Biz| Društvo| Ekologija| Ekonomija| Sport

Sport i ekonomija

UKinSerbia RSS / 20.06.2011. u 14:36

Moje prvo iskustvo sa blogom od kako sam došao u Ambasadu Velike Britanije u Beogradu će biti veoma uzbudljivo jer kombinuje moja profesionalna interesovanja u oblasti ekonomskog razvoja sa ličnim interesovanjem za sport. Pre nekog vremena sam u Danasovom konferencijskom centru učestvovao u raspravi o „Privatizaciji i investicijama u sportsku infrastrukturu". Mislim da neke ideje, pomenute na ovoj konferenciji, zavređuju da ih podelim sa vama.

Verovatno bi trebalo da se podrazumeva, ali on o čemu sam posle najviše razmišljao jeste koliko je komplikovano projektovati i izgraditi sportski objekat! Tom prilikom smo videli nekoliko fascinantnih prezentacija, među kojima su bile i dve građevinske firme, Mott MacDonald i Arup. Ove dve kompanije su učestvovale u izgradnji nekih od najimpresivnijih stadiona na svetu. Stručnost koju su pokazali tokom prezentacije naterala me je da shvatim koliki je izazov projektovati stadion poput Gradskog stadiona u Mančesteru ili Olimpijskog parka u Londonu. Shvatio sam i da će srpski sportski klubovi, ali i gradonačelnici i investitori imati puno tema za razmišljanje pre nego što uđu u proces modernizacije objekata i obnavljanja zajednice.

Mbombela-stadium-006.jpg 

 

Projektovanje ne uzima u obzir samo ljude koji gledaju neko sportsko takmičenje. Postavljaju se pitanja - kako će gledaoci doći do stadiona? (tom prilikom smo naučili da se smatra retrogradnim dolaziti kolima, sada je moderno koristiti javni prevoz) koliko električne energije i vode je neophodno za funkcionisanje stadiona? Kako će osvetljenje, temperatura, vetar, buka, izlazi u slučaju opasnosti i bezbednost biti kontrolisani? Koliko različitih namena će objekat imati? (neke sportske arene u Britaniji mogu biti pokrivene travom ako se igra fudbal ili tenis, mogu imati postavljen parket za košarku, ili metalni pod kada se održavaju koncerti, a mogu čak i biti ispunjeni vodom ako je u pitanju sajam plovila!)

Pored svih ovih zahteva, graditelj mora osigurati i da objekat ne ugrožava životnu sredinu, poput Olimpijskog parka u Londonu - stadion je „najlakši" ikada izgrađeni, tlo je potpuno dekontaminirano a preko 4,000 primeraka vodenog sveta je na bezbedan način preseljeno u nova staništa! Objekti se moraju i uklopiti u društveno okruženje: Olimpijske igre će u nasleđe ostaviti oko 2,800 stambenih objekata, obezbediće 50,000 novih poslova, oko pola miliona kvadratnih metara poslovnog prostora i oko 100 hektara novih parkova.

olympic-park-london.jpg

I što je najvažnije, stadion mora biti komercijalno održiv. Tada su nam objasnili da je stadion za 40,000 gledalaca najprofitabilniji i da sve što je veće od toga više ima veze sa egom nego poslovnom logikom! (Najveći stadion na svetu jeste „May Day" stadion u Severnoj Koreji sa kapacitetom od 150,000 mesta). I sve češće se dešava da su sportski objekti u sklopu tržnih centara, poslovnih prostora ili konferencijskih centara. U Britaniji su čak i neki lanci maloprodajnih objekata uključeni u gradnju stadiona.

Tokom ovih prvih meseci u Srbiji nekoliko puta sam bio na stadionima FK Partizana i FK Vojvodine, gde sam gledao međunarodni fudbalski meč u kategoriji ispod 19 godina. Bio sam i u beogradskoj Areni na košarkaškoj utakmici. Na svim od tih utakmica bio sam impresioniran atmosferom. Bio sam i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, gde sam gledao sve mečeve Engleske kao i finale plej-ofa Championship-a (drugi rang takmičenja u Engleskoj) koje je igrano na Vembliju, ali nigde nisam video toliko strasti u navijanju kao na ovim rutinskim utakmicama između srpskih lokalnih timova. Ovo je zaista zemlja ljubitelja sporta, a uz sportske zvezde u tenisu, fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, vaterpolu i ostalim sportovima, verovatno tako i treba da bude!

Nedavno usvojeni Zakon o sportu predstavlja najveću šansu Srbije da odluči šta želi od svojih sportskih klubova. U današnje vreme visokog stepena nezaposlenosti pitanje je da li srpski sportski objekti mogu obezbediti toliki broj novih radnih mesta poput Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2012. Da li investicije u sportsku infrastrukturu mogu oživeti „mrtve" delove grada, obezbeđujući parkove, tržne centre i poboljšan javni prevoz, kao što je to slučaj u Londonu? Da li zajednici mogu obezbediti bolje sportske objekte, što će budućim generacijama srpskih sportskih zvezda obezbediti lakši početak ozbiljne sportske karijere? Zaista se nadam da će biti tako. Britanske kompanije, poput ovih koje su se predstavile na Danasovoj konferenciji, će u svakom slučaju rado podeliti svoje znanje, iskustvo i neverovatne ideje.


Alex Brooks
Drugi politički sekretar (EU i trgovinska saradnja)



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 15:28 20.06.2011

zanimljivo,

nisam sportski fan i nikad bila na stadionu,
(zapravo jesam jednom, gledala film 'I robot' ili tako nesto:)
ali sam fascinirana ovim gradjevinama, pratila sam gradnju 'Gnezda' u Pekingu...
cudo!....oni su stvarno posebna sorta.
pa, nek' vam je sa srecom 2012! (nece biti lako:)



Najveći stadion na svetu jeste „May Day" stadion u Severnoj Koreji


treba im veliki.
UKinSerbia UKinSerbia 14:41 21.06.2011

Re: zanimljivo,

Hvala na lepim željama za 2012. a i na veoma interesantnim snimcima – „Gnezdo“ je svakako veoma impresivna građevina (kao što je bila i ceremonija otvaranja! Biće interesantno uporediti je sa otvaranjem u Londonu).

Moram da dodam da je Arup, jedna od kompanija koje su učestvovale na Danasovoj konferenciji, bila uključena i u projekat izgradnje Gnezda. Arup je jedna od kompanija koja radi velike projekte u Kini. I u Srbiji su uključeni u rad na nekim infrastrukturnim projektima.

AB
jedi-knight jedi-knight 17:25 20.06.2011

A nasilje?

Bilo bi lepo i da podelite sa nama i vasa iskustva u suzbijanju nasilja u sportu. Sta ce nam lepi stadioni, kad nasi navijaci prosto uzivaju da lome sve sto im dodje pod ruku, od stolica do glava onih koji navijaju za drugi klub. Bio sam na nekoliko engleskih stadiona od Emirates arene u Londonu do St.James parka u Newcastleu, ali me nisu toliko fascinirali stadioni, koliko sportska atmosfera na tribinama.
princi princi 00:58 21.06.2011

Re: A nasilje?

Bio sam na nekoliko engleskih stadiona od Emirates arene u Londonu do St.James parka u Newcastleu, ali me nisu toliko fascinirali stadioni, koliko sportska atmosfera na tribinama.

Trebalo je da odete na utakmice West Hama ili, jos bolje, Milwalla u juznom Bermondsey-ju. Bili bi mnogo manje fascinirani.
UKinSerbia UKinSerbia 14:42 21.06.2011

Re: A nasilje?

Mislim da nije fer reći da su svi srpski navijači nasilni, jer to sigurno nije nešto što sam ja primetio. Nažalost, manjina je uspela da nametne negativan imidž u poslednje vreme, što je velika šteta za srpski sport. Ali, mislim da i to pokazuje na koliko važnih aspekata morate obratiti pažnju prilikom projektovanja sportskog objekta, jer bezbednost i zdravstveno-sigurnosni standardi mogu biti poboljšani ili ugroženi dobrim ili lošim projektom. Velika Britanija je u jednom periodu imala problem sa huliganizmom, ali ja sam ubeđen da pored boljih preventivnih policijskih mera, dizajn modernih stadiona doprinosi boljoj atmosferi na utakmicama.

AB
princi princi 00:55 21.06.2011

:)))))))

Tom prilikom smo videli nekoliko fascinantnih prezentacija, među kojima su bile i dve građevinske firme, Mott MacDonald i Arup. Ove dve kompanije su učestvovale u izgradnji nekih od najimpresivnijih stadiona na svetu.

Kao sto je Wembley? Koliko razumem, Multiplex, PM for the job, claim-uje nekih 253 miliona funti od Mott MacDonalda.
UKinSerbia UKinSerbia 14:44 21.06.2011

Re: :)))))))

Ne bih želeo da komentarišem sudske procese, to je posao za sud, koji će i u ovom slučaju doneti presudu.
Međutim, znam da je Mott MacDonald radio na velikom broju veoma značajnih projekata širom sveta, uključujući Mbombela stadion u Južnoj Africi, kojim su, koliko sam ja primetio, i vlasnici i posetioci bili veoma zadovoljni.
A bio sam i nekoliko puta na Vembliju i mislim da je to sjajan sportski objekat na koji sam ja, kao Britanac, veoma ponosan. (mada ne mogu da kažem isto i za neke fudbalske utakmice koje su tu odigrane…!)

AB
princi princi 19:57 21.06.2011

Re: :)))))))

Međutim, znam da je Mott MacDonald radio na velikom broju veoma značajnih projekata širom sveta, uključujući Mbombela stadion u Južnoj Africi, kojim su, koliko sam ja primetio, i vlasnici i posetioci bili veoma zadovoljni.
A bio sam i nekoliko puta na Vembliju i mislim da je to sjajan sportski objekat na koji sam ja, kao Britanac, veoma ponosan.

Dobro, nacionalni ponos je jako lep osecaj, koji, doduse, ume da bude i zloupotrebljen. Ovde, medjutim, nije rec o tome, nego o kvalitetu radova na necemu u sta je FA (ipak ne UK kao drzava!) ulozio stotine stotine miliona funti. Kad vec pomenuste fudbalske utakmice, znam da se dosta trenera (a i navijaca) javno zalilo na sam kvalitet terena a poznato je da je stadion jedno vreme bio zatvoren zbog padanja delova konstrukcije krova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana