Društvo| Gost autor| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Religija

Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!

alexlambros RSS / 10.09.2011. u 10:20
gost autor: Branislav Subotić
 
U oktobru ove godine očekuje nas popis stanovništva Republike Srbije. Za nas, ateiste, predstojeći popis je od izuzetnog značaja, iz dva razloga. Prvi razlog je taj što će se nakon objavljivanja rezultata popisa videti koliko nas ima. Drugi razlog su, najblaže rečeno, čudne razlike u broju vernika i ateista na dva uzastopna popisa, 1991. i 2002. godine.

1991. godine je, uporedo sa popisom stanovništva u Jugoslaviji, urađeno i veliko sociološko istraživanje o stavovima stanovništva prema religiji. Istraživanje sprovedeno među 4.804 ispitanika srpske narodnosti sa prostora Jugoslavije, dalo je sledeće podatke o religioznosti Srba:

1. uvereni vernici - 8,5%
2. vernici koji ne prihvataju sve što vera uči - 16,2%
3. nisu sigurni da li veruju - 13%
4. ravnodušni prema religiji - 11,2%
5. nisu religiozni, ali nemaju ništa protiv religije - 47,3%
6. nisu religiozni i protivnici su religije - 3,4%

Dakle, ukupno 24,7% vernika i 74,9% ostalih. Ako izuzmemo nesigurne, ostaje 61,9% ateista.

Prema rezultatima popisa stanovništva Republike Srbije iz 2002. godine, odnos vernika i ateista je dramatično izmenjen:

1. vernici - 95% (od toga pravoslavni - 84,98%)
2. nisu vernici - 0,53%
3. nisu se izjasnili po tom pitanju - 2,63%
4. nije poznato - 1,84%

Ako izuzmemo neizjašnjene i nepoznate (pošto ih ne možemo svrstati ni na jednu stranu), u Republici Srbiji bi, od onih koji su se izjasnili po pitanju veroispovesti, bilo 99,44% vernika i 0,56% ateista.

Logično je da se zapitamo kako to da je za samo 11 godina broj ateista tako drastično opao.

Pre svega, Srbima je u tom periodu, od strane Srpske pravoslavne crkve i države, neprekidno nametano pogrešno uverenje da biti Srbin obavezno znači biti pravoslavan, tj. da onaj ko nije pravoslavan ne može biti Srbin, iako su narodnost i veroispovest dve potpuno odvojene kategorije. Svidelo se to nekome ili ne, postoje Srbi koji nisu pravoslavni, isto kao što postoje pravoslavci koji nisu Srbi.

Drugo, postoje mnoge izjave građana da su na popisu 2002. godine popisivači automatski i bez pitanja upisivali „pravoslavan", naročito kada bi se osoba izjasnila kao Srbin, kao i da nisu dozvoljavali da se upiše „ateista" ili „nereligiozan", uz izgovor da „mora religija". Skoro nikome ko je Srbin nije bilo dozvoljeno da se upiše drugačije nego kao „pravoslavan". Kao posledica takvih političkih manipulacija, na popisu 2002. godine je broj upisanih pravoslavaca (84,98%) bio za samo 0,42% manji od ukupnog broja Srba, Crnogoraca, Makedonaca, Bugara, Rumuna, Vlaha i Rusa zajedno (85,40%).

Međutim, u stvarnosti stvari stoje potpuno drugačije. Prema Galupovom istraživanju iz 2007/08, u Srbiji ima 45% nereligioznih. Kada se na to doda podatak da 47% školske dece u Srbiji ne pohađa versku nastavu, dolazi se do jasnog zaključka da se broj nereligioznih u Srbiji kreće između 45% i 47%.

Šta su nam konkretno ovakvi rezultati popisa iz 2002. godine doneli?
Doneli su nam, pre svega, kontinuirano kršenje Ustava Republike Srbije od strane same države i njenih organa i ustanova. Član 11 Ustava glasi:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

I pored ovako jasnih i nedvosmislenih odredbi Ustava, mi danas imamo: Ministarstvo vera Republike Srbije, versku nastavu u državnim obrazovnim ustanovama, versku službu u Vojsci Srbije, verske praznike za državne, krsne slave državnih ustanova i jedinica lokalne samouprave, vladiku SPC-a na mestu predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, obavezne doplatne poštanske marke za izgradnju Hrama Svetog Save, neustavan Zakon o crkvama i verskim zajednicama, neustavan Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji itd.

Drugo, i za većinu građana mnogo bitnije, doneli su nam ogromna davanja iz bužeta Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave za crkve i verske zajednice, mahom za SPC. Prema podacima Centra za razvoj neprofitnog sektora, samo u 2009. godini, Srpskoj pravoslavnoj crkvi je iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave dato 649.792.706 dinara (oko 7 miliona evra). Zapravo, najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 „dotacije nevladinim organizacijama" u 2009. godini je Srpska pravoslavna crkva, a sledeći je Crveni krst, koji dobija upola manje. Pri svemu tome, crkve i verske zajednice u Republici Srbiji oslobođene su plaćanja poreza.

Ovako velika budžetska davanja za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i veliki uticaj SPC-a na političke i druge odluke, država pravda (nerealno) velikim brojem pravoslavnih vernika na popisu iz 2002. godine.

Koliki uticaj je SPC ostvarila i kako se zloupotrebljavaju takvi rezultati popisa iz 2002. godine, pokazuju sledeća dva primera.

Na konferenciji za novinare povodom objavljivanja rezultata popisa stanovništva iz 2002. godine, tadašnji ministar vera Republike Srbije Vojislav Milovanović rekao je da veliki broj vernika, čak 95 odsto od ukupnog broja građana, osim što govori o odnosu građana prema veri, predstavlja i obavezu za državu, Vladu i Ministarstvo vera da se staraju o tim građanima. Inicijativu novosadske nevladine organizacije „Forum juris" za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi kojima se verska nastava uvodi u državne škole, Milovanović je ocenio kao neumesnu i kao „teror manjine nad većinom". Milovanović je istakao da i visok procenat vernika i mali procenat ateista na popisu govore u prilog uvođenju verske nastave u škole.

2008. godine Četvrti opštinski sud u Beogradu osudio je Zorana Petakova na kaznu od 100.000 dinara zbog uvrede vladike bačkog Irineja. Petakov je 2005. godine u emisiji „Klopka", povodom upada pripadnika Nacionalnog stroja na Filozofski fakultet u Novom Sadu, kritički govorio o ulozi crkve u formiranju ekstremističkih desnih organizacija i tom prilikom četiri vladike (među njima i Irineja) označio kao „četiri jahača apokalipse". U obrazloženju presude istaknuto je da tvrdnja Petakova predstavlja izuzetno tešku uvredu, jer ona insinuira da vladika lično i kao episkop Srpske pravoslavne crkve ne teži dobru i pobedi dobra, „već zlu i pobedi zla, u smislu hrišćanske estahologije". Po oceni sudije Miroslava Bošnjaka, takvi vrednosni sudovi Petakova objektivno su mogli da povrede verska osećanja i drugih građana Srbije, koji su, po poslednjem popisu iz 2002. godine, 95 odsto vernici, a 85 odsto pravoslavci. Prilikom izricanja presude, sudija Bošnjak usmeno je obrazložio da uvreda vladike Irineja, koji je „besprekorna ličnost", predstavlja uvredu za sve hrišćanske vernike, kao i da se i on, „kao sudija i kao kršteno lice", oseća uvređenim.

Udruženje „Ateisti Srbije" pokrenulo je kampanju „Popis 2011", pod sloganom „Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"

Prvenstveni cilj kampanje je informisanje građana koji nisu vernici zbog čega je važno da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao nereligiozni, a ne kao pripadnici postojećih (ili nepostojećih) religija. Dosta ljudi koji nisu vernici smatra da je pripadnost određenoj religiji stvar tradicije, što je pogrešno. Verovanje u boga nije stvar tradicije, već religioznosti. Tradicija se održava u kući, a ne na državnom nivou. Takođe, sve je popularnije izjašnjavanje kao „džedaj", „pastafarijanac", „guglista" itd. pod poljem „veroispovest". Osim trenutne zabave, ovakvi odgovori ne doprinose mnogo dobijanju prave slike stanja (i religioznosti) društva. Podela procenata nereligioznih ostavlja religiozne kao mnogo bitniji izvor glasača, te i dalje omogućava velikim verskim zajednicama ogroman politički uticaj. Umesto značajnog broja nereligioznih, dobija se po nekoliko procenata nereligioznih i po nekoliko procenata netradicionalnih verskih zajednica (džedaji, pastafarijanci, guglisti itd.). Zato se preporučuje svima koji nisu religiozni da se tako i izjasne.

Drugi cilj kampanje je mobilisanje i organizovanje građanstva, radi sprečavanja zloupotreba i manipulacija prilikom samog procesa popisa. U skladu s tim, Udruženje „Ateisti Srbije" će pred popis organizovati mrežu posmatrača, koji će javljati o svim nepravilnostima, i o tome obavestiti Zavod za statistiku. Takođe, Udruženje „Ateisti Srbije" će pozvati sve nereligiozne ljude da se prijave na konkurs za instruktore i popisivače.

Svi zainteresovani za učešće u kampanji „Popis 2011" mogu to učiniti na zvaničnom sajtu kampanje: Popis2011.com i na zvaničnoj Fejsbuk stranici: facebook.com/popis2011com


Atačmenti



Komentari (198)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:37 10.09.2011

Podela strana

Postoje
vernici,
ateisti,
i nevernici

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:24 10.09.2011

Re: Podela strana

Član 11 Ustava glasi:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Pitam autora šta znači ovo gore?
loader loader 15:16 10.09.2011

Re: Podela strana


... ... su odvojene od države.


Bi kul.
Ovde je i država odvojena od države


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:07 10.09.2011

Re: Podela strana

loader

... ... su odvojene od države.

Bi kul.
Ovde je i država odvojena od države

Meni se čini da Država ne postoji. Postoje Partije.
loader loader 17:34 10.09.2011

Re: Podela strana

Da, treba sve vratiti crkvi i narodu .. Jer ovo, sa ovolikim partijama ...

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:48 10.09.2011

Re: Podela strana

loader
Da, treba sve vratiti crkvi i narodu .. Jer ovo, sa ovolikim partijama ...

Bojim se da nisam razumeo.
loader loader 18:22 10.09.2011

Re: Podela strana

shalla
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:30 10.09.2011

Re: Podela strana

loader
shalla


Lepo bi bilo kada bi postojalo bar 250 partija.
Pošto su u sistemu Tito-Partija-Narod.
sahmatbg sahmatbg 18:32 10.09.2011

Re: Podela strana

loader
shalla

Šala je izgleda ceo taj popis.Hoće li pitati za seksualno opredeljenje ili za pripadnost stranci? Zar to nije podjednako privatna stvar kao i religija?
lavandablue lavandablue 19:29 10.09.2011

Re: Podela strana

loader
Postoje
vernici,
ateisti,
i nevernici


postoje i agnostici.
929292 929292 19:41 10.09.2011

Re: Podela strana


lavandablue
loader
Postoje
vernici,
ateisti,
i nevernici

postoje i agnostici.


i delfini.
loader loader 20:23 10.09.2011

Re: Podela strana

Lepo bi bilo kada bi postojalo bar 250 partija.

Uuu... ludilo.. .. Kako dobra ideja
ivankagrump ivankagrump 10:42 10.09.2011

Gde i procitah

Samo sam se iznervirala.
<_<
Nego kako da kampanja dopre do sire javnosti? Imate li kontakt sa dnevnim novinama, televizijama i slicno?
alexlambros alexlambros 10:45 10.09.2011

Re: Gde i procitah

Nego kako da kampanja dopre do sire javnosti? Imate li kontakt sa dnevnim novinama, televizijama i slicno?


pa znas i sama kakva je medijska situacija u Srbiji koja favorizuje na svakom koraku srednjevekovne jurodive
deset_slukom deset_slukom 11:00 10.09.2011

95%

Omiljena domaća disciplina - gledam se u ogledalu i lažem (sebe i druge). Svi znaju da je podatak izmanipulisan, ali se prave ludi i besomučno lažu. Lažu prilikom popisa, i još posle lažu da nisu lagali. A onda se i sudovi pozivaju na laži i donose lažne presude. I popovi znaju koliko im vernika dolazi u crkve, ali se drže priče o 95%. Sve je laž i fikcija. Ko laže, taj i krade. U laži su kratke noge. Itd.
gedza.73 gedza.73 11:25 10.09.2011

I glup i lep

Udruženje „Ateisti Srbije" pokrenulo je kampanju „Popis 2011", pod sloganom „Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"

Udruženje 'SPC' pokrenulo je kampanju 'popis 2011' pod sloganom
'budi pravoslavac, budi Srbin'.

Ala bi to bila truba kampanja. Kao i ova prva, uostalom. Ja bi se onda izjasnio kao snorkijevac, a u slučaju prve kampanje kao pravoslavac.
Iz inata.
1991. godine je, uporedo sa popisom stanovništva u Jugoslaviji, urađeno i veliko sociološko istraživanje o stavovima stanovništva prema religiji

Prema rezultatima popisa stanovništva Republike Srbije iz 2002. godine, odnos vernika i ateista je dramatično izmenjen:

Logično je da se zapitamo kako to da je za samo 11 godina broj ateista tako drastično opao.


Zato što je tada bilo isplativo biti ateista. Biti direktor i ateista je bilo društveno prihvatljivo. Tada je od strane države tolerisano i podsticano gušenje verskih sloboda (ovo samo da se setimo da svaka batina ima dva kraja) pa je ondaprihvatan taj obrazac ponašanja koji je sada otišao na drugu stranu.
Od 91. počinje stavljanje badnjaka po hladnjacima i blatobranima automobila, kafansko prfoslavljanje slava i odlazak u tu drugu krajnost.

Crkva to nije podsticala, kako piše u tekstu, ali je, naravno, odobravala.

I, naravno, ako bi mi neko rekao dda sam glup što sam religiozan imao bih dva odgovora, u zavisnosti od raspološenja.

Prvi je da sam, iako glup, lepši od njega, a drugi bi mu bio pomoć oko vanredne intervencije kod stomaloga. Čisto da promeni dvojke.


edit
zoja444
pitanje veroispovesti je za mene intimno pitanje, i uopste ne bi trebalo da se nalazi medju pitanjima.


aleks-black aleks-black 12:04 10.09.2011

Re: I glup i lep

I, naravno, ako bi mi neko rekao dda sam glup što sam religiozan imao bih dva odgovora, u zavisnosti od raspološenja.

Prvi je da sam, iako glup, lepši od njega, a drugi bi mu bio pomoć oko vanredne intervencije kod stomaloga. Čisto da promeni dvojke.

Hrišćanski, nema šta...
gedza.73 gedza.73 12:40 10.09.2011

Re: I glup i lep

I, naravno, ako bi mi neko rekao dda sam glup što sam religiozan imao bih dva odgovora, u zavisnosti od raspološenja.

Prvi je da sam, iako glup, lepši od njega, a drugi bi mu bio pomoć oko vanredne intervencije kod stomaloga. Čisto da promeni dvojke.
Hrišćanski, nema šta...


Vrlo predvidljivo 'pecanje'.

a)
vernici koji ne prihvataju sve što vera uči - 16,2%

ako me mrzi da pričam, mogu da bijem
b)
uvereni vernici - 8,5%

oko za oko, tzubi za tzubi
Zaokruži odgovor koji ti više odgovara.

Ja pokriće imam, kako god okreneš. Njegovo zavisi od osiguranja.

Mada, ima i treći put. Da ga iznenada zagrlim.
Eto, bleki, da bude i hrišćanski. Kampanja pod sloganom
'zavolimo bolide ma koje vere ili nevere oni bili'

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:46 10.09.2011

Re: I glup i lep

'zavolimo bolide ma koje vere ili nevere oni bili'

Iliti ekumenizam.
aleks-black aleks-black 12:59 10.09.2011

Re: I glup i lep

Ja pokriće imam, kako god okreneš. Njegovo zavisi od osiguranja

Udri pravedniče!
deset_slukom deset_slukom 13:32 10.09.2011

Re: I glup i lep

gedza.73

I, naravno, ako bi mi neko rekao dda sam glup što sam religiozan imao bih dva odgovora, u zavisnosti od raspološenja.

Prvi je da sam, iako glup, lepši od njega, a drugi bi mu bio pomoć oko vanredne intervencije kod stomaloga. Čisto da promeni dvojke.


Ne znam da li si glup, ali religiozan svakako nisi. Možda imam predubeđenja, ali religiozan čovek bi, u ovakvoj situaciji, odgovorio nešto kao - Bog će ti oprostiti, ili već štajaznam šta je prikladno.
Hansel Hansel 13:46 10.09.2011

Re: I glup i lep

Ne znam da li si glup, ali religiozan svakako nisi. Možda imam predubeđenja, ali religiozan čovek bi, u ovakvoj situaciji, odgovorio nešto kao - Bog će ti oprostiti, ili već štajaznam šta je prikladno.

Prvo, imaš različite vidove reliogoznosti, drugo... svakom može da pukne film.

U filmu "Freejack" negativac upada u samostan i maltretira časnu sestru, udari je u nekom trenutku. I ona kaže: "Gospod bi rekao: 'Okreni i drugi obraz!', ali on nije imao posla s protuvama kao što si ti!" - sledio je šut u međunožje ili tako nešto.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:51 10.09.2011

Re: I glup i lep

"Gospod bi rekao: 'Okreni i drugi obraz!', ali on nije imao posla s protuvama kao što si ti!" - sledio je šut u međunožje ili tako nešto.

Upotreba nasilja nije strana religioznim ljudima, u teološkom smislu. Naravno, zavisi koja je religija u pitanju, ali se svodi na to da ne smeš čoveka povrediti (izbijanje zuba je preterano?), a kamoli ubiti.
Najčešća primedba vezana za "obraz" dolazi od ateista i antiteista, što samo prikazuje njihovo neznanje i neprijateljstvo prema religiji. Takav "argument" se ne da čuti u zemljama koje nisu imale tu "sreću" da im svuda visi slika Staljina ili nekog sličnog manijaka.
gedza.73 gedza.73 14:15 10.09.2011

Re: I glup i lep

]deset_slukom
Ne znam da li si glup, ali religiozan svakako nisi

Light verzija vernika?
Možda imam predubeđenja, ali religiozan čovek bi, u ovakvoj situaciji, odgovorio nešto kao - Bog će ti oprostiti, ili već štajaznam šta je prikladno.

To nisu predubeđenja, to su predrasude.
A usput, Bog je ljudima dao i mogućnost izbora.
Poenta nije u tabanju i 'udaranju nepravednika', već da je, u najmanju ruku, nepristojno nazivati vernike glupacima.


Da li je Dante, koji je napisao predivna filozofsko-teološko-poetska dela, glup, a ovaj sa genijlnom krilaticom 'ateisti svih zemalja, ujedinite se' esencija inteligencije?
deset_slukom deset_slukom 14:40 10.09.2011

Re: I glup i lep

gedza.73

To nisu predubeđenja, to su prerasude.

Predrasude imaju, po pravilu, negativnu konotaciju?

Ja, naprotiv, o pravim vernicima nemam loše mišljenje. Ne isključujem neku korelaciju vere sa inteligencijom (u današnjim uslovima), ali ne mogu da zamislim da loš čovek može biti vernik.
gedza.73 gedza.73 14:51 10.09.2011

Re: I glup i lep

ali ne mogu da zamislim da loš čovek može biti vernik.

Nema to veze. Svakakvih ljudi ima i tamo i vamo.

Zaustavi policajac, pre nekih mesec dana, dva sveštenika. oba vrlo veselo nastrojena. Pop-vozač i previše.
Počinje natezanje i moljakanje da ih pusti bez kazne.
U jednom trenutku sveštenik-rmpajlija podvrne mantiju, izađe iz jugića i počne da trkeljiše po gepeku.
Pita ga policajac šta radi.
-Ti radi svoj posao a ja ću moj. Tražim knjigu sa kletvama.

Ako je priča istitnita, a proveeriću je, vidi se na delu čiji je šef jači.

Tako da se pazite dobro na popisu. Nemoj posle kod sv. Petra da bude te nisam znao, pa ja nisam tako mislio
deset_slukom deset_slukom 15:16 10.09.2011

Re: I glup i lep

gedza.73
ali ne mogu da zamislim da loš čovek može biti vernik.

Svakakvih ljudi ima i tamo i vamo.


E, baš nema. Kakav je vernik neko ko laže, krade, ne poštuje roditelje,...? Ni svi popovi nisu iskreni vernici, iako po službenoj dužnosti jesu. Idu na posao, i odrađuju.

Mislim da je Bog imao izvesna očekivanja od svog stada. Da li je, vremenom, velikodušno promenio kriterijume? Da nije labilne strukture ličnosti?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:01 10.09.2011

Re: I glup i lep

ali ne mogu da zamislim da loš čovek može biti vernik.


Ako mi sebi ne uzimamo za pravo da odredjujemo ko je vernik a ko ne, a ne znam ni kako bi to moglo da se odredi osim po izjavi samog posmatranog, vec ako vernikom smatramo onog ko za sebe tako kaze, onda biti vernik i baraba istovremeno je sasvim moguce i sasvim cesta pojava.
Pogledaj dzipcine sa krstacama na retrovozorima, jos ih ima, pa odredi da li su to vernici ili losi ljudi.
Ja bih rekao i jedno i drugo.

Ako vladika (Lavrentije) rucava u restoranu poznatog dilera drogom koji je istovremeno i veliki donator poznatog manastira u Srbiji da li je vladika vernik ili los covek ili i jedno i drugo, i da li je ta baraba dobar covek zato sto je vernik?
gedza.73 gedza.73 19:30 10.09.2011

Re: I glup i lep

HCM
Pogledaj dzipcine sa krstacama na retrovozorima

Na drugim automobilima bi stradali prednji trapovi od prevelike težine.
deset_slukom deset_slukom 23:10 10.09.2011

Re: I glup i lep

hoochie coochie man

Ako mi sebi ne uzimamo za pravo da odredjujemo ko je vernik a ko ne, a ne znam ni kako bi to moglo da se odredi osim po izjavi samog posmatranog, vec ako vernikom smatramo onog ko za sebe tako kaze, onda biti vernik i baraba istovremeno je sasvim moguce i sasvim cesta pojava.
Pogledaj dzipcine sa krstacama na retrovozorima, jos ih ima, pa odredi da li su to vernici ili losi ljudi.
Ja bih rekao i jedno i drugo.

Ako vladika (Lavrentije) rucava u restoranu poznatog dilera drogom koji je istovremeno i veliki donator poznatog manastira u Srbiji da li je vladika vernik ili los covek ili i jedno i drugo, i da li je ta baraba dobar covek zato sto je vernik?


Ako se oslonimo na izjave, biće na popisu opet 95% vernika...

Raditi loše stvari, a ne bojati se božje kazne, pakla, i ne znam čega još, to znači da ne veruješ u postojanje istih. Mislim da diler nije vernik, ali, bogami, ni vladika. Verujem da bi se Bog složio samnom, kad bi postojao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:20 10.09.2011

Re: I glup i lep

Ako se oslonimo na izjave, biće na popisu opet 95% vernika...


Nema drugog nacina.
Makar dok bog licno ne posalje urednmo overen spisak vernika ili dok se ne poronadje neki vernicki ili ateisticki gen pa da ga konstatujemo nekom DNK analizom :)

Raditi loše stvari, a ne bojati se božje kazne, pakla, i ne znam čega još, to znači da ne veruješ u postojanje istih


A oprost greha? Ispricas popu sve nepodopstine u ispovesti, pri tom uplatis dovoljan iznos, pop sve to ponisti i tako resetovan pi*is dalje ?
st.jepan st.jepan 23:33 10.09.2011

Re: I glup i lep

A oprost greha? Ispricas popu sve nepodopstine u ispovesti, pri tom uplatis dovoljan iznos, pop sve to ponisti i tako resetovan pi*is dalje ?

Pa ima li, pobogu, ljepše!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:42 10.09.2011

Re: I glup i lep

Pa ima li, pobogu, ljepše!


Pa nema.
A opet se cudimo zasto je 95% vernika.
Ateistima, kad naprave neku budalstinu, pomoci niotkuda. Te kosi im se sa moralom, te stide se svojih postupaka,te grize savest, te ne mogu da zaborave...a nema nikog da ih resetuje.
Pa ko je lud da bude ateista?
deset_slukom deset_slukom 00:45 11.09.2011

Re: I glup i lep

hoochie coochie man

Nema drugog nacina.


Ovoga momenta da zatražiš od ljudi da odrecituju očenaš, procenat pada na debelo ispod 20%, smem da se kladim.
st.jepan st.jepan 01:21 11.09.2011

Re: I glup i lep

Ovoga momenta da zatražiš od ljudi da odrecituju očenaš, procenat pada na debelo ispod 20%, smem da se kladim

20% je svakako pretarno reči.
Pre desetak godina, bio sam, iz čiste radoznalosti, na ponočki u Sabornoj Crkvi. Služio Deda Paja, prisustvovalo, sa sve mnome, najviše 500 vernika (četvrtina jednog promila beogradjana), a velika večina prisutnih uopšte nije izgledala naročito uzneseno i potreseno, nego su, dok je govorio Patrijarh (čulo se preko zvučnika), baš lepo i opušteno, onako praznično čeretali.
maca22 maca22 01:24 11.09.2011

Re: I glup i lep

deset_slukom
Ovoga momenta da zatražiš od ljudi da odrecituju očenaš, procenat pada na debelo ispod 20%, smem da se kladim.

Jos bolje ako im postavis prijemni u pravoslavlje, npr:
Koje je nacionalnosti bio Isus, gde je ziveo i zasto je dosao na zemlju?
Odgovori: errr, pa zar nije bio iz mog rodnog kraja, moje nacionalnosti i dosao ovde da dokaze da smo mi u pravu?
inco inco 01:49 11.09.2011

Re: I glup i lep

deset_slukom
Ovoga momenta da zatražiš od ljudi da odrecituju očenaš, procenat pada na debelo ispod 20%, smem da se kladim.


20%? Ala si ti velikodusan... Ja sam uvek tvrdio da, kad se rade istrazivanja o religioznosti, treba uz upitnik i da ide osnovni test poznavanja religije koju neko praktikuje - za hriscane bi to recimo bilo `Deset Bozjih zapovesti`, ne mora se ici dalje od toga.

Po sopstvenom mini-istrazivanju od 15-ak ljudi koji se deklarisu hriscanima, od toga jedan koji i redovno posecuje crkve i manastire i misli da su Zveri `kul ekipa`, samo jedna osoba je znala da ih navede sve - vecina je imala preko 50% gresaka (sto pogresnih odgovora, sto nemogucnost da se navedu u adekvatnom broju), a ovaj potonji `crkvenjak` je bio medju najgorima na 'testu', cak je uspeo da sve da pobrka pa je medju zapovestima imao i 'ne prejedaj se' i 'ne huli crkvu', slucajno je zaboravio 'ne ubij'

Pitao ja njih kako ih nije sramota da se izdaju za hriscane a ja ateista, bezboznik, bolje poznajem njihovu religiju od njih samih - 'najbolji' odgovor je bio da sam ja to namerno nabubao da bih podrivao njihovu veru Sam' sto ne rekose da sam obucavan u spijunsko teroristickim centrima da sve pamtim...

Sto me samo dovodi do jednog zakljucka - da oni veruju zato sto ih mrzi da uce, citaju, razmisljaju - a mere convenience... Mene nije mrzelo da procitam Bibliju, u celosti, dva puta cak - i odgovorno tvrdim da onaj ko dato stivo procita i nastavi da se izjasnjava kao hriscanin, ili jos gore doista veruje u ono, je ili lazov, ili licemer, ili monstrum, ili mu je intelekt negde na nivou bastenskih alatki

Zato i treba uvesti Bibliju u redovnu lektiru - treba nam vise ateista!
deset_slukom deset_slukom 10:47 11.09.2011

Re: I glup i lep

inco

20%? Ala si ti velikodusan... Ja sam uvek tvrdio da, kad se rade istrazivanja o religioznosti, treba uz upitnik i da ide osnovni test poznavanja religije koju neko praktikuje - za hriscane bi to recimo bilo `Deset Bozjih zapovesti`, ne mora se ici dalje od toga.


Znam da sam bio velikodušan, ali nisam hteo da previše silujem brojke, i ovako je razumljivo šta sam želeo da kažem.

Mislim da (ne)poznavanje religije ne dokazuje ništa, odnosno, da ne mora biti uslov za "upražnjavanje" vere. Uspešni hemičar ne mora da zna napamet više od nekog broja osnovnih formula, ako zna da ih tumači, i zna gde ih može naći.

Znanje očenaša je nešto drugo. Biti vernik, a ne znati očenaš je nešto kao vozač koji ne zna da menja brzine, ili košarkaš koji ne zna dvokorak.

Drugo je što ja očekujem, u raspravama ovoga tipa, da se pojavljuju i vernici - poznavaoci, sa argumentima u vidu citata iz svetih knjiga, a sve iz glave napisanih. Vera svakako podrazumeva i izvesnu posvećenost i "poznavanje materije". Verovatno ima i takvih, ali njih ne treba tražiti među folirantima, već u nevelikoj grupi pravih vernika.
gedza.73 gedza.73 13:30 11.09.2011

Re: I glup i lep

Ja sam uvek tvrdio da, kad se rade istrazivanja o religioznosti, treba uz upitnik i da ide osnovni test poznavanja religije koju neko praktikuje - za hriscane bi to recimo bilo `Deset Bozjih zapovesti`, ne mora se ici dalje od toga.

Ja sam uvek tvrdio ne[to slično a opet različito.

Stvar poznavanja ili nepoznavanja, stvar pripadnosti ili nepripadnosti nekoj religiji je lična stvar svakog ponaosob.

Pitao ja njih kako ih nije sramota da se izdaju za hriscane a ja ateista, bezboznik, bolje poznajem njihovu religiju od njih samih - 'najbolji' odgovor je bio da sam ja to namerno nabubao da bih podrivao njihovu veru


Tako da je pametnije, pismenije i svrsishodnije pitati doktore, sudije, političare, nastavnike, birokrate, inšinjere i ostale o njihovom znanju kad se već izdaju za doktorke, učiteljice, političarke i ine.

Moše se, dalje, proširiti na obavezno poznavanje mehanike za sve vozače (javni učesnici u saobraćaju), prehrambene tehnologije za sve ljude (glupo bi bilo da jedeš prasetinu ili kelerabu a da ne znaš osnove kulinarstva i uzgoja), za sve čitaoce način štampanja knjiga, stilove pisanja...

Mene nije mrzelo da procitam Bibliju, u celosti, dva puta cak - i odgovorno tvrdim da onaj ko dato stivo procita i nastavi da se izjasnjava kao hriscanin, ili jos gore doista veruje u ono, je ili lazov, ili licemer, ili monstrum, ili mu je intelekt negde na nivou bastenskih alatki


Tako da svako ko za sebe tvrdi da je doktor a ne zna sve u svojoj oblasti, nastavnik a ne zna sve elemente svog zanimanja je licemer i monstrum.

Šta mene nije sve mrzelo i koje sam sve i kakve nebuloze čuo od nadobudnih ljudi, podvlačim ovo ljudi, da me retko šta čudi.

Jedino me, ponekad, iznenade isključive ocene ali to, sa godinama, otpisujem ljudima na glupost.

Edit
Vidim da je gurman-desetsalukom napisao sličan komentar.
Jukie Jukie 13:51 11.09.2011

Re: I glup i lep

gedza.73

.Moše se, dalje, proširiti na obavezno poznavanje mehanike za sve vozače (javni učesnici u saobraćaju), prehrambene tehnologije za sve ljude (glupo bi bilo da jedeš prasetinu ili kelerabu a da ne znaš osnove kulinarstva i uzgoja), za sve čitaoce način štampanja knjiga, stilove pisanja...

Tačno, ovo prvo treba da bude deo vozačkog ispita, stilovi pisanja treba da budu (i valjda jesu) deo nastave srpskog jezika, knjige se više ne štampaju nego se čita online, ali bi istorijat štampanja (kao i rada na razboju itd.) trebalo da se radi iz istorije a ne glupe nevažne godine kada su se neki ljudi pobili, kulinarstvo bi trebalo da se radi iz obavezne nastave domaćinstva u 7. i 8. razredu, a uzgoj domaćih životinja i biljaka može da bude deo biologije koja bi se radila sa 4 časa nedeljno i tako zaposlili svi nezaposleni nastavnici biologije Takođe bi bilo lepo da postoji predmet o preživljavanju u prirodi, što će korisno da dođe kada pola Srbije opusti od bele kuge pa budu postojala ogromna prostranstva za kampovanje.
zoja444 zoja444 11:47 10.09.2011

popis

pitanje veroispovesti je za mene intimno pitanje, i uopste ne bi trebalo da se nalazi medju pitanjima. opredenjenje za verovanje ili ne, moze da se menja tokom zivota i usled nekih drugih okolnosti, a ne samo pomodarstva (neke velike zivotne krize, npr, ili samo sazrevanje licnosti).

mene vise interesuje da li ce se odgovori sa popisa koristiti samo u statisticke svrhe i da li je moguca moc neke zlopotrebe (zakona o zastiti podataka licnosti)? zasto popis nije jednostavno anoniman? sta bi nekome npr. znacio podatak sto ja imam 5 tv aparata a svi su pritom pokvareni, i ja nemam novca da ih popravim (to ne bi pisalo sitnim slovima) - bilo je i takvih glupavih pitanja koliko se secam?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:50 10.09.2011

Re: popis

zoja444

Попис - чему?

Боље да среде гласачке спискове.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:44 10.09.2011

Re: popis

zoja444
mene vise interesuje da li ce se odgovori sa popisa koristiti samo u statisticke svrhe i da li je moguca moc neke zlopotrebe (zakona o zastiti podataka licnosti)?

Neće se koristiti samo u statističke svrhe.

Podaci iz svih prethodnih popisa korišćeni su i u "druge svrhe" - pretpostavljam.

Podaci iz popisa 1991. i 2002. su korišćeni i u "druge svrhe" - znam.

Podaci iz sledećeg popisa će biti korišćeni i u "druge svrhe" - logično.

Kad kažem podaci, pre svega mislim na podatke koji su tema ovog bloga, a ima i drugih podatak koji su zanimljivi različitim organizacijama, grupama, službama i pojedincima.
outsider92 outsider92 11:53 10.09.2011

Primedba

Podržavam akciju uz jedno pitanje - primedbu. Naime, zašto se u sloganu

„Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"


koristi reč zaboga?
Jukie Jukie 12:07 10.09.2011

Re: Primedba

outsider92
Podržavam akciju uz jedno pitanje - primedbu. Naime, zašto se u sloganu
„Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"koristi reč zaboga?

Pa igra reči, očigledno. Nasmeješ se i ne osećaš da ti opet neko pridikuje vrteći kažiprstom.
looping looping 12:07 10.09.2011

Re: Primedba

outsider92
Podržavam akciju uz jedno pitanje - primedbu. Naime, zašto se u sloganu

„Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"


koristi reč zaboga?

Sve su to bivsi vernici pa im ostalo kao uzrecica.
blogovatelj blogovatelj 13:58 10.09.2011

Re: Primedba

koristi reč zaboga?




Zabogamiloga...
ivankagrump ivankagrump 15:26 10.09.2011

Re: Primedba

Podvlaci ateizam autora, jer vernici ne smeju da tako lezerno pominju Boga. Neka zapovest ili tako nesto
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:53 10.09.2011

Re: Primedba

outsider92
Podržavam akciju uz jedno pitanje - primedbu. Naime, zašto se u sloganu
„Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako!"

koristi reč zaboga?


Upravo mi je pre par dana moja klinka prigovorila oko toga sto koristim izraze tipa 'zaboga'. Ona smatra da mi ateisti moramo da koristimo i jezik koji nas verno reflektuje.
Slozila sam se (jer nisam imala kud) i sada cu morati (jer je u pravu) da popunim rupe u svom govornom jeziku. Nije mala stvar. I kad se mora verovatno i nije tako tesko.

Prica o namestenim popisima je prilicno neprijatno iznenadjenje, ako i nije novost. To da su ljudi prevrtljivi je jedna stvar, ali ovo...

Srecno!
929292 929292 22:16 10.09.2011

Re: Primedba

Ivana Knežević
Upravo mi je pre par dana moja klinka prigovorila oko toga sto koristim izraze tipa 'zaboga'. Ona smatra da mi ateisti moramo da koristimo i jezik koji nas verno reflektuje.
Slozila sam se (jer nisam imala kud) i sada cu morati (jer je u pravu) da popunim rupe u svom govornom jeziku. Nije mala stvar. I kad se mora verovatno i nije tako tesko.



jeste, uvek je teško ispoštovati dogmu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:37 10.09.2011

Re: Primedba

Ona smatra da mi ateisti moramo da koristimo i jezik koji nas verno reflektuje.
Slozila sam se (jer nisam imala kud) i sada cu morati (jer je u pravu)


A zasto?
Da bismo ostalima pokazali kako smo "pravi" ateisti jer ako upotrebimo takve izraze ovi mogu reci "aha! eto vidis da si vernik!"
A mi ne bismo da na nas ateizam padne trunka sumnje jer......?
Ateista je onaj koji je rascistio sa dilemom ima li boga ili ne, da li je neko ateista ili ne ne zavisi od toga sta o takvom drugi misle vec od toga sta takav misli.
Meni se ceto dogodi da opsujem i boga i pomocnike mu pa cini li me to vernikom?

Ateizam nije forma vec nacin razmisljanja a upotrba jednih a ne drugih izraza je cista forma.

maca22 maca22 22:41 10.09.2011

Re: Primedba

Ivana, gresite. To je nepotrebno.
929292 929292 23:01 10.09.2011

Re: Primedba

maca22
Ivana, gresite. To je nepotrebno.


znači, i kod vas postoje različita tumačenja dogme?
maca22 maca22 23:05 10.09.2011

Re: Primedba

929292
maca22
Ivana, gresite. To je nepotrebno.

znači, i kod vas postoje različita tumačenja dogme?

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:14 10.09.2011

Re: Primedba

znači, i kod vas postoje različita tumačenja dogme?


Ateizam nije dogma.
gedza.73 gedza.73 07:41 11.09.2011

Re: Primedba

Ivana Knežević
Upravo mi je pre par dana moja klinka prigovorila oko toga sto koristim izraze tipa 'zaboga'. Ona smatra da mi ateisti moramo da koristimo i jezik koji nas verno reflektuje.

Slozila sam se (jer nisam imala kud) i sada cu morati (jer je u pravu) da popunim rupe u svom govornom jeziku

Nešto je trulo u državi Danskoj?
JA sam mislio da samo ekstremni vernici ograničavaju svojoj deci vidokruge a sad vidim da je suženi pogled u vaspitanju dece generalna ljudska osobina.

Na ovakav prigovor opet imam dva odgovora (da ostanem dosledan)

-šamarčina uz prateći komentar 'ne lupaj gluposti' (šala mala, ofkors)
-ili razgovor da li onda ona ne želi da ide u bilo koji verski objekat gde se nalaze neka umetnička dela, da ne čita kjnige koje su napisali filozofi-teolozi, ili koje se bave religijom, ili koje imaju za temu božanstva pojedinih naroda (pada mi na pamet Veber i Fuko).

Po meni to ostavlja veliku prazninu jer mnogi crtani filmovi, stripovi, knjige imaju neku nit koja se na oaj ili onaj način prepliće ili vuče polazište iz neke od religija.

Jednom, dok sam bio 'mooomčiić beez brčiića', mi je rekao jedan čovek da mi (tamo neki) mislimo da živimo u kutiji i da van nje ništa ne postoji.

I kao što rekoh, to zatvaranje u kutiju i isključivost je generalna osobina ljudi koja nema veze sa obrazovanošću, re(ne)ligioznošću, bojom koše ili mestom stanovanja.



Ivana Knežević Ivana Knežević 03:50 12.09.2011

Re: Primedba

929292

jeste, uvek je teško ispoštovati dogmu.


Zavisi od pojedinca, i zavisi od dogme.
Da li je pojedinac dozivljava kao dogmu... i tako dalje.
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:08 12.09.2011

Re: Primedba

hoochie coochie man
A zasto?
Da bismo ostalima pokazali kako smo "pravi" ateisti jer ako upotrebimo takve izraze ovi mogu reci "aha! eto vidis da si vernik!"A mi ne bismo da na nas ateizam padne trunka sumnje jer......?


Nije zbog toga. Ko se takvim stvarima uopste zamara?

Ali sam ipak otisla da pitam klinku sta je time mislila. I evo sta ona kaze:
"Ako poslusas sebe kad u recenici upotrebis izraze koji uposljavaju ili mole Boga za ovo ili ono (prilicno vitalne stvari, standardno - prim. mamima) zvuci cudno, besmisleno i nesuvislo. I ne odnosi se samo na te izraze. Dobar broj njih - irzaza - je besmislica koja ume da para usi. Treba ih menjati."

Izvinila sam se sto je nisam razumela kako treba i ona se nije iznenadila (da je nisam razumela). Ali redovno prasta.

Inace, mislim da jeste vazno da jezik odrazava ono sto osoba zastupa.Jezik koristi skup slova i glasova ali ima puno znacenja a sa znacenjima treba obazrivo. Zato procistiti sopstveni govor, ili ga bar proveriti, uopste nije losa stvar. Mentalna higijena, recimo.

hoochie coochie man
Ateista je onaj koji je rascistio sa dilemom ima li boga ili ne, da li je neko ateista ili ne ne zavisi od toga sta o takvom drugi misle vec od toga sta takav misli.


Slazem se, ali ne vidim kako je to povezano sa onim sto sam ja rekla. Sta i kako govorim prvenstveno ima veze sa mnom, tj. bitno je meni. Kako ce me ostali razumeti... to uvek dolazi sa izvesnim rizikom. Nerazumevanje je standardna pojava medju ljudima, ponekad od velike vaznosti, nekad sekundarna a ponekad i sasvim nebitna.
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:14 12.09.2011

Re: Primedba

maca22
Ivana, gresite. To je nepotrebno.


Ne razumem - sta je nepotrebno? Izbegavati izraze tipa 'zaboga'?

Nije od vitalne vaznosti, ali da li je nepotrebno... to ne bih preuzela na sebe da prosudim. Promene se desavaju svuda oko nas, bilo da ih smatramo potrebnim ili ne. Svesno napraviti promenu... to je zanimljiv korak.
maca22 maca22 04:23 12.09.2011

Re: Primedba

Reci koje su izlisne spontano nestaju bas zato sto su izlizne. I to je sve.


Vi mozete na silu sami sebe kontrolisati govor, ako bas zelite. Nije zabranjeno. Ali se bojim da iza svakih takvih nasilnih akcija se krije totalitarnost. A TO vam ne treba da gradite ili podsticete u karakteru deteta.
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:34 12.09.2011

Re: Primedba

gedza.73
Nešto je trulo u državi Danskoj?
JA sam mislio da samo ekstremni vernici ograničavaju svojoj deci vidokruge a sad vidim da je suženi pogled u vaspitanju dece generalna ljudska osobina..


Pa... kako se iz onako malog komentara moglo sve ovo zakljuciti (i ne samo u ovom komentaru) je prilicno misteriozni razvoj, priznajem.

Da skratim: svi ste pogresili
A nije bio kviz u pitanju. Vec obicna kucna situacija: dete koje postavlja pitanja, ili nudi misljenje, sto je normalno za uzrast, a i za vremena.

Klinka se u vrlo ranom uzrastu susretala sa decom koja su se cudom cudila kako ona ne mari za Isusa, a rekli su joj i da ce goreti u Paklu, ili ce umreti i istruleti dok ce se oni provoditi u Raju bogovski, i sl. (Da bi se minut kasnije igrali bez problema.)
Ja sam to uspevala da izgladim blagim osmesima, bas Madonna-like. Nisam mnogo ni objasnjavala, klinka je prihvatala da su to price i nije izgledalo da se mnogo brinula oko perspektive i buducnosti.
Samo s vremena na vreme pomene da je vrlo neobicno kako je ona retka medju decom kao ateista. I ja joj kazem da je ona redak dar
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:51 12.09.2011

Re: Primedba

maca22
Reci koje su izlisne spontano nestaju bas zato sto su izlizne. I to je sve.

Vi mozete na silu sami sebe kontrolisati govor, ako bas zelite. Nije zabranjeno. Ali se bojim da iza svakih takvih nasilnih akcija se krije totalitarnost. A TO vam ne treba da gradite ili podsticete u karakteru deteta.


'Spontano' i 'na silu'... i dalje ne uspevam da nadjem primenu ovim konceptima u onome sto sam rekla.

Ali hvala na ukazivanju drugacijih uglova.
maca22 maca22 05:32 12.09.2011

Re: Primedba

Ivana Knežević
rekli su joj i da ce goreti u Paklu, ili ce umreti i istruleti dok ce se oni provoditi u Raju bogovski, i sl.

U čvarke!

(aha, šta je netrpeljivost )

Pa niste objasnili da dete maltretiraju. sad razumem želju za govorom.
Nadjite joj negde podjednako retko darovito drustvo... nadam se da ima gde.
inco inco 05:57 12.09.2011

Re: Primedba

Ivana Knežević
Ali sam ipak otisla da pitam klinku sta je time mislila. I evo sta ona kaze:
"Ako poslusas sebe kad u recenici upotrebis izraze koji uposljavaju ili mole Boga za ovo ili ono (prilicno vitalne stvari, standardno - prim. mamima) zvuci cudno, besmisleno i nesuvislo. I ne odnosi se samo na te izraze. Dobar broj njih - irzaza - je besmislica koja ume da para usi. Treba ih menjati."


O boze (), a ja se smejao onima koji tvrde da postoji ateisticki talibanizam (cak me za istog i proglasavali) - pa ovo je prime example toga. Je l' sad treba oci da iskopam da ne vidim lepotu Sikstinske kapele ili odsecem usi da se ne uhvatim kako uzivam uz Harlem Gospel choir? A kako da zaboravim sve biblijske bajkice da slucajno ne razumem, il' pu-pu daleko bilo, ne izlanem neku referencu na istu, mislim lasno za oci i usi, al' mozak se ne moz' amputirati?

Zivis u kulturi gde je hriscanstvo bilo uber-dominantno preko milenijum i po, to se normalno odrazilo na sve grane pa i na jezik. Zasto bi sad amputirali reci na silu? Ja kad kazem `zbogom` zasigurno ne mislim `ostajte/idite s bogom` vec koristim rec koja se ustalila kao pozdrav. Isto vazi i za `zaboga` - lakse reci to nego for fuck's sake, a i kulturnije! Ni svesna nisi koliko reci ima religijsku etimologiju, hocemo sad da trazimo svaku od njih i na silu izbacujemo? I zasto - da se dokazemo negde kao pravoverni ateisti?

I kad jednog dana sazri vreme za postteisticko drustvo, ne verujem za nasega vakta, repovi religije ce u kulturi ostati milenijumima. Ne treba sa vodom i bebu izbaciti...
Hansel Hansel 07:51 12.09.2011

Re: Primedba

Nisi ti ateista, inco!

Šalim se, podržavam najveći deo tvog komentara, iako mislim da razumem Ivanu po dva osnova: prvo - sećam se njenog objašnjenja, ili dela objašnjenja zašto je ateista iako i drugo - da može da ima želju da živi u svetu u kome tih pojmova nema. Ne komentarišem ništa više od ovoga što sam naveo. Ali, imao sam utisak, ako nisam nešto pomešao, da je njen ateizam zapravo ljutnja na Boga, tj. prema Bogu kakvog je kao dete zamišljala (pod uticajem starijih, verovatno). (Ivana, nije ideja da govorim o Vama, nego o mehanizmu koji mi se čini da je čest - Vi me, naravno, ispravite ako grešim.)
inco inco 14:10 12.09.2011

Re: Primedba

Hansel
Ali, imao sam utisak, ako nisam nešto pomešao, da je njen ateizam zapravo ljutnja na Boga, tj. prema Bogu kakvog je kao dete zamišljala (pod uticajem starijih, verovatno).


Pa onda to nije ateizam - kako mozes biti ljut na nesto sto ne verujes da postoji? To k'o kad neko kaze da su satanisti - ateisti. Nisu, samo odbacuju hriscanski dogmatski poredak, okrecuci role u zbirci bajki i legendi zvanoj Biblija. Pitanje je jednostavno - da li verujes da postoji bog kao koncept kakav religije opisuju, uprkos svim logickim i materijalnim dokazima u suprotno, ili ne. Licne emocije poput srdzbe tu nemaju sta da traze - to je kao da ja kazem da ne verujem u ruzicastog jednoroga zato sto mrzim ruzicastu boju, ne zato sto nemam razloga da u tako sta verujem.

I ja imam zelju da zivim u postteistickom drustvu, al' cak i tad ne verujem da ce se sve reference ka religijama ukinuti - iste su utkane u nasu kulturu. Samo sto ce se na iste gledati kao na grcke mitove i legende - fine pricice i nista vise od toga.
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:26 13.09.2011

Re: Primedba

Trulez u Danskoj

(Samarcina)

Totalitarnost

Nasilne akcije

Talibanizam

Kopanje ociju

Odsecanje usiju

Amputacija x 2 (btw. ne postoji nenasilna vrsta)

...

Mozda bih trebala da zahvalim na ovako elokventnoj i punoj elana (niste trebali. zaista) potvrdi moje teze.
Ali necu.
Kakav teatar apsurda.
Holy shit.
Kakvi ste tek kad ste stvarno ljuti, ili vas neko ugrozi...
Mi, kukavice (nismo samo ateisti), necemo sacekati da saznamo.

Pozdrav iz daleka (phew!)




Ivana Knežević Ivana Knežević 01:38 13.09.2011

Re: Primedba

maca22

Pa niste objasnili da dete maltretiraju..


Nisam mislila da treba.
I uvidjam da sam pogresila. Nisam trebala.

Ne maltretira je niko. Ne jos.
To su samo deca, hranjena religijom od sasvim malih nogu. Ona im ne zamera. Samo je zamisle, zacude, zapita se otkud im takve stvari..

maca22

Nadjite joj negde podjednako retko darovito drustvo... nadam se da ima gde.


Nema. Ona zivi u ovom svetu, kao i svako. Naucice o ljudima, naucice o sebi... I od jednog i od drugog imace vrlo malo koristi.
Redak je dar zato sto poseduje osobine koje je cine prekrasnim ljudskim bicem.

Svako dobro,
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:46 13.09.2011

Re: Primedba

Hansel
..imao sam utisak, ako nisam nešto pomešao, da je njen ateizam zapravo ljutnja na Boga, tj. prema Bogu kakvog je kao dete zamišljala (pod uticajem starijih, verovatno).


Hvala na pokusaju odbrane mehanizma, Hansel. Pogresili ste :)
Ljutnja na Boga? I ateizam?
Bas ste neozbiljni :)

Nije mi do price vise, iako tema nije nezanimljiva, ali bice i drugih prilika, ne sumnjam.

Pozdrav,
Hansel Hansel 13:33 13.09.2011

Re: Primedba

Hvala na pokusaju odbrane mehanizma, Hansel. Pogresili ste :)

Izgleda da zaista nema na čemu...

Ako ovo ikad pročitate - samo sam mislio da se ateista može i postati.

Uzgred, danas mi u putu pade na pamet ponovo ova tema, pa pomislih kako niko nije pomenuo i deizam pored teizma, pa bi onda morao da postoji i adeizam!?
st.jepan st.jepan 12:12 10.09.2011

...

Imao sam komšinicu, staru Ličanku..., sad, da li je bila baš partizanka, ili je samo "plela čarape za borce", tek sasvim su je smutili pričom da nema boga, nego da je sve to priroda, i da je sve od prirode.
Ne pamtim više kojim povodom, rekla mi je ovo:
"a i ta priroda..., ako je ima".
st.jepan st.jepan 13:02 10.09.2011

...

Prema rezultatima popisa stanovništva Republike Srbije iz 2002. godine, odnos vernika i ateista je dramatično izmenjen.


Znam, znam, imam o tome i vlastita saznanja.

Za potrebe projekta "Ko je ko u Srbiji", priupitao sam oko 5000 pripadnika svekolike srpske elite izmedju ostalog i o verskoj pripadnosti. Za svako od 3 izdanja (1991,1995 i 1996), nanovo sam u upitnicima postavljao isto pitanje, ali sam od istih ličnosti dobijao različite odgovore. Jednako kao i na pitanje o učešću u ratovima, naročito u YU ratu (Yu rat - moj patent).

Neki ateisti su naglo postajali pravoslavci, neki koji su u prvom izdanju bili pravoslavci, tu rubriku su ostavljali praznom. Sve sam to ispoštovao, jer sam smatrao da svako ima pravo da se povodom tog izuzetno osetljivog pitanja predomišlja kol'ko mu se god puta ćefne. To je ipak stvar trenutka, trenutnog osečanja, ili pak, posve legitimne kalkulacije.

I uopšte, muka je to s deklarisanjima i autobiografskim podacima, ne može se produktivno lagati, osim na sasvim kratak rok. Danas slažeš pametno, već sutra iz toga ispadne neka bruka, pa i belaj (ali da ne dužim, možda ću o tome blogče)

Mislim da sada već nije nepristojno da s tim u vezi ispričam epizodu sa Zoranom Djindjićem. Za prvo izdanje izjasnio se kao ateista, a za drugo je u svoj upitnik upisao da je pravoslavac. Odmah sam ga, dabome, nazvao i skrenuo mu pažnju na mogućnost da ga zlobnici zbog toga prozovu i poteraju s njime neku sprdnju. Svetovao sam ga da podatak o verskoj orijentaciji, u drugom izdanju radije sasvim izostavimo. Složio se.

Nakon par meseci, u jednoj TV debati, novinar ga je pitao kako to da se u Leksikonu izjasnio kao neverujući. Nasmejao se i rekao otprilike: "pa zna se kako se te knjige prave..., to su oni valjda nešto iz novina...".
Nasmejao sam se i ja. Dabome, nije mi padalo na pamet da ga demantujem i pokazujem faksimil upitnika.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:10 10.09.2011

Re: ...

Nasmejao sam se i ja. Dabome, nije mi padalo na pamet da ga demantujem i pokazujem faksimil upitnika.


Retkost je da neko pokazuje toliki osećaj za privatnost i odmerenost, poštovanje.
To je vaspitanje, a i kultura.


Dakle, džabe Ustav, kada se inače privatna osećanja (koja nekome mogu biti od značaja i u javnom životu, ne sporim), ne poštuju, te se ili zlouoptrebljavaju u političke, kampanjske svrhe, ili se nipodoštavaju do mere ignorisanja kako bi to autor ovog teksta gore hteo.
Hansel Hansel 13:39 10.09.2011

Re: ...

Prihvatanje pripadnosti nekoj verskoj grupi, poštovanje običaja te grupe i religioznost, valjda je jasno, ne moraju ići ruku pod ruku. I obrnuto, verska osećanja ne moraju biti "institucionalizovana", vezana nužno za određenu konfesiju, a i ako su najpribližnija nekom modalitetu vere, ne moraju da uključuju sve što određena religija ili njena varijanta propoveda.

Što se Đinđića tiče, on je rekao '96-7. i da sluša - Cecu. Ne znam da li je to bila istina, pripisao sam to tada političkoj akomodativnosti, da ne kažem - populizmu. Naravno da ni to nije moglo biti mnogo simpatično...

Ipak, po nekim saznanjima, čini se da je, da se vratimo na njegovo poimanje religije, neke svoje postavke izmenio posle smrti oca.
Milan Novković Milan Novković 14:05 10.09.2011

Re: ...

sad, da li je bila baš partizanka, ili je samo "plela čarape za borce"

Koji je smisao ovog dela rečenice ako već:

- Ne znaš šta je bila

- Nema veze sa temom

Provokativna pitanje :

- Jel voliš ti svoje komšije?

- Da li, šire malo, voliš bližnje svoje?

- Jel poštuješ starije od sebe delimično i zbog toga što su stariji?

- Ako je odgovor pozitivan na jedno ili više pitanja jel imaš neku ideju o poreklu svog zadovoljstva u ruganju tim ljudima?

(naravno, naslućuje se moja netrpeljivost, iako obično plitka i kratkotrajna, prema pseudo-elitističkom i samo-važnom-bez-obzira-na-cenu koja se više hvali i više balavi kako priča o svojoj pseudo, glupljoj strani, i koja više hrani tu stranu, nego onoj pametnijoj, veličanstvenijoj (svi iammo tu veličanstvenu stranu samo, izgleda, prečesto ume da nam bude dosadna)).

A tema je interesantna - kako to realnost zbunjuje manje obrazovan naraod, a kako one obrazovanije.

Evo pitanja za ljude iz (pseudo-ili-ne)humanities, a na temu naučnog razumevanja "prirode" (ja nisam religiozan, btw, iako verujem u svašta):

- Zagrevanje: šta je to prostor ako nisu čestice koje možemo da "opipamo" a može da se "zakrivi" ako je verovati Ajnštajnu, a verujemo mu pošto je, do daljeg, nauka "dokazala"? Tj šta zakrivljujemo?

- Zagrevanje 2: Šta bi moglo da bude vreme? Ako ima početak šta je bilo pre toga? Ako nije bilo ništa zbog čega bi vreme "moglo" onomad da počne da teče, nije bilo kauzalnosti kako je većina nas doživljava i kojim to "naučnim" metodom prihvatamo da nije bilo ništa.

Ako nije bilo početka - šta je bilo pre velikog praska, pa pre toga što je bilo pre praska itd? Ako pričamo o beskonačnostima onda tamo tek ima interesantnih "pojava" - u beskonačnom vremenu sve može da se ponovo beskonačno mnogo puta, pa i mi kakvi smo sad, a mogući su i razni scenariji (u beskonačnom vremenu bačena kocka se beskonačno mnogo puta za redom pokazati šesticu milion puta, ili milijardu puta - fascinantno, zar ne. U beskonačnom vremenu postoji beskonačno mnogo inteligentnih entiteta koji umeju da naprave pod-prirodu višestruko kompleksniju od ove koju smo mi do sad spoznali.

- Pitanje: Kako deci objasniti da su nosioci sile čestice, npr. Recimo koji obrazac koristiti da bi se reklo da između dva čoveka koji su jedan od drugog udaljeni kilometar, može da stoji neki treći čovek, na sredini, čak da ga ova prva dvojica ne vide, i da taj čovek u sredini nema kanap, nema ništa "fizičko", ali zbog njega ova prva dva čoveka ne mogu da se udaljuju jedan od drugog?

Fizičarima je "lako", oni veruju u matematiku i aksiome, do neke nove matematike i aksioma, i idu dalje. Ali je interesantno videti kao to društveni "naučnici" rade, kako povezuju mikro i makro svet?

Pa "prazan prostor" - ako bi se iz zemaljske kugle isisao prazan prostor ona bi se svela na veličinu teniske loptice, recimo, pa bi čovek bio visok 0.000015 milimetara, jedno 500 puta (ako me "logika" dobreo služi) manje od širine crvenog krvnog zrnca u "normalnoj prirodi".

"Jednom" rečju, i ja se osećam sluđen kao ta tvoja Ličanka pa me interesuje kako razmišljaju oni što nisu sluđenji (pod pretpostavkom da preuzimanje aksioma i matematike, pa nerazmišljanje o onome što oni ne pokrivaju, nije dozvoljen odgovor)
st.jepan st.jepan 14:25 10.09.2011

Re: ...

Koji je smisao ovog dela rečenice ako već:

- Ne znaš šta je bila

- Nema veze sa temom

Provokativna pitanje :

- Jel voliš ti svoje komšije?

- Da li, šire malo, voliš bližnje svoje?

- Jel poštuješ starije od sebe delimično i zbog toga što su stariji?

- Ako je odgovor pozitivan na jedno ili više pitanja jel imaš neku ideju o poreklu svog zadovoljstva u ruganju tim ljudima?


U, bre, kao ti ode!!!

Mada, razumem ja, biva to kad u ustima imaš neku žvaku koju si toliko dugo žvakao da te već vilice bole..., rado bi da je ispljuneš, bruka te gde bilo, pa jedva dočekaš priliku koja ti se učini zgodnom, a ne primečujući da baš i nije naročito zgodna.

Citirani deo rečenice nije da nema veze sa temom. Ukazuje na kontekst rata, revolucije i ideološkog smućivanja priprostog naroda (edit: boga joj prosto zamenili "prirodom", pa je prirodno što se pita postoji li zaboga ta priroda, jednako kao što se i vernici kadkad pitaju postoji li zaboga bog).
Ta žena je bila nepismena (ili tek opismenjena), ali sasvim dovoljno mudra da s njom često pijem kafu i pričam o raznom.
Naravno da poštujem svoje komšije i svoje bližnje, anegdota koju sam ispričao sadrži simpatiju i saosečanje sa njenom smučenošću, koju ti nisi osetio, jer te priteralo da ispljuneš to što si, nestrpljiv, ispljunuo.

Ukratko, skroz si omašio, al' opet kažem: razumem, biva...


Edit: i gde, leba ti, nadje ruganje, a gde zadovoljstvo u ruganju?
Baš si se, vidim, žešće natempir'o i naoštrio.
Jukie Jukie 15:39 10.09.2011

Re: ...

Hansel

Što se Đinđića tiče, on je rekao '96-7. i da sluša - Cecu.

Ne znam šta je tu čudno da čovek sluša domaću pop muziku. Pesmice su joj često bile veoma pevljive i svuda su se vrtele. Kao Bruno Mars danas.
loader loader 15:42 10.09.2011

Re: ...


Sumnjam da je Arkanovu šund-udovu zaista slušao.

A da je to izjavio, ne isključujem.

ivankagrump ivankagrump 15:44 10.09.2011

Re: ...

O hi Mr Loader, Vi i dalje mislite da od sunda odumiru nervne celije?
Hansel Hansel 17:56 10.09.2011

Re: ...

A da je to izjavio, ne isključujem.

Veruj, Loader, ja svesno ne lažem! Rekao u "Minimaksoviziji" (Arkan je tada bio živ). Jedino nisam siguran da li je kao omiljenu naveo pesmu "Beograd", koja bi se možda i mogla svrstati u neki pop, što bi rekao Jukie. Tebi, Jukie, samo objašnjenje da ja nisam Cecu hteo da omalovažim (mada nemam visoko mišljenje o svemu što predstavlja, pa bar da ima glas), kao ni Đinđića... prosto, nekad se ne zna koliko su izjave političara verodostojne. On nije to rekao s nekim velikim entuzijazmom, meni je izgledalo da je to nekako prevalio preko usta. Ako mi je utisak bio tačan, onda su verovatno dva moguća razloga za to što sma primetio: mali stid ako je to bilo tačno ili - mali stid ako nije bilo tačno.
Oljacat Oljacat 12:46 10.09.2011

Intelegencija


Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije, tako da smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim. Ukoliko pak autor smatra da je test religiozan/nereligiozan mera intelegencije onda je definitivno vernik. A nama ni bog neće pomoći, pa makar se i 100% stanovnika srbije izjasni kao religiozno.
Takođe me zanima da li je autor u tih 95% ubrojio samo pravoslavce? Jer istine radi, sve je veći broj muslimana (shodno natalitetu), zatim evangelista i adventista,itd. Ja to primećujem u svom okruženju.
cult cult 13:06 10.09.2011

Re: Intelegencija

Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije, tako da smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim. Ukoliko pak autor smatra da je test religiozan/nereligiozan mera intelegencije onda je definitivno vernik.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:24 10.09.2011

Re: Intelegencija

cult

Pa sledbenik satane, razume se.
Hansel Hansel 13:27 10.09.2011

Re: Intelegencija

Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije, tako da smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim.

Naravno, autora bismo mogli da pitamo ima li među ateistima... nepametnih...
st.jepan st.jepan 13:27 10.09.2011

Re: Intelegencija

smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim

Svakako bi ga trebalo promeniti.
dr.wagner dr.wagner 14:00 10.09.2011

Re: Intelegencija

...dan

Oljacat
Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije, tako da smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim. Ukoliko pak autor smatra da je test religiozan/nereligiozan mera intelegencije onda je definitivno vernik.


-Ako iz jasnih premisa stalno izvlačite krive konkluzije ... onda je očito
kako baš niste inteligentni ...

-Biti ateist ... ne znači da ste inteligentni ,
ali biti vjernik ... sigurno znači da niste


-Naslov je OK !



Wagner
cult cult 14:10 10.09.2011

Re: Intelegencija

srdjazlopogledja
cult

Pa sledbenik satane, razume se.


Čuj, sledbenik...
Please, allow me to introduce myself
Hansel Hansel 14:59 10.09.2011

Re: Intelegencija

dr.wagner

Dobar dan i Vama, doktore. Mene zanima na osnovu kog dokaza možete (inteligentno) tvrditi da Boga nema?

I, da, opšte je mesto da treba da se usaglasimo šta pod pojmom Boga podrazumevamo (da l' bili ateisti, vernici, agnostici...). Za početak, ja bih taj pojam očistio od bilo kakve antropomorfnosti i bilo kakvih projekcija, ako je moguće. Pa, onda da vidimo šta je bilo pre Big Banga, otkud i to što je bilo, ako je bilo...

Da pojasnim svoje ubeđenje (narvno da nije samo moje), koje sam negde na Blogu već ranije formulisao (izvinjavam se zbog ponavljanja, ali ponavljaju se i ovakvi tekstovi): mi verovatno nikada (ja mislim: nikada) racionalno nećemo moći da dođemo do pouzdanog zaključka o poreklu materije, prostora, vremena... Svaki ateizam je, stoga, baš kao i svaka fanatična religioznost, besmislen. Ono što je iracionalno u nama i van nas ne može biti dokaz postojanja "nečeg višeg", ali može da pojedincu otvori neke druge horizonte - koliko realne, ne bih se usuđivao da komentarišem, ali s obzirom da se neki fenomeni mogu objektivno potvrditi, iako nemaju (naučno) pozitivističko objašnjenje, bez sumnje bacaju senku na isključivo zdravorazumsko (da ne kažem materijalističko) shvatanje sveta.

Pročitajte knjigu Dubrovkinje (u Beogradu) Vesne Krmopitić "Brdo iznad oblaka", pa recite da ona nije inteligentna osoba! Znam, moći ćete da kažete da je otišla malo izvan realnosti, da budem eufemističan, ali ako analizirate njenu distancu prema sopstvenim iskustvima, videćete da ni ta pretpostavka ne može da stoji. Možda ćete posumnjati u njen izbor, kao i ja, na primer, ali - ni inteligentni i obrazovani nisu imuni od grešaka. Naročito što je religioznost značajnim delom iracionalna osobina, a čovek nije samo racionalno biće, ma koliko inteligentan (ne) bio. Nije inteligentno to negirati!

EDIT: Da ispravim svoju neopreznu formulaciju "Ono što je iracionalno u nama i van nas" - van nas, naravno, ne može postojati ništa iracionalno, može postojati samo nešto što je nesaznatljivo našem racionalnom. Što ne znači da naše iracionalno ne može da ga oseti i možda nemušto razume, oprezno bih dodao.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:02 10.09.2011

Re: Intelegencija

Naročito što je religioznost značajnim delom iracionalna osobina, a čovek nije samo racionalno biće, ma koliko inteligentan (ne) bio. Nije inteligentno to negirati!




alexlambros alexlambros 15:08 10.09.2011

Re: Intelegencija

Mene zanima na osnovu kog dokaza možete (inteligentno) tvrditi da Boga nema?


mene zanima na osnovu kog dokaza inteligentno tvrdite da ga ima?
Kazezoze Kazezoze 15:31 10.09.2011

Re: Intelegencija

alexlambros
Mene zanima na osnovu kog dokaza možete (inteligentno) tvrditi da Boga nema?


mene zanima na osnovu kog dokaza inteligentno tvrdite da ga ima?

mene zanima kako se formuliše inteligencija i kada to utvrdimo onda možemo da govorimo ko je ima a ko je nema.
dakle, mogao bi vlasnik naslova da formuliše inteligenciju kako bi se moglo nastaviti sa diskusijom.
ivankagrump ivankagrump 15:34 10.09.2011

Re: Intelegencija

mene zanima na osnovu kog dokaza inteligentno tvrdite da ga ima?


Pa ne znamo kako je nesto nastalo, dakle mora biti da ga je Bog stvorio. Kada zagrmi to Tor udara cekicem. A posto ljudi verovatno nikada nece razumeti kako grmljavina nastaje, neinteligentno je negirati postojanje Tora i njegovog cekica.

A bre Alex tebi sve mora da se crta, da nisi i ti... vernik?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:56 10.09.2011

Re: Intelegencija

cult
srdjazlopogledja
cult

Pa sledbenik satane, razume se.


Čuj, sledbenik...
Please, allow me to introduce myself

Hvala, Cult, na lepoj pesmici, jednoj od mojih omiljenih...
Ovo je omiljena od istih.
Oljacat Oljacat 16:25 10.09.2011

Re: Intelegencija

Wagner

Eto, sad kad si mi objasnio da nisam baš intelegentna (onesvestih se prosto od dubokoumnog zaključka) i da biti vernik znači ...šta god, a da je naslov OK, mogu mirno da zaključim raspravu. Smeške.
jxxx jxxx 16:29 10.09.2011

Re: Intelegencija

Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije,


Ne, ipak jeste.

Svakako statisticki, to je lako proveriti.

Ali jos bitnije od toga, na apstraktnijem planu - ako shvatamo inteligenciju izmedju ostalog kao "kapacitet za razumevanjem stvari", oni koji nemaju kapacitet da shvate lako proverive koncepte kao "to sto negde pise, ne znaci da je tacno", "to sto ti je neko blizak rekao, ne znaci da je tacno", "to sto ti se eto tako svidja, ne znaci da je tako" - zaista jesu manje inteligentni. Pa sad - bilo prirodno, manjim mozgom, IQom, stavec; bilo da svesno, namerno demonstriraju to nerazumevanje pred drugima, jer to demonstrirano i jeste prvenstveno bitno.
cult cult 16:32 10.09.2011

Re: Intelegencija

Eto, sad kad si mi objasnio da nisam baš intelegentna

oprosti, možda bi pravilna upotreba slova i doprinela ubedljivosti.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:36 10.09.2011

Re: Intelegencija

jxxx
Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije,


Ne, ipak jeste.

Svakako statisticki, to je lako proveriti.

Ali jos bitnije od toga, na apstraktnijem planu - ako shvatamo inteligenciju izmedju ostalog kao "kapacitet za razumevanjem stvari", oni koji nemaju kapacitet da shvate lako proverive koncepte kao "to sto negde pise, ne znaci da je tacno", "to sto ti je neko blizak rekao, ne znaci da je tacno", "to sto ti se eto tako svidja, ne znaci da je tako" - zaista jesu manje inteligentni. Pa sad - bilo prirodno, manjim mozgom, IQom, stavec; bilo da svesno, namerno demonstriraju to nerazumevanje pred drugima, jer to demonstrirano i jeste prvenstveno bitno.

Na kraju, valja dodati da je retkost među naučnicima verovanje u Boga. Uvek bilo, uvek biće.
A i šta znaju ti likovi, i zašto bi ih smatrali inteligentnim?
Sofroniye Sofroniye 16:49 10.09.2011

Re: Intelegencija

dr.wagner
...dan

Oljacat
Religioznost ili verovanje nije mera intelegencije, tako da smatram naslov teksta jednostavno neodgovarajućim. Ukoliko pak autor smatra da je test religiozan/nereligiozan mera intelegencije onda je definitivno vernik.


-Ako iz jasnih premisa stalno izvlačite krive konkluzije ... onda je očito
kako baš niste inteligentni ...

-Biti ateist ... ne znači da ste inteligentni ,
ali biti vjernik ... sigurno znači da niste


-Naslov je OK !



Wagner


Maks Plank je bio vernik => Maks Plank nije bio inteligentan ?

Da ne ulazimo u druga istrazivanja tipa 76% lekara na University of Chicago (jedna od vrhunskih bolnica u USA) veruje u Boga i 56% veruje u zivot posle smrti.

Cenim da su svi ti lekari SIGURNO nisu inteligentni ?

Pitanje je suvise kompleksno da bi se tako pojednostavilo.
dr.wagner dr.wagner 17:07 10.09.2011

Re: Intelegencija

Pozdrav gospođo O

Oljacat
WagnerEto, sad kad si mi objasnio da nisam baš intelegentna (onesvestih se prosto od dubokoumnog zaključka) i da biti vernik znači ...šta god, a da je naslov OK, mogu mirno da zaključim raspravu. Smeške.


-Ništa osobno , prisutni su uvijek isključeni

-To ide u paketu ... ne može parcijalno ,

-Npr... sada je ravna ploča , pa kasnije nije ...,
nastalo je za 6 dana , osim sedimentnih stijena ...

... itd ,itd ,itd

-To jednostavno "ne drži vodu"

-Bez "smješka" ne možemo ni polemizirati o tome ... no nadam se da možemo
bez ljutnje ...


Wagner
Hansel Hansel 17:22 10.09.2011

Re: Intelegencija

alexlambros
Mene zanima na osnovu kog dokaza možete (inteligentno) tvrditi da Boga nema?

mene zanima na osnovu kog dokaza inteligentno tvrdite da ga ima?

Ja nisam tvrdio, gde ste to videli? Ili, samo verujete da tvrdim?
ivankagrump
Pa ne znamo kako je nesto nastalo, dakle mora biti da ga je Bog stvorio. Kada zagrmi to Tor udara cekicem. A posto ljudi verovatno nikada nece razumeti kako grmljavina nastaje, neinteligentno je negirati postojanje Tora i njegovog cekica. A bre Alex tebi sve mora da se crta, da nisi i ti... vernik?

Ivanka, draga, to što si pomenula zablude o nečemu što znamo kako (neposredno) nastaje, ne znači da si odgovorila na pitanje. Mislim, može to da bude sofizam (a sofisti su sebe zacelo smatrali inteligentnijim od drugih), ali u ozbiljnom razgovoru to nije nikakav argument. Slobodno daj neki pravi dokaz, možemo mi i takve da podnesemo! (Ili, ako ga nemaš, lepo kaži, nije to ništa strašno.)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana