Gost autor| Politika| Umetnost

Ravnoteža straha kao ravnoteža bezumlja

Nune Popović RSS / 25.11.2011. u 13:07

Fear%20of%20War.jpg


GOST AUTOR: Jovan Despotović

Nije trebalo dugo čekati, a to se moglo i ranije očekivati, da vlast iz devedesetih godina, a danas deo aktuelne koalicione družine, pokaže pravo - jedino istinito, lice. Oni bi opet da ratuju, da za početak uteruju strah susedima i pokazuju obest da bi na kraju, sa lisicama na rukama bili isporučivani u Hag. Sad, što su oni takvi, nimalo čudno, ali zar je Tadić "oslepeo od vlasti" toliko da se pravi da ne primećuje kako mu kopaju jamu u koju će ga gurnuti, ili je zaista ne vidi!? Generalno gledajući, vidim dva bitna odgovora (među mnogima).

Jedan je unutrašnjopolitički. Tiče se straha da bi (njega i njegovu stranku) na vlasti mogili da zamene krvnici koji su prouzrokovali i vodili sve ratove koje smo izgubili - od Slovenije do Kosova. Ova bojazan nije bez osnova jer se njegov ugled velikom brzinom kruni i u zemlji i u inostranstvu. Jer, ako računa da bi on ponovo oformio koaliciju sa socijalistima, ta mu je pretpostavka potpuno pogrešna pošto će se oni, posle izbora, okrenuti svojim prirodnim saveznicima - narodnjacima, plus DSS, plus cela bulumenta manjih stranaka sa kojima će prebaciti 51% glasova. Argumenata za ovu trvdnju ima dosta, u poslednje vreme ih sve češće javno iznose perjanice socijalista, a njihov predsednik već sasvim otvoreno govori o (svom) budućem premijerskom mestu. Uskoro će tih izliva bezumlja biti toliko da više ne ćemo znati u kojoj godini živimo - 2011. ili 1991. Upravo je danas na to skrenuo pažnju i Milan Pupovac.

Drugi je spoljnopolitički. Zapadni političari polako postaju svesni, baš kao i svojevremeno u slučaju Miloševića, da se sa Tadićem skoro više ne može računati za stabilizaciju političkih prilika u regionu. Njemu se pokatkad omakne, kada misli da ga niko ne čuje, pa pokaze kako gubi orijentaciju smera u kome treba da vodi Srbiju. Poslednja, zaprepašćujuća promena njegovog raspoloženja nastla je posle posete Angele Merkel. Njih dvoje jedini znaju šta su jedno drugom rekli kada su razgovorali u četiri oka, ali sigurno joj Tadić nije zapretio da će umesto nekadašnje balvan revolucije, podignuti šljunak revoluciju na severu Kosova. Može se samo pretpostaviti šta moćna (u političkom smislu) Merkelova danas misli o Tadiću. Još gore, šta o njemu govori u evropskim institucijama i šta namerava da, stim u vezi, preduzme. Valjda naši ambasadori prenose u Beograd ono što čuju i vide. Ili ih je strah da baš oni budu donosioci loših vesti?

Da li upravo izrečena 'ravnoteža straha' u našoj političkoj praksi znači ravnotežu bezumlja? Jer, kao i za sve ostalo, šta god da je u pitanju, potrebne su dve strane. Albanska nikada nije ni krila svoju spremnost za radikalne poteze, a srpska im se odskora pridružila. I jedni i drugi su do sada jedva držani pod kontrolom. Da li će tako ostati i skoroj budućnosti, videćemo.

A vama preporučujem, ako ste nestrpljivi, da posetite izložbu Živela sloboda! Nuneta Popovića i grupe Magnet u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, ili da odete na sajt www.magnet.nune.biz. koji se odnose na njihov rad u periodu 1996-97. Zanima me šta vidite - svoju prošlost ili budućnost? Policijski kordoni su i tada bili i sada su pod njihovom komandom.

Više blogova Jovana Despotovića ovde  a očekujem da se i na našem blogu uključi u razgovor sa zainteresovanim blogerima.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleksanadar aleksanadar 13:22 25.11.2011

Gde je srce Srbije?

Preporučujem:

Ratne igre


Mali citat:

Elem, ratne igre i zveckanje oružjem takođe su deo politike, ništa to nije novo, samo treba znati protiv koga se igra. Dačić to dobro zna, ali isto tako zna da se izbori bliže i da biračko telo prosto vapi za epskim patosom. Zna Ivica isto tako dobro da se iz prazne puške ne puca i da je na oficirskim sabljama nekada pisalo „ili me ne vadi, ili me upotrebi“. Ali eto, izbori se bliže. Izbori su, cenjeni publikume, srce Srbije. Kosovo je tu samo metafora.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:58 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

ratne igre i zveckanje oružjem takođe su deo politike, ništa to nije novo


a ja mislila da je to prevazidjeno i bar u Evropi pase, od kad je pao Berlinski zid, a ravnoteza straha i hladni rat otislo do daljnjeg u istoriju.

zapravo, nemam pojma, ocigledno.

a i posto zaostajemo u svemu, sto bi pak "ravnoteza straha" bila izuzetak.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

a i posto zaostajemo u svemu, sto bi pak "ravnoteza straha" bila izuzetak.

Na žalost sa ravnotežom straha smo u svetskom trendu.

Bravo, Jovane!
Nune Popović Nune Popović 14:22 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

Ko zna, možda je vreme da i Dafina Milanović i Gazda Jezda ponovo otvore banke. Ne bi ni to bilo ništa novo. Isplatiće se svaki ulog najmanje 100%, kao i Čeda koji "smo što nije" doneo benefit građanskoj i modernoj Srbiji. Zato ekipa iz devedesetih i može sve ovo da radi, znaju sa kim imaju posla, dok od ovih "naših" niko izgleda ništa nije naučio iz bogatog iskustva. Jadni mi. Ni više reči, ni manje urađenih poslova.
Nune Popović Nune Popović 15:03 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

Na žalost sa ravnotežom straha smo u svetskom trendu.


Svetski i najgori trend, a naš!

Gde ćeš lepšu integraciju
j.despotovic j.despotovic 16:28 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

Hvala Jelice. Posle deset godina čutanja nemam više ni volje ni obraza da stojim postrani.
dragan7557 dragan7557 18:17 25.11.2011

Re: Gde je srce Srbije?

Ko zna, možda je vreme da i Dafina Milanović i Gazda Jezda ponovo otvore banke. Ne bi ni to bilo ništa novo.

Manageri sa Iskustvom, bre.

cerski
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:03 25.11.2011

Ne radi se samo o izborima!

Dačićevo bezumno zveckanje oružjem nije motivisamo samo predizbornim licitiranjem.
Uzroci su dublji i slojevitiji, a vezani su pre svega i iznad svega za ekonomske interese. Ovdašnja politička nomenklatura, kao agentura ratnih profitera i tajkuna, zadužena je, stimulisana je, PLAĆENA JE da što duže drži status KVO u Srbiji.
Da kojim slučajem aktuelna nomenklatura poseduje naoružanje bivše JNA, Srbija bi već bila u ratu. Na sreću, nema ga, pa se verbalnim mecima i rafalima sada to nastoji nadomestiti, a sve u funkciji cementiranja stanja korupcije i ekonomske bede najvećeg dela stanovništva Srbije!
aleksanadar aleksanadar 14:26 25.11.2011

E, to je timska igra!


Evo, kao mala dopuna ovim vestima:

Optimista !


Ne znam vidi li neko ovde neki mali raskorak, grešku u koracima, loše dodavanje, nečiju ličnu grešku... slabu košarku, jednom rečju.



Nune Popović Nune Popović 14:48 25.11.2011

Re: To je timska igra!

Najveću grešku koju vidim je tzv. Preokret, jer je to lažna i neiskrena alternativa za naivnu, ili pak, sebično proračunatu elitu građanske Srbije, koja će zbog toga možda doživeti ono što je trebalo da doživi Miloševićeva elita iz SANU i UKS. Sve dolazi na naplatu i svaka škola se plaća. Znam da je naivnih mnogo i da je mnogima potrebno da iskustvo dožive na svojoj koži da bi nešto shvatili, ali ne mogu da verujem da posle svega brojni intelektualci treba da ponavljaju po ko zna koji put predmet "očigledna politička prevara".

Amerikanci znaju da kažu, "ako me prevariš jednom - nisam kriv, ali ako me prevariš dva puta - onda sam budala". U vezi s tim, intelektualci imaju i jednu obavezu. Ne smeju da dozvole da zbog toga što će neki od njih lično biti prevareni "prvi put" bude prevareno i čitavo društvo po ko zna koji put.

Laž je sve što ne može da se proveri. Slepo verovanje je odlika stada, a ne razuma i intelekta.
aleksanadar aleksanadar 14:55 25.11.2011

Re: To je timska igra!

Sve dolazi na naplatu i svaka škola se plaća.


Mi smo, rekao bih, prošli sve škole i došli, evo, do post-diplimskih studija... ali ništa, nažalost, nismo naučili.

Večiti studenti.

Nune Popović Nune Popović 14:59 25.11.2011

Re: To je timska igra!

Glavna istina u ovom našem svetu je, nažalost, ona iza koje stoji Moć Laži i Prevare tj. vladajuća politička grupacija i, uvek, dupeuvlakačka intelektualna elita, sa sve medijima pride.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 20:28 25.11.2011

Prilika od poštenog pravi lopova...

Kad vodiš i košarkašku ekipu moraš da znaš kako da utreniraš devojke ili momke koje vodiš. Slično je i sa državom. ovde je problem i sa trenerom i sa salom i sa domarom i sa opremom...a mi nemi posmatrači samo možemo da pućkamo i gledamo kako karavan prolazi, bez šanse da išta uradimo.

Nune i Jovica, autor i gost, dramatizujete previše zveckanje oružjem, bez preke potrebe. Kao da vam plata zavisi od toga. Protumačite to kao predizborno obećanje i ignorišite ga. Imate takvih na istinomeru koliko hoćete. Gradnja fabrike u Gornjem trsištu je vest identična ovoj. Ne dižete buku oko fabrike.


Srce se brani ne samo presađivanjem. Postoje manje radikalne metode za lečenje u zavisnosti od dijagnoze.
Da li je srce problem u telu ili u glavi nije utvrđeno. Ušuškani u krugu dvojke, centru NS...svi pomažu pogotovo na forumima, elektronski krstaši i huligani ima neka poslovica o gloginjama i čemu već...

Autsajder lista bi mogla da uspe, jer ima dovoljno nezadovoljnih da je poguraju jer jedino oni nisu imali šansu da sjebu nešto u vlasti, mislite o tome

Preporuka iako se ne slažem da treba praviti buku oko predizbornih obećanja, ovakvih pogotovo.
nimark nimark 21:34 25.11.2011

Takva

retorika, bez ikakve sumnje, ima svoju ciljnu grupu. Naročito pred izbore. Ali ipak, nemožemo tvrditi sa 100% sigurnosti da je i pogrešna. Ako je autor ovoga bloga protiv takve retorike, logično je zaključiti da bi mu više odgovaralo da je Dačić izjavio da Srbija nikad i ni pod kakvim okolnostima neće ratovati. E sad, kako bi se autor ( pod uslovom da živi u Srbiji) osećao da Dačić, kao ministar unutrašnjih poslova izjavi da policija nikada i ni pod kakvim uslovima neće hapsiti kriminalce u Srbiji?
Dakle, svi mi znamo da je to samo prazna priča koju Dačić prosipa pred izbore. Srbija i da hoće, nema sa čime da ratuje. Ali ipak, malo skretanje pažnje zapadnim silama, da je bolje malo pritegnuti kosovske albance da se primire i ne provociraju jer Srbija to nemože dozvoliti, nije na odmet. Ma koliko možda ta izjava prazno zvučala.
j.despotovic j.despotovic 22:56 25.11.2011

Ravnoteža straha kao ravnoteža bezumlja

Za one koji misli da je u pitanju samo prazna (predizborna) retorika ili dramatizovanje uterivanja straha, preporučujem obimnu literaturu koja se bavi ovom temom na čijem vrhu je Hitlerov Mein Kampf.

U varijanti vica podsećanje ide ovakvo: 'Kada se odvodili Jevreje, ja se nisam plašio jer nisam Jevrejin, kada su odvodili komuniste, ja se nisam plašio jer nisam komunista, kada su odvodili Nemce koji su bili politički oponenti ja se nisam plašio jer nisam politički oponent... Na kraju, više nije bilo nikog.'

Ako je cilj da se danas 'malo' zaplaše Albanci (a valjda se podrazumeva da uz njih idu i njihovi politički i vojni zaštitinici), ko će sutra biti na meti?

Valjda nas je istorija nečemu naučila i u vezi ovog: na svaku, makar prvu, makar najmanju, makar najbezazleniju... političku poruku državnika sa opasnim namerama (posebno onih koji ni najmanje nisu naivni) treba odmah reagovati. Bez odlaganja.
Nune Popović Nune Popović 23:11 25.11.2011

Re: Ravnoteža straha kao ravnoteža bezumlja

Valjda nas je istorija nečemu naučila i u vezi ovog: na svaku, makar prvu, makar najmanju, makar najbezazleniju... političku poruku državnika sa opasnim namerama (posebno onih koji ni najmanje nisu naivni) treba odmah reagovati. Bez odlaganja.


I ja se slažem da je to lekcija koja je do sada moralo da se nauči!
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 00:06 26.11.2011

Re: Ravnoteža straha kao ravnoteža bezumlja

To što mi pričamo ovde nije isto šta bi vi uradili da ste u poziciji moći, tj. šef odbrane i šef policije. Ne verujem da će išta sem prašine da se digne, u predibronom propagandnom programu.

Teško ne nemoguće zamisliti dva kormilara(vas) u vojsci i policiji. Igrali biste kako vam kažu. Busanje da biste radili nešto drugačije ne pije vodu.

Drugi scenario za kormilare koji ne prate pravila. Vidite pod Vuk Obradović...

nimark nimark 11:12 26.11.2011

Re: Ravnoteža straha kao ravnoteža bezumlja

j.despotovic

U varijanti vica podsećanje ide ovakvo: 'Kada se odvodili Jevreje, ja se nisam plašio jer nisam Jevrejin, kada su odvodili komuniste, ja se nisam plašio jer nisam komunista, kada su odvodili Nemce koji su bili politički oponenti ja se nisam plašio jer nisam politički oponent... Na kraju, više nije bilo nikog.'


Kako se ova priče, u raznim varijantama pojavljuje već u 5-6 blogova u zadnjih 2 meseca, evo i ja da odgovorim po 5-6 put na tu priču/vic.

Kad su proterivali Srbe iz Slovenije i otpuštali ih samo zato što su Srbi, nismo reagovali jer se to ne dešava u Srbiji. Kad su počeli da ubijaju, proteruju i otpuštaju Srbe u Hrvatskoj, nismo ih zaštitili, jer to nije naš problem, to se ne dešava u Srbiji. Kad su počeli da ubijaju, zatvaraju, muče i proteruju Srbe u Bosni, nismo ih zaštitili, jer to se ne dešava u Srbiji pa nije naš problem. E, sada kada ubijaju i proteruju Srbe sa Kosova, nema nama ko da pomogne, iako se to dešava u delu Srbije (bar po sadašnjem ustavu, ako po ničemu drugom).
j.despotovic j.despotovic 23:34 25.11.2011

Brz odgovor

Nune Popović Nune Popović 00:30 26.11.2011

Re: Brz odgovor

To je jos jedan prilog onome sto si objavio u svom tekstu:

ako računa da bi on ponovo oformio koaliciju sa socijalistima, ta mu je pretpostavka potpuno pogrešna pošto će se oni, posle izbora, okrenuti svojim prirodnim saveznicima - narodnjacima, plus DSS, plus cela bulumenta manjih stranaka sa kojima će prebaciti 51% glasova. Argumenata za ovu trvdnju ima dosta, u poslednje vreme ih sve češće javno iznose perjanice socijalista, a njihov predsednik već sasvim otvoreno govori o (svom) budućem premijerskom mestu.
mariopan mariopan 13:32 26.11.2011

...

Gledam ovaj blog nekoliko dana i ne smem da se javim za reč.

Ja imam tu "ravnotežu straha" kad god otvorim neke vesti ili blog na kome su obaveštenja o hororu koji je danas na "meniju".
Nune Popović Nune Popović 14:17 26.11.2011

Re: ...

Iako blog nisam pisao, osećam potrebu da ti se zahvalim na iskrenosti, razumem te, a taj strah itekako osećam i kod drugih ljudi, samo što oni ne smeju ni da priznaju samima sebi. Ali, strah je sada manji i lakši za savladavanje, nego ako se pusti da nabuja, kao što je devedesetih pušteno, pa se još nisamo oporavili od toga.
mariopan mariopan 15:40 26.11.2011

Re: ...

Nune Popović
Iako blog nisam pisao, osećam potrebu da ti se zahvalim na iskrenosti, razumem te, a taj strah itekako osećam i kod drugih ljudi, samo što oni ne smeju ni da priznaju samima sebi. Ali, strah je sada manji i lakši za savladavanje, nego ako se pusti da nabuja, kao što je devedesetih pušteno, pa se još nisamo oporavili od toga.

Nune Popović Nune Popović 15:53 26.11.2011

Re: ...

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 20:25 26.11.2011

@autor+sef

Ozbiljni problemi zahtevaju ozbiljna resenja. Ako zaista mislite da preuzmete stvari u svoje ruke, znaci da cete reci i postupati slicno ko "bobi fiser sindrom" reci cete i raditi ono sta mislite da je ispravno iako ce vas kompletna politicka zajednica uzeti na zub, kao i mediji.

Nemojte da se iznenadite ako tokom delovanja izgubite sve tekstove ovde i pristup forumu.

Nadam se da imate dovoljno godina za tako nesto i da niste samo amateri koji imaju dosta vremena za bacanje i bave se pisanjem kao intelektualci placenici. To vas nece razlikovati od ostalih. Cak iako je takva maska po sredi, pasce.

Ocekujte podrsku ljudi koji vole promene. Promene su dobre. Na bolje ili na gore. Uvek izvuces pouku

Ne treba da imate dobre namere. Vec da budete "skotovi" koji hoce da urade nesto dobro u inat svima i uprkos svemu i svima koji ne prastaju uspeh. Da uterate inat i red u lepsoj polovini drzave.

To bih mogao da podrzim.


Opravne kormilare postuju i mornari i kapetani ostalih camaca.

prapra prapra 07:15 27.11.2011

ko o cemu

Dobro si me nasmejao sa ovim tekstom gde nas upozoravas na povratak ratne retorike pa se jos nasao neko i pomenuo majn kampf, a sve to zbog izjave nakog Dacica upucenoj medijima da bi mogli malo da oglodju kost zvanu daj da spasavamo sta se spasti moze ovi opet hoce neke ratove. Ko mala deca ste. Ova drzava je na korak od bankrota, a ovde se i dalje vode polemike oko politicara i njihovih izjava. Nema vesti ako neko iz te ergele koja vodi ovu nasu banana drzavu ne da neku izjavu. Te naprednjaci bi da odu u Vukovar, a ovi im kao ne daju, onda malo Canak o antifasizmu i sklanjanju gradske slave, pa malo pridruzeni clan Idola Vuk lupi nesto, pa se kao Sreckovi ne slozi sa tim a izmedju toga vecni Rasim i njegovo satro samozrtvovanje. Oni funkcionisu kao dobar orkestar u ovo nasoj palanackoj kaljuzi. Bankrotiracemo, dinar ce otici ko zna koliko, bice nemira i izgleda da ce i motka da proradi, a vi ovde o Dacicu.
Izvinjavam se na neprimerenom govoru i molim vas da nastavite ozbiljnu politicku diskusiju oko Tadica, Dacica, Jovanovica, Nikolica i kompanije.
aleksanadar aleksanadar 12:25 27.11.2011

Re: ko o cemu

Ko mala deca ste.




Rat za Kosovo:



j.despotovic j.despotovic 12:57 27.11.2011

Re: ko o cemu

Ono sto ste zasluzili to cete i dobiti. Bas kao Nemci 1945. (Kako su shvatali naciste, tako su i prošli, a nisi ni znali za koncentracione logore. Bas kao deca.)
prapra prapra 17:00 27.11.2011

Re: ko o cemu

Ono sto ste zasluzili to cete i dobiti. Bas kao Nemci 1945. (Kako su shvatali naciste, tako su i prošli, a nisi ni znali za koncentracione logore. Bas kao deca.)

Ko to mi? I da li znas sta si hteo da kazes, posto te nista nisam razumeo.
j.despotovic j.despotovic 18:03 27.11.2011

Re: ko o cemu

Vi bezimeni koji ne smete ni da se identifikujete.
prapra prapra 18:14 27.11.2011

Re: ko o cemu

Ako ti je ovo argument u raspravi priznajem da si u pravu.
Nune Popović Nune Popović 18:41 27.11.2011

Re: ko o cemu

Vi bezimeni koji ne smete ni da se identifikujete.


Jovane, mnogo je onih koji relativizuju zlo i tako ga afirmišu i podstiču, zato što još uvek nisu odgovarali za ista takva nedela u nedavnoj prošlosti, pa su i danas ubeđeni da im se opet može.
milisav68 milisav68 19:07 27.11.2011

Re: ko o cemu

j.despotovic
Ono sto ste zasluzili to cete i dobiti. Bas kao Nemci 1945. (Kako su shvatali naciste, tako su i prošli, a nisi ni znali za koncentracione logore. Bas kao deca.)

Sva sreća pa svi Amerikanci znaju za Gvantamo.

Inače, čisto sumnjam da vlast ima želju da izvrši mobilizaciju, i da "podeli" oružje i municiju narodu.
mikimedic mikimedic 22:03 27.11.2011

Re: ko o cemu

Ono sto ste zasluzili to cete i dobiti. Bas kao Nemci 1945. (Kako su shvatali naciste, tako su i prošli, a nisi ni znali za koncentracione logore. Bas kao deca.)



mikimedic mikimedic 22:05 27.11.2011

Re: ko o cemu

Vi bezimeni koji ne smete ni da se identifikujete.


jel se to odnosi na sve na bezimene na blogu?

i na krkara?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana