Društvo

Lavež

nikolic777 RSS / 24.10.2011. u 00:12

Milan Nikolić

jedne večeri, na rubu starog dela grada, u nekom parku...

drugari Đina, Marko i Ivan, trojka koja se sa svojim psima uvek okupljala u isto vreme, stigli su u trenutku kada je razgovor, valjda se može reći razgovor, između Selene i Pukovnika, uveliko bio počeo...

angry.12244.jpg

-A, da stavim ja tebi malo korpu na glavu, šta misliš? – pukovnikov glas je prenuo troje prijatelja iz zajedničkih, teških misli. Prolazili su pored parka, verovatno i ne primećujući da su mu se približili. Hodali su uobičajenim rutama, bez dogovora kuda idu, gde će skrenuti, gde napraviti prečicu do neke zamišljene tačke. Kao dirigovani.

Ispred pukovnika je stajala Selena Marinković, vatrena nastavnica biologije, kako ju je nazivao Ivan, vrlo zainteresovana za svoje vreme i, samim tim, njegova doslednja komentatorka. Ovoga puta i direktno suočena sa jednim licem tog istog vremena. Pukovnikovim.

Kako to spontano biva u svetu pasa, pekinezeri su se pokoškali sa ponosnim, disciplinovanim i, naravno, ne naročito umiljatim ovčarom i eto povoda da se izgovori ono o čemu se, uglavnom i iz nejasnog razloga, u starom gradu – ćuti. Odrasli, opasni psi moralii bi da nose korpe kako bi se zaštitili drugi psi i ljudi, kučkari i ovi obični, od mogućih napada. Drčni pekinezeri ne mare za poredak u koji pukovnik i njegov pas veruju. Hijerarhuju smo, uostalom, nasledili iz životinjskog sveta, tvrdio je pukovnik, i red mora da se zna. Međutim, jedno pitanje je ostalo nerešeno. Ukoliko krupniji i dominantniji pas ima veća prava na istom prostoru, od manjeg, pa bio taj i inteligentniji, zbog čega bi pukovnik bio podrazumevano superiorniji u odnosu na nastavnicu. Ivan bi ga pitao da li po istom aršinu, ali Selena se toga nije setila. Ona se držala zakona. Potpuno pogrešno.

-Vi znate, kao iskusni vlasnik pasa – pokušala je da mu se malo i dodvori, jer pukovnikov autoritet nije bio nepoznanica nikome u parku, bez obzira na to što su se neki tom autoritetu divili, a neki grmeli, onako među svoja četiri zida, svesni svoje nemoći pre njim – koja su pravila za pse, lepotane, poput vašeg – pomazila bi ona ovčara, dok govori, ali nije smela - Molim vas, zbog nas, ako ne zbog naših pasa i zbog dece, koja dolaze – rukom je pokazivala na, otprilike, petinu celokupne zelene parcele, na kojoj su stajali tobogani, ljuljaške, klackalice – ispoštujte zakon.

Pukovnik je posmatrao kao da posmatra nekoga ko ničega nije vredan, a puno je bilo takvih, po njegovom mišljenju i nije mario ništa za ono što se ona, tako predano, trudila da sroči. Što nežnije i prihvatljivije.

-Jesi li ti mene čula – naglašavao je svaku reč i, naravno, nije joj persirao – kako bi bilo da ja tebi stavim malo brnjicu i pustim te da hodaš okolo? Koji zakon? Koji zakon? – ponavljao je i saginjao se prema njoj – Zakon koji pišu ovi tvoji nikogovići, ove kukavice i poltroni?Jel' njihov zakon? – sam je postavljao pitanja i odgovarao na njih novim pitanjima – Da sam ja poštovao njihove zakone nigde me ne bi bilo – To je potpuno tačno, mislio je Ivan. – Niti bi ove zemlje bilo. – To je već pogrešno, procedio je i počeo da pušta adrenalinu na volju. – Ali, polako ste počeli da osvajte, da nadirete, da nam uzimate dušu, sve ono što smo bili i što, šačica nas i dalje jeste!

Šačica? Šačica? Sad je Ivan ponavljao kao pukovnik, u potpunoj neverici. I to naglas, za sebe. Đina je i dalje gledala u zemlju i slušala, Marko je skupio oči i analizirao scenu. Hajde Selena, hajde Selena – kao da je govorio njegov pogled.

-Vi i ja se ne razumemo – povlačila se, gurajući već vezane pekinezere iza sebe, kao da ih štiti. – Sa vama se ne može razgovarati.

-A, šta mi sada radimo? Beremo grožđe? – pukovnikov ton je bio sve viši. Kao da ga je svaka nova opaska pokunjene nastvanice još više revoltirala.

-Mislila sam – razumeti. Ne možemo se razumeti.- gotovo je šaputala.

-Ja da crtam ne umem, a i da umem neću –nastavio je, ponosan na sebe – Ali ja znam šta ti sada radiš. Nisam glup iako sam ratnik. Glumiš žrtvu, a u sebi se  moliš da ti stavim korpu na tu glavu bez mozga. Da te propustim kroz šake kao čovek. To što si žensko  - govorio je kao da se gnuša – ne znači da ne bih smeo da upotrebim silu onda kada je to neophodno. Kad mi samo to preostaje, jer ti i dalje ne razumeš. A razumeš vrlo dobro samo hoćeš da mi natovariš ove tvoje dušebrižnike, kilave, poluljude, oni čak ni to nisu, ove – tražio je reč nadimajući široke grudi i dižući glavu kao da će mu sa neba pasti odgovor – ove  rezervne delove za ljude!

-Htela sam da kažem da imamo različita mišljenja i da zbog toga ne možemo da nađemo zajednički jezik – rekla je tiho i odmah zatim malo glasnije da bi ga sprečila, jer se spremao da progovori ponovo – Promeniću park. Najbolje je tako.

-Promeni ti sebe luda glavo! – zapravo on je bio besan što se Selena povlači. On je hteo da bude njena "žrtva". A ona njegovo opravdanje za ono što je nameravao da je nauči u vezi sa zakonima o kojma je govorila.

Promeni stav Selena, govorio je poluglasno Ivan. Nemoj da menjaš igralište. Đina je na prvo pukovnikovo spominjanje šaka podigla glavu, Marko je ćutao, ali sada bez onog zainteresovanog izraza lica posmatrača-kozera, koji se sprema da nešto dobaci, uključi se u raspravu, napravi geg. Sada je jednostavno bio u tome. Bez uloge, dakle, bez distance, jer distanca je nužna, ma koliko se sa odabranom ulogom saživeli. I suviše pokošen da bi uhvatio Ivana za ruku i zaustavio ga.

-Ni ja te ne razumem čiko – Ivan se u deliću sekunde našao pred pukovnikom. Đina i Marko stigi su samo da konstatuju da je kasno za bilo šta.

Vlasnik ovčara, samouvereni branilac sopstvenih zakona, bio je u čudu. U tako velikoj neverici da je uspeo jedva da se nakezi, onako sablaznuto i nemušto.

-Ne razumem nijednu reč od onoga što si lupetao do pre pola minuta. Da li možeš da ponoviš i da mi pomogneš da shvatim?

Pukovnik je dolazio sebi. Od glave do pete premeravao mladića u platnenim  vrećastim pantalonama, patikama sa onim ženskastim debelim pertlama i to još žutim, bledunjavog, mršavog, nikakvog. Takvim ga je video. I Ivan je, odnedavno sebe takvim video. Kao čovek koji se budi iz teškog sna sa razlogom koji ne može da čeka, neobično tiho je progovorio – „Mogu, batice, mogu.“

Đinin urlik probudio je dvoje klošara u uglu parka, kod same zapadne kapije. Učinio da žena koja je prolazila trotoarom ispusti kesu punu namirnica, upravo kupljenih, uredno spakovanih. Učinio je da se njene mandarine kotrljaju takvom brzinom da je samo najhitriji među psima mogao da ih stigne, zgrabi, raspoluti zubima i nastavi dalje, ne osvrćući se na svežu fleku, koju je iza sebe, ostavio na pločniku. Dva čoveka su prekinula razgovor ispred pošte. Jedna devojčica je virila iza drveta, kao kada se u igri žmurke, osmatra da li je tragač krenuo u pogrešnom prvcu i da li može da otrči do određenog mesta i uzvikne - „Pu ja!“. Starija žena je uzalud dozivala. Ovčar je spustio glavu, pomirisao krv i otrčao za svojim gazdom. Bio je vrlo disciplinovan pas.

 

Tagovi



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivankagrump ivankagrump 00:25 24.10.2011

Ispravite me ako gresim

ali zakon kaze da samo nesocijalizovani veliki psi moraju da nose korpu, pas koji pred komisijom pokaze da je miran, poslusan i socijalizovan ne mora.
nikolic777 nikolic777 00:37 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ispravite me ako gresim


ovaj pas je agresivan, a zakon propisuje obavezu za odredjene rase, i kao sto ste rekli, za nesocijalizovane pse
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 08:19 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ja se nadam da grešiš i da SVI veliki psi moraju da nose korpe, ne bih baš da utvrđujem da li su "socijalizovani".

I moram da priznam da stvarno ne razumem šta znači kada vam vlasnik psa koji zainteresovano gleda u vas kaže: "Neće, slobodno prođi!" Ne znam samo na čemu je bazirana tvrdnja

Ok, priznajem, nisam ja baš tipični predstavnik šetača po parku, imam izraženiji (da ne kažem patološki) strah od pasa, ali ne vidim ni kako tako sigurno mogu da tvrde da "neće". Da li to znači da neće da me ujede!? Dobro, ali ja neću ni da me liže, ni da me njuši... ni da me gleda!

angie01 angie01 08:32 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

moram da priznam da stvarno ne razumem šta znači kada vam vlasnik psa koji zainteresovano gleda u vas kaže: "Neće, slobodno prođi!" Ne znam samo na čemu je bazirana tvrdnja


svi vlasnici koji pse ne drze na povodcu, nego ih nonaslantno puste da svrckaju, svakom uplasenom prolazniku-jer na to imaju pravo, da se boje zivotinje-kaze ovako nesto, kao nenormalno je da se bojis, a normalno je da ga on nije vezao!
dragan7557 dragan7557 09:14 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Odrasli, opasni psi moralii bi da nose korpe kako bi se zaštitili drugi psi i ljudi, kučkari i ovi obični, od mogućih napada.

Pojedine kalamunje ujedaju čak i kad im se stave korpe.
ovaj pas je agresivan,

Nakupilo se tokom godina.
a zakon propisuje obavezu za odredjene rase

Pred zakonom, ako je verovati, su sve kalamunje jednake.
nesocijalizovane pse

Asocijalne kalamunje je adekvatniji izraz.

Ako ovako nastaviš, postaćeš drugi Domanović. Preporuka.

cerski
silver bullet silver bullet 09:55 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ja se nadam da grešiš i da SVI veliki psi moraju da nose korpe, ne bih baš da utvrđujem da li su "socijalizovani".

I moram da priznam da stvarno ne razumem šta znači kada vam vlasnik psa koji zainteresovano gleda u vas kaže: "Neće, slobodno prođi!" Ne znam samo na čemu je bazirana tvrdnja


E, ajde mi navedi jedan, ali jedan, primer gde je pas koga je vlasnik setao PO PARKU ujeo prolaznika.

Ako imas patoloski strah, prodji oko parka.
Mada ima i strucnijih resenja...
silver bullet silver bullet 09:59 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

silver bullet
svi vlasnici koji pse ne drze na povodcu, nego ih nonaslantno puste da svrckaju, svakom uplasenom prolazniku-jer na to imaju pravo, da se boje zivotinje-kaze ovako nesto, kao nenormalno je da se bojis, a normalno je da ga on nije vezao!




I ja se bojim grupe klinaca sa kapuljacama, jer na to imam pravo, pa me niko ne stiti od njih i zakonom ne propisuje da skinu kapuljace i setaju se u grupama od najvise dvojica.

Nego lepo predjem na drugu stranu ulice.
A jos se plasim i brzih, besnih auta i njihovih gazda, jer na to imam pravo kao vozac malog auta, a zazirem i od klovnova i merdevina naslonjenih na kuce...
angie01 angie01 10:35 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

silver bullet


izvini, al ovo je isto kao kad jednu losu stvar, prvdas drugom-isto tako losom!

nije slucajno zasto postoje pravila- kao za bahate vozace, isto i za vlasnike pasa!


ja sam veliki ljubitelj pasa i svih zivotinja, ali to ne znaci da treba da budem selektivno razumna-kako kad meni odgovara!


margos margos 10:38 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Nebrojeno puta mi se dogodilo da se izvinim ljudima na ulici ili u parku za neku banalnost - što im se pas isprečio na putu, što je prišao blizu, njima ili klupi na kojoj sede, što sam viknula ime psa, pa ih uznemirila, što je pas čučnuo blizu njih da obavi svoje radnje, dok oni jedu, što su se jednostavno prepali i iznenadili kad se pojavimo iza ćoška ili nekih kola, itd itd, a reakcije su pola-pola, osmeh i 'ok je' i one druge: reči i pogledi od kojih može da se rikne.
silver bullet silver bullet 10:59 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

izvini, al ovo je isto kao kad jednu losu stvar, prvdas drugom-isto tako losom!

nije slucajno zasto postoje pravila- kao za bahate vozace, isto i za vlasnike pasa!


ja sam veliki ljubitelj pasa i svih zivotinja, ali to ne znaci da treba da budem selektivno razumna-kako kad meni odgovara!



Ne, ne pravdam jednu losu stvar drugom, nego ukazujem koliko je kontraproduktivna generalizacija bilo kog problema, pa i ovog. I koliko je jalova losa zakonska regulativa.

"Ja se plasim pasa, ajd' svi psi na povodac, a svi veliki - jos i korpu na njuske."

To nije resenje jer je jedostavno neprimenljivo, bar na duge staze. Cim komunalci ledja okrenu - svi pustaju pse.

Da li znas da po Tasmajdanu danonocno kruze trojke komunalaca koje naplacuju kazne od 5000 dinara svima koji setaju pse bez povoca? A to su najcesce, u 90% slucajeva, vlasnici pudlica, bishona, si-cua, pekinezera i malih mesanaca, u pitanju su psi koji su godinama setani bez povoca i koji uglavnom beze od ljudi. Oni se sad tesko navikavaju na povodac, a ne mogu ni da se setaju slobodno u ogradjenom delu za pse jer su tamo pusteni veliki psi koji plase i mene, a da ne govorim kolika je mogucnost da ce napasti nekog malog muzjaka. O stepenu zapustenosti i kolicine blata na tom prostoru necu ni da pricam.

I ja sam za to da se ovaj problem uredi, ali ne ovako nakaradno. Jesam za to da psi, svi psi, nemaju sta da traze u delovima parka gde su decija igralista, jesam za to da se sklone lutalice sa ulica (ceo copor se baskari na Tasu i nikom nista, komunalci jure mene sa malim psom... ), ali ne moze deo za pse da izgleda kao medvedji brlog, a ostatak parka kao englesko dvoriste.

Ukratko, mislim da daleko veci problem i opasnost predstavljaju napusteni psi o kojima niko ne brine nego jedna pudlica. Ali napustenom psu ne mozes naplatiti 5000 dinara, a vlasniku pudle mozes.

Je l' po tebi to resenje problema?
angie01 angie01 11:12 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Je l' po tebi to resenje problema?


ja vec napisala!
silver bullet silver bullet 11:34 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim


Ali, vidis, i ti svojim stavom zamagljujes problem. Hajka i povici na vlasnike pasa... To nije resenje, to je cista kozmetika, marketing i otimanje para od pogresnih ljudi.

Nije glavni problem povodac i korpa za vlasnicke pse, nego pravilno usmerena i trajna akcija uklanjanja pasa lutalica sa ulica.

Ali za to treba potrositi novac - a to nije lako, dok se kaznama ubira novac - a to je najlakse.

To ti je k'o sto je Djilas pre neki dan dosao u kontejner naselje kod Roma i pretio da ce im oduzeti decu, parafraziram:

-Ako jos jednom vidimo da vam deca ne idu u skolu nego prose na semaforima, oduzecemo vam decu!
-Ali...
-Nema rasprave, oduzecemo vam decu!
(prstom mlatara kroz vazduh).

Ala je resio problem...!
angie01 angie01 12:15 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ali, vidis, i ti svojim stavom zamagljujes problem. Hajka i povici na vlasnike pasa...


gde si ti to prepoznao?

ja smatram da pse lutalice treba skloniti sa ulica-oni ne mogu biti bez kontrole-vlasnika, jer se oni na ovaj nacin pretvaraju u zivotinje koje se bore za opstanak i time postaju pretnja za okolinu!

za vlasnike pasa smatram da treba da budu odgovorni i da se drze pravila-kao i svuda u svetu, kako ne bi doslo do nezeljenih posledica!

mnogi vlasnici se ponasaju bahato-jednom ispred banke u nizu drugih prodavnica, a u pesackoj zoni, sedi vlasnik ogromnog psa na zidicu i pusta svog ljubimca da prepada ljude koji tuda prolaze, ja idem sa malim detetom i zamolim ga da ga pomeri do sebe i veze, i on krene da preti, a pas vec u pocetnom polozaju,...mislim, hiljadu primera, pa onda neko kao ti sa pudlom, ne kapira da sve to ne moze tako!

ponavljam, ja volim pse i imala sam ogromnog dugodlakog ovcara, koji je sedeo sa nama za stolom i sve to- i uzasno me nerviralo kada dojde postar i nasa se dobrocudna, ali onolika Buca zaleti na njega od radosti, a on covek na radnom mestu, svaki put premre od straha, a moja baka mu kaze- pa ne bojte se on samo hoce da vas pozdravi, akomerazumes!

taj postar nije duzan, kao ni bilo ko drugi, da ima razumevanje za tudje ljubimce, ako oni nisu kontrolisani u javnosti!
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 12:17 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ako imas patoloski strah, prodji oko parka.


To i radim. A najviše zbog toga što ne želim da gazim po psećim izlučevinama koje vlasnici koji ih mnogo vole i brinu o njima ne skupljaju za njima.

Mada ima i strucnijih resenja...


Redovno primenjujem jedno - idem na izložbu pasa!
silver bullet silver bullet 13:12 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

mnogi vlasnici se ponasaju bahato-jednom ispred banke u nizu drugih prodavnica, a u pesackoj zoni, sedi vlasnik ogromnog psa na zidicu i pusta svog ljubimca da prepada ljude koji tuda prolaze, ja idem sa malim detetom i zamolim ga da ga pomeri do sebe i veze, i on krene da preti, a pas vec u pocetnom polozaju,...mislim, hiljadu primera, pa onda neko kao ti sa pudlom, ne kapira da sve to ne moze tako!


Ali kako ne shvatas da se to svelo na kaznjavanje bakica i sredovecnih zena koje setaju pse malih rasa?!

A ovih gore se i ja plasim kad setam pored njih sa decom.

A izleda i komunalci.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:15 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

za vlasnike pasa smatram da treba da budu odgovorni i da se drze pravila-kao i svuda u svetu, kako ne bi doslo do nezeljenih posledica!


moj pas, nemacki ovcar, je sada, hvala bogu, bas tu, svuda u svetu, dakle, malo je u holandiji, malo u nemackoj.

i ne da mi je svanulo, nego reci nemam.

- nema vise lutalica.
- nema vise frustiranog dobacivanja besnih prolaznika o stavljanju brnjice.
ovde nisam videla ni jednog psa s brnjicom
ovde se ljudi sklanjaju kad vide psa s brnjicom, to je znak da nesto nije u redu
u Berlinu cak, po meni preteruju, psi idu ulicom, pored vlasnika, bez povodnika, meni je to frka, na primer, plasim se da ne podleti pod auto

ok. u becu svi psi imaju brnjicu.
u holandiji i nemackoj ih ne vidjam
vidim samo normalne pse
i normalne ljude
kojima ne izlazi pena na usta kad vide psa

stvarno mi je svanulo.
sto sam preselila psa.

EDIT: Uzgred, u Bg su bas ti kojekakvi pekinezeri tradicionalno bili agresivni, prolazis s normalnim psom, a to cudo skace i stipa ga za dupe, gazda vreci ko jarac, a ti se cudis koji mu je djavo, i tom malom agresivcu

i naravno, u BG je uvek frka na velikog psa i kad je ko bubica


silver bullet silver bullet 15:47 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresimjavascript:;

Uzgred, u Bg su bas ti kojekakvi pekinezeri tradicionalno bili agresivni, prolazis s normalnim psom, a to cudo skace i stipa ga za dupe, gazda vreci ko jarac, a ti se cudis koji mu je djavo, i tom malom agresivcu


Dobro sad, pekinezeri jesu drecavi i prgavi, al' samo na pse.
Ne znam da su ujeli neko dete, a to je ovde poAnta.

Ovde je sve na nozu. Ili si sa nama ili si protiv nas.

A ako si nekad bio na prvoj strani, pa si presao na drugu - jos si gori protivnik prve. Nesto kao ono - kad vozis auto, psujes pesake, kad prelazis ulicu, pretvaras se u najzadrtijeg pesaka.
I inace je to poenta ovog bloga. Agresija. Ali ljudska ne pseca.
A ja bih samo da moja "mica" trci za lopticom i da me ne gledaju kao da setam medveda...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:06 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresimjavascript:;

Dobro sad, pekinezeri jesu drecavi i prgavi, al' samo na pse.
Ne znam da su ujeli neko dete, a to je ovde poAnta.


pa u mojoj famili jedan sad vec pokojni peki ujeo dete i to malog gazdu, pa od mog druga njegov peki ujeo i njega i cerku

al nisam ni ja htela o tome, nemam nish protiv malih drekavaca.

samo mi pripalla muka od teksta, te pukovnik, te ovcar, ko dva djavola, a ona cica mica samo cvrkut cvrkut sve tise i onda - aj vezemo te s velikim psima.

jebote, koja agresivnost, neverovatno.

zaista sam hepi sto vise nemam taj stres da izvodim psa u bg. ko u minsko polje da ides, medju neprijatelje.
Jukie Jukie 16:24 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Vesna Knežević Ćosić

Uzgred, u Bg su bas ti kojekakvi pekinezeri tradicionalno bili agresivni, prolazis s normalnim psom, a to cudo skace i stipa ga za dupe, gazda vreci ko jarac, a ti se cudis koji mu je djavo, i tom malom agresivcui naravno, u BG je uvek frka na velikog psa i kad je ko bubica

Pa Cezar Milan stalno ide u porodice sa malim kučićima koji divljaju i grizu gazde i goste, a ovi ljudi ga belo gledaju kao mulci kad im kaže da to što je pas mali ne znači da treba da ga puste da ih grize ??!!
"pa on je tako mali, ne možeš valjda da ga disciplinuješ??? ili možeš?"
silver bullet silver bullet 17:01 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Pa Cezar Milan stalno ide u porodice sa malim kučićima koji divljaju i grizu gazde i goste, a ovi ljudi ga belo gledaju kao mulci kad im kaže da to što je pas mali ne znači da treba da ga puste da ih grize ??!!
"pa on je tako mali, ne možeš valjda da ga disciplinuješ??? ili možeš?"


E, i ovo vam je cista generalizacija.
margos margos 17:15 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresimjavascript:;

zaista sam hepi sto vise nemam taj stres da izvodim psa u bg. ko u minsko polje da ides, medju neprijatelje.

Tačan opis, na žalost.
Negde na pola planirane šetnje, shvatim da sam u grču, pa hajd' nazad. :(
Jukie Jukie 18:06 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

silver bullet
Pa Cezar Milan stalno ide u porodice sa malim kučićima koji divljaju i grizu gazde i goste, a ovi ljudi ga belo gledaju kao mulci kad im kaže da to što je pas mali ne znači da treba da ga puste da ih grize ??!!"pa on je tako mali, ne možeš valjda da ga disciplinuješ??? ili možeš?"

E, i ovo vam je cista generalizacija.


Meni izgleda logično da oni namerno za emisiju biraju jednostavne slučajeve kao što su ljudi koji očigledno uopšte pojma nemaju kako da vaspitaju psa, pa onda Cezar dođe i kao čarobnjak pucne prstima i posle par instrukcija kučići krenu sve da rade kako treba, a vlasnici gledaju zaokrugljenih očiju i usta, i za tih 15-20 minuta oni mogu u emisiji da pokažu potpuni preobražaj. Da imaju seriju u kojoj treba pet nedelja da pratiš rad sa psom, birali bi teže slučajeve.

I kao što postoje ljudi koje ne možeš da rehabilituješ, tako mora da bude i sa psima. Ne sećam se da su kod Cezara pokazali ijednog psa za koga je zaključak bio da ga je jednostavno nemoguće smiriti i bezbedno udomiti
angie01 angie01 18:09 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ali kako ne shvatas da se to svelo na kaznjavanje bakica i sredovecnih zena koje setaju pse malih rasa?!


pa hebote, je l si ti nekada video da pauk nosi dzipa?

halo bre, ti da ukrades 20 keka ima da ides u bajbok, a ne ko cecilija s narukvicom i s ministrima da je tese i jos svaki dan izvestaj kako pati mucenica!

je l se neko bunio zbog toga- nije!

tebi ce da plene garson zbog neplacenog infostana, koji ne radi ono za sta ga placas, a vilu od nepreglednih kvadrata nelegalno sagradjenu ce jos da cuvaju marinci-da se neogrebe!

je l se neko bunio zbog toga- nije!

znaci da je ok!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:12 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

stvarno mi je svanulo.
sto sam preselila psa.


Eeee kad bi i ostali pa da i meni svane.

ovde nisam videla ni jednog psa s brnjicom


I dokle vise stvarno sa ovim "agrumentima".... U Nemackoj, u Americi, u ovde u onde....
I sta sad s tim? Zato sto je u Nemackoj tako to je jedino ispravno? Ako se Nemci, kao valjda neka nadrasa, ne plase pasa onda su svi koji ih se plase glupi?


ivankagrump ivankagrump 19:19 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

ali zakon kaze da samo nesocijalizovani veliki psi moraju da nose korpu, pas koji pred komisijom pokaze da je miran, poslusan i socijalizovan ne mora.


Evo sta kazu oni koji to znaju bolje od mene

ukoliko vlasnik želi da izvodi bez povoca i brnjice svog psa, koji se (u smislu Pravilnika) ne smatra opasnim psom, ali je pas srednjeg rasta (visine 55 cm mereno u visini grebena), ili je veliki pas – Vlasnik, zajedno sa psom - MORA DA SE PODVRGNE obuCI I PROVERI stepena socijalizacije.


A nece se smatrati opasnim psom onaj pas koji nije bez povoda napao coveka, drugog psa, nije uzgajan za borbe i da bude cuvar.

I svima kojima se od lutalica dize kosa na glavi skrenula bih paznju da stalni priliv lutalica postoji zahvaljujuci nekontrolisanom razmnozavanju vlasnickih pasa, i da ne vredi uporno "sklanjati" lutalice (lepo recite "ubijati", zna se da na to mislite) sa ulice kada se njihova populacija konstantno obnavlja zahvaljujuci liberalnom stavu vlasti o sterilizaciji i kastraciji vlasnickih zivotinja.
koksy koksy 19:31 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

ok. u becu svi psi imaju brnjicu.
u holandiji i nemackoj ih ne vidjam


pa Beč je fina, aristokratska varoš. ovo u holandiji sve naduvano.
nikolic777 nikolic777 19:50 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ako ovako nastaviš, postaćeš drugi Domanović. Preporuka.


'fala cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:02 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

I dokle vise stvarno sa ovim "agrumentima".... U Nemackoj, u Americi, u ovde u onde....
I sta sad s tim? Zato sto je u Nemackoj tako to je jedino ispravno? Ako se Nemci, kao valjda neka nadrasa, ne plase pasa onda su svi koji ih se plase glupi?


pa, eto ja imam takvo iskustvo. da u centru bg, gde je moj stan, ima neopevano mnogo nadrkanog sveta, koji jos kad te vidi s psom, dobija padavicu.

pa se eto, obeznanim od srece, kada vidim normalnu sredinu, gde te slucajni prolaznik ne vredja, ne mrzi i ume da se ponasa. i priznajem, nekriticki se radujem, sto ne moram da se osecam lose, zato sto imam pseto.

i nisu ljudi koji se plase psa glupi, naravno.

to je poseban slucaj.zato se mi kuckari i toliko izvinjavmao i izvinjavamo i izvinjavamo, do servilnosti. a zapravo nema potrebe. kad bi samo svako gledao svoja posla.





hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

pa, eto ja imam takvo iskustvo. da u centru bg, gde je moj stan, ima neopevano mnogo nadrkanog sveta, koji jos kad te vidi s psom, dobija padavicu.


Onda ja zivim u nekoj drugoj Srbiji?
Ili je provincija ( u kojoj zivim) u odnosu na Bg, a posebno na njegov centar - Holandija?
Ovde ljudi uglavnom ne dobijaju padavicu kad vide ljude sa psima ali eto ima onih koji ih se plase, pa bi da gledaju svoja posla ( kako rece da bi i trebalo) a ne da razmisljaju o tome da li je pas "socijalizovan" da li prilazi da se igra, "samo" da onjusi, ili ima nesto drugo na umu? Postoje ljudi koje pseca psihologija ic ne znaima niti su imalo raspoloizeni da se njome bave.
Znam ja da je nisu svi psi opasni naravno, ali znam i to da ima opasnih i da i takvi setaju nekad cak i bez povoca, i kako ja sad da odredim da li je pas koji ide ulicom i koji je u prilici ako mu se prohte da me ujede, opasan ili ne? I sto bih se uopste bavio takvim razmisljanjima?
Dakle vas problem ( vas "kuckara" ) su drugi "kuckari", oni koji setaju svoje opasne pse i ciji psi povredjuju ljude, pa to nekako resite sa njima.
A dok ne resite ( ne znam kako) red bi bio da ne krivite ljude koji se prepadaju jer oni za to imaju dobar razlog, vec vas same (kuckare). Sve dok ima opsanih pasa na ulicama SVI bi trebalo da budu na (sto kracem to bolje) lancu i sa jacim garancijama od " moj pas je fin i socijalozivan" da nece nikome ama bas nista moci da naudi.

I jos nesto

Ti psi lutalice, odakle oni u gradovima? Kako tamo dospevaju? Da li "kuckari" i sa njima imaju neke veze ili su oni posledica prepadanja necivilizovanih Balkanaca?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:54 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Onda ja zivim u nekoj drugoj Srbiji?
Ili je provincija ( u kojoj zivim) u odnosu na Bg


pa ti si srecan covek, vidis. idila oko tebe. u bg, vala, tvrdo. ti mora da zivis u jagodini, jel da:)

SVI bi trebalo da budu na (sto kracem to bolje) lancu


ne znam kako da ti kazem, ali pas koji je STALNO na lacnu je opasan.
Ti psi lutalice, odakle oni u gradovima?

pa do sada se govorilo da su ih napustili vlasnici. al mensecini da je to bajata prica. posto zive slobodno, ko zna koliko generacija unazad, bilo bi interesantno kad bi neko znao ili istrazio jel su to domacim ulicarima i dede bile ulicari.

silver bullet silver bullet 21:01 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Dakle vas problem ( vas "kuckara" ) su drugi "kuckari", oni koji setaju svoje opasne pse i ciji psi povredjuju ljude, pa to nekako resite sa njima.
A dok ne resite ( ne znam kako) red bi bio da ne krivite ljude koji se prepadaju jer oni za to imaju dobar razlog, vec vas same (kuckare). Sve dok ima opsanih pasa na ulicama SVI bi trebalo da budu na (sto kracem to bolje) lancu i sa jacim garancijama od " moj pas je fin i socijalozivan" da nece nikome ama bas nista moci da naudi.

Dakle vas problem (vas Srba) su drugi Srbi (Mladic, Karadzic... - ubaciti po zelji), oni koji vole Milosevica ciji ljudi povreduju druge ljude, pa to nekako resite sa njima. A dok ne resite (ne znam kako), red bi bio da ne krivite nas Evropljane koji vas se prepadaju jer za to imaju dobar razlog, vec krivite vas same, Srbe. Sve dok ima opasnih Srba na ulici, svi bi trebalo da budute na (sto kracem to bolje) lancu i sa jacim garancijama od " ja sam fin i socijalizovan Srbin koji nece nikome da naudi, primite mene u EU".

Ako ti se ne svidja paralela, zameni Srbe sa Jevrejima i EU sa Nemacka.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:06 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Vesna Knežević Ćosić

pa, eto ja imam takvo iskustvo. da u centru bg, gde je moj stan, ima neopevano mnogo nadrkanog sveta, koji jos kad te vidi s psom, dobija padavicu.



Prema mom iskustvu, a iz istog centra bgd, gde je i moj stan, ima neopevano mnogo nadrkanih vlasnica/ka pasa, koji kada vide pse beskućnike, prvo dobiju padavicu, a kad se osveste odmah zovu šintere.

Hebemliga, iskustva su razna, kako ona iz centra bgd, tako i ona iz holandije ili iz nemačke.

Hoću reći, pojedinačno iskustvo nije dobra osnova za izvođenje valjanih zaključaka.

Uostalom, primer može biti i ovaj post štovanog nam domaćina Nikolića.

Prema mom čitanju, njegov literarni poriv nije bio da se diskutuje o kerovima, povodcima, korpama i brnjicama, već o pukovniku i ljudima poput njega. Ali, moguće da grešim, jer nas i lična optika, kao i lično iskustvo, često vodi na pogrešan put.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:13 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim



pa ti si srecan covek, vidis. idila oko tebe. u bg, vala, tvrdo. ti mora da zivis u jagodini, jel da:)

Ne verujem da je bas tako.
Bice da ti generalizujes.
A da, zaboravih, ti to se ne radis, to rade oni drugi.
Vidim.

e znam kako da ti kazem, ali pas koji je STALNO na lacnu je opasan.

Aha!
Hvala.
dakle resenje je pustiti sve s lanca?
A ko se plasi pustenog psa na uklici on je prost jer hoce da gleda svoja posla umedsto da radi onaj najvazniji na svetu - da uci kerecu psihologiju.
pa do sada se govorilo da su ih napustili vlasnici. al mensecini da je to bajata prica.


A friska je da su njih pustili oni glupi padavicari?
Jer su sad kuckari sve neki fin i pristojan svet pa to vise ne rade?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:16 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Ako ti se ne svidja paralela, zameni Srbe sa Jevrejima i EU sa Nemacka


Svidjala mi se ne svidjala ona je na snazi i praktikuje se.

dragan7557 dragan7557 21:51 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

EDIT: Uzgred, u Bg su bas ti kojekakvi pekinezeri tradicionalno bili agresivni

Ma, to im ostalo od Bokserskog Ustanka i Opijumskog rata sa "civilizovanim" Europejcima.


cerski
dragan7557 dragan7557 21:55 24.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

Prema mom čitanju, njegov literarni poriv nije bio da se diskutuje o kerovima, povodcima, korpama i brnjicama, već o pukovniku i ljudima poput njega. Ali, moguće da grešim, jer nas i lična optika, kao i lično iskustvo, često vodi na pogrešan put.

Vala i mom, ali izgleda braćela da smo ovaj put u manjini, domaći u dosluhu sa stranim gadžovima pobediše pukovnika.

cerski
nevolja nevolja 02:18 26.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

angie01
Je l' po tebi to resenje problema?


ja vec napisala!

Secam se . ,,Sjajan'' blog sa jos ,,sjajnijim'' komentarima i ,,sugestijama''. Na zalost, procitala zajedno sa onim gadnim omentarima kojih sada nema, ali i sa opravdanjima (zamaskiranog, klasika, demagoskim seruckanjima) istih od strane autorke bloga
nevolja nevolja 02:20 26.10.2011

Re: Ispravite me ako gresim

angie01

ja sam veliki ljubitelj pasa i svih zivotinja, ali to ne znaci da treba da budem selektivno razumna-kako kad meni odgovara!

Ali ti jesi selektivno razumna kako tebi odgovara. Veliki ljubitelj zivotinja koji podrzava trovanje istih... ali zato kaze ,,ja sam veliki ljubitelj'' , pa zvuci onako bas korektno
mlekac mlekac 03:42 24.10.2011

Ja ne kapiram kraj...

Ko je popio batine?
nikolic777 nikolic777 08:26 24.10.2011

Re: Ja ne kapiram kraj...

Ko je popio batine?


onaj koji je prišao...
Jukie Jukie 14:54 24.10.2011

Re: Ja ne kapiram kraj...

mlekac
Ko je popio batine?

Šut koji je krenuo protiv rogatog
jedi-knight jedi-knight 19:15 24.10.2011

Re: Ja ne kapiram kraj...

Re: Ja ne kapiram kraj...
Ko je popio batine?


onaj koji je prišao...


Psi dakle nisu problem, nego ljudi.
I da dodjemo do zaključka šsta i kako sa velikim i agresivnim psima, ostaje pitanje šta ćemo sa pukovnikom.

I ja sam ovaj blog shvatio kao priču o ljudskoj, a ne o psećoj agresivnosti.
expolicajac expolicajac 08:21 24.10.2011

Umirem od radoznalosti

Nisi bio konkretan, da li je pukovnik vojske ili pukovnik policije. Osećam se malo prozvanim a bez razloga.
Sve se svodi na kraj Markesove knjige "Pukovniku nema ko da piše"
nikolic777 nikolic777 08:25 24.10.2011

Re: Umirem od radoznalosti

Osećam se malo prozvanim a bez razloga.


daleko bilo
svalrij svalrij 12:19 24.10.2011

Re: Umirem od radoznalosti

Ex kada je prolazio pukovnik ti si morao stajati mirno!
expolicajac expolicajac 15:37 24.10.2011

Re: Umirem od radoznalosti

Ex kada je prolazio pukovnik ti si morao stajati mirno!

Normalno, kad je bilo i većih i viših
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 12:51 24.10.2011

Imaoc psa

Kao vlasnik psa malo sam postiđen opisom događaja mada ni na koji način ne mogu da se identifikujem sa narečenim oblikom života nazvanim Pukovnik. Predpostavljam da uopstavanje nije bila autorova namera, ali bar po nekim komentarima vidim da neminovno sledi. Imam dve ćerke, imam i psa, povećeg, marke sibirski haski. Vezujem ga samo kad ima puno ljudi okolo, kada se približimo dečijem igralištu. Ne zato što se bojim da će nešto uraditi već iz obzira prema onima koji se plaše za svoju decu. Ne moraju biti svi ljubitelji pasa i osećati se dobro u njihovom prisustvu, to razumem potpuno. Zovem ga uz nogu kada vidim da prilazi drugi pas. Od svog petog meseca nikada nije vršio nuždu tamo gde prolaze ljudi.

Najiskrenije sam se izvinjavao nekoliko puta ljudima koji su se štrecnuli kada smo se iznenada sreli iza ugla i u sličnim nekim situacijama. Od kada imamo bebu, voli da priđe svim bebećim kolicima i onjuši. Nikada mu to nisam dozvolio, naravno, ali sam se izvinjavao i zbog same njegove namere da to uradi. Ali:

- Neću vezivati nikada svog psa samo zato što se neko plaši. Za to nismo krivi ni moj pas ni ja. Kao što ne treba da ispaštam zbog nedela Slobodana Miloševića, tako ne treba da ispaštam ni zbog nedela raznih Pukovnika.

- Ne pada mi na pamet da mu stavljam korpu. Uspeo sam da odvaspitam dobrog, stabilnog psa i ne želim da stavljanjem korpe napravim od njega ono što nije, psa koji je nervozan.

Neko s pravom ovde nazva zakonsku regulativu jalovom. O kakvom se neznanju radi svedoči i propis da i bokseri moraju da nose korpu a bokseru staviti korpu fizički je nemoguće. Ako je držanje pasa zakonom dozvoljeno i ako postoje propisi da moraju biti vezani onda mora postojati i adekvatno uređen prostor za istrčavanje pasa. Ne možete mi dozvoliti da imam haskija a narediti mi da ga mučim neistrčavanjem. On a posle jedanaest godina druženja sa Amosom moram i ja preći pet do deset kilometara dnevno.

Ta licemerna i nedosledna primena propisa je najgora. Nikada nisam video komunalce da priđu čoporu klinaca sa kapuljačama i odvezanim stafordom. Čak i meni priđu kada sam sa bebom. Inače se prave da me ne vide, mada nisam takav da mi se ne sme prići, daleko od toga.

Pse, oružije, kola i decu može da ima skoro svako a to stvarno nije za svakoga. Zbog toga što ima budala koji imaju pse ne treba moj pas da ispašta. Da ne pričam šta doživi moja supruga kada šeta Amosa na povocu (ona se ne usuđuje da ga pusti), tipa bolje šetahj decu k... i slično. Verujte mi takvi incidenti su daleko češći i ovom zemljom bez korpe i povoca šeta daleko više ujedljivijih i opasnijih ljudi.
nikolic777 nikolic777 13:44 24.10.2011

Re: Imaoc psa

Kao vlasnik psa malo sam postiđen opisom događaja mada ni na koji način ne mogu da se identifikujem sa narečenim oblikom života nazvanim Pukovnik. Predpostavljam da uopstavanje nije bila autorova namera,



ne, to je kratka priča o gnevu
naslov je lavež, ali pitanje je čiji
bilo koji drugi sukob, i potpuno nevezan za pse, mogao je da dovede do sličnog raspleta
utisak je da mnogima od nas, kao i pukovniku, samo nedostaje povod za izražavanje nataloženog gneva

Pse, oružije, kola i decu može da ima skoro svako a to stvarno nije za svakoga.


naravno :)
validni validni 14:26 24.10.2011

Re: Imaoc psa

- Neću vezivati nikada svog psa samo zato što se neko plaši.

- Ne pada mi na pamet da mu stavljam korpu.


Dakle, ne želite da poštujete propise. U prilog toj odluci iznosite niz subjektivnih ocena i procena. Uspeli ste i da umetnete i Slobodana Miloševića u Vašu argumentaciju.

Uvek se iznova fasciniram ljudskoj neobjektivnosti kada im propisi ograničavaju upotrebu nečega do čega im je stalo. Prst je po pravilu uperen ka nekom drugom, nekom zbog koga se ispašta, zbog koga je tobože i donet takav propis.

Izostanak ili nedovoljna primena zakona i propisa ne može biti alibi za njihovo kršenje.

Suštinske razlike između Vas i Pukovnika, zapravo i nema, razlikuje Vas samo način kako ispoljavate frustracije.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:50 24.10.2011

Re: Imaoc psa

Teško je poelmisati sa nekim ko ne čita pažljivo ili ne može da shvati pročitano. Govorio sam o tome da propisi i život često nemaju veze i da je ograničenje s jedne a nepružanje osnovnih uslova za to sa druge strane potpuno besmisleno i nesprovodivo.
Mogu da propišu i da da svom psu stavim brushalter i da mora da zna svahili pre nego što izađe na ulicu.
Ako zbog kršenjem loših i nadekvatnih propisa omogućavam svom psu zdraviji život a da pri tom ne ugrožavam nikog, kršiću.
Isto tako, citate ste izvukli iz konteksta, kada o nečemu raspravljate, pogotovo tako žučno onda morate da znate problematiku. Korpa je već skoro svuda van upotrebe osim u izuzetnim slučajevima. Korpa od mirnog psa pravi agresivnog psa.

Suštinske razlike između Vas i Pukovnika, zapravo i nema, razlikuje Vas samo način kako ispoljavate frustracije.

To što se na ovo neću nastavljati u Vašem tonu razlikuje mene i Vas.
validni validni 18:32 24.10.2011

Re: Imaoc psa

aleksandarkarisik
Teško je poelmisati sa nekim ko ne čita pažljivo ili ne može da shvati pročitano. Govorio sam o tome da propisi i život često nemaju veze i da je ograničenje s jedne a ne pružanje osnovnih uslova za to sa druge strane potpuno besmisleno i nesprovodivo.
Mogu da propišu i da da svom psu stavim brushalter i da mora da zna svahili pre nego što izađe na ulicu.
Ako zbog kršenjem loših i nadekvatnih propisa omogućavam svom psu zdraviji život a da pri tom ne ugrožavam nikog, kršiću.
Isto tako, citate ste izvukli iz konteksta, kada o nečemu raspravljate, pogotovo tako žučno onda morate da znate problematiku. Korpa je već skoro svuda van upotrebe osim u izuzetnim slučajevima. Korpa od mirnog psa pravi agresivnog psa.

Suštinske razlike između Vas i Pukovnika, zapravo i nema, razlikuje Vas samo način kako ispoljavate frustracije.


To što se na ovo neću nastavljati u Vašem tonu razlikuje mene i Vas.


Shvatio sam ja Vas dobro, u najkraćem: smatrate da propisi nisu dobri i da loše utiču na psihofizičko stanje Vašeg psa i da im se nećete povinovati.

Citirane su Vaše konačne odluke čija se suština ne menja tim što su istrgnuti iz konteksta. To što ne dajem ni pet para na Vaše argumente uopšte ne treba da Vas čudi: ni Vas ne dotiče strah od pasa koji neki ljudi imaju. Dakle, bezočno i bahato kršite propise i tuđa prava i još očekujete razumevanje i podršku?!

Nalazim da ste Vi nepažljiv čitalac, zato što Vam je u pravedničkom slepilu promakla poenta: zakoni i propisi važe za svakoga. Kako za Vas, tako i za Pukovnika. Odbacivanjm propisa ste, bez obzira na argumentaciju koja je ipak krajnje subjektivna, postupili isto kao i on.


jedi-knight jedi-knight 19:38 24.10.2011

Re: Imaoc psa

bilo koji drugi sukob, i potpuno nevezan za pse, mogao je da dovede do sličnog raspleta
utisak je da mnogima od nas, kao i pukovniku, samo nedostaje povod za izražavanje nataloženog gneva


Moram ovde da se vratim na polemiku vezanu za Prajd. Mislim da je ključno ovo što si napisao. Nataloženi gnev i povod koji je najčšće iracionalan, proizvode sumanuto ponašanje pojedinaca, ali i grupa.
jedi-knight jedi-knight 19:41 24.10.2011

Re: Imaoc psa

jedi-knight
bilo koji drugi sukob, i potpuno nevezan za pse, mogao je da dovede do sličnog raspleta
utisak je da mnogima od nas, kao i pukovniku, samo nedostaje povod za izražavanje nataloženog gneva



nikolic777 nikolic777 20:06 24.10.2011

Re: Imaoc psa

jedi-knight


tnx viteže:)

priča je deo veće celine koja istražuje poreklo gneva ali u granicama mikro-sveta koji čine ljudi i njihovi psi u jednom malom delu grada...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 00:13 25.10.2011

Re: Imaoc psa

Shvatio sam ja Vas dobro, u najkraćem: smatrate da propisi nisu dobri i da loše utiču na psihofizičko stanje Vašeg psa i da im se nećete povinovati.

Niste me dobro shvatili. A niste ni pažljivo čitali. Citirati sebe znak je ozbiljnog defekta ali, pošto se, eto, bar po strpljenju razlikujem od Pukovnika, ja ću ponoviti ovde (nemam uslova da Vam crtam) ono što ste svojom čitalačkom nepažnjom ili "pravedničkim slepilom" propustili:
A da, moram da istaknem i ovaj Vaš previd:
...ni Vas ne dotiče strah od pasa koji neki ljudi imaju.


Dakle, da ponovim samo za Vas dobri gospodine Validni:

Vezujem ga samo kad ima puno ljudi okolo, kada se približimo dečijem igralištu. Ne zato što se bojim da će nešto uraditi već iz obzira prema onima koji se plaše za svoju decu. Ne moraju biti svi ljubitelji pasa i osećati se dobro u njihovom prisustvu, to razumem potpuno. Zovem ga uz nogu kada vidim da prilazi drugi pas. Od svog petog meseca nikada nije vršio nuždu tamo gde prolaze ljudi.


Pa kaže:

Ako je držanje pasa zakonom dozvoljeno i ako postoje propisi da moraju biti vezani onda mora postojati i adekvatno uređen prostor za istrčavanje pasa. Ne možete mi dozvoliti da imam haskija a narediti mi da ga mučim neistrčavanjem.


Da pojasnim, ako nisam bio dovoljno jasan, neću da moj pas, moja deca i ja boravimo na zakonom propisanim mestima punim svakojakog đubreta od kojeg su špricevi i kondomi samo benigniji elementi.

Ako zbog kršenjem loših i nadekvatnih propisa omogućavam svom psu zdraviji život a da pri tom ne ugrožavam nikog, kršiću.


Moram Vašoj pravedničkoj pažnji da još jednom zaredom dodam i sledeći deo:

a da pri tom ne ugrožavam nikog


Ako nije jasno do sad, ponoviću, bez obzira što mi ne treba ni pet Vaših para za moje argumente. Malo otvorenosti i razumevanja bi dobrodošlo. Više zbog Vas, mnogo ste besni, nije dobar toliki stres...
validni validni 03:08 25.10.2011

Re: Imaoc psa

aleksandarkarisik


Citirati sebe znak je ozbiljnog defekta

Ja sam to uradio - gde? Vi ste citirali sebe - koliko puta?

Da pojasnim, ako nisam bio dovoljno jasan, neću da moj pas, moja deca i ja boravimo na zakonom propisanim mestima punim svakojakog đubreta od kojeg su špricevi i kondomi samo benigniji elementi.


I ranije ste bili dovoljno jasni u iskazivanju onog što nećete. Nema potrebe da se ponavljate.

Malo otvorenosti i razumevanja bi dobrodošlo. Više zbog Vas,mnogo ste besni, nije dobar toliki stres...


Posle etikete da sam defektan, besan i pod stresom, očekujete razumevanje?! Uspostavili ste sopstveni sistem vrednosti, baziran isključivo na Vašim potrebama, procenama i kriterijumima i očekujete da to okolina prihvati?! Ne vidim zašto bi.




aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:03 25.10.2011

Re: Imaoc psa


Citirati sebe znak je ozbiljnog defekta

Ja sam to uradio - gde? Vi ste citirali sebe - koliko puta?


Pobogu dobri čoveče, pa Vi stvarno ne čitate pažljivo. Napisao sam da je citiranje sebe znak ozbiljnog defekta ali ću SEBE ipak citirati zato što za razliku od pukovnika imam strpljenja i ponoviti Vam ono što ste prevideli u mojim pisanijima.

Dakle, nisam napisao da ste defektni ali jesam da ste besni i pod stresom, što ste upravo i potvrdili.

Uspostavili ste sopstveni sistem vrednosti, baziran isključivo na Vašim potrebama, procenama i kriterijumima


Da, u mom sistemu vrednosti posebno mesto ima potreba da se ne hoda među špricevima i kondomima. Jeste, očekujem da to okolina prihvati.

Sva sreća, Vi i takvi kao Vi niste sva okolina ali me podsećate na jednu retku vrstu ljudi sa kojima sam imao priliku da se (na sreću, za jedanaest godina samo nekoliko puta)sretnem. Radi se o osobama kojima svaka ljubazna reč, izvinjenje i argument služe isključivo za dalje nakurblavanje i svađu. Za razliku od pukovnika, ja se okrenem i odem. To ću i sada da uradim i poželim Vam svako dobro.
validni validni 15:04 25.10.2011

Re: Imaoc psa

aleksandarkarisik


Pobogu dobri čoveče, pa Vi stvarno ne čitate pažljivo. Napisao sam da je citiranje sebe znak ozbiljnog defekta ali ću SEBE ipak citirati zato što za razliku od pukovnika imam strpljenja i ponoviti Vam ono što ste prevideli u mojim pisanijima.


Drago mi je što sam Vas pogrešno razumeo, ne bih da cepidlačim, ali u originalnom postu nije bilo ovako jasno.

Dakle, nisam napisao da ste defektni ali jesam da ste besni i pod stresom, što ste upravo i potvrdili.


Nije mi drago što ponovo etiketirate.

Uspostavili ste sopstveni sistem vrednosti, baziran isključivo na Vašim potrebama, procenama i kriterijumima


Da, u mom sistemu vrednosti posebno mesto ima potreba da se ne hoda među špricevima i kondomima. Jeste, očekujem da to okolina prihvati.


Ne guram Vas ja međ' špriceve i kondome, pokušavam da Vam objasnim da to neću, koje uporno ponavljate nije konačno rešenje, te da je stav koji zastupate teško prihvatljiv ljudima koji nisu imaoci pasa. Nemaoci pasa na Vaše neću odgovaraju sa baš me briga moraš, i zatvara se mogućnost postizanja kompromisa.

Sva sreća, Vi i takvi kao Vi niste sva okolina ali me podsećate na jednu retku vrstu ljudi sa kojima sam imao priliku da se (na sreću, za jedanaest godina samo nekoliko puta)sretnem. Radi se o osobama kojima svaka ljubazna reč, izvinjenje i argument služe isključivo za dalje nakurblavanje i svađu. Za razliku od pukovnika, ja se okrenem i odem. To ću i sada da uradim i poželim Vam svako dobro.


'Ajte molim Vas: niti ste Vi bili posebno ljubazni (od tri etikete ostadoše ipak dve), niti sam ja bio preterano svadljiv, da biste imali razloga za tako pogrešan zaključak. To što se nismo složili (a možda nikada i nećemo) nije razlog za produbljivanje jaza između imalaca i nemalaca pasa.
tetkino tetkino 12:55 24.10.2011

Besni psi i još bešnji vlasnici

Zakon kaže:

- Na teritoriji Beograda, postoje tačno odredjeni parkovi na kojima je moguće puštati pse bez korpe i povoca - pod uslovom da pas nije agresivan. U svim ostalim slučajevima, pas mora biti na lancu i sa korpom.

Praksa kaže:

- 90% vlasnika pasa šeta svoje pse svih rasa i bez korpe i bez povoca, oko 5% koristi ili jedno ili drugo, a ja ne mogu da se setim da sam ikad videla psa šetanog po propisu.

Zakon kaže:

-Pas može svoju nuždu vršiti na javnim površinama odredjenim za tu namenu, pod uslovom da gazda čisti za njim.

Praksa kaže:

- Vlasnici redovno svoje pse izvode na parkinge ili parkove ispred ili izmedju zgrada, gde ovi obavljaju nuždu gde stignu i niko naravno nema nameru da počisti za svojim psom. Vlasnici pasa svoje pse redovno puštaju da vrše nuždu na dečijim igralištima, zelenim površinama oko zgrada, kao i u pesku namenjenom najmladjim.

Zakon kaže:

- Pas ne može u lift, ako u njemu ima i drugih ljudi kojima njihovo prisustvo smeta, ako ga oštećuju ili se tome protivi većina skupštine stanara.

Praksa kaže:

- vlasnike pasa niko i ništa ne može naterati da ne koriste lift, jer je to opasno za pse. Šta neko drugi misli o tome nije relevantno, jer je pas vać tu. Doduše i ljudi su bili tu pre psa, ali ja još nisam čula za slučaj da je neko tražio mišljenje ili još gore odobrenje tog istog komšiluka da nabavi psa. Pošto ni jedan od vlasničkih pasa "nije opasan", oni se redovno uguravaju u liftove, čak i kada su tamo majke sa bebama.

Zakon kaže:

- Psi rase pit bul nisu dozvoljeni na teritoriji Beograda

Praksa kaže:

- ne samo da su dozvoljeni, nego su i omiljeni, naročito ako su vođeni od strane bubuljičavih klinaca u trenerkama.

Zakon kaže:

- pas se u dvorištu ima držati ili u boksu ili na lancu dužine ne kraće od jednog i ne dužeg od 3 metra. Pas mora biti udaljen od komšijskog dvorišta i ulice bar 1 metar. Pas ne može i ne sme biti pušten sam u dvorištu niti sme da ima pristup kapiji. Pas ni lajanjem, ni skakanjem na ogradu, ni izlaženjem iz dvorišta, ne sme ugroziti pravo ljudi, automobila ili drugih životinja da koriste javne površine - čitaj trotoar, ispred dvorišta u kome se nalazi.
Pas može biti pušten u dvorištu ili delu istog pod uslovom da je ogradjen čvrstom, neprozirnom ogradom i da nema pristup kapiji.
Pas koji se drži u boksu ili na lancu mora biti izvodjen u šetnju redovno, što znači svakodnevno u trajanju od najmanje 2 sata.
Dvorište u kome se drži pas mora biti jasno obeleženo tablom.

Praksa kaže:

- Psi redovno laju na prolaznike, skaču na ograde, izlaze i laju, reže iz neobezbeđenih dvorišta na sve što prolazi ne samo "njihovim" trotoarom, nego i "njihovom" ulicom. Vlasnici ne samo da ne nameravaju da koriguju ponašanje svog psa, već ga i aktivno podržavaju jer žele "oštrog čuvara"
Ti isti čuvari koji kidišu na bebe u kolicima, obično i po par godina nisu napustili svoj zatvor, pardon dvorište

Zakon kaže:

- Vlasnik je dušan da obezbedi da njegov pas svojim ponašanjem ne remeti javni red i mir, da vodi računa da je pas čipovon, vakcinisan i da su zadovoljene njegove fizičke i socijalne potrebe. Vlasnik je takođe odgovoran da njegov pas, ako je mužjak ne pari ulične pse, odnosno ako je ženka vlasnik odgovara za sav njen porod.

Praksa kaže:

- većina pasa po dvoriština niti je čipovana, niti je vakcinisana, a o sterilizaciji ne vredi trošiti reči. Mnogi od njih nisu nikad bili kod veterinara. Mnogi od njih su doživeli fizičko zlostavljanje. Mnogi od njih su socijalno ne prilagodjeni iz prostog razloga što nema niko njima da se bavi. Većina pasa se pari bez plana, a štenad završava ili na ulici - "ma naće se neki fini ljudi, slatki su" ili u azilu ili u Savi.

Zakon kaže:

- problem pasa lutalica biće rešen gradnjom azila, sterilizacijom i usvajanjem.
Azil je mesto gde se pas privremeno smešta do usvajanja.
U azilu pas mora da ima najmanje 1 obrok dnevno, boks ili kucicu i pažnju veterinara.


Praksa kaže:

- broj lutalica se svake godine uvećava. Grad već dve godine ne sprovodi organizovane i masovne akcije sterilizacije.
Broj azila, njihovi smeštajni kapaciteti, kvalitet uslova koji se daje psima je užasan. Psi često nemaju ni taj jedan obrok leba i vode, veterina ne vide, zatvoreni su na malom prostoru po 50 - 100 njih, vezani lancem od metar, često u sopstvenim fekalijama...
Čak i kada im se nadje potencijalni usvojitelj, ti psi više i nisu za usvajanje.
Broj pasa koji povratnika u azile je vrlo visok.

Zakon kaže:

- za sprovodjenje ovog zakona biće angažovana stručna, ovlašćena lica, koja će obilaskom terena proveravati da li vlasnici sprovode ovaj zakon. Reagovaće i na pozive gradjana koji su dužni da obaveste nadležnu službu ako primete grubo kršenje ovog zakona

Praksa kaže:

- broj inspektora je toliki da mogu taman da pokriju jednu MZ. Činjenica je i da jure uglavnom vlasnike pudli po Tašu, jer kad bi krenuli po dvorištima Batajnice, Borče ili Mladenovca, verovatno ih niko, nikad ne bi ni video.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 13:06 24.10.2011

Re: Besni psi i još bešnji vlasnici

- Pas ne može u lift, ako u njemu ima i drugih ljudi kojima njihovo prisustvo smeta, ako ga oštećuju ili se tome protivi većina skupštine stanara.

Baš sam pisao o jalovosti propisa. Eto, baš lepo, ima bakica sa jedanaestog sprata u mojoj zgradi, ima ši-cu-a, prvom prilikom ću je prijaviti čim je vidim da uvodi svoju zver u lift... Mislim, mogao bih, da nisam u Novom Sadu. Ovde sam bio jedan od podpisnika peticije da se to promeni i zamislite promenili su. Praksa bi još mogla dosta da kaže o lošim propisima, ne samo o neprimenjivanju istih.
silver bullet silver bullet 13:13 24.10.2011

Re: Besni psi i još bešnji vlasnici

pas mora biti na lancu

Dakle, ovo je bilo dovoljno.

PS. I ja najvise mrzim kad ugazim u pseci izmet dok idem da pokupim izmet za svojim psom.
fantomatsicna fantomatsicna 20:15 24.10.2011

Re: Besni psi i još bešnji vlasnici

- Psi rase pit bul nisu dozvoljeni na teritoriji Beograda

_Dobro mada nisam bubuljicava(vise) znaci U Beograd sa moja dva pit bula nikako.
Svakako se slazem da pse lutalice treba odstraniti sa ulice.
Vlasnici se moraju stroze kaznjavati ako ih uhvate da krse zakon(kao i za svaku
drugu nezakonsku radnju)
Evo kako mi resavamo izmet na ulicama,parkovima itd.


nikolic777 nikolic777 20:20 24.10.2011

Re: Besni psi i još bešnji vlasnici

Evo kako mi resavamo izmet na ulicama,parkovima it


fenomenalan dizajn

i u beogradskim parkovima ima sve vise punktova sa besplatnim kesama za izmet itd., ali sa njima obicno bude sledece: ili ih ignorisu ili ih kradu...dakle, mnogo toga zavisi od navika, vaspitanja, odnosa prema okolini...sveukupne kulture drustva

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:13 24.10.2011

fras

nije tacno.

idu ljudu i skupljaju govna pseca i nose svoje kesice.

nego, kad nema nish drugo, ajmo malo po kuckarima i psima, to uvek pali.

odmah se dovuku svi oni s punim ustima propisa, ko iz skupstine da su iskocili, bokte koliko ih je, pomislila bih da je ovo svajcarski blog.

mislim, meni su dopizdeli ti mrzitelji zivotinja, sto mogu da ih smisle samo na kratkom lancu i korom leba u cosku smrdljivog dvorista, ili u u oboru, pa posle u tanjiru i na tavanu.

dopizdeli su mi zapravo svi ti iznikli i uzgojeni mrzitelji svega.

ne svijda mi se ni ovaj blog, da izvine nikolic:)

jer za 20 godina koliko setam pse po bgradu, da da, na lancu, naravno, al bez brnjice, vise sam se na Tasmajdanu i u Pionirskom parku nagledala histericnih devojaka, sto nose svoje pse, naglasavam NOSE, pa ih puste dva metra, pa kad te vide s velikom psom, padaju odmah u FRAS i pominju policiju, brnjice, lance dok se deru i opet NOSe svoje pse.

znas nikolicu, kuckari se znaju i taj pukovnik, da stvarno postoji, tesko da bi opstao tako nadrkan u zajednici kuccara u parku. mozda bi bio po strani.

medju kuckarima se zna red.

kad se psi posvadjaju, svako se dere na svoje pseto, kaznjava ga na licinom mestu.

cesto se i preteruje, pa drugi kuckari moraju da brane jadnicka sto je zgresio od ljutog gazde.

prosto, park ti je najgore selo. sve se zna. i kakav je gazda i kakav mu je pas, ma znaju se do u detalj i najbesmislenije stvari.

tako da u tvojoj prici nesto bazdi.
i nemoj mi molim te o metaforici.
pun mi nos metafora preko ledja kuckara i pasa.

a bazdi mi i kako tako agresivan gazda ima pitomo pseto?

i da prostis, meni ni ta ciju ciju junakinja uopste nije bezazlena.

cuj lanac, ma ajde.
mozda i malo prljave vode jednom u tri dana.
i budjavo dvoriste, po mogucstvu.
jer, to je domaci prirodni ambijent za pseto.

a sve drugo je nenormalno.







koksy koksy 21:26 24.10.2011

Re: fras

e, znate šta: ima na leto da izvedem moju zmiju u šetnju po Tašu pa da vidiš kako svi vi poupadate u one bazene, inkluding vaši pasovi bez brnjica i povodaca.
nikolic777 nikolic777 21:29 24.10.2011

Re: fras

i da prostis, meni ni ta ciju ciju junakinja uopste nije bezazlena.




vesna,

ti si bar žena od literature, ovo je priča o gnevu, o ljudskom lavežu...


znas nikolicu, kuckari se znaju i taj pukovnik, da stvarno postoji, tesko da bi opstao tako nadrkan u zajednici kuccara u parku. mozda bi bio po strani.

pukovnik, tacnije uzor za lik postoji godinama, jednom je cak bio i sa pistoljem u parku zbog napada na njegovog šarpeja


dalje, sustina i jeste u tome sto se svi znaju po parkovima, a ja sam osnovu za scenu bukvalno uzeo iz razovora dvoje kuckara


i na kraju, ja imam dva psa i ne podnosim preterivanja uzornih građana kojima u vezi stim stalno nesto smeta,

ali neverovatno je koliko je prica ozivela neke netrpeljivosti i jedno veliko nerazumevanje koje je evidentno...


u pozadini je - gnev
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:37 24.10.2011

Re: fras

ali neverovatno je koliko je prica ozivela neke netrpeljivosti i jedno veliko nerazumevanje koje je evidentno...


totipricam bre nikolicu ajme:)
nikolic777 nikolic777 21:42 24.10.2011

Re: fras


totipricam bre nikolicu ajme:)


da dam jos neku epizodu?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:43 24.10.2011

Re: fras

ima na leto da izvedem moju zmiju u šetnju


taman da zbunis komunalce, ima smisla


nikolic777 nikolic777 21:50 24.10.2011

Re: fras


taman da zbunis komunalce, ima smisla


kod mene, na palasu, ima kuća u dvoristu izmedju moje zgrade i zgrade u bocnoj ulici...opstina je u trosnu kucu uselila porodicu sa sestoro dece, da psa i zecom...i sve bi bilo ok, da psi nisu stalno na lancu, na preuskom komadu prostora i zavijaju ceo dan i pola noci....

par gospodja iz moje zgrade, kojima i moj bruno smeta (inace laje samo na velike praznike) kontaktiralo komunalce...odgovor je bio - gospoja, prebukirani smo (valjda patroliranjem po parkovima)ajte vi napisite nasoj nacelnici mejl, sve lepo objasnite i, ako mozete, fotografisite mobilnim ili aparatom vezane pse u dvoristu i ubacite u mejl....pa cemo videti
dragan7557 dragan7557 22:02 24.10.2011

Re: fras i spas

znas nikolicu, kuckari se znaju i taj pukovnik, da stvarno postoji,

Oooo, pukovnik postoji stvarno i često se oglašava.
tesko da bi opstao tako nadrkan u zajednici kuccara u parku.

A bome i opstaje i pored ostalih ljubitelja hm....
mozda bi bio po strani.

Hm, kako kad, al dreka se ori na daleko.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:05 24.10.2011

Re: znači stalno

par gospodja iz moje zgrade, kojima i moj bruno smeta (inace laje samo na velike praznike)

Drugih u Srbiji i nema.


cerski

p.s. pogledaj crvena slova u crkvenom kalendaru.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:06 24.10.2011

Re: fras

fotografisite mobilnim ili aparatom vezane pse u dvoristu i ubacite u mejl....pa cemo videti


hehe, pa kad ih odvezu, onda ce svrnu da naplate kazne

:)

a na temu nadrkanih komsija, moj jedan taKi primerak, jednom doso, zvoni, ja otvaram, a on, ko ekspres lonac pred ekslopzijom, gura mi praznu ruku pred lice i shizi - vidi, vidi, ja gledam, nish ne vidim, piljim, kazem, wtf, nish ne vidim bre, tu on raskrili shaketinu a u njoj 2 (dve) poddlake, sive, kaze, ovo mi je uletelo u stan,od tvog psa, sigurno si ga cesljala bla bla, mrzim dlake, bla bla...:)

kazem (lazem), a ne ne, to nije od mog psa, vidis bre da su te dve dlake SIVE, alo, M. je smedjecrvenkasto crna. meni to plus lici na macje dlake, sad vec serem:)

od MACKE? vrisne ovaj, zapilji se u one dve dlake, vidim vrti tockic u vugla ko sve ima macku, pa se stusti niz stepenice i dere se, e veki, izvini, idam ovom C. da se najebem majke:)

mislim, bre.....

:))))

uzas!
nikolic777 nikolic777 22:26 24.10.2011

Re: fras

a na temu nadrkanih komsija


ne znam sta da mislim o ovom slucaju u dvoristu moje zgrade...zavijanje me budi svako jutro, kao da sam na kampovanju u divljini, s druge strane ti psi vezani na dva kvadrata betona, isuviše pate...nema setnji, nema trcanja, nema prirode...a da ovi zaista dodju, sta bi bilo sa psima?

Jukie Jukie 01:43 25.10.2011

Re: fras

meni ni ta ciju ciju junakinja uopste nije bezazlena


Pa "vatrena nastavnica biologije"

Ovo "biologije" je valjda ubačeno u priču kako bi dobila dodatne poene na razumevanje živih bića. Da je nastavnica matematike, predstavili bi je kao hladnu i analitičnu, ali ako je biolog, onda treba da pojma nema o surovoj prirodnoj selekciji i borbi za opstanak (???). Ljubiteljka cveća koje cveta i ptičica koje bezbrižno pevaju. Friend of all living things...


Iskreno, ne pokazuje mi neke znake prilagođavanja na sopstvenu životnu sredinu.
Kad već zna sa kim ima posla, trebala je ekspres brzo da šćapi po jedno kuče ispod svake miške i da zaždi niz park. Sutra će tako da se sukobi sa nekim pobesnelim osmakom, a on se neće kao disciplinovani pukovnik suzdržavati da je umlati.


nikolic777 nikolic777 08:23 25.10.2011

Re: fras

Kad već zna sa kim ima posla, trebala je ekspres brzo da šćapi po jedno kuče ispod svake miške i da zaždi niz park





Ovo "biologije" je valjda ubačeno u priču kako bi dobila dodatne poene na razumevanje živih bića. Da je nastavnica matematike, predstavili bi je kao hladnu i analitičnu

ih sad
Bili Piton Bili Piton 17:44 25.10.2011

Re: fras

Vesna Knežević Ćosić

odmah se dovuku svi oni s punim ustima propisa, ko iz skupstine da su iskocili, bokte koliko ih je, pomislila bih da je ovo svajcarski blog.





mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:35 24.10.2011

psi laju a karavani prolaze...

ali neverovatno je koliko je prica ozivela neke netrpeljivosti i jedno veliko nerazumevanje koje je evidentno...


i još jednom dokazuje da je sve samo u obrazovanju, vaspitanju i naukovanju, ali slaba vajda...od toga se ovde umire!

zato tek dodajem da psi lutalice(i mačke dakako,ali o njima nije ovde reč) svugde u normalnom svetu postoje uredno sterilisane,čipovane zarad očuvanja prirodne ravnoteče - izguglajte za koliko bi pacovi,miševi i ostala gamad istrčala da nas ljubi da nam nije ovih divnih stvorenja!

nikolic777 nikolic777 22:50 24.10.2011

Re: psi laju a karavani prolaze...

mogul_sad_ja_kasti


zebinovac zebinovac 00:56 25.10.2011

Odluka

Sve sto je ovde napisano je cista glupost. Niko ocigledno nije procitao poslednju Odluku o drzanju domacih zivotinja i kucnih ljubimaca grada Beograda koja je u saglasnosti sa Zakonom o dobrobiti zivotinja, cak ni autor ovog teksta.
Izgleda da je samo bitno da se pise.
margos margos 01:51 25.10.2011

Re: Odluka

Hvala ti. I među kučkarima, ali i među komunalcima ima 'pokvarenih telefona' pa je došlo do toga da ne smemo na zelenu površinu da stanemo - kao, pas može, al gazda ne. Sad mi je mnogo jasnije gde sme, a gde ne.
antioksidant antioksidant 08:25 25.10.2011

Re: Odluka

kao, pas može, al gazda ne.

a moze li gazda bez psa a sa detetom?
to oko zabrane hodanja, lezanja, valjanja, pusenja trave (ako je stvarno ima) me po malo zbunjuje...
zna li neko nesto konkretno?
janeznam janeznam 11:51 25.10.2011

Komsiluk

Komsinici ispod mog stana je smetao moj lepi zlatni retriver pa odluci zena da mi posalje policiju. Dodju oni i pre no sto su usli stali da se izvinjavaju jer im je neprijatno ali eto moraju po prijavi da dodju. Pitam ja sta smeta komsinici. Nista konkretno, kazu oni , samo joj smeta pas! Dobo, kazem ja, izvolite. Udju oni veoma zbunjeni jer izgleda da su ocekivali djubriste umesto cistog i urednog stana. Obave "uvidjaj" , jos jednom se izvinu, sidju dole kod drage komsinice i onako rafalno saspu joj u lice da bi mogla da se ugleda na mene jer moj stan sa psom je uredniji nego njen bez psa!
Kasnije ja saznam da je doticna imala macku i njoj je zapravo smetao pas jer je od njega postala razdrazljiva. (Naravno macku je sakrila od policije!)
Jos malo kasnije saznam da joj je macka uginula! RIP
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:27 25.10.2011

Re: Komsiluk

sidju dole kod drage komsinice i onako rafalno saspu joj u lice da bi mogla da se ugleda na mene


A jesu li to bili neki prosci pa gledali da li je udavaca vredna i uredna?
janeznam janeznam 21:01 25.10.2011

Re: Komsiluk

E to mi nije palo na pamet da bi moglo da bude.
Ivana Knežević Ivana Knežević 02:27 26.10.2011

Gnev (neizazvan)

Da li je ovde jedno ubistvo proslo nezapazeno, Milane?
Zanimljiv obrt, trebala bih da kazem obzirom da tema tvoje price 'gnev' pokazuje puno vise tezine nakon sto se zavrsila, ali ne ide.

Mozda sam pogresila?
Rado bih da jesam.

Pse ostavljam na miru. Ne bih ni ja volela da mi tek tako svako drugi prilazi na ulici, pipa me za usi, zavlaci ruke na cudna mesta i tepa na jeziku koji ne razumem.
Jedino one koji mi sami pridju zeljni paznje poceskam, ali ne preterano. One malecne razbarusim, ali oni su vec cupavi, i klempavi i blesavi, i mnogo vole. Odrasle pse ne diram.

Nedavno sam prisustvovala jednoj cudnoj i vrlo neprijatnoj sceni u metrou. Usla sam bila u voz zajedno sa jednim tipom koji je imao malog psa, neka vrsta minijaturnog buldoga, bas smesnog. Njih dvojica su licila po drzanju - sasvim cool tipovi, stoje jedan uz drugog, i gledaju svoja posla. I u voz su usli uporedo.
U vagonu je cim smo usli krenuo uzasan lavez jednog ogromnog psa, mislim da je bio doberman, koji se izgleda do tog trenutka vozio sasvim civilizovano. On je bio sa jednom devojkom, isto vrlo civilizovanom, zgodnom, lepo obucenom, i koja je odjednom izgledala vrlo slabasna da ga ukroti, upinjala se svom silom i vukla povodac, i svaki put je izgledalo da ga je jedva zadrzala. Jer je njen pas tako ocigledno zeleo da raskomada onog malecnog kome je i sopstvena glava bila preteska.

Doberman je bio vrlo lepa zivotinja, i tako besan, ali je situacija bila apsolutno zastrasujuca.

Ona se drzala prilicno pribrano iako je izgledala na ivici snage, naredjivala mu, gurala ga u ugao, i to je par puta imalo efekta otprilike jednu i po sekundu, kad bi on opet poceo da urlice i skace u pravcu onog malog.

Koliko je to bilo stvarno strasno gledati - svi su se meskoljili nelagodno, i verovatno zamislili sebe kao metu, cekali kad ce on nadvladati devojku.. - toliko je reakcija one dvojice cool tipova bila neverovatna. Ni trepnuli nisu. Psic je gledao povremeno u pravcu onog besnog, ni glas nije pustio, nije se ni uznemirio, njegov veliki drugar isto tako (nastavio da cita novine stojeci) i samo ga je par puta nogom malo pogurao ka vratima (nezno) da ga skloni iz vidnog polja onom razdrazenom. Napetost je rasla sa svakim otkucajem srca, ali ja sam izlazila na prvoj stanici, i nisam mogla da docekam.

Bilo je strasno videti takvu reakciju onog psa. Sto nije bilo nista u poredjenju sa situacijom ako je devojka onemocala u nastavku voznje. Nisam razumela zasto ona dvojica nisu presli u drugi vagon, ali priznajem da mi se dopalo da nisu. Jedino sto nisam htela da zamisljam sta je i jedan od njih dvojice mogao da uradi da je doberman poleteo ka njima, slobodan i krvolocan. The cool has its limits.

Tako da jedino mogu da kazem da je svako od nas srecan kome se nikad nista lose nije desilo, i da vrlo moguce to ne cenimo dovoljno.
Da li smo zrtve nepravdi? Sigurno da jesmo, svi od reda, ali kako je samo dobro kad nam se nista stvarno lose ne desi.

Pozdrav,
antioksidant antioksidant 08:59 26.10.2011

Re: Gnev (neizazvan)

The cool has its limits.

the cool has to have background
ne mozes glummiti cool
pretpostavljam da su obojica bila spremna i da doberman prodje devojku
a nisu se povlacili jer to daje dodatnu snagu agresoru
nikolic777 nikolic777 11:59 26.10.2011

Re: Gnev (neizazvan)

Mozda sam pogresila?
Rado bih da jesam.


Ivana, glavni lik je preziveo

u opstem kolopletu, svako svoj gnev nosi sa sobom i
smatra ga sasvim prirodnim, opravdanim


Sigurno da jesmo, svi od reda, ali kako je samo dobro kad nam se nista stvarno lose ne desi.


saglasan


pozdrav,:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana