Društvo| Kultura| Umetnost| Život

Elementarno telo Marine Abramović

Nebojša Milenković RSS / 18.11.2011. u 11:07

THOMAS-LIPS-guggenheim.14338.jpg

Opšteprihvaćenoj tezi po kojoj je obuzdavanje i porobljavanje nagona jedan od pred/uslova (postojanja) civilizacije - Marina Abramović suprotstavlja umetnost zasnovanu upravo na oslobađanju i artikulisanju istih. Umesto da ilustruje ili prikazuje - ona deluje i preobražava. Kao u reality programu, umetničin život - kroz postojanje (postajanje) umetnošću - istovremeno postaje povlašćeni prostor i javno dobro. Frustriranom pojedincu današnjice Marina pruža ogledalo. Kroz prelamanje ličnih (individualnih) i kolektivnih (istorijskih) trauma i identiteta, njeno telo samoostvaruje se kao multiidentitetsko telo današnjice: pored toga što je artističko (istorijsko-umetničko) to telo istovremeno je i socijalno (političko i ideološko) telo. Njeno telo postaje javno telo.


Telo kao sredstvo

Složimo li se da je svrha umetnosti u njenoj sposobnosti da (mentalno i fizički) transformiše vreme, prostor i okolnosti u kojima nastaje - tada Marina Abramović svakako jeste jedna od najuticajnijih umetničkih pojava današnjice. Pri tome, valja odmah naglasiti, u njenom slučaju dijalektički odnos između dela/umetnika i društva - za razliku od avangardističkih ideala njene mladosti, kad se mislilo da upravo umetnost treba da dovede do dubokih i dalekosežnih društvenih promena i transformacija - zamenjen je iskustveno potvrđenom svešću o tome da između umetnosti i društva, kao nužna datost, postoji nepremostiv jaz. Taj jaz za Marinu Abramović predstavlja povlašćen mentalni prostor te, kao takav, uopšte i ne treba da se premošćava.

Opšteprihvaćenoj tezi po kojoj je obuzdavanje i porobljavanje nagona jedan od pred/uslova (postojanja) civilizacije - Abramovićeva suprotstavlja umetnost zasnovanu upravo na oslobađanju i artikulisanju istih. Artističke teze o telu kao delu - odnosno o telu kao formi - Marina transponuje u unutrašnju kulturu performansa koja umetnikovo (umetničko) prisustvo u svetu (auto)prezentuje kao osvešćeno prisustvo subjekta koji u istom tom svetu poprima mnogostruke, međusobno često suprotstavljene identitete. Umetnost - kao jedan od najradikalnijih načina uspostavljanja diskontinuiteta sa normalnošću kakvu poznajemo - za Marinu Abramović mesto je ispitivanja i iskušavanja krajnjih granica vlastitog organizma, odnosno njegove sposobnosti da prima i podnosi bol. 


Istovremeno preuzimajući uloge učesnika, posmatrača, voajera, propovednika, šamana ili žrtve - Marina svoju umetnost zasniva na iskustvenom prevazilaženju i savladavanju kako vlastitih tako i svih limita koje nameću društvo, ideologija, kultura, geografija... Frustriranom pojedincu današnjice Marina Abramović pruža ogledalo. Kroz prelamanje ličnih (individualnih) i kolektivnih (istorijskih) trauma i identiteta, njeno telo samoostvaruje se kao multiidentitetsko telo današnjice: pored toga što je artističko (istorijsko-umetničko) to telo istovremeno je i socijalno (političko i ideološko) telo. Pored emocionalne inteligencije ono poseduje i emocionalno pamćenje. Radeći sa različitim socijalnim i umetničkim kontekstima, poput hard-diska čija traumatska memorija ne može da se izbriše, Marinino performersko telo pamti i registruje svaki bol i svaku povredu - bilo da je reč o ličnim ili ožiljcima sveta u kom živi.

Istorija njenog performansa otuda se čita i kao emotivna istorija jednog tela ─ njegove sposobnosti da trpi i podnosi bol ali, istovremeno, i da se suprotstavlja, odnosno nadvladava isti. Govoreći o Marininom (umetničkom) telu mi suštinski govorimo o mestu, ulozi i o statusu tela XXI veka. Govorimo o telu koje u isti mah jeste: telo-objekt (upotrebljavano, zloupotrebljavano), spektakularno, nadređeno, potčinjeno, mazohističko, alternativno, patološko, estetsko, konzumersko, potrošačko, modernističko, spiritualno, mitsko, ideološko, totalitarno, fetišističko, patrijarhalno, anarhističko, suicidno... Govorimo o telu žrtve (žrtvovanom telu), o homo-hetero-trans ili bi-seksualnom telu, o telu koje želi ili pak biva predmetom želje, o telu koje trpi i(li) zadaje bol. Marinino umetničko telo je empatijsko, aktivističko, pacifističko, fetišističko, onostrano, feminističko, profano, sveto, lokalno i globalno (a)seksualno telo današnjice. Ono je medijum koji detektuje traumatska iskustva a onda ih - kroz stvaralački proces represivne desublimacije (H. Markuze) - pred očima javnosti iskustveno ponavlja/reinterpretira. Samotransformišući se u medijum ispoljavanja društvenih frustracija, njeno umetničko telo mesto je na kom se trauma susreće i suočava sa samom sobom ─ ono postaje ritualni medijum kojim trauma prevazilazi samu sebe.

Marinino telo je i postistorijsko, rodno i polno osvešćeno telo žene današnjice. Istovremeno, ono ima i karakteristike ugnjetavanog i ponižavanog tela s mnogo dubljim istorijskim poreklom i utemeljenjem. Bilo da ga posmatramo kao živu skulpturu ili kao socijalni objekt - dosezanjem, stalnim iskušavanjem i prekoračivanjem fizičkih i mentalnih limita vlastitog organizma - Marinino telo univerzalno je, elementarno telo koje svojim postojanjem (postajanjem kroz umetnost) istovremeno sukobljava i miri sve navedeno. 


Bol kao samooslobađanje

Jedna od centralnih tema kojom se umetnost Marine Abramović bavi je energija. Marina zna da sve što se oko nas događa proizvodi i emituje različite vrste energija - zadatak umetnosti sastoji se u osvešćavanju, prepoznavanju, oslobađanju, stvaranju i transformaciji istih. U svojoj umetnosti pored vlastite (telesne, intuitivne i intelektualne) Marina obilato koristi/transformiše i energije prostora u kojima boravi. Njeni performansi su energetske situacije nastale kao rezultat prethodnih višemesečnih (napornih i zahtevnih) psihofizičkih priprema.

22278b.jpgMeđu energijama kojima se Marina bavi, posebno mesto zauzimaju energije koje proizilaze iz iskustava bola. Materijalizacija bola, tačnije njegova transformacija u/kroz umetnički materijal zaokuplja je još od ranih 1970-ih. Tokom njenog SFRJ perioda (do 1976. godine), koji se može opisati i kao življenje vlastitih uskraćenosti, Marina je rad usmeravala ka iskustvenoj transformaciji bola. Odlaskom na Zapad (najpre u Holandiju, potom i u SAD) ona je zaokupljena njegovim prevazilaženjem. Slika čoveka izloženog bolu, koja Marinu opseda decenijama, svoje poreklo svakako vuče s balkanskih prostora kao podneblja u kom se istorija prelama preko leđa pojedinca. Vođena osećanjem odgovornosti, stida, krivice, kajanja, saučesništva i sapatništva - odnos prema traumatičnoj istoriji prostora u kom je odrastala tematizovala je performans-instalacijom Balkanski barok (Biennale di Venezia, 1997) kao svojevrsnoj Pietti XX veka koja demonstrira kako ljudsko (žensko) telo biva mesto/sredstvo (samo)identifikacije bola (u konkretnom slučaju: bola pruduženog trajanja). Bilo doslovnim (The Lips of Thomas, Innsbruck, 1973 / New York, 1994) ili pak simboličkim urezivanjima, Abramović fizičko i mentalno iskustvo bola ritualno ponavlja sve do trenutka u kom vlastiti organizam dovodi do stepena (samo)kontrole uma i mentalne usredsređenosti posle koje isti (bol) prestaje da povređuje (Ritam 10, 5, 2, 4, 0). U performansima i telesnim akcijama Marina gradira i razlikuje najmanje osam vrsta bola: 1. metafizički (unutrašnji), 2. bol koji transformiše (stvaralački ili tzv. ženski bol), 3. restriktivni (bol zbog gubitka), 4. destrukcijski, 5. samoobnavljajući, 6. ideološki, 7. autodestrukcijski i 8. empatijski (tzv. bol drugog).

 

Osvešćeno vreme i sposobnost mentalnog gospodarenja prostorom 

Bitan element Marininog rada je i vreme. Bilo da je reč o realnom ili metafizičkom vremenu - među imperativima njenog bavljenja umetnošću je i nastojanje ovladavanja vremenom. Jedan od njenih posljednjih performansa (The Artist Is Present, MoMA, New York, 2010), u kojem do vrhunca dovodi vlastitu sposobnost mentalnog gospodarenja prostorom, za svoj glavni rezultat ima upravo osvešćeno vreme. Provevši ukupno 736 sati i 30 minuta nepomičnog, empatijskog sedenja pred publikom u atrijumu njujorške MoME, vlastito umetničko telo zajedno s čitavom njegovom učitanom pred/istorijom - Marina Abramović stavila je u službu publike koja, našavši se oči u oči sa umetnicom, u najdoslovnijem značenju postaje fizički svesna vremena - podjednako koliko i vlastitog prisustva/odsustva u istom. Zalazeći u istorijsko vreme, reizvodeći neke od najznačajnijih komada u istoriji performansa (Seven Easy Pieces, Guggenheim Museum, New York, 2005) kao i obučavajući studente reizvođenju njenih vlastitih komada (The Artist Is Present, 2010), Marina Abramović pronašla je način/sredstvo njegove večne aktuelnosti, prevazilazeći jedno od najvećih ograničenja vlastitog žanra.

Umetnost i kontekst 

Revolucionarne ideale njene generacije - kojima poseban ton daje kontekst (realnog) socijalizma komunističke Jugoslavije, kao prostora u kojem je umetnica rođena i intelektualno se formirala - Marina je preobratila u sredstvo samotransformacije i autoprezentacije. Umesto pretpostavljenog dijaloga sa društvom i sistemom, u njenom slučaju umetnost rano postaje sredstvo dijaloga sa samom sobom, uglavnom povodom navedenih društvenih datosti. Svojom umetnošću, u kojoj etičko uvek odnosi prevagu nad estetskim, ona ne negira ništa: svesna kako se svako iskustvo nadovezuje na ono prethodno - kao što i svaki nadolazeći bol samo produbljuje onaj već postojeći. Otuda u mnogim njenim performansima publika ima snažne osećaje: empatije, nelagode, straha, griže savesti... Pored postojanja u realnom vremenu i prostoru - Marinina umetnost ima i svojstva radijalnog širenja: vest o njenim performansima, kao jednom od globalnih fenomena današnjice, širi se i inficira mnoge. Marina Abramović svesna je činjenice da dužnost umetnika današnjice jeste da bude slavan: zbog toga ona javno kuva, slika se i daje intervjue za modne časopise, svojim performansom prisustvuje u popularnoj seriji Seks i grad... O njoj i njenoj umetnosti s podjednakim respektom pišu i govore vodeći art kritičari ali i globalna pop diva Lady Gaga. 

Bez suvišnih lingvističkih dodataka - umesto da ilustruje ili prikazuje - Marina Abramović deluje i preobražava. Kao u reality programu, umetničin život istovremeno je povlašćeni prostor i javno dobro. Njeno telo postaje javno telo. Prethodno se osvedočivši iskustvu nadzora i u prostore ispod kože - njeno delo potvrda je činjenice kako se svet ljudskom kožom ne završava. Afirmišući sposobnost istočnoevropskog čoveka da se empatijski saživljava i saučestvuje u bolu drugog - bez preterivanja možemo tvrditi kako je u polju vizuelne umetnosti Zapadnoj kulturi Marina dala isto ono što su joj, recimo, u književnosti dali Josif Brodski ili Aleksandar Solženjicin. Umesto zaključka, ne ostaje ništa do da završim citatom već apostrofirane Lady Gage: Opsednuta sam tom ženom. Ona je potpuno neverovatna! U suštini, mi ljudi, sami postavljamo sopstvene granice. Međutim, Marina je ljudsko biće koje te granice ne poznaje.

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 11:34 18.11.2011

Uh

gde opali bas ovu sliku na naslovnu

neces moci Blogovatelja da skines sa vrata. Tesko se uzdrzava kad vidi nesto ovako.
Na primer, on bi u ovoj situaciji nekom ovde sigurno udario rampu.



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:19 18.11.2011

Više od umetnosti

Iz intervjua listu Vreme http://www.vreme.com/cms/view.php?id=472808

... Treba pogledati primer Nikole Tesle i po tome videti kako se ponašamo prema nasleđu, pogledajte stanje u njegovom muzeju. Nikad se nismo složili kako da ga slavimo, iako smo nominalno jako ponosni. Moj utisak je da su svi koji su uspeli morali da odu iz ove sredine, jer nisu dobili podršku koja im je potrebna. A najveća tragedija je da ima toliko talentovanih ljudi koji ne mogu da se razviju.

Što se tiče mog dela, mogu samo da kažem da ne postoji nijedna publikacija na našem jeziku koja govori o mom opusu. Sa mnom kontaktira puno mladih ljudi iz Srbije zainteresovanih za moje knjige koje im nisu dostupne, i koje su veoma skupe. Niko se nije potrudio da prevede neku od mojih knjiga i objavi na srpskom. Ja sada imam šezdeset godina i nikad nisam imala retrospektivu u našoj zemlji. Kupovinu radova naravno ni ne pominjem. U Muzeju savremene umetnosti postoji moj rad koji je tako lošeg kvaliteta da nije dostojan izlaganja...

dragan7557 dragan7557 12:45 18.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

Nikad se nismo složili kako da ga slavimo, iako smo nominalno jako ponosni.

Nije mi nikada bilo jasno zasto se treba ponositi necijim (tudjim) uspehom.

Valjda nesto kod mene nije u redu?
Није чудно да је инспирисала и Леди Гагу.

Gospoja Gaga nije nista bolja a bogami ni gora od izvesne Jelene K. prijateljice blogera ovdasnjeg.

Od ovih pevaljki i njihovog kiceraja od muzike skoro da nije moguce biti normalan.

Eto i gloriozna zvezda Nada Topcagic dobila unuku a Vest odmah objavljena srecnom narodu.

O ekspoziranju svoje gole gu.ice nemam bas mnogo da kazem, Cist neukus zavijen u komercijalni fisek, malo mastan, kao onaj za cvarke.

Naravno ako se doda odusevljenje jedne Umetnice kalibra Gospoja Gage, onda stvar stoji drukcije.

A sto se tice teme ovog bloga, cak mi je i naklapalo poput Zizeka draze od ove "umetnicke" golotinje.

cerski
edi-va edi-va 13:20 18.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

Gospoja Gaga nije nista bolja a bogami ni gora od izvesne Jelene K. prijateljice blogera ovdasnjeg.


Ja bih, pre nego li poredim babe i žabe malo gUglala, u nadi da se malo informišem pa tek onda raspalim etiketu. :)

Стефани Џоана Анџелина Џерманота рођена је 28. марта 1986. године у Њујорку. Њени родитељи су италијански досељеници у САД. Њен отац, Џозеф Џерманота, ради као дизајнер сајтова на интернету, а мајка Синтија као асистент телекомуникација. Лејди Гага је њихово најстарије дете. Са једанаест година, понуђено јој је да се придружи чувеној уметничкој школи Џулијард,али је одбила и уместо тога похађала је једну приватну католичку школу. Клавир је почела да свира са само четири године; прву баладу написала је са тринаест година, а већ са четрнаест је наступала у ноћним клубовима. Са седамнаест година, добила је стипендију за престижну академију уметности Тиш, где је студирала музику. Усавршила је композиторске вештине компонујући своје есеје и реферате, а највише пажње придавала је темама као што су уметност, религија и политика...



Edit: pročitala, nisam samo gledala slike.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:53 18.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

Tačno.A od ovoga do one dečje pornografije je samo mali korak.
Spiridon Spiridon 15:57 18.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

Milan Karagaća
Tačno.A od ovoga do one dečje pornografije je samo mali korak.


ali morate da priznate da ovakve grudi u kombinaciji sa titovkom tesko da mogu nekoga da ostave ravnodusnim

uostalom i drug stari je ponekada znao da podlegne raznim iskusenjima


dragan7557 dragan7557 20:18 18.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

са тринаест година, а већ са четрнаест је наступала у ноћним клубовима.

I dok je u normalnim drzavama zabranjeno da maloletna deca rade u kafancurama dotle ova sa 14 godina po nocnim birtijama.
Alal vera!

Nije onda ni cudna ova reakcija:
Milan Karagaća
Tačno.A od ovoga do one dečje pornografije je samo mali korak.


cerski
edi-va edi-va 09:55 21.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

dragan7557
Alal vera!


I ja kažem alal vera, da je odbila Džulijard o kom sanjaju i maštaju mnogi klinci...

Alal vera i za ovo:

Са седамнаест година, добила је стипендију за престижну академију уметности Тиш


Priznajte da ste poredili babe & žabe i biće Vam oprošteno. :)



@ Milenković - izvinjavam se za trolovanje o Lady Gaga - nisam njen fan, samo me iritiraju bezvezna poređenja.
abrasax abrasax 10:09 21.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj


Ovo je prvi malo opširniji tekst o Marini Abramović koji sam pročitala. Hvala autoru na tome.

Nije mi nikada bilo jasno zasto se treba ponositi necijim (tudjim) uspehom.


Kad se tako postavi - istinito. Ipak - zar ne bi bilo lepo kada bi nekakve nacionalne institucije malo informisale javnost o tokovima savremene umetnosti, makar i samo zato što se neki "naše gore list" tu nalazi? Čisto kao poruka mladima koji se u ovoj zemlji umetnošću bave da to ima smisla i da će biti podržani? A da nam oni, zauzvrat, protresu tvrde glave i duše?
Ako se pogleda koliko je MA poznata i priznata u svetu, ne dođe li ovo prećutkivanje, odnosno, pamfletsko hvalisanje ili (jednako besmisleno) blanko poricanje, sasvim ignorantsko i neshvatljivo uobraženo?
metrevelic metrevelic 18:22 21.11.2011

Re: Više od umetnosti= Kiceraj

Kad se tako postavi - istinito. Ipak - zar ne bi bilo lepo kada bi nekakve nacionalne institucije malo informisale javnost o tokovima savremene umetnosti, makar i samo zato što se neki "naše gore list" tu nalazi? Čisto kao poruka mladima koji se u ovoj zemlji umetnošću bave da to ima smisla i da će biti podržani? A da nam oni, zauzvrat, protresu tvrde glave i duše?
Ako se pogleda koliko je MA poznata i priznata u svetu, ne dođe li ovo prećutkivanje, odnosno, pamfletsko hvalisanje ili (jednako besmisleno) blanko poricanje, sasvim ignorantsko i neshvatljivo uobraženo?

Pa dal je Marina naša ili crnogorska, mislim da se deklariše kao crnogorka pa je nebi trebalo svojatat.
abrasax abrasax 23:39 21.11.2011

Re: Višjavascript:;e od umetnosti= Kiceraj

Pa dal je Marina naša ili crnogorska, mislim da se deklariše kao crnogorka pa je nebi trebalo svojatat.



Radilo se o jeziku, da li pričamo istim.
aleksanadar aleksanadar 11:40 18.11.2011

Акција / провокација

Umesto da ilustruje ili prikazuje - ona deluje i preobražava.


Овај преображај сматрам највећим постигнућем, ако не и разлогом постојања Уметности.

А пут ка преображају јесте деловање - акција.

Шта раздваја, питам се, акцију од провокације?

benevolent benevolent 10:35 21.11.2011

Re: Акција / провокација

Шта раздваја, питам се, акцију од провокације?


Захваљујући сазнању више о Edi-va:

"Еmotion without action is irrelevant" Jody Williams(1950-)1997 Nobel Peace Laureate
Ово је део изрека креативних жена у видеу Phenomenal Women/The Power of one

Таква је и Марина Абрамовић, која је све само не "наше горе лист", јер будући да је жена, нема домовину, њена домовина је цео свет.
benevolent benevolent 11:59 18.11.2011

Elementarno delo Marine Abramović

Елементарно дело Марине Абрамовић

Није чудно да је инспирисала и Леди Гагу.
aleksanadar aleksanadar 12:04 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

Елементарно дело Марине Абрамовић


Не, него "тело".

Пређимо са речи на тела!

benevolent benevolent 12:33 18.11.2011

Пређимо са речи на дела!

Марина Абрамовић је као вино! Што је зрелија то је боља; и као уметница, а богами и ... Овде се слажем са твојим покличем.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:44 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

Zamolio bih one koji samo gledaju slike bez da čitaju tekst - da, ukoliko ne tražim previše, učine umetnički napor uzdržavanja od (banalnih) komentara!

unapred zahvalan

Hansel Hansel 13:11 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

unapred zahvalan

Meni bi bio zahvalan retroaktivno, a da to i ne znaš!

A sada sam isprovociran da komentar koji sam pisao dok još nije bilo drugih, ipak objavim, a ti briši, stvarno bez pardona, ako je prebanalan:

Znam da je ovo verovatno najmarginalniji i možda najbanalniji mogući komentar.

O Marini imam samo neku intuiciju, neku čudno-poštujuće-distanciranu... ali u tu intuiciju mi se nekako ne uklapaju silikoni. Ne izgleda mi kao osoba od kompromisa, ali da li je njima ipak učinila neki kompromis?


(Mislim, kad već govorimo o elementarnom telu... )
predatortz predatortz 13:15 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

O Marini imam samo neku intuiciju, neku čudno-poštujuće-distanciranu... ali u tu intuiciju mi se nekako ne uklapaju silikoni. Ne izgleda mi kao osoba od kompromisa, ali da li je njima ipak učinila neki kompromis?



Ne bih se složio. Silikoni celoj umetničkoj instalaciji daju posebnu izražajnost. Kontrast nesavršenosti i savršenosti. Noge i grudi nam to kazuju.
aleksanadar aleksanadar 14:12 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

Zamolio bih one koji samo gledaju slike bez da čitaju tekst - da, ukoliko ne tražim previše, učine umetnički napor uzdržavanja od (banalnih) komentara!


Ово "без да" је германизам, несвојствен нашем језику. Уместо тога треба користити "а да не".

Извињавам се због ове баналне упадице и захваљујем, уједно, на занимљивом тексту и лепим фотосима.
Hansel Hansel 14:38 18.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović


Ne bih se složio. Silikoni celoj umetničkoj instalaciji daju posebnu izražajnost. Kontrast nesavršenosti i savršenosti. Noge i grudi nam to kazuju.

Pa, jeste, možda je baš time nešto htela da kaže. Ja zato skromno pitao one koji razumeju!

P.S. Meni silikoni nisu savršeni.
benevolent benevolent 20:50 18.11.2011

Елементарно дело Марине Абрамовић

Zamolio bih one koji samo gledaju slike bez da čitaju tekst


О уметности Марине Абрамовић, дипломирани историчари уметности, а ни остали (укључујем и сјебе) не треба да пишу... ништа.
ljuboten ljuboten 11:23 21.11.2011

Re: Elementarno delo Marine Abramović

Zamolio bih one koji samo gledaju slike bez da čitaju tekst - da, ukoliko ne tražim previše, učine umetnički napor uzdržavanja od (banalnih) komentara!

unapred zahvalan


PAMETAN MALI PERICA

> Mali Perica pita svoju učiteljicu može li razgovarati s njom poslije sata.
> Ona prihvati.
> Učiteljica: Onda, što mi želiš reći, Perice?
> Perica: Mislim da sam previše pametan da ostanem u ovom razredu, dosađujem se. Želio bih preći direktno u Gimnaziju.
> Pošto je o tome obaviješten i direktor, on upita Pericu želi li da polagati test. Perica prihvati bez oklijevanja i direktor poče sa testom.
> Direktor: Hajde, Perice, da vidimo, 3x4?
> Perica: 12!
> Direktor: A 6x6?
> Perica: 36, gospodine direktore.
> Direktor: Glavni grad Japana?
> Perica: Tokyo.
> Test se nastavlja sljedećih pola sata, Perica ne pravi nijednu grešku! Na kraju testa, direktor je zadovoljan, ali učiteljica pita da li ona sada može postaviti nekoliko pitanja. Obojica pristaju i ona počinje.
Učiteljica: Dobro, Perice. Krava ih ima 4, a ja ih imam 2, što je to?
> Perica: Noge, gospođo.
> Učiteljica: Točno. Što ima u tvojim hlačama, a u mojim ih nema?
> Direktora iznenadi pitanje...
> Perica: Džepovi, gospođo.
> Učiteljica: Dobro, Perice. Gdje žene imaju najkovrčavije dlake?
> Direktor se sprema intervenirati kada Perica odgovori.
> Perica: U Africi, gospođo.
> Učiteljica: Što je meko, ali, na rukama žene, postane tvrdo?
> Direktor razrogači oči, ali Perica odgovora.
> Perica: Lak za nokte, gospođo.
> Učiteljica: Što muškarci i mi žene imamo na sred nogu?
> Perica: Koljena!
> Učiteljica: Dobro. A što udana žena ima šire od neudane?
> Direktor ne može vjerovati svojim ušima!
> Perica: Krevet, gospođo.
> Učiteljica: Koji dio mog tijela je često najvlažniji?
> Perica: Vaš jezik, gospođo.
> Učiteljica: Koja riječ počinje slovom "p" a označava nešto što može biti vlažno ili suho i što muškarci vole gledati?
> Perica: Put!
> Direktor, bez daha, sav mokar od znoja, odluči prekinuti test i uzvikne:
> Mali, svaka čast, ideš direktno na fakultet. Ja bih odgovorio pogrešno na sva pitanja..
---------
> Pouka: Čovjek tek s godinama postaje PERVERZAN

sonja.m sonja.m 12:56 18.11.2011

odgovor autoru

Sad kad si nam udario packe,
ja sam, za svaki slucaj, otisla i u cosak.
I nije mi lose ovde, moram da priznam.
predatortz predatortz 13:07 18.11.2011

Re: odgovor autoru

sonja.m
Sad kad si nam udario packe,
ja sam, za svaki slucaj, otisla i u cosak.
I nije mi lose ovde, moram da priznam.


I ja sam se uzdržao od komentara.

A mislio sam da kažem da ovde ne vidim neku veliku umetnost. Vidim samo prilično dobru ribu . Ali, ja sam Bosančeros
benevolent benevolent 20:57 18.11.2011

Ко је аутор-ка?

I ja sam se uzdržao od komentara


Ауторка је Марина Абрамовић.
О њеном уметничком делу је текст, који није ауторски, јер припада б 92 блогу. Коментари на неауторски текст су О.К. На дело Марине Абрамовић несувисли су и коментари и текстови.
Зато смо Алексанадар, а помало и ја коментарисали ТЕЛО, а не дело Марине Абрамовић.
Пошто домаћин поста Небојша Миленковић пледира да тумачи оно што се не може тумачити, нећу да му се извињавам што имам "баналне" коментаре.
Они се не односе на дело Марине Абрамовић.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 13:13 18.11.2011

+

Hvala za dobar tekst.
Interesantan je upliv MA u pop sferu - to mi je veoma
simpatično i dopada mi se - poslije "Artist is Present"
izložbe napravili su čak i video igricu.



Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:04 18.11.2011

Gorepomenutom Naslovu

Opšteprihvaćenoj tezi po kojoj je obuzdavanje i porobljavanje nagona jedan od pred/uslova (postojanja) civilizacije - Marina Abramović suprotstavlja umetnost zasnovanu upravo na oslobađanju i artikulisanju istih.


Artikulisanju istih - šta?

Istih stavova? Istih umetnika? Istih nagona? Istih teza? Istih ...?

Aaaa - misliš "... njihovom oslobađanju i artikulisanju".

Pa što ne kažeš tako, što da se u tekst o Marini ubacuje rečnik malih birokrata, kojima "isti" (dakle - oni) filuju svoje dopise i govore, kako bi ih učinili "važnijim" i "zvaničnijim". Jer ako:

"Bez suvišnih lingvističkih dodataka - umesto da ilustruje ili prikazuje - Marina Abramović deluje i preobražava. "

red je i da se o njoj piše bez suvišnih veštačkih birokratizama

Recimo:

"Istorija njenog performansa otuda se čita i kao emotivna istorija jednog tela ─ njegove sposobnosti da trpi i podnosi bol ali, istovremeno, i da mu se suprotstavlja, odnosno nadvladava ga /isti/.


"Marina zna da sve što se oko nas događa proizvodi i emituje različite vrste energija - zadatak umetnosti sastoji se u njihovom osvešćavanju, prepoznavanju, oslobađanju, stvaranju i transformaciji /istih/."

A ovo - uh!

"...ili pak simboličkim urezivanjima, Abramović fizičko i mentalno iskustvo bola ritualno ponavlja sve do trenutka u kom vlastiti organizam dovodi do stepena (samo)kontrole uma i mentalne usredsređenosti posle koje isti (bol) prestaje da povređuje"

Nije li očigledno da je rečenica "čistija" da ne kažem lepša ako se izbaci apratčicizam "isti" i ostavi reč "bol" koju, kao, taj nekakav "isti" treba da zameni -- a koja se onda dodaje, u zagradama, kako bi pojasnila "a koji su to isti koje isti znači"


  Anyway, this whole language business is not at all easy. After spending eight years in this country, the other day I was told by a very kind lady: 'But why do you complain? You really speak a most excellent accent without the slightest English.'

     George Mikes - How to be an Alien
     http://lib.ru/ANEKDOTY/mikes1.txt_with-big-pictures.html
metrevelic metrevelic 14:25 18.11.2011

bruka

ima li ova žena oca, brata,ujake.Kuku al bruka familiju,kako li će jadna ponovo u Crnu Goru doć.
abraham_linkoln abraham_linkoln 15:37 18.11.2011

Re: bruka

količina nerazumevanja umetnosti, ali, istovremeno, i elementarnog nerazumevanja bilo čega drugog - posebno marine abramović i njene vanserijske umetnosti - jeste naprosto frapantna

kad se sve to pomeša s malicioznostima raznih vrsta - onda dolazimo do toga da se, valjda, mnogi osećaju velikim, moćnim, jakim, ako - udobro sakriveni iza svojih pseudonima - stisnu petlju da zapljunu nešto što ih u svemu nadrasta u tolikoj meri da... ma, nemam živaca da komentarišem

odličan tekst - s tim što sam, priznajem, tužan zbog komentara
- uostalom, ako ponekom još uvek nije jasno zašto je marina abramović
otišla iz srbije, i zašto nove/buduće marine abramović danas još uvek
odlaze - onda nek samo pažljivije čita ove komentare, kad ih autor bloga već nije brisao



Covek u belom Covek u belom 16:05 18.11.2011

Re: bruka

abraham_linkoln
količina nerazumevanja umetnosti, ali, istovremeno, i elementarnog nerazumevanja bilo čega drugog - posebno marine abramović i njene vanserijske umetnosti - jeste naprosto frapantna

Link
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:27 18.11.2011

Re: bruka

s tim što sam, priznajem, tužan zbog komentara


onda odes na komentare i uhvatite dijareja epskih razmera. pa ova blogasfera je postala komedija


hvala za komentare - iskreno, i sam se prilično često pitam o smislu - blog, onakav kakvim ga pamtimo mi koji smo malo duže ovde, zaista jeste postao mesto koje mnogi pristojni ljudi izbegavaju, i, priznajem, zbog toga veoma žalim

nek samo pažljivije čita ove komentare, kad ih autor bloga već nije brisao
nisam brisao - niti nameravam, zato što mislim da i ovi/ovakvi komentari, kako ste i sami primetili, govore o mnogo čemu...

sad odoh - umoran sam

buba_truba buba_truba 18:03 18.11.2011

Re: bruka

Nebojša Milenković
iskreno, i sam se prilično često pitam o smislu - blog, onakav kakvim ga pamtimo mi koji smo malo duže ovde, zaista jeste postao mesto koje mnogi pristojni ljudi izbegavaju, i, priznajem, zbog toga veoma žalim

Često se pominje kako je, eto, ovo nekada bilo bolje mesto. Ja ga ne pamtim toliko dugo kao ti, ali mi nikako nije jasno šta ga je nekada činilo boljim mestom? Ljudi?
Pa, pogledaj ko je ostavio bljak komentare na ovom tvom blogu: sve doajen... doajen... do doajena.
Do mojega!
metrevelic metrevelic 18:08 18.11.2011

Re: bruka

količina nerazumevanja umetnosti, ali, istovremeno, i elementarnog nerazumevanja bilo čega drugog - posebno marine abramović i njene vanserijske umetnosti - jeste naprosto frapantna

jesi ti siguran da je tvoje razumevanje vrednije od drugog.I zašto nisi siguran da je u pitanju egzibicionizam, malo neobičniji ali egzibicionizam. I da se potpuno uklapa u Freudovu šemu delovanja nesvesnog da se osečaj kastracije kompenzira poistovječenjem telo = falus
moje telo kao moj falusni simbol.
nije li suština egzibicionizma da se gledatelj zapanji ,kako od mlatimudana koji širi mantil pred djevojčicama ispred škole tako šlatarenju ljudi na dovratku u Muzeja.I naravno nije moglo bez silikona
jer samo silikon stvara dobru kompenzaciju za odsečen penis
i zadovolajva
i moje ..i nije ...i moj ...i u meni ..i strano telo
i nije Marina svetska , ona je samo produkut bunta protiv patrijahalne kulture u kojoj je odrasla.
naravno niko nikome ne brani da bude FASCiniran , da kontemplira ,da se preobražava i doživljava kartaze sa Marinim kasapljenjem vlastitog tela (silikoni ,zvezda urezana u trbuh),jel kasapiti i preživeti supstituciju kurca (iliti falusa ako vas kurac zgražava) jeste preživeti kastraciju
obično neurotičko ponašanje ..
Marina Abramović suprotstavlja umetnost zasnovanu upravo na oslobađanju i artikulisanju istih.
upravo suprotno , da su nagoni (id) oslobođeni ona bi se "razvaljivala" onim što pokušava da supstituira telom, ovo što ona radi je potpuna pobeda superega,
i ma ĐE BILA njena umjetnost nije za svet. Ona je turanje u usta svoga tela ( svog siboličkog falusa) ocu i maminom muškom porodu
moš se kurči kolko oče , al sve bi dala da je tatino muško
boles il umjetnost isto mu dođe
sonja.m sonja.m 19:29 18.11.2011

Re: bruka

Link

Covece, fenomenalan link!
dragan7557 dragan7557 20:26 18.11.2011

Re: bruka

Draga damo,

buba_truba

sve doajen... doajen... do doajena.

Izgleda da vama fali bas ovo:
Do mojega!

sto tvrdite da imate. Pogledajte gde ste izgubili, mozda nadjete.


cerski
nikola_kovac nikola_kovac 21:47 18.11.2011

Re: bruka

@metrevelic

Човече, Фројд је погрешио. Кастрациони комплекс још увек није доказан. Ни у теорији ни у пракси. Тумачити уметника кроз фројдовску психоанализу је... Аман.

Ако већ хоћемо да тумачимо, а треба да то прескочимо, исправније је уметнику приступити са лакановске (постструктуралистичке) или чак прагматистичке психонализе, па тумачити метафоре и покретаче који стоје иза, у овом случају, телесног исказа уметника.

И још закључак да су болест и уметност исто... Аман!
benevolent benevolent 21:57 18.11.2011

Елементарно дело Марине Абрамовић

Ако већ хоћемо да тумачимо, а треба да то прескочимо

metrevelic metrevelic 22:12 18.11.2011

Re: bruka

nikola_kovac
@metrevelic

Човече, Фројд је погрешио. Кастрациони комплекс још увек није доказан. Ни у теорији ни у пракси. Тумачити уметника кроз фројдовску психоанализу је... Аман.

Ако већ хоћемо да тумачимо, а треба да то прескочимо, исправније је уметнику приступити са лакановске (постструктуралистичке) или чак прагматистичке психонализе, па тумачити метафоре и покретаче који стоје иза, у овом случају, телесног исказа уметника.

И још закључак да су болест и уметност исто... Аман!

Кастрациони комплекс још увек није доказан.

Kako dokazan , analitičkom kemijom ili .
pa jebote što brdo psihoanalitičara dere od 20 eura srbiji do 100 dolara u americi po satu i niko se ne skida ispod 200tinjak sati. Psihoanaliza jest hermetičan i zatvoren sistem .Iz metapsihologije je svašta otpalo vremenom ali jedna od bitnih postavki koje se nikad nisu promenile nego su se samo utvrđivale vremenom jesu kastracioni kompleks i penis zavist. I na tome su najviše dale žene , od Melani Klajn, Salome ( dobro ona je bitnija za analni erotizam) Ane Frojd i svih naslednica. Sad nisam baš tvrdio da je neurotičnost bolest , al umjetnost je uvjek bila izraz neurotičnost ( njen bolji, poželjniji i korisniji izraz) ali u svojoj suštini ovaj poriv ne razlikuje se od bilo kojeg egzibicionizma, plašenja djece ispred škole, silikonskih sisa na estradi, (auteki i utoke su više za dečake) . Nije dokazan, misliš u sukobu je sa dijalektičkim matrijalizmom ili se ne uči na ženskim studijama ili nije samo rodno korektan. Eto pitaj Žižeka ako ga vidiš
nikola_kovac nikola_kovac 22:16 18.11.2011

Re: bruka

al umjetnost je uvjek bila izraz neurotičnost

Производња метафора које се несвесном стављају на располагање је неуротичност?

Биће све у реду.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:02 19.11.2011

Re: bruka

Pa, pogledaj ko je ostavio bljak komentare na ovom tvom blogu: sve doajen... doajen... do doajena.

Pa ostavi ti neki koji nije bljak. To što ste sa-vremeni do mojega. Ti možeš ako hoćeš da umesto komentara staviš i tvoju sliku u istom izdanju ako ti se sviđa, ali me ne možeš ubediti da je to normalno. Ne ulazim ja u to šta kome fali. Možda je nekome umetnost da jede ono što se ne jede pa se još izmaže ali ne treba očekivati da time svi treba da budu oduševljeni.
ljuboten ljuboten 17:01 19.11.2011

Re: bruka

Eh, pa ne ide se u škole da bi čovek postao pametniji ako toga nije dobio od roditelja, već da dobije pravo i mogućnost da pokaže koliko nije u stanju da razume ovaj svet, niti će ga ikada razumeti. Zato takvi, a uvek je to velika većina, uživaju u svom duhovnom brlogu kao puž na go.na.
ljuboten ljuboten 17:16 19.11.2011

Re: bruka

nek samo pažljivije čita ove komentare, kad ih autor bloga već nije brisao
nisam brisao - niti nameravam, zato što mislim da i ovi/ovakvi komentari, kako ste i sami primetili, govore o mnogo čemu...


To samo potvrđuje da je u pitanju Umetnost. Jer ljudska mentalna inercija izazivala je i izaziva ratove - ubijanja i razaranja, a ovi ovde mogu samo da škrguću zubima, no ni da pljunu Marini pod prozor, jer je njen prozor visoko u oblacima, pa tako može sa neba da nadgleda celu planetu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:10 18.11.2011

svako m svoje selo najtoplije prija

pa ovo je fenomenalno!u jednom trenutku uzivas u blogu (Nebojsa, hvala na prilogu) i vidis jednu zenu koja svakako inspirise svojim delom, i onda odes na komentare i uhvatite dijareja epskih razmera. pa ova blogasfera je postala komedija.
jeca92 jeca92 17:47 18.11.2011

MA

Sa radom Marine Abramovic sam se prvi i jedini put uzivo susrela 2010. u muzeju MoMA - vec spomenuti performans "The Artist is Present". Tu je bila i retrospektiva njenih prethodnih radova sto je upotpunilo sliku o njenom stvaralastvu. Mnogi njeni radovi su dosta sokantni, ostavljaju jak utisak. Nemoguce je zaboraviti prizore rasutih kostiju i mirise krvi, scene Marine i njenog saradnika - Ulaja kako se razbijaju o zidove, kako jedno drugome prakticno uvlace jezik u usta i isisavaju vazduh iz istih, gola tela muskaraca i zena svuda oko vas....Ovo naravno kada kazem ne mislim nista lose, meni se sve to sto sam videla i dozivela jako dopalo. Ona na jedan vrlo eksplicitan nacin govori o odredjenim temama koje nju opsedaju i to joj uspeva. Uspeva i da isprica svoju pricu i da pritom zainteresuje gledaoce.
Takodje sam se uverila i koliko je Marina Abramovic popularna u Njujorku....
G r o f G r o f 18:00 18.11.2011

seciranje gledanja...

Oblikovanje vlastite prisutnosti u postojanju...
Ostavljanje tragova boli na na crvenom platnu mrežnjače posmatrača...

ili..

egzibicionistička nimfomanija za one koji iza mrežnjače imaju prazninu.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:31 18.11.2011

Re: seciranje gledanja...

Zar nije malo preterano ocekivati da svi imamo isti ukus, misljenje i lepotu u oku, odavanje priznanja itd?
Meni se svidja, Marina Abramovic, ali, zar to obavezuje nekog drugog?
G r o f G r o f 20:33 18.11.2011

Re: seciranje gledanja...

Ne radi se o ukusu već totalnom nerazumevanju umetnosti kao takve - totalnoj zatvorenosti uma za novo. To je ono što provejava iz mnogih komentara i što je poražavajuće.
Čak se ne radi o umetnosti nego o vulgarnom zgražanju nad golim telom koje poput kiseline nagriza ljušturu konzervativnog morala otkrivajući, ništa drugo do, lenjost i strah duha.
docsumann docsumann 23:36 18.11.2011

Re: seciranje gledanja...

Ne radi se o ukusu već totalnom nerazumevanju umetnosti kao takve


umjetnost tako skladno izmiče sopstvenoj definiciji
G r o f G r o f 08:19 19.11.2011

Re: seciranje gledanja...

umjetnost tako skladno izmiče sopstvenoj definiciji


Ali kad ne možemo ugurati slona u kavez, ne sečemo noge slonu, već pravimo veći kavez.
docsumann docsumann 09:18 19.11.2011

Re: seciranje gledanja...

Ali kad ne možemo ugurati slona u kavez, ne sečemo noge slonu, već pravimo veći kavez.


životinjama (naročito ribama) nije mjesto u kavezu

p.s. da ne bude zabune, potpuno se slažem da uslijed nemanja adekvatne definicije umjetnosti za tu svrhu ne bi trebalo koristiti restriktivne kriterijume.
dragan7557 dragan7557 09:43 19.11.2011

Re: seciranje gluposti

totalnoj zatvorenosti uma za novo.

Gola telesa nisu nista novo vec od Adama i Eve, pa ako je to tako, a jeste, o cemu ti to onda?

Naravno da si citao Bibliji, prva knjiga Genesis, ovo bi ti bilo poznato ali...

cerski
G r o f G r o f 13:41 19.11.2011

Re: seciranje gluposti

Naravno da si citao Bibliji, prva knjiga Genesis, ovo bi ti bilo poznato ali...


Nisam čitao i uvek se pitao zašto vernici goli ulaze u crkvu...a to je znači to.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:48 18.11.2011

Telo kao dokaz



G r o f G r o f 20:39 18.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Kakve veze ima ovaj leš sa kreativnošću?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:42 18.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Nikakve, ali ima veze sa performansom i sa temom bloga:
telo-objekt (upotrebljavano, zloupotrebljavano), spektakularno, nadređeno, potčinjeno, mazohističko, alternativno, patološko, estetsko, konzumersko, potrošačko, modernističko, spiritualno, mitsko, ideološko, totalitarno, fetišističko, patrijarhalno, anarhističko, suicidno... Govorimo o telu žrtve (žrtvovanom telu), o homo-hetero-trans ili bi-seksualnom telu, o telu koje želi ili pak biva predmetom želje, o telu koje trpi i(li) zadaje bol.

G r o f G r o f 22:18 18.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Znači to što Marima svoje telo koristi kao što slikar koristi boje i to u čitavom spektru njegovog egzistiranja, ti si povezao sa slikom Gadafijevog izmasakriranog leša????
Jbt...ja uvek omašim temu bloga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:27 18.11.2011

Re: Telo kao dokaz

I rahmetli Muamer je poslednjih 40 godina života koristio svoje telo baš kao što slikar koristi boje. Doduše, za razliku od Marine on svoje telo nije razgolićavao, već kitio živopisnim uniformama, raskošnim afričkim nošnjama i elegantnim Armanijevim odelima. U tom performansu kulise i statisti su mu bile šatre, kamile i Bodyguard device.

Performans se završio tragično po Muamera - njegovim izmasakriranim telom, sad već lešom, izloženim u frižideru šoping-centra.

Ilustracije radi, evo nekoliko segmenata iz tog performansa:











G r o f G r o f 00:14 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

I rahmetli Muamer je poslednjih 40 godina života koristio svoje telo baš kao što slikar koristi boje. Doduše, za razliku od Marine on svoje telo nije razgolićavao, već kitio živopisnim uniformama, raskošnim afričkim nošnjama i elegantnim Armanijevim odelima. U tom performansu kulise i statisti su mu bile šatre, kamile i Bodyguard device.

Performans se završio tragično po Muamera - njegovim izmasakriranim telom, sad već lešom, izloženim u frižideru šoping-centra.



Ovakva formulacija već ima smisla medjutim mišljenja sam da u Gadafijevom slučaju "telo" nije bilo sredstvo nego cilj, a to je već obična ekstravagancija.
Filip2412 Filip2412 06:30 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

G r o f
Kakve veze ima ovaj leš sa kreativnošću?
Les Gadafija je prizor, fascinantniji od bilo kojeg performansa nekakvog umetnika koji se upinje da sokira - kopiranjem.
G r o f G r o f 08:36 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Les Gadafija je prizor, fascinantniji od bilo kojeg performansa nekakvog umetnika koji se upinje da sokira - kopiranjem.


Na ličnoj ravni, umetnost je uvek pokušaj stvaranja "sveta". Fasciniranje ili šokiranje tim svetom nije njena suština.
To što je tebi fascinantan prizor Gadafijevog leša nema veze sa tom pričom.
docsumann docsumann 09:44 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Na ličnoj ravni, umetnost je uvek pokušaj stvaranja "sveta". Fasciniranje ili šokiranje tim svetom nije njena suština.
To što je tebi fascinantan prizor Gadafijevog leša nema veze sa tom pričom.


umjetnost je i stvar konteksta.

zamisli nekog sajko "umjetnika" morbidne vokacije koji ima fiks-ideju o art projektu kojeg bi sačinjavlo ubijanje i izlaganje leševa uticajnih političara.

s malo mašte on može da sklepa priču koja će u stilu nekog manifesta "pokrivati" to što radi.

i onda krene da palamudi kako je destrukcija jednako legitiman umjetnički čin
kao i kreacija

kako je smrt, naročito nasilna, tema koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

kako je za svoj rad prvo morao da ubije čovjeka u sebi te da svoje tijelo sad dijeli sa mrtvacem, kojem se ustvari i obraća svojim radovima

kako je to postupak direktne anhilacije političke moći u najbukvalnijem smislu - ubiti i obeščastiti suverena

kako je ...

mislim, kapiraš na šta ciljam ... i ne sumnjam da bi bilo onih koji bi rekli - on je najveći umjetnik današnjice, jedini pravi, ima muda , lud i genijalan

a ako si umjetnik i za samo nekolicinu diehard fanova ti si samim tim - umjetnik

zajebana stvar ta umjetnost
dragan7557 dragan7557 09:54 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

G r o f
Kakve veze ima ovaj leš sa kreativnošću?

Ubijanje bliznjeg svog i eksponiranje i ponekad jedenje, ostataka ubijenog bliznjeg svog, je za 99% ljudi ultimni kreativitet, naravno ovo mnogi odbijaju kao istinu, ali on u slucaju rata izbija svom silinom na povrsinu.

Promovisanje ove vrste "performansa"
Mnogi njeni radovi su dosta sokantni, ostavljaju jak utisak. Nemoguce je zaboraviti prizore rasutih kostiju i mirise krvi, scene Marine i njenog saradnika - Ulaja kako se razbijaju o zidove, kako jedno drugome prakticno uvlace jezik u usta i isisavaju vazduh iz istih, gola tela muskaraca i zena svuda oko vas

i njegova popularnost upravo pokazuju ovu mracnu, divljacku, dijabolisticku stranu ljudskog bica kao zrtve. Umesto gadjenja i osude ova sada vec prestacija izaziva divljenje.

Komercijalizovana do besvesti ona ümetnicima"donosi zeljeni uspeh, slavu i novac.

cerski
G r o f G r o f 13:30 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

zamisli nekog sajko "umjetnika" morbidne vokacije koji ima fiks-ideju o art projektu kojeg bi sačinjavlo ubijanje i izlaganje leševa uticajnih političara.





Koja genijalna ideja. Podržavam.
kaolavanda kaolavanda 14:16 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

a ako si umjetnik i za samo nekolicinu diehard fanova ti si samim tim - umjetnik


Docs, hajde da ti, blago meni, budeš moj menadžer. Hoćeš?



zajebana stvar ta umjetnost


Tačka
docsumann docsumann 14:33 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Komercijalizovana do besvesti ona ümetnicima"donosi zeljeni uspeh, slavu i novac.


ne mislim da je ovo naročito komercijalan vid umjetničkog djelovanja

i njegova popularnost upravo pokazuju ovu mracnu, divljacku, dijabolisticku stranu ljudskog bica kao zrtve. Umesto gadjenja i osude ova sada vec prestacija izaziva divljenje.


bavljenje nekom temom ne predstavlja afirmaciju iste. često je posrijedi upravo obrnuta stvar.
docsumann docsumann 14:36 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Docs, hajde da ti, blago meni, budeš moj menadžer. Hoćeš?


hehe, nemaš pojma koliko sam antitalentovan za to.


ADŽERMEN

uštedio sam nešto para
za kurve i kokain
i uložio ih : 60% u akcije Telekoma
40% u rudnik uglja

sad , svaki dan , pratim stanje na berzi
analiziram tendencije...
projektujem moguću dobit po kvartalima

bar neka akcija
u ovom mrtvom gradu

kaolavanda kaolavanda 14:57 19.11.2011

Re: Telo kao dokaz

hehe, nemaš pojma koliko sam antitalentovan za to.


ADŽERMEN


za "sposobnog" baju. A takvih, u umetnosti, tušta i tma.

Da budeš baja iz pesme, znam da si antitalentovan, ali, baš zato i pitam tebe
abrasax abrasax 11:06 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

zamisli nekog sajko "umjetnika" morbidne vokacije koji ima fiks-ideju o art projektu kojeg bi sačinjavlo ubijanje i izlaganje leševa uticajnih političara.





Vidovito, skroz.

A pazi ovako - ludog Nerona niko ne smatra pesnikom zato što je zapalio Rim da bi o tome mogao pisati stihove. Problem bi nastao onda ako bi do nas prvo došli stihovi, koje bismo mi različito analizirali i interpretirali, pa tek onda vest o autoru. Ako nijedan od nas ne kaže: "Ljudi, ovo je skribomanija nekog frika, koji je, sva prilika i uradio to što je napisao. Biće da je to ludi Neron" - da li to znači da je priča o umetnosti bezvezna, ili sama umetnost?

Čini mi se da barabar sa stvarima pomenutim na blogu stoji i ono: "Crni Ilija, zar si i u operu morao da ideš?!"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:47 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

Poljski pisac Kristijanu Bali, ubio je ljubavnika svoje žene, izvesnog Janiševskog, a zatim je sve to opisao u svom romanu "Napad ludila".

Policija od 2000. godine nije nikako mogla da krene sa mrtve tačke u istrazi ubistva Jeniševskog, čije je telo izvađeno iz reke Odre sa tragovima mučnja, sve dok se 2005. godine u poljskim knjižarama nije pojavila Balina knjiga "Napad ludila".
U njoj je Kristijanu do detalja opisao ubistvo koje je kao jaje jajetu ličilo na tragični kraj Jeniševskog u talasima Odre posle tri dana izgladnjivanja i mučenja.

"Stranu po stranu tragali smo za identičnim elementima romana i tog monstruoznog zločina. Identične su bile i takve sitnice kao opis radnog mesta žrtve", kaže komesar Jacek Vrublevski koji je vodio istragu.

Sud roman "Napad ludila" nije prihvatio kao dokaz za to da Balu osudi kao ubicu, ali su drugi dokazi bili dovoljni da ga osudi na 25 godina zatvora.

Šta reći drugo sem da život piše romane i priređuje performanse.
abrasax abrasax 12:04 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

(Učionica. Na zidovima, pored panoa sa dečjim pravima, reprodukcije savremenih, stranih i domaćih, likovnih autora.)

UČITELJICA: - Deco, posle šestog časa imaćemo čas seksualnog vaspitanja.

(Perica se javlja.)

UČITELJICA (uz uzdah): - Reci, Perice.

PERICA: - Učiteljice, onaj ko je **bo, je l' mož' da ide kući?

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:34 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

abrasax
(Učionica. Na zidovima, pored panoa sa dečjim pravima, reprodukcije savremenih, stranih i domaćih, likovnih autora.)

UČITELJICA: - Deco, posle šestog časa imaćemo čas seksualnog vaspitanja.

(Perica se javlja.)

UČITELJICA (uz uzdah): - Reci, Perice.

PERICA: - Učiteljice, onaj ko je **bo, je l' mož' da ide kući?


BOSANSKA LJUBAVNA POEZIJA
Vetar duva, šljive otpadaju
trule šljive muve spopadaju.
Krmci jedu da ne propadaju,
tvoje mi se oči dopadaju.
Tvoje oči ko farovi Fiće
ti si moje omiljeno biće.
Sunce je raspizdilo svoje zrake,
vrapci se deru ko konji,
mene piči depresija,
u duši mi opsesija,
jebo mater ako te ne volim!
----------
Intervju...

Voditelj: Znači, vi ste pesnik?
Gost: Da, ja sam pesnik.
Voditelj: Amater?
Gost: A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako...

ljuboten ljuboten 20:11 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz


BOSANSKA LJUBAVNA POEZIJA


Ima i ovakva bosanska narodna pesma koju sam pre tri nedelje otpevao na svadbi unuke moje sestre u Lapljemselu, na 9 km južno od Prištine, a tri kolometara zapadno od Gračanice.
Prvo da obradujem Milana, da tokmom cele večeri Srbi nisu otpevali niti jednu, ama baš nijednu pesmu nacionalistilčke sadržine. Osećase da više nikom ne veruju, pa se vesele do nivoa orgijanja, što znači da se plaše budućnosti.
No, sadržinu bosanske ili neka je srpske pesme sasvim su je razumeli, jer se moja rodica udala maloletna, pa smo čekali da napuni osmanajest godina da bi je venčali. Inače ne treba je žaliti, jer su se njeni roditelji otselili u Kruševac, ali ju je kosovki mladić, inače student, pronašao, a imao je što -lepotica, a odličan učenik gimnazije, republičku diplomu u znanju hemije, pa smo se sa bratom nadali da ode kod njega da stanuje dok bude studirala u Beogradu. No, lepo i razvjeno telo - majka joj je bila repezentaivni golman jugolsovenske nogometne reprezentacije - htelo je nešto drugo. A pesma peva o "malinama" na tom telu, koje se kod Marine ne vide sve, a baš te što se ne vide neke ovde frustrira: "Moj golube, moj golube / moj golube, moj golube / Ne padaj mi na maline goro zelena / ne padaj mi na maline ružo rumena.
Maline su još zelene / maline su još zelene / Još te nisu za zobanje..."
abrasax abrasax 23:43 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

"Stranu po stranu tragali smo za identičnim elementima romana i tog monstruoznog zločina. Identične su bile i takve sitnice kao opis radnog mesta žrtve", kaže komesar Jacek Vrublevski koji je vodio istragu.





Samo nisam shvatila ko je preporučio knjigu, ti, DB-ovac ili novinar?
man ray loves me man ray loves me 23:57 21.11.2011

Re: Telo kao dokaz

a ako si umjetnik i za samo nekolicinu diehard fanova ti si samim tim - umjetnik

ne bas.
kafka je rekao (zao mi je sto se ponavljam na blogu) - ne moze svako da vidi istinu, ali svako moze da bude istina.

da bi neko mogao da bude umetnik mora da vidi istinu. to da li ce nekog levaka umetnikom zvati proizvoljna grupa nekih drugih levaka ne znaci da je taj/ta umetnik. milioni zovu britney spears "artist", so what.

ja verujem da je biti umetnik nesto objektivno, stvarno, sto ne moze da se relativizuje. lepota je nesto sto covek ne moze da ne vidi, isto kao i smisao. taj tvoj ubica iz primera jednostvno ne bi mogao da ubedi nikog da je umetnik, jer nije.
abrasax abrasax 00:48 22.11.2011

Re: Telo kao dokaz

a verujem da je biti umetnik nesto objektivno, stvarno, sto ne moze da se relativizuje. lepota je nesto sto covek ne moze da ne vidi, isto kao i smisao. taj tvoj ubica iz primera jednostvno ne bi mogao da ubedi nikog da je umetnik, jer nije.



Složila bih se sa tobom. Umetnost i svakodnevica nisu jedno isto. Neko stručniji bi mogao da kaže bolje, npr. umetnost nema stihijski karakter, delom nije u istoj sferi i slično. Pobrkati te stvari jeste ludilo. Što ne znači da nemaju dodirnih tačaka, ili, da nije moguće da neko stvara boreći se za lucidne momente :)
Odnos umetnosti prema životu nije jednom zadat i nepomeriv, pa mislim da je uvek zanimljivo kada se ta granica intrigira, ma i novinskim člankom, a važno je ako se pomera.
Slično - može lady Gaga voleti Marinu, a Jelena lady Gagu, ali to neće ono što MA radi pretvoriti u estradu.

O tome kako se MA postavlja prema stvarnosti, politici, estradi ne mogu da raspravljam jer znam premalo, ali mi komentari ljudi koji o tome znaju nešto više znače, jer mi daju neku osnovnu naznaku.
nikola_kovac nikola_kovac 21:38 18.11.2011

Препорука

Лепо написан текст. Препорука, иако мислим да је теорија уметности (било које) потребна тек у малом броју (углавном дидактичких) ситуација. Уметност треба искушавати у што већој мери и градити свој доживљајни свет. И тренутно вапим за уметношћу Марине Абрамовић.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:22 19.11.2011

Re: Препорука

fascinantan prizor Gadafijevog leša
molim ljubitelje leševa, Gadafijevog ili bilo čijeg drugog, da sjašu sa teme
docsumann docsumann 12:29 19.11.2011

Re: Препорука

molim ljubitelje leševa, Gadafijevog ili bilo čijeg drugog, da sjašu sa teme


a može ako se isti istranžiraju



tanatos, ti si mi kao drugarica
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:58 19.11.2011

Re: Препорука

a može ako se isti istranžiraju
to je već (sasvim) druga priča
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:24 19.11.2011

Re: Препорука

Nebojša Milenković
molim ljubitelje leševa, Gadafijevog ili bilo čijeg drugog, da sjašu sa teme


Vrli domaćine, odnosi li se to i na kosture, kao najtrajnije ostatke leša?


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:27 19.11.2011

Re: Препорука

Vrli domaćine, odnosi li se to i na kosture, kao najtrajnije ostatke leša?
vrli gostu, odnosi se na mešanje i "dovođenje u kontekst" krajnje neljudskog i nehumanog pogubljenja libijskog diktatora sa umetnošću marine abramović, mada, verujem, da vam je bilo jasno i dok ste postavljali pitanje
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:16 20.11.2011

Re: Препорука

Izvesnu sličnost Marininog performansa telom i kosturima i nekrofilni performans u frižideru šoping centra u Misrati, teško je negirati. Ako ništa drugo i jedan i drugi koriste ljudsko telo u različitim stadijumima, a imaju i sličan cilj - da šokiraju publiku.

Lično nisam ljubitelj ni prvog, ni drugog.
JJ Beba JJ Beba 22:08 18.11.2011

MOCA Gala 2011

man ray loves me man ray loves me 00:34 19.11.2011

she's fun

i traveled all the way to manchester to see her play. and it was very good.
many good ideas throughout her life.
still, not perfect, slightly a hack. but you know, she's not superhuman, she's a little fake just like everybody else.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:11 19.11.2011

Re: she's fun

she's a little fake just like everybody else.


Filip2412 Filip2412 06:10 19.11.2011

Upinjacica...

Egzibicionizam da bi se pobeglo od sebe?

Ili mozda nije egzibicionizam nego genuine madness... a deluje fake, kao Lady Gaga inace omiljena pjevacca Jelene Karleuse - sasvim logicno. Mozda je publika za ovo medju onima koji nikad pre nisu videli golo telo, koji ne gledaju pornice, koji nikada nisu imali TV u kuci? Stvarno, koji je to tip licnosti kome je ovo sokantno?

Cudim se ljudima koji uspevaju da budu sokirani takvim agresivnim egzibicionizmom, danas kada sokantnije slike stizu iz svakodnevih vesti koje citamo.

Veliki ljudi koje ja volim imaju neku skromnost iz koje pomeraju svet, to su oni koji su uspeli u najtezem - da nadju mir sa samim sobom.

Sva ta galama i vristanje.... mislim, ok, umetnos wathever, ukusi su razliciti, ali mene neko tako napadno napadan odbije odmah i nemam sta tu za sebe da pronadjem. Jednostavno imam utisak da se previse obraca publici a premalo istrazuje sebe.

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.

Pitam se, koiko je Marini tisina bolna da mora ovako da vristi? Od tisine ne treba bezati; to je besmisleno, nemoguce a i nije zdravo.

dragan7557 dragan7557 08:41 19.11.2011

Re: Upinjacica...

Jednostavno imam utisak da se previse obraca publici a premalo istrazuje sebe.

Omiljena zabava politicara.

Ako bi donelo glasove i vlast svi pooliticari bi isli goli.

Znam poneke koji su to u mladosti radili.

cerski
Pitam se, koiko je Marini tisina bolna da mora ovako da vristi?

Jednostavno nepodnosljiva.
Od tisine ne treba bezati; to je besmisleno, nemoguce a i nije zdravo.

Ja bih dodao i samocu koja je hram za spoznaju sebe.

Recimo za razliku od Marine, Gadafijevo mrtvo telo, salje multi medijalnu poruku raznim ciljnim grupama, poruku koja je osmisljena politickom dijabolikom naseg vremena, vremena pretnji, straha, i egzistencijalne nesigurnosti.

Pokazani bestijalizam, razbija svaku pomisao o humanom covecanstvu, i vraca nas u vreme mracnjastva, divljastva, sto je i namera sadasnje svetske politicke elite i samog poremecenog sistema vrednosti.

cerski
man ray loves me man ray loves me 10:11 19.11.2011

Re: Upinjacica...

lenny bruce is not afraid

meni to uopste nije egzibicionizam. egzibicionizam trazi neko (lazno) divljenje. marina samo pokazuje svoje telo. ne skriva mane. ne zeli da neko misli da je njeno telo lepo.
ona se obraca ljudima koji se plase - bola, smrti, gubitka, delovanja, pokazivanja, ucestvovanja u zivotu. ona im porucuje - evo, mene ce da boli umesto tebe, i videces da nije tako strasno.

to je cela ideja.

ako se neko seca kratkog ucestvovanja njenog performansa "the house with the ocean view" u seriji 'seks i grad'. marina zivi nedelju dana u improvizovanom stanu u galeriji i publika moze da vidi sve sto ona radi. carrie dolazi da vidi performans, marina sedi u stanu i smara se, ne moze da sidje jer merdevine koje vode napolje imaju ostrice nozeva kao precke. neki tip pita carrie sta misli i ona kaze "ako zanemaris ove merdevine sa nozevima, ostaje ti prosecna subota uvece neke usamljene devojke". i to je upravo ideja. marina muci sebe i prolazi kroz katarzu i na taj nacin brise svoj bol (sto je inace postupak bilo kog umetnika). bilo koja domacica u nekom bezveznom braku pati vise, i necujno, mada nikad nije urezivala zvezdu ziletom u stomak. ali ona nema nacina da prodje kroz katarzu jer se plasi da se pomeri. marina se obraca njoj.

tako ja to vidim.
docsumann docsumann 10:51 19.11.2011

Re: Upinjacica...

tako ja to vidim.


u tome i jeste kvaka
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:27 19.11.2011

Re: Upinjacica...

meni to uopste nije egzibicionizam. egzibicionizam trazi neko (lazno) divljenje. marina samo pokazuje svoje telo. ne skriva mane. ne zeli da neko misli da je njeno telo lepo. ona se obraca ljudima koji se plase - bola, smrti, gubitka, delovanja, pokazivanja, ucestvovanja u zivotu. ona im porucuje - evo, mene ce da boli umesto tebe, i videces da nije tako strasno.

bilo koja domacica u nekom bezveznom braku pati... ali ona nema nacina da prodje kroz katarzu jer se plasi da se pomeri. marina se obraca njoj.
tako ja to vidim.

dobro vidiš
uz napomenu da većina performansa marine abramović jeste (i) autobiografskog karaktera, ona proživljava i re/interpretira univerzalnu dramu čoveka/žene današnjice... njeno telo jeste mesto/sredstvo/instrument odvijanja/prikazivanja/prevazilaženja te drame
Filip2412 Filip2412 14:18 19.11.2011

Re: Upinjacica...

marina zivi nedelju dana u improvizovanom stanu u galeriji i publika moze da vidi sve sto ona radi
ne podnosim reality show

meni to uopste nije egzibicionizam. egzibicionizam trazi neko (lazno) divljenje. marina samo pokazuje svoje telo
ma golo telo nikome nije egzibicionizam, to se i madonna lozi da rusi tabue ako pokaze gace, danas kada je pornografija i deci dostupna preko Interneta...
nego, to besmisleno sedenje po ceo dan na performansu, to mi se jednaci sa raznoraznim glupim ginisovim rekordima - 8348934 puta skinuo pa obuko carape, zatim krv koske, ludilo i tako koriscenje previse ociglednih sredstava za sokiranje...

marina sedi u stanu i smara se, ne moze da sidje jer merdevine koje vode napolje imaju ostrice nozeva kao precke
inteligentna je i ima talenta, ovo mi se svidja, da sam video u neko spotu, filmu.... a kao live performanse mi je ... nepotrebno, jednostavno ako se neko previse upinje da me sokira onda moja reakcija izostane
man ray loves me man ray loves me 14:49 19.11.2011

Re: Upinjacica...

nepodnosim reality show

zavisi.

marina izlaže svoj život, ne eksploatiše/muči mentalne bolesnike za sms zaradu kao reality shows koje čovek vidi na tvu.
Smica Smica 12:28 19.11.2011

Velika umetnica

Tuzno je koliko rad Marine Abramovic nailazi na nerazumevanje u Srbiji. Marina je najpoznatiji srpski umetnik IKAD. Jedina o kojoj se uci na svim akdemijama u svetu. Ako ne razumemo treba da postujemo. Bila sam prijatno iznenadjena na otvaranju Univerzijade u Beogradu kada su prikazani najznamenitiji Srbi medju kojima je bila i Marina.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:09 19.11.2011

Umesto objašnjenja...

Prvo su nas oterali s fudbalskih igrališta... Onda su mnoge od nas oterali iz ove zemlje... Onda su nas oterali sa mesta na koja smo voleli da izlazimo... Uvek smo se povlačili... Srbija predgrađa, podgrađa, Srbija divlje gradnje, poluurbana, poluuređena, poluinteligentna, predmoralna i predmoderna, ali neverovatno sposobna da se uvek dočeka na noge - ukoliko nastavimo da se povlačimo zatvoriće nas u mišje rupe, a onda će zacementirati ulaze u iste...

Da li ćemo to da joj dozvolimo - izbor je, ipak, na nama
Filip2412 Filip2412 17:03 19.11.2011

Re: Umesto objašnjenja...

Nele Nebojsa, zato treba otici iz svoje zemlje. Pa zvala se ona Srbija, Kanada, Nikaragva ili Svajcarska. Ja sam misljenja da svako treba da napusti svoju zemlju u jednom trenutku, na pola zivota najbolje.

E, kad se to uradi onda se nista vise ne gleda iz perspektive "svoje zemlje" jer tako nesto prestane da postoji.

U kontekstu Marine, dopada mi se post i ne svidja mi se ta umetnost ali nisam ovde da kritikujem koliko da cujem kontra argumente, da nesto novo mozda shvatim. A to sto je ona iz Srbije, zabole me dzonson... bas kao i prosecnog konzumenta njene umetnosti - koji proseta ulicom nju jorka primetivsi njenu instalaciju.
jasnaz jasnaz 17:05 19.11.2011

: Umesto objašnjenja...

Nebojša Milenković
.... ukoliko nastavimo da se povlačimo zatvoriće nas u mišje rupe, a onda će zacementirati ulaze u iste...

Da li ćemo to da joj dozvolimo - izbor je, ipak, na nama


-- a imamo i Most'a! kojim, u svakom trenutku, možemo lako stići na Pravu Stranu!
-- ja ga doživljavam kao ozbiljan performans: veličine.
i provere naših sposobnosti da je prihvatimo:

'vizionarski'.
'dostojno'.




bocvena bocvena 10:55 20.11.2011

Marina ceo svoj život

urla "Car je go!"

Neki kažu - Laže, kurva!
Neki- Jeste! Pa šta!
Neki- Vidi, sisa!
Neki - Tako je! Praznina taštine jopet...

Marina je velika umetnica jer voli neke i želi da im kaže da je car go.
Makar je periodično spaljivali kao vešticu ili uzdizali u nebesa.
man ray loves me man ray loves me 22:32 20.11.2011

why i went to manchester

marina abramovic je uteha izvesnom broju ljudi. mene njeno lice podseca na beograd u kom sam zivela i koji vise ne postoji. mada je zivela mnogo ranije od novog talasa, ona je ista kao oni - iz vojno komunisticke nefunkcionalne porodice, istovremeno razmazeno i nezeljeno dete koje misli da zna bolje od svih i koje se trudi da napravi neki svoj blesavi svet usred totalnog haosa i otudjenosti.
ljuboten ljuboten 09:34 21.11.2011

Re: why i went to manchester

...misli da zna bolje od svih i koje se trudi da napravi neki svoj blesavi svet usred totalnog haosa i otudjenosti.

Marina, za razliku od drugih, misli i oseća, a to i pokazuje da smo blesavi, otuđeni i izgubljeni. Što ne znači da Ona ne zna, baš zato joj "Manje smeta / Što uveče glavu polažemo / Na jastuk / Kao na giljotinu."
Ove ljude što ih iritira njeno, ili bilo čije golo telo, najblaži kvalifikativ za nih je da su KONZERVATIVNI. A tako bi da nas ubede da su mudri jer mnogo su napamet naučili. No, i komjputer mnogo "zna", no uvek će ostati glupak. Ako toliko ne mogu da zaključe da će se razvoj čoveka zatvoriti u tački kruga gde je i njegov razvoj započeo, onda su oni teret napretka čovčanstvu. Ili im majka nije rekla da ih je gole rodila?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana