Film| Jubileji| Kultura| Umetnost

Četrdeset godina od premijere „Paklene pomorandže”

eli.lacrosse RSS / 18.09.2011. u 14:26

Sa „Paklenom pomorandžom” upoznao me je Zoran Živković. Naravno, posredstvom svog „Zvezdanog ekrana”. Upijao sam svaki kadar te emisije, svaku Živkovićevu reč. Znam da je isto činilo i nekoliko mojih prijatelja.



Od „Zvezdanog ekrana” do gledanja celog filma proteklo je nekoliko godina. Prvi put sam ga pogledao kao srednjoškolac, sa neke očajne VHS kasete. Bio sam potpuno fasciniran. U uzrastu kada je preispitivanje sebe, kada je analiziranje višeslojnosti borbe dobra i zla… na vrhuncu, kada se mnogo čita, kada se uči i otkriva, kada se ulazi u svet „ozbiljnih i zrelih ljudi”, Aleksa smo doživljavali kao tragičnog heroja koji se izborio protiv sistema, ali nije uspeo da pobedi predodređenost, sudbinu, sebe samog, zlo u sebi… Onda sam uspeo da pročitam knjigu u originalu, i da otkrijem da je Bardžisov kraj samo malo drugačiji od Kjubrikovog. I da otkrijem, po ko zna koji put, koliko je Kjubrik veliki.

U međuvremenu sam pronašao (uglavnom na nekakvim podjednako očajnim video kasetama) i filmove „Bari Lindon” i „Doktor Strejndžlav” (Jeste li čuli za prevod „Doktor Čudoljub”?), i pažljivo pogledao „Odiseju u svemiru 2001”.
Kasnije, tokom studija, u Kinoteci sam gledao i rani „Poljubac ubice”.

Ne manje od Kjubrika očaravajuć je bio i Malkom Mekdauel. Nakon „Paklene pomorandže”, Malkomu su opraštani i neki očajni filmovi u kojima se pojavljivao („Kaligula”? Neee, ima mnogo gorih). Opet tokom studija, i opet sa neke izlizane VHS kasete, pogledao sam film zbog kojeg je Kjubrik izabrao baš njega da postane Aleks – „Kad bi…” Lindsija Andersona. Pre nekoliko godina sam ga video i u Kinoteci, a nedavno i na svom kompjuteru. Mislim da se radi o remek-delu. I, iskreno verujem, laskam sebi, da mi je jasno zašto je Kjubrik, govoreći o "Paklenoj pomorandži", rekao: „Da Malkom Mekdauel nije mogao da prihvati ulogu, verovatno ne bih ni snimio taj film”. 

Premijera filma odigrala se 19. decembra 1971. godine. Povodom četrdesetgodišnjice Malkom Mekdauel dao je nekoliko intervjua.

Evo jednog (u kojem otkriva ulogu Lindsija Andersona u nastanku Aleksa kakvog nam je Malkom dao):



A evo i kako je to izgledalo pre nekoliko decenija:



Kako se završavaju ovakvi tekstovi? Verovatno tako što ću reći da ako neko nije gledao „Paklenu pomorandžu” – učini to što pre.

 



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kick68 kick68 15:42 18.09.2011

.

Ne manje od Kjubrika očaravajuć je bio i Malkom Mekdauel.

Sjajna faca za uloge negativaca:)) Kaligula, Pomorandza, narocito If. Od njega mi je gori (bolji?) jedino Entoni Kvin.:)
analiziranje višeslojnosti borbe dobra i zla

Full Metal Jacket
The Shining...
Kubrick rules! Majstor!
loader loader 19:42 18.09.2011

Re: .

Kubrick rules! Majstor!

eli.lacrosse eli.lacrosse 01:04 20.09.2011

Re: .

[…] narocito If.

Evo kadra (i osmeha) iz filma "Kad bi…" ("If…" ) o kojem je Malkomu Mekdauelu govorio Lindsi Anderson pred snimanje "Paklene pomorandže":




EDIT
Sjajna faca za uloge negativaca:))

Ali postoje i izuzeci. U filmu "Time After Time" igra Herberta Džordža Velsa. Pozitivan je lik i krajnje simpatičan. Ja mislim da mu je to dobra uloga, iako se radi samo o lakoj i, istina, zabavnoj komediji.

kick68 kick68 14:29 20.09.2011

Re: .

Pozitivan je lik i krajnje simpatičan.

Ma, nista ja njemu ne verujem:)))
Salim se, nisam gledala film.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:13 20.09.2011

Re: .

eli.lacrosse
... U filmu "Time After Time" igra Herberta Džordža Velsa. Pozitivan je lik i krajnje simpatičan. Ja mislim da mu je to dobra uloga, iako se radi samo o lakoj i, istina, zabavnoj komediji.


Kad pomenu taj film, koji je postao svojevrstan klasik,



primetio sam da se baš ovih dana pišu osvrti na jednu knjigu o HGW, pod nazivom A MAN OF PARTS, By David Lodge.

Ja sam u ovom slučaju provereni deo stada koje se divi velikom Velsu.

(Uzgred, i on je mnogo pisao i - kakve li divote - imao mnogo žena: The stupefyingly prolific H. G. Wells published more than a hundred books and slept with “well over a hundred women in his lifetime", uključujući i meni posebno dragu Rebeku Vest, o kojoj sam pisao blog).
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:55 18.09.2011

Sjajan post +

i da otkrijem da je Bardžisov kraj samo malo drugačiji od Kjubrikovog. I da otkrijem, po ko zna koji put, koliko je Kjubrik veliki.


Samo čekaj, kako malo različit? Kraj filma i kraj originalne knjige se razlikuje suštinski, Kjubrik koji je radio film prema verziji knjige objavljene kod američkog izdavača (u Ex-Yu takođe krnje izdanje, Živkovićev prevod) - nije uvažio dvadeset i prvo poglavlje (iako ga je kompletnog snimao u Engleskoj u kojoj je knjiga objavljena u potpunosti) u kome Aleks "odrasta" - doživljava moralnu tranformaciju, od negativnog destruktivnog nasinika okreće se konstruktivnom, porodici i životnim vrijednostima. Berdžis njime ukazuje (i ističe kao vrijednost prave literature) mogućnost moralne transformacije.

Ima jedan sjajan Berdžisov dodatak knjizi, esej, zaboravio sam kako se zove, u kome on VEOMA žali što su stvari sa filmom ispale tako kako su ispale i što će ta njegova "Mehanička pomorandža" (izraz starih Londonaca)nadživjeti ostale njegove knjige


edit: Uf, o Kjubriku i tome kako je snimao taj film mogao bi jedan blog da se napiše, recimo, taj film je značajan i zbog brutalističke arhitekture bračnog para Alison i Pitera Smitsona - način na koji su pronašli kuću pisca (enterijer i eksterijer nisu iz iste kuće), zgrade u kojoj Aleks obitava - interesantno, nije angažovao agente da traže lokacije već je sistematski kupio i pretražio gomilu arhitektonskih časopisa (Architectural Review - izlazi i danas) tog vremena i na taj način izabrao. U Aleksovom stanu - ima ona sjajna scena (ubrzani kadar) raskalašnog seksa sa dvije djevojke - otkupili su stan na određeni period, potpuno izmjenili enterijer - snimili sve scene, zatim vratili prvobitni enterijer vlasnika stana da bi ponovo sve to ponovili u fazi montaže jer Kjubrik legenda nije bio zadovoljan sa detaljima. Faca!

Sjajna tema
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:22 18.09.2011

Re: Sjajan post +

Samo čekaj, kako malo različit? Kraj filma i kraj originalne knjige se razlikuje suštinski
...
Berdžis njime ukazuje (i ističe kao vrijednost prave literature) mogućnost moralne transformacije.
...
Ima jedan sjajan Berdžisov dodatak knjizi, esej, zaboravio sam kako se zove

Ok, slažem se, razlikuje se suštinski.

Upravo držim u rukama esej koji pominješ, zove se "Novo sisanje Mehaničke pomorandže". Objavljen je pre 21. poglavlja u izdanju "Algoritma" iz 2006. Prvih 20 poglavlja je preveo Živković, 21. – Vladimir Nedeljković.

Bardžis kaže: "… Ova knjiga ima i moralnu pouku, a to je ona vrlo tradicionalna, o fundamentalnoj važnosti moralnog izbora". Ja pitanje moralnog izbora vidim kao ključ. Bardžis daje odgovor, Kjubrik ćuti. Ali čak ni Bardžisov odgovor, u tom 21. poglavlju, mi se ne čini apsolutan. On veruje.
E sad, ovo je samo moje mišljenje o filmu i o romanu koje volim i koje sam više puta gledao i čitao. Verovatno da je u prirodi umetnika da postavi više pitanja nego što da odgovora.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:31 18.09.2011

Re: Sjajan post +

"Novo sisanje Mehaničke pomorandže".


E, hvala, jeste, to je to.

myredneckself myredneckself 16:40 18.09.2011

Re: Sjajan post +

eli.lacrosse
i da otkrijem da je Bardžisov kraj samo malo drugačiji od Kjubrikovog

Bojan
Kraj filma i kraj originalne knjige se razlikuje suštinski...

Priča se da Kjubrik nije ni pročitao poslednje poglavlje kod Bardžisa, kad je snimanje
počelo. U intervjuima je posle tvrdio da nije ni pomišljao na hepiend....
eli.lacrosse
I da otkrijem, po ko zna koji put, koliko je Kjubrik veliki.

...jer bi sve zvučalo, i izgledalo falš.

PS, (tidbits, i opažanje by mrns)
Džabe Kjubriku sva kontemplacija o zlu oko nas i u svima nama, koje samo čeka svoj trenutak da pokulja napolje, i to da li gubimo humanost, ako smo lišeni slobodne volje u izboru između dobra i zla.
Ovakvo ovaploćenje zla, u vidu Malkolmovog pušenja u studiju, danas je neoprostivo, samo se čeka ko će da uradi novi masterpiece o tom zlu. Inače, sve drugo je OK, nakon 40 godina
Btw, da li neko zna čiji je prevod paklena pomorandža, baš me zanima?
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:16 18.09.2011

Re: Sjajan post +

Btw, da li neko zna čiji je prevod paklena pomorandža, baš me zanima?


Odlično pitanje za Dejana Ognjanovića, ja zaista ne znam
mlekac mlekac 19:25 18.09.2011

Re: Sjajan post +

myredneckself

Btw, da li neko zna čiji je prevod paklena pomorandža, baš me zanima?


Ako se ne varam, autori tog prevoda su onaj sjajani bracni par (ne mogu da im se setim imena ) koji su godinama bili glavni prevodioci za filmove...

EDIT:
Slusala sam jednom, negde, objasnjenje da je za takav prevod najzasluziniji izraz "paklena masina"...

Usput, evo vam ovde sta autor kaze o svojoj knjizi...
kaolavanda kaolavanda 19:34 18.09.2011

Re: Sjajan post +

autori tog prevoda su onaj sjajani bracni par

Nada i Kosta Carina?
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:38 18.09.2011

Re: Sjajan post +

Usput, evo vam ovde sta autor kaze o svojoj knjizi...

mlekac mlekac 19:39 18.09.2011

Re: Sjajan post +

kaolavanda
autori tog prevoda su onaj sjajani bracni par

Nada i Kosta Carina?


Ljudi koji su preko trideset godina maestralno prevodili filmove sa engleskog?

Da!

Hvala sto me podseti -
kaolavanda kaolavanda 19:41 18.09.2011

Re: Sjajan post +

Nema na cemu .

Odrastalo se sa njima
eli.lacrosse eli.lacrosse 08:13 19.09.2011

Re: Sjajan post +

Kraj filma i kraj originalne knjige se razlikuje suštinski, Kjubrik koji je radio film prema verziji knjige objavljene kod američkog izdavača…

Pogledaj šta Malkom Mekdauel govori o 21. poglavlju:

pnbb pnbb 17:40 19.09.2011

Re: Sjajan post +

E sad, ovo je samo moje mišljenje o filmu i o romanu koje volim i koje sam više puta gledao i čitao.

vec dugo pratim blog, nekoliko meseci, i nikako da se osmelim da prokomentarisem...
ali kod ovoga ne mogu da ostanem po strani ... zapravo povuklo me ovo o zavrsetku, isto kao i bojana...
usput, svaka cast kjubriku, ali buges je totalni car, i ne samo zbog ove knjige... slicno kao i sidran/nemanja, i ovde je text ono sto izdvaja iz gomile slicnih filmova o nasilju..

usput 2 deo, kad smo vec kod 21 poglavlja, veliki car(burges) nije ni tu konacno zatvorio vrata... verovatno cete se dosetiti na koju recenicu mislim
eli.lacrosse eli.lacrosse 18:10 19.09.2011

Re: Sjajan post +

usput 2 deo, kad smo vec kod 21 poglavlja, veliki car(burges) nije ni tu konacno zatvorio vrata... verovatno cete se dosetiti na koju recenicu mislim


Baš rečenicu… Da probam sa nizom od četiri:

Moj sin, moj sin. Kad budem imao sina objasniću mu sve to, čim bude imao dovoljno godina da shvati. Međutim, znam da neće razumeti ili neće hteti da razume ni delić, i učiniće sve stvari koje sam i ja radio, da, možda će čak ubiti staru frajlu okruženu razmjaukanim mačkama i mačorima, a ja neću biti u stanju da ga stvarno zaustavim. A ni on svog sina, braćo.
pnbb pnbb 18:28 19.09.2011

Re: Sjajan post +

... and remember your litle friend alex the way he really was ..

ovo je sve naravno po oskudnom varljivom secanju, u borbi s onim nemcom, kako se zvase...
ima bar desetak godina kako nisam uzeo knjigu u ruke
eli.lacrosse eli.lacrosse 18:31 19.09.2011

Re: Sjajan post +

... and remember your litle friend alex the way he really was ..


Ali vi, o braćo moja, setite se ponekad malog Aleksa koji vaš beše bio. Amin. I sve to sranje.

To je sam kraj.
pnbb pnbb 19:06 19.09.2011

Re: Sjajan post +

To je sam kraj.

da , bas tako, sam kraj... ali nikad ga nisam procitao na srpskom, tako da ' koji vas bese bio' ne zvuci ni upola tako dobro
Bili Piton Bili Piton 16:30 18.09.2011

Nekim čudom



pre neko veče sam ga obrnuo po ko zna koji put, onako iz čistog gledalačkog zadovoljstva

PS pozdrav za "čika Zorana"
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:41 18.09.2011

Nisam bio tu...

eli.lacrosse
... Sa „Paklenom pomorandžom” upoznao me je Zoran Živković. Naravno, posredstvom svog „Zvezdanog ekrana”. Upijao sam svaki kadar te emisije, svaku Živkovićevu reč. Znam da je isto činilo i nekoliko mojih prijatelja.


Pročitao sam avec plaisir i pokušavam da shvatim.

Međutim, moram reći da sam ja jedan od onih nesrećnika koje film "Paklena pomorandža" nije dotakao. Osećam se kao djak koji nije bio na času. Kasnije, po nešto sam čuo o filmu i o knjizi, ali nikada nisam prišao bliže. Terra raza.

U medjuvremenu, dosta sa saznao o samom Bardžisu. Palo mi je u oči da važi za nekog ko je pisao, i pisao i pisao. Naime, napisao je preko trideset romana, mnogo eseja o jeziku, muzici, Šekspiru i Džojsu, hiljade i hiljade kritika, filmska/TV scenarija, libreta za operu i balet, nekoliko simfonija, novinske članke, nekoliko knjiga za decu, zbirku pesama, i još i dvotomnu autobiografiju...

Divim se ljudima koji mnogo rade. Ja ne bih mogao.

Onda sam otkrio da moja malenkost ima zajedničkog sa Bardžisom to što se on divio Umbertu Eko (Poznata je njegova izjava: “No man should know that much”). Eko jeste sveznalica, bar ga ja tako doživljavam.

Takođe, Bardžisu je smetalo ako neki sposaban pisac malo piše, kao što je slučaj sa E. M. Fosterom, koji je za života napisao samo pet romana (I can’t forgive E. M. Forster for writing only five novels).

Evo još jedne trivijalnosti; Mrzeo je teretane, te smatrao da su oni koji mnogo vežbaju (nadam se da ovo neće videti blogokolega Docsumann) - loši u krevetu. (He had a lifelong hatred for physical fitness and its advocates and exponents. “Keep-fit men”, he once stated, “are no good in bed”).

A u vezi sa "Paklenom narandžom" jednom je rekao: Like an animal, Alex in “A clockwork Orange” has little sense of past or future... “A Clockwork Orange” is a tour-de-foirce in nastiness, an inventive primer in total violence, a savage satire on the distortions of the single and collective minds.
eli.lacrosse eli.lacrosse 20:49 18.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Međutim, moram reći da sam ja jedan od onih nesrećnika koje film "Paklena pomorandža" nije dotakao.

Posle ovoga, moram te pitati da li voliš film "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik". I, još jedan, istog autora – "Prosperove knjige", verziju Šekspirove "Bure"?

Palo mi je u oči da važi za nekog ko je pisao, i pisao i pisao.

Osim "Paklene pomorandže", ja sam samo video "1985". Nažalost, nisam je kupio jer je bila nenormalno skupa (a bilo je džepno izdanje, antikvarno, čak prilično raskupusano). Posle je nigde nisam mogao pronaći (nije da sam se baš mnogo trudio, ali nije ni da nisam).

P. S. E, kad stavim šest negacija u jednu rečenicu… Idem na sedam sledeći put, ako me isprovociraš ("isprovociraš" ).
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:05 18.09.2011

Re: Nisam bio tu...

... "Prosperove knjige", verziju Šekspirove "Bure"?


Dobro je da si mi skrenuo pažnju na film "Prosperove knjige".
Leži mi.

Kreativna provokacija?
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:19 18.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Dobro je da si mi skrenuo pažnju na film "Prosperove knjige".
Leži mi.

Meni se čini da postoji nekakva sličnost… što se izgleda tiče, možda, malo… Ne znam… U svakom slučaju, sva tri su nizovi dobrih slika. A Grinaveja jako volim. Hajde da pomenem još nešto osim filmova – njegovo poigravanje Vermerovim radom, koje se meni vrlo sviđa:





Kreativna provokacija?

Naravno!
mlekac mlekac 00:08 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

eli.lacrosse
Međutim, moram reći da sam ja jedan od onih nesrećnika koje film "Paklena pomorandža" nije dotakao.

Posle ovoga, moram te pitati da li voliš film "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik". I, još jedan, istog autora – "Prosperove knjige", verziju Šekspirove "Bure"?


AbAzavam Prosperove knjige!

Najbolja ekranizacija Sekspira - EVER! (Bar za mene)

Sto se Kuvara, lopova tice - to je Zmuov favorit.
eli.lacrosse eli.lacrosse 07:40 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

AbAzavam Prosperove knjige!

Najbolja ekranizacija Sekspira - EVER! (Bar za mene)


Isto mislimo. A na film me je podsetio Malkom Mekdauel pričajući o Džonu Gilgudu.

+
(za Žmua )
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 09:29 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

eli.lacrosse

Palo mi je u oči da važi za nekog ko je pisao, i pisao i pisao.

Osim "Paklene pomorandže", ja sam samo video "1985". Nažalost, nisam je kupio jer je bila nenormalno skupa (a bilo je džepno izdanje, antikvarno, čak prilično raskupusano). Posle je nigde nisam mogao pronaći (nije da sam se baš mnogo trudio, ali nije ni da nisam).

Meni je najdraza Bardzisova knjiga "Inside Mr. Enderby" o pesniku koji ima inspiraciju samo na svojoj klozetskoj solji. Treba je u lektiru metnuti.

Ima li jos fanova na blogu ?
bocvena bocvena 11:01 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Meni taj Grinevej malo pretenciozan...vizuelno raskošan, provokativan, pametan...i dosadan. I nekako nedorečen. Najviše volim Pillow Book, neki delovi su savršeni, ali kao celina ne funkcionišu.

Ali zato Kjubrik! Abažavam! Kjubrik je moderniji od Grineveja, a stariji 20 godina.

Jedino što mi je onaj film sa bivšim bračnim parom Kruz skroz suvišan.
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:47 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Meni taj Grinevej malo pretenciozan...vizuelno raskošan, provokativan, pametan...i dosadan.

E, baš se ne slažemo kada se radi o Grinaveju. Pretenciozan – da. Ali dosadan, nikako, bar ne meni. "Kuvara…" sam gledao ko-zna-koliko puta, i, iako znam svaki detalj, uživam u filmu kao da ga gledam prvi put. U "Prosperovim knjigama" još više. Onaj dokumentarac o Rembrantovoj "Noćnoj straži" sam, isto tako, gledao baš puno puta, a film "Noćna straža" mi je bio takvo uživanje… "Pillow Book" (je l' beše prevedeno kao "Zapisi sa uzglavlja"?) i "Beba iz Mejkona" su mi skoro isto tako dragi.
nsarski nsarski 18:23 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Međutim, moram reći da sam ja jedan od onih nesrećnika koje film "Paklena pomorandža" nije dotakao. Osećam se kao djak koji nije bio na času. Kasnije, po nešto sam čuo o filmu i o knjizi, ali nikada nisam prišao bliže. Terra raza.

Horatio, Boze zdravlja, ali ti i ja cemo morati da imamo long talk u vezi ovog komentara. Mozda cu te i pridobiti...Film je remek-delo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:06 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Nsarski
... Horatio, Boze zdravlja, ali ti i ja cemo morati da imamo long talk u vezi ovog komentara. Mozda cu te i pridobiti...Film je remek-delo.


Hajde da to stavim ovako:

Priznao sam. Nisam bio tu!

Da li mi je žao?

Pa, rekao bih da nije, jer polazim od toga da sam propustio i mnoge druge stvari, svesno i nesvesno, tako da nemam nameru da skačem sa Bruklinskog mosta.

A kada sam naknadno video ove reči autorove:

Author's dismissal

In 1985, Burgess published the book Flame into Being: The Life and Work of D. H. Lawrence (Heinemann, London), and while discussing Lady Chatterley's Lover in the concluding chapter, he compared that novel's notoriety with A Clockwork Orange: "We all suffer from the popular desire to make the known notorious. The book I am best known for, or only known for, is a novel I am prepared to repudiate: written a quarter of a century ago, a jeu d'esprit knocked off for money in three weeks, it became known as the raw material for a film which seemed to glorify sex and violence. The film made it easy for readers of the book to misunderstand what it was about, and the misunderstanding will pursue me till I die. I should not have written the book because of this danger of misinterpretation, and the same may be said of Lawrence and Lady Chatterley's Lover."(Wikipedia)

još manje mi je žao što me neke stvari nisu dodirnule.

Ja ponekad uviđam da nisam kao - stado.

So far so good.
pnbb pnbb 20:48 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Treba je u lektiru metnuti

koju, ima citava serija knjiga o gosn enderbiju
pnbb pnbb 21:08 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

još manje mi je žao što me neke stvari nisu dodirnule.

Ja ponekad uviđam da nisam kao - stado.


sto bi znacilo da su ovi koje jeste dodirnula - stado?
implicira da nsarskog nazivas kravom? da budemo rodno korektni, bikom?( u boljem slucaju)
st.jepan st.jepan 21:11 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Meni taj Grinevej malo pretenciozan...

Hm, to je otprilike kao da si rekla da ti je barok malo kitnjast.
Grinevejeva "pretecioznost" je produkt svesno odabranog estetskog garda.
Ipak, bez "pretenciozne" muzike Majkla Nojmana, to ne bi bilo ni približno TO.

Edt (za domaćina):
Izgleda, niko nije primetio da te VIP-ovalo.
Evo ja slučajno primetio, pa ti snažno čestitam.
Milan Novković Milan Novković 23:50 19.09.2011

Re: Nisam bio tu...

"The film made it easy for readers of the book to misunderstand what it was about, and the misunderstanding will pursue me till I die. I should not have written the book because of this danger of misinterpretation, ...."

još manje mi je žao što me neke stvari nisu dodirnule.

Ja ponekad uviđam da nisam kao - stado.

Verovatno ti se samo čini, to što uviđaš da nisi kao stado je samo pogrešna interpretacija opasne ravni stadolike egzistencije

Sila, stado i muzika - ne moš da se iskoprcaš nikako, čitao ne čitao.

Možda Burgess nije najbolje ukapirao šta je napisao
bocvena bocvena 02:49 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Hm, to je otprilike kao da si rekla da ti je barok malo kitnjast.

Pa zar nije?
Grinevejeva "pretecioznost" je produkt svesno odabranog estetskog garda.

Tako je. Ne znači da ne kapiram, samo je stvar ukusa.
mlekac mlekac 05:50 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

st.jepan
Meni taj Grinevej malo pretenciozan...

Hm, to je otprilike kao da si rekla da ti je barok malo kitnjast.
Grinevejeva "pretecioznost" je produkt svesno odabranog estetskog garda.
Ipak, bez "pretenciozne" muzike Majkla Nojmana, to ne bi bilo ni približno TO.

Edt (za domaćina):
Izgleda, niko nije primetio da te VIP-ovalo.
Evo ja slučajno primetio, pa ti snažno čestitam.


Ja htedoh da kazem da mi Grinvej lezi bas zbog vizuelnog utiska, al', rekoh, bolje da cutim, ima ovde onih koji su vicniji vizuelnoj umetnosti od mene... Fala Stjepane sto si to mnogo lepse rekao!
mlekac mlekac 05:52 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

bocvena
Hm, to je otprilike kao da si rekla da ti je barok malo kitnjast.

Pa zar nije?
Grinevejeva "pretecioznost" je produkt svesno odabranog estetskog garda.

Tako je. Ne znači da ne kapiram, samo je stvar ukusa.


Pa nije, bocvena, barok je MNOGO kitnjast! (bar meni)

grebostrek.lurker grebostrek.lurker 07:58 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

pnbb
Treba je u lektiru metnuti

koju, ima citava serija knjiga o gosn enderbiju

Prvu, ona mi je najlepsa. Mada mi je i druga legla u nekom trenutku.
Cetvrtu nisam nikad procitao do kraja.

da ne bude suvoparno, evo ilustracije:
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:05 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Reč stado upotrebio sam kao (dobronamernu) metaforu za – mnoge.

Tvoje uporedjenje
Pnbb
... nazivas kravom? da budemo rodno korektni, bikom?( u boljem slucaju)

je, u najmanju ruku - nečasno.
eli.lacrosse eli.lacrosse 09:52 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

st.jepan
Edt (za domaćina):
Izgleda, niko nije primetio da te VIP-ovalo.
Evo ja slučajno primetio, pa ti snažno čestitam.

E, hvala (i ovde).
Milan Novković Milan Novković 10:05 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Reč stado upotrebio sam kao (dobronamernu) metaforu za – mnoge.

Vladimire, ne možeš bez stada, vidiš kako si emotivno reagovao na Pnbbovu "provokacijicu"

Čitam juče o korekciji one stare "Lepota je u oku posmatrača" u "Lepota je u oku posmatrača i njegovih poznanika". Evo zašto, kroz eksperimenat:

Pokazali fotke mnogih žena odabranoj, velikoj grupi muškaraca i zamolili muškarce da ocene koliko su žene atraktivne.

Pošto je bilo mnogo fotki pojedinci nisu mogli da popamte kakve su ocene gde napisali pa se fotke ponovo prikažu sve sa prosečnim ocenama. Samo:

- Slagali su ih istraživači - nisu uz fotke stavili prave prosečne ocene, nego su ocene generisali nasumice, random number generatorom.

- Nove ocene od strane muškaraca su bile pomerene ka tim prethodnim "rezultatima".

Pomislio bi neko da se mišljenje muškaraca pomerilo zato što nisu hteli da ispadnu "glupi" u društvu tako što nemaju smisla za atraktivno.

Ali nije tako, fMRI snimci (najbolji detektor laži) su pokazali da su muškarci iskreni, u ovoj drugoj rundi ocenjivanja su iskreno mislili ono što su napisali.

Dakle, ne možemo bez stada - ono nam je sidro, izvor inspiracije, energije, snage, rezonator, ogromo pojačalo i zvučnici, dodaj koje hoćeš atribute
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:48 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Milan Novković
... Dakle, ne možemo bez stada - ono nam je sidro, izvor inspiracije, energije, snage, rezonator, ogromo pojačalo i zvučnici, dodaj koje hoćeš atribute

Ma, Milane, slažem se ja sa tobom, ali ne bih voleo da se shvati da sam ja stado upotrebio u nekom pežorativnom smislu. Ne.

Ja znam za ono "kud svi Turci tu i mali Mujo", ali poneki put, svesno ili nesvesno, vidim da sam ja ostao po strani, kao da nisam prisutan i ne delim mišljenje većine. Da se razumemo, ja sam daleko od toga da to većinsko mišljenje osporavam, da mislim da ti mnogi nisu u pravu, već se jednostavno u datom trenutku ili vremenu ne osetim jednim od njih (zato sam rekao: kao da nisam bio na času), čak i onda kada mi lično to pomalo smeta, kada jedan deo mene potajno žali zbog toga.

Sećam se da su se svojevremeno svi moji drugari oduševljavli - džezom, a ja sam ostajao dosta hladan prema - džezu. Moj drugar Dušan skoro nije verovao da može neko postojati a da ne voli džez. Medjutim, voleći muziku, ja sam shvatao da su mnogi itekako u pravu što se pale na džez.

Elem, meni je bilo blisko ono što je BB kazao nedavno kod Gordanac, kada se od strane nekih komentatora do nebesa uzdizalo sećanje na ELVIS THE KING-a:

"Patim od boljke da mi se retko dopadaju opšteprihvaćeni idoli. Iako mogu da vidim/čujem i priznam njihov kvalitet nešto mi ne da da uživam u njemu. Elvis je jedan od ti' (drugi je Sinatra). Interesantno je da ta antipatija redovno prethodi mom saznanju da su u suštini (kao persone) đubrad". (podvlačenje prve rečenice je moje).

Za mene ne važi ovaj završni deo izjave u konkretnom slučaju kod "Paklene pomorandže", jer ja koji sam bio nedotaknut njenim planetarno prihvaćenim fenomenom, imao sam pozitivistički pristup prema književniku Antoniju Bardžisu, te dosta znam o njemu.

Možda sam ja reč "stado" shvatio u biblijskom smislu, he, he, he.

A ono što mi je zasmetalo kod blogokolege PNBB jeste to što on nije opalio po meni DIREKTNO, nego je izvukao krivi zaključak iz mog pisanja - o Nsarskom. To mi se učinilo poganom provokacijom, nikako provokacijicom, pa sam zato to nazvao nečasnim.

Neću više da se "branim", jer su Francuzi u pravu kada tvrde da onaj ko se mnogo brani istovremeno optužuje samog sebe.


P. S.

Srdačne čestitke Eliju, za VIP status.
Baš me je obradovalo, jer će znatno biti pojačana "umetnička" dimenzija ovog B92 blogovanja.

zoja444 zoja444 11:05 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Sećam se da su se svojevremeno svi moji drugari oduševljavli - džezom, a ja sam ostajao dosta hladan prema - džezu. Moj drugar Dušan skoro nije verovao da može neko postojati a da ne voli džez. Medjutim, voleći muziku, ja sam shvatao da su mnogi itekako u pravu što se pale na džez.


po istrazivanjima, 1% ukupne svetske populacije voli i slusa jazz.
Milan Novković Milan Novković 12:13 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Da se razumemo, ja sam daleko od toga da to većinsko mišljenje osporavam

Ja nisam toliko mislio na mišljenje, svesnu metnalnu aktivnost.

Iz jedne perspektive (naglašavam ovo "jedne" i izvinjavam se autoru, ne pokušavam ništa da banalizujem nego mi je interesantna i ova perspektiva):

- Grupa nam daje novu moć

- Strast za upražnjavanjem sile imamo još od vremena od kad smo toljagom zarađivali za "lebac"

- Muzika nas navije

Ja mislim da velikom broju ljudi što su odgledali film i kojima se film sviđa prepoznati ove "crtice" kod sebe nije preveliki problem.

EDIT: Pre neki dan se požalim blogerima da nisam odgledao "Srpski Filim". Kažu nemoj gledati. I znam da su blogeri prepametni pa je prvo što mi pada na pamet ta opasnost da nešto ne prepoznam kod sebe.

I neću gledati do daljnjeg, to čeprkanje po sebi je ponekad, stvarno, težak i nepotreban "fizički" rad. U SWOT prostoru dominiraju slabosti i opasnosti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:44 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Milan Novkovic
... Možda Burgess nije najbolje ukapirao šta je napisao


Ovo je dobra opaska.

Događa se umetnicima da po neki put naprave delo čijeg značaja i nisu svesni, pa drugi to bolje vide i shvate.
kick68 kick68 15:06 20.09.2011

Re: Nisam bio tu... Greenaway

Ja sam insert iz Prosperovih knjiga vec kacila na blogu o Hamletu, sto ne znaci da obozavam reditelja:) Kuvar i Prosperove knjige jesu maestralno uradjeni filmovi i ja sam opcinjena njima osetila potrebu da pogledam jos nesto od istog autora. Bebu iz Makona nisam odgledala do kraja, nisam imala stomak za to, a na pola filma mi se ucinilo da covek ima za cilj da onakvim scenama samo izmaltretira gledaoca a ne da nesto i poruci. A sto se tice Pillow book, mogu samo da se slozim sa Bocvenom:
neki delovi su savršeni, ali kao celina ne funkcionišu

Ne znači da ne kapiram, samo je stvar ukusa

Tako je, vizuelna raskosnost mu je cesto sama po sebi cilj. To je ono sto meni smeta. Covek je bio slikar, valjda, pa smo svedoci njegovih pokusaja (doduse, cesto veoma uspelih) da se izrazi kroz film.
docsumann docsumann 15:20 20.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Mrzeo je teretane, te smatrao da su oni koji mnogo vežbaju (nadam se da ovo neće videti blogokolega Docsumann) - loši u krevetu


da, da, a avijatičari imaju problema sa čitanjem naglas

mislem, ti pisci kad ga odvale, pomisliš da je talenat za pisanje ustvari posljedica žešćih mentalnih problema.

E, i par riječi o Kjubriku ... Pomorandža i Odiseja su mi dva ponajbolja SF filma koja sam gledao ( uz Bladeruner i još pokoji ...), a opet toliko različita tematski, u odnosu na mjesto dešavanja radnje, ideju, rukopis, da je prosto nevjerovatno da ih potpisuje isti autor ( suvi genije).

edit : Zvezdani ekran

ima nešto u tim naočarima


st.jepan st.jepan 15:24 20.09.2011

Re: Nisam bio tu... Greenaway

covek ima za cilj da onakvim scenama samo izmaltretira gledaoca a ne da nesto i poruci

Ovim povodom, par starih srpskih poslovica:

Najbolji gledalac je izmaltretirani gledalac.

Gledaocu/čitaocu se u pamet ne gleda.

Kad hoću da nešto poručim, pošaljem telegram/poklisara/SMS/služinće s pisamcetom...



P.S. Šala, šala, nemoj što zamjerit'.

P.P.S. Podvlačim, bez Nojmanove muzike, ma ni prineti!
kick68 kick68 15:41 20.09.2011

Re: Nisam bio tu... Greenaway

Najbolji gledalac je izmaltretirani gledalac.

Gledaocu/čitaocu se u pamet ne gleda.

Kad hoću da nešto poručim, pošaljem telegram/poklisara/SMS/služinće s pisamcetom...



P.S. Šala, šala, nemoj što zamjerit'.

Ih, pa humor je pojas za plivanje rekom života:)
pnbb pnbb 22:18 22.09.2011

Re: Nisam bio tu...

to što on nije opalio po meni DIREKTNO, nego je izvukao krivi zaključak iz mog pisanja - o Nsarskom. To mi se učinilo poganom provokacijom,

u jebote pa ovo ko iz radovana, jel tako...
nije mi zbog mene, nego mi zbog druga

ne bih isao toliko duboko u analizu mene...
samo mi malo ono '...Ja ponekad uviđam da nisam kao - stado. ..' (jebiga sta da radim kada sam ovakav izuzetan) ... malo mi dodje smesno, razumes?

eli.lacrosse eli.lacrosse 10:57 24.09.2011

Re: Nisam bio tu...

Srdačne čestitke Eliju, za VIP status.
Baš me je obradovalo, jer će znatno biti pojačana "umetnička" dimenzija ovog B92 blogovanja.

Hvala!
fantomatsicna fantomatsicna 00:45 19.09.2011

Nezamislivo

Da nekog ovaj film ne dotakne.Treba ga gledati u pravo vreme na pravom mestu.Moj brat i ja smo ga gledali nebrojeno puta
Hansel Hansel 11:11 19.09.2011

Re: Nezamislivo

Jedna zanimljivost, ako nisam nešto pomešao - postoje dve zvanične varijante filma - jedna u koloru, druga crno-bela. Ili, beše, postoji samo c/b varijanta?! Molim poznavaoce da ovo razreše!
eli.lacrosse eli.lacrosse 18:20 19.09.2011

Re: Nezamislivo

Molim poznavaoce da ovo razreše!

Nisam baš neki poznavalac, ali mi se čini da je u Beogradu, u Kinoteci, dugo postojala samo c/b verzija (nadam se da će se javiti neki pravi poznavalac, da ovo razreši ).

Film je, naravno, u boji. Nedostajalo bi mu boje da je nema.

Inače, kada već pominjemo to, c/b i boju, "Kad bi…" ("if…" ) je delimično c/b, delimično u boji. A razlog za to je tehničke prirode – nedostatak svetla na pojedinim lokacijama na kojima se snimalo.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:53 20.09.2011

Re: Nezamislivo

eli.lacrosse
Molim poznavaoce da ovo razreše!

Nisam baš neki poznavalac, ali mi se čini da je u Beogradu, u Kinoteci, dugo postojala samo c/b verzija (nadam se da će se javiti neki pravi poznavalac, da ovo razreši ).

Film je, naravno, u boji. Nedostajalo bi mu boje da je nema.

Inače, kada već pominjemo to, c/b i boju, "Kad bi…" ("if…" ) je delimično c/b, delimično u boji. A razlog za to je tehničke prirode – nedostatak svetla na pojedinim lokacijama na kojima se snimalo.



Hm, ako se ne varam postoje 2 verzije, kraca koja je pustana kao zvanicna, i duza koju su pojedine tv pustale tek nakon 30-40 godina od nastanka filma.
I, vidim niko nije pominjao da je film do nedavno (e sad ne znam tacno valjda do pre nekoliko godina..) film bio zabranjen za prikazivanje u Britaniji.

Inace, volim Kjubrika, a knjigu nisam citala (mada imam nameru).
Hansel Hansel 13:35 20.09.2011

Re: Nezamislivo

Podaci sa IMDB-a:

Technical Specs
Runtime: 136 min
Sound Mix: Dolby Digital (re-issue) | Mono
Color: Black and White | Color (Warnercolor) (uncredited)
Aspect Ratio: 1.37 : 1
aleksanadar aleksanadar 22:51 20.09.2011

irrational, brutal, weak, silly



Пре свега осталог, рећи ћу да је Кјубрик један од оних филмских редитеља које волим и поштујем.





Највише сам везан за филм "Бери Линдон". Гледао сам га више пута.

Волим, наравно, и "Одисеју". Такође сам је више пута гледао. Класик. (Мада, имам неке недоумице... )

"Паклену поморанџу" сам гледао пре, можда, двадесетак година и то у Народној библиотеци, са братом. (Тада је Народна библиотека приказивала поједина антологијска остварења једног дана у недељи.)

Филм је оставио мучан утисак на мене, а и навео ме да поставим нека питања на која, тада, нисам налазио одговор.

(Искрено, нисам знао да је филм снимљен по роману, па према томе ни ко је аутор романа, нити да је књига преведена.)

Најзад, још један сјајан филм: "Исијавање", као некаква "допуна" "Поморанџе". Погледао сам га тек пре неку годину.

Ове Кјубрикове речи као да све говоре:

Man isn't a noble savage, he's an ignoble savage. He is irrational, brutal, weak, silly, unable to be objective about anything where his own interests are involved—that about sums it up. I'm interested in the brutal and violent nature of man because it's a true picture of him.



P.S.
Сетих се да сам гледао још и филм "Др Чудољуб". Но, то је нека друга прича.





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana