Hobi| IT| Tehnologija| Zabava| Život

Cilj: milion korisnika

Dragan Pleskonjic RSS / 14.08.2011. u 16:56

Da li Facebook igra, koja je nastala u Srbiji, može da doživi svetsku popularnost i postigne više od milion igrača? Ekipa koja stoji iza igre Pilići (engl. Chicken Lines), sa Nenadom Hrnjakom na čelu, čvrsto veruje da može. Veoma uspešan start, kao i trend brzog rasta, pokazuje da igra ima potencijal. Igra je veoma „zarazna" i prvi pokazatelji govore da je cilj dostižan. Sa preko 46.000 aktivnih igrača nakon prvi tri nedelje od pojavljivanja ove igre, autori su zadovoljni i očekuju postizanje cilja „milion igrača" za oko 6 - 9 meseci. Igrača već ima na svim kontinentima.

UPDATE 02.09.2011.: Igra trenutno ima 80,297 aktivnih igrača.

Tim koji je razvio ovu igru za Facebook se sastoji od petnaestak vrsnih stručnjaka u svojim oblastima, među kojima su: programeri, dizajneri, animatori, kompozitori, muzičari, tekstopisci... Ovo je pravi multidisciplinarni tim koji je obradio arhitekturu, dizajn, programiranje, muziku, grafiku, tekstove, sistemsku i tehničku podršku. Tim je okupio i organizovao Nenad Hrnjak. Za odličnu grafiku pobrinuo se Dragan Jakovljević. Dejan Dragić radio je na Flash programiranju, a Dejan Vesić i Milorad Tomašević bili su zaduženi za usklađivanje Amazon Cloud servisa i Facebook API-ja. Boris Mladenović iz grupe Jarboli napravio je muzičku temu na engleskom jeziku, a dvanaest priča o junacima igre, kasnije objavljenih u digitalnom obliku za čitač Kindle, napisao je Brady Woodson. Reč je o iskusnim stručnjacima u svojim oblastima, ali im je ipak bilo potrebno više od osam meseci da naprave proizvod kojim će biti zadovoljni.

Tehnički gledano, ekipa koja je uradila igru Pilići, je morala da reši vrlo složene probleme i da primeni mnoge savremene koncepte i tehnologije. Igra je na Amazon Cloud-u što daje pouzdanost i skalabilnost. Igra je na platformi koja povezuje Facebook, mobilne uredjaje, payment servise. Kolege su mi rekli da je odnos Amazona i Facebooka i njihove tehničke podrške, u odnosu na zahteve razvojnog tima, bio vrlo brz i korektan sve vreme razvoja i sada kada je igra krenula uživo. Desilo se i da je Amazon Cloud „pao" u jednom trenutku neposredno po kretanju ove igre.

Igra trenutno postoji na srpskom, engleskom i italijanskom jeziku. Autori imaju pomoć prijatelja izvan Srbije. Igru prate razni drugi sadržaji: muzički spotovi na Youtube-u, serija priča o super pilićima, pa čak i cela knjiga (na engleskom) u Amazon Kindle formatu, iBook i slično.

Jedan od dokaza da je igra uspešna je i to što se pojavio haker koji je „bez dozvole uzeo" vizuelni identitet ChickenLines i pokušava na njoj da zaradi. Pogledajte lažne ChickenLines ovde. Neki kažu da, kad pokušavaju da vas hakerišu, to je dobar znak da ste na putu da uspete. I dok sam pisao ovaj tekst, autori su mi javili da su imali problem sa još jednim hakerskim napadom. „Bezazleni haker" se potrudio da sebi upiše 200.000 zlatnih zrna koji se koriste i ovoj igri.

Jasno je da je milion igrača bilo kog softvera znatno teže dostići ako radite iz Srbije nego iz USA ili neke druge velike države, koja ima mnogo veći broj korisnika Facebooka, jezičku prednost, razvijene sisteme plaćanja, podršku preduzetničkim idejama, dobru poslovnu i drugu infrastrukturu, kao i reputaciju. Primera radi: ukoliko radite iz Srbije imate skoro nepremostiv problem Internet plaćanja koja je, u većini drugih zemalja, veoma kvalitetno rešena. Bilo kakvo slanje i prijem knjiga, reklamnog materijala, medija sa programima i drugih sitnih stvari, koje je uobičajeno i finansijski vrlo povoljno u svetu, ovde je na granici mogućeg. O složenim administrativnim i birokratskim procedurama, da i ne govorim - o tome su mnogi ranije pisali.

Nagrade za pomoć

Ukoliko ste raspoloženi, možete da doprinesete popularizaciji igre. Čitaoce bloga bih zamolio da kažu i savetuju autorima igre: šta treba uraditi da igra iz Srbije ostvari cilj pomenut u naslovu ovog teksta - milion korisnika. Ako imate iskustva u kreiranju sistema sa velikim brojem korisnika i izazovima koji to prate, marketinškim nastupima, društvenim mrežama, casual gamingu, upravljanju sličnim sistemima problemima, podelite ih sa nama na ovom blogu. Timu koji pravi Piliće će to biti od velike koristi. Onaj ko da najbolju ideju i predlog, dobiće posebnu nagradu od kreatora ove igre.


O igri

Osnovna verzija ove igre je nastala još 1998. Godine, na bazi poznate igre Lines. Ona je sada je prerađena i prilagođena za Facebook. Na ovoj društvenoj mreži je startovala 20. jula. Glavni junaci igre su pilići i superpilići Džoker, Pilpilot, Riđi Pera, Čarobnjak, Zorka, Duh, Ključarka, Zombiša, Sima Struja i Student koji imaju svoje posebne moći koje pomažu igraču.

Radi se o logičkoj igri koja je pogodna i za decu i za odrasle. Kombinatorika koja je potrebna za stvaranje linija u igri, jača vaše moždane vijuge i sposobnost uočavanja.

Cilj igre je da se oslobode pilići iz kokošinjca dimenzija 8 x 8, praveći "linije" pilića. Pileća linija je napravljena kada ima pet ili više pilića iste boje u vertikalnom, horizontalnom ili dijagonalnom nizu. Za svaku liniju pilića nagrađeni ste bodovima igre i XP poenima. Pre nego što počnete svaku igru možete izabrati do 4 super pileta (0-4) i jedan x2 množilac poena. Svako Super Pile ima posebnu moć koja vam omogućava oslobađanje prostora na tabli za igru, mogućnost pravljenja linija pilića ili višestrukog množenja poena igre. Pilići dolaze u 9 boja i rasa, kao i jaja koja se mogu koristiti kao višebojni džokeri. Igra omogućava da „ispilite jaja" i uparite ih sa prijateljima. Cilj ove dodatne igre je da se izlegu super pilići, a zatim da se upare sa prijateljima koji igraju Piliće, da bi im pomogli da zarade bonus pile za korišćenje u igri. Isto tako, prijatelji će vama pomoći da dostignete nagradu. Možete poslati super pile kao poklon prijateljima koji igraju Piliće. Kada prijatelj primi poklon, treba da ga izlegne, a onda ga može koristiti u igri. 

Još malo podataka

• Kada je igra stigla do 10.000 igrača, za nju su se zainteresovali i prijatelji kolega iz razvojnog tima. To je znači granica na kojoj prijatelji uzimaju stvar za ozbiljno. :)
• Kada je imala 20.000 igrača, igra se pojavila na televiziji (RTS, Beogradska hronika)
• Kada je igra postigla 30.000 igrača o igri piše list 24 sata, Online Blic, i mnogi drugi
• Na 40.000 igrača za igru su se zainteresovali i hakeri.
• Na 45.000 igrača ja pišem ovaj blog. :)
• Pratimo šta će se desiti kada igra bude imala 100.000, 250.000, 500.000 i kada igra bude imala milion igrača.
• Veliki deo (oko 45%) igraca su zene od 25 do 40 godina

 

Ako haktivistička grupa Anonymous ne uništi Facebook 5. novembra, kao što su najavili u svojoj poruci ostavljenoj na Youtube-u, može se očekivati milion igrača negde tokom zime.

Napomena: Kreatori računarskih igara iz Srbije, ali i drugih vrsta softverskih proizvoda i usluga, već uspeli da se dokažu u svetskim razmerama. Nekoliko igara, razvijenih ovde, su već postigle velike uspehe na svetskom tržištu. Slično je i u mnogim ICT i drugim oblastima.

 

 

Atačmenti



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:41 14.08.2011

Log'ka :)

Da li Facebook igra koja je nastala u Srbiji može da doživi svetsku popularnost i postigne više od milion igrača?

Može.
Ako su "narodna majka" gazda Dafina i "preko noći više od sto posto" Jezda uspeli u onoj statističkoj nameri, kakav je tek problem za global-mašinu kao što je fejs da prikupi dobrovoljne priloge u obliku ličnog profila i digitalnih afiniteta




4krofnica 4krofnica 17:43 14.08.2011

kratko

imuna sam na fb igrice, ali pilici su super.
cestitke autorima
loader loader 17:46 14.08.2011

Re: kratko

4krofnica






ninasimone ninasimone 18:15 14.08.2011

Re: kratko

Takodje imuna na fb igre, ne volim da im dajem podatke, pa ne mogu nista da kazem o samoj igri. Pilici jesu slatki, malo lice na angry birds ali to i nije mana. Muzika je super, zarazna, vesela. Engleski je santav, al' dobro, samoj igri ne smeta. Medjutim, ono sto jeste za citanje (skinula sam ebook sample za iPad) je katastrofa - ko god da $6.99 za ono bice one very angry chicken. Osim ako plan nije take the money and run.
Edit: 46 hiljada za tri nedelje je vrlo impresivno.
abrasax abrasax 19:01 14.08.2011

Re: kratko

muna sam na fb igrice, ali pilici su super.


I mene ostavljaju uglavnom ravnodušnom, ali ovo zvuči simpatično.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:23 14.08.2011

Re: kratko

ninasimone
Pilici jesu slatki, malo lice na angry birds ali to i nije mana. Muzika je super, zarazna, vesela.


Lepo.

Osim ako plan nije take the money and run.


Ovo sam siguran da nije, naprotiv mislim da su oni u ovo uložili mnogo više i vremena i novca nego što se vraća (barem za sada)...

Osim ako neka velika firma ne baci oko na igru i njen potencijal, pa je otkupi. Ali - što da ne?

46 hiljada za tri nedelje je vrlo impresivno.


Da, zaista impresivno.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:24 14.08.2011

Re: kratko

4krofnica
imuna sam na fb igrice, ali pilici su super.
cestitke autorima


Hvala u njihovo ime.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:34 14.08.2011

Re: kratko

abrasax
I mene ostavljaju uglavnom ravnodušnom, ali ovo zvuči simpatično.


Veoma simpatično, logička nenasilna igra. Vežba moždane vijuge.

ninasimone ninasimone 19:47 14.08.2011

Re: kratko

Dragan Pleskonjic


Osim ako plan nije take the money and run.


Ovo sam siguran da nije, naprotiv mislim da su oni u ovo uložili mnogo više i vremena i novca nego što se vraća (barem za sada)...

Osim ako neka velika firma ne baci oko na igru i njen potencijal, pa je otkupi. Ali - što da ne?

Sad me spopao guilt trip, pa da pojasnim komentar oko knjige. Ako je namenjena deci za citanje, cela ona prica na pocetku oko interneta, developera, filozofije, itd. je nepotrebna i konfuzna. 350 stampanih strana je previse, cena je prevelika za jos uvek nepoznat brand. Razbiti mozda na vise celina po 99 cents. Ako je namenjena kao script za potencijalni otkup velike firme (total franchise, movie, merchandise) onda ima vise smisla dati je sad dzabe (skraceno, sredjeno, just a taste).
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:53 14.08.2011

Re: kratko

ninasimone
Sad me spopao guilt trip, pa da pojasnim komentar oko knjige. Ako je namenjena deci za citanje, cela ona prica na pocetku oko interneta, developera, filozofije, itd. je nepotrebna i konfuzna. 350 stampanih strana je previse, cena je prevelika za jos uvek nepoznat brand. Razbiti mozda na vise celina po 99 cents. Ako je namenjena kao script za potencijalni otkup velike firme (total franchise, movie, merchandise) onda ima vise smisla dati je dzabe (skraceno, sredjeno, just a taste).


Verujem da će autorima sve ove sugestije biti korisne, nema potrebe za "guilt trip". Ljudi su se skupili da pokušaju da urade nešto značajno sa tom igrom. Znam da su uložili veliki trud i rad i da imaju veliku želju da ostvare pomenuti cilj. U najmanju ruku to će biti dragoceno iskustvo. A možda bude i nešto više od iskustva, ako se neko veliki i ozbiljan zainteresuje.

Zato slobodno napred sa sugestijama.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:14 14.08.2011

Re: kratko

ninasimone
Engleski je santav, al' dobro, samoj igri ne smeta.


Ovo moram da prokomentarišem: tekst na engleskom je, koliko znam, pisao Brady Woodson. On je rođeni Amerikanac i završio je književnost. Doduše on je iz Teksasa, a već nekoliko godina živi u Rimu.

Moraćemo da ga zafrkavamo da je zaboravio rođeni jezik živeći dugo u Italiji. Dala si super šlagvort.

ninasimone ninasimone 20:28 14.08.2011

Re: kratko

@dragan
Hey, take the money and run is a valid business strategy. Nego, simptomaticna je ta cifra od 46 hiljada. Njuz.net se nakon prvog udara iznivelisao oko ove cifre, a komentari na chicken line su uglavnom na srpskom sa nesto spama na engl. Dobro, za igru je potencijal veci ali izgleda da je tu negde plafon ovog govornog podrucja i sad je kriticno za crossover.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:31 14.08.2011

Re: kratko

ninasimone
Nego, simptomaticna je ta cifra od 46 hiljada. Njuz.net se nakon prvog udara iznivelisao oko ove cifre, a komentari na chicken line su uglavnom na srpskom sa nesto spama na engl. Dobro, za igru je potencijal veci ali izgleda da je tu negde plafon ovog govornog podrucja i sad je kriticno za crossover.


Vrlo interesantno! Videćemo kako će se kretati.
ninasimone ninasimone 00:57 15.08.2011

Re: kratko

Dragan Pleskonjic
ninasimone
Engleski je santav, al' dobro, samoj igri ne smeta.


Ovo moram da prokomentarišem: tekst na engleskom je, koliko znam, pisao Brady Woodson. On je rođeni Amerikanac i završio je književnost.

Ne znam, dala sam bila muzu koji je isto native speaker da procita deo sa sajta, da ne bih samo ja iz moje second language perspektive davala ocene. Mozda je problem bas u tome sto je zavrsio knjizevnost, web trazi sazetost posebne vrste.
edit: ili mom muzu mora sve da se crta on ti je od te gaming/media fele, sve mora biti jasno u dve nanosekunde.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:39 15.08.2011

Re: kratko

ninasimone
Nego, simptomaticna je ta cifra od 46 hiljada...
kriticno za ccrossover.


Trenutno je 49,111 monthly active users. Preskočena granica od 46K+ za skoro 3K!
ninasimone ninasimone 15:27 16.08.2011

Re: kratko

Dragan Pleskonjic
ninasimone
Nego, simptomaticna je ta cifra od 46 hiljada...
kriticno za ccrossover.


Trenutno je 49,111 monthly active users. Preskočena granica od 46K+ za skoro za skoro 3K!

+2K od sinoc!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:23 16.08.2011

Re: kratko

ninasimone
+2K od sinoc!


Trenutno 51,755.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:30 17.08.2011

Re: kratko

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:48 18.08.2011

Monthly active users

mlekac mlekac 18:52 14.08.2011

Za pocetak

Najbrzi nacin reklamiranja je "word of mouth", a u slucaju FB onaj post koji se pojavi na zidu igraca sa tektom tipa " XXX got YYYY points in chicken run. Can you beat it?"

Naravno, ne pojavljuje se sam od sebe nego ako igrac odluci da ga postuje.

To vam fali - za pocetak.

Drugo, iako postoji help, igracima treba malo pojasniti cemu sluze superpilici. T.J. kad predjem misem preko pileta, volela bih da mu vidim funkciju. Ovako, necu kupiti ni jedno, jer ne znam sta bih s njima?

EDIT:
I pod tri, skratite poruku za pozivanje prijatelja. "Hey! Come and play with me Chicken Run!" sasvim je dovoljno...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:21 14.08.2011

Re: Za pocetak

Hvala Mlekac na sugestijama, siguran sam da će ekipa pražljivo pročitati i razmotriti, a možda dodele i neka "zlatna zrna" kao znak zahvalnosti.
mlekac mlekac 19:40 14.08.2011

Re: Za pocetak

Dragan Pleskonjic
Hvala Mlekac na sugestijama, siguran sam da će ekipa pražljivo pročitati i razmotriti, a možda dodele i neka "zlatna zrna" kao znak zahvalnosti.


Ja ti, s mojim klincima, dodjem kao "profesionalni tester" igrica na FB. Mislim, klinci me stalno prijavljuju za neke nove jer im trebaju frendovi i tako to, a kuma i komsika cak igraju sa mog loga po nekoliko...

Kod mene se, uglavnom, svede na pogledam, probam i kad-kad se vrnem istoj.

Ova ima potencijala naprosto zato sto je logicka.

Pozdravi ekipu
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:42 14.08.2011

Re: Za pocetak

mlekac
Pozdravi ekipu


Hoću, nadam se da će se i oni lično javiti (da se registruju ovde i sve to, pa onda).
dejan.vesic dejan.vesic 23:43 14.08.2011

Re: Za pocetak

Hvala, ovo su vrlo korisni saveti i biće uzeti u razmatranje vrlo brzo

Pozdrav,
Dejan

(jedan od programera Chicken Lines)
mlekac mlekac 02:24 15.08.2011

Re: Za pocetak

dejan.vesic
Hvala, ovo su vrlo korisni saveti i biće uzeti u razmatranje vrlo brzo

Pozdrav,
Dejan

(jedan od programera Chicken Lines)


Jos jedna sitnica - malo je glupo da se superpilici koji su kupljeni gube ako se odmah ne upotrebe. Mislim, u svim slicnim igrama supepowers ti traju dok ih nepotrosis, bez obzira na broj partija....
dejan.vesic dejan.vesic 08:28 15.08.2011

Re: Za pocetak

mlekac
Jos jedna sitnica - malo je glupo da se superpilici koji su kupljeni gube ako se odmah ne upotrebe. Mislim, u svim slicnim igrama supepowers ti traju dok ih nepotrosis, bez obzira na broj partija....


Super pilići se ne gube - prvi ekran je praktično "rezervacija" - ako ne iskoristitie super pile u toku partije, ne skidamo 100 zlatnih zrna.
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:32 15.08.2011

Re: Za pocetak

Dejane, u prolazu da te pozdravim i poželim puno puno uspeha u daljem radu. Dobar proizvod koji pogađa cilj.

Moje poštovanje.
mlekac mlekac 15:08 15.08.2011

Re: Za pocetak

dejan.vesic
mlekac
Jos jedna sitnica - malo je glupo da se superpilici koji su kupljeni gube ako se odmah ne upotrebe. Mislim, u svim slicnim igrama supepowers ti traju dok ih nepotrosis, bez obzira na broj partija....


Super pilići se ne gube - prvi ekran je praktično "rezervacija" - ako ne iskoristitie super pile u toku partije, ne skidamo 100 zlatnih zrna.


OK. to nisam primetila.

Hvala na pojasnjenju.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 18:53 14.08.2011

PReporuka

Ne igram igre na FB. Ali preporucujem ovaj tekst, zato sto sigurno ima citalaca koji igraju igre na FB.

Sve najbolje zelim ovoj ekipi programera!
loader loader 19:06 14.08.2011

Re: PReporuka

Ne igram igre na FB.

Ni ja.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:20 14.08.2011

Re: PReporuka

ulicno_pojacanje
Ali preporucujem ovaj tekst, zato sto sigurno ima citalaca koji igraju igre na FB.

Sve najbolje zelim ovoj ekipi programera!


Hvala u ime ekipe programera i u moje ime.
abrasax abrasax 20:08 14.08.2011

Re: PReporuka

loader
Ne igram igre na FB.

Ni ja.



Ova stvar može da relaksira, zabavna je, a deluje otvoreno za druženje. Ako imaš meru, što da ne?
dejan.vesic dejan.vesic 23:44 14.08.2011

Re: PReporuka

Hvala
posmatrach77 posmatrach77 19:13 14.08.2011

Lepo

& Fino!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:20 14.08.2011

Re: Lepo

posmatrach77
& Fino!


Hvala.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:59 14.08.2011

:)))

Ispašće da osim Mlekac i mene niko ne zgubidani igricama na FB-u
Evo da bi povećao taj broj od 46 som(ov)a, sad odigrah prvi put.
Mnogo slatko :) Samo me bacilo u depresiju kad sam video rezultat prijateljice mi Diane (3750), a ja jedva dogurao do 330
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:06 14.08.2011

Re: :)))

Bojan Budimac
Ispašće da osim Mlekac i mene niko ne zgubidani igricama na FB-u


Da, svi su "FB pravoverni" (da se malo našalim).

Evo da bi povećao taj broj od 46 som(ov)a, sad odigrah prvi put.
Mnogo slatko :) Samo me bacilo u depresiju kad sam video rezultat prijateljice mi Diane (3750), a ja jedva dogurao do 330


Super, hvala. Pogledaj malo "Pomoć i trikovi" i odmah ideš preko 1-2 K. :)
mlekac mlekac 20:19 14.08.2011

Re: :)))

Bojan Budimac
Ispašće da osim Mlekac i mene niko ne zgubidani igricama na FB-u
Evo da bi povećao taj broj od 46 som(ov)a, sad odigrah prvi put.
Mnogo slatko :) Samo me bacilo u depresiju kad sam video rezultat prijateljice mi Diane (3750), a ja jedva dogurao do 330


Cuti, ni ja nisam stigla dalje od 300.... A trikove necu da gledam, volem da otkrijem
abrasax abrasax 20:33 14.08.2011

Re: :)))

Samo me bacilo u depresiju kad sam video rezultat prijateljice mi Diane (3750), a ja jedva dogurao do 330.

Ma, ne sekiraj se. Prekineš da se nervireš i krenuće, videćeš.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:27 14.08.2011

Re: :)))

abrasax

Ma, ne sekiraj se. Prekineš da se nervireš i krenuće, videćeš.


Da, plus pozoveš prijatelje, pa na svakog koji prihvati dobiješ zlatna zrna, a njih koristiš da pribaviš Super piliće sa čarobnim moćima.
dejan.vesic dejan.vesic 23:45 14.08.2011

Re: :)))

Ako je za utehu, ja imam nešto preko 11,000 a deo ekipe sam i nemam pojma koliko sam partija odigrao, što za sebe što za testiranje
bene_geserit bene_geserit 03:39 16.08.2011

Re: :)))

Igrica je suvise laka, ja sam imao oko 286000 (posle ~2 nedelje igranja, po sat-dva svako vece, istu partiju naravno i to bez super pilica) dok mi se nije laptop restartovao jer ga nisam ustekao da se puni (nisam cak partiju ni zavrsio).
Koncept je skroz jednostavan: svaki put kada moze da se povuce besplatan potez zamene mesta 2 pileta (besplatan u smislu da znate da u sledecem potezu nesto skupite) on se povuce planirajuci unapred (pri tome sam velike rezultate postizao samo sa odredjenim rasporedom 4 zauzeta prozora, sa nekim rasporedima je puno teze).
Super/dzoker pilici nisu ni potrebni, niti bitni za velike rezultate (mogu da pomognu da se par puta izvuces iz lose situacije ali to je to).
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:00 16.08.2011

Re: :)))

bene_geserit
ja sam imao oko 286000 (posle ~2 nedelje igranja, po sat-dva svako vece


Impresivan rezultat, čestitam!
westvleteren westvleteren 15:45 16.08.2011

Re: :)))

Koncept je skroz jednostavan: svaki put kada moze da se povuce besplatan potez zamene mesta 2 pileta (besplatan u smislu da znate da u sledecem potezu nesto skupite) on se povuce planirajuci unapred


Može li malo više objašnjenja, nije mi ovo baš najjasnije
bene_geserit bene_geserit 05:05 17.08.2011

Re: :)))

Moze objasnjenje: mogu da se zamene mesta dva pileta ali samo jednom besplatno. Ako zamenimo dva puta izadju novi pilici. Tako da ako imamo vec skupljeno tako da fali samo jedno pile (npr. 4 pileta i fali peto) koje je vec tu, umesto da odmah skupimo 5 pilica mi prvo iskoristimo besplatan potez zamene planirajuci unapred pa onda ih povezemo da nestanu.
Cim je polje malo punije pilicima zamene moraju da se vrse sve vreme (u svakom potezu) pre onog poteza koji nas kosta (ili pre skupljenih pilica).
Npr. redosled poteza tipicno je: zamena, potez (izadju novi pilici), zamena, skupimo da nestanu, zamena, skupimo da nestanu, zamena, potez (izadju novi pilici), zamena, potez ... Tj. svaki put kada ima smisla kao prvi potez treba izvrsiti zamenu mesta dva pileta.
maksa83 maksa83 20:06 14.08.2011

čestitke

Ekipi za ideju, trud i urađen posao.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:08 14.08.2011

Re: čestitke

maksa83
Ekipi za ideju, trud i urađen posao.


Hvala Makso u njihovo ime, živ bio!
dejan.vesic dejan.vesic 23:46 14.08.2011

Re: čestitke

Hvala lepo!
margos margos 23:56 14.08.2011

Re: čestitke

Ja igram pomalo i vrlo se radujem vašem uspehu. Uverena sam da ćete doći do miliončeta i pre očekivanog roka.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:04 15.08.2011

Re: čestitke

Heh, evo i ja sam se malo poigrao, pustila me gospodja ne njen fejsbuk nalog. Slabo mi ide, ali to nije zato što sam pglu, nego što me mrzelo da čitam upuctvo i da razvrstam piletinu po nameni.

Baš je fino napravljena igrica, ali sad ne mogu da prestanem da pevušim melodiju, spavaću izlgeda noćas u garaži.

legalizacijabg legalizacijabg 03:36 15.08.2011

mušmule značajni

ne sumnjam u uspeh ove igre,btw i zato što je produkcija na visokom nivou,ideja manje više.ali se ne bih složio sa izjavom da smo mi nešto značajni u svetskim okvirima u dev gaming industriji i it tech.Čak i komšije nas šiju na svim poljima.Mi nekako uvek imamo taj hladni start,kasno se uključujemo u tokove.Stvarno,ali stvarno zaostajemo prilično u novinama i startu za svetom
maksa83 maksa83 06:58 15.08.2011

Re: mušmule značajni

Čak i komšije nas šiju na svim poljima.

Al' ih zato mi izuvamo u kreativnom slobodnom nesputanom urbanizmu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:33 15.08.2011

Re: mušmule značajni

maksa83
Čak i komšije nas šiju na svim poljima.

Al' ih zato mi izuvamo u kreativnom slobodnom nesputanom urbanizmu.


Ih Makso, pa to ti je urbanizam i renesansa.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:27 15.08.2011

Re: mušmule značajni

legalizacijabg
ne sumnjam u uspeh ove igre,btw i zato što je produkcija na visokom nivou,ideja manje više.ali se ne bih složio sa izjavom da smo mi nešto značajni u svetskim okvirima u dev gaming industriji i it tech.Čak i komšije nas šiju na svim poljima.Mi nekako uvek imamo taj hladni start,kasno se uključujemo u tokove.Stvarno,ali stvarno zaostajemo prilično u novinama i startu za svetom


Naša "samonikla" softverska industrija je mnogo bolja nego mnoge druge grane privredne delatnosti.
legalizacijabg legalizacijabg 02:45 16.08.2011

Re: mušmule značajni

imamo taj hladni start,kasnimo uvek u novinama.verovatno zato što se mnogo energije rasipa na mržnju,zlobu,kuknjavu,umesto na nove ideje.ne sumnjam u uspeh ove igre kažem,ali možemo mi mnogo više da uradimo.samo da ne trošimo toliko energije na medjusobnu netrpeljivost, koja potiče iz zlobe i ljubomore.

lakše je mrzeti nego raditi.nama zloba služi kao ventil za frustracije, umesto da iste lečimo novim idejama i napretkom.
maksa83 maksa83 05:46 16.08.2011

Re: mušmule značajni

imamo taj hladni start,kasnimo uvek u novinama.


Računari u Vašoj Kući
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:04 16.08.2011

Re: mušmule značajni

maksa83
Računari u Vašoj Kući


Da dodam i ovo:

Building Computers in Serbia: The First Half of the Digital Century
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:40 16.08.2011

Re: mušmule značajni

legalizacijabg
verovatno zato što se mnogo energije rasipa na mržnju,zlobu,kuknjavu,umesto na nove ideje.ne sumnjam u uspeh ove igre kažem,ali možemo mi mnogo više da uradimo.samo da ne trošimo toliko energije na medjusobnu netrpeljivost, koja potiče iz zlobe i ljubomore.

lakše je mrzeti nego raditi.nama zloba služi kao ventil za frustracije, umesto da iste lečimo novim idejama i napretkom.


Da, ovo ima uticaja na naša dugotrajna posrtanja.

Skorašnji primer vezan za ovu igru su par onih koji su na Wall-u napisali zlobne komentare, a autori su našli da nisu odigrali nijednu igru. Pitanje je onda kako su znali kakva je igra.

Objašnjenje je jednostavno: radi se o inherentnim pljuvačima koji idu okolo i pokušavaju da zalepe svoju negativnost i frustraciju na sve i svakoga na koga naiđu. Upravo kao što ste gore rekli. Tužno je što takvih ima priličan broj.
ninasimone ninasimone 15:44 16.08.2011

Re: mušmule značajni

Dragan Pleskonjic

Objašnjenje je jednostavno: radi se o inherentnim pljuvačima koji idu okolo i pokušavaju da zalepe svoju negativnost i frustraciju na sve i svakoga na koga naiđu.

Ma koga briga za njih. Ne bi oni bili toliki problem da se ne shvataju suvise ozbiljno. Najbolje sto svaki "poslenik" moze za sebe da uradi je da podeblja sopstvenu kozu (kozu, ne obraz, da sad ne krenu opet sa teorijama da samo besprizorni uspevaju).
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:53 16.08.2011

Re: mušmule značajni

Najbolje sto svaki "poslenik" moze za sebe da uradi je da...


... napiše svoj review igre (po mogućstvu pozitivan) i da dâ odlične ocene na stranici Chicken Lines Reviews.
Milan Novković Milan Novković 12:44 15.08.2011

Svaka čast na igrici.

Ja poznajem i Nešu i Dejana (zajedno radili davno) i oni su uvek biti kreativni.

To je jedan razlog što bi mi bilo drago da uspeju.

Drugi, ništa manji je to što bi uspehom pokazali da kreativnošću i vrednim radom može da se ide i protiv najveće prepreke, ekonmoske situacije u Srbiji i besparice.

Teže je raditi ovakve stvari iz Srbije, i ne malo teže nego mnogo, ali sigurno može da se uspe.

Da bi uspeli treba im marketinški kanal sa kritičnom umreženošću ka nesphoskohrvatskom govornom području.

Jedini način za njih, sa verovatno nultim budžetom za marketing, je social networking, uglavnom Facebook za sada (nagađam, oni to verovatno znaju bolje od mene).

I, iako nisam pričao sa autorima, pretpostavljam da su im, uz kreativne komentare, posebno korisne naše FB preporuke zato što se one pojavljuju na message boardovima neših prijatelja koji ne pričaju srpskohrvatski.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:21 15.08.2011

Re: Svaka čast na igrici.

Milan Novković
I, iako nisam pričao sa autorima, pretpostavljam da su im, uz kreativne komentare, posebno korisne naše FB preporuke zato što se one pojavljuju na message boardovima neših prijatelja koji ne pričaju srpskohrvatski.


Sigurno bi pomoglo da bude što više preporuka, poziva prijateljima i da se igra raširi na što više strana (zemalja), pogotovu na englesko govorno područje.
alselone alselone 13:09 15.08.2011

Bravo momci!

Igrica je jako zanimljiva a muzika je za-ra-zna, za-ra-zna! Svaka cast.
Imate Like i share od mene.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:30 15.08.2011

Re: Bravo momci!

alselone
Igrica je jako zanimljiva a muzika je za-ra-zna, za-ra-zna! Svaka cast.
Imate Like i share od mene.


Hvala Alselone u ime autora igre. Prosledi dalje da im pomognemo da postignu cilj i da pokažemo da nismo tipični Balkanci, već da znamo i da pomognemo jedni drugima.
ninasimone ninasimone 16:49 15.08.2011

Apps

Jel planirate da napravite i downloadable mobile verzije da ne mora preko fb?
dejan.vesic dejan.vesic 17:13 15.08.2011

Re: Apps

Sve zavisi od toga kako prođe ova verzija.

Ako se pokaže da je veliki potencijal i ostvarljiv onda su moguće i verzije za mobilne uređaje.

Pozdrav,
Dejan
ninasimone ninasimone 17:36 15.08.2011

Re: Apps

Plus ringtone sa tom ultra zaraznom muzikom
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:49 15.08.2011

Re: Apps


ninasimone
Plus ringtone sa tom ultra zaraznom muzikom


Ništa bez ringtona.
mlekac mlekac 23:48 15.08.2011

Re: Apps

Dragan Pleskonjic

ninasimone
Plus ringtone sa tom ultra zaraznom muzikom


Ništa bez ringtona.


Muzika je fenomenalna!!!! Ocu ringtone!!!
fantomatsicna fantomatsicna 22:19 15.08.2011

Odlicno

Naravno zato sto su je izmislili Srbi.Nemam Fejsboring ni ne nameravam zbog ovoga da ga otvorim ali raduje me da ima takav uspeh.
Ja cu se i dalje posvetiti mojim pilicima u basti
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:28 16.08.2011

Ne zakeram...

ali nesto mislim, ako vec pilici pevaju srpski, ceo projekat ide na to da je napravljen ovde, cemu ona farma u pozadini kao da je prenesena iz neke Nebraske ili Ajove? Ako je namerno, onda u redu. Ako je promaklo, pa, mozda pilici dobiju neki kokosinjac gde bi se lakse snasli. :)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:07 16.08.2011

Re: Ne zakeram...

zadnjapetoletka
ako vec pilici pevaju srpski


Pevaju oni i engleski, ako odaberete taj jezik u meniju. A možda će pevati i na drugim jezicima, kad pređu milionče.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 07:24 16.08.2011

Re: Ne zakeram...

"Pevaju oni i engleski,"
Prevideo
mlekac mlekac 11:23 16.08.2011

Re: Ne zakeram...

Dragan Pleskonjic
zadnjapetoletka
ako vec pilici pevaju srpski


Pevaju oni i engleski, ako odaberete taj jezik u meniju. A možda će pevati i na drugim jezicima, kad pređu milionče.


"One in the line, chicken chicken in the line..."

Zarazila sam sve po kuci!
gordanac gordanac 15:53 16.08.2011

samo napred!

možete vi do milion, momci, naravno da možete!
(vidi ko je na vašoj strani :))




samo napred, ne postoji takva stvar kao što je "neotkriven talenat", kao što uspeh ne izostaje kad se posao stvarno dobro radi, ne sumnjam da će ovaj post imati "update" sa šestocifrenim rezultatom
dejan.vesic dejan.vesic 20:15 16.08.2011

Re: samo napred!

Hvala na podršci

Pozdrav,
Dejan
dejan.vesic dejan.vesic 11:26 18.08.2011

Pozadine i ring tonovi :-)

Za sve ljubitelje pilića, evo pozadina i ring tonova (a i celih pesmica):

http://www.pilici.com/sr/pozadine.html



Pozdrav,
Dejan
mlekac mlekac 11:47 18.08.2011

Re: Pozadine i ring tonovi :-)

dejan.vesic
Za sve ljubitelje pilića, evo pozadina i ring tonova (a i celih pesmica):

http://www.pilici.com/sr/pozadine.html



Pozdrav,
Dejan


Hvala!!!!!
ninasimone ninasimone 18:03 18.08.2011

Re: Pozadine i ring tonovi :-)

Do I get a reward now?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:18 18.08.2011

Re: Pozadine i ring tonovi :-)

ninasimone
Do I get a reward now?


Verujem da nagrada stiže uskoro, ukoliko već nije.
ninasimone ninasimone 20:34 18.08.2011

Re: Pozadine i ring tonovi :-)

Dragan Pleskonjic
ninasimone
Do I get a reward now?


Verujem da nagrada stiže uskoro, ukoliko već nije.

jeste, hvala
maksa83 maksa83 16:59 18.08.2011

delić koji fali

Aj da kažem nešto što mi je palo na pamet (ako je glupo, vadim se na lekove tj. halucinogeno dejstvo Defrinola koji sam morao da uzmem zbog totalne zapušenosti izazvane virusima koje deca donesu iz vrtića).

Igra je tehnički perfektna, ono što joj fali u ovom kontekstu je, mislim - da bude više 'social', tj. da nekako upućuje na interakciju više ljudi. Šta je fora sa onim Sitivilima i sl.? Malo malo pa nekom nešto treba da završi neki pos'o pa mu prijatelj to doturi i tako se svi đoraju i kao raduju se.

Nisam sasvim siguran kako bi to funkcionisalo u kontekstu Pilitja, prva stvar koja meni padne na pamet je neka kao interna realtime berza, tipa - "menjam ovo plavo pile za žuto sa cvikerima" pa ako nekom tvom drugu koji igra treba tako nešto onda se razmenite, ili berza onih Pilića sa supermoćima, ili...

Npr. izmisliti još nekih ajtema tipa, lupam - "undo modžo" koji ti omogućava da vratiš potez, ili "ofarbaj jedno pile u boju koja ti odgovara", dakle neke tako jednokratne pomoći i džokeri koje bi ljudi mogli da razmenjuju i/ili koriste sami. Ovo bi olakšalo igru, ali kapiram da nije cilj da igra bude što teža, nego da je ljudi što više igraju. Povremeno ih častiti nečim pomaže.

Sve ovo nije tako lako sa igrom koja u svojoj postavci nema neki dugoročni cilj kao pomenuti Sitivili i Farmvili, ali eto ja bih nekako probao da razmišljam u tom spajaj-ljude-da-se-druže-i-ispomažu smeru.

Od tehnikalija, jedna zamerka - bilo bi dobro da pilići lete sa polja na polje nešto (npr. duplo) brže, verujem da se neko potrudio oko animacije i želi da se to vidi, ali ovako imam osećaj da mi nešto krade vreme, a i moglo bi da se igra više partija.
dejan.vesic dejan.vesic 18:44 18.08.2011

Re: delić koji fali

Hvala na korisnim predlozima

Što se tiče "bržeg letenja" - dovoljno je da dok pile leti na svoje mesto kliknete na bilo koje drugo pile i ovo prvo će ubrzati do svemirske brzine
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:51 19.08.2011

Pilići: Happy TV, 19. avgust 2011

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:10 20.08.2011

A song you won’t forget

Izgleda da je muzika stvarno odlična i nezaboravna:

A song you won’t forget anytime soon in Chicken Lines!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana