прича на блогу Тене Штивичић

Черевићан RSS / 07.01.2008. u 22:58

  

slika1-2.jpg 

Jedan od najuspešnijih francusko-belgijskih stripova u žanru herojske fantastike, „Velika moć malog Šninkela“ čita se na više nivoa – kao avantura, biblijska alegorija, bajka, romansa. Autorski tandem Rosinski i Van Ham, koji je stvorio i legendarnog Torgala, ovde se predstavlja svežom i brilijantno napisanom pričom, koju prati jednako fascinantan crtež jednog od najvećih evropskih majstora.

  Izvod iz opisa stripa (izdavačke kuće „Beli put“)   

LE GRAND POUVOIR DU CHNINKEL (7/x)

(1986/87) crtač: Grzegorz Rosinski / pisac: Jean Van Hamme 

Emil je tih, miran ali čudan mladić koji, kako kažu, živi u nekom svom svetu. U stvari on je veoma nadaren strip crtač i na svoju veliku nesreću, živi u jednom veoma malom gradu, u provinciji.

 

Za modele prema kojima kreira svoje strip junake, Emil jos od detinjstva koristi crno-bele fotografije preminulih osoba koje redovno izrezuje iz čitulja dnevnih novina i lepi ih u svoj album sa sličicama. On pri tom čvrsto veruje da ih na taj način "oživljava!"

 

Tim “vaskrsnućima kroz strip” bavi se još od osnovne škole, dakle uporno, strpljivo, godinama, ali izrazito neuspešno, i naravno, na veliko nezadovoljstvo svojih roditelja koji su oboje veoma zabrinuti za svog sina jedinca.

 

Mračna scenarija koja Emil piše, kao i likovi koje crta, zaista jesu sjajni ali njegovi stripovi nemaju ama baš nikakvu prođu u sredini pa ni u zemlji u kojoj živi. Odrastao na dobroj crtačkoj tradiciji Emil svoj lični stil crtanja usavršava neumorno kopirajući radove Bonelijevih crtača (Sergio Bonelli Comics) posebno talijana Đovanija Tičija (Giovanni Ticci), zatim režisera animiranih filmova francuza, rođenog u Beogradu Enkija Bilala (Enki Bilal) i poljskog strip majstora, oca čuvenih strip junaka Torgala i malog J’ona Šninkela - GžegoržaRosinskog (Grzegorz Rosinski).

 

Jedini koji ga podržava u tom njegovom uzaludnom ("beskorisnom") poslu jeste dobri stari čika Ivo, prijatelj njegovog oca, koji je u tom mladiću prepoznao izuzetno veliki talenat i koji je i sam umetnik za koga takođe svi kažu da je „lud” čovek, da boravi u nekom svom svetu, ali cela ta priča sa čituljama čak i njega potpuno zabrinjava.

 

Čika Ivo mu zato dobronamerno sugeriše da promeni svoj metod rada. Pošto Emil, očigledno, nije u stanju da sam izmašta lik, on mu, iako se uopšte ne bavi likovnom umetnošću, jednoga dana skicira prelepo žensko lice kao poklon za njegov novi projekat.

 

Nacrtana rapidografom na paus papiru, čistim linearnim crtežom bez suvišnih detalja, devojka neobičnog imena ima slatko "bebasto" lice, nježan ljupki osmeh nevinašceta i razbarušenu kratku frizuru.

 

Emilu se to, naravno, odmah učini bez veze. (“Ama kakva sad, tamo neka lepuškasta “Bebica”, ipak on je jedan veoma ozbiljan umetnik, "neko ko ume da vaskrsne mrtve!") ali da bi uvažio zaista jedinu osobu koja ga je podržavala sve te silne godine on pristaje da prihvati čika Ivin lik i napiše jedan, po prvi put, vedar scenario.

 

I tako u narednih par meseci, razrađujući lik prema čika Ivinoj skici, radi Emil na svom stripu i primećuje kako počinje da uživa, doduše, ne na onaj način i u onoj meri koliko bi to činio da mu je, recimo, glavni lik prof. dr Radović, neki ugledni pisac ili teoretičar arhitekture iz jučerašnje čitulje, ali on se sve više i više, mada toga nije ni svestan, zaljubljuje u svoju glavnu junakinju.

 

Ali kako vreme prolazi, pod pritiskom roditelja i sredine u kojoj živi Emil počinje da popušta i gubi nadu da će ikada uspeti kao strip crtač. Naposletku, daje obećanje roditeljima da je to njegov poslednji rad i kada završi epizodu koju trenutno tušira, uozbiljiće se i potražiće neki koristan posao.

 

Odustaje tako naš Emil od svojih jalovih mladalačkih snova i zapošljava se u omanjem arhitektonskom birou u kojem kao tehnički crtač robuje jednom “vajnom” arhitekti, u stvari običnoj cepanici, koji umesto da projektuje skladne i pristojne kuće, izmišlja za novo-komponovanu gospodu tamo neke košmarne i kičaste nebuloze a zamislite samo, nikada nije ni čuo za, recimo, Bauhaus, Misa ili Gropijusa (Mies van der Rohe, Walter Gropius) a o “starhitektama” - scenaristi Kulhasu (Rem Koolhaas), “pritckerici” Hadid (Zaha Hadid), pijanisti Libeskindu (Daniel Liebeskind), inženjeru Kalatravi (Santiago Calatrava) kao i o drugim današnjim zvezdama graditeljske struke - da i ne govorimo.

 

Sve u svemu, mrak i konfuzija ali stvarna i gora nego u Emilovim morbidnim stripovima:

 

slika2-2.jpg

- Druškane, ovde ćeš lepo projektovati dve krovne badže – pokazuje mu na radnom nacrtu poslodavac, inženjer Oleg K., - trebamo malo da osvetlimo to potkrovlje a badže su, naravno to znamo svi mi koji smo „svršili“ fakultete, najlepši mogući način da se to uradi.

- Šefe, zar ne bi bilo bolje da primenimo „Velux“ krovne prozore? – primećuje Emil. Jeftiniji su od konstruisanja badža, montaža je jednostavna...

- Šta to frfljaš? Uvek ista priča, Velux pa Velux. Ko je ovde arhitekta? Ti ili ja? Ćuti bre i slušaj šta ti pričam: uradićeš te badže – prema mojoj skici a ispred ulaznog stepeništa, na ovom mestu ovde, postavi betonsku galanteriju recimo labuda, ne, ne, bolje lava, u stvari dva lava. Dabome, kralj životinja i kraljica mu da investitoru budu zaštitnici njegovog doma.

  

- Ova fasada mi nije baš najjasnija šefe – Emil prebira po nejasnim skicama svog

- Druškane, da bi se to razumelo potrebuje nešto više od srednje građevinske škole – gledaj `vamo, ovo ovde ti je strukturalna zid zavesa a na uglovima su grčki „dorci“.

 

- Isuse, nikad nisam video tako nešto.

- Naravno, šta ti znaš, ja sam bre diplomirao redizajn grčkog dorskog stuba u kombinaciji sa KRTN-vol sistemom! (curtain wall - zid zavesa)

- Mislim šefe da to baš...

- Nije tvoje da misliš nego da radiš! – prekida ga odmah šef.

 

I,  eto tako prolaze meseci. Čak čitava godina. Emilu je teško, ne stiže ni trenutak da radi na svom stripu, ali roditelji su veoma zadovoljni, tu je i pristojna redovna plata; sve to sada, za njih, napokon ima nekog smisla. Ipak, iako nema vremena da crta, Emil i dalje neprestano razmišlja o svojoj “bebastoj” junakinji. Nema to više veze sa stripom, na neki čudan način, “bebica” mu je prirasla k srcu.

 

Međutim, kako to ponekad u životu biva, istina vrlo, vrlo retko – ne zanosite se zalud - taj njegov poslednji strip ipak počinje da se prodaje.

 

U početku pojavljuje se u nekom malom fanzin časopisu u susednom gradu ali kako vreme odmiče, jedna epizoda se objavljuje kao strip dodatak veoma popularnog nedeljnika u prestonici koji se distribuira i u dijaspori. Iznenada, putem interneta (“mreža” je zaista čudo) kontaktira ga agent koji posluje sa nadarenim strip crtačima i veoma uglednim izdavačkim kućama iz inostranstva koje u velikim tiražima objavljuju stripove raznoraznih profila i sadržaja. Nakon što mu šalje svoje radove, Emil sa agentom ostvaruje veoma uspešnu poslovnu saradnju vezanu za njegov poslednji strip. Honorari su u početku pristojni, ali već posle treće epizode, objavljene u inostranstvu, oni počinju, zbog kvaliteta crteža i priče ali pre svega zbog pravog tržišta i potražnje, vrtoglavo da rastu.

 

I tako naš Emil dobija narudžbinu za najmanje 15 novih epizoda.

 

Odmah napušta posao u birou (“Zbogom šefe, vidimo se nikad!”), osamostaljuje se i odlazi iz rodnog grada.

 

Iznajmljuje stan u prestonici, (baš tu negde iznad Kalenić pijace od jedne otkačene mlade dame koja živi u studentskom domu na Novom Beogradu) i par godina vredno i zanosno radi na svom stripu. Evo on već sada ozbiljno planira da se preseli čak u Pariz jer se njegovi stripovi, nove epizode sa "bebastom" glavnom junakinjom koju je izmislio čika Ivo, štampaju i vrlo uspešno prodaju širom Francuske, Belgije i Italije. Sa svih strana dobija Emil narudžbe za nove projekte, raznorazne poslovne ponude kao i na tone elektronskih pisama klinaca, strasnih obožavatelja njegovog stripa, u kojima se vrlo često provlači pitanje odakle je dobio inspiraciju za glavni lik.

 

Zamislite, jednog ponedeonika s kraja novembra, nešto pre ponoći, na njegov poznati blog stiže mu komentar od neke potpuno anonimne devojke u kojem mu, pored svoje pomalo "dosadne" i vrlo neuverljive životne priče o svom navodnom međunarodnom uspehu na polju dramske umetnosti, saopštava da ga neizmerno voli te da veoma ceni njegove stripove, iako niti jedan do sada nije ni uzela u ruke. I to sve zbog toga što se lik iz njene navodno uspešne drame zove isto kao i on – Emil.

 

Kakav čudan svet – razmišlja Emil dok čita njen komentar na sopstvenom blogu.

 

Trenutno, njegov francuski izdavač ima zahtev da u specijalnom dvobroju, koji izlazi već sledeće sedmice, kroz opširniji tekst kao poklon dugogodišnjim čitaocima približi i opiše kako je nastao lik "bebice". U jednom od prethodnih intervjua Emil je već iskreno priznao da je otac njegovog lika ustvari čika Ivo. Po uzoru na njegovu skicu napravio je čitavu studiju ali Emil nažalost ne zna odakle Ivi inspiracija. Pošto izdavač želi da sazna nešto više o tome, on zove svog starog dobrog prijatelja, sa kojim je i dalje u kontaktu i kome je, naravno, neizmerno drago zbog njegovog zasluženog uspeha pa u prijatnom i veoma dirljivom telefonskom razgovoru saznaje da čak ni čika Ivo nije izmislio lik već ga je samo precrtao sa fotografije jednog novinskog članka “Politike”. Lepa devojka neobičnog imena mu se učinila zanimljiva kao ličnost, uzeo je rapidograf,  zapisao njeno ime i verno precrtao njen lik na paus. Bila je to neka mlada spisateljica čija je predstava pre nekoliko godina, kao prva posleratna predstava iz Hrvatske gostovala u Ateljeu 212 u Beogradu…

 slika3.jpg

Eto tako, u ovom trenutku, pretražujući internet naš Emil shvata da Tena, model po kojoj je njegova "bebica" dobila ime i lik, uopšte nije izmišljena, već naprotiv, da je ona Tena Štivičić jedna veoma uspešna mlada dama, dobitnik čak nekoliko značajnih nagrada, lepotica puna kreativne energije i mašte, spisateljica u usponu, koja trenutno živi i radi u Londonu.

 Pronašavši Tenin blog na najkvalitetnijem blog portalu na Balkanu (B92), umesto komentara na njen post Emil joj u dahu piše celu priču o sebi, o svom vrtoglavom uspehu i međunarodnoj karijeri popularnog strip crtača, o tome kako ju neizmerno voli i kako veoma ceni njen rad iako do sada nije pročitao niti jednu njenu dramsku rečenicu, ali dok sve to piše on tek sada, na samom kraju komentara, počinje zaista da razmišlja o neverovatnom uspehu koji je njega zadesio i napokon shvata da je u stvari on taj koji je izmišljen...  

(KOMENTAR/PRIČA NA BLOGU TENE ŠTIVIČIĆ - ponedeljak, 27. 11. 2006. - 23:52)

  

Nikola A. Svilar (Radna verzija romana “Audio zgrada” ©2008)

  nikolasvilar@hotmail.com



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:11 07.01.2008

hvala

ovo je nesto najlepse sto sam procitala, odoh da procitam jos jednom. predivno, totalno divno, puno hvala
nikola svilar nikola svilar 10:35 08.01.2008

Re: hvala

molim lepo. drago mi je da vam se pripovest dopala. autor priče je "genijalana" Lena P., "umetnik u gladovanju" inače junakinja romana Audio zgrada koja će Andreju apsolventu filmske režije na FDU pomoći da napiše scenario za "čudesni" diplomski film koji će prouzrokovati... itd. itd. Nisam bloger ali pišem i o blogu. upućujem vas na epizodu 6/x. Jovan i Anja takođe imaju prepisku na blogu g. Svetislava Stojanovića ČEREVIĆANA ali o tom potom...
AlexDunja AlexDunja 23:23 07.01.2008

da!

ovaj put. bas.
oldtajmer oldtajmer 23:23 07.01.2008

Tena

Momci, primecujem ovde odredjenu fascinaciju doticnom damom. Samo da vas upozorim da je zauzeta!
nikola svilar nikola svilar 10:37 08.01.2008

Re: Tena

:))
fascinacija je izrazito umetničke prirode i svaki dalji komentar
u pogrešnom pravcu smatram neumesnim... gotovo prostačkim.
oldtajmer oldtajmer 21:42 08.01.2008

Re: Tena

nikola svilar
:))
fascinacija je izrazito umetničke prirode i svaki dalji komentar
u pogrešnom pravcu smatram neumesnim... gotovo prostačkim.


Aj' sad i ti! :) O'ma si krenuo defanzivno
nikola svilar nikola svilar 15:15 09.01.2008

Re: Tena

Aj' sad i ti! :) O'ma si krenuo defanzivno


:)))

imam informaciju da gospodjica tena čita pa čisto da se ne
obrukamo i pođemo u nekom neželjenom pogrešnom pravcu :))
mvelja mvelja 23:24 07.01.2008

izvrsno

tekst je zaista odlican, skoro nisam nesto ovako procitao, ima li nastavka
pozzz
nikola svilar nikola svilar 10:41 08.01.2008

Re: izvrsno

stay tuned velja. čitajte blog Čerevićana. :)
dunjica dunjica 23:30 07.01.2008

A čika Ivo?

Da nije Tenin tata, Ivo Štivičić?
nikola svilar nikola svilar 10:40 08.01.2008

Re: A čika Ivo?

Naravno dunjice. Lena je i pisala sa "predumišljajem", "inputom" - što bi arhitekti rekli. Taj čovek je zaista posebna priča. Nešto malo se spominje i u 6/x
Jaril Jaril 23:33 07.01.2008

Хвала чика Чер

Баш сам са нестрпљењем чекао. Оправдано, испоставило се.

Никола - да се разумемо, ово је текст од већ прохујалог петка. За 4 дана опет. Иначе ћу да се намрштим.
nikola svilar nikola svilar 10:44 08.01.2008

Re: Хвала чика Чер

:)

take it easy my dear friend. imam ja i drugih obaveza u životu :)
naravno, trudiću se da ne izneverim tvoja očekivanja.

gde je sonja? drugarski pozdrav i za nju.
nikola svilar nikola svilar 10:44 08.01.2008

Re: Хвала чика Чер

:)

take it easy my dear friend. imam ja i drugih obaveza u životu :)
naravno, trudiću se da ne izneverim tvoja očekivanja.

gde je sonja? drugarski pozdrav i za nju.
Jaril Jaril 11:49 08.01.2008

Re: Хвала чика Чер

imam ja i drugih obaveza u životu :)
Добро де, разумео сам, не мораш два пута да понављаш.
Мислим, блоговање је озбиљан посао. 'Ал ај сад. Ако радиш нешто лепо, ћу ти опростим.

ПС: Соња нестала у акцији. Знам да је жива )) толико.
Milan Novković Milan Novković 20:04 08.01.2008

Re: Хвала чика Чер

Хвала чика Чер

Misliš Чер ratuje sa šeficom negde pa može da se vrati ljut ko ris i najbolje je da mu se najpristojnije obraćamo :)

nikola svilar nikola svilar 20:16 08.01.2008

Re: Хвала чика Чер

:))))))

imam jednu pricicu i o tarantinu.
u ovom filmu mi je izmedju ostalog smesno kada bill silazi niz stepenice
crven u licu, isprebijan i govori umi turman koju je doveo kod starog majtora
nesto kao LAKI JE MALO NERVOZAN :))))))
angie angie 23:38 07.01.2008

fantastichno!

kao intervenozni obozvalac stripa josh sam vishe odushevljena, a Emil & Tena su ochigledno sudbinski vezani.

nikola svilar nikola svilar 11:00 08.01.2008

Re: fantastichno!

kao intervenozni obozvalac stripa josh sam vishe odushevljena, a Emil & Tena su ochigledno sudbinski vezani.


tena je izmislila "emila" (drama "dvije" ili "two of us" a lena - ga upotrebila.
Kazezoze Kazezoze 00:23 08.01.2008

ovaj tekst

mi se svideo i prvi put kad si ga napisao na teninom blogu.
preporuka se podrazumeva, samo bi te zamolio da slike koje postavljash smanjish, jer je zbog shirine slika teshko normalno pratiti tekst.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:52 08.01.2008

Brate jesi li ti novo otkrovenje...

Kako li će se završiti tvoji postovi krajem godine....
Čestitam, preporuka....
nikola svilar nikola svilar 10:49 08.01.2008

Re: ovaj tekst

ovaj tekst mi se svideo i prvi put kad si ga napisao na teninom blogu.


:)) eto isključivo zahvaljujući gospodinu sveti čerevićanu - dolazi do malo šire publike

preporuka se podrazumeva, samo bi te zamolio da slike koje postavljash smanjish, jer je zbog shirine slika teshko normalno pratiti tekst.


naravno, primedba stoji - potrudiću se. prevelike su i za moj "ukus"
nikola svilar nikola svilar 10:53 08.01.2008

Re: Brate jesi li ti novo otkrovenje...

Brate jesi li ti novo otkrovenje...


ne bih rekao, ja sam jedan potpuno bezvezan lik :)
ali likovi mog romana nisu :)))
Milan Novković Milan Novković 14:58 09.01.2008

Re: Brate jesi li ti novo otkrovenje...

Kako li će se završiti tvoji postovi krajem godine....

Kad Nikola ispolira blog tehnike (foto šoping, tagovi, broadband), tj rad na terenu, pa mu simetrije, refleksije, polarizacije i ostalo poteku prirodnim tokom mi možemo na određeno da ga deklarišemo kao našeg blog Velaskeza, a posle može sam da bira šta će da bude :)

nikola svilar nikola svilar 15:13 09.01.2008

Re: Brate jesi li ti novo otkrovenje...

našeg blog Velaskeza,


jedan od omiljenih slikara nikole svilara :))
u centru kompozicije je prikazana mala infantkinja - clan kraljevske porodice
mislim da postoji njen autoportret. takodje ovo cuveno velaskezovo platno
obradio je tj. transponovao u svoj likovni izraz veliki pikaso. nazalost nemam ilustraciju pri ruci
samo se prisecam davno studiranog stiva. majstor u obradama - je slikar i vajar fernando botero
a o njemu ce biti posebne reci u audio zgradi.

hvala milane na sjajnim prilozima :)
Jovan Jovan 01:53 08.01.2008

ODLIČNA

priča, i još tako blizu...istinita.. Baš LEPO!!!
I?
Šta je bilo onda?
Jesu se upoznali, videli i zaljubili?
Hoćete nam, MOLIM Vas reći šta je bilo onda...
Olga Medenica Olga Medenica 01:54 08.01.2008

darling

procitacu sutra..................
ali sam tekst "registrovala"............
jadva cekam
nikola svilar nikola svilar 10:51 08.01.2008

Re: darling

ponekad jednostavno moram da ubacim stvari koje su vezane za ahitekturu.
pri tome uporno se trudim se da ih svedem na najmanju moguću meru ali one uvek izbiju
- šta mogu, profesionalna deformacija olga :)
Jovan Jovan 02:39 08.01.2008

ODLIČNA

priča, i još tako blizu...istinita.. Baš LEPO!!!
I?
Šta je bilo onda?
Jesu se upoznali, videli i zaljubili?
Hoćete nam, MOLIM Vas reći šta je bilo onda...
nikola svilar nikola svilar 11:23 08.01.2008

Re: ODLIČNA

:)

emil je izmišljen jovane. ali čitajte blog Čerevićana. imam informaciju da se Tena pominje i u nekim drugim epizodama audio zgrade.

Lepo i toplo

Sad me grize savest sto se ne secam ove price sa Teninog bloga.
Jednom davno, vodio me jedan ljubitelj Che Gevare na vece muzike posvecene Komandantu u mesto zvano Casa de Pacho Villa, Monterrey, Mexico. Pevac grupe koja se u prevodu zove "Pletenica" je insistitao da mi pokloni njihovu kasetu. Malo smo kurtozano popricali, tipa odakle si ti, ja kazem, a on se uhvati za srce pa rece "Sanja, io morir, Sanja..." Ispostavilo se da ja dobro poznajem tu Sanju, balerinu, sto mu je srce slomila. Mali je svet.
PS Kad nam se vraca G Che?
nikola svilar nikola svilar 10:58 08.01.2008

Re: Lepo i toplo

ana tako ti zavidim :)))
mislim na putovanjima, ja sam, uslovno rečeno, vrlo malo putovao po svetu - ali gde god da sam bio beše to vrlo - intezivno :) ova priča o sanji je totalno otkačena - please kad se nakaniš hajde jedan blog o tome. uživaćemo :)

PS Kad nam se vraca G Che?


nemam informaciju. znam tek da je negde "zabačeno" - što u mnogome povećava moju zahvalnost da postira ove delove audio zgrade. znam samo jedno - kad se vrati biće to - ludnica od preporuka, uveren sam! :)

Blog o uspomeni na Sanju

medju Meksikancima bi bio suvise kratak. Ali ima dosta zabavnih uspomena iz Meksika.
Taj sto me vodio kod Pancha Ville je posle dosao u Bgd, u sred zime, u belom odelu. Ja ga vodila na Bajlonijevu pijacu da kupujemo sir, kajmak i paprike. Svi Ganci su mislili da je on jedan od njih i zvali ga "Bato". Moja baba je mislila da je on, sa zift crnom kosom, najlepsi covek na svetu.

Nikola

Jesi li ti nacrtao Tenu?
nikola svilar nikola svilar 11:08 08.01.2008

Re: Nikola

jesam, nisam dugo crtao - pa sam zarđao ali korekcije audio zgrade zahtevaju da se opet probudim i angažujem po tom pitanju. (malo sam nervozan i ruke mi drhte - od Života jelte :)
naravno, u romanu će se naći samo autorski radovi tj. jeste na koje polažem copyrigth, vi kao moji blog drugari imate priliku da uživate i u mnogim drugim prilozima (npr. onim lepim teninim foptografijama iz pretnodne epizode ali nih nažalost ne mogu da uvrstim u knjigu - prekomplikovano mi je da tražim saglasnost fotografa ili nekog drugog ko poseduje autorska prava) - naravno sve fotografije, fotokolaži, crteži, projkekti, pesme - sa oznakom likova - pripadaju AZ-u.
Milan Novković Milan Novković 19:58 08.01.2008

Fixing the silky mandolin :)

pa sam zarđao

ivana23 ivana23 20:02 08.01.2008

Re: :)

Kazezoze Kazezoze 20:36 08.01.2008

Re: :)

ivana23

jel' ovo "zub vremena"?
ivana23 ivana23 20:43 08.01.2008

Re: :)

Kazezoze

ivana23jel' ovo "zub vremena"?

Lici, zar ne...
Kazezoze Kazezoze 20:47 08.01.2008

Re: :)

lichi!
AlexDunja AlexDunja 20:54 08.01.2008

Re: :)

Kazezoze
lichi!


time
Ticking away the moments that make up a dull day
You fritter and waste the hours in an off hand way
Kicking around on a piece of ground in your home town
Waiting for someone or something to show you the way

Tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain
You are young and life is long and there is time to kill today
And then one day you find ten years have got behind you
No one told you when to run, you missed the starting gun

And you run and you run to catch up with the sun, but its sinking
And racing around to come up behind you again
The sun is the same in the relative way, but youre older
Shorter of breath and one day closer to death

Every year is getting shorter, never seem to find the time
Plans that either come to naught or half a page of scribbled lines
Hanging on in quiet desperation is the english way
The time is gone, the song is over, thought Id something more to say

Home, home again
I like to be here when I can
And when I come home cold and tired
Its good to warm my bones beside the fire
Far away across the field
The tolling of the iron bell
Calls the faithful to their knees
To hear the softly spoken magic spells.
jinks jinks 10:36 08.01.2008

...

Tina je mirna i povucena devojka. Ko bi rekao. Sigurno ne oni koji su imali prilike da je vide. Da je isprate pogledom i da godinama pamte prvi utisak koji je ostavljala iza sebe. A on je, bar u njenom slucaju, bio krajnje iskren ... nesto im je govorilo, sabijeno u dve tri sekunde koliko je sve ukupno trajalo, da je to najlepsa zena koju ce ikada videti u zivotu. Ma, izgleda da se tako i stvara mit o prvom utisku ... onaj jedan koji izaberemo da zapamtimo, i koji nas do samog kraja ubedjuje da treba da mu verujemo, mada to retko i ucinimo.

Nadimak je dobila od jednog od drugara koje je sretala dok su je setali po parku u Baba Visnjinoj. Nije to bio kraj za decu, tako da je jos od malih nogu naucila da poznanstva traju kratko, koliko i razgovor dve majke u prolazu. U jednoj od takvih setnji, na poklon je dobila i drugo ime ... ona dva slova u sredini bila su isuvise duga za prijateljstvo koje je trajalo deset minuta.

p.s.

Sada bi trebala da sledi prica o tome kako Tina voli da pise, i kako je usred one silne buke i halabuke od automobila i autobusa pokusavala da sroci nesto sto bi i neko drugi osim nje mogao da procita.

Takodje, trebalo bi da napisem i da se od nje nije ni trazilo vise, sem da lepo crta i da razume arhitekturu i gradjevinu dovoljno, bar onoliko koliko je potrebno da bi se preuzela oceva firma. Gazde ne traze mnogo ... vrata tamo, terasu vamo, garazu sa podnim grajanjem. A ni UNHCR nije mnogo probirljiv, kanister sa dva prozora i kosim krovom, malo kartonskih zidova i jeftinih plocica u sredini i mirna Backa.

Sve se promenilo kada je nabrzaka spakovala kofere i presla madjarsku granicu, u ona prva dva tri
dana koliko je jos uvek bila otvorena .....

...... prica je istinita inace (dobro ovaj deo o pisanju je mozda izmisljen, sto ne znaci da nije i tacan)
nikola svilar nikola svilar 11:11 08.01.2008

FICTION TROLL

jinks - vidite, ovakve stvari mene zaista raduju. mislim na priču koju ste otipkali. pogledajte - prvi tekst nikole svilara u ciklusu GOST PETKOM. dakle volim kad vas isprovociram da napišete nešto lepo, da se svi pomalo, oprezno i na trenutak "udaljimo"...
MightyNora MightyNora 11:10 08.01.2008

Iskreno...

sto kaze jedan moj prijatelj vise nije bitno da li je prica istinita ili ne - toliko je divna da stvarno nema veze!

Mada bi bilo perfektno da jeste :)

Hvala Nikola

Mighty
nikola svilar nikola svilar 01:32 17.02.2008

Molim lepo Mighty

:)
Sladjana NS Sladjana NS 11:24 08.01.2008

Odlicno

Stvarno inspirativan tekst .
nikola svilar nikola svilar 11:36 08.01.2008

-

primećujem da "počinju" da mi se brišu komentari na blogovima autora čiji rad sam, uslovno rečeno, studirao i koje cenim i poštujem

nisam stalno "prikopčan" na net pa nisam upoznat da li oni izazovu nekakve "loše vibracije" i komentare od strane drugih komentatora ali većinu od njih pišem zaista sa ljubavlju (kao i sledeći koji ću upravo da vratim pred čitaoce a koji je obrisan) i verujte da nemam nikakve zle namere. takvi činovi me samo upućuje da ću u buduće da smanjim komentarisanje pa i čitanje blogova kod kojih se takve cenzure dešavaju.
nikola svilar nikola svilar 12:00 08.01.2008

------------------------------------------

[dakle, sledeći komentar obrisao je g. Stanković na svom blogu iz opravdanih razloga koje razumem i uvažavam ali moram da ga vratim jer mi je, kao čoveku koji piše i na izvestan način se bavi svim "kreativnim pisanjem" na blogu b92, vrlo bitan

sasvim subjektivan TOP 15 BLOGGERS na B92 NIKOLE SVILARA (januar 2008) -
iniciran listom AneWithTheFamily... takođe na blogu g. Stankovića koja nije obrisana

(REDOSLED NIJE BITAN)

"ekipa" od koje neretko "svaštanešto" naučim

- g. nsarski
- dracena i jaril
- g. novković
- dunjica

"ekipa" kod koje Duša može da se odmori (a bogami padne i kafa)

- g. Čerevićan
- jasnaZ.
- Olga Medenica
- Dejan Stanković
- Tena Štivičić (velika nada da će se vratiti bar sa još nekim crticama :)
- Oto Oltvanji (takodje)

zaista redovno čitam

- AnaWithTheFamilyNameToHardToPronounce
- Sestre Bogavac
- Aleksandar T. (Banjaluka)


i ostali.

hvala vam svima dobri ljudi. ulepšali ste mi 2006/07.

(naravno podrška i respect angažovanoim radu g. Srbljanović.)
nikola svilar nikola svilar 12:05 08.01.2008

Re: ------------------------------------------

ups, izostavih Mitrovića.
taj čovek me je "zadužio" svojim lepim pisanjem o njegovim filmskim heroina i herojima.
(Još da bloger Mihaela krene da piše - gdi bi nam kraj bio :)))
dunjica dunjica 13:00 08.01.2008

Re: --------------------------------------

"ekipa" od koje neretko "svaštanešto" naučim

- g. nsarski
- dracena i jaril
- g. novković
- dunjica


Iju, Nikola, šta Vam je? Ovaj kompliment ne samo da me oborio od iznenađenja (a i čuđenja, ako dozvolite), nego povrh svega - obavezuje. Znate, za mene je komentiranje i postiranje tekstova (kako to lijepo velite, već vidim vrijedne ljude kako postiru i razastiru plahte na konopce pod mediteranskim suncem) zapravo opuštanje, pomalo neobavezno, oslobođeno napora koji profesionalni život nužno nosi. Sada me tjerate da preispitam svoj ležerni pristup, ne bih li (i) ubuduće opravdala ovako visoko mišljenje.

Hvala Vam od srca! I... ostajem na vezi
nikola svilar nikola svilar 19:55 08.01.2008

Re: --------------------------------------

dunjice, nemojte se pretvarati :))
ta ja ne znam ko stalno pise o pomirenju, toleranciji i oprostaju.
vi ono bese pisali o evropskim piscima i njihovoj zajednickoj knjizi eseja i prica.
ili je to mozda dunjica iz smogovaca :))
...ko me stalno negde uputi gde treba (kafka,itd.itd.)
dunjica dunjica 20:07 08.01.2008

Re: --------------------------------------

Nikola, shvatila sam nakon trećeg puta ;-)

Inače, ne pretvaram se. Moguće da imam drugačiju percepciju o tome kako moji tekstovi djeluju na čitalaštvo.

I mala korr: ono su bili balkanski pisci. U medjuvremenu je knjiga izašla i u Srbiji, toplo je preporučujem.
nikola svilar nikola svilar 20:09 08.01.2008

Re: --------------------------------------

vi ono bese pisali o evropskim piscima


:))
Milan Novković Milan Novković 20:39 08.01.2008

Re: ------------------------------------------

"ekipa" od koje neretko "svaštanešto" naučim

:) (razmišljao da li da pritisnem "Objavi" i pošaljem komentar (tj da ne preteram sa fazonima). Ko u onom eksperimentu sa posthipnotičkom sugestijom (hipnotišu me i narede mi da moram da odem i sednem na stolicu u ćosku kad se probudim. Ja se probudim, osetim da želim da sednem na tu stolicu, kažem "baš neću", to su mi sigurno mangupi sugerisali, ali na kraju ne mogu da izdržim. Jedino što mene niko nije hipnotisao :) Nadam se da se niko neće naljutiti)
dunjica dunjica 20:48 08.01.2008

Re: --------------------------------------

Istina! Doduše, jedno ne isključuje drugo. Balkan je Evropa!
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:46 08.01.2008

Je li Nikola

znas li ti Tenu? Da ona ne pomisli da si ti malko opsednut njome. to ume da uplasi.

ne tvrdim, samo naglas razmisljam.
nikola svilar nikola svilar 12:02 08.01.2008

Re: Je li Nikola

:)) ne poznajem ju. njen rad - da. reče da će svratiti na blog. pročitaj objašnjenja u komentarima :)
kakvo je vreme u lisabonu? :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:08 08.01.2008

Re: Je li Nikola

vreme lepo, fala na pitanju. ja u kosulji, otvoren prozor. samo mi jos golubovi fale pa da se osecam ko woody alen u parizu.
Gorstak Gorstak 17:39 08.01.2008

Re: Je li Nikola

Dejan Stanković
to ume da uplasi

Ma jok. Ko će još da se uplaši od umetnika koji skuplja sličice iz čitulje. Ta hajte molim vas.
U stvari umetnik je izmišljen, ali slika je stvarna. I Post.
Iskreno, ne bih voleo da umetnik "oživljava" nekog od mojih pokojnih.
Malkice kvarim idiličnu atmosferu. Ostatak priče je super i mnogo mi se dopao, ali se naježih od početne slike.
E, sad, možda je i bila umetnička fora da se priča počne sa spooky delom, a onda se sve lepo završi. Ako je to onda ništa.
Gorstak se rimuje sa prostak. Nikola je fin pa neće da kaže, ali ja nisam:).

P.S. Nikola, primetih da su te banovali i kod g-dina Miće Markovića. Onaj njegov misteriozni Post. To sam primetio zato što i ja bejah banovan. Nije mi baš jasan razlog zašto smo skinuti ali čestitam:)
nikola svilar nikola svilar 20:26 08.01.2008

Re: Je li Nikola

Ma jok. Ko će još da se uplaši od umetnika koji skuplja sličice iz čitulje. Ta hajte molim vas.
U stvari umetnik je izmišljen, ali slika je stvarna. I Post.
Iskreno, ne bih voleo da umetnik "oživljava" nekog od mojih pokojnih.


gorstace, ovo je fikcija. ja sam taj koji raspolaze idejama, stoji iza njih i bori se za njih. i verujte mi nije nimalo lako, pogotovo na ovim prostorima. ne tvrdim da su sve ideje dobre. ali ako vas ovakve stvari pogadjaju (decak izrezuje citulje iz novina i lepi u album sa slicicama) - moram da priznam da imate skromna saznanja o savremenoj ali i umetnosti uopste. ja nemam takav luksuz da se nesto snebivam i iznenadjujem (poznajuci donekle savremenu umetnost) pogotovo ukoliko su pozitivni ishodi u pitanju.

E, sad, možda je i bila umetnička fora da se priča počne sa spooky delom, a onda se sve lepo završi. Ako je to onda ništa.


upravo tako. da, ovde jeste sustina da je crtac emil od samog pocetka na pogresnom putu (njegov metod je deciji, naivan) ali i takav put od njega stvara izuzetnog crtaca - da onog trenutka kada za lik uzima zivu personu (mladu, lepu i pametnu jelte) on uspeva. nikada nije kasno.

ova prica ima jos slojeva ali ne bih o tome sada.
nikola svilar nikola svilar 20:30 08.01.2008

Re: Je li Nikola

P.S. Nikola, primetih da su te banovali i kod g-dina Miće Markovića. Onaj njegov misteriozni Post. To sam primetio zato što i ja bejah banovan. Nije mi baš jasan razlog zašto smo skinuti ali čestitam:)


nisam banovan ali su mi komentari iz nekoga razloga obrisani. nisam napisao nista lose, cak sam bio dobronameran, ali ako je to politika domacina - ne zelim da ulazim u to.
Gorstak Gorstak 21:07 08.01.2008

A volite li vi karanfile?

nikola svilar
moram da priznam da imate skromna saznanja o savremenoj ali i umetnosti uopste


Pa lepo sam ja gore napisao Gorstak-Prostak, ali Nikola fin pa neće da kaže. Nema veze.
Moje pravo jeste da kažem da mi se nešto ne dopada. Umetnikovo pravo je da kaže da mu se ne dopada moj stav da mi se ne dopada. A moje je pravo...
Nikola, ovo je tvoj Post i bio bih još i nevaspitan ako bih se upustio u polemiku tipa: ,,a jeli bre ti ko si ti i šta si ti..".
Sve najbolje i čitamo se.
Mir mir niko, ovaj, ja sam kriv:)
nikola svilar nikola svilar 21:09 08.01.2008

Ume da uplasi neobavestene!

Je li Nikola znas li ti Tenu? Da ona ne pomisli da si ti malko opsednut njome. to ume da uplasi.

ne tvrdim, samo naglas razmisljam.


primetih gore dve preporuke na komentar pa da pojasnim

o teni stivicic pisem na nacin na koji pisem i o viktoru vazareliju, ivanu mestovicu, konstantinu brankusiju, zahi hadid, milutinu milankovicu, dejvidu lincu itd. itd. kao sto imam nameru da pisem o cherevicanu, bogavcima i drama mental studiju...i nema tu neke razlike. vrlo dobro razumem pojam EMPATIJE i mogu da se stavim u neciju tudju poziciju. puno puta sam sagledavao stvari upravo na taj nacin. takodje, kod mene nema sto na um to na drum. imam i prijatelje saradnike i konsultante. vrlo dobro znam do koje granice treba da idem, da ne preteram.

btw, tena mi je i odgovorila na privatni mail - prica 6x joj se dopala i to je bilo zeleno svetlo da ilustrujem 7x crtezom.

...a kome to ne bi bilo drago da udje na pozitivan nacin u necije pisanije - kad smo sa svih strana bombardovani shundom i kicom, zutom stampom, little brotherom (kakav crni veliki brat nemojte se zavaravati - mali je to brat) turbo... hvala dracena, hvala jarile.

ponavljam, moji heroji nisu politicari i zvezde estrade. oni imaju svoj prostor ali nikako u audio zgradi.
ova zgrada je za umetnike, naucne i kulturne radnike.
garcon garcon 12:22 08.01.2008

:O)

Lep tekst... mozda se i naucim iz njega nekih stvari... moj sef je u redu covek al konzerva... i on voli badze... uuuuuf... mrzim badze glasam za Velux!!!!
:O)
nikola svilar nikola svilar 12:46 08.01.2008

Re: :O)

Lep tekst... mozda se i naucim iz njega nekih stvari...


to je neka moja misija garcon - da se pponesto i nauci i popularizuje


moj sef je u redu covek al konzerva...


ja uporno odbijam da radim za takve ljude (POGOTOVO AKO OD NJIH NE MOZE MNOGO DA SE NAUCI - u suprotnom je o.k.) ali doneo sam odluku /pošto se bavim isključivo izrazito autorskom arhitekturom/ da živim skromnije ali da budem sretan. radije ću pisati i snimati filmove - za male, sitne novce nego crtati badže. ne dam svoje vreme! ziveli, naravno pozdrav šefu.
mariopan mariopan 15:23 08.01.2008

Re: :O)

Fantasticno
jasnaz jasnaz 19:14 08.01.2008

bajke

i napokon shvata da je u stvari on taj koji je izmišljen...



verovati u bajke , da bi se dešavale . . . . . . . . . . .

&&

Iju, Nikola, šta Vam je?


pozajmljeno od Dunjice , jer sam se slično oglasila kada sam videla spisak . . . d r a g o .

ivana23 ivana23 19:58 08.01.2008

Re: bajke

jasnaz
i napokon shvata da je u stvari on taj koji je izmišljen... verovati u bajke , da bi se dešavale . . . . . . . . . . .&&


Kao "Sofijin svet"...
nikola svilar nikola svilar 20:06 08.01.2008

Kao "Sofijin svet"...

naravno da sam proucavao i gordera ali verujte mi na rec
procitavsi sofijin svet - nisam bio odusevljen, naprotiv.
mi imamo mnogo boljih pisaca. naravno respekt za znanje,
popularizaciju filosofije (to je cilj knjige) ali bilo koja paviceva
prica - (iz sjajog pretHAZARSKOG opusa zbirki prica je daleko, daleko mastovitija.)

svima preporucujem fikciju milutina milankovica, desavalo mi se, kad sam bio mladji
da placem citajuci neke njegove pripovesti.

naravno citati i gordera.
ivana23 ivana23 20:13 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

nikola svilar
naravno da sam proucavao i gordera ali verujte mi na recprocitavsi sofijin svet - nisam bio odusevljen, naprotiv.mi imamo mnogo boljih pisaca. naravno respekt za znanje,popularizaciju filosofije (to je cilj knjige) ali bilo koja pavicevaprica - (iz sjajog pretHAZARSKOG opusa zbirki prica je daleko, daleko mastovitija.)svima preporucujem fikciju milutina milankovica, desavalo mi se, kad sam bio mladjida placem citajuci neke njegove pripovesti.naravno citati i gordera.

Kao da se nismo razumeli...
nikola svilar nikola svilar 20:40 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

ma ne zamerite ivana :))) to mi je bila prva asocijacija -
kad sam procitao gordera osjetio sam se... tja.
ali o ukusima ne treba raspravljati.


p.s.
a i kako da se razumemo kad sa dve-tri vase reci :)))
salim se naravski
ivana23 ivana23 20:59 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

nikola svilar
ma ne zamerite ivana :))) to mi je bila prva asocijacija - kad sam procitao gordera osjetio sam se... tja.ali o ukusima ne treba raspravljati.p.s.a i kako da se razumemo kad sa dve-tri vase reci :))) salim se naravski

Asocijacija na Sofijin svet je usledila nakon sto sam procitala deo recenice,
...da je u stvari on taj koji je izmišljen
posto je i Sofija na kraju knjige shvatila da je produkt pisceve maste.
Nije mi bila namera da se upustam u kvalitet dela i dajem svoje utiske o njemu. To je uopsteno receno sasvim drugi tip knjizevnosti, sa drugacijim ciljem pisano delo, kao sto si sam konstatovao. O Pavicu ne bih ovom prilikom. Ni o ukusima...
AlexDunja AlexDunja 21:02 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

O Pavicu ne bih ovom prilikom. Ni o ukusima...

:)))
nikola svilar nikola svilar 21:18 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

To je uopsteno receno sasvim drugi tip knjizevnosti,


tako brate, napisite nesto.

cenim da niste u pravu. u oba slucaja u pitanju su dela lepe knjizevnosti - dakle beletristika.
i kod pavica i kod gordera se radi o volsebnom spoju nauke i umetnosti kroz fantazmu, fikciju.
samo sto su ideje akademika cika pavica po mom skromnom misljenju daleko mastovitije i bogatije.

tata pise sofiji pisma i priblizava joj istoriju filosofije. istoriju filosofije smo ucili u srednjoj skoli. hazarsku istoriju - kod cika pavica.
Jaril Jaril 21:24 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

Никола... јеси ли ти то нешто нервозан?
nikola svilar nikola svilar 21:32 08.01.2008

Re: Kao "Sofijin svet"...

Никола... јеси ли ти то нешто нервозан?


ma taman posla - samo pricamo opusteno.
pisao si, znam da volis gordera to ja malo i radi tebe :)))
jasnaz jasnaz 21:40 08.01.2008

Re: Kao "Tenin svet"...

. . . pa je on, na početku, izmislio nju, pa je ona, na kraju, izmislila njega, pa su bacili: svako svoju kuglu, pa su se kugle dokotrljale: do početka . . . da bi se dešavale . priče .
dracena dracena 21:12 08.01.2008

Brbljiva arhitektura

Kuće, naročito stare, meni "pričaju" priče. Dobro, ne baš sve kuće, samo one naročito "brbljive". :))) Dok idem gradom (svojim, a još više nekim drugim), pred očima mi se odvijaju davni dogadjaji sami od sebe. Npr. gledajući ovo

iako mi razum kaže da se verovatno radi o nekom manastiru, doživljavam ga kao porodičnu kuću. Tumaram po prostranom prašnjavom tavanu. Levo je gomila starog žita od pre dvadesetak godina, otvor u podu i čekrk iznad njega. U desnom kraju su naslagane stare, nepotrebne stvari. Svežnjevi dnevnih novina s početka veka zavezani debelim kanapom, dve stolice cele i jedna bez jedne noge, stari mesingani stalak za lavor sa ogledalom i pored njega odgovarajući emajlirani lavor sa cvetnim motivom po obodu i, zamislite čuda, isti takav emajlirani nokšir! :))) Otoman nepravilnog oblika, nepoznato da li se iskrivio od starosti ili je proizveden tako "ergonomski". Stari vojnički kofer. Otvaram ga i pregledam njegovu sadržinu: fotografije, pisma, nekoliko razglednica iz Stokholma, priznanice o plaćenom porezu, sveske sa urednom evidencijom troškova domaćinstva, ispisanom sitnim, oblim, kosim rukopisom.... itd. itd. Zaplet je opisan u pismima koje još nisam stigla da sve iščitam. :)))

Možda dovršim jednom ako me ne bude mrzelo.

Ako napregnete čula, verovatno će i vama kuće "progovoriti". Najlepše je od svega što će ista kuća verovatno svakom kazati različite stvari. Ako bi više nas napisalo po nekoliko ovakvih priča, to bi bio dobar materijal za malu zajedničku tematsku zbirku.
nikola svilar nikola svilar 21:29 08.01.2008

Re: Brbljiva arhitektura

najbolji su blogeri oni od kojih ucite. ljudi koji nude svoje price po principu
OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB :))) osobe koje vam vracaju lopticu :)))
dracena je jedan od njih.

hvala draco
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
p.s.

time is up
I really must go
see you soon
tommorow I think
margos margos 21:54 08.01.2008

Re: Brbljiva arhitektura

Ako napregnete čula, verovatno će i vama kuće "progovoriti". Najlepše je od svega što će ista kuća verovatno svakom kazati različite stvari. Ako bi više nas napisalo po nekoliko ovakvih priča, to bi bio dobar materijal za malu zajedničku tematsku zbirku.

.... čitam šta ti kuća priča, i osećam miris vrućeg kompota - od jabuka i krušaka, mešano.
Čula su čudo:))
....
Nikola, uživancija je tekst, ali i komentari!
dracena dracena 21:29 08.01.2008

I ovaj detalj brblja

pa ne prestaje :))).

stvara mi se slika dečaka od 6-7 godina kako sedi na ovom stepeništu u kratkim krem pantalonicama i puplinskoj košuljici sa kratkim rukavima. U krilu drži malo žuto štene i "razgovara sa njim" smešeći mu se. Odjednom počinje letnji pljusak. Iz daljine potmula grmljavina, prve kapi kiše i miris prašine koju vetar podiže sa tla i meša sa kišom. Čuje se ženski glas iz kuće. Majka je videla da počinje oluja, pa doziva dečaka da udje, ali on brzo ustaje i sakriva se pod stepenište. Majka otvara vrata i ponovo doziva. Dečak je već pokisao, ali štene drži u košuljici i pokriva ga ručicama da mu bude suvo i toplo.... Itd.
nikola svilar nikola svilar 21:37 08.01.2008

ne mogu jos da odem

ovo mi je... hvala dracena. imate dusu
dracena dracena 21:52 08.01.2008

A tek ovo!!!


Priča o zajedničkom odrastanju, o jednoj generaciji koja je prošla kroz najcrnje patnje i nesreće. Jedino što im je ostalo je prijateljstvo njih nekolicine preživelih i ova stara krčma sa pogledom na more/jezero kao sidro koje ih zadržava da se ne pogube.
dracena dracena 21:56 08.01.2008

A ova


bi mogla nekom da ispriča mnogo priča o našem trenutku, svakodnevici i nekim izuzetnim, nesvakidašnjim dogadjajima.

Pokušajte! Strašno je zabavno. :)))
ivana23 ivana23 22:09 08.01.2008

Re: A ovaj

pipi duga čarapa pipi duga čarapa 22:11 08.01.2008

joj divno

Ovo je jedna od prvih priča koju sam pročitala na blogu i jedna od najlepših. Jedna od priča zbog kojih već više od godinu dana skoro svakodnevno čitam blog :)

Nikola, g. Čerevićan, hvala za podsećanje

Nadam se da će nam Tena još pisati.
nikola svilar nikola svilar 15:52 09.01.2008

Re: joj divno

Ovo je jedna od prvih priča koju sam pročitala na blogu i jedna od najlepših.


bogumi, nijesam siguran - nu mi nešto preporuke ne govore da je tako!


:)) šalim se pipi
drago mi je da ste uživali.
stay tuned. lena ima mlogo, mlogo dobrih ideja
dunjica dunjica 16:22 09.01.2008

Re: joj divno

nu mi nešto preporuke ne govore da je tako!

Ah, Nikola! Nismo djeca... ;-)
nikola svilar nikola svilar 21:27 09.01.2008

Re: joj divno

Ah, Nikola! Nismo djeca... ;-)


ma salim se, ovo je meni dovoljna preporuka
(ohrabrenje da smo na pravom putu)

ovo je nesto najlepse sto sam procitala, odoh da procitam jos jednom. predivno, totalno divno, puno hvala


nsarski nsarski 02:46 09.01.2008

Pa, sto rece Bogi,

a vezano za Malteske stvari:
This is the stuff dreams are made of.

Radojicic Radojicic 03:21 09.01.2008

Re: Pa, sto rece Bogi,

nsarski
a vezano za Malteske stvari:
This is the stuff dreams are made of.



Malta il' Yalta?
nikola svilar nikola svilar 21:23 09.01.2008

Re: Pa, sto rece Bogi,

:)))))

what a hell
nice puppy nsarski :)
gordanac gordanac 21:52 09.01.2008

---

nice puppy

Giacomo Balla

Speed of a Motorcycle
i - maltese falcon
nsarski nsarski 23:27 09.01.2008

Re: Pa, sto rece Bogi,

nikola svilar
:)))))

what a hell
nice puppy nsarski :)

Dynamism of a dog on a leash. Balla.
Nego ono pominjanje Yalte nisam razumeo.
Bogi (Bogart) u Maltese Falcon kaze : "This is the stuff the dreams are made of", tako i tvoja prica. A Balla mi lici na dream. (Jedino ako Yalta nije "Dama s psetancetom", Cehov, pa u tom smislu?). Inace ne vidim vezu:))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:54 09.01.2008

NISAM UMETNIK...

...ALI, ova slika mi se jako dopada. Nikola drago mi je za tvoj uspeh sa ovom temom...

Radojicic Radojicic 04:06 10.01.2008

Re: Pa, sto rece Bogi,

nsarski
nikola svilar
:)))))

what a hell
nice puppy nsarski :)

Dynamism of a dog on a leash. Balla.
Nego ono pominjanje Yalte nisam razumeo.
Bogi (Bogart) u Maltese Falcon kaze : "This is the stuff the dreams are made of", tako i tvoja prica. A Balla mi lici na dream. (Jedino ako Yalta nije "Dama s psetancetom", Cehov, pa u tom smislu?). Inace ne vidim vezu:))


Yalta je bila, prvo mi Cehov pao na pamet
nsarski nsarski 05:20 10.01.2008

Re: Pa, sto rece Bogi,

Yalta je bila, prvo mi Cehov pao na pamet

OK, onda ispade prica:)))
nikola svilar nikola svilar 10:57 10.01.2008

Re: ---

da "mirisalo" mi je na dinamizam - talijanskog futurizma, mada nisam nikada video ovaj rad. to je jedan zaista poseban umetnicki pravac - vrlo malo radova vezanih za arhitekturu - mladjahni nesretni antonio sant elia gine u svetskom ratu - ko zna gde bi njegovim futuristickim vizijama bio kraj, svojevremeno sam po uzoru na te njegove perspektivne skice - crtao i svoju vizionarsku arh. ali naravno to vise kao fantastični crtez a ne kao ostvarive projekte - mladost ludost :)) - ali zato knjizevnost, skulptura i slikarstvo - definitivno remek dela.

hvala nenade, hvala gordanac,
futurizam je zakon :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana