Budućnost| Društvo| Istorija| Politika| Region

1941 – 1:50; 2011 – 2:7000000

Hansel RSS / 02.12.2011. u 21:34

Ovo nije ni evroskeptični ni antinemački ni nacionalistički blog.
Ako je išta, onda je samo - skeptičan.

Već dugo iritiraju Uslovljavanja ova i ona, ovakva i onakva, logična i nelogična, dobronamerna i „dobronamerna".

Kao Uslov neki Amerikanci pomenuše i prihvatanje proizvodnje GMO hrane.

Danas Angela i dalje ne odustaje od definisanja „susedstva" bivšeg dela jedne (kakve god) zemlje i jednog njenog otcepljenog dela.

Angela i danas kao razlog za neku kaznu (slučajno prema Srbiji) pominje ugroženost nemačkih vojnika, koji su tu, van svojih granica (s drugim stranim vojnicima), prvi put posle završetka Drugog svetskog rata. Ako se dobro sećam, prvo angažovanje nemačke vojske van svoje teritorije posle njega bilo je - u bombardovanju SRJ?

"Veoma mi je žao što Srbija do sada ta očekivanja nije ispunila i time nije ispunila preduslove za dobijanje statusa kandidata", rekla je Angela Merkel.

Tadic_Merkel.jpg

Ona je ukazala i na to da je „Srbija minulih dana doprinela atmosferi u kojoj su nemački vojnici na severu Kosova, u sastavu Kfora, napadani i ranjavani vatrenim oružjem".
„Kažem da to nije prihvatljivo!", zaključila je Angela Merkel.
Nemački mediji podsećaju da na prelazima između Kosova i Srbije već nedeljama traju sukobi kosovskih Srba i snaga Kfora i da je u ponedeljak pucano na dva nemačka vojnika.

184606_ona-danas_hs.jpgNe znam da li je Angela gledala film svoje frapantno hrabre i divno poštene sunarodnice Beate Niman „Dobar otac - optužnica ćerke". Pred ulazom u današnji Dom Vojske, a tokom okupacije - nemačke komande, pred bronzanom tablom s ćiriličnim slovima ona se iskreno čudi, ona je još više ljuta na svog oca, ona kipti u svojoj spoljašnjoj smirenosti na kojoj se primećuju pukotine: „Ja ne umem ovo da pročitam!? Šta su oni tražili ovde, u zemlji koja nije njihova, čiji jezik ne mogu da razumeju?!"  Neverovatna gospođa Niman bila je od rođenja uljuljkivana pričama da je njen otac nevin osuđen. Kada su javili da je umro, ona je počela da istražuje arhive u želji da ga rehabilituje. Tek posle pada Berlinskog zida uspeva da dođe do dokumentacije iz Istočne Nemačke u kojoj pronalazi upravo suprotne dokaze - dokaze da je njen otac počinio zločine u SSSR-u i Jugoslaviji - u logoru „Staro Sajmište".

U filmu se Beate sreće i polemiše s demonstrantima koji u Nemačkoj tvrde da nacističkih zločina nije bilo. Buni se protiv policije koja je odbijala kontrademonstrante vodenim topovima (uz to, pri niskoj temperaturi). Od policije je dobila objašnjenje da oni „samo izvršavaju naređenja". Kasnije, u policiji, tvrdi da u tim strukturama i dalje opstaje stari način razmišljanja.

Ne znam da li je u pravu (asocijacija iz naslova sasvim spontano mi se javila odmah pošto sam čuo Angeline reči), ali nikada mi neće biti jasna potreba i strast za bilo kakvim, a naročito ne velikim petljanjem u unutrašnje stvari drugih država i naroda, a naročito kada postoji teška istorijska opterećenost odnosa s jednom-im od njih.

I, da se razumemo, kandidaturu mi možda zaista i ne zaslužujemo, gledano u nekim apsolutnim merilima (treba li da kažem da mislim sve najgore i o učešću Srbije u ratovima devedesetih?), ali - koja su merila važila (ili, bolje: koja nisu važila) za Rumuniju i Bugarsku, pa i za Hrvatsku? Kako god bilo, kao da smo u crnoj rupi čija nas gravitacija nezadrživo vuče, a drobi nas - polako...

A po ko zna koji put izgleda da bi Zapad mogao da nam pruži neki „antigravitacioni" kanap da se za njega uhvatimo, ali, nekako, ono što bacaju kao da uvek ima neku omču na našem kraju?!  S druge strane, sami smo krivi...

BONUS:

 Da_li_ste_znali_1.jpg
Da_li_ste_znali_2.jpg
Da_li_ste_znali_3.jpg
da_li_ste_znali_4.jpg
Da_li_ste_znali_5.jpg
Da_li_ste_znali_6.jpg
Da_li_ste_znalibl_da_7.jpg

(Priredila prof. dr Gabriela Šubert, preuzeto sa sajta Ambasade Nemačke u Beogradu, objavljeno u dodatku "Politici", pre neku godinu - "Guten Tag, Srbijo". Naravno, štamparska je greška kod gen. Pavla Jurišića, po ocu Lužičkog Srbina - nije Štrum, nego Šturm. I, da dodam da je deda Zorana Radmilovića po majci bio Nemac, verovatno je radio u rudniku "Vrška čuka" kod Zaječara, gde se Zoran rodio.)

 



Komentari (468)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 21:41 02.12.2011

Molba

Molim onoga ko zadnji napusti prostoriju, koju iz čisto emotivnih razloga zovemo Srbija, da ugasi svetlo
Hansel Hansel 21:50 02.12.2011

Re: Molba

Daj da joj promenimo ime, možda nam krene?!
dragan7557 dragan7557 21:52 02.12.2011

Re: Molba

Kao Uslov neki Amerikanci pomenuše i prihvatanje proizvodnje GMO hrane.

???????????????

cerski
expolicajac expolicajac 21:54 02.12.2011

Re: Molba

GMO

Govnjivo Mazohističke Opcije
Hansel Hansel 22:22 02.12.2011

Re: Molba

dragan7557
???????????????

Pročitao pre mesec-dva, tada sam prvi put hteo da napišem nešto o (apsurdnim)uslovljavanjima. Ako pronađem link, postaviću ga.
mariopan mariopan 22:25 02.12.2011

Re: Molba

dragan7557
Kao Uslov neki Amerikanci pomenuše i prihvatanje proizvodnje GMO hrane.

???????????????

cerski

Da, pa to im je "neko" i obećao samo još nije stigao da odradi pa je malo nariban, mislim neko ko voli da malo prilegne na kanabetu kod ambasadora?
loader loader 02:13 03.12.2011

Re: Molba

neki Amerikanci pomenuše i prihvatanje proizvodnje GMO hrane.

Kad je neko već skoro dve i po decenije permanentno u lošoj poziciji u kakvoj smo mi (da ne nabrajamo šta sve ona podrazumeva), sasvim je logično, na žalost, da se osim onih krucijalnih političkih zahteva, koji su inače u opticaju, s vremena na vreme provlače i neki dodatni, "sitniji" zahtevi i uslovljavanja. Što je zemlja u većem problemu, to su gotovo svi njeni resursi jeftiniji. Ta umanjena respektabilnost zemlje (kao plod mnogih loših okolnosti i haotičnih dešavanja, ali koja su se zbila i našom zaslugom) priziva raznorazne elemente spolja, pa i iznutra, da što više ugrade sopstvene interese. Eksploatacija nečije nesreće je nečasna rabota, međutim to je skoro uobičajen način funkcionisanja stvari. Stoga je podizanje Srbije iz takve pozicije, odnosno sticanje kakve-takve respektabilnosti, od vitalnog značaja.
Hansel Hansel 10:02 03.12.2011

Re: Molba

Stoga je podizanje Srbije iz takve pozicije, odnosno sticanje kakve-takve respektabilnosti, od vitalnog značaja.

E, pa u tome i jeste stvar - kako to izvesti a da ne bude "kvaka 22"? Hoćemo li zaista steći neku respektabilnost ako krenemo da nekritično ispunjavamo sve uslove? Kakva je to onda respektabilnost, ako je stečena na taj način?

Samo da bude skroz jasno, ako nije iz glavnog teksta: i po meni je nesporno da smo posle Miloševića prokockali skoro sve šanse za normalizaciju svega u ovoj zemlji, pa i za dovođenje u normalu naših odnosa sa svetom. Propustili smo šansu da budemo OK i da možemo s pravom da kažemo - mi smo OK, zaista preko nekih (razumnih linija) ne možemo ići. Samopoštovanje je neophodno, ali mora imati pokriće. Ovde se nudi ili besmisleno busanje u grudi junačke ili (potpuno) vazalstvo...
freehand freehand 10:08 03.12.2011

Re: Molba

E, pa u tome i jeste stvar - kako to izvesti a da ne bude "kvaka 22"? Hoćemo li zaista steći neku respektabilnost ako krenemo da nekritično ispunjavamo sve uslove?

Ko zna koji su to svi uslovi?
I na koji period? Odnosno, koji će sutra biti svi uslovi?
milisav68 milisav68 10:27 03.12.2011

Re: Molba

freehand
E, pa u tome i jeste stvar - kako to izvesti a da ne bude "kvaka 22"? Hoćemo li zaista steći neku respektabilnost ako krenemo da nekritično ispunjavamo sve uslove?

Ko zna koji su to svi uslovi?
I na koji period? Odnosno, koji će sutra biti svi uslovi?


Mene sva ova dešavanja podsećaju na onaj vic sa zekom, medom i vukom:
-A gde ti je kapa?
tasadebeli tasadebeli 10:37 03.12.2011

Re: Molba

milisav68

freehand
E, pa u tome i jeste stvar - kako to izvesti a da ne bude "kvaka 22"? Hoćemo li zaista steći neku respektabilnost ako krenemo da nekritično ispunjavamo sve uslove? Ko zna koji su to svi uslovi?I na koji period? Odnosno, koji će sutra biti svi uslovi?Mene sva ova dešavanja podsećaju na onaj vic sa zekom, medom i vukom:-A gde ti je kapa?



Јес,јес, тако је! А узевши у обзир кризу у ЕУ, може и онај када меда упадне у рупу и ту затекне зеца, лисицу и вука који су упали раније. Онда меда каже гледајући оно троје: "Добро је, имам шта да једем, имам шта да јебем, а богами неко ће и да добије по пички!"
apectator apectator 10:46 03.12.2011

Re: Molba

A po ko zna koji put izgleda da bi Zapad mogao da nam pruži neki „antigravitacioni" kanap da se za njega uhvatimo, ali, nekako, ono što bacaju kao da uvek ima neku omču na našem kraju?! S druge strane, sami smo krivi

A to drugo sebi najteže priznajemo.
dragan7557 dragan7557 12:31 03.12.2011

Re: Molba

BONUS:

Deder posle ovih bonusa u vezi Nemacke, da vidimo od kada su diplomacke veze sa Engleskom Amerikom? Pa da vidimo ko se od njih a narocito zbog cega stavio u sluzbu srpske drzave? Ko je govori Srpski jezik od nji'ovi Velikasa?
Ciji su rudari kopali u rudnicima Nemanjicke Srbije(Raske) i ostalo.

cerski
Hansel Hansel 13:33 03.12.2011

Re: Molba

freehand
Ko zna koji su to svi uslovi?I na koji period? Odnosno, koji će sutra biti svi uslovi?

Pa, to je pitanje koje i ja postavljam, mislio sam da je jasno. OK, kažemo - nema nam druge nego da idemo ka EU, ali - znamo li šta treba da uradimo? Ima li "crvenih linija" ili nema?
loader loader 04:24 04.12.2011

Re: Molba

Ima li "crvenih linija" ili nema?

Najpre bi se moralo definisati da li se to pitanje odnosi na zvaničnu državnu politiku, ili na stavove pojedinih stranaka. Dobili bismo raznovrsne, pa i potpuno suprotstavljene odgovore.

Mislim da je ta "crvena" linija pomenuta puno puta - nema priznavanja od strane države Srbije. Tvrdi pobornici nepriznavanja smatraju da je taj stav države samo deklarativan stav koji se u praksi "gazi" neprestanim kompromisima i davanjem ustupaka albanskoj strani, koji imaju težinu izdaje, kršenja Ustava, rušenja nacionalnih interesa...

Osim problema koji objektivno imamo u našoj dugo sticanoj, nepovoljnoj spoljnopolitičkoj poziciji kad je Kosovo u pitanju, gde je prostor za manevar veoma mali, a uslovi za ucenjivanje su, pak, skoro idealni, imamo i ovaj unutrašnji problem, koji se ogleda u tome što jedan deo političkog korpusa vuče ka priznavanju, dok drugi, veći deo nepriznavanje postavlja kao svoj osnovni stav. Tu su i stranke koje samo u uslovima krajnje napetosti na Kosovu mogu da izvuku poneki politički poen. Taj, takav, šarenolik spektar odnosa prema pitanju Kosova stvara problem, u smislu nejedinstva i rasipanja energije, mada, može se posmatrati i kao spontana (nedogovorena, ali svesna), solidno izvedena igra za javnost - pa zapad komotno može i da ne optuži državu Srbiju za neuklanjanje barikada, jer ovi koji vladaju severom Kosova i drže barikade uprkos pozivu zvaničnog Beograda da ih uklone uglavnom su ili pod uticajem pojedinih stranaka koje nisu deo vlade, ili su tvrda "nacionalna odbrambena linija" koja ne sluša nikoga. Kao igra (nedogovorena) to je naravno prozirno, ali za neke mekanije krugove na zapadu dovoljan razlog da Srbiju pohvale zbog politike detanta, a sve, opet, uglavnom u kontekstu igara oko kandidature. Te stvari (nadigravanja) je pokušavao s.milošević, međutim nisu prolazile, jer je unapred bio markiran kao balkansko zlo. Tadić i ekipa imaju nešto drukčiji tretman, što je za Srbiju dobro. Stoga takvi pokušaji jednim delom mogu da prođu.

No, vratimo se na ovo iz citata, oko crvene linije. Mislim da crvene linije nema.
Ako se malo bolje posmatra, može se uočiti jedan širok, rastegljiv crveni pojas. U tom širokom crvenom pojasu se (kroz pregovore i sve druge praktične i marketinške postupke) već dugo kreću obe strane (albanska i srpska), a tu je i tzv. međunarodna zajednica. Isto kao što se i do sada dešavalo, u taj prostor će biti spakovano još puno diplomatskih inicijativa, pojedinačnih poteza, tehničkih dogovora, novih čekanja, oprečnih tumačenja, trgovine, pritisaka... Ovo mučno stanje će bez sumnje potrajati još dugo. Potrajaće, dakle, ne zato što je ugodno, pa suprotstavljene strane žele da budu što duže u njemu, već zato što je ono proizvod objektivnih političkih okolnosti. Svakako da rešenje neće biti u nekom markantnom, pojedinačnom potezu. Situaciju će da rešava vreme.


Hansel Hansel 09:26 04.12.2011

Re: Molba

OK, hvala na strpljivom odgovoru. Mada nisam mislio samo na tu liniju, pitao sam - generalno. Ma koliko glupavo izgledalo, za mene bi crvena linija bila uslovljavanje pristankom na proizvodnju GM hrane.

Pronašao sam vest koji se bavi reakcijama na prvu - radi se o prijemu u STO, ali i o EU... koliko je ozbuiljno, ne znam, ali da mi je podiglo pritisak - jeste.
ljuboten ljuboten 10:22 04.12.2011

Re: Molba

Mada nisam mislio samo na tu liniju, pitao sam - generalno. Ma koliko glupavo izgledalo, za mene bi crvena linija bila uslovljavanje pristankom na proizvodnju GM hrane.


A u čemu mislite da je problem proizvodnje GM hrane, odnosno potrošnje takve hrane? Da li znate za štetnost uzimanja GM hrane ili je u pitanju neopravdavni strah koji bi da i drugima nametnete?
Hansel Hansel 11:48 04.12.2011

Re: Molba

ljuboten
A u čemu mislite da je problem proizvodnje GM hrane, odnosno potrošnje takve hrane? Da li znate za štetnost uzimanja GM hrane ili je u pitanju neopravdavni strah koji bi da i drugima nametnete?

Da, ja bih da nametnem ostajanje na proverenom sistemu ishrane, a oni bi da dobrovoljno prihvatimo nedovoljno ispitan novi sistem, potencijalno štetan.

Da li vi pouzdano znate da GM hrana nije štetna? Sve što sam da sada čitao upućuje da niko to pouzdano ne zna.
loader loader 12:16 04.12.2011

Re: Molba

Hansel:

OK, hvala na strpljivom odgovoru. Mada nisam mislio samo na tu liniju, pitao sam - generalno.

I ta generalija se poprilično, ako ne i sasvim, svodi opet na pitanje južne pokrajine. Amerikanci i još neki delovi zapada progutaće naš nemirluk po pitanju genetskih sladoleda, ali kad je nepriznavanje tačiluka u pitanju daleko su osetljiviji.
ljuboten ljuboten 13:03 04.12.2011

Re: Molba

Da, ja bih da nametnem ostajanje na proverenom sistemu ishrane, a oni bi da dobrovoljno prihvatimo nedovoljno ispitan novi sistem, potencijalno štetan.

Da li vi pouzdano znate da GM hrana nije štetna? Sve što sam da sada čitao upućuje da niko to pouzdano ne zna.


Ne mogu da se setim tačnog odgovora koji je zadovoljio i prisutne stručnjake na sastanku ekološkog društva kada se raspravljalo o ovoj temi, no i taj zaključak sam izveo razmišaljujući, a na osnovu znaja iz položenih pet hemija i tri fizike na dva tehnička, odnosno tehnološka fakuluteta, a genetiku i fiziologiju na psihologiji, pa nikako ne mogui da pretpostavim da genestke intevencije na biljkama koje se izvode bez namere da budu štetne mogu da budu štetne za čovekov organizam.
Znajući da je čovekov um namočniji, da je mozak Centarlen ifomacioni sistem našega tela, i da sada se zna da sva oboljenja su psihosomatska, nije dobro da se umu daje informacija da je takva hrana štetna, jer ipak mi rapolažemo samo sa 5% svesnog uma, ostalo je sve nesvesno, pa negativne inforancije koje dobija mogu da utiču na negatvnu komandu uma.
Dokaz su Japnci, koji najduže žive, najviše rade, a nad njima su bačene dve atomske bmombe, a ove godine i havarija u nuklearki, od čega se neki stradali, ali će oni koristeći um i rad i to da pretvore u svoju korist.
Za razliku od nas, što je tema Vašeg posta, nismo u stanju da se kao država organizujemo. No, da smo talentovana nacija dokazuju pojedinci i male gurpe koje prave čuda na sportskim terenime, a ima puno onih koji su se pokazali u svim drugim oblastima, no za njih retko možemo da čujemo, jer su infomacije pod kodntrolom onih koji vladaju čovečanstvom.
Hansel Hansel 13:45 04.12.2011

Re: Molba

ljuboten
pa nikako ne mogu da pretpostavim da genestke intevencije na biljkama koje se izvode bez namere da budu štetne mogu da budu štetne za čovekov organizam.

Fiziologiju sam položio i ja, a mislim da mi je poznavanje prirodnih nauka uglavnom na zadovoljavajućem nivou. Na osnovu toga mogu da Vam kažem da ste možda zaboravili, recimo, na alergije. Znate sigurno da neki ljudi mogu biti alergični na ono na šta drugi nisu. Da je psihički sklop bitan - tačno je, ali tačno je i da su psiha i telo u međuzavisnosti, obostrano. Ako dobro mentalno stanje može da nam podigne imunitet, ne može ga (bar kod većine ljudi) podići iznad biloških granica.

Evo, ako se zadržimo samo na mogućoj alergenosti, potpuno je zamislivo da se genetskom modifikacijom može promeniti struktura neke hrane kao potencijalnog antigena. Naša biohemija je jako komplikovana (i pritom nije potpuno istovetna kod svih ljudi, makar kvantitavno, upravo zbog različitih gena koje nosimo) i trebalo bi biti jako siguran da neka modifikacija ne remeti normalan biohemijski sled. Sigurno znate da se u medicini za neke lekove koji su u upotrebi još uvek nagađa na koji način tačno deluju. A proizvedeni su sintetički.

EDIT: I za mnoge lekove se neželjeni efekti i kontraindikacije otkrivaju posle godina i decenije upotrebe.
ljuboten ljuboten 16:00 04.12.2011

Re: Molba

Fiziologiju sam položio i ja, a mislim da mi je poznavanje prirodnih nauka uglavnom na zadovoljavajućem nivou. Na osnovu toga mogu da Vam kažem da ste možda zaboravili, recimo, na alergije. Znate sigurno da neki ljudi mogu biti alergični na ono na šta drugi nisu. Da je psihički sklop bitan - tačno je, ali tačno je i da su psiha i telo u međuzavisnosti, obostrano. Ako dobro mentalno stanje može da nam podigne imunitet, ne može ga (bar kod većine ljudi) podići iznad biloških granica.

Ah, da potsetili ste me na alergije. No, veliki procenat ljudi alergični su na mnogo čega, a da to nije genetski modifikovana hrana, pa kada doznaju koja je to hrana ne konzumiraju je. Neki se moraju čuvati polenovog praha i šta još čega. Da se mi ne ubeđujemo, GM hrana se proizvodi u razvijenim zamljama, a konzumira tamo gde druge hrane nema, a ja potroših život ubeđujući vladare sveta, čija moć doseže preko vlasti do svih nas, da nas ne ubijaju na mnoge načine osim svakodnevnih ratova. No, kao što znate oni nimalo ne haju.
freehand freehand 16:11 04.12.2011

Re: Molba

Da se mi ne ubeđujemo, GM hrana se proizvodi i konzumira tamo gde druge hrane nema

Eto, a kad ja kažem da je Amerika svetsko sirotište - meni niko ne veruje?!
a ja potroših život ubeđujući vladare sveta, čija moć doseže preko vlasti do svih nas, da nas ne ubijaju na mnoge načine osim svakodnevnih ratova. No, kao što znate oni nimalo ne haju.

Kad im dođe iz dupeta u glavu - biće kasno. Biće onda lepo je nama Ljuboten govorioi...

Nego, Ljubotene, da te pitam ja nešto drugo: tolike hemije, tolike fizike, tolike fiziologije... Pa jel nisi mogo bar malo vremena makar za neki dopisni srpski da odvojiš?
loader loader 01:58 05.12.2011

Re: Molba

alergije

Gliste, i tačka.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:11 05.12.2011

Re: Molba

Da li znate za štetnost uzimanja GM hrane ili je u pitanju neopravdavni strah koji bi da i drugima nametnete?

To je vec profesor (ili neko drugi, prastajte) objasnio. Nije vic u tome da li je stetno nego sto svake godine mora ides da kupis novo seme. Ovo tvoje ne moze se seje. Moze, ali nista ne raste iz njega. Kao da si posejao plasticna zrnca.
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:58 05.12.2011

Re: Molba

zadnjapetoletka
javascript:;
To je vec profesor (ili neko drugi, prastajte) objasnio. Nije vic u tome da li je stetno nego sto svake godine mora ides da kupis novo seme. Ovo tvoje ne moze se seje. Moze, ali nista ne raste iz njega. Kao da si posejao plasticna zrnca.

Tačno, čime se postiže monopol na proizvodnju semena, a osim toga zaista se ne znaju dugoročne posledice -- Monsanto's GMO Corn Linked To Organ Failure, Study Reveals.
ljuboten ljuboten 08:00 05.12.2011

Re: Molba


Nego, Ljubotene, da te pitam ja nešto drugo: tolike hemije, tolike fizike, tolike fiziologije... Pa jel nisi mogo bar malo vremena makar za neki dopisni srpski da odvojiš?


Ja se ugledao na našeg princa Karađorđevića. Verovatno i on kao i ja ne uči ni dopisno srpski.
Moj materenji jezik nije Vukov, a prvu sam peticu dobio u četvrtom razredu srednje škole u Prištini, naravno ne čistu zbog nepravilnog pisanja. Da sam savladao Vukov jezik ne bi studirao tehniku. No lakše mi je bilo jer nisam morao da učim na pamet kao što bi to moralo na pravnom. Da se nisam preselio da živim u Makedoniju od 1973. gde mi je jezik bliži maternjem, pa sam samo produžio da se snjim služim i pišem za njihove novine od 1997.
A vama što vam je najvažnije dali neko piše pravilno kao vi, pa još srspki, jel te, baš sažaljevam, jer propušutate mnogo važnjieg, osim što otkivate da ste karakterno stereotipni, jednosmerni i tvrdoglavi.
Hansel Hansel 09:30 05.12.2011

Re: Molba

loader
alergije

Gliste, i tačka.

Aludiraš na "higijensku teoriju" ili mi izmiče poenta?

Alergije sam pomenuo tek kao primer, nisam hteo da spekulišem o mogućim teratogenim ili kancerogenim efektima, što bi bilo ipak nagađanje, bar s moje strane (svašta bi se moglo opravdano pretpostavlajti kao moguće bez trunke paranoje) - ali makar alergeni efekat bi mogao biti vrlo verovatan.

Osim toga, zna se da alergije podrivaju imunitet (mada i same po sebi jesu rezultat poremećenog imuniteta).
loader loader 11:56 05.12.2011

Re: Molba

Aludiraš na..?

Ma shallym se. Vidim da se zabrazdilo u nauku, pa :)
Ispitivanja su, zaista, dokazala da ljudi koji imaju gliste gotovo nikad nemaju alergije. Čak se rade i tretmani ove vrste.
Hansel Hansel 15:02 05.12.2011

Re: Molba

Znam, to je ta higijenska teorija... Ali, da bismo sprečili alergije na GM hranu, možda će nam trebati i GM gliste?
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:12 05.12.2011

Re: Molba

To je vec profesor (ili neko drugi, prastajte) objasnio. Nije vic u tome da li je stetno nego sto svake godine mora ides da kupis novo seme. Ovo tvoje ne moze se seje. Moze, ali nista ne raste iz njega. Kao da si posejao plasticna zrnca.

Ne znam koji je profesor tako objasnjavao, da li je profesor pogresno objasnio ili je pogresno shvacen, ali ovo naprosto nije nista novo niti je ikakav razlog za izbegavanje GM semena.
Ljudi, a da se malo raspitate pre nego sto zauzmete svoje definitivne stavove o necemu?
Nije to lose uciniti.
Hansel Hansel 18:08 05.12.2011

Re: Molba

Ljudi, a da se malo raspitate pre nego sto zauzmete svoje definitivne stavove o necemu?
Nije to lose uciniti.

A ko je ovde imao definitivan stav osim onih koji protežiraju GMO?

ali ovo naprosto nije nista novo niti je ikakav razlog za izbegavanje GM semena

Da li se zna kakva je interakcija polena GM i "običnih" biljaka? Pitanje je praktično - ako komšija kupi GM suncokret a ja imam svoj, da li će moj suncokret oprašivanjem dobiti gene koje ja ne želim u svom suncokretu i da li će, makar, to seme moći da daje prinose sledeće godine?

Uzgred, jesi li kliknuo na link?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:15 05.12.2011

Re: Molba

Hansel
Ljudi, a da se malo raspitate pre nego sto zauzmete svoje definitivne stavove o necemu?
Nije to lose uciniti.

A ko je ovde imao definitivan stav osim onih koji protežiraju GMO?

Uzgred, jesi li kliknuo na link?


Slaba je meni fajda od tog linka :)

Radi se o "argumentu" da se svake godine mora kupovati novo seme.
To kao argument moze da prihvati samo onaj ko, izvini, blage veze o poljoprivrednoj proizvodnji nema.
Zasto?
Pa zato sto se svake godine mora kupovati i seme najobicnijih hibrida kukuruza, seljaci to rade vec evo dobrih pola veka, drugog semena prakticno vise i nema, pa niko od toga ne pravi nikakav problem, a sad je, vidim, odjednom to najvaznije.
Hansel Hansel 18:47 05.12.2011

Re: Molba

Malo sam editovao svoj komentar dok si ti pisao ovaj svoj prethodni.

Link, koliko ja videh, nema veze s ovim, nego sa organskim oštećenjima u slučaju ishrane eksperimentalnih životinja GM hranom - baš - kukuruzom.

U vezi s sterilnošću GM semena i poređenjem s hibridima, ima "mala" razlika - hibridno nije sterilno.

Stvarno ne bih da paranoišem, ali pada mi na pamet, recimo, mogućnost da većina proizvođača postane zavisna od GM semena. Može li nastati poremešaj u snabdevanju? Koji će onda uticati na cenu? A šta s kontrolom proizvodnje, tj. genma koji se "ubacuju"?... Pitanja je mnogo, a ja, recimo, ne volim srljanje, makar čak i rezervisanost u odsustvu temeljne analize izgledala kao konzervativnost...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:09 05.12.2011

Re: Molba

Link, koliko ja videh, nema veze s ovim, nego sa organskim oštećenjima u slučaju ishrane eksperimentalnih životinja GM hranom - baš - kukuruzom.


Ne znam engleski, zato kazem da je slaba fajda meni od tog linka :)
U vezi s sterilnošću GM semena i poređenjem s hibridima, ima "mala" razlika - hibridno nije sterilno.


Nije ali to prakticno nista ne znaci jer sama klijavost semena nije dovoljan uslov da bi se njime zapocela proizvodnja, a ostalie uslove, kao sto je isplativa proizvodnja zasnovana njime, to seme ne ispunjava.
Prakticno - sejanjem hibridnog semena bi bilo nemoguce pokriti samo troskove proizvodnje, sto znaci da nema smisla sejati ga.

Dakle svi one probleme na koji si naveo kod GM su teoretski moguci i kod hibridnog.
Svako oplemenjivanje biljaka, ukrstanje, stvaranje novih sorata je u osnovi genetski inzenjering, samo su tehnike razlicite. Dok se kod klasicnih nacina to radi ukrstanjem (nekada jedino mogucim uz intervenciju coveka,dakle "neprirodno" ) a kod GMO "pincetom",
Problem sa tim cuvenim Monsantom u svojoj osnovi ima problem monopola a ne neku tajnu zaveru. Tacno je da je to najveca kompanija za proizvodnju GM semena i da ona stiti, krije, svoju tehnologiju proizvodnje, ali ne moze Monsanto zabraniti nekome drugome da i sam napravi GM biljke, mozda i boljih karakteristika nego sto su Monsantove, da imkonkurise i tako smanji rizik od manipulacija monopoliste.

I ja sam pristalica sprecavanja, sve dok je to razumno, ulaska GMO u Srbiju, ali ne iz razloga straha za koji nemam dovoljno osnova, vec i iz ekonomskih razloga.
Prvo, Srbija jos nema potrebe da uvozi takvo seme, a drugo, trziste ipak vise trazi hranu proizvedenu na konvencionalan nacin pa zasto mu to ne bi i ponudili?
Medjutim, zamisli sledecu situaciju:
Srbija udje u EU ili joj se toliko priblizi da izgubi pravo da svoju polj. proizvodnju stiti od konkurencije drugih. Ti drugi npr dozvoljavaju GM seme. Kako nas seljak sa semenom koje daje menji prinos uz veca ulaganja da bude konkutrentan sa seljakom koji seje produktivnije seme uz manja ulaganja?
Hansel Hansel 21:10 05.12.2011

Re: Molba

Hm, ja video da ljudi gaje hibridni kukuruz za koji ne kupuju seme svake godine i ne rađa lošije od tradicionalnog...

Ali, zar kod GMO nije stvar u tome da se ubacuju geni poreklom iz organizama s kojima matična biljka nikada ne bi mogla da se opraši? Pa se čak pominju i životinjski geni? Čini se da je problem u nepredvidivosti takvih eksperimenata na duže staze, da je reč samo o genima drugih sorti iste vrste, verovatno niko reč ne bi rekao.

Pitanje monopola možda i nije problem po sebi dok taj monopol ne osvoji tržište i ne stvori zavisnost od sopstvenih proizvoda...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:27 05.12.2011

Re: Molba

Hm, ja video da ljudi gaje hibridni kukuruz za koji ne kupuju seme svake godine i ne rađa lošije od tradicionalnog.


Prijavi ih za Nobela :)


Ali, zar kod GMO nije stvar u tome da se ubacuju geni poreklom iz organizama s kojima matična biljka nikada ne bi mogla da se opraši?

Da ali postoje primeri i kod ukrstanja gde biljka nikada ne bi mogla da se oprasi na nacin na koji je ljudi je ipak "nateraju".
A ond ase postavlja pitanje sta ako je priroda sprecavanjem mogucnosti takvog ukrstanja zapravo sprecila neku katastrofu koja ce se dogoditi kroz 200 generacija, ljudi to nikako ne mogu da znaju. Znaci i to je rizicno skoro kao i GMO?
Naravno, nema dokaza da se nesto nece dogoditi, te dokaze je nemoguce pribaviti, pa je tako nemoguce pribaviti dokaze da se upotrebom GM hrane nece desiti neke nezeljene posledice, ali za sad ih nema.
Kazem u redu je biti oprezan, ali panika i oprez nisu iste stvari.
Pitanje monopola možda i nije problem po sebi dok taj monopol ne osvoji tržište i ne stvori zavisnost od sopstvenih proizvoda...


Taj problem resava konkurancija,
Nauka napreduje i verujem da je pitanje dana kad ce Monsanto dobiti konkurenciju
Hansel Hansel 09:36 06.12.2011

Re: Molba

Prijavi ih za Nobela :)

Čuj, to je možda značajno manje od prinosa koje bi dalo kupovno seme, možda je došlo i do oprašivanja s tradicionalnim sortama, pa je to sada neki kukuruz "mešanac", ali nedvosmisleno je tako, video sam svojim očima.
Da ali postoje primeri i kod ukrstanja gde biljka nikada ne bi mogla da se oprasi na nacin na koji je ljudi je ipak "nateraju".

Preinačujem svoju rečenicu u:
Ali, zar kod GMO nije stvar u tome da se ubacuju geni poreklom iz organizama s kojima matična biljka nikada ne bi mogla da se ukrsti, pa makar i asistirano, poput oplodnje "in vitro"? Dakle, bez genetičkog inženjeringa i intervencija na nivou gena. (Čak ni kloniranje, na primer, nije genetički inženjering - da se razumemo skroz, za svaki slučaj.)
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:07 06.12.2011

Re: Molba

Čuj, to je možda značajno manje od prinosa koje bi dalo kupovno seme, možda je došlo i do oprašivanja s tradicionalnim sortama, pa je to sada neki kukuruz "mešanac", ali nedvosmisleno je tako, video sam svojim očima.

da da, ne sporim da toga ima (veoma sporadicno) ali da to nikako nemoze da bude ozbiljna proizvodnja tj onaj ko namerava da ima koristi od proizvdje kukuruza, kome je to osnovni posao a ne hobi ili poluhobi sigurno ne moze racumanti na takvo seme (seme dobijeno od hibrida tzv F2 generacije)


Ali, zar kod GMO nije stvar u tome da se ubacuju geni poreklom iz organizama s kojima matična biljka nikada ne bi mogla da se ukrsti,


Ali ako vec pristajemo na genetski inezenjering (ukurstanje jeste uticanje na genetsku strukturu bnovog organizma,dakle u najsirem smislu jeste inzenjering u genomu) koja je tacno granica na koju pristajemo u genetskom inzenjeringu, i zasto je to do neke faze u redu, a sledeca stepenica nedopustiva?
Zasto moze jednim nacinim a ne i drugim?

Čak ni kloniranje, na primer, nije genetički inženjering - da se razumemo skroz, za svaki slučaj.)


Nije, to bi se pre moglo nazvati "vegegetativnim", bespolnim razmnozavanjem, gde je genetska struktura identicna organizmu koji je umnozen, sto se kod polnog razmnozavanja ne moze desiti.
Hansel Hansel 18:17 06.12.2011

Re: Molba

zasto je to do neke faze u redu, a sledeca stepenica nedopustiva?

Ja nisam rekao ni da je prva međufaza u redu!

Ja govorim samo u svoje ime i diskutujem neke stvari, mislim da treba pričati o svemu što miriše na mešanja u prirodne zakone.
Ali ako vec pristajemo na genetski inezenjering (ukurstanje jeste uticanje na genetsku strukturu bnovog organizma,dakle u najsirem smislu jeste inzenjering u genomu) koja je tacno granica na koju pristajemo u genetskom inzenjeringu, i zasto je to do neke faze u redu, a sledeca stepenica nedopustiva?

OK, veštački odabir postoji dugo, čovek se umešao u prirodu onog trenutka kad je počeo da gaji biljke i životinje i onog trenutka kad je počeo da menja pejzaž. Pa onda dugo postoji sistematsko ukrštanje... Pa onda to o čemu pričaš, ako sam dobro rzaumeo - ukrštanje koje se biološki može desiti ali fizički bez čoveka ne (jesam li dobro razumeo) - za mene je to prva diskutabilna granica, a koju bih "svario"; ono što mi je veći problem su transgeni organizmi. Otpor mi je kombinovan - iracionalno-racionalni, mislim da sam to već objasnio: ako bi se mogla pouzdano dokazati bezbednost GM hrane - odustajem od svake bune.

Ali, pazi, znaš koliko se hrane svakodnevno baci u razvijenom svetu, znaš da je gojaznost veliki problem tog sveta, u kome stanovništvo vrlo malo raste, i taj svet forsira GM. Ima li tu nešto čudno?

A ima li proizvodnje GM hrane tamo gde hara glad? Ima li tamo makar hibrida otpornijih na sušu?!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:02 06.12.2011

Re: Molba

(jesam li dobro razumeo)


Apsolutno.

Ali, pazi, znaš koliko se hrane svakodnevno baci u razvijenom svetu, znaš da je gojaznost veliki problem tog sveta, u kome stanovništvo vrlo malo raste, i taj svet forsira GM. Ima li tu nešto čudno?

Nema, jer nije nista ni novo ni cudno da su ljudi sebicna stvorenja da bas i ne haju mnogo za tudju muku u poteri za sopstvenim bogatstvom.
Zelja za bogacenjem je motiv Monstanta i ostalih, a ne strah od nedostatka hrane u svetu kako najcesce pricaju oni koji zagovaraju GMO, to je jasno i tu ne treba imati nikakvih iluzija. GMO su se pojavili u bogatom svetu jer je to skupa stvar i jedino oni mogu da je naprave.
Medjutim to, makar indirektno, pomaze i drugom, siromasnom delu covecanstva.
Ako bi se gajile samo "zdrave" (stare, proverene) sorte biljaka i rase zivotinja, to bi znacilo manje prinose, dakle manju ponudu sto znaci skuplju robu. Takvu robu bi mogli da kupe opet samo ti podgojeni koji je bacaju po kontejnerima.
U slucaju da se gaje "savremenije" sorte i rase i pored skupljeg pocetnog materijala (semena npr) se dobija jeftiniji krajnji proizvod, dakle jeftinija hrana, usled veceg prinoisa sto znaci vece ponude.

Moglo bi se i postenijom raspodelom izmedju siromasnih i bogatih postici to da svi imaju dovoljno i bez intervencija u genima naravno, ali koliko je realno ocekivati da ljudi kao vrsta najednom postanu solidarni? Ni malo.
Takvi smo kakvi smo, sa tim treba racunati ma sta mi o tome mislili.

GMO su nasa buducnost pa plasili se mi njih ili ne, voleli ih ili ne. Treba se tome opirati do razumne granice, pre svega iz nekih drugih a ne iz razloga straha od toga, jer strah moze da nas spreci u racionalnom rasudjivanju.
Hansel Hansel 19:40 06.12.2011

Re: Molba

Nema, jer nije nista ni novo ni cudno da su ljudi sebicna stvorenja da bas i ne haju mnogo za tudju muku u poteri za sopstvenim bogatstvom.
Zelja za bogacenjem je motiv Monstanta i ostalih, a ne strah od nedostatka hrane u svetu kako najcesce pricaju oni koji zagovaraju GMO, to je jasno i tu ne treba imati nikakvih iluzija.

OK, razjasnili smo motive, tj. učinili ih potpuno eksplicitnim, "čuđenje" je bilo retoričke prirode.
jer strah moze da nas spreci u racionalnom rasudjivanju.

Ko se plaši?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:06 06.12.2011

Re: Molba

Ko se plaši?


:)
I ja svasta pisem jbt :)

Ziveo.



Hansel Hansel 20:30 06.12.2011

Re: Molba

Živeli, uz čašicu nečeg, od nečeg što još nije GM!
milisav68 milisav68 20:47 06.12.2011

Re: Molba

Hansel
Živeli, uz čašicu nečeg, od nečeg što još nije GM!


Kakvi li bi smo bili uz GMO šljivku, kad smo ovakvi uz prirodnu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:10 06.12.2011

Re: Molba

Kakvi li bi smo bili uz GMO šljivku, kad smo ovakvi uz prirodnu.

E to ne moze!
Nek modifikuju sta hoce al to ne dam!

Deset ljutih rakija, da ne bude zima,
jednu sam eksirao, sad ih devet ima.

Devet ljutih rakija, ja već ne znam ko sam,
jednu popih da se setim, ostade ih osam.

Osam ljutih rakija, sad sve mutno gledam,
daj jednu da progledam, sad ih ima sedam.

Sedam ljutih rakija, polako gubim svest,
još jednu da se razbudim, sad ih ima šest.

Šest ljutih rakija, spreman sam za let,
ja ih vidim deset, jer ih ima pet.

Pet ljutih rakija, na pola sam posla,
sad ih ima četiri, a ja vidim osam.

Četiri ljute rakije, sedim kao kip,javascript:;
devet čaša vidim, u stvari ih je tri.

Tri ljute rakije, spreman sam na sve,
gde nestade jedna?! Ostale su dve.

Dve ljute rakije, loza izvanredna,
dok sam na to mislio, nestade još jedna.

Popih i tu zadnju, pa pritisnuh reset,
uzeh flašu ponovo, pa ih opet deset...


milisav68 milisav68 21:38 06.12.2011

Re: Molba

hoochie coochie man
Kakvi li bi smo bili uz GMO šljivku, kad smo ovakvi uz prirodnu.

E to ne moze!
Nek modifikuju sta hoce al to ne dam!

Deset ljutih rakija, da ne bude zima,
jednu sam eksirao, sad ih devet ima.

Devet ljutih rakija, ja već ne znam ko sam,
jednu popih da se setim, ostade ih osam.

Osam ljutih rakija, sad sve mutno gledam,
daj jednu da progledam, sad ih ima sedam.

Sedam ljutih rakija, polako gubim svest,
još jednu da se razbudim, sad ih ima šest.

Šest ljutih rakija, spreman sam za let,
ja ih vidim deset, jer ih ima pet.

Pet ljutih rakija, na pola sam posla,
sad ih ima četiri, a ja vidim osam.

Četiri ljute rakije, sedim kao kip,javascript:;
devet čaša vidim, u stvari ih je tri.

Tri ljute rakije, spreman sam na sve,
gde nestade jedna?! Ostale su dve.

Dve ljute rakije, loza izvanredna,
dok sam na to mislio, nestade još jedna.

Popih i tu zadnju, pa pritisnuh reset,
uzeh flašu ponovo, pa ih opet deset...




Pa jel znaš onaj vic, kad se Amerikanci zapitali, kako da nam do`akaju, pa su došli do zaključka da je u pitanju alkohol, pa uradili test na miševima.

-miš koga su nalivali sa viskijem - jurio "ženske"
-miš koga su nalivali sa vodkom - zapevao i zaspo
-miš koga su nalivali sa šljivom pita - gde je ta mačka da joj ebem mater.
Hansel Hansel 21:42 06.12.2011

Re: Molba

Kakvi li bi smo bili uz GMO šljivku, kad smo ovakvi uz prirodnu.

Ma, to bi bila k'o ona iz "Vrućeg vetra", što ne 'vata!
E to ne moze!
Nek modifikuju sta hoce al to ne dam!

Eto, vidiš kako svako ima neku crvenu liniju!
milisav68 milisav68 21:45 06.12.2011

Re: Molba

Hansel
Kakvi li bi smo bili uz GMO šljivku, kad smo ovakvi uz prirodnu.

Ma, to bi bila k'o ona iz "Vrućeg vetra", što ne 'vata!
E to ne moze!
Nek modifikuju sta hoce al to ne dam!

Eto, vidiš kako svako ima neku crvenu liniju!


Svako ima svoju tačku prekida.
Hansel Hansel 21:56 06.12.2011

Re: Molba

ljuboten ljuboten 06:23 07.12.2011

Re: Molba

Moglo bi se i postenijom raspodelom izmedju siromasnih i bogatih postici to da svi imaju dovoljno i bez intervencija u genima naravno, ali koliko je realno ocekivati da ljudi kao vrsta najednom postanu solidarni? Ni malo.
Takvi smo kakvi smo, sa tim treba racunati ma sta mi o tome mislili.


Takvi smo kakvi smo postali smo od pojave privatne svojine. Od tada je počeo brži napredak u materiajlmom ali sporo čovekovo napredovanje u duhovnom pogledu. Nisu nas spasili ni pojavljivanje nekoliko Mesija (Buda, Isus, Poslanik...) i mnogo bogova pre njih, niti plašenje sa hiljade apokalipsa s kojima su dobronamerni i uplašeni pretili čovečsntvu. No, sigurno ublažili su stradanje slabijih, kako Niče naziva dobre ljude.
U osnovi svih ratova koji traju bezprestanka je Ego ili Sotona kako ga je Isus nazvao, odnosno namera čoveka da svoje životne probleme ne rašava ih on već da ih podmeće ili prinudi da to drugi urade za njega. Trgovina i bankarstvo, lihvarstvo kod Isusa i Poslanika su najveći greh, dok mi bi da raspravljamo zašto veći deo čovečanstva pati a celo ciklično dospeva u krize koje izazivaju svetske ratove, kao da ne znamo da smo institucinolazovali Sotone, u isto vreme molimo se Bogu, pritom zajedno odlaze u Crkve ili Džamije i opljačkani i lopovi, dok Crkva u ime Boga više voli Lopove jer joj daju pare!!!
nim_opet nim_opet 22:02 02.12.2011

"Druzenje"

U mojoj osnovnoj skoli (dakle svi smo bili tu silom prilika, jedna skola u kraju, pa gde ces nego tu), su se deca druzila po grupama, tipa birali se medjusobno po odredjenim karakteristikama koje im odgovaraju. I sad, u jednoj popularnoj grupi je bilo dosta dece - to sto je bila popularna ne znaci da je bila savrsena, i medjusobno su se koskali, ali su bili zajedno, i kad neko sa strane cusne nekod njihovog, onda nekoliko njih iz grupe ide da ga brani. Bila je jedna druga, manje popularna grupa, koja jednog dana odluci da hoce da se igra sa vecom, popularnom grupom. I neko vreme su se igrali, ali ograniceno - znaci igramo fudbal zajedno ali se ne igramo zajedno ostalih stvari - veca grupa je igrala "izmedju dve vatre" medjusobno jer su imali dovoljno clanova. Posle nekog vremena, manja grupa pocne da insistira da igra "izmedju dve vatre" i ostale igre (a ne samo fudbal). Posto su clanovi manje grupe bili poznati po tome sto su se cesto koskali, sto medjusobno, sto sa ostalima, popularnija grupa kaze - mozete da se igrate "izmedju dve vatre" sa nama, samo ako se upristojite i 1)obecate da necete da gadjate samo najmanje clanove nase grupe i 2)da cete da prestanete da se koskate medjusobno. Manja grupa zapadne u fras - nece niko njima da odredjuje kako ce da igraju izmedju dve vatre a jos manje ako hoce da biju Pericu. Pericu su tukli povremeno, onako iz razonode. I dignu nos. Posle nekog vremena, kad se nepopularna grupa smanjila (neka deca prestala da se igraju sa njima, neka, ona cesto tucena pobegla itd), opet dodju kod popularnijih klinaca i traze da se igraju sa njima stalno, pa i izmedju dve vatre. Popularnija deca kazu, moze, ali ako se budete igrali lepo i ako prestanete da se koskate. Culi smo da osim sto bijete Pericu, zajedno sa drugim grupama iz bloka pored cuskate neku trecu decu. Manja grupa opet u fras, tuzili ih uciteljima sto nece da im dozvole da se igraju sa njima, vikali kako je nepravda itd. Ipak, opet dolaze kod popularnijih klinaca i traze da se igraju sa njima. Ovi kazu - slusaj, mi smo popularni klinci, imamo bolju reputaciju od vas, igramo se zanimljivih igara itd. i ne mozemo da rizikujemo da cete sve to da s*ebete (odrasli klinci malo, pa poceli vec da psuju), mozete da se igrate stalno sa nama, ali pod nasim uslovima. Primili smo decu is II-3 ranije, i tu se naucili da ako se ne upristoje pre nego sto pocnu da se igraju sa nama, onda nama kvare igru. I sad, jel hocete da se igrate sa nama ili ne?
I tako...
Hansel Hansel 22:12 02.12.2011

Re: "Druzenje"

Meni se činilo da smo malo izašli iz (problematičnog) puberteta i da se sada igraju neke druge igre - ni ovaj "Perica" nije baš naivan, a ovi popularni pre neku "godinu" siledžije - samo takve... i tada su imali svoje viđenje pravde, pa ne znamo da li su i dalje sadisti u duši, samo sada prikriveniji ili...?

Izvini ako tvoju metaforu nisam baš do kraja ispratio...
escherichije_colic escherichije_colic 23:38 02.12.2011

Re: "Druzenje"

Izvini ako tvoju metaforu nisam baš do kraja ispratio...


Pa meni je to vrlo lepo, situacija viđena očima desetogodišnjaka jednog recimo, vrlo simpatično.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:46 02.12.2011

Re: "Druzenje"

escherichije_colic
Izvini ako tvoju metaforu nisam baš do kraja ispratio...


Pa meni je to vrlo lepo, situacija viđena očima desetogodišnjaka jednog recimo, vrlo simpatično.

Оће бону са ЕУ сертификатом.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:08 02.12.2011

Pokazivanje ko je gazda u EU


I pored sve retorike u udruzenoj Evropi, o ravnopravnosti clanica i sl, neodgovorno je verovati u to i ocekivati da ce mocne zemlje stupanjem u savez sa slabijim od sebe to uciniti bez neke koristi.
Ko je tu najmocniji i ko misli da je bas on nedodirljiv (i) ovim pokazuje Nemacka.

Angela kao razlog ne navodi da su stradali vojnici EU, Kfora, vec NEMACKI vojnici. Nemacki vojnik je vazniji od spanskog vojnika pa Angeli i Srbi posebno moraju paziti kako se odnose prema NEMACKIM vojnicima.

Nemacka kao mocna drzava je sigurno mogla nekom tajnom diplomatijom drugu zemlju da isturi kao prepreku Srbiji za dobijanje kandidature, i time makar izbegne jasne asocijacije na pocinjenu nepravdu Srbiji od strane Nemacke u skoroj istoriji. Ali ona to nije zelela, vec drskoscu najjaceg gura prst u oko i kaze Nemacka je protiv Srbije i ovog puta, moze nam se, jaci smo.

Bojim se da iako Srbija dobije kandidaturu , sad, na prolece ili bilo kad, da ce to biti suprotno volji gradjana Srbije, a ne znam kako to moze da bude na dobro samih gradjana.
Neko ce da ih usreci i protv njihove volje?
dragan7557 dragan7557 22:17 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Angela kao razlog ne navodi da su stradali vojnici EU, Kfora, vec NEMACKI vojnici.

Naravno, i tu nema nista cudno.
Nemacki vojnik je vazniji od spanskog vojnika

Sta je tu sporno, Andjelu nisu izabrali Spanci, da vodi Nemacku drzavu, vec nemacki glasaci.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:22 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Šta su oni tražili ovde, u zemlji koja nije njihova, čiji jezik ne mogu da razumeju?!"

Ovo isto pitanje se moze postaviti politicarima u Srbiji koji hoce u EU.


cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:24 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

dragan7557
Angela kao razlog ne navodi da su stradali vojnici EU, Kfora, vec NEMACKI vojnici.

Naravno, i tu nema nista cudno.
Nemacki vojnik je vazniji od spanskog vojnika

Sta je tu sporno, Andjelu nisu izabrali Spanci da vodi Nemacku drzavu vec nemacki glasaci.

cerski


Pa meni bi to sto ti govoris bilo logicno da Srbija trazi kandidaturu za clanstvo u Nemckoj.
Posto se radi o kandidaturi za EU, logcnije mi je da se zamera Srbiji njen odnos prema EU kao zajednici, nego ovo kad joj se zamera odnos prema pojedinim zemlajma.
Ili je Nemacka= EU?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:27 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
dragan7557
Angela kao razlog ne navodi da su stradali vojnici EU, Kfora, vec NEMACKI vojnici.

Naravno, i tu nema nista cudno.
Nemacki vojnik je vazniji od spanskog vojnika

Sta je tu sporno, Andjelu nisu izabrali Spanci da vodi Nemacku drzavu vec nemacki glasaci.

cerski


Pa meni bi to sto ti govoris bilo logicno da Srbija trazi kandidaturu za clanstvo u Nemckoj.
Posto se radi o kandidaturi za EU, logcnije mi je da se zamera Srbiji njen odnos prema EU kao zajednici, nego ovo kad joj se zamera odnos prema pojedinim zemlajma.
Ili je Nemacka= EU?

Nije Anđa zastupnik EU, nego Nemačke.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:29 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Nije Anđa zastupnik EU, nego Nemačke.


A EU koristi samo kao alat da stiti interese Nemacke?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:37 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Nije Anđa zastupnik EU, nego Nemačke.


A EU koristi samo kao alat da stiti interese Nemacke?


Него шта!

Да су заиста европски настројени, никад не би дошло до кризе евра. Евро не би ни постојао.
dragan7557 dragan7557 22:38 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Nije Anđa zastupnik EU, nego Nemačke.


A EU koristi samo kao alat da stiti interese Nemacke?

Pa svakako je nisu kreitali da stiti interese srpske politike, koja dok ceka na Prijem u Raj vlastitu zemlju dovodi do stanja ovde jasno naznacenog:
Ono što je sada već potpuno nevjerovatno je činjenica, da država Srbija vrlo vjerovatno nikada u svojoj istoriji nije izgledala ovako loše i zapušteno.


A plate raznih cata u Organu koji se bakce sa ulaskom EU su vec na Jevropejskom nivou.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Него шта!


Pa to

Nego, hoce li to isto moci i Srbija, ako ikad budemo clanovi, da EU upotrebi kao alat kako bi zastitila svoje interese od Nemacke npr, ako nam se interesi nekad nadju u koliziji?
nesto ne verujem, a ti? :)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:48 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Него шта!


Pa to

Nego, hoce li to isto moci i Srbija, ako ikad budemo clanovi, da EU upotrebi kao alat kako bi zastitila svoje interese od Nemacke npr, ako nam se interesi nekad nadju u koliziji?
nesto ne verujem, a ti? :)

Србија, данас, хиперпродукцијом закона (а заобилажењем реституције и рехабилитације), урушава своје привредне интересе. Колизија се најпре огледа у тим, законским решењима, а мање у неким разменама са Немачком, у случају колизије. А у ЕУ се могу заштити интереси (ако се знају који су), до неке мере, јер Србија није у рангу са Немачком, и то не би могла ни ван ЕУ (штавише!). Но, ватра је ЕУ, па ако не знаш са ватром, боље је да јој се не приближаваш!
mariopan mariopan 22:55 02.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Него шта!


Pa to

Nego, hoce li to isto moci i Srbija, ako ikad budemo clanovi, da EU upotrebi kao alat kako bi zastitila svoje interese od Nemacke npr, ako nam se interesi nekad nadju u koliziji?
nesto ne verujem, a ti? :)

dragan7557 dragan7557 10:29 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Pa meni bi to sto ti govoris bilo logicno da Srbija trazi kandidaturu za clanstvo u Nemckoj.

Mislis kao Hrvatska i Slovenija?
Ili je Nemacka= EU?

Svidjalo se to kome ili ne Nemacka, bas ovih dana jasno stavlja do znanja sa svim mogucim argumentima, koji se tesko daju opovrgnuti ko je gazda u EU.

Uzgred i prvi predsedavajuci predhodnika EU je bio Nemac a ne Englez. Kako je nastala EEZ ima da se nadje na mnogo Internet strana, pa nije potrebno ponavljati.

Nemacka dominira Evropom malo duze od juce, pa je ta dominacija svojevrstan pokazatelj pravca kojim je Srbija trebala da ide.

Anglo-Saksonski blok koji bi da dominira celim svetom u Evropi se uvek samo borio za dominaciju, ali potpunu dominaciju nikada nije postigao, a to je upravo ono sto feudalno korporativnoj eliti Engleske i SAD predstavlja kost u grlu vec duze od jednog veka.

Mentalitet Germanskog bloka je zasnovan na kolektivizmu, sa jakom privredom i potpuno drugim vrednostima od onih koje bi Anglo-Saksonci da nametnu, a koje vrednosti su blize Duceovom Fasizmu nego li Hitlerovom Nacnal-Socijalizmu.

Korporativizam nije nastao u Nemackoj vec u Italiji, a njegovi koreni su u Feudalizmu a ne u nacionalizmu.

Ekonomski model koji je baza Korporativizma je neprkosnoveni individualni posed sa slabom drzavnom vlascu, (parlamentarna monarhija) bez centralnog Suverena, cija je moc unistena, dok feudalci na svojim Feudima rade sto ih volja. Korporativizam je upravo preneo takav feudalni model vlasti i ekonomije u moderno drustvo, dao mu drugo ime i zapoceo svoj razvoj.

Sve je ovo vidljivo u samoj Engleskoj,Americi i svuda gde je vlast u rukama Anglo-Saksonaca.

Nemacki kolektivno-militaristicki model je u EU vec po treci put sukobljen sa Anglo-Saksonskom teznjom za primat u Evropi a nemacka privreda pokazuje rezultate od kojih Anglo-Saksonce spopada trca (izvinjavam se ali ovaj izraz mi je nekako najkonvergentniji).

Sama Srbija, cija se elita kao i 1914, 1941, 1991, i 2000 bori za opstanak na vlasti, luta trazeci Ultimnog Gospodara, znaci vannacionalnog Suverena, dovoljno jakog da potvrdi njihove postignute privilegije, tim privilegijama doda neke nove (ako moze i neka plemicka titulica) i uporno tvrdi da je to izlaz kako za drzavu citaj Feud,(koju su prisvojili), tako navodno i za sve Srbe, kojih je zbog ovakve politike sve manje.

Precenjivanje vlastite snage koju je krnja drzava Srbija pokazala za vreme Kneza Lazara, i odvela sve sto je vredelo u Srbiji na klanice zvane Maricka i Kosovska bitka, lako moze da se dogodi ponovo, Ivica Dacic, ako ga treba ozbiljno shvatiti, ne iskljucuje novu kosovssku Bitku, zaboravljajuci pri tome da mu je ministar vojske svaki cas u Ohaju a ne u Nemackoj, da su srpsku vojnu silu dokrajcili Saveznici u koje smo se do juce kleli, kao u najvernije prijatelje.

Dvoumljenje nemacke politike o upotrebi vojne sile na Balkanu zbog proslosti je pokazalo mnoge stvari koje srpski politikanti niti razumeju niti pak pokusavaju da razumeju.

cerski
tyson tyson 12:03 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Nemacka dominira Evropom malo duze od juce, pa je ta dominacija svojevrstan pokazatelj pravca kojim je Srbija trebala da ide.

Tako je, Mito!





dragan7557 dragan7557 12:37 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

tyson
Nemacka dominira Evropom malo duze od juce, pa je ta dominacija svojevrstan pokazatelj pravca kojim je Srbija trebala da ide.

Tako je, Mito!






Vrlo precizno si rekao, jedino je nejasno sta 'os da kazes?

cerski
tyson tyson 12:56 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Vrlo precizno si rekao, jedino je nejasno sta 'os da kazes?






dragan7557 dragan7557 13:39 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

tyson
Vrlo precizno si rekao, jedino je nejasno sta 'os da kazes?







Ja sam pomalo corav pa ne raspoznajem ko je? Ako nije tesko napisi.

cerski
tyson tyson 14:21 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Ja sam pomalo corav pa ne raspoznajem ko je? Ako nije tesko napisi.

Bre teraš me da radim a vikend je:

vidi ovde



ljuboten ljuboten 16:35 03.12.2011

Svako zašto ima svoje zato.

Dok se rukom ne udarimo u čelo, glavu ćemo razbiti udarajuči u zid.

Jače je bilo u nama vekovima pripreman obračun sa Turcima. Pa sa kraćim prekidima ceo vek ratovanje sa njima. Zbog toga su u našoj eliti uvek bili jači, a često i pokvareniji (znajući da je "Rat gadna svinjarija" , oni koji bi da produže ratovanje, od onih koji su trebali da prepozanju želju Germana da nam se približe, iako je to faktilčki bila želja njihove imperije za proširenje. Hrvati i Slovenci nisu imali izbora, već su se priklonili Husbugrškoj monarhiji, u kojoj su inače slovenski narodi bili u večini, zbog čega su Germani namerno podelili izabrane narodne poslanike u dve skupštine, jedna u Beču druga u Pešti.
Uostalom i odbacivanje staroslovenskog pisma je bila želja Germana, odnosno uvođenje Vukove reforamcije pisma i jezika, posle duge rasprave u eliti Srbije, zbog čega je Miloš po Vuka nekolko puta slao poteru da ga privedu, a to bi značilo i ućutkaju. Tako su Srbi na Kosmetu, osim doseljenika iz Hercegovne i Crne Gore, postali stranci za srpsku inetelekualnu elitu smeštenu daleko od njih - u Beogradu. Naši seljani, čak su me i moj rođene sestre smarale sa makedonskom muzikom koju su slušali na radiju, a starji su slušuči i narodne pesme na albaskom jeziku koje je imitovao Radio Priština.
Šire gledano, tako su se Srbi istočno od Morave udaljili od Bugara, kasnije i od Makedonaca kojima su slični, a po veri isti. Dok smo mi dali teritoriju Makedoncima koju smo oslobodili od Turaka, pomogli im da osnuju svoju Repbuliku, danas državu. Bugari im ne priznaju jezik, a negiraju postojanje Makedonaca u Pirinskoj Makedniji, dotle su Grci prvo izvrišil genocid nad Makedoncima u Egejskoj Makedonji, a još uvek im ne priznaju niti državu niti narod.
Ono što ste naveli kako su se neki najmudriji Nemci divili nama, samo potvrđuje da najbolji, oboženim osobinama nadareni, drugi ih prepoznaju samo retki i mudri, ali daleko od državnih interesa. Samo nekolicina su prepozanli poruke Isusovog žrtvovanja. Espolciajac svojim komentarom predoseća našu sudbinu kakvu imaju najobdareniji.
Još da dodam. Imajući u vidu da nam je ljudski resurs ili stradao u ratu s Turcima, prvo na Maričkoj bitci, pa na Kosovu, ili su prešli na stranu neprijatelja i tako pomogli da se oformi najmoćnija emperija - Osmansko cartsvo, koje nam je albaniziralo Kosovo i Metohiju, islamiziralo Rašku i Bosnu.
Ostatk skupljen u elitu nije bio dovoljno moćan, jer je onaj deo pakvareniji i gluplji, nije hteo niti mogao da prepozna pravi put. Baš tako kako se to desilo zadnji put, kada je mentalno slabiji deo SANU napisao poznati Memorandum, nikad usvojen, na čelu sa Ćosićem, pa poturio ga njima sličnim po nedostatku mudrosti, tipa Miloševića, Jovića, Kadijevića, Ljubičića, Markovića i njhovim bonvivanima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:46 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Svidjalo se to kome ili ne Nemacka, bas ovih dana jasno stavlja do znanja sa svim mogucim argumentima, koji se tesko daju opovrgnuti ko je gazda u EU.


Cerski,
Jedni logican odgovor je na ceo ovaj komentar je ono sto ti je odgovorio tyson.
Dok sam citao komentar to se vristeci nametalo.

dragan7557 dragan7557 20:44 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Svidjalo se to kome ili ne Nemacka, bas ovih dana jasno stavlja do znanja sa svim mogucim argumentima, koji se tesko daju opovrgnuti ko je gazda u EU.


Cerski,
Jedni logican odgovor je na ceo ovaj komentar je ono sto ti je odgovorio tyson.
Dok sam citao komentar to se vristeci nametalo.


Tajson je odgovorio rebusima i mrtvim propagandistickim slicurinama, iz proslog veka.

Na konkretno pitanje linkovao je Ljotica, takodje iz proslog veka, koji ovoj sadasnjoj generaciji niti sta znaci niti ce sta znaciti.

Real politika se zasniva na drugim premisama, a sa logikom nema skoro nikakve veze, dok sa igrom Saha ima i te kakve.

Politika raspoznavanja snaga, procena vlstite pozicije i procena sledeceg poteza kako vlastitog jos vise protivnickog, kao i zauzimanje povoljne politicke pozicije, od strane onih od kojih drzava zavisi, velikim delom odredjuje politicko dejstvo i polit realnost.

Uzged ko ono bese izgradi najvece vojne baze po bivsoj jugoslovenskoj teritoriji Nemci ili Ameri i Englezi?

Sto su srpski politikanti, za vreme Milosevica trckarali kod Amera i Engleza, trazeci pomoc za osvajanju vlasti u Srbiji, je druga strana price, koja se tu ne zavrsava, ucinjene usluge se placaju po dolasku na vlast.

Za dominaciju u Evropi sam vec napisao ko se bori, pa nema potrebe da ponavljam.

Uzgred na ovoj planeti je daleko vise zla pocinio Anglo-Saksonski blok, koji je do pre samo sto pedest godina odrzavao ropstvo i robovlasnicki poredak, nego Nemci u oba svetska rata, koji su takodje bili zbog dominacije Evropom, i preraspodelom globalne dominacije.

Jedna od elementarnih stvari su i nasi gradjani u Nemackoj preko kojih Nemacka vec godinama finansira nesposobnost domacih politikanata.

I da zakljucim ja sam radio i ziveo kako u Nemackoj tako i u Engleskoj, pa su mi mnoge stvari poznate iz licnog iskustva .

Kako nisam ni Germanofil ni Anglofil, vec najobicniji Srbofil, sklon sam da gledam sta realni podatci Istorije pokazuju, a oni pokazuju ono sto pokazuju, a to je da dva ekonomska bloka jos uvek zive u rivalitetu i borbi za dominaciju Evropom, u kojoj vec od osnivanja EEZ, Nemci sa svojim dominirali.

Prosli sukobi su zavrseni ratovima u kojim je Nemacka porazena, kako ce se ovaj zavrsiti ostaje da se vidi.

Razlika izmedju proslih i sadasnjih sukoba, je da se sadasnji, jos, ne vode oruzjem nego privrednim prednoscu, a da su Nemci dobro naucili lekcije iz proslih sukoba, i nece ponoviti iste greske je sasvim sigurno, i sada veoma vidljivo.

Posrnula Engleska privreda (vec godinama) nije u stanju da odrzi korak sa Nemackom, i nije za ocekivati da Englezi, cak i uz restrukturiranje privrede po cenu gradjanskih sukoba, na privrednom planu u daljoj buducnosti postignu Nemacki nivo. Nemacka je drzava broj 1 po izvozu postala i ostala, bez pljacke kolonija a koja pljacka je Englesku Imperiju odrzavale u zivotu.

cerski
freehand freehand 20:47 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

sklon sam da gledam sta realni podatci Istorije pokazuju, a oni pokazuju ono sto pokazuju

Ja mislim da se posle ovoga više nema šta raspravljati.
Domaćine, zaključavaj.
dragan7557 dragan7557 20:54 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

freehand
sklon sam da gledam sta realni podatci Istorije pokazuju, a oni pokazuju ono sto pokazuju

Ja mislim da se posle ovoga više nema šta raspravljati.
Domaćine, zaključavaj.

expolicajac
Molim onoga ko zadnji napusti prostoriju, koju iz čisto emotivnih razloga zovemo Srbija, da ugasi svetlo

Freele, ti bas resio da poslusas ex-a, pa da ugasis svetlo?

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:19 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU


Na konkretno pitanje linkovao je Ljotica


S valjanim razlogom, nesumnivo.
Nemacka je superiorna - Srbija moze napredovati jedino tako sto ce slediti Nemacku - sve drugo je propast za Srbiju - je size i tvog komentara i Ljoticeve politike.

Ne tvrdim, naravno, da si ti Ljoticev prisalica, ali onaj komentar neodoljivo potseca na Ljotica.

Kazes
Politika raspoznavanja snaga, procena vlstite pozicije i procena sledeceg poteza kako vlastitog jos vise protivnickog,

Tema ovog razgovora je Nemacka i njena poliitka prema Srbiji, pa te u tom kontekstu pitam, ko je u ovom konkretnom slucaju protivnik Srbije ciji se sledeci potez treba procenjivati cak detaljnije nego vlastiti?

Ako je to Nemacka onda se u tom delu slazemo.
Ali, ako je tako, onda se postavljaju neka nova vazna pitanja.

-Sta to smeta Nemackoj pa se prema Srbiji ponasa protivnicki vec ceo vek?

-Postoji li medjusobna veza izmedju dve cinjenice :

1) Gazda saveza u koji Srbija zeli da stupi je protivnik Srbije, i
2) Srbiji se postavljaju uslovi za ulazak koji nikom drugom nisu postavljani

I na kraju najvaznije pitanje

-Treba li Srbija uopste da stupa u savez u kom je gazda njen proitivnik?
dragan7557 dragan7557 22:56 03.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

S valjanim razlogom, nesumnivo.

Ne posto je u pitanju nebuloza, da ne upotrebljavam adekvatniji izraz.

Nemacka je superiorna - Srbija moze napredovati jedino tako sto ce slediti Nemacku

Da je tako napisao je i Filip sa sve podatcima. osim toga to je poznato skoro svakom ko hoce da slusa.
je size i tvog komentara i Ljoticeve politike.


Aksioma americke politike a i amera je:

"Ako ne mozes da ih bijes pridruzi im se."

Kad se ovo shvati i primeni u Srpskoj spoljnoj politici, onda ce stvari krenuti na bolje.
Tema ovog razgovora je Nemacka i njena poliitka prema Srbiji,

Ne tema ovog "razgovora" je durenje na Nemacku zbog odbijanja bracne ponude, dok je ranije bilo durenje na Holandiju sada samo prevaljeno na Nemacku.
-Sta to smeta Nemackoj pa se prema Srbiji ponasa protivnicki vec ceo vek?

To pitanje treba postaviti Nemcima a ne meni.
1) Gazda saveza u koji Srbija zeli da stupi je protivnik Srbije,

Postoji narodna: "vezi konja tamo gde ti gazda kaze...."
2) Srbiji se postavljaju uslovi za ulazak koji nikom drugom nisu postavljani

Postoje i drugi kojima je EU nedostupna iz raznih razloga, i uslovljenosti drugih drzava.
-Treba li Srbija uopste da stupa u savez u kom je gazda njen proitivnik?

Na ovo sam odgovorio vec hiljadu puta. U medjuvremenu je proslo 11 godina cekanja na EU Raj Zemaljski a umesto Meda i Mleka Srbija zivi od kredita i nista ne radi.

I onda ti dodju ovakvi koji pisu ove ............

Има једна протерана реч.

РАД.

Ево још једна.

РИЗИК.

Па још једна.

ФИРМА. ПОСАО. САМОСТАЛНОСТ.


Naravno uz to obavezno ide i:

"Arbeit Macht Frei" a rucak postaje plativ.

cerski

p.s. Hrvati su birali i izabrali pravu opciju svog bivseg i buduceg gazdu, Srbi su optirali na pogresnog konja, i sada im je krivo sto gube. Tesko svarljivo za "boksere," ali je tako. Porediti Ljotica sa danasnjom politikom moze samo onaj ko ne vidi dalje od nosa, pa ma kolika mu nosina bila.
p.p.s. Srpska politika ladila je j..a pogresnom bloku i nije shvatala ko je pravi gazda, sada kada shvataju, pravi gazda kaze mars bre.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:02 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

"Ako ne mozes da ih bijes pridruzi im se."


Pa bilo sta da taj od tebe trazi?
A cemu onda uopste politika, zasto ne stavljanje pod protektorat?

Uvazavati realan raspored snaga u politici je sasvim uredu, sto kazu, ne ku*citi se bez pokrica, praviti ustupke naravno, ali sve to mora da ima granice.
Gde su te granice ispod kojih prestaje da postoji drzavna politika?
Ovo sto se od Srbije trazi je, to i ti moras priznati, previse.

Ma sta da je Srbija uradila Albancima na Kosovu ona sigurno nije jedina kojaje to uradila svojoj nacionalnoj manjini, a nikom drugom nije silom oteta teritorija, a onda taj ucenjivan da se prema toj otetoj teritoriji odnosi kao prema susednoj drzavi. I to se insistira na dobrosusedskim odnosima!
Oteli smo vam teritoriju ali to nije sve, vi sad sad morate da saradjujete sa njima, da im pomognete da oni funkcionisu, i to direktno na stetu vasih sunarodnika!

Tacno je da su i drugi imali i imaju probleme koji ih sprecavaju da postanu clanice ali niko nema ovakvu ucenu
Makedonija oko imena, vise simbol nego praktican gubitak, Bosna jer njeni gradjani ne mogu da rese treba li im uopste drzava ili ne, Turska jer je to previse i ne zanima, Albanija i Crna Gora i nemaju nekih problema, cekaju da prodje vreme.


Postoji narodna: "vezi konja tamo gde ti gazda kaze...."

Hrvati su birali i izabrali pravu opciju svog bivseg i buduceg gazdu,


Ovo je vec posteniji prstup,
Nema demokratije, nema prava, nema suda, niceg osim sile nema, i sili se odmah bez razmisljanja treba prikloniti.
Ali onda se dovodi u pitanje ispravnost osnovnih civilizacijskih vrednosti kao sto su sloboda, pravda, demokratija...
Sila sve njih ponistava pa nam ostaje da se odlucujemo izmedju njih i sile.
Nekome je taj izbor lak, izabere silu, nekome tu ipak nesto smeta.
mariopan mariopan 00:53 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Nema demokratije, nema prava, nema suda, niceg osim sile nema, i sili se odmah bez razmisljanja treba prikloniti.
Ali onda se dovodi u pitanje ispravnost osnovnih civilizacijskih vrednosti kao sto su sloboda, pravda, demokratija...

Šta kažu Hrvatske vesti, ako nije novinarska patka?:

Akcija slična Oluji

KREĆE VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA KOSOVA - ČEKAJU MIG EUROPE

Predjednik Srbije Boris Tadić pozvao je Srbe sa sjevera Kosova da ukolne barikade ne samo zbog 9.prosinca i neizvjesnbosti oko kandidature za EU, nego i zbog obavještajnih podataka da je Priština završila operativni plan akcije koja bi, po svim parametrima, bila slična Oluji 1995. u tzv Krajini, rekao je nekadašnji zapovjednik združenih snaga na jugu Srbije i predsjenik Foruma za sigurnost i demokraciju Ninoslav Krstić.

Ako srpske službe sigurnosti rade svoj posao onda je predsjednik Tadić dobio informaciju da je plan Prištine za preuzimanje Kosova gotov i da se doslovno čeka samo mig dužnosnika Europe kako bi ta kacija počela.
Otuda i promjena stava države prema Kosovu za 180 stupnjeva, rekao je general Krstić.


Ko želi celu vest da pročita ima na
http://danas.net.hr/svijet/page/2011/12/2/0265006.html
Meni ta EUROPA koja u potaji sprema zločin - ne treba.

Reakcije Tadića, koji verovatno ovo zna, su onda iznuđene, i meni razumljive. Europa udružena sa Tačijem, u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čišćenja Kosova od Srba, već viđeno jednog 17. marta.

Očekujem odmah sutra blogove o tome kako su sami to tražili i kako im baš tako treba, i nama ovde i njima tamo...od boraca za tu Europu po svaku cenu......bljak.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:01 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Reakcije Tadića, koji verovatno ovo zna, su onda iznuđene, i meni razumljive


Ako je ovo tacno, a ja se nadam i cak verujem da nije, onda mi reakcija Tadica nikako nije razumljiva.

Zasto to ne kaze glasno i jasno? Koga siti? Srbiju i srpske interese a to mu je valjda posao? Tesko da ce ih tako zastititi.
Niko normalan od njega ne bi ocekivao da to spreci vojskom jer je to nemoguce, ali bi makar stvari posatle jasne.
mariopan mariopan 01:09 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
Reakcije Tadića, koji verovatno ovo zna, su onda iznuđene, i meni razumljive


Ako je ovo tacno, a ja se nadam i cak verujem da nije, onda mi reakcija Tadica nikako nije razumljiva.

Zasto to ne kaze glasno i jasno? Koga siti? Srbiju i sprpske interese a to mu je valjda posao?
Niko normalan od njega ne bi ocekivao d ato spreci vojskom jer je to nemoguce ali bi makar stvari posatle jasne.

Ako bi ovo rekao narod bi tek tada stao uz njega i ubrao bi neke političke poene sigurno ....... jedino ako ne sme javno da optuži EU da sprema etničko čišćenje zajedno sa Tačijem?
Verujem da to ne sme jer to su obaveštajni podaci?
Oni to uvek mogu da opovrgnu jer se još nije desilo, možda i neće pa bi se osramotio, možda se situacija smiri, što ne verujem jer poslednje vesti kažu da tamo dole neće sklanjati barikade dok ne vide originalan dokument i dok se Skupština Srbije o tome ne izjasni, o tome šta je tamo zaista dogovoreno, jer ne veruju ni Tadiću ni Stefanoviću, do sada su svi ustupci išli u pravcu Prištine.


Dala sam int adresu pa sam pročitaj.
Ne znam, nisam pametna.

EDIT

Hrvatski NACIONAL piše opširnije, ima i detalja pa verujem da je istina, Krstić je dao intervju.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:20 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

dragan7557
Arbeit Macht Frei

Cerski, ako imas traume sa radno-robovskih akcija, kada si udarao pijukom "tamo 'di treba", za znacku Velikog Vodje, to je tvoj problem, ne moras da prestavljas ovde, nije ovo psihoterapija, bar ne obznanjena.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:23 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Hrvatski NACIONAL piše opširnije, ima i detalja pa verujem da je istina, Krstić je dao intervju

mariopan mariopan 01:26 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

srdjazlopogledja
Hrvatski NACIONAL piše opširnije, ima i detalja pa verujem da je istina, Krstić je dao intervju


"Danas" je isto to napisao, pa dobro jel su sve njihove novine ???

Čitam šta je rekao Krstić , a ne kako se zove novina koja je objavila njegove reči? Da mu ne verujem?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:44 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

"Danas" je isto to napisao, pa dobro jel su sve njihove novine

Boris Tadic, dobri zeka.
dragan7557 dragan7557 08:38 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

hoochie coochie man
"Ako ne mozes da ih bijes pridruzi im se."


Pa bilo sta da taj od tebe trazi?
A cemu onda uopste politika, zasto ne stavljanje pod protektorat?

Uvazavati realan raspored snaga u politici je sasvim uredu, sto kazu, ne ku*citi se bez pokrica, praviti ustupke naravno, ali sve to mora da ima granice.
Gde su te granice ispod kojih prestaje da postoji drzavna politika?
Ovo sto se od Srbije trazi je, to i ti moras priznati, previse.

Ma sta da je Srbija uradila Albancima na Kosovu ona sigurno nije jedina kojaje to uradila svojoj nacionalnoj manjini, a nikom drugom nije silom oteta teritorija, a onda taj ucenjivan da se prema toj otetoj teritoriji odnosi kao prema susednoj drzavi. I to se insistira na dobrosusedskim odnosima!
Oteli smo vam teritoriju ali to nije sve, vi sad sad morate da saradjujete sa njima, da im pomognete da oni funkcionisu, i to direktno na stetu vasih sunarodnika!

Tacno je da su i drugi imali i imaju probleme koji ih sprecavaju da postanu clanice ali niko nema ovakvu ucenu
Makedonija oko imena, vise simbol nego praktican gubitak, Bosna jer njeni gradjani ne mogu da rese treba li im uopste drzava ili ne, Turska jer je to previse i ne zanima, Albanija i Crna Gora i nemaju nekih problema, cekaju da prodje vreme.


Postoji narodna: "vezi konja tamo gde ti gazda kaze...."

Hrvati su birali i izabrali pravu opciju svog bivseg i buduceg gazdu,


Ovo je vec posteniji prstup,
Nema demokratije, nema prava, nema suda, niceg osim sile nema, i sili se odmah bez razmisljanja treba prikloniti.
Ali onda se dovodi u pitanje ispravnost osnovnih civilizacijskih vrednosti kao sto su sloboda, pravda, demokratija...
Sila sve njih ponistava pa nam ostaje da se odlucujemo izmedju njih i sile.
Nekome je taj izbor lak, izabere silu, nekome tu ipak nesto smeta.

Odgovoricu kad se vratim sa treninga. Onda ce ti (nadam se) biti potpuno jasno.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:55 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

srdjazlopogledja
dragan7557
Arbeit Macht Frei

Cerski, ako imas traume sa radno-robovskih akcija, kada si udarao pijukom "tamo 'di treba", za znacku Velikog Vodje, to je tvoj problem, ne moras da prestavljas ovde, nije ovo psihoterapija, bar ne obznanjena.

Nakratko, samo posto zurim na trening.

Ne zivim ja u Zatvorenom Institutu. Ustanovi, i Vodja, gde je nacelnik klinicki psiholog, vec ti i ostali koji od nosa dalje ne vidite.

Trabunjas o nekom radu, dok u tom Institutu nema ni lopate, a kamoli nekog posla. Valjda zato da ne dodje do samopovredjivanja ili se pacijenti medjusobno ne poubijaju.

Ah da, mnogo puta je vec napisano da zivot u Srbiji ne vredi nista, pa da ne ponavljam.

I ne zaboravi jutarnju medicinu psihoterapije, domacu stampu-nacelnikove Biltene.

cerski

p.s. i ne sanjam ja o kapitalizmu i demokratiji vec ti imas te nocne more. Ali, svak sanja ono sto mu je nedostizno, i sto ne ume sam da napravi, tako i ti a bome i ostali koji zive u mitskoj proslosti.
mariopan mariopan 09:52 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

srdjazlopogledja
"Danas" je isto to napisao, pa dobro jel su sve njihove novine

Boris Tadic, dobri zeka.

Aaaaa??
Ma ko kaže "dobri",isti je kao pre, samo u tom slučaju razumem zašto nešto radi, inače mi je potpuno nerazumljivo i šta radi i šta govori.
dragan7557 dragan7557 13:25 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Odgovoricu kad se vratim sa treninga. Onda ce ti (nadam se) biti potpuno jasno.

cerski


Pa evo da ti odgovorim:
Pa bilo sta da taj od tebe trazi?

Druga mogucnost je da se pobijes sa jacim, verujes u srecu ili milost kabadahije.
A cemu onda uopste politika, zasto ne stavljanje pod protektorat?

Srbija i jeste pod protektoratom (posebne vrste) a to pokazuje i kabadahijsko ponasanje Nemacke, pre toga Holandije, pre toga Karle del Ponte, treba li jos?
Politika nasilja je jedina politika koja se danas vodi, sve ostalo su trice i qrcine za naivne.
praviti ustupke naravno, ali sve to mora da ima granice.

Granice dozvoljenog, ako postoje (u cega sumnjam) su granice dozvoljenog koje propisuju korporativne finansijske kabadahije i njihovi politicke figure. Formiranje dozvoljenog je u rukama najjacih, a pravljenje granica cini se po njihovom slobodnom cefu. Tacnije njihova volja je Zakon, Sudija, Granica i sve ostalo.
Gde su te granice ispod kojih prestaje da postoji drzavna politika?

Ako mislis na politiku poznatu pod nazivom, politika nacionalne drzave - takve politike vise ne postoje. Danas se vodi politika korporativne drzave koja nema nikakve veze sa klasicnom politikom nacionalne drzave a koje nacionalne drzave vise prakticno i ne postoje.
Ovo sto se od Srbije trazi je, to i ti moras priznati, previse.

Od Srbije kao nacionalne drzave,da. Od Srbije kao korporativnog satelita -ne, vec je zahtev potpuno u skladu sa korporativnom politikom, korporativne drzave, aktuelnog gazde EU.
Ma sta da je Srbija uradila Albancima na Kosovu ona sigurno nije jedina kojaje to uradila svojoj nacionalnoj manjini

Svakako, ali to je uradila Srbija kao nacionalna drzava, a to je ono sto ne moze da prodje. U SFRJ su Albanci imali najvec nacionalna prava, koja se mogu zamisliti, tolika da nikome nije cak ni na um padala integracija albanskog stanovnistva u zajednicu jugoslovenskih naroda. Ovakva jeres je mogla da sebi dopusti SFRJ, ali ne i Srbija-nacionalna drzava.
Oteli smo vam teritoriju ali to nije sve, vi sad sad morate da saradjujete sa njima, da im pomognete da oni funkcionisu,

Oteli su vama i privredu i bankarstvo (bojim se uskoro i ostatak teritorije), jedino sto vi to ne shvatate, pa nikom nista.
i to direktno na stetu vasih sunarodnika!

Korporativne drzave nemaju sunarodnike, vec korporativno roblje, vezano za korporaciju.
Tacno je da su i drugi imali i imaju probleme koji ih sprecavaju da postanu clanice ali niko nema ovakvu ucenu

Turska je jos gore ucenjena, i dobila je najvecu vojnu pomoc u Istoriji US.
Ovo je vec posteniji prstup,
Nema demokratije, nema prava, nema suda, niceg osim sile nema, i sili se odmah bez razmisljanja treba prikloniti.

Naravno.
Ali onda se dovodi u pitanje ispravnost osnovnih civilizacijskih vrednosti kao sto su sloboda, pravda, demokratija...

Nove "civilizcijske" "vrednosti" i ostalo su korporativni propisi novih feudalaca, svom roblju i njihovim namesnicima, a kako su gradjene ima da se procita. Kada je Kosovo u pitanju pogledaj Vudrov Vilson prdsednik USofA i sta se za njegovog vremena osim darovanja Kosova Srbiji dogodilo na korporativnom planu. Bice ti mnogo jasnije. O kojim je slobodama rec kad se apsolutno svi gradjani prisluskuju, svi internet mejlovi registruju, svaki gradjann se svakodnevno snima kamerama i mogu dalje u nedogled. O kojoj to imaginarnoj slobodi ti i ostali pisete?
Sila sve njih ponistava pa nam ostaje da se odlucujemo izmedju njih i sile.

Svakako.
Ni ocemu vi ne odlucujete, cak ni o tome sta ce te jesti, a GMO (vidi gore moje pitanje) je na pragu kao ucena? Ne! Vec neizbezna stvarnost, svak ko putuje po Vojvodini moze da vidi table na parcelama kukuruza sa obelezjima, da je u pitanju GM (Monsanto)kukuruz nekima je vec poznato. Ja sam ih video pre dve godine prilikom boravka u Srbiji.
Nekome je taj izbor lak, izabere silu,

Kad shvatis da izbora nema, bice malo lakse.
nekome tu ipak nesto smeta.

Orvel je za te napisao resenje.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:32 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Pa evo da ti odgovorim:


Ok, jasno je mislim, gde se razilazimo.
Ti zapravo nacionalnu drzavu smatras prevazidjenim konceptom? Verujes da je zalaganje za tako nesto unapred izgubljena bitka?
Ali tome bi se mogao suprotstaviti argument da se Nemacka ocigledno drugacije ponasa, da svoju nacionalnu drzavu cuva i stiti, cak i po cenu da drugima time cini stetu.
Mozda je jaka ekonomija uslov za takvo ponasanje, ali ako bismo to prihvatili onda bismo se ponovo vratili na temu da je jedna nacija, ili nacionalna drzava, spremna da svoju volju nametne drugima silom novca ili silom oruzja.
Dakle ciljevi se nisu promenili vec sredstvo za njihovo ostvarenje?
Ali tada bi se i neke opasne ideologije donekle relativizovale?


antioksidant antioksidant 21:27 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Ali tome bi se mogao suprotstaviti argument da se Nemacka ocigledno drugacije ponasa, da svoju nacionalnu drzavu cuva i stiti, cak i po cenu da drugima time cini stetu.

nemacka to cini time sto predlaze dalje sirenje ingerencija eu? (fiskalna centralizacija)
dragan7557 dragan7557 22:19 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

antioksidant
Ali tome bi se mogao suprotstaviti argument da se Nemacka ocigledno drugacije ponasa, da svoju nacionalnu drzavu cuva i stiti, cak i po cenu da drugima time cini stetu.

nemacka to cini time sto predlaze dalje sirenje ingerencija eu? (fiskalna centralizacija)

Cime ce ojacati birokratiju EU, nad kojom ima dominaciju, uz Centralnu Evropsku Banku u Frankfurtu a/m su to dve kljucne poluge koje nedostaju za potpunu diktaturu u samoj EU, i diktaturu nad ostalim clanicama EU.


cerski
antioksidant antioksidant 22:27 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

Cime ce ojacati birokratiju EU, nad kojom ima dominaciju

nista sporno
novi nacin okupiranja eu (ne ratom vec trzistem i administracijom) ali tako i nemacka nacionalna drzava polako postaje passe
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:27 04.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

ovi nacin okupiranja eu (ne ratom vec trzistem i administracijom) ali tako i nemacka nacionalna drzava polako postaje passe


A ne, nije politika Nemacke samo dominacija EU.
Nemacka, to vise nije sporno, zeli da dominira Evropom, ali kakva Nemacka?
Ona koja i samu sebe prepusta uticaju te Evrope ili upravo suprotno, ona koja svima jasno stavlja do znanja da je Nemacka nacionalna drzava nemacke nacije?
Dok pokusava, za sada uspesno, da namece svoju volju drugima ona veoma jasno poruucuje da je Nemacka drzava u kojoj se zna koja nacija tu mora da dominira,
da je mulitikulturalnost mrtva, da od toga nema nista, da su Nemci ocekivali od onih koji u Nemacku dodju da ce iz nje i otici a ne da ostanu tu.
Posto su se to nije desilo vec je ostalo vise nego sto je njima po volji, ubuduce ce veoma paziti na to ko moze da dodje u drzavu gde su Nemci glavni.
To je veoma jasan stav Merkelove.
metrevelic metrevelic 19:00 05.12.2011

Re: Pokazivanje ko je gazda u EU

jedino ako ne sme javno da optuži EU da sprema etničko čišćenje zajedno sa Tačijem?
Verujem da to ne sme jer to su obaveštajni podaci?

Pa može da podigne bojevu gotovost, izvrši mobilizaciju i vidi kako narod reagira, pa vojsku prema granici i čekaj da krenu. tad dobiva dve stvari , mobilizaciski odziv kao merilo stvarne političke podrške i stavljnja jasne granice gde je crvena linija . Mislite li da nato može tako lako i bez problema stvori novi savez za milosrdnog anđela,na ovu krizu i skupoću
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 22:24 02.12.2011

Ma hajde molim te

dokle ćemo biti post-ww2-patetični. Vjerovatno nas neće, recimo 2062. godine, ništa spriječavati da opet potežemo ww2 paralele. Ne znam od kuda tolika količina duhovne turbulencije na pomen Njemaca.
Ono što je sada već potpuno nevjerovatno je činjenica, da država Srbija vrlo vjerovatno nikada u svojoj istoriji nije izgledala ovako loše i zapušteno.
Drugo jezivo saznanje je opšte nezadovoljstvo naroda na pomen vladajuće koalicije. Narod bruji po čaršiji kako smo sad u još većim govnima jer imamo tobože pravo glasa i de jure slobodno društvo u kojem smo mi kreatori društvenog sistema tako da opcija ponovnog 5. Oktobra ne bi bila logična.
A ono što je najopasnije u razvoju srpsko-njemačkih odnosa je ponovna emotivizacija isključivo političko-diplomatskih odnosa dvije pomenute zemlje i ponovno gubljenje istoriskog pravca sada kada biti dobar sa Njemačkom znači sve.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:27 02.12.2011

Re: Ma hajde molim te

sada kada biti dobar sa Njemačkom znači sve.


pa i pristnak da ti Nemacka (opet) crta granice.
omega68 omega68 22:44 02.12.2011

Re: Ma hajde molim te

A ono što je najopasnije u razvoju srpsko-njemačkih odnosa je ponovna emotivizacija isključivo političko-diplomatskih odnosa dvije pomenute zemlje i ponovno gubljenje istoriskog pravca sada kada biti dobar sa Njemačkom znači sve.

ljubi te čika omega


Edit:
I opet će , ako bude sreće

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana