Budućnost| Putovanja| Život

Weird Shit : DMT & Me

docsumann RSS / 23.10.2011. u 15:19

Ovaj tekst je logičan i prirodan nastavak predhodnog weird shit bloga - i on predstavlja opis mog ličnog iskustva sa dmt-jem.

10617007-dmt.jpg

Čisto da se ogradim u startu, ovo nije nikakvo propagiranje korišćenja halucinogena (daleko od toga), već opis jednog nesvakidašnjeg spiritualnog doživljaja, koji je temeljito protresao sva moja filozofska i metafizička promišljanja o svijetu u kojem živimo, o samom životu i nama samima. Jednostavno, nakon njega, nemoguće je na isti način gledati na stvari ...

Sve je počelo kao ugodna  roštilj-sedeljka u jednoj renoviranoj starinskoj kamenoj kući
(negdje :)) u podbrđu Bokokotorskog zaliva. Mirno, izolovano mjesto, na vrhu uskog strmog puta, velika terasa sa širokim pogledom na zaliv, okolo jedino šuma i kamen ... Ugođaj samo takav.

Drug koji je inače bio i organizator tog okupljanja mi je najavio da će se tu pojaviti čovjek s neobičnim prahom o čijem čudesnom dejstvu mi je ranije već puno pričao. Ispostavilo se da što god da vam kažu o dmt-ju, nisu u stanju ni približno da vam predstave o čemu se zapravo radi. To je valjda usud i ovog teksta :)

Ručak je bio odličan, dok su ostali "bucali" meso, ja sam se ugostio sa četiri vrste šumskih pečuraka, zahvaljujući dr Zuri, čiji gostujući tekst o gljivama ovom prilikom najavljujem na svom narednom blogu ... Poslije ručka smo prešli na domaće vino, a nakon što je sunce krenulo da zalazi, uvukli smo se u kuću, jer je napolju postalo prilično hladnjikavo.
Uskoro, ključni lik u priči se pojavio i nakon izvjesnog vremena provedenog u druženju uz piće, vatru iz kamina i atmosferičnu elektronsku muziku, pozvao me da odemo u sobu na spratu iznad.

Kao osoba koja ima veliko iskustvo sa kanabisom, i koja je u mladosti eksperimentisala sa izmjenjenim stanjima svjesti, skroz samouvjeren u svoju osvjedočenu psihičku stabilnosti, bio sam više nego ubjeđen da ništa spektakularno, već neviđeno, ne može da mi se desi. Možda, eventualno, neka sitnija specifična neobičnost vrijedna pažnje.
Prostorija na spratu je bila veoma prijatna, prostrana i prozračna; kombinacija bijelih i kamenih zidova, sa drvenim podom, par bijelih fotelja i kaučom, policama sa knjigama i jednim romboidno šarenim ćilimom nasred sobe. Jedino, zaklonjeno svjetlo je dopiralo sa vrha stepeništa koje je vodilo u potkrovlje i sa dna onog uz koje smo se upravo popeli.
Dobio sam uputstvo kako samo treba da se koncentrišem  na uvlačenje dima iz lule, koju je on upravo punio pepelom, koji služi kao oslonac glavnog "punjenja" i kako je ujedno neophodno da vam lulu pridržava neko drugi, jer sam "odlazak" nastupa prilično brzo i iznenada, tako da u suprotnom postoji realna opasnost da se izgorite.

Ok, stavio sam lulu u usta, usresređen na plamen upaljača koji je on prinosio njenom ložištu, povukao dim, jednom jako, zatim drugi, treći put ... a onda je uokolo počelo da se smrkava, sama lula je odjednom bila zamjenjena onom bijelom 3D mrežom kompjuterskog modelovanja, koja je zatim krenula i sama da iščezava, dok su joj samo čvorišta i dalje svjetlucala, polako trnući u okolnoj tami. Jedino se žar iz lule još jasno crvenio kao da lebdi sam u prostoru ... a zatim se čuo taj karakteristični zvuk - vibrirajućeg zvrujanja koji se sve više ubrzavao i pojačavao ... i onda, odjednom - BUM!
Kao da sam odnekud začuo "Evo nas!" ili "Tu smo!" i ja sam se odjednom, potpuno zatečen, našao sa one strane. Obreo sam se u jednom posve fantastičnom okruženju. Nepojmljivom.
Nisu to bile deformacije postojeće stvarnosti, izmjenjene boje , iščašeni oblici, iskrivljeni zvuci ... ne, SVE je bilo potpuno drugačije ... neuporedivo s bilo kojim meni poznatim prizorom, a i ja sam sam bio sasvim "drugi".... i nisam bio sam (iako u sobi više nije bilo nikoga (uvodničar se nakon što je vidio da je inicijacija dobro prošla, povukao ... mada, iskreno govoreći, ni ja više nisam bio u toj sobi :)).
Ono što sam vidio (potpuno nesvjestan prelaza koji se maloprije odigrao) nisu bila nikakva vizuelna zamagljenja, izmješane razmazane boje, neartikulisani oblici ... Naprotiv, geometrija je bila nevjerovatno složena, precizna i dosljedna (šta god to tamo značilo), kao u najkompleksnijim arabeskama sa zidova i svodova muslimanskih svetilišta, ili npr. na Ešerovim grafikama, pa sve to zajedno, izmješano i podignuto na n-ti stepen. A svakom, pa i najsitnijem obliku, parčiću te pojavnosti je pripadala posebna iluminantna i intezivna boja.
Ipak najupečatljiviji od svega, i pored sve te eksplozije senzualnih šokova, je bio povišen utisak stvarnosti i jasnoće uvida ... Sve je bilo - kristalno preupečatljivo!
Kao što rekoh, u prvim trenucima (?) uopšte nisam imao pojma odakle ja tu, čak nisam sebi ni postavljao to pitanje, već sam samo beztjelesno lebdio osmatrajući, dok je moje kretanje (u mjestu) bilo prouzrokovano  transformacijama samog prostora u vječitom pokretu. Neki njegovi djelovi su se odmicali, neki rotirali, metarmofozirali ...
Svaki naredni kadar je bio zasebna hipertrofirana čulna senzacija, a opet mi je sve to bilo sasvim prirodno na neki način.
Uz to, cijelo vrijeme je tekao nemušti dijalog između mene i bića iz tih začudnih sfera. Konstantno sam bio izložen prilivu ogromne količine informacija koje su me spriječavale da mislim o bilo čemu drugom. Moj racio je jednostavno bio zagušen saznavanjem.
Bića sa kojima sam komunicirao, u toj fazi, teško da sad mogu suvislo da opišem. Recimo da se, najpribližnije rečeno, radilo o duhovima ili astralnim stvorenjima. Jedino zemaljsko u svemu tome je bio miris dmt-ja koji cijelo vrijeme bio prisutan u pozadini dešavanja.
Negdje oko polovine mog boravka tamo (po naknadnoj procjeni) ja sam najzad postao svjestan gdje sam i uslijed čega sam, ustvari, tu gdje jesam. Počeo sam sve oko sebe da osmatram sa mnogo više pažnje i ljubopitljivosti.
Kao da mi se povratila individualnost i sopstvena volja. Od tog trenutka komunikaciju sa mnom preuzima jedan džini. Pretpostavljate i sami - krajnje fantastičnog izgleda.
Sam naš dijalog, iako i dalje nadrealan, postaje znatno sličniji ovozemaljskoj formi razgovora. Počinjem da dobijam konkretne odgovore na konkratna pitanja. Saznajem i ko sam i gdje sam i zašto pitam to što pitam, i još gomilu neopisivo upečatljivih odgovora ...
Njihov smisao me načisto oduševljavao. Imam sam snažnu potrebu da ih sa nekim podjelim, da ih zapišem ... prenesem. I dalje nisam znao da li je bilo nekog pored mene u samoj sobi (još uvijek nisam bio u stanju da vidim na ovu stranu), te sam pokušao da eventualno prisutnom svjedoku doturim ono što mi je upravo otkriveno ... ali gotovo trenutno sam odustao od toga ... samo sam, onako, uz osmjeh, odmahnuo rukom u prazno ( moj prvi tijelesni pokret od početak tripa) ... shvativši da to ne bi imalo nikakvog smisla ...
Poslije neodređeno mnogo vremena, vizije su počele da se povlače, moja svjest je polako poprimala svoje ovozemaljsko obličje, a konture prostorije su tiho isplutavale pred mojim očima ... i ja, tad, spontano počinjem da aplaudiram od sreće ... sam u sobi, i dalje sjedeći na onoj istoj fotelji na kojoj je sve počelo, spontano aplaudiram odlazećem kosmičkom cirkusu ... kakva radost i oduševljenje potpuno zatečenog gledaoca.
Pramenovi snova su se još kovitlali po uglovima sobe, "stvarnost" je polako povraćala sopstvenu poziciju , a ja sam sav treptao i pulsirao od ushićenja.
Fantastično ... fantastučno ... fantastično ... je bila jedina riječ koja mi je padala na um.

Nikad nešto ni približno slično nisam iskusio u svom životu. I sve je bilo tako jasno, tako direktno, snažno, nedvosmisleno - TO je TU, tik uz nas, odmah ispod ove varljive opne pojavnosti u koju smo upleteni i zamršeni ... kakav magičan svijet ... kakvo kosmičko otkrovenje ...

Tijelo mi je i dalje drhtalo od uzbuđenja, a ja sam lagano ustao i sišao niz stepenice do prizemlja među ostalo društvo. Pogledao sam na sat, od mog odlaska je bilo prošlo tek desetak minuta ... Što se mene tiče mogla je to biti i čitava godina.
Dolje su me, između ostalih, čekala nekolicina drugova, koji su, ranije, već jednom prošli kroz sve to, i koji su na moj raspamećeni osmjeh odgovorili osmjehom razumjevanja ... Nije bilo potrebno ništa objašnjavati, ali ja jednostavno nisam mogao a da ih ne udavim sa svojim oduševljenjima :)

Poslije smo u toku noći još jednom ponovili seansu ... Ovog puta sam bio spreman ...

 

P.S. Iako sam rekonstrukciju, naročito onostranih dijelova priče, pokušao da izvedem što je moguće vjerodostojnije, sasvim mi je jasno da je to u startu bila nemoguća misija. Pa ako već nisam uspio adekvatno da dočaram raskošnost same  vizije, da bar nagasim da autentičnost njenih poruka ne prestaje da me proganja.

Tagovi



Komentari (206)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 15:56 23.10.2011

...

Kolika je verovatnoca da se niste projektovali u neki spoljasnji svet vec da ste videli neko unutrasnje tkanje svog mozga.
nsarski nsarski 15:57 23.10.2011

Re: ...

Kolika je verovatnoca da se niste projektovali u neki spoljasnji svet vec da ste videli neko unutrasnje tkanje svog mozga.


Oko 100%
docsumann docsumann 16:00 23.10.2011

Re: ...

Kolika je verovatnoca da se niste projektovali u neki spoljasnji svet vec da ste videli neko unutrasnje tkanje svog mozga.

Oko 100%


pa u suštini, to je sasvim svejedno

edit: Nego, nsarski, jesi li odgledao možda film koji sam okačio u predhodnom blogu. Tamo se, izmešu ostalih, pojavljuju i neke tvoje kolege uključeneu u istraživanje odobremo od vlade USA.
jinks jinks 16:17 23.10.2011

Re: ...

pa u suštini, to je sasvim svejedno

Interesantno, iz tog ugla gledanja ona cesto prominjana anima mundi odnosno kolekcija svih znanja akumulisanih u nervnim sistemima svog ikada postojeceg zivog sveta (i ko zna jos cega), na kom se nivou po nekim pricama na primer desavaju transferi ideja ili sinhroniciteti, ustvari se nalazi u svakom od nas. Jedino sto je jedno od pitanja da li u punoj meri u svakome od nas, a ako ne koliko i zbog cega bas toliko u svakome pojedinacno.

p.s.

Mozda su neki od dzinija koje pominjete ustvari prikazi kompleksa/psihickih programa koji se vrte negde u vasem nesvesnom :)
nsarski nsarski 16:19 23.10.2011

Re: ...

docsumann
Kolika je verovatnoca da se niste projektovali u neki spoljasnji svet vec da ste videli neko unutrasnje tkanje svog mozga.
Oko 100%


pa u suštini, to je sasvim svejedno

edit: Nego, nsarski, jesi li odgledao možda film koji sam okačio u predhodnom blogu. Tamo se, izmešu ostalih, pojavljuju i neke tvoje kolege uključeneu u istraživanje odobremo od vlade USA.


Mozda je svejedno. Ja povremeno sanjam razne snove van ovog sveta, ali im ne pridajem nikakvu vaznost kad se probudim. It's just a dream.

Film nisam odgledao jer mi treba vise od sat vremena da ga vidim, a toliko vremena bas nemam. (Eto, bas ovih dana se spremam na pomalo weird put u weird zemlju.)

Istrazivanja te vrste, koliko znam, nikad nisu odobrena od vlade USA. Ali, takva istrazivanja se rade, i radice se, bas od strane vlade USA. Otprilike kao sto vlada USA ne odobrava mucenje zatvorenika, ali treba pitati zatvorenike iz Gvantanama, Bagrama, Abu Gariba i slicnih, sta misle o tome.
Vlada USA je radila i gore stvari, ja sam jednom pisao o tome: Ispovest Pavlovljevog psa, i nikada nije prestala, mada zvanicno, sto rece G.W. -



vishnja92 vishnja92 17:16 23.10.2011

Re: ...

pa u suštini, to je sasvim svejedno


nisam ni sumnjala sta ce biti odgovor
i ovo:

pitanje je zašto je ta "pobrljavljena" slika toliko fascinantnija, dublja, sadržajnija, da ne kažem mudrija od ove normalne?



docsumann docsumann 17:16 23.10.2011

Re: ...

docsumann docsumann 17:20 23.10.2011

Re: ...

Interesantno, iz tog ugla gledanja ona cesto prominjana anima mundi odnosno kolekcija svih znanja akumulisanih u nervnim sistemima svog ikada postojeceg zivog sveta (i ko zna jos cega), na kom se nivou po nekim pricama na primer desavaju transferi ideja ili sinhroniciteti, ustvari se nalazi u svakom od nas. Jedino sto je jedno od pitanja da li u punoj meri u svakome od nas, a ako ne koliko i zbog cega bas toliko u svakome pojedinacno.


to je upravo tema filma Izmjenjena Stanja, kojeg je kukusigameni kačio na prošli blog

ima i kod dmt-ja dosta od toga, a rekao bih ima i znanja koja nisu sa ovoga svijeta
kukusigameni kukusigameni 17:22 23.10.2011

Re: ...

Istrazivanja te vrste, koliko znam, nikad nisu odobrena od vlade USA. Ali, takva istrazivanja se rade, i radice se, bas od strane vlade USA.

Dobro je pitanje, zašto su istraživanja te vrste taboo? Neke supstance koje se svakodnevno koriste nisu ništa manje opasne, korisne su i ne može se bez njih zamisliti savremena medicina. A opet, njihov način delovanja nije u potpunosti razjašnjen. Najbliže ovome o čemu je blog, mogli bi biti opšti anestetici, za koje postoje samo hipoteze o načinu delovanja, a u upotrebi su i o njima se vrše raznovrsna istraživanja.
nsarski nsarski 17:28 23.10.2011

Re: ...

Dobro je pitanje, zašto su istraživanja te vrste taboo?


Pa, ybg., ako namerno zarazis dobar deo crnacke populacije u Los Angelesu sifilisom (ili sidom, you name it) da bi video kako se ta bolest siri, to ipak nije eticki u redu.
Mislim, i doktor Mengele je imao najbolje namere...
kukusigameni kukusigameni 17:36 23.10.2011

Re: ...

nsarski
Pa, ybg., ako namerno zarazis dobar deo crnacke populacije u Los Angelesu sifilisom (ili sidom, you name it) da bi video kako se ta bolest siri, to ipak nije eticki u redu.
Mislim, i doktor Mengele je imao najbolje namere...

Izvini ne pratim te. Ne znam kakve veze ima namerno širenje zaraze sa istraživanjima psihoaktivnih supstanci.
docsumann docsumann 17:40 23.10.2011

Re: ...

Pa, ybg., ako namerno zarazis dobar deo crnacke populacije u Los Angelesu sifilisom (ili sidom, you name it) da bi video kako se ta bolest siri, to ipak nije eticki u redu.
Mislim, i doktor Mengele je imao najbolje namere...


ovo je sasvim druga priča, šarski, sasvim druga
jinks jinks 17:41 23.10.2011

Re: ...

a rekao bih ima i znanja koja nisu sa ovoga svijeta

Sto neko rece, ovaj svet se i razvio tako sto je u njega umetnuta informacija iz nekog drugog spoljnog sveta.

Ali, zar tako ne nastaje i svaki slozeniji oblik zivota, nekom vrstom oplodnje.
nsarski nsarski 17:45 23.10.2011

Re: ...

Ne znam kakve veze ima namerno širenje zaraze sa istraživanjima psihoakztivnih supstanci.


Istrazivanje psihoaktivnih supstanci moze da se vrsi na zivotinjama, u epruveti, i...na ljudima. E, ovo poslednje je veoma skakljiva stvar. Eksperimenti sa ljudima su veoma problematicni. Ja sam radio neke obicne verbalne upitnike poslednjih godina u USA, i trebale su mi grdne dozvole, potvrde i slicno da bi to mogli da izvedemo.
Davati ljudima psihoaktivne supstance, bez njihovog znanja i saglasnosti, jednostavno nije dozvoljeno.
Pogledati guidelines u Office of Human Research Protection
jinks jinks 17:50 23.10.2011

Re: ...

Davati ljudima psihoaktivne supstance u US, bez njihovog znanja i saglasnosti, jednostavno nije dozvoljeno.

Da li onda pribegavaju tome da psihoaktivne supstance testiraju na teritorijama drugih zemalja, kroz razne programe (grantove i tome slicno).
nsarski nsarski 17:54 23.10.2011

Re: ...

ovo je sasvim druga priča, šarski, sasvim druga

Jeste, ali se na tvoju naslanja. Govorimo o dejstvu halucinogenih supstanci i pokusaju da se napravi nekakvo solidno naucno saznanje oko toga.
Licne impresije tipa: "bio sam u Delirijum Tremensu - gospode koliko se toga izmenilo!", ili "ja vidim miseve!" a drugi "ja vidim male kozake sa sabljicama!" ne mogu da posluze kao solidna osnova za razumevanje DT-a, na primer.
Pa, ybg., u primeru koji si ti dao ja citam manje vise slicno onome sto sam citao kod Kastanede, na primer. De-materijalizacija, de-personalizacija, gubljenje solidnog uporista u prostoru i vremenu, itd. Ipak je to sve pomalo banalno (moram da kazem da ja nikada nisam probao te neke hemikalije, a marihuana, koju sam poslednji put probao jaaaako davno, na mene ima psihoticni uticaj koji mi je neprijatan) - dakle, sve se svodi na ja vidim, ja dozivljavam , itd. OK, lepo. I u tome je nekakva mudrost?
docsumann docsumann 17:56 23.10.2011

Re: ...

Davati ljudima psihoaktivne supstance, bez njihovog znanja i saglasnosti, jednostavno nije dozvoljeno.


u filmu koji sam preporučio govore i dobrovoljni učesnici eksperimenata sa dmt-jem
kukusigameni kukusigameni 18:01 23.10.2011

Re: ...

nsarski
dakle, sve se svodi na ja vidim, ja dozivljavam , itd. OK, lepo. I u tome je nekakva mudrost?

Pa moguća pitanja su:
Šta ja to vidim?
Kako ja to ne vidim bez upotrebe te supstance?
Otkud to u mojoj glavi?
Kako je to sistematizovano u mojoj glavi i gde?
Da li to može pomoći u spoznaji bilo čega?
Da li neke halucinacije kod psihoza mogu imati veze sa ovim mehanizmom?
Da li osećam bol prilikom dejstva ove supstance?
Da li je moguće kontrolisati upotrebu supstance i lečiti neka depresivna i slična stanja?
Kako utiče moguća dozirana upotreba ovakvih supstanci na nesanicu?
Etc, etc...
nsarski nsarski 18:01 23.10.2011

Re: ...

Da li onda pribegavaju tome da psihoaktivne supstance testiraju na teritorijama drugih zemalja, kroz razne programe (grantove i tome slicno).

To nisam ja rekao...ali ti jesi. Pa, ako u USA ne postoje torture chambers, to ne znaci da ih USA government ne koristi na drugim mestima, van domasaja svojih zakona. Ja sam u tom blogu koji sam gore linkovao govorio o Kanadi - to je bilo u ono vreme i sve je funkcionisalo super. Sada, well...cekaj, ti mene zajebavas pa kao ne znas nista o tim stvarima!?
jinks jinks 18:05 23.10.2011

Re: ...

Sada, well...cekaj, ti mene zajebavas pa kao ne znas nista o tim stvarima!?

Ne. Mogu da naslutim, ali ipak da uspeju na nekoj siroj skali i znacajnijem uzorku dela populacije da testiraju ovakve supstance kroz neke drustveno prihvatljive forme ... tipa, ne znam, neki proizvodi sire namene, lekovi za izvoz, ili nesto slicno tome. To bi ipak bila neka vrsta senzacije.
alselone alselone 18:07 23.10.2011

Re: ...

Šta ja to vidim?
Kako ja to ne vidim bez upotrebe te supstance?
Otkud to u mojoj glavi?


Vidis halucinaciju. Izmenjenu stvarnost usled poremecene hemije mozga.
Zato sto su nasi senzor kalibrisani i vidis onu informaciju koja je stvara.
To je generisano poremecenom hemijom. Nije postojalo u tom obliku ranije.

Ja to vidim kao šum na svakoj strujici koja prolazi kroz neurone i onda mozak pogresno interpretira informacije stvarajući nepoznate slike.
nsarski nsarski 18:11 23.10.2011

Re: ...

kukusigameni
nsarski
dakle, sve se svodi na ja vidim, ja dozivljavam , itd. OK, lepo. I u tome je nekakva mudrost?

Pa moguća pitanja su:
Šta ja to vidim?
Kako ja to ne vidim bez upotrebe te supstance?
Otkud to u mojoj glavi?
Kako je to sistematizovano u mojoj glavi i gde?
Da li to može pomoći u spoznaji bilo čega?
Da li neke halucinacije kod psihoza mogu imati veze sa ovim mehanizmom?
Da li osećam bol prilikom dejstva ove supstance?
Da li je moguće kontrolisati upotrebu supstance i lečiti neka depresivna i slična stanja?
Kako utiče moguća dozirana upotreba ovakvih supstanci na nesanicu?
Etc, etc...


Sve su to lepa i zanimljiva pitanja, ali nisu previse korisna. Gledaj, psihoaktivna supstanca moze da bude bilo sta. Ja sam malocas dobro rucao i spava mi se - OK, o cemu se radi? Ranije mi se nije spavalo, posle rucka mi se spava? Znaci, pasulj (kupus, krompir, dobra klopa) izaziva spavanje.
Sa drugim , mnogo razornijim, supstancama se desava gomila nepoznatih stvari. Ljudi zamisljaju da mogu da lete pa skoce sa 7. sprata i poginu, neki imaju druge halucinacije, itd. I sta onda? Jako malo se zna o ljudskom mozgu i tacnom dejstvu tih supstanci (sem da su mnoge adiktivne na svoj nacin) da bi se slobodno eksperimentalisalo sa njima u klinickim uslovima. I, mislis, to bi bilo dobro za lecenje nesanice mozda? A mozda i ne bi?
Znas, meni to lici kao kad bi predlozio da ljudima ukucavamo eksere u neke delove lobanje pa iz toga (njihove reakcije) naucimo koji deo mozga cemu sluzi. Malo je preterano, priznaces. A i ne bi nasao mnogo dobrovoljaca za takve eksperimente.
jinks jinks 18:13 23.10.2011

Re: ...

Ja to vidim kao šum na svakoj strujici koja prolazi kroz neurone i onda mozak pogresno interpretira informacije stvarajući nepoznate slike.

Koliko sam razumeo Dr Sumanna, jedna od poenti i jeste u tome sto taj sum nije ekvivalentan sumu koji poznaje teorija signala ili elektronika (na primer beli sum koji ne nosi nikakvu informaciju), vec ima odredjene prepoznatljive forme i strukture.

Ukoliko je obojeni sum psihe, kako kazes, u obliku dzinija, geometrijskih struktura, samanskih recenica i iskaza ... onda to itekako govori o prirodi strukture same psihe.
docsumann docsumann 18:19 23.10.2011

Re: ...

De-materijalizacija, de-personalizacija, gubljenje solidnog uporista u prostoru i vremenu, itd. Ipak je to sve pomalo banalno (moram da kazem da ja nikada nisam probao te neke hemikalije, a marihuana, koju sam poslednji put probao jaaaako davno, na mene ima psihoticni uticaj koji mi je neprijatan) - dakle, sve se svodi na ja vidim, ja dozivljavam , itd. OK, lepo. I u tome je nekakva mudrost?


Ne u tome , naravno.

Ako bi već morao da oslikam šta je mudro u dmt vizijama, prije svega bih spomenuo (jasan) uvid u pozicioniranje ove naše stvarnosti kao samo jednog sloja u sveukupnoj skali zbivanja ... To je bar meni bio veoma upečatljiv doživljaj.

Zatim, vizije koje sam imao kao ilustraciju mehanizma paralelnih svijetova i totalnog vremena, bile su toliko slikovite, a da ne spominjem da je u tim trenucima moja svijest bila u stanju povišene budnosti, tako da sjenke tih slika i danas mogu da dozovem, naravno, u nekom krnjem obliku.

Zatim, već pomenuti dijalog sa džinijem, u kojem sam počeo da se smijem od produhovljene mudrosti koju sam dobijao u tim odgovorima ... kao što rekoh imao sam strahovitu potrebu da to tada nekom saopštim, ali me u trenutku zaustavila spoznaja o besmislenosti takvog čina ... i to mi je izgledalo kao savršeno razumna odluka tada ...
Ima toliko toga pogubljenog u tim prelazima, ali sam osjećaj o kontaktu sa nečim duboko mudrim je bio tako autentičan, da mi nema druge nego da vjerujem da je to tako i bilo ...

Ničeg ni izbliza stvarnijeg nema u mojim svakodnevnim iskustvima ... jedino ta njihova mehanička repetativnost što uporno rezbari moj um kao što kapljanje vode usjeca žlijebove u kamenu ...
alselone alselone 18:22 23.10.2011

Re: ...

jinks

Koliko sam razumeo Dr Summanna, jedna od poenti i jeste u tome sto taj sum nije ekvivalentan sumu koji poznaje teorija signala ili elektronika (na primer beli sum koji ne nosi nikakvu informaciju), vec ima odredjene prepoznatljive forme i strukture.

Ukoliko je obojeni sum psihe, kako kazes, u obliku dzinija, geometrijskih struktura, samanskih recenica i iskaza ... onda to itekako govori o prirodi strukture same psihe.


Ja mislim da je to jedan obican rnd() sum koji utice na odredjeni deo mozga a u kombinaciji sa licnim "preferencijama" stvara konacnu sliku. Nisam siguran da svi jednako dozivljavaju. Mogao biH nam to Docs reci - da li svi koji su probali imaju istu prirodu halucinacije?
kukusigameni kukusigameni 18:24 23.10.2011

Re: ...

nsarski
Gledaj, psihoaktivna supstanca moze da bude bilo sta. Ja sam malocas dobro rucao i spava mi se - OK, o cemu se radi? Ranije mi se nije spavalo, posle rucka mi se spava? Znaci, pasulj (kupus, krompir, dobra klopa) izaziva spavanje.

Ali se tačno zna zašto ti se spava. I ti znaš da je jedini razlog tvoje pospanosti nakupljanje krvi u abdominalnoj regiji, a na štetu cirkulacije u glavi. I sve to potencirano uključivanjem parasimpatičke aktivnosti.
nsarski
Sa drugim , mnogo razornijim, supstancama se desava gomila nepoznatih stvari.

Tačno. Zato sam te i pitao, kako da to ne važi na primer za opšte anestetike.
nsarski
Ljudi zamisljaju da mogu da lete pa skoce sa 7. sprata i poginu, neki imaju druge halucinacije, itd. I sta onda? Jako malo se zna o ljudskom mozgu i tacnom dejstvu tih supstanci (sem da su mnoge adiktivne na svoj nacin)
da bi se slobodno eksperimentalisalo sa njima u klinickim uslovima. I, mislis, to bi bilo dobro za lecenje nesanice mozda? A mozda i ne bi?

Ako popiješ kutiju aspirina odjednom i doživiš jako krvavljenje u želucu to još uvek ne znači da aspirin nema korisno dejstvo. A podvučeno je već dovoljan razlog da se te supstance i način njihovog delovanja ispitaju. A ako je insinuacija da je to mogući lek za nesanicu (ili možda nije), pa rekao bih da se ipak do sada došlo do toga da je najjače dejstvo ovih supstanci baš na mestu koje je odgovorno za stanje budnosti i sna.
Znas, meni to lici kao kad bi predlozio da ljudima ukucavamo eksere u neke delove lobanje pa iz toga (njihove reakcije) naucimo koji deo mozga cemu sluzi. Malo je preterano, priznaces. A i ne bi nasao mnogo dobrovoljaca za takve eksperimente.

I sada si opisao nešto što dodiruje na neki način ovu temu- akupunkturu. Smatra se da se baš na taj način došlo do tačaka gde se zabadaju igle (ne ekseri).
docsumann docsumann 18:26 23.10.2011

Re: ...

Zato sto su nasi senzor kalibrisani i vidis onu informaciju koja je stvara.
To je generisano poremecenom hemijom. Nije postojalo u tom obliku ranije.

Ja to vidim kao šum na svakoj strujici koja prolazi kroz neurone i onda mozak pogresno interpretira informacije stvarajući nepoznate slike.


pitanje uloge dmt u prirodi je totalna nepoznanica za nas, a ima ga u mnogim vrstama biljki i životinja, pa i samom čovjeku.

šum je skroz neadekvatan izraz za dmt efekat u našoj svijesti, pošto se radi o savršeno složenim, kreativnim kreacijama.

šum bi valjda trebao da bude neki nasumičan, zbrkan signal, bez jasne strukture i informacije koju prenosi.
alselone alselone 18:28 23.10.2011

Re: ...

šum je skroz neadekvatan izraz za dmt efekat u našoj svijesti, pošto se radi o savršeno složenim, kreativnim kreacijama.

šum bi valjda trebao da bude neki nasumičan, zbrkan signal, bez jasne strukture i informacije koju prenosi.


Nisi me skontao Dosc. Mislio sam da dmt izaziva sum u hemiji mozga, ne u svesti. Onda se ta, bukvano receno, deformisana merenja iz sistema tumace u "centralnom racunaru" kao lebdenje u paralelnom svemiru. Da uprostim.
docsumann docsumann 18:32 23.10.2011

Re: ...

Nisam siguran da svi jednako dozivljavaju. Mogao biH nam to Docs reci - da li svi koji su probali imaju istu prirodu halucinacije?


geometrizacija i boje su uobičajeno standardne pojave, depersonalizacija, povišena svijesnost takođe, kao i gubljenje pojma o spoljašnjem vremenu (slično kao u snu)

što se bića koje se pojavljuju tiče, tu su vile, duhovi, džiniji, različita eterična, astralna bića.

osjećaj postojanja paralelnih svjetova je čest.
docsumann docsumann 18:39 23.10.2011

Re: ...

Nisi me skontao Dosc. Mislio sam da dmt izaziva sum u hemiji mozga, ne u svesti. Onda se ta, bukvano receno, deformisana merenja iz sistema tumace u "centralnom racunaru" kao lebdenje u paralelnom svemiru. Da uprostim.


ok, jasno, ipak teško je očekivati da "pobrkan" ulaz daje spektakularno struktuiran odziv sistema.

mislim, ko će ga znati ... treba dalje istraživati ... ja hoću, sigurno, samo ovo je bila izuzetno rijetka prilika koja ko zna kad če da se ponovi.

samo da kažem da sam prezadovoljan samom diskusijom na blogu, svaka čast momci , a i ti nsarski dobijaš + za trud
nsarski nsarski 18:44 23.10.2011

Re: ...

Zatim, vizije koje sam imao kao ilustraciju mehanizma paralelnih svijetova i totalnog vremena, bile su toliko slikovite, a da ne spominjem da je u tim trenucima moja svijest bila u stanju povišene budnosti, tako da sjenke tih slika i danas mogu da dozovem, naravno, u nekom krnjem obliku.


Ali, ako malo detaljnije procitas sta si dalje napisao, ti govoris o tome da su se te "vizije" (da ih tako nazovem) povlacile u uglove svesti i da je nekakva realnost pocela ponovo da se javlja u centru te svesti. Ajde da me ne mrzi:
Poslije neodređeno mnogo vremena, vizije su počele da se povlače, moja svjest je polako poprimala svoje ovozemaljsko obličje, a konture prostorije su tiho isplutavale pred mojim očima ...

Znaci tvoj neuralni sistem je poceo da se bori za nekakvo uporiste u realnosti, da nadje oslonac u kome se snalazi, jer to je prirodno stanje svesti koju si izgradio od rodjenja (o genetici, evoluciji, antropologiji da ne govorimo).
E, sad, ako ti iz takvih neuralnih avantura mozes da izvuces nekakvu visu super hiper transcendentalnu filozofiju, Budizam ('scuse me kazezoze) koji je svima svojstven, trece oko ili cetvrti palac, onda go ahead, make your own day!
docsumann docsumann 19:06 23.10.2011

Re: ...

Znaci tvoj neuralni sistem je poceo da se bori za nekakvo uporiste u realnosti, da nadje oslonac u kome se snalazi, jer to je prirodno stanje svesti koju si izgradio od rodjenja (o genetici, evoluciji, antropologiji da ne govorimo).
E, sad, ako ti iz takvih neuralnih avantura mozes da izvuces nekakvu visu super hiper transcendentalnu filozofiju, Budizam ('scuse me kazezoze) koji je svima svojstven, trece oko ili cetvrti palac, onda go ahead, make your own day!


pa vrijeme je isteklo, nema tu ničeg neobičnog ... nećeš valjda da zauvijek ostanem tamo

ono što ostane nakon povratka, je nesumnjiv utisak da se "tamo" zbilo nešto stvarno nesvakidašnje.

Znaci tvoj neuralni sistem je poceo da se bori za nekakvo uporiste u realnosti, da nadje oslonac u kome se snalazi, jer to je prirodno stanje svesti koju si izgradio od rodjenja (o genetici, evoluciji, antropologiji da ne govorimo).


ne bih ja rekao da se on borio, nije tu bilo ničeg dramatičnog, agresivnog, mislim na povratak ... radilo se o mirnoj, postupnoj tranziciji, čini su isparile i Pepeljuga se opet našla u svom otracanom odijelu.
Kazezoze Kazezoze 19:09 23.10.2011

Re: ...

Znaci tvoj neuralni sistem je poceo da se bori za nekakvo uporiste u realnosti, da nadje oslonac u kome se snalazi, jer to je prirodno stanje svesti koju si izgradio od rodjenja (o genetici, evoluciji, antropologiji da ne govorimo).

ne, upravo suprotno.
njegova svest se prvi put susrela sa svojim delimično prirodnim stanjem, a izlazak iz tripa je značio povratak u svoju mehaničku iluzornu stvarnost koju nam je servirala ova naša civilizacijska svest.
od ove naše naučene stvarnosti smo izgubili onu iskru stvarnost našeg bitka kojeg posedujemo, pa je logično da svaki izlet koji nam na trenutka pojašnjava naše pravo stanje svesti izaziva nepoverenje kod ljudi koji nisu makli iz svog mehaničkog života. oni to jednostavno ne mogu da prihvate i zato je nemoguća misija da im se to dočara. strah od nepoznatog je jako velika prepreka za razumevanje ovoga o čemu doc pokušava da govori.
docsumann docsumann 19:35 23.10.2011

Re: ...

ne, upravo suprotno.
njegova svest se prvi put susrela sa svojim delimično prirodnim stanjem, a izlazak iz tripa je značio povratak u svoju mehaničku iluzornu stvarnost koju nam je servirala ova naša civilizacijska svest.


rekao bih da je to - to, Kaz.

taj utisak da se spajam sa nečim iskonskim ... ta jasnoća proživljenog, širina spoznaje, i utisak njene autentičnosti su ono što razlikuje ovo iskustvo od svega drugog što sam doživio ...

nikakva opijenost, zamućenost, pobrkanje svijesti ... naprotiv ... bio sam budan kao nikad.
polarno_prase polarno_prase 19:40 23.10.2011

Re: ...

Kazezoze

od ove naše naučene stvarnosti smo izgubili onu iskru stvarnost našeg bitka kojeg posedujemo, pa je logično da svaki izlet koji nam na trenutka pojašnjava naše pravo stanje svesti izaziva nepoverenje kod ljudi koji nisu makli iz svog mehaničkog života.


O nevidljivim i nedokazivim stvarima je lako palamuditi po volji; a kada to još ukrstiš sa narkoticima, količina nonsensa se podiže na kub.
nsarski nsarski 19:50 23.10.2011

Re: ...

od ove naše naučene stvarnosti smo izgubili onu iskru stvarnost našeg bitka kojeg posedujemo


Pa, mislim da je oko ovoga najveci nesporazum. Koja je to "stvarna" stvarnost, a koja "prirodna"? Mislim, mi smo naucili da je trava zelena i nebo plavo, itd., i da kisa pada na dole, i da nam leva ruka nije duplo duza od desne, i kad neko pokaze zube osmehujuci se to je znak prijateljstva (kod majmuna je drugacije), i da...

Da je ta stvarnost oko nas potpuno drugacija, i to bi bili u stanju da naucimo. To nas mozak ume, ali nema potrebe za tim. Ljudi bi se bez problema navikli da vide dva Meseca i crnu boju trave kao prirodnu, ali kada, nauceni na ovo drugo, tako nesto vidimo mi se zbunimo. Koje je, u ovom slucaju, prirodno stanje svesti?

Slazem se sa tobom da su mnoge naucene stvari prosto stvar kulturoloskog okruzenja (ljubim ruku, stid i slicno), i mi ih nazivamo parazitima na nasoj stvarnosti bitka, ali ne treba ovo mesati sa prirodnim okruzenjem koje nam kaze da je Mesec jedan i trava zelena i da je "dole" obicno na onu stranu gde ti stopala borave.
docsumann docsumann 19:57 23.10.2011

Re: ...

O nevidljivim i nedokazivim stvarima je lako palamuditi po volji; a kada to još ukrstiš sa narkoticima, količina nonsensa se podiže na kub.


ja vidio

nego, pričati o nečem što nisi lično iskusio nije neka mLogo inteligentna stvar.

i odmah da se ogradim od komentara tipa pa ne treba ti da probaš heroin da bi shvatio koliko je poguban - evo ograđujem se!
abrasax abrasax 20:56 23.10.2011

Re: ...

je bio tako autentičan

polarno_prase polarno_prase 22:01 23.10.2011

Re: ...

docsumann

ja vidio

nego, pričati o nečem što nisi lično iskusio nije neka mLogo inteligentna stvar.

i odmah da se ogradim od komentara tipa pa ne treba ti da probaš heroin da bi shvatio koliko je poguban - evo ograđujem se!

Ne, uopšte ne govorim o štetnosti narkotika. Reč je prosto o davanju tripovima značaj koji oni nemaju. I dole napisah - subjektivno iskustvo nema nikakvu objektivnu težinu (a naročito, ponavljam, ako si ga iskusio ''under influence''). Mogao si da se družiš i sa pegavim jednorozima, i da pri tom imaš pojačan osećaj budnosti i sve... Ali šta sa tim?
docsumann docsumann 22:26 23.10.2011

Re: ...

Mogao si da se družiš i sa pegavim jednorozima, i da pri tom imaš pojačan osećaj budnosti i sve... Ali šta sa tim?


trip tripuje moj jaran, tripujem i ja
oba nas je zavela hašiš žena ta ...



sve što si napisao bi stajalo da se radi o klasičnom tripu kojeg sam, kao što sam po tekstu možeš da zaključiš, izfurao xy puta.

sasvim mi je jasno šta hoćeš da kažeš, ali ovo jednostavno nije to u pitanju ... suštinski je drugačije ... neuporedivo.

ne znam ima li smisla više ponavljati, ali sam taj povišeni osjećaj svjesnosti, dubine i širine uvida (koji kao takav sam o sebi najviše svjedoči) je nezajebljiv.

"spoznaje" su dubinske, pa makar ono što sam uspio da od njih prenesem na ovu stranu predstavlja samo blijedi utisak prokljuvane ontologije.

intezitet i sadržaj komunikacije koja je "tamo" vršena između mene i inih subjekata je neuporediv sa bilo čime već proživljenim.

neka se sve da objasniti suvim hemijskim reakcijama u mozgu, opet je to fantastično iskustvo ... ako je, pak, u pitanju otkrivanje nečeg mnogo dubljeg, skopčanog za našim istinskim bićem (šta god ono bilo) - vau !

možda je tvoj "problem" što stvari pokušavaš da sagledaš i objasniš iz strogo materijalističko-znanstvene perspektive, za koju si sam siguran da je neupitna ... a ko zna da li je to baš tako i da li su tvoja polazna stajališta baš u stanju da sve to objasne ...

mislim, bilo bi lakše da diskutujemo o ovome, nakon što bi i jedan i drugi prošli kroz isto putešestvije, pa da znamo o čemu mi to u stvari pričamo ... ovako mnogo toga ostaje izgubljenog u definicijama.

EDIT :
Reč je prosto o davanju tripovima značaj koji oni nemaju


Ti imaš neko svoje mišljenje (zamisao) o tripu, koje si ili stekao iz ličnog iskustva, ili si pak oformio na osnovu mnogih slučajeva koje znaš iz svog okruženja, čitao si, gledao filmove, dokumentarce, ili sve to zajedno ... I taj model tripa je nešto s čim ti barataš u ovoj diskusiji.
Vjeruj mi, dmt vizije, koliko god imaju s tim zajedničkojg u nekoj spoljnjoj formi, iznutra su TOTALNO drugačije.
Milan Novković Milan Novković 00:53 24.10.2011

Re: ...

Oko 100%


DMT utiče na serotonin receptore, serotonin modulator je.
kick68 kick68 01:13 24.10.2011

Re: ...

Istrazivanje psihoaktivnih supstanci moze da se vrsi na zivotinjama, u epruveti, i...na ljudima. E, ovo poslednje je veoma skakljiva stvar. Eksperimenti sa ljudima su veoma problematicni. Ja sam radio neke obicne verbalne upitnike poslednjih godina u USA, i trebale su mi grdne dozvole, potvrde i slicno da bi to mogli da izvedemo.
Davati ljudima psihoaktivne supstance, bez njihovog znanja i saglasnosti, jednostavno nije dozvoljeno.
Pogledati guidelines u Office of Human Research Protection

Samo da kazem da iz novina naprosto kipe oglasi za istarazivanja lekova u kojima poludivlje farmaceutceutske kompanije traze mlade i zdrave kandidate koji bi za saku dolara uzeli neku neispitanu supstancu i pristali na proucavaje delovanja. Sve se radi po zakonu. Jedna moja drugarica koja je radila za takvu kompaniju zvala ih je sabdzektima i umalo joj jedan nije umro. Imaju ekipu za reanimaciju uvek prisutnu na sajtu, tako da se sve dobro zavrsilo. Nije joj bilo prijatno, mada je znala da nece odgovarati. Tip je potpisao weiver, ako je uopste znao sta potpisuje. Pomenuti sabdzekt nije dobro znao engleski, bio je emigrant kome su trebale pare. Biznis ez juzual.
docsumann docsumann 05:15 24.10.2011

Re: ...

Da je ta stvarnost oko nas potpuno drugacija, i to bi bili u stanju da naucimo. To nas mozak ume, ali nema potrebe za tim. Ljudi bi se bez problema navikli da vide dva Meseca i crnu boju trave kao prirodnu, ali kada, nauceni na ovo drugo, tako nesto vidimo mi se zbunimo. Koje je, u ovom slucaju, prirodno stanje svesti?


uf, ovo je skroz diskutabilno.

po toj logici, da imamo potrebu za čitanjem misli mi bi to odavno naučili.
će da ne bidne.

moj utisak , nakon ovog tripa, je ne da je stvarnost oko nas drugačija, nego se prava stvarnost ogleda u tome da postoje neviđeni oblici stvarnosti tik oko nas.
ovo oko tek treba shvatiti uslovno.

pri tom te stvarnosti, imaju sasvim različitu pojavnu strukturu, od naše.

ono što sam ja vidio u jednoj od vizija bio je upravo mehanizam po kojem ova naša zbilja proističe iz jedne mnooogo šire pojavnosti, kao što na primer, konusni presjeci ( krug, elipsa, parabola...) proističu iz samog konusa ...

e, sad ko će da mi vjeruje na riječ
blogovatelj blogovatelj 05:40 24.10.2011

Re: ...

ok, jasno, ipak teško je očekivati da "pobrkan" ulaz daje spektakularno struktuiran odziv sistema


Ne mislim da je tesko ocekivati. Odziv jeste struktuiran u nekim slucajevima, ali u nekim je totalno nestruktuiran.
Napravimo li analogiju sa kompjuterima, kad se racunar sjebe nekad imas struktuiran odziv u vidu iskakanja pop-ap aplikacija, dok opet nekad imas nesto sasvim nestruktuirano, sto moze da se manifestuje plavim ekranom ako je hardver sjeban ili npr restartovanjem operativnog sistema u slucaju kvara na njemu.
Poredjenje mi je uprosceno, jer je racunar mnogo prostija masina od mozga, ali ja te stvari tako posmatram.

blogovatelj blogovatelj 05:52 24.10.2011

Re: ...

trip tripuje moj jaran, tripujem i ja
oba nas je zavela hašiš žena ta .



Radilo se dvoje mladih
Sest meseci i godinu.
Kad su hteli da se skinu,
da se skinu, aman, aman,
dileri im ne dadose

Navukla se lijepa Fatma
jedinica u majke
poželjela žutog dopa, žutog dopa aman, aman
žutog dopa iz Stambola.

Pođe dragi da donese
žutog dopa Carigradskog
al' ga nema tri godine, tri godine aman, aman
nit' se javlja,niti dolazi.

Dođe dragi, dop donese
nađe Fatmu na nosilima
kvoter dajem spustite je, dva kvotera otkrijte je,
da još jednom Fatmu ljubim ja.
nsarski nsarski 07:44 24.10.2011

Re: ...

po toj logici, da imamo potrebu za čitanjem misli mi bi to odavno naučili.
će da ne bidne.


Ne, ta logika tako ne radi. Slicno kao kad bi kazao da bi naucili da letimo ako za tim imamo potrebu. Pa, naucili smo, ali ne tako sto smo razvili krila.
U tom komentaru sam hteo da kazem da je nas neuralni sistem veoma fleksibilan. Mi imamo sposobnost da naucimo da govorimo neki jezik, ali koji cemo nauciti - Kineski ili Finski - zavisi od okruzenja u kome rastemo; od jezicke stvarnosti koja je oko nas.

Evo ti prost primer. Covek, po svojoj anatomskoj gradji, ne moze da se krece brze od cca. 40km/h. I, po pretpostavci, nasa cula bi trebala da su prilagodjena tome: imamo dobre procene rastojanja, relativnih odnosa, dinamike, itd., u opsegu brzina 0-40km/h. Medjutim, razvojem tehnologije (mnoooogo godina posto smo evolutivno stabilizovani) mi imamo priliku da se krecemo mnogo vecim brzinama (kupi Ferari pa ces se uveriti). I, da vidis, i u takvoj dinamickoj situaciji mozemo da se snadjemo. Neuralni sistem nam je fleksibilan i u stanju je da se navikne na novu verziju stvarnosti, ako se ona desi. Pogledaj u mikroskop pa ces se uveriti.

Tvoja ideja je da "tamo negde" postoji neka posebna stvarnost koja izmice nasem shvatanju. Ja tako ne mislim.
docsumann docsumann 14:56 24.10.2011

Re: ...


Da počnem od kraja.

Tvoja ideja je da "tamo negde" postoji neka posebna stvarnost koja izmiče našem shvatanju. Ja tako ne mislim.


Da, izgleda da se sasvim slažemo oko tačke našeg neslaganja

Samo nije "negdje tamo" već "tu - u"

I Ferari mi je nekako džiberski, onako drečavo crven. Bilo bi me blam da se sa njim pojavim u gradu. Porše je već šmekerski.
docsumann docsumann 18:38 25.10.2011

Re: ...

U tom komentaru sam hteo da kazem da je nas neuralni sistem veoma fleksibilan. Mi imamo sposobnost da naucimo da govorimo neki jezik, ali koji cemo nauciti - Kineski ili Finski - zavisi od okruzenja u kome rastemo; od jezicke stvarnosti koja je oko nas.

Neuralni sistem nam je fleksibilan i u stanju je da se navikne na novu verziju stvarnosti, ako se ona desi.


Ako je naš neuralni sistem sposoban da se adaptira na nove verzije stvarnosti ( dodao bih - ne pretjerano drastične ) zašto on ne može da se mjenja u skladu sa našim intencijama, da njegove promjene budu podstaknute našom voljom nezavisno od okruženja.
Mislim ako on već ima mogućnost adaptivnosti, koju mi tek prepoznajemo kao reakciju na spoljne okolnosti, vjerovatno da u njemu postoji ogroman potencijal za koji možda nećemo ni saznati sem ako nas "nevolja" ne natjera na to.
Najdrastičniji su primjeri, su valjda, ljudi koji počnu da crtaju i pišu nogama kad ostanu bez ruka, slijepe osobe koje dodatno razviju svoj sluh i orjentaciju u prostoru.

Srednjovjekovni čovjek nije znao da njegov um može biti osposobljen da reaguje pri brzinama kretanja od 300 km/h. Šta sve mi ne znamo o našem ?
Milan Novković Milan Novković 19:08 25.10.2011

Re: ...

Ako je naš neuralni sistem sposoban da se adaptira na nove verzije stvarnosti ( dodao bih - ne pretjerano drastične ) zašto on ne može da se mjenja u skladu sa našim intencijama, da njegove promjene budu podstaknute našom voljom

Može da se menja, naravno, i menja se, pa ko preživi, preživi :)

Od menjanja fundamentalnih delova ("sitnice" najčešće ne primetimo) meni su interesantne višečasovne vežbe pamćenja ogromnih nizova, koje rade oni što se takmiče u mentalnoj aritmetici ala 7-mi koren iz 432-cifrenog broja i slično. Njima je za "računanje" potrebna sposobnost pamćenja nizova.

Metode za vežbanje postoje, ako se mnogo vežba, satima svakog dana, mozak se prevezuje i pošto se radi o fundamentalnim delovima mozga takmičari umeju da "prolupaju" na kraju.
Mislim ako on već ima mogućnost adaptivnosti, koju mi tek prepoznajemo kao reakciju na spoljne okolnosti, vjerovatno da u njemu postoji ogroman potencijal za koji možda nećemo ni saznati sem ako nas "nevolja" ne natjera na to.

Plastičnost je neočekivano ogromna, ima sve više i knjiga na tu temu, meni je facinantna tema i već više puta sam poleteo da napišem blog. Neverovatno na šta sve mozask može da se adaptira (dok osnovni delovi lepo rade )
Najdrastičniji su primjeri, su valjda, ljudi koji počnu da crtaju i pišu nogama kad ostanu bez ruka, slijepe osobe koje dodatno razviju svoj sluh i orjentaciju u prostoru.

Ima dramatično fascinantnijih primera, jedan od mojih omiljenih je gde zdravoj osobi zatvore oči (na duže vreme), stave kameru na čelo i svaki pixel se vodi kao mala baterijica na jezik (baterija se oseća kao "slankast" ukus na jeziku, ko nije probao. Dakle, imamo matricu baterijica na jezihu.

U početku razmišljaš i interpretiraš to sa jezika svesno, i imaš neku ideju o velikim preprekama. Posle nekog vremena mozak se preveže, signali dođu do vizuelnog korteksa i onda, bukvalno, vidiš scenu kao da imaš oči lošije rezolucije (ima članak u jednom starom broju časopisa Wired).
Srednjovjekovni čovjek nije znao da njegov um može biti osposobljen da reaguje pri brzinama kretanja od 300 k/h. Šta sve mi ne znamo o našem ?

Zavisi po čemu i u čemu se krećeš. I srednjevekovni čovek je imao ekvivalentnih izazova (gađa ga neko kamenom i on se pomeri, i slično). Ako bi moderni čovek pokušao da ide 300 na sat krivudavom biciklističkom stazom nebi daleko dogurao
nsarski nsarski 19:20 25.10.2011

Re: ...

Ako je naš neuralni sistem sposoban da se adaptira na nove verzije stvarnosti ( dodao bih - ne pretjerano drastične ) zašto on ne može da se mjenja u skladu sa našim intencijama, da njegove promjene budu podstaknute našom voljom nezavisno od okruženja.


Zato sto nas neuralni sistem prosto tako ne radi. Kad bi radio, to bi bila katastrofa. Recimo, vozim se autobusom i sebi kazem (to mi je "intencija" ) da hocu u tom trenutku da vidim tigra. Ne zamisao, ne kad zazmurim, nego pravog, skoro istinskog tigra. Sada, tu, u autobusu. Pa, toliko ne mozes da zeznes svoj sistem, podjednako kao sto ne mozes sebi prostom voljom (intencijom) da izazoves epilepticni napad. Ako upotrebis hemiju, mozes. Nasa svest jednostavno tako ne radi. It does not work that way.

S druge stane, ako bi ti neko stavio na oci naocare koje ceo svet okrecu naopako, ti bi se neko vreme totalno zbunio. Medjutim, posle relativno kratkog vremena bi se slika "vratila" u normalu i ti bi sa tim "naopakim" naocarima savrseno snalazio u prostoru. Ako bi ti te naocare tada skinuli, svet bi ti obet izgledao "izvrnut", ali bi se posle nekog vremena opet sve vratilo na staro, i izgledao bi ti normalno. To sam imao na umu kad sam rekao "fleksibilnost".
docsumann docsumann 19:25 25.10.2011

Re: ...

S druge stane, ako bi ti neko stavio na oci naocare koje ceo svet okrecu naopako, ti bi se neko vreme totalno zbunio. Medjutim, posle relativno kratkog vremena bi se slika "vratila" u normalu i ti bi sa tim "naopakim" naocarima savrseno snalazio u prostoru. Ako bi ti te naocare tada skinuli, svet bi ti obet izgledao "izvrnut", ali bi se posle nekog vremena opet sve vratilo na staro, i izgledao bi ti normalno. To sam imao na umu kad sam rekao "fleksibilnost".


Ma jasno, nego sam ja mislio nešto kao ovi primjeri koje Milan navodi:

Od menjanja fundamentalnih delova ("sitnice" najčešće ne primetimo) meni su interesantne višečasovne vežbe pamćenja ogromnih nizova, koje rade oni što se takmiče u mentalnoj aritmetici ala 7-mi koren iz 432-cifrenog broja i slično. Njima je za "računanje" potrebna sposobnost pamćenja nizova.

Metode za vežbanje postoje, ako se mnogo vežba, satima svakog dana, mozak se prevezuje i pošto se radi o fundamentalnim delovima mozga takmičari umeju da "prolupaju" na kraju.


znači, masovni treninzi iz dana u dan
docsumann docsumann 19:35 25.10.2011

Re: ...

U početku razmišljaš i interpretiraš to sa jezika svesno, i imaš neku ideju o velikim preprekama. Posle nekog vremena mozak se preveže, signali dođu do vizuelnog korteksa i onda, bukvalno, vidiš scenu kao da imaš oči lošije rezolucije (ima članak u jednom starom broju časopisa Wired).


Jasno

mislim, wired ... weird, slično je to


P.S. opet mi se nešto čudno dešava sa komentarima
JJ Beba JJ Beba 16:17 23.10.2011

**

ja sam se ugostio sa četiri vrste šumskih pečuraka, zahvaljujući dr Zuri,

kakva gozba
čiji gostujući tekst o gljivama ovom prilikom najavljujem na svom narednom blogu

super

Ovog puta sam bio spreman ...

peyote i mescalin imaju slično dejstvo i namenu

docsumann docsumann 16:29 23.10.2011

Re: **

peyote i mescalin imaju slično dejstvo i namenu


Kastaneda je to skroz slikovito opisivao , zar ne

Sudim, na osnovu onoga što sam lično doživio, a i usput se informisao, da je dmt veeeoma poseban.
Kao što sam spomenuo te vizije nemaju ničeg zajedničkog sa ovim svijetom.

p.s. Interesantno da je kod šamana u amzoniji ključna biljka - duvan !!
Možda bude blog i o tome.

Bebo,
angie01 angie01 16:45 23.10.2011

Re: **

JJ Beba
ja sam se ugostio sa četiri vrste šumskih pečuraka, zahvaljujući dr Zuri,kakva gozba
čiji gostujući tekst o gljivama ovom prilikom najavljujem na svom narednom blogu super
Ovog puta sam bio spreman ...peyote i mescalin imaju slično dejstvo i namenu


meskalin je halucinogeni alkaloid iz peyote!
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:51 23.10.2011

Eh, te pečurke!

Docsumann
... ja sam se ugostio sa četiri vrste šumskih pečuraka,


Ponekad je i jedna pečurka - dosta:

JJ Beba JJ Beba 16:57 23.10.2011

Re: **

meskalin je halucinogeni alkaloid iz peyote!

pa to sam i rekla
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:12 23.10.2011

Re: **

meskalin je halucinogeni alkaloid iz peyote!

pa to sam i rekla

Mirise na Hakslija
mirelarado mirelarado 17:47 23.10.2011

Re: **

vladimir petrovic
meskalin je halucinogeni alkaloid iz peyote!

pa to sam i rekla

Mirise na Hakslija


JJ Beba JJ Beba 18:29 23.10.2011

Re: **

vladimir petrovic
meskalin je halucinogeni alkaloid iz peyote!

pa to sam i rekla

Mirise na Hakslija


miriše
polarno_prase polarno_prase 16:28 23.10.2011

''Drugs are bad, mkay...''

Zanimljivo kao opis ''urađenog'' stanja; ništa više i ništa manje od toga. Učitavati mu nekakva ''onostrana'' značenja je, najblaže rečeno, naivno.
Ako na odgovarajući način reorganizuješ hemiju u mozgu - sve ti je moguće. A pri tom više nemaš čime ni da razlučiš narko-trip od stvarnosti, jer je jedini alat koji poseduješ za tako nešto out of order.
docsumann docsumann 16:38 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

Zanimljivo kao opis ''urađenog'' stanja; ništa više i ništa manje od toga. Učitavati mu nekakva ''onostrana'' značenja je, najblaže rečeno, naivno.


preporučujem film

zato sam ga i postavio na taj prvi blog da bi ljudi imali predstavu o čemu pričam.


mnoogo sam ja "prošao" da bi sebi dopuštao olaka ushićavanja i tripovanje na prosvjetljenje
to se valjda preleži već pri prvim duvanjima

ovdje je ključ upravo u tome da cijelokupna nama poznata stvarnost iščezne, a nastupi nešto sasvim, sasvim drugo ... u tome i jeste štos

sam osjećaj prisutnosti, budnosti, je pri tom itekako povišen ... jasnoća je, kao što sam i napisao u tekstu, nešto najušečatčjivije u svemu tome


mirelarado mirelarado 16:45 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

ovdje je ključ upravo u tome da cijelokupna nama poznata stvarnost iščezne, a nastupi nešto sasvim, sasvim drugo ... u tome i jeste štos


Зар није, макар понекад, тако и у сну, и без "чаробног праха"?


docsumann docsumann 17:02 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

Зар није, макар понекад, тако и у сну, и без "чаробног праха"?


hmm, dakle ovako, u snovima mi kombinujemo slike pojava iz stvarnog života, uključujući predjele, ljude ... te kombinacije, naravno, znaju biti skroz čudne i uvrnute, ali ...

... ovdje, iako se dmt luči u snu, imamo jednu sasvim posebnu pojavnost, počevši od same njene teksture, zbivanja, zakona, vizuelizacije, pa do bića koja se tu pojavljuju, a sa kojima se nikad ranije nisam sreo ... nigdje
polarno_prase polarno_prase 19:52 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

docsumann

mnoogo sam ja "prošao" da bi sebi dopuštao olaka ushićavanja i tripovanje na prosvjetljenje
to se valjda preleži već pri prvim duvanjima

ovdje je ključ upravo u tome da cijelokupna nama poznata stvarnost iščezne, a nastupi nešto sasvim, sasvim drugo ... u tome i jeste štos

sam osjećaj prisutnosti, budnosti, je pri tom itakako povišen ... jasnoća je , kao što sam i napisao u tekstu, nešto najušečatčjivije u svemu tome


Štos je u tome da ne iščezne stvarnost, nego tvoja percepcija stvarnosti. New age apologete, iz nekih razloga, su uvek sklone da upravo to stanje svesti proglase ''pravim''.

abrasax abrasax 20:18 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

Štos je u tome da ne iščezne stvarnost, nego tvoja percepcija stvarnosti.



Odnosno, da je ta percepcija izmenjena. Da li je time manje ili više stvarna?

U čemu je fascinacija docs? Uzmi, na primer, narkoleptičara. Njegovo je stanje neki hipertrofirani oblik odbrambenog sistema. Nije teško zamisliti da i on ima fascinantne, kao i neprijatne, doživljaje stvarnosti. Ukoliko pojava uzme maha, automatizuje se, neće ga samo odvući još dalje od onoga što ju je izazvalo, nego i stvoriti ozbiljne probleme u funkcionisanju. Zašto bi to neko sam želeo?
Odgovore na pitanja - koja god da su - ionako dobijaš na konvencionalan način.:)
docsumann docsumann 20:25 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

Štos je u tome da ne iščezne stvarnost, nego tvoja percepcija stvarnosti


a šta je drugo stvarnost nego percepcija stvarnosti ?

docsumann docsumann 20:26 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

U čemu je fascinacija docs?


pa napisah gore poveći blog o tome
abrasax abrasax 20:57 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

pa napisah gore poveći blog o tome



"Kreativna kreacija" - opis (depersonalizovan, nevoljan) kosi se sa pojmanjem kreativnosti.
docsumann docsumann 21:12 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

"Kreativna kreacija" - opis (depersonalizovan, nevoljan) kosi se sa pojmanjem kreativnosti


- depersonalizovan se odnosi na mene (tamo)

- kreacija se odnosi na samo to TAMO
cult cult 23:40 23.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

mnoogo sam ja "prošao" da bi sebi dopuštao olaka ushićavanja i tripovanje na prosvjetljenje
to se valjda preleži već pri prvim duvanjima




(...i svaki put
kao da je prvi...)
abrasax abrasax 00:12 24.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

pa napisah gore poveći blog o tome



Jesi. Pročitala sam ga.
Milan Novković Milan Novković 01:32 24.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

hmm, dakle ovako, u snovima mi kombinujemo pojave iz stvarnog života, uključujući i predjele, ljude ... te kombinacije, naravno, znaju biti skroz čudne i uvrnute, ali ...

... ovdje, iako se dmt luči u snu, imamo jednu sasvim posebnu pojavnost, počevši od same njene teksture, zbivanja, zakona, vizuelizacije, pa do bića koja se tu pojavljuju, a sa kojima se nikad ranije nisam sreo ... nigdje

Interesantno je primetiti da "u snu" ovde podrazumeva "u mraku".

Ja nisam probao veštački DMT, ali sam pročitao knjigu iza ovog filma, pre nekoliko godina, i ona je mnogo opširnija i donosi mnogo razmišljanja koja se u filmu uopšte ne dotiču.

Nije isto, znam, osetiti malu prirodnu dozu i čitati kjnigu, s jedne strane, i probati veliku dozu (ko sex sa opipljivim "protivnikom", i čitanje o dotičnom ), ali meni su bile interesantne halucinacije na prelazu iz jave u san. To je DMT, sve su indikacije, ekvivalentan maloj dozi DMT-ja unetog spolja i knjiga obiluje potvrdama kako male doze nemaju mnogo veze sa efektima velikih doza, koje si ti probao.

Otkud u nama DMT, pa u mraku, a nema ga na svetlu (pinealna žleza luči melatonin), i zašto je, kako knjiga spominje, evolucija tako efikasno zaštitila pinealnu žlezdu? Tj linije odbrane su fantastične, protiv adrenalinskog i sličnog drndanja, ta žlezda mu dođe ko mali car u sred glave (nije deo mozga uopšte).

Knjiga nudi odgovor i ja sve više stvari volim da interpretiram preko evolucije i fintess "funkcija" - prosto, DMT ti je danju koristan koliko i spontani, produženi orgazam dok ti komšija pritrčava da bi ti s toljagom raspolutio glavu - danju nam je "posao" da kao jedinke preživimo, i najbolji nam je savet da smo pri "čistoj" pameti danju.

A noću (u mraku) nam je posao da brinemo o preživljavanju vrste

Tako da odnos DMT-ja i melatonina definiše kako se "ponašati" pri svetlu i u mraku, donekle, naravno.

Biti na naglašenom DMT-ju, i u snu nije ista stvar, pri DMT-ju rade i regioni u mozgu koji pri sanjanju utihnu.


docsumann docsumann 04:11 24.10.2011

Re: ''Drugs are bad, mkay...''

Tako da odnos DMT-ja i melatonina definiše kako se "ponašati" pri svetlu i u mraku, donekle, naravno.




mjesec i noć
alselone alselone 16:29 23.10.2011

Ja bih to dao Karagaci

Da se malo opusti. Previse je stresno pisati po jedan blog o partizanima i cetnicima na dva dana.

Bez zezanja, ja verujem da su halucinogeni samo i jedino to - halucinogeni i da je svako iskustvo rezultat pobrljavnjenih sinapsi. Kao kod vestackih neuronskih mreza kad im puknes sve tezine na random samo jos gugol put kompleksnije.
docsumann docsumann 16:40 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Bez zezanja, ja verujem da su halucinogeni samo i jedino to - halucinogeni i da je svako iskustvo rezultat pobrljavnjenih sinapsi. Kao kod vestackih neuronskih mreza kad im puknes sve tezine na random samo jos gugol put kompleksnije.


pitanje je zašto je ta "pobrljavljena" slika toliko fascinantnija, dublja, sadržajnija, da ne kažem mudrija od ove normalne?
alselone alselone 16:45 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

docsumann

pitanje je zašto je ta "pobrljavljena" slika toliko fascinantnija, dublja, sadržajnija, da ne kažem mudrija od ove normalne?


Ne znam Docs.
To mu je delovanje. Kao sto se od koksa bude mnogo budniji, koncentrisaniji i samouvereniji pa se ne postavlja pitanje - mozda sam ja zapravo takav u paralelnoj realnosti i koks samo to probudi kod mene. A zasto je ovde sve kompleksnije - pa mozda ti razbije sinapse stvarajuci neke spojeve koji objektivno nisu trebali biti spojeni i obrnuto a to se manifestuje "viskom" informacija, kompleksnijim i dubljim svetom.
gedza.73 gedza.73 16:47 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Bez zezanja, ja verujem da su halucinogeni samo i jedino to - halucinogeni i da je svako iskustvo rezultat pobrljavnjenih sinapsi. Kao kod vestackih neuronskih mreza kad im puknes sve tezine na random samo jos gugol put kompleksnije.


Jeste to istina. Ali što reče hauzer na pretprošlom blogu
'ima nas koji volimo SF'.
Dok sam čitao S. Kinga stalno sam se pitao na kojim li je drogama.
Mada se u knjigama ponavljaju neki elementi ipak deluje previše opičeno da bi bilo napisano pri čistoj svesti.
Ja bih to dao Karagaci
Da se malo opusti. Previse je stresno pisati po jedan blog o partizanima i cetnicima na dva dana.


Ali na kutiji napisati da se uzima bar dvaputa dnevno.
alselone alselone 16:51 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Dok sam čitao S. Kinga stalno sam se pitao na kojim li je drogama.
Mada se u knjigama ponavljaju neki elementi ipak deluje previše opičeno da bi bilo napisano pri čistoj svesti.


Moram priznati da sam od Kinga procitao samo jednu knjigu - Izmaglicu, ali ga nisam ovako doziveo. Mene je on odusevio kreiranjem napetosti ali kasnija "razrada" osnovne ideje i opis bića mi se nije svideo.
nsarski nsarski 17:00 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

da ne kažem mudrija od ove normalne?


Za ovo mudrija tek treba da me ubedis. Ali, ozbiljno, sta ce ti sva ta prica? Pa, ybt., gde god se okrenes, i ako imas culo da vidis, sve okolo je kaleidoskop, nista manje stvaran od stvarnosti, a za dzabe.

Ako nisi procitao, preporucujem ti Andricevu pripovetku "Panorama". Ove godine je 50 godina od kada je dobio Nobelovu nagradu, pa da pomenem. Niko da se seti da o tome nesto napise, a ja sam nocas sanjao da sam napisao blog naslovljen "Andric i ja" (kao ono Tito i ja - mali sam ja poznavalac da o tome pisem kao oni ozbiljni analiticari), i kad sam se probudio...bio sam u jendeku kao ono Corkan posle Svabica epizode.
docsumann docsumann 17:10 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Ali, ozbiljno, sta ce ti sva ta prica?


skroz jednostavno, kao što rekoh - ovo je najsenzacionalnije iskustvo u mom životu, a nije da baš nigdje nisam bio i da ništa nisam vidio ... znam , malo je teško objasniti sve to riječima ... ali tu smo

edit : a i ne vidim zašto blog ne bi bio dobar prostor za iznošenje ovakvih iskustava, svakako interesantnijih od dnevnopolitičke zbilje
gedza.73 gedza.73 17:10 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Moram priznati da sam od Kinga procitao samo jednu knjigu - Izmaglicu, ali ga nisam ovako doziveo

Ima deo gde, kao docs, glavni lik prolazi kroz vrata među svetovima, ali tako što ulazi u telo lika iz drugog sveta.
A onda, u nekom trenutku, svojim očima vidi sebe.
Može se reći da je to već napisano ali je on to proširio i stavio u neke, nama bliske, a opet daleke apokaliptične svetove.
Ono gore je fotka Rolanda revolveraša pred jednim od vrata.

Kao srednjokolac sam prebacivao neke knjige pa sa, po starom tinejdžerskom običaju (ne ponosim se time) apio knjigu o drogi.

Sećam se da sam pročitao deo gde je li, pod dejstvom meskalina, naveo da se dezintegrisao i prešao u stopicu bambusove stolice.

Čudan kurcšlus mogu da naprave halucinogeni po elektronici mozga.
docsumann docsumann 17:24 23.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Ove godine je 50 godina od kada je dobio Nobelovu nagradu, pa da pomenem


još jedna velika knjiga ( u novembru) slavi 50 godina od objavljivanja



očekujem blog na tu temu, pa makar ga ja pisao
JJ Beba JJ Beba 00:30 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci


još jedna velika knjiga ( u novembru) slavi 50 godina od objavljivanja

a film jedno 40
kick68 kick68 00:53 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

docsumann
Ove godine je 50 godina od kada je dobio Nobelovu nagradu, pa da pomenemjoš jedna velika knjiga ( u novembru) slavi 50 godina od objavljivanja...očekujem blog na tu temu, pa makar ga ja pisao

Posto si navodio toliko citata iz te knjige, uzeh da je procitam. Sad sam na 101. strani:)
Milan Novković Milan Novković 01:38 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

pitanje je zašto je ta "pobrljavljena" slika toliko fascinantnija, dublja, sadržajnija, da ne kažem mudrija od ove normalne?

Mozak je u "turbo" modu, DMT čini sinapse mnogo provodljivijim, aktivnost je ubrzana, a neke polupropustljive barijere (neural pathways) više nemaju te nepropustljive modalitete, nego su potpuno propustljive.
docsumann docsumann 03:18 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Mozak je u "turbo" modu, DMT čini sinapse mnogo provodljivijim, aktivnost je ubrzana, a neke polupropustljive barijere (neural pathways) više nemaju te nepropustljive modalitete, nego su potpuno propustljive


znači ta stanja su iapk, itekako, posebna, pa samim tim i iskustva u tom režimu rada imaju određenu težinu ... bar s teorijskog aspekta ako im već ne možemo naći prektičnu primjenu.

ko zna koji se sve "uspavani" mehanizmi tu aktiviraju.

bilokako, efekat je čudesan!

docsumann docsumann 04:16 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Posto si navodio toliko citata iz te knjige, uzeh da je procitam. Sad sam na 101. strani:)


blogovatelj blogovatelj 06:04 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

Ako nisi procitao, preporucujem ti Andricevu pripovetku "Panorama"


Jel ta Panorama bese Google Earth iz njegovog vremena, gde za kintu na vasaru gledas panorame gradova?
nsarski nsarski 07:09 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

el ta Panorama bese Google Earth iz njegovog vremena, gde za kintu na vasaru gledas panorame gradova?


Da, to je. On je gledao panoramu za sve pare koje je imao.
cyberm cyberm 10:29 24.10.2011

Re: Ja bih to dao Karagaci

blogovatelj

Jel ta Panorama bese Google Earth iz njegovog vremena, gde za kintu na vasaru gledas panorame gradova?

Da, samo sto je video i ono cega nema na slikama.
zoja444 zoja444 16:37 23.10.2011

ljubopitljivost

Sam naš dijalog, iako i dalje nadrealan, postaje znatno sličniji ovozemaljskoj formi razgovora. Počinjem da dobijam konkretne odgovore na konkratna pitanja. Saznajem i ko sam i gdje sam i zašto pitam to što pitam, i još gomilu neopisivo upečatljivih odgovora ...


i koji su bili odgovori?... ako pitanje nije previse direktno.
nsarski nsarski 16:40 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

i koji su bili odgovori?

Samo jedan: 43 (ili bese 42?)
docsumann docsumann 16:56 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

i koji su bili odgovori?



da citiram sebe iz predhodnog bloga :

Čini se ...
... kao da je kod dmt-ja prisutan isti princip kao npr. kod Mandelbrotovog skupa ili pak Konvejeve Igre Života, a to je da sasvim prosti inicijalni zakoni, formule ... jedinjenja , generišu nevjerovatno složene i kompleksne forme, sisteme, vizije.

Ustvari, kod dmt vizija mi kao da doživimo sopstvenu svijest upravo kao malecki ogranak jednog džinovskog fraktala univerzalne svijesti ... s tim da nam je tom prilikom omogućeno da je sagledavamo u potpunosti ili bar da sagledamo njenu složenost tako što na kratko napustimo tu svoju malu granu na kojoj inače sjedimo.

Otud tolika poplava informacija, senzacija, za koje nemamo adekvatno sredstvo da ih zabilježimo ...

Kao da su vas uveli u pećinu sa nevjerovatnom količinom svakojakog blaga i rekli vam da ponesete šta god i koliko želite, a vi imate na raspolaganju samo par džepova na vašim pantalonama


a pazi sad, po cijenu da ispadnem totalni ludak ... ovo će zvučati krajnje urnebesno

pri drugoj seansi sam imao savršenu jasnu sliku čitavog snopa paralelnih svijetova i načina na koji se više dimenzije pretaču u naš 3D svijet, ok, ako uključiš vrijeme onda 4D svijet, mada je i samo poimanje vremena tu bilo predstavljeno kao pomjeranje opne naše svjesnosti po nečemu što bi bila konačna slika stvari ...

mislim, ja sam to tada sve jasno vidio ... svaki detalj mehanizma i način na koji on funkcioniše ... e, sad kako da ga predstavim drugima, stvarno pojma nemam, pogotovo što ni meni on nije sad dokučiv .

myredneckself myredneckself 17:03 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

i koji su bili odgovori?... ako pitanje nije previse direktno.

tzvrtz zoja
ili ćeš reći doc?
zoja444 zoja444 17:04 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

nsarski
Samo jedan: 43 (ili bese 42?)


nsarski, sta je to? broj cipela?
nsarski nsarski 17:06 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

nsarski, sta je to? broj cipela?

Pa Autostoperi kroz Galaksiju ne biraju, nekad tesne nekad komotne, vazno je da se putuje...
docsumann docsumann 17:07 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

Pa Autostoperi kroz Galaksiju ne biraju, nekad tesne nekad komotne, vazno je da se putuje...


jašta, pa makar i u mjestu
zoja444 zoja444 17:20 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

myredneckself
tzvrtz zoja ili ćeš reći doc?


ma i ja znam da je cvrc , nego ja onako, kampanjski, mislila sam ako moze neki dajdzest o nasoj ulozi u kosmickom poretku stvari. moze - moze, ne moze - ne moze, ma sve je ok... da ne tripujem na suvo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:14 23.10.2011

Re: ljubopitljivost

43 (ili bese 42?)


nsarski, sta je to? broj cipela?


jok, to je odgovor na Zivot, Univerzum i Sve ostalo.

42.

:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana