Društvo| Hronika| Politika| Život| Životni stil

Sećarnik, uvod u priču

Dr M RSS / 15.08.2011. u 07:58

 

“Bože, hvala Ti što si mi podario i ovaj dan”!

 

Sve mi češcće prolaze kroz glavu ove reči koje su doprle do mojih, tada dečijih, ušiju, posredstvom moje babe po ocu koja je citirala svoju teta –Caju, silazeći tako u devetnaesti vek, uvek kad su životne okolnosti  izgledale da ne mož` biti gore…

 

Teta-Caja (kad je moja baba razgovarala sa svojim sestrama) ili baba-Caja(kad su je pominjali moj otac i njegova braća) počela je da izgovara te reči ritualno, pre nego što bi otvorila oči, negde u doba ašikovanja Kralja i one Drage Mašin pa sve dok Bogu nije dosadila tolika zahvalnost, otprilike u vreme atentata u Marseju, kad je već brojala sitno do stotke.

 

Ništa drugo ne znam o njoj, onako..pouzdano, osim tih reči koje su se probile kroz žamor obicnog zivota i krike krupnih dogadjaja, sa kraja devetnaestog u početak ovog veka..i bojim se da nema nikog osim mene da prenese te reči dalje. I, bojim se da sam poslednji  koji se seća nekih priča, nevažnih i važnih, kako za koga, koje sam čuo  od raznih baba, direktnih i pobočnih, sedeći u njihovom krilu ili načuvši ponešto od razgovora dok sam se igrao u nekom uglu ili ispod stola. Ništa od toga ne mora da bude puna istorijska istina, neke stvari su, naslućujem, malo iskrivljene, za neke sam proverio pa znam da nisu…ali mi to sad i nije važno, već sam u godinama koje dopuštaju lelujava sećanja a i izvori su mi bili sličnog kvaliteta. Taman za priču…

 

 

 

 

                                                             Olga M.

 

Izgleda da joj je bilo sudjeno da uvek bude u centru pažnje. Navikla je na to još u rodnom mestu, najviša, najplavlja i najlepša od šest kćeri svog, očigledno, upornog oca koji se razveo od prve žene kad je rodila ćerku; ne zna se da li je to bio razlog. Bivša se odmah udala za drugog i rodila sina a ugledni trgovac iz Srema je sa novom ženom dobio jos pet lepotica, svakih 18 meseci po jednu…

     Bila je, svakako, u centru pažnje i u rano proleće 1943, kada je izlazila iz fijakera pred kućom u uskoj, neravno kaldrmisanoj ulici na Voždovcu u kojoj je zivela sa roditeljima i četiri sestre-najstarija se u medjuvremenu udala-neželjenoj zameni za prostranu kuću u Sremu iz koje su, jedne aprilske noci `41, poneli samo ono što im je bilo na dohvat ruke. Sada joj je na dohvatu  bila ruka o koju se oslonila da izadje iz fijakera, ruka dvostruko starija od njene ali ne stara, taman dovoljno iskusna da bez drhtanja pridrži njenu, tek odskora devetnaestogodišnju, belu, dugopsrstu šaku; drugom takvom, negovanom i manikiranom, pridržavala je skute duge, nove bunde od srebrne lisice, potpuno u skladu sa njenom nakolmovanom plavom kosom i u potpunom neskladu sa okolnim sivim prizemljušama, vlažnim, ogolelim granama i blatnjavom kaldrmom.

 

     Ne zna se kako je izgledao čovek koji je Olgicu M. dopratio do kuće; zna se da je bio trgovac krznima i da mu rat i okupacija nisu značajno naudili poslovima; moguce je i da su mu okolnosti, pomalo, išle na ruku…njegova klijentela nije otišla ni u šumu ni u logor, bivše dobrostojeće gradjanstvo koje je kod njega, nekad, kupovalo sad je moralo da prodaje a došli su i  novi kupci, uniformisani pripadnici više rase, avangarda Novog evropskog poretka. Ali, kad je reč o okolnostima, običan trgovac se njima samo koristi a dobar u njima nalazi prilike. Ovaj o kome govorimo bio je, ocigledno, od dobrih jer nije propustio priliku da prisustvuje jednom malom prijemu koji je organizovao njegov poznanik i klijent, činovnik u Nedićevoj vladi; ništa spektakularno, nekoliko trgovaca i činovnika u tamnim odelima, svi sa kolmovanim gospodjama u haljinama zagasitih boja i jedan major nemačke vojske  koji je govorio srpski sa banatskim naglaskom, u sivoj uniformi, bez gospodje, naravno.  I bilo je naravno da, kada je Krznar predstavio svoju pratilju podignute plave kose, u dugačkoj beloj haljini, sa kepom od, naravno, srebrne lisice, Olga M. bude u centru pažnje;  to je bio jedini prijem na kome je ona pratila njega; od tada je on pratio nju. Jer, sutradan su muskarci, kad su tamna odela zamenili uobičajenim, kancelarijskosivim, izmedju svaka dva prevrnuta papira prevrtali očima dok su kolegama prepričavali utiske od sinoć. Žene su, sa svoje strane, takodje prevrtale očima, dodajući tome i lak, prezriv trzaj ugla usana, kad su je pominjale; odmah je dobila i nadimak: Olgabund.  Major je, kad je, sutra, prešao na nemački sa banatskim naglaskom, jurcao po kancelarijama i u svaku dugačku rečenicu tri puta stavljao Vunderbar a da vino nije pomenuo nijednom, suprotno dotadašnjoj praksi. Rezultat svih tih priča bio je da je Olga M. postala, jos malo pa, merilo uspešnosti i važnosti prijema; prvo su je pozivali medju činovnike i majore, zatim medju načelnike odeljenja i pukovnike, pomoćnici ministara i pokoji general došli su malo kasnije; uskoro više nisu ni stizali da se odazovu pozivima nižeg društvenog ranga; neki cinik bi, možda, ovakav razvoj situacije upotrebio kao dokaz da je moguce tonuti penjanjem u vis. U svakom slučaju, Olga M. je na prijemima vrlo malo govorila, malo više slušala a najviše se osmehivala; niko je nije cuo da se glasno nasmejala ili izgovorila neku rečenicu dužu od 5-6 reči. Za to vreme, njen pratilac je pričao, trgovao, smejao se i kad nije bilo smešno, a u glavnom i nije bilo. Ipak, čovek koji vodi posao mora da se smeje i kad mu nije do smejanja a razloga za smeh je bilo, kako je vreme odmicalo, sve manje. Posao sa krznima se polako usporavao; ko je imao šta da proda, prodao je;  Nemci nisu više kupovali, izgledalo je da se već pakuju pa se boje previše prtljaga; u izgledu je bila i promena mode, skupa krzna su uzmicala pred naletom šubara od ovčije kože sa Istoka.

 

          Tako je došlo vreme kad su svi postajali pomalo nervozni, osim Olge M. Jedini put kad je imala razloga za nervozu bio je onaj kad su je agenti Specijalne policije priveli na saslušanje, jedne večeri kad nije bilo nikakvog prijema, pravo iz stana…u Glavnjaču.  Uspela je da kaže jednoj od sestara da obavesti njenog verenika, reč koju nikad nije izustila u njegovom prisustvu ali ga je tako predstavljala u porodičnom krugu, i ućutala. Agenti  su smatrali da je čudno sto im se često dešava da, kad krenu da uhapse nekog iz njenog kraja, ispadne da je on iznenada nestao i da se ispostavi, ako čuju za dotičnog, da je otišao ili u četnike ili u partizane, i da je najinteresantnije u tome to što su njihova imena pominjana na nekim prijemima na kojima je i ona bila. Olga M. se smešila blago, kao da je na nekom prijemu ali se njena reakcija nije dopala agentu pa je zamahnuo da je udari nekim lenjirom koji je stajao na stolu.  Refleksno je podigla levu ruku i tanka bela koža je pukla i pokazalo se nekoliko kapi krvi. Onda su se otvorila vrata i ušao je  nemački kapetan sa pismenim naredjenjem o oslobadjanju. Vikao je na agente na nemačkom a agenti su se pokunjeno izvinili i ispratili je do vrata dok je ona maramicom pritiskala podlakticu. Kapetan je, bez reči, otvorio vrata svog automobila i otpratio je do kuće. Oprala je ranu, stavila na nju malo rakije, zavila ruku ali se više nije smešila.

 

 



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mrale54 mrale54 08:16 15.08.2011

Opa !

Samo da se zapljunem kai prvi ( ma šta to značilo ? )
pa na čitanje !
Dr M Dr M 08:26 15.08.2011

Re: Opa !

Samo da se zapljunem kai prvi


Bolje da se zapljuneš pre čitanja, nego da pljuneš posle..


za prvog..
mrale54 mrale54 08:38 15.08.2011

Re: Opa !

Pročitao !
Vrlo lepo !
... a , ako možeš da pomogneš , zašto ja vidim Zlatu Petković , kao lik Olge M. , u nekoj , eventualnoj , ekranizaciji ove priče ?
Nego , javlja mi se da ćemo , kako smo počeli , uskoro da osnivamo -
" Udruženje protiv zaboravljanja " !
Dr M Dr M 08:48 15.08.2011

Re: Opa !

ako možeš da pomogneš , zašto ja vidim Zlatu Petković , kao lik Olge M. , u nekoj , eventualnoj , ekranizaciji ove priče ?


Ti si, garant, vidovit...ili čitaš nešto pre nego što objavim..

Odgovor će se videti u sledećoj priči, ako je objavim.
mashha mashha 09:02 15.08.2011

Re: Opa !

Odgovor će se videti u sledećoj priči, ako je objavim.

Jedva čekam i sledeću priču

Ova me je baš fino uvukla u taj period, te odlutah za kratko u prošlost- kao da sedoh u nekakav vremeplov.
Pozz Dr
mrale54 mrale54 09:04 15.08.2011

Re: Opa !

Pa , ako ti kažeš ...
Dr M Dr M 09:10 15.08.2011

Re: Opa !

Jedva čekam i sledeću priču


Sad moram da je objavim, rešeno..

A i zato da ova ne ostane da visi, sve su priče iz Sećarnika povezane, k`o svinjska creva..

za Tebe, mashha
abrasax abrasax 10:56 15.08.2011

Re: Opa !

" Udruženje protiv zaboravljanja "


... Ti bi sastanci morali dugo trajati, jer bi malo malo pa neko zaboravljao šta je hteo da kaže.
Dr M Dr M 11:11 15.08.2011

Re: Opa !

abrasax
" Udruženje protiv zaboravljanja "


... Ti bi sastanci morali dugo trajati, jer bi malo malo pa neko zaboravljao šta je hteo da kaže.


Imao sam komentar na ovo ali... zaboravio sam.

Nema veze, možda ću da se setim, kasnije, i ovako niko nije primetio...
mrale54 mrale54 12:30 15.08.2011

Re: Opa !

abrasax
" Udruženje protiv zaboravljanja "


... Ti bi sastanci morali dugo trajati, jer bi malo malo pa neko zaboravljao šta je hteo da kaže.



Paaa... svaki put počinje prvim korakom ...ako nisi zaboravio da hodaš !
fantomatsicna fantomatsicna 22:36 15.08.2011

Re: Opa !

Odgovor će se videti u sledećoj priči, ako je objavim

Pa nemoj sad ako! Taman sam se zagrejala.
A znas li ti da je moja baka nas takodje ucila istoj molitvi ..kad se probudimo...i treba bake slusati
Odlican tekst i prporuka..i cekam
Dr M Dr M 23:00 15.08.2011

Re: Opa !

Odgovor će se videti u sledećoj priči, ako je objavim


Pa nemoj sad ako! Taman sam se zagrejala.


Ne brini, već je rešeno.

Samo da se steknu uslovi.
loader loader 09:09 15.08.2011

Užitak

Početak blogonedelje uz ovakvu priču i uz kafu se samo poželeti može
Dr M Dr M 09:17 15.08.2011

Re: Užitak

loader
Početak blogonedelje uz ovakvu priču i uz kafu se samo poželeti može


Hvala , loader, nadam se da će i priča i kafa da budu podsticajne..
loader loader 09:46 15.08.2011

Re: Užitak

Priča je puno bolja od kafe,
jer je izvrsna, i ostaje negde u biblioteci sećanja,
a kafa je, izgleda, malo prepečena :)

Dr M Dr M 09:50 15.08.2011

Re: Užitak

ostaje negde u biblioteci sećanja,


Sećarnik, kažem ja..
sesili sesili 09:24 15.08.2011

Baš za uživanje!

Uz pohvale - zapažanje. OSMEH je najjače oružje!
Dr M Dr M 09:30 15.08.2011

Re: Baš za uživanje!

OSMEH je najjače oružje!


I najbolji štit, što će se pokazati kasnije..

Uz pohvale


Zahvale za pohvale.. sesili.
scabies scabies 09:29 15.08.2011

Doktore,

Odlično!
Dr M Dr M 09:48 15.08.2011

Re: Doktore,

scabies
Odlično!


Hvala scabies,

u medjuvremenu se nešto desilo sa komentarom i replikom, i neka je..

Ali, ono hvala, važi..


antioksidant antioksidant 10:04 15.08.2011

савршена реченица

neki cinik bi, možda, ovakav razvoj situacije upotrebio kao dokaz da je moguce tonuti penjanjem u vis

у одличном тексту
мој докторе, хвала!
Dr M Dr M 10:24 15.08.2011

Re: савршена реченица

antioksidant
neki cinik bi, možda, ovakav razvoj situacije upotrebio kao dokaz da je moguce tonuti penjanjem u vis

у одличном тексту
мој докторе, хвала!

Znao sam da ćeš da primetiš
Imao si Ti neka preganjanja oko toga, sećam se, ali nisam mogao da postavim ceo ovaj tekst u komentar, tamo.


AlexDunja AlexDunja 11:24 15.08.2011

savršeno

predsedniče!

ovakva sećanja volim,
odmerena, duhovita,
a sa celom atmosferom...
Dr M Dr M 11:51 15.08.2011

Re: savršeno

ovakva sećanja volim,


Hvala AD,
šteta da se zaboravi.

Tek kad sam počeo da se prisećam, shvatio sam koliko malo znam o korenima.

A moja deca ni delić toga.
jesen92 jesen92 11:57 15.08.2011

Re: savršeno

AlexDunja
predsedniče!

ovakva sećanja volim,
odmerena, duhovita,
a sa celom atmosferom...

..i ja isto...samo se pitam dal sefovi ovog bloga rangiraju tekstove po kvalitetu kad biraju VIPovce....nesto sam sumnjicava posto po mojim merilima nas PreCednik je odavno trebalo da bude VIP...ili ja nisam kompetentna, ko zna...:)(cvetic je za kabinet)
Dr M Dr M 12:18 15.08.2011

Re: savršeno

(cvetic je za kabinet)


Buket za ceo kabinet..


razmisljam razmisljam 13:42 15.08.2011

Re: savršeno

Dr M
(cvetic je za kabinet)


Buket za ceo kabinet..


А је л' могу ја да се прикачим као симпатизер ( без партијске књижице - она ће ми неминовно изазвати непријатну копривњачу ), па да фасујем макар један мали, малецки цветић? Ено ми најлепша ваза зврји празна у мојој полици за снове и чежњиво погледа на овај букет.
AlexDunja AlexDunja 13:48 15.08.2011

Re: savršeno

А је л' могу ја да се прикачим као симпатизер ( без партијске књижице - она ће ми неминовно изазвати непријатну копривњачу ),


ne brigaj, ovo je ad hoc kabinet,
gde niko ničemu ne pripada, i nikakvih knjižica nema...

potrebna je samo dobra volja
i zdrav duh, kao i spremnost da se dogadjajima dobrohotno
smeje u lice:)
Dr M Dr M 13:59 15.08.2011

Re: savršeno

макар један мали, малецки цветић?



Evo a za ostalo se već pobrinula šefica, kako i dolikuje

potrebna je samo dobra volja
i zdrav duh, kao i spremnost da se dogadjajima dobrohotno
smeje u lice:)


Znam da se savršeno uklapaš.


razmisljam razmisljam 14:07 15.08.2011

Re: savršeno

Dr M
макар један мали, малецки цветић?


Evo


Хвала.
Ваза се већ увелико радује - све јој трепери оно њено стаклено срце.

potrebna je samo dobra volja
i zdrav duh, kao i spremnost da se dogadjajima dobrohotno
smeje u lice:)


Znam da se savršeno uklapaš.


Па сад...
Ово за духа не бих знала... Таван је сувише низак, а подрум одвећ мрачан, па тамо не залазим. Ако духова има, здравих или болних, ја их још нисам срела.
А ова спремност - може. Врло радо.
Је ли полууклапање довољно?
Dr M Dr M 14:17 15.08.2011

Re: savršeno

Је ли полууклапање довољно?


Naravno!

Lep primer kako nešto polu može da bude 100%.
mirelarado mirelarado 14:27 15.08.2011

Re: savršeno

nas PreCednik je odavno trebalo da bude VIP...


Управо тако.

Др М, хвала за још једну лепу причу из прошлости. Радујем се наставку.
abrasax abrasax 14:35 15.08.2011

Teta Caja

Teta-Caja (kad je moja baba razgovarala sa svojim sestrama) ili baba-Caja(kad su je pominjali moj otac i njegova braća) počela je da izgovara te reči ritualno, pre nego što bi otvorila oči, negde u doba ašikovanja Kralja i one Drage Mašin pa sve dok Bogu nije dosadila tolika zahvalnost, otprilike u vreme atentata u Marseju, kad je već brojala sitno do stotke.

Prijatna je tvoja teta. Ja s njom uvek rado porazgvoaram uz kafu, mada često nemamo isto mišljenje, ali nama to ne smeta. Najčešće se viđamo po kozmetičkim salonima

P.S. Ja tamo čekam svoju stariju tetu
Dr M Dr M 14:46 15.08.2011

Re: savršeno

хвала за још једну лепу причу из прошлости


Hvala Tebi, mirelarado, na čitanju i ohrabrivanju.

A moje priče moraju da budu o prošlosti.

Ako budu o budućnosti, bojim se da ne bude sasvim kratka...SF priča
Dr M Dr M 14:53 15.08.2011

Re: Teta Caja

Najčešće se viđamo po kozmetičkim salonima

P.S. Ja tamo čekam svoju stariju tetu


Pravo mesto za negovanje lepote i tela i duha..
mirelarado mirelarado 14:59 15.08.2011

Re: savršeno

Ako budu o budućnosti, bojim se da ne bude sasvim kratka...SF priča


Младост је у духу, Др М, а Ти га имаш у изобиљу.
Него, ако је судећи по садашњости, будућност нам је нешто као научна фантастика, подврста хорор у борби за опстанак.


Dr M Dr M 15:28 15.08.2011

Re: savršeno

ако је судећи по садашњости, будућност нам је нешто као научна фантастика, подврста хорор у борби за опстанак.


Predatori hoće da nas alieniraju.

Nije naučna fanastika nego nenaučna realistika.

Nekad nisam hteo da budem u horu a sad se našao u hororu.

Ali, dok možemo da se smejemo, ima nade
AlexDunja AlexDunja 23:07 15.08.2011

Re: savršeno

a za ostalo se već pobrinula šefica, kako i dolikuje


porastem ko kvasac kad ovako nešta vidim:)

šta ti je funkcija
Dr M Dr M 23:30 15.08.2011

Re: savršeno

a za ostalo se već pobrinula šefica, kako i dolikuje



porastem ko kvasac kad ovako nešta vidim:)


I treba


šta ti je funkcija


Nije stvar u funkciji nego u funkcionisanju.

Kad to raja shvati, ovi sadašnji nefunkcionalni će da se strmeknu, svi!
AlexDunja AlexDunja 23:47 15.08.2011

Re: savršeno

Kad to raja shvati, ovi sadašnji nefunkcionalni će da se strmeknu

oće, vala!

kad tad!
Dr M Dr M 23:55 15.08.2011

Re: savršeno

AlexDunja
Kad to raja shvati, ovi sadašnji nefunkcionalni će da se strmeknu

oće, vala!

kad tad!



Amin
abrasax abrasax 00:39 16.08.2011

Re: Teta Caja

[
Pravo mesto za negovanje lepote i tela i duha..
Jes' pogotovo kad mi se lak umusavi!

P.S. ibid.

Problem je u podrazumevanju nekih stvari, meni je to priča sa ovog bloga.

st.jepan st.jepan 14:02 17.08.2011

Re: savršeno

Dottore, ovo je stvarno bilo doktorski.
Mada, primetio sam da ima i nekih dobrih pisaca koji po profesiji uopšte nisu doktori



Bez zafrkancije, ovo je bezmalo scenario!

Dr M Dr M 17:00 17.08.2011

Re: savršeno

ovo je bezmalo scenario!


Videćeš koliko si u pravu kad pročitaš sledeću priču.

Za serijal!

Samo da nadjem dramaturga.

U svakom slučaju, hvala Ti.
st.jepan st.jepan 19:46 17.08.2011

Re: savršeno

Samo da nadjem dramaturga.

Treba samo prodjarati po blogu, siguran sam da u nekom budjaku ovog neusporedivog mesta čuči i neki hibernisani dramaturg.
Što da širimo krug? Imamo već pisca, glavnu glumicu, režisera...
Dr M Dr M 19:52 17.08.2011

Re: savršeno

Imamo već pisca, glavnu glumicu, režisera...


...i još da nadjemo finansijera..

i imamo projekAt
janeznam janeznam 20:33 17.08.2011

Re: savršeno

..i još da nadjemo finansijera..


`bar vece!

Ako ste iz JagodinU resen problem. Ako niste, onda neam pojma!
Dr M Dr M 20:54 17.08.2011

Re: savršeno

Ako ste iz JagodinU resen problem


Šta ćemo sa kravom?

Da prodamo pa pravimo film ili da redovno muzemo pa finansiramo seriju

janeznam janeznam 21:03 17.08.2011

Re: savršeno

Ne racunam ja na kravu! Ja racunam na srpski inat kod Srbina Palme i to ovako: e ako oni u Bgd nece, ja cu finansirati, pa sta kosta neka kosta! Ma, oni ce da trose pare na neke parade a ne na kulturno uzdizanje!
A krave... Neka ih za svaki slucaj.
Dr M Dr M 21:20 17.08.2011

Re: savršeno

racunam na srpski inat


Eto neke koristi od jedine stvari koje imamo na pretek!
janeznam janeznam 21:33 17.08.2011

Re: savršeno

Eto neke koristi od jedine stvari koje imamo na pretek!


Na nasu zalost, ali to je istina.
zoja444 zoja444 12:02 15.08.2011

sitnicarenje

meni bi bilo logicnije:

- Boze, hvala Ti sto si mi podario predhodni dan.

ili

- Boze, hvala Ti, sto ces mi, nadam se, podariti i ovaj dan.

jer, nikada se ne zna sta dan nosi.

ovo je neko opste zapazanje.
Dr M Dr M 12:26 15.08.2011

Re: sitnicarenje

meni bi bilo logicnije:

- Boze, hvala Ti sto si mi podario predhodni dan.


Baba Caja nije razmišljala na logičan način, izgleda mi..

Ono, kako je navedeno, verovatno je bila zahvalnost što su joj uslišene molitve od prethodne večeri.

Mislim da se pribojavala da će da se probudi mrtva..

To me podseća na jednog gurmana koji se molio

Bože, molim Te da lepo svarim ručak koji sam ovako lepo pojeo.
zoja444 zoja444 12:44 15.08.2011

Re: sitnicarenje

To me podseća na jednog gurmana koji se molio

Bože, molim Te da lepo svarim ručak koji sam ovako lepo pojeo.


to je molitva za posle. za pre bi bila:

Boze, molim Te, podari mi lep rucak koji cu lepo pojesti i lepo svariti.

i da neko drugi opere sudje.
Dr M Dr M 13:18 15.08.2011

Re: sitnicarenje

i da neko drugi opere sudje




U mom slučaju, bog je tu neumoljiv..

A što se tiče prvog dela molitve, često pomaže.
Tu je, onda, neumoljiva vaga.

Uvek nešto..
abrasax abrasax 13:41 15.08.2011

Re: sitnicarenje

Tu je, onda, neumoljiva vaga.


Kad bih mogla da se nateram da je koristim pre
Dr M Dr M 14:03 15.08.2011

Re: sitnicarenje

abrasax
Tu je, onda, neumoljiva vaga.


Kad bih mogla da se nateram da je koristim pre


Skini duši teret pa vagu pod krevet.
janeznam janeznam 12:54 15.08.2011

dr M - u

hvala za lep blog jer mi je uveliko pomogao da lakse podnesem frizera, viklere, haubu i ostale skalamerije u kosi a sve radi licnog zadovoljstva i ljubomornog pogleda komsinica!
Preporuka
Dr M Dr M 13:20 15.08.2011

Re: dr M - u

janeznam
hvala za lep blog jer mi je uveliko pomogao da lakse podnesem frizera, viklere, haubu i ostale skalamerije u kosi a sve radi licnog zadovoljstva i ljubomornog pogleda komsinica!
Preporuka


Hvala!

Javi kad kreneš kod zubara, odma` ide blog!
janeznam janeznam 13:28 15.08.2011

Re: dr M - u

Dogovoreno!
Dr M Dr M 13:38 15.08.2011

Re: dr M - u

abrasax abrasax 13:45 15.08.2011

Re: dr M - u

Javi kad kreneš kod zubara, odma` ide blog



abrasax abrasax 14:02 15.08.2011

Re: dr M - u

abrasax
hvala za lep blog jer mi je uveliko pomogao da lakse podnesem frizera, viklere, haubu i ostale skalamerije u kosi a sve radi licnog zadovoljstva i ljubomornog pogleda komsinica!


Ima da se zbude kad prošetaš obalom, čoveče! Mislim, damo!
janeznam janeznam 14:14 15.08.2011

Re: dr M - u

abrasax

hvala za lep blog jer mi je uveliko pomogao da lakse podnesem frizera, viklere, haubu i ostale skalamerije u kosi a sve radi licnog zadovoljstva i ljubomornog pogleda komsinica!



Ima da se zbude kad prošetaš obalom, čoveče! Mislim, damo!



Vidis! Vec delujem
razmisljam razmisljam 13:49 15.08.2011

Сећарник...

Ја то видим овако.
Постоје те неке мале кожне врећице ( плеоназам је сасвим намеран, јер су мого мале ) налик на дуванкесе у које, када их развежеш, једва успеш да увучеш два прста. А онда кренеш да вадиш зрнце по зрнце сећања, пажљиво, али некако ипак насумице. Па око сваког од њих исплетеш, насликаш, саградиш по једну причу.
Врећица чаробна - без дна, па и прича пуно. Најразнијих.

Ова твоја, dottore баш лепо скројена.
Нестрпљиво чекам наставак.
Dr M Dr M 14:13 15.08.2011

Re: Сећарник...

Нестрпљиво чекам наставак.


Već sročen, samo da se steknu uslovi.

Kao, janeznam krene kod kozmetičara, ili...
janeznam janeznam 14:16 15.08.2011

Re: Сећарник...

Sutra vozim auto kod automehanicara!
Dr M Dr M 14:22 15.08.2011

Re: Сећарник...

Sutra vozim auto kod automehanicara!


Onda, kad se vratiš, da lakše preboliš štrapac, mentalni i materijalni.
freehand freehand 23:26 15.08.2011

Re: Сећарник...

Постоје те неке мале кожне врећице ( плеоназам је сасвим намеран, јер су мого мале ) налик на дуванкесе у које, када их развежеш, једва успеш да увучеш два прста.

Beše li Rebeka ili Amaranta u jednoj takvoj nosila kosti svojih roditelja?
st.jepan st.jepan 14:13 17.08.2011

Re: Сећарник...

freehand
Постоје те неке мале кожне врећице ( плеоназам је сасвим намеран, јер су мого мале ) налик на дуванкесе у које, када их развежеш, једва успеш да увучеш два прста.

Beše li Rebeka ili Amaranta u jednoj takvoj nosila kosti svojih roditelja?

Ne.
Mislim da je to bila Erendira iz priče "Neverovatna i tužna istorija nevine Erendire i njene bezdušne babe"
Dr M Dr M 17:05 17.08.2011

Re: Сећарник...

Beše li Rebeka ili Amaranta u jednoj takvoj nosila kosti svojih roditelja?


freehand, st.jepan Ti već odgovorio a ja da dodam.
U ovoj blogkesi
ja pokušavam da sačuvam duhove predaka svoje dece.
9snohvatica0 9snohvatica0 15:03 15.08.2011

/

love it (cvet je za ordinaciju)
Dr M Dr M 15:17 15.08.2011

Re: /

love it


I još više ćeš, nadam se.

Hvala za , oplemenjuje prostor..
sesili sesili 15:32 15.08.2011

Sećam se..

pre neki dan pročitah rečenicu: Teško mi je bilo kada sam shvatila da je mnogo više godina iza mene, nego predamnom! Odmah sam je zaboravila. Poput baba-tetke, zahvaljujem se za svaki dan! I raaadujem se!
Dr M Dr M 17:06 15.08.2011

Re: Sećam se..

Poput baba-tetke, zahvaljujem se za svaki dan! I raaadujem se!


A ja se i prijatno iznenadim!
kick68 kick68 16:04 15.08.2011

Sjajno,

savrseno.
Da li postoje Olgine fotografije iz tog vremena? Mogle bi se pojaviti u nastavku.
A nastavak da bude objavljen sto pre, molicu lepo.
myredneckself myredneckself 16:52 15.08.2011

Re: Sjajno,

bojim se da sam poslednji koji se seća nekih priča, nevažnih i važnih, kako za koga, koje sam čuo od raznih baba, direktnih i pobočnih, sedeći u njihovom krilu ili načuvši ponešto od razgovora dok sam se igrao u nekom uglu ili ispod stola.

Pričaj nam doktore, pričaj
Uživanje je čitati te
Skoro da i mi treba da uvedemo praksu baba Cajinog blagodarenja,
ne samo iz razloga vremešnosti, nismo baš dotle došli, nego čisto egzistencijalnih. Bre, preCedniče, ovi će nas utući, načisto. Da vi'š samo kako je u ekspozituri

Dr Ema na naslovnu međ' vipove
Dr M Dr M 17:12 15.08.2011

Re: Sjajno,

Da li postoje Olgine fotografije iz tog vremena? Mogle bi se pojaviti u nastavku.


Fotke postoje ali nećemo da kačimo, privatnost i te fore.

Ali, onda su je uporedjivali sa Deborom Ker, takvo vreme bilo, i Lanom Tarner, malo kasnije.

P.S. Onda je vreme posle WWII, i Odavde do večnosti.
Dr M Dr M 17:19 15.08.2011

Re: Sjajno,

Bre, preCedniče, ovi će nas utući, načisto


Ne, oni hoće da nas utuku naprljavo a mi ćemo njih načisto da počistimo.

Ima da ih Van-iš.
angie01 angie01 17:11 15.08.2011

,

Dr M Dr M 17:34 15.08.2011

Re: ,

eborah_Kerr_in_An_Affair_to_Remember_trailer.jpg' alt='' border='0' />

Angie, hvala za sliku.

ova je još sličnija.

P.S. Neće da izadje, krije se. Štiti privacy
Hansel Hansel 18:55 15.08.2011

Re: ,

Je l' ova?



Doktore, osećam da je priča lepa, al' mene malo "prošlost lupila po glavi" ovih dana, pa čitanje ostavljam za kasnije... Pominjanje Zlate Petković samo je pojačalo utisak...
Dr M Dr M 19:35 15.08.2011

Re: ,

Je l' ova?


Ta je Hansele, ne znam zašto su kod mene izašla samo slova.

Hvala, u moje ime i u ime radoznalih.

Ne žuri, stajaće blog i sutra, nadam se.
st.jepan st.jepan 14:26 17.08.2011

Re: ,

angie01

slika


Neeeeeeeeee!!!

Uostalom, nipošto nikakva slika, neka svako zamisli po volji.
A što se filma tiće, to je već nužno zlo.
9snohvatica0 9snohvatica0 17:13 15.08.2011

:)

Ako se bude snimao film o Olgi, doktore zelim ulogu
Dr M Dr M 17:24 15.08.2011

Re: :)

Ako se bude snimao film o Olgi, doktore zelim ulogu


Imaću Te u vidu kad bude kasting.

9snohvatica0 9snohvatica0 00:24 16.08.2011

Re: :)

Dr M
Ako se bude snimao film o Olgi, doktore zelim ulogu




Jooooj opet kasting gde ce ti dusa,progledaj kroz prste.
Uvek imam roze fascikle da znas
Dr M Dr M 00:40 16.08.2011

Re: :)

Uvek imam roze fascikle da znas


Super, lako ću da Te prepoznam..
mlekac mlekac 18:55 15.08.2011

Ne stigoh

juce da pozdravim, imala neku guzvicu, al' vec drugi dan pokusavam da se prisetim prica MOJE bake...

U svakom slucaju, s nestrpljenjem cekam nastavak!

Hvala, Dok!
Dr M Dr M 19:40 15.08.2011

Re: Ne stigoh

Ne stigoh
juce da pozdravim, imala neku guzvicu,


Nadam se da se gužvica ispeglala i da ćeš na miru da se setiš bakinih priča.
I da ih preneseš podmlatku.

miloradkakmar miloradkakmar 19:07 15.08.2011

Doktore,

pročitao sam priču odmah po objavljivanju, lupio preporuku, al' mi bilo bezveze da je kvarim komentarom.
Ipak sam morao da se javim.
Čekam nastavak.
Dr M Dr M 19:45 15.08.2011

Re: Doktore,

al' mi bilo bezveze da je kvarim komentarom.


Hvala što si se javio Milorade i, da znaš, ne verujem da Ti bilo šta možeš da pokvariš svojim komentarom.

Fini svet se prepozna na parsek
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:15 17.08.2011

Re: Doktore,

Fini svet se prepozna na parsek

To sam baš nešto mislila dok sam pisala ovaj tekst koji ću sad objaviti.
Čestitke na tekstu! Bravo. Priča skoro pa filmska. :)
Dr M Dr M 17:15 17.08.2011

Re: Doktore,

Čestitke na tekstu! Bravo. Priča skoro pa filmska. :)


Hvala Bojana!

Život piše romane.

Ja malo prepisujem..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana