Život

Kontinuitet u malo prostora

Ivana Knežević RSS / 27.12.2011. u 15:27

Kod početaka, čestih ili manje čestih, osećaj u stomaku zavisi od puno faktora (a zavisi i od stomaka), ali nema početka koji je lak. To ume da obeshrabri i najhrabrije, ili najumerenije jednako, i sa godinama i nakupljenim počecima iza sebe (na leđima), svako će oklevati pred još jednim. Ljudski je. Ljudi uglavnom ne prepoznaju kontinuitet.

Evo jedne priče o početku koju će svako čuti na svoj način, što je sudbina svih priča, i koja nosi jedan neoružičasti ton koji će svakome izmamiti osmeh, ali muzika je blues. Nepogrešivi, proživljeni blues. Ko ne zna kako to dobro ide jedno sa drugim, verovatno ne zna puno. I blago njemu i njoj, jer kad prvi put budu uhvatili na svojoj koži tu kombinaciju... Uh.

Bojd Li Danlop je stanar staračkog doma u Bafalu, gradu u državi Njujork na granici sa Kanadom koji je imao svoj procvat u nekom vremenu pre ovog a danas čuva primerke koje su dizajnirali Frenk Lojd Rajt i druga velika imena američke arhitekture uporedo sa masom jeftine robe po koju dolaze Kanađani obično vikendom, jer je jeftinije kupovati kinesku i ostalu jeftino proizvedenu robu u Americi nego u Kanadi. Bojd se verovatno ne zamara razmišljanjima na takve teme, ne samo zato što je proživeo dugo i šareno pa ostavlja takva zamaranja zelenima koji ne znaju bolje a on se zamara jer mora usporenim disanjem, teškim hodom i drugim staračkim mukama, već najviše zato što je sa 85 godina Bojd na jednom početku koji nije nova posledica dijabetesa, ni novi simptom senilnosti, nije ni neka sasvim nova boleština koja vreba ljude njegovog uzrasta iako se oni ne opiru puno, već nastavak života koji je živeo davno ali ga nije potrošio, i sada će Bojd dati šta ima, uzeti koliko može da po(d)nese, i kao veteran početaka, sigurno bi umeo da kaže ponešto o počecima na samom kraju. Ali Bojd nije uvek naročito pričljiv. On govori drugačijim jezikom.

U staračkom domu stoji u uglu godinama jedan stari klavir koji im je neko dao iako nije jasno zašto (ili zašto su ga ovi u domu prihvatili) kad nije samo raštimovan već mu fale i dirke, i piano liči pomalo na druge stanare doma, i po dugom spisku jadikovki i po ćutnji u koju zapadnu svi oni koji se nađu u tom predvorju kraja. Kad su se Bojd i klavir upoznali, ni jedan ni drugi nisu znali da će to poznanstvo biti jedan od najlepših početaka u njihovim dugim životima.

Bojd je bio muzičar u dobrom delu svog života. Rođen tokom Velike Depresije u brutalnu realnost siromašne crnačke porodice gde oca nije bilo a neobrazovana majka je podizala decu kako je mogla, muzika je ušla u njegov život kroz jedan drugi odbačeni klavir, koji je svoje poslednje dane trpeo u komšijskom dvorištu. Sa osnovom od pet muzičkih lekcija, učio je sam sebe da svira, i sa 15 godina je nastupao u crkvi i klubovima u Bafalu gde su (u ovim drugim) prostitutke sakupile nešto para da mu kupe odelo za nastupe. Sedamdeset godina kasnije, on bez prebijene pare i sa na mnogo mesta izlomljenim životom iza sebe živi svoj ostatak u tom staračkom domu, i iz raštimovanog i izlomljenog klavira uspeva da izvuče tonove koje ni jedan ni drugi nisu očekivali. Kad je svima oko njih postalo jasno da im se pred očima odvija nešto nesvakidašnje i usred tog njihovog izolovanog i zaboravljenog sveta, dvoje menadžera u domu su organizovali dobrotvornu akciju za koju priliku su sami napravili cheesecake i kolače po starim receptima svojih nona, i sakupili preko $100 pa pozvali slepog štimera Vini Taljarina da uradi šta može. Vini je, ispostavilo se, jedna druga vrsta mađioničara zvuka, pa sada Bojd i obnovljeni lepotan sviraju kao ozbiljan duo.

To se sve desilo nakon što je Bojd ‘otkriven'. Kako ume da se desi u pričama, naišao je tim bespućem u koje čak ni deca stanara ne zalaze često ni lako jedan entuzijasta koji je čuo Bojda kako svira, i sa kojim je Bojd voleo da se druži, jer svako mlad ko se tu pojavi dobije puno pažnje, iako Bojd uglavnom obraća pažnju na žene. Ovaj je opet imao druga iz detinjstva koji je postao muzički producent u Njujorku i kome je telefonski snimak Bojda na klaviru bio dovoljan da shvati da je njegova kombinacija talenta i zvuka kakva se retko čuje.

I tako se desilo da je Bojd dobio svoj debitantski CD sredinom svoje devete decenije na zemlji i nastup u jednom art-muzičkom centru u Bafalu. U tom njegovom početku na kraju nad kojim bi zasuzili ne samo starački-mekani-natopljeni-životnim-bluzom tipovi kao Bojd već i profesionalci kao pisac u Njujork Tajmsu gde se komad o Bojdu može pročitati u celosti. Pisac ga je predstavio vrlo vešto i uz obilato dolivanje srca, ali ne upada u sentimentalnost, iako čitaoce dovodi do ivice (ko padne preko, sam je kriv). Ni Bojd nije preterano uglancan - nema potrebe niti je pristojno da se zabada nos u tuđe stvari, ali jasno je da je Bojd, kao i svako, odgovoran za dobar deo shit-a koji mu se u životu desio. Jesu svi ti nanosi vremenom fermentirali u pročišćeni blues, i male ljubaznosti slučajnih susreta su nemerljivo bogatstvo, ali ono što podiže visoko iznad svega je vitalnost pronađena na neočekivanom izvoru. Probuđena praktično iz pepela, ova ili neka druga erupcija životne vatre je stvarna, opipljiva toplina u hladnom Svemiru. Gde se uprkos blještavom Suncu koje ne možeš promašiti još uvek sriče osnovna lekcija da mrak nastupi kad vatra prestane da gori.
Ili pretpostavljam da je pisca ponelo tako nešto. A možda je u pitanju bio samo dobar zvuk džeza.

U dugoj istoriji zloupotrebe, ova priča bi verovatno prošla kao jedan redak realan happy end. Kraj na početku, početak na kraju. Završetak, početak...
Kontinuitet u malo prostora.
Ko može bolje - neka ne okleva. Kome uspe i toliko - bravo.Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 17:53 27.12.2011

Bojd Li Danlop

Ivana
ali jasno je da je Bojd, kao i svako, odgovoran za dobar deo shit-a koji mu se u životu desio. Jesu svi ti nanosi vremenom fermentirali u pročišćeni blues....

Eto, iako za dobar bluz važi "obezbediti" sebi dovoljnu količinu nesreće u životu, Bojdu se posrećilo makar u poznim godinama. Fantastičan post i događaj, Ivana. Kako je neuništiv kreativni duh!
Svaka čast Bojdu, želim mu uspeh, i još vremena.
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:14 27.12.2011

Re: Bojd Li Danlop

myredneckself
neuništiv kreativni duh!


Zaista je takav.

myredneckself
Svaka čast Bojdu, želim mu uspeh, i još vremena.


Sve to, draga moja.
Neka sve to nadje put do njega, kad je vec ovako magicno krenulo.
nsarski nsarski 06:08 28.12.2011

Re: Bojd Li Danlop

za dobar bluz važi "obezbediti" sebi dovoljnu količinu nesreće u životu


If I didn't have bad luck, I would have no luck at all.
myredneckself myredneckself 11:00 28.12.2011

Re: Bojd Li Danlop

nsarski
If I didn't have bad luck, I would have no luck at all.


Da li ovo ima slično značenje kao ono Njegoševo, "čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči, smiješane najlakše se piju"?
nsarski nsarski 12:20 28.12.2011

Re: Bojd Li Danlop

myredneckself
nsarski
If I didn't have bad luck, I would have no luck at all.


Da li ovo ima slično značenje kao ono Njegoševo, "čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči, smiješane najlakše se piju"?


Mislim da ne.
docsumann docsumann 12:42 28.12.2011

KVAR NA HOROSKOPU

If I didn't have bad luck, I would have no luck at all.


rođeni pod srećnom zvijezdom
pod njom i nastradaju

mada postoje i druge mogućnosti
drugi koncepti
druga objašnjenja
nsarski nsarski 12:51 28.12.2011

Re: KVAR NA HOROSKOPU

mada postoje i druge mogućnosti
drugi koncepti
druga objašnjenja

Taj izraz doslovce znaci da covek nije imao nikakvu srecu u zivotu, tj., da nije imao zlu srecu, ne bi imao nista sto bi se srecom moglo zvati. (To je stari izraz koji se cesto cuje po Americi.)
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:45 28.12.2011

Re: KVAR NA HOROSKOPU

nsarski
Taj izraz doslovce znaci da covek nije imao nikakvu srecu u zivotu, tj., da nije imao zlu srecu, ne bi imao nista sto bi se srecom moglo zvati.


Ja bih mu dodala jos jedno znacenje: da se nosilac izraza smejao dovoljno puta tom svom stanju koje opisuje.
Ili bar jednom.
Nije malo.
docsumann docsumann 17:11 28.12.2011

Re: KVAR NA HOROSKOPU

Taj izraz doslovce znaci da covek nije imao nikakvu srecu u zivotu, tj., da nije imao zlu srecu, ne bi imao nista sto bi se srecom moglo zvati. (To je stari izraz koji se cesto cuje po Americi.)


ma jasno

mada postoje i druge ...
myredneckself myredneckself 17:43 28.12.2011

Joj, trooloolll...

nsarski
myredneckself
nsarski
If I didn't have bad luck, I would have no luck at all.


Da li ovo ima slično značenje kao ono Njegoševo, "čašu meda jošt niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči, smiješane najlakše se piju"?


Mislim da ne.

Taj izraz doslovce znaci da covek nije imao nikakvu srecu u zivotu, tj., da nije imao zlu srecu, ne bi imao nista sto bi se srecom moglo zvati. (To je stari izraz koji se cesto cuje po Americi.)Aaaaaahh...If I didn't have bad luck, I would have no luck at all,

onda imamo tipičnu rečenicu za početak tipične bluz stvari, samo da nađemo još nešto malo da se rimuje, pa da opržimo do kraja pesme o svom tom pasjem životu (malo se šalim metodom ujedanja, sorry blues-eri, volim ja blues)
Što sam imala dobru zezalicu od sajta, neki bluessongmaker (sa smešnim instrukcijama), a ne mogu da ga nađem! Svojedobno sam na FB poslala Mireli i još nekome, jedan svoj uradak te vrste, umirali smo od smeha.
Ali ni to ne mogu da nađem, bad luck, šta ću!?
Ništa. Stvari treba gledati sa vedrije strane, na pr. -
impossible-----> I'm possible, itd.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:24 28.12.2011

Re: Joj, trooloolll...

Ja sam vec odgvorila bila ovde i sada vidim da odgovora nema.
Ali c&p je lako ponoviti.

mrns, imam jedino ovo, pa ce posluziti :)

How To Sing The Blues in 20 Easy Lessons:

1. Most Blues begin „Woke up this mornin’…”

2. „I got a good woman” is a bad way to begin the Blues, unless you stick
somethin’ nasty in the nex’ line like, „I got a good woman, with the meanest face in town.”

3. The Blues is simple. After you get the first line right, repeat it.
Then find somethin’ that rhymes… sort of: „Got a good woman with the
meanest face in town. Yeah, I got a good woman with the meanest face in
town. Got teeth like Margaret Thatcher, and she weigh 500 pound.”

4. The Blues is NOT about choice. You stuck in a ditch, you stuck in a
ditch–ain’t no way out.

5. Blues cars: Chevys, Fords, Cadillacs and broken-down trucks. Blues
don’t travel in Volvos, BMWs, or Sport Utility Vehicles. Most Blues
transportation is a Greyhound bus or a southboun’ train. Jet aircraft and
state-sponsored motor pools ain’t even in the runnin’. Walkin’ plays a
major part in the blues lifestyle. So does fixin’ to die.

6. Teenagers can’t sing the Blues. They ain’t fixin’ to die yet. Adults
sing the Blues. In Blues, „adulthood” means being old enough to get the
electric chair if you shoot a man in Memphis .

7. Blues can take place in New York City but not in Hawaii or any place in
Canada. Hard times in Minneapolis or Seattle is probably just clinical
depression. Chicago , St. Louis , and Kansas City are good places to have
the Blues. New Orleans , Memphis , Greenwood , Mobile and Statesboro are
even better places to have the Blues cause that’s where Blues was born.
Actually, a dirt farm in the Mississippi delta is the best possible place
to have the Blues. You cannot have the blues in any place that don’t get
rain.

8. A man with male pattern baldness ain’t the blues. A woman with male
pattern baldness is. Breaking your leg cause you were skiing is not the
blues. Breaking your leg ’cause a alligator be chompin’ on it is.

9. You can’t have no Blues in a office or a shopping mall. The lighting is
all wrong. Go outside to the parkin’ lot or sit down by the dumpster.

10. Good places for the Blues:
a. highway
b. jailhouse
c. empty bed
d. bottom of a whiskey glass

Bad places for the Blues:
a. Nordstrom’s
b. gallery openings
c. Ivy League institutions
d. golf courses

11. No one will believe it’s the Blues if you wear a suit,’lessn you happen
to be an ol’ ethnic person, and you slept in it.

12. Do you have the right to sing the Blues? Yes ,if:
a. you older than dirt
b. you blind
c. you shot a man in Memphis
d. you can’t be satisfied

No,if:
a. you have all your teeth
b. you were once blind but now can see
c. the man in Memphis lived
d. you have a 401K or trust fund

13. Blues is not a matter of color. It’s a matter of bad luck. Tiger Woods
cannot sing the blues. Sonny Liston could. Ugly white people also got a leg
up on the blues.

14. If you ask for water and your darlin’ give you gasoline, it’s the
Blues. Other acceptable Blues beverages are:
a. cheap wine
b. whiskey or bourbon
c. muddy water
d. nasty black coffee

The following are NOT Blues beverages:
a. Perrier
b. Chardonnay
c. Snapple
d. Slim Fast

15. If death occurs in a cheap motel or a shotgun shack, it’s a Blues
death. Stabbed in the back by a jealous lover is another Blues way to die.
So is the ‘lectric chair, substance abuse and dying lonely on a broken down
cot. You can’t have a Blues death if you die during a tennis match or
while getting liposuction.

16. Some Blues names for women:
a. Sadie
b. Big Mama
c. Bessie
d. Fat River Dumpling

17. Some Blues names for men:
a. Joe
b. Willie
c. Little Willie
d. Big Willie

18. Persons with names like Michelle, Amber, Debbie, and Heather can’t sing
the Blues no matter how many men they shoot in Memphis .

19. Make your own Blues name Starter Kit:
a. name of physical infirmity (Blind, Cripple, Lame, etc.)
b. first name (see above) plus name of fruit Lemon, Lime, Kiwi,(etc.)
c. last name of President (Jefferson, Johnson, Fillmore, etc.)

For example: Blind Lime Jefferson, Jakeleg Lemon Johnson or
Cripple Kiwi Fillmore, etc. (Well, maybe not „Kiwi.”)

myredneckself myredneckself 01:02 29.12.2011

Re: Joj, trooloolll...

Got teeth like Margaret Thatcher,

Breaking your leg cause you were skiing is not the
blues. Breaking your leg ’cause a alligator be chompin’ on it is.

Teenagers can’t sing the Blues. They ain’t fixin’ to die yet....Ivana Knežević Ivana Knežević 04:50 29.12.2011

Re: Joj, trooloolll...

Ceo tekst je savrsen

Ali onaj motiv sto se ponavlja 'bout shoot'n' a man in Memphis... ima tu necega, rekla bih :)
kleinemutter kleinemutter 20:26 27.12.2011

život

PREDIVNO! I muzika i priča. Baš mi je prijala jedna ovakva priča.
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:59 27.12.2011

Re: život

kleinemutter
Baš mi je prijala jedna ovakva priča.


Drago mi je
Nije lako naci dobar spoj ovih dana, a najlepse je kad naletimo slucajno, iznenadi nas, zaustavi misli i korak na trenutak..
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 22:12 27.12.2011

Re: život

Ivana Knežević
kleinemutter
Baš mi je prijala jedna ovakva priča.


Drago mi je
Nije lako naci dobar spoj ovih dana, a najlepse je kad naletimo slucajno, iznenadi nas, zaustavi misli i korak na trenutak..


Posebno ovih praznicnih dana :)
Prelepo, Ivana, nadam se da ces jednog dana izdati knjigu. Jer obozavam da te citam.
Ili, vec jesi?
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:05 28.12.2011

Re: život

Anonimni Pojedinac

Posebno ovih praznicnih dana :)


To je tacno. Praznicni dani nas nekad nadju gore, a nekad dole.. komplikovani su :)

Anonimni Pojedinac

Ili, vec jesi?


Nisam. Ako se desi, javicu.

Hvala na citanju i komentaru, i srecni praznici!
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 00:47 28.12.2011

Re: život

Ivana Knežević
Anonimni Pojedinac

Posebno ovih praznicnih dana :)


To je tacno. Praznicni dani nas nekad nadju gore, a nekad dole.. komplikovani su :)

Anonimni Pojedinac

Ili, vec jesi?


Nisam. Ako se desi, javicu.


Drzim palceve.

Hvala na citanju i komentaru, i srecni praznici!


I tebi. Plus, zelim ti da u novoj godini izdas knjigu
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:24 28.12.2011

Re: život

Anonimni Pojedinac

Plus, zelim ti da u novoj godini izdas knjigu


To je lepa zelja povrh onih drugih lepih, i hvala, ali priznajem da sam se glasno nasmejala - bas je slatko

Ja cu se potruditi koliko je do mene, iako nema zurbe. Nije preporucljivo cekati kao Bojd (ne treba cekati nista) ali sve ima svoje vreme.
Ili vreme prodje - ima i toga

Pozdrav i hvala jos jednom. Bas je prijalo.
myredneckself myredneckself 09:12 28.12.2011

Re: život

Ivana
ali sve ima svoje vreme.
Ili vreme prodje - ima i toga

Mislim da je tvoje baš sada. Ja jedva čekam.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:34 28.12.2011

Re: život

myredneckself
Mislim da je tvoje baš sada. Ja jedva čekam.


Slatki ste
Hvala na poverenju i podrsci
muaddib92 muaddib92 21:25 29.12.2011

Re: život

Бојд Ли Данлоп помало подсећа на раног Арта Тејтума, мада се издваја једним мени веома интересантним квалитетом: чика има и своје оригиналне рифове.
Поређења су уосталом пасент , али у она доба се баш и није пуно разликовало шта је џез а шта блуз - 1930-тих је све било једно исто, жанровске поделе су дошле углавном тек после ере свинга. Али хајде да упоредите и ви:

Ivana Knežević Ivana Knežević 04:17 30.12.2011

Re: život

muaddib92
Бојд Ли Данлоп помало подсећа на раног Арта Тејтума, мада се издваја једним мени веома интересантним квалитетом: чика има и своје оригиналне рифове.
Поређења су уосталом пасент , али у она доба се баш и није пуно разликовало шта је џез а шта блуз - 1930-тих је све било једно исто, жанровске поделе су дошле углавном тек после ере свинга. Али хајде да упоредите и ви:


Lep je ovaj prilog, i muzicki i tekstualni.
Mnogo je lep zvuk ovog novootkrivenog majstora. I pise u originalnom tekstu da je sreo Art Tatum-a kao drcni klinac, i zadivio se :)

Svakakvi putevi ljudski. Lepo je naici na dobar spoj, uvek prija.

Lep pozdrav
loader loader 11:35 28.12.2011

:)

Ljudi uglavnom ne prepoznaju kontinuitet.

Sjajna rečenica
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:40 28.12.2011

Re: :)

loader
Sjajna rečenica


:)
mikele9 mikele9 13:37 28.12.2011

Baš..

Kraj na početku, početak na kraju. Završetak, početak...

Nema kraja do samog kraja. Zato nikad nije kasno za početak.
Baš, baš, si ovo dobro doživela/napisala! Volim da TE čitam.
Sve najbolje i najlepše ti želim,
Mikele
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:44 28.12.2011

Re: Baš..

mikele9
Nema kraja do samog kraja.


Ovo je mocno, Mikele, i reklo bi se svakome poznato, ali nije. Iz nekog razloga, ili mnogo razloga, nije.
A ne znati tako nesto puno kosta u zivotu.

Hvala na citanju, drago mi je za uzitak.

Uzvracam lepim zeljama - jos mnogo pocetaka i dobrih kontinuiteta!
kick68 kick68 20:23 28.12.2011

Kakva prica!

Sve dok dises, sve je moguce!
ali nema početka koji je lak...svako će oklevati pred još jednim. Ljudski je. Ljudi uglavnom ne prepoznaju kontinuitet.

Nova godina samo sto nije pocela, a ja u panici kao pravi pocetnik:0

Da smo uglavnom hrabriji i mudriji i ta zivotna vatra kako ti kazes bivala bi otkrivana cesce nego obicno i grejala bi... a hladno nam je svima s vremena na vreme:)

@Anonimni Pojedinac
Ivana jos uvek nije izdala knjigu, ali objavljuje na ovom mestu:
http://prozaneuroza.wordpress.com/2011/04/08/normalan-zivot/
Mozes da procunjas i uzivas!
docsumann docsumann 20:42 28.12.2011

Re: Kakva prica!

Ivana jos uvek nije izdala knjigu, ali objavljuje na ovom mestu:
http://prozaneuroza.wordpress.com/2011/04/08/normalan-zivot/
Mozes da procunjas i uzivas!


nice & tnx
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:18 28.12.2011

Re: Kakva prica!

Mikele:

Nema kraja do samog kraja.

kick:

Sve dok dises, sve je moguce!

Ovde imamo pocetak jednog dobrog zivotnog prirucnika

Jedino sto nedostaje su prakticna upustva: primenjujte, primenjujte, primenjujte..

kick68
Nova godina samo sto nije pocela, a ja u panici kao pravi pocetnik:0


Ima neceg jako sarmantnog u stanju pocetnika. Mozda zbog panike :)

Eh, da smo... sta bismo sve mogli. Treba probati - da, ali istrajati, to je vec neka druga prica. A ovo je vreme pocetaka.

Srecno sa svim poduhvatima i onim manje ambicioznim periodima!

p.s.
Hvala
jasnaz jasnaz 14:50 29.12.2011

!

Ivana Knežević Ivana Knežević 04:18 30.12.2011

Re: !

Hvala, jasna.

Lep pozdrav,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana