Otomanska večera

Nebojša Spaić RSS / 06.01.2008. u 15:18

 „Ajd sad! Pokaži šta znaš, kad si se već upleo u tu muku. Kud si najavljivao da ćeš pisati o toj večeri! Da nisi, mogao si da se pokriješ ušima i ćutiš. Ko si ti, obesni crvu zemaljski, da misliš da možeš da te ukuse rečima opišeš?“ 

Tako nekako bi se moglo opisati osećanje koje imam, povodom obaveze da postujem ovo, od kako sam okusio prvi zalogaj u Asitaneu, prilikom jednog od najfantastičnijih obeda koje sam u životu imao, osećanje nemoći da se ograničenim ljudskim jezikom opiše ono što su osetili vrhovi usana, nepca, jezik, i, najzad, blaženi želudac, osećanje o kojem je govorio RM Točak kada je rekao da on ne može ništa da govori o muzici, sem da odsvira šta njojme i misli i oseća. 

Alva, amam, ratluk, harem, trbušni ples, nargile, kafa, hašiš, najupečatljiviji su i zapadnjaku najpoznatiji momemnti hedonističke kulture kakva je otomanska. Svaki od njih obuhvata čitav jedan kosmos čulnih užitaka, užitaka istovremeno krajnje rafiniranih i besramno oblapornih, što je sjajna kombinacija jedinstva blaženih suprotnosti. U taj rang ulazi večera kod Asitanea. Posle raki (neka vrsta mastike ili uzoa, dakle za one koji ne znaju alkoholno piće sa jakim ukusom peperminta, providno, a pobeli kad se pomeša sa vodom ili ledom, za koje se prethodno veče u nekom turističkom restorančiću kelner iščuđavao kako mi klizi i, poštovanja radi, prestao predamnom da ga zove turističkim „lavljim mlekom“), uzeli smo supu od badema. 

Kremasta, naravno bademasta supica bila je jedva mlaka, taman da se svi nežni ukusi koji je sačinjavaju jasno, a ipak usklađeno osete. Imala je neočekivanu, elegantnu notu koju su joj dala zrnca nara. Inače, da pomenem uzgred da je sok od sveže ceđenog nara, ujutro, na ulici, onako gorak, rezak i hladan, sjajan za razbuđivanje. 

Za predjelo smo uzeli dve stvari. "Arefe", odnosno neko okruglasto testo, ukusa kao milihbrot koji je moja baba-tetka pravila za slavu, kada su joj u goste, pored nas, dolazila neke ruska grofica i troje-četvoro druge predratne gospode, sve neki profesori klavira i jezika na dvoru Karđorđevića, punjeno seckanim jagnjećim mesom, bademima, pistaćima, suvim grožđem i nepoznatom mi, a besprekornom mešavinom začina, u kojoj se izdvajao miris, rekao bih, nekakvog korijandera i cimeta, ali sasvim moguće da grešim – kasnije sam na pijaci začina shvatio da najmanje pola toga nemam pojma šta je.  Hasa burek po spiralnom obliku liči na sarajevski, i tu sva sličnost prestaje. Testo je istovremeno suvlje, mekše, a hrskavije, a punjen je kozjim sirom, zelenim maslinama, orasima, vlašcem i nečim što se na engleskom piše tarragon, a rečnici to prevode kao zmijina trava. Štagod da je, ukus hasa bureka je nežniji i mirisniji od arefe, kojoj snagu daje seckana jagnjetina – uopšte, seckano mese je neuporedivo robusnije od mlevenog, i ko god to ne zna, nema pojma šta je dobar tatarski biftek. 

Glavno jelo sam prvo pustio Tamaru da izabere, u nameri da prilagodim sopstveni izbor. „Nirbach” se zove to jelo od na kocke sečene jagnjetine, ćuftica od jagnjeće džigerice i peršuna, rekao bih, i šargarepe u sosu od korijandera, đumbira, cimeta i sirupu od nara.  Ja sam se razmišljao o dva jela – teletini sa cimetom i jagnjetini „mutanjene“. U svakom slučaju, dakle, bilo cimetom, bilo samim mesom, uzeo bih neki od sastojaka koje je i ona naručila. Odlučio sam se za tu kuvanu ili dinstanu, pa zapečenu jagnjetinu, sa suvim kajsijama, grožđicama, medom i bademima. Neću znati da li sam pogrešio dok sledeći put ne odem tamo – a tvrdim da je samo zbog Asitanea vredno zapucati do Istanbula, u kom su fantastičan sklad džamija posle čije ogromnosti hram Svetog Save izgleda kao varoška crkva, i njihovi minareti, kule, sultanske palate, mistične cisterne, mirisni bazari, dinamični Bosfor, Zlatni rog i most Galata, panoramski pogled na stari grad koji je, mora biti, inspirisao tu neku reč proglašenu najlepšom rečju na svetu, a koja znači odsjaj mesečime u moru, čista dodatna korist. Kakogod, nirbah i mutanjene su se skladno dopunjavali, oboje snažnog mirisa mekane, gotovo raspadajuće jagnjetine, koji je meni oduvek prijao, obogaćen kombinacijom plemenitih ukusa začina i suvih delikatesa. 

Vino ne pominjem – popili smo jednu flašu solidnog lokalnog kabernea, kojo je uspešno pocrtavao užitak – jer, biće, ni Sujemnan Veličanstveni Zakonodavac teško da ga je na gozbi sa koje su bila sva ta jela služio. 

I onda, poslastice. Ja sam uzeo nešto, rekao bih između alve i ratluka (pouzdao sam se u jelovnik na sajtu, ali ove poslastice na njemu nema, pa mu imena ne znam), sa dosta cimeta i meda. Sjajan, snažan, a neopterećujući desert. Tamarin slatkiš je, međutim, bio apsolutni vrh celokupnog gastronomskog užitka, kao što i treba da bude. Neka gumasto-želatinasta, porozna smeša, bela, potpuno neutralnog ukusa, ali izuzetno prijamčiva za ulazak sokova u njene pore, plivala je u ružinom slatkom sirupu, prepuna kuvanih badema i pistaća (da se ne mora čovek mučiti žvakanjem), sa komadićima suvog voća i listićima nane, koji su na kraju večere davali olakšavajući miris. 

Ozbiljna civilizacija, te osmanlije.  



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikola svilar nikola svilar 15:38 06.01.2008

namami me, namami me...

evo i cime:

osećanje o kojem je govorio RM Točak kada je rekao da on ne može ništa da govori o muzici, sem da odsvira šta njojme i misli i oseća.


:)
miljanah miljanah 15:39 06.01.2008

Mmmmmmm

Hvala, Nebojsa!
Kad sledeceg leta podjem u Istanbul, ponecu ovaj tekst sa sobom kao referencu.

Prijatno:):)
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:17 06.01.2008

Re: Mmmmmmm

Negde na sajtu ima telefon. Treba obavezno rezervisati.

Inace, nisam pomenuo da petkom i subotom uvece ima ziva svirka - neki mladi covek svira po onom nekom instrumentu sto lici na gitaru, ocigledno staru tursku muziku, laganu i nepapadnu, bez onoga sto mi podrazumevamo pod orijentalnim ritmovima. To diskretno pocrtava same ukuse.

Re: Mmmmmmm

Hocu i ja tamo!
Kad sam bila u Istanbulu, bila sam na pijaci koja je bila fenomenalna, ali smo sa restoranima traljavo prosli. Sve fleke je izvadio hamam Galatasaraj. Tad nije bio za turiste. U zenskoj zgradi su me uveli u moju kabinu u kojoj je bio otoman presvucen izbledelim peskirima i cibuk. Tu sam se skinula. U samom kupatilu su bile neke hanume sa nestvarno cistim kozama, glava uvijenih u marame i u pohabanim belim gacama, sto nisu dozvoljavale da mrdnem rukom. Prale su mi kosu i trljale me necim sto je misrisalo na stipsu. Ne treba se pitati u takvim trenucima o poreklu stvari. Onda su mi objasnile da na toplom mermeru odspavam, sto sam poslusno i ucinila. Na kraju su mi u kabini servirale caj i cibuk. Nema uzivanja bez istoka.
Jelena Milić Jelena Milić 15:45 06.01.2008

spale

sto bi rekla moja nana ti znas zasto si se rodio.

pozz i sve najbolje u ng
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:14 06.01.2008

Re: spale

Hvala, uz uvazavanje Nani.
margos margos 15:48 06.01.2008

AU!!!

uzeli smo supu od badema...Imala je neočekivanu, elegantnu notu koju su joj dala zrnca nara.
Ovo mi je ljubav na prvo čitanje!
Hvala!
dzu dzu 16:59 06.01.2008

ništa

kao ''riba za petsto'' sa dokova istnbulskih.
prijatno!
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 17:06 06.01.2008

Re: ništa

kao ''riba za petsto''

Jest zabavno, sveze i ukusno, ali moram da ukazem na neprihvatljivost takvog pojednostavljenja.
p.s. kako se kace slike po komentarima? imam jednu bas tu, sa doka.
dzu dzu 17:46 06.01.2008

Re: ništa

nebojša, najbolje su stvari najjednostavnije.
ima link za kačenje slika, btw.
Djole Djole 18:50 06.01.2008

Pa hvala ...

... sto ste sve ovo sa nama podelili.
Pozdrav
cincili cincili 19:48 06.01.2008

memorisano

& pohranjeno do odlaska na licino mesto...
svaka cast kako umes da pises o hrani, skoro da se i miomiris poceo siriti...
definitivno cu ici u istanbul, zahvaljujuci orhanu pamuku, a i ova otomanska kuhinja tome doprinosi, dakako.
Fembot Fembot 20:52 06.01.2008

Bravo!

'Alal ti tekst Nebojsa!

Voda iz usta mi kaplje po tastaturi..........
Brooklyn Brooklyn 21:01 06.01.2008

da ti zavidim,

zavidim ti :)
mariopan mariopan 23:38 06.01.2008

Re: da ti zavidim,

Nisam ni znala da se to moze i tako reci ...dakle ja sam ipak od onih hedonista koji se domognu svoga uzitkak kako god znaju. Posto ne mogu da putujem .. Meni donose sve pobrojano. Ne zelim nista drugo , mada me uvek pitaju sta da mi donesu , to je uvek alva , sitnih kristala , nemasna i ne previse slatka , ona najbolja. Hladno cedjeno maslinovo ulje , maslinke , baklava.. Znam kako to ume da zvuci kada se napise ..ali to ne moze da se opise , mora da se proba...))) Pozdrav svima koji to sve vole i ja sam sa vama.
Jeremija Jeremija 15:22 07.01.2008

aman, efendi nebojša...

..... nema tice, bez prasice.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 17:49 07.01.2008

Re: aman, efendi nebojša...

nema tice, bez prasice

Jos kad su joj od kupusa krila,
pod krilima po dva litra vina.
ajgor ajgor 17:29 07.01.2008

Tarragon

Najčešće, tarragon na engleskom označava začin koji mi poznajemo kao estragon, odnosno pehtran na slovenačkom. Čini mi se da ga ovde ima u prodaji u sušenom stanju.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 17:49 07.01.2008

Re: Tarragon

Hvala. Da li su to one bobice od kojih se pravi senf?
londonac1 londonac1 18:03 07.01.2008

Re: Tarragon

bobice su "mustard seed" - zrno senfa.....
taragon je zeleni list....
ajgor ajgor 20:52 07.01.2008

Re: Tarragon

Nebojša Spaić
Hvala. Da li su to one bobice od kojih se pravi senf?



Bobice su zrna slačice ili gorčice, već kako se nazivaju u raznim krajevima ex-YU.
Domazet Domazet 17:58 07.01.2008

Hmmmm...

Alva, amam, ratluk, harem, trbušni ples, nargile, kafa, hašiš, najupečatljiviji su i zapadnjaku najpoznatiji momemnti hedonističke kulture kakva je otomanska
....koliko ja znam, Turci na trbusni ples gledaju kao na nesto potpuno ne-tursko, 'kulturni' import iz Arabije. I jako se ljute kada se o trbusnom plesu prica kao o delu turske kulture. Barem ovi koje ja poznajem...
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 19:51 07.01.2008

Re: Hmmmm...

jako se ljute kada se o trbusnom plesu prica kao o delu turske kulture

Moguce. Al' umetnica je bila izvanredna.
Mada je sam ples bio meka varijanta striptiza uz sipku.
antioksidant antioksidant 15:46 08.01.2008

Re: Hmmmm...

Moguce. Al' umetnica je bila izvanredna.
Mada je sam ples bio meka varijanta striptiza uz sipku.

ne treba se buniti nebojsa. da ne prestanu
a ovo ti je ko balasevic "al se nekad dobro jelo"
ja ogladneh, a danas se (bas) radi
surov si nebojsa, surov
Miloje Sekulic Miloje Sekulic 20:17 07.01.2008

ubedio si me...

... vidim se na Bosforu
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 16:22 10.01.2008

i malo muzike za ugodjaj

Nebojša Spaić Nebojša Spaić 11:29 12.01.2008

Re: i malo muzike za ugodjaj

E, bas ta muzika je svirala i kafani.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana