Budućnost| Društvo| Mediji| Sport| Životni stil

DUD(L)ANJE

Žika Bogdanović RSS / 25.09.2011. u 23:40

SP-Duda-Ivkovic.jpgSvu glupost i pakost sportske javnosti jedne zemlje, možete videti u nekih 96 sati posle lošeg rezultata nacionalnog tima na nekom velikom sportskom takmičenju. Ne treba vam ništa da znate, ni da gledate, sve će vam biti objašnjeno. Tada uvređeni pojedinci, izopšteni ili prezreni, kao i grupe udružene u narcisoidnosti i lečenju kompleksa malog naroda, kakav Srbi po gabaritima, geografskim, demografskim i ekonomskim, (žalim i ja) jesu, skidaju svoje maske i počinju da prosipaju, teško stečenu, naknadnu pamet . Tako su večiti cirkuzanti medijskog trapeza, koji svoju tačku izvode samo kada je „crna", neke „legende" (opasna reč - ubija progres u svakom sportu) i oni najhrabriji - „blogeri", anonimni „komentaristi" i znalci („što prate košarku od malih nogu") pokušali da ponište lik i delo Dušana Dude Ivkovića.

I „lik" i „delo" jednog od najvećih košarkaških trenera svih vremena, brani se samo, ali u zemlji gde se za velikima briše patos i plaše mala deca, nekada je potrebno reći i koju u zaštitu. „Matori i senilni" čiča Duda, koji „više ne može" je za sve ono što što je postigao u karijeri, zaslužio zlatni sat sa posvetom Mesne Zajednice Crveni Krst za koju je emotivno vezan, poslednju kafu sa Predsednikom, koju će u etar pustiti „spin doktori" sa Andrićevog Venca i šahovsku tablu sa izrezanim inicijalima, koju će rabiti sa penzionerima sa Kališa.

MOKA-VELIKA.jpgToliko je njegovo bitisanje na mestu selektora neodrživo, da bi pojedinci i sami da doniraju za tu „Doxu", kad već vrhuška nema nameru. „Biološki časovnik" otkucava, Teodosićeva manijakalnost je tolika da prevazilazi sve Dudine šablone, kojima je podučavao čitav košarkaški svet poslednjih 30 godina. a Rašićeva leđa bi možda izlečila doktorka Marijana. Treba zvati Moku Slavnića, on zna u kojim kafićima sedi Darko Miličić i kojom dozom patriotizma se dozira, kupiti 12 masivnih krsto-kajli da se momci „ne tegle samo kada se nose tegovi" (eto gde smo došli sa „dobrim momcima"), raspisati zajam da bi se podmirilo NBA osiguranje, kupile banane za Vladu Radmanovića, umilostio Igor Rakočević, ublažio strah nekih, koji se plaše da trče, jer će se povrediti i izgubiti ugovore za narednu sezonu, odnosno, nahranila sujeta raznih vedeta sa obe strane „bare".

4001-NOVAK-DJUROVIC.jpgSve to „matori golubar" više ne može. Uvoštio se, treba mu stoličica na tajm-autu, slabo se čuje, nervozan je, dobija tehničke greške. Ono što je uradio u prethodne dve godine, kada je osvojio evropsko srebro i „ukradenu mu" svetsku medalju, bilo je plod slučajnosti jedne prosečne generacije i kockanja „ ludog Valjevca", a ono što je radio tokom čitave karijere - „minuli rad", koji u surovom svetu vrhunskog sporta ne postoji kao definicija.

Zato „raus"! Odslužio si svoju robiju i hvala ti na tome. Žrtvovao si sebe i svoje ime, ali to nije dovoljno. Uzeo si reprezentaciju posle košarkaškog „Boja na Kosovu" sa Mokom Slavnićem kao Car Lazarom, Milanom Gurovićem kao Obilićem i Jao Miletom kao Tvrtkom Kotromanićem. Brankovići su pili kafu u Knez Mihailovoj, a „kosovke devojke" naricale o 95-oj i carstvu nebeskom ispred spomenika košarci. Zajahao si na ubogom kljusetu i takav umalo uganjao Turke i „velikog vezira - poture" pod zidinama Istanbula, a u povratku svratio na konak kod braće Kokalisa. I njima si prodao priču da te vreme nije pregazilo, ali to u životu, izgleda, jedino ne može da se kupi.

Mi, „javnost", priznajemo ti sve navedeno kao olakšavajuću okolnost i zato te pratimo na počinak bez tračeva, splav-storija,"pogleda kroz ključaonicu svlačionice" i intervjuisanja viđenijih golubara. Idi, kao i tvoj kum - Željko. Ispiši se dok si još sa štitom, a ne na njemu...

3001-beta.jpgA vetar u leđa tom rušilačkom pokretu (ili pokretu rušitelja) svega vrednog, daju novinari. Online svet je doveo do toga da su novinari praktično „glas naroda", kome podilaze bez ikakvih skrupula, profesionalnih normi i poznavanja materije. Njihovu podsvest kreiraju forumaški anonimusi sa „vestima iz prve ruke", a u stresnim situacijama, ona izbija u prvi plan i ogađuje profesiju, kojom tako može svako da se bavi. Takva „anonimna" i šatro nezavisna novinarska energija se prožimaju, upotpunjuju, teše jedna drugu. „Kukala majka" onoj redakciji čiji je novinar postavio pitanje o izostanku Rakoćevića i Milićića sa EP posle poraza od Grčke na osnovu „mišljenja čitalaca". Gde si bio junače na početku priprema, prošlog, pa pretprošlog leta? Ako je tabloidnost odrednica onoga što živimo danas, onda ostanite žuti. Nemojte da budete i glupi, pride. Ima raznih nijansi žute. Od one koja se izvinjava naciji do debelog građevinca koji nam kazuje večnu istinu da je košarka bila najbolja za vreme Miloševića, s tim što smo dobili i „nebesku udicu" pre roka...

Zato se danas čitaju komentari, a ne tekstovi. Sreća, pa ni u virtualnom komunizmu, ne postoji pravo glasa. Kolektivna svest „smešna je rabota". Ja sam i dalje "za", a neistomišljenici neka vide naslov...



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 00:45 26.09.2011

I koja je onda razlika

Ja sam i dalje "za", a neistomišljenici neka vide naslov...

između tebe tako pametnog i ovih koji su našli smelosti da pljuju po Dudi Ivkoviću?
Strongman Strongman 01:05 26.09.2011

5 302

Da budem iskren nisam do sada čitao tvoje tekstove. I koliko vidim nisam na gubitku. Letimično sam bacio pogled na listu tema kojima se baviš i vidim da se razumeš u sve, posebno u sport a najviše u rukomet.

Vidim da si i urednik nekog sajta o čija čitanost (vidi naslov) definiše jako skromnu poziciju na srpskom virtuelnom nebu.

Keve mi čitao sam 3 puta jer sam prepoznao neke svoje reči koje ismejavaš, poput "biološkog časovnika" Dude Ivkovića. I nisam Baš načisto šta si napisao. Malo treba da poradiš na stilu. Sve je tu ali ima previše trapeza, partera i akrobacija. Malo manje zadatih tema i posvećivanje suštini ne bi škodilo. A može i ovako, nego nije čitljivo.

Elem svako ko se razume u košarku (ja sam prvo igrao 20 godina a onda još 10 košarkaški radnik) zna da je za onakvo i onoliko divljanje Teodosića odgovoran trener, koji mora da ga preseče posle dve nerezonske akcije bez rezultata. Ili nakon tri, pet ili sedam, ali da preseče. Ako ti ta stvar, dragi srtučnjače za sportove a posebno rukomet nije jasna, prekini sad da čitaš ovo što pišem da se ne zamaraš.

Nema meni poznatog trenera koji bi dozvolio onakvo divljanje pleja makar morao da uvede Miličića da igra na toj poziciji. Nema trener akoji je spreman da toleriče ni pola od onoga. Ipak su tu kamere pa ni 30% nigde ne bi prošlo. Taj isti Duda je pre samo dve godine to radio besprekorno. Kakvo je objašnjenje njegovom nereagovanju i tolerisanju odmahivanja rukom Teodosića?

1. Najviše bih voleo da je omatorio i da ne reaguje na isti način. Biti trener je stresan posao i tretira se kao benificiran radni staž, ne bez razloga. Čovek sagori a pogotovo u sedamdesetim godinama

2. teorija zavere kaže da je saučesnik u prelasku Teodosića u Rusiju

3. Teorija zavere kaže da je postao svestan neuspeha pa nije hteo da nateže situaciju i da je polarizuje dalje da ne bi počelo da se priča šta se dešavalo unutra. Ovako je koliko toliko neoštećen izašao jer ga nije otvorio ni jedan igrač


Uzgred Tuta Živković, rukometni trener koji je od prilike isto što i Duda u košarci mi je u ćaskanju uz belo vineo i morske plodove potvrdio moj osećaj za starenje u tim godinama. On je svega par godina mlađi od Dude ali prepoznaje slabost starca kod njega i kaže da, znajući Dudin temperament, Teodosić bi sigurno doživeo burnu reakciju "onog" Dude.

Što se tiče naslova, to više govori o tebi. Ceo tekst je navijački "Ja verujem da će moj kandidat kad tad..." bez ikakve ali analitičnosti i ja se isključujem iz dalje polemike. Razumeću i ako obrišeš moj tekst ali će da se sprdam sa tobom, tvojim tekstom i sajtom po netu.
blogov_kolac blogov_kolac 02:21 26.09.2011

Re: 5 302

Strongman
Elem svako ko se razume u košarku (ja sam prvo igrao 20 godina a onda još 10 košarkaški radnik) zna da je za onakvo i onoliko divljanje Teodosića odgovoran trener, koji mora da ga preseče posle dve nerezonske akcije bez rezultata. Ili nakon tri, pet ili sedam, ali da preseče.
Da ga presece sa cim ako nije tajna? Sa Stefanom Markovicem koji nije kosarkaski nego fudbalski bek (igra samo odbranu) ili povredjenim Rasicem ili Tepicem, koji i u svojim najboljim izdanjima prosto nisu taj kalibar? Proslo je vreme kada Ivkovic presece eventualno divljanje pleja Saleta Djordjevica uvodjenjem pleja Dejana Bodiroge (ili samo prebacivanjem na tu poziciju jer je ovaj mogao da igra i dvojku i trojku) - ali ne zato sto se promenio Duda, nego se promenio tim koji trenira jer nema vise tih slatkih muka oce li jedinicu igrati Djordjevic ili mozda Bodiroga. Jedina sansa mu je bila da se kocka sa Teodosicem i Krsticem do kraja u svakom mecu, jer alternativa protiv nikada jacih protivnika su bili castan ali siguran poraz. Na vanserijskog Teodosica i Krstica smo dobili odlicnu Italiju, Nemacku i Tursku, a zamalo cak i onakve Francuze, a kada je tandem posustao (a ne podivljao) i bez te iznadprosecne osovine Teo-Krle i nikad gora Grcka u prvoj cetvrtini nas odvali preko 20 razlike. Nas problem nije sto smo imali divljeg Teodosica, nego sto nismo imali (sem Krstica) vise nikoga treceg koji bi mogao da nadomesti njegov los dan - i kada je Teo pao, a Krstic navukao povredu, nimalo impresivni Rusi ili Grci mogli su sa nama da se igraju macke i misa. Nema vise vanserijskih igraca koji igraju u isto vreme sposobnih da nam popune dve izvanredne petorke (Divac, Djordjevic, Danilovic, Stojakovic, Bodiroga, Paspalj, Rebraca, Savic...), sada smo bili u situaciji da imamo samo tri startera (Savanovic treci). A protivnici nikada jaci - gde je bila Spanija pre 10-15 godina a sada imaju jaci tim nego SFRJ na svome vrhuncu, jesu li Francuzi tada uopste znali da vode loptu, a dolaze ovde sa kompletnom NBA petorkom, a slicno vazi i za Turke da im Okur nije povredjen (ili Argentince, ako gledamo i van Evrope)?
jedi-knight jedi-knight 02:37 26.09.2011

Re: 5 302

Malo manje zadatih tema i posvećivanje suštini ne bi škodilo. A može i ovako, nego nije čitljivo.


Izvinjavam se autoru, ali stvarno nije citljivo.
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 07:43 26.09.2011

Re: 5 302

Strongman
Keve mi čitao sam 3 puta jer sam prepoznao neke svoje reči koje ismejavaš, poput "biološkog časovnika" Dude Ivkovića


Tek sam sada video tvoj tekst da vidim gde sam te "zakačio". Ne pišem blogove na blogove, za to postoje komentari. Pišem dovoljno retko ovde, da bih nekome replicirao i bio savremenik.

Strongman
Vidim da si i urednik nekog sajta o čija čitanost (vidi naslov) definiše jako skromnu poziciju na srpskom virtuelnom nebu.


Kakva zemlja, takvo nebo, kakav sport, takva pozicija. Važno je da je ima i da je utvrđena.

Malo manje zadatih tema i posvećivanje suštini ne bi škodilo. A može i ovako, nego nije čitljivo.


Sve je na svom mestu, kako i treba da bude. O kojoj suštini pričamo ovde? O tome da bih trebao da raskrinkam taktičke zamisli Dude Ivkovića, da govorim o napadu i odbrani, minutaži igrača, fizičkoj spremi, atmosferi u ekipi sa daljincem u ruci.Prethodno bih trebalo da budem dva meseca sa ekipom, da joj znam sve polaze, zdravstveni bilten, menadžere, devojke igrača i ideju trenera, pa bih možda mogao, a da to ne bude paušalno (kao 95% onih koji su se latili tastature), da pričam o vrhunskom sportu.

To mogu sebi da dozvolim u rukometu posle desetak hiljada tekstova i pet evropskih i svetskih prvenstava, gde sam bio uz reprezentaciju. A i to radim oprezno, čovek se uči dok je živ.


Taj isti Duda je pre samo dve godine to radio besprekorno. Kakvo je objašnjenje njegovom nereagovanju i tolerisanju odmahivanja rukom Teodosića?


Slažem se da je mali divljao. Divljanje je bila i trojka protiv Španije prošle godine, ali ona ne određuje kvalitet jednog trenera - kakav je, opet, D.I. Tada je ušlo. Sačekajmo analizu sa EP, pa sledeću akciju, da vidimo, da li će moći da divlja i dalje...

Uzgred Tuta Živković, rukometni trener koji je od prilike isto što i Duda u košarci mi je u ćaskanju uz belo vineo i morske plodove potvrdio moj osećaj za starenje u tim godinama.


Veliki respekt imam prema Tuti i svemu što je napravio za "moj" sport, ali legenda sedi u Nišu i trenira lokalni Naisus - nišku dečurliju, koja nije imala gde da pobegne iz "mrtvog mora", a Duda Ivković vodi TOP8 evropski tim sa 20 miliona budžeta. Starenje je individualno. Niko nije lud da daje pare za tako nešto. Tržište reguliše sve...

Razumeću i ako obrišeš moj tekst ali će da se sprdam sa tobom, tvojim tekstom i sajtom po netu.


Ne brinem se ja za Balkan-Handball. Ko radi, ne boji se gladi. To i sam znaš...

milisav68 milisav68 08:44 26.09.2011

Re: 5 302

blogov_kolac
Proslo je vreme kada Ivkovic presece eventualno divljanje pleja Saleta Djordjevica


NNN NNN 09:59 26.09.2011

Re: 5 302

Na vanserijskog Teodosica i Krstica smo dobili odlicnu Italiju, Nemacku i Tursku
Objection!
Teodosić je igrao prvu četvrtinu protiv Italije i gubili smo 8 razlike (10:18),
a onda je on IZAŠAO, a UŠAO je ("fudbalski bek'') Marković i mi smo preokrenuli,
posle je Teodosiću bilo lako da na +15 pumpa statistiku.
Slična stvar se desila i na pripremnom turniru (Ex-Yu) u Sloveniji u finalu protiv Hrvatske. Sa Teodosićem gubimo prvu četvrtinu (7-8 razlike), ulazi Marković - odemo na +5, vrati se Teodosić i odemo na poluvreme sa -1.

Teodosić je jedinu DOBRU partiju pružio protiv Nemačke (i kad on dobro igra sve izgleda lako).
Protiv Turske je bio odličan u 1. poluvremenu (mislim 14p i ekipa na oko +10), u 2. sve kreće nizbrdo (onaj Teodosićev "šut" u našem poslednjem napadu je najgori potez šampionata) i jedino nas je spasio mizeran šut Turaka koji i bacanja jedva da su pogađali.

Najkorisniji statistički parametar u istoriji košarke je pre par godina uveden na NBA.com i to je +/-, koji pokazuje koliko je EKIPA bila u plusu ili minusu dok je određeni igrač bio u igri!

Teodosić je ove godine bio kontraproduktivan za ekipu.

Ps. Nije sve tako crno po Teodosića; u 2. kolu protiv Letonije je ekipa sa Teom bila u žestokom +, pa smo pali kad je ušao Marković.

Pps. Krstiću svaka čast, on je pola ove ekipe i pravo je čudo da je uopšte fizički izgržao da odigra 10 utakmica.
NNN NNN 10:00 26.09.2011

Re: 5 302

milisav68
blogov_kolac
Proslo je vreme kada Ivkovic presece eventualno divljanje pleja Saleta Djordjevica


Znaš ono kad Sale podivlja - pa ubaci 9 trojki
blogov_kolac blogov_kolac 12:56 26.09.2011

Re: 5 302

NNN
Znaš ono kad Sale podivlja - pa ubaci 9 trojki
Mislim da je moja poenta bila veoma jasna. Bilo nekad da imamo dva pleja da ne znas koji je bolji, a ostatak Evrope o takvima mogao samo da sanja... To moze mozda danas spanski selektor da radi kada Navaro pocne da divlja, a on ga lepo vaspitno zameni jednim NBA starterom Kalderonom... Naterao si me da odem na zvanican sajt EP i pogledam nase statistike i ako poredimo recimo Teodosica i Markovica brojke su jasne sta bi bilo da je onaj drugi bio promovisan u glavnog pleja (minuti-poeni-asistencije-skokovi):
Teodosic: 28-11.3-5.7-4.2 procenti (1-77%, 2-44%, 3-27%)
Markovic : 20- 3.2-3.3-2.0 procenti (1-60%, 2-33%, 3-24%)

U tri kljucne pobede zahvaljujuci kojima smo dosli do cetvrtfinala (Italija, Nemacka, Turska) ucinak Teodosica bio je po poenima, asistencijama i kosevima 57-22-20 uz 10 izgubljenih lopti, a u tri zadnja poraza zbog kojih smo zavrsili 8-mi imao je drasticno gorih 29-12-9 uz 18 izgubljenih lopti. Uz rovitog Krstica, a bez Milicica, bili smo u poziciji "igra Teo, igra Srbija", i naravno da ga je Ivkovic ispostovao do kraja svoju glavnu zvezdu (uz Krstica), jer sa njim nekako - a bez njega nikako.

A ona hokejaska +/- statistika (tamo se primenjuje decenijama) sto se tice kosarke je prilicno diskutabilna, i odskora je vise kao zanimljivost prikazuju u NBA mecevima (za razliku od hokeja, niko to ne prikazuje ili sabira zbirno na nivou sezone, kao za sve ostale relevantne statistike). U kosarci se zna - starteri idu na startere, a boranija na boraniju, pa je suludo nekoga promovisati u zvezde dok nabija sa klupe statistiku u junk-time i protiv protivnickih rezervista. Italija je primer gde se ceo tim svodi na tri izvanredna igraca (Barnjani, Galinari i Belineli), i ostalih 9 koji samo smetaju, tako da su po principu drzi bure vodu dok majstori odu, Zabari "pobedili" prvu cetvrtinu (kada igraju starteri, i to odmorni) ne samo protiv nas, nego i protiv Francuza i Nemaca (na kraju naravno izgubili sve te meceve), a ti slobodno veruj da je do preokreta doslo kada je usao je*eni Stefan Markovic, i pokazao im kako se igra.

Samo da dodam na kraju da mi je jako neprijatno u kakvom sve kontekstu stavljam Stefana Markovica u ovoj diskusiji, jer ja takve "odbrambene" bekove i elitne "igrace zadatka" zapravo jako cenim, ali uopste pokusavati porediti ih sa igracima ranga Teodosica je skoro kosarkasko svetogrdje. Ja sam Partizanovac, a ako sam ikoga od zvezdinih bekova cenio bio je to onaj Zoran Radovic iako je prevedeno u jezik poena i asistencija bio prilicno skroman cak i u ondasnjoj Zvezdi, a kamoli onoj all-star SFRJ reprezentaciji, kojoj je punim pravom pripadao zbog svojih defanzivnih sposobnosti. Slicno je i sa Markovicem, koji potpuno zasluzuje svoje mesto u reprezentaciji - ali na silu ga promovisati u lidera, u odnosu na jednog Teodosica je suludo.
pnbb pnbb 17:02 26.09.2011

Re: 5 302

urednik nekog sajta o čija čitanost (vidi naslov) definiše jako skromnu poziciju na srpskom virtuelnom nebu.

otkad je to merilo kompetentnosti, mislim na poziciju na virtuelnom nebu
pnbb pnbb 17:09 26.09.2011

Re: 5 302

odgovoran trener, koji mora da ga preseče posle dve nerezonske akcije bez rezultata.
..
trenera koji bi dozvolio onakvo divljanje pleja makar


evo padose mi na pamet dva totalna anonimusa imenom leri i alen
pnbb pnbb 17:45 26.09.2011

Re: 5 302

Znaš ono kad Sale podivlja - pa ubaci 9 trojki

verovatno je mislio na doba pre nego je sale postao planetarna atrakcija ...
imao je neki suludi nagon da se zavlaci duz aut linije ispod kosa sto me jedovodilo do ludila
Strongman Strongman 19:00 26.09.2011

Re: 5 302

Sve je na svom mestu, kako i treba da bude. O kojoj suštini pričamo ovde? O tome da bih trebao da raskrinkam taktičke zamisli Dude Ivkovića, da govorim o napadu i odbrani, minutaži igrača, fizičkoj spremi, atmosferi u ekipi sa daljincem u ruci.Prethodno bih trebalo da budem dva meseca sa ekipom, da joj znam sve polaze, zdravstveni bilten, menadžere, devojke igrača i ideju trenera, pa bih možda mogao, a da to ne bude paušalno (kao 95% onih koji su se latili tastature), da pričam o vrhunskom sportu.



Valjda je dozvoljeno da s ebavimo REZULTATIIMA RADA. Ipak se bave javnim poslom.


Slažem se da je mali divljao. Divljanje je bila i trojka protiv Španije prošle godine, ali ona ne određuje kvalitet jednog trenera - kakav je, opet, D.I. Tada je ušlo. Sačekajmo analizu sa EP, pa sledeću akciju, da vidimo, da li će moći da divlja i dalje...


Ako neko u žurbi proveze auto na crveno svetlo... jebi ga desilo se. Ako je to nekom manir pa ajde, ali ako pravi udese svim aje jasno da to ne treba da radi.

Ako divlja i da koš - recimo da je uredu. Svce je uredu ako se da koš. Ali ako se ne odigra rezonski pa se promaš, pa se proda lopta u nonšalantnom dodavanju, pa se opet šutne sa 9 metara preko čoveka, iskoso u padu, pa se tri puta za redom ne odigra odbrana, ... Helooou. Ima da sedne na klupu makar igrali sa 4 igrača.

Tutu sam naveo kao primer trenera koji... Ma razumeo si ti.



Zaključak: Ne diskutujem o Dudi kroz period vremena već samo o Dudi i Teodosiću na EP u Litvaniji. Tu je bilo nedopustivih stvari.
blue rider blue rider 00:40 27.09.2011

Re: 5 302

nema veze...
iris.davidovich iris.davidovich 03:04 27.09.2011

Re: 5 302

deco,
semi-trol:

na proslom sp u kosarci, komentatori americke televizije su bili puni, ali puni hvale i respekta za dudu ivkovica,
i drugo, ja se uvek slazem sa nnn po pitanju kosarke (zdravstvuj n )
od manje vaznih stvari bih da pomenem sledece: ne stare svi ljudi istom brzinom
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 14:50 27.09.2011

Re: 5 302


Valjda je dozvoljeno da s ebavimo REZULTATIIMA RADA. Ipak se bave javnim poslom.


Naravno, ali uz veliki respekt prema svemu učinjenom u bliskoj i dalekoj prošlosti. Ima onih koji su zaslužili da se na njih ide đonom (uvek mi izleti lik Bata Đore), a u košarkaškom svetu ih je ponajmanje.

ko divlja i da koš - recimo da je uredu. Sve je uredu ako se da koš.


Zato je sport jedna od najlepših stvari na svetu.

Tutu sam naveo kao primer trenera koji... Ma razumeo si ti.


RAzumeo, ali to su toliko veliki treneri da bi gubili autoritet preko noći ili čim promuknu.

Zaključak: Ne diskutujem o Dudi kroz period vremena već samo o Dudi i Teodosiću na EP u Litvaniji. Tu je bilo nedopustivih stvari.


Slažem se da je bilo i nadam se da će obojica to da shvate. Ni malom nije stalo da ga ovde svi pljuju i nazivaju naduvenkom (još uvek je hvala Bogu u Evropi i da se "iskontrolisati", kao ni Dudi da mu spočitavaju senilnost i ostalo. Setim se očajnog Željka Obradovića i onog PRESS posle debakla na EURO 2005, kada je pominjao splavove, itd. Posle toga je bio još dva puta prvak Evrope. Jednostavno, nekad možeš da iskontrolišeš nešto, nekada ne. Verujem da Ivkovićevo još nije prošlo.

blogov_kolac blogov_kolac 01:40 26.09.2011

Ivkovic, jer boljeg nemamo

Cestitka na ovakvom komentaru U PRAVOM TRENUTKU (iako se ne slazem sa mnogim stavovima). A pravi trenutak na podsecanje ko je i sta je Duda Ivkovic nije 10 dana posle nekog od bezbrojnih uspeha u koji je bio ukljucen, nego bas kao sada, u retkim prilikama kada je njegov rad i strucnost dovodjena pod sumnju i kritiku. On je pojedinacno mozda glavno oruzje nase kosarkaske reprezentacije u ovom momentu! Ja bih odbranu prosirio i na onog koji je nepotrebno proglasen glavnim krivcem za ovaj neuspeh (neigranje na olimpijadi jeste neuspeh), a to je Milos Teodosic. I u svom najgorem izdanju ipak je on bio i takav najbolji od nasih (uz Krstica), a to lose izdanje i nije nekakvo iznenadjenje posto za razliku od prosle sezone kada je na SP u Turskoj otisao kao aktuelni MVP Evrolige, ova mu je usled velikih problema sa povredama bila prava nocna mora, izuzetno frustrirajuca i neuporedivo losija, tako da je u Litvaniji jos i dobro igrao kakva mu je bila ligaska sezona u Olimpijakosu i Evroligi. Na mestu pleja on nema nikakvu alternativu kod nas u neko dogledno vreme, i stupidno je bas na njega se obrusavati ako se zna kakav je njegov stvarni potencijal (ili smo vec zaboravili Poljsku i Tursku?).

Tako je bilo i u Svedskoj na EP pre par godina kada su se svi zbog neuspeha obrusavali na ubedljivo najboljeg Stojakovica, i to krajnje iracionalno (jer se povredio tokom turnira!?), umesto da smo se pitali zasto je on tada bio jedini iz tadasnje prave prve petorke koja je trebala biti po kvalitetu, i umesto da budemo srecni sto takvu svetsku zvezdu imamo u timu (otkada pratim Novickog nikada nije odigrao gore nego na ovom sampionatu u Litvaniji - pa treba li Nemci njega prvog da se odreknu kao krivca, iako je i ovakav naravno bio najbolji). Od tada Stojakovic vise nikada nije zaigrao za nas tim, a malo je falilo da se slicno desi i sa Krsticem posle uvreda i orkestriranog odijuma javnosti zbog neuspeha kada smo mi bili domacini EP. Bez njegovog povratka u tim srebro u Poljskoj i Turskoj bili bi neizvodljivi i pored Dude "cudotvorca" (znam da smo na SP zvanicno bili cetvrti, ali ono 3 sekunde pre kraja polufinala je bio aut). Zato se sa autorom ovog bloga uopste ne slazem da u tom kontekstu u isti kos treba trpati 26-godisnjeg Milicica, koji je zapravo tek prosle sezone imao svoj dugo ocekivani NBA breakthrough, sa Milanom Gurovicem koji se vec penzionisao, ili Igorem Rakocevicem koji ce na prvom vecem sledecem takmicenju (Slovenija EP 2013) imati 35 godina, pa ako i bude upotrebljiv, svakako se oko njega ne moze dugorocno graditi buducnost u sledecem olimpijskom ciklusu, kao u slucaju Teodosica, Krstica i Milicica. Ako se nastavi ovaj trend iz Litvanije da manje-vise svi NBA igraci budu uz svoje selekcije (a neamericka kolonija tamo nikada brojnija), bojim se da bez jos jednog stuba (uz Ivkovica, Teodosica i Krstica) mi i ne treba u buducnosti realno da se nadamo polufinalima na vecim takmicenjima - a osim Darka Milicica ja ne vidim nikog drugog koji bi upadljivo mogao da nas pojaca u smislu kvaliteta na duge staze. Zato umesto lazne i opasne dileme Teodosic i Krstic ILI Milicic i Rakocevic, treba stvarati atmosferu da se i Teodosic i Krstic i Milicic (ako je bas neophodno onda i veteran Rakocevic) svi rado odazivaju na poziv, dok ce za one ostale igrace visoke evropske klase igranje za nasu reprezentaciju biti samo prilika da dodatnu dignu sebi cenu, a za razliku od ove trojice lako im je naci alternativu.
bluestar bluestar 03:13 26.09.2011

Darko Milicic

Žika Bogdanović
u kojim kafićima sedi Darko Miličić i kojom dozom patriotizma se dozira



Darko Milicic je pokazao i dokazao svoj patriotizam. Sladjani, Aleksi, Zoi, Zvezdani i Luki, Darko je dao sansu kad su ih svi u Srbiji napustili. Drugi put ustani kad spomenes njegovo ime.
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 08:01 26.09.2011

Re: Darko Milicic

bluestar
Žika Bogdanović
Darko Milicic je pokazao i dokazao svoj patriotizam. Sladjani, Aleksi, Zoi, Zvezdani i Luki, Darko je dao sansu kad su ih svi u Srbiji napustili. Drugi put ustani kad spomenes njegovo ime.


Svaka mu čast za sve što radi kao humanitarac, kao i Radmanoviću i ostalim momcima. Drugo je odnos prema srpskoj košarci...
bluestar bluestar 14:30 26.09.2011

Re: Darko Milicic

Žika Bogdanović
bluestar
Žika Bogdanović
Darko Milicic je pokazao i dokazao svoj patriotizam. Sladjani, Aleksi, Zoi, Zvezdani i Luki, Darko je dao sansu kad su ih svi u Srbiji napustili. Drugi put ustani kad spomenes njegovo ime.


Svaka mu čast za sve što radi kao humanitarac, kao i Radmanoviću i ostalim momcima. Drugo je odnos prema srpskoj košarci...



a cemu onda slika na kojoj legendu nase kosarke, moku slavnica (zajedno sa darkom i gurovicem) prikazujes kao primitivca/ce. tvoje lose namere su prepoznate. uz sve sto je kao igrac osvojio (a osvojio je bukvalno sve) moka je kao trener uocio veliki talent drazena petrovica, radio sa njim individualno i dao mu sansu sa 15 godina u dresu sibenke. da je samo to uradio kao trener, zasluzuje da se prema njemu odnosi sa postovanjem.
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 14:56 26.09.2011

Re: Darko Milicic

a cemu onda slika na kojoj legendu nase kosarke, moku slavnica (zajedno sa darkom i gurovicem) prikazujes kao primitivca/ce


Jel' stavljena možda neka foto-montaža? To su fotografije koje su preneli svi mediji po 10 puta. O čemu pričaš, ti ih vidiš kao primitivce?

tvoje lose namere su prepoznate.


Ok, neka mi sudi sud tvoje partije.
bluestar bluestar 18:34 26.09.2011

Re: Darko Milicic

Žika Bogdanović
a cemu onda slika na kojoj legendu nase kosarke, moku slavnica (zajedno sa darkom i gurovicem) prikazujes kao primitivca/ce


Jel' stavljena možda neka foto-montaža? To su fotografije koje su preneli svi mediji po 10 puta. O čemu pričaš, ti ih vidiš kao primitivce?

tvoje lose namere su prepoznate.


Ok, neka mi sudi sud tvoje partije.



te manipulacije fotografijama, bolje bi uradio 12-to godisnji klinac. cuj, moka gol do pojasa, sa izgubljenim pogledom i tri prsta, a ispod njega gospodin sa golubom (mira) u rukama... slucajno? ha,ha
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 18:51 26.09.2011

Re: Darko Milicic

te manipulacije fotografijama, bolje bi uradio 12-to godisnji klinac. cuj, moka gol do pojasa, sa izgubljenim pogledom i tri prsta, a ispod njega gospodin sa golubom (mira) u rukama... slucajno? ha,ha


Odluči se više, manipulišem ili ne?

alselone alselone 07:05 26.09.2011

Bravo majstore!

buba_truba buba_truba 08:57 26.09.2011

Re: Bravo majstore!

alselone

I od mene - bravo, majstore!

A ovo mi je posebno ulepšalo jutro:
Strongman
Malo treba da poradiš na stilu.


uros_vozdovac uros_vozdovac 09:12 26.09.2011

Re: Bravo majstore!

Kad samo pogledam Dudine prethodnike, od Karja na ovamo sve mi se samo kaže...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:37 26.09.2011

Re: Bravo majstore!

ih sad, bubatrubo...
šta fali:

Kako to da ekipa rasnih košarkaša sa zvučnim imenima igra tako pogrešno. Kao kada vrhunski samuraj bez jednog oka neprestano okreće svoju slepu stranu prema protivnicima.


&

U sećanjima imamo Ivkovića kao trenersku gormadu impresivnih rezultata koga respektuje ceo svet. Sećamo se Dude i silnih situacija gde je svojim znanjem i autoritetom dobijao već izgubljene utakmice. Međutim od tada je prošlo par godina a njegov biološki sat sve odlučnije kuca i melje ga, nemilosrdno ispumpavajući njegov biološki potencijal. Od onog Dude kog mi pamtima koji je "golim grudima jurišao na bunker" ostao je samo starac bez energije koji ne uspeva da prenese svoje ideje dovoljno energično Teoistima. Često se na utakmicama videla nemoć i da "srce hoće ali dupe klopoće". Iskreno Dudu jako volim i cenim ali mislim da mu je vreme da bude konsultant u Krkobabićevoj stranci.


&

Gledamo ove naše jednooke samuraje kako nemoćno kidišu na koš dok im u odbrani prolaze najjeftinije fore i pitam se šta je ovo koji kurac?


stilski,
savršeno.
buba_truba buba_truba 11:31 26.09.2011

Re: Bravo majstore!

snezana mihajlovic
ih sad, bubatrubo...
šta fali:
.............
stilski,
savršeno.

Ih, šta fali? Valjda meni fali osećaj za filing 'spram tog istančanog stila, 'bem li ga.
A tek kuraž da ovom autoru spočita stil... mis'im, takav mag!
Covek u belom Covek u belom 11:37 26.09.2011

Re: Bravo majstore!

buba_truba
Ih, šta fali? Valjda meni fali osećaj za filing 'spram tog istančanog stila, 'bem li ga.
A tek kuraž da ovom autoru spočita stil... mis'im, takav mag!

Za dupelizanje i idolopoklonstvo je ipak potrebna najveca kuraz...
tihomir_simcic tihomir_simcic 09:48 26.09.2011

Anagram


legenda sedi u Nišu i trenira lokalni Naisus - nišku dečurliju


uz belo vineo i morske plodove


Tržište reguliše sve...
Covek u belom Covek u belom 10:16 26.09.2011

Biti trener je "rocket science"

Jos jedan dokaz da u ekonomski nebitnim sportovima vodece (bitne) pozicije uglavnom zauzimaju ljudi skromnog IQ-a i jos skromnijeg obrazovanja...
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:51 26.09.2011

Kad smo već kod sporta...

... da ja malo istrolujem. Gledao sam prvu utakmicu naših odbojkašica. Evo mog komentara:

Sigurno da je naš sigurno javni servis dobro uradio što je obezbedio sigurno stručnog komentatora koji će sigurno pomagati kod prenosa sigurno prvog meča na sigurno Evropskom prvenstvu za sigurno žene. Naša sigurna zemlja je sigurno zaslužila da u sigurnoj saradnji sa Italijom bude sigurno dobar domaćin. Ovaj sigurno prvi meč za našu ne toliko sigurnu selekciju bio je sigurno izazov. Sigurno je da naše odbojkašice nisu mogle da čuju sigurnog komentatora, ali da jesu sigurno bi prihvatile njegove sigurne komentare i sigurno lakše i brže privele meč sigurno kraju. Medjutim, sigurno je da su naše igračice dobro pripremljene za turnir i da su sigurno znale da iskoriste nesigurnu igru Francuskinja u nastavku meča i sigurno uspele da lako i sigurno na kraju dobiju ovaj sigurno unapred dobijeni meč.

Sigurno je da se sigurno stručni kometator skoncentrisao na igru i sigurno kvalitetne komentare, ali je sigurno da će, ako bude pogledao snimak, sigurno razmisliti zašto je toliko sigurno ponavljao jednu reč sigurno previše puta.


Da ne bude zabune, strulni komentator nije bio Robert Prosinečki!
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 14:23 27.09.2011

Re: Kad smo već kod sporta...

Milutin Milošević
...
Sigurno je da se sigurno stručni kometator skoncentrisao na igru i sigurno kvalitetne komentare, ali je sigurno da će, ako bude pogledao snimak, sigurno razmisliti zašto je toliko sigurno ponavljao jednu reč sigurno previše puta.[/i]

Da ne bude zabune, strulni komentator nije bio Robert Prosinečki!


Sigurno si u pravu. Meni je vise u oko upalo da odbojka i pored svih uspeha ne moze da napuni "Pionir".
929292 929292 20:18 27.09.2011

Kako fudbaler kaže "da"?


Pa, dobro, sigurno da da.
NNN NNN 22:18 27.09.2011

Re: Kad smo već kod sporta...

odbojka i pored svih uspeha ne moze da napuni "Pionir".
Pa kad devojke više ne igraju u onim trikoima
ljuboten ljuboten 17:58 26.09.2011

DUD(L)ANJE

Niti je bio Duda isti kao nekad, niti su igrači bili sa istom motivacijom kao u Turskoj i Poljskoj.
Osim godine, Ivkovića je ponela moć koju je dobio od KSS, odnosno do novog predsednika Đilasa, koji je po moći drugi čovek u državi. A moć uvek ide stramputicom, nekad vidljivom nekad teško uočljivom, samo su posledice uvek evdidentene.
Postavljam pitanje upučenima: Zašto je Ivković pozvao 11 umesto 12 igrača?! Znamo da je Marjanoivić je presedeo na klupi! Sigurno to je uticalo na motivaciju igrača, koju inače nisu je imali na onakvom nivou kakva im je bila kada su očekivali ponude od najboljih klubova Evrope i sada kada su već bili zbrinuti. Nemanje motivacije za najveća pregnuća, jer sada su sve protivničke ekipe kidisale na našu, imalo je za posledicu povrede zbog nepostojanja sinergrije mentalne i fiziučke. To se dalo premititi na licima igrača, zbog čega sam očlekivao siguran poraz protiv jake Franucuske, zbog čega sam isključijo tv. Potom sam čuo da je mogao da odluči Savanovičev šut, pa sam već u svom komentaru najavio sledeći naš poraz, jer sam mislio da je Teodosić bio u igri, a Duda je odlučio da on ne šutira.
Ja sam samo primetio da nema iskrene komunikacije između igrača i Ivkovića, a posle sam pročiatao da je Ivkovič pripemao ekipu kako da zaustve Parkera, dok su Francuzi znali za tu nameru pa su se usreseduli da utakmicu odluče drugi igrači. Obzirom da su igrači nalazili slabosti Ivkovića jer su ga upoređivali sa trenerima svojih velikih klubova u kojima sada igraju, a on zbog steknutog ugleda i moći nije ni pomišljao da se sa igračima konsultutuje, kao što je to radio makedonski trener, onda su tokom utakmice postajali stranci.
Šta mislite kako su se osećali igrači i koliko ih ljutilo to da nemaju pomoći od dvanajestog igrača, ako je već trebalo da se motivišu samo zato što igraju za državu i narod, a ne zarad ličnog protežiranja. I makedonska ekipa nije imala dovoljno igrača, ali zato su svi imali motivaciju za dokazivanje. Tako je npr. Pero Arsić dobio je ugovor sa Olimpijakosom, a neki će prvi put zaigrati van Makednije.
svalrij svalrij 21:19 26.09.2011

Dudo,molim te povuci se

Ostani legenda Crvenog Krsta.Ostani najbolji trener koji svoje umece duguje Pivi,
Cenicu i Zeravici.Glancaj zlatne i srebrne medalje sa svih mogucih takmicenja.Za uspehe si nagradjivan drutvenim priznanjima(Otobarska,Majska Avnojeva nagrada).
Iako nisi bio ,u politickom smislu,clan i simpatizer nicega,ipak si napravio dve velike greske.
Prvu kada si poslusao svog krstaskog drugara Mrkonjica da iz ruke Slobodana Milosevica primis Orden Nemanjica.
Drugo, kada si poslusao savet drvoseka da ostanes selektor i odvedes ovu podmladjenu generaciju na Olimpijadu u London.
Vreme je za odlazak sa selektorskog mesta,Vrati se na svoje pocetke medju Krstase,
cekamo te.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:43 27.09.2011

.

sedi 'di si , jer za bolje nisi.

pojedini igraci iz ovog tima nisu igraci od pre dve godine i to je to .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana