Gdje god nađes zgodno mjesto ti Teslu zalijepi

Aleksandar T RSS / 08.01.2008. u 23:32

Njujork, Badnje veče, ljeta gospodnjeg 1943...
U sobi hotela Njujorker starac se spremao za počinak. Sam.

O čemu je razmišljao gledajući to veče ka plafonu sobe u kojoj je proveo prethodnih deset godina - niko ne može sa sigurnošću reći.

tesla_old.jpg

Živi kažu, da stari ljudi predosjete dolazak kraja, nepogrešivo, i tada im u misli ulaze slike iz djetinjstva, bezbrižni krajevi iz kojih su pošli ka nekim drugim, često ne baš gostoljubivim predjelima. Obično u tim trenucima kraj postelje bi trebao da bude i neko od onih koje je čovjek volio, koji su ga voljeli i poštovali. U ovom slučaju nije bilo nikog... Dan poslije, na Božić 1943. godine sobarica je zatekla nepomično, beživotno tijelo koje je za ovo malo života pripadalo Nikoli Tesli, naučniku i pronalazaču.
O čemu je Nikola razišljao to veče pred Božić... Da li o djetinjstvu, vodenicima od kukuruznog klipa koje je spretno pravio na potocima oko Smiljana, o tome kako je bilo kad je prvi put čuo grmljavinu kojom je do kraja života bio opsjednut, o komšijama koje su ga posmatrali u čudu šta god bi on rekao ili uradio. Ili je možda čuo daleku ali jasnu huku Nijagarinih vodopada koje je nepovratno ukrotio.
Da li razmišljao o tome zašto je pred smrt i na badnje veče sam... Ne vjerujem. Nije ni trebao.O tome bi, mislim, trebali da razmišljamo mi.


Kada sve ove godine imamo obraza i svijesti da Nidžin zamišljeni lik stavimo na sve gdje je to moguće (...gdje god nađeš zgodno mjesto ti Nidžu zalijepi..), a sve u dokazu naše pameti, trebali bi, logikom, razmišljati zašto smo najvećeg srpskog naučnika ostavili i ostavljali samog.
Izmišljaju se jubileji i drže govori posvećeni Tesli kad god to zatreba. Upakovani u tamna konfekcijska odijela, glumci, izvučeni iz naftalina, patetišu tužnim stihovima i gromkim glasovima, kao da je on umro juče. Ispred njih su u prvim redovima naučni radnici, zamišljeni, sa suzom u oku... A jedina veza i zajedničko sa velikom Teslinom zaostavštinom njegova slika u kabinetima, salama, kancelarijama... Obavezna i što veća. Dok je bilo preživjelih rođaka i komšija koji su se mogli prisjetiti Tesle, dofuravali bi ih pred ekrane pa bi nam oni pričali... ne znam, uvjek je bio drugačiji... uvjek se igrao drugačije, naš Nidžo. I u Hrvatskoj su se evo sjetili Tesle, kažu naš je i gotovo.
A istina je da ih sve i da nas sve zajedno za Teslom boli neka stvar. Kao i za mnogim kojim za života nismo pokazali koliko ćemo ih voljeti - posthumno. Kako ćemo ih godinama poslije veličanstveno sahranjivati. I danas, toliko poštovanja vrijednih sunarodnika otišlo je zauvijek, a da se vijest o tome tek tijesno provukla u buljumenti vijesti o novim projektima polupismenih pjevačica, o svadbama revolveraša i baraba, o novom prebjegu govana u novu partiju na vlasti.
No drugari, istorija će zabilježiti da su nam najveći umirali sami i daleko od nas. Nismo im znali pokazati koliko ih volimo, i sakriti koliko ih ne volimo dok bili su blizu. Neprilagođeni i uvrijeđeni, odlazili su zauvijek i što dalje. Hodali su unatrag nadajući se da će im neko mahnuti i reći da ostanu. I bili su i jesu bolji, oprostili su nam sve, a mi njima za života nikako nismo mogli što su imali sve što većina ovdje nema - talenat, hrabrost, nepredvidivost i vjeru u sebe.
I upravo zato, dok čitate ovaj tekst, najmanje jedan budući Tesla pakuje svojih malo stvari i odlazi odavde zauvijek. Odlazi da kroti tuđe rijeke, pronalazi izume u tuđim laboratorijama, crta tuđe pejzaže, pjeva u tuđim horovima kad od najmanje jednog matorog, sporog i duhom skromnog učitelja to nije mogao raditi ovdje. Dok čitate ovaj tekst najmanje jedan matori, spori i duhom skromni učitelj je srećan što je bolji od njega otišao i što je njegovo neznanje opet ostalo zaštićeno. Kad pročitate ovaj tekst i odete pred ogledalo, u njemu ćete vidjeti najmanje jedno biće koje nije uradilo ama baš ništa da sve ovo ne završi baš tako.

 

Aleksandar Trifunovic, www.6yka.com



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gorio Gorio 00:02 09.01.2008

Bez komentara

Ovome se nema šta dodati niti oduzeti.
Preporuka. Laka vam noć.
AlexDunja AlexDunja 00:07 09.01.2008

razumem

gorko , istinito,
ali na neobican nacin, onako kako treba da bude.

Na krajevima vatre
predmeti koji ne svetle
niti se nečim drugim odlikuju
traju u tuđem vremenu

Ptica koja sama čini jato
iz nje izleće

Uzmite šaku svežeg pepela
ili bilo čega što je prošlo
i videćete da je to još uvek vatra
ili da to može biti
b.m.
nsarski nsarski 00:28 09.01.2008

Tokom istorije

mnoge su zemlje zaboravljale na svoje najbolje.
Dante je umro u izgnanstvu iz Firence (i na njegovom grobu pise "Firenca, majka koja me je malo volela", Spinoza je ekshomuniciran iz Jevrejske zajednice, mnogi ruski pisci su ziveli u egzilu (stvarnom ili unutrasnjem), Dzojs se odrekao svoje vere...
Nas odnos prema Tesli je prilicno nemaran, slazem se, ali to je valjda preslo u manir. Nedavno je bio blog o tuznom stanju zaduzbine Crnjanskog, Cirkovic je pisao o Milankovicu, o legatima vaznih drugih slikara, pisaca, umetnika svih vrsta da ne govorim. Sve su to, rekao bih, znaci vremena i pravi pokazatelj toga sta je nasem vladajucem stalezu u ovom trenu istinski vazno.
Legati i memorijali najboljih medju nama su zapusteni. Ali, zato u Kuci Cveca ruze nikad ne venu. Neko ih zaliva revnosno.
ivana23 ivana23 00:44 09.01.2008

Re: Tokom istorije

nsarski
mnoge su zemlje zaboravljale na svoje najbolje.Dante je umro u izgnanstvu iz Firence (i na njegovom grobu pise "Firenca, majka koja me je malo volela", Spinoza je ekshomuniciran iz Jevrejske zajednice, mnogi ruski pisci su ziveli u egzilu (stvarnom ili unutrasnjem), Dzojs se odrekao svoje vere...Nas odnos prema Tesli je prilicno nemaran, slazem se, ali to je valjda preslo u manir. Nedavno je bio blog o tuznom stanju zaduzbine Crnjanskog, Cirkovic je pisao o Milankovicu, o legatima vaznih drugih slikara, pisaca, umetnika svih vrsta da ne govorim. Sve su to, rekao bih, znaci vremena i pravi pokazatelj toga sta je nasem vladajucem stalezu u ovom trenu istinski vazno. Legati i memorijali najboljih medju nama su zapusteni. Ali, zato u Kuci Cveca ruze nikad ne venu. Neko ih zaliva revnosno.

To je (uglavnom) sve tacno.
Medjutim, sa te daljine se ne vidi da u Kuci cveca nema ruza, da se jedino prasina redovno brise. Kompleks je znatno smanjen podizanjem ruznog zida u vreme SM. Niko nije uradio popis vredne ostavstine - poklona koje je T. dobijao od svetskih drzavnika i licno sumnjam da mnogo toga najvrednijeg nedostaje... zasto i kako, to bi bile samo
insinuacije. Da turista ima, to je tacno i drugi bi od toga napravili biznis, ali mi - jok.
nsarski nsarski 10:05 09.01.2008

Re: Tokom istorije

Medjutim, sa te daljine se ne vidi da u Kuci cveca nema ruza, da se jedino prasina redovno brise. Kompleks je znatno smanjen podizanjem ruznog zida u vreme SM. Niko nije uradio popis vredne ostavstine - poklona koje je T. dobijao od svetskih drzavnika i licno sumnjam da mnogo toga najvrednijeg nedostaje... zasto i kako, to bi bile samo
insinuacije. Da turista ima, to je tacno i drugi bi od toga napravili biznis, ali mi - jok.

Nisam znao za ovo. Hvala na informaciji.
dragoljub dragoljub 00:34 09.01.2008

nije vreme


lepo si reko,ali nije vreme sad da se to pita sad je praznik a posle je kosovo , pa evropa pa ..,ima vremena ......(dali ima?)
Radojicic Radojicic 02:10 09.01.2008

...

"Science is but a perversion of itself unless it has as its ultimate goal the betterment of humanity."

Najbolje je sto se u Americi i dalje uci da je AC pronasao Edison, a radio Markoni. Za Teslu skoro niko nije cuo.
Nauljene i bankare strecnulo da se nece bas nesto obogatiti ako ovaj uspe free wireless energy za sve pa je tako Tesla i zavrsio zadnjih deset godina sam u hotelskoj sobi koja je danas obelezena kako dolikuje coveku.



Nikola Tesla - Master of Lightning by Roberth Uth

Aleksandre hvala za tekst
nsarski nsarski 21:24 10.01.2008

Re: ...

U poslednjem broju Newyorkera ima zanimljiv clanak o ovm hotelu i ovoj sobi pod naslovom Tesla slept here.
Nisam znao, na primer, da Srbija pokusava od dbe sobe u kojima je Tesla bio napravi muzej, na primer. Pohvalno.
Aleksandar T Aleksandar T 21:56 10.01.2008

Re: ...

Sjajno primjeceno nsarski, hvala na ovom komentaru
Radojicic Radojicic 22:01 10.01.2008

Re: ...

Procitao sam clanak iz Njujorkera kada je Aleksandar postavio tekst.
Pojavljuje se Tesla sve vise u medijima, Bowie :))) ga je igrao u Prestizu, dole je Dunjica postavila link Hrvati rade zanimljiv projekat.
Ja sam se usudio da par puta prespavam sa prijateljima u 3327, Con Edison odmah salje veci racun za struju :), al' bar sljastim ko sijalica :)))

Soba izgleda ovako
Spadalo Spadalo 04:44 09.01.2008

Teslin fan

Moj pokojni otac je obožavao Teslu i veoma se zanimao za njegove visokofrekfentne transformatore. Nije voleo kompjutere. Kada sam nabavio prvi, pozovem ga da vidi kako radi. On je gledao neko vreme, a onda me upitao: "A šta on stvarno može da radi?". Ostao sam bez reči. Onda "izguglujem" sve o visokofrekfentnim transformatorima, pa ga opet pozovem da vidi. On opet gleda neko vreme, pa mi kaže: "I ti si zbog ovoga kupio kompjuter! Pa ovo sam sve mogao i ja da ti kažem!" Opet sam ostao bez reči...
networker networker 19:50 09.01.2008

Re: Teslin fan

Spadalo
Moj pokojni otac je obožavao Teslu i veoma se zanimao za njegove visokofrekfentne transformatore. Nije voleo kompjutere. Kada sam nabavio prvi, pozovem ga da vidi kako radi. On je gledao neko vreme, a onda me upitao: "A šta on stvarno može da radi?". Ostao sam bez reči. Onda "izguglujem" sve o visokofrekfentnim transformatorima, pa ga opet pozovem da vidi. On opet gleda neko vreme, pa mi kaže: "I ti si zbog ovoga kupio kompjuter! Pa ovo sam sve mogao i ja da ti kažem!" Opet sam ostao bez reči...
I sta je poenta ove price?

Kroz nekoliko decenija i ti ces voditi slican dijalog sa svojom decom i/ili svojim unucima. Ti ces im pustati hitove iz daleke 2008. sa svog prvog iPoda koji ti je tata kupio kada si maturirao. A tvoj sin/unuk ce ti se smejati, jer je bas pre nedelju dana bio kod hirurga da mu u mozak ugradi najnoviji bionicki gadget, u vidu integrisanog iPoda, mobilnog telefona, GPS prijemnika ... pa je dovoljno da zamisli neki bend i u usima ce vec cuti njihovu muziku. A uzgred ce ti pokazati da vise ne mora da prevrce po mobilnom da bi pozvao svoju devojku - dovoljno je da je zamisli i ona ce njegovu misao dobiti u vidu sms poruke ... Tako reci telepatski. A ti ces reci: "Sta si to imao da kupujes, stanuje preko puta tebe, zar nije lakse da joj zazvonis na vrata?".
jinks jinks 12:45 09.01.2008

Nesto

se ipak malo promenilo ... ne odlaze samo najbolji studenti, odlaze i srednji i losiji.

U jednom od komentara lepo je receno na cijem praznom grobu nikada ne vene cvece ... na grobu onoga koji je ovde uvezao i patentirao i proglasio za sustinu svake politike: uravnilovku. Zato ga izgleda toliko i vole, i traze nekog slicnog da ga zameni.

Uravnilovka nije individualna, ona je bila sistemska ... tu nekolicina dobronamernih ne moze mnogo, ako uopste i postoje.
dunjica dunjica 13:36 09.01.2008

Za sve koje zanima

TESLA - PROJEKT, Bulaja naklade

Iz projekta:
... Referirajući se na brojna umjetnička djela koja su na raznolike načine inspirirana Teslom ili govore o njemu (Mark Twain, Jarmuschov film "Coffee and Cigarettes", knjiga Paul Austera "Moon Palace", neonske instalacije Keitha Sonniera, simbolistički kolaži Paula Laffoleya, glazba Laurie Anderson, glazba i uloge Davida Bowiea, "Superman", "Frankenstein", "Star Wars", kompjutorska igra "Red Alert"... itd, do najnovijeg filma Christophera Nolana "The Prestige", želimo istaknuti inspirativni potencijal Tesle kao kreativnog generatora jednako zanimljivog i umjetnicima i znanstvenicima.

Glavna ideja projekta je pokušati rekonstruirati kreativni proces u umu genija, kroz lanac 16 interaktivnih multimedijskih priča inspiriranih Teslom i njegovim životom, u New Yorku, Colorado Springsu i na drugim lokacijama.
networker networker 20:00 09.01.2008

Nemo propheta in patria

Nema proroka bez casti osim u postojbini svojoj i u domu svome (Jevandjelje po Mateji, 13:57)
jasnaz jasnaz 22:09 09.01.2008

ne.prilagođavanje anđela


Hodali su unatrag nadajući se da će im neko mahnuti i reći da ostanu.
Jeremija Jeremija 22:35 09.01.2008

Važno je da ima struje

Šarlota Mužar, sekretarica g.Kosanovića, ministra Vlade kraljevine Jugoslavije, je pisala o svojim sećanjima na poslednje dane Nikole Tesle. Ta Vlada, preko g.Kosanovića je financijski, a i na svaki drugi način, u tim za nju teškim godinama, pomagala Teslu u starosti. Čini se da je Tesla sam izabrao usamljenički način života, 33.sprat Njujorkera, Brajant park i golubove.To se može zaključiti i iz njegovog načina života kad je bio na vrhuncu, a naročito iz njegovog načina pronalazaštva, rada na patentima, odnosa prema novcu. U Beogradu dugo postoji Teslin muzej, godišnjica njegovog rođenja je prošle godine, čini se, na adekvatan način obeležena i uopšte mislim da on ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nije zaboravljen. Postoji obimna bibliografija radova svetskih naučnika, pisacai publicista o Tesli. Doduše ima i neukusa i kiča, ali tako je to. Važno je da ima struje.
man ray loves me man ray loves me 23:05 09.01.2008

and what if

A mozda Tesli nije bilo stalo? Mozda je to bio njegov izbor, da bude sam? Mozda to nije uopste strasno, umreti sam? Mislim, ako nisi ovca, ako imas svoj mozak, sta ti vise treba? I guess...
stevica pilanić stevica pilanić 23:47 09.01.2008

citat

N Tesla ,'kako povecati ljudsku energiju'
"...Uspostavljanje trajnih mirnih odnosa medju narodima
,najefikasnije bi smanjio silu koja zadrzava ljudsku masu
(E=1/2(mv^2)) i bilo bi najbolje resenje ovog velikog
ljudskog problema.Ali da li ce se ostvariti san o sveopstem
miru? Nadajmo se da hoce.Kada se sav mrak razbije
svetloscu nauke,kada se sve nacije stope u jednu,a
patriotizam se identifikuje sa religijom,kada bude
jedan jezik,jedna zemlja i jedan cilj.Tada ce ovaj san
postati java..."
Kazezoze Kazezoze 21:38 11.01.2008

Tesla - genije i sanjar

"Ne žalim što
su drugi pokrali
moje ideje, ali žalim
što nemaju svoje."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana