Nauka| Tehnologija

Tesla u Chikagu

lidiaz RSS / 07.08.2011. u 04:57

Tesla_1.jpg 

Od danas (ili juce?) u Chikagu se moze videti izlozba o Nikoli Tesli. Izlozba je u Navy Pier-u, i cini mi se da je mesto dobro odabrano. Navy Pier je dugacak dok gde se nalazi trzni centar, uglavnom sa suvenirima, vrteska i nekoliko slicnih sprava iz zabavnih parkova, polazna stanica brodova I brodica koji voze po Michigenskom jezeru I Chikashkim rekama. Tako da je uvek prepuno.

 

Mi smo bili tamo oko pola sata, mala je izlozba, ali je bilo dosta ljudi. Volonteri su nasa deca koja su odrasla ovde, a donatori nasi ljudi. Mada se u vesti pominje samo Desko. Doneli su eksponate iz beogradskog muzeja. Teslin sestric je licio na njega. Sva objasnjenja su na srpskom, na cirilici, i na engleskom.

Tesla_2.jpg

 

Imali su I nekoliko knjiga, takodje mesavina srpskog i engleskog, ali nijedna nije bila za prodaju, samo kao izlozbeni materijal. Rece nam devojka, volonterka, da mogu da se kupe u Buba Mari (da, znamo, tamo mogu sve nase knjige da se kupe). Ima I kutija za donacije. Nadamo se da ce donacije otici muzeju, a ne za kupovine po Chikagu...

Tesla_3.jpg

 Tesla_4.jpg

Tesla_5.jpg 

Tesla_6.jpg 

Tesla_7.jpg 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 07:59 07.08.2011

Јесам ли ја добро

прочитао да су прогласили 6. август даном Николе Тесле у Чикагу?
lidiaz lidiaz 16:50 07.08.2011

Re: Јесам ли ја добро

Pa i meni se cini da sam to cula,
fantomatsicna fantomatsicna 08:20 07.08.2011

Pa vidi se

I interesovanje je veliko.Mislim da je promocija odlicna.Kad li ce ameri proglasiti Teslu svojim covekom, kad ga izgleda vole vise nego mi?
gordanac gordanac 08:29 07.08.2011

partnerstvo...

...je u pitanju:

The Genius Spark of Nikola Tesla

"The Chicago Council on Science and Technology in partnership with the Belgrade Committee of Chicago Sister Cities international presents The Genius Spark of Nikola Tesla a traveling exhibit of one of the world's most celebrated scientists in its first U.S. visit."

I Lidiji hvala na prikazu i dočaravanju atmosfere "s lica mesta".
lidiaz lidiaz 16:55 07.08.2011

Re: Pa vidi se

Pa smatraju ga svojim :). Serbian-American :).
A i ne vole ga vise nego mi.
Sa Nijagare:


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:17 09.08.2011

Re: Pa vidi se

nisam znao da su rekonstruisali spomenik ispred TF-a i promenili okolish...

ko vam je ovaj Hrvat, shto ga slavite?
st.jepan st.jepan 12:01 07.08.2011

?

mala je izlozba

A zar nije Tesla zaslužio nešto pompeznije?
Ipak, Tesla..., Čikago...!
Mislim, svaka čast na trudu, ali po fotkama, stvar deluje prilično improvizovano, nekako zavičajno, lokalno.., liči na one touching izložbe beogradskih pronalazaća-inovatora...
lidiaz lidiaz 17:01 07.08.2011

Re: ?

Bilo sta pompeznije bi vise kostalo, Doneli su desetak manjih aparata samo.
A i pitanje je sta zelis da postignes. Da je pompeznije i vece, naplacivala bi se karta, pa bi izlozbu posetili samo oni koji idu u muzeje.
Ovako je besplatno, i mnogi slucajni prolaznici ce naici. Samim tim, posecenost moze biti veca.
st.jepan st.jepan 19:39 07.08.2011

Re: ?

lidiaz
A i pitanje je sta zelis da postignes.

Ne znam stvarno šta se želelo postići, ali kakav god da je bio cilj, uveren sam da je Tesla zaslužio više od "koliko se, eto, može".
Tako se brend ne gradi i ne održava, već naprotiv, ruši.
To je ipak bio posao za Državu Srbiju (a ako postoji interes, i za Državu USA).
lidiaz lidiaz 21:16 07.08.2011

Re: ?

Pa bilo je valjda neko predavanje i na Northwesternu.
Ono sto jeste sramota za ovdasnji konzulat da smo mi ovde za ova dogadjanja saznali preko nekih drugih kanala, a na kraju se podsetili na sajtu b92. U NY, dok je Vlada bio konzul, poceli su da salju emailove za bilo sta sto se desava, a ima veze sa nama, nasim ljudima i slicno. Od koncerta Zabranjenog pusenja u Lincoln centru, do promocije CDa naseg dzez muzicara u foto studiju. A cim prvi put odes u konzulat, oni te upisu na mailing listu. I dalje dobijamo pozivnice. Za razliku od toga, iz Chikashkog ne stize nista vec godinama. Oni kao da pokusavaju da ovdasnja desavanja sakriju od nas koji smo ovde. A i tu smo na miling listi (i znamo konzula).
Tako da jeste sramota za Srbiju da se tako radi.

Sto se tice izbora mesta i promocije, da je ulozeno vise i izlozeno na nekom eksluzivnijem mestu prisustvovao bi drugaciji sloj ljudi. Ovako je vise otvoreno za siroke mase, neki ce da svrate jer se nesto desava, neki da se sklone od vrucine. Neki roditelji ce dovesti decu da im pokazu primere levitacije, jajeta koje rotira i slicno.

Mi koji smo saznali i setili se cemo od uveta do uveta, i bloga do fb da prenesemo.

Inace, ovih dana je i Serb Fest u Chikagu. Ovde ima mnogo desavanja, gostovala je Vida Ognjanovic recimo. A mi sve to saznajemo provatnim i neformalnim kanalima...
irvington irvington 22:30 07.08.2011

...

Najvaznije da je drug Konzul sakrio od naroda otvaranje izlozbe. Bitni su podobni i konzulovi drugari . Isti oni, iza kojih unutar srpske zajednice ostaju samo problemi. Poput onih u Kulturnom klubu "Sveti Sava", na imanju Srpske bratske pomoci", unutar crkvenih opstina, itd.
Sve sto su nekadasnji emigranti, teskom mukom stekli, sada se rastura, potkrada i vreba prilika da se uzme koji dolar preprodajom te vredne imovine.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:50 08.08.2011

Re: ?

st.jepan
Ne znam stvarno šta se želelo postići, ali kakav god da je bio cilj, uveren sam da je Tesla zaslužio više od "koliko se, eto, može". Tako se brend ne gradi i ne održava, već naprotiv, ruši.To je ipak bio posao za Državu Srbiju (a ako postoji interes, i za Državu USA).


Zašto bi to bio posao za državu Srbiju? Ili da pojednostavim pitanje - zašto bih ja kao poreski obveznik plaćao izložbu o Tesli u Čikagu? Ili da budem baš eksplicitan - ako hoćete pompeznu Teslinu izložbu, izvolite pa platite.
st.jepan st.jepan 14:00 08.08.2011

Re: ?

vlad_aleksh

st.jepan
Ne znam stvarno šta se želelo postići, ali kakav god da je bio cilj, uveren sam da je Tesla zaslužio više od "koliko se, eto, može". Tako se brend ne gradi i ne održava, već naprotiv, ruši.To je ipak bio posao za Državu Srbiju (a ako postoji interes, i za Državu USA).

Zašto bi to bio posao za državu Srbiju? Ili da pojednostavim pitanje - zašto bih ja kao poreski obveznik plaćao izložbu o Tesli u Čikagu? Ili da budem baš eksplicitan - ako hoćete pompeznu Teslinu izložbu, izvolite pa platite.

Pa prosto, zato što smo navikli da plaćamo za naše koji se u Americi proslave.

Nedavno smo naprimer iskeširali milionče za onu bitangu, napolqa ubicu.
So, Srbija je mogla nešto da iskešira i za Teslu, kojim se (valjda opravdano) toliko diči.

No to je ipak sporedno, ključno je ono u zagradi. Postoji li dakle kod američkih vlasti (i uopšte u Americi, kaogod i u ostatku sveta) puna svest o kolosalnom značaju Teslinog dela (poput svesti koja o tome postoji ovde)?

Postoji li tamo interes da se to delo prezentuje nešto profesionalnije nego što se izlažu heartbreaking pronalasci beogradskih pronalazača-amatera.

Moja ključna zapitanost (ovim povodom) je naime da li je Tesla svetska faca, ili tek naša lokalna uzdanica (poput "Teslinog tajnog oružja" ).

Nije valjda da opet nešto tripujemo?

I nije valjda da se moramo "boriti (i) za istinu" o Tesli?


Edit: katkad je boilje nikako nego ikako.
lidiaz lidiaz 15:29 08.08.2011

Re: ?

Izlozbu nije platila drzava Srbija, vec Srbi koji zive u Americi. Bar jedan sluzbenik drzave Srbije je iskoristio priliku da skokne do Chikaga tim povodom, pretpostavljam i od tih para.

Kod Americkih vlasti postoji samo kolosalna svest o novcu. Tesla nije nepoznat ovde, ima ga u udzbenicima, ima i par spomenika, memorijalnih ploca. Na hotelu u NY gde je ziveo stoji tabla sa njegovim imenom.
S druge strane, Srbija ga je uvek smatrala svojim, pred kraj zivota dobijao je srpsku penziju.

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:32 07.08.2011

Kolorado Springs

Ovde više nema nikakvog traga o Tesli. Kažu da je dole u gradu bio nekakav muzejčić pre dosta godina, ali je to zatvoreno i stvari rasprodate na aukciji (čini mi se da sam čuo da je nešto od toga, srećom, završilo i u beogradskom muzeju). Baš šteta. Obični ljudi, naročito mladji, verovatno ne znaju da je Tesla ikad živeo i radio u Koloradu (znaju geekovi, ovo sam proverio više puta).

Na Pikes Peak-u, gde je bila laboratorija, to jest antena, nema nikakvog traga, samo pogled.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana