod nas funkcionišu stvari”.

Tema je penzija. Ako umetnici ne idu u penziju, šta se može očekivati od čoveka koji je i umetnik i naučnik? I to ne bilo kakav, već umetnik koji, kako reče premudra glava Narodne skupštine Srbije i lekarka od poverenja slavnog generala: „ne može da se uklopi ni u jedan pravac jer je on i te kako svoj”. I naučnik koji je svetu podario teoriju boja u kojoj se kaže da su deca rođena u znaku „indigo” boje jako znatiželjna, i podelu učenika na likovne tipove, od kojih je jedan, recimo, imaginarni vizionar – likovni tip koji poseduje veliku emocionalnu inteligenciju i on je likovni čarobnjak kroz san koji smo svi videli i o njemu razmišljali. Najmanje što se od takvog čoveka može očekivati je da pobedi penziju! A od naše domovine da mu u toj pravednoj borbi pomogne.

Ni umetnik i naučnik ni mila nam Srbija neće nas izneveriti. Koliko se kod nas ceni umetnost, „naučnoistraživački rad u cilju razvoja nauke, unapređenja delatnosti visokog obrazovanja i popularizacije nauke”, koliko se ceni znanje i sposobnost da se to znanje prenese mladim naraštajima, i na kraju, koliko se ceni nebrojeno puta iskazano mišljenje, i u formi govora i u formi recenzija, koje nam je pominjana premudra glava podarila, jasno se čita iz Odluke. „Na osnovu sadašnjih i budućih potreba za radom u nastavi, razvojnih potreba Fakulteta, iskustva i uspeha u organizaciji nastavnog i naučnoistraživačkog rada na Fakultetu, kao i stečenog poverenja u nastavničke i akademske kvalitete” umetnika i naučnika, zadat je odlučujući udarac penziji!

Da pojednostavim, to znači da će do kraja školske 2013/2014. godine, do navršenih 68 godina života naučnika i umetnika, studenti jednog srpskog, državnog fakulteta učiti da je piramida večita lepota likovno magičnog prostora i nadmoći inteligencije kroz svet visoke inteligencije kao i svojstva – oca, majke i okruženja, da je Mona Liza, portret koji je naslikao Leonardo da Vinči stavljen u piramidalnu kompoziciju i slikan pod uglom od 45% u odnosu na ram, da je prostor beskonačno polje i najsloženiji likovni doživljaj, pun fizičkih i optičkih zakona, da su telesne kao i intelektulne sposobnosti one koje se vežbanjem dopunjavaju kroz: ishranu, upravljanje stresom, da je likovna vizija predstava onog što je u nama i oko nas sa izuzetno izoštrenim čulima i percepcijom, da za boju lica ili obrazine koristimo određene boje: tamnozelena je znak đavola, svetloplava znak mudrog raspoloženja, crvena znak radosti ili opasnosti, žuta znak inteligencije, a limunžuta znak opasnosti…, da dete od dve do tri godine uzrasta, pre svega, igru smatra kao nešto nalik na igru, što znači da dete još nije svesno šte je to ono „nešto” u igri

Šta će se događati od školske 2014/2015. godine ostaje da vidimo. Smatrajte ovu igru nečime što je nalik na igru.

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivon.i ivon.i 00:02 14.06.2011

ispravka..

Milan Besarabić je umro u 103. godine a pre mesec dana.
eli.lacrosse eli.lacrosse 00:06 14.06.2011

Re: ispravka..

Milan Besarabić je umro u 103. godine a pre mesec dana.

Tužna vest. Nisam znao. Ispraviću u tekstu. Hvala na ispravci.
ivon.i ivon.i 10:16 14.06.2011

Re: ispravka..

prvo mi palo na pamet da kažem "uvek" glede onog "hvala".
medjutim, shvatila sam da se može pogrešno razumeti..da, da, čovek je tiho, neprimetno otišao, predvidevši sam da će umreti u 103. godini.
otišao je doživevši ne samo vrlo duboku, već i "u dobroj formi" starost, a vrlo brzo posle izložbe svojih slika i skulptura u galeriji opštine vracar..
za njega zaista važi ono : imao se zašto i roditi.
mali trol, al' al'..
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:20 14.06.2011

Re: ispravka..

prvo mi palo na pamet da kažem "uvek" glede onog "hvala".
medjutim, shvatila sam da se može pogrešno razumeti..da, da, čovek je tiho, neprimetno otišao, predvidevši sam da će umreti u 103. godini.
otišao je doživevši ne samo vrlo duboku, već i "u dobroj formi" starost, a vrlo brzo posle izložbe svojih slika i skulptura u galeriji opštine vracar..
za njega zaista važi ono : imao se zašto i roditi.
mali trol, al' al'..

Ne, naprotiv. Nedavno sam gledao dokumentarac o njemu. Završna scena je proslava njegovog stotog ili sto prvog rođendana. Možda je ipak trebalo da tekst bude o lepim stvarila, al' šta ću... Hvala ti što si svratila.
bocvena bocvena 07:55 14.06.2011

Eh, Eli,

ti si baš jedan indigo mali. Zapeo da čitaš s razumevanjem!:)))
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:26 14.06.2011

Re: Eh, Eli,

ti si baš jedan indigo mali



Zapeo da čitaš s razumevanjem!:)))

Navik'o tako, šta ću. A da vidiš tek kad učim!
nestor92 nestor92 14:41 14.06.2011

Sticajem okolnosti ...

... posedujem dva rada narečenog besmrtnika. Sad su mi stvari mnogo jasnije ( mislim kad se Mona Liza gleda pod uglom od 45 stepeni u odnosu na ram stvari izmiču kontroli ).
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:21 14.06.2011

Re: Sticajem okolnosti ...

posedujem dva rada narečenog besmrtnika

Otkud ti?
nestor92 nestor92 23:00 14.06.2011

Re: Sticajem okolnosti ...

Ha, ha, lepo rekoh sticajem okolnosti. Dobio od bliskog tazbinskog srodnika.
eli.lacrosse eli.lacrosse 09:45 15.06.2011

Re: Sticajem okolnosti ...

Ha, ha, lepo rekoh sticajem okolnosti.

Mogu ti poslati link na adresu sa koje možeš naručiti i "knjige", pa da upotpuniš kolekciju i "naučnim" radovima.
nestor92 nestor92 11:16 15.06.2011

Re: Sticajem okolnosti ...

Još nisam stigao da se nauživam vizuelno. Ipak, hvala.

kobrakerac kobrakerac 18:29 14.06.2011

Да ли је Сретко Срећко?

Постаје животна тема
већ видим:

" Житије Сретка Дивљана"

од Eli, или још боље :

"Све Среткове среће"

Ели
не батаљуј, почиње да буде
нешто налик на игру


eli.lacrosse eli.lacrosse 06:32 15.06.2011

Re: Да ли је Сретко Срећко?

Сретко Срећко

Kad pomislim da sam tamo sredinom devedesetih jednom komšijskom kućnom ljubimcu dao ime Sreten… Sad mi se vraća (ako ničime drugim, traćenjem vremena na gluposti). E, šta ti je život.
coreldraw coreldraw 07:52 15.06.2011

Re: Да ли је Сретко Срећко?


Kad pomislim da sam tamo sredinom devedesetih jednom komšijskom kućnom ljubimcu dao ime Sreten… Sad mi se vraća



Da nije zmija?
eli.lacrosse eli.lacrosse 07:57 15.06.2011

Re: Да ли је Сретко Срећко?

Da nije zmija?

The answer is: YES!
Vera Johnson Vera Johnson 19:30 14.06.2011

aman, eli

je li ovo tacno:

"odnosno 60 godina života za žene i najmanje 15 godina staža osiguranja"?

meni "zli jezici" tvrde da treba bar dvadeset godina staza, a o starosti necemo ovom prilikom nismo dotle dosli
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:37 14.06.2011

Re: aman, eli

je li ovo tacno:

Vidi, ja sam kopi-pejstao odavde. Nije mi naročito važno za smisao teksta, pa nisam proveravao koliko je nova vest (a izgleda da baš i nije).
Vera Johnson Vera Johnson 00:52 15.06.2011

Re: aman, eli

izvini, omashila sam poantu, a i "novine" pisu svasta. malo sam dijagonalno citala.
coreldraw coreldraw 14:02 15.06.2011

Odlučujući udarac penziji


На нашу радост уџбеници „човека који је победио пензију“ или „лаку ноћ памети“ који су и извор васколике мудрости, а бога ми и науке у Србији, наставиће да живе и после ауторовог коначног одласка у мировину. У наредним годимнама можда будемо сведоци још једног литерарно-психолошко-научно-ликовно-естетско-методичког дела који ће несретни студенти (једног државног педагошког факултета) морати да изучавају.
Пошто очито постоји раскол у мозгу „човека који је победио пензију“ наводимо само неке од (бест оф) ликовних типова деце а уједно то су и непресушни извори на којима ће се горе поменути студенти напасати методиком ликовне културе:

„Декоративно-колористичко-линеарни тип
Душа је моја пакао овог света и ја сам линија шарена. Душа ми је тврђава (груби покрети). У утруби мојој неред зврји као нека збрка као вечни немир. Бака ми је исплела џемпер и хеланке за кловна“

„Непосредни ликовни тип
Пехар проглашен за краља!
О, ваше конструктивно-императорско имагинарно величанство, што сте ви неки чудан пехар!
Као да сте са Олимпа? Oвенчан пешчаним динама и чудним алгама на песковитој површини месеца.“

Пасивно-симболички тип
Овај ликовни тип у свом начину изражавања поред линија има и цик-цак облике као знак мисаоне кретње (подсећа на пуноглавца). Ликовна неинвентивност и ликовна примитивност сведена ја на симбол или аутоматско повлачење линерних облика (ограничена инвентивност).
Код ученика треба отклонити страх од иновације.[/i]

„Какав флеш“ како рече Петар Божовић.
eli.lacrosse eli.lacrosse 15:17 15.06.2011

Re: Odlučujući udarac penziji

„Какав флеш“ како рече Петар Божовић.


+ Hvala na pomoći!

цик-цак облике као знак мисаоне кретње

To su moji omiljani oblici!
kobrakerac kobrakerac 08:33 16.06.2011

brainstorm

...мисаоне кретње (подсећа на пуноглавца).



МИСАОНА КРЕТЊА која подсећа на ПУНОГЛАВЦА!

Шта узима тај?

На чему је?

Дај, реците хоћу и ја мало !!


kobrakerac kobrakerac 10:20 16.06.2011

Re: Odlučujući udarac penziji

„Непосредни ликовни тип
Пехар проглашен за краља!





Са оваквим сликама неће тај никад у пензију



mikele9 mikele9 01:08 16.06.2011

Kad već

spomenu Miru i Savu Sandiće, bez želje da trolujem evo ti male, nadam se zanimljive pričice: U vreme kad sam bio predsednik ULUS, Ljilja Pavićević mi jedno jutro dade telefonsku slušalicu i tiho reče: Traži vas Mira Sandić. Energičan mladalački glas na moje halo odmah poče: Vi ste Mikele, dobro, ovde Mira Sandić, htela bih da vas zamolim za jednu uslugu. Izvolite, uradiću sve što mogu, odgovorio sam. Mikele od mnogih koleginica i kolega kojima verujem, čula sam da ste dobar čovek, ne nemojte me prekidati, Savi i meni su završene monografije, spremne su za štampu, imali smo sponzore, sami su se javili ali ja vas molim da u njima bude štampano i vaše ime i i naziv ULUS. Gospođo Miro, počastvovan sam i lično a i kao predsednik ULUS ali mi nismo učestvovali u projektu i nema smisla da... Ja sam vam rekla šta želim, prekinula me i molim vas da udovoljite mojoj želji. Za neki dan idem na operaciju a kada se oporavim poslaću vam ili ću vam sama doneti monografije ili će možda najbolje biti da vi dođete kod nas da popijemo kafu i ispričamo se. Pristao sam. Poželeo sam joj da operacija dobro prođe i da još dugo, dugo poživi. Jednog dana mi je Srđan doneo oveći paket u kojem su se nalazile Mirine i Savine monografije i Mirino pismo: Još nisam u stanju za neke veće šetnje ali vam šaljem po deset Savinih i mojih monografija, uzmite po jednu za sebe, dve za arhivu ULUS a ostale podelite onima za koje smatrate da treba da ih dobiju. Hvala vam još jednom, veliki pozdrav. Vidimo se kad mi bude bolje. Nazvao sam je telefonom i zahvalio se, pitao je a ona mi je sasvim otvoreno i bez patetike ispričala o raku koji je odstranjen i završila rečima: Nikad se ne zna s tim na šta će izaći.
Divna, hrabra žena i najbolja srpska vajarka dečjih figura!
eli.lacrosse eli.lacrosse 04:06 16.06.2011

Re: Kad već

Divna priča! Hvala ti!!! Ostajem ti dužan priču o tome kako sam ja upoznao Miru i Savu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana