Društvo| Ljudska prava| Zdravlje| Život

"IMAO SAM SREĆE" (neke kontroverze transplantacije)

Hansel RSS / 10.09.2011. u 22:40

Ovu rečenicu čuo sam nedavno na televiziji u prilogu o kadaveričnoj transplantaciji organa. Izgovorila ju je mlada osoba* kojoj je transplantiran organ sa osobe koja je doživela moždanu smrt. To „imao sam sreće" posle kraće pauze dobilo je nastavak: „... što je postojala podudarnost tkiva s donorom".

I to „imao-la sam sreće" (dakle nečija nesreća je sreća nekog drugog, već nesrećnog) je nešto što mi je odavno glavni kamen spoticanja kada razmišljam o transplantaciji s ljudi čiji je organizam živ, izuzev mozga. Pa i u slučaju da su „kompletno mrtvi". Ova moralno diskutabilna situacija mogla se videti bar još pre desetak godina u jednoj od „bolničkih serija" - „ER" ili „Čikago bolnica", zaboravio sam. Samo što tamo nije bilo nikakvog otklona od tako prikazanog razmišljanja - nade i iščekivanja da će osoba dobiti adekvatnog donora i bez razrade šta takva nada znači - ona znači da je nada obolelog smrt nekoga ko može biti donor. Da ne ulazimo sada u to kakva smrt dolazi u obzir za doniranje.

Da preko ove dileme (koju nikome nikada ne želim i potpuno razumem one koji je nemaju i koji je pozitivno reše) i pređemo prostom „humanom matematikom" - ako  se jedan život već završio ili se neumitno bliži kraju, zašto, kad je već moguće, organi osobe koja više ne može da živi ne bi pomogli nekome kome su za produženje (ili drastično poboljšanje kvaliteta) života neophodni, pitanje koje se sledeće otvara je: možemo li biti sigurni da nema i neće biti zloupotreba - od preskakanja mesta na listi čekanja, na primer, do, ne daj Bože, drugačijeg tretmana registrovanih donatora? Da li nam je neko negde objasnio ko će imati informaciju o tome da li je neki pacijent koji dođe povređen u neku zdravstvenu ustanovu potencijalni donor? Da li će to pisati u budućim elektronskim zdravstvenim knjižicama koje će se valjda očitavati pri svakom prijemu? Ko će garantovati maksimalni tretman takvim ljudima? Nije ova skepsa podstaknuta samo gledanjem filmova tipa „Ostrvo" ili, znatno starijeg, „Koma", ako dobro pamtim. Da li nas zakoni štite od mogućih zloupotreba u ovoj oblasti? Da li je dovoljno samo uljuljkano misliti da takve zloupotrebe nikome neće pasti na pamet? Da li smo tako mislili i kada je se radilo o lečenju, na primer, onkoloških bolesnika, pa se otkrila ona teška afera? Moram ovde da pomenem neke (za sada poluproverene) nagoveštaje da se u nekim našim bolnicama krv iz pupčanika (izvor matičnih ćelija) uzima i pri porođaju žena koje to nisu platile, niti se pak saglasile da se taj „materijal" uzme u svrhe medicinskog istraživanja. Moj izvor tvrdi da je ovo čuo od osobe visoko pozicionirane u našem zdravstvu. Ah, da, i da osoblje za ovo dobija po 100 evra!? Dakle, još jednom, da li se i na koji način potencijalnim donorima garantuje bezbednost u bolnicama (a i inače)?

Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću, a o kojima nisam čuo da je iko progovorio ijednu reč tokom kampanje za povećanje broja potencijalnih donora.  Jer, kao i u svakoj kampanji, ni u ovoj nema mesta za bilo kakvu sumnju, za bilo kakvo preispitivanje, za bilo kakvo čačkanje. A država nam duguje odgovore na ta pitanja. I regulativu koja bi sprečila svaku zloupotrebu! U okviru koje, naravno, apsolutnu tajnost podataka o vlasnicima donorske kartice - evo šta je poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić letos napisao:
NERVOZA ILI NEŠTO OZBILJNIJE?

* Ovim tekstom ni u pomisli ni sa primisli ne osuđujem ljude koji su (bili) na listama čekanja za transplantaciju (kamo sreće da nisu u toj situaciji!) niti se a priori protivim transplantacijama.

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:34 10.09.2011

Korisna dilema

Ako ništa drugo, sigurno je jedno - ovakva dilema, kakva se provlači kroz post, svakako treba da postoji i zdravo je da postoji.

Uostalom, nivo i način funkcionisanja naših institucija zahtevaju oprez na svakom koraku.
Hansel Hansel 08:18 11.09.2011

Re: Korisna dilema

Hvala, loader, brinuo sam kakve će reakcije biti, najviše da ne budem pogrešno shvaćen. Kao vrlo mlad video sam ne običnu ljudsku, nego dečju patnju u jednoj bolnici, čak i smrt jednog deteta, koja bi, kada sada prevrtim film, najverovatnije bila izbegnuta da je tada postojala mogućnost transplantacije.
loader loader 16:58 11.09.2011

Re: Korisna dilema

Mislim da se o svemu mora imati ona pozitivna dilema. Čak i oko stvari koje spadaju u čvrsto prihvaćene i nesporne.
Hansel Hansel 17:14 11.09.2011

Re: Korisna dilema

Apsolutno saglasan!
st.jepan st.jepan 00:43 11.09.2011

Uh!

Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću

Dobro je što o tim pitanjima misliš, razlažeš ih i obrazlažeš, stvarno je frkovito do bola, ali ja bih tu dodao samo još jedno pitanje:
IMA LI KRAJA PITANJIMA?
Ili, što reko Meša Selimović, "boj se ovna, boj se govna, a kaćeš živjeti?"
Hansel Hansel 07:53 11.09.2011

Re: Uh!

Ne bih ja ovaj Selimovićev citat vezivao za ovu problematiku i ova pitanja. Radi se "samo" o tome da se stvari, posebno kad je reč o ovakvim osetljivim pitanjima, moraju regulisati što je više i preciznije moguće.

A moralna pitanja... isto mislim da je korisno da postoje. Znaš i sam da nekontrolisano "prepuštanje životu" može predstavljati - smrt za druge, ali i sopstvenu.
st.jepan st.jepan 11:54 11.09.2011

Re: Uh!

Radi se "samo" o tome da se stvari, posebno kad je reč o ovakvim osetljivim pitanjima, moraju regulisati što je više i preciznije moguće.

Slažem se, ali i sam znaš da zakonske regule ovde slabo šta mogu realno da regulišu.
Problem je u realno jako niskom, sve nižem etičkom standardu.
Znam da zvučim jalovo, nemam šta pametno da predložim, sve mi izgleda nerešivio i sve nemoguće, eto, takva mi sad faza - jalova.
So, računaj da ništa nisam ni rekao.
Hansel Hansel 16:04 11.09.2011

Re: Uh!

Ma, nema frke, pričamo...
appendix appendix 08:36 11.09.2011

11. septembar

Nije ova skepsa podstaknuta samo gledanjem filmova tipa „Ostrvo" ili, znatno starijeg, „Koma", ako dobro pamtim.


Ova tema je obradjena i u medicinskom trileru 'Ukleta berba' od Tes Gericen...
napeto, neizvesno, uzbudljivo, na momente vam se kosa diže na glavi...
Što se tiče doniranja organa u našim uslovima, čini mi se da smo još uvek u velikoj meri indolentni prema ovoj temi... Preporuka!
Hansel Hansel 09:22 11.09.2011

Re: 11. septembar

Hvala i tebi što razumeš!
fantomatsicna fantomatsicna 09:14 11.09.2011

Interesuje me

Da li se recimo kad se dobija vozacka dozvola u Srbiji mozete izjasniti kao donor ..u slucaju smrti?
Hansel Hansel 09:19 11.09.2011

Re: Interesuje me

Koliko ja znam, ne.

Ima čak nekih radikalnih predloga da se svi imaju smatrati potencijalnim donorima osim ako se izričito za života nisu izjasnili protiv toga.
abrasax abrasax 16:13 11.09.2011

Re: Interesuje me

fantomatsicna
Da li se recimo kad se dobija vozacka dozvola u Srbiji mozete izjasniti kao donor ..u slucaju smrti?


Ali bi bio dobar memento.
bocvena bocvena 09:28 11.09.2011

Ne vidim neku moralnu dilemu

u donorstvu. Mislim da bi to trebalo da bude masovna pojava i da procedura prijave za donorstvo treba da bude maksimalno pojednostavljena, čim čovek postane punoletan. Evo, ja iz čiste lenjosti nemam tu karticu, mrzelo me da se raspitujem za pojedinosti. Samo sam usmeno dala uputstva najbližima.

Potpuno si u pravu da zakonska regulativa mora da bude jako precizna da bi se izbegle bilo kakve zloupotrebe. Ne znam kakva je situacija u Srbiji, ali ovde koješta ne funkcioniše kako treba, tako da ova, od vitalne važnosti, oblast mora da bude jako strogo postavljena.

Isto tako, mislim da treba povećati osetljivost populacije za ovu temu. Ne znam da li sam u Srbiji dva puta u životu čula za neku kampanju o donorstvu.
Hansel Hansel 09:43 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Sada se mnogo više priča. Na RTS-u, u nedeljnom Dnevniku, više od godinu dana minimalno, emituju se prilozi koji afirmišu donorstvo.

Ja se suzdržavam da o temi više pričam. Pri onome što sam napisao kao napomenu na kraju teksta apsolutno stojim, ali mislim da bi se prvenstveno trebalo okrenuti prevenciji (koja je u Srbiji očajna), čime bi bile predupređene mnoge bolesti koje zahtevaju transplantaciju (slabost bubrega, na primer, koja, kako sami lekari kažu, često dolazi od nelečenog visokog pritiska); da ne govorim da smo (možda i kao civilizacija) sve više okrenuti očuvanju i produženju sopstvenih života umesto stvaranju novih. Nije ovo deo mantre o povećanju nataliteta i sl., prosto kažem svoj utisak... naravno da se ne zanosim, čak i ako je tačan, da njegovim iznošenjem mogu nešto da promenim.
buba_truba buba_truba 09:44 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

bocvena
Ne znam da li sam u Srbiji dva puta u životu čula za neku kampanju o donorstvu.

Ako redovno gledaš RTS Dnevnik u 19,30 možeš da čuješ o tome, afirmativno naravno. Nisam baš redovna, ali kad god sam gledala bilo je, pa cenim da je postalo sastavni deo kao i vremenska prognoza.

Hanselu preporuka, kao i uvek.

Edit: preteče me...
bocvena bocvena 09:48 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Ako redovno gledaš RTS Dnevnik u 19,30 možeš da čuješ o tome, afirmativno naravno.


Mislim da tu emisiju nisam gledala bar 20 godina. Vidiš šta urade predrasude.

Ovo za prevenciju je Hansel potpuno u pravu. Samo što mislim da se te dve stvari ne isključuju.
Hansel Hansel 10:08 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Naravno da se ne isključuju. Ja mogu samo da nagađam da li postoje neke strategije, usmeravanja... i davanja prioriteta nečemu... pošto znamo da su sredstva ograničena, a onda treba odlučiti gde će novac prevashodno ići - da li u preventivu i finansiranje veštačke oplodnje (za parove koji ne mogu da imaju potomstvo) ili u druge programe. To su previše ozbiljni problemi da bi se o njima odlučivalo stihijski, bez šire rasprave... Ali, kod nas se neguje "kultura" nediskutovanja - mnogi misle da to nije slučajno.

Bubo, kao i uvek - hvala! A ovo za Dnevnik je stvarno bio minut u pitanju!
vojnicic vojnicic 10:51 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

da procedura prijave za donorstvo treba da bude maksimalno pojednostavljena, čim čovek postane punoletan.

Mislim da procedura ne moze biti jednostavnija. Pijavis se, posalju ti karticu i papire na potpis, vratis i dobijes karticu. Sve od kuce. Samo nisam siguran koliko je azurna ta jedinstvena lista donora, ako je uopste ima u Srbiji.

Tema je realna, posebno kod nas u Srbiji....
Ranije su bile price i da je dobrovoljno davanje krvi lose jer se krv prodaje. Cesto sam imao problem sa vojnicima koji su mi trazili 'dokaz da ce krv otici u Zavod za transfuzijum a ne na trziste'...mislim...kakav dokaz...
Verovatno ima istine u tome...ali ja verujem da krv koju dam ode 'tamo gde treba'!
Otprilike je isto i po ovom pitanju.
Moje misljenje je da ce biti zloupotreba, kao i svuda sto ih ima....ali da ih moramo svesti na najmanju meru... jer ako svi samo sumnjamo,...nece na dobro izaci.
Ja karticu imam i verujem da nece biti zloupotrebljena ako mi se nesto desi (bolje da mi se ne desi, ali....).
Hansel Hansel 11:30 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Radi se o tome da treba otkloniti sumnje unapred, da treba garantovati sve što je potrebno da sumnji, makar proisteklih iz nedorečenosti zakona i zbog njihovog nesprovođenja, ne bi bilo. To je, po meni, preduslov.

Inače, zanimljivo je da ni SPC ni RKC nemaju primedbi na kadaverično transplantiranje organa, naprotiv.
antioksidant antioksidant 12:13 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

izbegle bilo kakve zloupotrebe.

a koja je zloupotreba moguca?
da me neko ubije da bi dosao do mog srca?
ili da moj bubreg dobije neko sa vise kinte ili jacom vezom?
Hansel Hansel 12:59 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

A šta ti misliš?
antioksidant antioksidant 14:23 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Hansel
A šta ti misliš?

sta ti mislis da ja mislim?
bocvena bocvena 14:44 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Mislim da procedura ne moze biti jednostavnija. Pijavis se, posalju ti karticu i papire na potpis, vratis i dobijes karticu. Sve od kuce. Samo nisam siguran koliko je azurna ta jedinstvena lista donora, ako je uopste ima u Srbiji.


Mislila sam nešto još jednostavnije, tipa kad vadiš zdravstvenu knjižicu, pa te odmah pitaju i za ovo. Mada, možda treba svako da prodje dužu proceduru, da bude obavešten o čitavom procesu i da to bude svesna odluka svakog pojedinca.

Moram priznati da nisam kao Hansel o o tome razmišljala ovako široko. Pogotovo nisam razmišljala o zloupotrebama i da li postoji neki tajni plan našeg zdravstva. Samo da moja smrt za nekog možda znači život.

Moguće da i to što nisam religiozna ima veze sa ovim afirmativnim stavom.
Hansel Hansel 15:02 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

antioksidant
sta ti mislis da ja mislim?

Ništa ne mislim!
Hansel Hansel 15:18 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

bocvena
Moram priznati da nisam kao Hansel o tome razmišljala ovako široko. Pogotovo nisam razmišljala o zloupotrebama i da li postoji neki tajni plan našeg zdravstva. Samo da moja smrt za nekog možda znači život. Moguće da i to što nisam religiozna ima veze sa ovim afirmativnim stavom.

Vidiš da religioznost nema veze s tim, pošto su i RKC i SPC za kadaverične transplantacije. Doduše, ko garantuje da su oni koji su formirali njihove zvanične stavove religiozni!

A sada ozbiljno - stvarno mislim da rezervisanost nema veze ni s relegioznošću ni s nereligioznošću. Prosto, radi se o - informisanosti (vrlo bolnoj) o elementima funkcionisanja sistema. Da bi, na primer, moja majka primila transfuziju (imala je leukemiju) morala je, tvrdili su, da bude hospitlaizovana, nisu dozvoljavali da dođe u bolnicu i primi jedinicu krvi, pa da posle nekog vremena ostanka iz opreznosti, ode kući. Ali, zato sam, ušavši u neke prostorije u poliklinici KCS video čoveka koji je, regularno obučen (dakle - nije bio hospitalizovan) primao transfuziju. Kakvu, zbog čega, nemam pojma, ali nije bio hospitlaizovan. To je možda najnevinija ilustracija da u srpskom zdravstvu nismo svi isti, a o mnogim drugim nedostacima nekad slušamo, a nekad ih, nažalost, doživimo.

Samo da naglasim - nisam tvrdio da postoji nekakav "tajni plan" - možda je sve stihijski, a možda neko i namerno stvari prepušta stihiji. Ohrabrilo me na pisanje ovog teksta i blog g. Šabića. On je svakako mnogo informisaniji od mene, tj. mnogo bolje razume zašto je preciznost zakona i propisa bitna. O značaju sprovođenja propisa da i ne govorimo.
abrasax abrasax 18:06 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Hansel
Naravno da se ne isključuju. Ja mogu samo da nagađam da li postoje neke strategije, usmeravanja... i davanja prioriteta nečemu... pošto znamo da su sredstva ograničena, a onda treba odlučiti gde će novac prevashodno ići - da li u preventivu i finansiranje veštačke oplodnje (za parove koji ne mogu da imaju potomstvo) ili u druge programe. To su previše ozbiljni problemi da bi se o njima odlučivalo stihijski, bez šire rasprave... Ali, kod nas se neguje "kultura" nediskutovanja - mnogi misle da to nije slučajno.

Bubo, kao i uvek - hvala! A ovo za Dnevnik je stvarno bio minut u pitanju!



Stručnjaci mogu da se ozbiljno i odgovorno bave ovim problemom. Ima dovoljno materijala za ispitivanje koje bi trajalo nekoliko godina, možda. Ima ljudi koji bi problem mogli i umeli da ispitaju sa više njegovih spekata - medicinskog, etičkog, pragmatičkog. Angažovati ekipu stručnjaka ne iziskuje mnogo sredstava, kod nas bar.

U tom slučaju, ako ne dobili neku nadnicu za taj posao, da li bi oni snosili odgovornost za ono što su napisali ili za nepostojanje organizacione podrške i sposobnosti da se sprovede ono što su zamislili?
Hansel Hansel 18:56 11.09.2011

Re: Ne vidim neku moralnu dilemu

Stručnjaci mogu da se ozbiljno i odgovorno bave ovim problemom.

Nesumnjivo - mogu. Zašto nema takvog ozbiljnog razmatranja, ili mi ne znamo za njega, možemo samo da nagađamo.
sesili sesili 16:34 11.09.2011

Ima mnogo dilema

Kod nas, retko da nešto bez njih prodje. I kada dam prilog za gladnu decu, nisam sigurna da to ide u prave ruke. Imam razloga da sumnjam - da ne trolujem. A o zloupotrebi donorstva. Neko napisa da zna da njegova kartica neće biti zloupotrebljena. Neće, u smislu da će neko dobiti (eventualno) njegov organ. Ali KO? Da li najugroženiji, prvi na listi ili neko ko ima para da to plati? U tome je dilema.
Hansel Hansel 19:04 11.09.2011

Re: Ima mnogo dilema

Lekari bi nas sigurno uveravali da je etika iznad tih naših mogućih sumnji, ali, nažalost, znamo za razne zloupotrebe drugih lista čekanja. Kod transplantacije postoji dodatni uslov - neophodni nivo podudarnosti tkiva da bi transplantacija bila uspešna. Uzgred, koliko sam informisan, posle transplantacije se moraju piti imunosupresivni lekovi - doživotno, da bi se sprečilo odbacivanje organa. Kako tačno to menja život tih ljudi, koliko su podložniji infekcijama i slično - ne znam.
vojnicic vojnicic 16:35 12.09.2011

Re: Ima mnogo dilema


Ali KO? Da li najugroženiji, prvi na listi ili neko ko ima para da to plati? U tome je dilema.


Mislim da tog ima u svim sistemima, i da ce toga uvek biti...U kolikoj meri, zavisi...
Kada umrem nece me biti briga ko ce dobiti organ, ali se stvarno nadam da ce otici najugrozenijem, a ne onom ko ima da plati.
Hansel Hansel 07:21 13.09.2011

Re: Ima mnogo dilema

Naravno da ima u mnogim sistemima, i drugog kriminala ima u njima, ali poenta je u regulativi i njenom poštovanju - ako nje nema, vrata su otvorenija svakojakim nepodopštinama.

Inače, želim ti da ipak ne postaneš donator organa, a to znači - da doživiš normalnu starost. A i da bi se bio donator, što reče jedna žena, treba umreti na specijalan način!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana