Budućnost| Društvo| Mediji

Verica Barać, heroina 6. oktobra

Filip Mladenović RSS / 06.10.2011. u 00:17

Heroina 6. oktobra
Heroina 6. oktobra
Tuga i bes zbog neobavljenog 6. oktobra donekle su razblaženi postojanjem i delovanjem Saveta za borbu protiv korupcije i njegove hrabre i uporne predsednice Verice Barać. Javne, upozoravajuće izveštaje tog saveta podjednako ignorišu, naravno, i režim i tzv. opozicija, na radost i uz olakšanje njihovih mentora i finansijera.

Upravo publikovani Izveštaj Saveta o pritiscima i kontroli medija u Srbiji  turoban je dokaz dubine moralne i društvene krize savremene Srbije. Takodje, crno na belo su predočeni argumenti zašto nije bio moguć 6. oktobar i zbog čega će ovde manipulacija i demagogija i dalje biti preovlađujući modeli vladanja. Na štetu prosperiteta, pravne države, ljudskih prava i sloboda!

Uz preporuku za čitanje kompletnog izveštaja, evo odlomka koji je mene najviše pogodio i razbesneo:      

РТС и РРА као сервиси владајуће елите

Јавни сервис

Савет за борбу против корупције је у више наврата током протеклих годину дана од РТС-а тражио документацију о пословању јавног сервиса, али је делимичне одговоре добио тек у јулу и августу ове године. Савет је 27. септембра 2010. године од генералног директора РТС затражио уговоре са независним продукцијским кућама и индивидуалним ауторима од 2007. до 2010. године, уговоре о пословној сарадњи са Бачком епархијом, предузећима Communis, Сат Медиа Групом, Филм и тон, Медиа Про и Emotion Productions, и копије уговора о медијском оглашавању са маркетиншким агенцијама које је РТС склопио од 2007. до 2010. године, као и све уговоре који су били на снази у овом периоду, а који су склопљени раније. Како РТС и поред обећања директора Александра Тијанића није доставио тражену документацију, Савет је изјавио жалбу Поверенику за информације од јавног значаја. Упркос Решењу Повереника бр. 07-00-02024/2010-03 од 29. новембра 2010. године којим је уважена жалба Савета, и поднетог предлога од стране Савета за извршење Решења Повереника од 1. фебруара 2011. године, директор РТС није доставио тражене податке, већ је одлучио да плати новчану казну за непоштовање закона. Савет се због тога 17. маја 2011. године обратио Управном одбору РТС-а. Након састанка чланова Савета са новим председником Управног одбора РТС Слободаном Марковићем 22. јуна ове године, РТС је почео да доставља Савету делове тражене документације, изговарајући се да је материјал преобиман да би нам био послат одједном. Највећи део тражених докумената нам до данас није достављен. Део захтева Савета РТС-у упућен је ради провере навода из представке коју је Савету доставило удружење „Уједињени телевизијски експерти - УТЕ". У њој су изнети наводи о озбиљним злоупотребама службеног положаја, корупцији, сукобима интереса, кадровским манипулација, финансијским малверзацијама, кршењима Закона о раду, јавним набавкама, и др. Због ћутања РТС-а, Савет није био у могућности да провери неке од навода из представке.

Непоступање директора РТС-а по захтевима Савета за приступ информацији од јавног значаја није усамљен случај. Наиме, према подацима добијеним из Канцеларије повереника за информације од јавног значаја, РТС у периоду од 2008. до 2010. године није поступио по чак осам решења Повереника, којима је јавном сервису наложено да тражиоцима информација достави податке о томе да ли поседује информације и документацију која је била предмет интересовања више удружења, институција и појединаца.

У представци коју је УТЕ доставио Савету, наводи се да РТС поверава послове независним продукцијама у нетранспарентној процедури, што изазива сумњу да поједине интересне групе остварују финансијску корист чија се вредност мери десетинама милиона евра. Једном годишње се формално расписују конкурси за избор програма независних радио и телевизијских продукцијa,али резултати ових конкурса се не саопштавају јавности. Типичан пример спорне сарадње са независном продукцијом је уговор са продуцентском кућом NIRA Film&Television Consulting о серијалу „Време је за бебе", продуцента Небојше Гарића, који је истовремено и сувласник „Мултиком групе" заједно са Драганом Ђиласом. У питању је серијал који популаризује рађање деце у Србији. Међутим, према наводима УТЕ, више месеци пре доделе уговора NIRA Film&Television Consulting-у, серијал са идентичним садржајем је припремала екипа РТС, по налогу директора ТВ Београд Николе Миркова. Међутим, пре него што је снимање почело, генерални директор РТС Александар Тијанић је закључио уговор са приватном продукцијом.

Поред нетранспарентних процедура у којима се додељују уговори, спорне су и вредности закључених послова. Поједине продукције за емисију од 30 минута од РТС-а добијају као накнаду право на рекламно време од три минута, а неке за сличне садржаје добијају нереално високе новчане износе. Према документацији коју је Савету доставио директор РТС-а након интервенције Управног одбора, најваћу финансијску накнаду по емисији примала је продуцентска кућа Emotion Production за емисију „48 сати свадба". Уговор о преносу ТВ права закључен 19. јуна 2006. године између Emotion production и РТС-а, предвиђа да РТС за права на емитовање 104 епизоде серијала „48 свадба" исплати Emotion-у 12.948 евра по епизоди, а 29. јуна 2007. године закључен је и Анекс о продужењу важења овог Уговора на још 104 епизоде. Додатно, Emotion по Уговору има право и на рекламе и рекламно време, што је дефинисано посебним уговором, који Савету није достављен. Сувласник те продукције до недавно је била Мултиком група Драгана Ђиласа са 49 одсто удела. Према наводима УТЕ, серијски играни програм РТС независним продукцијама плаћа још и више, чак 80 до130 хиљада евра по епизоди.

Од 2006. године РТС има пословну сарадњу и са продукцијом Бачке епархије Српске православне цркве. Уговором из 2006. године који је РТС доставио Савету, предвиђено је да 60 одсто од годишњег буџета за емисију Верски календар, који укупно износи 187 хиљада евра, буде исплаћено у новцу, а остатак у праву на рекламе. Наредне године је склопљен петогодишњи Споразум о сарадњи на производњи и емитовању верског програма између верских заједница и РТС, којим је предвиђено да Бачка епархија СПЦ поново буде продуцент. Финансијске појединости тог односа регулисане су посебним уговором, који РТС није доставио Савету. Међутим, фотокопију уговора којим је регулисана вредност овог посла за период од 15. маја 2007. до 15. маја 2008. године, Савет је добио у представци УТЕ.  Уговор предвиђа да РТС исплати Бачкој епархији 24.344.340,80 динара за једногодишњу продукцију серијала Верски календар и Верски мозаик Србије. Уз фотокопију уговора, УТЕ је приложила и две фактуре Бачке епархије достављене РТС-у 17. октобра и 1. новембра 2008. године,  једна на 2.028.695,00, друга на1.478.049,26 динара.

Поједини чланови Управног одбора РТС-а, који одлучују о раду и именовању директора тог медија, појављују се и као аутори емисија, или су повезани са приватним продукцијским кућама које сарађују са РТС. Тако је др Предраг Ј. Марковић, члан Управног одбора РТС-а и функционер Демократске странке (ДС), био и аутор више квизова за које је, поред новчане накнаде коју добија као члан Управног одбора, примао и хонораре посредством фирме "Филм и тон", која је у власништву његовог оца Јована Марковића. Према достављеној документацији, предузеће„Филм и тон" је са РТС-ом од 2007. године имало сарадњу за производњу квиза „Високи напон". Годишња накнада ауторском тиму је из године у годину расла са четири милиона динара у 2007. години на девет милиона динара у 2010. години, док је РТС сваке године овој фирми плаћао и лиценцу од око два милиона динара. РТС је Савету доставио и поједине анексе уговора из којих се види да је ова фирма продавала и филмове РТС-у, али основни уговори нису достављени.

Душан Стокановић, такође члан Управног одбора РТС-а, предводио је продукцију која је припремала емисије „Верски календар"и „Верски мозаик", а за које РТС, посредством Бачке епархије, исплаћује значајне хонораре. РТС међу својим запосленима има власнике приватних продукција, па је Ненад Љ. Стефановића, главни и одговорни уредник Информативног програма РТС, један од десет власника предузећа Време филм, које је закључило вредне уговоре о продукцији документарно-информативних емисија за РТС.

Из документације достављене Савету види се између осталог да део уговора са приватним продукцијским кућама предвиђа исплату не у новцу, већ у секундама рекламних термина. Истраживање које је Савет спровео међу малим продукцијским кућама које РТС ангажуја на овај начин,показало је да ове фирме најчешће нису у могућности да саме продају рекламне секунде, већ су приморане да их по цени знатно нижој од реалне уступе великим маркетиншким агенцијама иза којих стоје страначки функционери и лица повезана са њима. Представници једне од анкетираних продукцијских кућа наводе да су своје рекламне секунде на РТС-у морали да препродају великој маркетиншкој агенцији по цени чак десет пута нижој од оне која је предвиђена одговарајућим ценовником РТС-а. С друге стране, наведеним Уговором са продукцијском кућом Emotion production, иза које је до недавно стајао Драган Ђилас, предвиђено je да РТС за права на емитовање104 епизоде серијала „48 свадба" исплати Emotion-у оkо 13 хиљада евра по епизоди. Другим речима, исте особе које стоје иза маркетиншких агенција које од малих продукцијских кућа откупљују рекламне секунде по нереално ниским ценама, за своју ТВ продукцију су плаћени у новцу, а не у рекламним секундама.

РТС, према наводима из представке УТЕ,годинама драстично крши Закон о оглашавању. Међутим, РРА је тек 2011. године почела да подноси прекшајне пријаве против медија, укључујући и РТС, због кршења Закона о оглашавању. У 2010. години ,највећи прекршај у раду РТС који је РРА утврдила односио се на заштиту српског језика у програму, јер се често дешава да натписи буду на латиничном писму, али се тврди да РТС испуњава све надзиране програмске обавезе. Истовремено, РТС не објављује јавно податке о пословању, остваривању програмске продукције, удела претплате и рекламе у приходима, расхода, плате запослених, начина доношења пословних и програмских одлука у управним телима и др.

У представљању највећих финансијских проблема РТС-а, у представци УТЕ посебно је апострофирана организација „Песме Евровизије 2008". Уговор који је РТС доставио Савету, закључен између РТС и агенције Communis о реализацији пројекта „Песме Евровизије 2008", вредан је 24.723.000,00 динара, што је око 300 хиљада евра по тадашњем курсу. За ову манифестацију јавности никада није представљен прецизан финансијски извештај. УТЕ такође констатује све већу финансијску задуженост РТС. И дугорочне и краткорочне обавезе се константно повећавају. На дан 31.  децембра 2008. године краткорочне обавезе РТС-а биле веће од обртне имовине за 1,484 милијарди динара. Све ово указује на велику неизвесност у погледу материјалног пословања, што изазива оправдану сумњу да РТС убудуће неће моћи да послује у складу са законским начелима. Лоше финансијско пословање РТС је у 2009. години још више продубљено, но финансијски извештаји за 2009. и 2010. годину до данашњег дана нису објављени.

РТС се финансира из јавних прихода и представља институцију која има посебну улогу у друштвеном, културном и политичком животу Србије. Наведени проблеми су утолико већи јер РТС, као јавни сервис, има већу одговорност од осталих медија и комерцијалних телевизија у креирању јавног мњења и заступању општих интереса грађана. Међутим,одбијање руководства РТС-а да поступи по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја и грађанима омогући увид у начин на који се троше јавна средства, доводи у питање могућност испуњавања најважнијих задатака јавног сервиса, а један од њих свакако јесте и борба против корупције. За ефикасну борбу против корупције, која представља приоритетни интерес грађана Србије, неопходна је неподељена подршка јавности и цивилног друштва, која се може постићи једино посредством медија, пре свега јавног радиодифузног сервиса. Међутим, поставља се питање како РТС, будући да и сам послује нетранспарентно, може допринети борби против корупције? Због тога су, вероватно, и у програмским садржајима јавног сервиса веома слабо заступљени истраживачки, аналитички и критички садржаји.

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:41 06.10.2011

Nedodirljivi

Verica Barać uporno odašilje upozoravajuće podatke našem političkom estabilišmentu i čitavom društvu, ali, to što se malo ko od prozvanih (i uopšte malo ko) sekira zbog tih neprijatnih podataka samo pokazuje koliko su, na žalost, snage haosa, pasivnosti i rasula samouverene i koliko se osećaju sigurno. Jednostavno, ovde nema te društvene snage, niti mehanizma koji će im "doakati". To je zaista, zaista porazna činjenica.
coviax coviax 04:25 06.10.2011

Da li baš heroina


Hoću da pokrenem inicijativu,ako me neko ne preduhitri,za donošenje amandmana na Ustav Republike Srbije kojim bi se odredilo da ili predsednik ili premijer države bude žena...Ovaj moj stav nije dovoljan da aplaudiram svakoj ženi u politici ili veličam njen politički rad...
Ovde se radi o istraživanju Saveta za borbu protiv korupcije,na čijem čelu je Verica Barač,poslovanja RTS na čijem je čelu Aleksandar Tijanić...
Kao i u slučaju Kolubara,ubeđen sam,da su u pitanju određena "grla" za odstrel-dok se ostala grla za priplod ne diraju...
Koji problem ima Savet za borbu protiv korupcije?
Pa problem što bi trebao da obavlja posao finansijske policije!!!
Naime.svako,ali, doslovce,SVAKO JAVNO PREDUZEĆE ima bar poneki ugovor s privatnom firmom kojim ta privatna firma deli neopravdanu dobit s nekim vlastnim koji odlučuje...
Samo za domaću upotrebu su ovakvi tekstovi koji prave privid da se nešto s korupcijom OZBILJNO POKUŠAVA...Iz rakursa Brisela-ovo je sprdanje sa sopstvenim narodom...
A prihvatanje Verice Barač da bude poluga u vladanju je čini pragmatićnim političarem,a nikako heroinom...Da raspali po finansijskoj policiji i po javnim tužiocima-ovo moje pisanje bi bilo afirmativnije...Ovako...I dalje bez medalje...
dali76 dali76 05:28 06.10.2011

Re: Da li baš heroina

Bravo Coviax ,Vericu Barac hvale samo zato sto je zena?
Kako li se Milan Beko il Cvetkovic ne dosetise ovako mudro srocenog argumenta ?
Posle Loader kaze pasivnost medj gradjanstvom,a vidi ove spinmajstore, predlagace mudrih amandmana.
Mora da je jadan Beko odredjen za “odstrel “?
To je ko argument pa svi brzo voze drug milicajac ,sto samo ja da platim kaznu?
Eno I onog sa stojadinom vozi brzo ,a vi mene mrzite samo sto vozim golfa jelda?
Kad budete kaznjavali sve ,bas sve sto brzo voze,eto naplatitie I meni,a dotad pustite me da krsim zakon ko I vecina.
Spinmajstorluk nema sta,samofali neka lakoljepljiva konspiracija!!
Ona traka za muve, zuta,fina,al ljepljiva.
coviax coviax 06:30 06.10.2011

Re: Da li baš heroina


Ni blizu spinovanja tipa svi brzo voze-što baš ja...
Priznajem da podseća,ali,na žalost nije...
Pošto nisam "u njihovim pričama",a tu i tamo neposredno prisustvujem
razgovorima LICUMURA (srpski novorek),tako da mogu da iskuliram zvanična saopštenja,izjave pijarova i pijarčića i "agencijske"vesti(u kojima srbi Kosova
na barikadama,umesto:šverceri ratuju s carinicima na adm.liniji),LEPO VIDIM
kako se stranka koja je na vlasti obračunava s prethodnom vlašću-strankom...
Ta priča nije spinovanje več ljuta bitka za ekonomski prostor u uslovima krize! Verica Barač im tu dođe laufer?Ili skakač koji uskoči u polje gde mu se ne nadaju?
A poznato je da su Tijanić i Koštunica bili čak skoro (valjda)prijatelji i naravno da je u Koštunicino vreme premijerovanja imenovan za direktora RTS...
Ali,manje više taj privid neke aktivnosti...
Šta sa neaktivnošću finansijske policije ,MUP za privredni kriminal,šta s javnim tužiocima?Jesu li i oni heroji?Ili ćemo Insajder tek nakon smene vlasti iduće godine (koja će biti,kao što znamo,još gora!)videti kako pokreče na B92 proces razotkrivanja mahinacija nekog od žutih?
LICUMURI se takmiče u sprdanju s narodom-mi smo im stoka repata...
loader loader 08:56 06.10.2011

Re: Da li baš heroina

spinovanja

Ima li umesto ovog izraza neka srpska reč ?

dali76 dali76 09:16 06.10.2011

Re: Da li baš heroina

Ne sporim ja da vlast, danas zuta, crvena, sutra plava ne zeli reforme ne zeli ih jer bi im se stanjile koverte,naivni misli da bi im se ukinule, ne zele promjene jer bi mogli, neki do zatvora, ne sporim da se sjetafera perdizbore,pa se afere kao I obicno zavrse kako se zavrse, al optuzivati nemocnobespomocnu Vericu Barac na cije izvestaje vlast je gluva dok je na iste iz Brisela nagluva , je izvini spinmajstorstvo visoke kategorije racionalno tesko razumljivo. Sem naravno ako nisi drug clan,placeni, Kostunicinih legalista koji zaboga legalizam brzinom neutrita bace u korpu za otpatke Jer tako mi legalizma ako se neko drzne’apsiti njihovog clana rad’ lopovluka,pa brze bolje kazu ,a mi jesmo za pravnu drzavu ali samo da znate aps Tomica koji tetki nosi lek, pardon , nosi na Hilandar monasima sir, je nista drugo nego borba protiv nas patriota, tj vasih politickih neistomisljenika.
Jos kad se u to vrzino kolo, onako nespretno , gotovo slucajno, ubaci Verica Barac, spinmajstorstvo dobije ne samo svoje oblicje nego I cilj .
Ja se ne slazem sa ovim naslovom Filipovim
To sto je autor bloga nazvao osobu koja samo radi,nazalost bez uticaja, svoj posao heroinom,ne govori o njenom herojstvu ,vec o kolektivnom kukavicluku iz cije percepcije oni rijetki sto rade svoj posao su heroji ,donkihotovski il postene budale sto bi u opsteprihvacenom sistemu vrednosti trebao biti filozofski pleonazam,a nikako oksimoron.
Po dobrooprobanom receptu,ajmo I takve za nogu, ruku pa ulonac/ blato ssistema,pa da se sto od blata, sto od patriotizma ne vidi ko je rodoljub, ko Verica,a ko to bjezi iz zemlje ,a ko ide tetki po lek.
Na kraju sam vrh spinmajstorstva zavrsava se sa otkrovenjem s v. Cinika zakljuckom kako su svi licumuri, Verica,naravno, included. I ako utopijska Pravda nije alternativa sve je drugo “licumurna” laz.
A posto,kako sam kazes,si ponekad I neposredni ucesnik, valjda si onda makar za centimeter odgovorniji od onih koji to nisu..

antioksidant antioksidant 10:35 06.10.2011

Re: Da li baš heroina

loader
spinovanja

Ima li umesto ovog izraza neka srpska reč ?


спиновање
coviax coviax 15:22 06.10.2011

Re: Da li baš heroina



Kratko i jasno:Verica Barač nije ni blizu Servantesov junak!
JER...Jer ko u to blato zagazi-čist iz njega izaći neće!
Evo pitanja:Ko je imenovao i na čiji predlog i čime je bila preporučena g-đa Barač za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije...
Nema spina ili,srpski,obrtanja teza...
Kako kaže Vidojković:"Hoću odmah i to sve"-ilustruje od prvog do poslednjeg
establišmenta...Razlika je samo u tome da li je neko još radoholičar ili morbidna lenština...Odrođenost od "običnih" ljudi je sveprisutna-o detaljima neću...U TOM KRUGU LJUDI NEMA HEROJA PA NI HEROINA...
A moja odgovornost?Priznajem-pomalo sam neodgovoran...Pomalo sam izgubio veru u nas "obične" ljude,a i korak-valja priznati...
Ko bi to iz "elite"priznao?Verica Barač?Da je pitamo?
dali76 dali76 20:04 06.10.2011

Re: Da li baš heroina

Fascinantno je da unatoc umrtvljenom, politicki ipotentnomdrustvu,vlast ,il kontrolori iste, nista ne prepustaju slucaju,pa su mediji tu gdje jesu., Fascinantno, gotovo na isti nacin, je to sto Verica Barac unatoc sto bas I nema podrsku javnosti, uvijek se nadje il posalje neki Coviax koji ce razmutiti vodu pa nam saopstiti ,aha,eto I ta Verica jelte ima trun u oku pa odkud njoj pravo da kaze ko balvan ima u svom?
Ne treba biti razocaran,sto se tice tebe,sve je u najboljem redu Coviax , Vericini izvjestaji nemaju snagu pritiska, nece povuci osudu javnosti ka vlastima, nema potrebe da je blatis,alpostujem ja, dobro, posao je posao.
coviax coviax 05:43 07.10.2011

Re: Da li baš heroina

Nije meni to "poso",a valaj ni tebi Dali...
Posebno to paranoisanje...
Uglavnom sam svuda dobrodošao,ali baš i ne idem svuda,
a i ovo mi ne treba...
Nego,praviti herojem nekog iz vlasti...Mislim...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:24 06.10.2011

Reforma pravosuđa

Osnovni problemi su u reformi pravosuđa.
Tužilaštvo, sudstvo, te policija i vezani zakoni, sistemi... Decentralizacija.

To, da tužilaštvo ćuti, katastrofa.
To, da jedno suđenje traje godinama (zakazuju na mesec), umesto mesecima, kataklizma.

Svaka čast gđi Barać, i Savetu, ali dok pravosuđe ne proradi... Sve je politika, umesto pravo.
loader loader 08:58 06.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

Mislim da je osnovni problem u reformi kompletnog društva. Pravosuđe ne može da se reformiše ako su ostali bitni elementi ukupnog sistema nereformisani. Verovatno ste to imali u vidu?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:59 06.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

loader
Mislim da je osnovni problem u reformi kompletnog društva. Pravosuđe ne može da se reformiše ako su ostali bitni elementi ukupnog sistema nereformisani. Verovatno ste to imali u vidu?

NE.
fantomatsicna fantomatsicna 09:31 06.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

srdjazlopogledja

loaderMislim da je osnovni problem u reformi kompletnog društva. Pravosuđe ne može da se reformiše ako su ostali bitni elementi ukupnog sistema nereformisani. Verovatno ste to imali u vidu? NE.


NEGO?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:40 06.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

fantomatsicna
NEGO?

То што је екипа на власти урадила са реформом правосуђа, представља највећу хајдучију у унутрашњим реформама, икад. После НОР-а.
И то нема везе са било ким, осим са њима, и њи'овом sledge-hammer методом.
loader loader 23:52 06.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

Ako se od dnevnopolitičkih elemenata očekuju sistemske promene, onda to pokazuje nešto i o onome koji promene na takav način očekuje.

Društvo je korumpirano, u ogromnoj većini. Kao takvo, produkuje rezultate koji su baš ovakvi kakve ih možemo videti. Demagogija o nekakvoj zloj političkoj eliti koja ugnjetava jadnu i poštenu većinu ne vodi nikuda, osim novim etapama demagogije i autopopulizma. To kao priča ni logički nije održivo. Jer, da je većina za nešto bolje, to bolje bi se neumitno desilo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:16 07.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

Ih!
Ta nije to mač, to je bič.

Evo, napisah blog, spec za Vas.


Poćitajte, proskitajte.
Te onda recite da nije reč
o nekakvoj zloj političkoj eliti koja ugnjetava jadnu i poštenu većinu


Мени је несхватљиво инсистирање на томе да "прво народ мора да се промени", па тек онда власт. А при томе, иста власт блокира сваки помак у народу, држи га "за узде". Додатно, и поред тога, ценим да је народ испред те елите, и на то питање ми нисте одговорили:

Тадић - Цветковић
Јосиповић - Косор

Шта Вам говори ова корелација?
loader loader 10:49 07.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

инсистирање на томе да "прво народ мора да се промени",

Ko je rekao to da prvo mora da se promeni ovo, pa ono? Barem meni nije poznato.

Ili ste to iskonstruisali neki tuđ stav kako biste mogli da ga iskoristite da biste dokazivali svoje tvrdnje...

Ta fraza "oni gore su krivi" može se čuti na svakom koraku. Pa, ne morate da se trudite toliko kako biste objasnili ono što već skoro svi tvrde.

valhalen valhalen 18:14 07.10.2011

Re: Reforma pravosuđa

srdjazlopogledja
Osnovni problemi su u reformi pravosuđa.
Tužilaštvo, sudstvo, te policija i vezani zakoni, sistemi... Decentralizacija.

To, da tužilaštvo ćuti, katastrofa.
To, da jedno suđenje traje godinama (zakazuju na mesec), umesto mesecima, kataklizma.

Svaka čast gđi Barać, i Savetu, ali dok pravosuđe ne proradi... Sve je politika, umesto pravo.


Tačno tako. Ali, nažalost, da bi pravosuđe proradilo, neophodna je politička volja. An we're back to square one.
alexlambros alexlambros 11:23 06.10.2011

Vericu

za predsednicu
8c_competizione 8c_competizione 17:38 06.10.2011

Re: Vericu

Trebalo bi u jednoj novoj stranci okupiti Baracevu, Shabica, Ljajica i ostale ljude koji rade svoj posao kako treba, a nisu do gushe povezani sa vanparlamentarnim aktivnostima u cilju povecanja svog sopstvenog kapitala!

I sa njima izaci na izbore!
benevolent benevolent 11:44 06.10.2011

Верица Бараћ-српска Јованка Орлеанка?

Надам се да није. Иначе би је већ везали за стуб срама и запалили, они којих и треба да буде стид.
Остала је синоним и за Дону Кихот, обзиром да су њени "саборци" из Савета за борбу против корупције и буквално побегли, као "честити" професор Чедомир Чупић, у владину Агенцију за борбу против корупције, чији је оснивач, наравно Влада Србије.
Плеоназам у функцијама ова два тела је сужен у најмањи заједнички садржалац (НЗС), т.ј. борба против корупције, а само се Верица Бараћ доследно и константно понаша у складу са НЗС.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:06 06.10.2011

Re: Верица Бараћ-српска Јованка Орлеанка?

Остала је синоним и за Дону Кихот, обзиром да су њени "саборци" из Савета за борбу против корупције и буквално побегли, као "честити" професор Чедомир Чупић, у владину Агенцију за борбу против корупције, чији је оснивач, наравно Влада Србије.

Сама чињеница да тај орган оснива Влада Србије (скуп владајућих партија, тј. Вођа), дискредитује установу.
apectator apectator 20:58 06.10.2011

Re: Верица Бараћ-српска Јованка Орлеанка?

њени "саборци" из Савета за борбу против корупције и буквално побегли, као "честити" професор Чедомир Чупић, у владину Агенцију за борбу против корупције, чији је оснивач, наравно Влада Србије.

Сама чињеница да тај орган оснива Влада Србије (скуп владајућих партија, тј. Вођа), дискредитује установу.

Lakše malo sa tom Vladom kao osnivačem. Čega je Verica Barać predsednica? Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije! A ko je njega osnovao?
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:21 07.10.2011

Manipulacija, demagogija + ignorancija

Reakcije javnosti nakon predstavljanja Izveštaja o pritiscima i kontroli medija u Srbiji potpuno potvrđuju navode iz tog teksta. Postoji saglasnost da se podaci iz izveštaja uopšte ne komentarišu. Izveštaj smo dostavili Vladi i Ministarstvu kulture, na njegovo predstavljanje pozvali smo predstavnike skupštinskog Odbora za informisanje, ministra kulture i državnu sekretarku za medije, ali niko nije došao, niko ništa nije napisao, niti je ko nešto komentarisao, ističe za dnevni list "Danas" Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.
Ona objašnjava da saznanje što nema nikakve reakcije „znači da su se predstavnici vlasti potpuno obezbedili od bilo kakve kontrole“. Prema njenim rečima, predstavnici vlasti su „toliko sigurni da su uspostavili kontrolu u medijima da smatraju da nikakav izveštaj ne može to da ugrozi“. Kako kaže, izgradili su mehanizme, izvršna vlast pre svega, koji omogućavaju potpunu „nekontrolu vlasti“ i kojima mogu da „kreiraju javno mnjenje kako njima odgovara“. „O tome kakav uticaj je vlast izvršila na medije, koristeći njihovu tešku ekonomsku situaciju, može se svedočiti i na osnovu izveštavanja samih medija o nalazima Saveta“, ističe Verica Barać u razgovoru za "Danas".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:29 07.10.2011

Re: Manipulacija, demagogija + ignorancija

koji omogućavaju potpunu „nekontrolu vlasti“ i kojima mogu da „kreiraju javno mnjenje kako njima odgovara“

Није то неконтрола, већ одсуство поделе власти, правне државе, те јака државна контрола медија, илити неслобода, да не кажем нешто грубље.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:07 11.10.2011

Stop

1. Da li je to pisanje BaraČ umesto Barać neka duhovitost koju ja ne razumem?
2. Da li to neko sumnja u Vericu Barać i u njene namere? Ako je tako onda molim da se iznesu bar neke činjenice ili makar rekla-kazala.
3. Biću vrlo grub. Ako neko misli da je žena koja je u sred hemo terapije, posle teških operacija, i dalje u borbi protiv kriminala i korupcije, pragmatični političar - molim da iznese nešto čvršče od sopstvenih nategnutih konstrukcija

Ona jeste luda zato što se bori sama znajući da je celokupna vlast ignoriše, ne samo kad je u pitanju slučaj RTS.
A ja je zato podržavam, i to sve dotle dok se ne dokaže da je ona u stvari najkorumpiranija osoba posle 2000. godine.
Do tada bi trebalo svi da zanemimo i da se poklonimo pred žrtvovanjem Verice Barać.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana