Nostalgija| Život

ODŽAČARI I DIMNJACI

razmisljam RSS / 06.11.2011. u 19:14

                                         ( ili o uticaju dugmića na našu sudbinu )

               Eno ga. Ide niz ulicu u svojoj crnoj uniformi na kojoj blistaju uredno zakopčana i do visokog sjaja uglancana mesingana dugmad ( ili bih ja volela da su baš takva, iako ih se, ako ćemo pošteno, uopšte ne sećam ). Ne žuri naročito - pružio je korak taman toliko da se vidi kako je on ,,za putom'' i da je upravo krenuo u neverovatno važnu misiju pripremanja dimnjaka za zimsku sezonu purnjajućih, zarumenelih peći svih vrsta i oblika. O levo rame mu ( a može biti i o desno; meni je nekako lepše ako je baš o levo, a ne bih umela reći zašto ) uredno okačena u krug smotana debela čelična žica sa grubom crnom čekinjavom četkom na svom kraju, koja, onako nakostrešena, ispotiha reži na uznemiranu paščad po šoru i tera ih da uplašeno zaskiče i podviju učičkavljene repove . Iz crne kape nalik čađavoj prevrnutoj šerpi polomljenih drški mu viri detelina sa četiri lista ( e, sad, za tu detelinu već izmišljam za sve pare, ali mi se slika baš dopada, pa ne mogu da odolim, a da je ne ubacim u pripovedanje ). Još malo, pa će zamaći za ugao ulice, a ja nikako da nađem dugme.
               Tanka letnja majica - ništa. Duga suknja na lastiš - ništa ( a lepo ljudi kažu da suknja treba da ima struk i jednu meru - tada bi sigurno imala i dugme da tu meru zadrži i naglasi ). Sandale na bosim nogama - ništa. Pijačni ceger - ništa. Novčanik - srećna parica - ništa.
               Odeee sreća iza ćoška nekom drugom.

               A jednom, tako, došao odžačar nenajavljen, dok nikog nije bilo u kući. Mama mu još dugo posle toga pominjala i familiju i poreklo i svašta nešto što nije lepo pominjati ako čovek hoće da bude pristojan i ljubazan i fin ( a moja je mama takva uvek, ili bar gotovo uvek ).
               Jer, kad se dimnjaci čiste, kuća mora da se pripremi i obezbedi od neprijatnih iznenađenja. Izvade se sve stare krpe: mestimice flekave, poderane majice, ufronclane krpe za posuđe koje su odavno izgubile boju, prosenuti peškiri iskrzanih poruba, pohabane potkošulje koje su sasvim izgubile oblik i deformisale se do neprepoznavanja, tanki džemperi kojima su se dobro ugostili moljci jer je naftalin prošle zime bio loš, pa, ako baš ničeg drugog pri ruci nema čak i poneke oveće gaće kojima je popustio lastiš i davno ih je trebalo baciti, ali se i dalje vuku okolo iz sasvim nedokučivih razloga. Onda se to sve lepo strateški rasporedi: pažljivo se obavijaju oko onih mesta gde sulundari ulaze u zid, i tamo, na suprotnom kraju, gde izviruju iz pećki ili šporeta, pa na svakom kolenu i sastavu i zavoju, pa se proveri da li su zatvorene ladlice za pepeo, i rerne, i vratašca za hranjenje vatre, i da li je ručka za cug postavljena u pravi položaj... Zatim se sve to još jednom dooobro proveri, za svaki slučaj. Pa još jedared, za zlu ne trebalo. I onda se prilično mirno čeka da se odžačar pojavi.
               Ali... Tog dana ništa od svega nije bilo preduzeto, jer se niko nije nadao da će dimnjaci biti čišćeni, tako da je mama, onako s vrata, kako je došla s posla, počela da plače od muke. Čitava kuhinja bila je prekrivena ujednačenim slojem fine, najfinije, sitne, najsitnije ( onakve kakvu ni jedan vodenični kamen nije u stanju da izmrvi ) čađave prašine.
               I dnevna soba.
               I dečja.
               A mama je nezaustavljivo jecala nekoliko minuta, zatim se presvukla, pripasala kecelju, zavrnula rukave i počela da izdaje direktive.
               Pa smo čistili i brisali i prali i propirali i pentrali se na najviše police i vrhove ormana i visećih elemenata i zavlačili se u ćoškove i pod stvari i svaku knjigu otprašivali i peći i sulundare i posuđe i nameštaj i podove i zidove i tepihe i krpare i cveće u saksijama i vaze i keramičke figurine i igračke i prozore i ragastove i zavese i vrata i kvake i ključaonice... I onda opet, i još, i ponovo, i iz početka, i u krug... Čistili, brisali, brisali, čistili... A prašina je bila tako sićušna i tako uporna, da smo još danima naleteli na njene ostatke koje smo u prvih stotinak prebrisavanja nekako uspeli da propustimo.
               Naravno, mama ne bi bila mama ( pedagog po struci ) da nije odžačaru pripremila sačekušu i lepo mu, najlepše moguće ( uz ledeni osmeh, uzdržano prijatnu mimiku, veoma ubedljivu gestikulaciju i u porodično naslednoj po ženskoj liniji čuvenoj ,,ćirilično veliko Ф štampano'' pozi ) objasnila da mu nikada više i ni po koju cenu i ni za živu glavu ni slušajno ne padne na pamet da po našim dimnjacima bude vredan na svoju ruku. Što je ovaj, razume se, primio k znanju i od tada smo ga jedva sprečavali da se, za svaki slučaj, najavljuje i pismenim putem sa sve zvaničnim štambiljem. Toliko je mama bila ubedljiva.


                A drugi put, tako, upalo mače u dimnjak. Onaj odmah tu, na našoj kući, a iznad komšiničinog stana. Mjaukalo, skamikalo, dozivalo, kukalo, plakalo, skičalo, pištalo... Nit' ko zna otkud je toličko mačence uopšte uspelo da se čak tamo popne, nit' kako se smandrljalo u garavi mrak, tek, mučeno, vapi dan i noć, preplašeno, usamljeno i gladno. Tuga slušati.
               Šta ćemo, kako ćemo - zasedao kućno-dvorišni savet. Greota pustiti živo stvorenje da ugine, a treba se uspentrati na krov, pa do dimnjaka, pa smisliti način da se iz te uske ciglene cevke živuljka izvuče u jednom komadu...
               Na posletku istupio kao dobrovoljac komšija Mića ( to je onaj što je onomad pekao rakiju uz preglasnu muziku sa radija ,, Želje, pozdravi i čestitke uz najneverovatniji kič i šund - samo naručite i pušćamo'', al' domaćin čovek, i vredan i radan i bolećiv i uvek spreman da priskoči ako zatreba ), a za njim i moj R. . ( Ja zbrisala u kuću. Nešto mi se nije dalo da gledam sa krova kotrljajuće spasioce. A sve mi nešto ličilo da će na to da izađe. )
               Prislonili lotre, ekvilibrirali do dimnjaka i pokušavali satima... Mače vrečalo, oni mu malo tepali, malo više bogoradili, malo huktali i puktali, malo se preznojavali, ali, na kraju ga nekako izvukoše i srećno prizemljiše i njega i sebe uz ovacije usplahirenih, a potom i ishodom oduševljenih posmatrača.


               A nekada davno, tako, baškarile se po poštarskim torbama hrpe najlepših novogodišnjih želja i nadanja na čestitkama sa nacrtanim garavim odžačarima, četvorolisnim drečavo zelenim detelinama, rumenim prasićima ukovrdžanih repova i okruglastim Deda Mrazevima što pokušavaju da skliznu niz dimnjak sa punim džakom igračaka prebačenim preko levog ( naravno ) ramena.


               A sada, tako, imam ušiveno sedefno dugmence u bočnom šavu neke druge sasvim tanke letnje majice. I jedno koštano u porubu sasvim druge dugačke suknje na lastiš. I po jedno presvučeno platnom na svakoj espadrili. I obično plastično na ručki pijačnog cegera. I jedno stakleno u novčaniku, odmah pored srećne parice.
               Za svaki slučaj.
               Ako se odžačar odnekle pojavi, spremna sam. Uhvatiću neko od njih sa svih pet prstiju i sebi u bradu ( da ne zbunim čoveka ) sasvim tiho ( ali sa širokim osmehom, naravno ) reći:
               - Moja sreća odžačar.

Tagovi



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:22 06.11.2011

prva asocijacija


a sad da procitam ceo tekst, a do tada


p.s.
Ako se odžačar odnekle pojavi, spremna sam. Uhvatiću neko od njih sa svih pet prstiju i sebi u bradu ( da ne zbunim čoveka ) sasvim tiho ( ali sa širokim osmehom, naravno ) reći:
- Moja sreća odžačar.


I ti?


razmisljam razmisljam 19:28 06.11.2011

Re: prva asocijacija

dusanovaiivanovamama


Да ли ми верујеш да ми уоште није пало ни на крај крајичка памети? Не могу да верујем како се нисам сетила!

Моја прва асоцијација је од старта ово, као посебан поклон за прву:



dusanovaiivanovamama

I ti?


И ја.


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:11 06.11.2011

Re: prva asocijacija

Да ли ми верујеш да ми уоште није пало ни на крај крајичка памети?



Devedesetih u Budimpesti puna kola hrane, deca mala, ma uzas. Pored mene, a sedela sam kao suvozac, na semaforu stane auto, njih 4 (cetvoro) unutra, odzacara. Moje radosti, odmah nasla dugme naravno a nasi granicari nas nisu ni pogledali...

p.s. a za bombone negro, razgovaracemo

razmisljam razmisljam 20:48 06.11.2011

Re: prva asocijacija

dusanovaiivanovamama

Devedesetih u Budimpesti puna kola hrane, deca mala, ma uzas. Pored mene, a sedela sam kao suvozac, na semaforu stane auto, njih 4 (cetvoro) unutra, odzacara. Moje radosti, odmah nasla dugme naravno a nasi granicari nas nisu ni pogledali...


Неко нема ни мало среће, а теби се учетворостручила тек тако. И још си имала ДУГМЕ као битан елемент разрешавања ситуације у жељеном смеру. Еј, животе, ала си неправедан!

p.s. a za bombone negro, razgovaracemo


Ево, обећавам да ћу бити добра.
Мада, кад боље размислим, нисам ти ни захвалила за ону тацну пуну грлооџачара.
Па, хвала.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:50 06.11.2011

Re: prva asocijacija

Мада, кад боље размислим, нисам ти ни захвалила за ону тацну пуну грлооџачара.



Ево, обећавам да ћу бити добра





Moze muzika?

razmisljam razmisljam 22:25 06.11.2011

Re: prva asocijacija

dusanovaiivanovamama

Moze muzika?


А што питаш кад знаш?

Ватра се ватром гаси.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:55 06.11.2011

Re: prva asocijacija


А што питаш кад знаш?
Ватра се ватром гаси.





Sigurno si zaboravila i ovog dimnjacara
razmisljam razmisljam 23:46 06.11.2011

Re: prva asocijacija

dusanovaiivanovamama

Sigurno si zaboravila i ovog dimnjacara


Њега? Никако! Те плаве оке...
Али то не значи да ме можеш натерати да погледам читаву епизоду. Никад нисам била склона ратним филмовима/серијама ма који рат и ма које историјско раздобље обрађивали.
До душе, ту има пар часних изузетака, али, не бих о њима овом приликом.



Сећаш ли се ти оних разних малих гумених фигурица? Мени најомиљенији био оџачар ( не могу да нађем праву слику ), а одмах потом Бамби.
freehand freehand 23:59 06.11.2011

Re: prva asocijacija

razmisljam
dusanovaiivanovamama

Sigurno si zaboravila i ovog dimnjacara


Њега? Никако! Те плаве оке...
Али то не значи да ме можеш натерати да погледам читаву епизоду. Никад нисам била склона ратним филмовима/серијама ма који рат и ма које историјско раздобље обрађивали.
До душе, ту има пар часних изузетака, али, не бих о њима овом приликом.



Сећаш ли се ти оних разних малих гумених фигурица? Мени најомиљенији био оџачар ( не могу да нађем праву слику ), а одмах потом Бамби.

Ja sam imao jednog.
Zvao se Srećko.
razmisljam razmisljam 00:41 07.11.2011

Re: prva asocijacija

freehand

Ja sam imao jednog.
Zvao se Srećko.


Усудио си се да покажеш своју нежну страну?
Шта један поглед у огледало у правом тренутку учини од човека!

Ја сам имала два. У ствари, једног је имао брат, али сам их ја више волела.
И онда сам као нешто порасла и то је мојој мами био довољан разлог да већину играчака и дечјих књига раздели по комшилуку, кумовима и осталим некима који су имали ситну децу, без икаквих консултација са мном. Наравно, мене било блам да неке ствари тражим натраг.
Дан данас ме боли душа за тим оџачарима, за једном прекрасно илустрованом књигом дечјих песама чика Јове Змаја и за пластичним фигурицама Винетуа и Олд Шетерхенда.
freehand freehand 00:46 07.11.2011

Re: prva asocijacija

Усудио си се да покажеш своју нежну страну?

Sve su mi strane nežne.
Ja sam ti jedan Nežni stranac.
razmisljam razmisljam 01:48 07.11.2011

Re: prva asocijacija

freehand

Sve su mi strane nežne.
Ja sam ti jedan Nežni stranac.


Сад ме уби радозналост: јеси л' нежан ко памук, ил' к'о свила, ил' к'о Енглез?

freehand freehand 02:31 07.11.2011

Re: prva asocijacija

razmisljam
freehand

Sve su mi strane nežne.
Ja sam ti jedan Nežni stranac.


Сад ме уби радозналост: јеси л' нежан ко памук, ил' к'о свила, ил' к'о Енглез?


Snatri.

Hint:

razmisljam razmisljam 02:59 07.11.2011

Re: prva asocijacija

freehand

Snatri.


Невезано, одушевљена сам овим твојим избором баш ове речи. Права је и тако тачно говори оно што треба. Мораћу чешће да је примењујем. ( И сасвим сам озбиљна док ово пишем. )

Hint:


ОК, капирам.
И истина, има ту разних страна нежности, нежни странче.
freehand freehand 03:07 07.11.2011

Re: prva asocijacija

ОК, капирам.
И истина, има ту разних страна нежности, нежни странче.

Englishman in New Orleans.
A ovo je, ipak, bliže po filingu:

razmisljam razmisljam 03:37 07.11.2011

Re: prva asocijacija

freehand

Englishman in New Orleans.
A ovo je, ipak, bliže po filingu:


А Стинг је Стинг. ( Где је нежност, ту је и крхкост. )


razmisljam razmisljam 04:15 07.11.2011

Re: Него,

сећа ли се још неко оне дечје ругалице:

Оџачаре, гаре,
скини гаће старе,
па обуци нове
да те цуре воле.

???

kaolavanda kaolavanda 14:15 07.11.2011

Re: prva asocijacija

Dusanovaiivanovamama, srećnice!

...na semaforu stane auto, njih 4 (cetvoro) unutra, odzacara...



Baš o četvorici odžačara, peva jedan super hor: Odžačari


Hej, Razmišljam, opet se ti sa toplom pričom ušunjavaš među ovaj narod... i, opet ti hvala



A, gle na šta sam naišla njuškajući po fotkama odžačara: teta odžačar


Rozana Forster (fotografisano za vreme WWI), preuzela posao svog muža, dok je on bio u inostranstvu, na radu.
razmisljam razmisljam 20:27 07.11.2011

Re: prva asocijacija

kaolavanda


Baš o četvorici odžačara, peva jedan super hor: Odžačari


Много слатка песма.

Hej, Razmišljam, opet se ti sa toplom pričom ušunjavaš među ovaj narod... i, opet ti hvala


И опет ти молим и други пут и нема на чему и задовољство ми је...

A, gle na šta sam naišla njuškajući po fotkama odžačara: teta odžačar

Rozana Forster (fotografisano za vreme WWI), preuzela posao svog muža, dok je on bio u inostranstvu, na radu.


Сила Бога не моли. Али, свака јој част.

Теби, за овако лепу разраду теме и разноразне занимљиве прилоге:

ODŽAČAR



Jedan mali odžačar

Popeo se na vulkan!

Misli: to je odžak taj!

Haj, haj, haj!



Skupili se svi iz kraja

Da gledaju odžačara!



Tu je bila lija Lara,

Da nadmudri sve iz kraja!



Skoknuo je i zec Miša

Redom da ih sve ošiša!



Trupnuo je i slon Džon,

Tresnuo je vulkan kao grom!



Kad je došao i lav kralj –

Pobegao odžačar!

Haj, haj, haj!



Luka Subotić 2/3

OŠ „Sveti Sava“

Mladenovac

učiteljica Slavka Avramović

Luka Subotić je rođen 17. jula 2002. godine u Nišu i odličan je učenik drugog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Mladenovcu. Veoma je živahan, voli da mašta, da crta i veoma je uspešan u tome. Voli da smišlja maštovite priče. Zna da bude duhovit.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:13 07.11.2011

Re: prva asocijacija

Moja prva asocijacija...
pnbb pnbb 21:13 07.11.2011

Re: prva asocijacija

Сад ме уби радозналост: јеси л' нежан ко памук, ил' к'о свила, ил' к'о Енглез?

uh dobro je da niko ne pomenu njeznik
freehand freehand 22:25 07.11.2011

Re: prva asocijacija

pnbb
Сад ме уби радозналост: јеси л' нежан ко памук, ил' к'о свила, ил' к'о Енглез?

uh dobro je da niko ne pomenu njeznik

Sillence is golden. Sometimes.

razmisljam razmisljam 23:29 07.11.2011

Re: prva asocijacija

Jelica Greganović
Moja prva asocijacija...


Ау, Јелице, сирома' Деда Мраз ако покуша да испоштује ову листу новогодишњих жеља. А сирома' и ако не покуша.
Тај мазни гласић... Ко би му одолео? А неодолевање води директно у банкрот. Проћи ће к'о Грчка. Само чекај кад у новинама осване вест да су ирваси и патуљци кренули у генерални штрајк и запретили да ће на светлост дана изнети доказе да Деда Мраз не постоји ако се не испуне њихови захтеви да се не излазе у сусрет неразумним жељама. И онда оде у тандарију сва новогодишња чаролија.
Сиротом Деди не преостаје ништа друго, до да крене у лов на оџачаре, не би ли му донели мало среће при решавању овог проблема.
Ево мог прилога, да му буде лакше:





Две Тифани јелкице да има где да остави те силне наручене дарове.
razmisljam razmisljam 23:43 07.11.2011

Re: prva asocijacija

pnbb

uh dobro je da niko ne pomenu njeznik


Ја то не бих ни поменула, јер појма немам шта значи.
А не бих то поменула ни да знам шта значи, јер сам једна фино васпитана персона.
AlexDunja AlexDunja 19:31 06.11.2011

odsekla sam se

povodom mačeta. nemoj to da mi radiš
razmisljam razmisljam 19:56 06.11.2011

Re: odsekla sam se

AlexDunja
povodom mačeta. nemoj to da mi radiš


Не мо'ш ни да замислиш колика је то фрка и стрка била. Мислим да бисмо на крају звали и ватрогасце, да спасилачки подухват није успео.
Срећом, све је испало како треба и сви су претекли живи, здрави и пуни адреналина.

Него, знаш ли како васпитати мачку да не буде радознала?



P.S. Имам једног школског који има руску плаву. Таки сам се тебе сетила.
AlexDunja AlexDunja 20:35 06.11.2011

Re: odsekla sam se


Него, знаш ли како васпитати мачку да не буде радознала?

to ne postoji.
ja sam trenutno hendikepirana,
javljam se sa detetovog laptopa, nemam miša,
što je nama mačkarima neophodno:)

i tako to
kukusigameni kukusigameni 20:47 06.11.2011

Re: odsekla sam se

razmisljam razmisljam 20:53 06.11.2011

Re: odsekla sam se

AlexDunja

Него, знаш ли како васпитати мачку да не буде радознала?

to ne postoji.
ja sam trenutno hendikepirana,
javljam se sa detetovog laptopa, nemam miša,
što je nama mačkarima neophodno:)

i tako to


Знала сам да не постоји, мада се још увек надам...
И све нешто рачунам да ће овај мој најновији и најмлађи Милимој да укапира да не мора да се завлачи баш свуда. Вадим га из машине за веш, из ладлица, из фрижидера, из саксија...
А зна да не сме, па ипак користи сваку прилику...

Нису ни мачке што су некад биле.
razmisljam razmisljam 21:00 06.11.2011

Re: odsekla sam se

kukusigameni


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 07.11.2011

Re: odsekla sam se

povodom mačeta. nemoj to da mi radiš

Ja sam tu odmah preskočila...ne mogu...
razmisljam razmisljam 23:37 07.11.2011

Re: odsekla sam se

Jelica Greganović
povodom mačeta. nemoj to da mi radiš

Ja sam tu odmah preskočila...ne mogu...


Ма шта је вама двема?
Ено мачке живе и здраве, већ спрема за женидбу и удадбу и чукун-чукун унучад.


freehand freehand 23:39 07.11.2011

Re: odsekla sam se

razmisljam
Jelica Greganović
povodom mačeta. nemoj to da mi radiš

Ja sam tu odmah preskočila...ne mogu...


Ма шта је вама двема?
Ено мачке живе и здраве, већ спрема за женидбу и удадбу и чукун-чукун унучад.



razmisljam razmisljam 23:50 07.11.2011

Re: odsekla sam se

freehand

Sillence is golden. Sometimes.

mlekac mlekac 19:33 06.11.2011

Malo si poranila

Mislem, sa cestitkama.

A za odzacara si, bome, okasnila - vec uveliko rade dimnjaci.

Kako god, mlogo lepo podsecanje.



Inace, kod nas je baka bila zaduzena za pracenje kalendara i najavljivanje dolaska doticnih, sto je, je li, obavezno rezultiralo jednom duuugooom setnjom sa tatom posto smo on i mi na porodicnom vecu (ona + mama) proglaseni nepodesnim da prisustvujemo - citaj, potencijalno opasni po pokucstvo

Znam i da nikad nije dozvoljavala da se napravi jesenje veliko spremanje pre nego sto se ociste odzaci. Stoga ih je zvala, cini mi se, jos u septembru - dok je lepo vreme, da moze posle sve da se istrese i opere i sredi i da se na miru, sa cistom kucom, ceka slava.

EDIT:
Ups, zamalo da zaboravim muzikicu!
razmisljam razmisljam 20:12 06.11.2011

Re: Malo si poranila

mlekac
Mislem, sa cestitkama.

A za odzacara si, bome, okasnila - vec uveliko rade dimnjaci.

Kako god, mlogo lepo podsecanje.


Баш си шетало петало зановетало једно, да знаш.
Те поранила, те окаснила...
Па добро, за оџачара се слажем. Кроз прозор ми увелико већ данима допире онај тако посебан мирис ,,дрвеног'' дима. То ме и подсетило ових цртица из одавности које сам испричала.
Али за честитке сам се сетила таман на време. Видећеш, за пар дана ће већ да почне божићно-новогодишња стрка и фрка.
Уосталом, време за лепе жеље и пријатна изненађења у виду честитки је увек. Што баш мора само за празнике?

EDIT:
Ups, zamalo da zaboravim muzikicu!


Упс, не отвараш клипове. Седи, минус. ( Јединицу ћеш добити ако ти се тако нешто понови. )


mlekac mlekac 20:15 06.11.2011

Re: Malo si poranila

razmisljam
mlekac
Mislem, sa cestitkama.

A za odzacara si, bome, okasnila - vec uveliko rade dimnjaci.

Kako god, mlogo lepo podsecanje.


Баш си шетало петало зановетало једно, да знаш.
Те поранила, те окаснила...
Па добро, за оџачара се слажем. Кроз прозор ми увелико већ данима допире онај тако посебан мирис ,,дрвеног'' дима. То ме и подсетило ових цртица из одавности које сам испричала.
Али за честитке сам се сетила таман на време. Видећеш, за пар дана ће већ да почне божићно-новогодишња стрка и фрка.
Уосталом, време за лепе жеље и пријатна изненађења у виду честитки је увек. Што баш мора само за празнике?

EDIT:
Ups, zamalo da zaboravim muzikicu!


Упс, не отвараш клипове. Седи, минус. ( Јединицу ћеш добити ако ти се тако нешто понови. )



Cek da se ispravim sas klipom:



razmisljam razmisljam 20:41 06.11.2011

Re: Malo si poranila

mlekac

Cek da se ispravim sas klipom:


Сад си се извадила баш како треба и к' томе ми приштедела труд да сама качим оџачарски плес по крововима. Већ је био спреман и само је чеТкао прави моНУменат.
Минус бришем, а плус паНтим.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:47 06.11.2011

-----

A da se dogovorite:
Jel odzacar ( i pop) baksuz pa se hvatanjem za dugme stiti od zaraze baksuzlukom ili sreca koja se hvatanjemza dugme priziva?
Ima tu raznih tumacenja.

Bolje ipak pustiti odzacara da petlja oko dimnjaka ( pa i kad se njemu prohte) nego vatrogasca.....

Nikako komsija da resi problem. Dimi pa dimi. Nece da povuce nikako. A zima. Na kraju skonta da je dimnjak zapusio. Dal da pali dal da ne pali, ne sme se, zabranjeno, al dimi bre, a zima.
-Ma zapalicu, brzo ce to. I gurne zamotulajk novina u onu rupu i kres...
E tad nastaje frka...krene da gori i to uz potmulu tutnjavu u dimnjaku koja uteruje strah u kosti.
Nije svejedno, licno probao :)

Strah od pozara nadvlada strah od kazne i pozove ipak vatrogasce.
Ovi to jedva cekaju...popenje se gore, crevo u dimnjak i...PUSTAAAAJ!!!!!!!!!
I netvrdjena ali velika kolicina vode se sjuri niz dimnjak. Gde nego u kucu. Tu krpe i stare gace ne pomazu.
Pa sad zamisli kako izgedaju tepisi i sve ostalo posle intervencije.

Dakle, odzacari dobrodosli kad god dosli :)

A macke i dimnajci....
Moze da posluzi ali nije humano

razmisljam razmisljam 20:34 06.11.2011

Re: -----

hoochie coochie man
A da se dogovorite:
Jel odzacar ( i pop) baksuz pa se hvatanjem za dugme stiti od zaraze baksuzlukom ili sreca koja se hvatanjemza dugme priziva?
Ima tu raznih tumacenja.


Што се мене тиче, ту су ствари сасвим јасне. У мојим крајевима ( и у моје време - можда су се ствари доцније промениле ) оџачар је несдвосмислено значио срећу, а кад наиђе поп говорило се: ,, Баксуз поп.'' Дакле, ја немам никаквих недоумица око тога.

Bolje ipak pustiti odzacara da petlja oko dimnjaka ( pa i kad se njemu prohte) nego vatrogasca.....


Апсолутно подржавам. Уосталом, оџачари се и зову да не би морали да се цимају ватрогасци, зар не?

Strah od pozara nadvlada strah od kazne i pozove ipak vatrogasce.
Ovi to jedva cekaju...popenje se gore, crevo u dimnjak i...PUSTAAAAJ!!!!!!!!!
I netvrdjena ali velika kolicina vode se sjuri niz dimnjak. Gde nego u kucu. Tu krpe i stare gace ne pomazu.
Pa sad zamisli kako izgedaju tepisi i sve ostalo posle intervencije.
Dakle, odzacari dobrodosli kad god dosli :)


Не усуђујем се ни да замислим, ако ми верујеш. Трудим се да се заштитим колико год је то могуће од непотребног стреса.
Имала сам ситуацију са радијатором налик тој. Дош'о човек да га поправи па мало поломио вентил и нагрнула нека силна прљава водурина из система. Мени је и то било довољно, мада делује сасвим безазлено у односу на ову твоју оџачарско-ватрогасну хорор причу.

A macke i dimnajci....
Moze da posluzi ali nije humano


Наравно да није. Дакле, не размишљати у том смеру...

И, да. Добродошао у моје блогодвориште. Изволи једно дугме, да ти буде при руци кад натрчиш на оџачара:


hoochie coochie man hoochie coochie man 20:52 06.11.2011

Re: -----

И, да. Добродошао у моје блогодвориште. Изволи једно дугме, да ти буде при руци кад натрчиш на оџачара:


Hvala na dobrodoslici i na dugmetu
A nadje bas Bijelo Dugme
:)
razmisljam razmisljam 21:17 06.11.2011

Re: -----

hoochie coochie man

Hvala na dobrodoslici i na dugmetu


Нема на чему.

A nadje bas Bijelo Dugme:)


Добро, де, кад зановеташ, може ли дует дугметара?

( Добро ти Бијело дугме. Хвала. )
freehand freehand 21:38 06.11.2011

Re: -----

hoochie coochie man
A da se dogovorite:
Jel odzacar ( i pop) baksuz pa se hvatanjem za dugme stiti od zaraze baksuzlukom ili sreca koja se hvatanjemza dugme priziva?
Ima tu raznih tumacenja.

Bolje ipak pustiti odzacara da petlja oko dimnjaka ( pa i kad se njemu prohte) nego vatrogasca.....

Nikako komsija da resi problem. Dimi pa dimi. Nece da povuce nikako. A zima. Na kraju skonta da je dimnjak zapusio. Dal da pali dal da ne pali, ne sme se, zabranjeno, al dimi bre, a zima.
-Ma zapalicu, brzo ce to. I gurne zamotulajk novina u onu rupu i kres...
E tad nastaje frka...krene da gori i to uz potmulu tutnjavu u dimnjaku koja uteruje strah u kosti.
Nije svejedno, licno probao :)

Strah od pozara nadvlada strah od kazne i pozove ipak vatrogasce.
Ovi to jedva cekaju...popenje se gore, crevo u dimnjak i...PUSTAAAAJ!!!!!!!!!
I netvrdjena ali velika kolicina vode se sjuri niz dimnjak. Gde nego u kucu. Tu krpe i stare gace ne pomazu.
Pa sad zamisli kako izgedaju tepisi i sve ostalo posle intervencije.

Dakle, odzacari dobrodosli kad god dosli :)

A macke i dimnajci....
Moze da posluzi ali nije humano


Da se ne bi došlo u situaciju kad su bespomoćni i odžačari i vatrogasci, treba, Danice - šta?
Po-što-va-ti dunđere i obezbediti im vazda ladno pivo i dnevnice na vreme.
Jerbo se može desiti da neko od njih zaboravi ili izgubi šešir na nezgodnome mestu...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 06.11.2011

Re: -----

може ли дует дугметара?


Opa
gadjamo se narodnjacima!

moze moze
:)
razmisljam razmisljam 22:01 06.11.2011

Re: -----

freehand

Da se ne bi došlo u situaciju kad su bespomoćni i odžačari i vatrogasci, treba, Danice - šta?
Po-što-va-ti dunđere i obezbediti im vazda ladno pivo i dnevnice na vreme.
Jerbo se može desiti da neko od njih zaboravi ili izgubi šešir na nezgodnome mestu...


Ап-со-лут-но си у праву. Види се да си човек са искуством.
'Ајд' шешир, мање-више. Треба нарочито обратити пажњу да не подлегну народној традицији ( која се, је л' те, крајње чудно и одокативно тумачи у последње вакте ) и крену са зазидавањем и узидавањем младих Гојковица у оџаке.
razmisljam razmisljam 22:19 06.11.2011

Re: -----

hoochie coochie man

Opa
gadjamo se narodnjacima!

moze moze:)


Пишем причу о димњачарима и оџацима, о оџачарима и димњацима, а заборавила и Негро бомбоне и овог Оџачара кога си се ти ( хвала ) сетио.
Која лоша припрема за час.
И тако...
Да ме убијеш, немам појма што ми је баш ово пало на памет.
mlekac mlekac 22:21 06.11.2011

Re: -----

razmisljam

И тако...
Да ме убијеш, немам појма што ми је баш ово пало на памет.



Da nisi skoro caskala sa Zmuom mi? To mu je jedna od omiljatih.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:33 06.11.2011

Re: -----

Пишем причу о димњачарима и оџацима, о оџачарима и димњацима


E sad si me potsetila na jednu mnogo lepu pricu o odzacaru

Branislav Kovačević Cole

Sumadijski Bluz
razmisljam razmisljam 22:37 06.11.2011

Re: -----

mlekac

Da nisi skoro caskala sa Zmuom mi? To mu je jedna od omiljatih.


Нисам. Имам и ја своје тренутке.

Пишем ти онај упамћени плус, јер поново пазиш на часу. Видим, отвараш линкове. Биће нешто од тебе.
razmisljam razmisljam 23:20 06.11.2011

Re: -----

hoochie coochie man

E sad si me potsetila na jednu mnogo lepu pricu o odzacaru

Branislav Kovačević Cole


Цолета је увек било лепо читати.
Хвала за причу.
Прочитала сам је са уживањем. И видиш да и Цоле има исти став по питању оџачара, попова, среће и баксузлука.

Рецимо, блуз.



kukusigameni kukusigameni 20:23 06.11.2011

žderonja

Ja jedem neke orasnice i ništa pametno ne mogu da smislim i napišem.
razmisljam razmisljam 20:37 06.11.2011

Re: žderonja

kukusigameni
Ja jedem neke orasnice i ništa pametno ne mogu da smislim i napišem.


Ех, нико није ни очекивао да нешто паметно напишеш, али могао си барем паметно да смислиш да се сетиш да те ораснице поделиш са нама. Џимријо!
kukusigameni kukusigameni 20:46 06.11.2011

Re: žderonja

razmisljam
да те ораснице поделиш са нама

Sad mi to kažeš kad sam ih sve smazao.
Idem u odžak da se stidim.
mlekac mlekac 21:10 06.11.2011

Re: žderonja

kukusigameni
razmisljam
да те ораснице поделиш са нама

Sad mi to kažeš kad sam ih sve smazao.
Idem u odžak da se stidim.


Pa kamo ti memorija pamcenja? Zar je moguce da se ne secas refrena:

razmisljam razmisljam 21:11 06.11.2011

Re: žderonja

kukusigameni

Sad mi to kažeš kad sam ih sve smazao.
Idem u odžak da se stidim.


Правдај се ти, правдај...
И само иди у оџак и стиди се.
Али не могу да те пустим да у димњачки мрак уђеш неопремљен ( Имаш ли још ону лантерну што нам је ономад код Микелеа приложила Мирела? Ако знаш где ти је, понеси је за злу не требало. )


razmisljam razmisljam 21:28 06.11.2011

Re: žderonja

mlekac

Pa kamo ti memorija pamcenja? Zar je moguce da se ne secas refrena:


Али не-мо-гу-ћа си!
mlekac mlekac 21:31 06.11.2011

Re: žderonja

razmisljam
mlekac

Pa kamo ti memorija pamcenja? Zar je moguce da se ne secas refrena:


Али не-мо-гу-ћа си!


Zato me i voles
kukusigameni kukusigameni 22:07 06.11.2011

Re: žderonja

mlekac


razmisljam razmisljam 01:52 07.11.2011

Re: žderonja



mlekac
razmisljam

Али не-мо-гу-ћа си!


Zato me i voles


Сматраш?
st.jepan st.jepan 20:53 06.11.2011

Potsetila si me

na knjigu koja mi je u detinjstvu bila jedna od ključnih, a ne pamtim joj ni naslov, ni ime autora, a od saržaja, ostalo mi tek nešto nepovezanih sličica.

Sećam se jedino da se u tom, sasvim dikensovskom romanu, radilo o malim odžačarima u Milanu, negde početkom novečenta. Bila su to deca od sedam-osam, najviše desetak godina, koju su roditelji za sitne pare prodali nekom odžačarskom gazdi. Tretirao ih je kao roblje, spuštao ih, vezane konopcem, duboko u tesne otvore odžaka. Bilo je i neko zaglavljivnje... Prisećam se njihovog dramatičnog bekstva, ili pokušaja bekstva...

Jel' čitao to neko, seća li se naslova, imena pisca? Mnogo bi mi značilo, bila je to priča o mojim vršnjacima, sasvim me usisala...
razmisljam razmisljam 21:26 06.11.2011

Re: Potsetila si me

st.jepan
na knjigu koja mi je u detinjstvu bila jedna od ključnih, a ne pamtim joj ni naslov, ni ime autora, a od saržaja, ostalo mi tek nešto nepovezanih sličica.

Sećam se jedino da se u tom, sasvim dikensovskom romanu, radilo o malim odžačarima u Milanu, negde početkom novečenta. Bila su to deca od sedam-osam, najviše desetak godina, koju su roditelji za sitne pare prodali nekom odžačarskom gazdi. Tretirao ih je kao roblje, spuštao ih, vezane konopcem, duboko u tesne otvore odžaka. Bilo je i neko zaglavljivnje... Prisećam se njihovog dramatičnog bekstva, ili pokušaja bekstva...

Jel' čitao to neko, seća li se naslova, imena pisca? Mnogo bi mi značilo, bila je to priča o mojim vršnjacima, sasvim me usisala...


На жалост, не могу ти помоћи, али се искрено надам да ће свратити неко ко ће моћи.
Мени се, једноставно, ништа не јавља као асоцијација на ово што си испричао.
Али, зато сам се сетила једне друге италијанске дечје књиге која је мени лично јако пуно значила у том неком периоду детињства о коме говориш, а и нешто доцније, ако ћемо право.
То је:



P.S. Илустрација за твоју причу о књизи:


Voja Radovanović Voja Radovanović 21:56 06.11.2011

blog

Povodom priče setih se nečeg...kad smo bili klinci( možda drugi osnovne ),jedan moj drug se hvalio kako je nabavio žicu iz odžačareve četke,i kad to bude stavio u knjigu sve će da nauči i da bude odličan...Vremenom se ispostavilo da od toga nema ništa,uglavnom je imao dobar uspeh...a sreća je njegova bila što sam mu ja pomagao u učenju a ne odžačar...:)...poz i sve najbolje...:)
razmisljam razmisljam 22:33 06.11.2011

Re: blog

Voja Radovanović
Povodom priče setih se nečeg...kad smo bili klinci( možda drugi osnovne ),jedan moj drug se hvalio kako je nabavio žicu iz odžačareve četke,i kad to bude stavio u knjigu sve će da nauči i da bude odličan...Vremenom se ispostavilo da od toga nema ništa,uglavnom je imao dobar uspeh...a sreća je njegova bila što sam mu ja pomagao u učenju a ne odžačar...:)...poz i sve najbolje...:)


Згодна прича, Војо. Хвала ти што си је поделио са нама.
Видиш, да сам раније знала за чаробну моћ длаке из оџачарске четке, можда не бих била штребер у школи, па бих, сходно томе, вероватно боље прошла у животу. Јер, кад видим све ове лоше ђаке како нас подучавају са својих положаја...
Ех, џаба ми сад жалити, кад нема назад...

Хвала на поздраву. Узвраћам истом мером.

myredneckself myredneckself 00:11 07.11.2011

Re: blog

Ahh, odžačari, donosioci sreće
Ja baš odavno nisam videla odžačara, a volela bih
Nego, začudila sam se i kad sam neki dan išla kod tetke u selo - gledali smo iz auta na kojoj se kući puši iz odžaka. Celim putem nabrojali smo samo nekoliko.
Možda je to zanat u izumiranju

Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu
nije gar, dim je
razmisljam razmisljam 00:59 07.11.2011

Re: blog

myredneckself
Ahh, odžačari, donosioci sreće
Ja baš odavno nisam videla odžačara, a volela bih
Nego, začudila sam se i kad sam neki dan išla kod tetke u selo - gledali smo iz auta na kojoj se kući puši iz odžaka. Celim putem nabrojali smo samo nekoliko.
Možda je to zanat u izumiranju


И ја сам их се зажелела. Не памтим када сам неког видела, онако, на улици. Свакако да их још има, али, како се димњаци полако гасе један за другим, тако је и њих све мање. Штета. Поред њих је било најлакше доћи до мало вере у срећу.

Нисам обраћала пажњу на димњаке у крају, тако да не знам колико их је још у функцији. Али, биће да неки раде пуном паром,јер напољу тако лепо мирише на праву, питому ватру из пећи. Чак ни ова кошава вечерас не може да растера тај присни мирис пријатности, ушушканости и сигурности.

Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu
nije gar, dim je


Хвала ти.
Наравно да није рано.
У ствари, никад није прерано за пажњу и поклоне и лепе мисли.
Теби, заузврат, нешто готово заборављено у ери ових СМС порукица, Фејсбукова и Твитера.
( Не памтим када сам написала право писмо. Онако, на хартији, па пресавила, па ставила у коверат, па лизнула руб да се залепи, па затим и маркицу... Електронску преписку не рачунам. )



Кад си већ поменула дим, што је сасвим логична асоцијација у оквиру задате теме , није ред прескочити очигледно.
st.jepan st.jepan 01:06 07.11.2011

Re: blog

Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu

Eh, a ja baš maločas pomislio:
Ko prvi pomene Novu godinu - m...rac!
mlekac mlekac 01:10 07.11.2011

Re: blog

razmisljam
myredneckself
Ahh, odžačari, donosioci sreće
Ja baš odavno nisam videla odžačara, a volela bih
Nego, začudila sam se i kad sam neki dan išla kod tetke u selo - gledali smo iz auta na kojoj se kući puši iz odžaka. Celim putem nabrojali smo samo nekoliko.
Možda je to zanat u izumiranju


И ја сам их се зажелела. Не памтим када сам неког видела, онако, на улици. Свакако да их још има, али, како се димњаци полако гасе један за другим, тако је и њих све мање. Штета. Поред њих је било најлакше доћи до мало вере у срећу.

Нисам обраћала пажњу на димњаке у крају, тако да не знам колико их је још у функцији. Али, биће да неки раде пуном паром,јер напољу тако лепо мирише на праву, питому ватру из пећи. Чак ни ова кошава вечерас не може да растера тај присни мирис пријатности, ушушканости и сигурности.

Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu
nije gar, dim je


Хвала ти.
Наравно да није рано.
У ствари, никад није прерано за пажњу и поклоне и лепе мисли.
Теби, заузврат, нешто готово заборављено у ери ових СМС порукица, Фејсбукова и Твитера.
( Не памтим када сам написала право писмо. Онако, на хартији, па пресавила, па ставила у коверат, па лизнула руб да се залепи, па затим и маркицу... Електронску преписку не рачунам. )



Кад си већ поменула дим, што је сасвим логична асоцијација у оквиру задате теме , није ред прескочити очигледно.


Dobro te kliknuh na linak, zamalo da opet okacim istu muziku ki domakica!

Cek da probam nesto drugo, da se spremimo za slavlje.
Dr M Dr M 01:14 07.11.2011

Re: blog

nije gar, dim je


mrns,

ja hteo da okačim prvobitnu verziju, iz mojega vakta, al` se bojao da ne zadimim blog pa da se pojavi neki odžačar..

Sad sam se ohrabrio
razmisljam razmisljam 02:06 07.11.2011

Re: blog

st.jepan

Eh, a ja baš maločas pomislio:
Ko prvi pomene Novu godinu - m...rac!


Чему такве мисли, молићу фино?
На пример, ја још у тексту поменух новогодишње честитке, тако да ми уши већ расту, а можда умем и да њачем, још нисам проверила - мало ме стра'.
Али не марим.
Ево, на овом месту под пуном одговорношћу ( моралном пре свега - са материјалном стојим нешто лошије ) изјављујем да уживам у оконовогодишњим догађањима, са нарочитим акцентима на биркању правих поклона за праве особе, кићењу јелке и припремању пригодног празничног менија.
Па нека сам кe..ц сто пута.

А теби за ову изјаву најнамерније најкичастија новогодишња честитка, па ти види шта ћеш.

razmisljam razmisljam 02:09 07.11.2011

Re: blog

mlekac

Dobro te kliknuh na linak, zamalo da opet okacim istu muziku ki domakica!

Cek da probam nesto drugo, da se spremimo za slavlje.


Е, овог пута кец к'о врата, без и трунке милости. А ти размисли зашто.
st.jepan st.jepan 02:22 07.11.2011

Re: blog

Чему такве мисли, молићу фино?

I treba da si fina kad ja iz finoće ni celu tu reč nisam napisao.
Pa, kako da ti kažem..., malo je strašno - još jednu očas spizdesmo!
A protiv prigodnog menija, ni jednu ružnu reč!
Čik proveri ako smeš, sve ću ti izedem.
Ni protiv kiča nemam ništa - nema ljepše!
razmisljam razmisljam 02:32 07.11.2011

Re: blog

Dr M
nije gar, dim je


mrns,

ja hteo da okačim prvobitnu verziju, iz mojega vakta, al` se bojao da ne zadimim blog pa da se pojavi neki odžačar..

Sad sam se ohrabrio


Нема места страху,dottore. Зар не видиш да смо жељне да видимо оџачара? Зато слободно задими. Можда га то призове.

А ова твоја верзија ме нагнала да сањарим о овако нечему:



са овим приде:


mlekac mlekac 02:43 07.11.2011

Re: blog

razmisljam
mlekac

Dobro te kliknuh na linak, zamalo da opet okacim istu muziku ki domakica!

Cek da probam nesto drugo, da se spremimo za slavlje.


Е, овог пута кец к'о врата, без и трунке милости. А ти размисли зашто.



E. dzaba ti - kako gledam blog s brda, s dola, garant sam opet duplirala.

Sta ces, tako ti je to kad imamo slicne muzicke asocijacije...

razmisljam razmisljam 03:13 07.11.2011

Re: blog

st.jepan
Чему такве мисли, молићу фино?

I treba da si fina kad ja iz finoće ni celu tu reč nisam napisao.


Наравно да треба да сам фина и фина сам скроз.

Pa, kako da ti kažem..., malo je strašno - još jednu očas spizdesmo!


Оно, јесте ако тако гледаш на ствари. А ако кажеш: ,,Гле, супер, упркос свему, домогох се још једне Нове године релативно здрав и још увек пристојно бистре главе и пуна срца.'' , онда јеси м....ац оптимиста, али ти лепо. Је л' тако? А мало оптимизма никад није на одмет.

A protiv prigodnog menija, ni jednu ružnu reč!
Čik proveri ako smeš, sve ću ti izedem.


Након овако експлицитних претњи не знам да ли ћу смети да се усудим на тако радикалан корак.

Ni protiv kiča nemam ništa - nema ljepše!


Напокон неко ко се не фемка и не пренемаже и отворено изјављује да воли кич! Ти си мој човек, да знаш.
Мени је кич занимљив и с времена на време не умем да му одолим. Има нечег ведрог и шашавог и помереног у њему. И уме да развесели.
Ма, неодољив је, без даљњег.



razmisljam razmisljam 03:22 07.11.2011

Re: blog

mlekac


E. dzaba ti - kako gledam blog s brda, s dola, garant sam opet duplirala.


Тачно. Усредсреди се мало, обрати пажњу, прати фабулу радње, примети гранање асоцијација, учествуј сконцентрисано...

Sta ces, tako ti je to kad imamo slicne muzicke asocijacije...


Нисам ја! Нисам ја! Нoochie coochie man је!
myredneckself myredneckself 09:20 07.11.2011

Re: blog

Dr M
nije gar, dim je


mrns,

ja hteo da okačim prvobitnu verziju, iz mojega vakta, al` se bojao da ne zadimim blog pa da se pojavi neki odžačar..

Sad sam se ohrabrio


Kad je stvar iz svog vakta, onda je i najlepšija, već ja 'oću da domaćica malo razmislja i o Brajanu
myredneckself myredneckself 09:29 07.11.2011

Re: blog

st.jepan
Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu

Eh, a ja baš maločas pomislio:
Ko prvi pomene Novu godinu - m...rac!


Stipe, ugasio si ga, ja sam stara čekalica
myredneckself myredneckself 09:34 07.11.2011

Re: blog

razmisljam
myredneckself
Ahh, odžačari, donosioci sreće
Ja baš odavno nisam videla odžačara, a volela bih
Nego, začudila sam se i kad sam neki dan išla kod tetke u selo - gledali smo iz auta na kojoj se kući puši iz odžaka. Celim putem nabrojali smo samo nekoliko.
Možda je to zanat u izumiranju


И ја сам их се зажелела. Не памтим када сам неког видела, онако, на улици. Свакако да их још има, али, како се димњаци полако гасе један за другим, тако је и њих све мање. Штета. Поред њих је било најлакше доћи до мало вере у срећу.

Нисам обраћала пажњу на димњаке у крају, тако да не знам колико их је још у функцији. Али, биће да неки раде пуном паром,јер напољу тако лепо мирише на праву, питому ватру из пећи. Чак ни ова кошава вечерас не може да растера тај присни мирис пријатности, ушушканости и сигурности.

Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu
nije gar, dim je


Хвала ти.
Наравно да није рано.
У ствари, никад није прерано за пажњу и поклоне и лепе мисли.
Теби, заузврат, нешто готово заборављено у ери ових СМС порукица, Фејсбукова и Твитера.
( Не памтим када сам написала право писмо. Онако, на хартији, па пресавила, па ставила у коверат, па лизнула руб да се залепи, па затим и маркицу... Електронску преписку не рачунам. )



Кад си већ поменула дим, што је сасвим логична асоцијација у оквиру задате теме , није ред прескочити очигледно.

Ja se dvoumila između te dve, pa Brajan prevagnuo, šta ću
Voja Radovanović Voja Radovanović 13:56 07.11.2011

Re: blog

razmisljam
Voja Radovanović
Povodom priče setih se nečeg...kad smo bili klinci( možda drugi osnovne ),jedan moj drug se hvalio kako je nabavio žicu iz odžačareve četke,i kad to bude stavio u knjigu sve će da nauči i da bude odličan...Vremenom se ispostavilo da od toga nema ništa,uglavnom je imao dobar uspeh...a sreća je njegova bila što sam mu ja pomagao u učenju a ne odžačar...:)...poz i sve najbolje...:)


Згодна прича, Војо. Хвала ти што си је поделио са нама.
Видиш, да сам раније знала за чаробну моћ длаке из оџачарске четке, можда не бих била штребер у школи, па бих, сходно томе, вероватно боље прошла у животу. Јер, кад видим све ове лоше ђаке како нас подучавају са својих положаја...
Ех, џаба ми сад жалити, кад нема назад...

Хвала на поздраву. Узвраћам истом мером.



...pozz
reanimator reanimator 14:01 07.11.2011

Re: blog

Voja Radovanović

Згодна прича, Војо. Хвала ти што си је поделио са нама........pozz

Ooooo..oooo..
razmisljam razmisljam 14:09 07.11.2011

Re: blog

myredneckself

Kad je stvar iz svog vakta, onda je i najlepšija, već ja 'oću da domaćica malo razmislja i o Brajanu


А шта ја друго и радим до ли размишљам?
razmisljam razmisljam 14:16 07.11.2011

Re: blog

myredneckself


Stipe, ugasio si ga, ja sam stara čekalica


Ајој!
Пази сад. Ја сам домаћица овог места. Не бих да на њему дође до конфликтних ситуација.
Шта да радим?
Шта да радим?
Сетила сам се!
Правићу се да не видим ову претњу, а из прикрајка ћу да гледам како ће се ствар даље развијати. Можда буде занимљиво.
( Унапред трљам руке и пуштам машти на вољу. )
razmisljam razmisljam 14:23 07.11.2011

Re: blog

myredneckself

Ja se dvoumila između te dve, pa Brajan prevagnuo, šta ću


Добро си урадила. Ја се Брајана не бих сетила, а ово друго се и тако подразумевало - само је било питање тренутка.




razmisljam razmisljam 14:26 07.11.2011

Re: blog

Voja Radovanović

...pozz


razmisljam razmisljam 14:29 07.11.2011

Re: blog

reanimator
Voja Radovanović

Згодна прича, Војо. Хвала ти што си је поделио са нама........pozz

Ooooo..oooo..


Е сад, стварно ово не умем да одгонетнем. А није да нисам покушала. Мала помоћ, молићу?
reanimator reanimator 14:48 07.11.2011

Re: blog

Е сад, стварно ово не умем да одгонетнем. А није да нисам покушала. Мала помоћ, молићу?

Ne obraćaj pažnju..spletkarim
freehand freehand 14:55 07.11.2011

Re: blog

myredneckself
st.jepan
Nije rano, evo ti nešto leeeepoooo za Novu godinu

Eh, a ja baš maločas pomislio:
Ko prvi pomene Novu godinu - m...rac!


Stipe, ugasio si ga, ja sam stara čekalica


razmisljam razmisljam 15:17 07.11.2011

Re: blog

reanimator
Е сад, стварно ово не умем да одгонетнем. А није да нисам покушала. Мала помоћ, молићу?

Ne obraćaj pažnju..spletkarim


Тако ми се и учињело, но, к'о велим, ред је да питам.
myredneckself myredneckself 08:43 10.11.2011

Re: blog

razmisljam
Правићу се да не видим ову претњу, а из прикрајка ћу да гледам како ће се ствар даље развијати. Можда буде занимљиво.
( Унапред трљам руке и пуштам машти на вољу. )


Pretnja ne mora biti za ovaj post, razmisljam.
Verovatno će biti utkana u buduću sveukupnu strategiju, znaš ono, pustiću Stipicu da se uljuljka i zaboravi, i onda odjednom...



PS
Samo da ne vidi ovo, pa da mi ide na neke pripreme, štreber jedan

razmisljam razmisljam 13:45 10.11.2011

Re: blog

myredneckself

Pretnja ne mora biti za ovaj post, razmisljam.
Verovatno će biti utkana u buduću sveukupnu strategiju, znaš ono, pustiću Stipicu da se uljuljka i zaboravi, i onda odjednom...


Сад ми је већ лакше...
Нешто слабо марим за играње улоге миротворца, јер ми искуство говори да такав један обично највећма надере.
А видим, ти се држиш оне устаљене, о хладном сервирању...
Дакле, свакако заузимам бусију у прикрајку и чекам...

PS
Samo da ne vidi ovo, pa da mi ide na neke pripreme, štreber jedan


Мислиш, на разгибавање?
loader loader 02:57 07.11.2011

Crni konac delo krasi

Prislonili lotre, ekvilibrirali do dimnjaka i pokušavali satima...

Divno je što su nestaška izvukli.

Živog i ...
Crnog
razmisljam razmisljam 03:26 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

loader

Divno je što su nestaška izvukli.

Živog i ...
Crnog


Оваквог:



Дивно је, јашта.
Него, јесте ли некад срели мачка Карбонела?
loader loader 10:15 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

Ikada, podavno :)

bocvena bocvena 14:19 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

Obožavam ovu knjigu! Dobila je za odličan uspeh u prvom osnovne:)

Na kući imamo 3 odžaka. Samo jedan je u funkciji, a i on slabo vuče, tako da nam odžačari žive na krovu. Džabe.

Poslednji put je jedan nešto palio, lupao i džarao... i popucao ceo zid u tek okrečenoj sobi.

Oni beše donose sreću?
razmisljam razmisljam 14:41 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

loader
Ikada, podavno :)


Ви баш свашта знате.

Knjiga Karbonel kralj macaka o devojcici Rozmari (da, to sam ja, samo sam odrasla ). Rozmari zivi sa mamom kojoj za vreme letnjeg raspusta zeli da pomogne. Odlazi na pijacu gde od vestice koja zeli da se penzionise, ne znajuci da su u pitanju carobni predmeti, kupuje carobnu metlu i macka Karbonela. Ispostavlja se da dok drzi metlu moze da razume sta divni crni macak govori. Jer, Karbonel je zacarani princ macaka. Da bi ga oslobodila dozivne carolije, koja ga primorava da se pojavi kada neko izgovori odgovarajuce reci, i pomogla mu da se vrati na presto i uvede red u kraljevstvo ulicnih macaka, odakle ga je vestica otrgla kao bebu, Rozmari krece u uzbudljivu avanturu. Ovo je knjiga koja moze da obelezi detinjstvo. Nije mnogo na temu zivotinja, ali mastovito pripoveda o pustolovini hrabre Rozmari i ponosnog macka Karbonela.

razmisljam razmisljam 15:31 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

bocvena
Obožavam ovu knjigu! Dobila je za odličan uspeh u prvom osnovne:)


Добродошла у клуб обожавалаца! Ја је поново прочитала релативно скоро, када сам пребирала по литератури погодној за Мало Дете. И поново уживала.
Него, да те питам, онако, као искусног ловца на књиге - да не знаш можда да ли игде може да се набави књига ,,Девојчица и дечак'' Хане Ожоговске? Ја је имала и волела од свег срца и позајмљивала дечурлији и она нетрагом нестала.
Тражим је годинама, али без резултата.
Јеси ли ти имала прилике да је читаш?

Na kući imamo 3 odžaka. Samo jedan je u funkciji, a i on slabo vuče, tako da nam odžačari žive na krovu. Džabe.

Poslednji put je jedan nešto palio, lupao i džarao... i popucao ceo zid u tek okrečenoj sobi.

Oni beše donose sreću?


Нису оџачари криви. Лепо је објаснио Фри да су дунђери у питању. Недовољно 'ладног пива и нередовне исплате за њихово прегнуће. Мора да је то.
Ту онда ни један поштен димњакочистач не може да помогне, ма колико се трудио.
Дочим, додатну штету очигледно може да нанесе. Али, мораш га разумети - све је то у најбољој намери да буде од помоћи. Па нису оџачари чаробњаци.
bocvena bocvena 18:44 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

,,Девојчица и дечак'' Хане Ожоговске

Ne znam ništa o toj knjizi, pitaću sestru koja radi u osnovnoj školi.
razmisljam razmisljam 18:55 07.11.2011

Re: Crni konac delo krasi

bocvena
,,Девојчица и дечак'' Хане Ожоговске

Ne znam ništa o toj knjizi, pitaću sestru koja radi u osnovnoj školi.


Хвала ти, у сваком случају.
Ни на нету нема бог зна шта чак ни о Хани. О књизи већ само пар штурих натукница ( наслов, без фотографије корица )
А књига је сјајна. Ја је се сећам у оној тврдо укориченој едицији ,,Ластавица''.
Читала сам је небројено пута као клинка. И моји старији клинци је волели, а Мало Дете није постигло да је прочита кад је требало - у међувремену је нетрагом нестала. ( А сто пута сам рекла да ћу записати коме дајем књиге и сурово тражити да тај неко парафира запис. Но, увек буде да посуђујеш неком познатом, па после и ти и он/а заборавите. )
sesili sesili 08:26 07.11.2011

Vidim ja...

Presedeli ste celu noć, a posle od odžačara tražite sreću! Ne ide, moliću fino (vidim da se fino izražavalo). Mene je ta priča podsetila na jednu moju sramotu. Pomenuo je neko i popa, u ovim verovanjima. Dakle, ja mala, (znači daaaavno), sa drugaricama - sretnemo popa. Tada se "moralo" da se ukrste kažiprst i srednji prst, da se dotakne neko i kaže: "predajem ti baksuza"! Uradim ja to, bila sam u poluokretu i vidim - pop me gleda! Joooj, sada se sećam te sramote, i nikada više to nisam uradila. A za dugme, samo krišom.
myredneckself myredneckself 09:44 07.11.2011

Re: Vidim ja...

sesili
Joooj, sada se sećam te sramote, i nikada više to nisam uradila. A za dugme, samo krišom.


Kad te nisu učili k'o mene da kažeš popi: "...m ..ke!"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana