Društvo| Na današnji dan

Čuvari života

arianna RSS / 10.09.2011. u 05:50

 

michelangelo-buonarroti-european-old-master-painter-sculpter-painting-the-hands-of-god-and-adam.jpg 

  Gde su i šta vam rade deca u ovom trenutku? Da li vaše dete svoje slobodno vreme provodi samo u sobi, više sati dnevno ispred računara? Kakve sadržaje prati po netu? Poznajete li drugove vašeg deteta? Koje su teme i problemi koje muče vaše dete? Razgovarate li sa svojom decom? Da li je vaše dete sklono samopovređivanju, promenama raspoloženja, depresiji, bežanju od kuće?
Elem, na sva ova pitanja, a i mnoga druga, nadam se da ćete odgovoriti kao pravi i savesni roditelji a da se sve ne bi svelo na propitivanje i odgovaranje, bio bi red, da i vi kao roditelji preduzmete korake i aktivno se uključite u život i odrastanje vaše dece. Zato nemojte npr. sedeti i vi pored računara i voditi brigu samo o sebi, već izađite sa svojim detetom, ma kog uzrasta, bilo da je dečak ili devojčica, u šetnju, na piće, kolače, u kupovinu, u pozorište, bioskop, na pecanje. Budite roditelj. Družite se, radite i provodite vreme zajedno. Posvetite se deci. Zainteresujte se za njihove probleme, strahove, očekivanja, drugove, drugarice, nastavinke, simpatije, planove za budućnost. Važno je da budete sastavni deo života vaše dece, a ne samo pasivni posmatrači njihovog odrastanja.
  Povod za ovaj blog je 10. septembar Međunarodni dan prevencije samoubistva i tekst u jučerašnjim novinama u kojem su izneti frapantni podaci da je samo za protekle četri godine učetvorostručen broj samoubistava mladih. Poražavajući podatak za svako a ne samo za naše društvo, koje odavno ima problema sa natalitetom.
Srbija se nalazi u gornjoj polovini evropske rang liste po visini stope samoubistava i poslednjih petnaest godina se sve više približava vrhu, tako da je stopa samubistava 20 na 100.000 stanovnika, što je izrazito visoko, a samih adolescenata 6,9 što je takođe veoma zabrinjavajuće.
U proseku samoubistvo češće izvrše mladići od devojaka, odnos je tri prema jedan, mada je kod devojaka češći pokušaj samoubistva. Pretpostavlja se, iz razloga, što mladići obično biraju fizički destruktivnije metode kao što su ustreljivanje, bacanje sa visokih zgrada, mostova ili predoziranje psihoaktivnim supstancama.  Devojke obično biraju suptilnije metode poput vešanja, trovanja raznim tabletama i sl. 
  Vreme u kojima se pretežno dešavaju samoubistva su uglavnom dani vikenda, za vreme praznika i neradnih dana, a za mlade je karakteristično povećanje pokušaja i realizacije pred kraj školske godine ili na polugođu, najčešće u strahu od roditeljske reakcije zbog lošeg uspeha u školi.
Razlozi zbog kojih neka mlada osoba reši da digne ruku na sebe i oduzme sebi život su izrazito brojni i kompleksni. Adolescencija i odrastanje je sama po sebi teška, burna, dinamična, nepredvidiva životna faza jedne osobe. U ovom životnom periodu dešavaju se dramatične fizičke i psihičke promene kod mladih osoba, koje su često opterećene mnogim negativnim faktorima sredine, od kojih su neki: konfliktna roditeljska sredina, tj.  problemi u porodici, nasilje, nezaposlenost roditelja, razvod, loša materijalna i stambena situacija, zlostavljanje, maloletničke trudnoće, problemi identiteta, postojanje slučajeva samoubistva u porodici ili među prijateljima, postojanje mentalih poremećaja, alkoholizam, dostupnost vatrenog oružja i dr. 
 Ne postoji specifičan uzrok za samoubistovo adolescenta ali je specifično da se više uzroka sjedinjuju u nekom periodu odrastanja i tako udruženi deluju na psihičko stanje izazivajući kod mladih stanje trpljenja, koje postane u nekom trenutku nepodnošljivo i adolescent se tada odlučuje na pokušaj ili realizaciju samoubistva. Cilj samoubistva je da se prekine stanje trpljenja, pa se može reći da je samoubistvo akt protiv trpljenja ili protiv nagomilanog negativnog osećaja izazvanim destruktivnim faktorima, a ne protiv samog života. Neposredni povodi ili okidači koji mogu da izazovu stanje trpljenja kod adolescenata mogu biti: gubici značajnih osoba (roditelja na primer), gubitak voljene osobe, ljubavni problemi, problemi i sukobi u porodici ili sa vršnjacima, školski, sportski ili neki drugi neuspesi. Ovom prilikom treba napomentuti da mladima u periodu odrastanja mnoge stvari često izgledaju dramatičnije nego što zapravo jesu i na roditeljima je da obrate pažnju na ponašanja koja mogu biti indikator da se  dešava neki ozbiljan problem sa njihovom decom. 
 Ponašanja na koja treba obratiti posebnu pažnju su sledeća: adolescenti postaju nervozniji, razdražljiviji, tužniji, plačljiviji ili čak i bezrazložno veseli, menjaju značajno svoje dotadašnje ponašanje, beže iz škole, popuštaju sa uspehom, skitaju, počinju da konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance, odustaju od aktivnosti koje su im do tada predstavljale zadovoljstvo, sport na primer, povlače se i zatvaruju u sobe, ne druže se sa vršnjacima već svoje druženje npr. ograničavaju na virtuelni svet putem računara, odbijaju i smanjuju unos hrane i zapuštaju svoj fizički izgled. Najuočljivije i alarmantne promene u ponašanju jesu: usamljenost i autodestrukcija.  

  Prevencija samoubistava mladih:
Naravno da se svako samoubistvo ne može spečiti, ali velika je zabluda da se ne mogu prepoznati namere i da društvo ne može da reaguje blagovremeno, usmeravajući osobu sa problemom na stručne službe u okruženju koje bi u okviru svojih mogućnosti pružile pomoć - ovde je reč o sekundarnoj prevenciji tj. merama prema pojedincu
Telefonsko savetovalište za osobe u suicidalnoj krizi je 0-800-201-200  

 Kada je reč o generalnoj ili opštoj prevenciji, koja ima za cilj smanjenje ukupnog broja suicida mogu reći da se ovim problemom organizovano kod nas u Srbiji ne bavi niko i zato mislim da je našem društvu, neophodna sistemski urađena nacionalna strategija prevencije poremećaja ponašanja mladih, koja bi podrazumevala i sistematizovanu edukaciju kroz poseban nastavni predmet u redovnim školama. 
I ako neko misli da za to nema para i da je prevencija svih oblika poremećenih ponašanja skupa onda imamo veliki problem, jer kao što reče jedan moj kolega i profesor "...čemu i razvijeno društvo, ako ikada i „ekonomski zaličimo" na razvijene evropske države, ako ne razumemo da je čovek pre svega socijalno biće i biće smisla a tek onda homo ekonomicus".

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 06:30 10.09.2011

Deca

Moja velika deca imaju već i svoju decu! Nisu baš matori, ali su "krenuli" na vreme. Pošto mi je muš često bio na terenu, sva briga oko njihovog školovanja, vaspitanja, bila je na meni. Ne žalim se - naprotiv! Nisam imala većih problema, ali sam znala (tajno ili javno), gde su i sa kim su. U našem kraju ima puno porodica koje rade u inostranstvu. Deca su ostala ovde, kod babe i dede. Ljubav se kupuje novcem i skupim igračkama, garderobom. Dešavalo se da moj mladji sin (stariji nikada) hoće nešto preko mogućnosti. Bivalo je da pita kako to može Veljko, a on ne? Uvek smo to lepo razjasnili. I danas su im potrebni saveti i ne odbijaju ih. Uz to, nisam ja neka mama "kvočka". Žive oni svoje živote, za neke nestašluke saznajem sada, kada se u društvu priča o detinjstvu. Ali, sve su to bile slatke muke i sreća sam što su odrasli u zdrave, čestite ljude.
arianna arianna 07:03 10.09.2011

Re: Deca

Ljubav se kupuje novcem i skupim igračkama, garderobom


Poznate su mi situacije kada roditelji svoje roditeljstvo svedu na novčana davanja, ali to je tako daleko od onog šta je i kakva bi trebala da bude uloga roditelja u odrastanju i životu deteta

Moja velika deca imaju već i svoju decu!


bravo sesili za uspešno roditeljstvo i čestitoj deci
vericatrtica vericatrtica 20:37 10.09.2011

Re: Deca

Briga o deci je, briga o roditeljima, porodici i onima koji rade sa decom. Na tom planu se na žalost, ne možemo pohvaliti pomacima.Ali možemo da se bavimo stvarnim bavljenjem decom.Hvala na tekstu koji nas u tom smislu podstiče na bavljenje decom. Pozdrav, Verica
arianna arianna 21:01 10.09.2011

Re: Deca

... možemo da se bavimo stvarnim bavljenjem decom.Hvala na tekstu koji nas u tom smislu podstiče na bavljenje decom. Pozdrav, Verica


Hvala tebi na čitanju i komentaru


jinks jinks 06:39 10.09.2011

...

Gde se ustvari nalazi ravnoteža između sledeće četiri stvari: voleti sebe a ne biti narcis, i biti kritičan prema sebi a da to ne pređe u mržnju?
arianna arianna 07:04 10.09.2011

Re: ...

jinks
Gde se ustvari nalazi ravnoteža između sledeće četiri stvari: voleti sebe a ne biti narcis, i biti kritičan prema sebi a da to ne pređe u mržnju?


rekla bih da je ravnoteža u individualnom osećaju za meru


jinks jinks 08:10 10.09.2011

Re: ...

individualnom osećaju za meru

= sloboda
Jukie Jukie 07:36 10.09.2011

Komplikovano je

Ponašanja na koja treba obratiti posebnu pažnju su sledeća: adolescenti postaju nervozniji, razdražljiviji, tužniji, plačljiviji ili čak i bezrazložno veseli, menjaju značajno svoje dotadašnje ponašanje

Mislim da je priličan problem za roditelje kod ovakvih saveta to što je gorenavedeno sasvim normalno za "nove" tinejdžere usled hormonskih fluktuacija (ko provede mesec dana u odeljenju sa sedmacima znaće na šta mislim), a pošto roditelji imaju mali uzorak sa kojim bi upoređivali (sebe nekada i starije dete), ne mogu da procene da li je ponašanje deteta u granicama "normale". A opet ljudi koji rade na prevenciji nema toliko da bi trebalo svaki roditelj sa krene da ih zivka za svaki slučaj.
arianna arianna 07:50 10.09.2011

Re: Komplikovano je

Za početak, dobro je da roditelji bar obrate pažnju na ponašanje svoje dece i svakako će, ukoliko postoje, uočiti promene koje odstupaju od uslovno rečeno normalnog ponašanja za taj uzrast.
Problem je šta sa roditeljima koji i ne znaju u koji razred i u koju školu ide njihovo dete, a žive u nazovi porodici.
sesili sesili 08:03 10.09.2011

Re: Komplikovano je

Smatram da je dragoceno što sam uspela da deci objasnim da mi govore sve važne stvari u njihovom odrastanju. Da ne kriju ništa od mene, jer mogu i hoću da im pomognem u mnogim situacijama. Onda je i njima, a i meni bilo lakše. Sada vidim da sam važn ost ljubavi u porodici, uspešno prenela na njih. Moj stariji sin kaže: znam ja mama da si ti nas volela i brinula, osećao sam to. Ali tek sada, kada imam Kaću, ZNAM šta to znači.
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 17:20 10.09.2011

komesari destrukcije

Prokleta avlija=Srbija je feud beznadja koji se pazljivo gaji od strane Komunisticke partije Srbije i njenih frakcionaskih krila-otpadnika, tzv. "demokrata", svesrdno potpomognut stranim investitorima, da bi se u tom opstem galamatijasu i papazjaniji jos vise ucvrstili, zarad kvinsliskog odnosa prema zapadnim mentorima koji im obezbedjuju opstanak na vlasti. Cena je uzasno visoka: feud je prodat kao mesto gde ce se deponovati svo djubre iz EU, ma koje vrste ono bilo !!!! Tako da ni socijalno-drustveni zivot nije postedjen ove posasti. Poslednji, koliko-toliki, uredjeni sistem na ovim prostorima je bio SFRJ koji je mogao preneti uticaj na one jedinke cije urodjene genetske predispozicije naginju ka urednosti i stabilnosti sistema. Nazalost ovakav broj jedinki je minoran u odnosu na populaciju koja se planski "dezorijentise" i kojoj se svesno usadjuje drugi sistem vrednosti, sa dugorocnim ciljem asimilacije u beizimeno globalisticko drustvo, baz ikakve samosvesti, morala, sistema vrednosti ...
arianna arianna 18:35 10.09.2011

Re: komesari destrukcije


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana