Politika

Da li je gradjanski ustav nacionalni interes Srbije ?

dali76 RSS / 26.09.2011. u 11:01

Zar ne bi smo znali da je recimo Srpska Napredna Stranka srpska, odnosno partija registrovana u Republici Srbiji, da nam stranka svojim prefiksom to explicitno ne kaze? Stranke u jednoj nezavisnoj drzavi po svom defoltu jesu srpske, njemacke, svicarske, hrvatske, naravno u zavisnosti o kojoj drzavi je rijec. Partije se mogu i moraju razlikovati po ekonomsko ideoloskim/ regionalnim dimenzijama, a nacionalnost pripadnika bilo koje partije ne smije imati primat ispred cinjenice da su svi gradjani Republike.

Gradjanski ustav mora izvrsiti politicku asimilaciju svih gradjana Republike bez bojazni da to ima ikakve veze sa jezickom ili kulturnom asimilacijom.

Kulturoloske ili jezicke posebnosti mora prije svega stititi ustav Republike kao i kulturna udruzenja,ali zastita etnickih, kulturnih, il jezickih posebnosti ne moze biti glavni ili jedini razlog postojanja bilo koje politicke partije.

Partije u Republici sa gradjanskim ustavom mogu i moraju biti Demokratske, Liberalne, Zelene, Zute, Radikalne,Socijalisticke ili cak komunisticke  , ali ne mogu  se nazivati  srpskim ,jer to po  drzavnom defoltu, odnosno po cinjenici da su registrovane u Srbiji, one to  sustinski jesu.

Prefiks srpski mogao bi se srusiti na ustavnom sudu jer bi politicko okupljanje bilo  bazirano na etnickoj pripadnosti  vecinskog djela gradjana sto bi znacilo diskriminaciju naspram gradjana koji se ne izjasnjavaju kao Srbi. Po istom principu bilo bi zabranjeno postojanje bilo koje politicke partije koja svojim prefiksom, ili nekim drugim dijelom rijeci u svom imenu       stavlja u prednost bilo kog gradjanina. Dakle, naziv  bosnjacka demokratska stranka  ili Savez vojvodjanskih Hrvata/Madjara bio bi neustavna kategorija.

Cinjenica da nacionalna manjina gubi politicku konotaciju ne dovodi do   politicke  pasivnosti bilo koje etnicke zajednice, vec naprotiv. Partije podeljene po ideoloskim linijama morale bi ,kako svojim izbornim listama, tako svojim programima, naci nacina privuci glasace odredjen etnicke pripadnosti. Bilo bi sasvim normalno da predsednik recimo nekog Bosnjackog Kulturnog Centra pozove gradjane bosnjacke etnicke pripadnosti da glasaju za Socijaldemokratiju Rasima Ljajica. Kao sto  bi recimo gradjani Srbije ,madjarske etnicke zajednice morali dobiti dobar razlog zasto podrzati cankovu ligu Socijaldemokrata, a ne recimo LDP il Naprednu stranku.

Iako je sasvim normalno da odredjene etnicke/ ekonomske/regionalne  grupe tradicionalno podrzavaju ljevicu ili desnicu ,glavna  linija politicke podjele isla bih ekonomskom  vertikalom kroz razne etnicke zajednice.  Tacnije bogatog Madjara iz Novog Sada bi vise zanimalo kolika  ce biti stopa poreza dok bi njegova siromasnijeg sugradjanina iste etnicke pripadnosti iz Temerina zanimalo koliko  je drzava spremna pomoci onim sto izgube posao, bilo u trazenju novog, bilo u socijalnim programima. Tako da bi prvi glasao za LDP ,a drugi za  Socijaliste.

Politicka asimilacija bi unapredila status svih,a posebno onih gradjana drugacije etnicke pripadnosti od one koja je vecinska. Po prirodi stvari, politicke partije morale bi se boriti za glasace, jer bez glasaca nema vlasti. Ne bi sve partije mogle prikupiti podjednak broj pripadnika posebne etnicke zajednice sto bi   vodilo razbijanju  politicke kohezije  odredjen etnicke grupe. Radikalna stranka recimo morala bi dobro izvagati hoce li joj priblizavanje prema, uslovno receno, albanskim glasacima poremetiti glasacku bazu koja bi presla recimo kod  Kostunice

Dinamika politickog sistema sastojala bi se od dva nivoa;borba izmedju politickih stranaka i borba unutar samih politickih stranaka.   Bas na tom drugom nivou  bila bi vidljiva politicka aktivnost raznih ekonomskih/regionalnih pa I etnickih grupacija. Na primjer, Uticaj"madjarskih" politicara u Ligi Socijal Demokrata zavisio bi koliko su isti u svojim izbornim  jedinicama stranci donijeli glasova. Dok njihov ponovni reizbor ne bih iskljucivo zavisio od njihovih imena  vec i od posljedica ekonomske politicke stranke na cijoj su listi bili kao vlast ili opozicija.

Ne bi to bio kraj ,opet uslovno receno,srpskih/srpskijih/najsrpskijih, madjarskih ,hrvatskih,il' bosnjackih politicara u srpskom politickom sistemu. Sa druge strane bio bi to kraj  onima koji su glasove dobijali od pripadnika svoje etnicke grupe bez obzira sta i kako radili. Drugim rijecima  dobijanje politickih poena na osnovu bilo kojeg iskljucivo etnickog patriotizma bilo bi smanjeno na razumniji nivo,a patriotizam bi  dobio I svoju ekonomsku konotaciju.



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 11:10 26.09.2011

lepo

samo tendencije u celoj evropi idu u kontru
nacionalni identitet je sve vazniji
godec godec 11:16 26.09.2011

Re: lepo

antioksidant
samo tendencije u celoj evropi idu u kontru
nacionalni identitet je sve vazniji


Ne slažem se. Mislim da je nacionalni identitet sve manje važan. Posebno u Evropi.
loader loader 22:02 26.09.2011

Re: lepo

Zar ne bi smo znali da je recimo Srpska Napredna Stranka srpska, odnosno partija registrovana u Republici Srbiji, da nam stranka svojim prefiksom to explicitno ne kaze?

Znali bismo, jer to je ista ona, samo bez bedža. Plus Europa.

Nacionalni identitet je dopušten jačima. Slabiji moraju da se kaleme na unuverzalna ljudska prava.

Ljudska prava su postavljena u ljudskoj prirodi, i sežu još od biblijskih dana. Za njihov pronalazak nije zaslužan neki fond, ili globalistička mašina koja koristi fraze iz tog korpusa izraza. Čoveku je čovek oduvek bio čovek. Nečoveku trebaju doučavanja preko raznih ...... za ljudska prava. Eh...
dali76 dali76 17:53 27.09.2011

Re: lepo

covek je coveku oduvek bio vuk, zasto bi smo inace terbali zakone, il jos gore zasto bi smo imali drzave kojima smo dali pravo da zakone sprovode gosn Loader.
freehand freehand 11:50 26.09.2011

Osoba A

Vi ste Edvard Kardelj!
Dalibore, druže, da očekujemo dogodine revolucionarni blog o realizaciji super nove ideje : Jednopartijskog pluralizma?
bozanabg bozanabg 12:19 26.09.2011

Re: Osoba A


Jednopartijskog pluralizma?

Mislim da to kod nas vec uveliko postoji...
A nacionalni identitet...Za maksimalno 10 godina bice vazniji nego krajem 19.vijeka...
Srpske,hrvatske,bosnjacke,madjarske stranke, nije sija vec je vrat...Svi oni krkaju po skupstinskim restoranima dok se narod koprca...Da dimnjacari Srbije osnuju partiju,glasala bih za njih,al sta cemo onda sa rudarima?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:56 26.09.2011

svašta

a ti misliš da bi se nešto samim imenom promenilo?
na primer, Obraz nema nikakvu srpsku odrednicu u imenu.
dali76 dali76 16:43 26.09.2011

Re: svašta

Vrabac, proemena iemna bila bi samo posledica promena nacina razmisljanja I ustava, naravno.
U drzavi Srbiji sve su stranke srpske nema potrebe za prefiksom jer je to samo po sebi besmisleno .
Sto se tice Obraza ON bi se morao boriti za vlastiti uticaj unutar nek stranke ,recimo Radikalne stranke .
Kao sto bi fakat bilo noramlno u ovakvom uredjenju da se poemnuti rudari, dimnjacari I penzioneri bore za uticaj unutar neke ljevicarske partije,odnosno partijase bori za njihov glas.
U pravu sis to se tice naslova komentara, ovo ,nazalost,izgleda kao “svasta utopija.
ed_novipazar ed_novipazar 12:31 26.09.2011

Nije automatski diskriminacija

Prefiks srpski mogao bi se srusiti na ustavnom sudu jer bi politicko okupljanje bilo bazirano na etnickoj pripadnosti vecinskog djela gradjana sto bi znacilo diskriminaciju naspram gradjana koji se ne izjasnjavaju kao Srbi.

Prefix "srpski" (moze da) znaci da se partija bori za ocuvanje identiteta sprskog naroda ili da njeguje srpsku tradiciju ili .. a sve to po definiciji ne znaci automatski utiranje identiteta drugim zajednicama ili borbu protiv njih. Tu nema nicega diskriminatorskog prema nesrbima te samim tim nema ni nicega protivustavnog. Diskriminacija bi bila na primjer kada bi vrata te partije bila zatvorena za nesrbe. Kada bi na primjer SRS po svom statutu bila zatvorena partija za Bosnjake, Madjare, Rome i dr. nesrbe, to bi onda bilo protivustavno.

Ne vidim ni nacina a ni razloga da se prefiks "srpski" rusi na ustavnom sudu.
predatortz predatortz 12:36 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

@ ed
Hebote, već dva puta ti lupam preporuku!
Đe je zajeb ?
bozanabg bozanabg 12:41 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

I ja isto,al nece...
buba_truba buba_truba 14:57 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

predatortz
@ ed
Hebote, već dva puta ti lupam preporuku!
Đe je zajeb ?

Nema zajeba, komentar je za čistu 10-ku. A ti si dovoljno pošten da priznaš, iako možda nisi očekivao da takav komentar pošalje ed_novipazar. Elem, možda ima malce zajeba u tvojoj glavi, ali kad ovako ispadne zadovoljstvo je pročitati i tebe... ja lupila 2 preporuke... edu i tebi.
valhalen valhalen 16:02 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

buba_truba
predatortz
@ ed
Hebote, već dva puta ti lupam preporuku!
Đe je zajeb ?

Nema zajeba, komentar je za čistu 10-ku. A ti si dovoljno pošten da priznaš, iako možda nisi očekivao da takav komentar pošalje ed_novipazar. Elem, možda ima malce zajeba u tvojoj glavi, ali kad ovako ispadne zadovoljstvo je pročitati i tebe... ja lupila 2 preporuke... edu i tebi.


Evo, još jednog "zajeba", i ja lupio dve preporuke!
Naime, nije mi poznato da su u Srbiji etničke partije zabranjene. Štaviše, jedina demokratija za koju mi je poznato da je zabranila etničke partije je Bugarska, a to je bilo iz čisto nacionalističkih razloga i Evropski sud je ovu odluku proglasio protivzakonitom.

That said, jasno mi je šta dali76 hoće da kaže. U razvijenim demokratijama, etnički prefiksi su besmisleni i štetni, jer prave podele umesto po ideološkim, po etničkim principima. Biti Srbin, ili Mađar nije nikakvo političko opredljenje, nego prosto etnička pripadnost. Činjenica da je etnička pripadnost još uvek relevantna politička činjenica u regionu, samo je jedna od mnogih loših posledica nedavnih ratova.

Najbolji primer za ovo, možda i nije Srbija, nego Bosna, u kojoj se ne glasa za levicu i desnicu, nego skoro svi glasaju za etnički "svoje". Posledica je ne samo to da nacionalizam cveta, nego da višepartijska demokratija ne može da obavlja ni svoju minimalnu funkciju - da čisti otvorene lopove i barabe sa vlasti. Po minimalnoj teoriji demokratije, ovaj sistem je daleko od idealnog, ali je barem u stanju da relativno redovnim smenjivanjem elita na vlasti spreči da barabe upostave apsolutnu i trajnu vlast. Ako to nije u stanju da učini, onda prosto ne funkcioniše.

I, tu je dali76 sasvim u pravu: tamo gde su etničke podele još uvek glavne, ekonomski programi, koji su realno najvažniji sadržaj savremene politike, nikako da dođu na red. Da se vratim na primer Srbije - pa hebote, porezi, koji su u svim razvijenim demokratijama pitanje svih pitanja u izbornoj trci, kod nas nisu ni u prvih pet. Kod nas je još uvek glavno pitanje Kosovo ili EU, što nije nikakvo pitanje, to je lažno pitanje, populistička lagarija. Umesto da sukobljavaju ekonomske programe, naše partije sučeljavaju patriotizme. Ali, kako lepo reče Palma, onomad, patriotizam se ne sipa u traktor.

Zato kod nas nema levice i desnice, kao predstavnika dve osnovne vizije funckionisanja ekonomije i politike. Kod nas, umesto da levica brani i zastupa interesa radnika i nižih slojeva, a desnica, interese srednjih i viših slojeva, svi tvrde da zastupaju sve, odnosno, obraćaju se celom "narodu". A svima se može sve obećati, ali ne i ispuniti, i zato pre izbora svi lažu, a posle izbora svi izneveravaju obećanja.

Dakle, da sumiram, ne slažem se sa tezom da je epitet "srpska" u SNS, protivustavan, ali ne mislim da je to osnovna teza dalijevog teksta. Osnovna teza je čini mi se da etnija ne može biti osnovna linija podele u funkcionalnoj demokratiji, već da to mora ideologija u širem smislu, sa naglaskom na ekonomiju (što, kako je dali jasno naznačio, ne znači da pitanja položaja manjina nisu bitna, samo da njih mora da rešava svaka stranka unutar sebe, a ne da se formira stranka samo sa tim programom). Sa tom tezom se apsolutno slažem i zapravo mislim da je to jedno od najbitnijih pitanja u Srbiii danas.
dali76 dali76 16:07 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Nadam si Ed da si razumio da je rijec o gradjanskoj Republici sa gradjanskim ustavom?
Lijepo je to sto si uzeo u “odbranu” prefiks srpski u srbiji, Radikalna stranka jested srpska po svom drzavnom defoltu kao sve stranke u Srrbiji , ukljucujuci one iz Sandzaka ili Backe .
Ne bi bilo potrebe za srpskim prefiksom , kao ni za bosnjackom strankom (cisto da razresim enigmu zajeb )
Biti Bosnjak prestalo bi biti politikco zanimanje, tako da bi gradjanin Zukorlic ostao bez “posla” I mogao se posvetiti svojim duhovnim obavezama.

valhalen valhalen 16:15 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

dali76

Biti Bosnjak prestalo bi biti politikco zanimanje, tako da bi gradjanin Zukorlic ostao bez “posla” I mogao se posvetiti svojim duhovnim obavezama.



Tačno, kao i svi drugi etnički populisti i mutivode. Ali on je u Srbiji svakako najbolji primer. Ako hoćeš da se baviš politikom, dužan si da ponudiš PROGRAM, a ne etničku paranoju i dreku o tome kako su oni oz Beograda za sve krivi.

Ali zapravo, i SNS u tom smislu nije ništa bolji. Radi se o stranci bez programa, čiji je glavni slogan - glasajte za nas, jer su ovi koji su sada na vlasti korumpirani. To je tačno, ali to nije program.
dali76 dali76 16:15 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

hvala ti Valholen za odlicnu interpretaciju , odista.
valhalen valhalen 16:21 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

dali76
hvala ti Valholen za odlicnu interpretaciju , odista.


Nema na čemu, hvala tebi na inspirativnom postu.
valhalen valhalen 16:33 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Još samo da dodam par primera, pored Zukorlića, koji predstavljaju etno-populizam u svom najgorem vidu. Jedan je Dodik - njegov jedini i slovima jedini program je - referendum za nezavisnost Srpske. I mi sad možemo da pričamo je li taj referndum sam po sebi moralan ili nije, ali to za ovu diskusiju nije bitno. Bitno je da Dodik, kao i svaka baraba, koristi patriotizam kao svoje poslednje utočište i dižući nacionalnu tenziju uspeva da progura i činjenicu da je lopovčina prvog reda i da mu je mesto iza rešetaka.

Drugi primer je Đukanović i crnogorska elita, koji zaoštravanjem sukoba sa Srbijom namerno skreću pažnju sa svoje mafijaške vladavine.

Treći primer su Dveri srpske, koje nemaju nikakav i slovima nikakav program, koji tvrde da "nisu partija, nego porodica" (pa ako je tako, idite na piknik, ne na izbore), i koji oživljavaju najgori etno-populistički rečnik devedesetih koji je u Srbiji u dobroj meri odumro u međuvremenu.
antioksidant antioksidant 16:52 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Biti Srbin, ili Mađar nije nikakvo političko opredljenje, nego prosto etnička pripadnost.

ali i etnicka grupacija ima pravo na svoju reprezentaciju u parlamentu (ako je to njen izbor)
u belgiji na primer nema stranke koja se nalazi na listama i u valonskom i flamanskom delu
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:59 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Tu nema nicega diskriminatorskog prema nesrbima te samim tim nema ni nicega protivustavnog. Diskriminacija bi bila na primjer kada bi vrata te partije bila zatvorena za nesrbe. Kada bi na primjer SRS po svom statutu bila zatvorena partija za Bosnjake, Madjare, Rome i dr. nesrbe, to bi onda bilo protivustavno.

Pa...
Stranke u Srbji ne poštuju načelo slobodnog pristupa, već se pristup vrši preko sistema preporuka.
Verovatno ima i etničke diskriminacije, iako nije vidljiva. Postoji i administrativna barijera (ft1p), zadiranje u privatnost (zahtevaju ogroman broj podataka o osobi koja želi da pristupi stranci), finansijska barijera (nije 500 dinara isto u Bg i, recimo, u Leskovcu) itd.


Stranke manjina imaju maltene ugrađenu diskriminaciju, jer postoji problem vezan za legitimitet, u ovom sistemu. Primer Komšića je zanimljiv, kako se to da zloupotrebiti.
Regionalne stranke imaju diskriminaciju po osnovu mesta boravišta, te recimo, LSV ne dozvoljava učlanivanje ukoliko ne živiš ne teritoriji AP Vojvodine.

Rekao bih da je ime važno, ali ne i toliko koliko Dalibor želi da kaže. Recimo, ldp je nacionalno neutralna stranka, anacionalna. Ali, istovremeno neguje govor Srbi/Hrvati/Albanci... I ima neke, povremene, antinacionalne ispade.

Na kraju krajeva, nema barijere koja bi specijalno sprečavala osnivanje anacionalne stranke. A osnov za suzbijanje nacionalizma je upravo to, da postoji alternativa.
predatortz predatortz 19:02 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

buba_truba
Elem, možda ima malce zajeba u tvojoj glavi, ali kad ovako ispadne zadovoljstvo je pročitati i tebe...


Ako, istrpio sam ja i težu artiljeriju na ovom blogu...
dali76 dali76 19:20 26.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Naravno da etnicke grupe imaju pravo na zastupljenost, to im se gradjanskim ustavom ne bi niti onemogucilo . Ono sto bise onemogucilo jested a strranka postoji iskljucivo zarad interesa gradjana podeljenih na cisto etnickom principu.
Naravno, BELGIJA jeste primjer tkzv Consensual demokratije principa koja je najvise razradio Lijphart , principa koji se primenjuje u drzava sa jakim I jasnim etnickim podjelama , kao u BiH, posljedice toga. Napisah,a Valenhalen dodatno jee pojasnio.
To jeste Solomonsko resenje da bi se sacuvala drzava po svaku cenu,pa I po cenu ne postojanja demokratskog kapaciteta gdje je neophodno glasati za ljude na osnovu onog sto rade,a ne na osnovu onog ciji prefiks nose,nacionalni,naravno.

ed_novipazar ed_novipazar 08:37 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Nadam si Ed da si razumio da je rijec o gradjanskoj Republici sa gradjanskim ustavom?

Ono sto bise onemogucilo jested a strranka postoji iskljucivo zarad interesa gradjana podeljenih na cisto etnickom principu.

Jasno mi je da je rijec o gradjanskoj republici i takvom ustavu. Samo mi nije jasno sta mislis pod tim da bi se u takvom drustvu onemogucilo postojanje stranke koja od svih gradjana vodi racuna iskljucivo o interesima jedne etnicke grupe. Manjinske ili vecinske, nije bitno. Na koji nacin? Ako mislis to urediti paragrafima, onda diskriminises ljude. Ukoliko pak mislis da ce gradjansko drustvo u kojem funkcionise pravo i u kojem se postuju prava gradjana dovesti do takve politicke kulture i socijalne svijesti da bi svako politicko organizovanje bazirano na nacionalnim vrijednostima (ma sta to znacilo) postalo kič i predmet sprdnje, onda se slazem sa tobom.

Ovdje je bilo rijeci da li je Srbija gradjanska ili nije. Formalno jeste, u sustini nije. U Novom Pazaru imamo 80% policajaca jedne etnicke grupe dok je zastupljenost gradjana pripadnika te iste etnicke grupe obrnuto proporcionalna - svega 20%. Oni koji tvrde da je Srbija gradjansko drustvo mozda imaju objasnjenje.
antioksidant antioksidant 08:57 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Ovdje je bilo rijeci da li je Srbija gradjanska ili nije. Formalno jeste, u sustini nije. U Novom Pazaru imamo 80% policajaca jedne etnicke grupe dok je zastupljenost gradjana pripadnika te iste etnicke grupe obrnuto proporcionalna - svega 20%. Oni koji tvrde da je Srbija gradjansko drustvo mozda imaju objasnjenje.

pa pogledaj statistiku broja policajaca na nivou srbije
zasto izdvajas samo pazar?
dragan7557 dragan7557 10:15 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

. Posledica je ne samo to da nacionalizam cveta, nego da višepartijska demokratija ne može da obavlja ni svoju minimalnu funkciju - da čisti otvorene lopove i barabe sa vlasti.

Naravno da ne može jer je funkjia otvorenih lopova pokrivena kooperacijom "Naši" a njima se oprašta je je to "u našim interesima" a zna se "svoje se meso ne jede." Ovu metaforu u preostije obliku postavio je Hobs a razradio Roussou. Da se ovo produžava i preko granica date države, na istoimene (etničke) grupe je izvodivo iz same metafore, a etnička pripadnost postaje definantom koja određuje kooperaciju, pa se tragične posledice šire preko državnih granica.
Kod nas je još uvek glavno pitanje Kosovo ili EU, što nije nikakvo pitanje, to je lažno pitanje, populistička lagarija.

Oba ova pitanja tzv. razvijena "demokratija" pokušava da prenese na nivo birokratskih institucija (imenovan kadar, za razliku od izbornih funkcija nije podložean varljivosti rezultata izbora), otarasi ih populizma i pretvori u funkcionalne odluke, a što se onda prenosi na teren lobizma vrha upravljačke birokratje, čime sam otvoreni lopovluk postaje ne samo opravdano srdstvo, već i legalan način bavljenja politikom.
Zato kod nas nema levice i desnice, kao predstavnika dve osnovne vizije funckionisanja ekonomije i politike.

Nađalost nema je ni drugde u EU, pošto na "višem" planu funkcioniše opet kooperativnost interesa vladajuće bogate klase(mada nisam ljubitelj klasne teorije)pa su levica desnica i centar(nepostojeći) na nivou donošenja odluka u potpunosti u rukuma saveza istociljnih partija i lobista(u samom Briselu ima preko 30.000 lobista, koji za silne pare kroje "demokratiju" )ili oko 40 lobista na svakog člana EU Parlamenta. Pričati o demokratiji u ovakvim uslovima je populizam par ekselans, koji se graniči sa čistom obmanom masa.

Kako funkioniše ova nakarada se bliže može naći u:

Buchanan .J.M. 1972, "Theory of Public Choice: Political Applications of Economics."

--------------------------1984, "Theory of Public Choice II" University of Michigan Press.

Potpuno je dakle nevažno koji "etnički ili nacionalni prefiksi" se nesuvislo trpaju pored imena stranaka, ler isti niti pak donose niti pak znače bilo šta. U pitanju je čista pokondirenost ili pomodarstvo kako bi se "istorodne" grupe privukle u saučesništvo po već naznačenoj Ruso/Hobs metafori, gde je vlastiti interes pojedinca poistovećen sa ludilom nacional-šovinizma a racionalnost jedinke poistovećena sa interesima stranačkog rukovodstva. Ako "naši" budu Vlast onda smo i mi vlast, je idiotizam sastojan u ovoj opseni.

cerski
ed_novipazar ed_novipazar 10:15 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

antioksidant

pa pogledaj statistiku broja policajaca na nivou srbije
zasto izdvajas samo pazar?

Zato sto je policija u NP drastican primjer diskriminacije. Ne znam sta kaze statistika za ostala mjesta u Srbiji ali sta god da kaze nece popraviti utisak iz NP.

edit: Da dopunim kako ne bih ostavio pogresan utisak. Generalno, situacija je mnogo bolja nego u vrijeme Milosevica ali kada je policija u pitanju i reciprocna zastupljenost gradjana razlicitih etnickih zajednica u njoj, tu je situacija ocajna.
antioksidant antioksidant 10:24 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

ed_novipazar
antioksidant

pa pogledaj statistiku broja policajaca na nivou srbije
zasto izdvajas samo pazar?

Zato sto je policija u NP drastican primjer diskriminacije. Ne znam sta kaze statistika za ostala mjesta u Srbiji ali sta god da kaze nece popraviti utisak iz NP.

ne pricam ti o tome vec o cinjenici da broj zaposlenih u republickoj instituciji na nivou republike odgovara nacionalnom sastavu
ti bi da posmatras samo novi pazar
zasto?
zasto ne posmatras sandzak/rasku? (malo sire od pazara)
zasto ne posmatras pojedinacna naselja u novom pazaru? (malo uze od pazara)
zasto posmatras pazar kao zaokruzenu celinu (ili rasku/sandzak)?
u cemu je poenta? zasto se podgreva nacionalna podela? ko ima koristio od toga (sem zukorlica koji stice utisak moci)
ed_novipazar ed_novipazar 10:32 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

antioksidant

zasto ne posmatras sandzak/rasku? (malo sire od pazara)
zasto ne posmatras pojedinacna naselja u novom pazaru? (malo uze od pazara)
zasto posmatras pazar kao zaokruzenu celinu (ili rasku/sandzak)?
u cemu je poenta? zasto se podgreva nacionalna podela? ko ima koristio od toga (sem zukorlica koji stice utisak moci)

Zato sto je, kada je policija u pitanju sasvim logicno posmatrati statistiku na nivou opstine jer je ta opstina zona odgovornosti pomenute policijske uprave. Zasto bi Novopazarce interesovala struktura stanovnistva u Raski ili Priboju ili republicki prosjek?

Oni koji su gluhi na ove cinjenice, oni podgrijavaju ovakve teme i daju materijala Zukorlicu u njegovoj predizbornoj kampanji.
dragan7557 dragan7557 10:35 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

u cemu je poenta? zasto se podgreva nacionalna podela? ko ima koristio od toga (sem zukorlica koji stice utisak moci)

Pa, za detalje, kao i samo objašnjenje može da posluži tzv:

"Prisoners Dilemma-Economie."

cerski
freehand freehand 10:43 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

ed_novipazar
antioksidant

zasto ne posmatras sandzak/rasku? (malo sire od pazara)
zasto ne posmatras pojedinacna naselja u novom pazaru? (malo uze od pazara)
zasto posmatras pazar kao zaokruzenu celinu (ili rasku/sandzak)?
u cemu je poenta? zasto se podgreva nacionalna podela? ko ima koristio od toga (sem zukorlica koji stice utisak moci)

Zato sto je, kada je policija u pitanju sasvim logicno posmatrati statistiku na nivou opstine jer je ta opstina zona odgovornosti pomenute policijske uprave. Zasto bi Novopazarce interesovala struktura stanovnistva u Raski ili Priboju ili republicki prosjek?

Oni koji su gluhi na ove cinjenice, oni podgrijavaju ovakve teme i daju materijala Zukorlicu u njegovoj predizbornoj kampanji.

Možda bi bilo interesantno pogledati koliko uopšte Bošnjaka ima u policiji Srbije, i kolkiko ih se prijavljuje na konkurse za upis u odgovarajuće škole i za zapošljavanje u policiji.
Besmisleno mi deluje da neko namerno hoće da napravi disproporciju u takvoj službi, sa jasnim zadacima i ovlašćenjima.
antioksidant antioksidant 10:49 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Besmisleno mi deluje da neko namerno hoće da napravi disproporciju u takvoj službi, sa jasnim zadacima i ovlašćenjima.

besmisleno deluje i meni ali je ovo jedna od prici na kojoj se tako lako podgreva vatra

kazi ovo?


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=27&nav_category=11&nav_id=544975

gde ces lepse od "Dosadašnja praksa je pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrdjivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta..."
pa kad to saberes sa ovim dverima eto nama nove politicke koalicije. oni zive jedni od drugih a na :statistikama" se hrane
antioksidant antioksidant 10:52 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

jer je ta opstina zona odgovornosti pomenute policijske uprave

u zoni odgovornosti policijske uprave vranje na primer nema ni jednog japanca.
sta da radimo sa jovanom musasijem koji ima srpsko japansko drzavljanstvo i prijavi se na konkurs za posao u vranju?

(zena smiljka je iz tog kraja a roditelji joj ostareli pa su resili da se presele iz surdulice za vranje da se nadju starima na pomoci)...
ed_novipazar ed_novipazar 10:59 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

freehand

Besmisleno mi deluje da neko namerno hoće da napravi disproporciju u takvoj službi, sa jasnim zadacima i ovlašćenjima.

Svakako da je besmisleno ali je tako.

Možda bi bilo interesantno pogledati koliko uopšte Bošnjaka ima u policiji Srbije, i kolkiko ih se prijavljuje na konkurse za upis u odgovarajuće škole i za zapošljavanje u policiji.

Pazi, ja ne govorim o ispravljanju greske od 5% ili 10%. Da je toliko ne bih se ni javio za rijec. Ja govorim o 60% (80:20). Sto je mnogo mnogo je.
ed_novipazar ed_novipazar 11:10 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

antioksidant
jer je ta opstina zona odgovornosti pomenute policijske uprave

u zoni odgovornosti policijske uprave vranje na primer nema ni jednog japanca.
sta da radimo sa jovanom musasijem koji ima srpsko japansko drzavljanstvo i prijavi se na konkurs za posao u vranju?

(zena smiljka je iz tog kraja a roditelji joj ostareli pa su resili da se presele iz surdulice za vranje da se nadju starima na pomoci)...

Vidis, zato sto su vam Bosnjaci isto sto i Jovan Musasi iz Vranja, sada se otvaraju sandzacke kancelarije u Briselu.
antioksidant antioksidant 11:34 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

, sada se otvaraju sandzacke kancelarije u Briselu.

a te kancelarije u briselu tacno znace sta?
ima i kragujevac kancelariju u briselu, nemoj da padas na zukorliceve fore da je to korak ka bilo cemu ozbiljnom.
i zasto mislis da bi bosnjaci trebalo da "nam" (i ko smo to mi?) budu ista razliciti od jovana musasija iz vranja? svako ima pravo na sosptveni identitet taman koliko i svi ostali
zukorlic zastupa tezu - brani se od jacega jer on nije jaci (a nada se nesretnik da je takvo stanje samo privremeno).
los put je zukrolic pazaru nametnuo a svako ko u tom putu uziva i ko misli da je ista razlicit od jovana musasija iz vranja tesko se zajebao (a prijatelja samo u ristu moze naci pa nek gleda sta ce s tim)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:08 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

ed_novipazar

Postavili ste pogrešno stvari, baš u skladu sa ovim postom.
Naime, nije pitanje etničkog sastava policije, jer kada bi to bio osnovni problem, rešenje bi se nametnulo kroz upotrebu "ključa", dobijenog kroz cenzus. Socijalni inženjering kroz upravu. Merimo!
O ključu i takvim stvarima, mislim...


PROBLEM JE U DECENTRALIZACIJI.
dali76 dali76 18:23 27.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

Vidis Ed Novi Pazar mi brojimo glave ispod plave sapke po etnickom kljucu,a o tome kako radi ta policija, koji je nivo korupcije, kolika je efikasnost, to naravno je u drugom planu.
JEl tebe zanima hoce li na dzepu policajca pisati Meho ili Slobodan, vise od toga hoces li mu platiti 25 eura d ate pusti ili ce tebe kazniti,a druga iz opstine nece?
A sto se tice nacina uvodjenja koncepta, prvo ustav,gradjanski,I izborni system mjesoviti vecinski proporcionalni sa visokim cenzusom.
ed_novipazar ed_novipazar 09:34 28.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

dali76
Vidis Ed Novi Pazar mi brojimo glave ispod plave sapke po etnickom kljucu,a o tome kako radi ta policija, koji je nivo korupcije, kolika je efikasnost, to naravno je u drugom planu.

Zasto bi efikasnost policije bila u drugom planu? Nije u drugom planu vec je u prvom. Ali nemoj da se pravimo Englezi. Devedesetih je u toj policijskoj stanici radio pendrek u tri smjene. Neki su od tih batina vec preselili na drugi svijet. Ako drzava nije imala snage da javno prizna te zlocine i da se do kraja obracuna sa tim zlocincima u uniformama, i pored zalbi i podnijetih prijava, onda je barem trebala da popravi etnicku strukturu kako bi se povratilo izgubljeno povjerenje Bosnjaka u policiju. Doduse, Dacic je nesto obecavao. Vidjet cemo koliko toga ce se uraditi.
milisav68 milisav68 12:28 28.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

ed_novipazar

Zasto bi efikasnost policije bila u drugom planu? Nije u drugom planu vec je u prvom. Ali nemoj da se pravimo Englezi. Devedesetih je u toj policijskoj stanici radio pendrek u tri smjene. Neki su od tih batina vec preselili na drugi svijet. Ako drzava nije imala snage da javno prizna te zlocine i da se do kraja obracuna sa tim zlocincima u uniformama, i pored zalbi i podnijetih prijava, onda je barem trebala da popravi etnicku strukturu kako bi se povratilo izgubljeno povjerenje Bosnjaka u policiju. Doduse, Dacic je nesto obecavao. Vidjet cemo koliko toga ce se uraditi.

A jel imaš podatke, koliko se Bošnjaka javilo na konkurs za školovanje?

Ne provociram, samo pitam.

Mislim, glupo je to rešavati "po ključu", pa da "mora" da bude neki procenat, bez obzira na "kvalitet".


ed_novipazar ed_novipazar 13:45 28.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

milisav68

A jel imaš podatke, koliko se Bošnjaka javilo na konkurs za školovanje?

Ne provociram, samo pitam.

Mislim, glupo je to rešavati "po ključu", pa da "mora" da bude neki procenat, bez obzira na "kvalitet".

Nemam podatke ali me ne bi iznenadilo da je interesovanje jako malo za razliku od 80-tih kada sam se cudio koliko mojih vrsnjaka zeli nastaviti skolovanje u Sremskoj Kamenici. No, danas je dobar dio njih po dijaspori ili u Pazaru ima kakvu prodavnicu ili ...

Nije dovoljno da se kaze idite u skolu mi cemo vas zaposliti. Treba vratiti povjerenje.
milisav68 milisav68 18:52 28.09.2011

Re: Nije automatski diskriminacija

ed_novipazar
milisav68

A jel imaš podatke, koliko se Bošnjaka javilo na konkurs za školovanje?

Ne provociram, samo pitam.

Mislim, glupo je to rešavati "po ključu", pa da "mora" da bude neki procenat, bez obzira na "kvalitet".

Nemam podatke ali me ne bi iznenadilo da je interesovanje jako malo za razliku od 80-tih kada sam se cudio koliko mojih vrsnjaka zeli nastaviti skolovanje u Sremskoj Kamenici. No, danas je dobar dio njih po dijaspori ili u Pazaru ima kakvu prodavnicu ili ...

Nije dovoljno da se kaze idite u skolu mi cemo vas zaposliti. Treba vratiti povjerenje.

Heh, jbga, pa u tom čuču grmi zec*(by Jelica ).
I ja se sad kajem, što se nisam u startu učlanio u KPS/SPS, zaposlio negde u opštini, i sad niko ne bi mogao da me istera sa posla.

Mislio sam, nema više partije, tržišna ekonomija, lična sposobnost i tajrad.....snaći ću se, zaraditi i za penziju....
Kad oćeš....

S*anje je svuda po Srbiji, a ne samo u Novom Pazaru.

Mada opet, niko ne garantuje, da ćurak ne može da se okrene, pa da opet "državni službenici" primaju male plate.
Šteta je samo, što ljudi misle, da će Zukorlić (ili već neko sličan njemu), da im reši ekonomske probleme.
Neće, i on i Čeda, i Velja i......se voze u džipovima.
"Običan narod" strada svuda širom Balkana.



jedi-knight jedi-knight 13:22 26.09.2011

Nisam siguran...


Nisam siguran da politicari kod nas uopste imaju svest o tome o cemu govoris. Osnovna ideja bavljenja politikom kod nas je ili ideja o moci koja pretpostavljano ide uz politicare, ili zastita spostvenog biznisa ( ukoliko je rec o privrednicima ), ili bekstvo od nesigurnosti, odnosno povecanje licnog samopouzdanja cinjenicom da ste deo neke organizovane grupe.
Sve gorepomenuto spada u udruzivanje radi sticanja licne koristi i tema koju si pokrenuo ih se tice koliko i prava manjina, jednakosti izmedju polova, problem obrazovanja, siromastva... znaci nimalo.

Cim je politika postala zanimanje, prestala je da bude korisna drustvu.
one for the road one for the road 14:55 26.09.2011

Odgovor na naslov:

"Jeste!"

Tacka.
dali76 dali76 16:21 26.09.2011

Re: Odgovor na naslov:

ja bi samo malko reformulisao: cim je politika zastite bilo kog entiteta postala iskljucivi politicki biznis prestala je biti korisna i tim za koje se toboze zalaze.
Biti Bosnjak, biti Madjar, ili Albanac postalo je politicko zanimanje,kao i biti dovoljno velik veci Srbin, tako da pot tim paravanom nista drugo ne terba ni raditi,a kamoli uraditi.
mariopan mariopan 17:29 26.09.2011

...

Kada bi postojala mogućnost da tebi, Dali, dam glas na izborima pa da napraviš i Ustav i državu po tvom ukusu ja bih to uradila, ali se bojim da je to što predlažeš i zamišljaš samo lepa želja i ništa više.

Pozdrav i preporuka.
dali76 dali76 19:09 26.09.2011

Re: ...

hvala Mariopan, samo sam pokusao skrenuti paznju koliko je pogresno nesposobnost zamotavati u oblande raznoraznih boja,ali eto raznorazni Zukorlici podrzavaju jedni druge, rade na sistemu spojenih posuda, jedni bez drugih ne mogu.
Mogu i ja da mastam :)) sta cu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:03 26.09.2011

Srbija je država...

Gradjanski ustav mora izvrsiti politicku asimilaciju svih gradjana Republike bez bojazni da to ima ikakve veze sa jezickom ili kulturnom asimilacijom.

Da, nacionalna je i ona, koja ima apsolutnu većinu nakog naroda, u svom sastavu.
Sa duge strane, nacionalna ima i zadatak da brine o ravnopravnosti svog naroda u drugim državama.
Domazet Domazet 19:14 26.09.2011

Ja stvarno ne znam koji je tebi...

...s oproshtenjem u poslednje vreme? Ovo pod uslovom da je tekst ozbiljan i da se ne radi o novoj verziji lirike za Kumbaja.

A pitam se da li je moguce da ne shvatash koliko je ovo:

Politicka asimilacija bi unapredila status svih,a posebno onih gradjana drugacije etnicke pripadnosti od one koja je vecinska.


opasno i kako lako se mozhe iskoristiti od protuva koje vole da pevaju Kumbaya na Wagnerovu muziku?
dali76 dali76 19:46 26.09.2011

Re: Ja stvarno ne znam koji je tebi...

)
Pa Domazet skacu mnogi ,kao sto vidis I dan danas, muftija jedva ceka neki povod, Albanci salju djecu u proteste bez obzira na te savet nacionalniih manjina I ostale politicko korektne konstrukcije ?
Nema od mojih ideeja,na srecu il zalost, nista,samo iznosim ideje, mastam sto sam vec reko…
predatortz predatortz 19:18 26.09.2011

Dali,druže

Ti si istoričar. Države ili narodi završe poasao oko nacionalne priče. Osenče teritoriju, nađu kompromis oko nacionalnog interesa,jezika,kulture, ustabile to pa razmišljaju o građanskoj priči...
Problem našeg regiona je što je u nekim segmentima još u evropskoj 1848.

Lepo je ovo što ti predlažeš, ali rane su još poluotvorene. Ti, kao istoričar, znaš da vremenska distanca od sto godina i nije neka , a kamo li dvadesetak...

Da ima bitangi koje su pripadnost pretvorile u unosno zanimanje, ima... Na svim stranama.
Ali, da se ne lažemo, da narod(i) ne misli(e) na način na koji oni guslaju, ne bi ih ni bilo.
dali76 dali76 20:05 26.09.2011

Re: Dali,druže


Meni se samo ucinilo da bi gradjanska republika mogla biti rsenje za decenijsko prodavanje magle pod plastom politicki korektnih nacionalnih obiljezja, to je sve.
Ohrabruje to stoje Rasim Ljajic izasao ne samo iz etnickog vec I regionalnog geta I formirao politicku partiju koja nudi prije svega ekonomski program ne stavljajuci etnicki predznak kao bitan, il primaran.
Gdje vodi ovo, ne samo da se partije formiraju na etnickm osnovu vec I sem penzionera stranku najavlajuju privrednici, sindikalci ,sta je sljedece partija dimnjacara ?
Tako rasjepkan politicki system moze samo stvoriti lazni privid stabilnosti,ali I onemoguciti bilo kakv napredak.
Najaca opoziciona stranka,SNS,nema ekonomski program,tacka nema,a oni su alternative? Alternativa cemu,srpskija su od DS?
To je problem,za mene,veliki.
Naravno, svako ima svoj stav,eto j ate pozivam da mi kazes prednosti ovog sistema,ove raznorazne konstrukcije tipa saveti za manjine,a ex yu jezici ,to je tek urnebes pol. Korektna salata.


predatortz predatortz 20:11 26.09.2011

Re: Dali,druže

Naravno, svako ima svoj stav,eto j ate pozivam da mi kazes prednosti ovog sistema,ove raznorazne konstrukcije tipa saveti za manjine,a ex yu jezici ,to je tek urnebes pol. Korektna salata.



Ovakav sistem nema prednosti, ovo i nije sistem. Kao što nema ničeg nacionalnog ( srpskog ) u delovanju aktuelnih partija. Samo ogoljeni populizam.
Smisao mog komentara je bio u sledećem:

Tek kad se država odredi( nacionalno,teritorijalno,kulturno,jezički...) može da pređe na viši nivo. Nivo građansko-ideološkog okupljanja. Bojim se da ćemo to, svi mi na Balkanu,još dugo da čekamo.
dali76 dali76 20:29 26.09.2011

Re: Dali,druže

Cekanje nosi posljedice.
Na beckim pregovorima srpska vlada nije htela da cuje za bilo kakvo resenje sem Kosovo unutar Srbije, podela Kosova je bila jeres ,a danas ?
Kad je vec blizu polovine priznalo Kosovo,dans bi podela bila pobjeda zar ne?
Vreme je ipak bitan factor u politici moj blogokolega,a cekanje na Balkanu se bar zasad pokazalo prilicno poskupim.
predatortz predatortz 20:36 26.09.2011

Re: Dali,druže

Na beckim pregovorima srpska vlada nije htela da cuje za bilo kakvo resenje sem Kosovo unutar Srbije, podela Kosova je bila jeres ,a danas ?


Ja na to gledam malo drugačije. Srpske vlade nisu činile ništa ni povodom integracije, ni povodom deobe Kosova. Upamti: Kosovo niko ne sme da da, ali sme da ga izgubi. To je koncept srpske vlade. Izgubiti i ne biti kriv. Novi kosovski mit. Potpisati bilo šta ravno je političkom samoubistvu.

PS.

Dok ovo kuckamo, iz pravca NS idu nemački panceri. Šta misliš koja im je krajnja odrednica?
freehand freehand 20:56 26.09.2011

Re: Dali,druže

dali76
Cekanje nosi posljedice.
Na beckim pregovorima srpska vlada nije htela da cuje za bilo kakvo resenje sem Kosovo unutar Srbije, podela Kosova je bila jeres ,a danas ?
Kad je vec blizu polovine priznalo Kosovo,dans bi podela bila pobjeda zar ne?
Vreme je ipak bitan factor u politici moj blogokolega,a cekanje na Balkanu se bar zasad pokazalo prilicno poskupim.

Srbija je bez ikakve sumnje građanska država. U smislu toga da je laička, da je građanska parlamentarna demokratija i da ima građanski Ustav, bez obzira što su Koštunac i njegovi uspeli da izguraju da u tom Ustavu piše da je država Srba i svih njenih građana.
Što se naziva partija tiče, tu je problem dvojak: kada su krajem osamdesetih partije nastajale pridev "srpski" bio je veoma popularan, naročito kod jednog intelektualnog soja/sloja. I to u smislu srbovanja i srboeuforije.
No taj pridev u isto vreme ima i smisao (značenje) "Srbije", odnosno - što bi banovani Miki rekao "srbijanski". Kao SPD u Nemačkoj, na primer (Socijal-demokratska partija Nemačke). Te i u tom slučaju nema usko nacionalnog značenja, ako bismo terali mak na konac.
E sad... Jasno je na šta ti plediraš, i to je ideja koliko plemenita toliko i neostvariva u svojoj naivnosti.
Prosto - pokušaj da zamisliš kakav bi pakao šiknuo iz lonca u kome se krčkamo i u čiju bi političku ključalu papazjaniju pokušao da zvanično ubaciš takav predlog?!
Znači, radikali i naprednjaci bi te optužili za fašizam i staljinizam, a Albanci, Bošnjaci, Mađari i ruge stranke nacionalnih manjina za srpski šovinizam najcrnje vrste. U roku od odmah za vratom bi ti bili Jelko Kacin i slični predstavnici građanskih idila iz etnički očišćenih država koje služe za primer.
Tako da...
Da si kao oblast blogovanja umesto "politka" označio "satira" - bio bi mnogo bliži istini i realnom svetu.
dali76 dali76 22:02 26.09.2011

Re: Dali,druže

Ono sto je radio Dr Karajlic sa top listom naderalista krajem 80s bila je nadrealna satira sto postade realnost, valjda ce I ova moja satira postati realnost, ljudski se nadati, zar ne.
Zamisli tek realnosti da u ustavu pise da je sluzbeni jezik Srpski ,oba pisma ravnopravno kao I tri narjecja?
A sto se tice napada sa toliko sarolikih strana, priznajem da je sama pomisao veoma privlacna.


freehand freehand 22:15 26.09.2011

Re: Dali,druže

dali76
Ono sto je radio Dr Karajlic sa top listom naderalista krajem 80s bila je nadrealna satira sto postade realnost, valjda ce I ova moja satira postati realnost, ljudski se nadati, zar ne.
Zamisli tek realnosti da u ustavu pise da je sluzbeni jezik Srpski ,oba pisma ravnopravno kao I tri narjecja?
A sto se tice napada sa toliko sarolikih strana, priznajem da je sama pomisao veoma privlacna.



Ljudski je nadati se - čemu? Da će ustavnom odredbom biti zabranjeno foormiranje stranaka sa nacionalnim predznakom u nazivu? Daj, Dali, uozbilji se.
A ni ovo sa jezikom i narečjima mi baš nije najjasnije.
Uglavnom, mislim da si ga ovog puta fulao skroz.
valhalen valhalen 22:52 26.09.2011

Re: Dali,druže

Da ima bitangi koje su pripadnost pretvorile u unosno zanimanje, ima... Na svim stranama.
Ali, da se ne lažemo, da narod(i) ne misli(e) na način na koji oni guslaju, ne bi ih ni bilo.


Ali narodi nisu sami smislili nacionalizam, nego ih je neko naučio. Ko? Zna se - intelektualne elite. Pre 300 godina, nacija je bila politički nebitan koncept, a sad se izdaje za prirodu. Kao biva - svaki narod prirodno teži da ima svoju državu. Oće. Da im neki intelektualci nisu pre dvesta godina sipali u glavu te priče, "narodi" ih danas ne bi ni bili svesni.

Poenta je u tome da se nacionalizam predstavlja kao rešenje za problem koji je sam izmislio. "Pa jel vidite da narodi sami žele svoje države", veli nacionalista, gradeći se nevešt, "Najbolje je onda da im te države damo, to je jedino što će sprečiti rat i krvoproliće. Sve ostalo su naivne građanske sanjarije. " Ono što nacionalista zaboravlja da pomene, međutim, jeste da je on prethodno nahuškao ljude na stupidnu ideju etničkih država, pa sad kao popušta pred pritiskom "realnosti". Nema ničeg prirodnog u etno-nacionalnoj državi, pa samim tim ne vidim zašto bismo je smatrali za jedinu moguću realnost. Naprotiv, svuda gde je ta ideja zaživela u svom jakom vidu, donele je ratove i uništenje. Što pre nađemo izlaz iz priče o etno-nacionalnim državama, to bolje. I ovo ne važi samo za Balkan, nego za sve moderne političke zajednice. I tamo gde je nacionalizam, posle vekova ratova,pokolja i genocida i uspeo da konačno dostigne svoj cilj - stabilne državne granice i relativnu etničku homogenost, kao u Evropi, sad se javlja novi problem - imigracija. Nacionalizam ne zna šta da radi sa imigrantima, jer ne zna šta da radi sa drugošću uopšte. U stvari zna da uradi samo jedno - da pokuša da je izbriše, a svi znamo kako se to u praksi završava.

Nije dakle naivno razmišljati o građanskoj državi, nego upravo suprotno: verovati da se može i dalje misliti u terminima nacionalnih (čitaj: etničkih) država, a da to ne odvede u novi pokolj. Građanska država ne samo da nije naivna zamisao, nego je naša (ne samo srpska, nego i svetska) jedina nada.
freehand freehand 23:00 26.09.2011

Re: Dali,druže

Nije dakle naivno razmišljati o građanskoj državi, nego upravo suprotno: verovati da se može i dalje misliti u terminima nacionalnih (čitaj: etničkih) država, a da to ne odvede u novi pokolj. Građanska država ne samo da nije naivna zamisao, nego je naša (ne samo srpska, nego i svetska) jedina nada.

Mogu li te zamoliti za odgovor na dva pitanja?
Pod pretpostavkom da je odgovor "Da" -

1( da li je Srbija građanska država?
2) šta misliš o zahtevu Palestine pred UN?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:03 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Nije dakle naivno razmišljati o građanskoj državi, nego upravo suprotno: verovati da se može i dalje misliti u terminima nacionalnih (čitaj: etničkih) država, a da to ne odvede u novi pokolj. Građanska država ne samo da nije naivna zamisao, nego je naša (ne samo srpska, nego i svetska) jedina nada.

Mogu li te zamoliti za odgovor na dva pitanja?
Pod pretpostavkom da je odgovor "Da" -

1( da li je Srbija građanska država?
2) šta misliš o zahtevu Palestine pred UN?

Vi'š da mu nije dobro.
valhalen valhalen 23:04 26.09.2011

Re: Dali,druže

Prosto - pokušaj da zamisliš kakav bi pakao šiknuo iz lonca u kome se krčkamo i u čiju bi političku ključalu papazjaniju pokušao da zvanično ubaciš takav predlog?!
Znači, radikali i naprednjaci bi te optužili za fašizam i staljinizam, a Albanci, Bošnjaci, Mađari i ruge stranke nacionalnih manjina za srpski šovinizam najcrnje vrste. U roku od odmah za vratom bi ti bili Jelko Kacin i slični predstavnici građanskih idila iz etnički očišćenih država koje služe za primer.


Da, ovo je tačno. I ovi drugi (manjine) bi verovatno bili u pravu. Zapravo, zahtevi za zabranu etničkih partija su najčešće u službi dominantnog nacionalizma, kao što je to bio slučaj u Bugarskoj. Ne mislim da bi etničke partije trebalo zabranjivati, ali bi svakako bilo dobro raditi na njihovom prevazilaženju. U većini razvijenih demokratija, one nisu zabranjene, prosto su marginalne. To je ideal kome treba težiti.
freehand freehand 23:09 26.09.2011

Re: Dali,druže

Zapravo, zahtevi za zabranu etničkih partija su najčešće u službi dominantnog nacionalizma, kao što je to bio slučaj u Bugarskoj.

Jel to nešto na Dalijev račun?!
Šalim se.
Dakle, idealizam je potpuno ok. Plemenito i humano razmišljanje.
Samo, to društvo bez nacija nas čeka zajedno sa onim "radiš koliko možeš, uzimaš koliko ti treba."
Dakle - u komunizmu.
valhalen valhalen 23:12 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Nije dakle naivno razmišljati o građanskoj državi, nego upravo suprotno: verovati da se može i dalje misliti u terminima nacionalnih (čitaj: etničkih) država, a da to ne odvede u novi pokolj. Građanska država ne samo da nije naivna zamisao, nego je naša (ne samo srpska, nego i svetska) jedina nada.

Mogu li te zamoliti za odgovor na dva pitanja?
Pod pretpostavkom da je odgovor "Da" -

1( da li je Srbija građanska država?
2) šta misliš o zahtevu Palestine pred UN?


Sve dok je "država srpskog naroda i svih njenih građana", ona nije građanska država u punom smislu reči, nego i etno-nacionalna. U građanskoj državi, nosioci suvereniteta su građani i iskljućivo građani, a ne etniciteti. Naravno, ovaj test padaju i sve druge balkanske, a bogami i neke evropske države (Nemačka). Izrael da ne pominjem.

O zahtevu Palestine ne vidim zašto bih se ovde izjašnjavao, ali ako me već vučeš za jezik, mislim da je najbolje rešenje ono koje niko ne pominje - građanska, a ne etno-nacionalna država za sve koji u njoj žive. Palestina za sve. Baš kao što mislim i da je najbolje rešenje za Kosovo bila potpuna integracija Albanaca u politički sistem, koji bi pritom, naravno, morao da izgubi svoj etnički (srpski) predznak. Uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika se podrazumeva. Ali jebiga, logika nacionalizma je neumoljiva. Svako hoće svoju, i SAMO SVOJU državu, i eto ti ga. Posle decenija klanja i ratovanja, još smo tamo gde smo i krenuli. I u Palestini i na Kosovu. Srećan vam "realizam".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:14 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand freehand 23:26 26.09.2011

Re: Dali,druže

Sve dok je "država srpskog naroda i svih njenih građana", ona nije građanska država u punom smislu reči, nego i etno-nacionalna. U građanskoj državi, nosioci suvereniteta su građani i iskljućivo građani, a ne etniciteti.

Koliko se ja sećam tog gradiva - nije definicija u Ustavu to, ili bar ne preovlađujući atribut, koji državu čini građanskom.
Te smatram da je Srbija prava i potpuna građanska država, koja kao svoj osnovni akt ima građanski Ustav. I to bez ikakve dileme.

Posle decenija klanja i ratovanja, još smo tamo gde smo i krenuli. I u Palestini i na Kosovu.

Pa neće biti. Slušao sam danas i Engleze, i Amerikance, i Nemce kako rezolutno tvrde da se do palestinske države može doći samo pregovorima. Jebi ga, to isto priča i naš Kluni, ali ga isti govornici valjda ne čuju.
No - da ne pravimo ponovo pantljičaru o KiM.
Da se vratimo na Srbiju: stvarno bih voleo da pročitam neke ozbiljne argumente za tvrdnju da ovo nije građanska država par ekselans, sa istim takvim Ustavom.
valhalen valhalen 23:28 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Zapravo, zahtevi za zabranu etničkih partija su najčešće u službi dominantnog nacionalizma, kao što je to bio slučaj u Bugarskoj.

Jel to nešto na Dalijev račun?!
Šalim se.
Dakle, idealizam je potpuno ok. Plemenito i humano razmišljanje.
Samo, to društvo bez nacija nas čeka zajedno sa onim "radiš koliko možeš, uzimaš koliko ti treba."
Dakle - u komunizmu.


Zašto? Nacije postoje tek nekih dvesta godina, zašto misliš da su nužan deo političke stvarnosti? Zašto misliš da njihovo prevazilaženje predstavlja neku naročitu utopističku zamisao? Pa to se u praksi već dešava - pluralizam i globalizacija svakog dana razaraju tu zabludu nacionalnog identiteta. U svetu u kome postoji slobodan protok roba i radne snage, zajednice zasnovane na etničkoj pripadnosti su beznadežno arhaične. Što ne znači da nacionalizam kao ideja ne može da napravi još puno štete na svom silasku sa istorijske pozornice, kao i svaka ideja koja je preživela svoju korisnost, spreman je na očajničke poteze.

Deo problema je upravo to što se razmišljanje izvan parametara nacionalne politike automatski proglašava za utopističko i idealističko, pri čemu se zaboravlja da je upravo nacionalni ideal (etnički homogena država) najveća utopija od svih, kao i da nacija po sebi nije ništa realno već upravo suprotno - "imaginarna zajednica".



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:30 26.09.2011

Re: Dali,druže

Da se vratimo na Srbiju: stvarno bih voleo da pročitam neke ozbiljne argumente za tvrdnju da ovo nije građanska država par ekselans, sa istim takvim Ustavom.

Kraljevina Srbija
Član 1.
Kraljevina Srbija je država srpskog naroda i svih gradjana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi,
načelima gradjanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Ma ime smeta... Ime! Da se Izrael ne zove Izrael, da se Srbija ne zove Srbija itd. Potrebno je numerisati države, а najlakše je to uraditi preko pozivnih brojeva.
valhalen valhalen 23:32 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand

No - da ne pravimo ponovo pantljičaru o KiM.
Da se vratimo na Srbiju: stvarno bih voleo da pročitam neke ozbiljne argumente za tvrdnju da ovo nije građanska država par ekselans, sa istim takvim Ustavom.


Mislim da nam neslaganje nije supstantivno, nego čisto verbalno. Građanska država o kojoj priča dali jeste ideal-tip. Ti, međutim, pod građanskom državom podrazumevaš kolokvijalno značenje - predstavnička demokratija, ljudska prava, itd. U prvom smislu nije, u drugom smislu jeste.
valhalen valhalen 23:32 26.09.2011

Re: Dali,druže

dupli post.
freehand freehand 23:33 26.09.2011

Re: Dali,druže

Zašto? Nacije postoje tek nekih dvesta godina, zašto misliš da su nužan deo političke stvarnosti? Zašto misliš da njihovo prevazilaženje predstavlja neku naročitu utopističku zamisao? Pa to se u praksi već dešava - pluralizam i globalizacija svakog dana razaraju tu zabludu nacionalnog identiteta.

Čini mi se da sam se načitao i naslušao sličnih teorija a propos religije.
A i esperanto kao da je izgubio na popularnosti.

Edit:
Mislim da nam neslaganje nije supstantivno, nego čisto verbalno. Građanska država o kojoj priča dali jeste ideal-tip. Ti, međutim, pod građanskom državom podrazumevaš kolokvijalno značenje - predstavnička demokratija, ljudska prava, itd. U prvom smislu nije, u drugom smislu jeste.

Pa to ti kažem. Samo što mislim da je moja definicija bliža istini.
Uz to, građanska država o kojoj ja govorim je realna, moguća, i - postojeća, Bogu hvala!
I to sam više puta, ne bez ponosa i radosti ponavljao - Srbija je građanska, multietnička, mutlikulturna i multikonfesionalna država u pravom smislu. Ne bez mana, ne bez gadnih brljotina, ne bez velikih nedostataka. ali je država na koju se mnoge druge, u okolini i daljini, mogu u mnogo čemu ugledati.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:39 26.09.2011

Re: Dali,druže

Nacije postoje tek nekih dvesta godina, zašto misliš da su nužan deo političke stvarnosti?

Цар Срба и Ромеја, Стефан Урош IV Душан
valhalen valhalen 23:45 26.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Zašto? Nacije postoje tek nekih dvesta godina, zašto misliš da su nužan deo političke stvarnosti? Zašto misliš da njihovo prevazilaženje predstavlja neku naročitu utopističku zamisao? Pa to se u praksi već dešava - pluralizam i globalizacija svakog dana razaraju tu zabludu nacionalnog identiteta.

Čini mi se da sam se načitao i naslušao sličnih teorija a propos religije.
A i esperanto kao da je izgubio na popularnosti.


Čuj, ako ćemo da teramo razgovor na zajebanciju, nemam ništa protiv. Ali ovo su prosto bezvezne replike.

Inače, esperanto jeste izgubio na popularnosti, ali samo zato što jedan već postojeći jezik - engleski - danas obavlja njegovu funkciju. Baš kao što ju je ranije obavljao latinski. Istorija internacionalnih jezika je zapravo mnogo duža od istorije nacionalnih.



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:47 26.09.2011

Re: Dali,druže

nače, esperanto jeste izgubio na popularnosti, ali samo zato što jedan već postojeći jezik - engleski - danas obavlja njegovu funkciju. Baš kao što ju je ranije obavljao latinski. Istorija internacionalnih jezika je zapravo mnogo duža od istorije nacionalnih.

valhalen valhalen 23:57 26.09.2011

Re: Dali,druže

Pa to ti kažem. Samo što mislim da je moja definicija bliža istini.
Uz to, građanska država o kojoj ja govorim je realna, moguća, i - postojeća, Bogu hvala!
I to sam više puta, ne bez ponosa i radosti ponavljao - Srbija je građanska, multietnička, mutlikulturna i multikonfesionalna država u pravom smislu. Ne bez mana, ne bez gadnih brljotina, ne bez velikih nedostataka. ali je država na koju se mnoge druge, u okolini i daljini, mogu u mnogo čemu ugledati.


Ali ne radi se o tome koja je "bliža istini", prosto obe upotrebe su jednako "istinite", ali opisuju različite stvari. Nije mi cilj da Srbiju niti kudim, niti hvalim, hajde da se sad ne upuštamo u te kafanske zanimacije. Problem je druge prirode, i mislim da ga je dali lepo opisao. Etno-politika svuda gde zadobije prevlast (a to je, rekoh, mnogo manje slučaj u Srbiji nego recimo u Bosni) guši smisao demokratske politike, čak i tamo gde postoje formalni atributi demokratije, višestranačje, demokratski izbori, sloboda govora, itd.

Razlog je to što etno-politika prosto nema nikakv pozitivan politički projekat osim onog najbanalnijeg - svi X-ovi u istoj državi, svi Y-oni napolje. U najgorem slučaju, ona proizvodi zločin, u najboljem, stagnaciju. Nekad smo imali ovo prvo, sad smo bliže ovom drugom. U državi u kojoj je Kosovo još uvek pitanje svih pitanja, ništa drugo ne dolazi na dnevni red.
valhalen valhalen 00:02 27.09.2011

Re: Dali,druže

srdjazlopogledja
nače, esperanto jeste izgubio na popularnosti, ali samo zato što jedan već postojeći jezik - engleski - danas obavlja njegovu funkciju. Baš kao što ju je ranije obavljao latinski. Istorija internacionalnih jezika je zapravo mnogo duža od istorije nacionalnih.



Vidim da sam ti poludeo smajljija, pa da mu objasnimo, da se ne sekira. Istorija standardizovanih internacionalnih jezika je duga kao i istorija imperija, znači jako duga. Istorija standardizovanih nacionalnih jezika je duga kao i kao i istoijra nacionalne države, znači vrlo kratka u poređenju sa prethodnom.
freehand freehand 00:12 27.09.2011

Re: Dali,druže

Čuj, ako ćemo da teramo razgovor na zajebanciju, nemam ništa protiv. Ali ovo su prosto bezvezne replike.

Nije mi cilj da Srbiju niti kudim, niti hvalim, hajde da se sad ne upuštamo u te kafanske zanimacije.

Vidi, Valhalene: definitivno sam sada preumoran da bih ulazio u zaista ozbiljnu teroijsku raspravu o mestu i ulozi nacije i njenoj perspektivi u današnjem svetu. Takođe je činjenica da volim da dosolim komentar. Ali ti to ne daje za pravo da se ponašaš potcenjivački. Naročito sa razloga što u dosadašnjim komentarima nisi baš slavno prošao sa dokazivanjem svojih teza. Bar ako govorimo sa stanovišta činjenica i realnosti.
O miru u svetu i ljubavi među ljudima možemo drugom prilikom, u bekstejdžu.

ps - zaboravih da pre nego budem otišavši iskažem poštovanje i Daliju i tebi kao sagovornicima!
Dakle - respect.
Unapred se radujem narednom mačevanju.
dali76 dali76 06:00 27.09.2011

Re: Dali,druže

Ja samo freehand pokusavam razmisljati naglas kako zaustaviti, il maker pokusati promjeniti taj sistem u kom manjinski baroni I vecinski princevi imaju tapiju na politicko zastupanje.
Ti kazes,a I Domazet, takav concept koji ja ovdje predstavljam je doljevanje ulja na vatru ,davanje povoda raznoraznim likovima koji bi jedva docekali…ali cekaj nije li upravo ovaj system,kakav postoji, dao za pravo raznoraznim ,kako Vagel Laslo kaze, manjinskim baronima I vecinskim princevima da imaju tapije na svoje patriotizme?
Ne moze u gradjanskoj Republici Madjar, Albanac,veci/manji Srbin il muftija biti politicko zanimanje . U Srbiji nema ekonomske desnice,nema ljevice,sve su stranke stranke socijalne pravde I vecina drzi tapiju na osnovu svojih nacionalnih atributa .
U gradjanskoj republici ne moze politicka partija,bilo bosnjacka,bilo albanska,bilo srpska,imati tapiju na nacionalne interese. Eto ja sam sad Madjar pa vi glasajte za mene,ja Albanac pa vi za mene,il ja veci Srbin pa eto meni glas?
Dobijam ideju da onom Somborcu iz Blica saljnem kratku pricu kako politicari,svako u svojim narodnim nosnjama,zamotani zastavam, obijaju banku,a kad ih uvate,e pa vi to nas zbog ove nase nosnje jelda?
Ugradjanskoj republici ustav brine o pravima ljudi,posebno manjina,a ne bogomdanepartijezatokostvorene.
Tu ustvari I lezi glavni problem. U srbiji se postuje ustav kako se kome da izvines cefne,kako ustav,tako I zakon.Jbg, kako donjet tako se I postuje. Vladini dekreti jaci od ustava(famozni kosovski dodatak),vlada jednostavno ignorise sluzbene odluke ustavnog suda ko da ih ti pises,a ja citampomocu durbina ( slucaj odluke o izbornim listama) , pa cak I same sudije radi jebote godisnjeg odmora probijaju ustavnu procedure oko objavljivanja sluzben odluke u sluzbenom glasniku (slucaj odluke o duplim funkcijama).
I ko slag na tortu ,minister pravde gospa Malovic zbog prredizborne kampanje ,sadmalovatamolopove, krsi zakon tako sto javno obznani detalje iz predkrivicnog postupka.
Otkrismo toplu vodu,univerzalne pravde nema,a kako ono rece cika Dusko, curi nam slavina u kupatilu!!
Dodju Janezi baksuzi,vide curi voda, mi isfusiramo drz vodu dok majstori odu,a oni kazu dobro ajde,curi vam ta slavina,al isporucite robu za Hag,pa cemo da vidimo,roba se isporuci,slavina opet curi,a njih bas briga,no ajd sto briga merkelove sto nama curi nego briga I ove nase sto curi,a onda cemo sad svi da se uvatimo,pa eto,jebiga nek curi,niko nije savrsen,eto I kod tih evropljana curi..i tako u krug,peti,sesti,Danteov.
A mi smo naj/multietni ,najmultikonfesijalna drzava sa gradjanskim ustavom nemozboljebit.




dragan7557 dragan7557 11:01 27.09.2011

Re: Dali,druže


@valhalen
Nema ničeg prirodnog u etno-nacionalnoj državi, pa samim tim ne vidim zašto bismo je smatrali za jedinu moguću realnost.

Da nije jedina moguća realnost svedoći formiranje EU, supranacionalne države bazirane isključivo na modelu birokratske samovolje korporativne države u kojoj nacionalna država igra sve manju ulogu.
I tamo gde je nacionalizam, posle vekova ratova,pokolja i genocida i uspeo da konačno dostigne svoj cilj - stabilne državne granice i relativnu etničku homogenost, kao u Evropi, sad se javlja novi problem - imigracija.

Predpostavljena stabilnost granica nacionalnih država se videla na delu(i još uvek je vidljiva na Kosovu) u razbijanju SFRJ koja nije pogodovala EU modelu iz nekoliko razloga.

Imigracija i problemi koje ista sa sobom nosi, su ekonomska imanentnost a ne verbalni politički konstrukt, koji za instant upotrebu služi Kurti i Murti.

Uzgred ratove ne izaziva nacionalizam nekog naroda već interesi vladajućih bankarskih elita pomognutih vladajućim političkim strukturama, koje ratove izazivaju, dok pri tome finansiraju obe strane u konfliktu niokočega. Ratovi nisu produkt nacionalnih interesa već interesa krupnog kapitala.

cerski
freehand freehand 11:11 27.09.2011

Re: Dali,druže

Da nije jedina moguća realnost svedoći formiranje EU, supranacionalne države bazirane isključivo na modelu birokratske samovolje korporativne države u kojoj nacionalna država igra sve manju ulogu.

Koja, na primer?
Belgija? Španija? GB, Nemačka, Francuska?
Aha.
dragan7557 dragan7557 11:25 27.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Da nije jedina moguća realnost svedoći formiranje EU, supranacionalne države bazirane isključivo na modelu birokratske samovolje korporativne države u kojoj nacionalna država igra sve manju ulogu.

Koja, na primer?
Belgija? Španija? GB, Nemačka, Francuska?
Aha.

Sve.

cerski

p.s. pošto ne čitaš dobro, ovde je upotrebljen pojam nacionane države a ne same nacionalne države. Recimo u ovom momentu je poznato da će dugovi Grčke za polovinu biti otpisani i da će krizni buždet EU biti podignut na 2000 milijardi evra (potpisano je to još u letos), a pored toga političari na najvišem nivou ubeđuju glupavo građanstvo da na to neće pristati. Znači pod patronatom eurobirokratije se ruši i sam pojam nacionalne države kao tipa države.
freehand freehand 11:40 27.09.2011

Re: Dali,druže

dragan7557
freehand
Da nije jedina moguća realnost svedoći formiranje EU, supranacionalne države bazirane isključivo na modelu birokratske samovolje korporativne države u kojoj nacionalna država igra sve manju ulogu.

Koja, na primer?
Belgija? Španija? GB, Nemačka, Francuska?
Aha.

Sve.

cerski

A čime objašnjavaš podatak da se Grčkom ne bave ni madam Ešton, niti Van Rompej, nego Angela Merkel?
antioksidant antioksidant 11:50 27.09.2011

Re: Dali,druže

A čime objašnjavaš podatak da se Grčkom ne bave ni madam Ešton, niti Van Rompej, nego Angela Merkel?

буџетима
еу нема јединствену фискалну политику а сви приступи грчкој морају бити из тог смера
не знам да ли примећујеш да се истовремено тражи и еу модел који ће будућим будућим оваквим кризама
dragan7557 dragan7557 11:51 27.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
dragan7557
freehand
Da nije jedina moguća realnost svedoći formiranje EU, supranacionalne države bazirane isključivo na modelu birokratske samovolje korporativne države u kojoj nacionalna država igra sve manju ulogu.

Koja, na primer?
Belgija? Španija? GB, Nemačka, Francuska?
Aha.

Sve.

cerski

A čime objašnjavaš podatak da se Grčkom ne bave ni madam Ešton, niti Van Rompej, nego Angela Merkel?

Potrebom proširenja ovlašćenja Evropske Centralne Banke, koja će uskoro biti stvarnost, a samim tim težište moći će iz ruku političara i formalno preći u ruke bankara sa sve formalnim ovlašćenjima.

Mm Anđelina nije nikada ni zastupala neke nacionalne interese a to ne radi ni njena partija CDU/CSU već interese krupnog biznisa a vidi se to i po njenom partneru Mm Gvidu libaralu FDP.

Isticanje nacionale države i njenih prerogativa je u ovom momentu čista političko populistička farsa koja se prodaje graždaniji Jevrope. Muda umesto bubrega rek'o bi narod.

cerski
p.s.
Van Rompej,
su u stvari porodična manifaktura Krkobabaić iz Belgije.
dragan7557 dragan7557 12:06 27.09.2011

Re: Dali,druže

antioksidant
A čime objašnjavaš podatak da se Grčkom ne bave ni madam Ešton, niti Van Rompej, nego Angela Merkel?

буџетима
еу нема јединствену фискалну политику а сви приступи грчкој морају бити из тог смера
не знам да ли примећујеш да се истовремено тражи и еу модел који ће будућим будућим оваквим кризама

Ovo je tačno, ali treba da stoji nema još, što se tiče traženja modela ovo je prepušteno ECB-u a kad je u pitanju model uterivanja vlasti na nadnacionalnom nivou, bolje rečeno snaga koje će smirivati žarišta nacionalnog protesta je prepušteno Eurogendfor-u, paramilitarnim snagama sa specijalnim ovlašćenjima i potpunim imunitetom koje su pre nekoliko godina formirane. Operativna teritorija ovih snaga gubi nacionalnu jurisdikciju, odnosno stavlja je van nacionalnog zakonodavstva.

cerski
freehand freehand 12:14 27.09.2011

Re: Dali,druže

Operativna teritorija ovih snaga gubi nacionalnu jurisdikciju, odnosno stavlja je van nacionalnog zakonodavstva.

Khm... Može malo pojašnjenje? Šta ovo treba da znači (ako treba išta da znači)?
dragan7557 dragan7557 12:36 27.09.2011

Re: Dali,druže

freehand
Operativna teritorija ovih snaga gubi nacionalnu jurisdikciju, odnosno stavlja je van nacionalnog zakonodavstva.

Khm... Može malo pojašnjenje? Šta ovo treba da znači (ako treba išta da znači)?

Jel' to po tvom straom 'ajd' da se pravim lud' sistemu?

cerski

p.s. sumnjam da dobro upućen čo'ek poput tebe nikada nije čuo za European Gendarmerie Forces, mada ni 99,99% graždanije EU nikada nije čulo za postojanje ovih snaga, njihova posebna ovlašćenja i potpuni imunitet u primeni sile nad građanstvom. Ako je tako onda zaroni u materiju ima je dovoljno na web-u. Iznenađenje je garantovano.

valhalen valhalen 12:43 27.09.2011

Re: Dali,druže

Peščanik prenosi tekst iz Ha'aretz-a, koji otprilike kaže isto ono što sam i ja pokušao da kažem. Nacionalizam je zero-sum game, on ne poznaje mir, samo primirje. Zato on nikad nije rešenje, već deo problema.

Sve ove laži su moguće jer se rasprava vodi starim jezikom, jezikom sveta u kojem dobitak jednog znači gubitak drugog – umesto da se kreira situacija u kojoj svi dobijaju. Svet u kojem brinemo o časti, umesto da brinemo o kvalitetu života, svet podele i vladavine umesto povezivanja i uključivanja. Kada smo počeli da zamišljamo socijalnu jednakost i pravdu i prešli na nov i drugačiji jezik, koji jedino može doneti njihovo ostvarenje – počeli smo da ih zahtevamo i od vođa koje smo izabrali. Stigao je trenutak da mi, javnost, počnemo da zamišljamo mir i partnerstvo i da verujemo u njih, i da ih zahtevamo od onih koji bi trebalo da nas predvode.


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:18 27.09.2011

Re: Dali,druže

valhalen
Peščanik prenosi tekst iz Ha'aretz-a, koji otprilike kaže isto ono što sam i ja pokušao da kažem. Nacionalizam je zero-sum game, on ne poznaje mir, samo primirje. Zato on nikad nije rešenje, već deo problema.

Sve ove laži su moguće jer se rasprava vodi starim jezikom, jezikom sveta u kojem dobitak jednog znači gubitak drugog – umesto da se kreira situacija u kojoj svi dobijaju. Svet u kojem brinemo o časti, umesto da brinemo o kvalitetu života, svet podele i vladavine umesto povezivanja i uključivanja. Kada smo počeli da zamišljamo socijalnu jednakost i pravdu i prešli na nov i drugačiji jezik, koji jedino može doneti njihovo ostvarenje – počeli smo da ih zahtevamo i od vođa koje smo izabrali. Stigao je trenutak da mi, javnost, počnemo da zamišljamo mir i partnerstvo i da verujemo u njih, i da ih zahtevamo od onih koji bi trebalo da nas predvode.

OSNOVNO ORUŽJE PROTIV NACIONAL-ŠOVINIZMA JE NACIONALNA DRŽAVA.
valhalen valhalen 14:48 27.09.2011

Re: Dali,druže

srdjazlopogledja
valhalen
Peščanik prenosi tekst iz Ha'aretz-a, koji otprilike kaže isto ono što sam i ja pokušao da kažem. Nacionalizam je zero-sum game, on ne poznaje mir, samo primirje. Zato on nikad nije rešenje, već deo problema.

Sve ove laži su moguće jer se rasprava vodi starim jezikom, jezikom sveta u kojem dobitak jednog znači gubitak drugog – umesto da se kreira situacija u kojoj svi dobijaju. Svet u kojem brinemo o časti, umesto da brinemo o kvalitetu života, svet podele i vladavine umesto povezivanja i uključivanja. Kada smo počeli da zamišljamo socijalnu jednakost i pravdu i prešli na nov i drugačiji jezik, koji jedino može doneti njihovo ostvarenje – počeli smo da ih zahtevamo i od vođa koje smo izabrali. Stigao je trenutak da mi, javnost, počnemo da zamišljamo mir i partnerstvo i da verujemo u njih, i da ih zahtevamo od onih koji bi trebalo da nas predvode.

OSNOVNO ORUŽJE PROTIV NACIONAL-ŠOVINIZMA JE NACIONALNA DRŽAVA.


Nažalost, gluposti ne postaju manje glupe kad se napišu velikim slovima. Naprotiv.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:42 27.09.2011

Re: Dali,druže

dali76

U NACIJI JE SPAS.

Tokom vremena, odnos Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske, popravljaće se.
Tokom vremena, postaje nevažno jesi li Srbin u Srbiji, Hrvat u Hrvatskoj, Srbin u Hrvatskoj, Hrvat u Srbiji.
NACIJA POSTAJE NEVAŽNA, JER JE DOBILA ONO ŠTO JE ŽELELA.


Zato, uzdržimo se nasilja... Zabrane ne donose ništa dobro. Alternativa, ukoliko je zasnovana na razumu i ideji, rešenju, boljitku, sama će se izboriti za svoje mesto. Njen kvalitet je dovoljan, dok zabrana u njenu korist, dovodi taj kvalitet u pitanje.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:36 27.09.2011

Elem kad vec pominjemo...evropski standard

PArlamentarne stranke:

* Hrvatska demokratska zajednica
* Hrvatski laburisti - Stranka rada
* Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati
* Hrvatska seljačka stranka
* Hrvatska socijalno liberalna stranka
* Hrvatska stranka prava
* Hrvatska stranka umirovljenika
* Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje
* Istarski demokratski sabor
* Socijaldemokratska partija Hrvatske
* Stranka demokratske akcije Hrvatske

Vanparlamentarne stranke:
#
# Hrvatska čista stranka prava
# Hrvatska demokratska seljačka stranka
# Hrvatska demokršćanska stranka
# Hrvatska europska stranka
# Hrvatska kršćanska demokratska unija
# Hrvatska pravaška zajednica
# Hrvatska pučka seljačka stranka – 1904
# Hrvatska pučka stranka
# Hrvatska radnička stranka
# Hrvatska republikanska zajednica
# Hrvatska romska demokratska stranka
# Hrvatska stranka mladih
# Hrvatska stranka nezaposlenih
# Hrvatska stranka prava – 1861
# Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević
# Hrvatska stranka pravne države
# Hrvatska stranka rada
# Hrvatska stranka zelenih – Eko savez
# Hrvatski demokratski centar
# Hrvatski istinski preporod
# Hrvatski narodnjaci
# Hrvatski nezavisni demokrati
# Hrvatski oslobodilački pokret
# Hrvatski socijaldemokrati
# Hrvatski zbor
# Hrvatsko pravaško bratstvo

Dakle Evropa tolerise ovo. Kod nas je sve u redu. Nema poterbe ya kmekanjem po pitanju partijasenja. Izvor wiki.

Pozdrav
dali76 dali76 01:55 27.09.2011

Re: Elem kad vec pominjemo...evropski standard

Hm, Hrvati su nazvali svoja preduzeca kao napr Hrvatske sume, Hrvatski vodovod, HPTT , Hrvatske poste I telefoni .
Ebesga ostvaren je tisucljetni san prefiks hrvatski valjda mora da dokaze i pokaze njima svakodnevno da stanuju u Hrvatskoj, a ne u Zanzibarskoj, il japanskoj republici no dobro to je njihov problem.
Zanimljivo je da sam o istovjetnom problemu,sa naglaskom na hrvatsku, pisao u februaru 2010,
Politicki korektna segregacija:
http://blog.b92.net/text/14254/Politicki-korektna-segregacija/

Tad je bilo,kako to obicno biva,mnogo vise razumjevanja kad se radilo o kritici komsiluka.)
cisto da free ne pomisli da me spopalo nesto od pre par nedelja ,fulam javec godinu I pol samo dosad me mazili I stedjeli
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 09:22 27.09.2011

Re: Elem kad vec pominjemo...evropski standard

Komentar se odnosio na to da čim to uvedu oni koji su evropskiji od nas, i mi bi trebali da krenemo tim tokom. Hitar odviše sreću preskače. Uostalom sve što je brzo, to je i kuso. A za tako nesto treba triput premeriti pre nego sto se preseče.
Preskočiću sve teme vezane za komšijske odnose koje mogu da nas odvuku van konkretne teme, OK?
Sofroniye Sofroniye 09:38 27.09.2011

Tjah

Cenim da je za Srbiju mnogo vaznije pitanje gradjanskog ustava nego ekonomije ? Zanimljivo je kako se svi na ovim blog prostorima ubise od potrebe da palamude o pravima ovih, onih, da li je ovo dobro za svest blabla a niko da napise iscrpne analize o budzetu, stanju ekonomije, strucnosti nacije, tehnologije, ko sta radi gde, koliko se izvozi, i tako slicne teme. Pitajte se bre odakle vam pare dolaze za budzet, koliko se trosi, sto su vam ulice i troatoari busni da se covek i/ili kola polome u mraku. Kako ce bre drzava da kreira prostor u kome neko zeli da zivi a ne da preskace bare koje se formiraju kad pada kisa. Siromasni ste do bola bre a bavite se nekim budalastinama.

Nadam se da nece autor bloga pogresno da me shvati ne smatram ga niti gorim niti boljim od drugih ali zamajavate se glupostima dok vam je ekonomija raspadnuta skroz. Naravno lakse je palamuditi o urednjeju drustva nego o pricati/pisati ciframa o ekonomiji.

Uzgred budi receno Evropa ce tek da oseti sta znaci kresanje javne potresnje a u tim okvirima ce nacionalizam tek da jaca. Kad pocnu da govore eee ovo je moje, mi smo ipak Nemci sto da finansiramo tamo neke mediteranske lenstine :) Zivi bili pa videli.
dali76 dali76 17:06 27.09.2011

Re: Tjah

Sofronijeomiljen si mi lik iz crtica , ti da kazes nesto I lose,ne bih se naljutio,a kamoli ovo . Ne ljuti se I tin a mene,al nisi procitao blog, il je ipak do mene…
Cjela poenta bloga jeste kako patriotizmu dati konotaciju ekonomije, kako ekonomske teeme vratiti u politiku,al ozbiljno, kako prekinuti prodaju raznoraznih magli na ustrb stvari kojima se bavi ekonomska ljevica illli desnica ,koje nazalost nema.
Na kraju krajeva blog zapocinjem pitanjem I zavrsavam zakljuckom, kad se I pitam jel nesto nacionalni interes , mislim na ekonomiju,a drzati da je gradjanski ustav cilj samom sebi ili neka dobra dekoracija ,tema zza palamudjenje,je moj sofrenije pogresno,sa velikim P.
Tebi veliki pozdrav
dali76 dali76 17:47 27.09.2011

kako to cesto bidne

Kao sto to uvijek I biva, sve mi znamo,sta je trulo u drzavi Danskoj, sta ne valja u eU,sta je greska univerzalne pravde I filozofije,al ne znamo kako popraviti slavinu u nasem vlastitom kupatilu.
Na drugoj godini,imao sam predavanje na koje je isao I moj sadasnji kum, matematika, ..kume ajde da radimo roknut cemo ispit,e kume lako ti je to…
Ja nadjem druga iz gvatemale,postok kum nece da vezbamo…
Padne kum ispit..zasto?
Kume,ma nervira me taj prvi ispit, bilo je suvise lako ,a takve lake stvari me dekoncentrisu,kad dodju tezi zadaci ,tad cu ja da uradim bolje..Moj dragi kum nikad nije “dosao” do tezih zadataka, odustao je posle losih rezultata na prva dva ispita.
freehand freehand 20:36 27.09.2011

Re: kako to cesto bidne

Banalizuješ, Dali.
Sigurno ti do pameti ne dopire da gledajući šta se dešava danas u EU ne mora da znači da bežiš od svojih domaćih zadataka, već vidiš šta će se kod nas događati za 5, 10 ili 20 godina?
To ne bi mogao tako da kapiraš?
taube taube 15:21 28.09.2011

-*/*-/-*/

sns je iznela svoj program, konačno, i to baš ekonomski deo
vest je objavio i sajt b92 , tekst je pod naslovom - sns: ne mogu babe i dede pre unuka; jorgovanka tabaković se baš potrudila, pomenula je i adama smita, i neodrživost njegove ideje da nepogrešivo tržište koje sve uređuje je samo perfekt-iluzija, itd. dakle, ekonomski program se pojavio, simpatizeri sns-a ga hvale, naravno, svi ostali ga kude i pre nego što je sns dobila priliku da program sprovede ali to su srpska posla
tekst je odličan ali....this is not americasrbija nije amerika, i verovatno nikad neće ni biti, i ovakva ideja bi sada u srbiji bila jeres, a ova ideja je možda i spasonosna za srbiju, međutim, srpski mentalni sklop nikada neće prihvatiti ovo-hej, hej, hej, da mu izbaciš prefiks srpski iz imena njegove omiljene stranke, ma, ne dolazi u obzir, da umanjiš srbima njihovo srpstvo-ne, ne i ne, kao na bećkim pregovorima, otprilike tako, nažalost, a dokle? i sam si napisao-do nekog od danteovih krugova!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana