Planeta

nNLO ili Montecristo over Habana Vieja

Time Bandit RSS / 20.09.2011. u 18:33

IMG_4893-Copy.jpg

Jedan vrlo moguće NLO, vrlo prikladnog oblika za lokalne kubanske prilike, primetio sam znatno kasnije prilikom pregleda fotografija. Ova leteća cigara, nešto kao Montecristo Open Master koji sam pokušavao da nađem u radnjama u Havani, se pojavljuje na tri snimka i očigledno se kreće od kopna preko ulaza u luku i dalje prema okeanu.

Kada se uveća navodni NLO podseća na dvostepeni insekt, sa okruglim ulegnućem u prvom manjem stepenu, ali ipak nema metalik boju kao ni pravilni cilindrični oblik sličan primećenim i već snimljenim NLO. Posle detaljnijeg pregleda snimaka i uvećanja nepoznatog objekta jasno je uočljivo da se radi o nečistoći na objektivu tj. najverovatnije larvi nekog insekta. Vest da je na Fruškoj Gori primećen i uslikan NLO podsetio me je na ovaj slučaj u Havani i čini se da spada u istu grupu – nije NLO (nNLO) slučajnih obmana (e pa ni NLO nisu kao što su nekada bili).

IMG_4943.jpg 

Kada smo već u Havani žalosno je da ima po neka sitnija obmana u ovoj divnoj zemlji, kao npr. falš cigare, koja može da iritira neke od nas ljubitelja loših navika. Ove cigare pravljene u kućnoj radinosti su očajnog kvaliteta i gore su od bilo koje mašinski pravljene cigare na svetu. Jedino im je cena povoljna, tj do 10 puta manja od originala, a to je i najveći razlog za cvetanje ovog biznisa na crno. Naivni turisti kupuju ove originale falsifikata vrlo rado, ili se bar nadaju da ono što su platili jeftino i nije tako loše.

IMG_4945.jpg 

Najviše se kopiraju Cohiba i Montecristo cigare, a vrlo retko se mogu naći falš Romeo y Julieta ili H Upmann. Kopijama ni jedan hjumidor ne može pomoći da poprave konzistentnost, unikatnu boju ili dobiju prefinjen ukus. Na Kubi hjumidor za cigare i nije potreban jer je vlažnost vazduha izuzetno velika, na jednoj od slika niže je nekoliko vrlo lepih i unikatnih hjumidora lokalne izrade.

Ranijih godina cigare na crnom tržištu su bile bez nalepnica, osrednjeg kvaliteta, ili čak vrhunskog (one koje su iznete iz fabrike), a razlikovale su se od originala samo u dimenzijama. Prodavac bi ubeđivao kupca da se radi o specijalno napravljenim cigarama za najviši establišment društva, ali se ipak radilo o prosečnom ili dobrom kvalitetu.

IMG_5051.jpg 

Prave cigare su skupe i na Kubi. Vrednost samo jedne Cohiba Esplendidos je reda prosečne mesečne zarade lokalnog stanovnika. U proseku cigare su u lokalu, na Kubi, jeftinije otprilike za jednu trećinu u odnosu na vrednost kod prodavaca van Kube. Kutija od 25 cigara pomenute Cohiba je oko 330 konvertibilnih pezosa, a van Kube se može naći za 400 USD

Na ovoj adresi možete videti detaljno uputstvo kako da razlikujete original cigare od falša

 http://cohibas.com/Cohiba-Esplendidos.html

Kopiranje originala je još više uznapredovalo od ovog upozorenja, tako da je sada kutija gotovo identična kao i bandovi na cigarama (isti u oba slučaja), kao i svi mogući sertifikati i garancije u kutiji. Ono što nije lako kopirati je vrhunski kvalitet, naročito Cohibe, i bitno je obratiti pažnju na uniformnu čokoladnu boju svake cigare kao i njenu konzistentnost prilikom opipavanja (poželjno je da se ugiba kao viršla ali bez šupljeg ili papirnatog zvuka).



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apacherosepeacock apacherosepeacock 20:20 20.09.2011

Havana






Rum


abrasax abrasax 20:53 20.09.2011

Re: Havana

Kopiranje originala je još više uznapredovalo od ovog upozorenja, tako da je sada kutija gotovo identična kao i bandovi na cigarama (isti u oba slučaja), kao i svi mogući sertifikati i garancije u kutiji. Ono što nije lako kopirati je vrhunski kvalitet, naročito Cohibe, i bitno je obratiti pažnju na uniformnu čokoladnu boju svake cigare kao i njenu konzistentnost prilikom opipavanja (poželjno je da se ugiba kao viršla ali bez šupljeg ili papirnatog zvuka).


Iz čiste radoynalosti - kad si već načeo ovu simpatičnu temu - ako sam te razumela, srtrancu koji želi da kupi cigare ostaje prevashodno cena po kojoj može da pretpostavlja da li je original ili ne. Tako izgleda da lako može da se desi da za skupe pare dobije nešto što je bofl. Ostaje samo procena ovog "ugibanja" koje pominješ.
Time Bandit Time Bandit 21:21 20.09.2011

liči na original

ima sertifikat i vladinu garanciju ali je kvalitet očajan

Kubanskoj snalažljivosti i kreativnosti nema granica...

Prvo izgled falš cigara u kutiji je čudan, sve su različite boje, vidi se trud da se izabere bolji list za omotač ali to ne prolazi jer listovi nisu pravilno sušeni, fermentisani i selektovani za tu namenu. Pošto su još sveži javljaju se zelene tačkice (molds). A otpad kojim je popunjena cigara nije pravilno sečen, a samim tim i urolan na pravi način, tako da nije moguće ublažiti taj šuplji zvuk dodatnim vlaženjem.

Većina stranaca se ne bune preterano na ovakav kvalitet, bilo je jeftino, nisu probali originale niti ih to interesuje. Za one koji troše ove cigare nema mnogo nepoznanica oko razlikovanja originala od kopije. Najbolje je kupovati cigare u njihovom fri šopu na aerodromu, jer je promet veći a i nisam primetio podmetanja ili zamene...
abrasax abrasax 21:34 20.09.2011

Re: liči na original

Najbolje je kupovati cigare u njihovom fri šopu na aerodromu, jer je promet veći a i nisam primetio podmetanja ili zamene...



fantomatsicna fantomatsicna 09:10 21.09.2011

Ovi automobili

Su me opcinili
Time Bandit Time Bandit 14:01 21.09.2011

Re: Ovi automobili

fantomatsicna
Su me opcinili


u lokalu poznati su kao klasa frankenštajn...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana