Budućnost| Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Život

BLOKADA Filološkog fakulteta

Filip Mladenović RSS / 18.10.2011. u 22:39

Znanje nije roba!
Znanje nije roba!
BLOKADOM DO POBEDE!
BLOKADOM DO POBEDE!
 

Večeras sam imao čast da prisustvujem plenumu studenata Filološkog fakulteta, u slušaonici 34 na prvom spratu. Protesti na ovom fakultetu počeli su ne slučajno baš 6. oktobra. Pošto režim po nepisanom običaju ili ćuti ili demagoški manipuliše, studenti su juče, 17. oktobra, blokirali čitav fakultet.

U zagušljivoj i prepunoj učionici sedim na podu. Pitam studentkinju do mene zašto ovako mali prostor. Odgovara mi: „Dekanat nam ne dozvoljava veću prostoriju. Ovde spavamo, ovde jedemo, ovde zasedamo!"

Skoro dva sata sam uživao u pokaznoj vežbi demokratije. Mladi ljudi, uprkos neiskustvu, nesnalaženju, brigama, strahovima, nerazumevanjima, podmetanjima... diskutuju, polemišu, dobacuju...

U jednom trenutku, kada su uvideli da se trenutni moderator ne snalazi baš najbolje, demokratski su ga smenili. Odmah su izabrali novog moderatora, koji je zaista vešto vodio studentski plenum.

Glavna tema: da li se u četvrtak, 20. oktobra, pridružiti najavljenim masovnim demonstracijama studenata Beogradskog Univerziteta? Jedni su za nastavak blokade, drugi su za izlazak na ulice, treći su za kompromisno rešenje.

Glavni protestni slogan je „ZNANJE NIJE ROBA!". Takodje, rečeno je da ovo nije pobuna samo protiv školstva, već protiv jednog celokupnog sistema.

Plenum studenata ne želi na ulice bez odgovora. Na ulicama su već godinama i to ništa nije donelo do sada. Danas se bore da ne ostanu na ulicama, kao prethodne generacije.  

Sa početnih dvanaest, lista zahteva se svela na tri, najživotnija:

  1. Školarina - max 3 minimalne srpske plate
  2. 48 bodova i više, uslov za budžetsko finansiranje studija
  3. Apsolventski rokovi i apsolventski staž

Režim je 14. oktobra glatko odbio ove zahteve, sa smešnim obrazloženjem: studentski plenum nema legitimitet, već samo tzv. SKONUS - Studentska konferencija univerziteta Srbije. Pobunjeni studenti, naprotiv, tvrde da ih je SKONUS i doveo u ovaj ponižavajući položaj. Skraćenicu SKONUS ironično prevode kao: Stranački Karijeristi Odlučuju Nelegitimno Umesto Studenata.

Krišom posmatram studentkinje i studente oko sebe, mislim na ćerku, koja će takodje 20. oktobra na proteste. I plače mi se i poleteo bih od ponosa i ushićenja.

Plače mi se jer režim po svaku cenu nastoji da uguši i ovaj protest. Dobrostojeći studenti se već bune zbog blokade fakulteta, hoće da idu na predavanja. Mediji plasiraju poluistine i laži o blokadi ili je ignorišu. Činovnici Ministarstva prosvete i nauke namerno unose zbrku povodom tzv. legitimnosti pregovarača.

Studentima stalno ponavljaju - nema para, nema para! Kažem: ima para! Kako!?

Koliko koštaju samo pokazne vežbe SAJ-a, zbog koje juče deca u Jagodini nastradaše?

Koliko koštaju savetnici premijera, vicepremijera, svakog ministra u Vladi Srbije!? Jedan od najbogatijih advokata u Srbiji, Toma Fila, savetnik je u Kabinetu Ministra policije. Njegova plata kao savetnika sigurno nije ispod 100 hiljada dinara, tj. 1000 evra mesečno.

I ostali Vladini savetnici su dobrostojeći, ali se ne odriču savetničkih plata na teret budžeta Srbije, svakog meseca.

Ima para! Koliko se iz budžeta Srbije uzima svakog meseca za „naknade" članovima svakojakih Upravnih odbora. Njima se isplaćuju bezobrazno visoke  „naknade", koje variraju od 100 hiljada dinara pa čak do 300 hiljada dinara! Svakog meseca!

Na fasadi Filološkog fakulteta, prilikom odlaska sa studentskog plenuma, čitam dva grafita: BLOKADOM DO POBEDE! i SVI U BLOKADE!

A kako drugačije!?

Atačmenti



Komentari (282)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 22:50 18.10.2011

Oni idioti a ti ovca

Filipe,

sestra mi je asistent na tom fakultetu i imam malo više uvida od tebe u stanje tamo.

Većina te bande idiota napiojenih pivom i napušenih koječime (na protestu se loče i puši) nije uspela da da uslov u 6 (slovima: šest) rokova i traže još.

Rokovi su:

1. jun
2. septembar
3. oktobar I
4. oktobar II
5. januar
6. april

Sad ta lenja stoka, koja nije u stanju da položi ispite u roku jer ništa ne uči, ništa ne zna, nema nikakvu svest o potrebi učenja nego veruje da se diplome mogu dobiti na muvanje, guranje, laganje, petljanje i pretnje (u ovome, doduše, samo emuliraju Skupštinu, Vladu, javna preduzeća...) - traži novembarski i decvembarski rok.

Bolonja je uvela da su SVI ispiti na FF isključivo jednosemestarski. I ti bezobrazni majmuni - čije je znanje na nižem nivou nego ijedne generacije do sada, prema rečima predavača sa FF koje poznajem, uključujući i generacije koje su u vreme Slobodana Miloševića gubile nastavu gotovo cele godine - traže još rokova.

Nastava ne može da se održava jer profesori i asistenti samo sede na ispitima za lenčuge i baraberiju.

Govnjivom motkom sve u tri lepe.

Uvesti pravila studiranja kao u Jevropi na koju se ta diletantsko-ignorantska rulja poziva:

A. ispiti se polažu u junu
B: u izuzetno opravdanim uslovima može se jedan ispit polagati na popravnom roku u septembru

Svi ostali marš sa univerziteta.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:01 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Studentkinje i studenti večeras nisu bili drogirani, ni pijani, ni pod sedativima.
Večerašnji plenum je bio dah životnosti, akt pobune, primer nemirenja sa celokupnim sistemom u Srbiji.

A što se zahteva tiče, večeras niko nije pominjao semestre i rokove, već samo tri zahteva:

Školarina - max 3 minimalne srpske plate
48 bodova i više, uslov za budžetsko finansiranje studija
Apsolventski rokovi i apsolventski staž


jesen92 jesen92 23:28 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Školarina - max 3 minimalne srpske plate

..svi zahtevi, pa i ovaj ,treba da budu upuceni ministarstvu a ne fakultetu ili fakultetima.. ministarstvo daje pare za budzetske studente a i svi oni koji ispunjavaju uslove ne mogu da budu na budzetu zbog ogranicenog broja...to je najveci problem sto neki dobri studenti moraju da placaju skolarine a ovi losi sto u 6 redovnih rokova ne mogu da poloze sedam ispita nisu za diskusiju...
ivana23 ivana23 23:30 18.10.2011

***

Rokovi su:

1. jun
2. septembar
3. oktobar I
4. oktobar II
5. januar
6. april


Malo si ispremestao, ispitni rokovi prema Zakonu o visokom obrazovanju su sledeci: januarski, aprilski, junski, septembarski i oktobarski I i II.

krkar krkar 23:32 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Malo si ispremestao, ispitni rokovi prema Zakonu o visokom obrazovanju su sledeci: januarski, aprilski, junski, septembarski i oktobarski.


Sinoć sam sedeo sa sestrom i pričao o protestu. Rekla mi je da su ovo rokovi na Filološkom u kojima ona drži ispite (i ne može da stigne da drži nastavu). Vrlo mi je sveže u pamćenju i sigurno nisam pogrepno preneo.

Ne znam šta kaže zakon, znam šta kaže onaj ko ispite drži.

EDIT: sad vidim da pričamo isto samo sam ja rokove poređao prema školskoj a ti prema kalendarskoj godini
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:34 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Nije samo to problem!
U Srbiji samo 10 odsto populacije iz generacije nastavlja školovanje, a u zemljama u tranziciji, koje su nekada zaostajale za Srbijom, danas studira 20 odsto mladih. Stručnjaci upozoravaju da je to poslednji signal Vladi Srbije da izradi strategiju za visokoškolsko obrazovanje.

U Nemačkoj 40 odsto mladih nastavlja školovanje, u Engleskoj i Francuskoj 50 odsto odlazi na fakultet, a prednjače SAD, s 55 odsto. Stručnjaci upozoravaju da se društvo kreće napred zahvaljujući obrazovanima, jer su oni i najkreativniji. Brojke u Srbiji govore i o velikom delu generacije koji je neiskorišćen.

Nedovoljan broj visokoobrazovanih ljudi očitava se i u neadekvatnoj kulturnoj matrici, u robovanju stereotipima, što je karakteristično za poluobrazovane. Sve se to odražava ne samo na privredni razvoj, već ima i jasne političke posledice. Jedan od osnovnih razloga zašto mali broj mladih nastavlja školovanje je u razvojnoj politici i metropolizaciji. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika, a Srbiji nedostaju i visokoobrazovani u sektoru usluga.
ivana23 ivana23 23:39 18.10.2011

***

krkar
Sinoć sam sedeo sa sestrom i pričao o protestu. Rekla mi je da su ovo rokovi na Filološkom u kojima ona drži ispite (i ne može da stigne da drži nastavu). Vrlo mi je sveže u pamćenju i sigurno nisam pogrepno preneo.

Ne znam šta kaže zakon, znam šta kaže onaj ko ispite drži.


Ako su svi ispiti jednosemestralni (po Bolonji), a sada je poceo zimski semestar koji se zavrsava nakon 15 nedelja, onda je prvi rok logicno - januar.
Al' ti proveri, za svaki slucaj.

Edit: Nisam ih poredjala prema kalendarskoj, vec prema skolskoj godini. Prvi ispiti u akademskoj skolskoj godini su u januaru nakon odslusanog zimskog semestra.
dragan7557 dragan7557 23:39 18.10.2011

Re: pop ćira i spira

Večeras sam imao čast da prisustvujem plenumu studenata Filološkog fakulteta,

Slušaj Filipe može li malo bez ove gore navedene teatralnosti?

Jezikoslovne krajnosti ovog bloga, koje idu od prečasnog sranja, do časti prisustvovanja nekom sastanku grupe građana, više liče na jezike ceremonijal majstora na jednoj, i kočijaša i rabadžija na drugoj strani.

Čoveku se zbilja smuči, od psovanja i pokondirenog uvrtanja, sročenog u duhu najboljeg palanačkog ceremonijala vojvođanskih gospođica iz 19 veka.

Na drugoj strani, rečnik uvaženih šoferčina volovskih i konjskih transportnih sredstava, stalno podseća takođe na 19 vek. A ono 21!

Kakva je to bre silna čast, biti prisutan, na nekom sastanku grupe ljudi?

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:40 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

sestra mi je asistent na tom fakultetu i imam malo više uvida od tebe u stanje tamo.


Većina te bande idiota napiojenih pivom i napušenih koječime (na protestu se loče i puši) nije uspela da da rok u 6 (slovima: šest) rokova i traže još.

Dominantna banda na fakultetima je ona koja je zaposlena, i siše krv svima, beu ikakvih mogućnosti da te kretene neko otera, a kamoli im smanji platu.
NJIMA SVIMA TREBA PODELITI OTKAZE, ISTERATI IH NA ULICU.
Uvesti pravila studiranja kao u Jevropi na koju se ta diletantsko-ignorantska rulja poziva:

Da, ta pravila bi trebalo da se odnose da kvalitet koja nastava pruža, ko je nastavnik, koji je predmet, i prema tome im odrediti plate.

Sadašnji sistem štiti
1. LOŠE PROFESORE I OSOBLJE, BULJUK BUDALA
2. SVE PROFESORE, UKLJUČUJUĆI I DOBRE, KOJIH JE SVE MANJE (izostanak podsticaja)
3. STUDENTE
tim redom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:42 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Malo si ispremestao, ispitni rokovi prema Zakonu o visokom obrazovanju su sledeci: januarski, aprilski, junski, septembarski i oktobarski.


Sinoć sam sedeo sa sestrom i pričao o protestu. Rekla mi je da su ovo rokovi na Filološkom u kojima ona drži ispite (i ne može da stigne da drži nastavu). Vrlo mi je sveže u pamćenju i sigurno nisam pogrepno preneo.

Ne znam šta kaže zakon, znam šta kaže onaj ko ispite drži.

JA BIH REKAO DA NI ONA NE ZNA, ŠTO SAMO POTVRĐUJE IZJAVU DA TU BULUMETNU TREBA ISTERATI MOTKOM NA ULICU.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:44 18.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

i. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika,

Koji ce raditi, gde?
Suve cifre ipak ne odrazavaju pravo stanje.
Lako je uporediti broj visokoobrazovanih u Srbiji sa nekim drugim drzavama i konstatovati da je visokoobrazovanih - malo.
Ali kad se pogledaju spiskovi nezaposlenih na kojima je dosta i visokoobrazovanih ispada da je i to malo za Srbiju (njenu privredu) - mnogo.

Kompleksnije je to od navodjenja pukih statistickih podataka.
Jukie Jukie 00:04 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar

... čije je znanje na nižem nivou nego ijedne generacije do sada, prema rečima predavača sa FF koje poznajem, uključujući i generacije koje su u vreme Slobodana Miloševića gubile nastavu gotovo cele godine - traže još rokova.

.Uvesti pravila studiranja kao u Jevropi na koju se ta diletantsko-ignorantska rulja poziva:
A. ispiti se polažu u junu
B: u izuzetno opravdanim uslovima može se jedan ispit polagati na popravnom roku u septembruSvi ostali marš sa univerziteta.

U moje vreme smo svi bili geniji, pa su se biohemija (jednosemestralna) i kičmenjaci polagali godinama, niko nikada nije položio pismeni iz razvića u prvom roku, itd.

Doduše zanimljivo je zamišljati fakultet na kome na svakoj godini postoje 1-3 studenta, što brat bratu i odgovara broju radnih mesta za biologe (ili filologe) koja se otvaraju godišnje u državi...
gorran2 gorran2 00:08 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

hoochie coochie man
i. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika,

Koji ce raditi, gde?
Suve cifre ipak ne odrazavaju pravo stanje.
Lako je uporediti broj visokoobrazovanih u Srbiji sa nekim drugim drzavama i konstatovati da je visokoobrazovanih - malo.
Ali kad se pogledaju spiskovi nezaposlenih na kojima je dosta i visokoobrazovanih ispada da je i to malo za Srbiju (njenu privredu) - mnogo.

Kompleksnije je to od navodjenja pukih statistickih podataka.

Generacije mladih koje se sad školuju, brojčano su znato ispod minimuma neophodnog za prostu reprodukciju stanovništva.
A mi, eto, nismo u stanju ni njih čestito da školujemo, ni njih kako-tako da postavimo na noge.
Siromašni smo, ali osim toga nemamo baš ni neku širinu pogleda, osećaj odgovornosti, solidarnosti, zajedništva...
Više smo u fazonu, ko ih j**e, svak za sebe, nek se snađu, ko im je kriv, i tako to...
To dosta govori o Srbiji danas.
I to dosta loše.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:12 19.10.2011

Re: pop ćira i spira

Uvek sam počastvovan kada sam u društvu angažovanih, hrabrih, pobunjenih, samosvesnih, obrazovanih i civilizovanih ljudskih bića!
AlexDunja AlexDunja 00:19 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

U moje vreme smo svi bili geniji, pa su se biohemija (jednosemestralna) i kičmenjaci polagali godinama, niko nikada nije položio pismeni iz razvića u prvom roku, itd.


juki, oni imaju 6 rokova, i ne traži se da daju sve ispite.
krkar krkar 00:27 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

a Srbiji nedostaju i visokoobrazovani u sektoru usluga.


Jao, kako bih se tek prolepšao da moj frizer ima master
dragan7557 dragan7557 00:27 19.10.2011

Re: pop ćira i spira

Filip Mladenović
Uvek sam počastvovan kada sam u društvu angažovanih, hrabrih, pobunjenih, samosvesnih, obrazovanih i civilizovanih ljudskih bića!

Ama ne osporavam ja tvoje pravo na osćanje uzvišenosti, ali mi zbilja smetaju krajnosti u izražavanju emocija vezanih bilo za čast bilo za sranje.

I usput da primetim, tokom života sam sreo poprilično ljudi, koji samo svojim imenom uteruju strah u kosti, kao i onih koji svojim znanjem izazivaju poštovanje, i veruj mi nikada nisam imao nikakvo osećanje da me je iko od ovih počastio na bilo koji način. Sa svakim se ophodim normalno, sa ministrima koje poznajem sam uvek na ti, sa članovima parlamenta takođe, sa univerzitetskim profesorima raspravljam na ravnoj nozi a niti oni niti ja imamo bilo kakav osećaj počašćenosti.

I da nikad u životu nisam nikoga oslovio titulom niti ću to ikada uraditi.

cerski
krkar krkar 00:28 19.10.2011

Re: ***

Edit: Nisam ih poredjala prema kalendarskoj, vec prema skolskoj godini. Prvi ispiti u akademskoj skolskoj godini su u januaru nakon oslusanog zimskog semestra.


Ma razumeli smo se, ja sam ih potređao kako su mi pali na pamet a ne redom kako se polažu.

Meni ostalo da je juni prvi (a praktično za pametnog čoveka i jedini) rok
Jukie Jukie 00:29 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

AlexDunja
U moje vreme smo svi bili geniji, pa su se biohemija (jednosemestralna) i kičmenjaci polagali godinama, niko nikada nije položio pismeni iz razvića u prvom roku, itd.
juki, oni imaju 6 rokova, i ne traži se da daju sve ispite.

Imali smo i mi pet rokova: januar/februar, april, jun, septembar, oktobar. Nije se tražilo da damo sve ispite.
Ispiti su se polagali godinama, uključujući i jednosemestralnu biohemiju.
AlexDunja AlexDunja 00:31 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Imali smo i mi pet rokova: januar/februar, april, jun, septembar, oktobar. Nije se tražilo da damo sve ispite.

pa dobro, završilo se:)
krkar krkar 00:34 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca


Ispiti su se polagali godinama, uključujući i jednosemestralnu biohemiju.


Vi ste, da prostiš, imali taj luzerski stav od prvog dana studiranja da to ima da traje i traje i da se nikom ne žuri. Mis'm, vama je posao da nešto merite evolucijom.

Znam o čemu govorim, zabavljao sam se sa biološkinjom (iako se to tada nije tako zvalo ) koja je studirala 7+ godina (sa prosekom preko 9,5) i sto puta sam hteo da je ostavim zbog tog stava i odlaganja ispita, polaganja jednog ispita po roku itd...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:34 19.10.2011

Re: pop ćira i spira

Vidite, ja sam bio počastvovan dok sam slušao ispovest filmskog režisera Miloša Radivojevića u TV emisiji "Utisak nedelje" 16. oktobra 2011.
Te značajne, te dragocene, te blagorodne trenutke života treba primetiti i znamenovati, jer ih je sve manje, kako napreduje sveopšta kretenizacija!
dragan7557 dragan7557 00:36 19.10.2011

Re: ***

Edit: Nisam ih poredjala prema kalendarskoj, vec prema skolskoj godini.

Vala ivana, mnogim ovde ne bi ama baš ništa značilo, i da ih poređaš prema mesečevoj godini, i onako nisu nikad ni čuli za nju.

cerski
Jukie Jukie 00:51 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Ispiti su se polagali godinama, uključujući i jednosemestralnu biohemiju. Vi ste, da prostiš, imali taj luzerski stav od prvog dana studiranja da to ima da traje i traje i da se nikom ne žuri. Mis'm, vama je posao da nešto merite evolucijom....

Ja sam relativno brzo završio (5.5) jer sam prvo polagao sve teške ispite za koje nije bilo potrebno da se položi neki ispit iz prethodne godine pošto su ih ionako polagali ljudi 3-4 godine stariji, tako da sam našao rupe u pravilima... Odem jednom na obnovu vežbi iz razvića a tamo sede neke žene 4 i 5 godina starije od mene...

Ali opet sam izlazio na biohemiju jedno šest puta tj. predavala se prijava u stud.službi pa se dolazilo i sedelo, pa ko se usudi da sedne pred Topisirevića (ne možeš da zamisliš moj horor od tog čoveka) pokuša da polaže, i prva četiri puta mi je bilo jasno da i pored svog učenja od jutra do sutra mesec dana znam manje nego ovi što su pali na ispitu. Peti put mi nije bilo jasno ni da li sam pao ili treba da odgovaram samo treće pitanje u septembru... Do šestog puta sam celo leto pevao biohemijske puteve kako bih ubacio što više podataka u glavu.
Iz kičmenjaka sam imao sreće što me to gradivo najviše zanima iz cele biologije, ali ostalima je i to bilo kao biohemija.

Negde tri godine po diplomiranju sam se ujutru probudio i ustanovio da više ne mrzim biologiju ?! jer mi je izvetrio Post traumatic stress disorder.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:55 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Ali kad se pogledaju spiskovi nezaposlenih na kojima je dosta i visokoobrazovanih ispada da je i to malo za Srbiju (njenu privredu) - mnogo.

Па ваљда би ти "образовани" требало да покрену привреду?
А да, њима је у ствари задатак, попут Кркар-сестре, да се увале на буџет.


Ако је знање роба, онда да истакнемо да се не плаћа знање стипендијама, већ студенти факултетима, јер тако трансакција иде, између "државе" и "факултета", те се види ко ту чију робу плаћа, тј. студенте. Изнајмимо пар стотина младих људи садистичким, паразитским ликовима, којима нико ништа не може. Ту банду ваља развалити. Истерати уз мемљивих канцеларија. Колико их има? Који је однос студената и особља? Колико кошта одржавање тих зграда? Грејање? Ел. енергија? Издају ли они икакав финансијски извештај? Чему служе све то глупости којима их "уче"? Има ли то "знање" икакву употребу, или се само повећава број буџетских "буба"?
krkar krkar 00:56 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Topisirevića


Sečam se tog imena. Ona je kod njega položila od prve... ali sa debelom zadrškom
Jukie Jukie 01:00 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Topisirevića Sečam se tog imena. Ona je kod njega polagala od prve... ali sa debelom zadrškom

Pa i ja sam teoretski položio iz drugog puta, ali bi to zvanično bio 14. rok od prvog mogućeg u januaru. (dobro, od toga prva dva roka nisam ni mogao da polažem jer nisam položio organsku hemiju iz prve godine)
AlexDunja AlexDunja 01:03 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Jukie
krkar
Topisirevića Sečam se tog imena. Ona je kod njega polagala od prve... ali sa debelom zadrškom

Pa i ja sam teoretski položio iz drugog puta, ali bi to zvanično bio 14. rok od prvog mogućeg u januaru. (dobro, od toga prva dva roka nisam ni mogao da polažem jer nisam položio organsku hemiju iz prve godine)


kako ste vas dvojica lični, ovde
gde se rešavaju globalni problemi...
mislim stvaaarno
krkar krkar 01:08 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

kako ste vas dvojica lični, ovde
gde se rešavaju globalni problemi..


Globalne probleme rešava Filip.

Mi nismo taj kalibar.
jesen92 jesen92 01:10 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

...ministarstvo je uvelo prosle godine sesti redovni rok...neko ima januarski i februarski a neko dva oktobra...tamo gde su januar i februar studentima i to malo pa traze vanredni okobar dva , znaci sedmi rok...zaista ne moze da se radi od tolikih rokova...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:14 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

jesen92
...ministarstvo je uvelo prosle godine sesti redovni rok...neko ima januarski i februarski a neko dva oktobra...tamo gde su januar i februar studentima i to malo pa traze vanredni okobar dva , znaci sedmi rok...zaista ne moze da se radi od tolikih rokova...


А колико часова недељно раде ти врли професори? Буџетске "бубе"!
Нису студенти и стипендије проблем, већ наставно особље и управљање. Нелојална конкуренција приватним факултетима је за тужбу, а да нелојалне конкуренције нема, ти би државни "факултети" били збрисани за пар година.
AlexDunja AlexDunja 01:18 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Mi nismo taj kalibar.

niste.
i imaš ms krkar da kupiš
par čizama+ kad ideš sledeći put
u vožnju.

to zato što se sećaš biološkinje ovako detaljno.
Jukie Jukie 01:19 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
kako ste vas dvojica lični, ovdegde se rešavaju globalni problemi..Globalne probleme rešava Filip.Mi nismo taj kalibar.

Pa moramo malo da izbistrimo relativni značaj broja rokova u godini.

Kad neko ima 8 ispita koje bi teoretski smeo da polaže u junskom roku + 2 koja ne sme jer vuče predmet iz prošle godine + 1 taj predmet od prošle godine, taj jun ima samo 30 dana... a u svaki predmet moraš da uroniš od jutra do mraka pa da samo njega jedeš, piješ, spavaš i dišeš...

stvarno bi fakultet završili možda troje ljudi iz naše generacije (od toga je druga osoba diplomirala tačno godinu dana posle prve)

p.s. ja se skoro ničega od onih strahota iz devedesetih ne sećam, i kad čitam retrospektive to mi je sve kao nešto sasvim novo. Moja strahota je bila biohemija i posle toga spremanje zaostalih ispita.
AlexDunja AlexDunja 01:21 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

AlexDunja
Mi nismo taj kalibar.

niste.
i imaš ms krkar da kupiš
par čizama+ kad ideš sledeći put
u vožnju.

to zato što se sećaš biološkinje ovako detaljno.


edit: uuups
krkar krkar 01:22 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

to zato što se sećaš biološkinje ovako detaljno


Pa kad sam pola fakulteta uz nju završio, okrečio pola botaničke bašte, teglio sopstvenim kolima i za sopstvene pare boce industrijskih gasova iz Azotare da bi ona mogla da njima duva nekakvo lišće da bi diplomirala. A da ne govorimo što sam godinama po svetu pravio herbare i vukao komade kore od drveća, triput me carinici skidali na golo i turali na nekakve skenere...

Posle sam naučio školu i oženio se gotovom ženom. Dosta mi je bilo studiranja tuđih fakulteta.
AlexDunja AlexDunja 01:28 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Posle sam naučio školu

to je retkost:)
nevezano za fakultete
jesen92 jesen92 01:31 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Нису студенти и стипендије проблем, већ наставно особље и управљање. Нелојална конкуренција приватним факултетима је за тужбу, а да нелојалне конкуренције нема, ти би државни "факултети" били збрисани за пар година.

..pojma nemam sta je pisac hteo da kaze..ovde pricamo o studentima a ne o nastavnicima, tako sam ja razumela...
krkar krkar 01:33 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

nevezano za fakultete


A vezano za fakultete tek čega sam sve nagledao!!!

Žena redovni profesor botanike. Doktorirala na industrijskim korovima. Sukcesija biljaka na jalovištu nekakve industrije. Ono: zatruješ sve pa šta prvo izraste... Mis'm interesantno... kad dođeš do suštine.

Doktorat, naučni rad, počinje rečenicom: Iznad posmatranog terena sunce svakog dana izlazi na istoku a zalazi na zapadu.

Milemimajke!!!

manituu manituu 01:33 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Malo si ispremestao, ispitni rokovi prema Zakonu o visokom obrazovanju su sledeci: januarski, aprilski, junski, septembarski i oktobarski.


Sinoć sam sedeo sa sestrom i pričao o protestu. Rekla mi je da su ovo rokovi na Filološkom u kojima ona drži ispite (i ne može da stigne da drži nastavu). Vrlo mi je sveže u pamćenju i sigurno nisam pogrepno preneo.

Ne znam šta kaže zakon, znam šta kaže onaj ko ispite drži.

EDIT: sad vidim da pričamo isto samo sam ja rokove poređao prema školskoj a ti prema kalendarskoj godini

tvoju sestru treba da bude sramota sto tako prica, jer svi koji imalo imaju veze sa filoloskim faxom znaju kakvi su neradnici predavaci....a i tebe treba da bude sramota sto tako pricas..aj se prvo pogledaj u ogledalo pa napisi ponovo ovakav komentar...
krkar krkar 01:37 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

tvoju sestru treba da bude sramota sto tako prica, jer svi koji imalo imaju veze sa filoloskim faxom znaju kakvi su neradnici predavaci....a i tebe treba da bude sramota sto tako pricas..aj se prvo pogledaj u ogledalo pa napisi ponovo ovakav komentar...


Ogledalo:

Ja sam dva fakulteta završio za ukupno 5 godina i 9 dana od dana prvog upisa do poslednjeg diplomskog. I za to vreme se naputovao, naradio, nauživao...

I tada su kreteni doživotno studirali i profesori su im bili neradnici, neznalice i nesposobnjakovići. Svi odreda. i još su mrzeli baš one koji su polagali po jedan ispit godišnje, jedva.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:48 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

jesen92
Нису студенти и стипендије проблем, већ наставно особље и управљање. Нелојална конкуренција приватним факултетима је за тужбу, а да нелојалне конкуренције нема, ти би државни "факултети" били збрисани за пар година.

..pojma nemam sta je pisac hteo da kaze..ovde pricamo o studentima a ne o nastavnicima, tako sam ja razumela...

А зашто не о наставницима? Новац којим се подржава школовање студената, је новац којим се плаћају наставници, трошкови факултета итд. Надам се, ко зна шта је све могуће.

Ако се већ стипендира факултетско образовање, онда би носилац стипендије требало да буде студент, а не наставник, тј. факултет. Значи, факултети би требало да раде као све друге установе које пружају услуге, у тржишним условима, а држава, ако жели да помогне (иако мислим да на тај начин не помаже), допуњава средства студенту, а не факултету. Овако, имамо факултете који су рупе без дна, превише скупе, неефикасне, упитног резултата, не само по броју дипломаца, година студија, већ и по знању које се студентима преноси.

Претпостављам да су цене школовања крајње неадекватне за српско тржиште, тј. скупе су. Без помоћи државе факултетима (не студентима), те би се "установе" моментално урушиле, тј. банкротирале. Морали би да спусте трошкове, смање плате, како би своју услугу могле икоме да продају, по значајније нижој цени.
ninasimone ninasimone 01:56 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
to zato što se sećaš biološkinje ovako detaljno


Pa kad sam pola fakulteta uz nju završio, okrečio pola botaničke bašte, teglio sopstvenim kolima i za sopstvene pare boce industrijskih gasova iz Azotare da bi ona mogla da njima duva nekakvo lišće da bi diplomirala. A da ne govorimo što sam godinama po svetu pravio herbare i vukao komade kore od drveća, triput me carinici skidali na golo i turali na nekakve skenere...
pa ti si, krki sunce od coveka! Zasluzujes, ovako zakasnelo, boyfriend of the year plaketu . Pre ce biti da si ti ispao "gotov" muz posle ovakvog treninga :)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:57 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

"gotov" muz

Папуча.
manituu manituu 02:32 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
tvoju sestru treba da bude sramota sto tako prica, jer svi koji imalo imaju veze sa filoloskim faxom znaju kakvi su neradnici predavaci....a i tebe treba da bude sramota sto tako pricas..aj se prvo pogledaj u ogledalo pa napisi ponovo ovakav komentar...


Ogledalo:

Ja sam dva fakulteta završio za ukupno 5 godina i 9 dana od dana prvog upisa do poslednjeg diplomskog. I za to vreme se naputovao, naradio, nauživao...

I tada su kreteni doživotno studirali i profesori su im bili neradnici, neznalice i nesposobnjakovići. Svi odreda. i još su mrzeli baš one koji su polagali po jedan ispit godišnje, jedva.

i ja sam zavrsio fakultet, i to masinski, po starom programu, a svi znamo kakav je to fax..
i imam pravo da kritikujem filoloski, jer mogu da uporedim...i filoloski zavrsavam po starom programu, ali mnogo teze, narocito zbog nerada profesora, i nemogucnosti polaganja ispita na normalan nacin, kao na ostalim faxevima..takodje sam, paralelno, zavrsio visu skolu za nutricionistu ( a studirao sam i medicinu)..i sve u isto vreme...tako da mogu odgovorno da tvrdim da je kadar na filoloskom najneradniji, ubedljivo, potpuno nezainteresovan za svoj posao, a primaju fine plate..cak se ni na konsultacije , zakazane jednom nedeljno, po sat vremena, ne pojavljuju...
eli.lacrosse eli.lacrosse 04:30 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

poslednji signal Vladi Srbije da izradi strategiju za visokoškolsko obrazovanje

Objasnio nam je bivši ministar prosvete Gašo Knežević u Debati na TV B92 4. jula ove godine: „2% obrazovanje utiče na izbore, egzaktno mereno […] 2% na biračko telo utiče rešenje problema obrazovanja. Da li vi mislite da jedna racionalna politička stranka, bilo koja, da je uopšte interesuje obrazovanje? […]” Ma, srediće to ministar Obradović sutra, „[…] sve sutra.”
buckoalisac buckoalisac 08:17 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
nevezano za fakulteteA vezano za fakultete tek čega sam sve nagledao!!!Žena redovni profesor botanike. Doktorirala na industrijskim korovima. Sukcesija biljaka na jalovištu nekakve industrije. Ono: zatruješ sve pa šta prvo izraste... Mis'm interesantno... kad dođeš do suštine.Doktorat, naučni rad, počinje rečenicom: Iznad posmatranog terena sunce svakog dana izlazi na istoku a zalazi na zapadu.Milemimajke!!!


Što, možda je tačno. Jel' izvela dokaz do kraja doktorata ?
bulatovic92 bulatovic92 08:21 19.10.2011

Re: pop ćira i spira

Vidite, ja sam bio počastvovan dok sam slušao ispovest filmskog režisera Miloša Radivojevića u TV emisiji "Utisak nedelje" 16. oktobra 2011.


Lepo je da postoje ljudi koji se osećaju počestvovanim kada čuju nadahnutu reč,
istinsku ispovest, koji su u stanu da zaplaču gledajući film, koje uzbuđuje knjiga. Istinske veličine i vrednosti vas inspirišu, teraju na razmišljnanje,
bude u vama ambicije, pritajene sklonosti, jednostavno čine vas srećnijim i nesrećnim vremenima. Kada je na fakultetu govorio profesor Raško Dimitrijević slušaonica je bila puna kao nikad, ali, začudo, u njoj su sedeli i studenti sa rudarskog, mašinskog i drugih fakulteta.I oni su imali potrebu da ćuju nešto
što im razgaljuje dušu. Raško je bio pesnički nadahnut. A poezija je razgovor duše.
A, možda ja razmišljam na prevaziđeni način, na način kome nema mesta u savremenom drušvu.Možda me je, jednostavno, pregazilo vreme.
highshalfbooze highshalfbooze 08:23 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Vidim da se razumete u problematiku, pa da pitam.

A. ispiti se polažu u junu


Kako mislite da se polaže 12 ili 13 ispita u jednom mesecu?
Kako mislite da se polaže ispit pre nego što su uopšte i počela predavanja za dotični?

B: u izuzetno opravdanim uslovima može se jedan ispit polagati na popravnom roku u septembru


A šta se dešava ako je neko bolestan u junu, ili je na neki drugi način opravdano sprečen? Automatski je izgubio godinu zato što ne može više od jednog ispita da polaže u septembru?

Ja sam mislio da je prvi rok - aprilski, a ne junski. Al dobro, vi bolje znate.
alselone alselone 08:53 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Studenti traze nove rokove.

NNN NNN 10:06 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

vukao komade kore od drveća, triput me carinici skidali na golo i turali na nekakve skenere...
Mis'im stvarno... ti švercuješ biljke dobrovoljno, a ovamo nazivaš Filip ovcom
maca22 maca22 10:38 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Filipe,

sestra mi je asistent na tom fakultetu i imam malo više uvida od tebe u stanje tamo.

Većina te bande idiota napiojenih pivom i napušenih koječime (na protestu se loče i puši) nije uspela da da uslov u 6 (slovima: šest) rokova i traže još.

Rokovi su:

1. jun
2. septembar
3. oktobar I
4. oktobar II
5. januar
6. april

Sad ta lenja stoka, koja nije u stanju da položi ispite u roku jer ništa ne uči, ništa ne zna, nema nikakvu svest o potrebi učenja nego veruje da se diplome mogu dobiti na muvanje, guranje, laganje, petljanje i pretnje (u ovome, doduše, samo emuliraju Skupštinu, Vladu, javna preduzeća...) - traži novembarski i decvembarski rok.

Bolonja je uvela da su SVI ispiti na FF isključivo jednosemestarski. I ti bezobrazni majmuni - čije je znanje na nižem nivou nego ijedne generacije do sada, prema rečima predavača sa FF koje poznajem, uključujući i generacije koje su u vreme Slobodana Miloševića gubile nastavu gotovo cele godine - traže još rokova.

Nastava ne može da se održava jer profesori i asistenti samo sede na ispitima za lenčuge i baraberiju.

Govnjivom motkom sve u tri lepe.

Uvesti pravila studiranja kao u Jevropi na koju se ta diletantsko-ignorantska rulja poziva:

A. ispiti se polažu u junu
B: u izuzetno opravdanim uslovima može se jedan ispit polagati na popravnom roku u septembru

Svi ostali marš sa univerziteta.

Krkrar, sve sto si ti rekao, mogu da kazem da nije istina.


Rokove ne traze studenti koji imaju jednosmestralne ispite.



U pitanju su generacije upisale i 2010. i 2009. i 2008 itd.

To nisu vecni studenti. Po bolonji oni ne postoje

U ptianju su ljudi koji imaju budzet ali koima je jasno da se uslovi za budzet stezu. KOji ne misle da treba, bez obzira na budzet, da placaju namete na razna dokumenta cesto u visini same skolarine...

Ovo drogiranju i pijenju nema sta da komentarisem.. :)


Ono sto studenti traze, nalazi se ovde

Zahtevi studenata upucen vladi, strane 1 i 2

Strana 1

Strana 2
maca22 maca22 10:54 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Sa početnih dvanaest, lista zahteva se svela na tri, najživotnija:

Školarina - max 3 minimalne srpske plate
48 bodova i više, uslov za budžetsko finansiranje studija
Apsolventski rokovi i apsolventski staž

Ti zahtevi jesu upuceni ministarstvu, upuceni su 6. oktobra kada su setali ulcom do vlade.



Stranice zahteva upucene vladi:







maca22 maca22 11:12 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

AlexDunja
U moje vreme smo svi bili geniji, pa su se biohemija (jednosemestralna) i kičmenjaci polagali godinama, niko nikada nije položio pismeni iz razvića u prvom roku, itd.


juki, oni imaju 6 rokova, i ne traži se da daju sve ispite.

Ne trazi se. Samo se trazi da u tom slucaju das 1000 evra.
reanimator reanimator 11:19 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Ja sam dva fakulteta završio za ukupno 5 godina i 9 dana od dana prvog upisa do poslednjeg diplomskog. I za to vreme se naputovao, naradio, nauživao...

Mogu misliti
alselone alselone 11:23 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Ako je istina ovo sto maca smaracica pise onda je stvar malo komplikovanija od trazenja novih rokova. Nisam ispratio pricu do kraja ali mi se cini da ce te imati moju podrsku.
maca22 maca22 11:44 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

alselone
Ako je istina ovo sto maca smaracica pise onda je stvar malo komplikovanija od trazenja novih rokova. Nisam ispratio pricu do kraja ali mi se cini da ce te imati moju podrsku.

looping looping 11:54 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Nedovoljan broj visokoobrazovanih ljudi očitava se i u neadekvatnoj kulturnoj matrici, u robovanju stereotipima, što je karakteristično za poluobrazovane. Sve se to odražava ne samo na privredni razvoj, već ima i jasne političke posledice. Jedan od osnovnih razloga zašto mali broj mladih nastavlja školovanje je u razvojnoj politici i metropolizaciji. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika, a Srbiji nedostaju i visokoobrazovani u sektoru usluga.


Ne znam zbog cega vecina ljudi u Srbiji zivi u zabludi da su nasoj drzavi potrebni skolovani ljudi. Kome su i cemu potrebni skolovani ljudi? Skolovani ljudi samo su na smetnji ovoj vlasti osim ako nisu "deo nje". Strateski ciljevi nemaju veze sa realnoscu. Ne moze niko da mi kaze da su drzavi potrebni na pr. poljoprivredni inzenjeri a 95 % takvih je bez posla ili ne radi u struci. I da ne dajem dalje primere. Drzava gleda da sve relativizuje.
Privatni biznis u Srbiji se svodi na: kupi, prodaj, smuvaj,a drzavni biznis je: uzmi pare od Evrope za strateske ciljeve i podeli sa "partnerima".
Fakulteti u celoj prici postoje "pro forme".


Filip Mladenović Filip Mladenović 12:24 19.10.2011

Re: pop ćira i spira

U mom slučaju to su predavanje profesorke Radmile Stojanović na Ekonomskom fakultetu i predavanja profesorke Mirjane Miočinović i profesora i pesnika Jovana Hristića na Fakultetu dramskih umetnosti.
NNN NNN 13:48 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

.
maca22 maca22 13:48 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
Filipe,

sestra mi je asistent na tom fakultetu

Asistenti vise (već godinama) ne postoje.
eli.lacrosse eli.lacrosse 14:20 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Asistenti vise (već godinama) ne postoje.

Grešiš.
maca22 maca22 15:29 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

eli.lacrosse
Asistenti vise (već godinama) ne postoje.

Grešiš.

kako?
ivana23 ivana23 15:36 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

maca22
eli.lacrosse
Asistenti vise (već godinama) ne postoje.

Grešiš.

kako?


Pregledom katedri na sajtu Filoloskog fakulteta moze se videti da postoje asistenti. Imenom i prezimenom.
maca22 maca22 15:46 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Sajt je cesto zastareo i ima vesti iz praistorije. Po bolonji njih nema kao zaposlenih.
ivana23 ivana23 15:53 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

maca22
Sajt je cesto zastareo i ima vesti iz praistorije. Po bolonji njih nema kao zaposlenih.


Maco, na svakom fakultetu ima asistenata. Daj, nemoj da se dodatno blamiras.

maca22 maca22 16:00 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Blamiram, pa jos dodatno? Ajde ne poturaj.
Rekoh vam kako je, ali nebitno to sad.
NNN NNN 18:24 19.10.2011

Re: ***

Ako su svi ispiti jednosemestralni (po Bolonji)
Pih!
Pre je tamo bilo šestosemestralnih i gomila četvorosemestralnih ispita
Kako su krenuli ima duvedu dvonedeljne kursove
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:17 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

kako?

Studenti doktorskih studija ili master studija, tamo gda doktorske ne postoje, biraju se u zvanje asistenta. Takođe, postoji dosta ssistenata sa važećim trogodišnjim ugovorom iz prethodne "ture" i mogućnošću da ga produže na još toliko na osnovu propisa koji su važili u vreme potpisivanja. Možda nisam najpreciznije objasnio, pišem po sećanju, a nisam pravnik, ali suština je to.
maca22 maca22 19:32 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

eli.lacrosse
kako?

Studenti doktorskih studija ili master studija, tamo gda doktorske ne postoje, biraju se u zvanje asistenta. Takođe, postoji dosta ssistenata sa važećim trogodišnjim ugovorom iz prethodne "ture" i mogućnošću da ga produže na još toliko na osnovu propisa koji su važili u vreme potpisivanja. Možda nisam najpreciznije objasnio, pišem po sećanju, a nisam pravnik, ali suština je to.

Nama su profesori objasnjavali (znaci, nisam sad sama sela da pregledam zakon) da po staroj sistematizaciji postoje asistenti. To znamo. I oni su još uvek tu. Nisu iz izbacili, ako su iz VEĆ BILI zaposlili.

Po novoj sistematizacij, asistenti NE postoje. Postoje tzv. saradnici u nastavi koji imaju potpuno drugačiji status, npr. ne mogu biti zaposleni za stalno. Često rade potpuno besplatno, i to godinama u zamenu za plaćanje cena mastera i doktorata koji je pola miliona dinara i tako nešto stršano.

Problemi na novu posle diplome i statutsu tih ljudi su velika i posebna tema. Barem za protestante. Zato nas ti predavači ispotiha podržavaju.
Kazezoze Kazezoze 19:41 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

krkar
tvoju sestru treba da bude sramota sto tako prica, jer svi koji imalo imaju veze sa filoloskim faxom znaju kakvi su neradnici predavaci....a i tebe treba da bude sramota sto tako pricas..aj se prvo pogledaj u ogledalo pa napisi ponovo ovakav komentar...


Ogledalo:

Ja sam dva fakulteta završio za ukupno 5 godina i 9 dana od dana prvog upisa do poslednjeg diplomskog. I za to vreme se naputovao, naradio, nauživao...

I tada su kreteni doživotno studirali i profesori su im bili neradnici, neznalice i nesposobnjakovići. Svi odreda. i još su mrzeli baš one koji su polagali po jedan ispit godišnje, jedva.

šešelju, ti li si?
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:50 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Postoje tzv. saradnici u nastavi koji imaju potpuno drugačiji status

Kako drugačiji?

ne mogu biti zaposleni za stalno

"Za stalno" su zaposleni samo redovni profesori.
ivana23 ivana23 20:07 19.10.2011

***

eli.lacrosse
"Za stalno" su zaposleni samo redovni profesori.


Sada ni ti nisi u pravu.

I asistenti i docenti i vanredni profesori, svi su zaposleni 'za stalno', to su zvanja kojim se napreduje u hijerarhiji. Saradnik je prva stepenica, pre no sto se postane asistent.
Imam ih raznih u familiji.
marta l marta l 20:42 19.10.2011

Re: ***

I asistenti i docenti i vanredni profesori, svi su zaposleni 'za stalno'

nisu. na odredjeno vreme, na 3 odnosno 5 godina, posle idu na reizbor, raspisuje se konkurs....
krkar krkar 20:47 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

pa ti si, krki sunce od coveka! Zasluzujes, ovako zakasnelo, boyfriend of the year plaketu . Pre ce biti da si ti ispao "gotov" muz posle ovakvog treninga :)


Sad već smem i da priznam: bez dugogodišnjeg treninga stvarno ništa od mene ne bi bilo.
ivana23 ivana23 21:10 19.10.2011

Re: ***

marta l
I asistenti i docenti i vanredni profesori, svi su zaposleni 'za stalno'

nisu. na odredjeno vreme, na 3 odnosno 5 godina, posle idu na reizbor, raspisuje se konkurs....


Kada sam napisala za stalno, nisam mislila dozivotno. Znam da postoji reizbor, ali su u stalnom radnom odnosu. Uzgred, retko ko ne prodje reizbor sto je i logicno jer ukoliko bi se stalno menjali, fakultet bi sa kadrovima tapkao u mestu. Beskrajni niz asistenata, a niko ne stigne da napreduje u zvanje visi str. saradnik, docent...
maca22 maca22 21:38 19.10.2011

Re: ***

ivana23
eli.lacrosse
"Za stalno" su zaposleni samo redovni profesori.
Sada ni ti nisi u pravu.

I asistenti i docenti i vanredni profesori, svi su zaposleni 'za stalno', to su zvanja kojim se napreduje u hijerarhiji. Saradnik je prva stepenica, pre no sto se postane asistent.
Imam ih raznih u familiji.

Ok, posto pominjes "dodatno blamiranje" dade mi za prvo da ti kažem da to naveliko radis. Na svetu postoje zakon i oni umeju da se menjanju...
maca22 maca22 21:40 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

eli.lacrosse
Postoje tzv. saradnici u nastavi koji imaju potpuno drugačiji status

Kako drugačiji?

Pozicija im je loša. No ne bih o ovome. Drugom prilikom, kad to bude tema.
niccolo niccolo 22:09 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Evo da vidimo šta kaže zakon o visokom...:

Звања сарадника су: сарадник у настави и асистент.

Високошколска установа бира у звање сарадника у настави на студијама првог степена студента мастер академских или специјалистичких студија, који је студије првог степена завршио са укупном просечном оценом најмање осам (8).

Високошколска установа бира у звање асистента студента докторских студија који је претходне нивое студија завршио са укупном просечном оценом најмање осам (8) и који показује смисао за наставни рад.
maca22 maca22 22:17 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Lol, trebalo je da pretpostavim da je Ivana verovatno iskrticavila zakon čim drugima govori da su glupi što ne znaju ono što je ona pročitala. :)
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:25 19.10.2011

Re: ***

Sada ni ti nisi u pravu.

I asistenti i docenti i vanredni profesori, svi su zaposleni 'za stalno'


Možda formalno "za stalno", ali ugovori su im na 3 do 5 godina, i po isteku tog perioda ide reizbor ili napredovanje. Ili ostanak bez posla (video sva tri, prošao kroz dva, još uvek nisam ostao bez posla).

EDIT
Sada sam tek video da je ovo već rečeno.
krkar krkar 23:41 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Što, možda je tačno. Jel' izvela dokaz do kraja doktorata ?


Ne. Ostalo nedorečeno

Ali nisam smeo nikad na to da joj ukažem, u međuvremenu je postala tašta mog druga.
krkar krkar 23:47 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Kako mislite da se polaže 12 ili 13 ispita u jednom mesecu?


Lepo. Naučiš sve i polažeš sve.

Studirati je lako (ako nisi kreten). Samo treba imati plan u životu i organizovati se.

I imati neku ideju šta hioćeš u životu i od života. Očekivati da će Dunav da te nosi na neko dobro mesto dok ti samo ležiš je neozbiljno. Dunav je poznat po stihu oj Dunave, reko plovna, tvoji vali nose govna.

krkar krkar 23:51 19.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

šešelju, ti li si?


Koliko ja znam Šešelj je završio pravni u Sarajevu za tri godine, mislim čak i sa nekim izuzetnim prosekom, preko 9,50.

Doktorirao je sa 26, doduše sa tezom Titova koncepcija naoružanog naroda u doktrini opštenarodne odbrane.

Šešelju se inteligencija i znanje ne mogu osporiti.

Jedino što nema pameti da ih iskoristi.
blogovatelj blogovatelj 00:19 20.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Doktorirao je sa 26, doduše sa tezom Titova koncepcija naoružanog naroda u doktrini opštenarodne odbrane.


Politicka sustina militarizma i fasizma. To mu je naslov doktorske teze.
tyson tyson 07:56 20.10.2011

Re: Oni idioti a ti ovca

Posle sam naučio školu i oženio se gotovom ženom. Dosta mi je bilo studiranja tuđih fakulteta.

Ja još studiram

Ali ipak, samo se od piletine maste prsti



AlexDunja AlexDunja 23:44 18.10.2011

filipe,

mogu ti oprostim te suze,
i da ukapiram tvoju očaranost maladošću,
ali ovo je skandalozno:

Dobrostojeći studenti se već bune zbog blokade fakulteta, hoće da idu na predavanja.


na predavanja hoće da idu studenti koji su svoje ispite dali
kada je bilo vreme za to.

filološki fakultet nema ni prostor ni vreme za nadoknade.

ovi koji ne mogu da sakupe 48 bodova za 6 rokova,
onemogućavaju ove koji nešto rade, da rade svoj posao.

na budžet nije ušao samo onaj koji nije hteo.

edit:
i samo još ovo:

21 vek je, znanje je itekako roba.
slogan je bolno pogrešan.
gorran2 gorran2 00:00 19.10.2011

Re: filipe,

na budžet nije ušao samo onaj koji nije hteo.

Priča sa Arhitektonskog:
Devojka imala sve petice u srednjoj školi. Pripremala se az arhitekturu, prošla pripremni kurs, i polužila prijemni, i objavljena lista primljenih (glatko prošla).
Ostalo samo da popuni prijavu i preda u sekretarijatu.
Ona pogledala na oglasnoj tabli, a tamo pisalo, na primer prijave u sledeći petak.
I ona ti lepo dođe sa svim papirima i prijavom u petak ujutro.
A kad tamo - nikoga.
Žena iz studentske službe joj objasni, kao, mi smo to juče završili.
Uta-ta, promenili smo datum.
Šta da se radi, takav je život.
Trebalo je da se interesuješ
Zakasnila si.
Ali ništa strašno - samo donesi 250.000, i možeš da se upišeš bez problema.
Može i na rate...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:08 19.10.2011

Re: filipe,

Kažu da je Beogradski Univerzitet pre II svetskog rata bio prilično imućan, toliko da je mogao da finansira i letovanja na moru siromašnih studenata. Posle II svetskog rata ta velika imovina BU je razgrabljena, opljačkana, oteta.

Kažete da je znanje itekako roba. Kako onda komentarišete činjenicu da je obrazovanje besplatno u 14 (četrnaest) evropskih zemalja, od toga 13 članica Evropske Unije: Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, Slovenija, Švedska i Škotska?
AlexDunja AlexDunja 00:09 19.10.2011

Re: filipe,

Promenili smo datum.


znam da ima budalaština,
svesna sam svega što se u ovoj zemlji događa,

znam da na prijemnim ispitima nije sve u redu,

kada sam rekla da na budžet nije ušao ko nije
hteo mislila sam na studente starijih godina, kada se jednom upišeš
mnogo toga zavisi od tebe,

studenti koji su upisali kao samofinansirajući
mogu da pređu na budžet ako imaju 48 bodova,
od potrebnih 60. znam pouzdano da su na drugu godinu
filološkog ušli svi koji su imali 48.

aman, imaju 6 rokova da daju te ispite.
gorran2 gorran2 00:10 19.10.2011

Re: filipe,

Filip Mladenović
Kažu da je Beogradski Univerzitet pre II svetskog rata bio prilično imućan, toliko da je mogao da finansira i letovanja na moru siromašnih studenata. Posle II svetskog rata ta velika imovina BU je razgrabljena, opljačkana, oteta.


Jukie Jukie 00:11 19.10.2011

Re: filipe,

Filip Mladenović

Kako onda komentarišete činjenicu da je obrazovanje besplatno u 14 (četrnaest) evropskih zemalja, od toga 13 članica Europske Unije: Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, Slovenija, Švedska i Škotska?

Drugačiji mentalitet?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:15 19.10.2011

Re: filipe,

Kažu da je Beogradski Univerzitet pre II svetskog rata bio prilično imućan, toliko da je mogao da finansira i letovanja na moru siromašnih studenata. Posle II svetskog rata ta velika imovina BU je razgrabljena, opljačkana, oteta.

Tako je penzioni fond pre drugog svetskog rata, bio fond. A sada mladi plaćaju penzije starima, koje su često i veće no plate.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:22 19.10.2011

Re: filipe,

Ne dobih odgovor na pitanje u vezi sa znanjem kao robom.

Ali, evo jednog hipotetičkog pitanja. Zamislite da je na upravo okončanom popisu stanovništa Srbije jedno od pitanja bilo:
Kome biste novac sakupljen oporezivanjem vaših plata i honorara u budžetu Srbije najpre raspodelili:

1. Za finansiranje studenata koji su ispunili uslov?
2. Za plate savetnika i za "naknade" članovima UO Javnih preduzeća?
3. Za pokazne vežbe SAJ na stadionima širom Srbije?
4. Za plaćanje odštete žrtvama nasilja državljana Srbije?
5. Za izradu sajtova raznih ministarstava?

Podsećam na rezultate prethodnog popisa, 2002. godine: katastrofalno mali broj visokoobrazovanih ljudi i još katastrofalnije visok broj ljudi bez škole ili samo sa osnovnom školom!!!!
AlexDunja AlexDunja 00:23 19.10.2011

Re: filipe,

Kažete da je znanje itekako roba. Kako onda komentarišete činjenicu da je obrazovanje besplatno u 14 (četrnaest) evropskih zemalja, od toga 13 članica Europske Unije: Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, Slovenija, Švedska i Škotska?


znanje je i tamo roba,
ali su to pametne države koje ulažu u svoju budućnost.

samo ne verujem da tamo studenti mogu da studiraju beskonačno.
verovatno i oni imaju nekih svojih 48 bodova koje ipak moraju da sakupe za godinu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:24 19.10.2011

Re: filipe,


1. Za finansiranje studenata koji su ispunili uslov?

Prvo, ne finansiraju se studenti, već profesori, tj osoblje, lopovska bagra koja izvlači kintu na sve moguće načine, a studenti su im na poslednjem mestu.
manituu manituu 01:30 19.10.2011

Re: filipe,

AlexDunja
Promenili smo datum.


znam da ima budalaština,
svesna sam svega što se u ovoj zemlji događa,

znam da na prijemnim ispitima nije sve u redu,

kada sam rekla da na budžet nije ušao ko nije
hteo mislila sam na studente starijih godina, kada se jednom upišeš
mnogo toga zavisi od tebe,

studenti koji su upisali kao samofinansirajući
mogu da pređu na budžet ako imaju 48 bodova,
od potrebnih 60. znam pouzdano da su na drugu godinu
filološkog ušli svi koji su imali 48.

aman, imaju 6 rokova da daju te ispite.

ali kakvih rokova? ne znas, e pa ja cu da ti objasnim...
proferorica ima 2 ispita iz 3. i 2 ispita iz 4. god npr..ispitni rok traje 2-3 nedelje...ona sva 4 ispita zakaze u isti dan, sa jednim satom razlike..
ostatak ispitnog roka provodi na godisnjem odmoru..a ti polozi 2 ispita iz iste godine u isto vreme, ili ne daj boze, 3, ili 4...dovoljan je i psiholoski pritisak pa da podbacis..
predavaci na filoloskom fakultetu su extremno lenji, imaju 2-4 casa( ne sata) nedeljno, asistenti 5-7 casova, i lektori 9-12 casova..to im je radno vreme..a ukinuli su apsolventske rokove cak i starim studentima..a i to nisu bili pravi rokovi, jer su mogli da se polazu samo usmeni ispiti iz 4. godine..sto znaci par sati posle ona 2 predavanja u toku te radne nedelje..i to samo 2 puta godisnje, u decembru i martu...i to im je bilo previse..
mozemo mi da se lazemo do sutra, i krkar moze da brani svoju sestru koliko hoce, ali ko god ima ikakve veze sa filoloskim faxom,, zna kakav je nastavni kadar tamo...toliko nezainteresovan, da im ovaj protest super dodje da jos malo produze odmor..verujem da ga podrzavaju
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:32 19.10.2011

Re: filipe,

mozemo mi da se lazemo do sutra, i krkar moze da brani svoju sestru koliko hoce, ali ko god ima ikakve veze sa filoloskim faxom,, zna kakav je nastavni kadar tamo...toliko nezainteresovan, da im ovaj protest super dodje da jos malo produze odmor..verujem da ga podrzavaju

Наранио бих навијаче тим ликовима.
AlexDunja AlexDunja 01:36 19.10.2011

Re: filipe,

, ali ko god ima ikakve veze sa filoloskim faxom

moj stariji sin je danas upisao drugu godinu opšte lingvistike
na filološkom.

to mu je drugi fakultet,
završio je informatiku.
na privatnom, i tamo je imao stipendiju,
jer je bio najbolji na prijemnom.
tj nije plaćao školarinu.

tako i mlađi, mi ne verujemo u plaćanje školovanja.
krkar krkar 01:40 19.10.2011

Re: filipe,

tako i mlađi, mi ne verujemo u plaćanje školovanja.



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:51 19.10.2011

Re: filipe,

tako i mlađi, mi ne verujemo u plaćanje školovanja.


Образовање је бесплатно и обавезно.

Бесплатно за професоре, а обавезно за ђаке.



У случају факултета, оно је само... Бесплатно.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana