Pakistan - domovina tepiha, ugovorenih brakova i terorista

Olivera Vujnović RSS / 31.12.2007. u 01:53

1830.JPGČudno je to kako pratim vesti. Bez previše unošenja. Bude mi malo žao kad se prevrne autobus pun dece u Meksiku ili kad objave da celo selo u Namibiji ima sidu. Uglavnom o tome razmisljam dok ne počnu poslovne i ekonomske vesti koje me jedine i zanimaju. U suštini, sve se svede na onu dobru, staru, koju je spevao Bora Čorba: “Boli me uvo za Irak i Iran, oni se kokaju a ja sam miran!”

Medjutim, evo danima se prebacujem sa Sky News, na CNN i nazad i gledam šta se dešava u Pakistanu. Ne zato sto su jedni od retkih koji su, kao i mi, na ulici ubili premijera (bivseg, sadašnjeg ili budućeg). Nego zbog toga što mi se ta zemlja uvukla pod kožu. Na vrlo čudan način. 

Bila sam uzbuđena zbog putovanja u Pakistan.  Ovde, u Londonu, još uvek su sveže rane od terorisatičkih napada. Naravno, teroristi su pakistanskog porekla, tamo vrbovani i obučeni. Kakva je to zemlja koja preobrati rodjenog britanca u teroristu samoubicu? Kakva je to vera, ideologija, snaga, laž?  Morala sam da odem i sama je doživim.   

U avionu sam citala upustvo koje su mi poslali. O očekivanom ponašanju žena sa zapada u Pakistanu. Daleko su popustljiviji nego prema svojim ženama, ali ipak zna se da pristojna garderoba pokriva sve delove tela. Ja nisam morala da pokrivam glavu. To je bilo olakšavajuće. Žena, čak i ona sa zapada, ne sme da gleda muškarca u oči i ne sme da se rukuje s njime. Svaki kontakt se smatra nedoličnim. Pakistanske žene se i dan danas ubijaju iz časti ako zgreše. Jedan pogled muškarca u oči je smrtni greh. 

Kad sam sletela u Islamabad osetila sam toplotu i vlagu, pomešanu s mirisom prašine. Oko mene je bila neprijatna galama. Svi su se tiskali, vikali, mahali rukama kao u košnici. Činilo mi se da niko nema pravac kuda želi da ide, niti cilj. Kao da su svi bili tu da bi pravili gužvu. Svi su imali jednobrazne svelte odore. Nesto kao kombinacija suknje, bluze i male kape. Svi su bili muškarci. Ja sam bila zbunjena, zatečena i, moram priznati, dosta uplašena.

Srećom prišao mi je moj domaćin i sproveo me kroz carinu mimo reda. Izašli smo iz aerodromske zgrade i on me je brzinom vetra ugurao u kola. OK, nije loše za početak. Bar sam se u kolima osećala sigurnom. Izdvojenom od mase. Moja jedina opcija je bila da verujem svom domaćinu. Bezuslovno.

Sledeci utisak je bio taj kako je Islamabad veoma zelen, sav okruzen šumama i prepun parkova. Česta putovanja su me naučila da toplo i vlažno vreme u kombinaciji sa šumama i geografskom pozicijom posmatram kao rizik. Srećom, ponela sam tablete protiv malarije.

Islamabad je glavni grad Pakistana. Napravljen ni iz čega sedamdesetih godina. Sasvim uredjen, sa širokim ušorenim ulicama. Kuće su velike, sve preko 500 kvadratnih metara i svako zna koja je čija kuća. I većinom su ljudi u nekom rodu, a svaka porodica ima svoju reputaciju. Ta reputacija mnogo znači.

Grad je prepun državnih ustanova, ima par univerziteta i nekoliko luksuznih hotela. Na plazma 1831.JPGtelevizoru  u mojoj sobi je neprekidno išla religijska emisija o Islamu sa titlovima na nekoliko jezika. Ona se nikad ne završava. Stanovnici Pakistana non-stop dobijaju informacije o svojoj veri. Svoju svetu knjigu, oni celog zivota čitaju svaki dan. Moj prijatelj kaže da uvek nesto novo nauči čitajuci isto štivo.

U Islamabadu se nalazi i jedna od najvecih džamija na svetu: Shah Faisal. Moram da prznam da je impozantna. Na nju su svi ponosni, a ako se ne varam, i proslavila se skoro kada su je studenti koristili kao utočiste tokom nemira. Nemiri se dešavaju. Suviše često. Svi imaju svoje mišljenje, a tolerancija im nije jača strana.

Ispoštovala sam sve kodekse ponašanja žene. Zato su me valjda i zavoleli. Izveli su me “u grad”.  To je trg sa par kafića. Služi se samo čaj i sok. Alkohol je zabranjen. I niko za njim ni žali. OK, niko osim mene. Priznajem da bi mi džin tonik bolje legao neko sokić od jabuke. Ali domaćini se moraju ispoštovati. I oni su mene veoma poštovali. Trudili se da mi ugode i razmišljali šta bih ja, kao žena volela da radim. Vodili su me u shopping. Shopping u Pakistanu znači poseta malim radnjama prepunih šarenih tradicionalnih odela. Sa više, ili manje šara, svetlucavih našivenih dugmića i neizostavnih marama. Izabrala sam narandžasto-crveno odelo iz tri dela: šalvare, bluza i šal. Nema uskih farmerki, kratkih majica i dekoltea. Ima šarenih tepiha ručno radjenih i ostalih rukotvorina.

Ne putuju puno. Uglavnom im treba viza da bi otišli bilo gde. Mladi znaju da njihovi vršnjaci žive sasvim drugačije na zapadu, ali im ne zavide. Naprotiv, oni smatraju svoj način života pravim putem. Venčavaju se rano. Uglavnom putem ugovorenih brakova. Pregovaraju roditelji. Niko se ne buni. Veruju da je za njih to najbolje.

1832.JPGNjihove žene uglavnom ne rade, mada su neke veoma obrazovane. Imaju fakultete, čak i doktorate. Ali kad se udaju, njihova uloga je da budu uz decu i ognjište. Uloge polova su odredjene i nema mešanja. Na prijemu na kome sam bila, domaćin je ugostio sve pozvane muškarce, a domačica se posvetila nama ženama. Priznajem da me je to nerviralo.  

Kao pravi turista, ja sam dosta slikala. U jednom trenutku je moj vodic zamolio svog druga da slika nas dvoje. Prisao mi je iza ledja i savio ruke oko mene. Nije me ni dotakao. Na slici izgleda kao da me je zagrlio. Kakva je to samo zelja da ima dokaz bliskosti sa nekom ženom. Makar i lažni. Dok mu ne ugovore brak i ožene ga, on nema nikakvog iskustva sa ženama. Ni poljupca, ni dodira, ni razgovora na trgu u kafiću. Sliku mu nikad nisam poslala, da ne izazove kakvu nevolju. 

Ponosni na svoju zemlju, svoju kulturu i religiju, na povratku su me darivali poklonima. Svaki je u duhu Islama i sadrzi neku versku poruku. Držim ih u kutiji. Imam pomešana osećanja. Dragi su mi ti ljudi, ali mi je Islam stran i dalek.

Ponovo sam ostala sama tek kad je trebalo da se ukrcam na let za London. Vrlo čudan let, iz zemlje čudnog naroda. Ja jedina nisam bila Pakistanac, jedina nisam imala britanski pasoš i jedina sam govorila Engleski. Stvarna globalizacija, ili samo islamizacija Evrope?

Od tog puta često zarmisljam o Pakistanu. Jedan divlji narod, veoma pametan, izolovan i poptuno slepo podredjen svom verovanju. Juce su na CNN-u iz partije ubijenog kandidata za premijera rekli da će “se desiti isto sto se desilo u Jugoslaviji”. Novinar CNN-a je odgovorio: “Neće biti baš isto. Jugoslavija nije imala nuklearno naoružanje, a vi ga imate.”

Atačmenti



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 02:09 31.12.2007

U pravu je CNN

..neće biti isto.
Lep i jezgrovit opis.
Obožavam putopise.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 02:14 31.12.2007

Re: U pravu je CNN

Nema sanse da bude isto. Ne samo zbog nuklearke, vec mi ipak nismo imali ni teroriste, ni fundamentaliste. Vise smo bili nekako naivni
Fembot Fembot 11:29 31.12.2007

Re: U pravu je CNN

Olivera Vujnović
Nema sanse da bude isto. Ne samo zbog nuklearke, vec mi ipak nismo imali ni teroriste, ni fundamentaliste. Vise smo bili nekako naivni


Da, mi smo imali naivnog Slobu i Arkana, imamo Mladica, Karadzica, Plavsicku, Skorpione, Vukove,Orlove i ostale kokosi.
49 41 49 41 03:31 02.01.2008

Re: U pravu je CNN

Fembot

Olivera VujnovićNema sanse da bude isto. Ne samo zbog nuklearke, vec mi ipak nismo imali ni teroriste, ni fundamentaliste. Vise smo bili nekako naivni Da, mi smo imali naivnog Slobu i Arkana, imamo Mladica, Karadzica, Plavsicku, Skorpione, Vukove,Orlove i ostale kokosi.


Imali smo mi SVASTA-i jos uvek imamo.

Dok je jos uvek bilo mirno u Bosni; grupa Pakistanaca je bila zadrzana u medjunarodnom delu aerodroma-bez propisnih dokumenata. Odrediste im je bio Zagreb.
I ja sam tada bio iznenadjen i naivan. Sad vise nisam!

Sad znam da su dolazili u Hrvatsku; jer su bili placeni da se bore.
49 41 49 41 03:39 02.01.2008

Re: U pravu je CNN

Olivera Vujnović
Nema sanse da bude isto. Ne samo zbog nuklearke, vec mi ipak nismo imali ni teroriste, ni fundamentaliste. Vise smo bili nekako naivni


Osim toga Pakistan je jedna mnogoljudna nacija. Kad sam pre nekih 5 godina-dopunjavao svoje znanje o populaciji u Pakistanu uvideo sam da mi je znanje ostalo na nivou osnovne skole.

Gorstak Gorstak 02:19 31.12.2007

Pakistan prvi deo

Možda bi tako trebalo nasloviti ovaj Post. Jedina zamerka.
Mnogo dobar putopis i krivo mi ako ne bude drugi, pa treći deo, pa ...
Odmah sam preporučio.
Čekam(o) nastavak
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 02:21 31.12.2007

Re: Pakistan prvi deo

A ja mislila da pisem sledece delove o nekim drugim zemljama, gde se slabo putuje - na primer Kolumbija ili Nigerija?
Gorstak Gorstak 02:25 31.12.2007

Re: Pakistan prvi deo

Olivera Vujnović
A ja mislila da pisem sledece delove o nekim drugim zemljama, gde se slabo putuje - na primer Kolumbija ili Nigerija?

Ne, ne i ne!
Hoćemo Pakistan, Pakistan... Pakistan!
Ajde, javi se istok - Pakistan! Pa, pa, Pakistan! (to ti je navijački pozdrav - sa severne tribine:)

Ima vremena za te neobrađene zemlje. Mada...
Unfuckable Unfuckable 02:33 31.12.2007

Re: Pakistan prvi deo

Kolumbija zvuči dobro.
Nigerija zvuči dobro.
Olivera zvuči dobro.
...piši, ne škrtari !
Doctor Wu Doctor Wu 05:29 31.12.2007

Svaka čas' na iskrenos'....

Bude mi malo žao kad se prevrne autobus pun dece u Meksiku ili kad objave da celo selo u Namibiji ima sidu. Uglavnom o tome razmisljam dok ne počnu poslovne i ekonomske vesti koje me jedine i zanimaju.

Ponosni na svoju zemlju, svoju kulturu i religiju, na povratku su me darivali poklonima. Svaki je u duhu Islama i sadrzi neku versku poruku. Držim ih u kutiji. Imam pomešana osećanja. Dragi su mi ti ljudi, ali mi je Islam stran i dalek.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 09:45 31.12.2007

Re: Svaka čas' na iskrenos'....

Pa jeste iskreno, kao sto je Bora Corba rekao
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:20 31.12.2007

BRILJANTNO!!!

Olivera,

dobro sad, na B.Č. se i ne bih baš toliko pozivao.
Ostalo: INTELIGENTNO, EMOTIVNO, POUČNO, SLIKOVITO,
INFORMATIVNO... Ili, kako bi Olivera Vujnović rekla,
uvuklo mi se pod kožu...


p.s.
naravno, jedva čekam sledeće putopise

Nigerija

Kolumbija

... pa onda ...
+ preporuka. svakako.


poz.
n.m.
Doctor Wu Doctor Wu 12:48 31.12.2007

BRILJANTNO, Nebojša!!!

Vidim, opet si shvatio o čemu je reč...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:28 31.12.2007

Re: BRILJANTNO, Nebojša!!!

Doktore,
baš ste slatki, kao i uvek, naravno
samo danas sa vama ne mogu da se igram...
N.
Unfuckable Unfuckable 04:27 01.01.2008

Re: BRILJANTNO, Nebojša!!!

Nebojša, tebi u poslednjih par nedelja baš i nije do igre, nadmudrivanja & zabave ...primećujem
So sad.
Nema se vremena or kalorija.
Gde je onaj macho fazon koji je bio ideal i smernica ?
Više strpljenja i sluha u Novoj 2008. ; manje pretnji banovanjem & manje banova i krštenja bez popova.
Doctor Wu Doctor Wu 14:23 02.01.2008

Neprejebivi, ti si optimista.

Kud bi Nebojši bio kraj da su mu jedini problemi sluh i strpljenje...
Unfuckable Unfuckable 18:37 02.01.2008

Re: Neprejebivi, ti si optimista.

:))))))))))))
leonardo leonardo 08:18 31.12.2007

a zasto ne....

Simpatican putopis. Sto se tice daljih putovanja, preporucujem Saudijsku Arabiju. U odnosu na boravak u Saudiji, Pakistan izgleda kao liberalna demokratija. Islamizacija Evrope, pogotovo UK - to je maltene gotovo zar ne? Cak je i Princ Charles blagonaklon dominantnoj svetskoj religiji:
In a 1997 Middle East Quarterly article titled "Prince Charles of Arabia," Ronni L. Gordon and David M. Stillman looked at evidence that Britain's Prince Charles might be a secret convert to Islam. They shifted through his public statements (defending Islamic law, praising the status of Muslim women, seeing in Islam a solution for Britain's ailments) and actions (setting up a panel of twelve "wise men" to advise him on Islamic religion and culture), then concluded that, "should Charles persist in his admiration of Islam and defamation of his own culture," his accession to the throne will indeed usher in a "different kind of monarchy."

tuzlanac tuzlanac 09:42 31.12.2007

Re: a zasto ne....

leonardo
Simpatican putopis. Sto se tice daljih putovanja, preporucujem Saudijsku Arabiju. U odnosu na boravak u Saudiji, Pakistan izgleda kao liberalna demokratija. Islamizacija Evrope, pogotovo UK - to je maltene gotovo zar ne? Cak je i Princ Charles blagonaklon dominantnoj svetskoj religiji:
In a 1997 Middle East Quarterly article titled "Prince Charles of Arabia," Ronni L. Gordon and David M. Stillman looked at evidence that Britain's Prince Charles might be a secret convert to Islam. They shifted through his public statements (defending Islamic law, praising the status of Muslim women, seeing in Islam a solution for Britain's ailments) and actions (setting up a panel of twelve "wise men" to advise him on Islamic religion and culture), then concluded that, "should Charles persist in his admiration of Islam and defamation of his own culture," his accession to the throne will indeed usher in a "different kind of monarchy."




link molim?
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 09:48 31.12.2007

Re: a zasto ne....

Zanimljivo je to sto su clanovi Britanska Monarhija, a najvise kraljica veoma religiozni. Naravno, hriscani su. Medjutim, oni svi ovde se jako dobro odnose prema Islamu. Jednostavno shvataju da je to jaka religija, da je imigracija muslimana u njihovu zemlju velika i da se moraju pomiriti sa tim.
Podatak u knjigama o UK (knjige za polaganje ispita pre dobijanja drzavljanstva) kazu da ima svega 4% muslimana u UK. Mejdutim, u velikim gradovima, kao sto je London, ima se osecaj da ih je mnogo vise.
leonardo leonardo 10:16 31.12.2007

Re: a zasto ne....

http://www.meforum.org/article/356
http://www.danielpipes.org/blog/119

Jednostavno shvataju da je to jaka religija, da je imigracija muslimana u njihovu zemlju velika i da se moraju pomiriti sa tim.


Ali New York Times pise drugacije:

"For a Decade, London Thrived as a Busy Crossroads of Terror" - link


Abu Hamza al-Masri preached violence until his arrest in 2004

Mustafa Setmarian Nasar operated in London for years.

Odlicna knjiga "Londonistan" od strane Melanie Phillips
Gorstak Gorstak 10:27 31.12.2007

Re: a zasto ne....

Medjutim, oni svi ovde se jako dobro odnose prema Islamu

Ovo mi zvuči jako diskutabilno.
Da su Kraljica Majka i potomstvo tolerantni prema islamu rodio bi se mali Egipćanin - musliman - princ.
Ovako, nerazjašnjena okolnost prevrtanja kola u tunelu. U toj nerazjašnjenoj misteriji ima puno stvari da škripi: preživeo samo šef obezbeđenja, profi šofer prevrnuo najširi mogući Mercedes što bi bio domaći zadatak Brus Vilisu i ekipi kaskadera (može da zaustavi avion, ali prevrnuti mečku jok), izginuše baš oni koji su i trebali u super sigurnom autu, neki mnogo jaki blicevi, i svašta nešto što navodi na sumnju da li je Kraljica Majka primer tolerancije:)
Dalje mogu da razlažem o toleranciji Engleza prema islamu. Dovoljno je pogledati gde su aktuelna ratna žarišta i videti da li tu možda ima ili je bilo onih SAS Gurka. Većinom se ratuje kod muslimanskog stanovništva, a nisu oni baš toliko za džihad koliko se nama i celom svetu servira.
Nisam musliman, a ove Engleze baš ne volim koliko su moćni i divim im se u isto vreme.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 11:24 31.12.2007

Re: a zasto ne....

Eeeee, pa to u stvari nikad necemo saznati. Trenutno se vodi jos jedno sudjenje. Gradjansko. Na zahtev Mohamed al Fayeda. Kako stvari stoje, izgleda da princeza nije imala nameru da se udaje, niti je bila trudna. Svaki dan se u novinama objavi neki novi dodatak sa sudjenja. Citamo ga, kao traceve sa Beogradskih splavova ) U sustini, to su vec neke zavere koje mi nikada necemo dokuciti.

Kraljevska porodica nema izbora, osim da bude tolerantna prema svim religijama. Tako se i kreira javno mnjenje. Nakon teroristickih naprada, na televiziji se moglo gledati dosta o muslimanima koji zaista nista nisu krivi, sasvim fini i posteni ljudi i koji mogu doziveti neprijatnosti. To bi bilo strasno, zar ne?

Ja radim sa vrlo religioznim muslmanima. I sve funkcionise super. Cak i pricamo o veri ponekad. Ja o mojoj, oni o svojoj. Tako se ovde uci drustvo da se ponasa. Nema drugog resenja. Planeta se ipak globalizuje.
kalvarija kalvarija 09:07 01.01.2008

Re: a zasto ne....

Cao Oljice,

bas lepo napisano. (Ovo pisem u privim satima 2008, pa ako i omanem neki padez ili izraz, valja oprostiti!.)

Nego sretna tebi i Djolji 2008 i hteo sam da kazem u vezi te planetarne globalizacije,cini mi se da se globalno razmislja, ali se ipak lokalno zivi i tu je taj raskorak ili sto bi nas narod reko' petao...

Caos
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:15 31.12.2007

hmm

Olivera Vujnović: ..."Jedan divlji narod..."


a prosvetlilo me i ovo:

Kad sam sletela ... Oko mene je bila neprijatna galama... Ja sam bila zbunjena, zatečena i, moram priznati, dosta uplašena. Srećom prišao mi je moj domaćin i sproveo me kroz carinu mimo reda. Izašli smo iz aerodromske zgrade i on me je brzinom vetra ugurao u kola. OK, nije loše za početak. Bar sam se u kolima osećala sigurnom. Izdvojenom od mase

Trudili se da mi ugode i razmišljali šta bih ja, kao žena volela da radim. Vodili su me u shopping. Shopping u Pakistanu znači poseta malim radnjama prepunih šarenih tradicionalnih odela. Sa više, ili manje šara, svetlucavih našivenih dugmića


tako to biva kad je glavni izvor SNN. ok i ovo
U avionu sam citala upustvo koje su mi poslali
bas bedak i sto je
Na plazma televizoru u mojoj sobi je neprekidno išla religijska emisija o Islamu




Olivera Vujnović Olivera Vujnović 09:53 31.12.2007

Vesna,

Vesna, zanimljivo da se na CNN-u uglavnom prikazuje Karchi. Islamabad je dosta drugaciji i pitomiji. Medjutim, geografski se nalazi blize 'no-go' zoni prema Afganistanu. Sve u svemu, ljudi tamo zive znatno bogatije. Kao sto sam napisala, kuce su im ogromne i vrlo lepo sredjene. U Karachiju i dalje postoje sklepane udjerice u kojime se ubogo zivi.
cyN cyN 22:54 31.12.2007

Re: hmm

A ja se opet pitam:
Kako bi se jedan Pakistanac osecao dok cita Oliverin teks?
Nikad mi nije bilo prijatno slusati kako smo mi Srbi divlji narod....

Neznam zasto se ljutite Olja i brisete komentare koji vam se licno ne dopadaju? Pa nemozemo svi misliti kao vi.

TOLERANCIJU MOLIM!

Sve najlepse u 2008!
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 10:58 01.01.2008

cyN

E pa mogu vam reci da niste u pravu. Nema u tekstu nista uvredljivo za Pakistance. Licno se uverila, prevela kolegi s posla, koji je Pakistanac. Oni sami sebe nazivaju divljim narodom .

Vas komentar nema veze s tolerancijom. Vi imate pravo da se vredjate ako vas, kao Srbina, neko uvredi. Imate pravo i da mislite drugacije. A ja imam pravo da brisem stvari koje mi se ne svidjaju - ovo je moj blog, zar ne?

I vama sve najlepse u 2008-oj i naravno, zelim vam da praktikujete toleranciju!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:52 31.12.2007

Mi i drugi

Zanimljiv tekst.
Verovatno mu se može naći hiljade mana. Znate ono DOBAR KONJ - HILJADU MANA, LOŠ - SAMO JEDNA.
Ali meni je u glavi ovo:
kako se MI olako upuštamo u ocenu neke daleke situacije, upuštamo se u davanje recepata za rešenje neke situacije koja nam je potpuno nepoznata, ocenjujemo zemlje i režime koji pripadaju savim drugim kulturama i koji imaju sasvim druge interese od nas. Kad kažem MI mislim na na pojedince na Blogu, i na NVO, i na naše političare i iz opozicije i one koji su na vlasti. Umemo i da pišemo saopštenja i da dajemo ocene a da nemamo pojma (u suštini) šta se to tamo dešava i zašto se nešto dešava. Mi smo ubeđeni da imamo dovoljno znanja da ocenjujemo bilo koju situaciju u bilo kojoj dalekoj zemlji, a bogme i u nekim ne tako dalekim zemljama. Ne želim da konkretizujem ovo što pišem, ne želim da zamećem "kavgu". Danas je 31.12.2007. i svima želim sve najbolje NOVOJ 2008. Autoru želim da i u 2008. putuje u zanimljive krajeve i da nam piše )

Baš inspirativan tekst. I iskren. I zato nemam nameru da cepidlačim.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 09:55 31.12.2007

Re: Mi i drugi

I nije namera osudjivanje. Naprotiv. Kao sto rekoh, zbog svojih lepih iskustava u Pakistanu mi je zao da gledam sta se sada desava. Mi i ne mozemo da shvatimo njihov nacin razmisljanja i njihovu duboko usadjenu veru. Ali mozemo da se putujemo tamo i da se druzimo s njima. Zasto da ne?
Gorstak Gorstak 10:14 31.12.2007

Re: Mi i drugi

upuštamo se u davanje recepata za rešenje neke situacije koja nam je potpuno nepoznata, ocenjujemo zemlje i režime koji pripadaju savim drugim kulturama

U potpunosti se slažem.
Evo ja ću da konkretizujem:
Vozim se taxiem u Nemačkoj i taxi driver, naravno, Turčin. Krene priča odakle smo šta smo i čovek mi ispriča da ono bombardovanje Kurda uopšte nije kako to CNN i ostali mediji prikazuju. Kaže:,,Ja sam Turčin, a moja sestra se udala za Kurda i imaju decu - Kurde. Ja ih obožavam i volim celu familiju zetovu. Turcima nisu neprijatelji Kurdi već PPK - militantna politička frakcija. Oni su ti koji izazivaju incidente, a onda ove naše naoružane budale odgovore prekomernom silom i to na CNN-u izgleda strašno... Mnogo je komplikovano da vam objasnim, a pretpostavljam imali ste slično u Jugoslaviji pa možete da shvatite da nema crno-belo. Meni komšija iz Crne Gore... šljivovica, uzo, raki... i ..."
Poznato, zar ne?

SNG!
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 10:24 31.12.2007

Re: Mi i drugi

Jako poznato.....nazalost!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:32 31.12.2007

Hodoljublje

imam negde u kuci Pisma iz Azije Zuke Dzumhura. Pa da citiram Zuku, hodoljpca, koji nikada nije solio pamet, ali kad ga citas, odmah pozelis da krenes na putovanje. E, on lepo kaze:

- Ne treba da putuju ljudi koji nisu radoznali, koji ne znaju da gledaju, jer to su onda bačene pare.

Procitala sam vas tekst i razumela da ste se namucili, da vam nije prijalo i da ih ne osudjute. OK. Svako ima pravo na svoj dozivljaj, ali nije ni svaki dozivljaj putopis. Izvinjenje za negativan komentar.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 11:12 31.12.2007

Re: Hodoljublje

Pogresno ste razumeli moj tekst. Naprotiv, ja sam se odusevila tim ljudima i dozivela predivne trenutke s njima. Naravno da me je zbunjivao drugaciji nacin zivota od mog. Licno, zivecvi u Londonu, radim sa Pakistancima. Neverovatno su vredni i posteni na poslu. Druzimo se i van, ali uvek uz sokic
cyN cyN 21:51 01.01.2008

Re: Hodoljublje

Vesna,
Hvala vam na podsecanju na Zuku Dzumhura i Hodoljublje.
Neznaju ove nove generacije ko je to?

Ima li RTS negde u arhivi te emisije da se repriziraju?
Veliki pozdrav

Dilan Dog Dilan Dog 10:29 31.12.2007

Super je ovaj putopis

bas sam se uziveo citajuci ga.
Ja sam prosle godine bio u Istanbulu, koji je mesavina
Istoka i Zapada, modernog i versko-tradicionalnog, tako da nije ni slican Pakistanu ili recimo
Iranu, ali tad sam prvi put video toliki broj dzamija (u Istanbulu oko 2.000), gde se neprestano
cuju glasovi i molitve sa minareta. Stvarno me je u pocetku uhvatio strah, jer mi je islam dalek
i stran, ali ubrzo sam se navikao.
tuzlanac tuzlanac 10:58 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Dilan Dog
bas sam se uziveo citajuci ga.
Ja sam prosle godine bio u Istanbulu, koji je mesavina
Istoka i Zapada, modernog i versko-tradicionalnog, tako da nije ni slican Pakistanu ili recimo
Iranu, ali tad sam prvi put video toliki broj dzamija (u Istanbulu oko 2.000), gde se neprestano
cuju glasovi i molitve sa minareta. Stvarno me je u pocetku uhvatio strah, jer mi je islam dalek
i stran, ali ubrzo sam se navikao.



uopce me ne cudi odnos prema jugoslovenskim muslimanima, jer je islam dalek i stran. kazete da ste se brzo navikli u istambulu. pa bosnjaci-muslimani su bili treci po brojnosti narod u nasoj nam bivsoj zajednickoj domovini. ovdje kao da niko nije citao andrica, selimovica, sijarica, etc. pa u beogradu je do prije 200 godina bilo oko 200 dzamija i gotovo svaki treci toponim je islamskog porijekla.
Dilan Dog Dilan Dog 11:08 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Stvarno nisam imao nameru nikoga da uvredim, ali ja sam rodjen 1981. i nisam nikada u zivotu isao
u Sarajevo i generalno mozda sam jednom u zivotu bio u Bosni i Hercegovini.
Ja znam da je bilo mnogo gradjana muslimanske veroispovesti u SFRJ, kao sto sad znam da Bosnjaci zive na
Sandzaku, ali ja nemam kontakta sa njima- ne poznajem ih.
Jedina slika koju imam je upravo preko Andrica i Selimovica- ali to je nedovoljno.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:08 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

svaki treci toponim je islamskog porijekla

Kod nas je mnoštvo reči turskog/islamskog porekla.
A izraz TOPONIM kod nas potiče od reči Top(105 ili 155 mm).
tuzlanac tuzlanac 11:28 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

KRALJMAJMUNA
svaki treci toponim je islamskog porijekla

Kod nas je mnoštvo reči turskog/islamskog porekla.
A izraz TOPONIM kod nas potiče od reči Top(105 ili 155 mm).




hahahahaha, dobar!

i meni je stran svijet islamskog istoka. cini mi se da je cetrdesetak godina austrougarske uprave nad bosnom ostavilo vise traga nego 400 godina turskog vladanja.
WoO WoO 11:58 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Cela EU je preplavljena muslimanima ali mi se cini, bar ovde u Austriji(gde zivim) da su se adaptirali na ovdasnji nacin zivljenja.Jednostavno, dosli su ovde trbuhom za kruhom i uzivaju sve mogucnosti koje im ova zemlja nudi, pri tom razmisljajuci da ne treba da prokockaju blagodeti koje imaju zbog fanaticnih stavova zemalja iz kojih dolaze.Oni koji misle da je zapad zlo u vidu Coca Cole i McDonald`s-a, oni nece ni doci.Jednostavno tolerancija je ovde obostrana i daj Boze da to zauvek traje.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 12:04 31.12.2007

WoO

Sa vama se bas slazem. Mislim poptuno isto.
leonardo leonardo 13:11 31.12.2007

Re: WoO

Ja se ne slazem sa navedenim misljenjem o idilicnoj toleranciji. Pogotovo u svetlu cinjenica sa Wikipedie:

- muslimana u Evropi ima oko 53 miliona (procena), od cega 23 miliona u Evropskoj Uniji
- u zadnjih 20 godina broj se utrostrucio a vec 2020 ce se ponovo udvostruciti
- stopa nataliteta muslimana u Evropi je tri puta veca od nemuslimana

Drugi problem je problem fer pleja. Evo jedne kritike (www.amilimani.com)

* A Muslim is, first and foremost, an Ummehist—a citizen of international Islam. So, when a Muslim takes the Pledge of Allegiance, he is either ignorant of the implication of his pledge or is lying willfully. Ignorance is never a valid reason in the court of law, and lying in the process of becoming a citizen is a ground for denying the application and even deporting the violator. Sadly enough, tagyyeh—lying, or dissimulation—is not only condoned, it is recommended to the Muslims in their scripture. Hence, a Muslim can and would lie without any compunctions, whenever it is expedient.

* Muslims, by belief and practice, are the most blatant violators of human rights. We hardly need to detail here Muslims’ systemic cruel treatment of the unbelievers, women of all persuasions, and any and all minorities across the board. To Muslims, human rights have a different meaning, and its protective provisions are reserved strictly for Muslims—primarily for Muslim men. Just a couple of examples should suffice for now.

Oppression of women, for one, is so systemic in Islam that to this day women are, at best, second class citizens under Islamic law. Saudi Arabia, the custodian of Islamdom, denies women the right to drive, vote or hold elective offices—the most basic rights of citizens in democratic societies.

For another, no non-Islamic literature is allowed in Saudi Arabia. A visiting Christian, for instance, is denied to enter the Kingdom with a Bible. Further, severe punishment is meted out to anyone daring to disagree with Islam or espouse a different religion. Iran’s resurgent Shiism often vies with Saudi Arabia in its mistreatment of religious and non-religious minorities. To the fanatical ruling gang in Iran, it is their brand of Islam or disenfranchisement of rights of citizenship and even death for the “sin” of apostasy. And of course, there is no point at all in talking about the savage Islamic Taliban.

* Respect for the rule of law, as it is understood and practiced by civilized people, is an instrument of convenience to be used to advantage and to be violated when it is not, for the Muslim. A Muslim believes in a different law—the Shariah: a set of stone-age rules. Violation of the non-Muslim laws, therefore, is no violation at all to a Muslim.

What is incredible is the gall and audacity of Muslims in demanding that Western and other democracies legalize Shariah in their societies. Due to large populations of Muslims, mostly recent arrivals, in countries such as Canada, Great Britain, and Sweden, these countries are experiencing the insistent demands by Muslims to have Shariah rule their Islamic communities. This is just the beginning and it may seem relatively harmless to the simpletons in our midst. Yet, once Shariah is recognized to any extent, it will reach out to rule not only on matters that concern Muslims, but also those that may involve a Muslim and non-Muslim. Under Shariah, a Muslim man married to a non-Muslim woman is able to divorce the woman at will, automatically have custody of the children, and literally toss the wife out of “his” home with practically no compensation.

* As for democracy, the rule of the people, Muslims have no use at all. Muslims believe that Allah’s rule must govern the world in the form of Caliphate—a theocracy. Making mockery of democracy, subverting its working, and ignoring its provisions is a Muslim’s way of falsifying what he already believes to be a sinful and false system of governance invented by the infidels.
dragan7557 dragan7557 14:11 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis


Kod nas je mnoštvo reči turskog/islamskog porekla.


Aferim, za islamsko poreklo? Jedino mi nije jasno šta podrazumevaš pod islamskim poreklom?
Pogledaj komentare o jeziku i drugom dr. akademika Nedima Filipovića ima na veb-u.

i SREĆNA NOVA GODINA SVIM BLOGERIMA!
dragan7557
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:43 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Aferim, za islamsko poreklo? Jedino mi nije jasno šta podrazumevaš pod islamskim poreklom?

Ne znam šta se podrazumeva. Tuzlanac je napisao islamsko poreklo, ja sam ga ispravio sa tursko/islamsko. Verovatno je trebalo samo tursko poreklo. Sad i meni izgleda da je bolje napisati tursko/arapsko/itd. nego islamsko.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 15:02 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Ja za sada znam da moju omiljenu rec delimo sa Arapima: BAKLAVA. Ostalo moze da bude i Tursko.)

Islamske reci ne postoje, posto poklonici Islama govore razlicite jezike: Hirdu, Arapski, Persijski, Turski,.....
dragan7557 dragan7557 15:55 31.12.2007

Re: Super je ovaj putopis

Islamske reci ne postoje, posto poklonici Islama govore razlicite jezike: Hirdu, Arapski, Persijski, Turski,.....


i jedan od lepših jezika farsi. (Iran)
dragan7557 dragan7557 16:17 31.12.2007

Re: WoO


* Respect for the rule of law, as it is understood and practiced by civilized people, is an instrument of convenience to be used to advantage and to be violated when it is not, for the Muslim. A Muslim believes in a different law—the Shariah: a set of stone-age rules. Violation of the non-Muslim laws, therefore, is no violation at all to a Muslim.


Ovo je jednostavno NECIVILIZOVANO napisati, a da je i diskriminacija je potpuno jasno jer implicira stav da su
svi muslimani necivilizovani.

Interreligijski dijalog je ujedno i jedino rešenje, a edukacija i integracija u društvo domaćina jedan od načina da se
približe gosti kulturnim i drugim vrednostima domaćina.
leonardo leonardo 17:12 31.12.2007

Re: WoO

Izvukao si stvar iz konteksta. Zapravo je rec o dve razlicite civilizacije. Autor zapravo kritikuje islamsku civilizaciju. Niko ne spori njihova dostignuca. Muslimani jednostavno ne dopustaju interreligijski dijalog, pogotovo kad su u vecini. Seti se reakcije na citat Pape Benedikta na predavanju u Nemackoj, kada je [/i]samo zbog citata[i] zapaljeno par crkava a hriscanska manjima u muslimanski dominantnim zemljama(npr Egipat) nije smela izaci na ulicu zbog straha za sopstveni zivot. Istovremeno muslimani sve druge konstantno nazivaju [/i]nevernici[i] zbog cega niko ne protestuje iako je to samo po sebi diskriminatorno i rasisticki. Zamisli kad bi se neko usudio da muslimane javno nazove "nevernici"?
Domazet Domazet 18:58 31.12.2007

U 'lebac ti...

Drugi problem je problem fer pleja. Evo jedne kritike (www.amilimani.com)
...a da nije adresa www.militiamen.com? U ovom sto pisu nema nista manje predrasuda nego u onom o cemu pokusavaju da pisu.
dragan7557 dragan7557 15:31 01.01.2008

Re: WoO

zvukao si stvar iz konteksta. Zapravo je rec o dve razlicite civilizacije. Autor zapravo kritikuje islamsku civilizaciju


Primedba nije na mestu jer se ovde reč civilizacija upotrebljava kao suprotnost barbarizmu a ne kao oznaka termina civilizacije u modernom značenju.

Uzgred, islam je religija a ne civilizacija i što je još gore u tekstu je reč upotrebljena kako bi mi označili kao civilizovani. Osim toga ja ne smatram da radikalni islam treba brkati sa pozicijama religije ili ga generalizovati
jer je u pitanju kategorizacija a ne generalizacija.

Spominjanje Pape samo zbunjuje jer smo svedoci kontemporarne tendencije ka ispravljanju neodgovornih anatema (obostranih) od pre 1.000 godina.
Uostalom i ceo institucionalizovani papizam nije ništa drugo do zahtev za primatom nad religijom što je imanentno i modelu koji nude sve tri vere.

Termin nevernik ne bih upotrebljavo jer taj isti je samo u upotrebi kod stada (pastve,laika) i ima ugrađenu isključivost svakoga ko nije pravovernik odnosno 'naš' te ne odgovara razumu.
Termin vernik uključuje svakog ko u nešto veruje pa prema tome onaj ko veruje u bilo šta nikada nije nevernik već vernik u nešto suprotno našem verovanju. Upotreba termina civilizacija (lat. izvedena) se prema Samuelu
Phillips-u Hobson -u upotrebljava u istom smislu gde je i ovde primenjena (Clash of Civilisation) a kasnije od strane Trilateralne komisije(?).

U svakom slučaju potreba dijaloga ostaje.
leonardo leonardo 16:30 01.01.2008

Re: WoO

Uzgred, islam je religija a ne civilizacija i što je još gore u tekstu je reč upotrebljena kako bi mi označili kao civilizovani.
Ovim si uvredio muslimane. Njihova civilizacija traje preko 1400 godina, a islamsko carstvo, odnosno Dar-Al-Islam se svojevremeno protezalo od Spanije do Kine. Kao sto rekoh poenta je kritika islamske civilizacije nasuprot zapadnoj.

Uostalom i ceo institucionalizovani papizam nije ništa drugo do zahtev za primatom nad religijom što je imanentno i modelu koji nude sve tri vere.

To je vec filozofska kritika same religije o cemu nije rec. Samo da navedem da se zbog Pape niko jos nije digao u vazduh u gomili neduznog naroda.

Termin nevernik ne bih upotrebljavo jer taj isti je samo u upotrebi kod stada (pastve,laika) i ima ugrađenu isključivost svakoga ko nije pravovernik odnosno 'naš' te ne odgovara razumu.
Termin vernik uključuje svakog ko u nešto veruje pa prema tome onaj ko veruje u bilo šta nikada nije nevernik već vernik u nešto suprotno našem verovanju.

Hvala na pojasnjenju, ali rec je o tome da muslimani sve ostale javno nazivaju nevernicima, prete im raznoraznim oblicima nasilja. Da li si ikada video gomilu hriscana koja ide i vice "Pobijte sve koji su se usudili da vredjaju Hrista"?

dragan7557 dragan7557 17:08 01.01.2008

Re: WoO

Da li si ikada video gomilu hriscana koja ide i vice "Pobijte sve koji su se usudili da vredjaju Hrista"?


Toga na sreću u literaturi ima dovoljno pogledaj pokrštavanje, kolonijalizaciju, krastaške ratove i milosrdno hrišćansko "civiliziranje"nevernika kroz istoriju a može i inkvizicija.
Ovde su ini takođe nazivani nevernicima pa su "naši" sa indulgencijom (oproštaj greha prodavan takoreći u trafikama) u džepu bili glavni promoteri i izvršioci bogougodnih dela u slavu Majke Crkve i "civilizacije".

Ovim si uvredio muslimane. Njihova civilizacija traje preko 1400 godina[/quote]

Nije mi poznato kojom se Istorijom služiš ali Islam broji godine po Muhamedu i još nije došao do 1400 godine
te je dalja diskusija nepotrebna.

Uzgred ja ne tvrdim da je bilo ko u pravu, ali smatram da bez dijaloga niko neće rešiti problem.
U Pakistanu konkretno su u upotrebi 23 jezika pa mnogo sreće sa dijalogom a tebi i ostalim Srećna Nova Godina.
dragan7557
leonardo leonardo 07:46 02.01.2008

Re: WoO

Toga na sreću u literaturi ima dovoljno pogledaj pokrštavanje, kolonijalizaciju, krastaške ratove i milosrdno hrišćansko "civiliziranje"nevernika kroz istoriju a može i inkvizicija.
Ovde su ini takođe nazivani nevernicima pa su "naši" sa indulgencijom (oproštaj greha prodavan takoreći u trafikama) u džepu bili glavni promoteri i izvršioci bogougodnih dela u slavu Majke Crkve i "civilizacije".


Da, ali toga odavno vise nema, pricas o mracnom srednjem veku. Trenutno je 21 vek u kome je pribegavanje takvim metodama vrlo neuobicajeno.

Nije mi poznato kojom se Istorijom služiš ali Islam broji godine po Muhamedu i još nije došao do 1400 godine
te je dalja diskusija nepotrebna.


Trenutno je 1428 godina posle Hidzre (A.H.) po muslimanskom kalendaru. Islam broji godine od trenutka kada je Muhamed presao iz Meke u Medinu i tako dokazali svoju predanost Muhamedu i Islamu, pa se ta godina obelezava kao nulta.

Diskusija je potrebna i pozeljna uvek kao sto vidis, bar se nesto nauci.

Srecna Nova!
dragan7557 dragan7557 10:57 02.01.2008

Re: WoO


Trenutno je 1428 godina posle Hidzre (A.H.) po muslimanskom kalendaru. Islam broji godine od trenutka kada je Muhamed presao iz Meke u Medinu i tako dokazali svoju predanost Muhamedu i Islamu, pa se ta godina obelezava kao nulta.

Diskusija je potrebna i pozeljna uvek kao sto vidis, bar se nesto nauci.


Poštovani,

navedeni podatci su mi poznati, isto kao i činjenica da prvi poznati Koran datira oko 150 godina posle smrti Muhameda te sa pravom sumnjam u ispravnost kalendara.

Što se diskusije tiče tu se slažem sa vama, mada smatram da je njen rezultat mršav i da će tokom godina biti
sve mršaviji jer sve uključene strane nisu pokazale raspoloženja za slušanje argumenata stavova suprotne strane
a i sami argumenti su zamagljeni kako religioznom tako i drugim maglama.
Zanimljivo je da se diskusija vodi na planu sukoba i isključivosti druge strane/a dok su motivi svih strana primat i dominacija vlastitih ideja uz nepoštovanje argumenata drugih strana.
dragan7557
irvas irvas 01:25 04.01.2008

Re: Super je ovaj putopis

WoO
Cela EU je preplavljena muslimanima ali mi se cini, bar ovde u Austriji(gde zivim) da su se adaptirali na ovdasnji nacin zivljenja.Jednostavno, dosli su ovde trbuhom za kruhom i uzivaju sve mogucnosti koje im ova zemlja nudi, pri tom razmisljajuci da ne treba da prokockaju blagodeti koje imaju zbog fanaticnih stavova zemalja iz kojih dolaze.Oni koji misle da je zapad zlo u vidu Coca Cole i McDonald`s-a, oni nece ni doci.Jednostavno tolerancija je ovde obostrana i daj Boze da to zauvek traje.

bilo bi lepo da je tako woo, ali ipak nije. u australiji postoji islamski fundamentalizam koji uopste nije za zanemarivanje. zar si zaboravio sta je izazvalo Cronulla riots, ili izjave Feiza Mohhamada iz sidneja. da ne govorim o dobro poznatim izjavama i stavovima australijsko-novozelandskog muftije Sheika Taj Aldin Alhilalija...



irvas irvas 01:36 04.01.2008

Re: WoO

dragan7557
Zanimljivo je da se diskusija vodi na planu sukoba i isključivosti druge strane/a dok su motivi svih strana primat i dominacija vlastitih ideja uz nepoštovanje argumenata drugih strana.

tacno, mada ovde ne vidim odgovor o postojanju hriscanskog fundamentalizma i pribegavanju teroristickim metodama zarad primata i dominacije hriscanskih ideja.
milivoye milivoye 16:08 31.12.2007

Pakistan?!

Srbija - domovina ćevapčića od soje, protivprirodnog političkog bluda i patriota
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:28 31.12.2007

Olivera

citala tvoj tekst na glas mojim ukucanima. Lep provod ti zelim ...
Tanja i Moma
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 19:44 31.12.2007

Re: Olivera

) Ajd, lepo se provedite za docek !
milos.urosevic milos.urosevic 20:30 31.12.2007

pakistan...

...za sada me nije video...

bio sam medjutim u nekim drugim drzavama tog tipa - Sirija, Liban, Jordan... ali ne tako sto me neko cekao vec na bum, samo avio karta i lonely planet. Naravno razumem da postoji sok, narocito za nekoga ko zivi u Londonu. Ja sam taj sok imao u Indiji gde bih mogao da opisem situaciju kao totalni urbani haos. Ko je preziveo koji dan na ulicama Delhija zna o cemu govorim, i spram toga je bliski istok macji kasalj.

ipak ne mogu nikako da se slozim sa nekim stavovima u ovom tekstu, narocito ne sa naslovom... to sto teroristi (koji ugrozavaju zapad) poticu iz tih krajeva nije slucajno. Umesto toga, ja sam dok sam bio u Siriji radije gledao na teroriste kao na Dzordza i Tonija... Nekako mi ne ide od ruke da shvatim da onaj ko okupira 2 zemlje kako bi besplatno eksploatisao naftu spada u demokrate, i pazi sad - borce protiv terorizma... a vesti idu svaki dan - bagdad - poginulo 50, basra poginulo 40, kabul poginulo 60... naravno civila... i to nije teror...???

drugo, nije mi bas jasno zasto se predanost muslimana svojoj veri uzima kao losa stvar... zar je normalno da se vera koristi kao izgovor da se vode krstaski ratovi, da se u sred islamske zemlje napravi izrael kako bi se jevrejima zapad iskupio za holokaust koji su hriscani napravili...

u siriji i jordanu su stravicni problemi upravo zato sto je izrael proterao hiljade palestinaca koji sada ziveci kao socijalni slucajevi u okolnim zemljama - siriji jordanu i libanu, realno predstavljaju plodno tlo za ekstremizam koliko i nase izbeglice iz hrvatske i bosne za nebuloze radikala...

Ali ipak, moramo da putujemo, saznajemo novo, pokusavamo da gledamo svet drugim ocima
I NIKAD, ALI NIKAD NE OSUDJUJEMO CIVILIZACIJU KOJU NE POZNAJEMO...
leonardo leonardo 09:30 01.01.2008

Re: pakistan...

ipak ne mogu nikako da se slozim sa nekim stavovima u ovom tekstu, narocito ne sa naslovom... to sto teroristi (koji ugrozavaju zapad) poticu iz tih krajeva nije slucajno. Umesto toga, ja sam dok sam bio u Siriji radije gledao na teroriste kao na Dzordza i Tonija... Nekako mi ne ide od ruke da shvatim da onaj ko okupira 2 zemlje kako bi besplatno eksploatisao naftu spada u demokrate, i pazi sad - borce protiv terorizma... a vesti idu svaki dan - bagdad - poginulo 50, basra poginulo 40, kabul poginulo 60... naravno civila... i to nije teror...???


Lep komentar ali kakve veze ima pakistanski terorista koji se detonira u Londonu i pobije brdo civila (iako je rodjen i odgojen u Britaniji, koja mu je ponudila sve blagodeti civilizacije) sa americkom invazijom Iraka i Avganistana? Lahor je udaljen 3000km od Bagdada i 600km od Kabula. Te iste civile, samo za podsetiti, uglavnom ubijaju teroristi koji se detoniraju (npr na pijaci, gde pogine 100 civila i jedan pripadnik irackih snaga bezbednosti, inace iracanin)

drugo, nije mi bas jasno zasto se predanost muslimana svojoj veri uzima kao losa stvar... zar je normalno da se vera koristi kao izgovor da se vode krstaski ratovi, da se u sred islamske zemlje napravi izrael kako bi se jevrejima zapad iskupio za holokaust koji su hriscani napravili...


Predanost veri nije nikakav problem. Ali postaje problem kada se vera koristi kao izgovor za obracunavanje sa neistomisljenicima ili pripadnicima drugih vera i naroda. Cisto da docaram slikom

Ne znam otkad je teritorija bliskog istoka islamska zemlja...Ceo taj region, pogotovo blize Jerusalimu je bio centar hriscanstva svojevremeno (npr Damask). U Palestini su se (posle Jevreja) smenjivali Stari Grci, Rimljani, Persijanci, Vizantija, onda su dosli muslimani u ranoj verziji arapskog kalifata, i vladali 300 godina. Onda su dosli krstaski ratovi i hriscani su imali kontrolu nekih 150 godina dok nisu dosli Turci Memluci sa vladavinom od 300 godina nakon cega dolazi Otomansko carstvo koje je trajalo jos 300 godina. Britanci su vladali od 1917 do 1947 a onda se povukli nakon cega je jevrejska manjina u Palestini (33%) proglasila nezavisnost (isto kao sto hoce albanska manjina kod nas). Sve u svemu Arapi su vladali Palestinom samo nekih 300 godina i to im ne daje nikakvo specijalno pravo na Palestinu. Pre bih razumeo Turke.
HRISCANI nisu napravili holokaust. NEKI medju njima jesu i ne zaboravi da se vecina hriscanskih zemalja borila PROTIV Nemacke dok su u Nemci imali muslimanske SS divizije, da pomenemo samo neke: Skenderbegova SS divizija (Albanija), Handzar SS divizija (Bosna) i manje jedinice od Cecenije do Uzbekistana. Evo sta je o toj saradnji rekao Obergruppenführer Gottlob Berger (saradnik Heinrich Himmlera):
"a link is created between Islam and National-Socialism on an open, honest basis. It will be directed in terms of blood and race from the North, and in the ideological-spiritual sphere from the East.".
Glavni simpatizeri nacizma u Arabiji su bili: Ahmed Shukairi (prvi predsednik PLO), Gamal Abdel Nasser i Anwar Sadat (buduci predsednici Egipta) i osnivaci Panarapske Ba'ath partije koja ce kasnije vladati Sirijom i Irakom.
I NIKAD, ALI NIKAD NE OSUDJUJEMO CIVILIZACIJU KOJU NE POZNAJEMO...

To je jako lepo receno.
telekomunista telekomunista 11:53 01.01.2008

Re: pakistan...

A kakve veze ima tamo neki mirni Iracanin ili Avganistanac sa teroristima koji su se zabili u tornjeve blizance u Njujorku? Pa su bez obzira na to sto ama bas nikave veze nemaju sa teroristima docekali da im dodje neko ko je par hiljada kilometara daleko od njihovih domova i da im utjeruje demokratiju kroz guzicu!!!
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 11:58 01.01.2008

Re: pakistan...

Potpuno se slazem da je mesanje zapadnih sila u privatne stvari strasno.

Medjutim, ja zivim u Londonu. Ovde je bilo sokantno to da su teroristi samoubice koji digli u vazduh londonski metro, u stvari rodjeni Britanci. Rodjeni, odskolovani i odrasli u Velikoj Britaniji. Svima su roditelji Pakistanskog porekla i svi su proveli par meseci u Pakistanu na 'treningu'.

Za zapadni svet je to sokantno - da te digne u vazduh onaj koji je sa tobom isao u skolu, s tobom radi na poslu i zajedno placate porez.
Gorstak Gorstak 13:52 01.01.2008

Re: pakistan...

Za zapadni svet je to sokantno - da te digne u vazduh onaj koji je sa tobom isao u skolu, s tobom radi na poslu i zajedno placate porez.

Pa kod nas i nije šokantno. Pre bi se moglo nazvati običajem nego šokantnom vesti.
Ja se, eto nisam šokirao, a čak mi i normalno da, ako su u ratu sa Britanijom, rade sve protiv nje.
Imali smo mi svašta u našoj istoriji (folksdojčeri, ustaše, ...) sve dobre komšije (pekari, mesari, piljari...).
Neću ni da navodim primere iz ovog najnovijeg rata(ova). Suviše je sveže, a vidim da se neki ljute ako se upustiš u diskusiju i pomeneš neki nepromišljen izraz tipa građanski rat u Bosni ili Hrvatskoj, pa Kosmetu, pa...
Eh, taj zapadni svet. Šokira se na svašta.
leonardo leonardo 15:06 01.01.2008

Re: pakistan...

A kakve veze ima tamo neki mirni Iracanin ili Avganistanac sa teroristima koji su se zabili u tornjeve blizance u Njujorku?

Nikako da pomenes Pakistance koji su inace tema ovog bloga...Ako sam te dobro razumeo, odgovor na nepravednu politiku vlada USA i Britanije je ubijanje obicnih gradjana po ulicama Londona i Njujorka, sto vise to bolje(?). Ako krenemo tvojom logikom, vraticemo se u kameno doba.
da im utjeruje demokratiju kroz guzicu!!!

Ovde vec govore emocije a ne razum.
telekomunista telekomunista 02:02 02.01.2008

Re: pakistan...

Leonardo, samo sam zelio istaci da taj argument tipa "zasto se Pakistanac raznosi bombom u Londonu kad se rat vodi na tlu Avganistana i Iraka" ne pije vode!
Naime, logika te veze je potpuno ista kao i logika veze "zasto 2001. sa Amerikom ,protiv Iraka i Avganistana, krece i Velika Britanija iako ona tad nije bila napadnuta".
Naravno, niko ovdje ne opravdava islamski fundamentalizam i terorizam.
U stvari, cilj terorista i jeste taj da posalje poruku o navodnom ratu civilizacija, vjera, vjernika protiv nevjernika. To je najlaksi nacin manipulacije, uhvatiti se za ono sto je zajednicki nazivnik za sto vecu grupu ljudi ne bi li ih se mobilisalo u borbu za "sveti cilj". Zato su i izabrani "domaci Pakistanci" za teroristicki napad na London, da te bombe zvone u usima svakog gradjanina Londona i VB, da se "svaki posten gradjanin" boji svakog ko se ne oblaci kao on, koji ne ide u istu bogomolju kao on itd.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:00 02.01.2008

Re: pakistan...

I NIKAD, ALI NIKAD NE OSUDJUJEMO CIVILIZACIJU KOJU NE POZNAJEMO...

Ti si u jednoj rečenici napisao ono što sam ja ovde pokušao da napišem u deset rečenica (i nisam uspeo).
Odlično.
dragan7557 dragan7557 11:08 02.01.2008

Re: pakistan...

Nekako mi ne ide od ruke da shvatim da onaj ko okupira 2 zemlje kako bi besplatno eksploatisao naftu spada u demokrate, i pazi sad - borce protiv terorizma... a vesti idu svaki dan - bagdad - poginulo 50, basra poginulo 40, kabul poginulo 60... naravno civila... i to nije teror...???


Pa spomenutim demokratijama i nije ideologija već neoliberalizam i "opravdano" se primenjuju teze Milton-a Fridman i
Čikago Boys demokratskih pogleda na svetinje tržišnog mehanizma koji je zamenio ideju: Mesije,Mahdija i božijeg sina
a u sklopu SPASA bilo duša ili ljudi (odaberi po volji) a do tada Sveti tržišni mehanizmi i pravo jačeg na otimanje tuđeg
je važeća dogma ponašanja. Što se crknutih građana tiče mesto je obezbeđeno u paklu ili raju već prema zaslugama.
7557
milos.urosevic milos.urosevic 15:03 02.01.2008

Re: pakistan...

Olivera Vujnović
Medjutim, ja zivim u Londonu. Ovde je bilo sokantno to da su teroristi samoubice koji digli u vazduh londonski metro, u stvari rodjeni Britanci. Rodjeni, odskolovani i odrasli u Velikoj Britaniji. Svima su roditelji Pakistanskog porekla i svi su proveli par meseci u Pakistanu na 'treningu'.

Za zapadni svet je to sokantno - da te digne u vazduh onaj koji je sa tobom isao u skolu, s tobom radi na poslu i zajedno placate porez.


sve je to vama sokantno zato sto ni britanci a ni amerikanci ne vide tragedije takodje obicnih i JEDNAKO VREDNIH ZIVOTA DRUGIH koje su cena da bi zapad imao jevtiniju naftu.
Vec je neko spomenuo da je nakon 11sep u kampanju sa Amerikom krenulo vise zapadnih zemalja iz cistog ekonomskog interesa, a napadi koji su se dogodili u tim zemljama uglavnom su odgovor na prisustvo istih u regionima koji su trenutno pod okupacijom i besomucnom eksploatacijom

dakle probaj da sagledas kako razmislja covek koji je detinjstvo proveo u britaniji, postao clan tog drustva, stekao prijatelje, a onda otisao u svoju postojbinu i shvatio da je tamo neopisiv haos (jer se u arapskom svetu taj haos preliva iz drzave u drzavu) i da je upravo zemlja koja ga je skolovala odgovorna za neljudsko postupanje sa njegovom verom i sunarodnicima, drzavom iz koje potice... i onda vidi hiljade izbeglica iz avganistana, decu ciji su roditelji poginuli, glad i bedu na svakom koraku... Zar ne oseca gnev i ne deli tugu sa njima? Zar mu nije do osvete, a pritom poznaje novog neprijatelja i zna mu slabe tacke? i onda sledi...

(ne opravdavam ih, vec pokusavam da razumem sta je u njihovim glavama, jer mozda si ti preblizu da bi razmisljala o uzrocima i posledicama ali 20vek nisu obelezili muslimani koji uteruju sistem dzamahirije u zemlje zapada nego US i GB koji pokusavaju da prisile ostatak planete na demokratiju, za koju mi samo nemoj reci da je neosporno da je najbolji sistem i da ga treba uvoditi makar i silom)
kojak kojak 11:27 01.01.2008

Prvo

ceda_urosevic ceda_urosevic 02:05 05.02.2008

Re: Prvo

moja greška
kojak kojak 11:58 01.01.2008

Drugo

Ostavi ti mene bez teksta draga devojko sa ovom reportazom.
Svaka chast.
Nemam rechi za retportazu, a i za same Pakistance (ako se oni tako zovu?) ja chak ni to ne znam bash sigurno..:(
Poznat mi je uglavnom taj region po permanentnim nemirima i ratovima velikih sila sa njima ili protiv njih..i ucheshcu u stvaranju te drzave, odvajanjem (opravdanim ili ne takodje ne znam?) teritorijalno od Indije..etc
Suvishe je to sve malo, da bih upoznao taj narod pa i to - zashto bash zive na taj nachin?..
S druge strane opet (na zalost), ja lichno ne verujem (osim emancipacije zena) da li bi im ishta posebno dobro donela "globalizacija" iliti amerikanizacija? Obavezno podrzavam njihovu borbu i nastojanje da ostanu svoji pa kako god...i ne samo njih..:)
Ne chitam te bash odavno, poshto sam se malo rasplinuo na vishe portala, ali (koliko nadjem vremena), moracu svakako..:)))
Luc Luc 19:24 01.01.2008

putopis

Ima mnogo sta sto bi se ovom putopisu moglo dodati a sto bi pomogla da prevazidje sindrom Amerikanke koja donosi u Srbiju sa sobom toalet-papir jer misli da ga mi nemamo. Putopis se ocigledno ne bazira na sopstvenim opazanjima koliko na nekriticki prihvacenim olako formulisanim iskazima nekog koje "sa lica mesta".

Ne podnosim slicne putpose o nama u kojima do izrazaja dolazi povrstnost, analizaranje podataka bez ikakvog dubljeg poznavanja. Zato mi se ne svidja ni ovaj.

U svakom slucaju mozda za pocetak manje predrasuda i manje izjava tipa "divlji narod". Autorka ocigledno ne zna nista o islamskom svetu (Pakistan je jedna od najnaprednijih islamskih nacija), a izgleda da ni u Pakistanu nije nista saznala osim sto se informisala o velicini dzamija.
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 20:06 01.01.2008

Re: putopis

Naravno da ne mora da vam se svidi moje pisanje. Ono izrazava moj dozivljaj. Onakav kakav je bio - autentican. Na zalost, mnogi se prave da znaju vise samo citajuci novine i gledajuci TV. Pravo upoznavanje se desi tek onda kada covek ode. I nisu sva putovanja lepa, zar ne?

Nadam se da cete i vi putovati i otome pisati. Ocekujem da procitam negde vase dozivljaje kada posetite Pakistan, ili neku drugu lepu zemlju.

Svako dobro na putovanjima vam zelim !

A sto se toalet papira tice, pa i ja ga nosim kad putujem kroz Srbiju. Zatreba cesto !
Luc Luc 01:58 02.01.2008

Re: putopis

Nikako mi nije bilo na pamet da vam zabranjujem da pisete sta zelite. Ali osim pripreme za put u obliku vesti i televizijskih emisija druge vrste, postoji hiljadu drugih kvalitetnijih nacina da se neko pripremi za egzoticnu zemlju u koju ide. Ono sto mi smeta sa plasiranjem ovakvih vrsta putopisa je sto produbljuju ksenofobiju u nasem narodu bez potrebe. Ja iskreno mislim da su ljudi sa ovih prostora predodredjeniji da razumeju druge kulture nego neko iz Danske ili Engleske. Kod vas se sve svelo na nabrajanje "minusa" i pausalni zakljucak da su oni ipak srecni (citaj: ne bi bili kada bi znali sta propustaju). Ja svoja putovanja radije koristim za preispitivanje svojih shvatanja nego za dovodjenje u pitanje tudjih. Ono sto se za vas podrazumeva - da parti treba da bude tako organizovan da se pojedinci muskarci udvaraju pojedincima zenama i eventualno obrnuto - samo je jedan "lokalni" nacin zivljenja. U Evropi je po bontonu da se za stolom muskarac stara o potrebama svoje susetke za stolom, u muslimanskom svetu je drugacije. Po meni je bitno da svugde moze da bude po licnoj volji.

Olivera Vujnović Olivera Vujnović 09:13 02.01.2008

Re: putopis

Luc, veoma ste pogresno onda shvatili tekst. To mi je zao. Ostaje da jedino porazgovaramo o Pakistanu i drugim zemljama u kojima smo putovali nekom drugom prilikom. Mozda i u licnom kontaktu.
Takodje i spekulisete o mojim pripremama za put. Ja se druzim i radim sa Pakistancima. Obicni ljudi su mi pre puta poslali 'upustva'. Nema nista vidjeno na TV-u.
Na zalost, nisam se osecala slobodnom da se ponasam kako sam navikla. Pisacu o drugim muslimanskim zemljama gde sam bila, a koje su veoma drugacije.
Do neke druge prilike.
milos.urosevic milos.urosevic 15:16 02.01.2008

Re: putopis

draga Olivera, nadam se da se niste nadali da cete se u Pakistanu ponasati onako kako ste navikli u Londonu... Ako to pak jeste tako onda nije cudan ton kojim ste pisali jer je razocaranje uzrok. Postoji divna misao koja potice iz budizma a otprilike glasi ovako:
svako nezadovoljstvo koje osetimo u zivotu plod je velike razlike izmedju nasih ocekivanja i onoga sto nam se zaista dogodi
nsarski nsarski 00:45 02.01.2008

Svim ljudima dobre volje,

Ahmed Rafiki salje Novogodisnje cestitke iz svog trenutnog boravista u Maroku!

Brooklyn Brooklyn 21:39 02.01.2008

svaka cast

na pozrtvovanosti. ja ne bih isla u te dodgy zemlje, sve da stavljam karijeru na kocku.
irvas irvas 01:49 04.01.2008

Re: svaka cast

Brooklyn
na pozrtvovanosti. ja ne bih isla u te dodgy zemlje, sve da stavljam karijeru na kocku.

ovaj komaentar je pravi opis ignorantnosti zapadnog sveta prema onom "trecem."
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 21:26 04.01.2008

Re: svaka cast

Ima jedna ruzna strana sluzbenih putovanja. Nema veze sa nacijama, ali je meni nekada jako tesko da primam vancine. Na primer, protiv zute groznice. Onda mi je nekada i tesko zbog besbednosti. U Nigeriji nisam smela da izadjem iz "hotela" okruzenog bodljikavom zicom i naoruzanim cuvarima. Iskreno se nekada covek zapita zasto to mora da da radi. Mislim da brooklyn nije hteo/la nikoga da uvredi. Nekada je stvarno tesko.
vaso vaso 09:38 05.01.2008

Pakistan - domovina tepiha, ugovorenih bra

Mnogo se stosta moze saznati o tim ljudima a da se ne ode u Pakistan. Mnogo ih je ovde u Emiratima, bas mnogo. Iako su uglavnom radnici i vozaci, ima ih i jako obrazovanih i rade kao inzenjeri, bankari, lekari......Naravno, o tako velikoj zemlji i toliko brojnoj naciji se moze doziveti razlicito iskustvo, i potpuno razlicito od necijeg, a da oboje govorite istinu.
Nije isto otici u deo blizu granice sa Afganistanom,(gde ne bih ni voleo da me djavo nanese) ili deo Pendjaba, ili pak Baludjistana. Ovi poslednji ne da obozavaju dobru kapljicu, naravno, posebno kad su van zemlje.
Dakle sve je tako kako je napisano, ali moze da bude mnogo drugacije.
A narvno da smo mi ipak na jedan nacin bili u bliskoj proslosti veci ludaci od mnogih, tj. imali previse budala po glavi stanovnika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana