Hronika| In memoriam| Istorija| Kultura

Legende o zakopanom blagu

Velimir Mladenovic RSS / 07.10.2011. u 19:13

Jerina Branković (rođena Irina Kantakuzin, u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina) je bila srpska despotica, poreklom Grkinja iz porodice Kantakuzina, žena despota Đurđa Brankovića (vl. 1427-1456), za koga se udala 26. decembra 1414.

Ne zna se tačno godina njenog rođenja, uzima se približno da je to 1400, moguće je da je rođena i nekoliko godina ranije. Njen otac bio je Dimitrije I Kantakuzin, koji je imao titulu sevastokratora od decembra 1357. i despota Moreje 1383. Rođen je bio oko 1343. a umro između 1384. i 1420. Dimitrije je bio unuk vizantijskog cara Jovana VI Kantakuzina (car 1347-1354). Od njene porodice, u Srbiji je naročito bio poznat Jerinin brat Toma Kantakuzin (†1463).

Jerina,
Jerina,

Umrla je kao monahinja u Rudniku 2. ili 3. maja 1457, pretpostavlja se da ju je otrovao njen sin Lazar. Stari gradovi širom prostora naseljenih Srbima su po njoj dobili imena Jerinin grad. (Smederevo, Golubac...) Sa despotom Đurđem Brankovićem imala je šestoro dece. Turci su 1441. zarobili Grgura i Stefana Brankovića i 8. maja te godine ih oslepeli po naredbi sultana Murata II. Prema legendama Stefan je oslpeljen tako što su mu iglom boli oči, sve dok iz njih nije iscutrela sva tečnost. Da bi mu to izvršili, morao je nekoliko sati da sedi mirno, vezan i da gleda samo u jednu tačku.Tako slep se oženio mati Angelinom. Prema istorijskim izvorima, Jerina je bila druga žena despota Đurđa Brankovića. Ne zna se ime njegove prve žene sa kojom je imao ćerku Jelenu, ali je izvesno da je bila trapezuntska princeza. Za Maru, Đurđevu, navodno, najstariju kćerku, ne zna se pouzdano da li je bila Jerinina ćerka, ili Đurđeva ćerka iz prvog braka. Za Jerinu se može reći da je bila tragičan lik, kome je narodno predanje učinilo veliku nepravdu. Po mom mišljenju ona je srpska Marija Antoaneta,francuska kraljica prema kojoj je više učinjeno zla nego što ga je i sama pravila. Ipak, legenda je uvek jača od istine. Narod teži da stvori mit o pojedinim ljudima, verovatno da se nikada ne zaborave, i da takvi, kao tipovi, predstavljaju simbole jednog vremena ili osobine.

O samoj Jerini ostala je u narodu veoma loša uspomena, pa je nazvana "prokleta Jerina". Njeno je ime neizbrisivo vezano za izgradnju Smedereva, koje je podignuto za veoma kratko vreme uz ogromne žrtve koje je podnelo stanovništvo Despotovine. Mnogima nije bila jasna svrha izgradnje ove ogromne tvrđave, pa su to pripisali Jerininom hiru, tim pre što je radovima upravljao njen brat Đorđe Kantakuzen. Koliko je to razmišljanje bilo rašireno u narodu vidi se i po tome što je još nekoliko građevina nazvano Jerininim, iako ona objektivno sa njim nije imala bilo kakve veze. Osim toga, Srbija je bila preplavljena Grcima, koji su zauzimali najistaknutija mesta, koja su omogućavala besomučno pljačkanje naroda i enormno bogaćenje. Na tom polju se naročito isticao drugi Jerinin brat, Toma, koji je u Srbiju došao bez ičega u Srbiju i za samo nekoliko godina postao njen najbogatiji stanovnik. Taj veliki uticaj Grka, ne bez razloga, pripisan je upravo Jerini. Jerini se pripisuje i odlučujući uticaj pri slanju Mare Branković, njene i Đurđeve ćerke, u turski harem. Ne mogavši se na drugi način nagoditi sa Turcima, Đurađ je tokom 1435. godine udao ćerku Maru ("carica Mara") za sultana Murata II. Impulsivni Đurađ se dugo razmišljao da li da ćerku, jedva petnaestogodišnju, pošalje u harem i tek na nagovor Jerine je to učinio. Slično ovome, Jerina se isto tako optužuje da je dozvolila da joj se druga ćerka, Kantakuzina, uda za grofa Ulriha II Celjskog. Dugačak je spisak svega onoga za čega se Jerina još optužuje. Ostala je poznata i po tome što je branioce Smedereva 1439. godine ostavila bez hrane, koju je prodala da bi namakla novac za neke svoje potrebe. To je, navodno, bio osnovni razlog zašto se Smederevo predalo, iako se pre toga tri meseca odupiralo turskim napadima. O tome Mavro Orbin kaže: "kad su ovi uvideli da se više ne mogu odupirati (pošto je ovaj grad bio loše snabdeven namirnicama usled tvrdičluka Đurđeve žene Irene, koja je, da bi došla do novca, bila prodala sve žito), rešiše da se svojevoljno predaju Turčinu".U predanjima širom Srbije sačuvalo se sećanje na zidanje Smedereva. Težak kuluk, koji je ovdašnje stanovništvo moralo da podnosi prilikom zidanja ovog strateški važnog mesta, održao se u narodnom sećanju do današnjeg dana. Stariji ljudi oko Smedereva i danas na pitanje ko je zidao smederevski grad odgovaraju "prokleta Jerina".

Tvrđava
Tvrđava

U selu Osipaonici na 17 kilometara od Smedereva, Leontije Pavlović je sredinom XX veka zabeležio predanje po kome je Jerina počela da zida Tvrđavu u Osipaonici, jer su je na to mesto dovele guske koje su poletele sa Nekudima. Kad tu nije našla vodu guske su odletele u selo Radinac nadomak Smedereva, gde je Jerina takođe počela da zida grad. Odatle su ptice prhnule na ušće Jezave u Dunav, gde je nikla Tvrđava, jer se guske više nisu selile. Ovo predanje odražava prastaro verovanje da postoje dobra i loša mesta za zidanje građevina. Po verovanju našeg naroda ako životinje mirno prespavaju na nekom mestu to je znak da je to mesto dobro za gradnju. Gatanje po letu ptica (auspicije) poznavali su još stari Rimljani. I graditelje Rima ptice su dovele na mesto pogodno za zidanje grada. U istom selu doktor Pavlović zapisao je i to kako je narod za vreme zidanja grada primetio da iz Jerine zrači neka demonska snaga. Svaki put kada bi ustala iz trave ona bi pod njom bila izgorela. Njena pratnja sastojala se od samih muškaraca, od kojih je ona zvala na prenoćište koga je htela. Posle jedne zajednički provedene noći svakog svog ljubavnika je ubijala i njegovu glavu nabijala na kolac.

Legenda dalje kaže da se, kada je noć provela sa Đurđem Smederevcem, koji je bio najlepši momak, zaljubila u njega i nije ga ubila već ga je uzela za muža. Ostalo je zabeleženo i kazivanje o tome da je on sa narodom postupao čovečno i olakšavao mu kuluk, zbog čega je narod sa većom voljom radio i brže završio grad. Predanje jasno pokazuje do koje je mere narodno sećanje opredeljeno protiv despotice Jerine. Želeći da opravda svog despota, narod je bio svu krivicu za ono što ga je snašlo svalio na njegovu ženu Grkinju Irinu Kantakuzin. Ona je prikazana kao biće demonske snage, za šta je dokaz i ona izgorela trava ispod nje. Njoj se pripisuje i zidanje grada Ostrovice na Rudniku, gde je despotica umrla. Predanje kaže da je prilikom zidanja ovog grada Jerina koristila kao radnu snagu trudne žene i steone krave i da se zato jedan lokalitet na Rudniku zove Trudelj. Predanje je, naravno, istorijski neosnovano, jer je taj grad postojao mnogo pre njenog dolaska u Srbiju. Ali, Jerina je, po narodnom predanju i pesmama, kriva i za potpadanje despotovine pod tursku vlast. U pesmi se kaže da je dala ćerku Maru za turskog sultana i sa njom zemlju i gradove u turske ruke. Smrt despotice Jerine takođe je obavijena legendom. Po njoj, despoticu je otrovao najmlađi sin Lazar u Ostrovici tako što joj je sipao otrov u salatu. Mada nema istorijskih dokaza pesnici Momčilo Nastasijević u muzičkoj drami "Despot Đurađ Branković" i Vojislav Ilić u pesmi "Pećina na Rudniku" prihvatili su legendu o materoubistvu. Sećanje na bogatstvo despota Đurđa, koji je zaista bio u svoje vreme jedan od najbogatijih vladara Evrope, zadržalo se u verovanjima o "blagu proklete Jerine". Mnogi lovci na blago vekovima su u smederevskom gradu tragali za njim. I danas se veruje, i neretko se ponovo može čuti, da ispod Tvrđave postoje još neotkriveni lagumi puni zlata, koje je tu sakriveno pred najezdom Turaka.

Ovo verovanje dovelo je i do jedne tragične, mada, ispostaviće se, dobrovoljne ljudske žrtve. Legende o zakopanom blagu široko su rasprostranjene u našem narodu i često vezane za stare gradove. Veruje se da se uoči Ivandana, koji se praznuje 7. jula po novom kalendaru, nebesa tri puta otvaraju i da tada mesta na kojima je zakopano blago svetle plavičastim sjajem. Onaj ko zna da pristupi ovakvom mestu na pravi način mogao je da se obogati preko noći. Po istom, verovanju ova mesta su čuvana od strane neke nevidljive sile i svako ko bi otkopao blago pre nego što prinese žrtvu morao bi biti ubijen. Lovci na blago su zato pre otkopavanja izvodili složene obrede koji su podrazumevali i žrtvovanje. Da bi saznali kakvu žrtvu treba prineti, kopači su mesto na kome su verovali da ima blaga posipali pepelom ili brašnom. Gledali su ujutro kakve će tragove videti u pepelu, pa su žrtvovali na tom mestu životinju, čije su tragove videli, ili čak čoveka, ako su tragovi bili ljudski. Danas je to neproverljivo, ali u narodu je ostala priča da je mnogo ciganske dece stradalo u ovakvim ritualima.

Jerina je opevana u mnogim, manje poznatim pesmama.


''Ti si kao prokleta Jerina
moja ljubav ne znaci ti nista
da ponovo Smederevo gradis
nosio bi kamen iz stalista

Ti si kao prokleta Jerina
moja ljubav ne znaci ti nista
na rukama nosio bih stene
da ponovo budes pored mene''

Na samom početku, tačnije u prvoj pesmi, gde se otvara poglavlje pesama o Jerini, biva viđena pozitivno, okarakterisana kao žena koja poseduje čoveštvo, a to je oslikano u pesmi „Ženidba Đurđa Smederevca". Tu je istaknuta kao svetao lik, žena koja govori svom mužu da pozove Srbe u svadbu (jer je on odbijao govoreći da su Srbi kavgadzije i pijanice). Istaknuta je sva njena veličina, ljudskost, hrabrost, ali i patriotizam. Međutim, pesma koje slede posle, pamte kao mučiteljku, prokletnicu, ubicu. Sva njena želja da sačuva Srbiju i njen narod, pogrešno je shvaćena. Zelela je da uzdigne Srbe, a Srbiju sačuva. Ipak,naš narod je rad koji je bio neophodan za sačuvanje Srbije shvatio kao hir i pakost jedne strankinje i zauvek je zamrzeo i prokleo najpogrdnijim rečima,počevši od samog njenog imena. Nijednog trenutka se nisu zapitali da li je njen jedini greh bio borba za Srbiju i ogromna ljubav muža. Đurađ biva negativno okarakterisan odbijanjem da pođe u Drugi kosovski boj, na čelu sa Jankom Sibinjaninom.

Ova žena je zaista bila zaboravljena u našoj istoriji. O njoj se danas malo govori, ne zna se mnogo o njenom privatnom životu, a i oni koji misle da nešto znaju, uglavnom znaju dosta iz njenog nadimka i misle da je to sasvim dovoljno. A da li je? Grob despotice Jerine nikada nije pronađen. Postoje različita mesta koja mu se pripisuju, ali niko do sada nije zvanično rekao gde je sahranjena.

Možda ona i dalje živi, negde u nekom svom velikom gradu. I gleda na one koji su je nepravedno osudili.

 

Prvi deo tekstova Priče o Smederevu, nastaviće se 

AtačmentiKomentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 21:26 07.10.2011

iju, kako nepravedno?

I gleda na one koji su je nepravedno osudili.Njena pratnja sastojala se od samih muškaraca, od kojih je ona zvala na prenoćište koga je htela. Posle jedne zajednički provedene noći svakog svog ljubavnika je ubijala i njegovu glavu nabijala na kolac.

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 22:04 07.10.2011

Re: iju, kako nepravedno?

to je legenda, legenda, to joj se pripisuje.
zoja444 zoja444 22:55 07.10.2011

Re: iju, kako nepravedno?

Velimir Mladenovic
to je legenda, legenda, to joj se pripisuje.


legende mi dodju kao nesto: off the records, u poverenju, kako se nezvanicno saznaje...

ima tu sigurno neke istine. zasto bi se bas tako nesto smislilo?
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 08:51 08.10.2011

Re: iju, kako nepravedno?

skloni smo kao narod da stvaramo legende. nekad ih stvaramo a da nemamo osnova.
o njenom zivotu se malo zna, tako da su nagadjanja dobrodosla ...
nikola_kovac nikola_kovac 22:11 07.10.2011

Леп текст

Мене сад интересује да ли постоје неки валидни историјски подаци који поткрепљују њен допринос развоју Србије?
highshalfbooze highshalfbooze 23:23 07.10.2011

Loša sreća

Prvi sin Jerine Branković se zvao Todor i umro je u 7. godini.
Njena ćerka Katarina (Kantakuzina) je takođe bila loše sreće sa decom. Imala je dva sina i ćerku i svo troje su umrli pre vremena. U znak sećanja na rano preminulog sina Hermana, Katarina je izgradila manastir Rmanj u Martin Brodu posvećen Sv.Nikoli.

Posle pogibije muža, Ulriha II, u opsadi Beograda, Katarina je otišla kod sestre Mare i provela sa njom ostatak života.
kick68 kick68 23:26 07.10.2011

Blago, nije zakopano

Stari gradovi širom prostora naseljenih Srbima su po njoj dobili imena Jerinin grad. (Smederevo, Golubac...)

Smederevo da, ali nisam znala za Golubac, ne verujem da je Jerina "odgovorna" za Golubac...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 08:52 08.10.2011

Re: Blago, nije zakopano

jeste, tako navde istorijski podaci. tj.mozda nije onda, vec njen muz, despot :)

prema segedinskom miru iz 1444. izmedju madjara i turaka
srpska despotovina je obnovljenja i golubac ulazi u sastav despotovine.
inace i pre toga su postojali delovi tvrdjave jos iz 12. veka. pretpostavlja se da je tada nesto dogradjeno na tvrdjavi.kick68 kick68 15:40 08.10.2011

Re: Blago, nije zakopano

jeste, tako navde istorijski podaci.

Hvala na odgovoru.
Jos jednom, Golubac:
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:49 08.10.2011

Re: Blago, nije zakopano

nema na cemu. :) hvala na slikama
nikolic777 nikolic777 12:31 08.10.2011

samo da

dam veliku, veliku preporuku
:)
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:00 08.10.2011

Re: samo da

hvala ! :)
fantomatsicna fantomatsicna 21:27 08.10.2011

Bese

I u Homolju negde na putu od Petrovca na Mlavi prema Zagubici postoji Crkva(rusevina) Proklete Jerine?
Bas mi je bilo interesantno citati ceo tekst:)Preporuka
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 01:05 09.10.2011

Re: Bese

da, jel znas kako se zove to mesto?:)

hvala
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:51 09.10.2011

Re: Bese

Velimir Mladenovic
da, jel znas kako se zove to mesto?:)

hvala


Kula proklete Jerine


Na maloj zaravni ispod strmih litica planine Ježevac, tik uz hučnu Mlavu, skrio se manastir Gornjak. Gradio ga je knez Lazar, vekovima je delio sudbinu naroda, a danas predstavlja jedinstven spoj prirode i ljudskog neimarstva


fantomatsicna fantomatsicna 02:19 09.10.2011

Evo

pitah tatu jer mi je on to pricao..na casu istorije(inace je rodom iz Pozarevca) ne zna kako se zove ali odmah ispred Manastira Gornjak je:)
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:34 10.10.2011

Re: Evo

i ja mislim da to zapravo nije manastarir gornjak,
vec da se blizu njega nalazi to jerinino mesto/ :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana