Nostalgija| Putovanja| Život

Jedna davna vožnja...

mlekac RSS / 23.12.2011. u 13:22

Znam, znam, odavno nisam pisala o Africi!

Evo, da ne bude da ne ispunjavam obećanja - baš mi je ovo današnje, tmurno vreme idelno da vas na trenutak povedem u neke lepše i sunčanije krajeve.

Vežite se, polećemo! 

41938615_6a5becef61_z.jpg

Kako je moguće da na nekoj tačci planete, u nekom trenutku života, nešto nikako ne volite, a onda, promenite lokaciju i gle! Kao čarobnim štapićem, vaša omražena stvar odjednom postaje nešto što nestrpljivo iščekujete?
A baš to je bio slučaj sa mnom i javnim prevozom.

Odmah da se razumemo - po vokaciji sam pešak. Iako me muž godinama ubeđuje kao je auto mnogo korisna stvar, što mu ne osporavam, ja ipak više volim da me neko drugi vozi. I da ne razmišljam o mestu za parkiranje. Ni o punjenju rezervoara. A ne volim ni da prčkam oko motora niti da menjam gume.

Stoga, kad god to zavisi samo od mene - biram gradski prevoz. Pogotovo što u krugu od par stotina metara od kuće mogu da uhvatim autobus za skoro svaki deo grada.

No, to ne znači da mi je taj isti, gradski prevoz, drag. Kao i svi koji su preživeli devedesete, imam averziju prema „Majstore, srednja!" i „Vi, na sredini, skupite se malo, može tu da stane bar još troje!" Ne volim gužve, ne volim teške mirise, ukratko - nikako ne volim gradski prevoz! A opet ga svakodnevno koristim i ne razmišljajući mnogo o njegovoj dostupnosti.

To je, valjda, prokletstvo navike? Kad nešto imate i to skoro svakodnevno koristite, ni na kraj pameti vam nije da u nekom drugom kutku sveta to možda i nije tako.

Kad smo polazili za Afriku, najviše sam se raspitivala o mogućim bolestima i opasnim gmizavcima i bubama. Malo manje o smeštaju i hrani. A prevoz mi, kao takav, ni na kraj pameti bio nije! Nekako mi bilo logično da mora da postoji nešto takvo - mislim, pa Gaboron je prestonica, zar ne?

Prvo iznenađenje dočekalo nas je još na aerodromu.

Pošto smo zbog ažurnosti Egipćana koji nas nisu pustili u avion dok iz Južnoafričke ambasade nismo dobili pismenu potvrdu da na NE TREBA viza za presedanje na aerodromu u Johanesburgu kasnili sa dolaskom - nismo nikoga ni obavestili KAD stižemo.

Znali smo da u hotelu imamo otvorenu rezervaciju za kad god da se pojavimo, al' delom zbog nepostojanja Skajpa, a delom zato što smo isuviše bili oduševljeni što smo, konačno, poleteli - zaboravili smo da obezbedimo da nas neko sačeka na aerodromu.

Ma nema veze. Znamo u koji hotel idemo - mora da postoji neki prevoz s aerodroma, pa ćemo se javiti iz hotela...

I tako, konačno stižemo na aerodrom u Gaboronu i, naravno, ustanovljavamo da prevoz do grada NE POSTOJI! U principu, ako javite svom hotelu tačan datum i vreme, oni pošalju vozilo da vas sačeka, ili vas dočekuje neko iz firme službenim kolima. Ili neko od prijatelja. Naš slučaj nije bio predviđen. Jedina opcija bila je da se pozove taksi i sačeka jedno četrdesetak minuta dok isti dođe do aerodroma.

I tu smo, na prvom koraku, onako instant naučili DVE mnogo važne stvari. Prvo, zaboravi „pa naravno" , „podrazumeva se" ili „ma mora da ima" ako putuješ u nepoznate krajeve. Svako mesto ima sopstvene običaje i navike koje mogu, ali nipošto ne moraju da budu u skladu sa tvojim iskustvom.

Drugo, razdaljine u Africi su vrlo relativne. „Blizu" zna da bude i nekoliko desetina kilometara udaljeno. Kao što je bio slučaj sa našim hotelom i aerodromom. I jedan i drugi su blizu grada - al' na potpuno suprotnim stranama!

I dok sam pokušavala da nađem broj pouzdanog taksija i menjačnicu kako bih došla do domaće valute - muž je odveo podmladak u restoran na aerodromu. Da deca malo predahnu. Sreća te je čekaonica na gaboronskom aerodromu zajednička i za dolaske i za polaske, a restoran je samo nekoliko stolova postavljenih uz prozore u jednom uglu iste. I da je naš jezik vrlo upadljiv kad svi uokolo govore Engleski, Secvanu ili Afrikans.

Da skratim priču - nije prošlo ni deset minuta a on je već uspeo da se upozna sa nekim „našim" koji su došli da otprate neke druge „naše" koji su se upravo vraćali za domovinu, a onda, reč po reč, i slučajno se našao neko ko je išao u našem pravcu i imao dovoljno velika kola da potrpa nas dvoje, troje dece i sav prtljag.
I tako, uz ćaskanje sa vozačem i gomilu vrlo korisnih saveta za pridošlice, stigosmo do hotela.

Tih, prvih dana, nije bilo problema - pridošlice uvek bude radoznalost, pogotovo u malim zajednicama kao što je naša u Gaboronu, tako da smo u početku obilato bili ne samo pozivani već i voženi na sve strane.
No, pošto nisam od onih koji vole da „cimaju" ljude za svaku sitnicu - ubrzo sam rešila da sama krenem u avanturu otkrivanja javnog prevoza.

Prvih par samostalnih izleta, izvela sam, naravno, taksijem.

Ali, onda je proradila moja urođena radoznalost. Kako to da nigde ne vidim autobuse? Čime se ovde ide na posao (ako nemaš sopstvena kola)?

- Kako, čime? - pitala me je zapanjena Florens gledajući me sa čuđenjem koje je, ovog puta, bilo veće od uobičajenog. - Pa kombijem, naravno! -

Naravno? Možda je njoj bilo „naravno", al' ja sam se našla pred novom zagonetkom. Jeste da sam svakodnevno na ulicama viđala kombije, i jesam, posle te izjave, uspela da primetim kako neki od njih imaju i brojeve - al' nigde nisam videla ni jednu stanicu za isti! Ništa ono tabla, nadstrešica, obležena linija...

Kombiji su jurcali tamo-amo, ponegde se zaustavljali, naizgled potpuno nasumično, i produžavali dalje...
Nije bilo druge, morala sam opet da prizovem u pomoć Florens.

- Florens, koji kombi vozi odavde do grada? -

- Broj pet, mma. -

Dobro je, ovog puta nije se čudila, kanda su joj to pitanje mnogi postavljali.

- Florens, a gde hvatam taj kombi broj pet? -

- ??? -

- Gde ga hvatam? Gde mu je stanica? -

- Pa gde ti treba? -

Ok. Očigledno smo se igrale „gluvih telefona". Il ja ne razumem nju, il' ona ne razume mene. Pokušah ponovo, iz drugog ugla.

- Florens, odakle polazi kombi broj pet? -

- Pa od Šop Rajta kod železničke stanice! -

- ?! -

- Ma lako ćeš to da nađeš, uhvatiš bilo koji kombi sa Mejn mola pa do kraja i tu pređeš na peticu! -

- A kako da dođem do Mejn mola? -

- Zaboga, mma, pa zar do sad nisi naučila gde je Mejn mol? -

Opet ćorsokak!

Pokušah iz novog ugla, možda ću konačno uspeti da se sporazumem s njom?

- Florens, ako izađem pred hotel i krenem ka gradu, gde mogu da uhvatim kombi? -

- Pa ispred hotela! -

Par trenutaka gledala sam je sasvim zbunjeno. Jes' da nosim naočare, ali ispred hotela nije bilo ničega osim trake crvenkastosmeđe prašine koja je glumila trotoar i nekoliko kržljavih biljaka pored ograde koje su pokušavale da izigravaju ukrasno rastinje.

U svakom slučaju nije bilo ničeg što bi, makar i površno, ličilo na kombi stanicu. Ni stuba, ni bandere, ni obeležja na cesti... Ničeg!

- A kako da budem sigurna gde će kombi stati i da će stati ispred hotela? - konačno odlučih da upitam.

- Svašta! Pa digneš ruku i ako ima mesta, staće. Ako je pun, moraćeš da čekaš sledeći - gotovo uvređeno mi odvrati Florens, koja i dalje nije shvatala šta me zbunjuje.

- Dignem ruku? -

- Pa da, ovako... - Florens je sad već počela da mi se obraća tonom koji neki od odraslih koriste kada razgovaraju sa vrlo malim detetom za koje nisu sigurni da će ih razumeti - Podigneš ruku - ovo je propratila rukom pruženom pravo pred sebe - i onda daš znak kombiju da stane - nastavila je istovremeno brzo pomerajući dlan gore-dole.

- I to je sve? - upitah s nevericom.

- A šta bi drugo bilo? -

- Pa... Karta? -

- Karta?! -

- Pa kako plaćam? Gde kupujem kartu? -

Florens poče da se smeje.

- Ti si iz neke mnogo komplikovane zemlje! Pa platiš u kombiju! Samo spremi sitno, ne vole kad nemaš sitno. -
Izrekavši to, okrenula se izašla i dalje se smejući čudnoj strankinji iz komplikovane zemlje koja ne ume ni kombi da zaustavi!

I, tako sam, naoružana novostečenim znanjem, krenula u avanturu upoznavanja javnog prevoza u Gaboronu.
Naoružana naočarama za sunce i šeširom, stajala sam, sutradan ujutro, pored nekoliko ljudi koji su, sudeći po uniformama, radili u hotelu i čekala da se na horizontu pojavi kombi. Po principu, u društvu je lakše - nema veze što društvo i ne poznejm. I, dok je jutarnje sunce već počinjalo da pokazuje ćud nadolazećeg leta, ja sam piljila niz poluprazan put.

Dok mi je srce užurbano lupalo - na horizontu se ukaza bela tačka. Stiže kombi! Taman da podignem ruku kao što me je Florens naučila, kad primetih da njih dvoje-troje već užurbano mašu.

Kombi se zaustavi, vrata se otvoriše, jedan nasmejani mladić vešto iskoči i poče rukom da nam daje znak da uskočimo:

- Are, are mma! (Hajde, hajde gospođo)

Nekako se uvukoh i sedoh. Kad smo krenuli, pred licem mi se pojavi šaka istog onog nasmejanog mladića - očigledno je bilo vreme za plaćanje.

Izvadih spremljenu sitninu i platih, a društvo u kombiju poče radoznalo da me posmatra.

Bio je to moj prvi pravi susret sa Mocvanama. Pravi, u smislu bliskosti. Ne možete da sedite u jednom tako malom prostoru a da se pri tom osećate udaljeni od okoline.

Naravno, usledili su ljubazni osmesi, ali vrlo brzo i pitanja. Od onih uobičajenih - odakle sam, imam li dece, koliko ostajem u Bocvani, do toga koju kremu koristim za kožu kad mi je tako bela?

I tako, ćaskajući, stigosmo i do poslednje stanice.

Kod kuće, poslednja stanica mi je, skoro uvek, asocijacija na neko tužno, prazno mesto, gde svi žure da što pre izađu iz polupraznog vozila, i gde nema ničega osim, možda, dispečarske kućice i nekog montažnog objekta koji preživljava nudeći pecivo i kafu vozačima.

Čak i ona najživlja, kod zemunskog keja, ima tu neku patinu.

U Gaboronu je situacija potpuno drugačija.

Svi kombiji iz grada dolaze na jednu od dve poslednje (ili početne) stanice. Jednu, kod već pomenutog Šop Rajta ili drugu, pored autobuske stanice.

Autobuska i železnička stanica nalaze se tačno između njih dve, tako da su i te stanice kombija neverovatno živopisna mesta, u svako doba dana puna vreve i boja.

Ovu, pored Šop Rajta, ukrašavaju pijačne tezge sa najneverovatnijim asortimanom svega i svačega - od voća i povrća preko raznih džidža-bidža iz kineskih i indijskih prodavnica, do, naravno, rukotvorina.

Kroz stalnu vrevu provlaće se prodavci sa tacnama i nude bombone, žvake, ili magunje (krofne) i čips, domaći, uredno upakovan u plastične kesice ili fišeke od belog papira, koji vam na licu mesta, po želji, dosole ili zaliju sirćetom.

Tu su i oni drugi, što vuku ručne frižidere sa asortimanom hladnih sokova i gaziranih napitaka, ili docnije omiljenom zanimacijom moje dece, Ajs popsom. Ta ledena poslastica je, u stvari, sok zaleđen u plastičnim fiolama, kao nekim izduženim kesicama, kojima se otkine vrh i onda se polako uživa u sisanju istog.

Zavisno od sezone, mogu se pored puta videti i prodavci šećerne trske, koju vam na licu mesta ogule i naseckaju na parčiće zgodne za žvakanje, ili, opet, prodavci kuvanog i pečenog kukuruza.
Kao što rekoh, to je jedna neprekidna, živopisna vreva, puna najneverovatnijih boja i glasova koji razgovaraju, dobacuju, smeju se...

I tako sam, puna utisaka, ponosno odšetala do centra, a nešto kasnije, vrlo zadovoljna sobom ponovo se obreh kod Šop Rajta i sedoh u kombi broj 5 da se vratim nazad u hotel.

I tek kad je krenuo i bez zastajanja prešao više od pola puta, setila sam se da nisam pitala Florens kako će vozač znati gde treba da izađem?

Već smo prolazili pored šumarka eukaliptusa uz reku koja deli Tlokvejn od Gaborona, a mene je polako počinjala da hvata panika.

Kako se ovo zaustavlja? Da li vozač govori engleski? Kako ću da izađem? Ako ne uspem da izađem, kuda će me ovo odvesti?

Ali, od panike nema vajde, te se usudih da upitam prijatnu stariju gospođu pored sebe da mi objasni kako se ovo čudo zaustavlja?

- Pa kažeš onom što skuplja pare gde da stane, a on kaže vozaču.

- A govori li on engleski?

- A gde treba da izađeš?

Rekoh joj ime hotela i ona brzo reče kondukteru nešto na Secvani. Ceo kombi poče da se smejulji (S pravom, mora da sam, onako uspaničena zaista delovala vrlo smešno) i ubrzo se kombi zaustavi tamo gde je i trebalo.
Naravno, kasnije sam naučila čarobnu formulu „O mang o stopo!" (Hoću da stanem), ali to je došlo kasnije, s iskustvom.

No, jedna stvar se nije promenila - i pored panike tokom te prve vožnje, kad god sam se našla u Gaboronu uživala sam u vožnjama kombijem i živopisnosti i vrevi stanice kod Šop Rajta.

Čak i sad, kad već nekoliko godina nisam tamo, uhvatim sebe kako se zagledam u neku tačku, a pred očima mi se uskovitla kaledioskop boja, zvukova i mirisa - prosto mogu da vidim crvenkastosmeđu prašinu, da čujem smeh i melodične zvukove Secvane, da prizovem miris svežih krofni i čipsa sa sirćetom, da ponovo osetim u ustima osvežavajuće sočnu slatkoću sveže isečene šećerne trske...

Tagovi



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 13:43 23.12.2011

Beli kombi

U Hurgadi ne moraš da digneš ruku,
čim vide belca na trotoaru zastanu:
"Need taxi?"
Jes da imaju linije i fiksnu cenu karte, ali belce voze special po pogodbi. Onda ide obavezno cenjkanje, sve sa pričom o gladnoj deci kod kuće (vozača ne mojoj) i jednim kao odustajanjem (mojim ne njegovim).
Uvek smo kretali od 40 egipatskih funti i nakon koreografije se nalazili na 15 funti, nakon čega se celo društvance potrpa u kombi...
mlekac mlekac 14:20 23.12.2011

Re: Beli kombi

rade.radumilo
U Hurgadi ne moraš da digneš ruku,
čim vide belca na trotoaru zastanu:
"Need taxi?"
Jes da imaju linije i fiksnu cenu karte, ali belce voze special po pogodbi. Onda ide obavezno cenjkanje, sve sa pričom o gladnoj deci kod kuće (vozača ne mojoj) i jednim kao odustajanjem (mojim ne njegovim).
Uvek smo kretali od 40 egipatskih funti i nakon koreografije se nalazili na 15 funti, nakon čega se celo društvance potrpa u kombi...


U Gaborono to hoce da rade taksisti - cim te vide da si beo, misle da ne znas cene. Ovi u kombiju nisu skloni takvim majstorijama.

U manjim mestima cak ni taksisti - svi se poznaju i takav bi brzo nadrljao od drugih kolega.

Dobro mi dosao!
rade.radumilo rade.radumilo 22:00 23.12.2011

Re: Beli kombi

U manjim mestima cak ni taksisti - svi se poznaju i takav bi brzo nadrljao od drugih kolega.

Dobro mi dosao!


Bolje te našao!

Kod Arapa je cenjkanje odraz dobrog vaspitanja. Pristajanje na prvu cenu se smatra osionošću. Nisam se vozio "klasičnim" taksijem u Egiptu, ali jesam u Tunisu. Bio sam u gradu koji je nešto veći od Niša recimo. Na pitanje koliko košta vožnja odavde do onde, dobio bih odgovor koji se ne razlikuje mnogo od taksimetra, pa na cenjkanje i nisi mogao mnogo da spustiš. Obično on kaže 5 tuniskih dinara, al pristane na 3-4 zavisno od relacije. I 15-20 egipatskih funti i 3-4 tuniska dinara su otprilike 1.5-2€. Što je sasvim OK cena za vožnju na toj relaciji (u BG bi javascript:;koštalo od 6-8€).
Egipčani ti zveknu višu cenu pa app. U osnovi, na bilo koju njihovu prvu cenu možeš da se iscenjkaš bez problema na 35% i da budete oboje srećni. Tunižani su malo evropskije nastrojeni, pa za početak ne možeš baš oko svega da se cenjkaš a i ako možeš, ne zacene prvu cenu toliko koliko Egipćani...

Korniš u Aleksandriji:



Avenija Maršala Tita u Susu:


mlekac mlekac 07:05 24.12.2011

Re: Beli kombi

rade.radumilo
U manjim mestima cak ni taksisti - svi se poznaju i takav bi brzo nadrljao od drugih kolega.

Dobro mi dosao!


Bolje te našao!

Kod Arapa je cenjkanje odraz dobrog vaspitanja. Pristajanje na prvu cenu se smatra osionošću. Nisam se vozio "klasičnim" taksijem u Egiptu, ali jesam u Tunisu. Bio sam u gradu koji je nešto veći od Niša recimo. Na pitanje koliko košta vožnja odavde do onde, dobio bih odgovor koji se ne razlikuje mnogo od taksimetra, pa na cenjkanje i nisi mogao mnogo da spustiš. Obično on kaže 5 tuniskih dinara, al pristane na 3-4 zavisno od relacije. I 15-20 egipatskih funti i 3-4 tuniska dinara su otprilike 1.5-2€. Što je sasvim OK cena za vožnju na toj relaciji (u BG bi javascript:;koštalo od 6-8€).
Egipčani ti zveknu višu cenu pa app. U osnovi, na bilo koju njihovu prvu cenu možeš da se iscenjkaš bez problema na 35% i da budete oboje srećni. Tunižani su malo evropskije nastrojeni, pa za početak ne možeš baš oko svega da se cenjkaš a i ako možeš, ne zacene prvu cenu toliko koliko Egipćani...

Korniš u Aleksandriji:



Avenija Maršala Tita u Susu:




Meni je sa taksistima u Tunisu najveca muka bila sporazumevanje Francuski ne govorim, a na moje pitanje "Parle vu Angle?" uvek bi dobijala osmehnuto "Oui, oui", na sta bi nastavili da mi se obracaju (biraj po zelji) na francuskom ili nemackom ili italijanskom!

U Egiptu sam bila izuzetno kratko i nisam imala prilike da se koristim njihovim javnim prevozom, tako da su mi tvoji utisci dragoceni!

reanimator reanimator 14:06 23.12.2011

...

Čak i sad, kad već nekoliko godina nisam tamo, uhvatim sebe kako se zagledam u neku tačku, a pred očima mi se uskovitla kaledioskop boja, zvukova i mirisa - prosto mogu da vidim crvenkastosmeđu prašinu, da čujem smeh i melodične zvukove Secvane, da prizovem miris svežih krofni i čipsa sa sirćetom, da ponovo osetim u ustima osvežavajuće sočnu slatkoću sveže isečene šećerne trske...

Da li je povratak teoretski izvodljiv? :)
mlekac mlekac 14:21 23.12.2011

Re: ...

reanimator
Čak i sad, kad već nekoliko godina nisam tamo, uhvatim sebe kako se zagledam u neku tačku, a pred očima mi se uskovitla kaledioskop boja, zvukova i mirisa - prosto mogu da vidim crvenkastosmeđu prašinu, da čujem smeh i melodične zvukove Secvane, da prizovem miris svežih krofni i čipsa sa sirćetom, da ponovo osetim u ustima osvežavajuće sočnu slatkoću sveže isečene šećerne trske...

Da li je povratak teoretski izvodljiv? :)


Volela bih, Ro, ali za sad to su samo snovi...

Jukie Jukie 14:12 23.12.2011

Zanimljivo

Ništa prevlačenje personalizovanih povlastica preko automata?

Sad baš počinje da me nervira gsb... šta ako zaboravim da prevučem, ili je automat polomljen (video sam jedan razlupan pre neki dan), ili ako aparat kaže ne valja ti karta. A nisam ni kupio dopunu za sledeći mesec a niko i ne priča o tome gde se i kako to radi.
mlekac mlekac 14:19 23.12.2011

Re: Zanimljivo

Jukie
Ništa prevlačenje personalizovanih povlastica preko automata?

Sad baš počinje da me nervira gsb... šta ako zaboravim da prevučem, ili je automat polomljen (video sam jedan razlupan pre neki dan), ili ako aparat kaže ne valja ti karta. A nisam ni kupio dopunu za sledeći mesec a niko i ne priča o tome gde se i kako to radi.


Nista ni svercovanje, moj Jukie.
Mada, u poredjenju sa nama, prevoz je smedno jeftin.

Kad smo dosli, karta je kostala CELU pulu i po. Do naseg odlaska, osam godina kasnije, cena je porasla do CAK dve pule! (Sto je tada bilo oko dvadesetak dinara)

Cene kombi karata su tako smesno jeftine, za nase prilike, da nikom ni u snu ne pada na pamet da ne plati.

A ni ne mozes - onaj sto skuplja pare pazi ko kobac ko mu ulazi i od koga je vec uzeo pare. Da ne pominjem da sam bila "blago neupadljiva" :)))

A od ovih novih skalamerija se jezim - jos nisam izvadila povlasticu, a pojma nemam kako ce da rade i gde ce da se kupuju normalne karte.

EDIT:
Zamislila sam kakvu bi facu moja Florens slozila da pokusam da joj objasnim ove nove kartice za autobus!
Hansel Hansel 17:30 23.12.2011

Re: Zanimljivo

E, a koji je odnos cene karte u odnosu na njihove plate? A koliko su linije dugačke? Itd. Nemoj da dolazi Đilas da te propita, bolje ja!

Super ti je priča, kao i sve, stvarno k'o da sam tamo bio, samo što sigurno u te ambijente učitavam neke prašnjave stanice s juga Srbije... (E, da, setih se sada i filma "Bagdad kafe"!) A na istoku (bar u Boru) sada taksisti voze (i) linijski, k'o ti kombiji, staju gde treba, smenjuju se na nekoliko minuta, a idu i busevi... Ma, neviđen standard!

Jukie, mislim da ti niko ne može ništa ako imaš plaćenu mesečnu koju nisi poništio (ma šta da joj se desilo), baš ću da proučim, nepersonalizovane bi trebalo da se prodaju i na kioscima, kao i da se dopunjuju kreditom (kao mobilni), a prodavaće i vozači neke papirne (koje će sigurno biti skuplje)... da ne produbljujem trol, ali pošto ga je prihvatila i domaćica...
Jukie Jukie 17:42 23.12.2011

Re: Zanimljivo

Hansel

Jukie, mislim da ti niko ne može ništa ako imaš plaćenu mesečnu koju nisi poništio (ma šta da joj se desilo), baš ću da proučim,

Ne znam, evo baš čitam na Blicu kako su putnici DUŽNI da validiraju personalizovane povlastice, da bi se navodno znalo kojom linijom se vozi koliko ljudi.
Hansel Hansel 17:46 23.12.2011

Re: Zanimljivo

Ma, piše da su dužni, ali nigde nisam pročitao da postoje kazne za to ako si platio mesečnu kartu. Jasno mi je da je to poželjno zbog praćenja broja putnika da bi se saobraćaj optimizovao (hajde da verujemo u zvaničnu verziju), ali baš da budemo u tolikom stresu ako zaboravimo na validaciju... Ma, ima da osnujemo neko Udruženje za zaštitu putnika, pa će da se puše!

EDIT: Čekamo da neko objavi odluku, da vidimo da li za to postoje kazne. Ako postoje, malo ćemo da se s njima igramo... Neka broje putnike foto-ćelijama, ako im je do brojanja. Valjda može da se smisli neki sistem da može da razlikuje one koji ulaze i one koji izlaze...
mlekac mlekac 07:01 24.12.2011

Re: Zanimljivo

Hansel
E, a koji je odnos cene karte u odnosu na njihove plate? A koliko su linije dugačke? Itd. Nemoj da dolazi Đilas da te propita, bolje ja!

Super ti je priča, kao i sve, stvarno k'o da sam tamo bio, samo što sigurno u te ambijente učitavam neke prašnjave stanice s juga Srbije... (E, da, setih se sada i filma "Bagdad kafe"!) A na istoku (bar u Boru) sada taksisti voze (i) linijski, k'o ti kombiji, staju gde treba, smenjuju se na nekoliko minuta, a idu i busevi... Ma, neviđen standard!


Pazi, secam se da se niko nije bunio da su cene prevoza previsoke. Bice da su, stoga, bile u skladu sa primanjima?

A jos vise me je fasciniralo sto stvarno nikad, ali zaista nikad nisam cekala prevoz vise od par minuta, iako nije postojao nikakav rad voznje. Kombiji su kretali sa pocetne cim ima dovoljno putnika (obicno bi ostavili mesto-dva prazno za one mucenike koji stanuju blizu pocetne) i to je to.

Znam da je Beograd preveliki za takav nacin prevoza, ali, iskreno, mnogo mi nedostaje.

I izvini sto tek sad odgovaram - mali problem sa kucnim NET-om.

Hansel Hansel 09:21 24.12.2011

Re: Zanimljivo

Ma, kapiram da im cena nije bila previsoka, nego sam pitao zbog onog drugog smera - da li je i za njih bila vrlo mala (tebi je cena bila baš niska, možda onako kako je strancima Beograd jeftin, a Beograđanima jeftini kafići u provinciji).

Ne izvinjavajaj se zbog takvih stvari, molim te! Ja mislio da si bila na Jeličinoj&Aninoj žurci...
mlekac mlekac 09:44 24.12.2011

Re: Zanimljivo

Hansel
Ma, kapiram da im cena nije bila previsoka, nego sam pitao zbog onog drugog smera - da li je i za njih bila vrlo mala (tebi je cena bila baš niska, možda onako kako je strancima Beograd jeftin, a Beograđanima jeftini kafići u provinciji).

Ne izvinjavajaj se zbog takvih stvari, molim te! Ja mislio da si bila na Jeličinoj&Aninoj žurci...


Bila sam, naravno, ali, kad sam se vratila ustanovila sam da mam ostala bez NET-a posto se mamino zlato igralo sa svojim kompom preko kog nam ide kucna mreza.

Sad sam na kratko uskocila na laptop i grebem se o wireless iz komsiluka, ali to je, naravno, na kratko - takoreci for emergency only.
Hansel Hansel 18:40 24.12.2011

Re: Zanimljivo

Bila sam, naravno

Samo da znaš, nisam juče čitao taj blog, vidim sada da si se javljala...

Obaveštenje za Jukiea i ostale, kad smo već trolovali - direktor Direkcije za javni prevoz za Politiku je rekao da putnik koji ima važeću personalizovanu kartu a ne validira je, neće plaćati kaznu, ali će morati da je deblokira (ako je kontrolor bude pregledao) na jednom od 800 mesta gde će se karte inače kupovati i dopunjavati. Nema informacija u članku da li će deblokada koštati.
maca22 maca22 01:05 24.12.2011

Divno

- Pa da, ovako... - Florens je sad već počela da mi se obraća tonom koji neki od odraslih koriste kada razgovaraju sa vrlo malim detetom za koje nisu sigurni da će ih razumeti - Podigneš ruku - ovo je propratila rukom pruženom pravo pred sebe - i onda daš znak kombiju da stane - nastavila je istovremeno brzo pomerajući dlan gore-dole.

ahahahhahahahahahha vristim
mlekac mlekac 07:02 24.12.2011

Re: Divno

maca22
- Pa da, ovako... - Florens je sad već počela da mi se obraća tonom koji neki od odraslih koriste kada razgovaraju sa vrlo malim detetom za koje nisu sigurni da će ih razumeti - Podigneš ruku - ovo je propratila rukom pruženom pravo pred sebe - i onda daš znak kombiju da stane - nastavila je istovremeno brzo pomerajući dlan gore-dole.

ahahahhahahahahahha vristim


Ona je bila nevidjeno strpljiva prema mom nerazumevanju osnovnih zivotnih stvari.
ana_radmilovic ana_radmilovic 08:10 24.12.2011

:)

okrenula se izašla i dalje se smejući čudnoj strankinji iz komplikovane zemlje koja ne ume ni kombi da zaustavi!


:)

blesava priča, i lepa... ajd češće s tom afrikom - paprikom :)))

lepo je.

mlekac mlekac 10:02 24.12.2011

Re: :)

ana_radmilovic
okrenula se izašla i dalje se smejući čudnoj strankinji iz komplikovane zemlje koja ne ume ni kombi da zaustavi!


:)

blesava priča, i lepa... ajd češće s tom afrikom - paprikom :)))

lepo je.



Trudim se draga, ali znas i sama koja je ludnica kod mene

No, potrudicu se da uskoro okacim jos koju - na kraju krajeva, praznici su tu...
kick68 kick68 15:37 24.12.2011

.

Drugo, razdaljine u Africi su vrlo relativne. „Blizu" zna da bude i nekoliko desetina kilometara udaljeno.

Ne samo u Africi. Nesporazumi nicu k'o pecurke na pocetku zivota u velikoj zemlji ili kad razgovaras sa ljudima koji su ziveli i odrasli u velikoj zemlji.
Razgovaram sa nekom Ruskinjom - kaze da je iz nekog mesta nedaleko od Moskve. Stize se za par sati - avionom. Aman!
I ja sam pesak, sto nije najpametnija opcija za veliki grad.
Isto takodje sam obozavateljka tvojih prica o Africi:)
maca22 maca22 19:37 24.12.2011

Re: .

kick68
Isto takodje sam obozavateljka tvojih prica o Africi:)

Ovim želim sugerisati urednostvu da šapnu izdavaštvu B92, da razmisle o izdavanju neke Mlekceve knjižice.
mlekac mlekac 23:03 24.12.2011

Re: .

kick68
Drugo, razdaljine u Africi su vrlo relativne. „Blizu" zna da bude i nekoliko desetina kilometara udaljeno.

Ne samo u Africi. Nesporazumi nicu k'o pecurke na pocetku zivota u velikoj zemlji ili kad razgovaras sa ljudima koji su ziveli i odrasli u velikoj zemlji.
Razgovaram sa nekom Ruskinjom - kaze da je iz nekog mesta nedaleko od Moskve. Stize se za par sati - avionom. Aman!
I ja sam pesak, sto nije najpametnija opcija za veliki grad.
Isto takodje sam obozavateljka tvojih prica o Africi:)


Jao, sad si me podsetila na jedan davni dogadjaj iz studentskih dana!

Imala sam na faksu kolegu Rusa. I nekom prilikom okupi se kod mene neka ekipa, on medju njima. Krene prica i muski, sta bi drugo, krenu o vojsci - gde je ko sluzio, koliko je bio daleko od kuce... Vidm ja da se on smeska. Prekinem one muske i pitam ga je li sluzio vojsku?

O, da! Kaze, imao je srece - bio je SAMO 3000 kilometara od Moskve (inace je bio iz Moskve) i cak je MOGAO da dodje kuci na dan-dva kad ima odsustvo. Neki njegovi ortaci sluzili u Novosibirsku i kaze, nisu mogli da dodju, jer dok bi doputovali do Moskve i vratili se nazad prekoracili bi odsustvo!

Posle toga, godinama, nikad vise nisam cula nekog od muskih koji su to vece bili pristuni da kuka sto je sluzio daleko - u Somboru, Ladjevcima, ili Puli

Za ovo drugo -
razmisljam razmisljam 22:04 24.12.2011

Све се нешто мислим

да бих ја, како ме је бог створио смотану, збуњена тако компликованим системом превоза, на крају била приморана да набавим тротинет.
mlekac mlekac 23:04 24.12.2011

Re: Све се нешто мислим

razmisljam
да бих ја, како ме је бог створио смотану, збуњена тако компликованим системом превоза, на крају била приморана да набавим тротинет.


Ma ima laksa varijanta - magaraca uokolo koliko neces! Dok nisam shvatila sta je gradski prevoz, stvarno sam pocinjala da razmatram mogucnost usvajanja jednog...
49 41 49 41 02:27 25.12.2011

Re: Све се нешто мислим

mlekac
razmisljam
да бих ја, како ме је бог створио смотану, збуњена тако компликованим системом превоза, на крају била приморана да набавим тротинет.


Ma ima laksa varijanta - magaraca uokolo koliko neces! Dok nisam shvatila sta je gradski prevoz, stvarno sam pocinjala da razmatram mogucnost usvajanja jednog...

Svojevremeno, pre 10-tak god.; Manager mi objasnjava ujutru na poslu.
Mi kupili, 4500 magaraca; za one gudure tamo...
Ja, njemu; jel oni kupili-one prave sto njacuuu ili neke na daljinski i atomski pogon-za koje, jos uvek nisam cuo?
49 41 49 41 00:00 25.12.2011

Umori me Dorcolko

Sve lepo slozeno; zamotano i masnom uvezano - onako, predpraznicnom.

Ajd', sledeci put... - ja se vratila upravo sa Dorcola; pesaka ga obisla kao nekad.

Pozdrav i preporuka,

Privremeni-nekadasnji; obodni dorcolac.
mlekac mlekac 03:02 25.12.2011

Re: Umori me Dorcolko

49 41
Sve lepo slozeno; zamotano i masnom uvezano - onako, predpraznicnom.

Ajd', sledeci put... - ja se vratila upravo sa Dorcola; pesaka ga obisla kao nekad.

Pozdrav i preporuka,

Privremeni-nekadasnji; obodni dorcolac.


More, Dorcol overim svaki put kad krenem do seke mi moje, ali nisam pisala o tome... Jednog dana, kad mi "dodje".
maca22 maca22 10:34 25.12.2011

Re: Umori me Dorcolko

Ako ste kod Mlekac naucili da MMA znaci gospodja, i onda vidite nesto sto se zove "Tesla mma" biti cete zbunjeni.

A onda otvorite link...


Odražan TESLA MMA spektakl
mlekac mlekac 15:01 25.12.2011

Re: Umori me Dorcolko

maca22
Ako ste kod Mlekac naucili da MMA znaci gospodja, i onda vidite nesto sto se zove "Tesla mma" biti cete zbunjeni.

A onda otvorite link...


Odražan TESLA MMA spektakl


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana