Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika| Religija

Nepristojno pametan

alexlambros RSS / 28.06.2011. u 12:47

 AleXandar Lambros

Jako me je potresla ova situacija oko Beka. Mislim, živeo sam u ubeđenju da iz ove zemlje odlaze samo nepristojno siromašni. I nepristojno pametni. Kad ono ... Kakva je to zemlja koju čak i nepristojno bogati napuštaju? Jer, s kintom je dobro valjda svuda. Posebno u Srbiji. Sve je jeftino, džabalesku takoreći. Poštenje, moral, kredibilitet, profesionalizam, talenat, znanje, entuzijazam, požrtvovanje, rodoljublje, integritet, pravda .... sve je ovo na neprestanoj rasprodaji jer zalihe nikako da se istroše i ponuda je uvek veća od potražnje. Skupi su samo hrana i garderoba. Nepristojno skupi. Al kad imaš kintu te stvari svejedno pazariš u Evropi koja je, ako je nemaš, mada kontinent na kome živiš, nepristojno daleko.

bravo majstore
bravo majstore
I, šta sad? Sad kad je tranzicija dovedena do kraja, kad smo postali jedno fino sređeno feudalno društvo - s predsednikom na vrhu piramide (21. vek je ipak, nećemo se valjda vraćati na retrogradnu monarhiju), s nevelikom riznicom doduše, ali s izgrađenim mehanizmima oporezivanja i u čvrstoj ljubavi s crkvom koja propoveda o boljem životu. Posle smrti, naravno, sad ste tu gde ste i treba da znate da je carstvo nebesko zamandaljeno za bogataše, ma nema šanse, ko što ni kamila ne može kroz iglene uši, tako da ... jednom kad vi budete slušali anđeoske horove, Beko i ekipa će škrgutati zubima u tami i sumporu, pa vi vidite ima li svrhe da se bunite i gunđate ... Sem ako ste nepristojno pametni pa posumnjate da je crkva đavolja rabota.

Tu su i velikaši ... izjelice. Dvadesetak, ne više. Pa nismo mi baš neko carstvo, više onako, despotovina, i to vazalna. Carstvo je simbol, metafora, duhovna grickalica za raju kad se gladna vrati s kopanja. Kad se okupi, u toplom porodičnom krugu, do četiri generacije, (jer em se poštuju tradicionalne vrednosti em kamate na kredite nemoguće) oko Popovića, ko preci nam oko Višnjića, duše da hrane šljokicama i štiklicama, tim metafizičkim sjajem nebeskog Jerusalima.

Desetak je zakonom zagarantovan. Što zaradite, desetinu možete da zadržite. Ostatak odlazi na kapitalne investicije. Ko što se mi ponosimo zlatnim kašikama jednog dana naši potomci će Koridorom 10. A postoji mogućnost da ne dobijate ni taj desetak, da ga date na čuvanje i gomilanje i primite ga posthumno u vidu lože za hor nebeskih anđela.

I kad jednu ovakvu državu, sređenu onako kako bog zapoveda, napuštaju njeni bogataši, kako čovek da se ne zabrine? Kad je i feudalcima loše i to u feudalnoj državi .... šta tek raja da radi?

bogu plakati
bogu plakati
Ja sam već prošao Bekove muke, ne bio mu u koži. Budući nepristojno pametan ili nepristojno lenj, kako god hoćete (mrzelo me da se pravim glup) povukoh se. Pre toga sam hteo da prodam nove patike br. 43, jer nosim br. 45, a ove sam kupio jer naletoh na neku rasprodaju a baš su mi se bile svidele. Nemam pojma šta sam mislio, valjda da ću se navići ... pa kad sam se bio navikao da me žulja mozak svaki dan, što se ne bih navikao na dva broja manje patike? Ali, nije vredelo. Tako da raspisah dva neuspešna tendera i eno ih gde još uvek badava stoje. Kako li će ovaj luku da uvali, sami bog zna ....

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikolic777 nikolic777 12:56 28.06.2011

prvi

I kad jednu ovakvu državu, sređenu onako kako bog zapoveda, napuštaju njeni bogataši, kako čovek da se ne zabrine? Kad je i feudalcima loše i to u feudalnoj državi .... šta tek raja da radi?

radekokic radekokic 13:05 28.06.2011

...bas nepristojno...



bravo za tekst! Sve sto si rekao i ja sam hteo da kazem, ali nisam znao ni kako ni kome...
pertula pertula 13:38 28.06.2011

zulja mozak

:)))))))))))))
stojadinovicp stojadinovicp 14:04 28.06.2011

BRAVO!



sad nam još samo fali par stotina hiljada komada pa da nas ne bude jednocifreni broj koji imamo muda da ovo javno i glasno kažemo i govorimo i eto nama poboljšanja...
angie01 angie01 14:58 28.06.2011

fals roba,

Sve je jeftino, džabalesku takoreći. Poštenje, moral, kredibilitet, profesionalizam, talenat, znanje, entuzijazam, požrtvovanje, rodoljublje, integritet, pravda .... sve je ovo na neprestanoj rasprodaji jer zalihe nikako da se istroše i ponuda je uvek veća od potražnje.

je uvek na rasprodaji!

za beka se ne bih uzrujavala, to je vec ugovoreni aranzman, jos dok je on za Dz kupovao drustvenu svojinu, kao svoj buduci kapital= dobije luku bgd, ko da je kupio dva frikom sladoleda na liz i jos se cenjka, kao bas je prepaltio ovo sto su mu mucenom uvalali sve sa infrastrukturom, a sad ce da napalti ko raketnu stanicu izlivenu u zlatu-moze biti, od iste te drzave, koja mu je i poklonila!

nista on tu nije kriv-vec ovi drugi iz aranzmana=sto tebi nisu isto ponudili za leni i rumenka, pa snas'o bi se nekako da platis i sa ovom platom!

a vrmeme mu je da ode u bolju buducnos'-isto ono, koje je kucalo i karicu & CO!
mariopan mariopan 15:57 28.06.2011

Re: fals roba,

Pa kada si izuo te patike br 43 mora da ti je bilo jako lepo ?


E, tako i nama...prvo nam namaknu ludačku košulju i lupaju nas po glavi a mi do sledećih izbora samo pamtimo kako nam je bilo lepo kada su na trenutak prestali da nas lupaju................................. pa opet glasamo za istu turu?
dius.gladius dius.gladius 22:09 28.06.2011

Ovo guslanje ...

... prenosi se, kao narodna poezija, s bloga na blog. Predlažem ti da ovaj text nekako konvertuješ u deseterac, da uzmeš gusle, pa da ga odguslaš. Dobro je da buduće generacije, znaju za naše patnje i za naše poraze.
fantomatsicna fantomatsicna 23:48 28.06.2011

Sta radi raja

Pitam odavno...????
psihocuda psihocuda 09:54 29.06.2011

puno pozdrava od nas, gastosa :)

Dragi Aleksandre,
Već duže vreme želim da te pozdravim u ime moje i mog muža.Pre godinu dana smo otišli iz Beograda i nećemo se skoro, koliko vidim( a za to ne treba biti preterano vidovit) vratiti.I dalje čitam blogove i pojedinima se ushićujem,kao tvojima.I, bude mi zao,kako divan svet živi među šljivama.
Ni mi se još uvek nismo otresli gorčine i gluposti koja nas je sačekivala i u najneočekivanijim trenucima.
Ipak, kako vreme prolazi počinjem da se odmaram...
Posebno mi ubiše nostalgiju kada sam za Uskrs videla moj rodni park, Tašmajdan, okupan u liku i delu vlasti.Malograđanski i podanički.Nema raskoši, mira i impozantnosti, sve sa zvukom vozića koji ga je krasio...
Nema naših dečijih pesnika,već potkusuravinja na niskom nivou.
Puno te pozdravljamo, čuvaj svoj duh, puno sreće!!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:17 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

Posebno mi ubiše nostalgiju kada sam za Uskrs videla moj rodni park, Tašmajdan, okupan u liku i delu vlasti.Malograđanski i podanički.Nema raskoši, mira i impozantnosti, sve sa zvukom vozića koji ga je krasio...
Nema naših dečijih pesnika,već potkusuravinja na niskom nivou.

Имате канда нешто против Павића?
ElectricDreams ElectricDreams 11:01 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

psihocuda
Ipak, kako vreme prolazi počinjem da se odmaram...


Čekaj da prođe još jedna godina... da vidiš šta je odmor :)

Dve godine bez srpske tv, vesti iz nesvesti, politike na svakom koraku... bez nadr*anih vozača, bez puteva sa rupama...

Sad me hvata panika kad par puta godišnje moram da idem da obiđem matorce... već od granice kreće haos!
ja_zzy ja_zzy 11:29 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

ElectricDreams

Sad me hvata panika kad par puta godišnje moram da idem da obiđem matorce... već od granice kreće haos!


I mene, i dok sam tamo samo se zalim, na svasta nesto. A na srecu imamo kablovsku, inace mislim da ni moji kuci ne bi gledali TV, a kamoli ja kad dodjem.

Nego, tuzno je, moji roditelji upravo nagovaraju i moju sestru da ide iz Srbije...
alexlambros alexlambros 18:10 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

Puno te pozdravljamo, čuvaj svoj duh, puno sreće!!


puno pozdrava i vama!
nostalgija je bolje resenje!
mariopan mariopan 18:30 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

Nego, tuzno je, moji roditelji upravo nagovaraju i moju sestru da ide iz Srbije...

NIje tužno nego pametno.

Ja sam oboje dece nagovorila da odu, ima tome 15 godina, i veruj mi, to mi je najpametnije što sam u životu uradila. Moj suprug je bio protiv, još se nadao da će ovde nešto biti bolje. MI smo za to vreme samo propadali, oni su za to isto vreme samo napredovali u svemu.

Jeste nas bolelo, sve nas, i strašno je bilo u početku.
Sada, nema šanse da se vraćaju ikada.
Sada oni MENE nagovaraju da i ja spakujem kofere i odem zauvek.
Upravo se pakujem da idem, za sada samo na neko vreme ali ozbiljno razmišljam da zauvek odem i ja.
radekokic radekokic 19:27 29.06.2011

odose pametna moja deca...

Ja moju decu nisam nagovarao, vec ona, pametna (ljubi ih tata), sama se, davnih dana, iskobeljala i zapalila na daleke pute - trbuhom za kruhom, ali vise gladna duhovne hrane, a sita "nebeske" i "patriotske" i svakakve druge sto nam je obilato serviraju u prazne tanjire...

I blago tati, nemaju te blokade tipa "Kosovo za patike", i stiroporom pod guzicom a zedju i gladju do "pravde" ...

Zlopate se jadna deca moja dosadnim zivotom jer im je sve uredjeno tamo medju onamoonima belosvetskim, pa cak, zamislite, ne misle ni o tome da li ce im plata redovno stici - Boze me sacuvaj takve monotonije od zivota !...

I zaboravila tako jadna moja deca radosti dimamicnog zivota kad svaku paru (ako je mozda zaostala od "redovne" plate i grabeza od dazbina), tri puta obrnes u ruci pre nego je ipustis na kasu (ma ne za meso i kolace, to samo za Uskrs i Bozic)...

Cerka mi zivi u Evropi, pa iako je na severu, tu je, takoreci... A sin - odmenuo se od "nasih" i ostalih, lepo zasticen i ususkan cak u Idokini!... I sada, posto se pametna moja deca, ne zele da utope ovde na brdovitom Balkanu, sada se takmice ko ce od njih dvoje da nas za stalno dovede k sebi... I mi se, kao i ti Mariopan, pakujemo, na kratko samo, do sina na daleke pute... Sreca nasa da nam je bar jedno dete na istom kontinentu sa nama...
maca22 maca22 21:20 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

mariopan
Upravo se pakujem da idem, za sada samo na neko vreme ali ozbiljno razmišljam da zauvek odem i ja.

Hoces opet da odes i od nas ovde? Da ne pises?
Pisi aman kad stignes.
mariopan mariopan 23:06 29.06.2011

Re: puno pozdrava od nas, gastosa :)

maca22
mariopan
Upravo se pakujem da idem, za sada samo na neko vreme ali ozbiljno razmišljam da zauvek odem i ja.

Hoces opet da odes i od nas ovde? Da ne pises?
Pisi aman kad stignes.

Pa hoću ako stignem , nameravam i blog da napišem ako mi deca dozvole da stavim sličke jer sada idem sa zadatkom - udaje mi se ćera
Sve to hoću ali ne znam još kako ću da postignem, imaću goste odavde koje ja treba kao domaćica da dočekam i ispratim tako da kada sve uradim/postignem ću pišem
mariopan mariopan 23:08 29.06.2011

Re: odose pametna moja deca...

Boze me sacuvaj takve monotonije od zivota !...

E , to im najteže pada, dosadno bre
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:43 29.06.2011

brate...

da pitam? je l' ti patish za srbijom? mislim, mene napolju boli uvo za srpske bogatashe i siromashne, radim za sebe, i zivim kako znam i umem. shto se kinte i srbije tiche, ako imash, sredjen si, ako nemash, morash da nadjesh nachin. najbolji nachin, poshto svi volimo zemlju koja je u rukama kretena, je da imash priliv sa strane i zivish u zemlji.

ima vishe razloga zbog kojih bi ti rekao da odjebesh, da mi nisi drag lik. ako si zapalio, shta sada hocesh, zivi svoj zivot i kuliraj. ako nisi zapalio za stalno nego privremeno, tvoje kritike se tupe, jer oni koji imaju novca jebe im se zivo sta ti mislish. imash, znachi, nekoliko izbora, ili da nadjesh nachin da izbijash kintu svojim poslom stamenitim ekonomskim faktorima u zemlji, i nadash se da cesh biti dovoljno moralno jak da, dok se bogatish, ne postanesh stoka kao oni, ili ako nemash tu mogucnost, onda da zivish napolju i zaboravish ovaj ochaj ovde. ne razumem shta, sada, zivish napolju i kenjash ljudima koji zive ovde, koji kao ne znaju i bez tebe kakva je situacija? support zemlji na neki pametan nachin, ili odjebi, bez zezanja, svi nam neshto sole pamet.

nadam se da kapirash shta mislim. cao.
alexlambros alexlambros 18:09 29.06.2011

Re: brate...

nadam se da kapirash shta mislim. cao.


ne kapiram. cao.
radekokic radekokic 19:31 29.06.2011

Re: brate...

..ne kapiram ni ja sta je pisac hteo da kaze...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:24 29.06.2011

Re: brate...

čudan čovek...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:19 29.06.2011

zarđalo sve

Ko što se mi ponosimo zlatnim kašikama

I ta je priča malo, hm... Aethelbert I od Kenta, prvi hrišćanski kralj Engleske, par stotina godina pre naših zlatnih kašika doneo propise o ponašanju za stolom, korišćenju escajga i tako to.
Ovde su i zlatne kašike odavno zarđale...
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:27 30.06.2011

Re: zarđalo sve

Jako me je potresla ova situacija oko Beka. Mislim, živeo sam u ubeđenju da iz ove zemlje odlaze samo nepristojno siromašni.


samo da dodam na ovu tvoju rečenicu:)))

u glavnoj ulici, kod "hleb i kifle" stoji prosjak a ispred njega kutija za pare i natpis "Skupljam pare da odem iz Srbije!"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana