Život

Ženska škola života

gordanac RSS / 22.11.2011. u 07:35

Kad nam se začećem  odredi pol i rodimo se kao devojčice ili dečaci, na to nemamo nikakav uticaj, isprepletu se geni naših roditelja i velika, prirodna igra slučajnosti odredi nam – pol.

 gender-equality-scales.jpgJednom rođeni, a SAMO ZATO  što smo devojčice ili dečaci – društvo u kom se rađamo određuje nam uloge, različite, „skrojene“ kulturom, tradicijom, običajima, ponašanjem koje neko društvo smatra prihvatljivim i poželjnim. I gledajući razne ljudske zajednice, različite ama baš po svemu, od mesta gde na planeti žive, preko jezika i kolektivnog sećanja koje neguju, pa sve do stepena ukupnog razvoja, lako se uočava jedna sličnost, jedna univerzalija koja ima samo malo suštinskih razlika: muškarac odlučuje ŠTA je i KAKVA je uloga žene, muškarac odlučuje KAKO žena treba da se ponaša, šta sme i šta ne sme, čime sme da se bavi, čime ne sme, ponekad čak i kako treba da se oblači, a kako ne, ponekad čak s jasnom porukom da je žena „vlasništvo“ muškarca i da ceo njen život treba i mora da bude „u službi“ muškarca, porodice, brige o drugima.

U većini zajednica čak se smatra da je sasvim prihvatljivo ženu, kao fizički slabiju, tući i nasiljem „dovoditi u red“, ako joj slučajno padne na pamet da kaže „meni se ovakav život uopšte ne sviđa, hoću i ja moja prava, ja sam ljudsko biće, jednako kao i muškarac“. Dokaze je lako naći: svaki pojedinačni slučaj „ženskog otpora i zahteva“ imao je društvenu represiju kao odgovor, kad su htele pravo glasa hapšene su i streljane, kad su htele ženske škole trpele su odbacivanje okoline, kad su htele da biraju za koga (ili uopšte) da se udaju slane su u kaluđerice, kad su htele da odlučuju o rađanju stavljane su van crkava, kad su htele da se zaposle „vraćane“ su kuće, deci, kuvanju i mužu, a kad bi se i zaposlile, plaćane su manje i „šibane“ predrasudama o tome „kakve to uopšte žene“ i mogu da se zapošljavaju i bave svojom karijerom...i tako u nedogled.

 I nisu društvena pravila mnogo „blagonaklonija“ prema muškarcima, i modeli  njima namenjeni kao „prihvatljivo ponašanje“ proizvode često mnogo lične nesreće i osećanja društvene uskraćenosti, ali postoji jedna važna, neopisivo važna razlika – sva ta pravila i za žene i za muškarce – donosili su (mahom i skoro isključivo) muškarci, žene nikada (ili vrlo retko) nisu o tome odlučivale.

 I to je početna tačka za svaku od nas koja vidi, oseti, čuje, proživi iskustvo neravnopravnosti – taj se model mora menjati zajedno sa muškarcima, drugačije ne može, samo zajedno možemo razmotriti, pa onda odlučiti ŠTA, KAKO i ZAŠTO menjati u tradicionalnim ulogama koje su istorijski, kulturološki, religijski, zakonski, običajno, mentalitetski namenjeni i ženama i muškarcima.

 Pohađanje te svojevrsne  „ženske škole života“ (baš kao i „muške“, u sasvim drugom kontekstu)  je istovremeno i neprestano udaranje o predrasude i učenje kroz iskustva nama bliskih i dalekih žena i sticanje sopstvenih iskustava kroz pobede i poraze kad god se susretnemo sa očitom nepravdom koja nam se čini SAMO ZATO što smo – žene, nepravde koje se smatraju prihvatljivim za činiti ih ljudskim bićima – SAMO ZATO što su žene.

 I neke od nas, u nekom trenutku polaganja svih raznih ispita iz te „ženske škole života“ kažu „Ej, bre, čekaj malo?! Ne valja ovako, hajde da zajedno menjamo svo to štetno istorijsko nasleđe“

Istorija nas takođe uči da pravu, suštinsku revoluciju uvek čine – male stvari, naizgled male, skoro nevažne odluke o malim stvarima, svake od nas koja bi da nešto menja.

 Mi žene se najčešće bavimo time ŠTA drugi misle o nama, kao da postajemo same sebi knin175l.jpgvažne kad DRUGI kažu da JESMO VAŽNE I NEOPHODNE, a možemo da odlučimo o jednoj maloj, svakodnevnoj promeni tako što ćemo se zapitati ŠTA mi mislimo same o sebi, o onome što nam se događa i što ne bismo volele da doživljavamo.

 Jer – omalovažavati te može samo onaj ili ona kome ili kojoj to omalovažavanje – dopustiš.

 Mala, svakodnevna, lična je odluka da mi budemo te koje će prekinuti lanac nepravdi koje smo same iskusile, lanac satkan od karika istorijskog muškog odlučivanja o nama i o svemu.

 Ako imaš ćerku, ne tepaj joj „sine“, obrati joj se sa „ćerko“, jer ona to – jeste.

 Ako ti svi u okolini kažu da nešto ne možeš  ili ne smeš, pitaj „ZAŠTO?“ i ne prihvataj „oduvek je tako bilo“ kao odgovor.

 Ako te neko na poslu omalovažava, progoni, maltretira, pitaj „jel postoji neki zakon protiv takvog ponašanja?“ i traži da se taj zakon primeni, to je tvoje i samo tvoje pravo.

 Ako ti kažu da ćutiš i trpiš nasilje pitaj „ako je nasilje tako dobro za žene, zašto je zakonom zabranjeno?“ i oglasi se, nađi podršku i pomoć.

 Ako ti kažu  da „ti to sve uopšte ne razumeš (samo zato što si žena)“, kaži im „ja najviše volim kad neko razume ŠTA ja NE RAZUMEM“.

 Ako te ubeđuju da si kriva i grešna što hoćeš da raspolažeš svojim telom, kaži im „to sam takođe ja, ja gospodarim svojim telom i imam pravo da upravljam svojim životom“.

 Ako ti priprete „da se nećeš dobro provesti“ ako zahtevaš svoja ženska ljudska prava, kaži im da je ispunjenje tvojih zahteva dobro i za njih i za tebe, jer – jeste.

 Ako ti kažu da su kućni i domaćički poslovi trivijalni i nevažni – ponudi im da zajedno sa svim drugim domaćicama ove planete stupimo u sedmodnevni štrajk, samo da vidimo kako će, bez tog nevažnog što svaki dan besplatno radimo – funkcionisati porodica, selo, grad, država....

 Ova planeta ljudskog roda „radi“ na besplatnom ženskom radu, na dobrovoljnoj ženskoj brizi o drugima. Radile smo to hiljadama godina, radićemo i dalje, samo što žene ove civilizacije imaju jedan zahtev – HOĆEMO I DA ODLUČUJEMO o tome KAKO će planeta ljudi ubuduće izgledati i NA ČEGA će sve raditi.

 Učini malu, sitnu, naizgled nevažnu promenu DANAS, ubedi sestru, prijateljicu, snahu, ćerku, koleginicu da učini ISTO i milioni naših malih odluka videće se kao jedna velika, nepovratna ženska odluka koja kaže: OVO smo naučile u ženskoj školi života i OVO su NEPRAVDE kojima ne treba učiti žene koje dolaze posle nas.

 Toliko je jednostavno.

 

 

GenderEquality.jpg

 

 

 

 

p.s. Hvala ISC Srbija i Suzani Miličić na pozivu da se ovaj tekst objavi i na njihovoj blog-stranici

ISC Srbija - Inicijatica javnog zagovaranja građanskog društva



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 07:48 22.11.2011

kuća-pos`o, kuća-pos`o....

Današnji raspored dnevnih obaveza ne ostavlja mi vremena za "online" razgovore, ali - eto me večeras, kasnije
dragan7557 dragan7557 10:54 22.11.2011

Re: kuća-pos`o, kuća-pos`o....

gordanac
Današnji raspored dnevnih obaveza ne ostavlja mi vremena za "online" razgovore, ali - eto me večeras, kasnije

Mnogo kulturnije od pojedinih, koji sa svog Olimpa nazvrljaju "temu,"pa bez izvinjenja vise i ne posete vlastitu zvrljotinu, dok se ostatak blogera ubija reagujuci na temu Velikog, vip......hm.....ovca.

cerski
anonimni anonimni 04:40 23.11.2011

Re: kuća-pos`o, kuća-pos`o....

ne cudim se kad neko tupav krene u raspravu o zenskoj ravnopravnosti, ali se cudim Vama Gospodjo Comic...
...zene i muskarci jesu razliciti ali ne i neravnopravni... ta razlicitost jeste posledica prirodne i evolutivne potrebe. Danas ...ako je ravnopravnost nabiti zenu u rudnik, zidanje na minusu, istovar robe,ili bilo koji drugi posao
koji zahteva fizicki napor i teske uslove rada, izjasnjavam se kao muski sovinista prvog reda...ali izvinite... te banalne cinjenice u svakoj analizi se preskacu i postavljaju pitanja konfora koja imaju licnu a ne sexualnu dimenziju. A on je zenama prirodan i treba ih prihvatiti kao takve....
... sto se tice skole i ovih pouka...zene su akademici rodjenjem za ono sto cemo mi sricati celog zivota
mlekac mlekac 22:07 23.11.2011

Re: kuća-pos`o, kuća-pos`o....

Ako imaš ćerku, ne tepaj joj „sine“, obrati joj se sa „ćerko“, jer ona to – jeste.

Ako imaš ćerku, ne tepaj joj „sine“, obrati joj se sa „ćerko“, jer ona to – jeste.

Ajde, za pocetak, da priznas da si prisluskivala moju Princezu - ona je ovaj stav izgradila jos kad je imala DVE godine! Valjda zato sto ima dva starija brata? Kako god - mnogo to ne voli i niposto ne dozvoljava.
tyson tyson 07:51 22.11.2011

žene su ženstvene


I gledajući razne ljudske zajednice, različite ama baš po svemu, od mesta gde na planeti žive, preko jezika i kolektivnog sećanja koje neguju, pa sve do stepena ukupnog razvoja, lako se uočava jedna sličnost, jedna univerzalija koja ima samo malo suštinskih razlika: muškarac odlučuje ŠTA je i KAKVA je uloga žene, muškarac odlučuje KAKO žena treba da se ponaša, šta sme i šta ne sme, čime sme da se bavi, čime ne sme, ponekad čak i kako treba da se oblači, a kako ne, ponekad čak s jasnom porukom da je žena „vlasništvo“ muškarca i da ceo njen život treba i mora da bude „u službi“ muškarca, porodice, brige o drugima.

(kolika rečenica!)

Ako je ovo istina - a dalo bi se razgovarati na temu generalizacije u tvrdnji - onda je sa antropološko-sociološte i psihološke strane zanimljivo da su sve te ljudske zajednice, odvojene a često i izolovane jedna od druge, došle do istog zaključka i modela ponašanja.

Možda su u pravu...?

Moju pažnju ovih dana privlači hrabar (idealistički? sulud?) gest jedne mlade Egipćanke, koja je vrisnula u lice svom licemernom okruženju da mogudasijebumater:

Egyptian blogger Aliaa Elmahdy: Why I posed naked

Podrška, sestro!



gordanac gordanac 08:05 22.11.2011

žene su ženstvene...

...ili pojam "ženstvene" ponekad u pojedinim društvima (OK, skoro svim) istovremeno podrazumeva - podređenost, podrazumeva i ponašanje, "obavezni ženski svetonazor" (primera i dokaza ima), a ponekad - ne, ponekad je samo vizuelno obeležje polovine ljudske vrste...
Dobro je potruditi se i "razdvojiti" društvenu i "privatnu" ulogu žene, kao i društvenu i "privatnu" ulogu muškarca, ljudska (neopisiva) sklonost ka licemerju kojim se te dve uloge "mešaju" nanosi ličnu, privatnu "štetu i nesreću" i muškarcima i ženama, tako ja mislim.

Mlada Egipćanka?
Gest koji je - sam po sebi dokaz. Ljudsko biće kojem je "sve OK" nema razloga za tako snažan gest...kao kad se gnev (opravdan) pretoči u - krik
dragan7557 dragan7557 16:31 22.11.2011

Re: žene su ženstvene...

Mlada Egipćanka?
Gest koji je - sam po sebi dokaz. Ljudsko biće kojem je "sve OK" nema razloga za tako snažan gest...kao kad se gnev (opravdan) pretoči u - krik

Ma da, naravno Evropejci, koji su videli ceo Egipat, od Sarm al Seika jug, pa do Sarm al Seika sever, a Aleksandriju smestaju u US, su ostali zapanjeni ovom demokrackom slobodom i izlivom gneva mlade Egipcanke.

Prosto obozavam ove komentare vele-strucnjaka za demokratizaciju Arapa i obozvalaca Severno africkog proleca.

Osim sto u zivotu nisu bili u drustvu ni jednog Arapina o Arapkinjama da i ne govorim, sto u zivotu ne samo da nisu, vec nikada nece ni uci ni u jednu arapsku kucu, sto im je nepoznata dvojezicnost Arapa (svaki Arapin govori osim maternjeg i francuski) cime se ne mogu pohvaliti Europejci.....

Naravno ti demo kratiti, zaboravljaju da je pokrivanje glave jos uvek obicaj u ruralnoj Srbiji i drugde.

Arapski svet je vekovima porobljen od strane Evropljana (Francuzi i Englezi) pre toga Osmanlije, a isti neokolonijalizam se siri kao "demokratija"i danas.



cerski
bookez bookez 17:27 22.11.2011

Re: žene su ženstvene...

Fundamentalno se ne slažem sa iznetim stavovima (osim sa par saveta). Nabacivaću misli kako dolaze, šta da se radi.

I ne pričam o nazadnim drustvima, ili izolovanim slojevima razvijenog drustva.
Kada čitam blog i upoređujem sa opsteprihvaćenim stavovima ovde oko mene, imam problem: ili živim na Marsu ili u zabludi.

I teret istorije i mojih predaka nije moj teret. 50% mojih predaka su žene. Svaki čovek odgovara samo za svoja dela.

Dalje, da se razumemo, nasilje je prisutno i u najrazvijenim zemljama, ali daleko je od opsteprihvacenog.
Zlostavljanje na poslu, svakako prisutno, i ne samo nad zenama. Pozicija šefa je pozicija moći i uvek će biti zlostavljača.
I uvek se treba boriti za stvaranje pravednijeg društva, i daleko smo odmakli u odnosu na pre 50/100/500 godina.

U većini zajednica čak se smatra da je sasvim prihvatljivo ženu, kao fizički slabiju...

Sadasnjost? Evropa? Nemam pojma o kojoj zajednici se priča.
Da li ljudi sklone pogled kada se nešto kraj njih dešava? Često da, zato što su kukavice, a ne zato što odobravaju nasilje. Oni koji odabravaju nasilje navijaju.

pojam "ženstvene" ... u skoro svim drustvima podrazumeva - podređenost

Ne znam koji moderni muskarac (ili zena) bi se slozio sa tobom. Ženstvenost je upravo suprotno od gore navedenog, dok u nazadnim drustvima ženstvenost ne postoji.

Ljudsko biće kojem je "sve OK" nema razloga za tako snažan gest

U ovom slučaju da, reakcija je izazvana nazadnim društvom, ali daleko od generalnog dokaza. Ljudsko biće ima "snažan gest" za sve i svasta, i kao bunt i kao umetnost i šta sve ne.

muškarac odlučuje KAKO žena treba da se ponaša

Ovo prvi put čujem.

Ako ti kažu da su kućni i domaćički poslovi...

To mogu i meni da kažu. Više bi voleo da čujem savet da žene podjednako dele sve poslove sa muškarcima, ako već muškarci ne dodju na tu ideju sami.
vishnja92 vishnja92 17:49 22.11.2011

Re: žene su ženstvene...


cerski, sta ovde
Gest koji je - sam po sebi dokaz. Ljudsko biće kojem je "sve OK" nema razloga za tako snažan gest...kao kad se gnev (opravdan) pretoči u - krik

nije jasno?
ovo:
Ljudsko biće kojem je "sve OK" nema razloga za tako snažan gest

?

pa ovde nije rec o strucnjacima za Arape i o ruralnoj Srbiji, nego o zeni koja komentarise gest druge zene.

da se osvrnem na jos jedan komentar pa da palim, i da prethodno zamolim gordanac da me banuje ako se opet pojavim (kad vec margita nije) jerbo mi je fitilj za ovakve teme beznadezno kratak, a imam (kao zena, jel) vecih briga nego da se preganjam sa ignorancijom na blogu:
jeremija
javljam se za dopisnog člana ili gostujućeg predavača u ženskoj školi života, ako i kada se osnuje, pa ću tamo u dva-tri semestra izneti sve činjenice i dokaze.

dakle nemam reci. iskreno se nadam da je posredi ishitrenost a ne stav i svestan bezobrazluk.

ps - za prisutne militantne feministkinje: i dalje smatram i tvrdim da je zenama mesto pored muskaraca, a ne ispred njih, te me u skladu s tim i dalje mozete smatrati zatucano-tradicionalistickom primitivkom.
haug
dragoljub92 dragoljub92 23:22 22.11.2011

Re: žene su ženstvene...

ps - za prisutne militantne feministkinje: i dalje smatram i tvrdim da je zenama mesto pored muskaraca, a ne ispred njih, te me u skladu s tim i dalje mozete smatrati zatucano-tradicionalistickom primitivkom.
haug

ja sam to pričao svim svojim bivšim a one to čule kao ovu budalu mogu da zezam kako si kažem,zato su sad i bivše.

a odkako su me pojedine žemskinje ođe ispreskakale zato što sam protivnik zara,čadora i inih budalaština nećem više da se mešam di mi nije mesto,
ja samsi muški ,što me boole da se mešam dimi nije mesto pa da mi žemske luaju šamari.

gordanac izvini al nemam više volje da učestvujem u ovim akcijama jer ako naša generacija ,pošto smo ispisnici,nije uspela da ništa promeni,nego mi se čini da je sad još gore nego kad sam bio mlad i kad sad pod staros imam modernija shvatanja od ovi što su sad mladi,nemam više vremena za gubljenje,
pozz
gordanac gordanac 01:06 23.11.2011

ola dragoljub!

(i nadam se da je zdravlje odlično i čelično! :))

gordanac izvini al nemam više volje da učestvujem u ovim akcijama jer ako naša generacija ,pošto smo ispisnici,nije uspela da ništa promeni,nego mi se čini da je sad još gore nego kad sam bio mlad i kad sad pod staros imam modernija shvatanja od ovi što su sad mladi,nemam više vremena za gubljenje,


Šta je naša generacija uradila?

Verovatno manje nego generacija žena i muškaraca rođena između moje babe i mene (i tebe), evo, na primer:
- moja baba je rođena (ovde) 1898. i nije mogla da ide u redovnu školu, (samo retkih "ženskih" je bilo), nije mogla da se zaposli (osim iznimno i retko), nije mogla da nasleđuje ili da ima vlasništvo, morala je da se oblači "po propisu", nije mogla da bira hoće li da rađa i da se udaje ili ne, tući ženu je bio prihvatljiv običaj (nikome čudan), nije mogla da glasa, nije mogla da putuje sama, nije čak mogla da sedi za stolom sa muškarcima,...
- mojoj generaciji se sve to - podrazumevalo...

Šta je dalje učinjeno, kako dug koji imamo prema svojim babama i dedama naša generacija vraća sinovima i ćerkama?
- školovanje svakog stepena je rutinsko i "normalno", žene glasaju, prisutne su na mestima odlučivanja u "reprezentativnom" broju, ima slobodu izbora o udaji i rađanju, žena radi poslove do nedavno "rezervisane" samo za muškarce, ima slobodu nasleđivanja, slobodu imovine, porodično nasilje je kriminalizovano, kažnjivo i neprihvatljivo, ...

I mislim da se to "vraćanje duga" od onih koji su bili pre nas tako da oni koji dolaze posle nas (i žene i muškarci) - nikada ne završava, uvek će biti nešto što se može uraditi - bolje za sve.
Da li je sve dogovoreno u propisima do kraja i stvarno primenjeno u realnosti?
Naravno da nije.
Modeli koji su namenjeni i ženam i muškarcima katkada se menjaju "presporo" za jednu generaciju, ali se menjaju. Katkada ima i burnih promena, ali sve će se promene sasvim utemeljiti tek kad svi uvidimo kakvog sve dobra imamo od tih promena.
Ne mislim ja da je "društveni model" (kalup) koji se "namenjuje" muškarcima dobar i da ga ne treba menjati, ali i to se može samo - zajedno, to mislim.
Kao što mislim da je u našoj zajedničkoj volji da - menjamo, generaciju za generacijom...
Nema tu odustajanja, nema predaje :))
dragoljub92 dragoljub92 08:44 23.11.2011

Re: ola dragoljub!

Nema tu odustajanja, nema predaje :))

samo malo umora,nemam sad vremena za čaršave pa ću da nabacim neke stvari,koje nebidabi svatila da se hvalim,ne samo i tad i sad mislim da je to ispravno,daklem
moja generacija je prihvatala i forsirala da devojke smeju da uđu u kafanu.........(kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih..............) je to bilo etički neprihvatljivo,bar u niš ne znam za novi sad,na žurkama i sedeljkama kod mene su devojke dolazile bez straha da će da im se desi nešto što ne žele,a dešavalo se šta su tele,pošto sam ja u to doba imao slobodnu gajbu pogodinu ili pola godine tu se dolazilo i odlazilo ko je jad stigo i teo,te devojke su se tu osećale ravnopravno i sigurno da su na kraju one bile te koje su dovodile svoje drugarice i poznanice da nam žurke ne bi bile peder balovi,vrsta žemski koja je dolazila se kretala od 24godišnje device,za koju mislim i da se kao takva 5-10 godina kasnije i udala,do devojke koja je u celom nišu bila poznata pod code name ,,sperma......." niko niko nije smeo prema njoj da se ponaša nedostojno,a znaš kako 70ih bio odnos prema takvim,odatle i nadimak,,uveli smo pravilo da žena ima pravo da neće a kad oće da niko nema pravo da je osuđije zbog toga.
ti jesi u pravu kao i višnja čiji stav o koračanju uporedo mi je bio šlagvort ta rečem i ja koju al malce sam umoran kad čujem današnje 20o godišnjakinje ali još sam uspavan tek sam prvi nes popio
tamo od pondeljka ću bitiću češći pa će mda debaklujemo o saćemu i nićemu
pozz
i guraj tu svoju ideju,kao što znam da oćeš
drgoljub copirajt by zaboravi tko beše kopirajtovao dupli potpis
vishnja92 vishnja92 17:50 23.11.2011

Re: ola dragoljub!

al malce sam umoran kad čujem današnje 20o godišnjakinje

danasnje 20-godisnjakinje su cerke svojih umornih majki, to ne treba da te cudi. ali i pored toga, mnoge od njih su sjajne, gledam ih i slusam po prevozu svaki dan - sjajne, pod uslovom da ti ujutru i popodne ne smeta glasan smeh i zezanje koje ne razumes. a one koje nisu tako sjajne, njih mi najcesce bude zao: napadne i agresivne, nekako su i tuznije od pokunjenih decaka, ne bila ja toj deci u kozi.
draft.dodger draft.dodger 08:09 22.11.2011

...

gordanac
U većini zajednica čak se smatra da je sasvim prihvatljivo ženu, kao fizički slabiju, tući i nasiljem „dovoditi u red“, ako joj slučajno padne na pamet da kaže „meni se ovakav život uopšte ne sviđa, hoću i ja moja prava, ja sam ljudsko biće, jednako kao i muškarac“.


Die Fremde
IMDb info



A Separation
IMDb info


bocvena bocvena 08:32 22.11.2011

Stotinu preporuka za tekst!

A sad, sestre, sa reči na dela.
Braćo, dečaci, uključite se.
edi-va edi-va 10:05 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

dito!

Braćo, dečaci, uključite se.


E, ovo će već biti malo teže... ima da zapinje, tu i tamo.
bocvena bocvena 10:32 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

E, ovo će već biti malo teže... ima da zapinje, tu i tamo.

Pa zar bi ti predala prevlast i natovarila sebi još dodatnog posla...zbog širine duše?
Pa nisu oni žene.
gorstak92 gorstak92 11:33 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

bocvena
E, ovo će već biti malo teže... ima da zapinje, tu i tamo.

Pa zar bi ti predala prevlast i natovarila sebi još dodatnog posla...zbog širine duše?
Pa nisu oni žene.

Meni je supruga zabranila da blogujem. Ovo kucam dok nije tu.
bocvena bocvena 12:19 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Meni je supruga zabranila da blogujem. Ovo kucam dok nije tu.

Tvoja žena je jedna divna i pametna osoba...i najbolje te poznaje.
gorstak92 gorstak92 12:49 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

bocvena
Meni je supruga zabranila da blogujem. Ovo kucam dok nije tu.

Tvoja žena je jedna divna i pametna osoba...i najbolje te poznaje.

To je skroz nesporno.
Garantujem ti da zna da krišom blogujem, ali ćuti i čeka da iskoristi taj argument u odgovarajućem trenutku.
edi-va edi-va 13:03 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

gorstak92
bocvena
Meni je supruga zabranila da blogujem. Ovo kucam dok nije tu.

Tvoja žena je jedna divna i pametna osoba...i najbolje te poznaje.

To je skroz nesporno.
Garantujem ti da zna da krišom blogujem, ali ćuti i čeka da iskoristi taj argument u odgovarajućem trenutku.


Kada se nakupi veša za peglanje. :)
gorstak92 gorstak92 13:47 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Kada se nakupi veša za peglanje. :)

Otkud znaš?

Ranije je takav argument koristila kad se nakupi posuđa za pranje, ali sam je šah-matirao kupovinom mašine za sudove.
Bio mi rođendan pa sam se častio na 6 rata.
edi-va edi-va 13:48 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Bio mi rođendan pa sam se častio na 6 rata.




Pozdravi ženu i ljubi klince!

alselone alselone 13:52 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Ranije je takav argument koristila kad se nakupi posuđa za pranje, ali sam je šah-matirao kupovinom mašine za sudove.
Bio mi rođendan pa sam se častio na 6 rata.


Masina za sudove i susilica su jedna od tajni uspesnog braka.
gorstak92 gorstak92 14:00 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Masina za sudove i susilica su jedna od tajni uspesnog braka.

Ja sam čuo da brak ima trajanje koliko i bela tehnika.
Zato sam kupio neku mašinu za sudove za koju su dali 5 godina garancije + počeo sam da štedim za sledeću mašinu.
To mi izađe jeftinija varijanta od razvoda i angažovanja advokata.

edi-va
Pozdravi ženu i ljubi klince!

Fala.
Pozdraviću je, ali ne smem da kažem da si je pozdravila sa bloga
Mene si našla
niccolo niccolo 15:41 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

To mi izađe jeftinija varijanta od razvoda i angažovanja advokata.

Ne podržavam.
gorstak92 gorstak92 16:07 22.11.2011

Re: Stotinu preporuka za tekst!

Ne podržavam.

Ali razumeš
stari92 stari92 18:16 22.11.2011

Предизборна реторика ?

Нисам властан д' заступам У Р Србије,ал'..
Зашто?
Зато!

..
Л'же ли вековно нар. наслеђе ..
Лажем и Ја.
(локализми/паралеле))

Ženče nije ženče,ako nije k'o lubenče.
Bolje da ljulja,neg' da žulja.
И
Да баба има м..а,била би деда!
И,тако ..
(није за млађе од .. ,либералдемократпуленкиње,итд.)

Dr M Dr M 08:59 22.11.2011

*****


Muškarci koji žene tretiraju kao niža bića samo pokušavaju da ih svedu na sopstveni nivo.

docsumann docsumann 09:29 22.11.2011

Juče

nam bila slava. Za nju se mala od brata ( 9 god.) uvijek posebno udesi. A u njenom slučaju to znači bijela košulja i obavezno kravata. To je sama izabrala i tako već 4 zadnje godine.
U jednom trenutku su moje ujine počele da joj dobacuju ( čitaj prigovaraju) kako je ona djevojčica i da treba da se nosi kao dama.
Na to sam morao da reagujem, kazavši da je to njen izbor i da mi u kući nikoga ne prisiljavamo kako će da se oblači.
- Pa ne da se prisiljava, već da se sugeriše - prokomentarisala je jedna od ujina.

Mislim da upravo mnoge žene podupiru loše stereotipe o poziciji i ulozi žene u društvu.

edi-va edi-va 10:10 22.11.2011

Re: Juče

Mislim, da upravo mnoge žene podupiru loše stereotipe o poziciji i ulozi žene u društvu.


Da... i to je ono što je poražavajuće - žene koje smatraju da im je mesto kraj šporeta.
bocvena bocvena 10:14 22.11.2011

Re: Juče

žene koje smatraju da im je mesto kraj šporeta.

Nije problem u šporetu. I to je legitiman izbor.

Problem je kad žene nameću svoje izbore drugim ženama (kakvi god da su).
Kao da nam nije dosta muških ideja gde nam je mesto:)
edi-va edi-va 10:22 22.11.2011

Re: Juče

bocvena
žene koje smatraju da im je mesto kraj šporeta.

Nije problem u šporetu. I to je legitiman izbor.

Problem je kad žene nameću svoje izbore drugim ženama (kakvi god da su).
Kao da nam nije dosta muških ideja gde nam je mesto:)


Jeste, u pravu si, to je izbor - htedoh reći: nek prestanu da omalovažavaju tuđe izbore, tačnije, nek svoje frustracije nastale na "šporetu" ne leče tako što će isticati važnost, bitnost i prednost tog njihovog izbora u odnosu na druge izbore koje su propustile... :)
Milan Novković Milan Novković 11:24 22.11.2011

Re: Juče

Problem je kad žene nameću svoje izbore drugim ženama (kakvi god da su)

Case-based reasoning je jedan od moćnijih načina za donošenje odluka i evolucija je ovaj "algoritam" posebno izbrusila kod ženki (tj ne samo ko žena nego i ženki mnogih životinjskih vrsta). Do riba su radili eksperiment i interesantan je:

1. Stavili iza staklene pregrade jednog raskošnog i jednog žgoljavog mužjaka

2. Od više ženki puštali jednu po jednu

3. I, naravno, sve su otišle do raskošnog

4. Onda su promenili eksperiment tako što su stavili pregradu tako da se ne može prići raskošnom mužjaku

5. Pa pustili prvu ženku i ona morala do žgoljavog

6. Onda su oslobodili i onog raskošnog dasu

7. No sve ostale ženke su "izabrale" da idu kod žgoljavog

Tako je moralo onomad - kad te iznenada salete dvojica i nemaš vremena za razmišljanje nema boljeg prokreativnog skoka iz mesta nego raditi ono što je i neka druga žena radila.

E sad, evolucija je ostala, a civilizacija došla, pomalo se ide protiv prirode pa treba stvarno ugraditi nove modele u proces učenja.

Ako ne dozvoliš da te sirova priroda frustrira bolje su ti šanse da ćeš postići cilj, a uz veće uživanje u životu
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:29 22.11.2011

Re: Juče

poražavajuće - žene koje smatraju da im je mesto kraj šporeta


prvi kiszagrljaj za edi:))))

a sad...:)

mesto pored sporeta je divno:)
ja bih se odmah udala kad bi me neki chicha obec'o mesto pokraj sporeta, total romantika:)

al u realnosti, ne biva, bar u ovoj domacoj.

sklona sam da primetim da su za sve ove godine krize, domace zene, pokazale mnogo vise snage, srca, energije i visprenosti od muskaraca.

neverovatan je broj muskaraca, koje znam, koji su se skrsili i poklekli, zagledani u nesrecu, blokirani, neki cak otegli papke, drugi digli ruke od namicanja love, od brige za porodicu, sebe, zivot.

a zene su radile i rade po dva tri posla, i ono sto znaju i ono sto ne znaju najbolje. dok su se mnogi muskarci slomili, zene su izvukle i izvlace i skrsene muzeve i decu i kucu i sve.







Milan Novković Milan Novković 12:00 22.11.2011

Re: Juče

neverovatan je broj muskaraca, koje znam, koji su se skrsili i poklekli, zagledani u nesrecu, blokirani, neki cak otegli papke, drugi digli ruke od namicanja love, od brige za porodicu, sebe, zivot.

Ja to više ne smem ni da iznosim na blogu da se blogerke ne bi ljutile:

- Ko misli da je pisanje jedne te iste ppt prezentacije, i pričanje sales and marketing priče, pa poslovni ručkovi dobro zezanje je u sebi isključio sve osim robota glupog pogleda.

- U proseku u svetu najduže žive japanske žene, pa francuske žene, a nisu se nešto usrećile "kvalitetom" muškaraca (oprostiće mi Vladimir)

Iako to ne radim prečesto, zato što sam glup, ja ću radije otići u kuhinju, izabrati lep tanjir, oprati voće i izneti pred familiju nego programirati još jedan algoritam za sortiranje, sto devedeset peti u životu, po količini i boji mokraće, npr, odnesene na hemijsku analizu u laboratoriju.

Rutina koliko i usisavanje, s tom razlikom što se ni toliko malo ne krećem, a ako nisam u raspoloženju umem i da se nerviram kako proključaju bagovi.

Da ne tupim o zavisti koju osećam kako žena ode da popije kafu u bašti dok ja jurim bagove na trpezarijskom stolu

U istoj ovoj knjizi koju sad čitam i svako malo spominjem, The Social Animal, autor naglašava koliko umemo da slupamo sreću "razumom" koji na prvo mesto stavlja uvrnute vrednosne "zvezde" - diplome, novac, socijalni status, fizički izgled, pametovanje u društvu i slično, što nam najčešće donosi kratkoročna i plitka zadovoljstva, dok teramo u ćošak srce i ono gde možemo iskreno da se smejemo i budemo dobro raspoloženi zato što je po prioritetu tek udaljeno drugo na lestvici.
mirelarado mirelarado 12:19 22.11.2011

Re: Juče

koliko umemo da slupamo sreću "razumom" koji na prvo mesto stavlja uvrnute vrednosne "zvezde" - diplome, novac, socijalni status, fizički izgled, pametovanje u društvu i slično, što nam najčešće donosi kratkoročna i plitka zadovoljstva, dok teramo u ćošak srce i ono gde možemo iskreno da se smejemo i budemo dobro raspoloženi zato što je po prioritetu tek udaljeno drugo na lestvici.


!!!
Ово и жене и мушкарци треба да имају на уму. Лествицу друштвених вредности претежно прописују малограђани.
edi-va edi-va 13:12 22.11.2011

Re: Juče

VKĆ
prvi kiszagrljaj za edi:))))


Uzvraćam, i btw. dete ti je divno!

mesto pored sporeta je divno:)
ja bih se odmah udala kad bi me neki chicha obec'o mesto pokraj sporeta, total romantika:)


I ja bih se (možda) potpisala kada bi se on bavio pripremom, a ja receptima.
angie01 angie01 13:14 22.11.2011

Re: Juče

I ja bih se (možda) potpisala kada bi se on bavio pripremom, a ja receptima.


ili moze bit bolje-degustacijom!
edi-va edi-va 13:35 22.11.2011

Re: Juče

angie01
I ja bih se (možda) potpisala kada bi se on bavio pripremom, a ja receptima.


ili moze bit bolje-degustacijom!


I zamisli onda sledeću situaciju: on se ugradio svim svojim bićem u pripremu, a ja nakon degustacije osetim blagi otpor čulamimirisaiukusa, ali! iz ljubavi i brižnosti prihvatim kao ukusno, poručkim uz lažni osmeh, konstantno šireći neistinu... je li to ljubav, ili je ljubav istina?

Molim eksperte na temu da mi daju pravi odgovor, a gordanac neka oprosti skretanje s teme.
angie01 angie01 13:45 22.11.2011

Re: Juče

ili je ljubav istina?


ljubav je istina!

sem kad nije!



( ps-u zadatom primeru, ako je doticni bas taj i sve ono,onda progutaj uz osmeh to sto je zbrljnuo, a ako nije-kako se usudio da ti zbrljava,:)))...a u stvari nije ni vazno, kao ni on u toj ulozi-mada, ti nisi tu slucajno, pa pazljivo biraj s kom jedes, to je vrhunska intima, a to sto ti neko kuva, vec dovoljno znaci!)
alselone alselone 13:47 22.11.2011

Re: Juče

edi-va
I zamisli onda sledeću situaciju: on se ugradio svim svojim bićem u pripremu, a ja nakon degustacije osetim blagi otpor čulamimirisaiukusa, ali! iz ljubavi i brižnosti prihvatim kao ukusno, poručkim uz lažni osmeh, konstantno šireći neistinu... je li to ljubav, ili je ljubav istina?

Molim eksperte na temu da mi daju pravi odgovor, a gordanac neka oprosti skretanje s teme.


Olaksaj si, tumacicemo ljubav onim sto ce se desiti posle obroka.

/
angie01 angie01 13:52 22.11.2011

Re: Juče

Olaksaj si, tumacicemo ljubav onim sto ce se desiti posle obroka.


pa to nije odvojeno!
edi-va edi-va 13:54 22.11.2011

Re: Juče

Olaksaj si, tumacicemo ljubav onim sto ce se desiti posle obroka.


A, pa potom ide pranje sudova...
mariopan mariopan 14:54 22.11.2011

Re: Juče

edi-va
Mislim, da upravo mnoge žene podupiru loše stereotipe o poziciji i ulozi žene u društvu.


Da... i to je ono što je poražavajuće - žene koje smatraju da im je mesto kraj šporeta.

Ima i gore, one koje sada, u ovom vremenu, svoje kćeri uče da je to normalno a sinove da je normalno tako se ponašati prema ženama. To je najgore. Budućnost te dece je već sapletena, unazađena, a nije ni počela, za neke klince i klinceze.
mrale54 mrale54 17:54 22.11.2011

Re: Juče

Vesna Knežević Ćosić

mesto pored sporeta je divno:)
ja bih se odmah udala kad bi me neki chicha obec'o mesto pokraj sporeta, total romantika:)

al u realnosti, ne biva



Eh, taman htedoh da odgovorim na ovu bračnu ponudu - kad, ono ima vas više pa ispada da će pravim harem! Što jes', jes' - ne biva!

Ono, kad pravim makarone sa dagnjama i maslinama ili kad zavijam sarme, nešto baš i ne volem da mi se žene muvaju oko šporeta (obično nešto zagori zbog mobilnog ili tako to!) a i lakše mi je da sam ispeglam manžetne i kragnu na košulji nego da učim žensko sa već nekim iskustvima okolo pegle (poznato je da se navike teško menjaju!).
mariopan mariopan 18:25 22.11.2011

Re: Juče

mrale54
Vesna Knežević Ćosić

mesto pored sporeta je divno:)
ja bih se odmah udala kad bi me neki chicha obec'o mesto pokraj sporeta, total romantika:)

al u realnosti, ne biva



Eh, taman htedoh da odgovorim na ovu bračnu ponudu - kad, ono ima vas više pa ispada da će pravim harem! Što jes', jes' - ne biva!

Ono, kad pravim makarone sa dagnjama i maslinama ili kad zavijam sarme, nešto baš i ne volem da mi se žene muvaju oko šporeta (obično nešto zagori zbog mobilnog ili tako to!) a i lakše mi je da sam ispeglam manžetne i kragnu na košulji nego da učim žensko sa već nekim iskustvima okolo pegle (poznato je da se navike teško menjaju!).

Dobro, a koje su ti dobre osobine??
mrale54 mrale54 19:15 22.11.2011

Re: Juče

mariopan

Dobro, a koje su ti dobre osobine??



Pa, dva-tri puta nedeljno (može i češće po potrebi) odem u Paljo Faljiro kod Manolisa u kafenio na pivce i meze i višečasovno prepucavanje sa penzosima o politici, fudbalu, zgodnim curama (ko nema Alchajmer!) i tako ostavljam vreme lepšoj i boljoj polovini za tračarenje sa komšinicama, šoping, spa, muzeje, pozorišta i ostale kulturne aktivnosti umesto da mi, opruženom na kanabetu donosi pivo i čips!

Malo li je na ovu skupoću!

'El vidiš šta je poštovanje ženskog roda?

A, zamisli!

Dođeš iz pozorišta, a, ono, na astalu - kraci od oktopoda se puše, sveže obareni, sudovi oprani, i - ruža u vaznici!

I, onda sedimo i pričamo o - neravnopravnosti polova i tako to i tako dalje...

Lep scenario, a?
mariopan mariopan 19:19 22.11.2011

Re: Juče

mrale54
mariopan

Dobro, a koje su ti dobre osobine??



Pa, dva-tri puta nedeljno (može i češće po potrebi) odem u Paljo Faljiro kod Manolisa u kafenio na pivce i meze i višečasovno prepucavanje sa penzosima o politici, fudbalu, zgodnim curama (ko nema Alchajmer!) i tako ostavljam vreme lepšoj i boljoj polovini za tračarenje sa komšinicama, šoping, spa, muzeje, pozorišta i ostale kulturne aktivnosti umesto da mi, opruženom na kanabetu donosi pivo i čips!

Malo li je na ovu skupoću!

'El vidiš šta je poštovanje ženskog roda?

A, zamisli!

Dođeš iz pozorišta, a, ono, na astalu - kraci od oktopoda se puše, sveže obareni, sudovi oprani, i - ruža u vaznici!

I, onda sedimo i pričamo o - neravnopravnosti polova i tako to i tako dalje...

Lep scenario, a?

Kandidovao si se, ulaziš u finale
razmisljam razmisljam 19:44 22.11.2011

Re: Juče

docsumann

Mislim da upravo mnoge žene podupiru loše stereotipe o poziciji i ulozi žene u društvu.


На жалост, морам се сложити са твојим мишљењем. И то подилажење стереотипима од стране оних којима ти стереотипи по логици не би требали да одговарају и који би требали да се свим силама труде да изађу из њих ( као ти из свог круга ) ме увек изнова изненађује. Уместо да покушају нешто да промене, те жене и даље од синова праве клонове сопствених мужева којима нису задовољне и који их потчињавају, а од кћери нове генрације мученица и трпељивих, незадовољних ћуталица. И никада ми неће бити јасно зашто је то тако.
Не знам... У случају тих твојих ујни, тетака и стрина, деци ( подједнако мушкој и женској ) треба сугерисати да не обраћају пажњу на њихове примедбе и да што више користе право на свој слободан избор, ма шта је у питању. Можда то промени нешто на боље макар за неке следеће генерације.

mrale54 mrale54 20:11 22.11.2011

Re: Juče

mariopan

Kandidovao si se, ulaziš u finale



Jes' cvrc!

Ne pitaš se ni ti, a, bogami ni ja!

Pita se Manolis - pa kod njega ostavljam parice!

Šta ako on proceni da nećeš da me puštaš na te "stručne" sastanke?

Piši propalo!
docsumann docsumann 20:20 22.11.2011

Re: Juče

Не знам... У случају тих твојих ујни, тетака и стрина, деци ( подједнако мушкој и женској ) треба сугерисати да не обраћају пажњу на њихове примедбе и да што више користе право на свој слободан избор, ма шта је у питању. Можда то промени нешто на боље макар за неке следеће генерације.


ma ova mala je nazaustavljiva

samo da je vidiš kako komanduje "bandi" dječaka, svojih vršnjaka - Svi zamnom !
antioksidant antioksidant 20:22 22.11.2011

Re: Juče

те жене и даље од синова праве клонове сопствених мужева којима нису задовољне и који их потчињавају
ili jesu?
mariopan mariopan 21:02 22.11.2011

Re: Juče


Pita se Manolis - pa kod njega ostavljam parice!

C,c,c,...
Šta ako on proceni da nećeš da me puštaš na te "stručne" sastanke?

Ma idi slobodno, ali parice se kući donose, ženama, decama , ne Manolisu
Piši propalo!

Jedan pišem, dva pamtim...
kick68 kick68 05:05 23.11.2011

Re: Juče

bijela košulja i obavezno kravata. To je sama izabrala i tako već 4 zadnje godine.

Pade mi na pamet Kejti. U prvom razredu upozna mene sin sa novim super drugom i rece da se zove Kejti. Ja gledam sa nevericom decak (ali pravi decak, rekao bi covek nema sumnje da je decak) koji se zove Kejti, nista ne razumem... mama njena mi objasni da je Kejti sama odabrala garderobu i frizuru i da ona nije htela da se mesa. A mala je zvrk. Zalio mi se sin pre jedno mesec dana da nije uspeo da se popne skroz uz konopac. Pitam da li je iko uspeo, a on kaze - jeste jedino Kejti:))))
nek prestanu da omalovažavaju tuđe izbore, tačnije, nek svoje frustracije nastale na "šporetu" ne leče tako što će isticati važnost, bitnost i prednost tog njihovog izbora u odnosu na druge izbore koje su propustile... :)

Nije uvek to ni omalovazavanje, pre mozda neki oprez ili cak strah od osude okoline, rekla bih. Mudro se prilagoditi, pametno se ponasati...laz i mimikrija...
mesto pored sporeta je divno:)

Nije bas da je divno, ali nije ni nesto najstrasnije sto moze da ti se desi. Pristala sam da naucim da kuvam iz prakticnih razloga, naime, nemam para da se hranim po restoranima svaki dan, jednostavno receno. Ali zimnicu nikakvu nikad nisam napravila niti cu. To je simbol zenskog porobljavanja:)))) Kakva robija kad za sicu u obliznjoj prodavnici mozes da kupis gotovu teglu i za to ti treba uvr' glave deset minuta!
i traži da se taj zakon primeni, to je tvoje i samo tvoje pravo.

Trazi pre svega da se zakoni koji ce te stititi donesu. Stititi tebe i tvoju decu. U kuci, na poslu, u zdravlju u bolesti, zakon je ono sto stiti zenu u "naprednijim" drustvima. Modernizovati ih i uskladiti sa svetom. U nekim zemljama muskarac koji ima dosije porodicnog nasilnika nece vise nikada moci da se ponovo ozeni. Neki idu u zatvor ako izbegavaju da placaju alimentaciju. Zene imaju i po tri godine porodiljskog odsustva, placene tri godine.
Ne verujem da ce sedmodnevna zenska gradjanska neposlusnost ikako pomoci. Pre svega proucite zakone, same ili uz strucnu pomoc, svejedno, zakljucite sta vam se tu ne svidja i zasto i krenite u akciju. I to je to. Good luck:))
bocvena bocvena 14:15 23.11.2011

Re: Juče

No sve ostale ženke su "izabrale" da idu kod žgoljavog


Ja mislim da Milan izmišlja ove primere iz životinjskog sveta:))))

Tako je moralo onomad - kad te iznenada salete dvojica

Nešto se sećam k'o kroz maglu...

Ako ne dozvoliš da te sirova priroda frustrira bolje su ti šanse da ćeš postići cilj, a uz veće uživanje u životu


Ja bih, dragi dobronamerni Milane, volela da prekinem tu igru manipulacije krhkog muškog ega zarad obavljanja bazičnih životnih obaveza i napokon ih naterala da budu ravnopravni sa mnom. Oni sa mnom, ne ja sa njima. Dok god ja imam više obaveza u zajedničkom životu, nešto tu škripi. Pogotovo što kad odem na posao direktor mi je muškarac, u pogubnoj državnoj politici i ekonomiji opet mi kroje sudbinu muškarci, javno mnjenje formiraju muškarci...u 21. veku mi nude ulogu pravoslavne Srpkinje što rađa male pravoslavne Srbe i smerno prati muža (dva koraka iza) u rat za sveto Kosovo (dok oni o tome bulazne u kafani i kladionici).
Zaboravi.





Milan Novković Milan Novković 14:55 23.11.2011

Re: Juče

Ja mislim da Milan izmišlja ove primere iz životinjskog sveta:))))

Aha, sad si se upetljala

Jesam i ostajem dobronameran ali:

- Sad "moraš" da kažeš zašto tako misliš A ja još stavio "Do riba su radili eksperiment". Tj nisam ostavio lingvističkog prostora izmišljanju

Elem, čitao sam u časopisu za popularnu nauku, verovatno New Scientist, možda Scientific American.

Vidi sad jednu provokativnu tezu što se tiče transmisije seksizma. Ima teorija koje kažu da su žene značajnije za ovu transmisiju nego muškarci. Evo sad moram odmah primer da dam (daću i za eksperimenat ako ga nađem):

"Mothers Are the Most Responsible in Transferring of Sexist Attitudes, Study Suggests"

U ovom svetlu zamisli sledeće: Ja sam samo 1% seksist, šonja takoreći, prepričam nešto što sam stvarno pročitao, u njajboljem duhu, i ne veruju mi.

I kako otvorim komentar sa "Aha, sad si se upetljala" ti to možeš da shvatiš kao nakostršeno (no ja sam zbog toga stavio široki smajli) i kažeš "ovaj je bar 1.7% seksist, napišeš svoj sledeći komentar, pa ja svoj, i odjednom više ni Bog ne zna gde smo

(ovo dajem pošto je i meni jedna od posebnih tema baš ovih dana socijalna, pa geneza velikih problema iz nevažnih sitnica, a evolucija je van vremenski fenomen za razmišljanje, naravno).

Evo da bar pokušam da ti podrijem samopouzdanje još malo: jel znaš da ima i teorija, i to modernih, da su baš žene pažljivije u biranju partnera i vezivanju dotičnih u zajednicu ne samo zbog Darwina i činjenice da je ženama dete veći "gubitak" u vremenu, pa se obazrivost i zajednica kao risk management nalažu, nego da bi tako sputala deo muške "moći"? (pošto je ovo novijeg datuma ima dosta referenci na webu pa ne moram da navodim)

Milan Novković Milan Novković 15:32 23.11.2011

Re: Juče

Ja bih, dragi dobronamerni Milane, volela da prekinem tu igru manipulacije krhkog muškog ega zarad obavljanja bazičnih životnih obaveza i napokon ih naterala da budu ravnopravni sa mnom. Oni sa mnom, ne ja sa njima. Dok god ja imam više obaveza u zajedničkom životu, nešto tu škripi. Pogotovo što kad odem na posao direktor mi je muškarac, u pogubnoj državnoj politici i ekonomiji opet mi kroje sudbinu muškarci, javno mnjenje formiraju muškarci...u 21. veku mi nude ulogu pravoslavne Srpkinje što rađa male pravoslavne Srbe i smerno prati muža (dva koraka iza) u rat za sveto Kosovo (dok oni o tome bulazne u kafani i kladionici).
Zaboravi.

Zaboravih ovo!

Da nije ovo Gordanin blog rekao bih ti šta mislim o muškarcima u srpskoj politici, ovako ću ostati na umerenim rečima "ja bih ih vešao, bukvalno"!

Kod kuće! Razumem te. I sam umem da budem lenj i gledam ženu kako vrednije radi, pa me sramota.

Ali to je na kratak rok. Na duži rok imam i sam broja im se ne zna meseci kad sam radio više od 300 sati mesečno (imam ne manje od 10 takvih godina nakupljeno - napamet pričam). Imam meseci kad sam radio preko 400 sati mesečno, prikrio mnoge prolazne probleme itd.

Kad sve saberem - tu smo, slični, svako pametan i vredan na svoj način, u mnogo godina preuzeo oko 50% posla.

bocvena bocvena 09:58 24.11.2011

Re: Juče

Elem, čitao sam u časopisu za popularnu nauku, verovatno New Scientist, možda Scientific American.

A ja sam čitala u Press-u članak sledeće naučne sadržine (parafraziram) - Zašto se Srbi razvode? Pa sad ženska priča - Vređao me, tukao, decu maltretirao, vikao mi kurvo na radnom mestu...pa sam pobegla u sigurnu kuću i jedva se razvela! Muška priča - Sve je bilo super dok se nije zaposlila. Bila je fina ženica, uredna, kuća sređena, vesela, skuvano, opeglano...jesam je varao, ali joj ništa nije falilo! Živela je k'o kraljica! Kad se zaposlila, počela da zahteva da i ja radim po kući, nema ručka, kasni s posla...tašta je podržava...ja to više ne mogu da podnesem!
Milane, što život ume da bude prozaičan u odnosu na eksperimente s ribicama.

Kad sve saberem - tu smo, slični, svako pametan i vredan na svoj način, u mnogo godina preuzeo oko 50% posla.

Verujem da svaki muškarac koga poznajem misli ovo isto.
Ne poznajem nijednu ženu koja će se s ovom tvrdnjom složiti.
Tu i jeste keč. Neko očigledno ima lošu percepciju poslovne situacije:))))

Muškarci su divna bića...ali ih društvo pokvari (mame, muški klub, žene...)!
sesili sesili 10:19 22.11.2011

Pozdravljam

Veoma volim što sam žensko, zbog materinstva! Mislim da su muškarci, ma koliko bili dobro očevi, tu uskraćeni za jedan veličanstveni osećaj. Lično, nisam sa mužem imala problema oko toga muško-žensko! On je Crnogorac i tu se odmah i sve zna! To je samo mala šala. Pozdravljam i komentar DR M. A veliko rasterećenje sam doživela davno, kada sam odlučila da ne živim "kako varoš kaže". Oni me niti hrane, niti oblače, niti brinu moje brige. Dakle, odluke su moje i - davidiščudo, prihvata se to. Da dodam, ne volim ni kada se preteruje u traženju neke ravnopravnosti. Više sam za prihvatanje raznolikosti.
sesili sesili 10:45 22.11.2011

Re: Pozdravljam

Da dodam: nisam nikada doživljavala loše, kada se ženskom detetu kaže "sine". Možda nisam dublje analizirala, ali meni to ne vuče od sin-sine, nego kao tepanje: čedo, dušo...
margos margos 11:08 22.11.2011

Re: Pozdravljam

Ne mora samo po sebi da se zalepi loše, ali u većini slučajeva koje znam, one koje su nazivali sinovima imaju nekakav konflikt unutar sebe, u odnosu na svoju žensku prirodu, što se svakako manifestuje i na spolja.

looping looping 11:02 22.11.2011

Hocemo

HOĆEMO I DA ODLUČUJEMO o tome KAKO će planeta ljudi ubuduće izgledati i NA ČEGA će sve raditi.

Super.




Evo vam, izvol'te pa odlucujte.

Planeta nece biti bolja koji god pol da odlucuje jer za bolju planetu trebaju bolji ljudi.
Sto se nepravda tice samo treba da se izborite za sprovodjenje vec postojecih zakona.

gordanac gordanac 02:34 23.11.2011

---

looping
HOĆEMO I DA ODLUČUJEMO o tome KAKO će planeta ljudi ubuduće izgledati i NA ČEGA će sve raditi.

Super.




Evo vam, izvol'te pa odlucujte.

Planeta nece biti bolja koji god pol da odlucuje jer za bolju planetu trebaju bolji ljudi.
Sto se nepravda tice samo treba da se izborite za sprovodjenje vec postojecih zakona.



Odlične i fotke i opaske.
A evo i konteksta i fotki i opaski:







Zamisli bolje...
looping looping 06:02 23.11.2011

Re: ---

Odlične i fotke i opaske.
A evo i konteksta i fotki i opaski:

Nije mi namera bila da pametujem. Jednostavno smatram da zene nisu ugrozene jer uglavnom imaju zakonom obezbedjena prava (koja se naravno ne sprovode u Srbiji, ni mnogima drugima - deci, penzionerima, obicnim gradjanima...). I na tome treba raditi. A ne otvarati oci "primitivnom narodu" (koji uzgred nije primitivan) raznim predavanjima i inicijativama o ravnopravnosti zena(hocemo 50%-50% itd).
Nego kada se iz zatvora pusti neko ko je zlostavljao nekoga onda lepo sve zene na ulicu (i svi muskarci po mogucstvu) dok ne dodje da snima neka strana televizija. Da se zapravo vidi kako i koliko postujemo ljudska prava.
Verovano bi svakog dana izlazili na ulicu.
Glupo mi je da izbacujem primere o silovateljima i pedofilima koje je sud i pored dokaza pustio da tumaraju slobodni (uslovno ili kako vec) dok se odrzavaju sastanci inicijativa o zenskim pravima.
Jasno mi je da je ISC Srbije neophodna zbog EU kao sto su neophodne i prajd parade ali to realno nema veze sa ljudskim pravima.

PS.
U svakom slucaju zelim vam uspeh u karijeri borbe za zensku ravnopravnost.
dragan7557 dragan7557 08:41 23.11.2011

Re: ---

Odlične i fotke i opaske.
A evo i konteksta i fotki i opaski:



Tesko je zamisliti da u gerontoloskom institutu bude bolje.

Zilavi neki starci.
Zamisli bolje...

To jedino i moze, zamisljanje, da zbilja bude bolje sa vecitim politicarima vecitim birokratima?

Nemoguce.

Vlasti se ne odricu ni u grobu.

cerski
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:12 22.11.2011

Dopisni član

Prošle nedelje jedan naš kolega je napisao blog, nije bitno koji kolega, nije bitno ni o čemu. Čitajući njegov tekst ja sam zaključio da on i ja ili ne živimo u istoj Srbiji ili imamo tako različita iskustva da su naši uvidi u stvarnost koja nas okružuje dijametralno suprotni. Hteo sam to tamo da npišem, ali sam odustao. Zaključio sam da je moguće da ja grešim.

Zato moj komentar, povodom tvog teksta, gordanac, počinjem upravo time. Dakle, možda ja grešim, ali moja iskustva i uvidi u položaj žene i odnose na relaciji žena - muškarac, bitno je drugačiji. Ta iskustva se, naravno, ograničavaju na relativno mali uzorak: moju porodicu, porodice mojih najbližih, mojih prijatelja i poznanika, ustanove i firme u kojima sam radio ili radim. Na osnovu tog uvida ja sam sklon da zaključim da nema govora o neravnopravnosti žena u odnosu na muškarace. Naprotiv, sklon sam da tvrdim da su udate žene ravnopravnije od svojih muževa.

Da ne bih uzurpirao prostor na ovom blogu i iznosio širu explikaciju, javljam se za dopisnog člana ili gostujućeg predavača u ženskoj školi života, ako i kada se osnuje, pa ću tamo u dva-tri semestra izneti sve činjenice i dokaze.

Napominjem da se moja iskustva ne odnose na marginalne grupe ili ruralne krajeve Srbije, kao ni afro-azijski socijalni i geografski prostor, već urbane sredine i visokoobrazovni uzorak stanovništva s kraja prošlog i početka ovog veka.
expolicajac expolicajac 12:42 22.11.2011

Re: Dopisni član

Prošle nedelje jedan naš kolega je napisao blog, nije bitno koji kolega, nije bitno ni o čemu. Čitajući njegov tekst ja sam zaključio da on i ja ili ne živimo u istoj Srbiji ili imamo tako različita iskustva da su naši uvidi u stvarnost koja nas okružuje dijametralno suprotni. Hteo sam to tamo da npišem, ali sam odustao. Zaključio sam da je moguće da ja grešim.

Zato moj komentar, povodom tvog teksta, gordanac, počinjem upravo time. Dakle, možda ja grešim, ali moja iskustva i uvidi u položaj žene i odnose na relaciji žena - muškarac, bitno je drugačiji. Ta iskustva se, naravno, ograničavaju na relativno mali uzorak: moju porodicu, porodice mojih najbližih, mojih prijatelja i poznanika, ustanove i firme u kojima sam radio ili radim. Na osnovu tog uvida ja sam sklon da zaključim da nema govora o neravnopravnosti žena u odnosu na muškarace. Naprotiv, sklon sam da tvrdim da su udate žene ravnopravnije od svojih muževa.

Da ne bih uzurpirao prostor na ovom blogu i iznosio širu explikaciju, javljam se za dopisnog člana ili gostujućeg predavača u ženskoj školi života, ako i kada se osnuje, pa ću tamo u dva-tri semestra izneti sve činjenice i dokaze.

Napominjem da se moja iskustva ne odnose na marginalne grupe ili ruralne krajeve Srbije, kao ni afro-azijski socijalni i geografski prostor, već urbane sredine i visokoobrazovni uzorak stanovništva s kraja prošlog i početka ovog veka.


‎Ljudi misle da iskrenost nije "na ceni", pa se upinju da budu "u trendu", glume snagu i nezainteresovanost, a čeznu za pažnjom i nežnošću. Naravno, ne mogu je dobiti od drugih "glumaca". U tom glumatanju se zaborave, izgube i sebe, al' nigde končića da im pokaže odakle su pošli.
Tako nekako tumaraju životom kao guske u magli". (???)
razmisljam razmisljam 19:33 22.11.2011

Re: Dopisni član

Vojislav Stojković

Napominjem da se moja iskustva ne odnose na marginalne grupe ili ruralne krajeve Srbije, kao ni afro-azijski socijalni i geografski prostor, već urbane sredine i visokoobrazovni uzorak stanovništva s kraja prošlog i početka ovog veka.


Једини проблем овде је, Војиславе, што је та твоја урбана средина са све узорком високообразованог становништва изузетно скучена и мала и сасвим недовољна да би могао да будеш гост предавач у женској школи живота.
Завири мало преко тарабе која твој свет дели од стварног, па ћеш чудом да се начудиш чега све има под капом небеском и колико су жене још јако далеко од некакве равноправности. И не ради се само о маргиналним групама и руралним пределима. Камо среће да је тако. А, на жалост, није.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:08 22.11.2011

Re: Dopisni član

Slažem se da je to problem, razmišljam, ali nije jedini.

Jedan od problema je i taj što borkinje i borci za ljudska prava, pa i za ravnopravnost žena, relane probleme tog sveta rešavaju ne zalazeći "preko tarabe" već po salonima, forumima, skupovima, sajtovima... A da bih ukazao na tu činjenicu u svom komentaru namerno sam naglasio urbanu sredinu i visokoobrazovnu populaciju.

Dakle, kada govorimo o položaju žene, on jeste veoma različit u romskim kartonskim naseljima i zabačenim selima juga Srbije u odnosu na urbanu sredinu gradskih četvrti poput beogradskog "kruga dvojjke". Teško da im se može pomoći iz udobnih kancelarija vladinog i nevladinog sektora.

gordanac gordanac 01:43 23.11.2011

***

Vojislav Stojković
Prošle nedelje jedan naš kolega je napisao blog, nije bitno koji kolega, nije bitno ni o čemu. Čitajući njegov tekst ja sam zaključio da on i ja ili ne živimo u istoj Srbiji ili imamo tako različita iskustva da su naši uvidi u stvarnost koja nas okružuje dijametralno suprotni. Hteo sam to tamo da npišem, ali sam odustao. Zaključio sam da je moguće da ja grešim.

Zato moj komentar, povodom tvog teksta, gordanac, počinjem upravo time. Dakle, možda ja grešim, ali moja iskustva i uvidi u položaj žene i odnose na relaciji žena - muškarac, bitno je drugačiji. Ta iskustva se, naravno, ograničavaju na relativno mali uzorak: moju porodicu, porodice mojih najbližih, mojih prijatelja i poznanika, ustanove i firme u kojima sam radio ili radim. Na osnovu tog uvida ja sam sklon da zaključim da nema govora o neravnopravnosti žena u odnosu na muškarace. Naprotiv, sklon sam da tvrdim da su udate žene ravnopravnije od svojih muževa.

Da ne bih uzurpirao prostor na ovom blogu i iznosio širu explikaciju, javljam se za dopisnog člana ili gostujućeg predavača u ženskoj školi života, ako i kada se osnuje, pa ću tamo u dva-tri semestra izneti sve činjenice i dokaze.

Napominjem da se moja iskustva ne odnose na marginalne grupe ili ruralne krajeve Srbije, kao ni afro-azijski socijalni i geografski prostor, već urbane sredine i visokoobrazovni uzorak stanovništva s kraja prošlog i početka ovog veka.


:))))
Pa ti si (u širem smislu, kao muškarac) "predavač" u takvoj školi već hiljadama godina, samo te "slabo zanimaju" reakcije polaznica, to ti je u XX i XXI veku možda relativno iznenađenje, sve do nedavno sve si sam (u širem smislu, kao muškarac) radio - i raspored predavanja i zabrane ikakvih pitanja i uspostavljanje neupitnog autoriteta samo zato što si muškarac.

I - ne, ne radi se o privatnoj moći ni žene ni muškarca, ne radi se o vezama koje gradi (privatno) dvoje ljudi, radi se o - društvenim pravilima (modlama, kalupima) i za muškarce i za žene. To su dve različite stvari i eventualna činjenica da u (van)bračnim odnosima nemaš utisak da je žena na bilo koji način (ne)ravnopravna u odnosu na tebe nije dovoljna za zaključak da (ne)ravnopravnost ne postoji kad ona (pored tebe, uz tebe) ima neki društveni model koji joj je - neudoban, tesan, diskriminišući, kakav god - samo zato što je žena.

Tekst je nastao slušanjem žena i u Srbiji i svuda gda sam mogla da budem da razgovaram, opaske su - univerzalne, onoliko koliko sam mogla da im procenim univerzalnost čuvši ih dovoljno često od raznih, sasvim raznih žena...One retko (ili nikada) pričaju o svojim privatnim iskustvima, o samo jednom muškarcu (osim kad su žrtve nasilja, ali čak ni tada nije reč "samo o njemu" ), one "priče o muškarcima" (jednom posebnom ili više njih) "čuvaju" za drugačije vrste razgovora koji nisu tema ovog teksta, jer se ne radi o privatnim odnosima muškarca i žene, već o namenjenim modelima van privatne sfere života.


looping looping 08:37 23.11.2011

Re: ***

One retko (ili nikada) pričaju o svojim privatnim iskustvima, o samo jednom muškarcu


Zbog cega se vecina zlostavljanih zena nikom ne zali?
Pa zato da ne budu jos vise zlostavljane.
Prvo se obruka da ceo svet sazna koliko je ponizena a onda strahuje kada ce dobiti fizicku kaznu od partnera.
Sigurne kuce bolje da ne spominjem.

Neko ce reci tako im i treba kad ne prijavljuju.
Ali ovakvo ponasanje zlostavljanih zena je iskustveno. Niko nije lud da trpi teror ako ne mora.
To nam govori sve o sistemu u kome zivimo. Trulom sistemu koji ne stiti nicija prava, pa ni zenska.
Ali zato vrsi propagandu za zastitu svih mogucih prava.
looping looping 11:21 22.11.2011

I

Jos jedna stvar. neko mi neko objasni nesto o zenskim pravima.
Gde su veca zenska prava, u npr Emiratima gde se za silovanje dobije mnogo godina zatvora ili u Srbiji gde se (uglavnom) dobije sest meseci uslovno?
I ko je tu civilizovan?

PS.
Bolje da se ne poredimo ni sa kim.
dragan7557 dragan7557 11:34 22.11.2011

Re: uf, uf, uf..........

looping
Jos jedna stvar. neko mi neko objasni nesto o zenskim pravima.
Gde su veca zenska prava, u npr Emiratima gde se za silovanje dobije mnogo godina zatvora ili u Srbiji gde se (uglavnom) dobije sest meseci uslovno?
I ko je tu civilizovan?

PS.
Bolje da se ne poredimo ni sa kim.

A sad ce da ti dodju oni koji tupe o demokrackim slobodama.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:58 22.11.2011

Re: I

looping
Jos jedna stvar. neko mi neko objasni nesto o zenskim pravima.
Gde su veca zenska prava, u npr Emiratima gde se za silovanje dobije mnogo godina zatvora ili u Srbiji gde se (uglavnom) dobije sest meseci uslovno?
I ko je tu civilizovan?

PS.
Bolje da se ne poredimo ni sa kim.

Vise se dobije za sutiranje macke, ili ubijanje psa. Dakle, zene imaju manja prava od kucica.



Dodatno, kada je jednakost pred zakonom i sudom, u ovom trenutku daleki ideal, cemu sviranje o jednakosti polova? U drustvu? A drzava? Smesno.
docsumann docsumann 12:35 22.11.2011

Re: I

Jos jedna stvar. neko mi neko objasni nesto o zenskim pravima.
Gde su veca zenska prava, u npr Emiratima gde se za silovanje dobije mnogo godina zatvora ili u Srbiji gde se (uglavnom) dobije sest meseci uslovno?
I ko je tu civilizovan?


U romanu Lovac na Zmajeve, Haled Hoseinija, se na par mjesta pričaju vicevi o starom Musi, kao tipiziranom liku, nešto slično kao kod nas Mujo i Haso.
Jedan od njih ide otprilike ovako - Došla jednog dana Musi ćerka, sa masnicom ispod oka, plače i kuka kako ju je muž prebio. Na to Musa uze pa je dobro istuče. Ode ona kući još više plačući. A kad su ga pitali zašto ju je i on prebio, Musa reče smijući se - On je meni prebio ćerku, a ja njemu ženu.

E, pa ja mislim da su u Emiratima kazne za silovanje visoke , jer se dirnulo u nečije (muško) vlasništvo.

Ispada da žena "aktivira" poštovanje tek kad je siluju .
Da se razumjemeo, visoke kazne za silovatelje - da.

A poštovanje prema žena praktikovati na neki malo finiji način.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:45 22.11.2011

Re: I

Gde su veca zenska prava, u npr Emiratima gde se za silovanje dobije mnogo godina zatvora ili u Srbiji gde se (uglavnom) dobije sest meseci uslovno?
I ko je tu civilizovan?


Cekaj malo, zar po serijatu i silovana zena ne dobije robiju jer je osramocena (ona je tu po zakonu nesto ipak kriva jer je silovana) a onaj ko je silovao cesto se izvuce od kazne?
Civilizovano, ma jes' s tim sto u isto vreme ne branim nikako ove sramno male kazne za silovanje s ovu stranu sveta.

Zenska prava u Emiratima i okolo
looping looping 16:45 22.11.2011

Re: I

Cekaj malo, zar po serijatu i silovana zena ne dobije robiju jer je osramocena (ona je tu po zakonu nesto ipak kriva jer je silovana) a onaj ko je silovao cesto se izvuce od kazne?

Ne.
99%.
Vise se kod nas izvlace.
looping looping 16:47 22.11.2011

Re: I

E, pa ja mislim da su u Emiratima kazne za silovanje visoke , jer se dirnulo u nečije (muško) vlasništvo.

Ne. Za odnos van braka i musko i zensko dobijaju po godinu dana zatvora.
Naravno, ne pohvataju ih sve.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:07 22.11.2011

Re: I

looping
Cekaj malo, zar po serijatu i silovana zena ne dobije robiju jer je osramocena (ona je tu po zakonu nesto ipak kriva jer je silovana) a onaj ko je silovao cesto se izvuce od kazne?

Ne.
99%.
Vise se kod nas izvlace.


U pravu si, ja sam ih potrpala u isti kos sa drugima bez valjanog poznavanja prilika. UE se prilicno razlikuje po statusu zena od mnogih drugih drzava u regionu i sire.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:43 22.11.2011

Jedna interesantna ljudska zajednica



Drugi deo:

arianna arianna 11:47 22.11.2011

?

Ako te neko na poslu omalovažava, progoni, maltretira, pitaj „jel postoji neki zakon protiv takvog ponašanja?“ i traži da se taj zakon primeni, to je tvoje i samo tvoje pravo.

Ako ti kažu da ćutiš i trpiš nasilje pitaj „ako je nasilje tako dobro za žene, zašto je zakonom zabranjeno?“ i oglasi se, nađi podršku i pomoć.



Šta da radi žena, ako je maltretirana na poslu od strane druge žene (direktorke), psihičkim nasiljem, u zatvorenom prostoru, bez svedoka? Kako dokazati nasilje?
Bez obzira što se takav tretman primenjuje prema velikom broju zaposlenih (bez svedoka), niko nije spreman da se javno suprotstavi i oglasi, jer od tog posla mnogima zavisi egzistencija.

Imate li neki savet, šta činiti?
margos margos 12:17 22.11.2011

Re: ?

Snimiti mobilnim, skrivenom kamericom, bubicom...
arianna arianna 12:20 22.11.2011

Re: ?

Snimiti mobilnim, skrivenom kamericom, bubicom...


zabranjeno je i to nije validan dokaz za sud
margos margos 12:52 22.11.2011

Re: ?

Ja bih snimila, uprkos zabrani, pa bi me to verovatno inspirisalo na nešto validno i konkretnije. U svakom slučaju bi me osnažilo.
mariopan mariopan 15:17 22.11.2011

Re: ?

arianna
Snimiti mobilnim, skrivenom kamericom, bubicom...


zabranjeno je i to nije validan dokaz za sud

Pokazati joj to u četiri oka, zapretiti tužbom i sudom, jer, koliko god bila drčna u "četiri oka" ona je (kukavica) takva upravo zato što ne želi svedoke, (dokaze) za svoje iživljavanje. Stalo joj je da okolina ima o njoj drugačije mišljenje, zato to i radi u četiri oka.

Ako je snimljena, a to je ono što ona ne želi da iko vidi, itekako će biti svesna da je razotkrivena, bar ona lažna slika o sebi koju gradi, a do toga joj je stalo, bez obzira da li je to prihvatljivo na sudu i verujem da će ubuduće paziti šta radi?

Ovo što predlažem nije lepo (znam) ali je korisno, to je vrsta ucene, ako nema leka i niski udraci su dozvoljeni ?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:47 22.11.2011

Bese jedan pokret za zenska prava

Dokaze je lako naći: svaki pojedinačni slučaj „ženskog otpora i zahteva“ imao je društvenu represiju kao odgovor, kad su htele pravo glasa hapšene su i streljane, kad su htele ženske škole trpele su odbacivanje okoline, kad su htele da biraju za koga (ili uopšte) da se udaju slane su u kaluđerice, kad su htele da odlučuju o rađanju stavljane su van crkava, kad su htele da se zaposle „vraćane“ su kuće, deci, kuvanju i mužu, a kad bi se i zaposlile, plaćane su manje i „šibane“ predrasudama o tome „kakve to uopšte žene“ i mogu da se zapošljavaju i bave svojom karijerom...i tako u nedogled.


Kada se zene dobile pravo glasa u Srbiji?
mrdax mrdax 12:13 22.11.2011

Dobar tekst

Svaka cast! Podrska. Pre neki dan sam sa zenom pricao o ovome.
mikele9 mikele9 12:40 22.11.2011

Bolje ikad nego nikad

Ova planeta ljudskog roda „radi“ na besplatnom ženskom radu, na dobrovoljnoj ženskoj brizi o drugima. Radile smo to hiljadama godina, radićemo i dalje, samo što žene ove civilizacije imaju jedan zahtev – HOĆEMO I DA ODLUČUJEMO o tome KAKO će planeta ljudi ubuduće izgledati i NA ČEGA će sve raditi.

1000% si u pravu da se do promena (na bolje) može doći samo i isključivo i menjanjem muškaraca, njihovih stavova, pogleda, mišljenja i svih pravila, propisa i regula koje su donosili i donose glede žena. Naterati ih da shvate da smo dva dela istog, ni jedan vredniji i važniji od drugog.
angie01 angie01 12:50 22.11.2011

,



pre 3 godine, istrazivenje u SAD je izracunalo da kucni poslovi jedne domacice, godisnje vrede $180 000, sto nije mala plata ni za njihove prilike, pa tome pridodajte trudnoce, radjanja, brigu o deci-sto pored sve ljubavi, nije mali posao- i toliko o tome!
Covek u belom Covek u belom 02:53 25.11.2011

Re: ,

angie01


pre 3 godine, istrazivenje u SAD je izracunalo da kucni poslovi jedne domacice, godisnje vrede $180 000, sto nije mala plata ni za njihove prilike, pa tome pridodajte trudnoce, radjanja, brigu o deci-sto pored sve ljubavi, nije mali posao- i toliko o tome!

Kontam ja da ljudi pojma nemaju sa matematikom ali ovakve feministicke nebuloze ni pas s maslom ne bi pojeo.
Pa jesi li ti svesna kolika je Obamina plata? Jesi svesna sta znaci plata od 180k godisnje? Ocigledno nisi...
Pa da ta zena radi svih 365 dana u godini, 17 sati dnevno kucne poslove (toliko siguran sam ne radi ni jedna jedina zena od 160 miliona koliko ih u Americi ima racunajuci i Hispano populaciju) to bi znacilo da na sat zaradjuje 30 dolara (i to cisto na ruke bez poreza itd). Pa jesi ti svesna kakve sve poslove ljudi u Americi rade za 10 dolara na sat (bruto)???
Sacuvaj me boze ljudske gluposti i kakva sve "istrazivanja" jadna hartija trpi...


gordanac gordanac 08:07 25.11.2011

:---

Covek u belom
angie01


pre 3 godine, istrazivenje u SAD je izracunalo da kucni poslovi jedne domacice, godisnje vrede $180 000, sto nije mala plata ni za njihove prilike, pa tome pridodajte trudnoce, radjanja, brigu o deci-sto pored sve ljubavi, nije mali posao- i toliko o tome!

Kontam ja da ljudi pojma nemaju sa matematikom ali ovakve feministicke nebuloze ni pas s maslom ne bi pojeo.
Pa jesi li ti svesna kolika je Obamina plata? Jesi svesna sta znaci plata od 180k godisnje? Ocigledno nisi...
Pa da ta zena radi svih 365 dana u godini, 17 sati dnevno kucne poslove (toliko siguran sam ne radi ni jedna jedina zena od 160 miliona koliko ih u Americi ima racunajuci i Hispano populaciju) to bi znacilo da na sat zaradjuje 30 dolara (i to cisto na ruke bez poreza itd). Pa jesi ti svesna kakve sve poslove ljudi u Americi rade za 10 dolara na sat (bruto)???
Sacuvaj me boze ljudske gluposti i kakva sve "istrazivanja" jadna hartija trpi...




Zanimljivo.
Jedan (vrlo mogući) "typo" od jedne nule "viška" komentarom iskorišćen za saopštavanje stava, sasvim zanimljivo.
Briga o o domaćinstvu je prilično dug spisak poslova koje neko mora dnevno obavljati, a rade i muškarci i žene (donedavno SVI su ti poslovi "po prirodi stvari" bili rezervisani samo za žene), dakle osvajanjem slobode izbora da završi škole, da se zaposli i sopstvenom platom sebi obezbedi minimalnu ekonomsku nezavisnost, žene su učinile da svi takvi poslovi "izađu" na tržište i - dobiju svoju cenu. Dakle, ako hoćete da neko drugi obavlja sve te poslove (bez obzira da li ih u domaćinstvu radi inače žena ili muškarac) postoji "cena radnog sata ili dana" za svaki od njih.
Paradoks je da se vidi da je inače "besplatan", tek kad taj rad žena ili muškarac ne može da obavlja jer je zauzet drugim poslovima, van kuće.
Minimalna cena nedeljno za brigu o jednom detetu i minimalna cena nedeljno za obavljanje svih kućnih poslova je oko 200 dolara za jedno i oko 200 dolara za drugo, što godišnje iznosi oko 18 000 dolara.
Slično kao kada muškarac "besplatno" popravlja svoj auto ili radi kućne popravke ili obavlja bilo koji posao vezan za kuću u kojoj živi, a koji inače imaju svoju cenu na tržištu rada.
Za muškarca koji kaže "uštedeo sam 200 dolara ovog meseca jer sam sam obavio razne poslove vezane za kuću i predmete u njoj" verovatno nikada ne biste rekli da je "ljudska glupost feministička", a ako bi rekao da je uštedep 2000 dolara, verovanto biste pitali "da li je moguće? da li je dobro izračunao?".

Kod nas, na primer, cene brige o deci se znaju, kao i cene raznih kućnih poslova:
ČUVANJE DECE

ili slično:
POMOĆ U KUĆI

pa bez obzira na to da li se o detetu inače brine žena ili muškarac, svejedno je - kad on ili ona ne mogu zbog obaveza na sosptvenom poslu - taj se posao plaća, on ima vrednost i kad ga žena ili muškarac rade "besplatno".

Sat kućnih poslova je 200-300 dinara, što je oko 8000 nedeljno, cena varira od lokacije na kojoj se obavlja, moguće je da bude i 100 dinara na sat, u zavisnosti od ponude i tražnje ili opšteg imovnog stanja grada ili opštine gde se dešava.

Dakle, svaka žena bi smela mirne savesti da kaže: "nisam zaposlena, nisam ekonomski nezavisna, ali našoj kući štedim mesečno najmanje 40 000 dinara mesečno, jer toliko taj rad (kuća i deca) vredi na tržištu, kad ga obavlja žena ili muškarac kojima je taj rad - zaposlenje".
Posebna kategorija je rad i žena i muškaraca na selima, za koje je takođe moguće izračunati cenu rada, jer postoje "nadnice i nadničari" sa cenom rada za poslove koje inače obavljaju muškarac ili žena u seoskom domaćinstvu.

Nekada se taj rad nije "vrednovao", danas je - na tržištu.

Kad ga ne platite - on vam se samo čini "besplatan", ali itekako ima i cenu i vrednost i zato ga se ne sme - prezirati kao nešto nevažno, lako i jednostavno što je sasvim bez značaja.

Kao što mi se oduvek činila potpuno nepriličnom tolika netrpeljivost prema feministikinjama ili "feministikinjama", taj izraz se uglavnom upotrebljava u omalovažavajućem, skoro uvredljivom kontekstu, a - zašto ustvari?
Kakve su to nesreće, planetarne, proizvele feministkinje (a pre njih sifražetkinje)? Ratove? Bedu? Deficite budžeta u državama u kojima su postojale? Neravopravnost? Čime su to zaslužile toliki animozitet? Komunikacijom i (dis)kvalifikacijom muškaraca u društvu? Promovisale us mržnju u netrpeljivost prema muškarcima? Ili prema položaju u kojem su one same, a za koji su smatrale da je - nepodnošljiv? Potakle su javnost da na njihove zahteve o društvenom položaju žene odgovara argumentima o maltretiranim muškarcima u brakovima i porodicama? Proizvele su mržnju prema sebi, same?

Evolucija netrpeljivosti prema onima koje same sebe zovu feministkinjama je takođe - evoluirala. Prve koje su se organizovale, pa tražile pravo glasa, tražile sindikalna prava, prava rada za žene i zabrane dečijeg rada - te prve su hapsili, tukli, sudili (poneku i streljali ili vešali), danas se to radi u manjem broju ljudskih zajednica, danas je vidljiva samo sklonost ka uvredljivom kontekstu kad za neku kažeš da je - feministkinja, kada je kontekst izraza takav da se podrazumeva da je to nešto - loše, per se.

Ali malo ko objasni - zašto je tako loše?
Osim u ponovljenim argumentima "a šta meni radi moja žena? a kako me ucenjuje, maltretira, nervira, omlaovažava, manipuliše decom, šta mi sve radi u našoj kući?", koji za zahteve feministkinja nikada nisu bili - ni proglas ni tema ni razlog za društveni aktivizam.
Kad bi i ako nastao ženski pokret sa naslovom "ljubile te mnoge, volela nije nijedna", tada bi takvi argumenti imali smisla, ovako su uvek samo ilustracija za - netrpeljivost koja nema nikakve veze sa bilo kojom feministkinjom, nego sa našim ličnim stavovima o tome - gde je svakoj ženi ustvari mesto. I onda nervira svaka koja kaže "to i takvo mesto se meni ne sviđa, hajde da to menjamo, zajedno".

Nije ovde reč o privatnim odnosima muškarca i žene, o nesreći ili sreći koju njih dvoje dele, ovde je reč o tome da postoje pisana i nepisana "pravila" o tome "gde je ženi mesto", pravila koja većinu žena čine - podreženim, ponekad nesrečnim, pa ma kako inače živele u svom privatnom životu sa muškarcem. Mislim da ta pravila i muškarce čine nesrećnima, zato i kažem da se samo zajedno mogu menjati.

Stav koji je saopšten kao ilustracija za jedan verovatni "typo" je stav - ne treba tu ništa menjati i legitiman je i većinski je. Ali nije dovoljan razlog da se sa predlozima promena - prestane, jer govori o ličnom, ne o društvenom.
Covek u belom Covek u belom 19:12 25.11.2011

Re: :---

gordanac

Zanimljivo.
Jedan (vrlo mogući) "typo" od jedne nule "viška" komentarom iskorišćen za saopštavanje stava, sasvim zanimljivo.
Briga o o domaćinstvu je prilično dug spisak poslova koje neko mora dnevno obavljati, a rade i muškarci i žene (donedavno SVI su ti poslovi "po prirodi stvari" bili rezervisani samo za žene), dakle osvajanjem slobode izbora da završi škole, da se zaposli i sopstvenom platom sebi obezbedi minimalnu ekonomsku nezavisnost, žene su učinile da svi takvi poslovi "izađu" na tržište i - dobiju svoju cenu. Dakle, ako hoćete da neko drugi obavlja sve te poslove (bez obzira da li ih u domaćinstvu radi inače žena ili muškarac) postoji "cena radnog sata ili dana" za svaki od njih.
Paradoks je da se vidi da je inače "besplatan", tek kad taj rad žena ili muškarac ne može da obavlja jer je zauzet drugim poslovima, van kuće.
Minimalna cena nedeljno za brigu o jednom detetu i minimalna cena nedeljno za obavljanje svih kućnih poslova je oko 200 dolara za jedno i oko 200 dolara za drugo, što godišnje iznosi oko 18 000 dolara.
Slično kao kada muškarac "besplatno" popravlja svoj auto ili radi kućne popravke ili obavlja bilo koji posao vezan za kuću u kojoj živi, a koji inače imaju svoju cenu na tržištu rada.
Za muškarca koji kaže "uštedeo sam 200 dolara ovog meseca jer sam sam obavio razne poslove vezane za kuću i predmete u njoj" verovatno nikada ne biste rekli da je "ljudska glupost feministička", a ako bi rekao da je uštedep 2000 dolara, verovanto biste pitali "da li je moguće? da li je dobro izračunao?".

Kad ga ne platite - on vam se samo čini "besplatan", ali itekako ima i cenu i vrednost i zato ga se ne sme - prezirati kao nešto nevažno, lako i jednostavno što je sasvim bez značaja.


Poprilican "carsav" od odgovora i to svakako govori o stavu. Medjutim ima par stvari u tekstu koje prosto traze odgovor.
Da krenemo redom:
1) Na osnovu cega pretpostavljas da je u originalnom "istrazivanju" (koje je Endzi prenela) u pitanju samo "typo"? Jel su narucena "istrazivanja" i rezultati zarad propagande nesto sto je neverovatno, teorija zavere? Ili smatras da osobe koje su radile/prenele istrazivanje imaju tako visoke moralne nazore da su mu takve manipulacije potpuno strane?
Jer ako apriori iskljucis takvu mogucnost (a to radis s obzirom da je tebi u pitanju ocigledan "typo" i nista vise), to samo znaci da smatras da ljudi (uglavnom zene) koji se bore za prava zena imaju apriori vise moralne standardne od drugih ljudi. To nije nista cudno i veoma cesto borci za prava manjina i ugrozenih sebe smatraju moralno superiornijim. Problem koji oni ne vide, je da se takvim razmisljanjem ne razlikuju previse od onih protiv kojih se "bore", a koji smatraju da je odredjena manjina moralno/intelektualno/vrednosno inferiorna.

2) Na osnovu cega pretpostavljas da ja znam da je u pitanju "typo" i da je u pitanju bilo izrazavanje stava? I jos pretpostavljas da za muskaraca to nikad ne bih rekao (da je u pitanju glupost i manipulacija) nego da bih mislio da je u pitanju "typo"? Ne poznajes me, pa na osnovu cega zakljucujes, na osnovu toga sto sam napisao da je 180K dolara "feministicka propaganda"? Samo to ti je dovoljno za sve zakljucke? Ili je to doslo otuda sto sam samo jos jedan od muskaraca koji se nije odmah slozio sa svime (kao da sam ja napisao nesto protiv) vec je nasao da mu nesto smeta? Pa si pomislila, evo ga jos jedan, sad cu da mu skresem?
Kao informacija, da je u pitanju bilo musko ili da je bilo istrazivanje kako popravke u kuci koje muskaraci rade imaju ekonomsku vrednost 10x vecu nego sto zaista imaju prvo sto bi meni palo napamet je da je nekom na trzistu rada u interesu da pokaze kako su kucni majstori (i kompanije koje se time bave) preplacene za svoj posao, pa je krenuo u kampanju. A da mi to kaze prijatelj rekao bih mu da me farba i da ocigledno misli da sam sisao vesla, zato sto od manipulacije brojkama obicno dobijem ospice, bilo sa cije strane dolazile, ma koliko ti smatrala da je to samo zato sto su zene u pitanju.

3) Na osnovu cega zakljucujes da ja smatram da je rad zene u kuci "besplatan" i da takav treba da ostane (jer kad kazes vi muskarci tesko da mogu da se ne osetim prozvan)? Samo zato sto sam pomenuo i smatram da je neko gornju cifru smisljeno isfalsifikovao? Crno i belo, ako mi smeta pogresna brojka mora da sam apriori protiv bilo kakvog vrednovanja zenskog rada, jel to u pitanju? Meni se cini da imas vise predrasuda o muskarcima neko sto si sama svesna...

Dakle, svaka žena bi smela mirne savesti da kaže: "nisam zaposlena, nisam ekonomski nezavisna, ali našoj kući štedim mesečno najmanje 40 000 dinara mesečno, jer toliko taj rad (kuća i deca) vredi na tržištu, kad ga obavlja žena ili muškarac kojima je taj rad - zaposlenje".

Vrednovanje rada je sasvim u redu, problem je u tome sta racunica sadrzi i to i nije bas najpostenije, a toga si i ti sama verovatno svesna, al za slucaj da nisi da ti skrenem paznju. Podrazumevano je da zena u toj kuci zivi i da je to njena kuca, dakle ne cisti ona tudju kuci, niti se brine o tudjoj deci nego o svojoj, tako da racunanje pune trzisne vrednosti nije na mestu. Ono sto bi bilo pravedno je da muskarac (ako ne radi nista) plati za svoj deo kucnih obaveza koje ne obavlja - dakle pola. U braku je, barem po zakonu, sve zajedniko i stecena imovina se deli na pola, logicno bi bilo da je tako i sa obavezama vezanim za kucu. A cak i da su zene placene mnogo vise od trzisne vrednosti cisto sumnjam da bi im se svideo dil u kome svako doprinosi podjednako u kucni budzet, a ostatak svojih prihoda ostavlja na stranu. A zamisli tek kad bi muskarci tako nesto zahtevali, podji od sebe pa razmisli kakva bi bila tvoja reakcija na to, nista drugo. Ili ako je zena domacica, a u kuci imaju kucnu pomocnicu, sta onda muskarac treba od zene da zahteva da polovinu troskova za kucnu pomocnicu isplacuje njemu zato sto je ona zahvaljujuci tome oslobodjena kucnih obaveza? Jel to resenje? Zasto se stvari uvek posmatraju samo iz jednog ugla?

A sto se deteta tice, sama pomisao o trzisnoj vrednosti brige o sopstvenom detetu mi je degutantna. I tu ma koliko se trudili nikad ne moze da postoji ravnopravnost, majke su uvek u povlascenom polozaju i muskarci skoro nikad nemaju ista prava, ni pred zakonom (recimo u slucaju razvoda) i ni u ostalom (recimo primer koji je neko pomenuo da majke koje zlostavljaju svoju decu uvek dobijaju neuporedivo umerenije kazne od oceva za isto delo). Jedinu "privilegiju" koju muskarci kad su deca u pitanju imaju je da im daju prezime, a i to militantne feministkinje zele da im oduzmu. Oca je uvek lakse izbrisati...

Kao što mi se oduvek činila potpuno nepriličnom tolika netrpeljivost prema feministikinjama ili "feministikinjama", taj izraz se uglavnom upotrebljava u omalovažavajućem, skoro uvredljivom kontekstu, a - zašto ustvari?
Kakve su to nesreće, planetarne, proizvele feministkinje (a pre njih sifražetkinje)? Ratove? Bedu? Deficite budžeta u državama u kojima su postojale? Neravopravnost? Čime su to zaslužile toliki animozitet? Komunikacijom i (dis)kvalifikacijom muškaraca u društvu? Promovisale us mržnju u netrpeljivost prema muškarcima? Ili prema položaju u kojem su one same, a za koji su smatrale da je - nepodnošljiv? Potakle su javnost da na njihove zahteve o društvenom položaju žene odgovara argumentima o maltretiranim muškarcima u brakovima i porodicama? Proizvele su mržnju prema sebi, same?

Evolucija netrpeljivosti prema onima koje same sebe zovu feministkinjama je takođe - evoluirala. Prve koje su se organizovale, pa tražile pravo glasa, tražile sindikalna prava, prava rada za žene i zabrane dečijeg rada - te prve su hapsili, tukli, sudili (poneku i streljali ili vešali), danas se to radi u manjem broju ljudskih zajednica, danas je vidljiva samo sklonost ka uvredljivom kontekstu kad za neku kažeš da je - feministkinja, kada je kontekst izraza takav da se podrazumeva da je to nešto - loše, per se.

Ali malo ko objasni - zašto je tako loše?

Apropo feministkinja dacu ti samo mali "piece of advice": niko ne voli zilotizam ma koliko da ima zajednicke ciljeve i da podrzava napore onih koji isti u svojoj borbi ispoljavaju. Lep primer imas u Pedji Azdejkovicu...
Prica da nesto mora da bude agresivno da bi pobudilo paznju ne pije vodu, barem ne kod mene.
gordanac gordanac 23:14 25.11.2011

:---

Kada sam pisala o poslovima održavanja domaćinstva i odgajanja (čuvanja) dece, jasno sam svugde pisala "bez obzira da li je u pitanju muškarac ili žena", prema tome - ne pravim razliku u odnosu na to KO od njih dvoje obavlja te poslove.Ako vidiš broj od 180 000 dolara za takve poslove, i dalje mi je sasvim logično da se pomisli da je "typo", a ne da se komentariše (dis)kvalifikacijom da je to "nešto feminističko" (i već tako slično). Meni se to čini self-evident, ali dozvoljavam i da se poveruje da neko drugi stvarno veruje da ti poslovi vrede 180 000 dolara, mada i dalje ne razuemm na osnovu čega bi se u to poverovalo, sa elementarnim znanjima o prosečnim prihodima u USA.
Zaposlenost oduzima vreme (i muškarcu i ženi) za obavljanje poslova koji se zovu "kućni" ili su poslovi oko čuvanja i nege deteta i - ti poslovi su na tržištu, imaju svoju cenu, različitu od tržišta do tržišta, bez obzira da li će ih na tom novom tržištu obavljati muškarac ili žena.

Posao čuvanja i nege deteta dok su majka i otac na poslu može biti poveren i ustanovi kojoj se to takođe plaća, iz ličnog džepa ili iz budžeta (grada, države,...).
Ti poslovi tako - imaju cenu. Kad ih radi neko drugi, a ne muškarac ili žena čija je kuća i čije je dete.

I - ne smatram sebe ni superiornijom ni inferiornijom u odnosu na bilo koga drugog, smatram se - ravnopravnom tokom jednog razgovora o bilo čemu, s time što takođe smatram da moram pružiti dokaz da razumem i znam o čemu pričam, kao i dokaz da umem da slušam i čujem šta neko drugi priča, ovde ili na bilo kom drugom mestu, jer ne vidim razloga zašto bilo ko ne bi proveravao da li imam argumente za neki svoj stav, tome uostalom dijalog i služi.

Vrednovanje rada je sasvim u redu, problem je u tome sta racunica sadrzi i to i nije bas najpostenije, a toga si i ti sama verovatno svesna, al za slucaj da nisi da ti skrenem paznju. Podrazumevano je da zena u toj kuci zivi i da je to njena kuca, dakle ne cisti ona tudju kuci, niti se brine o tudjoj deci nego o svojoj, tako da racunanje pune trzisne vrednosti nije na mestu. Ono sto bi bilo pravedno je da muskarac (ako ne radi nista) plati za svoj deo kucnih obaveza koje ne obavlja - dakle pola. U braku je, barem po zakonu, sve zajedniko i stecena imovina se deli na pola, logicno bi bilo da je tako i sa obavezama vezanim za kucu. A cak i da su zene placene mnogo vise od trzisne vrednosti cisto sumnjam da bi im se svideo dil u kome svako doprinosi podjednako u kucni budzet, a ostatak svojih prihoda ostavlja na stranu. A zamisli tek kad bi muskarci tako nesto zahtevali, podji od sebe pa razmisli kakva bi bila tvoja reakcija na to, nista drugo. Ili ako je zena domacica, a u kuci imaju kucnu pomocnicu, sta onda muskarac treba od zene da zahteva da polovinu troskova za kucnu pomocnicu isplacuje njemu zato sto je ona zahvaljujuci tome oslobodjena kucnih obaveza? Jel to resenje? Zasto se stvari uvek posmatraju samo iz jednog ugla?


Pa sad - odluči se, ne može oba: i da ženin rad u kući nije vredan kao na tržištu "jer ne sprema tuđu kuću" i da muškarac treba da obavlja pola poslova, jer ja mislim da je jednako vredan rad i muškarca i žene koji obavljaju te poslove, kao što mislim da je podela poslova normalna stvar - to ne utiče na cenu tih poslova, jer ako nijedno od njih ne može da ih obavlja, moraju da plate nekoga da to rade umesto njih.

Žena koja nije zaposlena ima kućnu pomoćnicu? Uobičajena stvar kod socijalnih grupa sa više prihoda i dokaz da taj rad - ima cenu, oduvek za neke slojeve.Muškarac donosi prihod i izdržava i ženu i porodicu i kućnu pomoćnicu? Takođe odavno prisutno, tamo gde ima viška prihoda žena je mogla da bira čime će se baviti, mogu da ti uzvratim primerima o plemićkim i kraljevskim kućama - neke žene su oduvek imale izbor, ali ideja je da, ako je moguće, sve žene imaju izbor koji su vekovima bili namenjeni samo nekim ženama.

A sto se deteta tice, sama pomisao o trzisnoj vrednosti brige o sopstvenom detetu mi je degutantna. I tu ma koliko se trudili nikad ne moze da postoji ravnopravnost, majke su uvek u povlascenom polozaju i muskarci skoro nikad nemaju ista prava, ni pred zakonom (recimo u slucaju razvoda) i ni u ostalom (recimo primer koji je neko pomenuo da majke koje zlostavljaju svoju decu uvek dobijaju neuporedivo umerenije kazne od oceva za isto delo). Jedinu "privilegiju" koju muskarci kad su deca u pitanju imaju je da im daju prezime, a i to militantne feministkinje zele da im oduzmu. Oca je uvek lakse izbrisati...


I u osnovnom tekstu i u komentarima tvrdim samo jednu stvar: društvo i ženama i muškarcima nameće modele koje ja smatram takvim da ih treba menjati - zajedno.
Uskraćenost oca u pravima brige o detetu je jednako loša kao i uskraćenost majke, ako postoje propisi koji to dozvoljavaju, ako postoje običaji koji to dozvoljavaju - treba ih menjati, zajedno.

I očigledno se nećemo razumeti oko feministkinja i sifražetkinja - jer ne vidim odgovora na pitanje "šta su one toliko i tako loše uradile, kome su naudile toliko da je taj pojam ispunjen evidentno negativnim sadržajem", osim da smatraš da su agresivne, militantne, da iritiraju, da je njihov pokret "zilotizam" - to se podrazumeva, TIME je upravo kao negativnim sadržajem ispunjen pojam, ljudi kažu da "ih nerviraju, da su agresivne", a ja pitam "zašto?"
Obično mi odgovaraju da je "to očigledno i da ne treba objašnjavati", retko kad išta drugo. Pa da mi je očigledno - ne bih pitala. Nije retoričko pitanje, stvarno je.


nikola_kovac nikola_kovac 18:06 26.11.2011

Re: :---

gde je svakoj ženi ustvari mesto


Потпуно сам сагласан са тобом да свако има право да одабере где му/јој је место. Та сагласност је и разлог зашто ми смета горња реченица која, у ствари, у себи садржи дискриминацију. Оно што је важно (оно што је основна структура) јесте да неко мора да поштује избор неког другог и да треба да одустане од наметања сопствене визије туђег живота, било да се ради о наметању: друштва-жени, оца-кћерки, мајке-кћерки, оца-сину, друштва мушкарцу, сина-оцу, кћерке-мајци, друга-другу, руководоћег-неруководећем...

Мислим да дискриминација која везује ову основну структуру односа само за однос друштво-жена има мале шансе за успех и да би било делотворније када би се све акције усмериле ка успостављању здравог односа на нивоу опште структуре. Онда би трансформација друштва била суштинска и значајна.

Дакле,

свако треба да своју визију туђег места у друштву задржи за себе и да поштује и потпомогне туђи избор сопственог места.
gordanac gordanac 21:20 27.11.2011

reprint

Pre više od četiri godine (22.08.2007) napisala sam i post:
"Kako muškarci žive?"

Pošto je dovoljno kratak, prenosim u celini:




Odnedavno vrlo efikasno razgovore kojima se stvaraju saveznici za ravnopravnost i ravnomernost započinjem ili vodim sa predlogom:
"Daj listu kojom si diskriminisan samo zato što si muškarac, daj postupke kojima te diskriminišu samo zato što si muškog pola"

Na kratkoj listi odgovora koje sam dobila stoji (ako bilo kome izazove smeh ili podsmeh, pročitajte dva puta):


1.ne mogu da se zaposlim kao sekretarica
2.moram u vojsku, moram u rat
3.ne mogu da napredujem u karijeri preko kreveta
4.od mene se očekuje inicijativa kod se upoznajemo
5.okolina me odbacuje ako se ne ponašam kako oni to od mene očekuju (kao "pravi" muškarac)
6.ne mogu da rađam
7.žena me odvaja od deteta, nemamo ista roditeljska prava
8.nisam lep, a žena kad je lepa razne stvari obavi bez teškoća
9.žene me teraju da razgovaram (govorim)


Sve ostalo što sam čula pripada opisima za potpuno privatne kontakte (sopstvene, muške, sa ženama, decom, drugim muškarcima)

Sad uporedite tu listu sa spiskom koji se dobija pravim istraživanjima (a tiče se diskriminacije žena samo zato što su žene):


1.svaka treća žrtva nasilja
2.tek svaka deseta poseduje imovinu (nekretninu)
3.nezaposlenost i siromaštvo su "feminizirani" (54% nezaposlenih na tržištu rada, posebno siromašna društvena grupa - po "dubini" - podaci iz Statistike i iz "Strategije za smanjenje siromaštva" )
4.ne može da napreduje u karijeri, ne može da stigne do mesta odlučivanja ("stakleni plafon" u kojem žene gledaju u par muških cipela koje na sebi nosi šef, poslodavac, donosilac odluka......)
5.od 10% do 20% niže zarade, besplatan kućni rad koji se "podrazumeva", dvostruko radno vreme
6.neophodnost strategije, pokreta, političkog i građanskog aktivizma da bi bile zastupljene u politici ("kvote" )
7.crkva
8.žrtve organizovanog kriminala (trgovina ljudima)
9.reklamne kampanje vrlo često imaju za "uspešnu i efektnu" temu diskriminaciju žena (inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju)





Tražila sam po zvaničnim izvorima podatke kojim bi se mogao napraviti objektivan odgovor na pitanje "Kako muškarci žive?" i prvi zaključak je da se jako malo istraživača time bavi. Statisitka koja je dostupna tiče se modela ponašanja, bolesti, podrazumevajuće društvene uloge ili - sporta. I naravno, drugi zaključak je "muškarci imaju moć".

Muška moć je ekonomska (po meni najvažnija), socijalna, verska, politička, obrazovna, fizička. Muška moć određuje pravila, kreira odluke, oblikuje našu svakodnevicu. Dakle, treći i poslednji zaključak do kog sam mogla da dođem je:

- muška društvena moć se podrazumeva. muška privatna moć je istraživačima zanimljiva samo ako se ispoljava kroz nasilje.

Ali, kako ustvari muškarci žive? Kakve teškoće imaju prihvatanjem i savladavanjem uloge koju im kulturni i društveni obrazaca daje (nameće)?

Na prvi pogled - reklo bi se da muškarci nemaju previše primedbi na ulogu koja im je namenjena (za sada).

Da li?




****************************************************************


Postoje nepravde koje nam se čine SAMO ZATO što smo žene ili muškarci, to je definicija vrste diskriminacije, kad te neko tretira na društvenim modelom utvrđen način SAMO ZATO što imaš neku osobinu koja je deo tebe samog, koju ti sam ne možeš da biraš - žena si, muškarac si, druge boje kože si, invalid si, stranac si, etnička manjina si, verska manjina si, dete si,... bilo koja osobina koja te čini takvim kakvim si, a na koju ti nemaš uticaja, stičeš je rođenjem, mahom.

Lista nepravdi koja se ženama čini samo zato što su žene - postoji i sadržaj mog predloga je upravo: nemojmo, zajedno i žene i muškarci, tim nepravdama učiti one koji dolaze posle nas (i žene i muškarci).

mariopan mariopan 13:06 22.11.2011

...

Za temu

A gde se dele diplome te škole, muškim i ženskim diplomcima?

Sve počinje od kuće i domaćeg vaspitanja koje ćemo pravedno, ravnopravno, primeniti na svoje muške i ženske potomke.


Znači sve je u našim (roditeljskim) rukama.
nikola_kovac nikola_kovac 13:35 22.11.2011

Мала допуна

Kad nam se začećem odredi pol


Ову допуну пишем врло бојажљиво и молим да ме се исправи ако треба.

По зачећу смо сви - ЖЕНЕ, тек негде око друге-треће недеље се активира Y хромозом па се формира мушки пол. Зато мушкарци имају брадавице (које им служе, евентуално, само за сексуални стимуланс).
jasnaz jasnaz 14:32 22.11.2011

raz:like





lepši smo različiti!
svako upiše školu onog drugog; popodne, uz slatko, propitivanje!

za one koji žele da vide, i takvi budu, naravno.

JJ Beba JJ Beba 15:56 22.11.2011

Kultura i akcija

BeFem 2011, 3. i 4. decembr, KC Grad




program

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana