REAL MADRID: Kraj ere Galaktikosa!

MMMila RSS / 13.06.2007. u 16:11

Ove nedelje, 17. juna, kada Roberto Karlos i Dejvid Bekam po slovu ugovora napuste Real, zavrsava se era Los Galacticos-a! Madridjani postaju jedan obican spanski klub, doduse najbogatiji na svetu!

Kada je u julu 2000. godine Florentino Perez izabran za predsednika Real Madrida, zatekao je 70.000 korisnika pretplatnih karata i 150 miliona funti duga. Za dodatnih 30 miliona (opet duga) kupio je odmah Luisa Figa od Barselone, sto je i obecao u predizbornoj kampanji. Ubrzo je na racunu imao pozitivan bilans.

Samouvereno ustolicenje posle ubedljive pobede, doduse dvostrukog osvajaca Lige Sampiona ali finansijski nemocnog Lorenza Sanza, maga gradjevinarstva Florentina Pereza iz Madrida je uvelo u vode u koje je hteo jos 1994. Perez je, istog trenutka kada je preuzeo vlast u Realu, raskinuo ugovor sa spanskom vladom i preduzeo korake da debelo unovci Realov “Cuidad Deportiva”, oronuli trening centar u prestiznom srcu madridskog “finansijskog” dela grada. Ekstremno dobra lokacija je donela i ekstremno mnogo novca – oko 320 milion funti. Bliske veze sa vlastima Madrida i koketiranje sa spanskim politickim vrhom donelo je Realu epitet “drzavni” klub.

U narednom periodu tim dobija nove zvezde: Zinedin Zidan je stigao iz Juventusa 2001. godine za rekordnih 44 miliona funti; Ronaldo je 2002. godine Interu placen 26 miliona a na ime Bekamovog transfera 2003. Mancester Junajted je inkasirao 25 miliona. Nepunu sezonu u klubu je bio i Majkl Oven.

Izbor igraca je, po slovu volje Florentina Pereza, bio ukalupljen u samo dva kriterijuma: ili vrhunski fudbaler priznat i poznat u svetskim okvirima, ili marketinski isplativo ime!

AZIJSKA TURNEJA: Dejvid Bekam
AZIJSKA TURNEJA: Dejvid Bekam

Florentino Perez je u svojoj “vladavini” pokazao veliki smisao za biznis i marketing. Dovodjenje Dejvida Bekama je znacilo osvajanje trzista u Aziji. Kineskinje su naprosto poludele za plavokosim “srednjakom” ozenjenim bivsom “spajsicom” pa je prodaja Real–sitnica dostigla vrhunac. Tajland i Japan su skoro preplavljeni dresovima “kraljevskog kluba”.

S druge strane i svi ostali igraci su snimali reklame u dresu Reala i dobijali trostruko vise novca nego do tada, koji su delili sa klubom. Tako je hteo Florentino Perez!

JAPAN: Cokoladni idol Bekam
JAPAN: Cokoladni idol Bekam

Rezultat svega: Real je, nakon decenijske dominacije Mancester Junajteda, dostigao titulu najbogatijeg kluba, iako se nije bas podicio fudbalskim trofejima u periodu Los Galacticos-a. Prema izvestajima agencija, Real u prosloj sezoni inkasirao (da predjemo na eure) 275,7 miliona, sto je 17% nego sto su imali sezonu pre toga, a oko 30 miliona vise od drugoplasiranog Mancester Junajteda.

Najveci deo prihoda Real Madrida (45%) je od “komercijalizacije” (sponzorstva, licenci, merchadising) kluba. Od broadcasting-a je klub zaradio 32% ukupnih prihoda, a “samo” 23% je od utakmica, ili kako se izvestaju “Money League” kaze, od matchday-a. Uostalom, prosecna poseta u sezoni 2004/05. je oko 72.000 gledalaca!

Bez obzira na uspesno (finansijski) posmatrano poslovanje, Florentino Perez je u februaru 2006. napustio klub. Navijacima su zafalile titule. Mediji su i te kako napadali sad vec bivseg predsednika i njegovu politiku nazivali “Zidan vs. Pavon”, aludirajuci na Galaktikose u napadu, a domace defanzivne igrace. Perezu je stalno “nabijan na nos” Arsen Vengen i njegova sposobnost da prepozna talentovanog mladica koga kupi jeftino, napravi od njega ime i skupo ga proda. (Napomena: isti taj Arsenal je u poslednjem izvestaju “Money League” deseti, dok je u pretposlednjem bio sesti.)

U subotu Roberto Karlose se seli u Tursku. Dejvid Bekam pakuje kofere i osvaja Ameriku, a Real ce mozda biti bogati prvak Spanije!

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 17:20 13.06.2007

Podaci

Hvala za jedan broj podataka koje nisam znao. Oni bacaju malo drugacije svetlo na ovaj klub i fudbal kao biznis svima nama koji svoje poznavanje fudbala egzerciramo samo tako sto se sredom, subotom ili nedeljom (daj Boze svaki dan) nacrtamo ispred magicne kutije. Nazalost, jasno je da danas fudbal igra novac a ne igraci. Stoga je i onaj primer Arsenala (a takodje i Sevilje, Verdera...) svetla tacka u masineriji koja melje fudbal.
MMMila MMMila 18:08 13.06.2007

Re: Podaci

Ja licno smatram da su Englezi ti koji su na vreme shvatili da je fudbal u stvari veliki biznis i koji su dva veka ispred nas ostalih! Tu mislim ENglezi kao sve lige, sudije, navijaci, i sve sto prati fudbal. Mi ostali imamo samo pojedinacne primere.
Ali...da budemo iskreno, Barselona je ta koja mi vraca veru u lep fudbal:)

Pitanje je, da li je zaista cilj biti najbogatiji na svetu ili uzivati u onome sto radis?
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:03 14.06.2007

tribina

DOĐITE NA TRIBINU „Srbija i obnavljanje pregovora sa Evropom: koliko smo daleko od Evropske unije"

Tribina će se održati u utorak 19. juna u 19h, u bioskopu "Rex", u Jevrejskoj ulici. Gosti ce biti Biljana Srbljanović, Goran Svilanović i Duška Anastasijević. Moderator tribine biće Vesna Pešić.
MMMila MMMila 06:41 14.06.2007

REklama??? Divno!

Hvala sto me nauci kako se ovo radi!
Kada U21 reprezentacija bude ubrzo osvojila evropski tron (fudbal je u pitanju) isto ovako cu da posaljem svima poziv da dodju da ih vide i pozdrave, mozda popricaju s njima.

A mozda su vise uradili nego sve vase Vesne Pesic ovih nekoliko dana u Holandiji, igrajuci recimo protiv Italijana, Engleza...

Izvinjavam se doticnoj gospodji, ali MRZIM agresiju na bilo koji nacin, a i ovo je jedna!
MMMila MMMila 06:45 14.06.2007

I u ostalom...

... ja spadam u neke nove koji su dosli a koja se bori protiv elitizma! Jer elita nas je i u propastila!

Kao sto rekoh... Ako zapocinjes rat, spremi se da snosis posledice! Bezanje i trazenje drugog bojnog polja nije u mojoj naravi pa ne razumem i druge.

Ili mozda ja ovde nista ne razumem!
LBSL LBSL 06:48 14.06.2007

Re: I u ostalom...


Ponasaju se kao da nisu normalni nedaj Boze
MilutinM MilutinM 08:55 14.06.2007

Re: tribina

Ovo stvarno nema smisla
Polomax Polomax 12:39 14.06.2007

Re: I u ostalom...

Prevršili su svaku meru.
Kompletno nepoštovanje autora i teme od strane politikom zatrovanih mozgova.



PS:
Vrlo lep tekst,zanimljivi podaci i najvažnije- drugačija tema!
MMMila MMMila 16:24 14.06.2007

Re: I u ostalom...

Hvala!

Nema veze, ne trazim da me neko postuje ko autora, samo trazim da pokaze trunku lepog vaspitanja, ako je ima.

A ako nema, onda pokaze ono protiv cega kaze se bori. Ili protiv cega strajkuje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana