Obrazovanje

Prosvetni blog za ovu nedelju

Krugolina Borup RSS / 14.11.2011. u 15:53

sopa.jpgZove me sestra pre neki dan sva u šoku, kaže - imali su roditeljski sastanak kakav do sad nikad nisu imali. Čitala im učiteljica na sastanku odlomke iz nekog "zakona". Otkad to na roditeljskim sastancima čitaju zakone, i kakav je to novi zakon, pita me.

Pojma ne znam, kažem, ne verujem da je zakon, mora biti da je nekakav podzakonski akt. Šta su čitali?

Pa, kaže sestra, nešto o ocenjivanju, o tome kako pismeni i kontrolni zadaci ne smeju biti više od dva puta nedeljno, kako deca na početku godine treba da se testiraju da im se vidi "startna pozicija", pa posle da im se prati napredak... i sve tako nešto čudno, što dosad nikad nije bilo.

Završim razgovor te odem na sajt Ministarstva prosvete, i tamo nađem Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju,

Krenem da čitam, a uspomene samo naviru...

***

"Učenik u toku časa može da bude samo jedanput ocenjen za usmenu ili pismenu proveru postignuća."

Pametno, pametno.

E, gde je to pravilo bilo kada je mene u srednjoj školi maltretirao matematičar? Izveo me na tablu i dao mi da rešim zadatak. Ja pisala, pisala, celu tablu ispisala i - na kraju dobila tačan rezultat. A on me gleda, ljut ko ris!

"Što si tako uradila!?"

Ja u potpunom zbunu, ne razumem šta mi priča, pitam: "Jesam pogrešila?"

Ne, kaže on, rezultat je tačan, ali ti postupak nije onakav kakav smo učili.

"Ajde uradi ispočetka, onako kako smo učili postupak."

Ja ga gledam u totalnom zbunu, ne sećam se tog postupka koji mi traži, i lepo i pošteno se okrenem ka njemu i kažem: "Ne znam profesore taj postupak."

Đipi matematičar od one katedre, ljut ko ris!

"Kako ne znaš? Lažeš da ne znaš! Ne verujem ti da ne znaš! Znaš ti, nego nećeš!"

"Ali, profesore, časna reč, ne znam na šta mislite!"

"Ajde na mesto i evo ti ne jedna, već dve jedinice, zato što si bezobrazna i što lažeš!"

Da mi se nije desilo da mi u drugom polugodištu fizičar da dve petice na istom času, verovatno bi mi taj matematičar ostao u uspomeni kao gora trauma nego što na kraju jeste. Ovako - ni imena mu se ne sećam. I uvek ga se sećam u paketu s fizičarem. E, njemu već pamtim ime. Zvao se Toma.

***

"Ako nekon pismene provere postignuća više od polovine učenika jednog odeljenja dobije nedovoljnu ocenu, pismena provera se poništava za te učenike."

Pametno, pametno.

E, kad se samo setim one Banićevićke... kakva je to rospija bila! Majko mila, mrzela sam je ko Nemca! Utripovala žena da samo Ivo Andrić zna za pet, ona za četiri, a njeni učenici mogu iz srpskog jezika i književnosti da imaju maksimum trojčicu. Svaki božji pismeni zadatak iz srpskog celo odeljenje dobije jedinice, pola tuceta njih dvojke, a samo Miletić i ja trojke.

Ništa nije pomagalo što sam insistirala da me pita da popravim ocenu. Mislim, pitala ona mene, ali mi ocenu ne popravi. Jedan čas, na samom početku, prozove me i kaže: "Hajde Branka sve pesme od početka školske godine napamet", te sede pored prozora i zagleda se u daljinu.

Krenem ja da recitujem, i 45 minuta tako bez prekida recitujem, sve dok nije zvonilo.

Tad ona ustade od prozora, pogleda me i reče: "Branka će nam uvek recitovati kad bude tužno vreme. Odlično Branka. Sedi. Dva plus."

E, kad je nisam golim rukama tada zadavila, mislim da nikad nikog i neću.

I žalila sam se na nju, nije da nisam. Čak sam negde od nekog načula da ako je učenik nezadovoljan ocenom, može da je poništi i zahteva da odgovara pred komisijom.

Odem te priupitam razrednog kako se to tačno sprovodi u delo, a on - umalo infarkt miokarda nije dobio na licinome mestu. "Pa, nemoj Branka molim te, pričaću ja s njom!" I pričao je, i "popravi" mi žena ocenu na četvorku, a posle mi - ako se dobro sećam - nastavničko veće dade i peticu.

Ali meni osta gorak ukus u ustima do dana današnjeg što mi se "poklanjalo" nešto što sam zaslužila! Jedina sam u odeljenju, bre, od korica do korica Rat i mir pročitala - malo li je?!

***

"Nastavnik je dužan da obavesti učenike o nastavnim sadržajima koji će se pismeno proveravati prema rasporedu iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika, najkasnije pet dana pre provere."

Pametno, pametno.

E, kad se opet setim te iste Banićevićke... najavljivala je ona nama teme za pismeni, nije da nije. Čak smo i pripremu za pismeni radili.

Tako jedan dan dođe ona i kaže: "Tema za pripremu za pismeni glasi: Silna pesma vaše krvi pobediće mašine i topove."

Sledeće nedelje dođe na red taj pismeni za koji smo se pripremali, a tema: "Da, sećam se, svega se sećam večeras..."

A pri tom niko od nas nije ratovao u partizanima, te silne pesme krvi i pobede mašina i topova svakako nije mogao da se seća.

Kakve veze je priprema za pismeni imala sa samim pismenim - to samo ona zna.

***

"Raspored pismenih zadataka i pismenih provera dužih od 15 minuta upisuje se u dnevnik i objavljuje se za svako odeljenje na oglasnoj tabli škole, odnosno na veb stranici škole najkasnije do kraja treće nastavne nedelje u svakom polugodištu."

Pametno, pametno.

Ama, veze sa životom nema i predstavlja teško mrtvo slovo na papiru, da ne kažem totalni pokolj slova na papiru, iliti masakr slova na papiru. Možda čak i genocid slova na papiru.

Ajde, čik da mi neko nađe dve i po osnovne škole u Srbiji koje ovo STVARNO imaju na svom vebsajtu?

O misterioznoj oglasnoj tabli da ne pričamo.

Ona se iznova pominje u raznoraznim zakonima, statutima, poslovnicima, pravilnicima... uprkos tome što je u stvarnom životu nikad niko nije video.

U dve novobeogradske osnovne škole sam do sad priupitala "Gde vam je ta oglasna tabla?" U prvoj (OŠ "Mladost") dobila sam odgovor da se ona nalazi u zbornici (na kojoj stoji obaveštenje "Nezaposlenima ulaz zabranjen"), a u drugoj (OŠ "Radoje Domanović") sam prvo s tetkicama obilazila celo prizemlje, gde su mi one pokazivale kojekakve panoe na kojima se reklamiraju sportske aktivnosti (za pare, ne kao sekcije), da bih posle od direktorke saznala da je oglasna tabla u zbornici i da je ona samo za nastavnike, ič nije za roditelje i učenike.

I ko će sad da se postara za to da se ova tačka zakona (koja, ah, tako divno deluje na papiru) poštuje u praksi?

Da neće možda Ministarstvo prosvete?

Pa, ministarstvo prvo među svima ostalima ne poštuje one odredbe zakona i podzakonskih akata koji propisuju šta na njihovim vebstranicama treba da stoji.

Evo, na primer, u Pravilniku o stručno pedagoškom nadzoru u članu 6 (Vrednovanje kvaliteta rada ustanove), u stavu 5 se kaže:

"Ocena kvaliteta rada ustanove iskazuje se za svaku ključnu oblast, brojčano i opisno i objavljuje se na internet strani Ministarstva."

Čik da mi neko nađe ijednu jedinu ocenu kvaliteta rada ijedne jedine obrazovne ustanove na sajtu ministarstva - a evo ga sajt ovde: http://www.mpn.gov.rs/sajt/.

Smrt, pokolj, masakr, genocid - jadnih slova na papiru.

Laka im crna zemlja.

 



Komentari (205)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nim_opet nim_opet 16:00 18.11.2011

o obaveznom obrazovanju

Nesto se razmisljam, citajuci komentare, a posebno ove iz osnovnih skola. Na nekoliko mesta videh da o tome kako su svi ograniceni "obaveznoscu" skolovanja - ucenike ne mogu da izbace, moraju da propustaju na kraju godine, ocena iz vladanja se ne vazi itd.

I sve mi se cini, ovako laicki, da smo mi svi, kolektivno, pogresno razumeli princip "obaveznog obrazovanja" - dakle osnovno obrazovanje je obavezno u smislu da roditelji moraju da posalju dete u skolu od 7-14 (sad valjda o 6te sa predskolskim jel?), i posto je to zakonom propisana obaveza, drzava preuzima na sebe troskove. I tu obavezivanje prestaje. To sto neki ucenici i/ili njihovi roditelji ne zele da pohadjaju skolu po nekim opsteprihvacenim drustvenim normama (npr. nasilje nije prihvatljivo, ni prema ucenicima ni prema nastavnicima) ne znaci da se te norme moraju menjati > upravo suprotno - sutradan cemo imati decu/roditelje koji hoce da pohadaju skolu samo cetvrtkom i to od cetvrtog do sestog razreda ali ne vise. Jel to znaci da treba da ukinemo skolu za ostalu decu koja ce ici pet dana nedeljno? Time sto im deca ne pohadaju skolu po normama skole, roditelji implicitno krse duh zakona o obaveznom skolstvu, te treba da snose i posledice.

Sada, velika napomena (jer vec mogu da procitam komentare): ja ne govorim ovde o deci sa specijalnim potrebama, zdravstvenim problemima, nepovoljnoj materijalnoj situaciji itd. Nista od toga nije i ne sme biti preduslov za obavezno skolovanje. Niti smatram da su skole idealne (hvala Krugolini sto ih malo po malo dovodi u red). Govorim o osnovnim pretpostavkama obaveznog skolstva. Nasilje je neprihvatljivo u skoli. Svaki akt nasilja mora imati posledice za vrsioce nasilja - smanjenje ocene iz vladanja, iskljucenje iz skole, obavezan rad sa psihologom itd. Iskljucenje iz skole povlaci odgovornost roditelja - time sto ne radi sa skolom da resi probleme ucenika, roditelj je odgovoran za iskljucenje. To sto dete ne pohadja skolu takodje povlaci odgovornost roditelja. Pretpostavljam da i sada postoje novcane kazne za to, koje su sigurno smesne, ali nesto ne verujem da se iste primenjuju.
nim_opet nim_opet 16:01 18.11.2011

o obaveznom obrazovanju

Nesto se razmisljam, citajuci komentare, a posebno ove iz osnovnih skola. Na nekoliko mesta videh da o tome kako su svi ograniceni "obaveznoscu" skolovanja - ucenike ne mogu da izbace, moraju da propustaju na kraju godine, ocena iz vladanja se ne vazi itd.

I sve mi se cini, ovako laicki, da smo mi svi, kolektivno, pogresno razumeli princip "obaveznog obrazovanja" - dakle osnovno obrazovanje je obavezno u smislu da roditelji moraju da posalju dete u skolu od 7-14 (sad valjda o 6te sa predskolskim jel?), i posto je to zakonom propisana obaveza, drzava preuzima na sebe troskove. I tu obavezivanje prestaje. To sto neki ucenici i/ili njihovi roditelji ne zele da pohadjaju skolu po nekim opsteprihvacenim drustvenim normama (npr. nasilje nije prihvatljivo, ni prema ucenicima ni prema nastavnicima) ne znaci da se te norme moraju menjati > upravo suprotno - sutradan cemo imati decu/roditelje koji hoce da pohadaju skolu samo cetvrtkom i to od cetvrtog do sestog razreda ali ne vise. Jel to znaci da treba da ukinemo skolu za ostalu decu koja ce ici pet dana nedeljno? Time sto im deca ne pohadaju skolu po normama skole, roditelji implicitno krse duh zakona o obaveznom skolstvu, te treba da snose i posledice.

Sada, velika napomena (jer vec mogu da procitam komentare): ja ne govorim ovde o deci sa specijalnim potrebama, zdravstvenim problemima, nepovoljnoj materijalnoj situaciji itd. Nista od toga nije i ne sme biti preduslov za obavezno skolovanje. Niti smatram da su skole idealne (hvala Krugolini sto ih malo po malo dovodi u red). Govorim o osnovnim pretpostavkama obaveznog skolstva. Nasilje je neprihvatljivo u skoli. Svaki akt nasilja mora imati posledice za vrsioce nasilja - smanjenje ocene iz vladanja, iskljucenje iz skole, obavezan rad sa psihologom itd. Iskljucenje iz skole povlaci odgovornost roditelja - time sto ne radi sa skolom da resi probleme ucenika, roditelj je odgovoran za iskljucenje. To sto dete ne pohadja skolu takodje povlaci odgovornost roditelja. Pretpostavljam da i sada postoje novcane kazne za to, koje su sigurno smesne, ali nesto ne verujem da se iste primenjuju.
mlekac mlekac 16:11 14.11.2011

Samo da znas

Zarazna si...

Jadnu najmladju razrednu (ovu Bibercetovu), samo sto slog nije strefio kad sam je na roditeljskom, najljubaznije, upitala da dobijem primerak toga iz cega ima nameru da nam cita odlomke.

A tek kad sam predlozila da nam, umesto da cita, isti posalje mailom!

Prosto mi bilo zao zene - casna rec!
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:14 14.11.2011

Re: Samo da znas

upitala da dobijem primerak toga iz cega ima nameru da nam cita odlomke.


Šta?
I vama čitali?
Kako samo nama ništa nisu čitali...
mlekac mlekac 16:15 14.11.2011

Re: Samo da znas

Krugolina Borup
upitala da dobijem primerak toga iz cega ima nameru da nam cita odlomke.


Šta?
I vama čitali?
Kako samo nama ništa nisu čitali...


Pa mozda su citali samo u starijim razredima?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:17 14.11.2011

Re: Samo da znas

Krugolina Borup
upitala da dobijem primerak toga iz cega ima nameru da nam cita odlomke.


Šta?
I vama čitali?
Kako samo nama ništa nisu čitali...


A oće li da vas, roditelje, propituju pročitano? Pa sa imenima, i ocenama, na oglasnu tablu (u zbornici).
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:19 14.11.2011

Re: Samo da znas

A oće li da vas, roditelje, propituju pročitano?


Mene mogu sve zakone da propitaju odmah, bez najave!
A, bre, Rat i mir pročitala, a zakoni da mi zapnu... nema šanse!
Ali ako mi daju negativnu ocenu, odmah ima da je poništim i da tražim da polažem pred komisijom sastavljenom od Poverenika i Ombudsmana.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:22 14.11.2011

Re: Samo da znas

Krugolina Borup
A oće li da vas, roditelje, propituju pročitano?


Mene mogu sve zakone da propitaju odmah, bez najave!
A, bre, Rat i mir pročitala, a zakoni da mi zapnu... nema šanse!
Ali ako mi daju negativnu ocenu, odmah ima da je poništim i da tražim da polažem pred komisijom sastavljenom od Poverenika i Ombudsmana.


Pa ti si štreberka, i ovo se ne odnosi na tebe. Nego da vidimo ostatak roditelja (i svaka ti čast za Rat i Mir ).
mlekac mlekac 16:37 14.11.2011

Re: Samo da znas

srdjan.pajic
Krugolina Borup
upitala da dobijem primerak toga iz cega ima nameru da nam cita odlomke.


Šta?
I vama čitali?
Kako samo nama ništa nisu čitali...


A oće li da vas, roditelje, propituju pročitano? Pa sa imenima, i ocenama, na oglasnu tablu (u zbornici).


Kod mene u skoli sve ponavljaci - ja da ti kazem!

Kad je razredna zavrsila citanje odlomaka, ja pitala "Dobro, moze sad skraceno - sta je tu, u stvari, novo?" , a svi odjednom imali neodlozna posla van ucionice!

Nikad se roditeljski nije brze zavrsio!
godec godec 16:22 14.11.2011

Oživeti slova

Znači slova su dobra, samo ih treba oživeti prilikom sprovođenja novog zakona?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 16:28 14.11.2011

Posle divnog dana provedenog u prosveti...

"Tema za pripremu za pismeni glasi: Silna pesma vaše krvi pobediće mašine i topove."




Nije smešno - znam, jadna deca!

Čik da mi neko nađe ijednu jedinu ocenu kvaliteta rada ijedne jedine obrazovne ustanove na sajtu ministarstva - a evo ga sajt ovde: http://www.mpn.gov.rs/sajt/.



Vrednovanje kvaliteta rada ustanove (tzv. eksterno vrednovanje rada škole) iz ovog člana, bar ja mislim, nije još krenulo. Pretpostavljem da zato nisu objavljeni rezultati. Za sada se u svakoj školi vrši samovrednovanje rada,a svakog časa treba da krene i eksterno (prvo valjda pilot škole, tako nekako, zaboravila sam detalje). Ako se ovaj član uopšte odnosi na to ( a tako mi liči).
Posle eksternog vrednovanja škole bi trebalo da budu i rangirane. Tako bar ja shvatila (napominjem da sam plavuša )
abrasax abrasax 01:09 15.11.2011

Re: Posle divnog dana provedenog u prosveti...

Za sada se u svakoj školi vrši samovrednovanje rada,a svakog časa treba da krene i eksterno (prvo valjda pilot škole, tako nekako, zaboravila sam detalje).


Pitanje za peticu (onu predratnu): je l' nekoga ovo vrednovanje i samovrednovanje podseća na nešto već čuveno? Pa ko je lud da sebi ne da pet, sa portfolijom ako treba!
Ili se samovrednuju dok ne priznaju (tuku ih oglasnim tablama, šta li)
nikola_kovac nikola_kovac 02:25 16.11.2011

Re: Posle divnog dana provedenog u prosveti...

Самовредновање се спроводи тако што три групе дају оцене: родитељи, ученици и наставници. При том су упитници стандардизовани и синхронизовани тако да свако питање постоји у сва три и могу се упоредити резултати. Да би се 'наместила' оцена, морају се фалсификовати упитници. Зато и јесте следећи корак екстерно вредновање са чијим резултатима се упоређују резулати добијени самовредновањем. Ту се сазна још много тога, осим оцене. Нпр. како нека питања у школи виде ове три стране. Ученици су, по мом искуству, некако најреалнији.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:57 14.11.2011

I nama pričali o Pravilniku

Na roditeljskom u školi moje ćerke razredna i nas "informisala" o pravilniku. Samo, prilično selektivno. Zapravo, od teksta koji ima 14 strana, ona zapamtila samo ovo:

Члан 13.

Провера постигнућа ученика обавља се на сваком часу.
Усмене провере и писмене провере постигнућа у трајању до 15 минута обављају се без најаве.


Čekam ja hoće li još nešto da kaže (a štreberka ko i Krugolina, već pročitala Pravilnik), međutim ona ništa...
Nego izvede ovakav zaključak - na kraju tromesečja, imamo sedam učenika sa opomenama (u prevodu jedinicama), a garantujem vam da će ih na polugodištu biti duplo više, zato što ćemo ove odredbe obilato koristiti. Kažite deci da budu spremni za te petnaestominutne kontrolne, jer imamo pravo da im u toku jednog dana damo i pet takvih provera.
Da vas ne davim, morala sam da je zaustavim i sama prepričam sve ovo drugo što je već Krugolina navela, i neke druge stvari, kao na primer

Члан 11.
Ученик се оцењује на основу усмене провере постигнућа, писмене провере постигнућа и практичног рада, а у складу са програмом наставног предмета.
Ученик се оцењује и на основу активности и његових резултата рада, а нарочито: излагања и представљања (изложба радова, резултати истраживања, модели, цртежи, постери, дизајнерска решења и др), учешћа у дебати и дискусији, писања есеја, домаћих задатака, учешћа у различим облицима групног рада, рада на пројектима, збирке одабраних ученикових продуката рада – портфолија, у складу са програмом наставног предмета.
mlekac mlekac 17:03 14.11.2011

Re: I nama pričali o Pravilniku

sneza.lazarevic
Na roditeljskom u školi moje ćerke razredna i nas "informisala" o pravilniku. Samo, prilično selektivno. Zapravo, od teksta koji ima 14 strana, ona zapamtila samo ovo:

Члан 13.

Провера постигнућа ученика обавља се на сваком часу.
Усмене провере и писмене провере постигнућа у трајању до 15 минута обављају се без најаве.


Čekam ja hoće li još nešto da kaže (a štreberka ko i Krugolina, već pročitala Pravilnik), međutim ona ništa...
Nego izvede ovakav zaključak - na kraju tromesečja, imamo sedam učenika sa opomenama (u prevodu jedinicama), a garantujem vam da će ih na polugodištu biti duplo više, zato što ćemo ove odredbe obilato koristiti. Kažite deci da budu spremni za te petnaestominutne kontrolne, jer imamo pravo da im u toku jednog dana damo i pet takvih provera.
Da vas ne davim, morala sam da je zaustavim i sama prepričam sve ovo drugo što je već Krugolina navela, i neke druge stvari, kao na primer

Члан 11.
Ученик се оцењује на основу усмене провере постигнућа, писмене провере постигнућа и практичног рада, а у складу са програмом наставног предмета.
Ученик се оцењује и на основу активности и његових резултата рада, а нарочито: излагања и представљања (изложба радова, резултати истраживања, модели, цртежи, постери, дизајнерска решења и др), учешћа у дебати и дискусији, писања есеја, домаћих задатака, учешћа у различим облицима групног рада, рада на пројектима, збирке одабраних ученикових продуката рада – портфолија, у складу са програмом наставног предмета.


Ja sam se pozvala na preporuku nase logopedice da se mojima, zbog disleksije, SVAKO ispitivanje najavi - bez obzira koliko je, i da ih ne ispituju vise od DVA predmeta u istom danu.

A za ovo od petnaest minuta, pa jos pismeno, rekla sam da moze, ako omoguce potrebne uslove (osobu koja ce citati zadatke, produzeno vreme za pisanje). Kad mi je receno da bi to onda trajalo duze od petnaest minuta, rekla sam - sorry, u tom slucaju, preskocite moje dete!
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 17:08 14.11.2011

Re: I nama pričali o Pravilniku

mlekac

Ja sam se pozvala na preporuku nase logopedice da se mojima, zbog disleksije, SVAKO ispitivanje najavi - bez obzira koliko je, i da ih ne ispituju vise od DVA predmeta u istom danu.

A za ovo od petnaest minuta, pa jos pismeno, rekla sam da moze, ako omoguce potrebne uslove (osobu koja ce citati zadatke, produzeno vreme za pisanje). Kad mi je receno da bi to onda trajalo duze od petnaest minuta, rekla sam - sorry, u tom slucaju, preskocite moje dete!

Ma nemam ja ništa protiv ovog načina ispitivanja, mene je izludelo to što je ona već smislila način kako će to koristiti protiv dece. Aha, sad ćemo da vam pokažemo!
A to što u isto vreme i oni krše odredbe pravilnika (o najavljivanju pismenih i kontolnih na sajtu ili oglasnoj tabli, na pr.), to nema veze.
Kao da se raduje jedinicama!
Lepo me pitala moja ćerka - pa mama, osim o toj deci što imaju jedinica, da li je pričala nešto o nama što imamo petice?
lady_d lady_d 18:18 14.11.2011

pitanje

za sve roditelje:
1. Zelite li Vi da Vase dete nesto nauci u toj skoli ili da iz nje izadje nepismeno kao oni jadni Amerikanci sa kojima smo se sprdali da ne znaju ni kako im zastava izgleda?
2. Da li zelite da Vase dete nesto nauci za ocenu ili da to zna za celi zivot? Da li treba memorisati za tih najavljenih 15 minuta i sto pre zaboraviti?

Rad nekih cudnih prosvetnih radnika iz perioda odrastanja vlasnive Bloga i mene su uvek smesna i cudna, ali bilo je gro onih koji su nas naucili da mislimo svojom glavom (moj prof. Herbut je jednom rekao da fakultet sluzi coveku da nauci kako da misli i gde da trazi razjasnjene nekog problema), da ne budemo bubalice, da nesto naucimo zbog sebe (ovde cu navesti svog profesora srpskog jezika koji je svim Gimnazijalcima na prvom casu zakljucivao petice s objasnjenjem da jedan buduci intelektualac ne uci maternji jezik za ocenu!).
Kad sam daleke 90 i koje dosla u dodir sa osobama iz raznih drzava koje su imale slicnu titulu kao ja, bila sam zbunjena koliko mnogi od njih nisu poznavali cak ni ono za sta su istu imali. Oni su imali super opremljene biblioteke, najsavremenije laboratorije a jedan obicni osciloskop znali su da koriste samo u automatskom modu. Nasuprot njima nas nekoliko doslih sa teritorije Srbije i Hrvatske bili smo za koplje ispred.

Sve ovo sto se navodi u tom zakoniku meni lici na zaglupljivanje dece. I vrlo sam srecna sto moje dete nece ici u skole gde se ista makar na papiru primenjuju.
Mislim da smo imali obrazovanje za primer, ali da su se raznim zakonima i potrebama roditelja da svoju decu ogranice u dostizanju svojih maksimuma to isto obrazovanje upropastilo.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 18:30 14.11.2011

Re: pitanje

lady_d
za sve roditelje:
1. Zelite li Vi da Vase dete nesto nauci u toj skoli ili da iz nje izadje nepismeno kao oni jadni Amerikanci sa kojima smo se sprdali da ne znaju ni kako im zastava izgleda?
2. Da li zelite da Vase dete nesto nauci za ocenu ili da to zna za celi zivot? Da li treba memorisati za tih najavljenih 15 minuta i sto pre zaboraviti?


Pa znate kako, ja baš mislim da škole, tj. nastavnici više insistiraju na ocenama, nego na znanju. I to me mnogo nervira.
A kad ocenjuju, većina se trudi da otkrije šta dete ne zna nego ono što zna. Znanje se može pokazati na mnogo načina, a ne samo na kontrolnim zadacima. Međutim, to je najlakše, daš jedan kontrolni i za jedan čas oceniš ceo razred

Nisam razumela ni to šta od ovoga što je citirano iz pravilnika vi smatrate da bi dovelo do zaglupljivanja dece?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:54 14.11.2011

Re: pitanje

Rad nekih cudnih prosvetnih radnika iz perioda odrastanja vlasnive Bloga i mene su uvek smesna i cudna, ali bilo je gro onih koji su nas naucili da mislimo svojom glavom


Tokom školovanja sam promenila brdo profesora (žrtva eksperimenta: usmereno obrazovanje). Da mislim svojom glavom učilo me je 2 (i slovima: DVA) komada. Ostali... bolje da ne trošim reči. Da mislim svojom glavom naučila sam UPRKOS njima, a ne zbog njih.

Stvarno ne znam gde ste vi našli tih "gro" u našem obrazovnom sistemu prošlosti.

A što se zaglupljivanja tiče... decu ne zaglupljuju nastavni planovi i programi, niti reforma školskog gradiva, već kadar koji to ne ume ili neće deci da prenese na pravi način, i ima neverovatan otpor da se i sam reformiše. A pri tome uopšte nije ni motivisan da se reformiše. A nema ni motivisanog kadra u ministarstvu / inspekcijama / agencijama / štatijaznamgdejoš kojima bi bio posao da ih na to motivišu, navedu, pa i primoraju ako treba, i kažnjavaju ako neće.
Rejlem Rejlem 19:11 14.11.2011

Re: pitanje

Rad nekih cudnih prosvetnih radnika iz perioda odrastanja vlasnive Bloga i mene su uvek smesna i cudna, ali bilo je gro onih koji su nas naucili da mislimo svojom glavom

Imao sam sreću da sam u starijim razredima osnovne imao ekipu nastavnika koji su pretežno imali 50-55 godina, veliko iskustvo ali im želja da nešto prenesu klincima nije nestala. Duboko sam im zahvalan na tome.
Najdraže uspomene su mi na nastavnicu srpskog, Vukicu, koja je bila mnogo mlađa od ove starije ekipe, ali nam je pružala najviše, valjda zbog mladosti i entuzijazma. Pre godinu-dve je otišla u penziju, tako da mojim momcima na žalost neće predavati.
Jukie Jukie 22:30 14.11.2011

Re: pitanje

sneza.lazarevic

Znanje se može pokazati na mnogo načina, a ne samo na kontrolnim zadacima. Međutim, to je najlakše, daš jedan kontrolni i za jedan čas oceniš ceo razred

Hehe, a taman sam krenuo da smišljam pohvalu za te 14-minutne kontrolne

Mislim da je bolje tri 15-minutna nego jedan 45-minutni - nastavnik mora tri puta da pregleda kontrolni i za to vreme zapamti po imenu i prezimenu kom detetu treba dopunski rad i kako i zašto

(tu ja naravno pretpostavljam da će deca na tri 15-minutna kontrolna ukupno odgovarati na isti broj pitanja kao na jednom 45-minutnom...
ne pretpostavljaj ništa, sam si rekao da svako tumači kako mu se ćefne)
BigBadWolf BigBadWolf 16:59 15.11.2011

Re: pitanje

sneza.lazarevic

A kad ocenjuju, većina se trudi da otkrije šta dete ne zna nego ono što zna. Znanje se može pokazati na mnogo načina, a ne samo na kontrolnim zadacima. Međutim, to je najlakše, daš jedan kontrolni i za jedan čas oceniš ceo razred



Odeljenje od 25 ucenika, ne mora vece. Ucenika koji zna mogu da ispitam za 5 minuta. Cak i ne moram da ga pitam, mogu da mu dam pet na aktivnost. Za prosecnog ucenika treba mi minimum 10, cesto i 15 minuta (mislim, dok nadjem sta ne zna, da bih mu slupao keca. Oni toliko znaju da je prosto muka naci te male sitne oblasti neznanja) Aj sad neki kolega matematicar da izracuna koliko je meni vremena potrebno da stignem do famozne cifre od obaveznih 4 ocena po polugodistu.
Jukie Jukie 17:16 15.11.2011

Re: pitanje

BigBadWolf

sneza.lazarevicA kad ocenjuju, većina se trudi da otkrije šta dete ne zna nego ono što zna. Znanje se može pokazati na mnogo načina, a ne samo na kontrolnim zadacima. Međutim, to je najlakše, daš jedan kontrolni i za jedan čas oceniš ceo razredOdeljenje od 25 ucenika, ne mora vece. Ucenika koji zna mogu da ispitam za 5 minuta. Cak i ne moram da ga pitam, mogu da mu dam pet na aktivnost. Za prosecnog ucenika treba mi minimum 10, cesto i 15 minuta (mislim, dok nadjem sta ne zna, da bih mu slupao keca. Oni toliko znaju da je prosto muka naci te male sitne oblasti neznanja) Aj sad neki kolega matematicar da izracuna koliko je meni vremena potrebno da stignem do famozne cifre od obaveznih 4 ocena po polugodistu.

(5+0)/2=2.5
recimo da ima 8 đaka koji znaju za 5
8*2.5=20

(10+15)/2=25/2=12.5
25-8=17 đaka treba ispitivati po 12.5 minuta
17*12.5=170+34+5+3.5=212.5

20+212.5=232.5
5 minuta upisivanje časa i odsutnih
45-5=40
232.5/40=23.25/4=11.625/2=5.8125=otprilike 6 časova
Za jednu ocenu potrebno je ispitivati odeljenje 6 časova

Za četiri ocene potrebno je 6*4=24 časova

U prvom polugodištu postoji ukupno 34 časa
34-24=10

Nastavnik ima 10 časova da ispredaje čitavo gradivo prvog polugodišta i 24 časova da ispita učenike
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 17:38 15.11.2011

Re: pitanje

BigBadWolf

Odeljenje od 25 ucenika, ne mora vece. Ucenika koji zna mogu da ispitam za 5 minuta. Cak i ne moram da ga pitam, mogu da mu dam pet na aktivnost. Za prosecnog ucenika treba mi minimum 10, cesto i 15 minuta (mislim, dok nadjem sta ne zna, da bih mu slupao keca. Oni toliko znaju da je prosto muka naci te male sitne oblasti neznanja) Aj sad neki kolega matematicar da izracuna koliko je meni vremena potrebno da stignem do famozne cifre od obaveznih 4 ocena po polugodistu.


Pa vidi, ovo samo potvrđuje rezultate onog istraživanja o kome sam niže dole pisala. Svako se ukopao u svoj rov i posmatra samo iz svoje perspektive.
Zato sad ja moram da dam neke primere. Moja deca su dobri đaci, ćerka ima sve petice. Sedmi je razred.
Prošle godine dobili su novog nastavnika srpskog jezika. Dolazi dete iz škole i priča kako joj je dao neku rečenicu i tražio od nje da odredi u kojim padežima su imenice (valjda se to tako kaže?). - "Za jednu reč sam pogrešila, i on se uopšte nije ljutio! A nije mi se ni podsmevao!" Pa šta je uradio? "Ništa, kazao je dođi na tablu da ti objasnim kako ćeš da razlikuješ ta dva padeža (zaboravila sam o čemu je tačno bila reč). Hej, iznenadilo se dete što joj je nastavnik pomogao da nešto nauči?!
E vidiš, za mene je to dobar, da ne kažem odličan nastavnik, što zapravo taj čovek dokazuje iz dana u dan.
Primer drugi, isto dete, dok je bila u šestom razredu. Domaći zadatak iz fizike, prva godina učenja. Nekoliko zadataka i nekoliko pitanja. Rešila zadatke, odgovorila na sva pitanja sem jednog, koje je glasilo: "Zašto veslač gura vesla unazad, a čamac ide unapred?"
Traži dete pomoć, mi uzeli knjigu, izlazimo na internet, nemamo pojma... Pitamo jednog komšiju, ne zna, drugog, nema pojma.
Ja je onda posavetujem da pita nastavnicu. Dobila je odgovor - "Sve ima u knjizi!" I ocenu četiri zato što domaći nije urađen do kraja.
Nažalost, primera kao što je ovaj imam više.
BigBadWolf BigBadWolf 18:35 15.11.2011

Re: pitanje

OK, kolega srbista je primer normalnog ponasanja. Koleginica fizicarka je lenjo govedo. Ima i takvih, i to dosta, da se ne lazemo. Ali... to nije problem koji ja mogu ili treba da resim. Ne mogu ja da idem po skoli i tucem nastavnike koji ne rade svoj posao. To treba da rese direktori i prosvetne inspekcije koje su u nadleznosti, pogadjate, ministarstva.

Mi smo se pretvorili u cate. Niko te ne pita sta radis na casu, vec sta si upisao. NPR, ja se trudim da sve gramaticke lekcije radim u mediateci, PowerPoint i videobim. klincima zanimljivo a i meni lakse. Malo muka da napravis PP, ali ajde, nije strasno. Onda dodje prosvetni savetnik, odgleda cas, nije to lose, kolega, dajte da vidim pripremu. Ja joj pokazem, zena uzme, i odmah mi vrati. Kolega, priprema se pise rukom, ne stampa se. Ovo nije priprema. Ovaj put cu da vam oprostim. A i niste u napomeni u dnevniku napisal da je cas odzan pomocu multimedijalnih sredstava. Sad, jel su i za to krivi nastavnici? Ili mozda, I dunno, faking ministarstvo?

Srpski obrazovni sistem je proverbijalni ledeni breg i vecina roditelja vidi samo vrh. Nikoga ne zanima sta je ispod povrsine i zasto se neke stvari rade kako se rade. Najlakse je streljati nastavnike.
BigBadWolf BigBadWolf 21:31 15.11.2011

Re: pitanje

Jukie


Nastavnik ima 10 časova da ispredaje čitavo gradivo prvog polugodišta i 24 časova da ispita učenike


Sasvim zadovoljavajuca podela vremena.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:35 15.11.2011

Re: pitanje

BigBadWolf

Srpski obrazovni sistem je proverbijalni ledeni breg i vecina roditelja vidi samo vrh. Nikoga ne zanima sta je ispod povrsine i zasto se neke stvari rade kako se rade. Najlakse je streljati nastavnike.

Slažem se. Uvek sam se pitala zašto direktori ne preduzimaju ništa kada je opštepoznato da neko, hajde da budem blaga, nije za rad u prosveti.
Isto tako i inspekcije, lično znam za primer nastavnice engleskog u jednoj školi koju su roditelji prijavljivali više puta (po pola odeljenja slala na popravni, viče i naziva decu raznoraznim imenima), inspekcija bila, naložili joj valjda da mora da se promeni, posle druge prijave došlo se do solomonskog rešenja - sada predaje samo prvacima (velika škola pa imaju mnogo odeljenja prvog razreda), jer njima ne može da da jedinice?!
Hej, moj mali komšija obavezno povraća onim danima kad ima engleski...
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:37 15.11.2011

Re: pitanje

Kolega, priprema se pise rukom, ne stampa se. Ovo nije priprema. Ovaj put cu da vam oprostim.


???!!$&%&%/#!!!
Mislim, stvaaaaarnooooo...

Ja mislila da te inspekcije služe samo za ukras, kad ono - još gore. Prave štetu!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:39 15.11.2011

Re: pitanje

Slažem se. Uvek sam se pitala zašto direktori ne preduzimaju ništa kada je opštepoznato da neko, hajde da budem blaga, nije za rad u prosveti.


Ako si u Srbiji u bilo kakvoj državnoj službi, otkaz kao pojam ne postoji.
Štiti te zakon o radu ko belog medveda.
Jukie Jukie 22:34 15.11.2011

Re: pitanje

BigBadWolf

JukieNastavnik ima 10 časova da ispredaje čitavo gradivo prvog polugodišta i 24 časova da ispita učenike
Sasvim zadovoljavajuca podela vremena.

To je jako loša podela vremena, ovakva kako je navedena. Ne vidim razlog da đak na jednom času usmeno odgovara 12 ili 15 minuta. To mi zvuči kao da nastavnik ne ume da smisli relevantna pitanja na koja će učenik da odgovara ukupno 2-3 minuta, i da se koristi pristup "pričaj sve što znaš, a ja ću da gledam u plafon i razmišljam o ko zna čemu", i onda kao mali papagaji krenu da recituju napamet naučeno i jadni nastavnik mora da sluša njih tridesetoro kako izgovaraju iste rečenice. Ne znam ni šta će đak u osnovnoj školi da priča 15 minuta kad im je gradivo za jednu ocenu ukupno nekoliko strana.

Ja sigurno nisam ispitivao samo tri-četiri učenika za ceo čas, nego bar desetak-petnaestak. Onda lepo imaš opciju da im ocenu upišeš u svesku, pa da sledeći čas ponovo probaju za veću ocenu. Polovina njih dođe sledećeg puta pa kaže da ne zna bolje i da im se upiše ocena od prošlog časa, polovina odgovara pa ko popravi, popravi.
natasavb natasavb 22:40 15.11.2011

Re: pitanje

Hej Jukie, a da ti ipak razmislis o vracanju u prosvetu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:44 15.11.2011

Re: pitanje

OK, kolega srbista je primer normalnog ponasanja. Koleginica fizicarka je lenjo govedo. Ima i takvih, i to dosta, da se ne lazemo.


Da li bih mogla da te zamolim za nekakvu procenu (tvoju ličnu, bar u tvojoj sredini) o odnosu ovih snaga? Ima li jednih manje, drugih više, kojih manje, kojih više, ili su pola-pola?

Ako ima još koga iz struke da dao procenu iz svog neposrednog okruženja, bila bih zahvalna.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:45 15.11.2011

Re: pitanje

Hej Jukie, a da ti ipak razmislis o vracanju u prosvetu?


I ja navijam.
BigBadWolf BigBadWolf 23:17 15.11.2011

Re: pitanje

Sarkazam bre kolega. Ovi biologicari odma' bi da seciraju ... Odlozi skalpel, please. :)

Kod tebe je mozda tako sto se tice ocenjivanja. Ajde gradja celije, delovi biljke itd. Ja moram da cujem prvo kako prica, onda kako cita i na kraju kako prevodi. Ako gresi u gramatici, moram da ga pitam i definicije, da vidim jel ne zna ili ne ume da upotrebi. Onda, ne mogu da ga pozurujem, jer im je ionako muka da prelome jezik i kazu nesto na engleskom, znaci, moram da ga pustim da odgovara u svom nekom ritmu. Sve to zahteva vreme. I to jos ja ima srecu jer radim u maloj skoli, sa malim brojem ucenika u odeljenjima. Sta rade kolege sa 30+, ziv nisam.
BigBadWolf BigBadWolf 23:20 15.11.2011

Re: pitanje

Krugolina Borup
OK, kolega srbista je primer normalnog ponasanja. Koleginica fizicarka je lenjo govedo. Ima i takvih, i to dosta, da se ne lazemo.


Da li bih mogla da te zamolim za nekakvu procenu (tvoju ličnu, bar u tvojoj sredini) o odnosu ovih snaga? Ima li jednih manje, drugih više, kojih manje, kojih više, ili su pola-pola?

Ako ima još koga iz struke da dao procenu iz svog neposrednog okruženja, bila bih zahvalna.


Pa recimo onako odokativno, imas 10% izuzetnih nastavnika, 10% stetnih, 60% koji rade svoj posao kako Bog zapoveda i 20% onih sto nit' smrde nit' mirisu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:10 16.11.2011

Re: pitanje

Pa recimo onako odokativno, imas 10% izuzetnih nastavnika, 10% stetnih, 60% koji rade svoj posao kako Bog zapoveda i 20% onih sto nit' smrde nit' mirisu.


Tako sam nekako i mislila - da su ekstremi 10% : 10%. Mislim da je tako, manje-više, u svim profesijama.

Samo mi nije jasna razlika između onih koji rade "kako Bog zapoveda" i onih koji "nit' smrde nit' mirišu"? Može pojašnjenje? Ko mu u toj metafori (ako je metafora?) dođe "Bog"?

PS: jel' engleski predaješ? E, a što sam ja imala prof. engleskog u osnovnoj školi (peti do osmi razred)... ravne joj na kugli zemaljskoj nema. To što danas znam engleski samo njoj ima da zahvalim. Kad putujem po inostranstvu, vazda me pitaju da li sam živela u inostranstvu kad tako dobro znam engleski. A ja vazda odgovaram da nisam, i da sam engleski naučila - U OSNOVNOJ ŠKOLI. Radmila Reljić se zvala. Zahvalna sam joj do groba. Nikada je neću zaboraviti. Bila je toliko ispred svog vremena u nastavnim metodama, da to ne može da se objasni.
Jukie Jukie 00:22 16.11.2011

Re: pitanje

Krugolina Borup

Samo mi nije jasna razlika između onih koji rade "kako Bog zapoveda" i onih koji "nit' smrde nit' mirišu"? Može pojašnjenje?
Prvi su četvorka, drugi trojka
BigBadWolf BigBadWolf 02:03 16.11.2011

Re: pitanje

Pa recimo ovako kako je Jukie objasnio. Nemam neku egzaktnu definiciju. Ovih 60% ti je gro kadra, ljudo koji shvataju svoj posao ozbiljno i rade ga by the book. Ovih 20% ti je nedefinisana grupa, pocetnici sa svojim greskama, razocarani koji rade po inerciji ali im prosto vise nije stalo, pred penzijom itd.

PS. Yesje, englez. Meni je u 8 godina ucenja engleskog (4 osnovna+4 srednja) engleski predavalo 7 profesorki, od kojih se nijednoj ne secam imena, a kamoli sta me je naucila, tako da...

Aj malo o tim metodama, ako te ne mrzi, uvek me zanima da cujem kako to uspesne kolege rade.
uninamama uninamama 09:56 16.11.2011

Re: pitanje

Nastavnik ima 10 časova da ispredaje čitavo gradivo prvog polugodišta i 24 časova da ispita učenike

Nije baš tako... jedna ocena mora da bude na usmenom odgovaranju, dve mogu da budu kontrolni, a jedna mora da bude na aktivnost na času - za to ne treba vreme, sem 15 minuta za upisivanje i obrazlaganje.
To je, ako uzmem u obzir gornju računicu, 6+2+1=9 časova za sve ocene.
Znači 34-9=25 časova za ostalo. Pošto mora da bude manje od pola časova za predavanje, nego za obnavljanje i utvrđivanje, neka je 15 časova predavanja.
Ostaje 25-15=10 časova za vežbanje. Neka su 2 za pripremu i 2 za popravku kontrolnih, to je 10-4=6 časova za projekte :)

Još ako dodamo da je retko potrebno 45 minuta za predavanje, može da bude i lepše i zanimljivije :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:23 16.11.2011

Re: pitanje

Aj malo o tim metodama, ako te ne mrzi, uvek me zanima da cujem kako to uspesne kolege rade.


Pazi, pričamo o periodu 1978-1982. godina, pre interneta i ostalih kerefeka, e, bre Tito još bio živ pola tog vremena! (Uf, matora sam!) To što je ona tad radila bilo je ispred tog vremena, i drugačije od bilo čega što je ijedan drugi prof. u školi tada radio. A ni posle u srednjoj nisam natrčala na bilo koga ko je uspevao da sa istom uspešnošću motiviše i nauči decu.

Imala je običaj da, na primer, traži da se jave dvoje-troje koji će za sledeći čas - a na osnovu NOVE lekcije (koju još uvek nismo obrađivali) - da urade "DIJALOG". Tako je ona to zvala. To je značilo da se to dvoje-troje nađu negde i zajedno prouče tu novu lekciju, te na osnovu teme te lekcije napišu kratak scenario za skeč koji će da izvedu na času (koristeći nove reči). E... kako smo se samo zabavljali... ma, rekvizite smo dovlačili sa svih strana. Sećam se, kad je bila lekcija o poseti lekaru, jedna naša drugarica iz odeljenja tražila od mame koja je bila medicinska sestra, da donese s posla kojekakve špriceve, zavoje, uniforme... dakle, imali smo i scenografiju i kostimografiju i rekvizite... nama sve to bila igra, a usput smo učili i to smo učili da smišljamo rečenice, i da izgovaramo rečenice naglas.

Domaće je davala ogromne. "Prepiši pitanje, napiši odgovor, prepiši pitanje, napiši odgovor, filuj ko tortu..." Mnogi su je zbog toga mrzeli, ali smo svi spelovanje savladali a da toga nismo ni bili svesni.

Imala je i "izradu panoa". Opet - za sledeću lekciju. Dvoje-troje rade dijalog, a dvoje-troje može da se javi da uradi pano. Da iscrta, ispiše, zalepi, ilustruje - reči i pojmove iz sledeće lekcije.

Imala je i domaće zadatke tipa: seti se što više reči koje su iste u srpskom i engleskom jeziku. Hebote, ceo rečnik sam pročitala da mi slučajno koja ne promakne...

Sve u svemu, čak i oni koji su kod nje imali dvojke i trojke, posle su u srednjoj školi bili ubedljivo najbolji iz engleskog u svom odeljenju. Mene je šlog hteo da opali kad sam došla u srednju i shvatila da ovi iz drugih škola POJMA NEMAJU. Ali, pojma!!!
nim_opet nim_opet 12:56 16.11.2011

Re: pitanje

Da se "priprema se pise rukom". Tipican primer "sto ja da ukljucujem mozak, meni su rekli da se to tako radi i gotovo"....Dobro da se ne utiskuje u glinene plocice.
Mojoj prijateljici koja je tako stalno za svaki cas pripremala panoe, aktivnosti i sta ti ja znam - izlazila iz okvira "priprema se pise rukom, a "multimedjialni cas" (to samo u tehnoloski zaostalim drustvima powerpoint moze da bude multimedijalni cas...) drzala ne bi li srednjoskolce ic zainteresovala), rekli da mora sama da kupuje hamer i markere jer te stvari nisu predvidjene budzetom skole.
ovomoze ovomoze 15:10 16.11.2011

Re: pitanje

To je jako loša podela vremena, ovakva kako je navedena. Ne vidim razlog da đak na jednom času usmeno odgovara 12 ili 15 minuta.

Dobar primer ocenjivanja je kod moje nekadašnje profesorice biologije. Prvih 10-ak minuta svakog časa ona je koristila da proveri znanje tako što je nekoliko učenika pitala po samo jedno pitanje iz prethodnog gradiva, ali pitanje veoma relevantno za određenu lekciju ili materiju. Otprilike kao ona pitanja na kraju lekcije ako se sećate, ne znam da li i danas postoje (deca su mi još mala)koja sažmu suštinu lekcije. Nasumično izabere učenika i postavi pitanje. Samo jedno pitanje!
Ako znaš dobiješ +, a ako ne znaš -. Složićete se da za samo jedno pitanje nema između.. I tako za tromesečje svako ima po tri "ocene". Ko ima tri plusa dobija pet, ko ima dva dobije 4, ko ima samo jedan dobije dvojku pa može da popravi na trojku ako hoće da odgovara na dodatno pitanje. Znači desetak minuta na početku časa svi smo napeti, čitamo preslišavamo se, slušamo šta drugi odgovaraju, kad neko ne zna možeš da se javiš ako ti je pitanje leglo, itd...
Poenta je da su svi svakog časa skoncentrisani na svo gradivo a bez bubanja čitavih lekcija i tome slično. Ostatak časa moja cenjena profesorica se posveti predavanju gde ti naučiš znanje, jer si se na početku naoštrio gradivom i samo nastavljaš dalje. Rasterećeno.
Sad možda sistem nije primenjiv na sve predmete ali na većinu jeste. I super je!
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:23 16.11.2011

Re: pitanje

Aj malo o tim metodama, ako te ne mrzi, uvek me zanima da cujem kako to uspesne kolege rade.


E, a pazi sad ovo: danas mi dete dolazi iz škole i priča da su na engleskom igrali BINGO! Svaka čast i toj engleskinji, dete se provelo super skroz naskroz. A usput i učilo i pričalo na engleskom.
makica22 makica22 19:03 14.11.2011

skolska iskustva

Kad sam bila u petom razredu, nastavnica (za koju se ispostavilo kasnije da sam joj navodno bila ljubimica) podelila nam nenajavljeni kontrolni i dala mi jedinicu a svi mi zadaci bili tacni. Ja joj vratim da pogleda ponovo ona mi baci nazad. Plakala sam kao kisa. Rekla razrednoj, nista. Posle razredna objasnila mojima da je to bila vaspitna mera da se naviknem da dobijam i jedinice a ne samo petice??? U srednjoj skoli matematicar nam delio ocene po simpatijama, nikad nismo ni znali da li smo nesto dobro uradili. Uglavnom uvek je bar pola razreda dobijalo jedinicu.
Pre nekoliko dana zali se sin mog brata koji ide u drugi razred da im nastavnica engleskog jezika kad nesto ne znaju govori da su magarci. Eto, nase obrazovanje.
mlekac mlekac 19:30 14.11.2011

Re: skolska iskustva

makica22
Kad sam bila u petom razredu, nastavnica (za koju se ispostavilo kasnije da sam joj navodno bila ljubimica) podelila nam nenajavljeni kontrolni i dala mi jedinicu a svi mi zadaci bili tacni. Ja joj vratim da pogleda ponovo ona mi baci nazad. Plakala sam kao kisa. Rekla razrednoj, nista. Posle razredna objasnila mojima da je to bila vaspitna mera da se naviknem da dobijam i jedinice a ne samo petice??? U srednjoj skoli matematicar nam delio ocene po simpatijama, nikad nismo ni znali da li smo nesto dobro uradili. Uglavnom uvek je bar pola razreda dobijalo jedinicu.
Pre nekoliko dana zali se sin mog brata koji ide u drugi razred da im nastavnica engleskog jezika kad nesto ne znaju govori da su magarci. Eto, nase obrazovanje.


E, imali smo mi u XIII gimnaziji cuvenog Ziku Pusku koji je predavao Marksizam.
Kod njega ni vracara nije mogla da ubode ko ce kakvu ocenu da dobije!

Jednom prilikom smo vrsili eksperiment - Ceo red, od prve do poslednje klupe, prepisao i uradio IDENTICAN kontrolni. Znaci, do zareza identican. (Normalno, Zika bio toliko zainteresovan da uopste nije primetio da ceo red prepisuje i da jedni drugima proveravamo da li je identicno)

Na kraju, pogadjate - nije bilo DVE iste ocene! Varirale su od 5 do 2- i to potpuno randomly, nikakvog pravila tu nije bilo!

Naravno da smo se pokupili i otisli kod direktorke da se bunimo, a Zika, mrtav 'ladan, rekao kako ne voli da mu se ocene ponavljaju!

Doduse, posle toga nam vise nikad nije davao kontrolne.
makica22 makica22 21:48 14.11.2011

Re: skolska iskustva

U moji drugari u ekonomskoj imali profesora istorije, Bugarin, nije znao latinicu. Provalili ga ucenici brzo i moj drugar na kontrolnom ispisao latinicom 4 strane kako je utovarao ugalj. Dobio 5.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 21:58 14.11.2011

--jadni mi--

Da li je neko pohvalio neke nastavnike, nego samo bacate drvlje i kamenje na njih.

Deca se drogiraju...nije im niko stavio drogu u ruke, sami su je trazili. Deca su povodljiva. Ko ih je poklonima potkupljivao? Deca ne mogu bez mobilnog telefona? Zato njih 60% pati od poremecaja paznje. Prica ide dalje...i na kraju su krivi takvi profesori koji imaju slicne probleme tj. kojima je paznja negde drugde.

Alo ljudi, ne mozete da trazite od njih da budu ono sto nisu. Ali mogu da uce. Na laksi i tezi nacin. Tezi nacin, da im objasnite nesto recima, drugi tezi, batinama. Nenasilan oblik komunikacije nikad nije postojao to je samo zamajavanje.

Silu koristis kad pricas glasnije nego sto normalno govoris, kad preseces sagovornika dok ti nesto prica, kad ne slusas sagovornika, ili kad se javljas na mobilni, dok pricas sa nekim. Kreni od sebe vredi...

da se vratim na temu...pljuvanje prosvetnih radnika...pu!

Inace mlekac ima dobre komentare

"Ne drzite se zakona ko pijan plota"
golubica.bg golubica.bg 23:40 14.11.2011

Re: skolska iskustva

Isto se desilo i meni, ali osnovna skola, cas fizike, cini mi se poslednji cas petkom. Uhvatili nas pundravci, jedva cekamo da se zavrsi, on covek prica li prica, skoro niko ga i ne slusa. U momentu popizdi i krene da ispituje. Prozove desetak ljudi, niko nista ne zna, dodje do mene, ja mu dam odgovor na pitanje. Izvede me na tablu da nacrtam to o cemu sam pricala, nacrtam ja, u to zvoni. Kaze nastavnik: "Vi sto pojma niste imali, vama kecevi k'o vrata, a ti si nesto i znala, tebi evo dvojka."

Ja ubedjena zajebava se covek, zaista je bio dobar nastavnik i nikad nije imao takve epizode, kad ono proverim sutradan kod razredne, u dnevniku stvarno dvojka. Moja prva i jedina :) Sledeceg casa, javim se da odgovaram i dobijem pet. I sledeceg. Onog tamo mi je vec rekao da imam previse ocena, mora i druge da pita, samo sam mu odgovorila da cu odgovarati koliko god puta treba dok ne dobijem ocenu koju zasluzujem. Ono jesam ja bila streber, ali ovo je vec bio cist inat. U tom momentu sam se i spremala za takmicenje iz fizike jer sam na nekom testiranju imala neke nenormalno dobre rezultate (ni dan-danas nemam pojma otkud, posto me fizika nikad nije preterano zanimala, samo mi je isla), a cak i tad kad sam dobila dvojku, dala sam tacan odgovor. Needless to say, tvrdoglavost mi se isplatila, na kraju mi je bila zakljucena petica, a kad sam doticnog srela nakon nekoliko godina i rekla mu da sam se bacila na jezike, rekao mi je da sam zaista bila talenat, a ona famozna dvojka je bila cisto da shvatim da to, eto moze i meni da se desi. Tada sam naravno za tu dvojku marila kao za lanjski sneg, ali ako sam ista naucila iz toga, to je da kad se dobro zainatim, sve mogu (zvuci poznato, Kru? )
mlekac mlekac 23:56 14.11.2011

Re: --jadni mi--

ulicno_pojacanje
Da li je neko pohvalio neke nastavnike, nego samo bacate drvlje i kamenje na njih.

Deca se drogiraju...nije im niko stavio drogu u ruke, sami su je trazili. Deca su povodljiva. Ko ih je poklonima potkupljivao? Deca ne mogu bez mobilnog telefona? Zato njih 60% pati od poremecaja paznje. Prica ide dalje...i na kraju su krivi takvi profesori koji imaju slicne probleme tj. kojima je paznja negde drugde.

Alo ljudi, ne mozete da trazite od njih da budu ono sto nisu. Ali mogu da uce. Na laksi i tezi nacin. Tezi nacin, da im objasnite nesto recima, drugi tezi, batinama. Nenasilan oblik komunikacije nikad nije postojao to je samo zamajavanje.

Silu koristis kad pricas glasnije nego sto normalno govoris, kad preseces sagovornika dok ti nesto prica, kad ne slusas sagovornika, ili kad se javljas na mobilni, dok pricas sa nekim. Kreni od sebe vredi...

da se vratim na temu...pljuvanje prosvetnih radnika...pu!

Inace mlekac ima dobre komentare

"Ne drzite se zakona ko pijan plota"



Da ti kazem iskreno - do III srednje - nijesam imala zamerki.

Bilo je i boljih i losijih, ali niko nije posebno iskakao. Il' ako jeste, mi to, kao copor, nismo primecivali (usmerenjaci, pa je vecina bila zajedno od prvog osnovne do drugog srednje).

E, u III srednje stvar se DRASTICNO promenila.
Upadnem u odeljenje gde je od nas cetrdeset i dvoje 35 doslo sa SVIM peticama, petoro imalo CAK po jednu cetvorku tokom skolovanja i dvojica...

Znaci, konkurencija samo takva, a pri tom nas ima od svih fela - od klasicnih strebera koji MORAJU sve da nauce, preko bubalica do onih sto su se deset godina provlacili na sarm i "Moji roditelji su..."

Ludilo!

E, tu se videlo ne samo kakvi smo mi nego i kakve smo profane dobili.

Ne mogu da gresim dusu - od svih je mozda dvoje ili troje potpadalo pod kategoriju "Boze mili, kud sam zaso?" t.j. slucajno se obrelo gde im nije mesto, t.j. u prosveti.

Al' tako ti je to nekako sa uspomenama - zapamtis samo najbolje i najgore, oni ostali izgube se negde u izmaglici secanja.

(I cisto da se zna - ako to vec nisam pominjala - u mojoj familiji jedino se tata nije baktao prosvetom, svi ostali su bili ucitelji/nastavnici/profesori, tako da sam pored licnog iskustva mogla da cujem i "drugu stranu", samo sto se ta "druga strana", bar dok sam ja bila u skoli, nije tako cesto zalila na nemogucu decu - smatrali su svojom duznoscu da ih "ukrote" i "izvedu na pravi put", to im bilo nesto kao "u opisu posla"
tom tom 15:46 15.11.2011

Re: skolska iskustva

uh, i ja sam kuburio s tim marksizmom. I sad me oblije hladan znoj kad se setim svih tih "marksista" koji su mi prodefilovali kroz školovanje. Jedan je bio lud garant, a drugi se nabacivao učenicama....doduše bio i jedan normalan i fin, ali mislim, marksizam, pa koga je to zanimalo u srednjoj školi?
mlekac mlekac 17:24 15.11.2011

Re: skolska iskustva

tom
uh, i ja sam kuburio s tim marksizmom. I sad me oblije hladan znoj kad se setim svih tih "marksista" koji su mi prodefilovali kroz školovanje. Jedan je bio lud garant, a drugi se nabacivao učenicama....doduše bio i jedan normalan i fin, ali mislim, marksizam, pa koga je to zanimalo u srednjoj školi?

Vala, da znas.

U prva dva srednje bila banja - lepo profanka dosla i rekla nam "Deco, ko god se preko mene pretplati na "Borbu" imace 5 iz Marksizma".

Pitaj me da li se celo odeljenje pretplatilo i posle kuliralo?

A nije da se nije trudila da nam predaje, al' nas to zanimalo koliko i lanjski sneg.
ElectricDreams ElectricDreams 14:36 16.11.2011

Re: skolska iskustva

mlekac
E, imali smo mi u XIII gimnaziji cuvenog Ziku Pusku koji je predavao Marksizam.


Samo da znaš, kao kuriozitet, taj Žika je bio prvi koji je klince vodio na studentske proteste 96/97
A slušao sam priče, da kod njega nisi mogao ni da prismrdiš ako nisi bio u savezu komunista :)
mlekac mlekac 19:03 16.11.2011

Re: skolska iskustva

ElectricDreams
mlekac
E, imali smo mi u XIII gimnaziji cuvenog Ziku Pusku koji je predavao Marksizam.


Samo da znaš, kao kuriozitet, taj Žika je bio prvi koji je klince vodio na studentske proteste 96/97
A slušao sam priče, da kod njega nisi mogao ni da prismrdiš ako nisi bio u savezu komunista :)


Cula sam da se posle istakao...

Al' ja pricam o pocetku osamdesetih - tad ga je jos drzala neka druga ideologija, a na moje odeljenje imao je poseban pik zato sto je on predavao i logiku svim ostalim drustvenjacima, a samo nama je predavao profesor filozofije (inace legenda XIII, cuveni Brka), a razlog je bio sto smo mi u III ZAHTEVALI i ubedili direktorku da nam Brka predaje i filozofiju i logiku.
Rejlem Rejlem 19:06 14.11.2011

E slatko se nasmejah

I uvek ga se sećam u paketu s fizičarem. E, njemu već pamtim ime. Zvao se Toma.


Da nije Serafimović?

"Pa, nemoj Branka molim te, pričaću ja s njom!" I pričao je, i "popravi" mi žena ocenu na četvorku, a posle mi - ako se dobro sećam - nastavničko veće dade i peticu.



Tako i ja iz fizike u III srednje, jedina trojka u odeljenju pa mi Milka fizičarka dala četvorku, bilo joj trulo, a onda veće diglo na 5

Tako jedan dan dođe ona i kaže: "Tema za pripremu za pismeni glasi: Silna pesma vaše krvi pobediće mašine i topove."

Sledeće nedelje dođe na red taj pismeni za koji smo se pripremali, a tema: "Da, sećam se, svega se sećam večeras..."

A pri tom niko od nas nije ratovao u partizanima, te silne pesme krvi i pobede mašina i topova svakako nije mogao da se seća.





Obično odem ja na roditeljski kod starijeg sina, poslednji put nisam jer je trebalo da otputujem. Uvek se svede na "Oni su strašni", "Sve su gori", "Nastavnici se plaše da uđu kod njih na čas, svi su obučeni u crno", i naravno redovno "Rejlemov sin, recimo, peva i mumla na času" ili nešto slično. (Ne prođe roditeljski da ne prozove mog sinka, primetili i drugi roditelji pa me zezaju, inače sinko za sad super sa školom da čuknem u drvo).

Elem, dobar blog, smejanje pomaže da se lakše svare neke ozbiljne stvari.

abrasax abrasax 01:52 15.11.2011

Re: E slatko se nasmejah

(Ne prođe roditeljski da ne prozove mog sinka, primetili i drugi roditelji pa me zezaju, inače sinko za sad super sa školom da čuknem u drvo).


Ovo je uvek lepo čuti pu, pu, pu.
fantomatsicna fantomatsicna 21:26 14.11.2011

Ovde

Roditeljski 5-do 10 minuta i to pojedinacno.Roditelji mogu da povedu i dete ako zele.
Sve u svemu..opusteno.
A da setih se .Imamo i one Truancy officers.,koji kontrolisu ulice za vreme skolske nastave i vracaju ucenike u skolu.E sad to je ovde malo lakse..jer nose skolske uniforme.Svakog dana se pre pocetka casa u razredu cita ko je prisutan,one koji nisu ,skolska sluzbenica ukoliko nije dobila poruku od roditelja zove telefonom.
U radnjama niko ne sme da usluzi dete u uniformi posle skolskog zvona.
I tako sve do kraja srednje skole..onda sloboda
Hansel Hansel 21:38 14.11.2011

50%

"Ako nekon pismene provere postignuća više od polovine učenika jednog odeljenja dobije nedovoljnu ocenu, pismena provera se poništava za te učenike."

Da uđe u zapisnik, mora da se kaže :

Ovo nije fer prema ostalima. 50% negativnih može da znači da je test nerealno težak. Trebalo bi da svako ko misli da je oštećen u takvim slučajevima može da poništi svoj test.
Jukie Jukie 22:23 14.11.2011

Re: 50%

Hansel
"Ako nekon pismene provere postignuća više od polovine učenika jednog odeljenja dobije nedovoljnu ocenu, pismena provera se poništava za te učenike."Da uđe u zapisnik, mora da se kaže :Ovo nije fer prema ostalima. 50% negativnih može da znači da je test nerealno težak. Trebalo bi da svako ko misli da je oštećen u takvim slučajevima može da poništi svoj test.

Kada sam menjao u gimnaziji, kaže meni školski pedagog da ne upisujem jedinice prvačićima odmah u septembru, i rade oni kontrolne i ja ne upišem jedinice ali upišem ostale ocene. Posle jedan dečko odgovara i dobije 5, a ovaj drugi kaže: "a što njemu sada piše samo 5, a da ja odgovaram pisalo bi mi i 2 i 5". Mislim, ne znam, obrati se pametnoj pedagoginji.

Nego, "te učenike" može da se tumači i kao "učenike jednog odeljenja", isto kao što je ova iz cele priče izvukla da su dozvoljeni 14-minutni kontrolni svaki čas. Kako kome dune, tumači.

Jednom odem u jednu drugu gimnaziju da prisustvujem času i oko 2/3 njih dobili jedinice na kontrolnom, hvali mi se nastavnica da ima i jedna četvorka u odeljenju, ja pitam "deco, pa što tolike jedinice", deca kažu "pa znate, mi smo svi žrtve nesrećne zaljubljenosti, ne možemo da učimo..." (a video sam i kontrolne, stvarno nisu znali najosnovnije stvari kao da ni knjigu ni svesku videli nisu, još je davala dodatne poene za najbolji odgovor na neko pitanje)
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:40 15.11.2011

Re: --jadni mi--@mlekac

Moji takodje imaju posla u toj struci+kritika bez konkretnog resenja vec samo iznosenje problema bez nudjenja resenja jeste kritizerstvo; nego da se vratimo na temu.

Elem, prava profesora nisu data samo u tom prirucniku. Takodje tokom studija sticu odredjena metodoloska znanja koja mogu da upotrebe da bi odredjeno znanje preneli na ucenike.

Takodje profesori/nastavnici jesu ljudi. Nisu sveznajuci i nemaju isto misljenje o nekoj stvari. Ne racionalizujem, zamisljam profesora koji mora da nauci karaktere svih 20-30 djaka. Njegovo je pravo da li ce primeniti neke stvari koje mu sugerisu roditelji ili nece.

Naravno, pristup profesiji je druga prica, odgovornost prema poslu, da li je tu rukopolozen ili preko konkursa druga prica...

PRavila jesu sumanuta. Ruke u testu mi jeste smesno kao naziv. Ali takav predmet postoji ili je postojao. Ne mogu da maltretiram sve ljude oko sebe ako mi ne idu uz dlaku. Razliciti smo. Na meni je da ulazem u sebe. Ne volim da cekam da se upali zeleno na semaforu kad znam da nema zivo pile na ulici i ne ugrozavam nikoga. Ali takav je zakon i kraj. Druga opcija mi je da ostanem kod kuce, ne da me maltertiraju u 3h izjutra kad odmaram od spremanja ispita pa setam. a i ne valja kad naletis na drota koji ima fakultet.
arianna arianna 21:54 14.11.2011

trol-moderni prosjaci

u mnogim gradovima u unutrašnjosti Srbije, MODERNI PROSJACI svakodnevno presreću ljudi koji sakupljaju novac za decu sa posebnim potrebama! Obavezno su iz nekog drugog grada, mladi, lepi, sa firmiranom garderobom. Prilozi su za decu iz nekih drugih gradova po Srbiji! Na pitanja o priznanicama za prikupljen novac, zna li ko iz policije ili lokalne samouprave o njihovom delanju, drsko odgovaraju!

pitanje za sve : Zna li se ko stoji iza ove višemesečne pojave! Ko je obučio i pustio na ulicu ove mlade ljude da zloupotrebljavaju osobe ometene u razvoju?

zašto policija ne preduzme istražne radnje o ovoj pojavi???
Hansel Hansel 22:05 14.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

A zašto ih neko ne prijavi policiji?

Mene užasno iritiraju prodaje tipa "kupite časopis, a deo prihoda ide deci u Zvečanskoj". I, pitam - koliko ide Zvečanskoj? Nešto muljaju, pozovem ja redakciju časopisa - kažu - ne mogu da kažu. Pozovem i Zvečansku. Svačega sam se naslušao (čak i pokušaja vređanja), da bih došao do direktora kome sam poslao i pitnaje pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija... Da skratim - epilog je bio taj da (bar ja) taj časopis više nisam video. (Mada se pojavio neki "spin-of", od kojeg je deo prihoda išao deci na Kosovu - nisam stigao da proveravam da li je izdavač isti). Da, prvi se valjda zvao "Zvonce" a drugi "Ćirilko"...
arianna arianna 22:14 14.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

A zašto ih neko ne prijavi policiji?


policija svakodnevno prolazi pored njih

javljaju mi poznanici da su u skoro svim većim mestima u Srbiji i to u centru grada ...vidljivi su i traže priloge već nedeljama
Jukie Jukie 22:15 14.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

arianna
u mnogim gradovima u unutrašnjosti Srbije, MODERNI PROSJACI svakodnevno presreću ljudi koji sakupljaju novac za decu sa posebnim potrebama! Obavezno su iz nekog drugog grada, mladi, lepi, sa firmiranom garderobom. Prilozi su za decu iz nekih drugih gradiva po Srbiji!

Mene su startovale neke dve lepo obučene devojke kad sam izlazio iz tržnog centra, jedna reče da se zove Natalija, rekoše da prodaju čestitke za decu sa posebnim potrebama i dadoše mi da vidim nešto kartonsko, s jedne strane šareno, nigde ništa ne piše, pozadi piše nešto razmrljano kao kad ne staviš 3D naočare, ja rekoh ne hvala možda drugi put, one kao dobro. Odmah su mi bile sumnjive čim su me oslovile sa "ti". Nemaju zašto mene devojke od 20tak godina da oslovljavaju sa ti
AlexDunja AlexDunja 22:30 14.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

Nemaju zašto mene devojke od 20tak godina da oslovljavaju sa ti

možda su blogerke
arianna arianna 22:35 14.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

Nemaju zašto mene devojke od 20tak godina da oslovljavaju sa ti


imaju razlog! on se zove - prilog ili novac
Jukie Jukie 21:02 15.11.2011

Re: trol-moderni prosjaci

AlexDunja
Nemaju zašto mene devojke od 20tak godina da oslovljavaju sa ti
možda su blogerke

Danas mi Fejsbuk izbaci moju bivšu učenicu u prozorčiću "možda poznaješ ove osobe" (imamo 1 zajedničkog prijatelja)
st.jepan st.jepan 22:18 14.11.2011

Hm,

pa možda nešto malo nepravde, nelogičnosti i svakojake iracionalnosti u školama, i nije sasvim nepovoljna okolnost.
Mislim da jača karakter, bilduje intelektualnu samostalnost i etički refleks. Dabome, kod onih koji za tako što imaju štofa. A korisno je i za one koji ga nemaju, jer ih priprema za kasniji, nepravdom i nelogičnošću krcat, stvarni život - manje će vremena i energije spiždjavati na iščudjavanje.
setisesifre setisesifre 23:06 14.11.2011

Цигин коњ

Госпођо Круголина, школски писмени задатак је школски, а не домаћи писмени задатак који пишу маме, тате, стрине и комшије које су проверене као лепоречиви. Школски писмени задатак се пише, по могућности, трећег и четвртог часа (укупно око 120 минута са одморима) и сваки ученик може користити литературу којом располаже, како он, тако и школска библиотека. Ово причам за школски писмени задатак из књижевности. Ученику професор чак ни не узима граматичке и правописне грешке у обзир кад даје оцену, он му оцењује способност да конструише реченицу, смислену.

Ученик који похађа трећи разред средње школе и који напише реченицу: Ја идем у школу;
он јесте научио свих 30 слова (и то напамет), али, он је функционално НЕПИСМЕН.

О каквом најављивању Ви причате?
Првачићу је најављен школски писмени задатак, а и контролни и у другом разреду средње школе.
Школски писмени и контролни задатак нису елементарне непогоде!
Госпођо, не можете кривити професора због неписмености детета. Ваше дете не може бити писмено ако код куће узиме оловку у руку само кад попуњава формулар где се од њега тражи да заокружи Да, Не и Можда. То ли је писменост?
Писменост је ствар МИСЛЕНОСТИ.
Какве најаве, какви бакрачи.
Jukie Jukie 23:52 14.11.2011

Re: Цигин коњ

a) s kim se svađaš?
b) nije tako
mlekac mlekac 00:03 15.11.2011

Re: Цигин коњ

setisesifre
Ученику професор чак ни не узима граматичке и правописне грешке у обзир кад даје оцену, он му оцењује способност да конструише реченицу, смислену.




E, za ovo o NE ocenjivanju gramatike i pravopisa na pismenom, ces malo da se ubrises!

Nisam se JEDNOM svadjala sa Srpkinjom zbog smanjivanja ocene detetu koje ima dijagnozu disleskija/digrafrija posto joj UPORNO smanjuje ocenu jer "Ima previse slovnih i pravopisnih gresaka, to je skoro nemoguce procitati".

Kad sam joj rekla da je pusti, onda, da donese laptop i da pismeni kuca (bice citljiviji) samo sto nije dobila fras!

"Pismeni treba da pokaze CELOKUPNO detetovo znanje iz srpskog - znaci, dete MORA na pismenom da mi pokaze SVE sto je do sada naucilo"

Sto ce reci - itekako se racunaju I gramatika I pravopis.

EDIT:
BTW - mnogo mi se svidja tvoj nick!
st.jepan st.jepan 00:21 15.11.2011

Re: Цигин коњ

E, za ovo o NE ocenjivanju gramatike i pravopisa na pismenom, ces malo da se ubrises!

Hahah, ne znam kako je sada, ali bilo je tako da su mi uvek rutinski skidali po ocenu ili dve, samo zbog tobož pobrkanog rasporeda nekih glupih kukica nad nekim glupim slovima (č i ć), mada objektivno, medju tim slovima nema apsolutno nikakve razlike.
setisesifre setisesifre 01:07 15.11.2011

Re: Цигин коњ

mlekac

Sto ce reci - itekako se racunaju I gramatika I pravopis.


Госпођо, професори су трећа лица која виде Ваше дете, његове способности и могућности (како год то болно звучало).

Ја сам лаик, али знам толико да је дисграфија неспособност...неспособност да се бележе сви знакови гласова. Не можете кривити професора за оно што није у његовој "радној обавези", ма како то звучало.

Кажете: Граматика и правопис?!
Окружен сам просветарима, и то професорима српске књижевности и језика; професорска етика ми не дозвољава да напишем какве небулозе МИСЛЕ наша деца.
А сваки Цига свога коња хвали.


mlekac mlekac 01:21 15.11.2011

Re: Цигин коњ

setisesifre
mlekac

Sto ce reci - itekako se racunaju I gramatika I pravopis.


Госпођо, професори су трећа лица која виде Ваше дете, његове способности и могућности (како год то болно звучало).

Ја сам лаик, али знам толико да је дисграфија неспособност...неспособност да се бележе сви знакови гласова. Не можете кривити професора за оно што није у његовој "радној обавези", ма како то звучало.

Кажете: Граматика и правопис?!
Окружен сам просветарима, и то професорима српске књижевности и језика; професорска етика ми не дозвољава да напишем какве небулозе МИСЛЕ наша деца.
А сваки Цига свога коња хвали.




Upravo o tome pricamo - dete ima disgrafiju - znaci, NE MOZE da ispostuje pravopis, ne zato sto ga NE ZNA, nego zato sto, jednostavno, proguta tacke, zapete, pojedina slova, a o permutacijama istih da i ne govorim.

Sta onda biva? Srpkinju MRZI da pokusa da procita njen sastav. Lakse je lupiti dvojku i gotovo.

Kad sam toj istoj srpkinji rekla da su i Hans Kristijan Andersen i Agata Kristi bili disleksicari (Anderesen je imao pisara kome je diktirao, posto nikad nije savladao pisanje), gledala me ko da sam pala s Marsa.

Inace, usput, iako se time nisam bavila - ja sam isto sa Filoloskog, tadasnja IIa grupa (objasnice ti ovi sa I ili V)

A ako je neko profesor (ne upotrebljavam rec nastavnik, posto kod nas nastavnika u osnovnim skolama odavno nema), onda MORA da bude upoznat sa problemima u ucenju, pogotovo od kako je uvedeno inkluzivno obrazovanje.
abrasax abrasax 21:57 15.11.2011

Re: Цигин коњjavascript:;

Nisam se JEDNOM svadjala sa Srpkinjom zbog smanjivanja ocene detetu koje ima dijagnozu disleskija/digrafrija posto joj UPORNO smanjuje ocenu jer "Ima previse slovnih i pravopisnih gresaka, to je skoro nemoguce procitati".


Koliko ja znam, mlekac, ukoliko tvoje dete ne može da ispuni zahteve standarda iz nekog predmeta (na primer, srpskog), ni uz pomoć nastavnika, ni na osnovnom nivou, ima zakonsko pravo na poseban plan, po kome ni ne mora da ih ispuni. To se zove, valjda, inkluzija. Što je, naravno, dobro i ljudski - nema ničeg goreg od toga da se bude neshvaćen i odbačen.

Objasnili su mojoj koleginici koja ima disleksično dete da je cilj da se do kraja osnovne ovakav individualni, posebni, kako ga zovu plan ukine. Što je, takođe, dobra perspektiva. Posle, lepo, normalno u srednju. E, sad, što se disleksije konkretno tiče, kaže ona da je čula za neki novi, revolucionarni pristup (ova ju je knjiga privukla [url=http://www.alinea.hr/091.html][/url]

Kaže da stručnjaci nisu rekli ništa negativno o tome. Nisu ni pozitivno, doduše, logopedi rade po starom. Ima nekoliko stručnjaka u Regionalnom centru za obrazovanje u Čačku koji se bave time.

Ipak, ako bi joj individualan plan ostao do kraja Osnovne, ta bi joj ocena bila, mislim, u svedočanstvu, uz napomenu da je radila (je l' ćerka?:)) po posebnom planu, kao i svakom drugom detetu koje ne može da ostvari standarde postignuća.A sad glavno - onda bi i maturski mogla da radi prema onome što je dotad radila.

Čula sam i da neke srednje škole lepo sarađuju sa osnovjavascript:;nim u vezi sa razmenom informacija o ovakvom radu. Nisam čula još - ali vrlo je moguće da je u pitanju moja neinformisanost - da je neki fakultet organizovao prilagođeni prijemni za ovakvu decu. Ali, polako, dotle ima još vremena i srediće se to, ubeđena sam :))

(mislim, ona ne bi mogla raditi u medicini ili prosveti - zbog količine administracije - ali savki drugi posao, razume se da bi)

BigBadWolf BigBadWolf 22:10 15.11.2011

Re: Цигин коњ

mlekac


E, za ovo o NE ocenjivanju gramatike i pravopisa na pismenom, ces malo da se ubrises!

Nisam se JEDNOM svadjala sa Srpkinjom zbog smanjivanja ocene detetu koje ima dijagnozu disleskija/digrafrija posto joj UPORNO smanjuje ocenu jer "Ima previse slovnih i pravopisnih gresaka, to je skoro nemoguce procitati".

Kad sam joj rekla da je pusti, onda, da donese laptop i da pismeni kuca (bice citljiviji) samo sto nije dobila fras!

"Pismeni treba da pokaze CELOKUPNO detetovo znanje iz srpskog - znaci, dete MORA na pismenom da mi pokaze SVE sto je do sada naucilo"

Sto ce reci - itekako se racunaju I gramatika I pravopis.


Cek, ja ovo ne razumem. Posto sam postao rezidentni expert za inkluziju (bio na cak 3(tri) seminara , moram da pitam. U kome je razredu dete? Da li radi po IOP-u i ako da, po prilagodjenom ili izmenjenom?
mlekac mlekac 01:20 16.11.2011

Re: Цигин коњ

BigBadWolf
mlekac


E, za ovo o NE ocenjivanju gramatike i pravopisa na pismenom, ces malo da se ubrises!

Nisam se JEDNOM svadjala sa Srpkinjom zbog smanjivanja ocene detetu koje ima dijagnozu disleskija/digrafrija posto joj UPORNO smanjuje ocenu jer "Ima previse slovnih i pravopisnih gresaka, to je skoro nemoguce procitati".

Kad sam joj rekla da je pusti, onda, da donese laptop i da pismeni kuca (bice citljiviji) samo sto nije dobila fras!

"Pismeni treba da pokaze CELOKUPNO detetovo znanje iz srpskog - znaci, dete MORA na pismenom da mi pokaze SVE sto je do sada naucilo"

Sto ce reci - itekako se racunaju I gramatika I pravopis.


Cek, ja ovo ne razumem. Posto sam postao rezidentni expert za inkluziju (bio na cak 3(tri) seminara , moram da pitam. U kome je razredu dete? Da li radi po IOP-u i ako da, po prilagodjenom ili izmenjenom?


Ne, dete NE radi po IOP, osim ako u to ne racunas moje skoro svakodnevne rasprarave sa pedagogom i nastavnicima.

Razlog? "Pa nije ona bas TOLIKO disleksicna da bi morali da joj pravimo IOP. Sem toga, to mora da odobri opstinska komisija" (Naravno da nema veze ni sa kakvom opstinskom komisijom, citaj, mrzi ih, do te mere da smo PONOVO morali da donosimo potvrdu od logopeda iako je dete osmi razred a disleksija je, fala na pitanju, dozivotna stvar)

Ma problem je sto je ove godine dobila drugu srpkinju, onu staru smo bili ukrotili, pa sad na ovoj vedzbam za iducu godinu i princezinu srednju skolu. Kod sina sam uspela - isteracu i kod nje, al' ponekad stvarno pogubim zivce.
BigBadWolf BigBadWolf 01:53 16.11.2011

Re: Цигин коњ

Heh. Mora da odobri opstinska interresorna komisija, ali ako taj IOP ne zahteva neke pare, tipa placanje pedagoskog asistenta i tome slicno, u principu se odobrava po automatizmu. Imas pravo da zahtevas da se izradi IOP za tvoje dete iz svih predmeta koji su mu problematicni, ne samo zbog disleksije, nego na primer zbog postignuca (IOP moze da se radi cak i za socijalizaciju )

Kao clan tima za IOP mozes da predlozis da dete radi pismene testove na racunaru (mada stvarno ne vidim zasto bi to nastavnici smetalo, bitno je da nauci da pise, sto mora olovkom?)

Mislim da u principu mozes da ih nateras da izrade IOP za njega, bar iz nekih predmeta. Ako te zanima, javi na PP da elaboriram.
abrasax abrasax 20:20 16.11.2011

Re: Цигин коњ

Naravno da nema veze ni sa kakvom opstinskom komisijom, citaj, mrzi ih, do te mere da smo PONOVO morali da donosimo potvrdu od logopeda iako je dete osmi razred


Koga mrzi?!!! Koliko sam ja čula od koleginice, ta komisija samo zato i postoji. Inače, ta potvrda ne znači ništa, ukoliko se ne šalje komisiji - osim ako nije tebi pomogla da skreneš pažnju nastavnice. Opet, ukoliko postoji, zašto ne bi iskoristila tu mogućnost da joj se nastava prilagodi? Škola u tom slučaju MORA da šalje zahtev komisiji - kazne su novčane i nisu
male.
disleksija je, fala na pitanju, dozivotna stvar


Odnosno, ono što ju je izazvalo pričino je duboko strukturirano. Kako sam ja nju shvatila, radi se o metodama koje poštuju drugačiju organizaciju vizuelne percepcije koju ljudi sa disleksijom imaju. Ona se ne može promeniti, ali oni, prema ovome, mogu da nauče da čitaju i pišu.
Na žalost, nismo se videle već neko vreme i ne znam kako stvari napreduju. Ne znam za neki primer potpunog uklanjanja poteškoća u čitanju i pisanju iz neposrednog okruženja. Postoji teorija i preporuke. Ono što mi se tu dopalo i što je njoj značilo je što pristup skreće pažnju na talente ove izuzetno intuitivne dece. I tu je napravljen nesumnjiv pomak - do tada su lošu grafiju neki nastavnici doživljavali kao loš marketing deteta.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:26 16.11.2011

Re: Цигин коњ

abrasax
Škola u tom slučaju MORA da šalje zahtev komisiji - kazne su novčane i nisu
male.



Nije tako. Čl. 13 izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja:
"У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање. Ако додатна подршка захтева финансијска средства, школа упућује писмени захтев оснивачу по прибављеном мишљењу интерресорне комисије."

Iz Pravilnika o bližim uputstvima za utvrđivanje prava na individualni obrazovni plan, njegovu primenu i vrednovanje

Члан 2.

Право на ИОП има дете и ученик који има потребу за додатном подршком у образовању и васпитању због тешкоћа у приступању, укључивању, учествовању или напредовању у васпитно-образовном или образовно-васпитном раду, ако те тешкоће утичу на остваривање општих исхода образовања и васпитања, а нарочито ако дете, односно ученик:
1. има тешкоће у учењу (због специфичних сметњи учења или проблема у понашању и емоционалном развоју);
2. има сметње у развоју или инвалидитет (телесне, моторичке, чулне, интелектуалне или вишеструке сметње или сметње из спектра аутизма);
3. потиче, односно живи у социјално нестимулативној средини (социјално, економски, културно, језички сиромашној средини или дуготрајно борави у здравственој, односно социјалној установи);
4. из других разлога остварује право на подршку у образовању.

Право на прилагођен и обогаћен начин образовања по ИОП-у има и ученик са изузетним способностима који стиче основно и средње образовање и васпитање.

Boldirano se odnosi na disleksiju.

Члан 6.

Предлог за утврђивање права на ИОП може да поднесе стручни тим за инклузивно образовање, а на основу процене потреба за ИОП-ом коју може да даје васпитач, наставник, стручни сарадник, или родитељ детета, односно ученика.
...


Врсте ИОП-а
Члан 7.

ИОП се израђује према образовним потребама детета, односно ученика и може да буде:
1) по прилагођеном програму у коме се прецизно планира циљ пружања подршке која се односи на прилагођавање и обогаћивање простора и услова у којима се учи, прилагођавање метода рада, уџбеника и наставних средстава током образовно-васпитног процеса; активности и њихов распоред као и лица која пружају подршку;
2) по измењеном програму у коме се, осим садржаја из става 1. тачке 1) овог члана, прецизно планира прилагођавање општих исхода образовања и васпитања, прилагођавање посебних стандарда постигнућа ученика у односу на прописане и прилагођавање садржаја за један, више или за све предмете.
3) обогаћен и проширен програм који се примењује за ученике са изузетним способностима.

Доношењу ИОП-а са измењеним програмом, односно прилагођеним посебним стандардима постигнућа, претходи доношење, примена и вредновање ИОП-а са прилагођеним програмом, као и мишљење интерресорне комисије за процену потреба за додатном образовном, здравственом и социјалном подршком детету и ученику.


Prema tome, samo za tzv. "izmenjeni IOP" potrebno je mišljenje interresorne komisije, ali on se i ne može napisati pre nego što se ne napiše, primeni i vrednuje prilagođeni IOP.
abrasax abrasax 23:26 16.11.2011

Re: Цигин коњ

Prema tome, samo za tzv. "izmenjeni IOP" potrebno je mišljenje interresorne komisije, ali on se i ne može napisati pre nego što se ne napiše, primeni i vrednuje prilagođeni IOP.



"Izmenjeni" IOP u stvari, nije izmenjen IOP. Izmenjeni su standardi obrazovnih postignuća koji se za neki predmet od deteta zahtevaju. Zahtevi prema detetu (propisani od strane Ministarstva, na nacionalnom nivou) neće se menjati/smanjivati ukoliko se prethodno nije pokušalo sa prilagođenom nastavom. To će reći, ne menjaju se standardi, nego se prilagođavaju oblici, metodi i nastavna sredstva. Zato sam i rekla: "ni uz pomoć nastavnika, ni na osnovnom nivou". Potrebno je da o tome postoji dokumentacija. Međutim, ukoliko dete nije uspelo da ostvari obrazovna postignuća na osnovnom nivou, a postoji lekarska dokumentacija (mišljenje, nalaz), roditelj zahteva slanje na komisiju, a škola to ne učini - sledi kazna. I škoslkoj ustanovi i predmetnom nastavniku posebno. To što nije pokušao da prilagodi nastavu potrebama deteta, te nema dokumentaciju o tome, neće ga spasiti.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 09:25 17.11.2011

Re: Цигин коњ

abrasax
Zato sam i rekla: "ni uz pomoć nastavnika, ni na osnovnom nivou". Potrebno je da o tome postoji dokumentacija. Međutim, ukoliko dete nije uspelo da ostvari obrazovna postignuća na osnovnom nivou, a postoji lekarska dokumentacija (mišljenje, nalaz), roditelj zahteva slanje na komisiju, a škola to ne učini - sledi kazna. I škoslkoj ustanovi i predmetnom nastavniku posebno. To što nije pokušao da prilagodi nastavu potrebama deteta, te nema dokumentaciju o tome, neće ga spasiti.

Volela bih da u ovom slučaju sledi kazna, ali bojim se da nije tako. U pomenutom Pravilniku nema kaznenih odredbi, a ne sećam se ni da ih ima u ZOSOV-u kad je u pitanju upućivanje na Komisiju.

Međutim, ono što jeste važno je da roditelj može da podnese zahtev školi za izradom IOP-a, i važno je da to bude u pisanom obliku. A onda škola može da obrazloži zašto misli da određenom detetu prilagođavanja nisu potrebna, ili naravno, što bi bilo poželjno, da počne sa prilagođavanjima. I još jednom ponavljam, mišljenje Komisije nije potrebno da bi se ovo radilo
abrasax abrasax 00:05 18.11.2011

Re: Цигин коњ

olela bih da u ovom slučaju sledi kazna, ali bojim se da nije tako. U pomenutom Pravilniku nema kaznenih odredbi, a ne sećam se ni da ih ima u ZOSOV-u kad je u pitanju upućivanje na Komisiju.



Radi se o podzakonskim aktima iz 2010. godine, donetih posle ZOSOV-a, na čiji se širi član o jednakom pravu obrazovanja za sve i nediskriminaciji oslanja:
http://www.mpn.gov.rs/propisi/dokumenti/propis-216-Pravilnik_blizi_uslovi_individualni_obrazovni_plan.doc

Od tada i radi interresorna komisija (dotle je postojala Komisija za razvrstavanje dece ometene u razvoju), čije je nadleštvo utvrđeno, a utvrđeni su i uslovi pod kojima je potrebno prilagođavati nastavu, odnosno, menjati standrade - o čemu si i ti pisala. Ovi akti su obavezujući. Ono što ne mogu da dokumentujem je novčana kazna koju sam pominjala, no, kazne se ne pominju ni u drugim zakonskim aktima (npr. nastavnim planovima i programima), ali se podrzumeva da su obavezujući i da mogu uslediti sankcije usled nepoštovanja. Isti slučaj. Međutim, nije poenta u kaznama, bitno je da postoje mehanizmi zaštite prava dece, odnosno, da roditelji znaju da se mogu obratiti nadležnom opštinskom organu zbog povrede tih prava. Situacija u kojoj se mlekac našla, prilično je jasna u tom pogledu - postoji lekarska dokumentacija i roditeljski zahtev.
Ukoliko se ode dalje, recimo - dete se pošalje interresornoj komisiji, ali se potom njene preporuke ne sprovode, onda se roditelj može obratiti istoj komisiji (sa kojom je prvoga puta stupio u kontakt) sa primedbom, jer je sprevođenje odluka u njenom nadleštvu.

I još jednom ponavljam, mišljenje Komisije nije potrebno da bi se ovo radilo


Slažem se da je to potrebno istaći. Dodala bih da nije poenta ni u dokumentaciji, odnosno - ona nije sama sebi svrha - već u konkretnim koracima koje neko u nastavnom radu preduzima.

Procedure su u svemu ovome neophodne, ali daleko od toga da se tu iscrpljuje priča. Mislim da roditelje pre svega interesuje da li će mu dete zbog IOP-a biti na neki način "obeleženo", a potom, hoće li zbog toga imati neke teškoće pri prelasku na više nivoe sistema obrazovanja, ili će, naprotiv, neke prepreke na putu ka usvajanju znanja i veština koje može da ostvari, uz uvažavanje smetnji koje ima - biti uklonjene.
Mislim da na prvi pomenuti pravac nastavnici i pedagozi dosta mogu da utiču. Drugome u mnogome doprinosi jasan zakonski okvir sistemski sproveden kroz sve nivoe obrazovnog sistema - čime se, povratno, deluje i na prvu pomenutu pojavu.

dara-landara dara-landara 23:35 14.11.2011

Samo da znas

Sad je vreme cuda, svi znaju sve, vole da se mesaju u tudje poslove i donose sud o njegovoj ispravnosti i valjanosti!Posebno je roditeljima interesantan posao prosvetnih radnika, pa ta porodicna sveznanja iznedruju prezasticenu decu koju regrutujemo za zivot u kome moraju da budu uvek u pravu.Sve se to podkrepljuje transparentnim skolstvom, zakonskim i podzakonskim aktima, koji iziskuju smesno nizak prag znanja
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:42 15.11.2011

kriva zaboravljanja

Moje dete je veliko. Sada je na master studijama u Berlinu. I dalje pricamo o ucenju.

Posto sam ja roditelj koji smatra da detetu pomaze tako sto ga hvali, istice sve dobro i mudro sto je napravilo, naucilo, postiglo, (vidim to kao podsku samopouzdanju, po sistemu od ti to mozes, do ja to mogu), ne stedim pohvale, jel.

Uzgred, i odrasla deca jos kako imaju potrebu za roditeljskom potvrdom o njihovoj "divnoci":)

I tako, duvam ja pod krila mom piletu, a pile otvorilo srce mami i kuka, plasi se sto je zaboravilo puno toga.

I ja onda shvatim da sam zanemarila "krivu zaboravljanja", jer to oni koji su ucili moje dete kroz osnovnu, srednju i faks, nisu ni duzni da objasnjavaju, sem ako su studije u tom fazonu.

i objasnjavam, koliko se secam, a i ja sam zaboravila detaljno kako ide kriva zaboravljanja, da je nasa zaboravnost uzasna. Da sve sto smo memorisali, u nekom gadnom procentu zaboravimo.

Ali da to nije strasno.

Kako nije strasno, kuka veliko dete, pa cemu onda toliki trud, ucenje, citanje, kad sve odleprsa.

I ja onda lepo podsetim dete na tu krivu zaboravljanja i kazem da poenta ucenja i nije da si ko hard disk pun podataka. Poenta celog tog sipanja u glavu je da na sledecem nivou, mozes kvalitetno, brzo da se vratis u materiju i nadjes tacno ono sto ti treba. i onda ides dalje u neku nadogradnju znanja, razumevanja, i sve tako u korak naad, dva koraka napred, ples.

Ako nisi prosao kroz celu tu pricu, celu materiju, ne mozes ni lako ni brzo da uskocis u tu vodu.

Znaci, nismo bas zaboravili, vise smo "zaboravili". Ostaje strukutura, metodologija, opsta mesta i delovi znanja-cinjenica.

Da ga ne tupim, malo smo u prici vrteli i primere. Dete skapiralo i otislo u nove pobede srecno i bez kompleksa da je nesh zaboravilo.

Sta sam tela kazem?:)

pa, nish spec. Volite svoju decu i podrzavajte ih. Hvalite ih. Podrzavajte njihovo samopouzdanje i samosvesnost. Sto jace samopouzdanje, samopostovanje i taj rad, to im manje trebamo. A to je cilj, jel da:)

Zato ja volim ovo sto Kru radi. jer njeno malo pile i kad ne kapira sta to mama oko skole pichi, kapira, oseca da je mami STALO. I ovo sto pise Mlekac. Mami je STALO.

mislim da je tu negde kljuc, u "stalosti".

:)

nisu ovo price protiv nastavnika. iako na prvu loptu mogu tako da deluju. ovo su viseslojne price. od podrske nastavnicima da budu bolji, do podske roditeljske deci, da znaju da nisu sama na svetu u svojim malim bitkama:)








dragan7557 dragan7557 12:11 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

Da sve sto smo memorisali, u nekom gadnom procentu zaboravimo.

E pa, mi nazalost, nista ne Zaboravljamo, vec samo potiskujemo, pakujemo u odredjene fijokice, pa posle nismo u stanju da nadjemo fijoku sa odredjenim sadrzajem, i to bas onda kada nam je poteban. To mnogi vide tek kada umiru, dok pojedini to shvate ako im se desi NDE (near death experience).

Prica o zaboravljanju je obicna izmisljotina.

cerski
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:14 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

Divan komentar Vesna!
Slično mislim, samo ne umem tako lepo da kažem.
Usput, nedavno sam gledala rezultate nekog istraživanja (žao mi je, nemam link), tema je bila odnos roditelja i nastavnika i obrnuto, odnosilo se na Evropu.
Zaključci su otprilike ovakvi (naravno parafraziram):
1. Nastavnici misle kako u školama postoje svi uslovi za dobru saradnju roditelja i nastavnika, ali da roditelji ne žele da to iskoriste - nezainteresovani su, nedovoljno obrazovani, dolaze samo da bi se bunili zbog ocena, prezaposleni... Roditelji koji dobro sarađuju sa školom su izuzetak, svi ostali su, da se kolokvijalno izrazim "kreteni".
2. Roditelji misle da su dobri nastavnici izuzetak, a o saradnji sa njima kažu - kako da sarađujemo sa školom kad se razgovor uvek odvija u prolazu, u hodniku, praćeno gledanjem na sat, i bez ikakvog uvažavanja onoga što se kaže o detetu...

E pa sad, kako sagraditi most između njih, pitam se...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:34 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

1. Nastavnici misle kako u školama postoje svi uslovi za dobru saradnju roditelja i nastavnika, ali da roditelji ne žele da to iskoriste - nezainteresovani su, nedovoljno obrazovani, dolaze samo da bi se bunili zbog ocena, prezaposleni... Roditelji koji dobro sarađuju sa školom su izuzetak, svi ostali su, da se kolokvijalno izrazim "kreteni".
2. Roditelji misle da su dobri nastavnici izuzetak, a o saradnji sa njima kažu - kako da sarađujemo sa školom kad se razgovor uvek odvija u prolazu, u hodniku, praćeno gledanjem na sat, i bez ikakvog uvažavanja onoga što se kaže o detetu...


I kod nas je isto.
Evo odlomka iz Izveštaja o samovrednovanju, a koji je sastavni deo Izveštaja o radu OŠ "Radoje Domanović" za školsku 2010/2011. godinu:

"Tokom godine, prilikom posete časovima pedagog je davao nastavnicima anketu za samovrednovanje svojih časova, kao i anketu učenicima za procenu naučenog na dotičnim časovima (5-8 razreda), uz evidenciju koju je vršio pedagog na osnovu procene kvaliteta posećenih časova. Posećeno je 168 časova od 1-8 razreda i zajednički nalaz je sledeći:

1. Da nastavnici o svom radu misle sve najbolje, dok učenici i pedagog ne dele isto mišljenje. Razlog leži u tome što se učenici izjašnjavaju da usvojeno gradivo ne mogu da primene u praktičnom životu. Analiza izvršena na kraju drugog polugodišta na nastavničkom veću.

2. Osim toga izvršeno je i anketiranje nastavnika o upotrebljivosti različitih tehnika ocenjivanja sa posebnim osvrtom na upotrebu testa. Anketom su obuhvaćeni nastavnici do 10 god. radnog iskustva. Nalaz je sledeći: Većina nastavnika neadekvatno razlikuje i primenjuje različite tehnike ocenjivanja što samo ukazuje na nedovoljnu metodološku i metodičko-didaktičku pismenost. Analiza je izvršena na kraju prvog polugodišta na nastavničkom veću."
Jukie Jukie 16:21 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

Krugolina Borup

.2. Osim toga izvršeno je i anketiranje nastavnika o upotrebljivosti različitih tehnika ocenjivanja sa posebnim osvrtom na upotrebu testa. Anketom su obuhvaćeni nastavnici do 10 god. radnog iskustva. Nalaz je sledeći: Većina nastavnika neadekvatno razlikuje i primenjuje različite tehnike ocenjivanja što samo ukazuje na nedovoljnu metodološku i metodičko-didaktičku pismenost. Analiza je izvršena na kraju prvog polugodišta na nastavničkom veću."

Jako, jako me zanima onaj odeljak "rezultati" koji u naučnom radu stoji pre ovakve "diskusije" i gde su dati primeri (u tabeli?) kako nastavnici ne razlikuju tehnike ocenjivanja
To bi baš bilo zanimljivo štivo
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:26 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

Krugolina Borup

I kod nas je isto.
Evo odlomka iz Izveštaja o samovrednovanju, a koji je sastavni deo Izveštaja o radu OŠ "Radoje Domanović" za školsku 2010/2011. godinu:



Pa bar su bili iskreni!

A i mene zanima ovo isto što i Jukiea
abrasax abrasax 22:25 15.11.2011

Re: kriva zaboravljanja

To mnogi vide tek kada umiru, dok pojedini to shvate ako im se desi NDE


Priča o NDE je obična izmišljotina!
setisesifre setisesifre 15:12 15.11.2011

Брат и ја

Просвета губи смисао уколико ученик није надмашио професора, барем мало.
Професор којем свршени ученик познаје...зна материју колио и он, тапка у месту. Ученик који зна мање од професора је: или ограничен, или немотивисан, или му недостаје искуства да би схватио "Гаврана" Е.А.Поа...
Ево вам мог брата иза којег стоје 110 година просветарства, породичног, па нека вам каже две-три обашка.

Видим, а и брат ми рече, да правите проблем тамо где се проблем не може решити. Ваша, понављам, Ваша деца нису у стању да, показавши знање и умење, добију више од двојке, тројке... Па, толико вреди знање и умење Ваше деце!
Нико од Ваше деце не тражи да буду Андрић, Ћосић, Станковић, Дучић... Забрињавајуће је то што Ви не схватате да Ваше дете не уме да састави булозну проширену реченицу а да у недостатку емоција изнесених у реченици не стави емотиком на крају ":)"
То ЈЕСУ Ваша деца.
Док се бавите системом, дете трпи. Дај боже да живите 2000 година.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:32 15.11.2011

Re: Брат и ја

Ne razumem kome se obraćate i sa kim se raspravljate, ni zašto ste toliko ljuti.

Ваша деца нису у стању да, показавши знање и умење, добију више од двојке, тројке... Па, толико вреди знање и умење Ваше деце!


Čija deca? Koje je to znanje i umenje za dvojku, ili trojku? Kako se to meri, i koji su to objektivni pokazatelji?

Забрињавајуће је то што Ви не схватате да Ваше дете не уме да састави булозну проширену реченицу а да у недостатку емоција изнесених у реченици не стави емотиком на крају ":)"
То ЈЕСУ Ваша деца.

Moja deca se sasvim lepo izražavaju (i pišu), i emotikone koriste samo na fejsbuku.
Jedino nisam razumela kakve su to "bulozne rečenice"?
Jukie Jukie 16:18 15.11.2011

Re: Брат и ја

setisesifre
Просвета губи смисао уколико ученик није надмашио професора, барем мало.Професор којем свршени ученик познаје...зна материју колио и он, тапка у месту. Ученик који зна мање од професора је: или ограничен, или немотивисан, или му недостаје искуства да би схватио "Гаврана" Е.А.Поа...

You are one strange cookie...
Iz ovoga vidimo da
-postoji jedan učenik i jedan profesor, a ne jedan profesor i 200-300 učenika različitih sposobnosti
-deca su nepismena, pa opet treba da nadmaše profesora koji je završio 16-18 godina školovanja, uključujući studiranje na fakultetu iz tog predmeta gde se ispiti spremaju iz knjiga od 700-800 strana a ne slikovnica u koje su se pretvorili današnji udžbenici (+ kursevi + usavršavanje iz literature i interneta)
-zamisli ti to, neka deca su "ograničena" ili nemotivisana ili nemaju iskustva! Majke ti mile! Hvala ti što me prosvetli! Pa to zna i to "ograničeno" nepismeno nemotivisano dete bez iskustva
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:28 15.11.2011

Re: Брат и ја

Jukie,
setisesifre setisesifre 23:21 15.11.2011

Re: Брат и ја

Jukie
jedan profesor i 200-300 učenika različitih sposobnosti


Ту су оцене, то професор оцењује.
setisesifre setisesifre 23:35 15.11.2011

Re: Брат и ја

Превазићи професора! Значи бити од професора образовно бољи онда кад се "зађе" у професорове године.
zilikaka zilikaka 15:34 16.11.2011

Re: Брат и ја


setisesifre
Da bi neko bio DOBAR prosvetni radnik, OBAVEZNI ali ne dovoljni uslovi su:
1.da voli decu
2.da voli svoj posao.

Ti prvi uslov očigledno ne ispunjavaš, za drugi osnovano sumnjam, tako da...
kleinemutter kleinemutter 15:37 15.11.2011

skola

Danas izadjem iz zbornice :dečak leži na podu i plače. ,,Šta ti je?,,
,, Gurnuli su me, udario sam glavom i pao.,,
Podignem ga, smestim da sedne , pregledam mu glavu ...i pitam još jednom ko ga je gurnuo.
,,Devojčice, kaže on. Nisam video koje, samo je više njih skočilo na mene i gurnulo me na zid.,,

Odvede koleginica dete u dom zdravlja, pozovemo mu roditelje...
Ja sam nastavila čas, ali još mi nije dobro, iako sam završila sa časovima.

Dežurna koleginica je ukupno sa hodnika bila odsutna pola minuta, jer je ušla samo da uzme drugi dnevnik.

Ja sam u zbornici bila ukupno 1 minut.

I kako mi da spasimo decu od nasilja, vršnjačkog nasilja? Naučite me molim Vas, sve čitajući taj zakon, koji sam i sam pročitala!



BigBadWolf BigBadWolf 16:43 15.11.2011

Re: skola

Eh, koleginice, gde dadoste taj primer. Sad ce neko da kidise na dezurnu koleginicu jer nije bila na radnom mestu. Trebala je da saceka da zvoni, da sva decu udju u ucionice, pa tek onda da ide po dnevnik. U tom slucaju bi zakasnila na svoj cas pa bi onda neko kidisao na nju jer, pogadjate, nije bila na radnom mestu.
kleinemutter kleinemutter 18:34 15.11.2011

Re: skola

,, Sad ce neko da kidise na dezurnu koleginicu jer nije bila na radnom mestu,,

Pa bilo je zvonilo.Žena je došla po dnevnik, da počne čas. Deca ne mogu da uđu u učionicu dok im nastavnik ne otključa i uđe zajedno s njima. Pre smo držali otključane učionice i puštali ih da uđu, a onda su đaci razbijali školski nameštaj, utičnice , pa ih sada ne ostavljamo same u učionicama , niti na hodnicima. Ali po dnevnik moraš da dođeš, i eto, pola minuta i nevolja!

Mene je prošle godine jedan đak hteo da bije ,zato što sam mu rekla da uđe u učionicu. Bio je nasrnuo na mene. I pogađate, nikom ništa.

Roditelji nemaju kontrolu nad svojom decom, a mi treba da imamo kontrolu nad njihovom decom.
I da se razumemo, roditelji nisu nimalo krivi, jer je sistem kriv.
Ti isti roditelji rade po ceo dan, da bi zaradili da prehrane porodice, a deca su sama kod kuće ili na ulici, kad nisu u školama.
To je tužno.
Deca odrastaju uz nasilje sa tv i to je to. Deca biju drugu decu i snimaju to i stavljaju na youtube i uništavaju nameštaj u školi i kače i te klipove. Pogledajte malo, te snimke. Meni nije dobro kad to vidim ili doživim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana