Filozofija| Nauka| Umetnost| Zabava| Život

GO ili 19X19 ili 360 kamenčića

Bojana Maljević RSS / 04.11.2011. u 07:22

“ Obustava prosuđivanja predstavlja filozofski pandan neodlučnosti, rešenje koje pozajmljuje da bi sebi očitovao volju nesposobnu da se opredeli za nešto drugo, osim za odsutnost, koja isključuje svaku lestvicu vrednosti i svaki kriterijum. “ (Pad u vreme, E. Sioran)

 

Kada je pre desetak godina u moju kuću ušao GO, shvatila sam da postoji društvena igra koju volim da igram. 

Ne zato što su uz nju svoje strategije vežbali japanski samuraji. Dobro, ne samo zato. Nego zato što je to najpametnija igra u kojoj sam ja-ja, sa svim svojim slabostima i vrlinama, koje se ne daju sakriti. Potom sam shvatila da GO nije igra. I da GO nije samo GO, da se ta pravila, to ponašanje, mogu primeniti na druge važne segmente života.

GO potiče iz Kine, odakle je stigao u Koreju i Japan, gde je postao i nacionalna igra. U Evropi i ostalim krajevima sveta igra se tek u poslednjih stotinak godina. GO važi za najstariju misaonu igru na planeti. Ne zna se kada je prvi put igrana ali procene kažu da je stara bar 3000 godina, kada su pronađene prve table i prvi zapisi o igri. Do danas pravila nisu izmenjena, osim što postoje minimalne razlike između japanskih i kineskih pravila.

U pisanoj formi GO se prvi put spominje u spisima Konfučija, koji ga preporučuje aristokratiji za "vežbanje inteligencije". Pošto aristokratiju nemamo, predlažem da se uvede kao obavezni izborni predmet u svim školama - bez šale smatrala bih to jednom odlukom od izuzetnog značaja za buduće generacije – a pribor nije skup - može se čak igrati i na običnom papiru.

Takođe, GO bi trebalo da bude i obavezan test za svakog narodnog poslanika, ministra ili čoveka na funkciji koga mi, budžetski obveznici, plaćamo da radi svoj posao. (da se razumemo i da ovde ne viču neki: “samo će nas GO spasiti” – ne mislim da je to jedina stvar, samo kažem da bi bilo korisno da se makar nesposobnih ratosiljamo uz jednostavan i kvalitetan dokaz). A ko je ikada igrao  GO – znaće zašto ovo govorim.

Zašto GO a ne nešto drugo?

GO je istovremeno taktička i strateška igra. Koja se kreira upotrebom sopstvenog mozga i ničim drugim. Čiji se rad od češće upotrebe može menjati i poboljšati. Pre svega, GO je igra koja traži od igrača da se okrenu sebi i svojim mogućnostima. GO razvija u čoveku vrednosti kroz jedinstvo suprotnosti. Jedinstvo, to je partija koju igrate. Zato je GO važan i bolji od šaha koji ima jedan jasno postavljen cilj: pojesti figuru, to jest Kralja. U GOU to ne postoji, jer su igrači neprestano razapeti između mogućnosti da taktički slože svoje kamenčiće jedne uz druge, kako ne bi postali opkoljeni, ali i da se strateški rašire po celoj tabli i osvoje što veći broj poena. Kažu, a ja ne smem da tvrdim, da u GOU postoji više nepreglednih mogućnosti i poteza, nego atoma u svemiru. Možda je preterano, ali dobro zvuči i dobro oslikava kakva je to igra od svega nekoliko jednostavnih pravila i koliko ona zavisi od samih igrača. GO se može igrati 15 minuta, 2 sata ili više sati ili dana.

Zatim, u GOU imamo kriterijume vrednosti, koji nas vode upotrebljavanju sebe na drugačiji način, iz koje proizilazi kritičnost prema sebi, drugima i životu. I nastojanje promene na bolje, da bi nam rezultati bili bolji! Izbegavajući automatizam, tako čest u životima svih nas, koji ubija sopstvenu kreativnost i ličnost i čini da se veći deo života odvija van naših istinskih odluka, želja i mogućnosti. Po automatizmu. Iako većina nas misli da po automatizmu samo radi radnje slične pranju zuba ili žvakanja hrane - prečesto po automatizmu i mislimo, radimo i ... da ne nabrajam sad šta sve. 

GO se igra na tabli sa dva igrača. Slično kao i sve druge važne životne igre. Partija počinje na praznoj tabli koja ima 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija (postoje i manje table za početnike 9X9 ili 13X13. Ja imam ovu veliku i na njoj sam učila da igram, dakle može, nije strašno).

Igra se figurama koje nazivamo kamenovima. Svaki igrač ima 180 kamenova. Jedni su beli, drugi crni. Igru počinje crni igrač i svaki potez čini postavljanje jednog kamena na presečne tačke na tabli. Dakle svaki kamen ima četiri susedna preseka koje igrači nazivaju slobode. Da bi neka grupa kamenova bila živa, mora da ima najmanje dva odvojena slobodna preseka koji se nazivaju oči. Protivnički kamen je zarobjen kada sve pozicije oko njega zauzme igrač suprotne boje, dakle kada nema više sloboda. Partija je završena kada nijedan igrač ne može da poveća svoj prostor, smanji protivnikov ili zarobi neki suparnički kamen.

Ali sve dok je ostao ijedan potez nekom igraču – znači ostala je mogućnost, inicijativa. Mudar igrač ostavlja poneku slobodu drugom igraču, jer iz nje mogu izaći nove mogućnosti. 

GO je vrlo dinamična igra, iako se figure ne pomeraju. U jednom trenutku jedan kamen je vrlo bitan, da bi uskoro već mogao da postane suvišan. Kamen je nešto, što tu stoji i predstavlja temelj gradnje. Praznina je mogućnost, mogućnost je korisnost, korisnost je vrednost, a vrednost je razlika među suprostavljenim stranama. Crni kamenovi protiv belih, odnos praznine i kamenova, dobro za jednoga nije dobro za drugoga, mogućnosti i ostvarenja, znanje i neznanje, hrabrost i veština, predviđanje poteza i najvažnije: odsustvo i prisutnost sloboda.

Tokom cele igre postoje razni složeni razvoji, koji se često i ne igraju, jer je poznat njihov ishod. Nije bitan udarac, nego njegova priprema. U GOU pobeđuje onaj koji priprema razvoj. Oni koji ga ne vide dobro, ubrzo se mogu naći pred nerešivim problemima. GO nas uči da se najlepše stvari stvaraju kroz dobre pripreme. Uči nas i tome da postoje kratke partije, u kojima su ciljevi drugačiji. I da sve zavisi od osećaja, znanja, veštine i što je najvažnije: viđenja puta. Želje, kojim putem želimo da idemo. Ko je neodlučan u GOU - nema mu pobede. Jer se potezi brzo igraju, često intuitivno. 

Pored svih pisanih pravila, koja su jednostavna, GO ima i neka nepisana pravila koja nisu zabranjena, ali se ne čine. Na primer, u GOU je dozvoljeno odustajanje od igranja poteza. Ali to je opravdano tek na kraju partije. U početku, kada potezi imaju veliku vrednost i označavaju važna mesta za dalji razvoj partije, nije opravdano odustajanje od poteza i takav slučaj mogao bi da se protumači jedino kao nepristojnost, to se ne čini. Ne postoji, dakle, zabrana, ali pravi igrači to ne čine. Meni se dopadaju igre u kojima ne postoje zabrane ali postoje stvari koje se ne čine. 

Zatim, iako je neko znatno slabiji, može da se bori do kraja, da bi razlika bila što manja, ali nije pristojno predati partiju nakon uverljivog poraza, znači pred samim odbrojavanjem. To se tumači kao omalovažavanje protivnikovog truda i vremena, čak i ako je protivnik vidno jači i partiju dobija, ili obrnuto. I tako dalje...

Kao dugogodišnji, ali ipak sasvim prosečni, igrač ove veličanstvene igre nad igrama, nudim se na raspolaganje za gorepomenuti test. Da igram GO sa bilo kojim od onih koji nas zastupaju u parlamentu ili koji na bilo koji način odlučuju o našoj zajedničkoj sudbini, pa ako ne mogu mene ili nekog drugog prosečnog igrača GOA da pobede u ovoj igri barem jednom – nezadovoljavaju minimum kriterijuma da se nađu na bilo kakvoj izbornoj listi. Da se razumemo: nije ovo jedini kriterijum, ja navodim primer jednog koji je po mom mišljenju tačan, važan i precizniji od predizbornih obećanja. U GOU se vidi kakav je ko igrač, kakav je čovek, kakav mu je karakter, kolika mu je pamet, koju odgovornost ima i na šta misli unapred. Najčešće na šta ne misli. 

Rangiranje u GOU je slično onome u borilačkim veštinama. Nakon naučenih pravila i tri odigrane partije postaje se 25. kyu. Tokom napredovanja stiže se do 1. kyua, posle sledi prvi amaterski DAN (majstorska titula) i tako redom. Najjači je deveti profesionalni DAN. U Evropi postoji nekoliko igrača sedmog dana, dok je kod nas najjači peti dan i tu titulu ima desetak igrača. Mislim, mogu da igraju i sa njima, ali kapiram da onda ne bi prošao niko. Razume se, neće GO igrati niko od njih, nego mi je zabavno kao ideja o eleminisanju nesposobnih.

Kod profesionalnih igrača GOA, zvezda, onih najsposobnijih, koji u Japanu mogu zaraditi i preko milion dolara godišnje, polovina vremena koristi se za smišljanje strategije a polovina na igru, tako da neke partije traju danima.

GOU često dolazimo da toga da ono što mislimo nije dobro. I da ono na prvi pogled dobro – ima svoju cenu u našem razvoju ili njegovom usporavanju. Naročito mislim na usporavanje. Sve u svemu, GO nije igra. Mala je to reč. GO nije ni sport (iako je stekao taj status i u Srbiji pre nekoliko godina). GO je umetnost, filozofija, GO je nauka. Zato ga treba uvesti u škole! Ili bar u kuće. A tabla je lepa, drvena. Kamenčići nežni, volim da ih prebiram po rukama, iako su svi isti. GO jeste naporan. Kao i sve do čega nam je stalo. Početnici često odustaju, ili oni kojima nije stalo do smislenih igara pa više vole napamet naučene poteze koje igraju čitav život. Ima tu izbora, nije da nema: "Čoveče ne ljuti se", "Mice", "Dame" ili kako se već zovu. "Šah" sam nekad volela zbog Daminog gambita. Taj potez je zvučao moćno (možda i zbog predstave koju sam igrala, pod tim nazivom). Ali dosadi to, a GO nikad. Kad imaš sa kim da igraš. Od koga da učiš i sa kim da razmenjuješ znanje, dileme, radost pametne igre i uzbuđenje novih, do sada neviđenih trenutaka. 

 

 

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 07:38 04.11.2011

igrao go

... ali me priveli i rekli da tako ne može.

Šalu na stranu - počeo tamo negde davno davno kao srednji tinejdžer ali potpuno neozbiljno, sa onim ko je hteo da pokuša. Igra je magija - minutes to learn, lifetime to master. Zavodljiva jednostavnost pravila i beskonačna složenost koja iz njih proističe. Nisam igrao dugi dvocifreni broj godina.

Dokaz o njenoj složenosti je da se još uvek muče da naprave softver koji će adekvatno da parira živim ljudima, dok npr. u šahu komp već duže vreme šiša velemajstore.

P.S.:

Kao dugogodišnji, ali ipak sasvim prosečni, igrač ove veličanstvene igre nad igrama, nudim se na raspolaganje za gorepomenuti test. Da igram GO sa bilo kojim od onih koji nas zastupaju u parlamentu ili koji na bilo koji način odlučuju o našoj zajedničkoj sudbini


Bolje da igraš sa kučetom mojih roditelja. Beskrajno je šarmantnije od njih a pružiće ti podjednako kvalitetnu partiju.
Bojana Maljević Bojana Maljević 07:46 04.11.2011

Re: igrao go

Dokaz o njenoj složenosti je da se još uvek muče da naprave softver koji će adekvatno da parira živim ljudima, dok npr. u šahu komp već duže vreme šiša velemajstore.

Da, da, hvala što si to rekao, ja sam zaboravila. Kažu da je najbolji softver recimo u rangu 7. Dana.
Zavodljiva jednostavnost pravila i beskonačna složenost koja iz njih proističe.

O, da.
edit:
Bolje da igraš sa kučetom mojih roditelja. Beskrajno je šarmantnije od njih a pružiće ti podjednako kvalitetnu partiju.

Tek sad videh. Pa imam ja i svoje kuče, Skali. Bih ja, nego se bojim da će progutati kamenčiće. Ovi bar to neće. Valjda? Slatki su, izgledaju kao bombonice.
maksa83 maksa83 08:17 04.11.2011

Re: igrao go

Ovi bar to neće. Valjda? Slatki su, izgledaju kao bombonice.

A može 'vako - proširimo parlament na 360 mesta, izmestimo ih iz Skupštine na neku veliku išpartanu poljanu (može Zvezdin ili Partizanov stadion, ja ne pratim, ali čujem od onih što vole da nam je fudbal postao dinamičan kao šah, pa nije gre'ota), obučemo ih u ljubičaste i žute dresove (trodončići i metadončići), i onda igramo Go sa njima - "Jorgovanka na polje (3,2)", "Šutanovac na polje (3,3)", itd. "Duliću prestani da piljiš u taj bilboard i prebaci se na (4,4)", "Aligrudiću, okružen si, ajmo - klupa, ti Jovanoviću nemoj da ga saplićeš nego aj' lepo na (6,6)".

I onda nečemu služe.
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:19 04.11.2011

Re: igrao go

I onda nečemu služe.

mlekac mlekac 08:34 04.11.2011

Re: igrao go

maksa83
Ovi bar to neće. Valjda? Slatki su, izgledaju kao bombonice.

A može 'vako - proširimo parlament na 360 mesta, izmestimo ih iz Skupštine na neku veliku išpartanu poljanu (može Zvezdin ili Partizanov stadion, ja ne pratim, ali čujem od onih što vole da nam je fudbal postao dinamičan kao šah, pa nije gre'ota), obučemo ih u ljubičaste i žute dresove (trodončići i metadončići), i onda igramo Go sa njima - "Jorgovanka na polje (3,2)", "Šutanovac na polje (3,3)", itd. "Duliću prestani da piljiš u taj bilboard i prebaci se na (4,4)", "Aligrudiću, okružen si, ajmo - klupa, ti Jovanoviću nemoj da ga saplićeš nego aj' lepo na (6,6)".

I onda nečemu služe.


Makso, ovo ti je ANTOLOGIJSKI predlog!
maksa83 maksa83 08:43 04.11.2011

Re: igrao go

Bojana Maljević
I onda nečemu služe.



I meni bilo smešno dok sam gradio tu sliku u glavi a onda sam shvatio da to uopšte nije zezanje - da oni naime jesu trodončići i metadončići bez sopstvene ideje, i da ih neko stvarno tamo pomera i raspoređuje kako mu odgovara. Neko igra Go.
Bojana Maljević Bojana Maljević 09:18 04.11.2011

Re: igrao go

.... i da ih neko stvarno tamo pomera i raspoređuje kako mu odgovara. Neko igra Go.


ne znam kako na tel da dodjem do smajlija koji se valja po podu, ali tog sam htela. Ako je to uopšte smešno :)
tgjmjktvj tgjmjktvj 09:22 04.11.2011

Re: igrao go

Pretpostavljam da su se radikali već pretplatili na ulogu belih kamenčića... Sudeći po njihovom skupštinskom modiranju.
sixx sixx 14:27 07.11.2011

Re: igrao go

Jeste smešno. Oni koji misle da su ozbiljni, najviše mrze da im se smeješ, ili još gore, da im se podsmevaš. Kada bi ih za sve što urade ili kažu izvrgavali podsmehu, mislim da bi pobesneli. Međutim, svi ih shvataju previše ozbiljno i time im dižu cenu i kod nas i kod njih.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:05 04.11.2011

Link ili slika

Neki problem sa učitavanjem vašeg teksta?!
Mislim da nešto treba da korigujete u tekstu. Ne vidi se celi tekst sa nekih pretraživača. Npr. IE.
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:08 04.11.2011

Re: Link ili slika

Neki problem sa učitavanjem vašeg teksta?!

Bio je problem sa ucitavanjem slika, pa sam ga izgleda resila. Hajde nemoj da te mrzi, Kralju, potvrdi mi da je sve ok. Hvala!
alselone alselone 08:18 04.11.2011

Re: Link ili slika

Bojana Maljević

Bio je problem sa ucitavanjem slika, pa sam ga izgleda resila. Hajde nemoj da te mrzi, Kralju, potvrdi mi da je sve ok. Hvala!



Nije OK. Potrebno je da posle video ubacis bar jedan red teksta pre preloma.
Kazezoze Kazezoze 08:20 04.11.2011

Re: Link ili slika

Bojana Maljević
Neki problem sa učitavanjem vašeg teksta?!

Bio je problem sa ucitavanjem slika, pa sam ga izgleda resila. Hajde nemoj da te mrzi, Kralju, potvrdi mi da je sve ok. Hvala!

youtube link ti je blokirao čitavu naslovnu stranicu...spusti ga da se ne vidi u naslovu i odblokirat ćeš.
alselone alselone 08:21 04.11.2011

Re: Link ili slika

Nocas sam usnio divan san. Probudio sam se sa osmehom. Ide ovako:

Hodam ti ja nekom mracnom ulicom kao iz Sin sitija i nosim bejzbolku. Magla, mrak, ni mesecine nema. Prema meni ide programer koji radi na odrzavanju bloga b92. Prepoznajem ga iz daljine. Nastavljam prema njemu. Okrecem se levo - nema nikog, desno - nema nikog, iza - takodje... Prebacujem bejzbolku u desnu ruku. Priblizavam mu se...
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:23 04.11.2011

Re: Link ili slika


Nije OK. Potrebno je da posle video ubacis bar jedan red teksta pre preloma.

Joooj, evo uradih, da li je sada okej? Majku mu meni na meku izgleda da jeste. Vičite ako nije, ovo mi se nikada nije desilo. A inače imam veliki problem sa blogom, zbog čega neretko odustajem od komentara jer mi pada sistem posle svakog (kad ih ima više). Prijavila sam problem, kažu da sam jedina i da se niko ne žali ni na šta. Valjda je sad u redu.
alselone alselone 08:28 04.11.2011

Re: Link ili slika

Joooj, evo uradih, da li je sada okej?


hokej!

Bojana Maljević Bojana Maljević 08:30 04.11.2011

Re: Link ili slika

alselone
Joooj, evo uradih, da li je sada okej?

hokej!

Hvala! Uf! Taman sam pomislila da je sve protiv mene, ovih dana...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:52 04.11.2011

Re: Link ili slika

Bojana Maljević
Neki problem sa učitavanjem vašeg teksta?! Bio je problem sa ucitavanjem slika, pa sam ga izgleda resila. Hajde nemoj da te mrzi, Kralju, potvrdi mi da je sve ok. Hvala!

OK brža si od sopstvene senke.
fedor18 fedor18 08:49 04.11.2011

Kavabatin

Velemajstor je roman koji govori o starom nepobeđenom vrhunskom igraču igre Go i njegovoj poslednoj višemesečnoj partiji protiv mladog izazivača.Poraz u partiji,smrt u životu.
Film o Go igraču koji dolazi iz Kine u Japan...
Go Master

Bojana Maljević Bojana Maljević 08:59 04.11.2011

Re: Kavabatin

fedor18
Velemajstor je roman koji govori o starom nepobeđenom vrhunskom igraču igre Go i njegovoj poslednoj višemesečnoj partiji protiv mladog izazivača.Poraz u partiji,smrt u životu.
Film o Go igraču koji dolazi iz Kine u Japan...
Go Master

Divno! Baš ste me obradovali. Jedva čekam! Hvala!
fedor18 fedor18 09:05 04.11.2011

Re: Kavabatin

Bojana Maljević
fedor18
Velemajstor je roman koji govori o starom nepobeđenom vrhunskom igraču igre Go i njegovoj poslednoj višemesečnoj partiji protiv mladog izazivača.Poraz u partiji,smrt u životu.
Film o Go igraču koji dolazi iz Kine u Japan...
Go Master

Divno! Baš ste me obradovali. Jedva čekam! Hvala!

Nema na čemu
mlekac mlekac 08:55 04.11.2011

Jos su negde skrivene

Dve kutije kamencica za Go, koje nam je, svojevremeno, poklonio Boba Dragosavac, entuzijasta te igre jos iz 80-ih...

Evo, otvoreno priznajem - nisam ni pokusala da ga savladam.

Ali, posle ovog tvog teksta, mozda i potrazim kamencice i pravila.

Meni rekli da je komplikovanije od saha, a posto kod doticnog u zivotu nisam makla dalje od "konj se krece u L, lovac ukoso a dama kud hoce ", onda nisam ni pokusala sa igrom koja je JOS komplikovanija.

Posto imam u kuci bar dovjicu koji vole sve sto ima veze sa strategijom - eto nama nove zabave...
Bojana Maljević Bojana Maljević 09:08 04.11.2011

Re: Jos su negde skrivene

mlekac

Evo, otvoreno priznajem - nisam ni pokusala da ga savladam.

Ali, posle ovog tvog teksta, mozda i potrazim kamencice i pravila....

Kakva greška, Mlekac! Go je... mnogo dobar. Ima praktično samo 3 pravila. I ne može se porediti sa šahom, osim po crno-belim fugurama. Nadji to odmah! :)
mlekac mlekac 09:14 04.11.2011

Re: Jos su negde skrivene

Bojana Maljević
mlekac

Evo, otvoreno priznajem - nisam ni pokusala da ga savladam.

Ali, posle ovog tvog teksta, mozda i potrazim kamencice i pravila....

Kakva greška, Mlekac! Go je... mnogo dobar. Ima praktično samo 3 pravila. I ne može se porediti sa šahom, osim po crno-belim fugurama. Nadji to odmah! :)


Sad i ja kapiram da je greska...

Odo' da trazim.
tgjmjktvj tgjmjktvj 09:47 04.11.2011

Go u Srbalja

Jako je nezahvalno promovisati go u Srbiji, gde to odmah kod slusaoca stvara asocijaciju na nagost. Samo su najkulturniji izdržali da se ne zakikoću kada sam pokušavao da im objasnim o čemu se tu zapravo radi. A pokušavao sam, nije da nisam...

Izvanredan tekst o totalno fascinantnoj igri, svaka čast. Osećaj posle partije od par sati koju dobiješ/izgubiš sa pola poena može da se meri sa malo stvari na ovome svetu. Ali kako reče jedan od prisutnih na jednoj prezentaciji ''beži bre tamo, mene mrzi da se potpišem, a kamo li da igram misaone igre!''. Nije to za svakoga.

Usput, ne morate imati tablu i kamenčiće (jeste mnogo lepše sa njima, ali nije neophodno), postoji pregršt sajtova na kojima 24/7 možete naći ljude koji će odigrati partiju sa vama. Preporučujem Kiseido go server www.gokgs.com . Uvek ima i nekog od naših ljudi, ma koliko nas malo bilo.
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:40 04.11.2011

Re: Go u Srbalja

''beži bre tamo, mene mrzi da se potpišem, a kamo li da igram misaone igre!''. Nije to za svakoga.

Pa upravo zbog toga - GO u škole! Manje će biti onih koje mrzi i da se potpišu, više će biti onih koji znaju šta bi trebalo da potpisuju i tako redom...
jinks jinks 10:06 04.11.2011

...

GO se igra na tabli sa dva igrača.


Jedno je vreme bio aktuelan sah za tri igraca ... ne znam koliko se to primilo medju sahovskom populacijom.



GO razvija u čoveku vrednosti kroz jedinstvo suprotnosti.

Jedan poznati autor je rekao da je mit o svetu koga cine suprotnosti (Anima i Animus) nesto sto je nasledjeno iz paganskih kultura i religija. I da je kultura koja ih je nasledila ... kultura trojednog, odnosno jednog, koje po autoru upravo i predstavlja jedinstvo dualnosti o kome govorite (ustvari jedno iz koga izgleda kao da proisticu njemu odgovarajuce "suprotnosti" ) ... nesto sto mnogo doslednije ocrtava stvarnu strukturu unutrasnjeg (pa time i spoljasnjeg) sveta coveka.

Shodno tome izgleda da toliko i ne vazi ona izreka "it takes two to tango" koliko pre "it takes three to tango". Inace, lep vam ovaj Libertango (eto, i njega izvodi "tango trio" :).

Bojana Maljević Bojana Maljević 16:44 04.11.2011

Re: ...

Inace, lep vam ovaj Libertango (eto, i njega izvodi "tango trio" :).

Ali uz Tine Thing :) Dakle, četvoro ih je.
jinks jinks 17:44 04.11.2011

Re: ...

Koliko vidim Tina je ovde glavna :) ... izgleda da ona predstavlja kohezivni faktor koji u ovom slucaju od trija pravi jedno :)

Evo jos jedne od mnogih verzija

jinks jinks 12:59 05.11.2011

.

.
AlexDunja AlexDunja 10:58 04.11.2011

pre mnogo godina

stiv vinvud i stomu jamašta
su snimili jedan od najboljih konceptualnih albuma svih vremena
pod imenom go


moj mali sin igra.
ionako mu treba solidan partner:)
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:46 04.11.2011

Re: pre mnogo godina

ionako mu treba solidan partner:)

Ja sam prosečan partner. Ako je na tom nivou, može.
AlexDunja AlexDunja 21:31 04.11.2011

Re: pre mnogo godina

Ja sam prosečan partner. Ako je na tom nivou, može.

vi ste se već dogovorili:)

ovaj ludi pingvin je taj moj mali sin:)
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:41 04.11.2011

Re: pre mnogo godina

vi ste se već dogovorili:)
ovaj ludi pingvin je taj moj mali sin:)

E? Pa dobro je pingvinče. Zna šta su prave stvari. Bravo!
ludipingvin ludipingvin 23:45 04.11.2011

Re: pre mnogo godina

Prosečan partner je, reko bih, i više nego adekvatan. ^^'

@majkaisin
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:54 04.11.2011

Re: pre mnogo godina

Prosečan partner je, reko bih, i više nego adekvatan. ^^

Partija ugovorena!
ludipingvin ludipingvin 12:39 04.11.2011

Volim GO!

Hvala na divnom blogu. :)

Kada sam prvi put čuo (tj. pročitao) za Go, igra mi je delovala .. eto .. intrigantno.

Kada sam prvi put pobedio u partiji kada nisam pokušavao da budem bolji od protivnika već da jednostavno održavam ravnotežu na tabli - e - tad sam se zaljubio.

Go je igra koja ima komi. Ako su igrači ravnopravni, ritual u pirncipu nasumično bira ko igra prvi (slično kao u šahu), ali drugi igrač dobija kompenzaciju za ovo (različito od šaha). Iako će prosečna partija Go-a bez problema imati više od 100 odigranih, poteza, ovaj jedan se smatra za dovoljno bitan da se kompenzuje. Ono što se zapravo dovodi u ravnotežu je činjenica da prvi igrač ima inicijativu.

Go je igra u kojoj je sasvim moguće i opravdano da igrači različitih nivoa veština igraju jedan protiv drugog, primenom fenomenalno osmišljenog mehanizma hendikepa. Go je prva igra kod koje sam doživeo da je ovaj problem zaista lepo rešen. Nije mi bedak da pobedim lošijeg igrača, niti mi je blam da arčim vreme superiornog igrača.

Nisam našao ovo nigde potvrđeno kao činjenicu, ali ubeđen sam da je Go igra koja je (između ostalog) skromno inspirisala Hesea da napiše "Igru staklenih perli".

Napravila si odličnu poentu oko dualizma, koji je tako duboko usađen u igru Go, i u istočnjačku kulturu inače. Kao soft i hard u mom svetu. :)

Bojana Maljević Bojana Maljević 16:53 04.11.2011

Re: Volim GO!

Kada sam prvi put pobedio u partiji kada nisam pokušavao da budem bolji od protivnika već da jednostavno održavam ravnotežu na tabli - e - tad sam se zaljubio.


Ono što se zapravo dovodi u ravnotežu je činjenica da prvi igrač ima inicijativu.

Da, to se kompenzuje brojem poena. Taj prvi potez jeste važan. Ja se sećam svog prvog prvog poteza, kad sam stavila kamen na sredinu table. Plavuša igrala GO.
ludipingvin ludipingvin 17:01 04.11.2011

Re: Volim GO!

Odličan početak karijere, ako mene pitaš!
zikorad zikorad 16:16 04.11.2011

More, sve to sekta neka bre...

To je jedna od cescih reakcija na sam pomen kineske misaone igre imenom Go.

Ovo je jedan od boljih tekstova o Gou koje ja procitah. Svaki put se iznenadim kad vidim koliko ljudi zna za ovu igru, a opet mislim kako je Go zasluzio mnogo vise...

Ovde mozete naci spisak nekih knjiga, kao i nekih poznatih ljudi koji su igrali ili igraju Go.
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:57 04.11.2011

Re: More, sve to sekta neka bre...

Ovo je jedan od boljih tekstova o Gou koje ja procitah. Svaki put se iznenadim kad vidim koliko ljudi zna za ovu igru, a opet mislim kako je Go zasluzio mnogo vise...

Hvala na pohvalama. Jeste, zalužio je više, a u ovom tekstu, ma koliko se ja trudila, nije sadržano ni ono najvažnije. Ja nisam majstor. Samo sam ljubitelj Tako da, ako se iz teksta vidi da je potreban, meni je dovoljno.
docsumann docsumann 16:30 04.11.2011

i ranije

me je privlačila ova igra, ali nisam imao priliku da je probam.

slutio sam da je ovakva kakvu je ( mnooogo dobro ) predstavljaš.

i jednna pobočna digresija - upravo je ta bazična mudrost GO-a inspirisala Džon Konveja na stvaranje Igre Života:

a, evo i skraćenog objašnjenja o čemu se tu zapravo radi ...

PRAVILA IGRE



Život se igra na beskonačnoj kvadratnoj tabli, čija polja – ćelije (klasična mreža kvadrata), mogu biti žive (zauzeta polja) ili mrtve (prazna polja). Nema igrača, pa samim tim niko ne pobeđuje i niko ne gubi. Zadaje se inicijalni raspored živih ćelija, a igra napreduje kroz generacije ćelija, kako se primenjuju sledeća pravila života i smrti:

1. · Ćelija preživljava do iduće generacije ako ima dve ili tri komšijske ćelije.

2. · Ćelija umire u idućoj generaciji ako ima četiri ili više suseda (prenaseljavanje) ili ako je ostala sa samo jednim susedom (usamljenost).

3.· Mrtva ćelija oživljava u sledećoj generaciji ako dobije tačno tri suseda (rođenje).


Iz ova tri, jednostavna, kratka pravila, nastaje čitav jedan živahni 2D svijet.

U početku je Konvejeva zamisao bila da modeluje Tjuringov univerzalni sistem, sposoban da sam od sebe (beskonačno dugo) proizvodi objekte, razvija ih i umnožava.

Moguće klase i tipovi objekata su odlično prezentirani u wiki prilogu.

Najznačajije postignuće u igri je bilo dizajniranje Gosperovog pištolja ( nazvanog po vođi tima sa MIT-a koji ga je osmislio) a koji je bio u stanju da beskonačno proizvodi "klizače", objekte koji kad se jednom pojave krenu u vječito kretanje (klizanje) niz ravan igre.



Vremenom se razvila i verzija Igre Života kao klasične društvene igre. Za razliku od GO-a ovdje raspored "žetona" (obojenih polja) nije statičan, već se svaki naredni potez mjenja u zavisnosti od predhodnog rasporeda.

Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovom igrom.

Bojana Maljević Bojana Maljević 17:03 04.11.2011

Re: i ranije

Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovom igrom.

Ja nemam. Hvala na prilogu, ima očito stvari koje liče, mada mene lično jezički nerviraju te "ćelije" dok čitam pravila. Lepše mi je da budem kamen nego ćelija.
maksa83 maksa83 17:13 04.11.2011

Re: i ranije

Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovom igrom.

Nisam to nikad kapirao kao igru, uvek kao ... zanimljiv eksperiment, ali jesam proveo neko vreme (pogotovo ranije) klikćući po Game of Life (kao i većina ljudi koja se bavi računarima, pretpostavljam), čak sam davno na HP48SX kalkulatoru napravio svoju verziju vežbe radi.

Ono što je još iz nje proizašlo je Wolframov New Kind Of Science, pokušaj tipa (nesumnjivo ekstremno inteligentnog, slobodno može da se kaže da je genije) da tim principima Objasni Univerzum (doduše naslanja se na prethodne slične pokušaje, ali to ne navodi). Još uvek nije jasno da li je to fijuk (trip, napad ludila genija) ili nešto fundamentalno bitno što će stvarno pomeriti naše shvatanje procesa u kosmosu.

Cela knjiga je dostupna ovde: New Kind Of Science. Pažnja - 1200 strana. ; )
docsumann docsumann 17:27 04.11.2011

Re: i ranije

Nisam to nikad kapirao kao igru, uvek kao ... zanimljiv eksperiment,


evo, iz istog onog teksta sa b92-Nauka

Život je inspirisao ljude da naprave i neke nove matematičke igre, kao što je na primer ova: Igraju dva igrača i svaki od njih ima svoju boju. Igra se na tabli, kao za Život (samo što je u ovom slučaju to neosporno konačna ravan). Žive ćelije su u boji, i na početku se ravnomerno rasporedi broj živih ćelija za svakog igrača po slučajnom paternu.

Potez se sastoji iz toga što igrač stavlja jednu svoju živu, i ubija jednu protivničku ćeliju. Ćelija oživljava kada ima tačno tri suseda, a biće one boje koja među tim susedima preovlađuje. Igrač pobeđuje kada izumru sve protivničke ćelije.

jinks jinks 19:56 04.11.2011

Re: i ranije

Potez se sastoji iz toga što igrač stavlja jednu svoju živu, i ubija jednu protivničku ćeliju.

Ustvari igra zivota, prava, je verovatno nesto najblize Efektu leptirovih krila koji je opisan u teoriji stabilnosti nelinearnih sistema (klimatski i meteoroloski modeli, na primer).

Jedna rec, izgovorena u nekom naizgled bezazlenom trenutku moze da odzvanja vekovima. Ili jedan pokret, takodje naizgled potpuno nevazan.
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:58 04.11.2011

Re: i ranije

Jedna rec, izgovorena u nekom naizgled bezazlenom trenutku moze da odzvanja vekovima. Ili jedan pokret, takodje naizgled potpuno nevazan.

Da. I van igre.
docsumann docsumann 20:30 04.11.2011

umjesto EDIT-a

Spomenuta pravila Igre Života, bi mogla biti osnov jedne vrlo dinamične kompijuterske društvene igrice.
Mislim da bi kompjuter bio neophodan zbog stalnog "proračunavanja" narednog rasporeda.

Polje igre bi bilo oblika kvadrata dimenzija (npr.) 20x20 polja.

Igra bi započinjala u definisanom rasporedu podjednakog broja obojenih polja jednog i druog igrača.

Alternativni pristup je da igrači mogu proizvoljno da namjeste početni raspored na svojoj polovini table, pri čemu protivnici ne bi znali raspored onog drugog do početka igre.
Svaki od igrača svoj prvi potez vrši dodavanjem jednog polja svoje boje.
Igru započinje bijeli (mislim, svejedno)
Početni raspored omogućuje igraču da s tim dodatnim poljem pokrene određene transformacije u svojoj šemi.
Nakon što i jedan i drugi igrač završe potez, kompjuter automatski izbacuje novi (izgenerisani) raspored.


Moguće vrste poteza u partiji bi bili:

- pomjeranje jednog obojenog polja (izabranog po volji) za jedno slobodno mjesto.

- zamrzavanje jednog svog polja, tako da ono u sledećem rasporedu ostane na istom mjestu bez obzira kako to proizlazi iz pravila.

- pauziranje (kao u GO-u).

Svaki peti potez (npr.) može se dodati po jedno novo obojeno polje, ali tako da se oslanja na već postojeća svoja i da ne dodiruje protivnička polja.


PRAVILA IGRANJA

bi predstavljala modifikovana pravila Igre Života.

1. Ćelija preživljava do iduće generacije ako ima dve ili tri komšijske ćelije od svoje boje.

2. Ćelija umire u idućoj generaciji ako ima četiri ili više suseda (prenaseljavanje) ili ako je ostala sa samo jednim susedom (usamljenost).

3. Mrtva ćelija oživljava u sledećoj generaciji ako dobije tačno tri suseje. Novonastalo polje će biti u boji polja kojih ima više.da od kojih su bar dva n.(rođenje).

Maxo, da li bi ovo bilo zahtjevno za testiranje

.
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:41 04.11.2011

Re: umjesto EDIT-a

1. Ćelija preživljava
2. Ćelija umire
3. Mrtva ćelija

Opet docs o ćelijama
docsumann docsumann 20:43 04.11.2011

Re: umjesto EDIT-a

Opet docs o ćelijama


a monada

kako ti se to čini?



p.s. a to ćelija direktno proizlazi iz samog naziva Igre Života.

Bojana Maljević Bojana Maljević 20:54 04.11.2011

Re: umjesto EDIT-a

a monada

monada života. divota.
Japanci su zakon. Kamen, brate, sloboda, oko, oči... praznina... kakve ć e l i j e?
jinks jinks 21:12 04.11.2011

Re: umjesto EDIT-a

Kamen, brate

Negde sam skoro procitao da se kao znak vrhunskog znanja stecenog u nekim vekovima starim drustvima polazniku daje - jedan beli kamen (u Freemasonry na primer).

Prica ide daleko u proslost, sve do Pitagore i njegove prve skole na Samosu, u kojoj je u pocetku (dok se uloge nisu promenile) svakog polaznika nagradjivao jednim kamenom (koji je valjda tada tamo predstavljao neko sredstvo placanja) za svaki resen matematicki (ustvari matematicko-metafizicki) problem koji bi im postavio.
docsumann docsumann 21:13 04.11.2011

Re: umjesto EDIT-a

kakve ć e l i j e?


recimo ... savršene

loader loader 23:59 04.11.2011

Go

Bojana Maljević Bojana Maljević 00:49 05.11.2011

Re: Go

Go Jazz :)

zves zves 09:43 05.11.2011

Hvala !

Bojana!
Lepo je pročitati ovakvu odu radu i vremenu koji preko 40 godina ulažem, zajedno sa divnim Go prijateljima iz Niša, Kragujevca, Beograda, Subotice i cele EX Yu,na popularizaciji goa i širenju svega onog što ste ovako lepo prikazali.

Vodeći svetski političari su shvatili Vašu poruku...
Obama je kineskom predsedniku na poklon odneo go garnituru napravljenu u USA. Njegova poruka može da se prevede kao: "Vašom mudrošću i našom tehnologijom osvajamo svet!"
Naši teško da će to razumeti!

A mi igramo go, uživamo i takmičimo se! Postoji Go savez Srbije, klubovi, prvenstva Srbije, Evrope, sveta. Naš Nišlija Dušan Mitić (21) je zvanično 5. u Evropi. Trenutno je na školovanju u profesionalnoj Go školi u Koreji. Postaće prvi profesionalac na EX Yu prostorima....
Na svetskom nivou on je u rangu Novaka sa početka karijere. Malo li je, ljudiii!!!

Ali koga to interesuje? Ministarstvo sporta pomaže razvoj goa koliko može. a u lokalu smo skinuti sa mrvica budžeta, kao nekorisni! Kol´ko imamo para u džepu tol´ko igramo go, a i više!
Posetite "Go klub Student Niš" na Facebooku!

Bojana Maljević Bojana Maljević 02:14 06.11.2011

Re: Hvala !

A mi igramo go, uživamo i takmičimo se! Postoji Go savez Srbije, klubovi, prvenstva Srbije, Evrope, sveta. Naš Nišlija Dušan Mitić (21) je zvanično 5. u Evropi.

Bravo!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:04 05.11.2011

Jel to fer?

Kao dugogodišnji, ali ipak sasvim prosečni, igrač ove veličanstvene igre nad igrama, nudim se na raspolaganje za gorepomenuti test. Da igram GO sa bilo kojim od onih koji nas zastupaju

Da bi ponuda bila fer trebalo bi i da protivnik bude dugogodišnji igrač. Ili grešim?
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:31 06.11.2011

Re: Jel to fer?

Da bi ponuda bila fer trebalo bi i da protivnik bude dugogodišnji igrač. Ili grešim?


U pravu si zato što je tvoja konstatacija logična.
Ali i grešiš zato što GO ima vrlo jednostavna pravila i što sam ja prosečan igrač, dakle amater. Koji se ne razlikuje mnogo od nekoga ko bi danas naučio GO.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:08 05.11.2011

Igra i karakter

U GOU se vidi kakav je ko igrač, kakav je čovek, kakav mu je karakter, kolika mu je pamet, koju odgovornost ima i na šta misli unapred. Najčešće na šta ne misli.

Zar nije to tako u svakoj ugri? I u košarci, ping-pongu i bilijaru. Čak i u igri na pozorišnoj (ili nekoj drugoj) sceni.
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:52 06.11.2011

Re: Igra i karakter

Nebojsa Krstic
U GOU se vidi kakav je ko igrač, kakav je čovek, kakav mu je karakter, kolika mu je pamet, koju odgovornost ima i na šta misli unapred. Najčešće na šta ne misli.

Zar nije to tako u svakoj ugri? I u košarci, ping-pongu i bilijaru. Čak i u igri na pozorišnoj (ili nekoj drugoj) sceni.

Jeste, tačno je. Međutim, poenta je da igru GO može da igra svako ko nauči tri jednostavna pravila (razumeće i sigurno potvrditi oni koji su igrali). Bilijar ne može. Ni košarku. Dakle, igre koje si naveo zahtevaju neka druga znanja, zanate, iskustvo. Zato nije za poređenje. Jer, kada bi se spojilo dvoje ljudi koji nisu vežbali ping-pong, ne bi se moglo puno toga proceniti na osnovu te igre. Kada spojiš dvoje koji nisu vežbali GO, ali su razumeli pravila, da se puno toga videti. Bar ja tako mislim.
zves zves 17:52 10.11.2011

Re: Igra i karakter

Bojana Maljević

Nebojsa Krstic
U GOU se vidi kakav je ko igrač, kakav je čovek, kakav mu je karakter, kolika mu je pamet, koju odgovornost ima i na šta misli unapred. Najčešće na šta ne misli. Zar nije to tako u svakoj ugri? I u košarci, ping-pongu i bilijaru. Čak i u igri na pozorišnoj (ili nekoj drugoj) sceni.Jeste, tačno je. Međutim, poenta je da igru GO može da igra svako ko nauči tri jednostavna pravila (razumeće i sigurno potvrditi oni koji su igrali). Bilijar ne može. Ni košarku. Dakle, igre koje si naveo zahtevaju neka druga znanja, zanate, iskustvo. Zato nije za poređenje. Jer, kada bi se spojilo dvoje ljudi koji nisu vežbali ping-pong, ne bi se moglo puno toga proceniti na osnovu te igre. Kada spojiš dvoje koji nisu vežbali GO, ali su razumeli pravila, da se puno toga videti. Bar ja tako mislim.


Svaki sport može da igra bilo ko! I uvek misli da ga dobro igra za ono znanja koje ima o njemu, čak i više! Pogledajte samo tenis. Svi misle da su baš oni pravi...
Jednom davno, jedan kineski car zatraži od svojih mudraca:
"Napravite igru za mog sina, takvu da je brzo nauči, a što je više uči da je manje zna!" .... I tako je nastao GO, pre oko 4000 godina!
Možda zato nema goaša među političarima,jer oni misle da sve znaju - a ne znaju da ne znaju! Nešto tako reče Konfučije, koji je oko 2500. BC objavio prvi zapis o gou.
Pitanje za g. Krstića: S kim ste igrali Go?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:39 05.11.2011

ahmm

znaala sam jednog decka, koji je u medjuvremenu porastao i postao veliki momak, u bg, koji je igrao GO (pisem u proslom vremenu jer ga dugo nisam videla). taj momak je bio strasno kreativan i divan, divan divan mlad covek. godinama smo saradjivali i ja sam vrlo ponosna sto ga poznajem.

e, on je ceo svet je proputovao igrajuci GO (razna takmicenja, od japana do juzne alerike itd)), silne nagrade osvojio.

ne pominjem mu ime, jer ne znam u kom je sad fazonu, ali ko zna, zna (za njega).
______

e sad, s rizikom, da se to bojani ne dopadne, mozda ja ne kapiram suptilnost pristupa, al ko i na proslom blogu, kad je preporuka za predsednika srbije bila ona da treba da istrci u arenu s besedama probranim i iskrenim (sic), pa sa jos onako napaljenim primerima, s kojima svaki friki na temu kosova iz hiljadu trista i neke moze odmah da se identifikuje, e pa isto i sad, meni ovo s goom i politicarima nategnuto do jaja.

divno je sto si se setila da pises o igri GO, moj naklon.

ali, omot cele price, uh, aj da ne kvalifikujem... mislim, romantizovane price o mudrim vladarima koji su mudrost stekli igrajuci go, nisu ni retke ni nepoznate.

ali, uvaljivanje goa domacim politickim radnicima, u cilju rehabilitacije njihove posrnule strategije ili sta god, je, aj da budem blaga, intelektualni amaterizam, u fazonu, alsampametnajelda, narafski ne nedostaje ni sioran, o boze.

:)

sori bojana, mozda sam ja drkos danas:)

ali, znas, ovaj go trud, moze i da se cita (zbog pakovanja), kao nategnuti vapaj za priznanjem o pameti:)

jesi pametna i petrovic je pametan, samo... opustite se ljudi:)

ps. visnja, jel mislis da ce me obrise nasa blogopametnica?:)p

edit: vec zamisljam gosn mgistra velju ilica kako igra go pored koridora, ahahaha...

Bojana Maljević Bojana Maljević 04:03 06.11.2011

Re: ahmm

e, on je ceo svet je proputovao igrajuci GO (razna takmicenja, od japana do juzne alerike itd)), silne nagrade osvojio. ne pominjem mu ime...

Ne znam ko je momak, ali skidam kapu.
Tvoj komentar bio bi daleko pristojniji, da si se na momku za primer i zaustavila. Ali hajde, odgovoriću ti i na ostatak, koji je manje pristojan.
e sad, s rizikom, da se to bojani ne dopadne, mozda ja ne kapiram suptilnost pristupa, al ko i na proslom blogu, kad je preporuka za predsednika srbije bila ona da treba da istrci u arenu s besedama probranim i iskrenim (sic), pa sa jos onako napaljenim primerima, s kojima svaki friki na temu kosova iz hiljadu trista i neke moze odmah da se identifikuje, e pa isto i sad, meni ovo s goom i politicarima nategnuto do jaja.

1) zašto se nijedan "friki" nije identifikovao sa "napaljenim primerima", osim tebe? Dakle, niko osim tebe nije te primere doživeo na taj način.
2) Nisam nikakvu "preporuku" davala, pogotovo ne predsedniku. Govorila sam o očekivanjima, pozitivnim. To nije isto. Banalno si razumela. Vidi se to iz komentara na tom blogu.
3) ovo sa Goom i političarima je jasno naznačen šaljiv predlog i sasvim usputna stvar u mom tekstu To se, između ostalog, vidi iz moje rečenice:
Razume se, neće GO igrati niko od njih, nego mi je zabavno kao ideja o eleminisanju nesposobnih.

Iz iste moje rečenice vidi se takođe da to nije
u cilju rehabilitacije njihove posrnule strategije

Nego tačno to što sam napisala.
je, aj da budem blaga, intelektualni amaterizam, u fazonu, alsampametnajelda, narafski ne nedostaje ni sioran, o boze.

Šta da ti kažem, osim da je ova rečenica bez veze? Ono, totalno. Nikada ti ne bih napisala takvu budalaštinu. No, hajde da to čitam u skladu sa tvojim priznanjem:
sori bojana, mozda sam ja drkos danas

Jesi, ali pošto sam ja danas izuzetno dobro raspoložena (bez ironije), odgovaram i na bezvezne komentare.
ali, znas, ovaj go trud, moze i da se cita (zbog pakovanja), kao nategnuti vapaj za priznanjem o pameti:)

Naravno da znam - svaki trud, o ma čemu, neko poput tebe će pročitati kao vapaj. (uzgred, ne znam o kakvom pakovanju govoriš?).
ps. visnja, jel mislis da ce me obrise nasa blogopametnica?:)p

Ah, sad sam razumela, pa ti se u stvari ne obraćaš meni? Moram da te razočaram: nikada nisam obrisala nijedan komentar, ni tvoj, ni bilo čiji. Niti sam banovala ikoga. Izvoli kod uredništva, proveri.

Sve u svemu, primetila sam pokušaj uvrede sa tvoje strane, ne prvi put. Ne znam šta te inspiriše. Ako je i samo pohvala od nekog, neka je vala. Neka si ti meni rekla šta si imala. Možda ćeš sutra biti manji drkoš zbog toga. Međutim, treba umeti govoriti suprotno mišljenje, čak i umeti podsmehnuti se nekom. Ti si pokušala samo da uvrediš (ne samo na mom blogu, primetila sam i komentare na drugima), a to nije ništa drugo nego pakost.

I za kraj, da u stilu "alsampametnajelda", istaknem da znam kako bi ti igrala GO: u sitnim pokušajima da nekoga zezneš, počela bi ubrzo da igraš sama protiv sebe. Bila bi to dosadna partija.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:04 06.11.2011

Re: ahmm

Takođe, GO bi trebalo da bude i obavezan test za svakog narodnog poslanika, ministra ili čoveka na funkciji koga mi, budžetski obveznici, plaćamo da radi svoj posao. (da se razumemo i da ovde ne viču neki: “samo će nas GO spasiti” – ne mislim da je to jedina stvar, samo kažem da bi bilo korisno da se makar nesposobnih ratosiljamo uz jednostavan i kvalitetan dokaz). A ko je ikada igrao  GO – znaće zašto ovo govorim.
Zašto GO a ne nešto drugo?
GO je istovremeno taktička i strateška igra. Koja se kreira upotrebom sopstvenog mozga i ničim drugim.


sam ja ovo napisala?:) jok.

i sad mi komentar "nije pristojan", "pokušala sam da te uvredim", pa sam još i "pakosna", ali ne samo prema tebi nego i prema drugima (u jeee), citiram te "ne samo na mom blogu, primetila sam i komentare na drugima".

a ti nish ruke, samo ti je "ovo sa Goom i političarima jasno naznačen šaljiv predlog i sasvim usputna stvar".

ma'ajde. idi bre u peršun s tim "jasno naznacen" i "usputnim":)

sta to znači? da treba gornji citat da zaobidjem na prstima? jer si ti smislila da ih ko fini komarac malkice bocnes, s spremnom žvakicom da si se šalila?

i onda mi još, tako nepristojnoj, zavališ tj "istakneš", kao bih ja igrala GO:

u sitnim pokušajima da nekoga zezneš, počela bi ubrzo da igraš sama protiv sebe. Bila bi to dosadna partija.


:))))

slažem se s tobom bi to bila dosadna partija:))) i da bih igrala protiv sebe, što se tebi, naravno ne bi nikad moglo da dogodi. jer ti igras ZA sebe.

a koliko dosadna, nećeš nikad saznati, jer se ti ne preporučuješ meni, nego onima iz citata, za partijicu:))

e sad, a zašto ja trošim energiju i veruj mi, jako jako blago, tek ovlaš, kritikujem tvoje "šaljive komentare"?

pa, recimo da meni nisu šaljivi. uopšte.

takodje, ja mislim, da oni koje ti tako mazno bocnes, sve vičući "šalila sam se", imaju i taktiku i strategiju, za svoju igru. koju "kreiraju upotrebom sopstvenog mozga".

ali, ti to znaš. bolje od mene.

jer ti si igrač.





Bojana Maljević Bojana Maljević 18:33 06.11.2011

Re: ahmm

sta to znači? da treba gornji citat da zaobidjem na prstima? jer si ti smislila da ih ko fini komarac malkice bocnes, s spremnom žvakicom da si se šalila?

U čemu je tu problem? Naravno da sam ih bocnula. A što ne bi? Ti si, kao, zadovoljna svim narodnim poslanicima koji nas predstavljaju, na primer, i misliš da je svako sposoban i da ima strategiju? Ma ajde molim te, idi ti u peršun sa tim.
I naravno da sam se šalila, pa sasvim je jasno da nisam ozbiljno predlagala turnire u Gou za političare. Aman ženo, to je sasvim usputna stvar u tekstu koji se tiče jedne, po meni, posebne igre. Najmanje bitna od svega šta sam napisala. Okej, slažem se, ceo tekst je mogao i bez toga, ali što bre tako zlonamerno sve čitaš? Meni je zadivljujuće koliko ti umeš da izdvojiš najnebitniju stvar iz teksta. I koliko umeš uporna da budeš u tome. Moj post uopšte nije o političarima i politici. Niti o nedostatku njihove strategije.
Opusti se Vesna, nisam imala nikakvu zlu misao, naprotiv. Jesi ti čitala tekst do kraja?
Sve u svemu, GO nije igra. Mala je to reč. GO nije ni sport (iako je stekao taj status i u Srbiji pre nekoliko godina). GO je umetnost, filozofija, GO je nauka. Zato ga treba uvesti u škole! Ili bar u kuće.

To je poenta. I ne treba da zaobilaziš ništa, reci bre sve šta imaš, samo izbegni zajedljive reči, pakosne insinuacije, pokušaje vređanja, nipodaštavanja, uzdahe na citate i tako dalje. Mislim, to je suvišno, pametna si žena. Sve si mogla lepo da kažeš i bez toga.
I nije sve tako crno, loše i glupo kako bi ti možda volela da jeste.
Čak ni kada sam u pitanju ja.

p.s.
a koliko dosadna, nećeš nikad saznati, jer se ti ne preporučuješ meni, nego onima iz citata, za partijicu:))

Neviđeno si me provalila. Pazi, pre neki dan sretnem gospodina Vučića na jednoj televiziji. Pozdravimo se, on mi kaže da čita moj blog. Verovatno sam zato napisala post o Gou. Mislim da se preporučim za Centralnu Otadžbinsku Upravu. Ili kako se to već zove. A?
Ima to logike, ako ćemo iz tvoje vizure čitanja mene...

Znam, znam, nije ti smešno. Jbg, ne mogu svi da dele isti smisao za humor.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana