Planeta| Politika

Plava stolica

Bojan Budimac RSS / 20.09.2011. u 12:59

BlueChair.14092.jpgDanas počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tokom koje će pitanje palestinske državnosti verovatno zaseniti sva ostala. Reći za diplomatiju ili "diplomatiju" koja je prethodila da je bila u turbo fazi je popriličan eufemizam.

Svojevremena najava Abasa & comp. [Mahmud Abas, poznat i kao Abu Mazen je predsednik tzv. Palestinske uprave (PU u daljem tekstu), kome je mandat istekao pre dobre dve i po godine] da će u Ujedinjenim nacijama zatražiti priznavanje Palestinske države je, blago rečeno, unela paniku kako u izraelsku tako i američku diplomatiju. Obe su krenule u ofanzivu na dva fronta, prvi je pokušaj da odvrate Abu Mazena od tog nauma, a drugi pritisak na članice UN-a da ne podrže taj korak.

Borba na prvom frontu nije uspela. Uprkos izraelskim pretnjama da će ovaj "unilateralni" potez zbrisati Oslo, kao da isti nije mrtav da mrtviji ne može biti, te da će zaustaviti (nepostojeći) "mirovni proces" Abas, aka Abu Mazen, je ostao pri svom. Što se tiče "unilateralnosti" zaista treba imati đon umesto obraza pa je pominjati. Kao prvo ni proglašenje izraelske države nije bilo "multilateralno" niti su vekovni stanovnici teritorije (indigenous people) pitani o tome, ali bez potrebe da se vraćamo toliko u prošlost dovoljno je pogledati vrlo unilateralnu ekspanziju nelegalnih kolonijalnih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

Američke pretnje su dovodile do komičnih situacija. Predizborna je godina, skoro svaki izabranik američkog naroda mora pokazati bezrezervnu lojalnost AIPAC-u (The American Israel Public Affairs Committee), te je neko pametan (da ne kažem zilot) u kongresu predložio prestanak finansiranja PU (oko 600 miliona $ godišnje) na šta je izraelska vlada (panično) reagovalia sa "nemojte to raditi ako boga znate!"

[digresija] Ovde moram zamoliti za jasnu distinkciju, ono što se naziva izraelski lobi u Americi, a otelovljeno je u organizaciji AIPAC ne zastupa obavezno i u svakom slučaju interese države Izrael. Pojednostavljeno bi se moglo reći da zastupa interese Likud parije iliti desničara, ali i to je, kao što rekoh, pojednostavljenje, nekad ne predstavlja ni njihove. Možda je još važnije da se naglasi da AIPAC ne predstavlja političke poglede većine američkih Jevreja. [/digresija]

Do petka 16. septembra (game) plan palestinskih vlasti je bio potpuna nepoznanica. Naime, postoje dva načina (i tri putića) do stolice u Ujedinjenima nacijama. Prvi i najjasniji način (i put) je kroz Savet bezbednosti. Pod uslovom da dve trećine članica SB glasa za, a bez veta jedne od pet stalnih članica, država koja aplicira postaje punopravni član UN-a. S obzirom na mogućnost (unapred najavljenog) američkog veta taj način(i put) se može učiniti kao inicijativa unapred osuđena na neuspeh.

Eeee sad, pošto je Abas svojim govorom u petak delimično (naglasak na delimično) otkrio karte i rekao da zahtev glede državnosti i punopravnog članstva ide pred SB UN-a, a s obzirom da američki veto vodi SAD direktno u slabljenje već katastrofalno oslabljenog (skoro pa nepostojećeg) uticaja na Bliskom istoku -- videti ultimatum Saudijske Arabije u vidu članka Turkija Al-Fejsala u Njujork tajmsu -- pitanje je da li će veto biti upotrebljen. Opcija koja ostaje SAD na rapolaganju je da razvuku proces u Savetu bezbednosti u nedogled ili barem toliko da onemoguće PA u vreme ovog fokusiranja Generalne skupštine na to pitanje da se obrate njoj. Što nas dovodi do drugog načina (i puta) t.j. kroz Generalnu skupštinu.

Ovo u suštini bezubo telo, sve i da glasa jednoglasno (a neće), ne može da apgrejduje već postojeći posmatrački status PLO-a (palestinske oslobodilačke organizacije) u punopravno članstvo Palestine, ali može u status posmatrača, odnosno člana bez prava glasa (kliše koj se vika Vatican option u stranoj štampi). Ako se za parametar uzmu glasanja prethodnih desetak godina na Generalnoj skupštini glede rezolucije 242, kojom se Izrael poziva da je (is)poštuje i prekine okupaciju teritorija zauzetih 1967. onda se čini da za PU neće biti problem da dobije dvotrećinsku većinu. Kad sam poslednji put pogledao 129 zemalja je unapred najavilo podršku inicijativi.

[digresija] glede pomenutog glasanja o rezoluciji 242 "međunarodna zajednica" se cepa već desetak godina na sličan način -- protiv glasaju: Izrael, SAD, Maršalska ostrva, Mauru, Tuvalu, Palau (i od nedavno) Australija, "ostatka sveta" glasa za uz desetak uzdržanih [/digresija]

Ta (Vatikanska) opcija bi Palestini/palestinskim vlastima omogućila pristupe nekim međunarodnim agencijama i institucijama, koje sada nema. Najbitniji bi bio pristup Međunarodnom krivičnom sudu, što najviše žulja Izrael (žulja je neopevani eufemizam -- shitless scared je izraz koji upotrebljavaju slobodniji komentatori). Netenjahu se ne trudi da (ionako bi trud bio uzaludan) da sakrije tu činjenicu i pristao bi na bilo kakav status PU/Palestine uz uslov da nemaju pristup međunarodnim sudovima. Na toj liniji su pravljena neka evropska diplomatska mrtvorođenčad.

Treći put(ić) je kombinacija ova dva načina. Tanjug kaže da je zamenik ministra informacija PU, Nabil Šat, nagovestio upravo taj put (ako SB odloži diskusiju o zahtevu, onda će se PU mozda obratiti Generalnoj skupstini UN da Palestina postane država posmatrač). U svakom slučaju precizan plan Palestinske uprave nije poznat i ta činjenica dodaje nešto malo suspensa u celu ovu ujudurmu.

Palestinska Juhahaha

Međutim, nije ni potrebno znati taj plan da bi se znalo šta se neće desiti čak ako on (plan) uspe 100%. Pre svega izraelska okupacija Zapadne obale i blokada Gaze neće biti okončane. Država Palestina neće imati kontrolu svojih granica, šta više neće imati ni kontrolu sopstvene teritorije, osim enklavica koje kontroliše sada (pod supervizijom izraelskih okupacionih snaga). Krađa palestinske zemlje i ekspanzija kolonijalnih naselja takođe neće biti zaustavljena. Ako ta država preuzme obaveze koje je PLO preuzeo Osloom pre 18 godina onda neće imati prava da direktno sklapa ugovore sa drugim državama. Drugim rečima za Palestince na Zapadnoj obali stolica u UN neće značiti nikakav boljitak, da ne govorim o Palestincima u Gazi -- u svom dugom govoru u petak Abu Mazen nije ni rečju pomenuo Gazu.

Ako ne donosi poboljšanje da li to obavezno znači status quo? Ne baš, mnogi Palestinci se plaše da bi to značilo pogoršanje, naročito za status onih etnički očišćenih kako 1947/8. tako 1967. Da taj strah ima osnova, pokazuje izjava ambasadora PU u Libanu, koji kaže da izbeglice neće biti državljani (te buduće/eventualne) palestinske države. To se ne odnosi samo na palestinske izbeglice u Libanu, Siriji, Jordanu i Egiptu (+ 132 države gde ih ima) nego i na ljude (izbeglice) koji žive u izbegličkim kampovima unutar (palestinske) države.

S obzirom na kvislinšku prirodu PU pod Abasom & comp, na činjenicu da ista nema legitimitet ni unutar Palestine (kamoli među dijasporom), na fakat da se pitanje okupacije ne rešava, a ni pitanje izbeglica i njihovog prava na povratak ova inicijativa više liči na drmanje vagona ne bi li se stekao utisak putovanja. (ko ne zna vic neka klikne ovde, vic je na kraju kratkog teksta)

[digresija] ta kvislinška priroda je u punoj svetlosi prikazana u tzv. Palestinskim papirima, iscuru poredivim sa vikiliksovim Keblgejtom, ali s obzirom da se skandal poklopio sa Arapskim prolećem, PU je uredno iskontrolisala štetu na međunarodnom planu i.e. to je prošlo uglavnom ispod radarskog snopa šire publike [/digresija]

Problem je da postoji opasnost da se od silnog drmusanja vagoni prevrnu. Abas & comp. su toga apsolutno svesni pa naručuju, a Izrael odobrava i prodaje novu opremu za suzbijanje demonstracija. Uostalom, zajednička bezbednost je u pitanju, mislim bezbednost članova PU i Izraelaca.

Kako se odrediti?

Ne znam. Od početka prema celoj ovoj stvari imam vrlo ambivalentan stav. No, krajnje je nebitno šta ja o tome mislim, bitno je kako će belosvetski šljam koji se danas skuplja u Njujorku hendlovati ovo pitanje. Srbija bi jednostavno morala da bude uz Palestince. To je pitanje moralnosti, rekao bih Beogradu bliske kategorije kada vojuje oko Kosova, piše Boško Jakšić u Politici. Da, saglasan sam da to jeste pitanje moralnosti, samo je još veće pitanje da li se podrškom nadasve korumpiranoj, kvislinškoj Palestinskoj upravi daje podrška Palestincima ili je to ogromna medveđa usluga.

*************************************

Beleška na margini

Mi smo narod koji se zaljubio u stolice, tako se završava pesmica koju je snimila grupa mladih palestinskih aktivista sprdajući se sa Abasovom inicijativom. Ispod klipa je prevod stihova pesme na engleski.

Blue Chair الكرسي الأزرق

This is the story of a magical blue chair… A blue chair that will
travel, soar and fly!
It comes in dark blue…and in white, Palestine, is drawn (2X)

This chair…is not just any chair (2X)
This chair is an extraordinary and magical kind!

This blue chair…can rise high
This blue chair…can achieve
It can a bring us a state
This chair is one magical blue chair!

This is the story of a magical blue chair…a blue chair that will
travel, soar and fly
It comes in dark blue…and in white, Palestine, is drawn
This Chair…is not just any Chair (2X)
This chair is an extraordinary and magical kind!

This blue chair… a chair for our refugees
This blue chair…will give us our “Right of Return”
This chair…will give us back Jerusalem and Palestine

This is the story of a magical blue chair…a blue chair that will
travel, soar and fly
It comes in dark blue…and in white, Palestine, is drawn
This Chair…is not just any Chair (2X)
This chair…is of an extraordinary kind

We’ve got our blue chair…with its own number too
An enemy to the settlements it serves

We are the Palestinians…with our magically dangerous blue chair
We are people…not like any other people
We are people… who have fallen in love with chairs!





Atačmenti



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:01 20.09.2011

znam

da je mnogima bitno ali ovo oko "drzava" je... zaludjivanje
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:18 20.09.2011

Re: znam

antioksidant
da je mnogima bitno ali ovo oko "drzava" je... zaludjivanje

Nekonstruktivan komentar.

Ali, po tom pogledu, da li su pravu Izraelci, ili Palestinci?
Ili, još bolje, ko manje greši?
antioksidant antioksidant 15:27 20.09.2011

Re: znam

Nekonstruktivan komentar.

cool
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:37 20.09.2011

Re: znam

antioksidant
Nekonstruktivan komentar.


cool

Utopijski?
cult cult 13:07 20.09.2011

Svim

uz Palestinu.
buba_truba buba_truba 14:42 20.09.2011

Re: Svim

cult
uz Palestinu.

Isto.
myredneckself myredneckself 15:07 20.09.2011

Samo da se podsetimo

Bojan Budimac
Možda je još važnije da se naglasi da AIPAC ne predstavlja političke poglede većine američkih Jevreja. [/digresija]

nepoćudnih Jevreja - Noam Čomski, (kome su zabranili prošle godine u maju pristup Zap. obali kad je hteo da održi predavanje na univerzitetu), prof. Ričard Falk, pa onaj južnoafrički sudija Ričard Gladstone, ustvari svi oni američki, i drugi Jevreji koji kritikuju okupaciju
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:12 20.09.2011

Re: Samo da se podsetimo

Bojan Budimac
Možda je još važnije da se naglasi da AIPAC ne predstavlja političke poglede većine američkih Jevreja.

Ma vojne stvari u esenciji.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:29 20.09.2011

Re: Samo da se podsetimo

nepoćudnih Jevreja

Ne, uopšte nisam mislio na "disidente". AIPAC zastupa interese Likuda i desničarske političke opcije. Američki Jevreji su, to je bar poznato, velikom većinom liberalni, 87% podržava rešenje koje podrazumeva dve države. Upravo u tome leži paradoks AIPAC-ovog uticaja na američke političare.
Atomski mrav Atomski mrav 16:43 20.09.2011

Re: Samo da se podsetimo

Ali onih preostalih 13% imaju najviše novca?
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:43 20.09.2011

Re: Samo da se podsetimo

Izrael

I drzava za Palestince.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:03 20.09.2011

Izrael



Zašto?

Kome ovo nije dovoljno,
Srbija bi jednostavno morala da bude uz Palestince. To je pitanje moralnosti, rekao bih Beogradu bliske kategorije kada vojuje oko Kosova, piše Boško Jakšić u Politici.

ne vredi mu objašnjavati.
Sepulturero Sepulturero 19:56 20.09.2011

Re: Izrael

srdjazlopogledja


Zašto?

Kome ovo nije dovoljno,
Srbija bi jednostavno morala da bude uz Palestince. To je pitanje moralnosti, rekao bih Beogradu bliske kategorije kada vojuje oko Kosova, piše Boško Jakšić u Politici.

ne vredi mu objašnjavati.


Јесте питање моралности али да ли се то слаже са реалполитик? Хамас је против па би и сви прави пријатељи Палестине требало да буду такође.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:11 20.09.2011

Re: Izrael

Јесте питање моралности али да ли се то слаже са реалполитик? Хамас је против па би и сви прави пријатељи Палестине требало да буду такође.

Viš' kako se interesantno složile karte, pa su Izrael, SAD i Hamas na istoj strani
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:15 20.09.2011

Re: Izrael

реалполитик

A овај тип је против независности Косова, или за?

Izrael, SAD i Hamas

same money flow?
dali76 dali76 17:06 20.09.2011

Perry in NY

JOS jedan tex. guverner koji komunicira sa bogom ddanas je odrzao govor sa jeverjskim lobistima u NY.
tacno je da su Americki Jeverji tradicionalno opredeljeni prema Demokratama,mada rezulatati vanrednih izbora u quinsi ,NY, govore o novom pravcu, Rick se bas trudi da zadovolji financijsko jak lobi, Ako Amerima niej bilo dosta jednog Bush/a, evo novog,jos perfidnijeg.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:48 20.09.2011

Re: Perry in NY

dali76
JOS jedan tex. guverner koji komunicira sa bogom ddanas je odrzao govor sa jeverjskim lobistima u NY.
tacno je da su Americki Jeverji tradicionalno opredeljeni prema Demokratama,mada rezulatati vanrednih izbora u quinsi ,NY, govore o novom pravcu, Rick se bas trudi da zadovolji financijsko jak lobi,

Uz svu demonizaciju Obmane da je "too tough on Israel" ne čudim se. No, realno gledano Jevrejski glasači čine 3% američkog biračkog tela i mogu biti "tipping point" samo u Floridi i NY, nije malo, ali nije ni "decisive." Ono što je opasno glede AIPAC-a, pored finansijske snage, je protivprirodni blud sa cionističkim hrišćanima, a oni su opasna glasačka mašina (koliko su njihovi svetonazori kompatibilni sa dobrobitima Izraela i Jevreja mislim da ne vredi elaborirati).
Ako Amerima niej bilo dosta jednog Bush/a, evo novog,jos perfidnijeg.

Pa što se "ostatka sveta" tiče, osim šuplje slatkorečivosti nije bilo uopšte razlike između Buša 2 i Obame. Drugi je prokockao ogromne kredite u vidu nada koje mu je Bliski istok i muslimanski svet dao za tu retoriku. Čisto sumnjam da će se ovde neko uzbuđivati oko toga ko će biti sledeći stanovnik Bele kuće.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:15 20.09.2011

Re: Perry in NY

Drugi je prokockao ogromne kredite u vidu nada koje mu je Bliski istok i muslimanski svet dao za tu retoriku.

To, da li je u pitanju samo "nada", ne bih se u potpunosti složio, a sa druge strane, predsednik SAD nije predsednik "muslimanskog sveta", pa ne znam zašto bi se više ili uopšte brinuo oko toga šta oni misle, ili čemu se "nadaju", i odnosu na sopstveno stanovništvo i privredu.
princi princi 00:05 21.09.2011

Re: Perry in NY

Pa što se "ostatka sveta" tiče, osim šuplje slatkorečivosti nije bilo uopšte razlike između Buša 2 i Obame. Drugi je prokockao ogromne kredite u vidu nada koje mu je Bliski istok i muslimanski svet dao za tu retoriku. Čisto sumnjam da će se ovde neko uzbuđivati oko toga ko će biti sledeći stanovnik Bele kuće.

Treba biti realan, ni manevarski prostor mu nije bio preveliki i to je svakog dana sve jasnije. Jednostavno, čitav američki politički sistem je projektovan tako da konstantno bude u blokadi i pravi što manje problema velikom biznisu.

Što se tiče Perry-ja, paradoksalno, u svoj svojoj čudovišnosti on, kao ex-demokrata, još i pokazuje neke znake ljudskosti (makar i samo zbog toga da bi dobio hispano-američke glasove). U trenutnom tea party ludilu koje, po svemu sudeći, vlada trenutno belom Amerikom, upravo te iskrice ljudskosti će ga stajati političkog života. Sva je prilika da će sledeći američki predsednik biti još veća dijabola od Perry-ja. Na svu sreću, blokada iz mog prvog paragrafa će limitirati štetu na koju je dijabola spremna.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:08 21.09.2011

Re: Perry in NY

Sva je prilika da će sledeći američki predsednik biti još veća dijabola od Perry-ja.

Romni?
myredneckself myredneckself 08:24 21.09.2011

Re: Perry in NY

princi
Sva je prilika da će sledeći američki predsednik biti još veća dijabola od Perry-ja.


Misliš sa još manje blistavosti uma, a još više instinkta?
predatortz predatortz 08:26 21.09.2011

Re: Perry in NY

myredneckself
Sva je prilika da će sledeći američki predsednik biti još veća dijabola od Perry-ja.


Misliš sa još manje blistavosti uma, a još više instinkta?


Forrest Gump?
antioksidant antioksidant 08:50 21.09.2011

Re: Perry in NY

predatortz
myredneckself
Sva je prilika da će sledeći američki predsednik biti još veća dijabola od Perry-ja.


Misliš sa još manje blistavosti uma, a još više instinkta?


Forrest Gump?

on je vec bio

u 2 mandata
paki_i_paki paki_i_paki 19:40 20.09.2011

principi i zlopamčenje

Principielni LIKE za Jevrejsku državu ,Ali
uz zlurado sečenja na Olbrajtovu ,Klarka ,Anri leve i desne i svu gamad koji su podržavali Nasere Orliće i Haradinaje i slične protuve.Slali im halal SDO i mašala kubure
e dabogda vam sad Hamas klanjo na zidu plača

Al bez obzira na to ovo neće da se završi bez tumbanje , pa da se gleda šta im se može prodat da se uzme neka para ili bilo kako se okoristit dok se oni umlaćuju
predatortz predatortz 21:09 20.09.2011

Re: principi i zlopamčenje

Slali im halal SDO i mašala kubure


Mi smo to zvali sadaka iz have. Ameri su to odrađivali po princibu baci i briši, pa su paketi često padali blizu naših položaja. Posle smo zezali zelene na vrućem kanalu da imamo neku poštu tu ispred a oni nam nudili da nam za te pakete daju sandžaklije... Govorili su vratite ih odakle su došli, jedino vi znate sa njima...
draft.dodger draft.dodger 21:05 20.09.2011

BLISKI ISTOK

1001 MOĆ...
myredneckself myredneckself 23:12 20.09.2011

Re: BLISKI ISTOK

draft.dodger
1001 MOĆ...



Jewish news of Greater phoenix (nema datuma, na žalost) -

AIPAC drugi na Fortune listi najmoćnijih grupa u Vašingtonu
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:28 21.09.2011

trol, a možda i nije

Srbija bi jednostavno morala da bude uz Palestince. To je pitanje moralnosti, rekao bih Beogradu bliske kategorije kada vojuje oko Kosova, piše Boško Jakšić u Politici.


Malo mi neprijatno kada on priča o moralnosti, previše puta se pozivao na realpolitiku kada mu je to odgovaralo, no dobro.

Nego da malo trolujem "dok Hilandar gori".

Šta misliš o ovome:

Zbližavanje Turske i Srbije najviše smeta Nemačkoj

Koliko je relevantan/uticajan taj Todays Zaman ?
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:00 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

Šta misliš o ovome:

Zbližavanje Turske i Srbije najviše smeta Nemačkoj

Koliko je relevantan/uticajan taj Todays Zaman ?

Pa drago mi je da vidim takav članak (ovde je original) u Today's Zamanu, tim više što je to dnevnik koji često daje platformu Hajrudinu Somunu (bivši embahador BiH u Turskoj) za anti-srpski vitriol na liniji Silajdžić & comp.

Što se tiče uticaja Today's Zamana ne znam kako da ga ocenim/procenim. To je engleska verzija dnevnika Zaman (ne poklapaju se 1:1), koji jeste vrlo čitan i jedan od najuticajnijih.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:15 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

I mene raduje, naime, ja mislim da je savezništvo i partnerstvo ne samo Srbije već celog Balkana sa Turskom pametnije i prirodnije nego sa Briselom. Naravno pod uslovom da se Turska ponaša više kao partner koji jeste malo veči a ne kao kolonijalna sila. A nekako mislim da se takav odnos može pre očekivati od Ankare nego od Brisela (mislim partnerski).
princi princi 19:52 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

vrabac_u_steni
I mene raduje, naime, ja mislim da je savezništvo i partnerstvo ne samo Srbije već celog Balkana sa Turskom pametnije i prirodnije nego sa Briselom. Naravno pod uslovom da se Turska ponaša više kao partner koji jeste malo veči a ne kao kolonijalna sila. A nekako mislim da se takav odnos može pre očekivati od Ankare nego od Brisela (mislim partnerski).

Pa da. Kad je još jedan bloger ovde napisao da su Sveti Sava i Karađorđe 2 najnegativnija lika u srpskoj istoriji. Kud bi nam kraj bio da smo bili katolici koji žive na periferiji Otomanske imperije? Danas bi nas bilo najmanje 30 miliona a fajtali bi nas lovom i iz Ankare i iz Brisla.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:25 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

princi
vrabac_u_steni
I mene raduje, naime, ja mislim da je savezništvo i partnerstvo ne samo Srbije već celog Balkana sa Turskom pametnije i prirodnije nego sa Briselom. Naravno pod uslovom da se Turska ponaša više kao partner koji jeste malo veči a ne kao kolonijalna sila. A nekako mislim da se takav odnos može pre očekivati od Ankare nego od Brisela (mislim partnerski).

Pa da. Kad je još jedan bloger ovde napisao da su Sveti Sava i Karađorđe 2 najnegativnija lika u srpskoj istoriji. Kud bi nam kraj bio da smo bili katolici koji žive na periferiji Otomanske imperije? Danas bi nas bilo najmanje 30 miliona a fajtali bi nas lovom i iz Ankare i iz Brisla.


Možda je to zaista neko napisao ali ja nisam. Naime, ja i o jednom i o drugom imam (veoma) pozitivno mišljenje. I to u opšte nije u koliziji sa tim da mi treba da budemo u dobrim pa i partnerskim odnosima sa Turskom u sadašnjem vremenu. Naravno, pod određenim uslovima kao što rekoh.

I da, ne mislim da bilo ko treba da nas "fajta lovom", već treba sami da je pravimo. Mislim da bi to pre postigli u savezinštvu sa Ankarom nego Briselom (pored toga što za to pre svega treba sami da se uljudimo i organizujemo).
princi princi 20:37 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

Ne mogu se praviti pare bez investicija, a toga bi bilo u lopatama u scenariju koji pominjem. Sa ovim oko Turske/EU se, kao što rekoh, slažem.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:46 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

a toga bi bilo u lopatama u scenariju koji pominjem.


Pa dobro, nije sve u lovi, ima nešto i duši
frederikq frederikq 20:47 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

vrabac_u_steni
I mene raduje, naime, ja mislim da je savezništvo i partnerstvo ne samo Srbije već celog Balkana sa Turskom pametnije i prirodnije nego sa Briselom. Naravno pod uslovom da se Turska ponaša više kao partner koji jeste malo veči a ne kao kolonijalna sila. A nekako mislim da se takav odnos može pre očekivati od Ankare nego od Brisela (mislim partnerski).


Kako je tebi dobro...ono jes, turci su vazda tretirali nas srbe ko bracu, evo skoro bio turski prezident u poseti raskoj oblasti(sandzaku?) pa sve docekan sa turskim zastavama. I obeco je punu saradnju sadzaka sa turskom. Ne cele srbije naravno, samo pazar i okolica. Ne znam da li je ikada recimo prezident jermenije isao u deo turske gde su vecma jermeni (sto preostalo posle godina klanja) i bio docekan samo sa jermenskim zastavama. Ne bato moj, nego su turci intervenisali kad je amerika pokrenula u UN pitanje izvinjenja jermenima za klanje. I nisu se izvinuli. Nece ni nama ne boj se.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:01 21.09.2011

Re: trol, a možda i nije

frederikq


Da poznato mi je. Samo možda bi mi u svemu tome trebalo da promenimo matricu mišljenja. Mislim da je Turci odavno menjaju.
U ostalom, ti muslimani u Raškoj oblasti su naš narod, da ne kažem braća. Upravo taj naš antagonizam dovodi do tog separatnog odnosa Turske. A da smo pametni mogli bi zajednički da nastupamo u hipotetičkim pregovorima sa Turskom.
Da, znam, zvučim apsolutno naivno i idealistički.
ed_novipazar ed_novipazar 12:19 22.09.2011

Re: trol, a možda i nije

vrabac_u_steni
frederikq

U ostalom, ti muslimani u Raškoj oblasti su naš narod, da ne kažem braća. Upravo taj naš antagonizam dovodi do tog separatnog odnosa Turske. A da smo pametni mogli bi zajednički da nastupamo u hipotetičkim pregovorima sa Turskom.
Da, znam, zvučim apsolutno naivno i idealistički.

Turci nemaju separatan odnos vec naprotiv, mislim da su principijelni. Oni u Srbiju ulaze na velika vrata. Topao prijem u Novom Pazaru je najnormalnija stvar koja se desila a folklor koji je pratio tu posjetu bode oci samo zbog predrasuda.

Nama, "muslimanima u Raskoj oblasti" ne trebate govoriti da smo vam braca. Bice dovoljno da nam se to prakticno i pokaze. Oci imamo te sposobni smo svoju bracu prepoznati.
Biljana 77 Biljana 77 17:47 21.09.2011

Povratak u budućnost

pesmica koju je snimila grupa mladih palestinskih aktivista sprdajući se sa Abasovom inicijativom


Očito nije sve trulo u državi Palestini. A treba da bude država svakako.
princi princi 21:58 21.09.2011

Ne mogu a da ne iskomentarišem

sliku sa konferencije za štampu Netanjahua i Obame (baš tim redom) koju sam video pre par minuta. Netanjahu deluje ogroman, napunio ekran, Obama kao klinac, manji od makovog zrna, ima se utisak da mu noge vise na stolici (posle dosta sramnog govora na sednici GA UN-a kojim je polizao sve izrečeno pre 2 godine u Kairu).

Moram priznati da mi uopšte, ali uopšte nije jasna Obamina taktika (ukoliko mu je uopšte stalo da pobedi na izborima i ukoliko mu neko ne drži uperen pištolj u glavu). Uvlači se i bori se za glasove onih koji nikad nisu i nikad neće glasati za njega rizikujući da izgubi one koji su za njega sekli ruke i noge. Ili to, ili je Florida zaista toliko važna.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:00 22.09.2011

Re: Ne mogu a da ne iskomentarišem

princi
(posle dosta sramnog govora na sednici GA UN-a kojim je polizao sve izrečeno pre 2 godine u Kairu)

Evo šta o Obaminom UNGA govoru od koga je meni pripala piše čovek u čijoj knjizi trenutno beskrajno uživam. (onoj koja se reklamira na dnu strane)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana