Literatura| Na današnji dan| Politika| Satira| Životni stil

Jašta!

kukusigameni RSS / 29.09.2011. u 22:28

 empty-tv.jpg

  Pa, eto, sada sedim ispred televizora, zapanjen, uplašen, a u isto vreme nekako spokojan, sa saznanjem da postojim, jer makar na ekranu, ja vidim sebe.

A sve je počelo tog jutra, kada sam onako raščupan, u fazi bacanja krmelja na sve strane, stao pred ogledalo. Avaj, nema me u ogledalu! Pomislio sam da sanjam, da se još uvek nisam probudio, sklanjao sam se od ogledala i ponovo vraćao ali to nije promenilo, sada već činjenicu, da se ne vidim u ogledalu. Na polici, pored ogledala, našao sam nekakvu pudrijeru, otvorio je i shvatio da se ne vidim ni u onom priručnom ogledalcu. „Dakle, nema me“, pomislio sam. Zaključujem da je možda i bolje što je tako, odlazim do sobe, oblačim se i hrabro i neočešljano, izlazim na ulicu. Umiven beogradskim suncem, onim jutarnjim, osećam kao da je sve došlo na svoje mesto. I kosa, i krmelji i nehotice pogrešno zakopčana košulja. Taj osećaj je na moju nesreću kratko trajao. Pri ulasku u kola, u onom trenutku toliko puta ponovljenom, večito zaboravljenom, ugledah čoveka koji u prolazu, da l’ meni, da l’ sebi izgovori: „Yes, we can.“ Barak Obama! Prolazi pored mojih kola! U odelu! Barak Obama! Ostao sam neko vreme, sa poluotvorenim vratima automobila, čvrsto držeći volan, kao da ću time promeniti sled stvari koje su počele sa ne pronalaženjem sebe u ogledalu i susretom sa američkim „fucking“ predsednikom. Da li je na mene Barakova parola uticala ili nešto drugo, ne znam ali nakon nekoliko trenutaka oklevanja, zalupio sam vrata, kresnuo motor automobila i odvažno krenuo.

Nisam daleko odmakao kada me je crvenilo sa semafora nateralo da zaustavim vozilo. Uzalud sam pokušavao sebe da pronađem u retrovizoru. „Nema te Kukusigameni, pomiri se sa tim“, prizivao sam zbunjeni razum koga je prekinulo kuckanje po prozoru automobila. Sa željom da malo svojih frustracija podelim sa uporno dosadnim predstavnikom folklora naših raskrsnica, da istresem bes kroz niz reči koje inače ne upotrebljavam, okrenuo sam se i imao šta da vidim. Sa sunđerom u ruci, pored mojih kola, sa licem koje onako upitno i afirmišući pokušava da izmami koji dinar za nepotrebnu uslugu, stajao je Vladimir Putin. U odelu, sa kravatom, da, i sa uredno zakopčanom košuljom, a ne kao što je moja, zakrivljena, tako da otkriva abdomen i ožiljak sećanja na odvajanje od žene koja me je rodila. Ne reagujem. Puštam ga da odradi svoj posao. On predano radi. Čak će i zadnje staklo da mi opere! Pripremam sitan novac, dok Putin popravlja kravatu, i uredno mu spuštam kovanice u ponuđenu mi vlažnu ruku. Srećom, zeleno svetlo se pali i krećem.

Dobro, ne bih se ja baš toliko uzbuđivao oko svega što  me je okružilo tog jutra ali kada sam shvatio da je dostavljač pica na motoru ispred mene, Dragan Đilas, zaustavio sam kola na prvom parkingu. Ali ni parking nije bezbedno mesto. Umalo da zgazim gospođu sa cegerima koja je očigledno baš tu prizivala taksi. Poče da govori nešto što definitivno nije moj maternji jezik i tada shvatim: to je Angela Merkel. Brbljajući ljute reči, Angela ulete u pristigli taksi, koji je, sada već kao normalna stvar, vozio Jorgos Papandreu. Ljutito su mi nešto dobacivali, sve dok nisam izašao iz kola. Tada su se odlučili za beg, a meni je jedino preostalo da nešto viknem za njima i naravno da sam se opredelio za rečenicu koju sam prvu čuo ovog sunčanog jutra: „Yes, we can!“ Jašta!

Razumeo sam da je stvar otišla predaleko. Stajao sam pored svog automobila zapanjen količinom Obama, Putina, bilo je tu i Tadića i Nikolića, a svi u fazonu: „Nije mi ništa.“ Reših da malo prošetam i gle, pored jedne bandere ugledah Druga Tita. Aha, znači ima i onih koji više nisu živi! Bilo je tu i nekoliko Lenjina, a još više Staljina, protrča i jedan Hitler pokušavajući da stigne autobus koji je taman kretao sa stanice, a u kojem su se baškarili Džon Kliz, Stiv Džobs, Noam Čomski i Dobrica Ćosić. Čomski se čak i plazio Hitleru kada je shvatio da ovaj neće stići da uđe u autobus. Potpuno vam je jasno da je autobus bio pun Obama i Putina sa tek ponekim Medvedevim i samo jednom Hilari Klinton.

Stajao sam neko vreme, a onda odlučio da pređem ulicu i prošetam obližnjim parkom. Eh, tu je tek bilo svega i svačega. Bio je Draža Mihailović koji se verao po penjalicama, bio je Čeda Jovanović koji se igrao u pesku,  sladoled je prodavao Vinston Čerčil, balone Mik Džeger, a lokalna kafana u parku je bila prepuna Dostojevskog i Hičkoka, koji su u potpunosti izludeli konobara Aleksandra Vučića. Na krovu restorana su predano radili nekakvu popravku majstori, svi Barak Obama. Onda ih je Vučić pitao: „Majstori, može pivo“, i svi su ko jedan odgovorili: „Yes, we can“!

Stajao sam i razgledao ljude oko sebe. Osećao sam se nekako ponosno što ja nisam oni i što oni nisu ja i tada shvatio da ja možda ni ne postojim, s obzirom da se ne mogu pronaći u ogledalu. Nesigurnost je prostrujala mojim telom, zadržavajući se kod onog pogrešno zakopčanog dugmeta i sve bi to možda i izazvalo nekakvu reakciju, verovatno burnu, da me nije prekinulo kucakanje nekoga po leđima. Okrenem se ja i bokte, ispred mene stoji Ivica Dačić i drži blokčić i olovku. „Jel može jedan autogram, majstore“, izgovorio je sa sjajem u očima, kao da je ne daj bože, ugledao Slobodana Miloševića ili barem Madonu. „Može“, odvažno sam odgovorio, “ali pod jednim uslovom: da mi kažeš ko sam ja.“ Ivica je na to razrogačio oči, uozbiljio se, čak je delovao i uplašeno, a onda se okrenuo prema onim Fjodorima i Alfredima u bašti restorana i uzviknuo: „On pita mene ko je on!“ I crče čovek od smeha. I kafana se smejala. I Vučić. Jedino su oni Obama radnici, koji su stajali u hladu, da se malko sklone od sunca i da popiju po pivo, nazdravljali nekoliko puta gledajući u mom pravcu  i ponavljajući: „Yes, we can“! Nakon toga, Ivica se pribrao i primirio, pogotovo što se tu niotkuda stvorila Vesna Pešić, i stavljajući mi ruku na rame, ono kao „mi smo šuki“, progovorio: „Dragi moj Kukusigameni, odvoji malo vremena i potpiši se u ovaj blokčić... I stavi ono „Ivici od...“, pre svog cenjenog imena... molim te.“ Uzeo sam olovku, potpisao se i taman kada sam hteo da mu vratim blokčić, ugledao sam Vesnu Pešić, kako me molećivo gleda kroz zamagljene naočare. „I meni QQ. Pliz“, izgovorila je tako nežno da jednostavno nisam mogao da odbijem. Napisao sam: „Dragoj Vesni, QQ“.

Eh, kad su to videli ostali, kao po komandi se sjuriše ka meni, a ja nisam časio časa, već sam potrčao u pravcu kola koliko me noge kukavne nose. Ha, nisu me stigli! Uleteo sam u kola, odgurujući jednog Putina, koji je baš razgledao moj automobil, i odvezao se kući. Još sa vrata sam dohvatio čekić koji je stajao u predsoblju, i pravac kupatilo. Kraš, tras, krc. Lomio sam ogledalo u paramparčad. „Videćeš ti, pokvareno ogledalo, ko je Kukusigameni“, vikao sam kao da ogledalo može da čuje. I tako, dobro oznojen, pa čak i malko posečen od stakla koje je letelo na sve strane, seo sam ispred televizora. Daljinski upravljač je svojim crvenim dugmetom pozivao u fazonu: „Možeš ti to.“ Uzeo sam ga, čvrsto stegnuo i hrabro spustio kažiprst na to crveno dugme, izgovarajući: „Yes, I can.“

Na ekranu se uz kratku pauzu pojavila slika. Vesti su bile u toku, vesti sam vodio ja, a sve vesti su bile o meni. Posle vesti su išle reklame: QQ ovo, QQ ono, pozovite QQ, potražite QQ... Na kraju je krenuo i šou u kom sam ja bio voditelj i gost. Ne jedan gost, nego svi gosti i sva publika. Sve bre ja. Otkopčao sam košulju i ovaj put je lepo i uredno zakopčao.

Pa, eto, sada sedim ispred televizora, zapanjen, uplašen, a u isto vreme nekako spokojan, sa saznanjem da postojim, jer makar na ekranu, ja vidim sebe.

Kuku si ga meni!

 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 22:31 29.09.2011

Cuj, nije ni ovo najgore

Jednog jutra se Gregor Samsa probudio i ustanovio da je kukac...
kukusigameni kukusigameni 22:37 29.09.2011

Re: Cuj, nije ni ovo najgore

nsarski


bocvena bocvena 22:49 29.09.2011

Mnogo dobro!

Malo me zabrinula ona pudrijera na početku, ali je kraj potpuno logičan:)

Nemam više vremena, moram da spavam i sanjam...because I can!
kukusigameni kukusigameni 22:50 29.09.2011

Re: Mnogo dobro!

bocvena
Nemam više vremena, moram da spavam i sanjam...because I can!


Jašta!
docsumann docsumann 22:56 29.09.2011

ZNACI RAZUMA


...sledećeg jutra, u kupatilu
sam u ogledalu ugledao
sebe s potiljka

iz bojlera se čula elektronična muzika

odmah mi je bilo jasno ...
bio je to jedan od onih -
- divan dan za tapkanje u mraku

uzeo sam ruku
i dao znak sjenkama
da priđu

kukusigameni kukusigameni 23:11 29.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

docsumann


Chris Peters
docsumann docsumann 23:18 29.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Pa, eto, sada sedim ispred televizora, zapanjen, uplašen, a u isto vreme nekako spokojan, sa saznanjem da postojim, jer makar na ekranu, ja vidim sebe.





Lori Lipton
kaolavanda kaolavanda 14:05 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA



kaolavanda kaolavanda 14:10 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

A, evo i cele ekipe...
kukusigameni kukusigameni 16:17 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

kaolavanda


Depersonalizacija je specifični poremećaj doživljavanja sopstvene ličnosti i okoline u kojem bolesnik ima osećaj de se promenio, da nije više isti kao ranije, da su promene sve izraženije. Često se zagleda u ogledalo (fenomen ogledala) da bi utvrdio napredovanje promena na svome licu, telu. Postaje sve uvereniji da su promene prisutne, da to svako vidi, ne veruje kada mu drugi kažu da ne primećuju nikakve promene.
docsumann docsumann 16:34 30.09.2011

elektronična muzika ( iz bojlera ;) )

kaolavanda kaolavanda 16:54 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

kukusigameni


Jaj! Otprilike ovako?







Ma, ne beše mi svejedno kad sam pročitala tvoju priču, pa sam postavila one sličice, smanjenja tenzije radi

PS hvala za objašnjenje.
kukusigameni kukusigameni 18:33 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

kaolavanda
Ma, ne beše mi svejedno kad sam pročitala tvoju priču, pa sam postavila one sličice, smanjenja tenzije radi

Volim ja to nekad, sa ogledalima. Valjda mi nikad do kraja nije bilo jasno kako radi, pa se uzbuđivam svaki put kad mi se ispreči ta magija.

st.jepan st.jepan 19:39 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Volim ja to nekad, sa ogledalima. Valjda mi nikad do kraja nije bilo jasno kako radi, pa se uzbuđivam svaki put kad mi se ispreči ta magija.

Ma, ogledalo je čudo i kad se u njemu regularno vidiš!
Bok'te, zakleo bih mi razdeljak nije (poput Hitlerovog) na desnoj, već na levoj strani glave.
ivana23 ivana23 19:58 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Hm, neki put je sjajno biti nevidljiv...




Nevidljivi prosjak u Subotici
kaolavanda kaolavanda 22:25 30.09.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Ima tu neke magije, bez dileme



kukusigameni kukusigameni 10:39 01.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

st.jepan
Bok'te, zakleo bih mi razdeljak nije (poput Hitlerovog) na desnoj, već na levoj strani glave.

A jel koristiš rai(j?)f za kosu?

kukusigameni kukusigameni 10:50 01.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

ivana23
Hm, neki put je sjajno biti nevidljiv...


Jašta!



Mada bih ja, kao stari voajer, drugačije iskoristio svoju eventualnu nevidljivost.
kukusigameni kukusigameni 10:54 01.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

kaolavanda


A može i ovako.

abrasax abrasax 12:51 01.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Mada bih ja, kao stari voajer, drugačije iskoristio svoju eventualnu nevidljivost.





Mada, ko još priča sa takvima?
st.jepan st.jepan 16:20 01.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

A jel koristiš rai(j?)f za kosu?

Ha, ovde se neko osokolio da zajebava Hitlera!
A preko Hitlera, izokola, i samoga mene!
OK, što se Hitlera tiće, možda više i nije toliko opasno...
kaolavanda kaolavanda 17:07 02.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

A jel koristiš rai(j?)f za kosu?




Šta ima veze? Meni bi ovaj dasa, recimo, u param parčad slomio srce, i sa veštačkim trepavicama, loknama, maramčetom,... a o mladežu da i ne govorim



a ovo... e, ovo već gledam kroz prste. Rascepi mi se ličnost, nadvoje, natroje

Ljudi, razumite, prihvatite, ne osudite.


Unapred zahvalna

PS Ipak rajf
kukusigameni kukusigameni 17:20 02.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

kaolavanda
Rascepi mi se ličnost, nadvoje, natroje


Cool. Blago tebi.
kaolavanda kaolavanda 17:25 02.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

pa da. Da bude za obojicu, a malo i da pretekne. Neće da se baci
kukusigameni kukusigameni 17:37 02.10.2011

Re: ZNACI RAZUMA

Eh, šta bi stari Barak dao da može da se "pocepa"?!

docsumann docsumann 23:08 29.09.2011

kafana

a lokalna kafana u parku je bila prepuna Dostojevskog i Hičkoka, koji su u potpunosti izludeli konobara Aleksandra Vučića




P.S. što bi jedan moj drug rekao - mamuran sam, znači postojim!
kukusigameni kukusigameni 23:17 29.09.2011

Re: kafana

a lokalna kafana u parku je bila prepuna Dostojevskog i Hičkoka, koji su u potpunosti izludeli konobara Aleksandra Vučića


Lauren Van Helmond
docsumann docsumann 23:24 29.09.2011

Re: kafana

moj omiljeni konobar
kukusigameni kukusigameni 23:37 29.09.2011

Re: kafana

docsumann
moj omiljeni konobar





Steve Franken u filmu The Party
docsumann docsumann 23:40 29.09.2011

Re: kafana

Steve Franken u filmu The Party


mlekac mlekac 23:34 29.09.2011

Opet uticaj Harmsa?

Meni svidza!
kukusigameni kukusigameni 23:41 29.09.2011

Re: Opet uticaj Harmsa?

mlekac

Gore profa udario sa Kafkom.
Dole ti udarila sa Harmsom.
Ja ću od gore do dole da pocrvenim.

abrasax abrasax 00:39 30.09.2011

Re: Opet uticaj Harmsa?

Chris Peters



Da počnemo:

divan dan za tapkanje u mraku





Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:37 29.09.2011

Yes he can jer mu se moze

Nikada necu zaboraviti san moje bake u kome joj se privideo Marsal Tito koji je hteo da pomiluje nase kuce koje je bilo po malko cudno. Baka je u snu vrisnula: Ne, druze Marsale, ujesce vas!"
kukusigameni kukusigameni 23:45 29.09.2011

Re: Yes he can jer mu se moze

"Jesam li ti rekao da ne diraš psa od Jelenine bake!"

elis elis 23:45 29.09.2011

To je k tomu tako...

...nema me...


Mi smo u bataljonu uobičavali reći: "Koga nema, bez njega se može."
docsumann docsumann 23:49 29.09.2011

Re: To je k tomu tako...

Mi smo u bataljonu uobičavali reći: "Koga nema, bez njega se može."


Nestali su ga.

Kvaka 22
kukusigameni kukusigameni 23:51 29.09.2011

Re: To je k tomu tako...

eli(otne)s

docsumann


Ima da ga nema!

U više prilika, razni ljudi.
docsumann docsumann 23:56 29.09.2011

Re: To je k tomu tako...

Ima da ga nema!




TV party
st.jepan st.jepan 00:03 30.09.2011

Nemoj mi reći

da nisi zamišljao filmić.
Low budget - svi pod maskama...
Samo Daćića, Vučića i ostalu lokalnu tevabiju, zameniš malo svetskijim facama, pa to zavrtiš kojekude.

Edit: blago disleksičan, ipak proguto. Preporočam!
kukusigameni kukusigameni 00:06 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

Može ako ćeš ti da budeš scenograf ili ako više voliš Art Director.
st.jepan st.jepan 00:09 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

Može ako ćeš ti da budeš scenograf ili ako više voliš Art Director.

Može. A ostali blogeri - glumci. Ovde pod nickovima, na filmu pod maskama.
ivana23 ivana23 00:24 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

abrasax abrasax 01:00 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

blago disleksičan, ipak proguto. Preporočam!



Ne mogu da odolim a da ne uradim ovo:


kukusigameni kukusigameni 07:50 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

ivana23

Ivana, prijavljuješ se za kasting?
kukusigameni kukusigameni 08:17 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

abrasax
Ne mogu da odolim a da ne uradim ovo:

Yes, you can!
ivana23 ivana23 08:42 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

kukusigameni
ivana23

Ivana, prijavljuješ se za kasting?


docsumann docsumann 15:02 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

Yes, you can!


abrasax abrasax 22:54 30.09.2011

Re: Nemoj mi reći

kukusigameni
abrasax
Ne mogu da odolim a da ne uradim ovo:

Yes, you can!


Hvala, hvala!
blogovatelj blogovatelj 04:52 30.09.2011

Sve cekam

Da se pojavi i Borisav Jovic, ali izgleda da je bio necim zauzet.
Prica ti zvuci kao da je smisljao napadacki tandem Dali-Kami.
Preporuka.
kukusigameni kukusigameni 08:07 30.09.2011

Re: Sve cekam

blogovatelj
Da se pojavi i Borisav Jovic, ali izgleda da je bio necim zauzet.

Postoji opravdana sumnja, da je Bora Jović jedan od onih Medvedeva iz autobusa. Poznata je njegova sposobnost transformacije.
blogovatelj
Prica ti zvuci kao da je smisljao napadacki tandem Dali-Kami.

Još malo pa ćemo sastaviti ceo tim.
Do sada smo imali u odbrani Harmsa i na golu Kafku (čuvenog češkog internacionalca), a evo sada imamo u špicu tandem Dali-Kami. Naslućujem formaciju 4-4-2.
angie01 angie01 08:53 30.09.2011

,

kukusigameni kukusigameni 09:39 30.09.2011

Re: ,

angie01


stari92 stari92 09:58 30.09.2011

ma,nije to nishta,strashno

Preseći glavicu cvekle na 1/2,izdubiti sredinu (kao jabuku za tufak'ju)
i nasuti limunov sok da prenoći.
Ujutru našte srca ispij,i kad odstojiš malo,stani pred ogledalo.
Ukoliko se vide arterijsko-venski kapilarni tragovi .. krv.slika se popravlja.
Ako li,pak,nema poboljšanja-pogledaj iza ogledala da li je staklo premazano
srebro-jodidom ?
E,onda ste mutirani vampir.
U tom slučaju nije zgoreg zakazati skup za nedelju.
Pa,i vi vamposi,od slavne loze Savanovića,po bočnoj liniji Cepeš,da se
implementirate u legalne tokove institucionalnog sistema,a ne da se
tavori na margini.
muz.podloga,za ples itd.:


)
kukusigameni kukusigameni 10:41 30.09.2011

Re: ma,nije to nishta,strashno javascript:

stari92


kick68 kick68 16:02 02.10.2011

QQ!

Kraš, tras, krc. Lomio sam ogledalo u paramparčad


Sad ti treba novo ogledalo:) A da ne pominjem sedam godina nesrece!
kick68 kick68 16:02 02.10.2011

QQ!

Duplikat
kukusigameni kukusigameni 16:28 02.10.2011

Re: QQ!

kick68
Sad ti treba novo ogledalo:)

Za tebe.

Da iskoristim priliku da se upitam (zapitam, raspitam, ispitam...) da li bi ogledalu nekada bolje stajalo da je zagledalo, ugledalo, izgledalo, pogledalo, negledalo...
kaolavanda kaolavanda 20:12 02.10.2011

Re: QQ!

ili odgledalo, nagledalo, pregledalo, nadgledalo...
kukusigameni kukusigameni 20:20 02.10.2011

Re: QQ!

... dogledalo...
kaolavanda kaolavanda 20:23 02.10.2011

Re: QQ!

...gledalo...

EDIT: progledalo, sagledalo
kukusigameni kukusigameni 20:42 02.10.2011

Re: QQ!

...blogledalo
kaolavanda kaolavanda 20:43 02.10.2011

Re: QQ!

Jašta!
fantomatsicna fantomatsicna 03:17 03.10.2011

Hm

kukusigameni kukusigameni 07:39 03.10.2011

Re: Hm

"Dobro je, ne ćelavim."
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:09 03.10.2011

i kad si se probudio !



Ili jos sanjas?

kukusigameni kukusigameni 08:36 04.10.2011

Re: i kad si se probudio !

ProBudio!

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 10:21 04.10.2011

Re: i kad si se probudio !

ProBudio!


Pajz zanimljivost

Buda

klik
kukusigameni kukusigameni 11:39 04.10.2011

Re: i kad si se probudio !

dusanovaiivanovamama
Pajz zanimljivost

U tekstu ne piše da li su na sahrani bili Putini ili Medvedevi, ili je možda bilo mešana družina.
U svakom slučaju, deluje da je Bog uzeo tu ženu kod sebe, a ona mu pobegla. Onda je Bog pomislio: "Yes, I Can", i postigao željeni cilj. Valjda. Ko će ga znati?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:33 04.10.2011

Re: i kad si se probudio !

Ko će ga znati?


Ima ko misli da zna

vishnja92 vishnja92 08:32 04.10.2011

ovo je

perfektno
Nema te Kukusigameni, pomiri se sa tim



(a i komentari, sveukupno)
kukusigameni kukusigameni 09:23 04.10.2011

Re: ovo je

vishnja92


I meni se dopalo zezanje.
Za tebe

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana