In memoriam

bog zaista nije veliki!

Filip Mladenović RSS / 16.12.2011. u 17:12

Esejista, polemičar, bloger...
Esejista, polemičar, bloger...
Jedna od knjiga na samom vrhu lične biblioteke (jer Brodski je lepo rekao "da na vrhu nema hijerarhije") jeste delo američkog esejiste i polemičara Kristofera Hičensa "Bog nije veliki" ("God is Not Great"). Kada je izdata, pre četiri godine (kod nas je publikovana 2009. u izdanju "Peščanika"), ateisti širom sveta, a naročito u Srbiji dobili su moćno i argumentovano štivo za borbu protiv sve izrazitije klerikalizacije društa i povampirenja praznoverja.

Duhovito, šarmantno, znalački... Kristofer Hičens iz poglavlja u poglavlje demontira glupost i suvišnost religije. Provokativno tvrdeći da nije bog stvorio ljude, već obratno, autor ove lucidne knjige optužuje sve religijske tvorevine za zlo, mržnju, nasilje i ratove. Bez zazora analizira tekst Biblije, rečenice iz zvaničnih i odbačenih jevanđelja, svakojake religiozne mistike i demagoge, pokazujući razmere laži i besmisla nametnutih tolikim generacijama kroz istoriju civilizacije.

Danas je stigla vest da je Kristofer Hičens preminuo u bolnici u Hjustonu od pneumonije, kao posledice višegodišnje borbe protiv raka. U avgustu 2010. godine, u svojoj redovnoj kolumni pisanoj za "Vanity Fair", Hičens je naglasio: "I love the imagery of struggle!"

Ova rečenica me podseća na jednog našeg znamenitog književnika i polemičara, boemskog i raskošnog duha poput Hičensa. Mislim na Danila Kiša, koji je takodje svojim knjigama, esejima, polemikama i javnim nastupima nastojao da se bori "protiv svega što hoće da kroti" (B. Miljković).

Ironijom sudbine, i Hičensa i Kiša je odnela ista bolest, i to u godinama kada su bili u punoj intelektualnoj snazi i polemičarskom naponu.

Za kraj ovog tužnog bloga, prisećam se ispovesti Danila Kiša o tome kada je i kako prestao da veruje u boga. Bilo je to onog dana kada mu je umrla majka. Mladi Danilo se sa pravom pitao: "Ako je taj i takav bog mogao da mi uzme ovako dobro stvorenje poput majke, onda on ne postoji!"

Na sreću, ostaju dela Kristofera Hičensa i Danila Kiša, kao upečatljiva svedočanstva hrabrih, umnih i obrazovanih duhova. Onih što ne pristaju na glupost, totalitarizam, demagogiju i sve ostale tvorevine za poništavanje i podjarmljivanje ljudskosti i slobode.

Atačmenti



Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 17:33 16.12.2011

Što bi rekla

jedna stara poslovica: "Beauty is in the eye of the beholder".
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:43 16.12.2011

na (neobične) parove razbroj s'

Ante & Dino
Verica & Ljubiša
Danilo & Christopher
...
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:50 16.12.2011

Protiv kretenizacije!

http://www.youtube.com/watch?v=hJ0eOUVnyFA
fam0zni fam0zni 18:02 16.12.2011

bog zaista nije veliki!

"All national institutions of churches, whether Jewish, Christian or Turkish, appear to me no other than human inventions, set up to terrify and enslave mankind, and monopolize power and profit."

Thomas Paine, "Age of Reason".
Najbolja i najubedljivija kritika crkve i religije...
naroz naroz 19:48 16.12.2011

Re: bog zaista nije veliki!

skoro sam otkrio Paine-a. Mnogo cool lik (:

ali na istoj stranici pise i ovo:

"I do not mean by this declaration to condemn those who believe otherwise they have the same right to their belief as I have to mine. But it is necessary to the happiness of man, that he be mentally faithful to himself.
Infidelity does not consist in believing, or in disbelieving; it consists in professing to believe what he does not believe."
docsumann docsumann 19:55 16.12.2011

Re: bog zaista nije veliki!

Najbolja i najubedljivija kritika crkve i religije...


"With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil—that takes religion. "

Steven Weinberg
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:11 16.12.2011

Preferiram

Pračeta i njegove "Male bogove".
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:53 16.12.2011

Re: Preferiram

Кад је већ о негирању бог(ов)а реч, Прачет је јако досадан (али му свакако не могу приписати већу штету од тога).

looping looping 18:50 16.12.2011

Optuzba

Provokativno tvrdeći........autor ove lucidne knjige optužuje sve religijske tvorevine za zlo, mržnju, nasilje i ratove.


Lepo mu pise u bibliji da ce ljudi pod okriljem vere raditi ove stvari iznad. Ne vidim sta je tu provokativno.

Bez zazora analizira tekst Biblije, rečenice iz zvaničnih i odbačenih jevanđelja, svakojake religiozne mistike i demagoge, pokazujući razmere laži i besmisla nametnutih tolikim generacijama kroz istoriju civilizacije.


Bas je izgubio vreme da dokaze nedokazivo.

Onih što ne pristaju na glupost, totalitarizam, demagogiju i sve ostale tvorevine za poništavanje i podjarmljivanje ljudskosti i slobode.


Ovo nepristajanje razumem jedino ako su ovi pisci ziveli negde u prirodi, bez dodira sa civilizacijom.
docsumann docsumann 19:04 16.12.2011

Re: Optuzba

Provokativno tvrdeći........autor ove lucidne knjige optužuje sve religijske tvorevine za zlo, mržnju, nasilje i ratove.


glupost, kakve veze ima budizam sa navedenim pojavama

dva najveća rata u istoriji svakako nisu vođeni zbog religije

Staljin i Hitler, religija?

naivno je religiji pripisivati sva zla ovog svijeta.

religije su loše koliko i sami ljudi, ni manje ni više


p.s. neka počiva u miru
Domazet Domazet 18:53 16.12.2011

Moj glas ide...

Jelica Greganović
Pračeta i njegove "Male bogove".

...Saramagu i njegovom Jevandjelju po Isusu Hristu.
Domazet Domazet 02:48 17.12.2011

Doks...

glupost, kakve veze ima budizam sa navedenim pojavama

Na brdu pored Nare, ne tako daleko od Kjota i dan danas stoji budistichki manastir chiji su nekadashnji kaludjeri terorisali blizhu i dalju okolinu big tajm. Tako da ti vazhi ono:

religije su loše koliko i sami ljudi, ni manje ni više
docsumann docsumann 02:54 17.12.2011

Re: Doks...

Na brdu pored Nare, ne tako daleko od Kjota i dan danas stoji budistichki manastir chiji su nekadashnji kaludjeri terorisali blizhu i dalju okolinu big tajm.


stani, stani ... u dvije i po hiljade godina mora da ima još nešto


maksa83 maksa83 08:20 17.12.2011

Re: Doks...

docsumann
Na brdu pored Nare, ne tako daleko od Kjota i dan danas stoji budistichki manastir chiji su nekadashnji kaludjeri terorisali blizhu i dalju okolinu big tajm.


stani, stani ... u dvije i po hiljade godina mora da ima još nešto


Ima, širenje Budizma nije baš bilo skroz mirno, ratovalo se tu iha-ha. Svaka stvar može da se instrumentalizuje, poruka je bitna malom delu, ostalima samo treba nešto u šta će da veruju, štagod.

Inače, od Jevanđelja, mene se skoro dojmilo ovo:

Lamb: The Gospel According to Biff, Christ's Childhood Pal

Kliberenje u Teri Prečet maniru, a nije Teri Prečet.
docsumann docsumann 08:59 17.12.2011

Re: Doks...

Ima, širenje Budizma nije baš bilo skroz mirno, ratovalo se tu iha-ha. Svaka stvar može da se instrumentalizuje, poruka je bitna malom delu, ostalima samo treba nešto u šta će da


Negdje sam pročitao "i budisti ratuju, ali nikad u ime religije", a to je zapravo ono o čemu je ovdje riječ.
A bilo je i slučajeva da su vladari koji bi primili budizam, kao npr. veliki indijski car Ašoka, potpuno promjenili svoju spoljnu politiku, takodakažem .
Od ljutih osvajača postajali bi mirotvorci.

Bilokakobilo, budistička ratovanja su neuporediva sa ratovima pod okriljem abramovskih religija. O inkviziciji, surovim progonima drugačijemislećih, gušenju nauke, ljudskih sloboda, odnosu prema životinjama, da ne govorimo.

Tako da - da, budizam se bitno razlikuje po svojoj istorijskoj zaostavštini.

Nisam budista, ali je budizam jedina religija prema kojoj gajim simpatije. On je , što bi Ajnštajn rekao, najbolja osnova za neku buduću kosmičku religiju.
maksa83 maksa83 09:06 17.12.2011

Re: Doks...

Bilokakobilo, budistička ratovanja su neuporediva sa ratovima pod okriljem abramovskih religija.

Ne verujem ni da je The Cult of Zombie Jew ikad bio uzrok ratova sam po sebi (npr. Krstaški Pohodi kao šljašteći primer su bili čista pljačka), ja naime duboko veurjem u manje-više fiskalne korene svega.

Inače, sve se razumemo. :)
docsumann docsumann 10:06 17.12.2011

Re: Doks...

Inače, sve se razumemo. :)




e da , ima još jedna religija koju mlogo gotivim, pa i da su sve živo ispogriješivali u svojim učenjima



ovo mi se vrti po cijeli dan dva dana ...
Domazet Domazet 02:02 18.12.2011

Ako mislish na Japan...

docsumann
Na brdu pored Nare, ne tako daleko od Kjota i dan danas stoji budistichki manastir chiji su nekadashnji kaludjeri terorisali blizhu i dalju okolinu big tajm.


stani, stani ... u dvije i po hiljade godina mora da ima još nešto



...ima. Jedno 2300 godina gradjanskog rata.
docsumann docsumann 19:02 16.12.2011

inversion


Nije bog stvorio čovjeka po svom liku, već je čovjek stvorio đavola po svom.

Džefri Berton Rasel
ed_novipazar ed_novipazar 19:17 16.12.2011

God is great!

Upravo zavrsi magazin OKO na rts-u. Na kraju voditelj pomenu da je Hitchens "otisao Bogu na istinu". Rece:"Hitchensovi prijatelji kazu, ako Bog postoji onda tesko sada njemu sa Hitchensom". Ovo me podsjeti na Nietzschea koji je svojevremeno rekao "Bog je mrtav!". Na odgovor se nije dugo cekalo. 25. avgusta 1900-te Bog, koji i danas zivi, je odlucio da Nietzsche bude mrtav.

Iskreno, nije mi poznato sta je Christopher Hitchens naucavao, koga je branio a koga je napadao. Ako je imao problem sa crkvom, sa islamskim ili jevrejskim zajednicama koje su institucionalizirale vjeru, koje su uzjahale vjernike u namjeri da osvajaju carstvo ovozemaljsko, onda to mogu da shvatim i da prihvatim. No, ako se okrenuo protiv Boga onda je promasio metu. I pogodio sebe. Da li je to uradio iz gluposti, predrasuda ili bilo cega drugoga, sada vise nije ni vazno. Vazno je da je racun stigao i sada ga valja platiti.

Goran Vučković Goran Vučković 19:41 16.12.2011

Re: God is great!

Ovo me podsjeti na Nietzschea koji je svojevremeno rekao "Bog je mrtav!". Na odgovor se nije dugo cekalo. 25. avgusta 1900-te Bog, koji i danas zivi, je odlucio da Nietzsche bude mrtav.

Sa vikipedije: God is dead

Iskreno, nije mi poznato sta je Christopher Hitchens naucavao, koga je branio a koga je napadao. Ako je imao problem sa crkvom, sa islamskim ili jevrejskim zajednicama koje su institucionalizirale vjeru, koje su uzjahale vjernike u namjeri da osvajaju carstvo ovozemaljsko, onda to mogu da shvatim i da prihvatim. No, ako se okrenuo protiv Boga onda je promasio metu. I pogodio sebe. Da li je to uradio iz gluposti, predrasuda ili bilo cega drugoga, sada vise nije ni vazno. Vazno je da je racun stigao i sada ga valja platiti.

Biće tuča na onom svetu - koji od bogova koje je izvređao će imati pravo prvenstva

Hičens je imao i svetlih i tamnih trenutaka - citirali smo ih povremeno i ovde na blogu. Ja mu (valjda zato što sam ateista, kao što je i on bio) nisam toliko zamerao ono što je rekao o bogovima, nego najviše ono što je rekao o ljudima. Ali to je sada istorija. Neka počiva u miru.
JJ Beba JJ Beba 19:58 16.12.2011

Re: God is great!

da je Hitchens "otisao Bogu na istinu".

eto konačno je dokazo da bog ne postoji

Polemicist Who Slashed All, Freely, With Wit
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:01 16.12.2011

*****

Hičens je imao i svetlih i tamnih trenutaka - citirali smo ih povremeno i ovde na blogu. Ja mu (valjda zato što sam ateista, kao što je i on bio) nisam toliko zamerao ono što je rekao o bogovima, nego najviše ono što je rekao o ljudima.

Tekst prof. Majersa na koji se Džastin Rajmondo poziva u tom tekstu "Christopher Hitchens and Genocide", koji si linkovao, sam svojevremeno preveo i objavio na blogu.
Goran Vučković Goran Vučković 20:04 16.12.2011

Re: *****


Tekst prof. Majersa na koji se Džastin Rajmondo poziva u tom tekstu "Christopher Hitchens and Genocide", koji si linkovao, sam svojevremeno preveo i objavio na blogu.

Ono jes... linkovao sam na brzinu prvo što mi je izašlo na guglu.
docsumann docsumann 20:07 16.12.2011

Re: God is great!

malo ekstremnog ateizma
ed_novipazar ed_novipazar 20:17 16.12.2011

Re: God is great!

Biće tuča na onom svetu - koji od bogova koje je izvređao će imati pravo prvenstva

Bojim se da Hitchens nece moci mnogo da bira, kao sto necemo ni mi.

Hičens je imao i svetlih i tamnih trenutaka - citirali smo ih povremeno i ovde na blogu.

Da, sjecam se. Kao sto rekoh, neke stvari mogu potpuno da prihvatim. Steta sto je ovim napadom na Boga sam sebi nanio stetu. Bespotrebno.
JJ Beba JJ Beba 20:36 16.12.2011

Re: God is great!

Sa vikipedije: God is dead

činimi se da je u Veseloj nauci Niče rekao-šta su još ove crkve ako ne grobnice i nadgrobni spomenici boga.
Kad on kaže Bog je mrtav, onda to znači da je pre toga bio živ i da on ne govori kao običan bogohulnik. jer da jeset rekao bi da nikavih bogova nikada nije ni bilo.
metafora Bog je mrtav može se tumači sa različitim značenijma- etičkih, antropokloških, teoloških, estetskih....

i ne zaboravimo 3 na jednog- niče, marks, frojd
docsumann docsumann 20:42 16.12.2011

Re: God is great!

"Jedina crkva koja širi svjetlost je crkva koja gori"

Buenaventura Durruti
antioksidant antioksidant 11:46 17.12.2011

Re: God is great!

Bog, koji i danas zivi,

lepo je živeti u zabludi
utešno tako reći
(ali sumnjam da je maradona uopšte svestan da je niče mrtav)
docsumann docsumann 11:54 17.12.2011

Re: God is great!

Bog je mrtav


bebe, za tebe

JJ Beba JJ Beba 14:45 17.12.2011

Re: God is great!

bebe, za tebe



Bog je mrtav možemo da shvatimo da se gasi religijski pogled na svet, da se gasi jedam način mišljenja koji je uspostvaljao vrednosti i da je na pomolu rađanje jednog novog smisla koji će moći možda mnogo bolje da odgovori na potrebe savremnog čoveka. Ako čovek sam donosi važne odluke, ako preduzima odgovornost onda je tu bog suvišan, mrtav.
tako sam ja shvatila Fridriha

tyson tyson 18:13 17.12.2011

Re: God is great!

Durutti

Durruti.



docsumann docsumann 12:54 18.12.2011

Re: God is great!

tyson
Durutti


Durruti.


Durruti !



&

Black Metal

ivana23 ivana23 19:39 16.12.2011

***

metrevelic metrevelic 21:16 17.12.2011

Re: ***

još jedan alkos koji kompulzivno poriče bogotražiteljske porive.
Znam mnogo neurotičara koji nisu ALKOSI,ali niti jednog alkosa koji nije žešči neurotičar,sklon samozavaravanju,istjerivanju svetskih problema dok ne može da reši svoj banalni sa čašom . Njegov bog je verovatno grozan(gori od kafkinog oca rekao bi nsarski) ali njegov bog nije dalje od njegovog superega ,strogog,zlog, morbidnog i manijakalnog .
metrevelic metrevelic 08:22 18.12.2011

Re: ***

i naravno ovde nije pomenuta njegova podrška Bušu za rat "sproću terorista" u Iraku ,kao ni hvalospjevi gde se davljenje vodom u torturi zatvorenika smatra tek zaplahivanjem.
No čitajući Filipov hvalospjev riknuvšem ( jer preminuli je vernik, ako posle nema ništa onda je samo riknuo) čovek bi pomisio da je ovaj Kristofer još jedan koji "nosi kapu sa tri roga i bori se protiv Boga" kad ono vidi ti ovo fale ga na Cato sajtu ( a nije baš da su leva NAPREDNA inteligencija)
Goran Vučković Goran Vučković 10:47 18.12.2011

Re: ***

i naravno ovde nije pomenuta njegova podrška Bušu za rat "sproću terorista" u Iraku ,

Pomenuta je, samo što verovatno nisi otvarao linkove.
kad ono vidi ti ovo fale ga na Cato sajtu

Zadužio je debatni klub braće Koh, kao born-again-libertarian, posle svog mračnjačkog trockističkog perioda - od koga mu je, očigledno, ostala samo kapa sa tri roga.
princi princi 21:12 16.12.2011

Winston Churchill

I am ready to meet my Maker. Whether my Maker is prepared for the ordeal of meeting me is another matter.
dragan7557 dragan7557 12:03 17.12.2011

Re: Winston Churchill

princi
I am ready to meet my Maker. Whether my Maker is prepared for the ordeal of meeting me is another matter.

Ovolika bahatost jedne ordinarne pijandure, i barabe je u potpunom skladu sa ocenom istog Lord Cercila:

"Cercil je obicna lopovcina, lazovcina i prevarant."

Anwar el Sadat

po citatu Jehan Sadat.


cerski
alselone alselone 21:12 16.12.2011

Biti agresivni ateista

pogotovo sa ovakvim tekstovima i naslovima mi lici na nauciti karate pa onda tuci decu i nemocne po parkovima.

Pustite ljude da veruju, sta vam smeta.
Goran Vučković Goran Vučković 22:34 16.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

pogotovo sa ovakvim tekstovima i naslovima mi lici na nauciti karate pa onda tuci decu i nemocne po parkovima.

Više kao batinanje mora, iskreno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:38 16.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

alselone
pogotovo sa ovakvim tekstovima i naslovima mi lici na nauciti karate pa onda tuci decu i nemocne po parkovima. Pustite ljude da veruju, sta vam smeta.


Nikome ne smeta to što ljudi veruju. Smeta kada to što veruju (zlo)upotrebljavaju radi tiranisanja i ubijanja drugih i drugačijih!
ed_novipazar ed_novipazar 00:11 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Filip Mladenović


Nikome ne smeta to što ljudi veruju. Smeta kada to što veruju (zlo)upotrebljavaju radi tiranisanja i ubijanja drugih i drugačijih!

Pa smeta i Bogu. Smeta i meni kao vjerniku. I sigurno smeta svakom iskrenom vjerniku, bez obzira jel se krstio ili klanjao. I to sigurno vise nego sto je smetalo Hitchensu. I sta sada? Sada ce Hitchens da mi pametuje o Bozijoj velicini.
docsumann docsumann 02:58 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Smeta kada to što veruju (zlo)upotrebljavaju radi tiranisanja i ubijanja drugih i drugačijih!


ne čita se iz svega navedenog, svaki put, sve baš tako
corn mouth corn mouth 04:39 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Pa smeta i Bogu.

Otkud znas?
alselone alselone 09:02 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Smeta kada to što veruju (zlo)upotrebljavaju radi tiranisanja i ubijanja drugih i drugačijih!



I ovo ubijanje se danas desava pa si ti odlucio da reagujes?

Više kao batinanje mora, iskreno.

u pravu si.
looping looping 09:24 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Filip Mladenović
alselone
pogotovo sa ovakvim tekstovima i naslovima mi lici na nauciti karate pa onda tuci decu i nemocne po parkovima. Pustite ljude da veruju, sta vam smeta.


Nikome ne smeta to što ljudi veruju. Smeta kada to što veruju (zlo)upotrebljavaju radi tiranisanja i ubijanja drugih i drugačijih!


To je u redu, ali zbog cega generalizacija u autorovim tekstovima i uopste predstavljanje religije kao uzroka. Ako pricamo o srednjem veku njegove knjige su o.k. ali danas gde svako ima izbor one nemaju smisla, osim kao propagandni materijal za ateizam i predavanja ateista, sto je takodje (kao i religije naravno) biznis.


PS.
Ako se i ukinu sve religije naci ce se drugi izgovor.
Za zlocin ljudi lako nadju izgovor.
Kao u Ezopovoj basni o Vuku i Jagnjetu.
ed_novipazar ed_novipazar 11:25 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

looping

To je u redu, ali zbog cega generalizacija u autorovim tekstovima i uopste predstavljanje religije kao uzroka.

Zbog predrasuda. Neki ateisti su umislili da su vjernici zatucana masa. I onda raspali, rafalno, onako na djuture. Pa sa onda uzmu naucne teorije od kojih se prave ideologije, poput darvinizma. Jadnog Darwina, ni krivog ni duznog proglase borcem protiv Boga i vjernika. Marksa isto. Rekao covjek religija je opijum za narod. Pa sta. I ja to tvrdim. Toliko su mase podlozne manipulacijama u ime vjere da je potpuno tacno ono sto je rekao Marks. Ali to ne znaci da je on negirao postojanje Boga. Ovo proistice iz emotivne veze vjernika sa vjerom, poput zaljubljenog covjeka koji ne vidi ono sto drugi vide. Zato na primjer imate masu vjernika sa kojima pape, patrijarsi i reisi lako manipulisu. Obican vjernik je toliko zaljubljen u svoju vjeru da uopste nije u stanju da vidi manipulatora u vjerskoj odjeci. Pa zar vjera ne moze biti opijum? Kao i sve drugo u sta se covjek zaljubi.
docsumann docsumann 11:35 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

opijum je religija za narod
dragan7557 dragan7557 11:42 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

docsumann
opijum je religija za narod

A beli prasak i Trava? Sekte ili ....?

cerski
dragan7557 dragan7557 12:14 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Pa zar vjera ne moze biti opijum? Kao i sve drugo u sta se covjek zaljubi.

U veru se ljudi ne zaljubljuju vec veruju.

Opijum i druge droge izazivaju bolesnu zavisnost, i o zaljubljivanju se tu ne moze govoriti
Obican vjernik je toliko zaljubljen u svoju vjeru da uopste nije u stanju da vidi manipulatora u vjerskoj odjeci.

Ne postoje obicni i neobicni vernici, vernik koji i protiv zapovesti "ne ubij" ipak ubije, osobito iz verskih razloga, nije vernik vec ludak.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 12:34 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Ne postoje obicni i neobicni vernici, vernik koji i protiv zapovesti "ne ubij" ipak ubije, osobito iz verskih razloga, nije vernik vec ludak.

To je malo komplikovanija priča. Čemu, na primer, vojni sveštenici (koje je skoro uvela i srpska armija, ako se dobro sećam)? Da kažu "ne ubij"?
JJ Beba JJ Beba 14:36 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

opijum je religija za narod


dragan7557 dragan7557 14:49 17.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

Goran Vučković
Ne postoje obicni i neobicni vernici, vernik koji i protiv zapovesti "ne ubij" ipak ubije, osobito iz verskih razloga, nije vernik vec ludak.

To je malo komplikovanija priča. Čemu, na primer, vojni sveštenici (koje je skoro uvela i srpska armija, ako se dobro sećam)? Da kažu "ne ubij"?

Pa jebiga Vucko nisam ih ja postavio.

I nije samo srpaka vojska (armijom se to tesko moze navati) vec i druge.


cerski
blogovatelj blogovatelj 16:15 18.12.2011

Re: Biti agresivni ateista

A beli prasak i Trava? Sekte ili ....?

cerski


Tebi to ne treba. Ti si se napas'o gandze kad si bio mali, pa te drzi doveka.
freehand freehand 23:06 16.12.2011

Ok. Nema Boga

Ali šta je onda Verica?!
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:36 16.12.2011

Re: Ok. Nema Boga

freehand
Ali šta je onda Verica?!


Heroina 6. oktobra, kako sam i napisao u jednom od prethodnih blogova!
talicni talicni 00:02 17.12.2011

Legenda

Debate - Tony Blair vs. Christopher Hitchens

"Is Religion a Force for Good in the World?"




R.I.P
Srboskeptik Srboskeptik 00:41 17.12.2011

How yes no


Boga nema a Hičens je Njegov prorok...
docsumann docsumann 02:25 17.12.2011

Re: How yes no

Boga nema a Hičens je Njegov prorok...


To je Volfgang Pauli rekao za Diraka

Srboskeptik Srboskeptik 17:33 17.12.2011

Re: How yes no

Da, to sam u mladosti pročitao u knjizi nemačkog fizičara Vernera Hajzenberga, zaboravio sam naslov.
docsumann docsumann 21:40 17.12.2011

Re: How yes no

Da, to sam u mladosti pročitao u knjizi nemačkog fizičara Vernera Hajzenberga, zaboravio sam naslov.


Fizika i metafizika

veoma sjajna knjiga
tasadebeli tasadebeli 03:05 17.12.2011

Таштина или љубав, питање је сад?

Еј, атеисти, људи, зашто ви своје уверење (атеизам је само једно од људских уверења, зар не?) увек доживљавате као потребу да поричете уверења оних који у Бога верују. Ја у јавној речи још ниједном нисам налетео на текст неког верника који са толико острашћености, па чак и увреда, оспорава туђе право да верује у шта год жели. Већина текстова које су писали верници било које од великих религија на овом свету не бави се оспоравањем туђих уверења, већ се бави својим сопственим уверењима. Само се атеисти баве туђом вером толико да у свом интелектуалном, академском цинизму извређају све који не мисле као и они.

Често сам се питао зашто су атеисти толико агресивнији од верника у својим иступима. И једини одговор до којег сам дошао је да они то раде зато што се боје сопствене празнине, сопствене ништавности. Зато морају да се баве туђим уверењима да се не би суочили са сопственом испразношћу. А то је "таштина над таштинама" и ништа више.

А видите, та религија, коју ви толико презирете и чије вернике вређате са своје узвишене куле од слоноваче, дала је човечанству једну овакву реченицу: "И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам." Па ако већ волите да се бавите туђим уверењима, докажите ми, молим вас, да ова реченица није врхунска истина на којој је саздано свако људско биће.
docsumann docsumann 03:16 17.12.2011

Re: Таштина или љубав, питање је сад?

ubjeđivanje u jednu ili drugu stranu priče je težak i opasan dogmatizam.

stvarno ste sigurni da je priča koju valjate prava i jedina ispravna?

onako baš 100 + 1 % da možete mirne duše da ljude nagovarate na istu ??

zajebano to, bate ... pravo zajebano

tasadebeli tasadebeli 04:35 17.12.2011

Re: Таштина или љубав, питање је сад?

docsumann
ubjeđivanje u jednu ili drugu stranu priče je težak i opasan dogmatizam.stvarno ste sigurni da je priča koju valjate prava i jedina ispravna?onako baš 100 + 1 % da možete mirne duše da ljude nagovarate na istu ??zajebano to, bate ... pravo zajebano


Е, ту се слажемо! Много је з...Само, погрешно сте ме разумели. Никога ја не убеђујем у своју страну приче. Ја се бавим мојом причом за себе. Мени једино смета агресија са којом наступају атеисти када говоре о религији. Толико су агресивни да упадају у моју причу и тек ту почињем да осећам да морам да се браним. Не смета мени приказ књиге Кристофера Хиченса. Мени сметају Филипови изрази у блогу ка што су "повампирење празноверја", "клерикализација друштва" (као да га је неко овластио да одлучује колико ће верника живети у Србији), а посебно ми смета тврдња да су религије извор зла међу људима коју нам Филип преноси уз придеве "луцидно", "провокативно", "шармантно", "духовито". И при томе се не потруди ни у једном тренутку да каже да вера није увек поистовећена са црквом као институцијом, да су католичка, протестантска и православне цркве имале толико различите развојне путеве да не можеш Хиченсову тврдњу примењивати подједнако на све, да, на крају крајева, цркву не чине само попови, него и верници. И ред би био да те вернике не третира као бесловесну масу коју треба просветити.

То што је Филип негде у неким књигама нешто прочитао, па мисли да је то врхунска истина и сада нам то понавља механички као папагај, не даје му за право да оне који не мисле као он сматра затуцаним људима који живе у средњем веку.

Да скратим причу, не сметају мени атеисти. Уосталом, за мене као верника, сви људи су Божја створења. Па и атеисти. А Божја створења треба волети. Мени смета како се они односе према онима који нису атеисти. Значи, за мене су атеисти људи, а ја сам за њих, тако темељно образоване, елоквентне и паметне, само бесловесна марва. Е, цврц, Милојка! Не може тако!
JJ Beba JJ Beba 15:19 17.12.2011

Re: Таштина или љубав, питање је сад?

ени једино смета агресија са којом наступају атеисти када говоре о религији.

Boga upropastiše rođaci
tasadebeli tasadebeli 16:46 17.12.2011

Re: Таштина или љубав, питање је сад?

JJ Beba
ени једино смета агресија са којом наступају атеисти када говоре о религији. Boga upropastiše rođaci





Ех, не бих се ја толико секирао када би рођаци атеисти само то радили. То је њихов лични избор и нека их онда, нека сами изађу на крај са тим. Мени смета што они успут пљују и по мени. То ме секира зато што не би било први пут у историји да атеисти са вербалне агресије пређу и на физичку агресију, малтретирање верника, затварање цркава, одузимање права да неко њиховој "непогрешивости" каже не.

Зар им је то тако тешко да схвате? Оно по чему они јавно пљују, то је одређеном броју људи (не улазим уопште у то колики је то број људи, који проценат популације) суштина постојања, срж њиховог живота. А пљување и надмени однос према суштини нечијег живота није баш модел пожељног понашања који очекујеш од људи који су добро васпитани, паметни и образовани.


А ако то ипак раде намерно, са пуном свешћу о томе, само зато што их је неко добро платио за то, онда су ми двоструко одвратни.
JJ Beba JJ Beba 17:01 17.12.2011

Re: Таштина или љубав, питање је сад?

Ех, не бих се ја толико секирао када би рођаци атеисти само то радили

nisam mislila na te rođake
looping looping 09:39 17.12.2011

Ateizam

Na kraju krajeva, drzava Jugoslavija, odnosno Srbija je od drugog svetskog rata mnogo manje (ili nikako) potpomagala religijske tvorevine za razliku od zapadnih zemalja. U prevodu, u Srbiji (Jugoslaviji) je ateizam daleko bio prisutniji nego u svim zapadnim, "kulturno razvijenim" zemljama. Ali taj ateizam (citaj:komunizam) se na zapadu dozivljavao kao divljastvo i uzas!
E, sad bi trebalo oni nas da kultivisu posto smo zaostali.
tasadebeli tasadebeli 10:09 17.12.2011

Re: Ateizam

looping
Na kraju krajeva, drzava Jugoslavija, odnosno Srbija je od drugog svetskog rata mnogo manje (ili nikako) potpomagala religijske tvorevine za razliku od zapadnih zemalja. U prevodu, u Srbiji (Jugoslaviji) je ateizam daleko bio prisutniji nego u svim zapadnim, "kulturno razvijenim" zemljama. Ali taj ateizam (citaj:komunizam) se na zapadu dozivljavao kao divljastvo i uzas!E, sad bi trebalo oni nas da kultivisu posto smo zaostali.



А замисли тек да овде уведу званично издвајање новца као ставку у пореским обавезама за верске заједнице као што то раде у неким земљама Европске уније (нпр. Немачкој) на које толико желимо да се угледамо. Па онда не бисмо могли да живимо од атеиста. Заузели би све постојеће медије и 24 сата дневно бисмо слушали овакве тираде као што је овај Филипов текст. Страшно! Ноћна мора!
dragan7557 dragan7557 10:52 17.12.2011

Re: Ateizam

А замисли тек да овде уведу званично издвајање новца као ставку у пореским обавезама за верске заједнице као што то раде у неким земљама Европске уније (нпр. Немачкој) на које толико желимо да се угледамо

Ovo je netacno.

cerski
tasadebeli tasadebeli 11:13 17.12.2011

Re: Ateizam

dragan7557
А замисли тек да овде уведу званично издвајање новца као ставку у пореским обавезама за верске заједнице као што то раде у неким земљама Европске уније (нпр. Немачкој) на које толико желимо да се угледамоOvo je netacno.cerski


Распитаћу се, последње што знам јесте то што сам написао. Могуће је да је у међувремену то укинуто, али ако и јесте, онда то и није било тако давно. Највише 7-8 година.


Допуна: Није, Церски, то смисао ове моје приче. Смисао је у томе да атеисти својим кукумавчењем како, ето, глупи народ неће да им се придружи у ономе у шта су они убеђени, удавише ово друштво. Погледај колико простора добијају свакодневно у медијима, штампаним и електронским. Погледај како неке теорије (наглашавам, само теорије) протурају као врхунске научне истине.А онда се још згражавају над чињеницом да обичан човек неће тек тако да прихвати њихове тврдње, па га проглашавају заосталим, примитивним, необразованим,...

Ево,иду нам Божићни празници, по оба календара. Обрати, молим те, пажњу на то колико ће времена, скупог телевизијског времена, ова телевизија, чији је ово сајт, да издвоји на приказивање "научнопопуларних" емисија и филмова у којима се свим силама труде да порекну Христа, Свето писмо, темељна уверења око милијарду људи на овој планети... И тако из године у годину. Ко ли то плаћа да се издвоји толико скупоценог времена које би могли лепо да попуне рекламама од којих ионако живе у овом меркантилном времену? Или то они мисле да тако "просвећују" прости пук? Не знам. А и не занима ме. Знам само да ми се та агресивност у порицању вере смучила. А ја не спадам у вернике који редовно испуњавају своје верске обавезе, који редовно одлазе у цркву, који редовно читају Свето писмо,... Како ли је тек тим људима? Како ли се они осећају када то виде око себе, у људској заједници у којој живе.

Интересантно је да ове наше новодемократе (при томе не мислим на власт) имају стрпљења и толеранције за све групације у овом друштву, али када им поменеш веру и вернике, понашају се к`о бик пред црвеном марамом. Интересантна појава за проучавање у некој психолошкој студији.
dragan7557 dragan7557 11:30 17.12.2011

Re: Ateizam

looping 09:39 17.12.2011
Ateizam
Na kraju krajeva, drzava Jugoslavija, odnosno Srbija je od drugog svetskog rata mnogo manje (ili nikako) potpomagala religijske tvorevine za razliku od zapadnih zemalja.

Nikakve razlike u pomaganju nije bilo osim nameta zvanog crkveni porez koji takodje nije postojao u svm evropskim drzavama u tom periodu.
U prevodu, u Srbiji (Jugoslaviji) je ateizam daleko bio prisutniji nego u svim zapadnim, "kulturno razvijenim" zemljama. Ali taj ateizam (citaj:komunizam) se na zapadu dozivljavao kao divljastvo i uzas!

U jednom drugom postenijem prevodu u Jugoslaviji, a ni u Srbiji, nikome nije ni do sada palo na pamet da bud zasto prodaje crkve, kao sto su to radili zapdnjaci, a i dan danas je prodaja crkava na cenjenom Zapadu uobicajena praksa, u jos cenjenijoj kapitalistickoj kulturi koja se uzasavala na jugoslovenski nepostojeci komunizam.

Ono po cemu je Jugoslavija bila poznata u svetu, je "samoupravljanje" (preko radnickih saveta), koje je implementirano u zakonodavstvo svih kapitalistickih drzava Evrope i drustvena, na zapadu zajednicka svojina (commons), koja takodje nije nista novo(1).

Novo-Srbi koji po svaku cenu, hoce da budu vernici ili nevernici(ateisti i dr.) laganjem i obmanjivanjem sebe samih su svoju vlastitu naprednu kulturu gradjenu vekovima, usvojenu i nadgradjenu u doba Jugoslavije prodali za najnazadnije robovlasnistvo koje postoji u Evropi.

Prodaja crkava ce svakako kao "opravdana" i na Zapadu odavno usvojena ekonomska praksa, sigurno zaziveti kod Novo-Srba, posto, jel' i napredni Zapad to odavno radi? Novo-Srbi imaju "vrednosti" i "norme" koje/i sve vise lice na Zapadne vestacki uglavljene lose napravljene proteze za noge koje isti Novo-Srbi pokusavaju da ture u usta, mada, i corav vidi da je to nemoguce.

Umesto nadgradnje drustva Novo-Srbima je nametnut na silu, drustveni sistem opak po ljudsku zajednicu, a isti Novo-Srbi nisu ni primetili da, dok oni vise sa omcom na vratu, im je ispod nogu izmaknuta stolica i da se sada obeseni koprcaju, daveci se.

Od normalne drzave u okviru SFRJ Srbija je postala parija izolovana, pokradena i zloupotrebljena, parija koja visi o konopcu i nestrpljivo ceka svoj kraj:

Deus ex machina


cerski

(1) zajednicka svojina je pojava starija od drustvene svojine kojoj je predhodila i poznata u svim dosadasnjim ljudskim zajednicama.
dragan7557 dragan7557 11:36 17.12.2011

Re: Ateizam

tasadebeli
dragan7557
А замисли тек да овде уведу званично издвајање новца као ставку у пореским обавезама за верске заједнице као што то раде у неким земљама Европске уније (нпр. Немачкој) на које толико желимо да се угледамоOvo je netacno.cerski


Распитаћу се, последње што знам јесте то што сам написао. Могуће је да је у међувремену то укинуто, али ако и јесте, онда то и није било тако давно. Највише 7-8 година.

Jos tokom sedamdesetih su u Nemackoj vodjene rasprave oko crkvenog poreza, sto je rezultiralo ukidanjem obaveze, dovoljno je podneti zahtev (neslaganje sa uterivanjem ovog poreza) i on se kao nezkonita stavka ukida.

Sekularna drzava ovakav namet nije u stanju da opravda ni pred Bogom a ni pred ljudima.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 11:39 17.12.2011

Re: Ateizam

Jos tokom sedamdesetih su u Nemackoj vodjene rasprave oko crkvenog poreza, sto je rezultiralo ukidanjem obaveze, dovoljno je podneti zahtev (neslaganje sa uterivanjem ovog poreza) i on se kao nezkonita stavka ukida.

Sekularna drzava ovakav namet nije u stanju da opravda ni pred Bogom a ni pred ljudima.

U Danskoj isto postoji crkveni porez ali je po zakonu neobavezan - možeš da kažeš kojoj crkvi ide, a možeš da kažeš i da se ne izdvaja. Kažu da puno Danaca plaća ovaj porez ali ne ide u crkvu (tj. ne praktikuje veru u onom redovnom smislu, bogosluženja nedeljom itd).
tasadebeli tasadebeli 11:59 17.12.2011

Re: Ateizam

dragan7557
looping 09:39 17.12.2011AteizamNa kraju krajeva, drzava Jugoslavija, odnosno Srbija je od drugog svetskog rata mnogo manje (ili nikako) potpomagala religijske tvorevine za razliku od zapadnih zemalja.Nikakve razlike u pomaganju nije bilo osim nameta zvanog crkveni porez koji takodje nije postojao u svm evropskim drzavama u tom periodu.
U prevodu, u Srbiji (Jugoslaviji) je ateizam daleko bio prisutniji nego u svim zapadnim, "kulturno razvijenim" zemljama. Ali taj ateizam (citaj:komunizam) se na zapadu dozivljavao kao divljastvo i uzas!U jednom drugom postenijem prevodu u Jugoslaviji, a ni u Srbiji, nikome nije ni do sada palo na pamet da bud zasto prodaje crkve, kao sto su to radili zapdnjaci, a i dan danas je prodaja crkava na cenjenom Zapadu uobicajena praksa, u jos cenjenijoj kapitalistickoj kulturi koja se uzasavala na jugoslovenski nepostojeci komunizam.Ono po cemu je Jugoslavija bila poznata u svetu, je "samoupravljanje" (preko radnickih saveta), koje je implementirano u zakonodavstvo svih kapitalistickih drzava Evrope i drustvena, na zapadu zajednicka svojina (commons), koja takodje nije nista novo(1).Novo-Srbi koji po svaku cenu, hoce da budu vernici ili nevernici(ateisti i dr.) laganjem i obmanjivanjem sebe samih su svoju vlastitu naprednu kulturu gradjenu vekovima, usvojenu i nadgradjenu u doba Jugoslavije prodali za najnazadnije robovlasnistvo koje postoji u Evropi.Prodaja crkava ce svakako kao "opravdana" i na Zapadu odavno usvojena ekonomska praksa, sigurno zaziveti kod Novo-Srba, posto, jel' i napredni Zapad to odavno radi? Novo-Srbi imaju "vrednosti" i "norme" koje/i sve vise lice na Zapadne vestacki uglavljene lose napravljene proteze za noge koje isti Novo-Srbi pokusavaju da ture u usta, mada, i corav vidi da je to nemoguce. Umesto nadgradnje drustva Novo-Srbima je nametnut na silu, drustveni sistem opak po ljudsku zajednicu, a isti Novo-Srbi nisu ni primetili da, dok oni vise sa omcom na vratu, im je ispod nogu izmaknuta stolica i da se sada obeseni koprcaju, daveci se.Od normalne drzave u okviru SFRJ Srbija je postala parija izolovana, pokradena i zloupotrebljena, parija koja visi o konopcu i nestrpljivo ceka svoj krajeus ex machinacerski(1) zajednicka svojina je pojava starija od drustvene svojine kojoj je predhodila i poznata u svim dosadasnjim ljudskim zajednicama.




Овиме одосмо на терен политике, али не мерем издржати. за све написано осим за тврдњу да је Србија била нормална држава у оквиру СФРЈ. Мени је то и тада изгледало, а наставило се и у Србији после СФРЈ, као да смо нека колонија других република у оквиру те СФРЈ. Јефтине сировине, јефтина радна снага, тржиште за готове производе, а сама ништа не одлучује. Мени то баш и не изгледа као нормална држава. Некако ми је све то изгледало као неоколонијалистички однос према Србији упакован у фине идеолошке рукавице.
tasadebeli tasadebeli 12:07 17.12.2011

Re: Ateizam

dragan7557

tasadebeli

dragan7557А замисли тек да овде уведу званично издвајање новца као ставку у пореским обавезама за верске заједнице као што то раде у неким земљама Европске уније (нпр. Немачкој) на које толико желимо да се угледамоOvo je netacno.cerskiРаспитаћу се, последње што знам јесте то што сам написао. Могуће је да је у међувремену то укинуто, али ако и јесте, онда то и није било тако давно. Највише 7-8 година.Jos tokom sedamdesetih su u Nemackoj vodjene rasprave oko crkvenog poreza, sto je rezultiralo ukidanjem obaveze, dovoljno je podneti zahtev (neslaganje sa uterivanjem ovog poreza) i on se kao nezkonita stavka ukida.Sekularna drzava ovakav namet nije u stanju da opravda ni pred Bogom a ni pred ljudima.cerski



Хвала ти на исправци онога што сам нетачно написао. Како време лети, био сам убеђен да није прошла ни деценија од укидања обавезе. Што би рекли хришћани, нешто нам се убрзало ово наше време.

Извињавам се на нетачном податку, али већ сам ти на другом месту објаснио да то и није смисао целе ове приче, па да не расплињавамо даље.
dragan7557 dragan7557 12:54 17.12.2011

Re: Ateizam

Овиме одосмо на терен политике, али не мерем издржати. за све написано осим за тврдњу да је Србија била нормална држава у оквиру СФРЈ.

Do pocetka osamdesetih Srbija jeste bila normalna drzava u okviru SFRJ. Da su postojala devijantna ponasanja na politickom planu i nije moguce poricati, ali takav osecaj se uvek stvara u vecoj zajednici gde ne postoji jasna jednakost privrednog razvoja. Koliko je milijardi u YU potroseno na razvoj nerazvijenih Kosovo, Crna Gora i Bosna? I sta smo dobili za sve te silne pare?

Zajednicko trziste je Sloveniji omogucavalo, primer: da jabuke proizvedene u Srbiji kupe pretvore u Fructal sok i prodaju samim Srbima.

Sve prednosti velikog zajednickog trzista su u YU postojale, sve komparativne prednosti zajednickog izlaska na svetsko trziste su bile u igri, svaka prednost jake savezne drzave je postojala ukljucujuci i snazan odbrambeni sistem. I sta se desilo? Saka podmicenih politikanata je razbila drzavu, zloupotrebila vojsku itd. Po zavrsetku su prisvojili ili prodali sve sto je vredelo, rad svih posleratnih (WW II) generacija.

Sta je Srbija dobila? Go qrac da pusi jer ociju i nema pa ne vidi sta radi.
Мени то баш и не изгледа као нормална држава. Некако ми је све то изгледало као неоколонијалистички однос према Србији упакован у фине идеолошке рукавице.

Pa kako ti onda izgleda ovo na silu Boga protezirano prikljucenje EU?

Po Srbiju je manje katastrofalna bila turska vlast od eventualne buduce EU birokratije, koja se po Srbiji prodaje kao "moderna."

Neokolonijalizam koji EU birokratija smislja i sprovodi, nije namenjen dobru naroda EU vec dobru krupnog kapitala i prvilegijama EU birokratije.

A cekajuci na nove EU Pase, Subase i Age, Srbija propusta priliku da se sama konsoliduje i ostvari napredak vlastitim snagama- ako ih uopste jos ima.

cerski
looping looping 13:46 17.12.2011

Re: Ateizam


Nikakve razlike u pomaganju nije bilo osim nameta zvanog crkveni porez koji takodje nije postojao u svim evropskim drzavama u tom periodu.

Dodao bih i da je kod nas bilo prisutno oduzimanje crkvene imovine (zemlje na pr.), ismevanje svakoga ko je isao u crkvu, tako da su se retko slavljene slave uglavnom slavile u tajnosti, psovanje boga koje je ostalo do dan-danas... Mediji su cudo.
Dok su na zapadu propagirane crkve, ucila se veronauka u skolama, cak i kao sastavni predmet na koledzima ... da ne nabrajam opstepoznato.
Novo-Srbi koji po svaku cenu, hoce da budu vernici ili nevernici(ateisti i dr.) laganjem i obmanjivanjem sebe samih su svoju vlastitu naprednu kulturu gradjenu vekovima, usvojenu i nadgradjenu u doba Jugoslavije prodali za najnazadnije robovlasnistvo koje postoji u Evropi.

Sami smo sebe unistili, tj. nasi vrli politicari.
Srbi su potkradali sami sebe jos od pre drugog svetskog rata do danas, posle drugog svetskog rata su nas malo izvukli zapadni krediti a onda je doslo vreme za naplatu.
Sta nas sad sprecava da budemo jaki, kulturni stabilni?
To sto nam namecu kulturu, birokratiju, ne daju Kosovo, ne primaju nas u EU?
Ne bih rekao.
Imamo sve potencijale a sa njima mozemo da budemo samo robovi.
Zato sto krademo sami od sebe.
Jaka drzava sama sebi je dovoljna. Osim ako nema retardirane politicare kao mi koji sve cine da uniste sebe i svoje sunarodnike.
dragan7557 dragan7557 15:18 17.12.2011

Re: Ateizam

Dodao bih i da je kod nas bilo prisutno oduzimanje crkvene imovine (zemlje na pr.),

I sta tu fali? I danas im treba poduzeti sve sto je visak.

Nije licno Bog dao crkvi zemlju u posed pa da ne sme niko da je pipne.

Crkva je svojom drskoscu ostvarila privilegije kod vladara koji su joj za to dali zemlju koja isto nije njihova , za ucinjene usluge protiv vernika i ostalih. Isti bezobrazluk i drskost crkva cini i danas.
ismevanje svakoga ko je isao u crkvu, tako da su se retko slavljene slave uglavnom slavile u tajnost

Navedeno je netacno, i predstavlja laz i obmanu Novo-Srba, u demokracom ruhu, na priliku iste sorte koja je za vreme SFRJ bezala od slava kao djavo od krsta. Takvi oblace ruho pokondirenosti i postaju najveci zagovaraci novog poretka, ma on bio i fasisticki. Naravno za ovo ponasanje dobijaju i privilegije, kao podrzavaci nove vlasti.

Ista vrsta "ljudi" koji su u SFRJ bili veci komunisti od Tita i CK zajedno, su danas "demokracke"snage na koje se vlast oslanja, dupelisci i uvlakaci.

A popovima i Zrecima crkve, je svaka vlast mila.

cerski
ed_novipazar ed_novipazar 16:13 17.12.2011

Re: Ateizam

dragan7557

Jos tokom sedamdesetih su u Nemackoj vodjene rasprave oko crkvenog poreza, sto je rezultiralo ukidanjem obaveze, dovoljno je podneti zahtev (neslaganje sa uterivanjem ovog poreza) i on se kao nezkonita stavka ukida.

Sekularna drzava ovakav namet nije u stanju da opravda ni pred Bogom a ni pred ljudima.

cerski

Nije bas ovako. Svaki krscanin, katolik ili protestant, duzan je placati porez. Po zakonu, isti mu se odbija od plate bez da ga iko pita hoce li ili nece. A ako nece onda mora da podnese zahtjev ali ne poslodavcu vec crkvi. Pa kada mu crkva da crno na bijelo da vise nije pripadnik te crkve tek onda poslodavac smije da prekine sa oporezivanjem. Toliko o sekularnoj drzavi Njemackoj.
tasadebeli tasadebeli 16:29 17.12.2011

Re: Ateizam

dragan7557
Pa kako ti onda izgleda ovo na silu Boga protezirano prikljucenje EU?Po Srbiju je manje katastrofalna bila turska vlast od eventualne buduce EU birokratije, koja se po Srbiji prodaje kao "moderna."Neokolonijalizam koji EU birokratija smislja i sprovodi, nije namenjen dobru naroda EU vec dobru krupnog kapitala i prvilegijama EU birokratije.A cekajuci na nove EU Pase, Subase i Age, Srbija propusta priliku da se sama konsoliduje i ostvari napredak vlastitim snagama- ako ih uopste jos ima.cerski


Наравно, Церски, ту се потпуно слажемо! Написао сам то и у том коментару, да се тужна прича о Србији као колонији наставља и после распада СФРЈ. Само што су сада услови у којима се то одвија још гори. Нема Берлинског зида, нема хладног рата, немамо кога да муземо за лову, проглашени смо државом за коју је и званично речено да је потребно извршити денацификацију, немамо границе, немамо војску, политички систем се састоји искључиво од корумпираних службеника, институције убијене у појам па ћуте,... Ми смо сада само једна мала географска област у којој живи седам милиона људи који су вишак свима. Зато нема подршке ни када кренеш на Запад ни када кренеш на Исток. А изгледи да се нешто промени су никакви. Уосталом, зар није званично усвојена стратегија НАТО пакта на Балкану после 5. октобра 2000. да се Србији не сме дозволити да дигне главу. И као што видиш, та стратегија се спроводи увелико преко ликова којима су даване стипендије из фондова за развој демократије да би се за ово што нам раде ишколовали на Западу. А о томе да смо још од деведесетих били пробни балон за испробавање свега онога што су после радили неким другим и већим државама, боље и да не причамо (прво нарушавање суверенитета државе у историји Уједињених нација од оснивања, прво ангажовање оружаних снага НАТО пакта од његовог оснивања, прво појављивање једног новог дипломатског језика у историји, први оружани сукоб на територији Европе после 1945. прво рушење непожељног режима преко добро плаћених организатора плишаних револуција... Има много тога у чему смо први. А мени се чини да је све то један мали експеримент, на малом узорку, за оно много крупније што ће тек уследити.
dragan7557 dragan7557 17:45 17.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

ed_novipazar
dragan7557

Jos tokom sedamdesetih su u Nemackoj vodjene rasprave oko crkvenog poreza, sto je rezultiralo ukidanjem obaveze, dovoljno je podneti zahtev (neslaganje sa uterivanjem ovog poreza) i on se kao nezkonita stavka ukida.

Sekularna drzava ovakav namet nije u stanju da opravda ni pred Bogom a ni pred ljudima.

cerski

Nije bas ovako. Svaki krscanin, katolik ili protestant, duzan je placati porez. Po zakonu, isti mu se odbija od plate bez da ga iko pita hoce li ili nece. A ako nece onda mora da podnese zahtjev ali ne poslodavcu vec crkvi. Pa kada mu crkva da crno na bijelo da vise nije pripadnik te crkve tek onda poslodavac smije da prekine sa oporezivanjem. Toliko o sekularnoj drzavi Njemackoj.

Napisano je JOS NETACNIJE, de ne upotrebim adekvatniji izraz.

RECHTS GRUNDLAGE (PRAVNA OSNOVA):

Rechtsgrundlage für die Erhebung von Steuern der Religions-und Weltanschauungsgemeinschaften:

- Anerkennung eine Religions-und Weltanschauungsgemeinschaft/-organisationen als körperschaft des öfentlichen Rechts.

Nach, Art. 140 Grundgesetzes BND, in verbindung mit Art. 137 der Weimarer Verfassung.

Posle Konkordata sa Svetom stolicom (1933) 1941 je menjana pozicija u pogledu fiskalizacije. Gg=Grundgesetz 1949 je takodje doneo odredjene promene uz zadrzavanje stanja iz 1941- gore navedeno i boldovano.

Daleko bi me ovde odvelo objasnjavanje stanja i fiskalno-pravne istorije glede spornog "Crkvenog poreza."

Dovoljno je reci da ona (tzv. crkvena poreza) spada pod regionalno zakonodavstvo pod kojim treba podrazumevati fiskalno-pravna zakonodavstva drzava Savezne Republike Nemacke
Po zakonu, isti mu se odbija od plate bez da ga iko pita hoce li ili nece.

A ovde ste zlobno preterali bez ikakve potrebe, kao i osnova jer jednostavno pisete napamet, kako vam se svidja, bez ikakvog poznavanja zakonodavne materije, koja je u pitanju
Toliko o sekularnoj drzavi Njemackoj.

Savezna Republika Nemacka nema apsolutno nista sa fiskalno-pravnom politikom pojedinacnih drzava clanica, pod koje zakonodavstvo spada i ova vrsta poreza, tako da je ova ironija u vezi sa Nemackom sekularnoscu potpune suvisna i zlonamerna.

Uzgred Grundgesetz BND definise i zahteva kao sto je gore citirano postojanje priznanja: Javno Pravno Lice-Öffentliche Rechts Person, u smislu Javnog Prava (öffentliche Recht), zahtevajuci izricito Priznavanje kao takvog-Die Anerkennung, ne spominjuci NIGDE Crkvu kao organizaciju vec Zajednice Religiozne- Religions- und Weltanschauungsgemaeinschaften(1).

Nigde se ne spominje crkva kao sto vi pokusavate da nametnete.

(1) Weltanschaau/ing-s vidjenje sveta.

samim tim je ova tvrdnja:
Svaki krscanin, katolik ili protestant, duzan je placati porez.

drskost i bezobrazluk, koji nadam se potice iz neznanja a ne iz nekih drugih pobuda.

cerski
looping looping 19:17 17.12.2011

Re: Ateizam

I sta tu fali? I danas im treba poduzeti sve sto je visak.

Nije licno Bog dao crkvi zemlju u posed pa da ne sme niko da je pipne.

Crkva je svojom drskoscu ostvarila privilegije kod vladara koji su joj za to dali zemlju koja isto nije njihova , za ucinjene usluge protiv vernika i ostalih. Isti bezobrazluk i drskost crkva cini i danas.


To ne sporim. Samo uocavam razliku izmedju nase i zapadne kulture.
A vera (bar po bibliji) nema veze sa imovinom. Cak sto je manje imovine - vise je sanse da se bude vernik.
Sto bi znacilo da pojedini (ili vecina) svestenika nemaju mnogo sanse.
Onda se ateisti pozivaju na te (po mom misljenju) nevernike i dokazuju nepostojanje boga.

Ista vrsta "ljudi" koji su u SFRJ bili veci komunisti od Tita i CK zajedno, su danas "demokracke"snage na koje se vlast oslanja, dupelisci i uvlakaci.

A popovima i Zrecima crkve, je svaka vlast mila.


To je ono sto se najvise ceni u drustvu.



ed_novipazar ed_novipazar 02:15 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

dragan7557

Nigde se ne spominje crkva kao sto vi pokusavate da nametnete.

Nigdje ja nisam tvrdio da se crkva pominje niti to ima ikakve veze kao sto ni cijeli Vas komentar nema veze sa mojim komentarom. A nema veze ni sa nicim drugim. Ja sam samo uzeo primjer katolika i protestanata mada oni nisu jedini koji koriste usluge drzave da ubire porez za njih. Opsirnije na linku ispod.

Savezna Republika Nemacka nema apsolutno nista sa fiskalno-pravnom politikom pojedinacnih drzava clanica, pod koje zakonodavstvo spada i ova vrsta poreza, tako da je ova ironija u vezi sa Nemackom sekularnoscu potpune suvisna i zlonamerna.

Zakonu o porezu na zaradu (EStG) Savezne Republike Njemacke je jasan:

Die gezahlte Kirchensteuer ist gemäß § 10 Abs. 1 Nr. 4 EStG als Sonderausgabe vom Gesamtbetrag der Einkünfte abziehbar. (vidi link ispod)

Je li suvisna i zlonamjerna primjedba o sekularnoati Njemacke?

dragan7557
samim tim je ova tvrdnja:
Svaki krscanin, katolik ili protestant, duzan je placati porez.

drskost i bezobrazluk, koji nadam se potice iz neznanja a ne iz nekih drugih pobuda.

Iz onoga sto ste napisali da se zakljuciti da je bezobrazluk svojstveniji Vama. A za pojasnjenja u vezi obaveze placanja poreza mozda je bolje da Vas uputim na svog radnog kolegu sa kojim dijelim kancelariju. Covjek je odlucio napustiti Rimokatolicku Crkvu i preci u Neuapostolische Kirsche. Kada je otisao u racunovodstvenu sluzbu da ga oslobode poreza Katolickoj crkvi lijepo su ga uputili na tu istu crkvu kako bi od njih dobio potvrdu da im vise nije clan. Tek onda je mogao racunati na oslobadjanje od poreza.

Na ovom istom linku ispod izmedju ostalog stoji i koje crkve odnosno vjerske zajednice trenutno imaju sklopljen aranzman sa drzavom da im ova prikuplja porez.

Pa lijepo u nastavku stoji koliko koja savezna drzava uzima provizije za taj posao. I kakve veze ima sto se taj procenat razlikuje od drzave do drzave unutar Njemacke, i kakve veze ima koje ingerencije ima savezna drzava a koje clanice Saveza. Drzava se stavila u sluzbu crkvi i vjerskih zajednica pa prema tome, s pravom postavljam pitanje, gdje je tu sekularizam.



http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_(Deutschland)
naroz naroz 11:09 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

gdje je tu sekularizam


ja nisam pratio sta je sad ovde sve pisano samo da kazem da ja zivim u nemackoj i posto nisam religiozan ja ne placam taj porez.
Par mojih prijatelja se "ispisalo" iz katolicke crkve i oni isto ne placaju. Taj porez je obavezan samo za religiozne.

tasadebeli tasadebeli 11:24 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

naroz
gdje je tu sekularizamja nisam pratio sta je sad ovde sve pisano samo da kazem da ja zivim u nemackoj i posto nisam religiozan ja ne placam taj porez. Par mojih prijatelja se "ispisalo" iz katolicke crkve i oni isto ne placaju. Taj porez je obavezan samo za religiozne.



Ех, трговци, трговци! Све може, само плати! Дакле, ако хоћеш да се изјасниш као верник, плати, друже. Ако, пак, хоћеш да приштедиш, изјасни се као атеиста. Ионако ћеш те паре да нам даш у неком шопинг центру или у банци у којој отплаћујеш дугогодишњи кредит. Добар им је штос, прави лихварски. Плати пријатељу, па веруј у шта хоћеш и мирна Бачка! То јест, Немачка.
ed_novipazar ed_novipazar 13:38 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

naroz
gdje je tu sekularizam


ja nisam pratio sta je sad ovde sve pisano samo da kazem da ja zivim u nemackoj i posto nisam religiozan ja ne placam taj porez.
Par mojih prijatelja se "ispisalo" iz katolicke crkve i oni isto ne placaju. Taj porez je obavezan samo za religiozne.


Da, tako je. Ali ne samo to vec je sama drzava obavezala poslodavce da moraju ubirati taj porez za crkvu. I poslodavac sa formalno-pravnog aspekta ne moze da postupi tek tako po nalogu crkvenog poreznika vec je crkva ta koja poslodavcu daje dozvolu da nekoga oslobodi od poreza. Svakako, crkva mora da izda tu dozvolu i nema mehanizma da nekoga prisili da placa porez ako nece ali ga u tom slucaju iskljucuje iz svojih redova. Znaci, cijela ova bespotrebna diskusija koja je izvan konteksta teme pocinje sa branjenjem Njemacke kao sekularne drzave. Malo morgen.
dragan7557 dragan7557 14:08 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

A nema veze ni sa nicim drugim. Ja sam samo uzeo primjer katolika i protestanata mada oni nisu jedini koji koriste usluge drzave da ubire porez za njih. Opsirnije na linku ispod.

I onda linkujete diskusioni artikal na wikipediji
http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_(Deutschland)

koji niste ni procitali!?

Da ste ovaj diskusioni artikal procitali ustanovili bi da na istom pise upravo ono sto sam i ja rekao citirajuci mnogo uglednije izvore, izmedju ostalih Pravni Almanah Nemacke i sudske presude povodom ovog pitanja.

Takodje da ste citali ukazani link mogli ste da procitate (ako uopste funkcionalno znanje Nemackog) sledece:

'Rechtskraft erhalten die Kirchlichen Festsetzungen durch Zustimmung der jeweiligen Landesparlamenten zu ihren Kirchensteuergesetzen.'

Potom da ste manje arogantni bi u istom artiklu na Wikipedi-i procitali pisanje u stavu 2.

2. Zur gegenwärtigen Situation

- Rechtsgrundlagen
Die gezahlte Kirchensteuer ist gemäß § 10 Abs. 1

Nr. 4 EStG als Sonderausgabe vom Gesamtbetrag der Einkünfte abziehbar. (vidi link ispod)


Ovaj zakonski artikal kao ni navedeni stav(absatz) nema nikakve veze sa temom.
dragan7557
samim tim je ova tvrdnja:

Svaki krscanin, katolik ili protestant, duzan je placati porez.


drskost i bezobrazluk, koji nadam se potice iz neznanja a ne iz nekih drugih pobuda.


Iz onoga sto ste napisali da se zakljuciti da je bezobrazluk svojstveniji Vama.


Korekcija je na ovom mestu potrebna, nije u pitanju drskost i beobrazluk sa vase strane vec jednostavno bahatost zasnovana na funkcionalnoj jezickoj i potpunoj pravnoj nepismenosti, a u vezi nemackog zakonodavstva i jezika, a sto svedoci i ovo:
Covjek je odlucio napustiti Rimokatolicku Crkvu i preci u Neuapostolische Kirsche. Kada je otisao u racunovodstvenu sluzbu da ga oslobode poreza Katolickoj crkvi lijepo su ga uputili na tu istu crkvu kako bi od njih dobio potvrdu da im vise nije clan.

Vas kolega koji sa vama deli kancelariju:
A za pojasnjenja u vezi obaveze placanja poreza mozda je bolje da Vas uputim na svog radnog kolegu sa kojim dijelim kancelariju.

ne poseduje ni trag od pismenosti, ni jezicke a ni pravne.

Da iole poznaje pravnu materiju u pitanju bi vas kolega znao da se clan religiozne zajednice u BRD postaje rodjenjem.

Da i vi i on nesto o temi znate (vi osobito posto o njoj pisete i linkujete irelevantne diskusije na Wikipedi-i) bi na spomenutoj Wikipedi-i pogledali topic:

Kirchenaustritt

(izlazak iz Crkve cq. religioznih, a u smislu spomenutog zakona, drugih Zajednica) inace relevantniji za potrebe o kojim pisete, potom presude nemackih sudova drzva clanica SRN, kao i presude Saveznog Suda relevantne ovom pravnom predmetu i pratecoj pravnoj problematici, i onda kao i svaki pismen covek reagovali na adekvatan nacin.

Posto sam nekoliko godina studirao u Nemackoj vise cenim vlastita znanja stecena studijama na renomiranim Fakultetima Nemacke nego studijske artikle Wikipedie, mada ste u ovom slucaju linkovali potpuno irelevantnu diskusiju Wikipedi-e, a da je u pitanju diskusija pise vam plavim slovima u levom gornjem uglu na predmetnoj stranici Wikipedi-e, naravno kada je u pitanju "slucaj iz prakse." kojim postulirate diskusiju. Argumentacije ovakve vrste koju ovde upotrebljavate, su rekla-kazala tip, Megableje, i Sinigilingi intelektualaca, a bome prigodini su i freehandu, blogovatelju i ostalim Mega intelektualnim gromadama ovog bloga.

I da zakljucim, o vama sam imao drukcije misljenje, pre ovog nastupa.



cerski
naroz naroz 14:29 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

ok razumem gde ciljate i upravu ste da pitate gde je tu sekularizam.

Mada ja sam ipak uverenja da je nemacka uglavnom sekularna drzava jer crkve nemaju uticaj na tekuce odluke vlade i parlamenta i nema na primer zabrane filmova ili knjiga ili nekog drugog umetnickog dela.

Inace imam dobar primer u prilog vasem argumentu da nije sekularna drzava (:
Imam prijatelja koji radi u jednoj organizaciji koja se bavi uglavnom humanitarnim radom, a pripada protestanskoj crkvi, kao računovođa dakle u administraciji. On je posle dve godine rada morao da se izjasni da pripada nekoj religiji da bi dobio stalni ugovor. On je prihvatio da se pokrsti i dobio ugovor, mislio je ok ajde da obavimo i tu ceremoniju stalni posao je stalni posao, medjutim svestenik je od njega predhodno trazio da procita neke silne knjige i da oni tu nesto kao razgovaraju. E tu je moj prijatelj pukao i rekao ok trazicu drugi posao iako je jako zadovoljan kolegama i poslom i platom, a posao zaista nema veze sa religijom osim što NGO pripada crkvi. Na kraju se nije pokrstio ipak jos uvek radi tamo ali ti meseci traume koje je imao zato sto radi nesto protiv svog uverenja i premisljanja i odlaganje sastanka sa svestenikom.... Ovo ne bi trebalo da postoji u sekularnoj drzavi.
ed_novipazar ed_novipazar 14:54 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

dragan7557


Vas kolega koji sa vama deli kancelariju:
A za pojasnjenja u vezi obaveze placanja poreza mozda je bolje da Vas uputim na svog radnog kolegu sa kojim dijelim kancelariju.

ne poseduje ni trag od pismenosti, ni jezicke a ni pravne.

Moj kolega je visokoobrazovani Njemac. Tesko da mu se moze prigovoriti jezicka nepismenost. A za regulisanje poreznih pitanja nije isao u cevabdzinicu vec u racunovodstvanu sluzbu renomirane firme u kojoj obojica radimo. A njima tesko da se moze prigovoriti jezicka ili pravna nepismenost. A ja mogu biti i najnepismeniji na svijetu, to nista ne mijenja.

Toliko o aroganciji.
dragan7557 dragan7557 15:01 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

Znaci, cijela ova bespotrebna diskusija koja je izvan konteksta teme pocinje sa branjenjem Njemacke kao sekularne drzave. Malo morgen.

Malo morgen oznacava jezicku brljotinu, dok optuzba Nemacke predstavlja zlonamernost, zavist, i nesposobnost shvatanja i usvajanja tudjeg, makar bilo i dobro.

Vec sam napisao izvor sekularnosti koji je odnosan u pogledu spomenutog:
'Rechtskraft erhalten die Kirchlichen Festsetzungen durch Zustimmung der jeweiligen Landesparlamenten zu ihren Kirchensteuergesetzen.'

Da je predmet pojma sekularnost podlozan i zasnovan na volji Drzavnih Parlamenata Saveznih drzava, je ovim stavom jasno dato na znanje svakom ko zna sta je sekuralnost

Da vi u Novom Pazaru imate drukcije interpretacije pojma sekularnost nije cudo, ako se prati izlaganje Efendije Zukorlica i Efendije Mustafe Cerica koji dele Srbiju na njima pogodne i prigodne nahije, kao svoju babovinu, a Ceric valjda izrazava svoju sekularnost prigodnom posetom svom komsiji (i sugradjaninu po rodjenju) Sarajliji Borisu Tadicu u Stolnom Baeogradu, dok Parlament Srbije za njega nema nikakvog znacaja. Da i ne spominjem sekularizam Sulejman Ugljanina kome je kao licu sa Poternice, Beograd stavio tepih da izadje iz aviona i imenovao ga za Ministra ber posla.

Da se pozicija predsednika Nemacke ljulja(juce zahtevana ostavka) zbog predpostavljene korupcije za tricavih € 500.000 kredita, za vas i Vase to ukazuje na Malo Morgen.

U Srbiji niko ne daje ostavku, niti se kome trzi ostavka za procerdanu sveukupnu nacionalnu imovinu, a nesekularni nemacki pralamentarci traze ostavku za svega jebenih € 500.000. Ako nekom u Srbiji padne na pamet da podnese ostavku(blef) odmah je gomila kolega tu da ga sprecu u ludom naumu.

Uostalom kad toliko mrzite Nemacku, sta trazite u njoj, kod onolikog Novog Pazara i Raske, po Ugljaninu Sandzaka, Bosnjackog dela Srbije, u kome po istom jezickom geniju Ugljaninu, vas celi svet govori Bosnjacki?

cerski
ed_novipazar ed_novipazar 15:03 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

dragan7557


Da iole poznaje pravnu materiju u pitanju bi vas kolega znao da se clan religiozne zajednice u BND postaje rodjenjem.

Ne znam sta je BND, znam sta je BRD. A clan crkve se ne postaje rodjenjem vec krstenjem.

Die Mitgliedschaft in einer Volkskirche wird in den meisten Fällen nicht von dem Mitglied selbst sondern von dessen Eltern beschlossen. Die Aufnahme erfolgt hierbei durch die Taufe. Sie kann vom Mitglied nur dann aufgehoben werden, wenn es die sog. Religionsmündigkeit erlangt hat, d.h. mindestens 14 Jahre alt ist. Anderenfalls muss dies durch dessen Erziehungsberechtigten geschehen. Für Erwerbslose ist eine Mitgliedschaft in der Regel nicht mit Kosten verbunden, Erwerbstätige zahlen eine Kirchensteuer, die ihnen automatisch vom Gehalt abgezogen wird.

izvor

Dzaba tolike skole ...
ed_novipazar ed_novipazar 15:09 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

dragan7557

Uostalom kad toliko mrzite Nemacku,

Ja uopste ne mrzim Njemcku. Ne mrzim cak ni Srbiju, tu vjecitu macehu, pa kako bih mogao mrziti Njemacku koja me lijepo ugostila. Odakle Vam to?
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:13 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

cerski
a Ceric valjda izrazava svoju sekularnost prigodnom posetom svom komsiji (i sugradjaninu po rodjenju) Sarajliji Borisu Tadicu u Stolnom Baeogradu

Stvarno su se sreli u Sekešfehervaru?
dragan7557 dragan7557 15:41 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

ed_novipazar
dragan7557


Da iole poznaje pravnu materiju u pitanju bi vas kolega znao da se clan religiozne zajednice u BRD postaje rodjenjem.



Dzaba tolike skole ...


Hvala na upozorenju na stamparsku. Ispravljeno.

Ne bi rekao da su dzaba skole
Die Mitgliedschaft in einer Volkskirche wird in den meisten Fällen

Osim sto se u skoli (fakultetu) uce osnovne razlike u pojmovima Institucionalne Crkve i Volkskirche (Narodne Crkve) koji pojmovi vama nisu jasni a razliku bagatelizujete iz cistog neznanja.

Naznacenje: in den meisten Fällen, oznacava: vecem broju slucajeva, ili 50% +1.


nicht von dem Mitglied selbst sondern von dessen Eltern beschlossen.

Umesto da pogledate vec recenu stranicu, o stanju u vezi sa poreskim obavezama u Nemackoj:
Kirchenaustritt

vi prekucavate irelevantnu stranicu opet Wikipedi-e.
Die Aufnahme erfolgt hierbei durch die Taufe.

Ovako navedena bez konteksta recenica predpostavlja i baptiziranje (krstenje je nepravilan izraz) polivanje vodom (svetom po tvrdnji crkve) a koji cin je obavljao Sv. Jovan (Krstitelj) Baptist a obavio ga je i nad samim Isusom Nazarecaninom na reci Jordan.

Pojam Afuname, prihvatanje u clanstvo, zahteva obavljanje samog cina, baptiziranja, mada i ne obavljanje ovog cina vernike (u hriscanstvu) ne sprecava da budu hriscani po rodjenju.

Sie kann vom Mitglied nur dann aufgehoben werden,

Gornje se odnosi iskljucivo na hriscane koji su baptizirani (krsteni) ali ne i na druge hriscane koji su to po rodjenju a ne po cinu krstenja.
Für Erwerbslose ist eine Mitgliedschaft in der Regel nicht mit Kosten verbunden,

Ovaj statement posaljite Srbima koji su krsteni.

Dok ovaj ne bi zgoreg bilo da posaljete srpskim Episkopima:
Erwerbstätige zahlen eine Kirchensteuer, die ihnen automatisch vom Gehalt abgezogen wird.

a i vladi i parlamentu Srbije kako bi sto pre uveli i ovaj namet krstenim Srbima.

A clan crkve se ne postaje rodjenjem vec krstenjem.

E sad, ovako postavljeno, ispada da se u Nemackoj i Muslimani krstavaju, osbito kada se uzme u obzir da je Islam poznat kao Volkskirche a ne Institucionalizovana Crkva, a o kojoj razlici vi evidentno nemate pojma.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:56 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

ed_novipazar
dragan7557


Vas kolega koji sa vama deli kancelariju:
A za pojasnjenja u vezi obaveze placanja poreza mozda je bolje da Vas uputim na svog radnog kolegu sa kojim dijelim kancelariju.

ne poseduje ni trag od pismenosti, ni jezicke a ni pravne.

Moj kolega je visokoobrazovani Njemac. Tesko da mu se moze prigovoriti jezicka nepismenost. A za regulisanje poreznih pitanja nije isao u cevabdzinicu vec u racunovodstvanu sluzbu renomirane firme u kojoj obojica radimo. A njima tesko da se moze prigovoriti jezicka ili pravna nepismenost. A ja mogu biti i najnepismeniji na svijetu, to nista ne mijenja.

Toliko o aroganciji.

Pa sto onda ne napisa sluzbeni dopis/zahtev za otpust iz spomenute Religionsgemeinde?

Takve stvari se obavljaju sa lakocom pismenim putem bez akanja po racunovodstvu renomiranih firmi, kako je nazvaste, koja sa ovim predmetom nema ama bas nikakve veze.

Racunovodstvo kao sto i sam naziv kaze se bavi racunovodstvom, pa traziti od njih otpust (Kirchenaustritt) je poprilicno nezgodno, da ne kazem blesavo, pa pre bi ga bre dobio u spomenutoj cevabdzinici nego u racunovodstvu, hm...., renomirane firme.

Taj vas visoko obrazovani izgleda od previsokog obrazovanja brkaci adrese pa umesto od svoje crkvene opstine (gemeinde) otpust trazi od racunovodje?

Visoko neusmereno rekao bih!

cerski
dragan7557 dragan7557 16:01 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

Bojan Budimac
cerski
a Ceric valjda izrazava svoju sekularnost prigodnom posetom svom komsiji (i sugradjaninu po rodjenju) Sarajliji Borisu Tadicu u Stolnom Baeogradu

Stvarno su se sreli u Sekešfehervaru?



O's da promenim ono Stolno?

cerski
dragan7557 dragan7557 16:10 18.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

ed_novipazar
dragan7557

Uostalom kad toliko mrzite Nemacku,

Ja uopste ne mrzim Njemcku. Ne mrzim cak ni Srbiju, tu vjecitu macehu, pa kako bih mogao mrziti Njemacku koja me lijepo ugostila. Odakle Vam to?


Odavde:

ed_novi pazar: Znaci, cijela ova bespotrebna diskusija koja je izvan konteksta teme pocinje sa branjenjem Njemacke kao sekularne drzave. Malo morgen.

Kada Srbija dostigne nivo sekularizacije Nemacke (imala ga je Jugoslavija) onda nece bitti potrebno ni umisljeno branjenje (ja niti branim niti imam interesa da branim) Nemackog sekularizma i parlamentane voje, a ni malo morgen kvalifikacija za nemacku sekularnost.

cerski
ed_novipazar ed_novipazar 08:37 19.12.2011

Re: neznanje ili zlonamernost

dragan7557
ed_novipazar


A clan crkve se ne postaje rodjenjem vec krstenjem.

E sad, ovako postavljeno, ispada da se u Nemackoj i Muslimani krstavaju, osbito kada se uzme u obzir da je Islam poznat kao Volkskirche a ne Institucionalizovana Crkva, a o kojoj razlici vi evidentno nemate pojma.

cerski

Volkskirche oznacava onu crkvu kojoj za razliku od Minderheitskirche, pripada vecina naroda. Po tom kriterijumu, islam ne moze nikako biti Volkskirche vec samo i eventualno Minderheitskirche. To su dakle u Njemackoj samo katolici i protestanti. No, nije to toliko ni vazno posto je besmisleno pocetak "vjernickog staza" vezivati za to je li crkva narodna ili je crkva manjina. To sa tim nema blage veze. Kada nekome pocinje vjernicki staz definise se ucenjem doticne crkve ili vjerske zajednice. Tako, u krscanstvu se zvanicno postaje vjernikom prilkom cina krstenja a u islamu sa polnim punoljetstvom ako je dijete iz muslimanske porodice ili "shehadom" (javnom izjavom) ukoliko je u pitanju punoljetni nemusliman.

Ovo je najbesmislenija diskusija koju sam vodio na blogu b92 te cu je ovdje prekinuti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana