Društvo| Ekonomija

Otkud Američki deficit

Saša Radulović RSS / 01.08.2011. u 23:21

Deficit federalnog budžeta Amerike za 2010.godinu iznosi oko 1.3 trilona dolara. Za 2009.godinu je iznosio oko 1.4 trilona dolara. Projektovani deficit za 2011.godinu je na istom nivou.

1.300.000.000.000,00 $. I zvuči i izgleda zastrašujuće.

Stvari se delimično relativizuju kada se uzme u obzir Američki GDP. U 2010.godini on je iznosio oko 14,5 trilona dolara.
 
14.500.000.000.000,00 $ 

Deficit je oko 9% GDP-a. Ovo je i dalje zastrašujuća cifra. Neodrživa.

Ukupni federanli prihodi u 2010.godini su iznosili oko 2.2 trilona dolara. Najveći prihodi federalnog budžeta su od poreza na dohodak fizičkih lica (oko 40% prihoda), doprinosi (oko 40% prihoda), porezi na profit korporacija (9%).

Ukupni federalni rashodi u 2010.godini su iznosili oko 3.5 triliona. Najveći rashodi su za penzije (oko 20%), za zdravstvo (oko 20%) i za odbranu (oko 20%).

Interesantno za nas je da su prihodi od doprinosa za penzije veći od rashoda za penzije (3 zaposlena na jednog primaoca penzije), tako da se višak  akumulira u specijalnom fondu koji će služiti za pokrivanje rupa koje se očekuju od naleta baby boom generacije koja polako ali sigurno ulazi u penziju u sve većim brojevima. Ali to je već druga tema.

Rupčaga od oko 1.3 triliona dolara. Otkud ovolika rupčaga?

Amerika je uvek imala federalni deficit. Pardon, osim za drugog mandata Clintona kada je beležila velike suficite. Međutim taj deficit nije bio ovako drastičan. Da bi videli uzroke deficita, potrebno je pogledati podatke u poslednjih 30-40 godina. Ovaj period se grubo može podeliti u 4 perioda: 70-te odnosno pre Regana, 80-te od Regana preko Buša do Clintona, 90-te vreme Clintona,  2000-te vreme W.

Situacija u kojoj prihodi i rashodi prate rast GDP-a ne bi dovela do ovolikog deficita. Međutim, ono što smo imali je sporiji rast prihoda od poreza na dohodak i korporativnog poreza od GDP-a i brži rast rashoda za zdravstvo i odbranu od GDP-a. Smanjenje rasta poreza u odnosu na GDP je počelo u vreme Regana, međutim ono je bilo u nekim razumnim granicama. U W periodu poreski sistem je doživeo potpuno urušavanje. U čitavom ovom periodu, rashodi za odbranu i zdravstvo su nazadrživo rasli. Posebno rashodi za zdravstvo.

Poreski prihodi u nominalnom iznosu su manji 2011.godine nego što su bili 2000.godine. GDP je u istom periodu porastao za preko 50%. Razlika je napravila neodrživ deficit. U čijim džepovima je završila razlika?

Druga masivna razlika je u rashodima za odbranu i zdravstvo. Amerika ima verovatno najskuplji zdravstveni sistem na svetu. Rast troškova zdravstvenog sistema se ni pod razno ne može obasniti realnim rastom troškova. Međutim, ako pogledamo poslovanje velikih osiguravajući kuća i farmaceutskih kompanija, postaje malo jasnije u čijim džepovima je zavšila ova razlika. Nigde se bezobzirna alavost korporacija ne vidi toliko jasno kao u zdravstvu.

W era bi se mogla nazvati erom totalne alavosti, kriminalne nestručnosti, bahatosti i bezobzirnosti. Njeni koreni bi se mogli videti na početku Reganove ere, ali i tokom Clintonove ere. Ali ne do tačke potpunog raspada sistema.

U korenu svih problema je urušavanje poreskog sistema. Kroz neodgovorno i ničim utemeljeno smanjenje poreza za najbogatije, do nebrojenih rupa u poreskom sistemu, olakšica i poreskih oslobođenja koji nemaju nikakvu drugu funkciju osim koncetraciju bogadstva u rukama malog broja ljudi, pa sve do offshore kompanija i raznih šema legalnog i polulegalnog izbegavanja poreza kome pribegavaju velike korporacije.

Ovo će morati prestati. Politička elita u Americi nema snagu da zaustavi ovo ludilo. Teorija urušavanja poreskog sistema i više novca u džepovima korporacija i najbogatijih kao model razvoja je potpuno ludilo i protivno svim ekonomskim zakonima. Republkanci su potpuno izgubili kompas. Demokrate nemaju petlju još od Monike.

Era alavog kapitalizma doživljava potpuni krah svuda u svetu. Ne liberalnog već alavog kapitalizma. Liberalni kapitalizam nikada nije ni dobio šansu. Era potpune deregulacije, era alavih korporacija i njenih alavih direktora je neodrživa. Dovela je do siromašenja svih društava i skoro do kolapsa svetske ekonomije. 

Komparativna prednost Amerike je značajno smanjena u poslednjih 10 godina. Pored Američkog tržišta koje je ne tako davno bilo jedino i najveće tržite, za prmat se bore i tržišta EU, Kine, Brazila i Indije. U ovakvom okruženju, društvo će morati da napusti eru alavosti i bezobzirnosti i vrati se sistemu stručnosti i društvene odgovornosti. Zbog sebe. Jer svet ide napred i bez njih.

 



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:32 01.08.2011

Reaganomics

Poreski sistem je urusen porezom na dohodak, jer je konstrukcija (oduvek) omogucavala bogatijima pronalazenje rupa?

Mali dodatak
Saša Radulović Saša Radulović 23:35 01.08.2011

Re: Reaganomics

Naravno ne :) Poreski sistem je urušen neodgovornim promenama i namernim otvaranjem rupa.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:45 01.08.2011

Re: Reaganomics

Saša Radulović
Naravno ne :) Poreski sistem je urušen neodgovornim promenama i namernim otvaranjem rupa.

Hvala na odgovoru.

A kada je uspostavljen porez na prihod (ili je dohodak?) u US?
princi princi 00:15 02.08.2011

Re: Reaganomics

srdjazlopogledja
Poreski sistem je urusen porezom na dohodak, jer je konstrukcija (oduvek) omogucavala bogatijima pronalazenje rupa?

Mali dodatak

Да, имај и онај други додатак
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:47 02.08.2011

Re: Reaganomics

Eво, Принци, за Вас:
Governor Reagan, Reason 1975
If you analyze it I believe the very heart and soul of conservatism is libertarianism. I think conservatism is really a misnomer just as liberalism is a misnomer for the liberals–if we were back in the days of the Revolution, so-called conservatives today would be the Liberals and the liberals would be the Tories. The basis of conservatism is a desire for less government interference or less centralized authority or more individual freedom and this is a pretty general description also of what libertarianism is.


Slika čelične lejdi (druga vrsta čelika u odnosu Kobu), kada je postala poslanik i član odbora za osiguranje, posle studija hemije. Za to vreme se Gipper valjao po prašini, sa limenom zvezdom.
princi princi 01:38 02.08.2011

Re: Reaganomics

Governor Reagan, Reason

Nekako ovde dve stvari ne idu jedna s drugom, .

Zezam se, nisam ja anti-libertarijanac, pogotovu nisam politely red hipokrit koji cuci na svojoj ustedjevini i pazljivo broji i chargeuje svaki peni i funtu koju odradi a po blogovima serucka o pravdi u svetu, volim da sto vise ideja bude u opticaju. Samo mislim da Regan nije pravi predstavnik, tj da je Mickey Mouse pokreta.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:08 02.08.2011

Re: Reaganomics

Samo mislim da Regan nije pravi predstavnik, tj da je Mickey Mouse pokreta.


Председник САД, носилац извршне власти једне моћне и велике државе, не може бити представник либертаријанског покрета.
darkool darkool 12:50 02.08.2011

WTF??? Ronnie libertarijanac

evo jednog informativnog clanka iz pera Murray N. Rothbard-a za sve one koji vide ronija kao libertarijanca (cak i miki mausa libertarijanizma)

p.s.
da se vratimo na temu evo i poucne price kako je doslo do ovolikog deficita


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:10 02.08.2011

Re: WTF??? Ronnie libertarijanac

darkool



BROAD EXECUTIVE POWER!
princi princi 23:50 01.08.2011

HSBC јуче објавио пословне

резултате и 'ладно су 3 копља испред прве следеће конкуренције у УК (ко год да је то). Оно што је занимљиво, међутим, је да потпуно затварају своје позиције (=ратосиљају се свог бизниса) у УСА, Пољској и Русији а да се потпуно окрећу Латинској Америци и Азијско-пацифичком региону. Брло важан индикатор HSBC процене расподеле наступајућег глобалног раста, а профити показују да су до сада ретко били у криву.
nim_opet nim_opet 18:27 03.08.2011

Re: HSBC јуче објавио пословне

HSBC ne zatvara svoj biznis u US, vec samo u odredjenim drzavama i delovima drzava (recimo upstate NY). Evo recimo ovde: http://dealbook.nytimes.com/2011/08/01/hsbc-to-cut-25000-more-jobs/?scp=1&sq=hsbc%20closing&st=cse

HSBC (Hong-Kong Shanghai Banking Corporation) je oduvek bila banka sa fokusom na Aziju/Pacifik, nemaju oni sta da istome okrecu.
princi princi 20:49 03.08.2011

Re: Ako kоza laže

nim_opet
HSBC ne zatvara svoj biznis u US, vec samo u odredjenim drzavama i delovima drzava (recimo upstate NY). Evo recimo ovde: http://dealbook.nytimes.com/2011/08/01/hsbc-to-cut-25000-more-jobs/?scp=1&sq=hsbc%20closing&st=cse

HSBC (Hong-Kong Shanghai Banking Corporation) je oduvek bila banka sa fokusom na Aziju/Pacifik, nemaju oni sta da istome okrecu.

rog ne laže.
Par citata iz teksta:

On Sunday, it announced the sale of 195 US retail branches, primarily in New York, to First Niagara Bank for about $1bn.

HSBC ukupno u Americi ima negde oko 400 branches, pretežno na severoistoku (imaju i nešto po Kaliforniji). Ovo je prodaja bezmalo pola njih.

the bank said it is closing its retail banking operations in Russia and Poland and selling three insurance businesses as part of pre-announced plans to save $2.5bn-$3.5bn by 2013.

In future, the focus will be on growing its business in the world's faster-growing economies, notably in the Asia-Pacific and Latin America.

I za kraj, vest vezana za drugi deo earnings reporta:

"Growth in the US and Europe is likely to remain sluggish as long as the impact of high debt levels and government budget cuts weigh on economic activity," the bank said in its earnings report.
legalizacijabg legalizacijabg 00:05 02.08.2011

čemerika

Siguran sam da će Amerika da stane na noge i reši sve probleme.Jednostavno,oni su neuništiva nacija i sistem koji će trajati još hiljadu godina najmanje.Malo su se opustili i razmazili(npr nemaju porez na it robu,ili neki minimalni,znaće bolje autor)

Zapamtite dobro,svi će da propadnu(Kina će se u dogledno vreme raspasti kao maslačak na vetru) USA nikad

p.s.
za mrzitelje zapada i Amerike:a ko nam je kriv kad nismo umeli sa njima,kao bivšim saveznicima(uvek se setite kad vam pena krene na usta protiv Amerike,da ste glasali 10 godina uporno za S.M).umesto nas,umeli su Šiptari
paki_i_paki paki_i_paki 02:22 02.08.2011

Re: čemerika

Siguran sam da će Amerika da stane na noge i reši sve probleme.

umesto nas,umeli su Šiptari

ma svaka imperija kad dođe u dekadenciju kurva se sa Šiptarima.
Ali ja isto verujem u Američki sistem i oporavit če se oni (i kurtalisat Sh)
ili će ideja slobode negde drugde zivet
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:16 02.08.2011

Re: čemerika

paki_i_paki

ma svaka imperija kad dođe u dekadenciju kurva se sa Šiptarima.
Ali ja isto verujem u Američki sistem i oporavit če se oni (i kurtalisat Sh)
ili će ideja slobode negde drugde zivet


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:51 02.08.2011

...

Revolucija nastaje kada vise niko nista nema da izgubi sem sopstvenog zivota.
Saša Radulović Saša Radulović 12:07 02.08.2011

Re: ...

Na žalost i u zemlji, a i u svetu, to je pravac u kome se krećemo.
Hansel Hansel 08:19 03.08.2011

Re: ...

... A ima se utisak da svi znaju da je pravac taj i da niko to i ne pokušava ozbiljno da zaustavi. Čak izgleda kao da se svesno ide ka takvom "raspletu" - da li utisak vara?
ljuboten ljuboten 09:10 03.08.2011

Re: ...

... A ima se utisak da svi znaju da je pravac taj i da niko to i ne pokušava ozbiljno da zaustavi. Čak izgleda kao da se svesno ide ka takvom "raspletu" - da li utisak vara?


Pa to je istina, jer oni koji usmeravaju svet u tom pravcu, ne samo da neće stradati, nego će postati bogatiji parama, a biće i veći zločinci.
highshalfbooze highshalfbooze 09:55 03.08.2011

Re: ...

Pravac se zna i oni koji govore "We The People" su ga napravili da bude po meri manjine, a na štetu većine. I ne samo na štetu većine, već i svoje sopstvene otadžbine.
Jer kapital ne zna za granice.
fantomatsicna fantomatsicna 03:41 02.08.2011

Spas je samo

vladaxy vladaxy 07:01 02.08.2011

Konfuzija

Era alavog kapitalizma doživljava potpuni krah svuda u svetu. Ne liberalnog već alavog kapitalizma. Liberalni kapitalizam nikada nije ni dobio šansu. Era potpune deregulacije, era alavih korporacija i njenih alavih direktora je neodrživa.


Ako je nešto potpuno deregulisano onda je liberalno (slobodno). A ako Liberalni kapitalizam nikad nije dobio šansu, onda je sve bilo regulisano...

Mali komentar na tu temu sa drugog sajta:
...Svetski političari, novinari, i neki ekonomisti svi uglas složno trube da je krivac za postojeću krizu "slepa vera u divlji, neregulisani kapitalizam", Sarkozi i Gordon Braun traže da se izgradi novi međunaordni finansijski poredak koji bi regulisao taj haos laissez-fairea.

S druge strane, kada god neko od nas, zagovornika laissez-fairea uzme da objašnjava prednosti tog sistema, najčešće nam ti isti ljudi koji krive divlji kapitalizam za krizu, odgovaraju da je to čista fantazija, i da takav sistem nikad i nigde nije postojao, niti sada postoji. I da nije slučajno što je tako jer gde bi tako nešto besmisleno, ekstremno i izopačeno kao "čist laissez-faire" moglo da postoji.

Kako je laissez-faire jedan potpuno čudesan sistem! Uspeva mu istovremeno i da ne postoji i da izaziva sve krize i nevolje u svetu.
[url=http://trzisnoresenje.blogspot.com/2008/11/laissez-faire.html]
Ivan Janković - Tržišno rešenje[/url]


Saša Radulović
U korenu svih problema je urušavanje poreskog sistema. Kroz neodgovorno i ničim utemeljeno smanjenje poreza za najbogatije, do nebrojenih rupa u poreskom sistemu, olakšica i poreskih oslobođenja koji nemaju nikakvu drugu funkciju osim koncetraciju bogadstva u rukama malog broja ljudi


Po tebi znači nije problem ogromna državna potrošnja, nego što država malo otima onima koji zarađuju novac? to je po meni pre urušavanje socijalističkog modela, gde svi imaju neka "besplatna prava" dok sa druge strane nema nikog (pogotovo tih zagovornika "besplatnog" ko će da im besplatno ostvari ta "prava", jer sve košta. I onda političari, zarad opstanka na vlasti, prebacuju odgovornost na ljude koji zarađuju, jer bože moj, neće da se odreknu još svojih para..

Lepo kažu, socijalista je onaj koji brine o drugima, ali tu brigu plaća samo tuđim parama. Nikad socijalista ništa neće platiti iz svog džepa.

I šta uopšte znači alavost? Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi. Da li su recimo malinari, koji su protestovali, alavi jer traže veću cenu za maline od one koja im se nudi? Koliko vas bi radije kupilo maline na pijaci po 120 dinara umesto po 90? Koliko vas bi radije platilo mobilni 1.000 evra, umesto 50-100? Koliko vas je platilo video rekorder 2.000 maraka, a sad je DVD plejer 50 eur? E to je alavi kapitalizam zbog koga su vam dostupne mnoge stvari koje ranije nisu.
petar_p petar_p 07:31 02.08.2011

Re: Konfuzija

Sa druge strane, ni taj DVD plejer od 50 evra koji mi je dostupan -- sada mi nije potreban, jer prakticno da vise i nema dobrih filmova vrednih gledanja. To je druga strana medalje, u kojoj se sve svodi na proizvodnju djubreta i konzervi, koju opet proizvode tamo neki Kinezi ili Tajlandjani u nemogucim uslovima i za sramotnu nadoknadu od nekoliko centi po satu...
princi princi 07:34 02.08.2011

Re: Konfuzija

Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi.

То је, чини се, основна грешка у размишљању. То уопште не мора бити тачно. Ето, на пример, овде на блогу имамо једног изузетног блогера Шарског који пише надахнуте блогове о физици, математици, биологији, уметности... Шта њега нагони на то? Жеља за зарадом? Глупост. Човек једноставно ужива у томе. (Остварени) људи генерално воле да раде- штавише, некима је јако тешко разлучити забаву од рада. Тачно је да воле да раде ефикасно, да воле мајсторство, елеганцију, лакођу, рад са утрошком што мање енергије, али није тачно да то раде (само) због зараде.
vladaxy vladaxy 07:51 02.08.2011

Re: Konfuzija

Princi
Шта њега нагони на то? Жеља за зарадом? Глупост. Човек једноставно ужива у томе.


OK i ja ću kad mi stignu računi iz EDB, Telekoma, infostana itd da im napišem po jedan blog Biće oduševljeni. To je OK ako Šarski ima nasleđeno bogatstvo ili su mu životni troškovi na nuli.

Ne rade svi zbog zarade, ali oni koji rade zbog zarade, nama ostalima omogućavaju jeftine i dostupne stvari i usluge.

petar_p
To je druga strana medalje, u kojoj se sve svodi na proizvodnju djubreta i konzervi, koju opet proizvode tamo neki Kinezi ili Tajlandjani u nemogucim uslovima i za sramotnu nadoknadu od nekoliko centi po satu.


Da ti Kinezi nemaju kome da prodaju ne bi ni proizvodili. Oni samo ponudom zadovoljavaju potražnju...A dok nisu počeli da rade za "sramotnu nadoknadu" živeli su u još većoj bedi. Ne može odmah da se utrči u kuću od 100 kvadrata i dva automobila ispred nje. Koliko njih bi napustilo taj rad u nemogućim uslovima, i vratilo se u rodni kraj da obrađuje zemlju? Malo njih.
Dr M Dr M 07:58 02.08.2011

Re: Konfuzija

Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi.


То је, чини се, основна грешка у размишљању.


Nije.

Biologija funkcioniše po načelu ekonomičnosti., po kom se za ostvarenje nekog cilja ulaže najmanje potrebne energije. Komunistički način prozvodnje je propao zato što se ovo nije imalo u vidu.

Šteta što Marx nije bolje čitao Darvina..
petar_p petar_p 08:22 02.08.2011

Re: Konfuzija

"Da ti Kinezi nemaju kome da prodaju ne bi ni proizvodili. Oni samo ponudom zadovoljavaju potražnju...A dok nisu počeli da rade za "sramotnu nadoknadu" živeli su u još većoj bedi. Ne može odmah da se utrči u kuću od 100 kvadrata i dva automobila ispred nje. Koliko njih bi napustilo taj rad u nemogućim uslovima, i vratilo se u rodni kraj da obrađuje zemlju? Malo njih."

Vratili bi se oni, ali nema vise rodnog kraja ni zemlje za obradjivanje -- pojeli su je raznorazni karteli! Uostalom, nemojte da nam prodajete tezu kako je robovlasnicki sistem dobar za robove!? Tako, na primer, veslaci na galiji treba da budu srecni sto za svoj rad dobijaju (minimalnu) hranu, a takodje, prirodno je da i potonu sa galijom, kada stvari krenu nizbrdo -- to je taj neki rezon.

Sem toga, ovde niko ne govori o kuci o 100 kvadrata i 2 automobila ispred nje (to sto pominjete verovatno govori o vasim ciljevima). Radi se samo o tome da je nedopustivo da neko za svoj rad, kada roba ima plasman, bude ucenjen (po sistemu ako ti neces ima ko hoce) tako da radi za "platu" od koje ne moze da se prehrani i da zivi u minimalnim uslovima dostojnim coveka.
vladaxy vladaxy 08:54 02.08.2011

Re: Konfuzija

Radi se samo o tome da je nedopustivo da neko za svoj rad, kada roba ima plasman, bude ucenjen (po sistemu ako ti neces ima ko hoce) tako da radi za "platu" od koje ne moze da se prehrani i da zivi u minimalnim uslovima dostojnim coveka.


Svako ko misli da zaslužuje više para za svoj rad, uvek može da promeni radno mesto za veću platu. Problem nastaje ako taj neko nema dovoljno znanja i iskustva za neko bolje plaćeno mesto.

Svi mi možemo da budemo službeni vozači automobila, nešto manje nas može da vozi mini bus, još manje autobus, kamion a najmanje nas može da vozi avion ili podmornicu... Iza tog koji je ucenjen postoje redovi ljudi koji bi istog trenutka uskočili na njegovo radno mesto.

A onda poslodavci pribegavaju drugim merama (Foxconn kupuje milion robota u sledeće tri godine) da bi izbegli etiketiranje o "sramotnim uslovima", i naravno smanje troškove poslovanja, kako bi nama omogućili jeftinije proizvode




princi princi 09:16 02.08.2011

Re: Konfuzija

Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi.

Biologija funkcioniše po načelu ekonomičnosti., po kom se za ostvarenje nekog cilja ulaže najmanje potrebne energije.

Чекајте, чисто логички ми није јасно зашто "зараду уз што мање рада" поистовећујете са улагањем минималне енергије. Човек сваку своју активност настоји да спроведе што елегантније и уз што рационалине трошење ресурса, без обзира на новчану надокнаду. Слажем се да су већини људи потребни инсентиви, подстицаји да би се рационално понашали, али има не мали број људи којима то није потребно.

На крају, зашто владаxy дрежди овде на блогу и пропагира своју верзију либератријанских идеја? Ја бих рекао зато што мисли да је то добро за људе а не зато да би зарадио. Према томе, он овиме добије задовољење неке унутрашње потребе која нема никакве везе са зарадом.
Goran Vučković Goran Vučković 09:26 02.08.2011

Re: Konfuzija

Слажем се да су већини људи потребни инсентиви, подстицаји да би се рационално понашали, али има не мали број људи којима то није потребно.

A i sve je manje takvih podsticaja... kome još trebaju racionalni ljudi?
vladaxy vladaxy 09:27 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ја бих рекао зато што мисли да је то добро за људе а не зато да би зарадио.


Ali moram i da zaradim nešto (na poslu), i tu gledam da ulažem minumum napora da bih obavio neki zadatak...

A libertarijanizam je, za razliku od socijalizma i komunizma, definitivno dobar za ljude
petar_p petar_p 09:29 02.08.2011

Re: Konfuzija

"Svako ko misli da zaslužuje više para za svoj rad, uvek može da promeni radno mesto za veću platu. Problem nastaje ako taj neko nema dovoljno znanja i iskustva za neko bolje plaćeno mesto."

Jeste, bas kao sto su i nezaposleni u Srbiji lenji i nece da rade. Oni, zapravo, "samo treba da nadju posao" -- i njihov problem je resen!


"Iza tog koji je ucenjen postoje redovi ljudi koji bi istog trenutka uskočili na njegovo radno mesto."

Tako je, a globalni trend je upravo dalje osiromasavnje stanovnistva, i formiranje takvih redova siromasnih koji bi radili za dva centa po satu! U tome i jeste cela poenta modernog robovlasnistva. Naravno, kuplovano sa totalnom devastacijom zivotne sredine i prirodnih resursa.

Takodje, citam po vestima da Grci treba da prodaju ostrva da bi se izvukli iz bankrotstva -- dakle sada su i cele drzave na prodaju, i to se plasira po medijima direktno! Zanimljivo, u svakom slucaju. No Grci se izgleda jos uvek drze, pa malo strajkuju i malo blokiraju, pa ovakve ucene ne prolaze jos uvek.
tom tom 09:38 02.08.2011

Re: Konfuzija

Sa druge strane, ni taj DVD plejer od 50 evra koji mi je dostupan -- sada mi nije potreban, jer prakticno da vise i nema dobrih filmova vrednih gledanja. To je druga strana medalje, u kojoj se sve svodi na proizvodnju djubreta i konzervi, koju opet proizvode tamo neki Kinezi ili Tajlandjani u nemogucim uslovima i za sramotnu nadoknadu od nekoliko centi po satu...


Itekako ima dobrih filmova, a ti Kinezi što rade za nekoliko centi po satu, pre 30-ak godina su masovno umirali od gladi!
Dr M Dr M 09:52 02.08.2011

Re: Konfuzija

Чекајте, чисто логички ми није јасно зашто "зараду уз што мање рада" поистовећујете са улагањем минималне енергије


Da probam da objasnim na jednom primeru iz životinjskog sveta, jer ljudi su šašava bića c.r. gordanac.

Lav je gladan i juri za stadom antilopa. Ne juri najbržu, onu na čelu stada, dovoljno mu je da stigne najsporiju, koja je, verovatno i najdeblja.

Mission acomlished.

Човек сваку своју активност настоји да спроведе што елегантније и уз што рационалине трошење ресурса


Potvrda primene načela ekonomičnosti.


зашто владаxy дрежди овде на блогу и пропагира своју верзију либератријанских идеја? Ја бих рекао зато што мисли да је то добро за људе а не зато да би зарадио


Plemenito sa njegove strane.

Možda daje svoj doprinos kreiranju sredine u kojoj će lakše da zaradi
princi princi 09:59 02.08.2011

Re: Konfuzija

Možda daje svoj doprinos kreiranju sredine u kojoj će lakše da zaradi

Без љутње, али са оваквим вашим светоназорима изузетно ми је драго што нисте лечили никог мени блиског.
Dr M Dr M 10:22 02.08.2011

Re: Konfuzija

Без љутње, али са оваквим вашим светоназорима изузетно ми је драго што нисте лечили никог мени блиског


Nema ljutnje odavde ali, izgleda, ima odande.

Ja ukazujem na neke prirodne zakonitosti.

Socijalni genetičari su utvrdili genetsku klackalicu izmedju sebičnog gena i onog altruističkog.

U mom ukupnom životnom stavu preovladjuje ovaj drugi. Nije moja zasluga, tako se složilo. Biologija.

Predlog
Sebični gen, napisao Ričard Dokins.
ljuboten ljuboten 10:54 02.08.2011

Re: Konfuzija

I šta uopšte znači alavost? Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi.


Možda je to uzork bržeg napretka, ali je sigurno uzrok svih zala, potoka suza i kivi, svih ratova, uzrok smrti bezbroj nedužnih - dece tek rođene.
Vi kao da niste ni čuli za Budu, Sokrata, Isusa, Muhamada, ako ne želite da čujete za Marksa, a mogli bi da pročitate i ono što je napisao Milovan Đilas. A naravno niste ni mogli da čujete, jer su alavi u SAD to sakrili, da su 1974 najveći umovi sveta imali Kongres koji je platila Amerika, sa nadom da će oni kazati da je kapitalizam najbolji sistem sveta, a ono svi su složili da je samoupravni sistem najdelotvorniji, najljudskiji, znači, po božjoj blagotvornoj ideji zamišljen, ne po sotoni kojom su alavi vođeni. Potpis je na Odluke Kogresa stavio je Milton Fridman, pored potpisa predsedavajućeg Ivana Supeka, hrvatskog akademika, naučnika svetskog glasa, svojevremeno predsednika ZAVNOH-a.
princi princi 11:17 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ja ukazujem na neke prirodne zakonitosti.

Socijalni genetičari su utvrdili genetsku klackalicu izmedju sebičnog gena i onog altruističkog.

U mom ukupnom životnom stavu preovladjuje ovaj drugi. Nije moja zasluga, tako se složilo. Biologija.

Predlog
Sebični gen, napisao Ričard Dokin

Dawkins je tu knjigu napisao još 1976. a poslednjih godina se sve više bavi uticajem okoline na aktiviranje gena kao i razvijanje fenotipova (izgleda došlo iz dupeta u glavu, a ima valjda i one stare engleske opsesije nurture vs nature). Daleko od toga da sam stručnjak, ali bih rekao da su vam i reference i ideje malo obsolete, out of date kao i samo shvatanje evolucije i onoga što nazivate biologijom. Nisam toliko pompezan da vam preporučujem literaturu, ali bih ipak savetovao malo zdravog razuma i vere u ljude. Ne boli.
vladaxy vladaxy 11:19 02.08.2011

Re: Konfuzija

a ono svi su složili da je samoupravni sistem najdelotvorniji, najljudskiji, znači, po božjoj blagotvornoj ideji zamišljen, ne po sotoni kojom su alavi vođeni


Tako je, Jugoslavija je trenutno zemlja sa najjačom privredom na svetu, odmah iza nje su SSSR, Severna Koreja i Kuba
ljuboten ljuboten 11:54 02.08.2011

Re: Konfuzija

a ono svi su složili da je samoupravni sistem najdelotvorniji, najljudskiji, znači, po božjoj blagotvornoj ideji zamišljen, ne po sotoni kojom su alavi vođeni


Tako je, Jugoslavija je trenutno zemlja sa najjačom privredom na svetu, odmah iza nje su SSSR, Severna Koreja i Kuba


Eto, i to nisi čuo! Jugoslaviju su rasturili alavi a člnaovi SKJ, uz pomoć alavih, a to uvek znači pokvarenih, sa Zapada.
Ne očekujem da znate da su se u američkim koleđima prikazivali snimljeni filmovi, napr. iz Tekstilnog kombinata "1 Maj" iz Pirota, kako su ljudi bili srećni dok rade, kako ručaju u lepo uređenom restoranu sa kvalitetnom hranom, pa odmaraju šetnjom kroz fabrički park sa jezerom u kome plove labudovi. Zar još niste čuli da preko milion ljudi u Srbiji nema za hranu, odkada se uvodi alavi kapitalizam?! Odite nekada baciti đubre do kontejnera, pa da vidite da izgladneli čekaju na red.
jednatanja jednatanja 12:09 02.08.2011

Re: Konfuzija

Da ti Kinezi nemaju kome da prodaju ne bi ni proizvodili. Oni samo ponudom zadovoljavaju potražnju..


Da, ali kineska roba se globalno pojavila 90-tih. Pre toga, nije nikom trebala. Ne znam mnogo o ekonomiji, ali znam da ta roba nekim slučajem NIJE dostupna, niko se ne bi setio da mu nedostaje, pogotovo kad je u pitanju netehnološka ili "kopirana" roba, iako jeftina, sumnjivog kvaliteta. Za sada nam još ništa visoko-tehnološko, inovativno nije došlo iz Kine, ali ne znači da neće u budućnosti.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:15 02.08.2011

Re: Konfuzija

princi

На крају, зашто владаxy дрежди овде на блогу и пропагира своју верзију либератријанских идеја? Ја бих рекао зато што мисли да је то добро за људе а не зато да би зарадио. Према томе, он овиме добије задовољење неке унутрашње потребе која нема никакве везе са зарадом.

vladaxy

Ali moram i da zaradim nešto (na poslu), i tu gledam da ulažem minumum napora da bih obavio neki zadatak...

A libertarijanizam je, za razliku od socijalizma i komunizma, definitivno dobar za ljude

Не дрежди само Vladaxy

Saša Radulović Saša Radulović 12:30 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ako je nešto potpuno deregulisano onda je liberalno (slobodno). A ako Liberalni kapitalizam nikad nije dobio šansu, onda je sve bilo regulisano...


Ovakvo poimanje liberalne ekonomije i liberalizma je bukvalno i samim tim lišeno razmatranja suštine, pa onda i beskorisno u razgovoru na temu. Ne postoji apsolutno slobodno, niti postoji apsolutno neregulisano. Čak i najzagriženiji pobornici ukidanja svake regulacije pod tim ne podrazumevaju regulaciju obligacionih odnosa u formi zakona ili regulaciju nasilja (bolje reći potpunu zabranu nasilja), krađe, otimanja itd.

Nije pitanje da li regulacija, već koliko regulacije. A da bi odredili koliko, moramo odrediti šta je cilj. Ciljeva ima raznih. Mene kao cilj interesuje bogaćenje društva.

Po tebi znači nije problem ogromna državna potrošnja, nego što država malo otima onima koji zarađuju novac?


Kod nas javne potrošnja jeste najveći problem. U Americi ne. Kao što rekoh u tekstu, mislim da je na strani potrošnje problem u budžetu odbrane i troškovima zdravsta za šta mislim da su glavni krivici alave privatne korporacije i nesposobnost države da reguliše tu oblast na način koji je u interesu poreskih obveznika.

Dr M Dr M 12:36 02.08.2011

Re: Konfuzija

Dawkins je tu knjigu napisao još 1976


U kom segmentu je opovrgnuto načelo ekonomičnosti?

Ja sam samo ukazao na osnovnu polaznu tačku koja se zanemaruje kad pričamo o krajnjem ishodu, makroekonomiji.

Dokaži da ovo načelo ne funcioniše, ja nisam tvrdoglav i zahvalan sam onom ko me izvede iz zablude.

Nema potrebe da budeš ličan, ovo je diskusija medju ljudima koji bi da žive bolje a ne znaju kako.
alselone alselone 12:37 02.08.2011

Re: Konfuzija

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:41 02.08.2011

Re: Konfuzija

Kod nas javne potrošnja jeste najveći problem. U Americi ne. Kao što rekoh u tekstu, mislim da je na strani potrošnje problem u budžetu odbrane i troškovima zdravsta za šta mislim da su glavni krivici alave privatne korporacije i nesposobnost države da reguliše tu oblast na način koji je u interesu poreskih obveznika.

Приватне корпорације и држава, тј. управа (председник) и законодавство (представнички дом + сенат), представаљају подударност интереса, нарочито ако се узме у обзир опорезовање - потрошња, те повици за повећањем пореза воде ка њиховом даљем зближавању, и одаљавању од осталих грађана (који све више постају буџетски корисници, а све мање порески обвезници).

Све то има свој век, па ће се приватне корпорације, попут Принцијевог навода HSBC-а, преселити тамо где је време лепше, тј. здравија атмосфера, без токсичних дугова, жучних грађана итд.
bookez bookez 12:42 02.08.2011

Re: Konfuzija

Vidis problem je sto kompanije svojom "alavoscu" dovode same sebe u opasnost od potpunog kraha, jer ne razmisljaju globalno, posebno kada proguravaju zakone koji ce im omoguciti kratkorocno bogacenje, a dovesti celo drustvo u propast. Sigurno si gledao film o Dzonu Nesu, ili cuo o problemu dva zatvorenika. Moras se odreci necega da bi na duge staze i ti (a i drustvo) prosperirali, iliti nema bogatasa bez srednje klase (zdrave i pametne srednje klase i sto je moguce brojnije).

Drustvena evolucija ce isfiltrirati drustva koja su najefikasnija, proces je spor, ali efikasan.
Saša Radulović Saša Radulović 12:55 02.08.2011

Re: Konfuzija

da je kapitalizam najbolji sistem svet


Kapitalizam i jeste najbolji sistem koji znamo. Dokazano. Kao i svaki drugi sistem, potrebna je njegova regulacija kako bi radio u interesu društva. U alavom kapitalizmu, ova regulacija je narušena i imamo posledice.

svi su složili da je samoupravni sistem najdelotvorniji


Možda ako zanemarimo sve činjenice, zažmirimo na oba oka, i maštom se vratimo u našu lepu mladost kada ništa nije bilo teško i kada je i to malo što smo imali bilo dovoljno i nama lepo.

Na žalost, ovaj sistem je doživeo potpun ekonomski krah, još sedamdesetih godina i njegove posledice osećamo i danas.
highshalfbooze highshalfbooze 13:05 02.08.2011

Re: Konfuzija

Mene kao cilj interesuje bogaćenje društva.

Liberalni kapitalizam uopšte i nema za cilj bogaćenje društva.
Dokaz za to je zdravstveni sistem. Istorija nije videla takav zločina prema svom sopstvenom stanovništvu.

nesposobnost države da reguliše tu oblast

Nisu oni nesposobni. Oni su korumpirani. I rade za onoga ko ih plaća. Problem je ozakonjene korupcije.
Alava privatna korporacija kupi senatora. Senator radi za alavu privatnu korporaciju.
jednatanja jednatanja 13:10 02.08.2011

Re: Konfuzija


Lav je gladan i juri za stadom antilopa. Ne juri najbržu, onu na čelu stada, dovoljno mu je da stigne najsporiju, koja je, verovatno i najdeblja.

Тачно је да воле да раде ефикасно, да воле мајсторство, елеганцију, лакођу, рад са утрошком што мање енергије, али није тачно да то раде (само) због зараде.


Sad se malo unosimo biologiju u ekonomiju, ali podržala bih argument dr.M još jednim primerom iz biologije : ljudi su (evolucijom) nasledili afinitet prema hrani sa najviše energije, a hrana sa najviše energije su masti i šećeri. Iz prirode retko dobijemo takav koktel energije kao što se nalazi danas u prerađenoj hrani. U Coca-Coli ima više fruktoze nego u jabuci, u čistom odresku manje masti nego u "chicken nugget-u". A industrijska hrana je danas jedna od najjeftinijih na tržištu, kada se meri odnos cene prema kaloriji. Za jedan dolar danas možeš dobiti 1200 kalorija čipsa i keksa, isti dolar kupuje samo 250 kalorija od šargarepe.

Ovaj primer samo da potvrdi da evolucija nije tako udaljena od ekonomije kao što se misli. Naravno, kao što je princi rekao, čovek ima i svest, pa može da se iz raznih razloga počne ponašati i suprotno onom na šta ga priroda nagoni, na primer da pije sok od šargarepe umesto Coca-Cole...
petar_p petar_p 13:11 02.08.2011

Re: Konfuzija

"Na žalost, ovaj sistem je doživeo potpun ekonomski krah, još sedamdesetih godina i njegove posledice osećamo i danas."

Ekonomski krah socijalistickih zemalja je povezan sa hladnim ratom i iscpljujucom trkom u naoruzanju. Istocni blok tu trku nije mogao da izdrzi, sto je dovelo do ekonomskog kraha, a kao posledica ekonomskog kraha doslo je do sloma sistema. Znaci tim redom: ratovi zvezda -> trka u naoruzanju -> ekonomski krah -> slom ideologije. Nije dakle uopste rec o tome koji sistem je efikasniji, vec je rec o sukobu jaceg i slabijeg. Uostalom, vecina blogera ovde ne bi imali fakultetsko obrazovanje da su morali da plate paprene skolarine kao u usa, tj. hteli to mi da priznamo ili ne, pored svih mana, mnogi od nas su zapravo 'deca' tog sistema, i treba imati barem toliko iskrenosti pa to priznati.
Dr M Dr M 13:45 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ekonomski krah socijalistickih zemalja je povezan sa hladnim ratom i iscpljujucom trkom u naoruzanju. Istocni blok tu trku nije mogao da izdrzi, sto je dovelo do ekonomskog kraha, a kao posledica ekonomskog kraha doslo je do sloma sistema. Znaci tim redom: ratovi zvezda -> trka u naoruzanju -> ekonomski krah -> slom ideologije. Nije dakle uopste rec o tome koji sistem je efikasniji, vec je rec o sukobu jaceg i slabijeg.


Meni se čini da je ovde tok obrnut. Ekonomski neefikasni sistem nije mogao da izdrži trku sa efikasnijim. Da je komunistički način proizvodnje bio efikasniji od kapitalističkog, mogao bi da skupi pare za trku u naoružanju i da nametne svoju ideologiju, masama privlačniju zbog socijalne sigurnosti i uravnoteženije raspodele.
princi princi 13:59 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ekonomski neefikasni sistem nije mogao da izdrži trku sa efikasnijim. Da je komunistički način proizvodnje bio efikasniji od kapitalističkog, mogao bi da skupi pare za trku u naoružanju i da nametne svoju ideologiju, masama privlačniju zbog socijalne sigurnosti i uravnoteženije raspodele.

Čekajte, ali ova kriza jasno pokazuje da je ta pobeda bila vrlo, vrlo privremenog karaktera. Drugi rečima, ona pokazuje da kapitalizam ni izbliza nije bio tako efikasan kao što se predstavljao, već da je to prividno bogatstvo bilo posledica nikako efikasnosti ekonomije već prekomernog zaduživanja. Ili ja ne razumem dobro uzroke ove krize?
pedja1008 pedja1008 14:02 02.08.2011

Re: Konfuzija

Steta sto ti nisi bolje citao Marksa. Jer Marks je mnogo toga objasnio, i Marks nije stvorio komuniste i komunizam, on je uvek govorio o evoluciji za razliku od komunista i fasista koji su se zalagali za revoluciju i crpeli ideje iz Sorelovih dela.
mikimedic mikimedic 14:11 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ne očekujem da znate da su se u američkim koleđima prikazivali snimljeni filmovi, napr. iz Tekstilnog kombinata "1 Maj" iz Pirota, kako su ljudi bili srećni dok rade, kako ručaju u lepo uređenom restoranu sa kvalitetnom hranom, pa odmaraju šetnjom kroz fabrički park sa jezerom u kome plove labudovi.







Dr M Dr M 14:23 02.08.2011

Re: Konfuzija

ona pokazuje da kapitalizam ni izbliza nije bio tako efikasan kao što se predstavljao, već da je to prividno bogatstvo bilo posledica nikako efikasnosti ekonomije već prekomernog zaduživanja.


Ja mislim da je kapitalizam vrlo efikasan u proizvodnji ali je posrnuo kad je u pitanju raspodela. Deregulisanje raspodele je dovelo do opšteg grabeža. Srećom, ovo je moguće popraviti, samo što oni koji to mogu da urade, imaju interes da se deli po sistemu vučjeg čopora. Bolje bi im bilo da se trgnu, pre nego što im neka revolucija ne zakuca na vrata.
tihomir_simcic tihomir_simcic 14:26 02.08.2011

Re: Konfuzija

Liberalni kapitalizam uopšte i nema za cilj bogaćenje društva.
Dokaz za to je zdravstveni sistem. Istorija nije videla takav zločina prema svom sopstvenom stanovništvu.

Ovakva razmišljanja su direktno objašnjenje zašto su zemlje kao Srbija ili Bosna i Hercegovina potpuno degenerisani sistemi.
Na zapadu sve firme,sva osiguranja(zdravstvena,poljoprivredna...), zasnivaju se na anticipaciji razvoja društvenih dogadjaja,tj., faktorima rizika u buducem periodu.Ti faktori rizika odredjuju cijenu usluge. Naprimjer: Ja pušim dvije kutije cigareta i unosim oko 9465 kalorija dnevno i trebam zdravstveno osiguranje.Moj brat blizanac takodje treba takvu uslugu ali ne puši i jede oko 2001 ca dnevno. Agent obračunava meni jednu a njemu drugu cijenu. Šta je tu sporno? Anticipiram da će zli jezici odmah reći:"Ali u Austriji nije tako".
Da ali u Austriji jedna kutija cigareta košta 4 ojra i u toj cijeni veliki dio novca odlazi u neki fond koji pokriva troškove liječenja rizičnog ponašanja. Sistem je jednostavno drugačiji i biće takav dokle bude odrziv.Tačka.
Zašto je Srbija zatucana, siromašna,prljava?
Zato što nema nikakav sistem koji se zasniva na anticipaciji nečega.Nema ni u jednoj društvenoj oblasti.Cigarete su jeftine. Svi krkaju i piju a svi osigurni.Vozači motocikala ne nose kacige.
Primjer zašto je Srbija siromašna.
Scenario 1. Klinac, ca. 17 god. vozi skuter,ne nosi kacigu, pada i udara glavom od trotoar. Lobanja mu puca na pola. Troškovi: Hitna pomoć,zaustavljanje saobraćaja, skupa operacija glave i ugradnja titanijumske ploče.
Scenario 2. Klinac, ca. 17 god. vozi skuter i nosi kacigu, pada i udara glavom od trotoar. Troškovi: 0
Ergo. ..... fašisti,neofašisti, trockisti,žabari, majke u crnom, tate u roze i ostali govnari UJEDINITE SE!!!
gorran2 gorran2 14:26 02.08.2011

Re: Konfuzija

Liberalni kapitalizam (laissez-faire) je jedan savršen sistem.
Osim par manjih slabosti:

1) Ne postoji, osim kao ograničeni momenat sistema

2) Ne postoji realna društvena snaga, društveni sloj koji ga zastupa. Postoje naravno najbogatiji - ali oni zastupaju liberalna načela samo za "ostale", a za sebe teže da prigrabe privilegije i monopole posredstvom politike i države, dosledno sledeći isti osnovni pokretač/motiv koji je u osnovi ideje laissez-faire.

3) Ima ogromnu motivacionu snagu. Ali ta motivaciona snaga u stvari nije usmerena na koristan rad - osim ako nije baš neophodno. Varijante "namlati novac i beži", indukovanje kojekakvih potrošačkih histerija za potpuno beskorisnim stvarima, su sasvim legitimne poslovne strategije. Ali nemaju neko osobitu društveniu korist.

4) Ima ogromnu regulacionu moć. Eliminiše neracionalne, nagrađuje racionalne. međutim, njegova regulatorna magija ima određeno kašnjenje u odnosu na stvarnost. Tako nastaju periodične krize, u realnom i finansijskom sektoru. One proizvode krupne društvene traume i predstavljawju pokretačku snagu raznih ekstremnih pokreta.

5) Nema cilj. Ima samo princip međusobne konkurencije mnoštva privrednih subjekata, i pretpostavku - na osnovu s predrasudom uzetih uzoraka - da će taj princip proizvesti izbalansiranu privredu i bogato zdravo društvo. Sve to, naravno, daleko od toga da je dokazano.

6) Osim konkurentskog/antagonističkog stava unutar mnoštva privrednih subjekata, ova ideja povlači i antagonistički stav svih njih prema opštim dobrima. Prednost naravno stiče onaj ko je u stanju da uz što manje "prateće troškove" eksploatiše prirodna bogatstva, od kojih mnoga nisu obnovljiva. Za sada, mogli smo pratiti ekspanziju ovog principa kako, poput nekakve globalne oluje, putuje svetom i iscrpljuje prirodne i ljudske resurse. Naravno, ostavlja iza sebe i mnogo dobra. Osim toga, potpuno je nepovratan - stvara generacije nesposobne i nespremne na neku alternativu. A sve to u situaciji kada uopšte ne znamo kakav će biti preovlađujući ishod.

Dakle, ne postoji, niko ga iskreno ne zastupa, a i kad bi se dosledno primenio, verovatno bi vrlo brzo uništio civilizaciju. Ali u svakom slučaju vredi razmatranja.

Uostalom, za sada alternativa ne postoji, osim jahanja na tom razjarenom biku i držanja za rogove. Do nekog sledećeg velikog udara u zid, kad će se možda raširiti novi talas monstruoznih ideja.
princi princi 14:29 02.08.2011

Re: Konfuzija

Dr M

Ja mislim da je kapitalizam vrlo efikasan u proizvodnji ali je posrnuo kad je u pitanju raspodela. Deregulisanje raspodele je dovelo do opšteg grabeža. Srećom, ovo je moguće popraviti, samo što oni koji to mogu da urade, imaju interes da se deli po sistemu vučjeg čopora. Bolje bi im bilo da se trgnu, pre nego što im neka revolucija ne zakuca na vrata.

U kojoj proizvodnji, kad je sva proizvodnja danas u Kini? Između 60% i 70% BDP-a svih zapadnih država (uključujući i Nemačku) nema ništa sa proizvodnjom nego je iz domena "prodaja usluga"- birokratija, advokati, papiri, intelektualno vlasništvo, softver, škole...

Vi gore pričate da je čovek čoveku vuk, i da je samo profit važan a sad se zalažete za nekakvu, ničim izazvanu ni motivisanu solidarnost.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 14:35 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ja samo znam da su u doba hladnog rata i na granici SSSRa i na granici USA bile postavljene rampe i bodljikava zica.

Kod prve zemlje da zaustave bezanje, kod druge zemlje da zaustave ilegalne ulaske.

Toliko....
gorran2 gorran2 14:37 02.08.2011

Re: Konfuzija

domazetovic.andrej
Ja samo znam da su u doba hladnog rata i na granici SSSRa i na granici USA bile postavljene rampe i bodljikava zica.
Kod prve zemlje da zaustave bezanje, kod druge zemlje da zaustave ilegalne ulaske.
Toliko....

Fino.
Sad možeš mirno da isključiš mozak, i eksploatišeš to saznanje narednih 200 godina.
U skladu sa principom racionalnosti u prirodi.
Dr M Dr M 14:41 02.08.2011

Re: Konfuzija

U kojoj proizvodnji, kad je sva proizvodnja danas u Kini?


I u Kini je organizacija proizvodnje kapitalistička. Dok je bila komunistička, crkavali su od gladi.

To, za usluge, i ja mislim da je predimenzionirano. Naravno, pitanje je šta su neophodne usluge, van direktne proizvodnje, a šta je prodaja magle, čega u ovih 70% ima najviše.


Vi gore pričate da je čovek čoveku vuk, i da je samo profit važan a sad se zalažete za nekakvu, ničim izazvanu ni motivisanu solidarnost.


Ja sam pričao kako jeste a ne kako bih ja voleo da bude. Altruizam mi je u krvi.
Čak i krvna grupa mi je 0, Rh neg, univerzalni davalac.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 14:54 02.08.2011

Re: Konfuzija

gorran2

domazetovic.andrejJa samo znam da su u doba hladnog rata i na granici SSSRa i na granici USA bile postavljene rampe i bodljikava zica.Kod prve zemlje da zaustave bezanje, kod druge zemlje da zaustave ilegalne ulaske.Toliko....Fino.Sad možeš mirno da isključiš mozak, i eksploatišeš to saznanje narednih 200 godina.


Ne Gorane. Samo ne zelim da palamudim iz Srbije o vaskolikoj pravdi vec je dovoljno da posmatram sta slobodni ljudi svojom slobodnom voljom odlucuju da urade kada im te slobode i dozvolite. U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?
gorran2 gorran2 15:02 02.08.2011

Re: Konfuzija

domazetovic.andrej
gorran2

domazetovic.andrejJa samo znam da su u doba hladnog rata i na granici SSSRa i na granici USA bile postavljene rampe i bodljikava zica.Kod prve zemlje da zaustave bezanje, kod druge zemlje da zaustave ilegalne ulaske.Toliko....Fino.Sad možeš mirno da isključiš mozak, i eksploatišeš to saznanje narednih 200 godina.

Ne Gorane. Samo ne zelim da palamudim iz Srbije o vaskolikoj pravdi vec je dovoljno da posmatram sta slobodni ljudi svojom slobodnom voljom odlucuju da urade kada im te slobode i dozvolite. U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?

Najpopularnija valuta US dolar, a najpopularnije osvežavajuće piće votka.
Sasvim racionalan jedan svet na koji se bezuslovno valja ugledati
vladaxy vladaxy 15:07 02.08.2011

Re: Konfuzija

U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?


I svi sad pišemo kuckamo na kapitalističkim računarima, umrežujemo se preko kapitalističkog interneta alavih korporacija.... Ne vredi Andrej, ovde je samoupravljanje i socijalizam toliko pustilo korenje da se nikada nećemo oporaviti, nego ćemo lagano propadati i nestati kao zemlja..
princi princi 15:09 02.08.2011

Re: Konfuzija

U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?

A šta to današnja Rusija ima zajedničko sa SSSR-om koji je bio sa pogrešne strane proverbijalne bodljikave žice?

Štaviše, današnja Rusija je mnogo više free market nego što je to USA ikada bila, pa opet ne vidimo ljude da se nešto previše biju da idu da žive u Rusiji.
gorran2 gorran2 15:19 02.08.2011

Re: Konfuzija

vladaxy
U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?

I svi sad pišemo kuckamo na kapitalističkim računarima, umrežujemo se preko kapitalističkog interneta alavih korporacija.... Ne vredi Andrej, ovde je samoupravljanje i socijalizam toliko pustilo korenje da se nikada nećemo oporaviti, nego ćemo lagano propadati i nestati kao zemlja..

Pogrešno je prikazivati ovo kao izbor između dve opcije u nekakvom istorijskom vakuumu.
Ne postoje dve opcije.
Postoji samo jedan način proizvodnje - tržišni.
Uopšte nije sporno da li je on dobar, ni da li je najbolji.
Za sada, nema alternativu.

Radi se o jednom drugom problemu:
Naime, postoje snage koje su uspešnost tržišnog privrednog sistema na jednom suštinski ograničenom uzorku bez dovoljnog osnova uopštile i napravile od njega ideološki model za upravljanje civilizacijom.
Treba primetiti da je problematika razvoja civilizacije, mada tesno povezana, ipak suštinski različita od problema pospešivanja privrednog razvoja u nekom posebnom društvenom i vremenskom kontekstu.

Naravno, postoje entuzijasti desnog libertarijanstva, koji ideju zastupaju iz razloga ubeđenja i vere. Ipak, u suštini, radi se o problematici koja je prevashodno matematička, tako da tu ne bi trebalo da ima mesta za veru, nego bi se valjalo baviti razvojojem modela i analizom.
Međutim, ovi entuzijasti nisu moć koja stoji iza libertarijanske ideje. Njena stvarna moć su najbogatiji, ljudi sa privilegijama, koji je i ne zastupaju iskreno, nego su su u njoj otkrili sredstvo da svoje parcijalne interese u cilju propagande prikažu kao principe.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 15:40 02.08.2011

Re: Konfuzija

Vidis - ja to posmatram malo drugacije. Gledam sta mi je polazna osnova i moralni osnov drustvene interakcije.

Po meni, sloboda koja po mom shvatanju ne postoji bez neprikosnovenog prava na privatnu svojinu. Jednostavno zelim da imam nesto svoje - od cekica preko automobila do stana, porodice, zelja, snova, ... Sistem koji ove zelje sistematizuje je kapitalisticki. Marks je i pravio razliku po pitanju vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju gde je glorifikovao ljudski rad, a nipodastavao kapital, iako je oboje potrebno u proizvodnji i stvaranju nove vrednosti. Srbi i danas glorifikuju radnike i svesrdno pljuju po vlasnicima kapitala. Eto ispljuvase Ceptera na info stranicama. Jedino tolerisu bogatstvo sportista i uopste im ne smeta ako ti isti ni dinara poreza ovoj zemlji ne uplate. A industrijalcima bi skinuli i kozu sa ledja.

Socijalizam - komunizam - je zeleo kolektivitet nad vlasnistvom. Pa su deca zajednicka, pa je imovina zajednicka, pa je fabrika zajednicka, ... Pokazalo se da ako pojedinac nema nista sto je njegovo i zeli nesto svoje u sistemu gde je sva zajednicko dolazi do problema. Sistem nije bio po meri ljudi i zato je i propao.

Na zalost, kapitalizam koji danas vlada u svetu - bankarizam - nije onaj o kome ovde filozofski pricamo. Tako da ko vidi ovo danas nije ni cudo sto mu se ne svidja.
paki_i_paki paki_i_paki 16:45 02.08.2011

Re: Konfuzija i jaja labudova

mikimedic
Ne očekujem da znate da su se u američkim koleđima prikazivali snimljeni filmovi, napr. iz Tekstilnog kombinata "1 Maj" iz Pirota, kako su ljudi bili srećni dok rade, kako ručaju u lepo uređenom restoranu sa kvalitetnom hranom, pa odmaraju šetnjom kroz fabrički park sa jezerom u kome plove labudovi.






jes pa su ameriknci tražili vize za Pirot. I još si zaboravio da su i zimi imali paradajz u menzi a ljeti je mogao kome se gadi more da ide na skijanje.
samo si zaboravio jednu stvar
farmerke su im bile "qurac klonirane ovce" smeće i škart. Čak su ih RADNICI mogli dobit za Đž. ipak njihova deca bi padala u stupor rađe nego da ih nose.
oni su hteli Casuci,Rifle,Amigo, Levi's,LEE...
al tebi je poimanje privrede izglea da te ko mečku Božanu odvezu i dovezu sa parknga ispred dobitog stana a tamo umesto posla vrtna zabava u menzi
paki_i_paki paki_i_paki 16:49 02.08.2011

Re: Konfuzija

U kojoj proizvodnji, kad je sva proizvodnja danas u Kini? Između 60% i 70% BDP-a svih zapadnih

A ko "ižinjava " jes da se u Kini radi ejpl al su ga sočinili nege drugde
ljuboten ljuboten 17:09 02.08.2011

Re: Konfuzija

Svako normalan gleda da sa što manje rada zaradi što više. To je jednostavno u ljudskoj prirodi.


То је, чини се, основна грешка у размишљању.


Nije.

Biologija funkcioniše po načelu ekonomičnosti., po kom se za ostvarenje nekog cilja ulaže najmanje potrebne energije. Komunistički način prozvodnje je propao zato što se ovo nije imalo u vidu.

Šteta što Marx nije bolje čitao Darvina


Kod biljaka i životinja i kod većine ljudi da. No ne kod Oboženih Ljudi, koji su uvek u manjini što ih čini Bogovima. Dok su ostali ljudi bliže biologiji. A kada su u pitanju ljudi, za razliku od životinja, imaju moćni um, onda su to oni koji su u duši zločinci, ako ih neka sila ne kontroliše, a to je država, jer sa njihovom dušom upravlja Sotona, kako je govorio Isus iz Nazareta. Zato je toliko zla u svetu. Zli ljudi su i Isusovu ideju preko Crkve upotrebili da zadovolje svoje biološke potrebe. Ko nije osetio božansko zadovoljstvo kada pomogne ljudima po ceni svoga biloškog zadovljstva, taj i ne može u ovo da veruje, jer je i sam potencijalni zločinavc. Zato je Niče zaključio: "Ko to ne bi učinio zločin, ako mu se ukaže dobra prilika."
vladaxy vladaxy 17:14 02.08.2011

Re: Konfuzija i jaja labudova

farmerke su im bile "qurac klonirane ovce" smeće i škart.


"Pirosi, ma nek se nosi!"
ljuboten ljuboten 17:23 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ne očekujem da znate da su se u američkim koleđima prikazivali snimljeni filmovi, napr. iz Tekstilnog kombinata "1 Maj" iz Pirota, kako su ljudi bili srećni dok rade, kako ručaju u lepo uređenom restoranu sa kvalitetnom hranom, pa odmaraju šetnjom kroz fabrički park sa jezerom u kome plove labudovi.


Ti se keziš ali ja sam to gledao u Pasadeni, blizu L.A.
ljuboten ljuboten 17:34 02.08.2011

Re: Konfuzija

gorran2

domazetovic.andrejJa samo znam da su u doba hladnog rata i na granici SSSRa i na granici USA bile postavljene rampe i bodljikava zica.Kod prve zemlje da zaustave bezanje, kod druge zemlje da zaustave ilegalne ulaske.Toliko....Fino.Sad možeš mirno da isključiš mozak, i eksploatišeš to saznanje narednih 200 godina.


Ne Gorane. Samo ne zelim da palamudim iz Srbije o vaskolikoj pravdi vec je dovoljno da posmatram sta slobodni ljudi svojom slobodnom voljom odlucuju da urade kada im te slobode i dozvolite. U Rusiji je i danas paradoksalno najpopularnija valuta US dolar.... Go figure?


utorak 2.08.2011 | 01:22
Putin: SAD su planetarni parazit
Izvor: Tanjug
Moskva -- Premijer Rusije Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da žive preko svojih mogućnosti "kao paraziti" globalne ekonomije

Putin je ocenio i da dominacija dolara predstavlja pretnju finansijskim tržištima.

"Oni žive preko svojih mogućnosti i prebacuju deo težine svojih problema na svetsku ekonomiju", rekao je Putin grupi mladih iz Kremlja, obilazeći njihov letnji kamp severno od Moskve, preneo je Rojters.

Putin je kazao da se u Rusiji nalazi velika količina američkih akcija i obveznica, tako da ukoliko u Americi prestane da funkcioniše sistem to će pogoditi ceo svet.

"Zemlje kao što su Rusija i Kina drže značajan deo svojih rezervi u američkim vrednosnim hartijama i mislim da bi trebale postojati druge, rezervne valute", kazao je Putin.
Saša Radulović Saša Radulović 20:28 02.08.2011

Re: Konfuzija

Liberalni kapitalizam uopšte i nema za cilj bogaćenje društva.


Liberalni kapitalizam je sredstvo. Društvo i građani imaju cilj - bogaćenje društva. Liberalni kapitalizam je najbolje sredstvo ostvarenje tog cilja. Dokazano.

Kada ukinete regulaciju kojom se sredstvo usmerava u pravcu cilja, dobijate ovo što imamo danas: alavi kapitalizam koji dovodi do bogaćenja malog broja ljudi na račun većine: srednje klase. Svuda u svetu. Ispravna poreska politika je najvažniji instrument regulacije.


Saša Radulović Saša Radulović 20:31 02.08.2011

Re: Konfuzija

Ja mislim da je kapitalizam vrlo efikasan u proizvodnji ali je posrnuo kad je u pitanju raspodela.


Raspodela nije posao kapitalizma. Raspodela je posao države, njenih poreskih zakona, socijalne politike itd. Tako da imamo uspešne i neuspešne kapitalističke sisteme. Zavisno od regulacionog okvira, dobijate drastično različite rezultate. Npr. u Kanadi je izuzetno uspešan.
Saša Radulović Saša Radulović 20:32 02.08.2011

Re: Konfuzija

Po meni, sloboda koja po mom shvatanju ne postoji bez neprikosnovenog prava na privatnu svojinu. Jednostavno zelim da imam nesto svoje - od cekica preko automobila do stana, porodice, zelja, snova, ... Sistem koji ove zelje sistematizuje je kapitalisticki. Marks je i pravio razliku po pitanju vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju gde je glorifikovao ljudski rad, a nipodastavao kapital, iako je oboje potrebno u proizvodnji i stvaranju nove vrednosti. Srbi i danas glorifikuju radnike i svesrdno pljuju po vlasnicima kapitala. Eto ispljuvase Ceptera na info stranicama. Jedino tolerisu bogatstvo sportista i uopste im ne smeta ako ti isti ni dinara poreza ovoj zemlji ne uplate. A industrijalcima bi skinuli i kozu sa ledja.

Socijalizam - komunizam - je zeleo kolektivitet nad vlasnistvom. Pa su deca zajednicka, pa je imovina zajednicka, pa je fabrika zajednicka, ... Pokazalo se da ako pojedinac nema nista sto je njegovo i zeli nesto svoje u sistemu gde je sva zajednicko dolazi do problema. Sistem nije bio po meri ljudi i zato je i propao.

Na zalost, kapitalizam koji danas vlada u svetu - bankarizam - nije onaj o kome ovde filozofski pricamo. Tako da ko vidi ovo danas nije ni cudo sto mu se ne svidja.


Samo da podvučem.
Dr M Dr M 20:41 02.08.2011

Re: Konfuzija


Raspodela nije posao kapitalizma. Raspodela je posao države, njenih poreskih zakona, socijalne politike itd.


Slažem se. Hvala.
paki_i_paki paki_i_paki 20:57 02.08.2011

Re: Konfuzija

"Zemlje kao što su Rusija i Kina drže značajan deo svojih rezervi u američkim vrednosnim hartijama i mislim da bi trebale postojati druge, rezervne valute", kazao je Putin.

Pa nek kuje zlatnu rublju
usput dragi moj rusi su usisali američki korpoativni kapitalizam preko noči.
nesporno puno mana , puno lopovluka a ipak kvantni skok u odnosu na doba Brežnjeva ,Andropova ...
fiskalno odgovorna vlada,
gorran2 gorran2 21:50 02.08.2011

Re: Konfuzija

Najpre smo dobili bajku o komunizmu koji je divan i krasan i savršen, samo se nažalost nigde nikad nije ostvario (mangupi pokvarili)

Evo sad imamo i bajku o kapitalizmu koji je divan i krasan i savršen, samo se zavraga nigde nikad nije ostvario (opet mangupi pokvarili)
freehand freehand 22:04 02.08.2011

Re: Konfuzija

samo se zavraga nigde nikad nije ostvario (opet mangupi pokvarili)

Izvini doktore, kako misliš da se "Kapitalzam" nikad nigde nije ostvario?
gorran2 gorran2 22:37 02.08.2011

Re: Konfuzija

Saša Radulović
Era alavog kapitalizma doživljava potpuni krah svuda u svetu. Ne liberalnog već alavog kapitalizma. Liberalni kapitalizam nikada nije ni dobio šansu.

highshalfbooze
Nisu oni nesposobni. Oni su korumpirani. I rade za onoga ko ih plaća. Problem je ozakonjene korupcije.
Alava privatna korporacija kupi senatora. Senator radi za alavu privatnu korporaciju.

domazetovic.andrej
Na zalost, kapitalizam koji danas vlada u svetu - bankarizam - nije onaj o kome ovde filozofski pricamo. Tako da ko vidi ovo danas nije ni cudo sto mu se ne svidja.

Svi se slažu da pravi liberalni kapitalizam nikad nije postojao, niti postoji danas. kroz istoriju, uvek je u pitanju bio protekcionizam jakih, plus eksploatacija silom i posredstvom političke dominacije. Ni ovo što sad imamo kanda nije "pravi" kapitalizam, nego, na primer, "bankarizam".

Pa sad libertarijanci smatraju da treba ostvariti taj mistični "pravi kapitalizam", pa ćemo živeti srećni zauvek.

Samo, to je u domenu čiste spekulacije. Za sada ne postoji neka društvena formacija koju bi takav projekt zanimao. Marksisti su bar imali mitologizovani "proletarijat".
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 22:56 02.08.2011

Re: Konfuzija

Svi se slažzu da pravi liberalni kapitalizam nikad nije postojao, niti postoji danas. kroz istoriju, uvek je u pitanju bio protekcionizam jakih, plus eksploatacija silom i posredstvom političke dominacije. Ni ovo što sad imamo kanda nije "pravi" kapitalizam, nego, na primer, "bankarizam".

Pa sad libertarijanci smatraju da treba ostvariti taj mistični "pravi kapitalizam", pa ćemo živeti srećni zauvek.


Liberalni kapitalizam JESTE postojao. Od parne masine do zlatnog doba nauke kada su hteli da zatvore patentni zavod u USA jer je 'sve vec bilo izmisljeno'.
1913.e godine dolazi do formiranja Federalnih rezervi u USA, kada je predsednik Vilson bukvalno bio ucenjen sex skandalom da potpise ukaz o formiranju bankarskog kartela koji je monopolizovao i privatizovao pravo na emisiju novca.
1933.e godine Ruzvelt konfiskuje svo monetarno zlato od svog stanovnistva.
1971.e Nikson i fakticki ukida zlatnu podlogu dolara. Tada je unca zlata kostala 35$. Danas je 1600$. Sta mislite ko je doveo do ovolike inflacije?
gorran2 gorran2 23:01 02.08.2011

Re: Konfuzija

Liberalni kapitalizam JESTE postojao

Ha-Joon Chang je u knjizi "BAD SAMARITANS" (koju je Vučko često linkovao) dao dobar istorijski pregled koliko je kapitalizam i u XIX veku, i ranije, bio liberalan, a koliko protekcionistički i intervencionistički.

Postoji ta vera da je nekad postojao, da ga je nekad neko negde video, kao jetija i bigfuta, ali kad pogledaš izbliza, vidiš koliko je uvek bio tesno uvezan sa državom i politikom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:06 02.08.2011

Re: Konfuzija

gorran2
Liberalni kapitalizam JESTE postojao

Ha-Joon Chang je u knjizi "BAD SAMARITANS" (koju je Vučko često linkovao) dao dobar istorijski pregled koliko je kapitalizam i u XIX veku bio liberalan, a koliko protekcionistički i intervencionistički.

И?
Није постојало савршено либертаријанско окружење, али то није ни битно, битно је одступање које је нечијом вољом успостављено. Централизам. Плански. Монетарни.
gorran2 gorran2 23:15 02.08.2011

Re: Konfuzija

Moram da priznam da mi je to omiljeni deo, kad se ispostavi da su Woodrow Wilson, Roosevelt, Dick Nixon i slični - u stvari bili komunisti.
princi princi 01:48 03.08.2011

Re: Konfuzija

Roosevelt

Па "Њу дил" је имао све елементе национал-социјалистичког програма. А приче постојању о слободног тржишта у Америци, УК, Европи, Сингапуру, Аустралији... где год и било кад су чиста фарса- то не постоји нигде осим у главама усијаних српских либертаријанаца који се из својих асистентских и приправничких собичака крваво и до задњег даха боре за остваривање права најбогатијих 1% припадника америчког друштва. ()
ninasimone ninasimone 04:14 03.08.2011

Re: Konfuzija

princi
то не постоји нигде осим у главама усијаних српских либертаријанаца који се из својих асистентских и приправничких собичака крваво и до задњег даха боре за остваривање права најбогатијих 1% припадника америчког друштва. ()

Pa da podjemo njihovom trzisnom logikom i odmotamo "the incentive trail". U par skokova, eto nas do Cato Institute, Heritage Foundation, Stockholm Network (ciji je clan clds.rs)... Na ovom linku mozete i videti listu osnivaca i donatora ovih lobistickih grupa (jer one to neopozivo jesu i pored manje ili vise vesto postavljenih paravana). Who's who u korporacijskom svetu: big farma, big agro, big oil, you name it. A gde se svako od nas nalazi u odnosu na ove gigante, i ciji intersi se ovde brane, procenite sami.
princi princi 04:45 03.08.2011

Re: Konfuzija

i ciji intersi se ovde brane

Па бране се интереси инвеститора тих корпорација, а то су махом амерички и западноевропски пензиони и инвестициони фондови. Ако уплаћујеш неку кинту у те фондове, сва је прилика да бране и твоје личне интересе тако што смањују трошкове корпорација и тако повећавају твој лични профит на средства која си уложила. Да се не лажемо, у тој игри можда има наивних, али не и превише невиних.
ninasimone ninasimone 06:21 03.08.2011

Re: Konfuzija

princi
i ciji intersi se ovde brane

Па бране се интереси инвеститора тих корпорација
Brane se pre svega interesi krupnih investitora (tih 1%), mali sa svojim mutual funds su kolateralna steta. A tako su korisni. Mogu da se kao virsle napakuju misterioznim mesom, zarade izgledaju tako plump kad se uracunaju benefits, a i zgodni su kao taoci. Samo uperis pistolj u 401(k) i eto bailout. Usput vices iz sveg glasa drz'te lopova i upires prstom u social security.
highshalfbooze highshalfbooze 07:45 03.08.2011

Re: Konfuzija

Saša Radulović
Kada ukinete regulaciju kojom se sredstvo usmerava u pravcu cilja, dobijate ovo što imamo danas: alavi kapitalizam


Kada pojedinci u cilju sticanja kapitala, što je i primarni cilj, prilagode regulaciju kojim se sredstvo usmerava u pravcu cilja svojim potrebama, dobijate ovo što imamo danas: alavi kapitalizam.

Ako vi kažete da liberalni kapitalizam nije dobio svoju šansu, tom logikom ni komunizam nije dobio svoju šansu.
Saša Radulović Saša Radulović 19:56 03.08.2011

Re: Konfuzija

Ako vi kažete da liberalni kapitalizam nije dobio svoju šansu, tom logikom ni komunizam nije dobio svoju šansu.


Nije baš. A ni približno :)

Prvo, koncept komunizma je propao. Dokazano je da ne radi. I uz ogromne ljudske i ekonomske žrvte onih koji su sa njim eksperimentisali.

Kapitalizam radi. Kapitalizam je zasnovan na privantnom vlasništvu. Zavisno od regulacije koja ga uređuje, ima razne oblike. To je i njegova najveća snaga: adaptibilnost i prilagodljivost. Može biti human ili nehuman, zavisno od regulacije. Pogreške u regulaciji kreiraju krize i probleme, koje se ispravljaju.

Deregulacija, ili nedostatak dobre doze regulacije, kreira krize kao što je ova današnja. Ja ovu kombinaciju nedostatka prave regulacije zovem alavi kapitalizam. Ima i drugih naziva.

Pronalaženje najboljeg ekonomskog sistema je civilizacijski projekat na kome radi celo čovečanstvo od kako se beleži istorija. Sve sa dalekim ciljem bogaćenja društva i ostvarenja ljudskih sloboda i lične sreće. Sva najuspešnija društva današnjice u tom rešenju koriste sredstva i kompromise među akterima društva, kao što su: liberano (pojedinac), humano (društvo), kapitalizam (privatno), država (zajedničko), demokratija (volja većine), ustav i ljudska prava (ograničenje na volju većine) i tako te stvari. Države danas pronalaze rešenja u različitim kombinacijama ovih sredstava i konstruišu ih zakonima i institucijama sistema.

I sve ovo uz svu zloupotrebu, sukobljene interese, odnose velikih i malih, lobiranje, potkupljivanje, uticaj velikog kapitala ...

Ja pravu mešavinu zovem liberalni, humani, demokratski kapitalizam. I naivno verujem da je dostižna i da će pobediti. Društvo koje je najbliže ovoj mešavini iz mog iskustva je Kanada.

d j o l e d j o l e 08:24 02.08.2011

...

Međutim, ono što smo imali je sporiji rast prihoda od poreza na dohodak i korporativnog poreza od GDP-a i brži rast rashoda za zdravstvo i odbranu od GDP-a.


Da li je trend sporijeg rasta poreza na dohodak i korporativnog poreza u odnosu na GDP važio jednako za mandate i republikanskih i demokratskih predsednika tokom ere o kojoj govorite. Šta je tih 40 godina pokazalo u smislu razlika između demokrata i republikanaca glede odnosa prema poreskoj i socijalnoj (zdravstvo, ili šta god već što je u US merilo socijalne politike) politici.


tako da se višak akumulira u specijalnom fondu koji će služiti za pokrivanje rupa koje se očekuju od naleta baby boom generacije koja polako ali sigurno ulazi u penziju

Ako je baby boom nakon II sv. rata obeležio čitavu drugu polovinu 20. veka u smislu kulturoloških, ekonomskih i tehnoloških promena kojima je doprineo, kako sada stvari stoje u US glede baby GDP-a. Da li je trend sličan onome sa početka druge polovine 20. veka, ili se sada više oslanjaju na uvoz kadrova. Mislim, i to bi moglo da bude ilustrativno za globalnu politiku svetske sile, jer kako možete da privučete radnu snagu na svoje u suštini ostrvo u vreme krize, sem da krizu proizvedete u zemljama iz kojih vam je radna snaga potrebna.

Ne liberalnog već alavog kapitalizma. Liberalni kapitalizam nikada nije ni dobio šansu.

Kako nije dobio šansu. Dobio je više šansi nego drugi mogući tržišni sistemi. Jedino što se izgleda pokazalo da je potreban uslov da bi uspeo i taj da glavni liberalni kapitalisti budu istovremeno i sveci.

Nešto slično komunizmu. Koji bi izgleda uspeo jedino ako bi svi ljudi bili sveci.
Saša Radulović Saša Radulović 12:37 02.08.2011

Re: ...

Da li je trend sporijeg rasta poreza na dohodak i korporativnog poreza u odnosu na GDP važio jednako za mandate i republikanskih i demokratskih predsednika tokom ere o kojoj govorite.


Od normale značajno odstupa u vreme W ere. Mada se koreni mogu videti i ranije. Temelje je udario Regan. Demokrate te temelje nisu menjali. Za promene su uglavnom zaslužni republikanci.

Kako nije dobio šansu. Dobio je više šansi nego drugi mogući tržišni sistemi


Ovo je mnogo šira tema. Pisao sam o tome dosta do sada. To što vi čini mi se mislite da je liberalnim kapitalizmom, je u stvari alavi kapitalizam zasnovan na monopolima.
d j o l e d j o l e 17:29 02.08.2011

Re: ...

To što vi čini mi se mislite da je liberalnim kapitalizmom, je u stvari alavi kapitalizam zasnovan na monopolima.

U svakom slucaju su imali priliku da u praksi sprovedu ideje liberalnog kapitalizma, bar su se formalno za to zalagali i govorili da upravo to sprovode dok su radili ono sto su radili. E sad, sto je od liberalnog kapitalizma u teoriji doslo do alavog monopolskog kapitalizma u praksi, to ili govori o ispravnosti same teorije ili govori o samim ljudima koji su je spovodili (eto jos jedne slicnosti sa komunizmom).
background noise background noise 09:08 02.08.2011

Jel ovo

http://www.youtube.com/watch?v=JTzMqm2TwgE


Ima neke veze sa mozgom, ili . . .
mrdax mrdax 09:12 02.08.2011

Greed

Pa smanjis bogatima poreze a onda oni otvore "nova radna mesta".
Stavis lisicu da cuva kokosinjac i onda ona...
Saša Radulović Saša Radulović 12:39 02.08.2011

Re: Greed

To je upravo ludačka logika koja je u Americi i dovela do ovih deficita i rasta duga. Njeno kapitalno delo je siromašenje ogromne većine i koncentracija bogatstva u rukama malog broja ljudi. Srednja klasa to oseća, ali još uvek ne razume zašto im se dešava to što im se dešava.
tom tom 09:46 02.08.2011

struktura budžeta

Najveći prihodi federalnog budžeta su od poreza na dohodak fizičkih lica (oko 40% prihoda), doprinosi (oko 40% prihoda), porezi na profit korporacija (9%).


A gde tu dodje PDV? jel ovih 11%?
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 10:22 02.08.2011

Re: struktura budžeta

A gde tu dodje PDV? jel ovih 11%?


U USA nema PDVa. Postoji sales tax sto cini prihod drzava, a ne federalne vlade.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana