Društvo| Hronika| Istorija| Ljubav| Život

Lepa Kata

Dr M RSS / 06.11.2011. u 18:00

Da je vojvoda Vule Ilić Kolarac rekao Da! onda, 1804, kad ga je grupa vojvoda predlagala  za protivkandidata Djordju Petroviću iz Topole, za Vožda, istorija bi uzela drugi tok, možda. Ali, nije.

Rekao je: “ Braćo, ja sam čovek domaćin, vičan oranju i žetvi, moja je ruka i moja pamet navikla na plug i srp. Nama treba onaj koji je navikao na kuburu i jatagan, uzmite Djordjija, on je bio i vojnik i hajduk, naučen i da se bije i da se krije”. Istorija je onda krenula poznatim tokom a Vuletov brat i Pomoćni vojvoda, Gruja, nikad nije postao pravi vojvoda i njegov doprinos istoriji je u tome što je postao rodonačelnik porodice Grujića koja je dala Srbiji čak i jednog  petostrukog predsednika vlade. Jedna od grančica tog porodičnog stabla bila je i Katarina, ćerka Marka, poznatijeg kao Mutavdžija, uglednog  smederevskog gazde i boema, ženjenog više puta, čemu se ne treba ni čuditi s obzirom na naviku da u 3 ujutro dovede iz kafane celo društvo i zapovedi ženi da razvlači kore i pravi gibanicu. Jedino je poslednja od njegovih žena  ( a njeno ime se negde zagubilo, o pravdo!) umela da se nosi sa tom gibanicom, potpalila bi furunu oko 2 I počela da razvlači kore; kad  čuje veselu družinu na dnu ulice, tepsiju u furunu;  dešavalo se I da društvo ne dodje( I bekrije imaju dušu, ne može se baš uvek), taman gibanica deci za doručak, a rodila je petoro. Sina je odnela neka čuma dok je još bio u kolevci a najmladja od 4 ćerke, Katarina, postala je, kad se zadevojčila, poznata kao Lepa Kata, iako taj nadimak nije ni upola mogao da je opiše. Ma, kakvi upola!

Smederevska čaršija je zapamtila Marka Mutavdžiju po nekim kafanskim zgodama koje je beogradska pripisivala Djuri Jakšiću; jedna je ona kad je Marko, ulazeći u kafanu, uzviknuo: “ Dete, žedan sam”! Kad mu je kelner doneo vodu, Marko je zarežao: “Nisam rekao da sam prljav, rekao sam da sam žedan”!  A u drugoj prilici, kelner je upozorio gazda-Marka na trun u čaši, na šta mu je Marko rekao: “ Ne boj se, dete, ja sam popio sto lanaca vinograda, neće mi biti ništa od jedne trunke”. Nema načina da se utvrdi da li je u pravu beogradska ili smederevska čaršija ali je Lepa Kata donela u miraz svom mužu stotinu ovakvih priča, umesto onih stotinu lanaca vinograda koje je gazda Marko popio.

Tako je Kata, sem priča i cenjenog porekla,  u miraz mogla da donese samo svoju lepotu i  istu toliku dobrotu; njenom mužu je to bilo dovoljno, i više od toga. Nije mogao ni da sanja toliku sreću, da će na njemu da se zaustavi pogled prve smederevske lepotice koju su priželjkivali  mladi doktori i bogati trgovci, ugladjeni advokati i adjutanti njenog strica generala, dok je on bio samo abadžijski sin, i sam abadžija, istina lepih, plavih očiju, vitak i brz kao munja ali oniži, za pola glave niži od Kate, bez sopstvene radnje i imovine, sve zajedno, nikakva prilika. Ali ipak...Toma, i Toma, i Toma..ili niko. Ili Dunav.

Tomin otac, deda Milojko, ustupio je sinu radnju i povukao se u jednu sobu, očekujući da se ostatak kuće popuni unucima pa da se mirno pridruži svojoj ženi koja ga je  već godinama čekala na početku uzbrdice, levo od grobljanske kapije.

Tako su tekli dani.  Deda Milojko je( a još nije bio deda, čak ni po godinama, jedva se dohvatio pedesete) pomagao u radnji, ili sedeo ispred, uvek obavijen duvanskim dimom, često odmenjivao snaju u težim kućnim poslovima( primer koji je, u ono doba, izazivao čudjenje), odlazio rano na spavanje a ustajao prvi, da založi vatru. Nikad nije povisio glas a nije ni imao zašto; sin je vredno radio i bio pravi domaćin a Kata, očarana njegovom dobrotom i pitomošću, poštovala ga je kao oca a volela još i više, toliko različitog od bučnog i, često, grubog  gazda Marka.  Ovde nije bila najmladja od četiri ćerke, ovde je bila jedinica.  Ipak, koliko god da joj je to prijalo, nije želela da tako i ostane; sestre izrodile onoliku decu…a ona, ništa! Prolaze godine, menjaju se dinastije, padaju vlade, nikad mira u Srbiji, samo u njihovoj kući mir, onaj najgori, kad ne ciče i ne smeju se deca.  I Toma se nekako smirio, nije više onako brz a i oči mu, kao, potamnele,  Katina lepota  pomalo izbledela a Milojko sve više liči na dedu što se manje nada da će deda postati.

Ne zna se šta je preokrenulo sudbinu, da li bajanje Vaske ciganke,  ili Sv. Petka, ili Katine suzne oči nebu okrenute, tek,  jednog dana  upališe kandilo ispod ikone Sv. Jovana Krstitelja i staviše malog, još nerodjenog, Dragomira pod zaštitu Onoga koji je krstio Hrista.

Dragomir se rodio kao mala kopija svoga oca, omanji, živahan, plavook, falili su samo husarski usukani brkovi, što je i razumljivo. Odmah po rodjenju počeo je da vrišti i nije prestao dok mu nisu dali da sisa, protivno ondašnjem običaju, i tražio je ponovo, i danju i noću, kao da želi da prestigne vreme ili da nadoknadi ono koje je izgubio dok je čekao da se prst Svevišnjeg  zaustavi na njegovom imenu.  A ime je dobio još dok je bio samo želja, u nadi da će mu život biti  Dragost i Mir, i njima sa njim.  I Tomi se vratila brzina i sjaj u oku,  Milojko je tražio da ga zovu deda-Milojko iako nije na dedu ličio a Kata je ponovo postala Lepa Kata ali nije zaboravila kako joj je bilo dok je suzne oči okretala ka nebu;  nikad nije dopustila da se ugasi kandilo ispod ikone, ni danju ni noću. Da joj čuva sina.

Dok je Dragomir rastao, ime mu se smanjivalo, postao je Dragan; ono mir se izgubilo, I za njega I za Srbiju.  Jednog jutra, dok je Kata dodavala zejtin u kandilo, Toma je dobio poziv; spremio se za dva sata, bez reči; šta da kaže a da mu ne zadrhti glas; poljubio je oca u ruku, sina u čelo, zagrlio ženu, okrenuo se i otišao, da se ne vidi kako su mu potamnele oči, do jutros tako plave. Rado ide Srbin u vojnike, kakva laž!

Nije se ni okrenuo da , još jednom, vidi ono što je ostavljao.  Od straha da se ne vrati. A nema povratka kad Kralj zove.  Pažljivo je gazio kaldrmom,  dugo čekanom, nedavno postavljenom, i mrzeo je svaki kamen u njoj. Ne zato što je turska . Zato što vodi u grad. I juče je bila turska, i  juče je vodila  u grad a nije je mrzeo. Naprotiv. Samo, juče je vodila i iz grada kući. Lepoj Kati.

 



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 18:16 06.11.2011

Prvi

A nema povratka kad Kralj zove.

Što bi reko blogodrug "Libi" Bez Kralja ne valja. Ja to koristim u preferansu a on u politici.

Doktore sad si počeo na emocije da udaraš
Dr M Dr M 18:20 06.11.2011

Re: Prvi

sad si počeo na emocije da udaraš


Evo Ti, kao prvom, jedna Lepa Kata


Edit
Original slika nije izašla..
libkonz libkonz 01:05 07.11.2011

Re: Prvi

Što bi reko blogodrug "Libi" Bez Kralja ne valja. Ja to koristim u preferansu a on u politici.

Nije to politika, to je život!
Bićemo mi monarhija opet, kad - tad!
Dr M Dr M 01:32 07.11.2011

Re: Prvi

Bićemo mi monarhija opet, kad - tad!


Da me uzme ko za kralja
ja bih znao kako valja..

libkonz libkonz 08:50 07.11.2011

Re: Prvi

Da me uzme ko za kralja
ja bih znao kako valja..

siguran sam da bi bio dobar kralj, ali dok se ne kandiduješ, držimo se Karađorđevića
Dr M Dr M 09:06 07.11.2011

Re: Prvi

libkonz
Da me uzme ko za kralja
ja bih znao kako valja..

siguran sam da bi bio dobar kralj, ali dok se ne kandiduješ, držimo se Karađorđevića


Eh, da je onaj vojvoda iz prvog reda ovog teksta rekao Da!, možda bi se držali DrMovića...
libkonz libkonz 09:53 07.11.2011

Re: Prvi

ovako imamo doktora u čijim tekstovima i komentarima uživamo.
Dr M Dr M 10:52 07.11.2011

Re: Prvi

libkonz
ovako imamo doktora u čijim tekstovima i komentarima uživamo.



AlexDunja AlexDunja 18:24 06.11.2011

predsednika

za predsednika!
Dr M Dr M 18:25 06.11.2011

Re: predsednika

AlexDunja
za predsednika!



razmisljam razmisljam 18:42 06.11.2011

Re: predsednika

AlexDunja
za predsednika!


Симпатизер из прикрајка се придружује и прилаже лепе кате као знак добре воље:


Dr M Dr M 18:45 06.11.2011

Re: predsednika


Razmišljalice iz prikrajka, hvala!

Ovo su one koje nisu izašle malopre..
AlexDunja AlexDunja 19:10 06.11.2011

Re: predsednika

Симпатизер из прикрајка се придружује и прилаже лепе кате као знак добре воље:

može i vip status, za početak:)
razmisljam razmisljam 19:23 06.11.2011

Re: predsednika

Dr M

Razmišljalice iz prikrajka, hvala!

Ovo su one koje nisu izašle malopre..


А уз њих обавезно и

LEPA KATA


Bila jednom jedna Kata

u Perlezu blizu Čente

lepa kao sa plakata

pa i lepša na momente



Imala je oči plave

original morska plavet

nosaše ih posred glave

tako da ti stane pamet.



Imala je rusu kosu

nekad plavu nekad crnu

kao plast u senokosu

kao gnezdo al na trnu



Imala je lepa Kata

uz lepotu sto dukata

pa je bila tata-mata

za sve momke iz Banata.

( Lj. Ršumović )

Dr M Dr M 20:28 06.11.2011

Re: predsednika

Imala je lepa Kata

uz lepotu sto dukata


Ova nije imala sto dukata nego sto priča, za miraz.

Šteta što nije imala autorsku opciju..
jesen92 jesen92 23:07 06.11.2011

Re: predsednika

može i vip status, za početak:)

..odavno zasluzen status....ne znam, jedino da se maskira u neku Djinu, mozda zapadne za oko kom treba...:))
Dr M Dr M 23:23 06.11.2011

Re: predsednika

jedino da se maskira u neku Djinu,




jesen92 jesen92 23:37 06.11.2011

Re: predsednika

..pitanjce...jel Lepa Kata u okviru Secarnika ili je nezavisna prica? ili nova serija?...u svakom slucaju.
jacHa. jacHa. 23:48 06.11.2011

minja subota

Bila jednom jedna Kata

u Perlezu blizu Čente






Dr M Dr M 00:10 07.11.2011

Re: predsednika

Lepa Kata u okviru Secarnika ili je nezavisna prica? ili nova serija?.


Paralelna linija koja se u perspektivi seče..
Dr M Dr M 00:14 07.11.2011

Re: minja subota

jacHa.
Bila jednom jedna Kata

u Perlezu blizu Čente








Slatko..
jesen92 jesen92 00:49 07.11.2011

Re: predsednika

Paralelna linija koja se u perspektivi seče..

...predpostavila sam...al mi sigurnije da pitam i proverim......sacekacemo presek, nije daleko....
Dr M Dr M 00:52 07.11.2011

Re: predsednika

sacekacemo presek, nije daleko


Hmmm


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:07 07.11.2011

Re: predsednika

Dr M Dr M 21:22 07.11.2011

Re: predsednika

Baš je bio pravi..
jinks jinks 18:38 06.11.2011

...



... a ima i Djure Jaksica, i becara ...
Dr M Dr M 18:48 06.11.2011

Re: ...


Jinks, šta misliš šta je Toma pevao Kati..
jinks jinks 19:02 06.11.2011

Re: ...

Uf, tesko pitanje :)

Evo jedne koja mi je prva pala na pamet


Dr M Dr M 19:07 06.11.2011

Re: ...


Uklapa se u priču, možda je prvao dok sokak nisu kaldrmisali..
jinks jinks 19:13 06.11.2011

Re: ...

I balkon ne znam koliko se uklapa u tadasnju arhitekturu zanatskih radnji :). Mada sto da ne.
Dr M Dr M 20:39 06.11.2011

Re: ...

balkon ne znam koliko se uklapa u tadasnju arhitekturu zanatskih radnji


Možda se uklapa doksat

Kad ugledah lepu Katu
kako stoji na doksatu
ne zažalih kilo zlata
da je skinem...sa doksata..
jinks jinks 21:16 06.11.2011

Re: ...

Pa da, evo na Mlekcevom jutjub klipu ima i doksata i balkona, a i slika deluje kao da je sa pocetka XX veka.
mlekac mlekac 18:56 06.11.2011

Pa dobro doture...

Je li to lepo i drugarski da ovako udaris u emocije nedeljom popodne?

Napolju pisti kosava, a ti razvezao...

U to ime :


I, naravno
Dr M Dr M 19:03 06.11.2011

Re: Pa dobro doture...

da ovako udaris u emocije nedeljom popodne?


Emotions, uvek...na samo nedeljom..


expolicajac expolicajac 19:12 06.11.2011

Re: Pa dobro doture...

Košava me uvek asocira na

Dr M Dr M 20:26 06.11.2011

Re: Pa dobro doture...


A mene na



Košava je netolerantna, kao revolucija..
tyson tyson 05:48 07.11.2011

Re: Pa dobro doture...

Napolju pisti kosava, a ti razvezao...

U to ime :

Beogradska ulica Kralja Petra i kafana "?" na prvoj slici



Dr M Dr M 07:35 07.11.2011

Re: Pa dobro doture...

Beogradska ulica Kralja Petra i kafana "?" na prvoj slici


I ja
sesili sesili 21:19 06.11.2011

I lepo i tužno...

...i nepoznanica - da li je turska kaldrma vratila Tomu. Ali stvarno, divna priča. Večeras je meni moja Kata (unuka - princeza) zasladila veče. Uče je roditelji da govori "r" i kažu joj: kako ono beše- na vr' brda... a ona odgovara: grize uep! Pozdrav, do'tore!
Dr M Dr M 21:47 06.11.2011

Re: I lepo i tužno...

nepoznanica - da li je turska kaldrma vratila Tomu.


Videće se...ovo je duga priča.


kako ono beše- na vr' brda... a ona odgovara: grize uep!


Poljubi svoju Lepu Katu


myredneckself myredneckself 00:52 07.11.2011

Lepe Kate

Tako je Kata, sem priča i cenjenog porekla, u miraz mogla da donese samo svoju lepotu i istu toliku dobrotu;

Doktore, dajem ti jednu pesmu o jednoj Kati, tamo daleko, i njenom Hitklifu.
Peva, jedna druga Kata.

Dr M Dr M 01:02 07.11.2011

Re: Lepe Kate

dajem ti jednu pesmu o jednoj Kati, tamo daleko, i njenom Hitklifu.
Peva, jedna druga Kata.


fala mrns..

Lepa i ova Kata Žbunovita

A vidi ovu Katu

anchiba anchiba 01:05 07.11.2011

Лепа "Лепа Ката"

Пошто сам схватила да је ово тек почетак једне дивне приче, бићу у ишчекивању наставка. Асоцира ме на "Време смрти" и Катиће, па сам се растужила кад дођох до краја; што нема више.
Dr M Dr M 01:24 07.11.2011

Re: Лепа "Лепа Ката"

anchiba
Пошто сам схватила да је ово тек почетак једне дивне приче, бићу у ишчекивању наставка. Асоцира ме на "Време смрти" и Катиће, па сам се растужила кад дођох до краја; што нема више.


Dobrodošla anchiba..

Da bi potpuno shvatila celu priču, predlažem Ti da pročitaš prethodne blogove pod zajedničkim naslovom Sećarnik. Ono je glava 1, ovo je početak glave 2.

Glave se sudaraju mnogo kasnije, brojaćemo čvoruge..nadam se, zajedno..
anchiba anchiba 01:47 07.11.2011

Re: Лепа "Лепа Ката"

Прво, веееееееееелико хвала на добродошлици

Нова сам на блогу, свашта ми је занимљиво, читам махом најновије текстове, јер не знам шта ће ми се допасти и колико уназад да пратим текстове. А Ваше ћу прочитати обавезно!

Свакако, једва чекам да видим чије ћемо стопе на турској калдрми пратити у наставку.

Поздрав и лака ноћ.
Dr M Dr M 01:54 07.11.2011

Re: Лепа "Лепа Ката"

А Ваше ћу прочитати


Na blogu smo na Ti..

Tako, da i Tebi

Laka noć
loader loader 03:01 07.11.2011

Tema u temi

Da, da ...

Rado Srbin trabunja o ratu,
al' zapravo voli samo Katu
Dr M Dr M 07:23 07.11.2011

Re: Tema u temi

Rado Srbin trabunja o ratu,
al' zapravo voli samo Katu


Prava istina!

Ono Rado ide Srbin u vojnike imalo je i razne nastavke...
...kad ga tuku i za uši vuku...

loader loader 10:22 07.11.2011

Re: Tema u temi

Eh, mnoge sulude mitologizacije su u naš život urasle.

Jedna od njih je i ta o glavi na ramenima koja je zapravo i stvorena da bi bila u ratu izgubljena, inače, sramota pred strogim licima predaka sledi =

Dr M Dr M 10:49 07.11.2011

Re: Tema u temi

loader
Eh, mnoge sulude mitologizacije su u naš život urasle.

Jedna od njih je i ta o glavi na ramenima koja je zapravo i stvorena da bi bila u ratu izgubljena, inače, sramota pred strogim licima predaka sledi =



Izgovor za mnoge promašaje...
Bojana Maljević Bojana Maljević 03:37 07.11.2011

preporuka

Preporuka. Uživala.
Kata je, na ovaj ili onaj način, ime koje se provlači kroz moju porodicu, i sve su bile lepe.
Dr M Dr M 07:27 07.11.2011

Re: preporuka

Kata je, na ovaj ili onaj način, ime koje se provlači kroz moju porodicu, i sve su bile lepe


Ne znam da li je to samo stvar imena..

Evo, u Tvojoj porodici ni Bojanama ništa ne fali..
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:04 07.11.2011

Kata

Dr M Dr M 07:31 07.11.2011

Re: Kata


Ova japanska Kata mnogo opasna..možda je neka Kata Strofa..
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:14 07.11.2011

Re: Kata

Dr M

Ova japanska Kata mnogo opasna..možda je neka Kata Strofa..


Ma da, pravi je robot, jesi li video kako kamera ne može da uvati neke od ovih gjaku-tcki-jeva? Pročitao sam negde, odavno, da za propisno izveden tcki (to je ovaj pravolinijski (direkt) udarac rukom, gjaku znači ukršteno, to jest "zadnjom" rukom) treba manje od 100 milisekundi. To skoro da ne možeš da se vidi, a pogotovu ne iz ugla uke-a, dakle onog koji prima udarac.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:16 07.11.2011

Re: Kata


Paziti na svaki korak Kate
Lepa priča, dottore.
Dr M Dr M 20:35 07.11.2011

Re: Kata

Ma da, pravi je robot,


Ja sam probao da postanem takav robot daleke 1964-5. ali mi nije uspelo.

Celo društvo, sve deca iz finih kuća, rešilo da uvežba novi trendy način paunisanja na beogradskom asfaltu. Trener nam je bio tadašnji karate guru Ilija Jorga. Ritual nam je bio da posle dva sata treninga izgubljenu tečnost nadoknadimo u BIPovoj pivnici na Mostaru. Rezultat je bio da nam je, posle nekoliko meseci vežbanja, bilo teško da vežemo pojas na početku treninga...i cipele na kraju. A od kata je ostala kataklizma..
Dr M Dr M 20:44 07.11.2011

Re: Kata

Paziti na svaki korak Kate


Hvala Jelice, mada malo kasno. Pazio sam, nekada, na svaki korak jedne Kate ali sad mi Gospodja pazi na svaki korak..potpuno nepotrebno..
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:04 07.11.2011

Re: Kata

Pazio sam, nekada, na svaki korak jedne Kate ali sad mi Gospodja pazi na svaki korak..potpuno nepotrebno..

Mani ti, sigurno je sigurno...naročito kad je Kata u pitanju, pa još lepa.
Dr M Dr M 21:18 07.11.2011

Re: Kata

Mani ti, sigurno je sigurno...


Ma ako, meni godi kad se misli da mogu da napravim neki korak a da se ne sapletem..
jesen92 jesen92 23:43 07.11.2011

Re: Kata

Ma ako, meni godi kad se misli da mogu da napravim neki korak a da se ne sapletem.

janeznam janeznam 08:35 07.11.2011

Dr M,

lepo sto Vas mogu citati redovno, bar se covek moze nadati lepoj prici i pustiti masti na volju da zamislja sad, eto, lepu Katu, Tomu, deda Milojka...I, naravno, gde ce se ukrstiti sudbine ovih i onih iz predhodnih prica.
Dr M Dr M 08:56 07.11.2011

Re: Dr M,

janeznam
lepo sto Vas mogu citati redovno, bar se covek moze nadati lepoj prici i pustiti masti na volju da zamislja sad, eto, lepu Katu, Tomu, deda Milojka...I, naravno, gde ce se ukrstiti sudbine ovih i onih iz predhodnih prica.


Ni janeznam šta da kažem na ovako lepe reči.
Zato, slažem words, da se neke sudbine ne utope u zvuku tišine...


janeznam janeznam 10:20 07.11.2011

Re: Dr M,

Hvala.
mariopan mariopan 09:58 07.11.2011

..

Samo da mahnem
Dr M Dr M 10:43 07.11.2011

Re: ..

Samo da mahnem


Evo i ja Tebi..mah, mah..

Znam da si tu i bez mahanja..
mariopan mariopan 12:13 07.11.2011

Re: ..


Znam da si tu i bez mahanja..

Kako znaš?
Dr M Dr M 12:29 07.11.2011

Re: ..

Kako znaš?



bocvena bocvena 10:17 07.11.2011

Divno napisano, kao i uvek!

Ali ja sam već ovde doživela lokalpatriotsko veselje...vojvoda Vule Ilić Kolarac ...
Mi smo čuvene unuke Milke Kolarke:)))
Dr M Dr M 10:40 07.11.2011

Re: Divno napisano, kao i uvek!

Mi smo čuvene unuke Milke Kolarke:)))


Rodjako!!! Odma` sam vid`o...

anchiba anchiba 15:43 07.11.2011

Сјајно!!!

Др М, прочитала сам прву главу и просто речено, СЈАЈНО!
Све што сте написали је јасно, читко, прихватљиво, са кратким, упечатљивим описима, довољно да читалац потпуно склопи слику и времена и ликова и судбина које сте опричали у делу. Да, делу, јер мислим да поприма тај облик.
Као што већ рекох, чекам наставак који ће, волела бих, да постане део целине коју ћу у скоријој будућности видети у излогу књижаре, на месту предвиђеном за бестселере.

Dr M Dr M 17:52 07.11.2011

Re: Сјајно!!!


anchiba, skromnost mi ne dozvoljava da se prepustim zadovoljstvu zbog ovako laskavog mišljenja a poštovanje prema tako predanoj čitateljki će me podsticati da učinim sve što budem mogao da se Tvoje želje ostvare.
docsumann docsumann 16:52 07.11.2011

Kate Pilarova



p.s. a sad ozbiljno - super ti priča
Dr M Dr M 17:54 07.11.2011

Re: Kate Pilarova

sad ozbiljno - super ti priča


I još ozbiljnije, hvala docs..
vesna.gm vesna.gm 13:33 08.11.2011

Prelepa priča

Preporuka za sve pare!

Priča koju želim da zapamtim i da imam.

Dr M Dr M 19:03 08.11.2011

Re: Prelepa priča

Priča koju želim da zapamtim i da imam.


Bojim se da je ova priča mnogo veća od moje sposobnosti da je ispričam.

Ipak, obzirom na preporuku za sve pare, potrudiću se..jer nema više nikog ko to može..

Dobrodošla u priču, vesna.gm

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana