Literatura| Planeta| Politika

Vreme obmane

Bojan Budimac RSS / 22.07.2011. u 12:46

Memoari političara, diplomata i javnih službenika su suviše često (da baš ne kažem najčešće) pranja sopstvenih biografija, a rekao bih često su i smišljene distorzije istorijske građe. Nije to moja omiljena literatura, no volim da prelistam. Sva sreća pa se na internetu pojave knjige, nikad optuženih, ratnih zločinaca za koje ne bih dao ni pet para, poput Bušove, Decision Points, Blerove, A Journey My Political Life ili Ramsfeldove, Known and Unknown, pa mogu da ih prelistam za džabe.

Međutim, Age of Deception: Nuclear Diplomacy in Treacherous Times, Muhameda ElBaradeja, bivšeg generalnog direktora Međunarodne agencija za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, u daljem tekstu IAEA), sam poručio (sredinom aprila) pre nego što je objavljena (početkom maja). [Zahvaljujući nesposobnosti turskog PTT-a primio sam je tek u subotu.]

Odluku da poručim knjigu sam doneo posle čitanja intervjua sa ElBaradejom (na sasvim drugu temu) objavljenim u Špiglu 19. aprila, u kome on dosta kurčevito kaže da se u memoarima striktno drži činjenica. Super! U toj tzv. nuklearnoj diplomatiji svako ima svoj asortiman činjenica, a spinovanje je takvo da se čoveku (koji iole nešto zna o tome) bukvalno povraća od vrtoglavice. Stoga je svakako zanimljivo videti ElBaradejeve činjenice, s obzirom da je bio 12 godina na čelu organizacije zadužene za sprovođenje međunarodnog ugovora o neširenju atomskog naoružanja (Non-Proliferation Treaty, u daljem tekstu NPT). A tih 12 godina su obeležene, što se nuklearne neproliferacije tiče, krizama i/ili skandalima u Iraku, Severnoj Koreji, Libiji, otkrićem pakistanskog nuklearnog bazara Abdule Kadira Kana i naravno, neverending iranske priče.

Uvek sam gajio ambivalentna osećanja prema ovom mišu sa naočarima(© Robert Fisk). S jedne strane je pokazivao prisutnost kičmenog stuba u organizmu, što je prilično neuobičajeno za birokrate/diplomate jedne u suštini bezube organizacije (UN), sa druge strane mi se činilo da je tu kičmu povio u nekim odsudnim trenucima iz razloga meni nejasnih. Posle čitanja njegovih memoara ta ambivalentnost ostaje, mada se moje poštovanje prema njemu povećalo.

Na neki način bi bilo nefer nazvati ovu knjigu samo memoarima Muhameda ElBaradeja. Naravno, ona to prvenstveno jeste, ali istovremeno može biti vrlo koristan udžbenik o nuklearnoj neproliferaciji, NPT-u i razvoju njegovih mehanizama -- a svakako je must read za svako novinarsko piskaralo koje si uzima pravo da piše na temu tzv. "iranske krize" [digresija] osim pet-šest imena ja ne znam (na svetskom nivou) nikoga (mejnstrim, alternativa, bez razlike) ko u potpunosti kapira tzv. "iransku krizu", a svaka šuša ispira tastaturu istom [/digresija].

Upravo iz tog razloga knjiga je puna referenci na netačne, najčešće maliciozne, izveštaje/komentare. Ističu se Asošijeted Pres (izveštaji) i Vilijam Sefajr od NYT-a (komentari). To meni nije bila novost (uostalom već sam pisao o tom spinovanju ovde na blogu). No, ruku na srce, često (kao u slučaju o kome pišem na tom linku) to nije uvek posledica samo novinarskog neznanja i poslovične lenjosti (na stranu mentalitet krda i resavske škole), nego (opet, često) i procedure u kombinaciji sa bušnošću institucija. Klasičan scenario je da (još javnosti nepoznat) izveštaj IAEA na putu za SBUN "procuri" pa AP i slični imaju nekoliko dana prednosti da se nalupetaju i prospu gomilu laži o tome šta je u izveštaju pre nego što postane dostupan javnosti, a tada je (traženi) efekat već postignut i ko će se osim par boodala baviti ispravljanjem već iskrivljene Drine.

S druge strane mora se priznati ElBaradeju je da se odlično snalazio u tom medijskom cirkusu i uopšte nije čudo da su za njegovog vakta agencija i on lično podelili Nobelovu nagradu za mir (2005.). Naime, bio je medijski najvidljiviji generalni direktor IAEA. Njegov prehodnik Hans Bliks je postao poznat široj javnosti tek kao šef UNMOVIC-a (inspekcije UN glede nepostojećeg iračkog oružja za masovno uništavanje), a naslednik, Jukija Amano, koji mi se čini kao prilično bledunjav lik, i pored (i dalje) "goruće" iranske "krize" nema mnogo mesta ispod medijskih reflektora.

***

Ova knjiga nije pranje biografije i čini se da je ElBaradejova izjava Špiglu tačna. Činjenice, barem one najvažnije su ionako bile na svetlu dana kroz izveštaje i njegove javne nastupe, one manje važne, koje čine ovu knjigu pikantnijom (opisi susreta i razgovora sa svetskim moćnicima) se takođe čine verodostojnim i svakako mu neće proširiti/produbiti prijateljstva sa tim belosvetskim šljamom.

Opis sastanka sa Sarkozijem u Jelisejskoj palati 2007. daje sliku narečenog kao neotesanog agresivca.

Sarkozi je došao na sastanak bez sakoa i smesta je naručio kafu za sebe. Posle izvesnog vremena me je pogledao i pitao da li želim kafu. Niko od prisutnih nije bio ponuđen bilo čim -- interesantan kontrast mojim sastancima sa Širakom nekoliko godina ranije i sa formalnošću koja se redovno povezuje sa Jelisejskom palatom.

Sarkozi je uskočio u razgovor agresivno kritizerski...(strana 277)

Da bi osim agresivnog neotesanka, kad se ta epizoda okončala, ispao neopevana budala. Naravno, to ne kaže ElBaradej, to kažem ja, ali je to neminovni zaključak. Naime, Nikolas je promenio sopstvene stavove (na užas i zgražanje čitljivo na licima njegovih saradnika) na licinom mestu i prihvativši sve ElBaradejove predloge odobrio mu da ih prenese Irancima. Samo dan pre nego što je to trebalo da se desi, francuski ambasador je ganjao ElBaradeja da mu kaže da ništa ne prenosi Irancima dok mu ne stignu "pojašnjenja".

Iznenađen i zaprepašćen rekao sam mu da to nije ni odgovorno ni diplomatski. "Obično," rekao sam, "uzimam reči predsednika ozbiljno." (strana 279)

To "bez sakoa" nije prvo u knjizi. Verovatno pogađate, Toni Bler je takođe bio "neformalan" na isti način. Inače, sudeći po pominjanju/primećivanju stanja odeće kod sagovornika ElBaradej drži do formalnosti -- stara dobra škola.

***

Iako nije pranje biografije, ova knjiga je opet neka vrsta pranja -- pranje ruku. Trećina knjige (zapravo više) je o tzv. "iranskoj krizi" -- četiri od 12 poglavlja imaju u naslovu Iran. Pa se na neki način može reći da je Mohamed ElBaradej izložio činjenice o "iranskoj krizi" i njegovim pokušajima da se ta "kriza" u duhu diplomatije i međunarodnih zakona (on je po obrazovanju pravnik) reši u njegovih 12 godina na čelu IAEA. Imam utisak kao da, između ostalog, hoće da kaže: "Evo vam činjenice i njihov redosled, ne krivite mene za bilo šta što će se u tom delu sveta desiti."

Ako je ovo moje opažanje tačno, onda je i tajming objavljivanja knjige odličan s obzirom na vesti poput ove.

El Baradejov kredibilitet nije pojačan samo činjenicom da je već jedanput došao u poziciju da kaže, "Ja vam rekoh!" (slučaj nepostojećeg iračkog nuklearnog programa), nego i time što je u tih 12 godina na čelu IAEA naizmenično bio napadan od strane svih učesnika "iranske krize" -- obično dobar znak nečije profesionalnosti i objektivnosti.

Zato je vrlo bitno da je neko takav pišući o rezoluciji SBUN 1696 -- rezolucija kojom se to telo počelo baviti iranskim nuklearnim programom, doneta 2006. -- napisao:

... rezolucija je bila dubiozne legalnosti. Nije bilo nikakvog dokaza da iranske nuklearne aktivnosti uključuju program za oružje (nema ga ni dan-danas, moja primedba). Prililčno nategnuto je reći da mala laboratorijska kaskada centrifuga predstavlja "pretnju međunarodnom miru i sigurnosti" kada je obogaćivanje uranijuma u mirovne svrhe legalno za sve države potpisnice NPT-a.

Treće, rezolucija nema logike. Ako postoji iskrena zabrinutost da Iran razvija nuklearno oružje zaustavljanje male operacije obogaćivanja uranijuma u zamenu za dijalog i normalizaciju nema nikakvog smisla. Kakvu razliku će predstavljati zaustavljanje prijavljenog (dakle pod kontrolom IAEA, moja opaska) R&D programa ako Iran zapravo ima operativni program za nuklearno naoružanje? Pravi fokus bi morao biti na nastavku IAEA inspekcija i istrazi bilo kakvog mogućeg neprijavljenog tajnog programa... (strana 200)

No, očigledne stvari su najlakše za promašiti.

Za svakoga kome je stalo da pogleda karte su bile na stolu. Hardlajnerima na Zapadu nije stalo da raščiste preostale nejasnoće. Njihov fokus je bio negiranje tehnologije Iranu kroz izolaciju, retoriku konfrontacije i ideološke igre. To je možda njhov posao, ali to nije bio moj posao. I ja neću mirno stajati dok ekstremisti sade seme za još jedan razorni rat na Bliskom istoku. (strana 260) Piše ElBaradej o još jednoj (ko zna kojoj po redu) miniranoj šansi da se kriza razreši 2008.

Na momente ElBaradej zvuči naivno, kao Crvenkapica, zbog naizgled potpunog ignorisanja tzv. real politike. No, baš kao što kaže u citiranom pasusu real politika nije njegov posao. Njegov posao je bio sprovođenje NPT-a. Dokumenta koji pre svega ne poštuju i ne sprovode nuklearne/velike sile, dokumenta koji je možda prevaziđen i treba ga dobrano amendirati (o čemu on ekstenzivno piše) ili barem dosledno sprovesti, ali to je istovremeno jedini opšteprihvaćeni dokument koji se odnosi na nuklearnu proliferaciju.* Razlika između poštovanja i nepoštovanja (ili selektivnog sprovođenja) NPT-a je razlika između uređenog sveta i džungle. Na žalost faktičko stanje je nešto između.

ElBaradejova knjiga, pored svega nabrojanog (memoari, udžbenik, pranje ruku) je njegov apel da se stvar pomeri u pravcu uređenog sveta bez nuklearnog naoružanja.

----------

* Samo tri zemlje nisu potpisnice, a status jedne -- Severne Koreje -- glede NPT-a statusa i obaveza prema IAEA je, verovali ili ne, nejasan do dana današnjeg. Severna Koreja je unilateralno izašla iz NPT-a 2003. da bi napravila atomsku bombu.

Jak argument u prilog NPT-a i IAEA, pored očiglednih slabosti tog sporazuma, je da nijedna zemlja potpisnica nije napravila atomsku bombu.

*****************************************

Beleške na margini

Šokantne "pikanterije" zapravo deluju depresivno. Epizoda koju sam nazvao "Slepac vodi slepca" se sastoji iz samo jednog (doduše imbecilnog) pitanja:

U to vreme Holbruk (rahmetli Ričard, prim. prev.) je bio savetnik za spoljnu politiku senatorki Hilari Klinton, tada američkom predsedničkom kandidatu. Pitao me je da li mislim da je Iran spreman za dijalog i da li bi Teheran kao preduslov zahtevao da se Izrael odrekne svog vojnog nuklearnog programa. Iran je spreman na dijalog poslednje četiri godine, rekao sam mu, i nikad nisam čuo pominjanje takvog preduslova. (str. 287)

Ako Dik to nije znao, onda se čovek mora zapitati koliko se sličnih predrasuda valja u glavama političara, diplomata i savetnika im.

***

ElBaradejov suptilan osećaj za humor me je obarao s nogu s vremena na vreme. Pišući o imenovanju Džona Boltona za ambasadora SAD pri UN piše:

...je bilo ili najskandaloznija neusklađenost kvalifikacija za posao u istoriji diplomatije ili najkoherentniji izraz odnosa SAD prema multilaterizmu u to vreme. (str. 183)

Inače, iz knjige saznajem da je narečeni (Bolton) direktno odgovoran za ElBaradejovu treću kandidaturu za funkciju generalnog direktora IAEA (ključna reč 'inat'), pa evo koristim priliku da mu se javno zahvalim za to.

***

Svi smo mi legalisti, osim kad nismo. Odgovor koji nisam dobio ovom knjigom je na pitanje šta je nagnalo Mohameda ElBaradeja da u svojim izveštajima iz 2005. poput ovog (pdf fajl) traži od Irana transparentnost koja ide iza formalnih obaveza koje proizilaze iz Safeguard agreements i Dodatnih protokola (koje je, uzgred budi rečeno, u to vreme iako neratifikovane Iran primenjivao). I nisu li ti zahtevi "preko 'leba pogače" na kraju doprineli da se sledeće godine pitanje iranskog nuklearnog programa nađe pred SBUN.

***

Na kraju čisto da dam pravi razlog da me mrzite. Ovu knjigu sam čitao ovako


 

 

 

 

 

 

********************************************************************

 

 

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 12:52 22.07.2011

Prvi

Em sam prvi em te stvarno mrzim zbog poze. Ali sam očekivao računar za te elektronske knjige.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:57 22.07.2011

Re: Prvi

Ali sam očekivao računar za te elektronske knjige.

A ne! Po tom pitanju sam veoma staromodan, volem da podvlačim i pišem po marginama
JJ Beba JJ Beba 13:26 22.07.2011

....

kao i uvek kad si ti u pitanju uživala sam dok sam čitala.
Doduše bez bazena, al sa čajem od sveže nane.

taj Sarkozi je očito neviđeni kreten
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:41 22.07.2011

Re: ....

al sa čajem od sveže nane.

Odličan izbor
taj Sarkozi je očito neviđeni kreten

Na žalost daleko od toga da je jedini.
dali76 dali76 16:53 22.07.2011

Re: ....

Kad smo kod kretena procitah u NYtimes clanak Paul Krugmana :
“There’s an old quotation, attributed to various people, that always comes to mind “when I look at public policy: “You do not know, my son, with how little wisdom the world is governed”
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:30 22.07.2011

Re: ....

dali76
Kad smo kod kretena procitah u NYtimes clanak Paul Krugmana :
“There’s an old quotation, attributed to various people, that always comes to mind “when I look at public policy: “You do not know, my son, with how little wisdom the world is governed”


Međutim, da ne dostaje "samo" mudrost bilo bi manje zabrinjavajuće od nedostatka (tačnih) informacija. Sy Hersh od Njujorkera je rekao dosta zanimljivosti na temu kako Vašington funkcioniše u nedavnom intervjuu na This is Hell! (intervju počinje oko 14. minuta, toplo preporučujem). Nemam nikakvih razloga da sumnjam da je išta bolje bilo gde drugde na svetu (zapravo može biti samo gore).

Kad smo već kod Hersh-a, gostovao je povodom poslednjeg članka u Njujorkeru Iran and the bomb (ovo je samo odlomak, ceo u pdf-u, na žalost kao slika je ovde). A povod članka je da i najfriškiji NIE (National Inteligence Estimate), kaže (baš kao i onaj iz decembra 2007. čiji summary bio javan) da sa velikom sigurnošću tih 15-ak obaveštajnih agencija zaključuju da Iran nema vojni nuklearni program.

myredneckself myredneckself 19:19 22.07.2011

Re: ....

dali76
Kad smo kod kretena procitah u NYtimes clanak Paul Krugmana :
“There’s an old quotation, attributed to various people, that always comes to mind “when I look at public policy: “You do not know, my son, with how little wisdom the world is governed”

Da, jedan od njih je i Ivo Andrić. (Kada bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja ovim svetom, umrli bi od straha)

Pa, sad... može li izjava Sir Paul McCartney-a, da američki predsednik Obama zna šta je biblioteka, da malo razveje te sumnje?
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:52 22.07.2011

Re: ....

Pa, sad... može li izjava Sir Paul McCartney-a, da američki predsednik Obama zna šta je biblioteka, da malo razveje te sumnje?

Ličnosti, barem u spoljnoj politici (ako tako nešto postoji uopšte) ne igraju neku veliku ulogu, pa je u velikoj meri svejedno da li je stanovnik Pensilvanija avenije 1600 disleksični Buš ili elokventni Obama.

Ovaj drugi je uspelo da nadmaši prethodnika.
ed_novipazar ed_novipazar 13:36 22.07.2011

.

Odoleo je nekim americkim klopkama, prisluskivali su ga 2004-te ne bi li nasli i trunku kompromitirajuceg materijala kako bi ga mogli ucjenjivati. Za suprugu su prosirili pricu da je Iranka i da je to razlog njegove navodne naklonjenosti Teheranu. Ako je suditi po principijelnosti koju je ispoljio radeci u IAEA onda bi vjerovatno bio dobro rjesenje za novog egipatskog predsjednika.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:00 22.07.2011

Re: .

ed_novipazar
Za suprugu su prosirili pricu da je Iranka i da je to razlog njegove navodne naklonjenosti Teheranu.

(Januar 2008.)
Na Lufthanzinom letu za Teheran nekoliko Iranaca koji žive u inostranstvu prišlo mi je da mi zahvali što sam odbio da se savijem pod pritiskom. Oni su potvrdili moje osećanje da čak i oni Iranci koji ne vole vladajući režim podržavaju njegovu težnju ka posedovanju tehnologije.

Jedna žena je došla do mog sedišta da bi me pitala za moju suprugu. "Ona je Iranka, zar ne?"

"Ne," rekao sam, "ona je Egipćanka." To me bacilo u razmišljanje o tome kako glasine brzo mogu da se pretvore u činjenice.
(str 269)

Čejni mu je direktno pretio diskreditacijom (2002.)

Ako je suditi po principijelnosti koju je ispoljio radeci u IAEA onda bi vjerovatno bio dobro rjesenje za novog egipatskog predsjednika.

Saglasan, samo je on tokom Mubaraka prošao kroz proces demonizacije i nisam siguran da bi mogao osvojiti izbore, na žalost.
jednatanja jednatanja 14:24 22.07.2011

Kičma

S jedne strane je pokazivao prisutnost kičmenog stuba u organizmu,

Verujem da su memoari zanimljivo štivo, no da je imao kičmeni stub, podneo bi otkaz poput njegovog švedskog kolege Hansa Blix-a koji nije mogao da otrpi nepravdu Iraka. Povodom "disgresije": kako su Britanci izviždali jednu moju poznanicu:

Bojan Budimac Bojan Budimac 14:56 22.07.2011

Re: Kičma


Verujem da su memoari zanimljivo štivo, no da je imao kičmeni stub, podneo bi otkaz poput njegovog švedskog kolege Hansa Blix-a koji nije mogao da otrpi nepravdu Iraka

Ček, ček. U vreme priprema za agresiju na Irak, oni su bili samo uslovno kolege -- Bliks je bio šef UNMOVIC-a novoosnovane inspekcije koja je zamenila 1999. preminuli UNSCOM, a ElBaradej je bio direktor IAEA, dakle ne neposredan šef inspekcije agencije kojom je rukovodio. Osim toga, dok je Bliks igrao na kartu nemogućnosti dokazivanja negativnog i time dao mnoooogo više prostora ratnim huškačima*, a uzgred rečeno NIJE se pretrgao za dobijanje više vremena za inspekcije (za razliku od ElBaradeja), dotle je ElBaradej bio mnooogo eksplicitniji u razotkrivanju bezočnih laži koje su valjane iz Vašingotna i Londona. Samo da podsetim na slučajeve "yellowcake" iz Nigera i aluminijumskih cevi za navodne nepostojeće centrifuge.

"Švedski kolega" je u celom tom slučaju ispao ljigavi real političar, a ionako je bio u pemziji pre angažovanja u UNMOVIC-u, tako da me ta njegova principijelnost tera na

Tako da se ne slažem sa tim.

Što se tiče klipa, ne čudi me nimalo. Ipak kod većine vlada binarni model razmišljanja, a u njemu činjenice samo smetaju.


----
* Pa Bliks se u to vreme stideo da izgovori procene UNSCOM-a za vreme Ekeusa (dakle pre nego što se ta organizacija pretvorila u leglo špijuna pod Batlerom) da se sa velikom sigurnošću može zaključiti da je 98% WMD i pratećih programa u Iraku uništeno (to do 1997.).
libkonz libkonz 14:24 22.07.2011

Jedan predlog

Čitajući tvoje tekstove odavno se nadam da ćeš napisati jedan ozbiljan tekst sa tvojim viđenjem današnje Srbije.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:01 22.07.2011

Re: Jedan predlog

libkonz
Čitajući tvoje tekstove odavno se nadam da ćeš napisati jedan ozbiljan tekst sa tvojim viđenjem današnje Srbije.

Nikad. Ne pratim pažljivo + meni mozak staje pred tim problemom (mislim, današnjom Srbijom).
Biljana 77 Biljana 77 15:16 22.07.2011

Mrzim te!

ne što si mi pretio motornom testerom nego zbog bazena...
sa druge strane mi se činilo da je tu kičmu povio u nekim odsutnim trenucima iz razloga meni nejasnih
Sudeći po ovome što sam pročitala rekla bih da su ti razlozi verovatno bili van sfere o kojoj ovde pričamo i u domenu onoga o čemu se ne govori, čak ni u memoarima.

ElBaradejova knjiga, pored svega nabrojanog (memoari, udžbenik, pranje ruku) je njegov apel da se stvar pomeri u pravcu uređenog sveta bez nuklearnog naoružanja.
Iskreno zalaganje za ovo je već dostojno poštovanja. Uz punu svest da to nije u domenu real politike.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:46 22.07.2011

:)

Biljana 77
Iskreno zalaganje za ovo je već dostojno poštovanja. Uz punu svest da to nije u domenu real politike.

Naravno. Osim toga on ima veoma dobre predloge.
Njegovo Nobelovo predavanje.

Transkript
Sepulturero Sepulturero 17:24 22.07.2011

Шљам

sa tim belosvetskim šljamom.

Добар чланак, као и обично, али ми се посебно допало што не бирате речи.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:44 22.07.2011

Re: Шљам

али ми се посебно допало што не бирате речи.

Još se i denfujem , veruj mi.
a_jovicic a_jovicic 04:05 23.07.2011

"Arapsko proleće" vs "Izraelska jesen"

Odličan tekst (kao i obično) ... a po ovome što piše u knjizi izgleda da ne očekuje pobedu na izborima (previše kritikuje zapadne "dobrotvore" da bi od njih sutra tražio podršku) ... a plašim se i da nema dovoljnu harizmu za domaću "raju" da bi mogao da ih ujedini kao neki budući "otac nacije". Doduše uvek ostaje šansa da ga radikalni elementi iskoriste kao masku, tj. podrže na izborima zato što smatraju da je "mek" i onda probaju da vladaju "iz senke" (a ako se slučajno "uzjoguni" ... uvek se može naći neki "uvredjeni" vernik koji bi svoju "bol" iskazao olovom ili eksplozivom)
Ako je ovo moje opažanje tačno, onda je i tajming objavljivanja knjige odličan s obzirom na vesti poput ove.

Tajming je u najmanju ruku zabrinjavajuć.

Na "lik i delo" junaka gore pomenute vesti (tj. "druga" Roberta Baera iz CIA-e), obratio sam pažnju posle njegove izjave date CNN-u, neposredno po otpočinjanju rata u Libiji, o tome kako je podrška pobunjenicima čisto gubljenje vremena i para. Reče on tada, da dok je radio davnih '80-tih na obuci njihovih predhodnika i pripremi (neuspelog) atentata na Gadafija, nikako nisu uspevali da ih disciplinuju a svo oružje koje su im davali, završavalo je na ulicama Jerusalima.

No dobro ... čovek napisao knjigu pa je verovatno malo reklamira ... kad ono vest od pre 2 dana ... "Libija je novi izvor šverca oružja u Gazu".

Biće da je "šahovska partija" već odavno počela (moguće još tokom priprema za "Arapsko proleće" ), pošto Jerusalem Post malo - malo pa objavi vest o jačanju iranskih vojnih potencijala (npr. "Iran poslao podmornice u Crveno more", "Iranski website predvidja kakav će biti dan posle prvog nuklearnog testa", "Iran uspešno lansirao satelit u orbitu", "Iran otpočinje vojne manevre, testira rakete dugog dometa", "Iran povećava proizvodnju raketa zemlja-vazduh", "Iran objavio da je zauzeo bazu kurdskih pobunjenika", "Iran objavio da je oborio američku špijunsku letelicu iznad nuklearnih postrojenja" ... ali i "Nikada nismo bili bolje pripremljeni za sveopšti rat" ) tako da Baerov "septembarski napad na Iran" možda samo javno najavljuje "Izraelsku jesen" koju svi upućeni u problematiku očekuju još od otkrivanja iranskog nuklearnog programa a koja je "odložena" prošle godine uspešnom sabotažom centrifuga za obogaćivanje uranijuma (puštanjem "u divljinu" prvog namenski i ciljano napravljenog računarskog virusa za industrijske kontrolere ... Stuxnet ... ujedno i prvog virusa za koji je dokazano da je pravljen za vojne svrhe)

Frekvencija članaka na temu "Iran ovo - Iran ono" je "eksplodirala" u proteklih 30 dana a da se nešto ozbiljno "kuva" može da se nasluti i kroz "stidljivo" vojno angažovanje Amera u libijskom "malom, prljavom ratu". Ukoliko je šenlučenje francusko-britanske koalicije smanjilo zalihe "pametne municije" na operativni minimum, NATO će biti u gadnim problemima ukoliko u septembru "plane" bliski istok. A zašto baš septembar? Pa po svemu sudeći će tada Palestinci proglasiti državnost i zatražiti priznanje u UN tako da Izrael očekuje velike nemire na Zapadnoj obali i pograničnim teritorijama a svakako ne treba isključiti ni efekat "Arapskog proleća" u Egiptu i Siriji. Da li će sve ostati lokalizovano na pomenutim područjima ili će posle 20-tak godina relativnog mira na bliskom istoku eksplodirati ovo "bure baruta", ostaje nam da vidimo u narednih par meseci. Ukoliko se ovo desi, "proročanstvo" još jednog bivšeg "druga" iz CIA-e (Majkla Šajera) će se obistiniti. U svom članku objavljenom još u martu u Vašington Post-u "Zašto će nemiri na bliskom istoku pomoći al-Kaidi", nekadašnji bin Ladenov "šef" upozorava da je zbacivanje Mubaraka za Izrael katastrofa ravna zbacivanju Sadama i da anti-islamistički štit na istoku i zapadu koji su ova dva "diktatora" pružala sada već predstavlja daleku prošlost.

Možda je iz pomenutih razloga el Baradejeva knjiga još i značajnija, zato što ukazuje na gluposti "belosvetskih" političara i njihovu kratkovidost da spreče haos iz koga sigurno neće isplivati ekonomski jači (što su možda i mogli u vreme "hladnog rata" ) a nama ostaje da se nadamo da u nekim budućim udžbenicima istorije neće pisati: "Posle velike ekonomske krize koja je zahvatila svet početkom XXI veka, došlo je do ogromnog rata na bliskom istoku i uništenja medjunarodnog sistema bezbednosti oličenog u Ligi Ujedinjenih Naroda" (eh ti istoričari ... pobrkaće garant Ligu Naroda i UN ... možda i s pravom)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:05 23.07.2011

Re: "Arapsko proleće" vs "Izraelska jesen"

nesto sam planirao da komentarisem ali me odbija vasa upotreba smajlija, koja ako nije namerna, onda je krajnje trapava. ako nije trapava vec svesna, tada je . govorite sa takvom rutinom o scenarijima koji mogu odneti milione ljudskih zivota.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:47 23.07.2011

Re: "Arapsko proleće" vs "Izraelska jesen"

govorite sa takvom rutinom o scenarijima koji mogu odneti milione ljudskih zivota.

Moram priznati da je ova briga o ljudskim životima priličan napredak za nekog ko je prizivao rat između Izraela i Irana pre samo dve godine, jer bi ta konfrontacija "donela i neko olakšanje jer bismo skinuli tu pretnju nekonvencionalne vojne konfrontacije s tapeta". Link
a_jovicic a_jovicic 11:48 23.07.2011

Re: "Arapsko proleće" vs "Izraelska jesen"

Srđan Fuchs
nesto sam planirao da komentarisem ali me odbija vasa upotreba smajlija, koja ako nije namerna, onda je krajnje trapava. ako nije trapava vec svesna, tada je . govorite sa takvom rutinom o scenarijima koji mogu odneti milione ljudskih zivota.

Smajlije u tekstovima koristim namerno i to pre svega iz 3 razloga ... 1) obzirom da često pribegavam ironiji, na ovaj način to (bar sam tako mislio) pojašnjavam čak i onima koji tekstove čitaju kao da će to sutra biti "dokazni materijal" na sudu (mada kažu da se "kleveta" dekriminalizuje u zakonima Serbskim) ... 2) kao vizuelni "potpis" i način "interpunkcije" u mojim, uglavnom podužim, komentarima ... 3) kao izraz "revolta" protiv "politički korektne" samocenzure koju "autori od karijere" često uvode kako bi dobili poene kod svojih političkih idola.
(prevod smajlija: "Gedžovan sam, tim se dičim ... to ne mooože biti svak" ... prevod ironije: "Aluzija na poznatu poeziju iz NOB-a" )
(neću više da prevodim "svoje" smajlije)
No da se vratimo "scenarijima" ... Kao neko ko ne donosi apsolutno nikakve političke odluke ni u sopstvenoj državi (ako ne računam svoje pravo da izadjem na kojekakve izbore i zaokružim, dopisanog kandidata, Paju Patka) a još manje na "belosvetskom" nivou ... imam slobodu da o gore pomenutim ozbiljnim temama razmišljam nepristrasno i "inženjerski" (uzimajući u obzir svakojake mogućnosti "odziva sistema" na nepoznate "ulazne varijable" ) te se iste i moraju analizirati bez emocija (ako ćemo pravo, sumnjam da većina svetskih lidera uopšte ima emocije u repertoaru signala koje generiše njihov limbički centar u mozgu ... a za neke se ozbiljno može sumnjati da uopšte imaju i mozak)

O "lakoći govora" o raznim "kinetičkim vojnim akcijama", "kolateralnoj šteti", "humanitarnim intervencijama" bi mnogo više trebali da razmisle tvorci ovog Newspeak-a ... a još više njihovi birači koje spinuje ko kako stigne a oni samo plaćaju svoje poreze i zaokružuju "najdemokratskijeg" kandidata. Izvesno je da će žrtve jednog novog "velikog rata" biti merene milionima glava ali je i činjenica da će za njih podjednako biti krive i "demokratske" i "diktatorske" strane ("demokratske" možda čak i više, pošto su svoju pohlepu umotale u "humanitarnu" oblandu i ponudile nekim društvima "ekspresni prelazak u demokratiju" ... a sećamo se kako je taj eksperiment prošao u Sovjetskom Savezu koji je feudalni carski totalitarizam zamenio "komunističkom demokratijom" ... sazrevanje društava zahteva vreme ... nametanje "najboljeg" društvenog sistema "za sve upotrebe" pre dovodi do kolapsa tog društva nego do prosperiteta)

E sad ... zavisno od toga ko kako bude gledao na moje tekstove ja ću ispasti "antisemit", "cionista", "fašista", "komunista", "anarhista", "antihrist", "tehnokrata", "spin-doktor", "seljačina", "čudovište", "robot" ... ili sve to zajedno ali ono što sam svojim skromnim umom uspeo da isfiltriram iz javnih izvora pokazuju:
1. Povećanjem broja onakvih tekstova u Jerusalem Post-u, jevrejska država signalizira da se sprema za novi rat. Ne tvrdim da će ona taj rat i započeti ali u svakom slučaju ni "preemptive war" nije u suprotnosti sa odbrambenom doktrinom Izraela.
2. "Arapsko proleće" kao "čudna tvorevina nepoznatog porekla", više urušava kakavu-takvu bezbedonosnu ravnotežu koja je vladala na bliskom istoku 20-tak godina nego što donosi istinsku slobodu i poboljšanje ljudskih prava arapskog življa na tim prostorima (bar ne u narednih 50 do 100 godina)
3. Neodgovornom politikom i "trapavim" delovanjem, velike sile rizikuju katastrovu veću i od "bankrota Amerike" a kao i u slučaju izbijanja svetske ekonomske krize, "račun" će plaćati ceo svet.

I za kraj ... verujem da bi "surovo i sirovo" razmišljanje svakog od birača, o "scenarijima" koji su nama mnogo bliži, više doprinelo da se konačno raščisti politički "obor" i pojave političke snage koje nas neće stalno gurati pred izbor "EU ili propast" vs "Kosovo je srce Rusija" tj. vešto manipulisati našim osećanjima, nego biti sposobne da stvarno rade za dobrobit gradjana ... no do tog dana će mnogo vode proteći Savom i Dunavom (a Bog'me i Moravom BRE!)
a_jovicic a_jovicic 20:23 23.07.2011

Re: "Arapsko proleće" vs "Izraelska jesen"

Frekvencija članaka na temu "Iran ovo - Iran ono" je "eksplodirala" u proteklih 30 dana

... uh ... evo ga najsvežiji ... "U Teheranu ubijen iranski nuklearni fizičar" ... a već se nešto slično desilo prošle godine.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:04 23.07.2011

bojane,

kvalitetan je tekst, dopada mi se i umanjena količina ideološke nadmenosti (izgleda da su moje kritike ipak, negde, doprle do tebe, iako si se naljutio i nismo sajberdrugari više).

jedino što imam utisak da sada ponavljaš istu slabost kao Noam Homski, a to je da u (opravdanoj) kritici hipokrizije zapada sasvim previđaš kritiku totalitarnog sistema suprotstavljenog hipokriziji zapada. razumem da se u lagodnim () krugovima koje praviš na ležaljci u svom bazenu to možda ne čini kao bitno, ali ti nedostaje ta izbalansiranost da i moj skpeticizam postane sasvim razoružan i kaže - kako divno razmišljanje.

ps. šalim se za mržnju zbog bazena, pozdrav sa lepog, plavog Šodroša.
trener92 trener92 09:41 23.07.2011

Re: bojane,

Srđan Fuchs

pozdrav sa lepog, plavog Šodroša.


ako su dva kamena na obali, onda je posebno plav !
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:18 23.07.2011

Srđane

Srđan Fuchs

Bilo bi zaista tragično za mene kada bi etikete koje mi lepiš šakom i kapom uticale na moj svetonazor.

Što se ideologije tiče, Srki, toplo ti preporučujem: manje Beni Morisa, a više Ilana Papea, lekovito je.

I naravno, muzika!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana