Društvo| Hronika| Politika| Život| Životni stil

Sećarnik: Predrag N. S.

Dr M RSS / 22.08.2011. u 09:37

 

 

          Od prvog dana života bio je u centru pažnje; sin, posle dve ćerke, samo nek`  je muško, ma neka  je i dve kile mesa…a toliko je i bilo. Mali, crnomanjast, kudrav i prgav, opis koji mu je pristajao od septembra 1919 do poslednje kapi  infuzije…mnogo godina kasnije.

     I nije bio neki djak, za razliku od sestara koje su bile petičarke; pre bi se moglo reći da je izrastao (sasvim uslovno govoreći, ako se isključi visina) u pravog  mangupa sa beogradske kaldrme ( asvalt je, u ono vreme, još bio retka pojava, pogotovu na Dorćolu, čak i trg kod Pozorišta je bio popločan drvetom), nesto slično pariskom gamenu, samo čist nestašluk, bez svesne namere da se napravi neka realna šteta;  od majke je, retko, zaradio po koju ćušku, otac ga nikad nije udario; nije da nije bilo prilike, jednom je prilikom očeva Dvojka ( otac je bio tramvajdzija) otisla ka Kalemegdanu umesto da skrene u Centralu zato sto je nestašni dečko, tek malo viši od poluge kojom se mehanički upravljalo skretnicom, jednim pokretom na granici snage postao trenutni kralj okupljene dečurlije, bacajuci u zasenak ranije trenutne kraljeve  koji su primat stekli običnim povlačenjem  konopca kojim se trola skida sa žice.

 

Nije da nije bio pametan, samo, ulica mu je bila interesantnija od skamije;  komšiluk je bio iznenadjen kad je stavio na glavu kačket II Muške.  Svi su verovali da će na zanat, osim njegove majke;  dete koje već zna I ćirilicu I latinicu, I ima tako lep rukopis, da ide na zanat. Dve ćerke u gimnaziji a sin na zanat! Je l` su oni ludi?

 

Kroz gimnaziju se provlačio , samo je on znao kako; bio je učtiv I neupadljiv, učio taman koliko da ga ne izbace, I to je trajalo sve dok crnilo iznad gornje usne nije mogao da skine sapunom nego je morao  da upotrebi brijač. U to vreme je shvatio da se nece dohvatiti ni sredine fiskulturne vrste pa je rešio, ako već ne može da bude visok,  da bude jak;  ništa prirodnije nego da se ukljuci u veslačku družinu na “Djačkom kupatilu”, tamo je već bio kao kod kuće I ranije. Zamišljao je sebe kao kralja skifa ali nije bio dovoljno krupan I snažan.  Postao je kormilar u osmercu; kao I za dzokeje, za kormilare je mala težina prednost. Vežbao je, naravno, kao I ostali, nabacio mišiće, ali je našao sebe u tome da vuče konce, da upravlja, da komanduje, da bude vlast.

 

Nekako je pregurao Malu maturu; sestre petičarke su vec završile gimnaziju I upisale se na pravni fakultet,  mesto gde su racionalni prebrojavali stepenice ka advokaturi, bankarstvu ili državnim poslovima a zanesenjaci sanjali o pravednom društvu, ustrojstvu države jednakih, jednakih potreba I mogućnosti, ali se onda još nije znalo kako će ta stvar da se završi.

 

Nekako se desilo da su sestrama ovi zanesenjaci bili bliži I interesantniji od onih budućih stubova društva koje je trebalo da se sruši pod teretom svojih suprotnosti, I tako je Predrag  bio u prilici da se napaja revolucionarnom mudrošću nekih ljudi kojima je znao samo nadimke kao što su Lola, Djido, Tempo, skoro svakog dana, a narocito petkom , kad je gospa-Nata, njegova majka, pravila pasulj za svo to društvo; taj pasulj petkom je postao tradicija I malo ko od buducih Španskih boraca I Prvoboraca nije pokupio koje zrno mudrosti I pasulja sedeći oko gospa-Natinog stola.

 

Jedan od  čestih  vitezova gospa-Natinog stola bio je I jedan novinar Politike, Vladimir D,  čovek kome nije bilo do pasulja nego do društva.  Predragu je on bio interesantniji od onih ostalih,  lepše je govorio, izgledalo je da ima šire poglede I bio je, onako, krupniji  u svakom pogledu(mada je onaj Tempo bio baš visok).  Mora biti I da je novinaru bio simpatičan grguravi gimnazijalac koji je malo pričao a pažljivo slušao, I pamtio iz mesta svako pomenuto ime, mesto, dogadjaj; uskoro je počeo I da ih povezuje, a Beograd je, onda, bio mali grad, I tako je novinar, često, dobijao poneku informaciju koju nije tražio ali je mogla da koristi, pogotovu u onim danima unutarpartijskih previranja kada se, zbog konspirativnosti, nije znalo ko je svesni element a ko izdajnik .

 

Predrag se, ubrzo, uživeo u ulogu nekog ko zna više od drugih, o drugima. Gimnazija je postala tako dosadna stvar; još, kad mu je Vladimir D. omogućio poneku tezgicu u Politici, nekoliko nepotpisanih redaka o nevažnim stvarima,  nekoliko poznanstava sa sportskim novinarima, bilo je samo pitanje vremena kada će da se odrekne škole. Medjutim, škola se odrekla njega. Kasnije je pričao da je izbačen zbog revolucionarnog delovanja ali se smucanje po gradu posle osam, nenošenje obavezne gimnazijske kape, pregršt dvojki I naramak neopravdanih izostanaka teško može označiti kao odlučno koračanje u cilju uspostavljanja pravednog društva.

 

Raskid sa gimnazijom primio je kao olakšanje; sad je mogao da razmahne krilima. Bio je svuda; na Savi, ali je malo veslao; na utakmicama, ali nije igrao; po kafanama, ali nije pio. Samo je slušao, a imao je istančan sluh; I gledao, na sve strane, kroz poluoborene kapke. Išao je I u pozorište ali ga je foaje interesovao više nego predstava. To, što je raskinuo sa gimnazijom, ne znači I da je raskinuo sa gimnazijalcima; nije ih bilo baš mnogo u onom Beogradu a on je znao, bar za većinu, ko se sa kim druži I ko šta priča.  I tako je dočekao Rat, I tu se priča prekida.  Više niko ga nije video, od septembra `41 do početka oktobra `44 ali je većini tih koji su ga tada videli on bio poslednje što su videli.

 

Uopšte se ne zna gde je bio te tri godine.  Jednostavno ga nije bilo, ni u partizanima, ni u četnicima, ni u Beogradu u ilegali; potpun prekid filma. Pričalo se da se krio u nekoj pećini, kod rodnog sela njegovih roditelja, da je prerušen išao po celoj Šumadiji, pričalo se I nagadjalo I nikad se nije dokazalo. Posle mu je nova vlast priznala boracki staž od `41 ali nije imao Spomenicu. Prava misterija.

 

Malo manja misterija bila je njegova pojava u Beogradu, početkom oktobra `44; na osnovu tih doživljaja snimljena je popularna televizijska serija; ušao je u grad desetak dana pre oslobodilaca I, po preciznom spisku koji je, pričalo se, sastavio sa Krcunom, I koji je odobrio Ranković, oslobodio neutvrdjen broj bivših, predratnih poznanika brige za budućnost.  Naravno, nije bio sam, bilo je u tom poduhvatu jos aktera ali oni nisu deo ove priče.

 

A već krajem tog meseca pojavio se u punom sjaju, u majorskoj uniformi, naslonjen na beli kabriolet marke Horh,  zaplenjen od Nemaca.  Postoji I fotografija, major Predrag, sa brčićima a la Staljin, naslonjen na auto kome je skinut krov iako je kišni oktobar.

 

 

 



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 09:48 22.08.2011

.

Nekako je pregurao Malu maturu; sestre petičarke su vec završile gimnaziju I upisale se na pravni fakultet, mesto gde su racionalni prebrojavali stepenice ka advokaturi, bankarstvu ili državnim poslovima a zanesenjaci sanjali o pravednom društvu, ustrojstvu države jednakih, jednakih potreba I mogućnosti, ali se onda još nije znalo kako će ta stvar da se završi.

tolike godine prođoše a još nije sigurno ni da li će se "stvar" ikada završiti a kamoli kako...

prelepo...
hvala!
Dr M Dr M 09:52 22.08.2011

Re: .

tolike godine prođoše a još nije sigurno ni da li će se "stvar" ikada završiti a kamoli kako...


Ars longa, vita brevis..

Svaka čest na brzom čitanju..
antioksidant antioksidant 09:55 22.08.2011

Re: .

Svaka čest na brzom čitanju..

inspirativan je tekst
Dr M Dr M 09:56 22.08.2011

Re: .

inspirativan je tekst


Tnx.
zilikaka zilikaka 10:01 22.08.2011

2

Već dugo nisu popularne ovakve teme, ali kad se pojave budu vrlo bliske.
Možda je to zbog godina proizvodnje
Preporuka!
Dr M Dr M 10:07 22.08.2011

Re: 2

Već dugo nisu popularne ovakve teme, ali kad se pojave budu vrlo bliske.
Možda je to zbog godina proizvodnje


Ma, to je da vi mladi vidite kako je nekad bilo..

Ovo nije namerno tematski tekst. Samo uvod u kasniju priču, predstavljanje likova, takoreći.

Hvala zilikaka
janeznam janeznam 10:27 22.08.2011

Rat

Odmaram u roditeljskoj kući okružena prambabinim ikonama i porodičnim fotografijama. Crno bele i malo izbledele te su mi najdraže. Na jednoj od njih je ta moja prambaba Ljubica čiju su ćerku '44 godine ubili Rusi, kada su ulazili u Bečej kao oslobodioci. Preporuka :)
Dr M Dr M 10:40 22.08.2011

Re: Rat

Odmaram u roditeljskoj kući okružena prambabinim ikonama i porodičnim fotografijama


Pravo blago, te stare fotografije. Poslednji trag postojanja nekih ljudi.

Na jednoj fotografiji iz 1942, moja majka i neka lepa, mlada devojka. Ko je ovo, pitam.

Ruža, zaklali je četnici, mesec dana posle ove slike, kaže mi majka.

A moja deca zamalo da bace tu sliku.
mariopan mariopan 10:45 22.08.2011

Re: Rat

Lepo ispričano, baš sam se uživela i čekam nastavak..

Najviše mi se dopada što je Beograd tada bio "mali", što si to pomenuo...jer kada je bio mali sve se znalo ko u svakom selu. To nije uvek bilo dobro i zdravo, znam, ali nekako sam ga tada više volela.
Sećam se Dorćola sa kaldrmom i "Dvojke" kako trese zemlju i tutnji (cin, cin)...budila me u rana jutra jer se sve treslo kada prođe...a unutra drvene stolice , baš je bilo lepo
Dr M Dr M 11:00 22.08.2011

Re: Rat

baš sam se uživela i čekam nastavak..


Fino što si opet tu, mariopan

A za nastavak, pročitaj i prethodnu priču pa će nastavak da bude interesantniji.
Sećam se Dorćola sa kaldrmom i "Dvojke" kako trese zemlju i tutnji (cin, cin)


Moja baba se bojala da joj se, kad prodje Dvojka, , ne polomi proteza..
janeznam janeznam 11:20 22.08.2011

Re: Rat

Danas su retke te kaldrmisane ulice. A i kada prodješ njima nema jurnjave, polako, lagano. I vreme kad prolazi njima uspori, htelo - ne htelo.
Dr M Dr M 11:35 22.08.2011

Re: Rat

janeznam
Danas su retke te kaldrmisane ulice. A i kada prodješ njima nema jurnjave, polako, lagano. I vreme kad prolazi njima uspori, htelo - ne htelo.


Možda bi bilo lepo da se preselim u neku takvu.

Čini mi se da vreme prebrzo juri...ili ja prebrzo usporavam.
janeznam janeznam 12:26 22.08.2011

Re: Rat

Ima jedna takva u Subotici, ubedljivo najlepša . Suvi centar a opet izdvojena. Ja imam drugi problem sa ulicama. Svaki put kad svratim u rodni grad, kuće se na neki volšeban način smanjuju, ulice sužavaju, grad kao da postaje maketa svoje prošlosti.
Dr M Dr M 12:30 22.08.2011

Re: Rat

Svaki put kad svratim u rodni grad, kuće se na neki volšeban način smanjuju, ulice sužavaju, grad kao da postaje maketa svoje prošlosti.


Interesantno zapažanje!

Možda smo svoja čula navikli na bulevare pa nam rodne ulice izgledaju uže..
sesili sesili 10:43 22.08.2011

Crnilo iznad gornje usne...

... ili "sredina fiskulturne vrste". Ne umem da "oplavim" ono što mi se dopada. Doduše, onda bi to bila cela priča o Predragu. Divno, detaljno napisano. Od PRE rodjenja, posle dve ćerke...
Dr M Dr M 10:48 22.08.2011

Re: Crnilo iznad gornje usne...

Crnilo iznad gornje usne...


...se posle razvilo u brčiće a la Staljin..

Doćiće Predrag opet, u sledećem nastavku..
sesili sesili 11:16 22.08.2011

Re: Crnilo iznad gornje usne...

Radujem se tome.
dr.wagner dr.wagner 12:51 22.08.2011

Re: Crnilo iznad gornje usne...

... dan

Dr M
.... brčiće a la Staljin.


-Pa zar nije stanoviti Clark G ... imao "brčiće" ...
... a Staljin prave BRKOVE ...


Wagner

Dr M Dr M 13:05 22.08.2011

Re: Crnilo iznad gornje usne...

dr.wagner
... dan

Dr M
.... brčiće a la Staljin.


-Pa zar nije stanoviti Clark G ... imao "brčiće" ...
... a Staljin prave BRKOVE ...


Wagner



Pa, ovaj Predrag, mali čovek- mali brkovi.

Ne sumnjam da bi voleo da bude kao taj ...able ali, ondašnja moda je bila čelično stroga..

...dan, Dr.
miloradkakmar miloradkakmar 11:43 22.08.2011

Pećina

Uopšte se ne zna gde je bio te tri godine. Jednostavno ga nije bilo, ni u partizanima, ni u četnicima, ni u Beogradu u ilegali; potpun prekid filma. Pričalo se da se krio u nekoj pećini, kod rodnog sela njegovih roditelja, da je prerušen išao po celoj Šumadiji, pričalo se I nagadjalo I nikad se nije dokazalo

Ovo me podseti na jednog mog dedu (očevog strica)koji je rat proveo u pećini, ali par stotina kilometara zapadnije od prestonice i Šumadije.
Kažu kad je, posle skoro četiri godine, izašao iz pećine, teže bile kosa i brada nego on sam.

Dr M Dr M 12:08 22.08.2011

Re: Pećina

Ovo me podseti na jednog mog dedu (očevog strica)koji je rat proveo u pećini,


Mogu misliti kako je bio beo u licu, kad se obrijao!

Interesantno je, kao dodatak ovoj priči o Predragu, da se o njegovom skrivanju pojavila, pre godinu dana, jedna nova teorija.

Neke novine su objavile da su, ispod jedne stare kuće na Dorćolu, pronašli hodnik koji je spojen sa lagumima Kalemegdana. A to je kuća u kojoj je živeo Predrag sa roditeljima, zamisli!

I sad, kad pustim mašti na volju...
mrale54 mrale54 13:06 22.08.2011

Re: Pećina

Pratim sa užvanjem ovaj tvoj serijal!
Ne htedoh da kucam komentare, da ne remetim uživanje čitanja, ali, sad me bocnu sa ovim lagumima!
Kao klinac, oko 12-13 godina, živeći na Kosančićevom vencu, sa drugovima sam, u igri, "istraživao" te katakombe!
Ulazili smo u tunel u Karađorđevoj, a izlazili- na Tašu!!
Protezalo se to do Senjaka!
Pa i do Đerma, a dalje nismo istraživali!
Da ne pričam da smo nalazili tunele koji su išli do pola Save (dalje je bilo potopljeno) a najveći šok je bio kad smo ušli u Fruškogorskoj, a izašli kod Bogoslovije (blizu Ćalija)
Mogla bi i knjiga da se napiše o tome!
Dr M Dr M 13:13 22.08.2011

Re: Pećina

Da ne pričam da smo nalazili tunele koji su išli do pola Save (dalje je bilo potopljeno) a najveći šok je bio kad smo ušli u Fruškogorskoj, a izašli kod Bogoslovije (blizu Ćalija)

Ovi danas ne mogu da naprave metro a sve već trasirano!
Možda bi bilo dobro da prouče stare turske knjige, pre nego što raspišu tender!
milisav68 milisav68 13:21 22.08.2011

Re: Pećina

Dr M
Možda bi bilo dobro da prouče stare turske knjige, pre nego što raspišu tender!

Ma nema potrebe da se raspisuje tender, nek daju odmah Turcima posao, pošto su oni to i započeli.

Dr M Dr M 13:25 22.08.2011

Re: Pećina

Ma nema potrebe da se raspisuje tender, nek daju odmah Turcima posao,


...a oni samo nek` uzmu bakšiš.

I tako im je to najvažnije.
milisav68 milisav68 13:34 22.08.2011

Re: Pećina

Dr M
Ma nema potrebe da se raspisuje tender, nek daju odmah Turcima posao,


...a oni samo nek` uzmu bakšiš.

I tako im je to najvažnije.

Pa da, to je neminovno, al` ovako bi se dobilo na vremenu.
mlekac mlekac 13:43 22.08.2011

Re: Pećina

mrale54
Pratim sa užvanjem ovaj tvoj serijal!
Ne htedoh da kucam komentare, da ne remetim uživanje čitanja, ali, sad me bocnu sa ovim lagumima!
Kao klinac, oko 12-13 godina, živeći na Kosančićevom vencu, sa drugovima sam, u igri, "istraživao" te katakombe!
Ulazili smo u tunel u Karađorđevoj, a izlazili- na Tašu!!
Protezalo se to do Senjaka!
Pa i do Đerma, a dalje nismo istraživali!
Da ne pričam da smo nalazili tunele koji su išli do pola Save (dalje je bilo potopljeno) a najveći šok je bio kad smo ušli u Fruškogorskoj, a izašli kod Bogoslovije (blizu Ćalija)
Mogla bi i knjiga da se napiše o tome!


Knjiga je, ako me secanje ne vara, napisana. Zove se "Beograd ispod Beograda"
Dr M Dr M 14:09 22.08.2011

Re: Pećina

Knjiga je, ako me secanje ne vara, napisana.


Hvala mlekac! Čuo sam za tu knjigu, sad moram i da je nabavim.
Moram da budem u toku.
mrale54 mrale54 14:32 22.08.2011

Re: Pećina

Pazi kad sam je odmah pročitao, on-line!!
Nisam znao do sada da je iko pisao o ovome!
Hvala mleki!
Al, ipak su trebali da me malkice konsultuju!
Ja znam za četiri tunela koji idu ispod Save, a pošto su potopljeni, nemam pojma gde završavaju!
Mislim, znam gde su ulazi u tunele, a mi, klinci, smo silazili - otprilike do nivoa Karađorđeve! Dalje nismo smeli, iako smo videli da se tunel nastavlja! Ispod Save!
Da ne trolujem više!
mlekac mlekac 15:53 22.08.2011

Re: Pećina

mrale54
Pazi kad sam je odmah pročitao, on-line!!
Nisam znao do sada da je iko pisao o ovome!
Hvala mleki!
Al, ipak su trebali da me malkice konsultuju!
Ja znam za četiri tunela koji idu ispod Save, a pošto su potopljeni, nemam pojma gde završavaju!
Mislim, znam gde su ulazi u tunele, a mi, klinci, smo silazili - otprilike do nivoa Karađorđeve! Dalje nismo smeli, iako smo videli da se tunel nastavlja! Ispod Save!
Da ne trolujem više!


Nije to cela knjiga - to je deo, ali OK, sad bar znas koga mozes da kontaktiras.
Postoji i grupa na FB gde se caska na tu temu.
Dr M Dr M 17:30 22.08.2011

Re: Pećina

iako smo videli da se tunel nastavlja! Ispod Save!
Da ne trolujem više!


Nije to trolovanje, to je tunelovanje.
mirelarado mirelarado 19:50 22.08.2011

Re: Pećina

Neke novine su objavile da su, ispod jedne stare kuće na Dorćolu, pronašli hodnik koji je spojen sa lagumima Kalemegdana. A to je kuća u kojoj je živeo Predrag sa roditeljima, zamisli!


Кажу да подземни Београд и даље крије мноштво неразјашњених тајни.

Занимљива прича о Предрагу. За мене је увек неочекивано кад зло превлада у човеку.
Dr M Dr M 20:00 22.08.2011

Re: Pećina

мноштво неразјашњених тајни.


Skinuli ponudu!

A ja baš hteo da se prijavim, sad sam se zaineresovao za lagume i tunele.

За мене је увек неочекивано кад зло превлада у човеку


Gledaš iz perspektive sopstvene dobrote..
mlekac mlekac 21:03 22.08.2011

Re: Pećina

Dr M
мноштво неразјашњених тајни.


Skinuli ponudu!

A ja baš hteo da se prijavim, sad sam se zaineresovao za lagume i tunele.

За мене је увек неочекивано кад зло превлада у човеку


Gledaš iz perspektive sopstvene dobrote..


Kazu na grupi na FB da ce biti tura, valjda, u oktobru. Drzacu ih na oku,pa da se prijavimo na vreme...
Dr M Dr M 21:21 22.08.2011

Re: Pećina


Jedva čekam!
mrale54 mrale54 16:56 24.08.2011

Re: Pećina

Pa, mislim, vi to...onako - ad hoc?
Ono, amaterski!
Pa, ček' malko da se vrnem iz Gr. , pa da vas provedem tunelčićima koji počinju iz Volgine (zvezdarska šuma) a izlaze u Višnjici!
Dobro, oko nadoknade za profi vodiča ćemo se lako dogovoriti!
Šta su par evrića među prijateljima?
Dr M Dr M 17:05 24.08.2011

Re: Pećina

Dobro, oko nadoknade za profi vodiča ćemo se lako dogovoriti!


Po sistemu..ulaz džabe a izlaz se plaća
mrale54 mrale54 10:31 25.08.2011

Re: Pećina

Dr M
Dobro, oko nadoknade za profi vodiča ćemo se lako dogovoriti!


Po sistemu..ulaz džabe a izlaz se plaća



Tačno! I, shodno tome - novi termin - "izlaznica "!

mrale54 mrale54 10:45 25.08.2011

Re: Pećina

mlekac
mrale54
Pazi kad sam je odmah pročitao, on-line!!
Nisam znao do sada da je iko pisao o ovome!
Hvala mleki!
Al, ipak su trebali da me malkice konsultuju!
Ja znam za četiri tunela koji idu ispod Save, a pošto su potopljeni, nemam pojma gde završavaju!
Mislim, znam gde su ulazi u tunele, a mi, klinci, smo silazili - otprilike do nivoa Karađorđeve! Dalje nismo smeli, iako smo videli da se tunel nastavlja! Ispod Save!
Da ne trolujem više!


Nije to cela knjiga - to je deo, ali OK, sad bar znas koga mozes da kontaktiras.
Postoji i grupa na FB gde se caska na tu temu.


Aaaa! Zato meni - čudno? Nešto mnogo kratko bilo!
Sa' ću da skoknem do FB - baš me zanima ta tema!

Eto šta ti je vrcavost duha ovog, nam, dottore-a!
Počne o Predragu, ja lutam po tunelima a, ti, ode u "skamije"...
Ma, čapkun jedan, eto...


Dr M Dr M 11:34 25.08.2011

Re: Pećina

shodno tome - novi termin - "izlaznica "


Ima da se obogatiš!

Možeš da formiraš cenu izlaznice kako Ti se ćefne.
tyson tyson 12:20 22.08.2011

Crvene zore


Ama da neće možda Olga iz prethodne epizode završiti sa krupnim drugom Vladimirom D. iz "Politike" (i "Borbe" ), a na uštrb nesrećnog Predraga čija će se zvezda preko noći transformisati u padalicu, uz malu pomoć prijatelja iz "Politike", kada dođe vreme da se plati za staljinske brčiće...?

Ako je odgovor potvrdan, onda priča ima jako tužan kraj...

Dr M Dr M 12:25 22.08.2011

Re: Crvene zore

tyson

Ama da neće možda Olga iz prethodne epizode završiti sa krupnim drugom Vladimirom D. iz "Politike" (i "Borbe", a na uštrb nesrećnog Predraga čija će se zvezda preko noći transformisati u padalicu, uz malu pomoć prijatelja iz "Politike", kada dođe vreme da se plati za staljinske brčiće...?

Ako je odgovor potvrdan, onda priča ima jako tužan kraj...



Polako, Ti k`o oni koji čitaju krimić od poslednje strane!

Ali, interesantno je kao ideja.
janeznam janeznam 12:59 22.08.2011

Re: Crvene zore

E boxer ti moraš sve da pokvariš? Gde još ima nokaut u prvoj rundi?!
antioksidant antioksidant 13:04 22.08.2011

Re: Crvene zore

Gde još ima nokaut u prvoj rundi?!

tajsona pitas?
janeznam janeznam 13:15 22.08.2011

Re: Crvene zore

Ovog osim ako on nije onaj
antioksidant antioksidant 13:19 22.08.2011

Re: Crvene zore

janeznam
Ovog osim ako on nije onaj

na slici lici da jeste
janeznam janeznam 13:26 22.08.2011

Re: Crvene zore

Jel?
tyson tyson 13:39 22.08.2011

Re: Crvene zore

Ma šali se Majk, samo ti sledi tok svojih misli, za sada odlično ide. Moja postavka, iako prividno zasnovana na stvarnim događajima, ima ugrađeni paradoks: stvarna Olga, drugarica Vlade D, poginula je od nemačke bombe na Sutjesci 1943. godine. Istom prilikom novinar Vlado dobio je komad metala u glavu što ga je, kažu zli jezici iz redova narodne vojske i avangarde radničke klase, ćušnulo na onu stranu pameti.

Bilo kako bilo, čini se da Olginu smrt novinar Vlado nikada nije preboleo; i do tada rastrzan unutrašnjim mukama (danas bi rekli 'kompleksima'), posle tragedije i ranjavanja postao je zli, pakosni čovek, još ubeđeniji sledbenik Staljinovih metoda obračunavanja sa ljudima koji mu nisu po volji iz čistog besa i pizme. Iako se trudio da sebi namakne oreol humaniste, intelektualca i demokrate, do kraja života nije uspeo da sa ruku spere tuđu krv.

Nekada oštrica AgitPropa 'socijalističke revolucije obespravljenih i proletera', nije bio gadljiv na novac i raskoš. Obogatio se pišući o Najvećem Sinu Naših Naroda I Narodnosti, čijom naklonošću se hvalio i posle Vođine smrti.

Nekom nebeskom, surovom pravdom ili pak samo nesrećnim spletom okolnosti, sin mu je umro kao narkoman.




antioksidant antioksidant 13:43 22.08.2011

Re: Crvene zore

Nekom nebeskom, surovom pravdom ili pak samo nesrećnim spletom okolnosti, sin mu je umro kao narkoman.

zar ima pravde kad deca odgovaraju za zlodela roditelja?

nebeske ili bilo koje druge...
Dr M Dr M 14:00 22.08.2011

Re: Crvene zore

stvarna Olga, drugarica Vlade D, poginula je od nemačke bombe na Sutjesci 1943. godine.


Ovo nije ta Olga, mada se isto zove. I vrlo je stvarna. Lično poznata.

Bila..
mlekac mlekac 13:48 22.08.2011

Dobro dok

je l' to drugarski?

Cupkam od onomad da saznam sta bi sa Olgom, kad ti uvede novi lik!

I to jos sa Dortjola!

I sad treba da cupkam ko zna dokle da saznam nastavak?

Pa stvarno...

Naravno, za tebe,
Dr M Dr M 14:05 22.08.2011

Re: Dobro dok

je l' to drugarski?


Možda nije drugarski al` je dramaturški..

Ako `oćemo da pravimo seriju, kakva je to serija sa jednim likom?

A biće ovde likova, i-ha-haj!
mlekac mlekac 15:57 22.08.2011

Re: Dobro dok

Dr M
je l' to drugarski?


Možda nije drugarski al` je dramaturški..

Ako `oćemo da pravimo seriju, kakva je to serija sa jednim likom?

A biće ovde likova, i-ha-haj!


Ma najcrnje je sto imam utisak da mi mases ispred nosa crvenom krpom. Jer neki delovi prica me grickaju po principu "ovo si cula od bake", al' sve mi je jos zbrkano i konfuzno i maglicasto - valjda ce kockice da se sloze kad se prica nastavi...
Dr M Dr M 17:26 22.08.2011

Re: Dobro dok

neki delovi prica me grickaju po principu "ovo si cula od bake


Ha, ha, možda su nam se rodoslovi negde, tamo...daleko, ukrstili?
mlekac mlekac 18:32 22.08.2011

Re: Dobro dok

Dr M
neki delovi prica me grickaju po principu "ovo si cula od bake


Ha, ha, možda su nam se rodoslovi negde, tamo...daleko, ukrstili?


Kao sto neko rece - Beograd tog doba bio je mali, a familije manje-vise povezane rodbinsko/kumovsko/komsijsko/poslovinim vezama. Ko zna koji je film i koja je veza u pitanju?

Pogotovo sto je moja baba imala GOOMIIILUUU rodbine, koja je opet imala...

Da ti skratim pricu - Zmu i ja smo bili vec skoro deceniju u braku kad su, KONACNO, moja i njegova majka uspele da povataju sve zajednicke prijatelje/poznanike/kumove/kolege i.t.d. Kojih je ispalo toliko da smo se nas dvoje posle toga najozbiljnije pitali kako smo za sve godine pre nego sto smo se upoznali uopste uspeli da se promasimo?

Verovatno bi bila slicna prica da se negde sretnemo na kafi, Dok. Mogu ruku u vatru da bi posle dvadesetak minuta nasli bar TRI dodirne tacke.
Dr M Dr M 18:59 22.08.2011

Re: Dobro dok

Verovatno bi bila slicna prica da se negde sretnemo na kafi, Dok. Mogu ruku u vatru da bi posle dvadesetak minuta nasli bar TRI dodirne tacke.


I ja mislim.

Moramo da probamo, jednom..
mlekac mlekac 19:13 22.08.2011

Re: Dobro dok

Dr M
Verovatno bi bila slicna prica da se negde sretnemo na kafi, Dok. Mogu ruku u vatru da bi posle dvadesetak minuta nasli bar TRI dodirne tacke.


I ja mislim.

Moramo da probamo, jednom..


Dogovorito!
st.jepan st.jepan 02:26 23.08.2011

Re: Dobro dok

Cupkam od onomad da saznam sta bi sa Olgom, kad ti uvede novi lik!

E, pa Mlekac, mora malo odovud pa odonud, sve po zanatu!
Izokola, sestro, taj rad.
Je l' znaš ti kako je jedan Fjodor započeo jedan svoj roman?
Ovako ga je Fjodor započeo:
"Kako sam nevešt, počeću poizdalja".

Dottore, samo da prijavim, ja klikn'o gde treba.
mlekac mlekac 05:36 23.08.2011

Re: Dobro dok

st.jepan
Cupkam od onomad da saznam sta bi sa Olgom, kad ti uvede novi lik!

E, pa Mlekac, mora malo odovud pa odonud, sve po zanatu!
Izokola, sestro, taj rad.
Je l' znaš ti kako je jedan Fjodor započeo jedan svoj roman?
Ovako ga je Fjodor započeo:
"Kako sam nevešt, počeću poizdalja".

Dottore, samo da prijavim, ja klikn'o gde treba.


E, moj Stipice, pa ne rekoh li ja davnih dana kako sam antitalenat za bilo sta sto nadilazi formu kratke price?

Kod mene ti je to sve "svedeno na vest". O'ma u glavu i gotovo! Nit umem da kitim filigranski kao razmisljance, nit da uvodim lik po lik ko doca, nit da raspredam niti do beskraja i nazad ko nepoznati autor, nit da se igram recima kao ti, nit da vodim radnju ko Jelica...

Kod mene ti je, kao sto znas, 1,2,3 - gotovo.

Sto ne znaci da ne uzivam kad neko drugi ume lepo da pripoveda - naprotiv.
Dr M Dr M 07:05 23.08.2011

Re: Dobro dok

Dottore, samo da prijavim, ja klikn'o gde treba.


Hvala st.jepan, vid`o, da mi lepo počne dan!
st.jepan st.jepan 12:02 23.08.2011

Re: Dobro dok

Kod mene ti je, kao sto znas, 1,2,3 - gotovo.

Mlekac, nemoj se glupiraš!
Tvoji tekstovi su sve samo ne "1,2,3 - gotovo".
st.jepan st.jepan 12:10 23.08.2011

Re: Dobro dok

Hvala st.jepan, vid`o, da mi lepo počne dan!

Ne šlihtam se, niš' mi doktor ne treba (ono u krstima prošlo već sutradan)
angie01 angie01 11:04 23.08.2011

,

Dr M Dr M 11:25 23.08.2011

Re: ,

Hvala angie

Ne znam ko je ovaj mladi, lepi, pretpostavljam pilot, al` da liči na ovog Predraga, ni približno..
angie01 angie01 11:43 23.08.2011

Re: ,

al` da liči na ovog Predraga, ni približno..


shvatila sam, al ja volim da romansiram:)))price iz proslosti, a i sadasnjosti, sa mladim & lepim!

dodje nekako lakse!
Dr M Dr M 11:50 23.08.2011

Re: ,

al ja volim da romansiram:)))price iz proslosti, a i sadasnjosti, sa mladim & lepim!


Fino, ako od ovog ispadne knjiga, zvaću Te da ilustruješ..
mikimedic mikimedic 13:17 23.08.2011

Re: ,

Ne znam ko je ovaj mladi, lepi, pretpostavljam pilot,


cerski ili krkar


Dr M Dr M 16:00 23.08.2011

Re: ,

mikimedic
Ne znam ko je ovaj mladi, lepi, pretpostavljam pilot,


cerski ili krkar




Sumnjam, nije baš toliko lep..
kick68 kick68 17:57 23.08.2011

Re: ,

Ne znam ko je ovaj mladi, lepi, pretpostavljam pilot, al` da liči na ovog Predraga, ni približno

Ma da, ovoga puta uopste nisam pala u iskusenje da trazim da vidim sliku. Ne zelim da navaljujem, ali nadam se da nastavak necemo dugo cekati i da ce i posle kraja biti jos ovakvih prica.
Dr M Dr M 20:00 23.08.2011

Re: ,

Ne zelim da navaljujem,


Navaljuj, navaljuj..

Da zaokružim ovo poglavlje pa da presečemo nečim veselim.
fantomatsicna fantomatsicna 11:46 23.08.2011

Znaci

Pazi rekao si :Uvodjenje u temu..pratim pratim.Prica je odlicna
Dr M Dr M 11:59 23.08.2011

Re: Znaci

Pazi rekao si :Uvodjenje u temu


Samo da predstavim lica, posle će oni da rade sami..

Milo mi je što Ti se svidja, daje mi kriiila...
bocvena bocvena 12:14 23.08.2011

Samo te čitam...


Strpljivo čekam nastavak.
Dr M Dr M 12:17 23.08.2011

Re: Samo te čitam...

Samo te čitam...


Pročitan sam ja odavno..

Tnx bocvena
bravar92 bravar92 16:43 23.08.2011

bez naslova

kad već spominješ i skamije...
neće znati mališani što je to:)



PS tek da se zna jedva nadjo nešta... kad ukucah u google "skamije"- iskočiše predmene sve moguće i nemoguće fotke skania kamiona... svašta:)
mlekac mlekac 17:17 23.08.2011

Re: bez naslova

bravar92
kad već spominješ i skamije...
neće znati mališani što je to:)



PS tek da se zna jedva nadjo nešta... kad ukucah u google "skamije"- iskočiše predmene sve moguće i nemoguće fotke skania kamiona... svašta:)


Ja pronasla ovu


EDIT:
Kod mene na Googletu izlaze ruske slike za skamiju - ko stvorene za Docusmana!



Dr M Dr M 17:33 23.08.2011

Re: bez naslova

kad već spominješ i skamije...


Prva četiri razreda osnovne čkole sedeo sam u skamiji, malo drugačijoj nego što je ta, na slici.

Sa rupom za mastionicu.

Srećom da nisam pominjao križulju.

Tu bi Ti iz gugla, verovatno, izleteli neki likovi iz križarskih ratova.

Dr M Dr M 17:37 23.08.2011

Re: bez naslova

Ja pronasla ovu


Mlekac, ova drvena je model Dositej,
bravar92 bravar92 18:31 23.08.2011

Re: bez naslova

Ja pronasla ovu



xexexeee... bravo, Mlekac: ) taku sam neku tela...

PS ove ruske skamije su za neke druge ćelije... ne moždane

edit: a pazi zvono u gornjem desnom ćošku . )))
bravar92 bravar92 18:34 23.08.2011

Re: bez naslova

Srećom da nisam pominjao križulju.



sreća da nisi : )

mada sum googlala i ne možeš naći ništa konkretno...

ali... avaj... kad prevedeš na talijanski... slika kol'ko oćeš... domišljata ja: )))
mlekac mlekac 19:10 23.08.2011

Re: bez naslova

Dr M
Ja pronasla ovu


Mlekac, ova drvena je model Dositej,


Al' ima rupu za mastionicu!
Dr M Dr M 20:04 23.08.2011

Re: bez naslova

mada sum googlala i ne možeš naći ništa konkretno.


Ja našao samo slate pencil.
fantomatsicna fantomatsicna 13:28 24.08.2011

Re: bez naslova

neće znati mališani što je to:)

Nisam znala ali srecom ima ovde starijih pa upitah
Dr M Dr M 16:16 24.08.2011

Re: bez naslova

fantomatsicna
neće znati mališani što je to:)

Nisam znala ali srecom ima ovde starijih pa upitah


Ko pita, ne skita


Kod mene se okrenula situacija, skoro da nema starijih od mene.

Zato, kad je u pitanju neka novija tehnologija, moram da pitam ćerku, inače bih morao da vučem telefonsku žicu za sobom.
jesen92 jesen92 00:07 24.08.2011

okasnila

...na seriju...al bas je super sto su ovde epizode uvek dostupne...Ide jesen i ja bih se bas radovala kada bih znala da ce ova "serija" da potraje..
...jako me zanima gde je Predrag nestao...nemoguce da se do sada nista nije saznalo......sve mi mirise da su ga uselili kod Olge u stan...
Dr M Dr M 00:17 24.08.2011

Re: okasnila

jako me zanima gde je Predrag nestao.


Nije nestao, čeka sledeći nastavak..

Nisi okasnila, ovaj blog traje do vikenda
jesen92 jesen92 00:25 24.08.2011

Re: okasnila

Nije nestao, čeka sledeći nastavak..

Nisi okasnila, ovaj blog traje do vikenda
..moze da se cita i posle vikenda...mene vise zanima sta ti pises nego komentari
...sa radoscu ocekujem zaplet..
Dr M Dr M 00:30 24.08.2011

Re: okasnila

sa radoscu ocekujem zaplet..


Da je zapleteno, zapleteno je..
bravar92 bravar92 12:03 24.08.2011

Re: okasnila

Da je zapleteno, zapleteno je..


ali...



ps nadam se da je muzika ona koju sam 'tela jer sam na poslu kao u gluvoj sobi,
pa reagujem samo na napisane reči
Dr M Dr M 16:02 24.08.2011

Re: okasnila

nadam se da je muzika ona koju sam 'tela


Muzika je slatka, i vešte male ruke zapletiljeotpletilje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana