Život

Dosadne priče II

mikele9 RSS / 22.07.2011. u 14:31

vest_1178_1_thumb_2.jpg 

Ulazi u učionicu naš razredni, profesor matematike i sa daljine od oko četiri metra, nepogrešivom preciznošću baca dnevnik na katedru: B. na tablu! P. B. je ponavljao razred i sedi zajedno sa mojom malenkošću u klupi ispred katedre iako smo, pored Gara, najviši u odelenju. To nam je nagrada za igranje pokera u zadnjoj klupi.

P. B. je ošišan do glave, obučen u letnje italijansko laneno odelo savršenog kroja, sa više nego odgovarajućom kravatom i svetlo braon ručno rađenim zumbanim cipelama. Ja u farmerkama i majci, spoj: babe i žabe ili bog i šeširdžija!

Digne se na noge lagane P. B. i umesto da se uputi ka tabli, okrene se odelenju raširenih ruku: Što je ovo dobri ljudi, nije još čestito ni uša' u učionicu, on s vrata: B. na tablu! Veze B., reč mu reč stiže, odelenje s razumevanjem klima glavom ili diže obrve, lice razrednog sve više preplavljuje izraz mrzovolje i dosade. Ja sam najprozivanja osoba na kugli zemaljskoj, nastavlja nezaustavljivu tiradu B., a evo ova Zoja, okreće se i upire prstom u nju, sjedi ka' neka mumija i na kraju godine zaključena petica il' u najmanju ruku četvorka ka' grad! Sjeća li se iko da je Zoja ikad izašla na tablu? Razredni, kome je ova komendija dobrano razigrala facijalis a urođena mu koleričnost počela da se preliva preko usana, prekida ga: Sjedi ne sio se! Zoja izađi na tablu!

To se ponavljalo skoro svakog časa matematike a Zoja je u Dnevniku nakrcala šarenilo ocena za bar tri školske godine. P. B. je na kraju godine imao zaključenu dvojku. Da bi ga se na vijeke otarasio, razredni se nekoliko puta napravio lud na pismenom dok je P. B. prepisivao nekad jedan, nekad dva zadatka od Vesne, drugarice koja je matematiku imala u malom prstu.

 

Mašan je na glavi umesto kose imao nerazmsivu, zapletenu, pokrajputnu žbunastu draču. Što se ti ne podšišuješ Mašane, da imaš još i bradu, pomislio bih da si riješio da se zamonašiš, reče mu jednom prilikom razredni? Nemam para profesore, moji su slabo stojeći, mirno mu odgovori Mašan. Razredni iz zadnjeg džepa izvadi novčanik, iz njega novčanicu koju mu pruži uz reči: Za vrijeme velikog odmora idi u frizeraj, neka ti skinu to gnijezdo s glave. Uze Mašan pare i zahvali se. Za vreme velikog odmora nas nekolicina zajedno s Mašanom, pravac trafika! Za sve pare kupismo cigarete, Boku sećam se, odavno se više ne proizvodi. Otrovasmo se tog dana od silnog pušenja ali nam ostade i za sutra.

Posle dva dana, opet matematika. Uđe razredni u učionicu i iznenađeno pogleda Mašana! Što to bi, dadoh li ja tebe pare da skineš tu draču s glave? Dadoste, mirno i staloženo mu odgovori Mašan. Pa što ne učinje što ti rekoh? Pođoh ja u frizeraj, nastavi Mašan, i onda se sjetih da u kuću nemamo ni mrvu hljeba, te ja obrni u pekaru. Sabra se razredni: Dobro, to ti je baš lijepo i za pohvalu. Opet za nočanik, opet novčanica: Ali ovoga puta skidaj to čudo s glave. Dobro profesore i hvala vam, uze Mašan pare. Ovoga puta je u pitanju bio pocepan džep. Ko zna koliko bi se to vuklo da ga razredni nije jednom izveo s časa i za ruku odveo kod frizera!

 

Kaže meni jednom P. B.: Neće me bit' jedno desetak dana u školu, idem s đevojkom u Sutomore, ti reči da sam bolestan. Što ne pošalješ brata da kaže, biće uvjerljivije, pokušah ja. Ne bih da uplićem familiju i njima sam ispriča nekakvu priču. Dobro, rekoh ja i uradih kako mi je rekao. Posle desetak dana pojavi se P. B., pocrneo i veselog izraza na licu. Imam ljekarsko opravdanje, reče mašući mi pred nosom papirom s pečatima. O, evo nama bolesnika, ne obradova se razredni, jesi li ozdravio? Jedva nekako profesore, reče P. B., ustade i pruži mu opravdanje. I kako se bolest manifestovala, začkilji razredni pošto je bacio pogled na opravdanje? Nećete mi vjerovat profesore, oba koljena su mi bila otekla i poplavila, nijesam na noge moga stat', radosno mu objasni P. B.. Lijepo, 'oće to, evo crno na bijelo piše Gastritis, reče razredni i ne mogavši više da izdrži poče da smeje na sav glas. A što jadan ne pročita što piše u opravdanju, a ako nijesi znao što to znači mogao si pitat' Vesnu, Puca, Mikelea, e crni moj B. i što veliš, otekla ti koljena i zagrcnu se od smeha.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 16:03 22.07.2011

CG na B92


Ma jel' ovo Śenti gostuje kod Mikeleta na blogu?



mikele9 mikele9 22:31 22.07.2011

Re: CG na B92

Ma jel' ovo Śenti gostuje kod Mikeleta na blogu?

Ne, šampione, nego se Mikele priseća svojih gimnazijskih dana. Tada sam u Titogradu učio srpsko-hrvatski jezik, ijekavsku varijantu. Dobro je što sam penzioner pa ne moram da menjam matursku diplomu, odnosno deo o jeziku
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:09 22.07.2011

isti moj profa mate

Neverovatno. Ko da su ih u kalupu pravili. A ja onaj sa inicijalima, samo sam bolje sa brojevima stajao, a i nisam (bio) ukazivač-potkazivač.
mikele9 mikele9 22:34 22.07.2011

Re: isti moj profa mate

Neverovatno. Ko da su ih u kalupu pravili. A ja onaj sa inicijalima, samo sam bolje sa brojevima stajao, a i nisam (bio) ukazivač-potkazivač.

Uvek ih je bilo sličnih zlopogleđo a drago mi je da nisi bio potkazivač
sesili sesili 21:57 22.07.2011

Pitam se

kakav djak je bila Zoja? Priče - crtice - mi vuku neku tugu! Šta je večeras? Prošla vrućina! Ali, nasmejala sam se čitajući, ipak. UVEK sam volela da slušam kada Crnogorci razgovaraju. Muž mi tamo ima familiju...
zoja444 zoja444 22:27 22.07.2011

Re: Pitam se

kako Zoja moze da bude iz neke dosadne price? to je nemoguce po definiciji!
mikele9 mikele9 22:42 22.07.2011

Re: Pitam se

kakav djak je bila Zoja? Priče - crtice - mi vuku neku tugu! Šta je večeras? Prošla vrućina! Ali, nasmejala sam se čitajući, ipak. UVEK sam volela da slušam kada Crnogorci razgovaraju. Muž mi tamo ima familiju...

Zoja je bila solidan đak i pametnica i lepotica. Što se tiče familije imam je i ja u Crnoj Gori. A kako i ne bi kad smo isti narod, rod rođeni, sa delimično različitim istorijama. Politika je a bogami i novac, nepotrebno zamrsila taj čvor. Uostalom u našoj istoriji, nažešće su se braća svađala i krvila.
mikele9 mikele9 22:49 22.07.2011

Re: Pitam se

kako Zoja moze da bude iz neke dosadne price? to je nemoguce po definiciji!

Naravno!!! Zoja nije ali mi ostali smo iz dosadnih priča
zoja444 zoja444 23:35 22.07.2011

Re: Pitam se

mikele9
Naravno!!! Zoja nije ali mi ostali smo iz dosadnih priča


nema dosadnih prica.
mikele9 mikele9 08:46 23.07.2011

Re: Pitam se

nema dosadnih prica.

Na žalost Zoja ovo nije aksiom, seti se koliko puta su te razni davili dosadnim pričama
ljuboten ljuboten 22:43 22.07.2011

Neka druga Škola

Da sećam se svojih đavolština za vreme školovanja. Kako nije imao ko da me naući kako i zašto treba bidi ozbiljan sa učenjem, dok ima mnogo drugih mesta i načina za zabavu, pa sam tek na zadnjem pismenom iz srpskog jezika dobio pet sa četiri, i to ja sa Kosova kome Vukov jezik nije matrenji. Iako me je nastavnica pohvalila pred razredom, nism smeo ni da pomislim da odem da polažem prijemni na nekom fakuliteu gde se tražilo vladanje srpskom gramatikom.
Voleo sam slike, ali nism imao hraborsti da crtam jer sam mislio da nemam za to dara. Tek na trećoj godini Rudarskog fakulteta, prvi put mi je asistent rekao da izađem na tablu da nacrtam neki tehnički predmet jer ja nabolje crtam. Tek kada sam jednom pao iz matematike, seo sma puna tri meseca radio samo matematiku i uradio sve zadatke na pismeom bez ijedne grešeke, shvatio sam da mogu i matematiku da znam.
Imale su sreću moje dve ćerke da su i majku imali vrednu, pa još i talentovanu, pa nisu morali od škole da prave zabavu, već su se zabavljali, jedna sportom, druga baletom, a za šale ja sam izvodio da je bilo smeha do grcanja.
Zato su moje čeke bile prvaci baš u svemu, pa i u matematici, osim napisanih stihova, eseja, nactnog crteža ili slike, pobednica u sportu, a pri kraju srednjih šlola formirili su svoju vokalnu grupi, napisali reči i muziku i osvojili prvu nagradu. Pa su tako na prvom dočeku Nove G. na Centralnmom trgu u Skoplju bili su prvi izvođači pred “Leb i Sol”. Starija čerka je već u sedmom razredu osnovne škole rekla mi je da kažem nastavnici matemtike da neće da više da se takmiči iz matemtike, jer žlei da postane slikar. Kada se upisala u Srednju umetnučko školu, bila je prvi učenik isrtoji šlole da je imala sve petice. A kako se tada učilo po sistemu “Šuvarica”, prve dve godine sve šlole imale su iste programe, nastavnik matiemtike se čudom me je pitao zašto smo upisali čerku u ovu probelmatičnu školu, gde su svi učenici vrlo slabi.
No, ja sam već imao odgovor od istraživanja koje je radila supruga na svojoj magistsrkoj, pa na doktorskoj tezi iz psihologije, a za potrebe Instituta pri Uneverizitetu MIT u Americi, za potrebe stavranje veštačke intelgiecije, da se centri u mozgu za matemtiku, slikarsvo, pisanje... nalaze na istom delu mozga, onda mi je bilo lako da zajključim da talenotvana deca koja rano pokažu da mogu da crtaju ili pevaju, žtrve su svojih neodgovrnih roditelja i učitelje, jer teška su za vaspitavanje, zahtevju stalni rad sa njima Ustololm zato žene zapadne civilizacije više ne rađuju već drže pse, jer je lako njih vaspitavati, a ne bi hteli da im se rodi dete prirodno glupo, a za telentovano treba veliko naprezanje.
Osim mojih čerki, kada je devetesetih bila kriza, tačnije dobio sma otkaz sa derekotorskog mesta na Kosovu od trane srpskog režima, davao sam časove učenicima po svim pedmetima, a moji oglasi su galsili: “Pomažem dece kako da svaladju bilo koji predmet”. Naravno prvo sam razgovarao sa celom porodicom učenika, na kraju bi ga pitao da lli on želi i zašto želi da pastane odličan učenik. Od taelnotvanog učenika sa prosečnom ocenom malo iznad dvojke, na kraju prvog tromeseća imali su prosek blizu petice.
mikele9 mikele9 22:57 22.07.2011

Re: Neka druga Škola

Da sećam se svojih đavolština za vreme školovanja. Kako nije imao ko da me naući kako i zašto treba bidi ozbiljan sa učenjem, dok ima mnogo drugih mesta i načina za zabavu, pa sam tek na zadnjem pismenom iz srpskog jezika dobio pet sa četiri, i to ja sa Kosova kome Vukov jezik nije matrenji. Iako me je nastavnica pohvalila pred razredom, nism smeo ni da pomislim da odem da polažem prijemni na nekom fakuliteu gde se tražilo vladanje srpskom gramatikom.
Voleo sam slike, ali nism imao hraborsti da crtam jer sam mislio da nemam za to dara. Tek na trećoj godini Rudarskog fakulteta, prvi put mi je asistent rekao da izađem na tablu da nacrtam neki tehnički predmet jer ja nabolje crtam. Tek kada sam jednom pao iz matematike, seo sma puna tri meseca radio samo matematiku i uradio sve zadatke na pismeom bez ijedne grešeke, shvatio sam da mogu i matematiku da znam.
Imale su sreću moje dve ćerke da su i majku imali vrednu, pa još i talentovanu, pa nisu morali od škole da prave zabavu, već su se zabavljali, jedna sportom, druga baletom, a za šale ja sam izvodio da je bilo smeha do grcanja.
Zato su moje čeke bile prvaci baš u svemu, pa i u matematici, osim napisanih stihova, eseja, nactnog crteža ili slike, pobednica u sportu, a pri kraju srednjih šlola formirili su svoju vokalnu grupi, napisali reči i muziku i osvojili prvu nagradu. Pa su tako na prvom dočeku Nove G. na Centralnmom trgu u Skoplju bili su prvi izvođači pred “Leb i Sol”. Starija čerka je već u sedmom razredu osnovne škole rekla mi je da kažem nastavnici matemtike da neće da više da se takmiči iz matemtike, jer žlei da postane slikar. Kada se upisala u Srednju umetnučko školu, bila je prvi učenik isrtoji šlole da je imala sve petice. A kako se tada učilo po sistemu “Šuvarica”, prve dve godine sve šlole imale su iste programe, nastavnik matiemtike se čudom me je pitao zašto smo upisali čerku u ovu probelmatičnu školu, gde su svi učenici vrlo slabi.
No, ja sam već imao odgovor od istraživanja koje je radila supruga na svojoj magistsrkoj, pa na doktorskoj tezi iz psihologije, a za potrebe Instituta pri Uneverizitetu TIM u Americi, za potrebe stavranje veštačke intelgiecije, da se centri u mozgu za matemtiku, slikarsvo, pisanje... nalaze na istom delu mozga, onda mi je bilo lako da zajključim da talenotvana deca koja rano pokažu da mogu da crtaju ili pevaju, žtrve su svojih neodgovrnih roditelja i učitelje, jer teška su za vaspitavanje, zahtevju stalni rad sa njima Ustololm zato žene zapadne civilizacije više ne rađuju već drže pse, jer je lako njih vaspitavati, a ne bi hteli da im se rodi dete prirodno glupo, a za telentovano treba veliko naprezanje.
Osim mojih čerki, kada je devetesetih bila kriza, tačnije dobio sma otkaz sa derekotorskog mesta na Kosovu od trane srpskog režima, davao sam časove učenicima po svim pedmetima, a moji oglasi su galsili: “Pomažem dece kako da svaladju bilo koji predmet”. Naravno prvo sam razgovarao sa celom porodicom učenika, na kraju bi ga pitao da lli on želi i zašto želi da pastane odličan učenik. Od taelnotvanog učenika sa prosečnom ocenom malo iznad dvojke, na kraju prvog tromeseća imali su prosek blizu petice.

Hvala ti ljuboten na vrlo iscrpnom i temeljitom tekstu. Posebno mi je drago što ste tvoja žena i ti imali sluha za želje svojih ćerki
ljuboten ljuboten 07:26 23.07.2011

Re: Neka druga Škola

Hvala ti ljuboten na vrlo iscrpnom i temeljitom tekstu. Posebno mi je drago što ste tvoja žena i ti imali sluha za želje svojih ćerki


To je srećni deo životne priče, a uvek postoji ravan zadovoljstvu i onaj bolan deo života. Drugi nisu radili sa svojom decom, a to uvek znači raditi i sa vaspitačicama, učiteljicama i nastvnicima, čak i na Likovnoj Akadeniji sa profesorom. I evo, na moju žalost, matematičarka, no ništa menje talentovana slikarka koja ne slika, sa svojim ćerkama živi i radi u San Francisku, a slikarka sa svojom čerkom i sinom u Londonu. Od radosti, što mi ublažuje tugu, je to što je unuka Isidora oktobra prošle godine pobedla sve konkurente do 16. godina uzrasta, na žičanim instrumentima, svirajući na violini na nacionalnom nivou u Londonu.
mikele9 mikele9 08:48 23.07.2011

Re: Neka druga Škola

Od radosti, što mi ublažuje tugu, je to što je unuka Isidora oktobra prošle godine pobedla sve konkurente do 16. godina uzrasta, na žičanim instrumentima, svirajući na violini na nacionalnom nivou u Londonu.

Iskrene čestitke i zadovoljstvo
fantomatsicna fantomatsicna 00:27 23.07.2011

Crnogorac

Je bio i moj najomiljeniji teca.Kakve je on kobasice,svargle,sunke i slicno pravio negde u..Backoj:)Znao je cak i da zagusla.Mnoge zimske raspuste sam provela kod njih.Mozda sam tada zavolela selo.
Blago nama Mikele dok imas tako dobru memoriju..bice i ovako lepih prica.
mikele9 mikele9 08:56 23.07.2011

Re: Crnogorac

Blago nama Mikele dok imas tako dobru memoriju..bice i ovako lepih prica.

Iskreno, želeo sam da umanjim tugu koja me obuzima danima ali i da malo razblažim blog. Trenutni eskapizam?
Dr M Dr M 12:21 23.07.2011

Zbogom školo...


Moja dosadna priča

Četiri godine gimnazije želeo sam peticu.

Ta mi se želja ispunila tek kad sam se upisao na fakultet.
mikele9 mikele9 15:53 23.07.2011

Re: Zbogom školo...

Moja dosadna priča

Četiri godine gimnazije želeo sam peticu.

Ta mi se želja ispunila tek kad sam se upisao na fakultet

Ne verujem ti Doktore, kakva bre petica, ti si imao sve desetke (možda iz predvojničke?)
Dr M Dr M 20:43 23.07.2011

Re: Zbogom školo...

ti si imao sve desetke


da, kad se sabere, 5 na praktičnom, 5 na usmenom..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana