Ljudska prava

AJDE POTPIŠI A ĐURA ĆE DA TI OPROSTI ŠTO TE JE TUKAO

Freedom of Information RSS / 05.09.2011. u 12:10

Autor: Rodoljub Šabić

Na adrese velikog broja građana Beograda pre par meseci, uz uobičajene račune objedinjene naplate komunalnih usluga JKP „Infostan" dostavilo je i Račun o uplati prve rate premije kombinovanog osiguranja stanova, garaža i stvari u njima, u korist jedne osiguravajuće kompanije. Ta činjenica i predstavke građana povodom nje bile su povod za reakciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Možda je to moglo biti povod za reakciju i nekih drugih organa. Npr. zbog toga što je taj račun glasio na zaista krajnje sugestivan iznos od 1 (jednog) dinara, iznos, bez sumnje, krajnje povoljan za bilo kakvo osiguranje. Ali, radilo se samo o „prvoj rati", a sve ostale rate, što se moglo videti tek čitanjem „sitnih slova" iz lifleta u prilogu bile bi osetno veće.
Međutim, za Poverenika je bilo zanimljivo to što je račun bio popunjen tako što je „Infostan" koristio podatke iz svoje baze korisnika (ime, prezime, adresa ...).
Jer, obrada podataka o ličnosti dopuštena je samo onda kada je predviđena zakonom odnosno onda kada se vrši na osnovu pristanka lica o čijim podacima se radi. Dakle, u konkretnom slučaju, načelno je nezakonita obrada odnosno korišćenje podataka korisnika usluga za neke druge svrhe osim one koje se tiču delatnosti naplate objedinjenih usluga, na šta je Poverenik, naravno, upozorio „Infostan".
Ali reklo bi se da je i bez tog upozorenja „Infostan" bio „svestan problema". Jer, pokušao je da ga „otkloni" i to na zaista neverovatan način. „Infostan" je korisnicima svojih usluga dostavio Obaveštenje u kome se navodi da je potrebno da, ukoliko ne žele da pored računa i dalje primaju propagandni i drugi materijal, potpišu Izjavu o tome i istu dostave poštom ili neposrednoj jedinici „Infostan"-a u svojoj opštini, i to „najdocnije do 15. 08. 2011", a da će ukoliko u tom roku to ne učine Infostan „smatrati da su saglasni" da i dalje primaju navedene materijale.
Suvišno je reći da sam, naravno, morao upozoriti i na to da ovo Obaveštenje ne može proizvoditi nikakve pravne posledice. Osim što podrazumeva maltretman odnosno nepotrebno trošenje njihovog vremena i živaca, nametanje ovakve „obaveze" građanima je, razume se, sasvim nezakonito. Građani nisu dužni da potpisuju bilo kakve izjave ovakve vrste a imaju puno pravo da od javnih komunalnih preduzeća zahtevaju poštovanje svojih zakonom utvrđenih prava.
Razume se, ne treba imati iluzije da će sa poštovanjem ljudskih prava, pogotovo kada su u pitanju novi standardi, kod nas stvari ići lako. Naprotiv, sasvim je realno očekivati mnogo problema, nerazumevanja i nepoznavanja stvari, inercije starog i sl. Ali ipak, moralo bi biti nedopustivo da bilo ko računa na načine „rešavanja problema" koji najdirektnije asociraju na ono famozno iz Kovačevićevog Balkanskog špijuna - „Ajde potpiši a Đura će da ti oprosti što te je tukao".

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 12:24 05.09.2011

Lopovluk!

Atomski mrav Atomski mrav 12:56 05.09.2011

Re: Lopovluk!

U Novom Sadu ovi iz Informatike štampaju dve cifre na računu za komunalije - jednu sa ponudom za osiguranje i jednu bez te ponude. Doduše, cifra bez ponude je u pravougaoniku, kao da je podrazumevana ali ipak toj drugoj cifri nije mesto na računu. Ko hoće da zaključi ugovor o osiguranju, njemu neka šalju račun sa obračunatom ratom a ostale ne bi smeli da zbunjuju.
forzarikverz111 forzarikverz111 22:43 05.09.2011

Re: Gubljenje energije

Da li ste probali da promenite adresu na računu koja je pogrešno uneta ? Treba vam rešenje o kućnom broju, nije dovoljna lična karta ili ugovor o vlasništvu, nego rešenje o kućnom broju, za koji treba ići na dva, ali možda i jedno mesto(izgleda da je stvar dogovora) a onda čekati. Službenik Infostana vam dobronamerno kaže da ćete čekati najverovatnije 21 dan. Minimum. A onda u Infostan da bi ispravili grešku. Infostan inače radi do 16h. Odeš na (verovatno) dva mesta, čekaš 21 dan (bar), vratiš se u Infostan, isprave ti tuđu grešku, i to sve da bi uradio najjednostavniju stvar - dobijao svoje račune i uredno ih plaćao. Naravno, ako ne radiš do 16h. Tada bi trebalo da odeš sa posla na par sati. Ili na odmor.
nemanja.glisic nemanja.glisic 23:41 05.09.2011

Re: Lopovluk!

ne mogu da verujem
sahmatbg sahmatbg 12:28 05.09.2011

maltretiranje građana

Prosto je neshvatljivo sa kakvom lakoćom se kod nas maltretiraju građani. Obaveštenje koje je Infostan slao je nezakonito i to i po zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i po zakonu o zaštiti potrošača.Kako je moguće da to novcima građana dobro plaćeni pravnici u Infostanu ne znaju?
Zverilla Zverilla 12:49 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

otkud ti to da ne znaju?

naravno da znaju, ali bas ih briga.
sahmatbg sahmatbg 12:57 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

Ma OK ali stvarno se pitam zašto onda ovo uopšte rade. Ako ih je baš briga zašto samo nisu nastavili da zatrpavaju građane? Zašto im onda treba izmišljanje ovakvih "pravnih" kombinacija?
aleksandarz92 aleksandarz92 13:04 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

Zverilla
otkud ti to da ne znaju?

naravno da znaju, ali bas ih briga.

Možda i neznaju. Pravnici u javnim preduzećima su najčešće oni koji su do položaja (često i do diplome) došli lepljenjem plakata i sličnim poslovima, a ne znanjem i stručnošću.
inco inco 13:10 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

Prvo treba da razlucimo da li kod nas uopste postoje gradjani, ili jos nismo prevalili preko mozga status podanika. U tom pitanju leze svi problemi - masinerija ce raditi dokle god zupcanici u istoj to dopustaju. A mi, slobodno se moze reci, to drage volje dopustamo - vrhunac akcije nam je da promrmljamo sebi u bradu, rantujemo po raznim blogovima, forumima i komentarima, i cestitamo Povereniku sa `ako si im rekao!`

Ni hiljadu poverenika/zastitnika/ovo-ono nece nam pomoci dokle god mi ne naucimo da kazemo: DOSTA!
apectator apectator 13:56 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

aleksandarz92

Možda i neznaju. Pravnici u javnim preduzećima su najčešće oni koji su do položaja (često i do diplome) došli lepljenjem plakata i sličnim poslovima, a ne znanjem i stručnošću.

Tačno tako. Sve sam stranački poslušnik,"stručnjak" do "stručnjaka".
Freedom of Information Freedom of Information 14:22 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

inco
Prvo treba da razlucimo da li kod nas uopste postoje gradjani, ili jos nismo prevalili preko mozga status podanika. U tom pitanju leze svi problemi - masinerija ce raditi dokle god zupcanici u istoj to dopustaju. A mi, slobodno se moze reci, to drage volje dopustamo - vrhunac akcije nam je da promrmljamo sebi u bradu, rantujemo po raznim blogovima, forumima i komentarima, i cestitamo Povereniku sa `ako si im rekao!`Ni hiljadu poverenika/zastitnika/ovo-ono nece nam pomoci dokle god mi ne naucimo da kazemo: DOSTA!

Da,to je najvažnija stvar. Stalno ponavljam da je, kad je reč o primeni zakona o slobodnom pristupu informacijama, najvredniji rezultat što je veoma veliki broj građana prepoznao smisao i značaj tog zakona i što je insistirao na njegovoj primeni "terajući" tako organe vlasti da poštuju zakon a i Poverenika da radi svoj poso.Sa tim treba nastaviti a nešto slično treba ponoviti na planu zaštite privatnosti.
appendix appendix 15:52 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

U mom gradu, pre jedno dva meseca, uz račune za objedinjenu naplatu stigao je i pamflet za jednu privatnu piceriju... Kada sam ih pitao kakva je to reklama, grčili su ramena... Doduše, niko nam nije tražio pare, ali, svejedno, vredja inteligenciju...
jedan.kub jedan.kub 20:28 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

Ni hiljadu poverenika/zastitnika/ovo-ono nece nam pomoci dokle god mi ne naucimo da kazemo: DOSTA!

Da li je dovoljno baciti taj dodatak (uplatnicu)?
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:37 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

upravo su dobro placeni da "ne znaju" ili da zazmire na pravna silovanja. prosto je neshavtljivo kako i oni sami pristaju na autosilovanje ?!?!?!?! kako je moguce izvesti samom sebi 69 ???? to mora da je poseban sustav likvora ili ima previse soli od silnog kuhanja !!!!
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:48 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

nije !!!!
inco inco 21:12 05.09.2011

Re: maltretiranje građana

jedan.kub
Da li je dovoljno baciti taj dodatak (uplatnicu)?


Ako je bacas u kantu u vidu prijemnog sanduceta u Infostanu, onda to nije lose za pocetak - ako ti moras da cistis svoje sanduce od njihovog djubreta, neka onda oni ciste svoje sanducice od djubreta koje su oni poslali na prvom mestu.

E sad, ako im to nije dovoljan hint, mozes da pises molbe/peticije/sta vec, sto direktno njima, to Povereniku, da pravis grupe gradjana koje ce planski vrsiti pritisak i tako to, pa ako ni tad ne popuste prelazi ze na neke ozbiljnije mere - za pocetak gradjanska neposlusnost, a posle i radikalnije metode koje nisu za iznosenje na blogu. Naravno, odgovorno glasanje - i jos vaznije smenjivanje politicara koji ne ostvaruju proklamovane ciljeve - u medjuvremenu se podrazumeva.

I tako za svaku stvar gde public servants zaborave cemu sluze i kome odgovaraju. Tako se pravi bolje drustvo, ne kukanjem na blogu. Daleko bilo da i ja sve metode u svakom trenutku iz ovog 'manifesta' sprovodim, i svakako se nisam latio kamena da ga prvi bacim, ali bar se trudim da ne dozvoljavam da mi opste sa sivom masom na svakom koraku i umem da kazem NE.

A prosto se stuzim kad vidim u raznoraznim redovima pred salterima i kancelarijama kako ljudi stoje kao ovce u redu za klanje, pokunjeni i ponizni kao da je onaj public servant s druge strane u najmanju ruku bog. Dodje mi tako od muke da se izderem na njih, da ih trgnem iz hipno-transa i objasnim da su dati sluzbenici tu zbog njih a ne obrnuto, al' mi kucno vaspitanje ne dozvoljava pa zato se malko s vremena na vreme izlajem online da ne prsnem k'o pretis lonac.

No to sve izlazi iz teme ovog bloga pa ne bih sirio...
Rejlem Rejlem 15:20 05.09.2011

preporuka

Ovo je Infostanova praksa vec godinama. Hvala sto se pokrenuli ovo pitanje. Zanimljivo je i na koji nacin npr. Mladinska Knjiga dolazi do 'zrtava' - musterija za svoje 'nagradne igre'.
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:47 05.09.2011

jeftina prodaja

preko telekoma i infostana !!!! dil se verojatno sklapa u silikonskoj dolini ili kakvom drugom brlogu
mariopan mariopan 20:54 05.09.2011

Re: preporuka

Rejlem
Ovo je Infostanova praksa vec godinama. Hvala sto se pokrenuli ovo pitanje. Zanimljivo je i na koji nacin npr. Mladinska Knjiga dolazi do 'zrtava' - musterija za svoje 'nagradne igre'.

Hvala što si i ovo pomenuo.

Kako Mladinska knjiga dolazi do naših adresa?
Kako perfidno ubeđuju ljude da će nešto dobiti a sitnim slovima piše da prvo nešto moraju da kupe po naduvanim cenama. često lošeg kvaliteta i varaju stare ljude ( recimo penzionere iz mog komšiluka).. zatrpavaju nas reklamnim materijalom bombastičnih naslova "DOBILI STE PREMIJU" i sve tako...čista prevara.? Kako niko na to do sad nije reagovao?
angie01 angie01 16:32 05.09.2011

infostan!

zar to nije djilasov haraclija- servis koji naplacuje razne komunalne usluge-koje nekim prilicnim delom ni ne obavljaju-kao npr, odrzavanje zgrada-pa lepo pisu prioriteti,.... a na kraju, ako nesto treba da se popravi, opet stanari sami placaju, iako su vec preplatili za tu opravku,....pa onda, malo po malo skacu ti racuni bez nekog jasnog obrazlozenja, pa grejanje koje se placa i tokom ne grejne sezone, pa neka osiguranja, koje niko nije nikada ni trazio,....U Danijelovoj, gde je hedofis- sve picnuto, sedi obezbedjenje, koje eventualno propusti stranku-a ono servis gradjana, ako i uspe neko da prodje do kancelarija- onaj koga trazes, a odgovoran je, apsolutno nikada nije dostupan za razgovor i samo te neke propratne sluzbenice otkace!

e, sad- preprcunati koliko je to para po broju stambenih jedinica u gradu i sta se od placenog izvrsava, a sta ne i koliko su realne cene svih stavki pojedinacno!

Dahija nacionale!
Atomski mrav Atomski mrav 16:41 05.09.2011

Re: infostan!

Dahija nacionale!


Mislim da nije pošteno ovako ocrniti dahije, dosta su im i narodne epske pesme:



P.S. Zbog YT klipa sam popio ban od gosn. Savetnika, nadam se da će gosn. Poverenik biti tolerantniji
angie01 angie01 16:49 05.09.2011

Re: infostan!

sam popio ban od gosn. Savetnika,


he, he, i mene je banuo!
Atomski mrav Atomski mrav 16:52 05.09.2011

Re: infostan!

he, he, i mene je banuo!

Laki je malo nervozan...
apectator apectator 18:18 05.09.2011

Re: infostan!

angie01
.. malo po malo skacu ti racuni bez nekog jasnog obrazlozenja, pa grejanje koje se placa i tokom ne grejne sezone, pa neka osiguranja, koje niko nije nikada ni trazio,....U Danijelovoj, gde je hedofis- sve picnuto, sedi obezbedjenje, koje eventualno propusti stranku-a ono servis gradjana, ako i uspe neko da prodje do kancelarija- onaj koga trazes, a odgovoran je, apsolutno nikada nije dostupan za razgovor i samo te neke propratne sluzbenice otkace!

A Republička Vlada je pored više od sto postojećih agencija i zavoda pristupila osnivanju još jedne koja navodno treba da se bavi iznalaženjem stanova za građane.
jedan.kub jedan.kub 20:33 05.09.2011

Re: infostan!

A Republička Vlada je pored više od sto postojećih agencija i zavoda pristupila osnivanju još jedne koja navodno treba da se bavi iznalaženjem stanova za građane.

Pa kad gradjani nisu sposobni da sami nadju stan preko tolikih privatnih agencija.
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:44 05.09.2011

odlicno zapazanje

bravo, snimio si Danijelovu-jedno od sedista CK u celosti !!!! neprimereno je i za oko neobicno onako napucana zgrada u sirotinjskom kvartu-ciganmali !!!! nije tesko otkriti kuda su otisle pare od naplacenih a neizvrsenih komunalnih usluga i pogotovo od nikad neizvrsenih gradjevinskih radova na odrzavanju stambenih zgrada koje nisu komunalne usluge po zakonima koje su pisali ovi cobani, sloseri i opancari dosavsi sa planina, ostavivsi svoje ovce i goveda da bleje za njima ....zato su tu lumpenproleterijat, zaposlen po kojekakvim nazovi sigurimi agencijama i namiguse, prva odbrambena linija ovih opancara u zutim cipelama
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:51 05.09.2011

matis - prost racun

racunaj samo =500,00 din u proseku, po dvosobnom stanu, za fiktivno odrzavanje stambenih zgrada. pomnozi to sa 1.000.000 stanova i dobices cifru na mesecnom nivou koju banda mazne !!!! ste se od toga stvarno uradi: veoma mali promil, skoro u tragovima. i analiza cene bi pokazala krivicno delo ...
moderator05 moderator05 17:36 06.09.2011

Istine radi:

angie01
sam popio ban od gosn. Savetnika,


he, he, i mene je banuo!

Ovo nije tačno, angie. Vi se ne nalazite na listi banovanih kod g. "savetnika".
angie01 angie01 17:48 06.09.2011

Re: Istine radi:

Ovo nije tačno, angie. Vi se ne nalazite na listi banovanih kod g. "savetnika".


moze biti da sam pustena- al me banovao i obrisao komentar!
moderator05 moderator05 20:06 06.09.2011

Re: Istine radi:

angie01
Ovo nije tačno, angie. Vi se ne nalazite na listi banovanih kod g. "savetnika".


moze biti da sam pustena- al me banovao i obrisao komentar!

To ne može biti, jer da Vas je autor (bilo koji) banovao na samo jednom blogu (pretpostavljam da pričate o poslednjem "savetnikovom" blogu "Zoranov most" ), ne bi mogao da Vas "pusti" - to može samo softver kada se taj blog zatvori za komentarisanje. Ako bi Vas banovao sa svih svojih blogova, onda može da Vas "pusti", pa opet banuje, pa "pusti"... Nijedno od ta dva nije Vaš slučaj. A ni komentar Vam na tom blogu nije obrisan ni od autora ni od moderacije. Poslednji Vaš komentar je obrisan 19.08.2011. na blogu "Počelo je, počelo".

Dopuna: Proverila sam, Vi na tom blogu uopšte niste ostavili komentar, tj. softver ga nije zabeležio.
angie01 angie01 22:22 06.09.2011

Re: Istine radi:

ne razumem ovo vase komentarisanje- ne nisam ucestvovala na poslednjem savetnikovom blogu, ovo o cemu govorim je bilo na jednom od prethodnih, mrzi me sada da proveravm kom i jeste, banovana sam i obrisan mi je komentar i ja posle toga nisam vise odlazila na njegov blog!

to sto sam rekla- jeste tako bilo!

nemam nikakvu potrebu da kazem nesto sto nije tacno i nikada ne lazem, ako na to aludirate!

u cemu je tu sada problem?

mislim, ne vidim cime sam izazvala vasu toliku brigu i angazovanje, a na ovaj nacin?

edit:na ovom blogu banovana, obrisan komentar mogu ponoviti, ako insistirate:))

Rodoljube, izvinjavam se na ovom iznudjenom trolu-tema kojom se bavite je vise nego znacajna za nas , obicne gradjane!



angie01 angie01 06:58 07.09.2011

Re: Istine radi:

istine radi, sta?

evo vidim jutros dobijate preporuke na ovo vase komentare sa uvredljivom i nepotrebnom insinuacijom da nfo koju sam krajnje spontano razmenila sa drugim blogerom nije tacna!:))))))

Izvinjavam se- al sta bi bio bilo ciji razlog da slazeza ovako nesto krajnje besmisleno-u cemu je ovoliki znacaj i vaznost vaseg rada-a pri tome je moj sporni komentra istinit!

sto ne pitate savetnika?

(ps-ne znam ko se krije iza ovog naloga-cudna neka moderacija, al zar nema mogucnost banovanja na 1 dan,samo na odredjenom blogu, npr?)
moderator05 moderator05 09:07 07.09.2011

Re: Istine radi:

angie01
ne razumem ovo vase komentarisanje- ne nisam ucestvovala na poslednjem savetnikovom blogu, ovo o cemu govorim je bilo na jednom od prethodnih, mrzi me sada da proveravm kom i jeste, banovana sam i obrisan mi je komentar i ja posle toga nisam vise odlazila na njegov blog!

Ni na jednom blogu kod "savetnika" nikada niste bili banovani. O tome postoji zapis, i jedino što sam želela ovim komentarisanjem je da kažem šta postoji u evidenciji, pošto ste Vi izabrali da optužbu iznesete javno, na blogu.


u cemu je tu sada problem?

Problem je u iznošenju optužbe za nešto što ja imam mogućnost da proverim i potrebu da kažem istinu.


mislim, ne vidim cime sam izazvala vasu toliku brigu i angazovanje, a na ovaj nacin?

Razlog angažovanja sam već objasnila, a način ste izabrali Vi.


evo vidim jutros dobijate preporuke na ovo vase komentare sa uvredljivom i nepotrebnom insinuacijom da nfo koju sam krajnje spontano razmenila sa drugim blogerom nije tacna!:))))))

Uopšte nisam bila uvredljiva niti sam bilo šta insinuirala. Iznela sam podatke kojima raspolažem, a koji su suprotni od onoga što ste Vi "spontano razmenili" sa Atomskim mravom (na njehovu izjavu nisam reagovala jer on jeste banovan kod "savetnika" ).


al zar nema mogucnost banovanja na 1 dan,samo na odredjenom blogu, npr?)

Nema. Autori mogu da banuju na konkretnom blogu i taj ban traje dok je blog otvoren za komentarisanje (7 dana). Ili mogu da stave trajni ban koji mogu da skidaju i ponovo stavljaju.
Moderacija ima mogućnost da banuje na 1, 7 ili 30 dana (takav ban ne može da skida, automatski se skida kad protekne vreme) ili da banuje trajno, u tom slučaju može da skida ban.

Eto, poštovana angie, neću Vam više ovde odgovarati. Ako želite, slobodno mi pošaljite privatnu poruku, rado ću Vam odgovoriti.

Gospodinu Šabiću se izvinjavam zbog ove razmene komentara koji nisu u vezi sa temom. S obzirom na njegov nik, nadam se razumevanju.
angie01 angie01 09:30 07.09.2011

Re: Istine radi:

Ni na jednom blogu kod "savetnika" nikada niste bili banovani.


ovo nije istina- pronasla sam i zakacila blog na kome sam bila banovana i brisana!

posle brisanja spornog komentara vise nisam mogla da postavim novi-sta bi to trebalo da znaci i kakav o tome zapis u vasem softveru imate- nemam pojma, ali vasa insinuacija da ne govorim istinu, ( za ovakvu glupos') i sa ovolikim angazovanjem-jeste uvredljiva i besmislena-ne vidim sta tu branite-istinu?, pa ja sam je rekla, znaci ne!

sta je tu toliko znacajno, jer je javno izreceno?

brisanje i banovanje-ili sto je savetnik u pitanju?

pa toliko spornih stvari je na ovom blogu izreceno-a da se niko od vas nije niti oglasio niti reagovao-da je ovo sada vise nego smesno!

angie01 angie01 09:37 07.09.2011

Re: Istine radi:

al zar nema mogucnost banovanja na 1 dan,samo na odredjenom blogu, npr?)

Nema. Autori mogu da banuju na konkretnom blogu i taj ban traje dok je blog otvoren za komentarisanje (7 dana). Ili mogu da stave trajni ban koji mogu da skidaju i ponovo stavljaju.
Moderacija ima mogućnost da banuje na 1, 7 ili 30 dana (takav ban ne može da skida, automatski se skida kad protekne vreme) ili da banuje trajno, u tom slučaju može da skida ban


je l- a zasto postoji mogucnost na 1 dan, 7 dana,..trajno, na odredjenom tekstu ili svim blogovima-u moderatorskom panelu?
moderator05 moderator05 12:02 07.09.2011

Izvinjenje

angie01
je l- a zasto postoji mogucnost na 1 dan, 7 dana,..trajno, na odredjenom tekstu ili svim blogovima-u moderatorskom panelu?

Potaknuta ovim Vašim pitanjem, posumnjala sam da ja u stvari nisam upoznata sa stvarnim mogućnostima koje autori imaju. Ono što ja imam na moderatorskom panelu me isprovociralo da reagujem kako sam reagovala - toliko ja vidim o aktivnostima autora. Shvatila sam da u stvari i ne znam kako tačno izgleda autorski panel, pošto nemam autorsku opciju, pa sam pitala administratora koji mi je objasnio.

Nisam bila u pravu. Autori imaju drugačiji moderatorski panel i moguće je skinuti već dati ban bez obzira da li je trajni, vremenski ograničen, na svim tekstovima ili samo jednom - a da to ne bude zabeleženo i u moderactorskom panelu.


Angie, bili ste u pravu i ja Vam se izvinjavam zbog ove reakcije koja je bila posledica samo moga neznanja.

Izvinjavam se i autoru bloga.
angie01 angie01 13:26 07.09.2011

Re: Izvinjenje

pa izvin'te, al ne izvinjavam!

ne zbog pouke-ispeci pa reci,koju bi mogli da vezbate, kada ste vec prihvatili ovaj posao, vec zbog ne razumevanja vaseg pocetnog polaza, da u ime istine?, dokazete kako lazem da sam banovana i to sa tol'kim uvredljivim insistiranjem!

mislim, ko bi to i zasto radio???!!!!

Pri tome, u gomili situacija gde biste savim normalno trebalo da reagujete- samo mudro cutite!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:13 07.09.2011

Re: Izvinjenje

Pri tome, u gomili situacija gde biste savim normalno trebalo da reagujete- samo mudro cutite!

A koje su to situacije, Angie?
Znate li kako kažu za sudije u sportu?
"Što se manje primećuju, bolji posao rade".
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:13 05.09.2011

Novo Doba

A meni juče, ničim izazvan, pisao - sveštenik obližnje crkve.

Da obavesti da je imenovan od 1. juna; da obavesti kad su jutarnje i večernje službe i liturgije; da objasni proceduru za zakazivanje "krštenja, venčanja, osvećenja doma, osvećenje slavske vodice, sveta molitvoslovlja za upokojene srodnike (opelo, parastos, osvećenje nadgrobnog spomenika), kao i za druga militvoslovlja Naše Svete Crkve."

I na kraju pisma, napomena:
"Ovo naše parohijsko pismo možda će doći i u dom Vas koji niste Pravoslavni Hrišćani, zato primite naše izvinjenje ukoliko ovim narušavamo Vaš mir."

Počeli, daklem, i oni da se reklamiraju.
Ali se bar izvinjavaju zbog "nasrtljivog poslovanja", što od Infostana tek treba da doživim.

Zbog tog izvinjenja na kraju, ništa mi ovo ne smeta.
A od Infostanovih kerefeka mi se kosa diže na glavi!

Lepa reč i gvozdna vrata otvara.
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:54 05.09.2011

zuti komunizam

tesko da ces od ovih nepismenih i zutih komunofrakcionasa doziveti bilo kaakvo izvinjenje !!!!
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 20:33 05.09.2011

silovanje u kontinuitetu

http://www.pravda.rs/2011/06/10/pocela-zaplena-stanova-zbog-neplacenih-racuna-informatici/
u racunima za (ne)pruzene komunalne usluge egzistiraju i gradjevinski radovi na odrzavanju stambenih zgrada, a oni po jos uvek vazecim-njihovim zakonima ne spadaju u komunalne usluge !!!!!!!!!!!!! tu je finta !!!! u Beogradu pokradu izmedju 2 i 5 miliona evra, mesecno, na ime fiktivnog odrzavanja stamnebih objekata !!!! e, sad koliko pokradu prodajom baze podataka to je jedna od milion tema za istrazne organe koji hoce da se mesaju u svoj posao. potpuni je sadomazohizam da zutim komesarima dostavljate na noge potpisanu molbu da vas vise ne siluju (Petrova rupa) !!! oni nista ne rade samostalno, bez aminovanja od komiteje, a "nakrivljeni" je tu samo da sprovede giljotiniranje !!!! zuti recept je svugde isti, diljem Proklete avlije pored gsp-a i infostan, kao i bitange iz jp gradsko stambenog ne smeju da padnu inace ode sistem ...
sevarlica sevarlica 13:19 06.09.2011

Re: silovanje u kontinuitetu

Stani, stani a da ne spada možda i famozna "naknada za priobalje" u tu kategoriju pod šifrom "PLJAČKA"?!
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:34 06.09.2011

KORENITA REFORMA PLAĆANJA KOMUNALIJA!

Kada se pažljivo pročitaju sve stavke na računu INFOSTAN-a, dolazi se do jednostavnog zaključka da gradjani treba i mora da plaćaju 4 (četiri) komunalne usluge: Grejanje - Gradskoj toplani, Zaj. el. energija - EDB-u, utrošena voda - Gradskom vodovodu i kanalizaciji i odnošenje smeća - Gradskoj čistoći.

Zašto se te komunalne usluge ne bi plaćale direktno davaocima usluga? Čemu posrednik, koji sebe ugradjuje, pa još i zaradjuje na lakovernosti i neinformisanosti gradjanki i gradjana!?
Hansel Hansel 07:51 06.09.2011

Re: KORENITA REFORMA PLAĆANJA KOMUNALIJA!

Pa, Filipe, ti si novinar u uticajnoj redakciji, zašto to ne istražite? (Znaju se njihovi odgovori, ali ima mnogo šta tu da se istraži...) Postoji li na 202-ojci neko danas poput, na moju veliku žalost, pokojne Branke Milošević?
angie01 angie01 08:04 06.09.2011

Re: KORENITA REFORMA PLAĆANJA KOMUNALIJA!

Filip Mladenović
Kada se pažljivo pročitaju sve stavke na računu INFOSTAN-a, dolazi se do jednostavnog zaključka da gradjani treba i mora da plaćaju 4 (četiri) komunalne usluge: Grejanje - Gradskoj toplani, Zaj. el. energija - EDB-u, utrošena voda - Gradskom vodovodu i kanalizaciji i odnošenje smeća - Gradskoj čistoći.Zašto se te komunalne usluge ne bi plaćale direktno davaocima usluga? Čemu posrednik, koji sebe ugradjuje, pa još i zaradjuje na lakovernosti i neinformisanosti gradjanki i gradjana!?


zato sto su se lepo dosetili, pa su ugovore sa zgradama po kojima se dok su bili drustveni stanovi placala kirija, preveli na odrzavanje-koje se nigde ne sprovodi sem u mikronskim oblicima i objedinili sa placanjem ovoga sto si naveo-jer drugacije niko ne bi punio kasicu placajuci ono sto ne dobija!

klasicna pljacka,jos gora nego tv pretplata preko racuna za struju-pri tome, vecina gradjana placa neku kablovsku, zar tu nije vec placeno sve sto treba-kao u svim drugim zemljama na svetu!

kako to funkcionise na terenu
angie01 angie01 08:14 06.09.2011

HOVINARI!

zašto to ne istražite?


Novinari o problemu infostana ili recimo goruceg-psi na ulici-naprve prilog sa istim osecajem za filing kao nasa Martina sto opservira ozbiljne stvari!

Zovu recimo direktora infostana-ja gledala- i nespremni, nepoznajuci uopste srz problema, puste coveka da odrecituje svoju pesmicu & recitaciju, ne postave mu ni jedno kljucno pitanje i smeskajuci se i klimajuci izvedu neki debilini zakljucak!

Isto bilo i sa direktorom sinteraja, koji se napricao gluposti onoliko i na kraju ispalo-kako se neverovatno trude i paze i bla, bla,...!

ko da smo mi retardirani- pa ni kod dece ne prolazi nista bez logicnog i podrobnog objasnjenja!
Hansel Hansel 13:17 06.09.2011

Re: HOVINARI!

angie01
Pa, da, tako je, ja sam samo pitao zašto s enovinar žali konstatacijama a ne istražuje.

Međutim, ima još nešto, što je za posebnu analizu i osudu (ne znam da li se išta može više od toga uraditi) - funkcioneri izbegavaju da govore za bilo koga ko će postaviti i neko pitanje - svi danas imaju PR-ove koji besomučno, moram da kažem - lažu, odlažu, ovo-ono i - za to su plaćeni; a kad daju izjavu i njih pitate nešto (logično) - kažu - nije u njihovim ingerencijama.

Jedini izlaz vidim u nekoj vrsti novinarske gerile, ali nešto s takvim pristupom neće niko od moćnih medija da emituje.
angie01 angie01 15:07 06.09.2011

Re: HOVINARI!

jedini izlaz je da je neko nadlezan i odgovoran za ova preduzeca, koja su servisi gradjanima-da ih nadgleda i da gradjani imaju pravo da znaju sve o funkcionisanju istih-vecinu info necete dobiti nikad, uglavnom vas skrecu sa pravoga puta uredno trenirani za to, kao i u svim drugim drzavnim sluzbama, da je neko nadlezan za kaznjavanje u slucaju zloupotreba i da gradjani ne budu tretirani kao izvori prihoda za drzavu dahijskim nacinom!

koliko kapiram, za sve ove servise je nadlezan gradonacelnik!
zoja444 zoja444 09:27 06.09.2011

Re: KORENITA REFORMA PLAĆANJA KOMUNALIJA!

meni je extra zanimljivo sto svi redovno na svim racunima uracunaju i neku kamatu, od nekoliko desetina dinara, iako se racuni placaju na vreme.
ili sto u racunima stoje i pare u iznosu koje u bankama ili postama uvek zaokruzuju na visu cifru.
angie01 angie01 09:32 06.09.2011

,

4 (četiri) komunalne usluge: Grejanje - Gradskoj toplani, Zaj. el. energija - EDB-u, utrošena voda - Gradskom vodovodu i kanalizaciji i odnošenje smeća - Gradskoj čistoći.


sve monopolisti!

i da vidimo, kako dolaze do cene kostanja svake usluge ponaosob i kako se racuna kamata-recimo kod struje, ja uplatim sve sto pise na racunu, a oni onda odfingiraju vreme placanja i ocitavanja i stalo se stvara neki prostor za kamatu!

i za porez- kakve su to stope u zemlji Srbiji, gde je prosecna plata ispod nivoa mora, jer smo je l te u tranziciji u kojij se pak vlastodrsci bogate,a sve sto su gradjani duzni da plate je u stalnom porastu,i jos za ono sto je jedino njihovo, k'o da ne pripada istom periodu desavnja-ako nisi placen kako treba za ono sto radis, jer je l te nije moguce zbog krize, kako onda zbog te iste krize treba da stvoris pare da punis kasicu!

zar nije placanje vezano za zaradu!

zaradis, plati porez u odgovarajucem postotku od toga, jer ti je drzava omogucila da imas finu platu, pa eto njoj deo za te mogucnost, da i dalje tako lepo funkcionise i omogucava na rados' svojih gradjana!



benevolent benevolent 12:55 06.09.2011

СТОП за разна осигурања, Ребраче и сл.

Базе података јавних комуналних предузећа, па и Телекома, нису банке података који се могу уступати трећим лицима уз накнаду, а без питања крајних корисника услуга на које се подаци односе.
Тим пре, ваљда су правници у тим фирмама прочитали неки уговор са било којим корисником, у којима децидирано стоји да су подаци корисника тајни и служе само за испостављене фактуре за поједине назначене услуге.
Не постоји дилема да ли су подаци корисника тајни, па самим тим је и депласиран позив истима да ДОЂУ ЛИЧНО СА Л. к. и "obaveštenjeм" koje je JKP "Infostan" dostavio korisnicima usluga u kome se navodi da ukoliko ne žele da i dalje primaju propagandni materijal, potrebno da potpišu izjavu o tome i istu dostave Radnoj jedinici JKP "Infostan" na opštini svog prebivališta, a ako to ne učine JKP „Infostan" će smatrati da su saglasni da i dalje primaju navedene materijale, ne može proizvoditi nikakve pravne posledice.
Ваљда би било логично да лично дођу и потпишу изјаву они који желе да им се податци достављају сваком заинтересованом трећем лицу, т.ј. управо они који желе да добијају пошту, можда баш они, којима, нажалост, више нема ко ни да пише, па једва чекају да добију у сандуче било какав допис.
sevarlica sevarlica 13:31 06.09.2011

Monopol bato...

Kakve je račune do sada Infostan slao, šalje i slaće i na dalje, je dovoljan prikaz zašto ovakav gaf nikoga ne treba da čudi. Ranije je na računu bilo i više od 4 stavke, čini mi se celih 7, ali odavno nemam dodira sa računima Infostana pa ni ne znam šta sve odrezuju danas.

Kako idu stvari ne bi me čudilo da uz sve ovo dodaju još jednu stavku na računu, koja glasi: transfer podataka korisnika, trećim pravnim i fizičkim licima.

P.S. Mora nekako onaj most bre da se plati, neće sam od sebe valjda???
mozzart89 mozzart89 11:18 07.09.2011

Sjajno

I na kraju, ljudi koji su ovo zahtevali od gradjana su ladno PRIZNALI (indirektno, ali jesu, moze da mi prica ko sta hoce) da se to radilo i da ce nastaviti da se radi samo dok dodje prva prilika (mislim na nezakonito manipulisanje "privatnim" infomacijama) i opet nikom nista!?
Jedino ovom coveku svaka cast! Prevazisli ste moja ocekivanja, Rodoljube. Preporuka i svako dobro!
jedan.kub jedan.kub 21:01 07.09.2011

Neko se bavio istrživanjima

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana