Ekonomija| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Mediji

Da li je RTS "medijska Kolubara"?

Filip Mladenović RSS / 09.11.2011. u 04:23

Mala (Kolu)bara, mnogo krokodila
Mala (Kolu)bara, mnogo krokodila

Pre nepuna dva meseca (26. 9. 2011.) uputio sam OTVORENO pismo Upravnom odboru RDU RTS sa zahtevom da jednu od narednih sednica održi u zgradi Radio Beograda i posebnu tačku dnevnog reda posveti stanju u našoj medijskoj kući, koja 2014. slavi veliki jubilej - 90 godina od osnivanja.

I evo, u četvrtak, 10. novembra 2011. Upravni odbor Javnog medijskog servisa Srbije baviće se stanjem u Radio Beogradu i njegovim (ne)tretmanom u okviru RTS-a. Biće to zaista izuzetna prilika da se objektivno i profesionalno razmotre svi problemi Radio Beograda, počev od lošeg stanja fono-arhive, našeg nacionalnog blaga, pa preko zastarele opreme i studija do potcenjenih kadrova, naročito honoraraca.

U više navrata sam insistirao da se postojeći Zakon o radiodifuziji promeni u delu koji reguliše naš Javni servis. Pre svega, potrebno je odvojiti budžete televizija i radija (Radio Beograd i Radio Novi Sad), po ugledu na češki javni servis. A zatim, trebalo bi konačno razrešiti apsurdnu situaciju: šta sa postojećom zakonskom odredbom, koja nikada nije primenjena, da vlasnici motornih vozila u Srbiji prilikom registracije plaćaju i pretplatu za radio prijemnik u svojim kolima!?

Na žalost, predstojeća, dugo očekivana sednica UO RTS-a ponovo će biti održana u senci diskriminacije honorarnih saradnika. Njima nisu uplaćeni honorari još od marta 2011, a u medjuvremenu je fond za honorare ponovo umanjen, ovog puta za 15%.
Još veću senku baca uporno, nezakonito odbijanje generalnog direktora da obelodani finansijske izveštaje o poslovanju RTS-a 2009. i 2010. godine. Uprkos zakonskoj obavezi, nasuprot moralnoj dužnosti i protivno sloganu "VAŠE PRAVO DA ZNATE SVE!", generalni direktor i dalje krije kako se i gde se troše pare od RTV pretplate. Da sve bude još tragičnije, generalni direktor odbija da publikuje i podatke o tome koliki su prihodi od reklama, kao i sa kojim je agencijama RTS poslovno saradjivao. To kršenje zakona je išlo dotle da je generalni direktor odbijao da postupi i po obavezujućim nalozima Poverenika Šabića, plaćajući visoke prekršajne kazne novcem RTV pretplatnika.

Ovakvo nezakonito i nerazumno ponašanje generalnog direktora RTS-a, kao i pasivno držanje novoizabranog Upravnog odbora, podgrevaju sve prisutnije sumnje da je RTS zapravo svojevrsna "medijska Kolubara".
To se može zaključiti i na osnovu pažljivog čitanja nedavno objavljenog Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o pritiscima i kontroli medija u Srbiji (29. 9. 2011.).
U tom izveštaju, izmedju ostalog, piše i sledeće: "...Savet je od generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića zatražio sve ugovore sklopljene sa nezavisnim produkcijskim kućama i individualnim autorima od 2007. do 2010. godine. Pošto je Tijanić taj naš zahtev odbio, žalili smo se Povereniku za informacije, koji donetim rešenjem obavezuje Tijanića da to učini. Direktor, zamislite, pristaje da plati kaznu, ali nije dao dokumenta na uvid Savetu. Inače, direktor RTS-a je u poslednje vreme čak osam puta odbacio naredbu Poverenika o ustupanju informacija, ali za tu samovolju nije odgovarao."

Savet u nastavku izveštaja daje i odgovor na pitanje kako je moguće da generalni direktor jednog javnog medijskog servisa, koji se finansira novcem RTV pretplatnika, toliko nekažnjeno može da krši zakone ove zemlje: isprepletanost interesa rukovodstva RTS-a i vlasnika agencija i produkcijskih kuća, a pre svega visokih funkcionera vladajuće stranke, Dragana Đilasa i Srdjana Šapera. Zbog te famozne isprepletanosti interesa svedoci smo korupcije, svakojakih malverzacija, nameštanja poslova i "maštovitih" načina ispumpavanja novca RTV pretplatnika.

DOKLE I ZAŠTO?

P.S. Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije:

"Glavne stvari se rade kroz nekoliko reklamnih agencija, koje su vrlo bliske partijama ili su partijske. Na primer, savetnik predsednika Tadića, Šaper, potpredsednik stranke Đilas i još nekoliko agencija u stvari rade sve to što je u stvari kontrola medija. Oni se naravno ljute i kažu kako to nije tako. Oni formiraju te pulove i onda avansno plaćaju reklamne minute, time mogu da dobiju manju cenu za svoje klijente, ali time mogu i jako da utiču na medije. Kada se plati avansno, ako medij malo počne da piše nešto što nije u skladu sa interesima tih moćnika na vrhu stranke, onda se onaj drugi deo ne isplati ili se isplati kasnije, čime se mediji dovode u ozbiljnu finansijsku situaciju. Ja sam čak čula i ne znam kako to da proverimo, da je Đilas preko svojih preduzeća od Željka Mitrovića na Pinku kupio 5 godina unapred taj reklamni prostor, sa namerom verovatno da Demokratska stranka spase Pink, jer ništa tako dobro ne zaglupljuje ovaj narod i ne radi za njih nego što radi Pink, to je radio uostalom i za JUL. Ovde je dozvoljeno da gradonačelnik Beograda ima privatne firme koje se bave medijima. I oni naravno neće dati podatke, jer su svi u tom krugu. U izveštaju pominjemo Đilasa, Šapera, pa neke koji su očigledno vezani za G17."

 

 

Atačmenti



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ana_radmilovic ana_radmilovic 04:32 09.11.2011

ma...






EDIT:

Fićo, kad smo već kod medija, ja izgubila (tj neko lice mi nije vratilo) onaj cd što si mi doneo onomad.

šifra

mnogo se nerviram što ga opet nemam :)
Filip Mladenović Filip Mladenović 04:48 09.11.2011

Re: ma...

Draga Ana, taj CD ću ponovo narezati, jer sloboda i kreativnost se ne mogu sputati!
ana_radmilovic ana_radmilovic 04:50 09.11.2011

Re: ma...

Filip Mladenović
Draga Ana, taj CD ću ponovo narezati, jer sloboda i kreativnost se ne mogu sputati!


hvala ti!
do neba
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:33 09.11.2011

DRI

Kako će Državni revizor proveriti rashode, ako nema izveštaja?

Zašto Skupština daje novac RTS-u, preko budžeta, ako RTS ne podnosi račune?
Zašto tužilac ćuti?
vladaxy vladaxy 09:47 09.11.2011

Parazitiranje

Šta sa postojećom zakonskom odredbom, koja nikada nije primenjena, da vlasnici motornih vozila u Srbiji prilikom registracije plaćaju i pretplatu za radio prijemnik u svojim kolima!?


A šta sa tom kretenskom odredbom?

A da se donese odredba da se plaća naknada proizvođačima odeće koju nosite dok vozite?

Inače obaveznu pretplatu treba ukinuti (treba ukinuti i RTS po meni). Predstojeća digitalizacija je odlična prilika. Lepo se skrembluje signal, pa onda ko želi da gleda i sluša fenomenalan program RTS-a se lepo pretplati. Ovako, niko nas ne pita da li uopšte želimo da gledamo to đubre od programa, ali moramo da plaćamo. Što se mene tiče na RTS-u može da se prikazuje sneg.
Hansel Hansel 11:05 09.11.2011

Re: Parazitiranje

Javni servis ima puno opravdanje kao ideja; u srpskoj varijanti, nažalost, postaje negacija samog sebe - Tijanić je iskoristio priliku da - propusti priliku da RTS zaista bude javni servis i da većina nema potrebe da postavlja pitanje zašto plaća. Pad naplate je samo logična posledica takvog ponašanja.

Što se tiče pretplate za radio prijemnik u kolima skoro da se slažem. Naplata je apsolutno besmislena za automobile koji su stari i prelaze malu kilometražu, koje vlasnici registruju da bi imali čime da se prevezu, na primer, od sela do grada - jer međumesni saobraćaj je u Srbiji sveden samo na veoma ipslative relacije. A vlasnici novih automibila imaju prijemnike koji se vade iz ležišta, pa njima pretplata ne bi ni bi bila naplaćena.

U svakom slučaju, pretplata za radio prijemnik u vozilu ne bi se smela naplaćivati onima koji žive na adresi na kojoj se RTV pretplata već plaća.
antioksidant antioksidant 11:30 09.11.2011

Re: Parazitiranje

Tijanić je iskoristio priliku da - propusti priliku da RTS zaista bude javni servis

zato sto je tijanic direktor komercijalne televizije a javni servis moze biti i komercijalan ali mu je osnovna uloga nesto sasvim drugo, tijanicu sasvim strano
dragan7557 dragan7557 12:39 09.11.2011

Re: retardiranost

Tijanić je iskoristio priliku da - propusti priliku da RTS zaista bude javni servis

A sta servizira? Ako je nekad u neko vreme neki ludak upotrebio ovu kovanicu, to ne znaci da je ona ispravna, i da sledecih nekoliko vekova treba da bude u upotrebi.

Telvizije nisu, niti su ikada bile, niti ce ikada biti bilo kakav servis, ali to izgleda nikom ovde jos nije jasno.

Televizija/e su medijum a ne servis, a one u vlasnistvu drzave su propagandni manipulator javnog mnjenja.

Posle tolikih godina cuti da se dugovi serviziraju, umesto odplacuju, a da su televizije servisi, je prava ravcata retardiranost.

Alo bre, cak i ona sumanutost da je TV Bastilja je bolje, nego ova da je Servis.

cerski

buba_truba buba_truba 12:59 09.11.2011

Re: retardiranost

dragan7557
Posle tolikih godina cuti da se dugovi serviziraju, umesto odplacuju, a da su televizije servisi, je prava ravcata retardiranost.

Ovako napisano nije retardiranost, ali jeste posledica nedovoljne pismenosti... pa kad se već petljaš i oko jezika, 'ajde da i to naučiš - stvari se servisiraju (ne - serviziraju), a dugovi se otplaćuju (ne - odplaćuju).
Ništa lično. Samo poučno.
Hansel Hansel 13:13 09.11.2011

Re: retardiranost

dragan7557

Cerski, ja razumem Vaše lično donkihotstvo, imam i ja svoje (ili svoja); bilo bi dobro da razumete da ta naša lična "...stva" ne obavezuju druge. Dobro da niste pitali šta se služi u tom servisu.

Dakle, ja sam usvojio, za potrebe komunikacije, termin (koji je ušao i u zakon) za pojam koji, makar kao ideja, ima smisla. Verujem da znate u kakvom je odnosu BBC u odnosu na vlast u Britaniji (manje-više), znamo da trpi pritiske, a nekad im i ne odoli; nismo deca da mislimo da je, naročito danas, apsolutno nesavisan medij moguć, ali mislim da još nismo (civilizacijski) došli do tačke da su profesionalnost i rad u javnom interesu potpuno nemogući (ili bar - nezamislivi). Dakle, molim Vas da prihvatite izraz "javni (medijski) servis" samo kao reč koja ima neki pojmovni potencijal.

Ljubazno zahvalan,
Vaš Hansel
dragan7557 dragan7557 13:46 09.11.2011

Re: retardiranost

buba_truba
dragan7557
Posle tolikih godina cuti da se dugovi serviziraju, umesto odplacuju, a da su televizije servisi, je prava ravcata retardiranost.

Ovako napisano nije retardiranost, ali jeste posledica nedovoljne pismenosti... pa kad se već petljaš i oko jezika, 'ajde da i to naučiš - stvari se servisiraju (ne - serviziraju), a dugovi se otplaćuju (ne - odplaćuju).
Ništa lično. Samo poučno.

Draga damo, kada vi budete vladali sa makar frtaljem jezika, kojim vladam ja, onda ce vam ova vasa skrabotina liciti na ono sto i jeste- obicna skrabotina, nekoga ko insistira na potpuno nevaznim detaljima, pri tome propustjuci u potpunosti smisao sadrzaja.

I sto rece Hansel:
Ljubazno zahvalan,


I dobro dosli u klub mojih obozavatelja.

cerski
Hansel Hansel 13:56 09.11.2011

Re: retardiranost

Cerski, a Vi ste se upustili u sadržaj? Niste se bavili nevažnim detaljem (terminom)? Ili hožete da kažete da ni pojam nema smisla?
EDIT: Objasnili ste mi u PP, ali mi usvojene termine komentarisanjem na Blogu nećemo promeniti...
dragan7557 dragan7557 14:25 09.11.2011

Re: retardiranost

EDIT: Objasnili ste mi u PP, ali mi usvojene termine komentarisanjem na Blogu nećemo promeniti...

Posto mi je ljubazno objasnio El Presidente da se pripremim za novu novcijatu krizu (B92 naslov), napustam apartman, i idem pravo na plazu da cinim pripreme. A 20 metara do plaze cu razmisljati o sadrzaju priprema koje treba da obavim.

cerski
buba_truba buba_truba 17:22 09.11.2011

Re: retardiranost

dragan7557
Draga damo, kada vi budete vladali sa makar frtaljem jezika, kojim vladam ja, onda ce vam ova vasa skrabotina liciti na ono sto i jeste- obicna skrabotina...

Nema sumnje, neee-ma...

Mada, ja sa jezikom (celim) muljam hranu dok žvaćem... a jezikom (bez sa) se služim kad komuniciram.

I dobro dosli u klub mojih obozavatelja.

Obožavalaca.
Hvala lepo, ali moja članska karta u tom klubu (kakav god da je klub, ipak - ne čini li Vam se da si laskate?) je skoro pa - 0.
Samo ne volim mrsomuđenja, pa reagujem.
dragan7557 dragan7557 18:07 09.11.2011

Re: retardiranost

Samo ne volim mrsomuđenja, pa reagujem

Prelepo je biti samokritican, a jos lepse kriticki reagovati na vlastito cinjenje.

cerski
ivana23 ivana23 10:31 09.11.2011

***

I evo, u četvrtak, 10. novembra 2011. Upravni odbor Javnog medijskog servisa Srbije baviće se stanjem u Radio Beogradu i njegovim (ne)tretmanom u okviru RTS-a. Biće to zaista izuzetna prilika da se objektivno i profesionalno razmotre svi problemi Radio Beograda, počev od lošeg stanja fono-arhive, našeg nacionalnog blaga, pa preko zastarele opreme i studija do potcenjenih kadrova, naročito honoraraca.


Uprkos navedenom naslo se 'nesto' novca za:



Данас је, на згради Радио Београда у Хиландарској 2 у Београду, пуштен у рад велики дигитални дисплеј, који ће грађанима пружати основне информације о програмима наше куће, најновијим вестима из земље и света које припрема ДЕСК Радио Београда, тачном времену, прогнози и осталим сервисним информацијама. - 08.11.2011 - link


B u d a l a s t i n a !
mlekac mlekac 16:07 09.11.2011

Re: ***

ivana23

naslo se 'nesto' novca za:


Данас је, на згради Радио Београда у Хиландарској 2 у Београду, пуштен у рад велики дигитални дисплеј





E, ovo je, stvarno, ko prstom u oko!
rutkowski rutkowski 10:53 09.11.2011

STOP

Zatvoriti, dati otkaze i privatizovati. ENDE
koksy koksy 11:39 09.11.2011

Re: STOP

rutkowski
Zatvoriti, dati otkaze i privatizovati. ENDE


privatizovati javni servis? opaka ideja.
Hansel Hansel 13:46 09.11.2011

Re: STOP

Da se ne lažemo, faktički je već delimično privatizovan... To i jeste jedan od najvećih problema.

U međuvremenu, dok se iz RTS-a "sredstva odlivaju" (Cerski, budite ljubazni, prevedite ), direktor predviđa propast RTS-a (valjda su makar njemu dostupni podaci o poslovanju):

Tijanić: Pitanje opstanka RTS-a
dragan7557 dragan7557 14:01 09.11.2011

Re: STOP/PREVOD

U međuvremenu, dok se iz RTS-a "sredstva odlivaju" (Cerski, budite ljubazni, prevedite

U obicnom jeziku se ova radnja zove kradjom.


cerski
Hansel Hansel 14:06 09.11.2011

Re: STOP/PREVOD

Zahvaljujem!
blogovatelj blogovatelj 07:05 10.11.2011

Re: STOP/PREVOD

U obicnom jeziku se ova radnja zove kradjom


A sa obicnim jezikom?
gedza.73 gedza.73 14:24 09.11.2011

Half shumadinac

lep ti je onaj tekst o ujčevini. Samo jedna mala ispravčica
Plaskovac i susedno selo Vinča postali su voćarski krajevi, sa uspešnom vinarijom „Aleksandrović"

uspešna uz 'malu' pomoć prijatelja
a pre svega visokih funkcionera vladajuće stranke

što možda i nije loše, ali je bilo lepše da se pomoć 'ravnomerno' rasporedila na korisnike.

dule79 dule79 14:27 09.11.2011

Mediji

Cini mi se da je stanje u svim medijima ocajno. Cak i Pink kasni mesecima sa isplatom honorara, i javna je tajna da prihod nije ni priblizno onom od pre par godina. O isprepletenosti politicara i rukovodstva SVIH medijskih kuca da ne pricamo. Vise ni vremensku prognozu ne moze covek da procita, a da ne posumnja u manipulativnu svrhu i namere te informacije.

Medjutim. Za RTS smo vec navikli da je rezimska igracka. Za Pink vec imamo predubedjenja pa nekako i znamo da izbegavamo taj sund i neukus. Sta je sa B92? Hajde da pricamo malo i o tome, sta se to desilo pa na B92 imamo mnogo debilnije stvari nego na Pinku i RTS-u zajedno. B92 je nekada imala brojne fanove medju urbanom i obrazovanom omladinom. A sad po tim istima otvoreno pljuje i vredja zdrav razum, pocevsi sa najavama za serije tipa "dva muskarca nisu dovoljna cak ni ako je to Carli Sin..." ili "uzeleli ste se dobrog seksa i skupih restorana - gledajte seriju Sex i Grad", pa onda nekakve usiljene Lune Lu itd. Covece ja se stvarno osecam uzdignuto i kulturno kad posle toga prebacim na RTS.
vladaxy vladaxy 15:08 09.11.2011

Re: STOP

Ja uopšte ne vidim problem. Imamo gomile kanala na kablovskoj TV, ogroman izbor kvalitetnog programa. Jedino me nervira otimanje para od lopovskog servisa kroz pretplatu, to treba ukinuti, kao i finansiranje iz budžeta. Ako si kvalitetan privući ćeš oglašivače.
Hansel Hansel 15:26 09.11.2011

Re: STOP

Imaš li ideju koliko građana nema kablovsku? Ponavljam, ne bi bio problem kad "servis" ne bi bio lopovski, procunjaj po netu i vidi gde se sve, npr. u Evropi, plaća pretplata (koliko ja znam - svuda). Da je "servis" - "servis", on i ne bi trebalo da ima oglašivače, ili bar ne da reklamama prekida emisije/serije/filmove, a naročito ne u onolikom trajanju.
vladaxy vladaxy 16:54 09.11.2011

Re: STOP

Hansel
Imaš li ideju koliko građana nema kablovsku?


Neka uvedu satelitsku...
ivana23 ivana23 18:24 09.11.2011

Re: STOP

vladaxy
Hansel
Imaš li ideju koliko građana nema kablovsku?

Neka uvedu satelitsku...






st.jepan st.jepan 20:39 09.11.2011

Re: STOP

Jedino me nervira otimanje para od lopovskog servisa kroz pretplatu, to treba ukinuti,

Ja (kao i većina gradjana) već ukinuo.
Nikada im nisam dao (niti ću im ikada dati) ni cvonjka.
A platio bih duplo kad bi iz programa izbacili i poslednju govnjivu marketrinšku sekundicu.
I kad bi zaista postali to za šta se lažno predstavljaju: "Javni servis".
vladaxy vladaxy 22:36 09.11.2011

Re: STOP

ivana23


Šta se čudiš? Ko hoće da gleda neka plati (štagod). Ko neće da gleda ne treba da ga siluju da plati.

A što se tiče zamene za kablovsku, imaš ovde. Satelitska po ceni kablovske sa istim kanalima
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:52 09.11.2011

Re: STOP

Pročitajte Zakon o radiodifuziji, raspitajte se malo o radu i ulozi Javnih servisa širom Evrope, pa onda donosite zaključke. Ovako, baš ličite na Tijanića!
Hansel Hansel 23:11 09.11.2011

Re: STOP

vladaxy

Šta se čudiš? Ko hoće da gleda neka plati (štagod). Ko neće da gleda ne treba da ga siluju da plati.A što se tiče zamene za kablovsku, imaš ovde. Satelitska po ceni kablovske sa istim kanalima

I svi imaju para da to plate? Nemaju para ni za pretplatu (ma ni za elementarno pristojan život), kamoli (još) za ovo...

Kad pročitah predlog, ne znam zašto, pade mi Marija Antonaeta na pamet...

milisav68 milisav68 23:19 09.11.2011

Re: STOP

vladaxy
.

A što se tiče zamene za kablovsku, imaš ovde. Satelitska po ceni kablovske sa istim kanalima

Ne radi ti link.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana