Društvo| IT

Koliko je Stallman u pravu?

uros_vozdovac RSS / 03.01.2012. u 23:33

Kad čovek pogleda RM Stallmana ispadne jedan zaključak: lik kao da je ispao iz nekog filma koji barata sa predrasudama, a Stallmanu zapala uloga geek mesije. Sav je takav - smešan i retorika, i izgled, i mesijanska brada i odeća pa i nedostatak obuće, paranoidni fanatizam, sve je tu da prikaže arhi-mesiju, geek gurua.

kad nešto izgleda tako, obično jeste baš to Stalman je ono kako izgleda. RMS, usput poseduje računar pod imenom Yeeloong Notebook jer je sve na njemu free softver, od najmanje sitnice, firmware, BIOS-a, preko OS-a (poznati GNU), sve, ama baš sve je FLOSS. RMS usput nema mobilni, po njegovim standardima ni jedan telefon nije dovoljno free, a i ta đavolska naprava je ionako plod potrebe da se čoveka što lakše uprati i oduzme mu slobodu...

Elem, kad pogleda čovek - jeste čudak. Taj GNU, recimo, ili ti ako `oćeš GNU HURD, tu ne da se ne bi snašao prosečan korisnik, nego ja ne znam nikog ko bi se tu snašao, i rekao da je okay, ali `ajde, i to je sloboda, ima od skoro Debain Hurd, kažu ljudi da se može.

images?q=tbn:ANd9GcTTCw4I9dmMUezxY8PWlG5t4DbjvzE2RCA726HB7_TYHke4x-BcKCUVatoD Elem, nedavno je USA prezident, poznatiji kao Barak Obama potpisao zakon koji se uprošćeno rečeno bavi ljudskim pravima i slobodama osumnjičenih za terorizam. Tu vrstu "barakovštine" imaće na svojoj koži čast da osete aktivisti pokreta 99%, koliko uskoro, i neće im biti ni malo zabavno. Zakon je inače u najboljoj tradiciji SSSR-a i ostalih totalitarnih režima, imam dobar osećaj da će se nacionalistima ovdašnjim jako dopasti i da njihovom fragilnom ukusu neće zasmetati što dolazi od NATO predvodnika, ali da ne trolujem sam sebe, nije red. Ono šta sam hteo je kažem je da istovremeno, širom interneta kreće borba protiv slične pojave pod akronimom SOPA (Stop Online Piracy Act) gde se pod (rek`o bi čovek) plemenitim ciljem zaštite autorskih prava omogućuje nadležnim kerberima da zatvore bilo koju stranicu koja "krši" autorska prava nekog "autora". I to na prvi pogled. Na drugi pogled, a on po pravilu mnogo više otkriva, se vidi da je pravna procedura, i moguće koprcanje dotične stranice koja je osumnjičena ekvivalentna... Pa onom osumnjičenom za terorizam pod barakovštinom. Ukratko - nikakva. Ukoliko  "Yes We Can" prelomi, kerberima će biti otvorena vrata, prema kojima Veliki Kineski Firewall izgleda kao patetični pokušaj, i biće nešto slično ideji izvesnog gospodina Lukašenka (eto opet ja povlađujem nacionalistima) koji je nedavno smislio divnu ideju da beloruski provajderi banuju sve strane sajtove. Ideja dostojna državnika Lukašenka da se zapati kod Obame, ma jel` bio onaj Meklejn čovek na svom mestu, pitam se...

deserve.png 

E, Stallman je govorio otkad ikad da se ide u ovom pravcu. da  "The copyright wars" nisu ništa drugo nego uvod u pravi rat, ovaj put države protiv slobode građana. Govorio je RMS odavno da represivnim i kontrole gladnim režimima nisu više potrebni odredi tajne policije i desetine hiljeda agenata, dovoljno je kontrolisati naš hardver i naš softver, jer tu imaju sve.
Zato je potrebno dase upoznamo sa FLOSS softverom, da podržimo i Android (ne Google, Android!) čak i ako koristite iPhone, potrebno je da podržite Linux iako najverovatnije koristite Windows, braćo kompjuteraši, podržite Apache iako ste na IIS. Brzo stiže tačka gde FLOSS softver neće biti egzotika nego potreba, ukoliko žeilte da krstarite internetom slobodno, makar koliko danas.

Ne nije paranoja, nego realnost, Barak Obama će da potpiše SOPA.

Anti SOPA Google act

google_sopa_blackout.jpg 

Tagovi



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 00:44 04.01.2012

lista za i protiv


the usual list of greedy shitheads :) komentar sa ovog linka
(čovek misli na in ekipu)

Barak Obama će da potpiše SOPA

ako ga potpiše, sajberspejs će postati tri-boje-sivo..
antioksidant antioksidant 08:51 04.01.2012

Re: lista za i protiv

Barak Obama će da potpiše SOPA

ili je virus mladjana dinkica (esencija "ja kontrolisem sve" ili sindrom borisa tadica ("kompromisom oko svega do ispunjenja svacijeg cilja sem sopstvenog"
bice mnogo ruzno
tri-boje-sivo..

puna srca mogu reci
PRAVDA ZA UROSA!!!!
a_jovicic a_jovicic 00:16 05.01.2012

Re: lista za i protiv ... i moja diploma

4krofnica
Barak Obama će da potpiše SOPA

ako ga potpiše, sajberspejs će postati tri-boje-sivo..

Ovaj ... vidim da se dole rasprava prilično rasplamsala i bez osvratanja pro et contra na lik i delo RMS-a (čovek je i pored svog ekscentričnog ponašanja napravio nešto korisno a FREE za civilizaciju) ili na omiljeni Linux-ukus (a i Linus je prvi napravio nešto FREE što je već postojalo kroz razne varijante UNIX-ova) ... aj' neko da mi objasni par "sitnica" ili da ja lepo cepam svoju IT diplomu ...

Premisa 1. SOPA uvodi "globalni prekidač" za Internet

Kol'ko se ja sećam Internet nije nešto što je centralizovano pa da možeš da ga isključiš ili uključiš na dugme. Pravljen je upravo kao "žilav" sistem koji se snalazi sa prekidom komunikacije na pojedinačnom (ili čak pojedinačnim) prenosnim putevima ... tj. odradi se rutiranje u hodu. Ima svojih nedostataka koji povremeno naprave haos sa rutiranjem ili imenovanjem ali izrada "Made in USA Firewall"-a koji bi poput kineskog držao ameriGance podalje od zlih pirata može da napravi privremene probleme ali nikako da "ugasi" ceo Internet.

Scenario 1.1. Po odluci "Velikog Brata" eliminiše se domensko ime "neposlušnog" site-a iz DNS-a.

Rešenje 1.1. Kreira se alternativni DNS sistem koji je van domašaja "USA Velikog Brata" (pojašnjenje ... DNS je samo jedan hijerarhijski organizovan "imenik" ... svako na svom računaru mož' da podesi koji će DNS server da koristi ... izgradnja alternativnog DNS sistema sa sve svojom hijerarhijskom strukturom domena zahteva neko vreme ali nije nemoguća operacija)

Scenario 1.2. Po odluci "Velikog Brata" spreči se prenos TCP ili UDP paketa "zločestog site-a" vaskolikom USA mrežom rutera.

Rešenje 1.2. Sistemom raznih proxy servera, NAT-ovanjima i još raznim drugim "sokoćalima" se "prepakuju" IP paketi u poklone sa medama i zekama. Sve to obave "preduzetnici" koji se i fizički i poslovno nalaze van domašaja "USA Velikog Brata" (eh ta Kina, Indija i Rusija). Propratni efekat je da se hardverska industrija Kine odere od para za jeftine a ne USA-kontrolisane rutere (što ne znači da oni neće da ugrade svoj prekidač) ... varijanta ... i firmver mož' da bude open-source.

Možemo sad još više da razradjujemo priču ali čak i pravljenje USA-wide firewall-a ama baš ič ne sprečava nas van-USA korisnike da koristimo lepote Interneta van rezervata u koji preZident-ov-USA stavi svoje stado (što ne znači da sami gradjani USA ne treba da im je*u mater i sve po spisku za pokušaj legalizacije državne cenzure ... a čisto i kao poredjenje sa China Great Firewall-om ... nema AmeriGa baš tol'ko nezaposlenih koji će da monitorišu sve živo k'o što Kina ima stanovnika da tako nešto stvarno i sprovede)

Premisa 2. Nije bitno dal' koristiš komercijalni ili FREE software kad te SOPA "lupi po ušima"

Ne razvija se sav softver (pa ni onaj FREE) samo u AmeriGi ili samo van AmeriGe. Poenta FREE softvera i jeste da kôd razvija svako ko to želi (ne znači da će isti ući u neku od bitnih distribucija al' tu je odluka na svakome da izabere šta će da koristi) ... a takodje i da je kôd otvoren da svako može da proveri šta je u njemu napisano tako da ...

Scenario 2.1. Veliki egzekutor Velikog Brata odluči da neki softver nije bogougodan i propiše drakonsku kaznu čerečenja CEO-u kompanije koja je softver pravila ukoliko ne ugradi daljinski mehanizam za samouništenje svog proizvoda i ključ preda Velikom egzekutoru.

Rešenje 2.1.
Korisnici predju na open-source softver autora koji su van moćne USA a sirote USA kompanije se presele u Bangalor (ili Beograd) ... ili bankrotiraju kada njihov softver počne da se samouništava pri pokušaju pristupa zlim "gusarskim aplikacijama".

I ovde mož' dalje da se širi priča al' činjenica je da opet SOPA ne dotakne ostatak sveta. Sve se nešto plašim da će "gusare" mnogo da spreči neki Centralni Server Velikog Brata da prave softverske zakrpe koje isključuju "sigurnosni mehanizam" pri startovanju "strogo kontrolisanih aplikacija" ... a niko na "divljem istoku" i onako ne očekuje tehničku podršku kad naleti na neki problem u "omiljenoj" piratskoj aplikaciji (nego se potrude sami da nadju rešenje)

Zaključak:

Verovatnoća da SOPA opali po ušima nas van USA je mala (a na američkim gradjanima je da se izbore za svoja prava) ... ALI !!! ...

Sve gore navedeno može da da ideju nekim našim "vrlim političarima" da primene isti model u lokalnoj "štali" (a i USA-administracija bi ih verovatno navela na isto). E tu moramo biti oprezni i da dižemo dreku kad god se neki SOKOJ-like zakon provuče pored naših "pismenih" poslanika (no sam SOKOJ je posebna priča ... i u meni budi anarhističke porive koje sam mislio da nemam ... za početak ću početi sa umetničkim radovima na glasačkom listiću no da ne troll-ujem ... uh ... ponesu me ponekad emocije)


EDIT:
Kad malo bolje razmislim, od apokaliptične primene WWS (World-Wide-SOPE) verovatno neće biti ništa ... al' ne zbog rešenosti u minut do 12 da se zaštiti demokratija nego zato što bi pokušaj kontrole Interneta samo izvukao pare iz država koje to sprovode i prebacio ih u liberalnije (kakve ironije) delove sveta poput nekih Kina i Rusija. Ekonomska šteta po jedan MS, Cisco ili Google je daleko veća nego korist koju muzička industrija može da izvuče iz ovakve VB perspektive. Zato i mislim da SOPA neće ni biti potpisana ... ili će se kilavo sprovoditi čak i u USA.
aleks-black aleks-black 00:52 04.01.2012

#

SOPA nema nikakve veze sa korišćenjem slobodnog ili licenciranog softvera. Bio ti na UNIXu ili Windowsu svejedno ti je - ako prođe SOPA, nekim sajtovima više nećeš moći da pristupiš.


Inače, Stallman možda jeste čudak što se ponašanja, oblačenja i manira tiče, ali definitivno zna šta priča.
4krofnica 4krofnica 01:02 04.01.2012

Re: #

ako prođe SOPA, nekim sajtovima više nećeš moći da pristupiš.

izuzev ako znaš numerički broj sajta, kao što ne znaš :)
edit(i ja):sad videla šta sam napisala; i numerički i broj, dah...manjevina..:)
aleks-black aleks-black 01:22 04.01.2012

Re: #

4krofnica
izuzev ako znaš numerički broj sajta, kao što ne znaš :)

Pa najlakše je naći IP adresu sajta, ali iz gomile razloga ti to ništa ne bi pomoglo :)

Pored blokiranja DNSa, pretraživači će morati da maknu zabranjene sajtove iz rezultata pretrage, Internet provajderi će morati da blokiraju saobraćaj ka njima, a moguće je i da će hosting kompanije morati da ih brišu sa servera (ili će stajati poruka tipa "ovaj sajt je suspendovan... bla bla bla... SOPA.".

Kao što vidiš, ako reše da te nema, ima da te nema :)
4krofnica 4krofnica 01:42 04.01.2012

Re: #

ako reše da te nema

daklem, koliko sam razumela na numeričku adresu ćeš moći da udješ,
(što je i čitava papazjanija oko ovog zakona jer te blokira ali ne i zabranjuje).
snalažljiva ekipa na reddit-u je sastavila listu adresa za slučaj da Prodje,
zlu netrebalo, ali ...ne paničiti.:)
maksa83 maksa83 07:52 04.01.2012

Re: #

SOPA nema nikakve veze sa korišćenjem slobodnog ili licenciranog softvera. Bio ti na UNIXu ili Windowsu svejedno ti je - ako prođe SOPA, nekim sajtovima više nećeš moći da pristupiš.

Baš to htedoh reći - SOPA će da te zvekne šta god koristio, to nikakve veze nema sa softverom koji voziš.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:03 04.01.2012

Re: #

maksa83
SOPA nema nikakve veze sa korišćenjem slobodnog ili licenciranog softvera. Bio ti na UNIXu ili Windowsu svejedno ti je - ako prođe SOPA, nekim sajtovima više nećeš moći da pristupiš.

Baš to htedoh reći - SOPA će da te zvekne šta god koristio, to nikakve veze nema sa softverom koji voziš.


Naravno da hoće, nego `el RMS u pravu? Ako jeste, onda je FLOSS način otpora
maksa83 maksa83 11:06 04.01.2012

Re: #

Naravno da hoće, nego `el RMS u pravu? Ako jeste, onda je FLOSS način otpora

RMS je, boggablagosovio, ipak zilot i u pravu je onoliko koliko i oni Sandero Luminoso Maoisti što se naoružani šmajserima igraju rata u peruanskoj džungli, tj. teško da ijedan ekstramni fanatik (a RMS jeste ekstremni fanatik) može da bude "u pravu". Mislim da on takakv kakav je ipak samo zadovoljava potrebu ljudi da slede bosonogog bradonju koji propoveda Utopije. ; ) Odn. silno bih se iznenadio da je taj nekog "konvertovao". Na te njegove propovedi uglavom idu oni slični njemu da se njišu u religioznom zanosu, teško da je neko tamo otišao i prosvetlio se obasjan Bosonogim Svetlom, bacio svoj Windows i sav softver koji koristi u vodu i tako prekršten instalirao Ubuntu. Ako jeste, onda je posle otpr. 10 dana vratio Windows. "All software should be free" ... kako da ne - može - kad nas sve budu plaćali da idemo okolo bosonogi i pričamo bajke.

Pravi heroji, dakle pra-vi su oni koji od 2000-te pa na ovamo svojim aktivizmom sprečavaju Amerikance da preko plaćenih EU hohštaplera-lobista uguraju svoj nakaradni patentni zakon (koji je pravo opipljivo zlo) u EU zakone.

Jedan od njih je i Belgijanac Pieter Hintjens, briljantan tip, autor isto tako briljantne ZeroMQ biblioteke. Otkud on u ovoj priči?
On je naime napisao i zanimljivu (dž., svima dostupnu) knjigu Software and Silicon. Po njemu su disruptivni momenti u ekonomiji (one tačke gde se globalno bogadstvo seli iz tačke A u tačku B) uvek praćeni kontra-revolucijom. Konkretno, industrijska revolucija je prebacila moć i pare iz ruku veleposednika zemlje u ruke industrijalaca i stvorila srednju klasu. Oni koji su do tada imali u rukama pare i moć su probali da zaustave tu stvar uvođenjem Corn Laws ali je već bilo kasno. Knjigu toplo preporučujem.

Mislim da tako treba posmatrati i celu ovu SOPA priču, kao svojevrsnu kontra-revoluciju. To je pokušaj da se iskontroliše očigledno bitan resurs, "borba protiv piraterije" je decoy, smoke screen tj. priča za raju otpr. isto kao Weapons of Ass Destruction u Iraku). Američki establišment hoće da ima u rukama dugmence kojim pali i gasi delove Interneta.

Ono što običan čovek može da uradi (umesto da sebi instalira Ubuntu kog je iovako pregazio Mint Linux) je da pazi da svoj glas ne da ni zilotima suprotne strane, npr. onima koji su pisali LDP-ov ekonomski korporaciji-pripada-tvoja-duša-i-telo-i-decu-da-joj-daš-ko-taoce-a-za-ostalo-će-se-pobrinuti-Tržište program. ; )

Inače, ako Obama to potpiše, onda je ubedljivo najveći beskičmeni govnar koji je ikad bio predsednik Amerike, a konkurencija je tu baš oštra.
dragan7557 dragan7557 11:18 04.01.2012

Re: #

Po njemu su disruptivni momenti u ekonomiji (one tačke gde se globalno bogadstvo seli iz tačke A u tačku B) uvek praćeni kontra-revolucijom. Konkretno, industrijska revolucija je prebacila moć i pare iz ruku veleposednika zemlje u ruke industrijalaca i stvorila srednju klasu.

Makso ovde fali jedan element koji definise pare onda i pare sada, i pravilno je napisano bogatstvo.

U ono vreme novac je bio solid state bogatsvo, dok je sada bezvredna navika koju ekspolatisu bogati, kako bi preuzeli sveukupnu kontrolu.

Ukratko novac koji sada imamo nije novac vec navika kojoj robujemo i sa pravim nvocem iz onog vremena nema nikakve veze.
Američki establišment hoće da ima u rukama dugmence kojim pali i gasi delove Interneta.

Potpunu kontrolu celog Interneta-a bolje slika situaciju.
npr. onima koji su pisali LDP-ov ekonomski korporaciji-pripada-tvoja-duša-i-telo-i-decu-da-joj-daš-ko-taoce-a-za-ostalo-će-se-pobrinuti-Tržište program. ; )

LDP, Ludaci daju primer.

cerski
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:44 04.01.2012

Re: #

Mislim da nisi fer u svom komentaru i to ne prema RMS ili celom pokretu, što nije problem, sviklo se... nego prema činjenicama.

1. Ekstremizam RMS je rekao bih njegova privatna stvar, i da: jeste i folklorna i smešna, ali iz njegovih ideja se jeste stvorio pokret, i to funkcionalan pokret. I taj pokret ima i rezultate, a da to nije puki GNU Hurd.

Odn. silno bih se iznenadio da je taj nekog "konvertovao". Na te njegove propovedi uglavom idu oni slični njemu da se njišu u religioznom zanosu, teško da je neko tamo otišao i prosvetlio se obasjan Bosonogim Svetlom, bacio svoj Windows i sav softver koji koristi u vodu i tako prekršten instalirao Ubuntu.


A ko onda pravi sav free softver na planeti, ko su ti developeri? Pa ne pravi to RMS sam... Nije da baš nikog nije konvertovao, znaš. Pa eto, i taj Ubuntu ima 20 miliona korisnika, kakvi su da su.
"All software should be free" ... kako da ne - može - kad nas sve budu plaćali da idemo okolo bosonogi i pričamo bajke.

Free nije nužno besplatan, ma znaš ti to, al` zezaš. Koliko vredi Red Hat? Koliko vredi Canonical? A i dalje su free...
Stvar je u tome, kontroliše li korisnik softver ili proizvođač, ne sporim ja da je korisnicima lakše da im sve neko spakuje, promisli kako bi prosečnima bilo ugodno, spakuje im da bude lako i uživanje. A kontrola ostane kod proizvođača, tu je spor, a ne jel besplatan ili nije. A ukoliko korisnici pristanu da zbog udobnosti njihov softver kontrolišu korporacije i kerberi sa prstom na dugmetu, nek bude tako.
`bem li ga ja ću idem bos onda...
Ne mogu izdržim, izvini:
Ubuntu kog je iovako pregazio Mint Linux

E a šta je MInt nego remasterovan Ubuntu, koji su to resursi koje Mint nudi, a da ne budu Ubuntu repozitorijumi i Ubuntu kod? Mint je klasičan distrolet, nije čak ni distribucija, gde bi bio Mint da nema Ubuntua? Ako treba da se poredi, onda uzmi Mint Debian edition, e to je delo ruku Clema i ekipe, klasičan Mint je Ubuntu sa drugim menijem.
maksa83 maksa83 12:14 04.01.2012

Re: #

A ko onda pravi sav free softver na planeti, ko su ti developeri?


75% of Linux code now written by paid developers.

Eclipse? IBM-ov projekat sa Open Source zavesom.
Apache Harmony? IBM.
Hadoop? Yahoo i Cloudera.
Android? Google.
Linux? RedHat, Intel, IBM, Oracle.

. A ukoliko korisnici pristanu da zbog udobnosti njihov softver kontrolišu korporacije i kerberi sa prstom na dugmetu, nek bude tako.
`bem li ga ja ću idem bos onda...

Mislim da su to dve prilično odvojene stvari, odn. da RMS (a i ti ovde, bogami) koristiš SOPA (koji je ozbiljna svinjarija sa ozbiljnim globalnim posledicama pošto može vrlo da poremeti pejzaž Interneta kakav sad znamo) za, izvini, zilotizam. Neko će da pomisli da je uradio nešto bitno protiv SOPA tako što je instalirao Firefox. Right... Nemam problem sa dž. softverom, naprotiv, nego sa zilotizmom koji mu donosi više štete nego koristi, ali ovo bi bio već neki peti put da to pričam. "Ljudi sa misijom" nose sa sobom određeno slepilo, odsustvo dodira sa realnošću karakteristično za revolucionare i religiozno zanesene. Sa tim imam problem.

Neko će da instalira Linux i Firefox, što će na SOPA uticati - kako tačno?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:21 04.01.2012

Re: #


uros_vozdovac
Ekstremizam RMS je rekao bih njegova privatna stvar


Pa baš i nije pošto je on vrlo prisutan u javnosti.
Da se odmah razumemo, meni je RMS beskrajno simpatičan i drag lik i ne bih ni reč rekao da je to samo stvar njegovog privatnog života. Međutim, kako se njegovo ime često vezuje za jedan širi pokret, njegov stil kao što već rekoh mnoge ljude sklone mejnstrimu odbija. Sad, ti i ja ćemo se složiti da je to odbijanje vrlo često proizvod malograđanskog licemerja, konformizma i bla, bla...ali jebiga, radiš sa realnim ljudima koji su eto takvi kakvi su puni i vrlina i mana i predrasuda itd.
Opet, naravno da mislim da su RMS zasluge mnogo veče nego šteta koju povremeno napravi svojim uvrnutim "ispadima".
Nadam se da smo se razumeli.

I da, Makso, baš ga pretera sa ovim Mint-Ubuntu.
U pravu je Uroš, Mint je samo distrolet odnosno remasterovani Ubuntu. Pazi, nemam neki posebni razlog da branim Ubuntu, tačno je da ga zadnjih par godina koristim kao glavni OS, ali sam u poslednjih 11-12 godina izmenjao gomilu distribucija (jednom već rekoh da sam godinama bio zadrti slekovac) a i sad imam na raznim mašinama, particijama, virtuelnim mašinama instalirano nekoliko distroa od testing Debiana do "zlog korporacijskog" Oracle Linuxa. Ako je za ovo vreme od kako sam ja u priči ijedna distribucija učinila nešto da približi Linux prosečnom korisniku to je Ubuntu, Mint je samo malo šminke preko . OK može se reči da je sve to u stvari Debian i ne biti mnogo u krivu. Dakle, Mint je još malo šminke na već "našminkani Debian"(Ubuntu)
maksa83 maksa83 12:40 04.01.2012

Re: #

I da, Makso, baš ga pretera sa ovim Mint-Ubuntu.

U ovakvim situacijama ja uvek kažem "sorry about the cow, I didn't know it was sacred".

Mislim, čemu sad taj jed, sve je to Open Source.

Okej, priznajem, bilo je ciljano peckanje na temu Šizme u Religiji. ("Islam je samo pročišćeni ripoff Hrišćanstva i Judaizma, štasadonituoće." )

Živio Linux, živio Open Source. Bez zezanja. Ali sa merom - zilotizam škodi.


P.S. Instalirao koješta od Slackware 1.0 (93/94, dok to još uopšte nije bilo seksi) pa na ovamo, buljio zahvalno 1999-te u Apache sors da vidim šta tačno da stavim u http heder streaming klijenta a da server definitivno prekine noseću TCP/IP konekciju, itd.
antioksidant antioksidant 13:06 04.01.2012

Re: #

93/94, dok to još uopšte nije bilo seksi

izvini što pitam (mora da sam propustio) ali... kad je to uopšte bilo seksi?
maksa83 maksa83 14:37 04.01.2012

Re: #

antioksidant
93/94, dok to još uopšte nije bilo seksi

izvini što pitam (mora da sam propustio) ali... kad je to uopšte bilo seksi?


Valjda od kad su neki mangupi napravili ovo



uros_vozdovac uros_vozdovac 15:07 04.01.2012

Re: #

Okay makso, krenuli smo od ovoga:
Odn. silno bih se iznenadio da je taj nekog "konvertovao". Na te njegove propovedi uglavom idu oni slični njemu da se njišu u religioznom zanosu, teško da je neko tamo otišao i prosvetlio se obasjan Bosonogim Svetlom, bacio svoj Windows i sav softver koji koristi u vodu i tako prekršten instalirao Ubuntu.


i stigli do:

Eclipse? IBM-ov projekat sa Open Source zavesom.
Apache Harmony? IBM.
Hadoop? Yahoo i Cloudera.
Android? Google.
Linux? RedHat, Intel, IBM, Oracle.

jel` konvertovao nekog?

A sad ozbiljno, osim sitnog pekcanja, i manje više, po mojim standardima, dobrog zezanja gde ti vidiš zilotizam? Ja ga pre vidim u gornjoj citiranoj izjavi, ali dobro. Dakle da nije RMS ideja i posledično manira kojim je promovisan FLOSS ne bi bilo interneta kakav poznajemo, ne tvrdim da bi bio gori, ali bi svakako bio siromašniji, a neki ljudi bi bili bogatiji. Internet se dobrim delom vrti na FLOSS rešenjima.
Suštinski poruka koju hoću da kažem je, nit će FLOSS pokret da zaštiti od SOPA nit` od bilo kojih idiotskih akcija u budućnosti, ali jednu stvar hoće, nudeći alternativu ne samo u softveru već u pristupu i softveru i autorskim pravima, i uopšte nudi alternativan pogled na svet. Podrška tom softveru i širenje alternative jeste šansa da se zauzdaju kerberi. Glorifikacija proprietary rešenja sa druge strane je puko pristajanje, što je u redu iz hiljadu i jednog razloga, konformizam na prvom mestu, intelektualna lenjost, itd.
`bem li ga možda smo stvarno pajaci, ali nam je lepo.
aleks-black aleks-black 17:05 04.01.2012

Re: #

Čak i da svi ljudi na svetu koriste slobodan softver, i da se sve radne mašine vrte na nekom open source rešenju - SOPA će imati isti efekat. Iz prostog razloga što SOPA nema ništa sa aplikativnim softverom već sa sadržajem veb stranica.

Ne znam samo šta ti je trebalo da FLOSS mešaš sa SOPA... Kao da se uopšte nisi previše udubljivao u sadržaj zakona, već onako po inerciji opalio i povezao ga sa idejom o korišćenju slobodnog softvera...
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:17 04.01.2012

Re: #

aleks-black
Čak i da svi ljudi na svetu koriste slobodan softver, i da se sve radne mašine vrte na nekom open source rešenju - SOPA će imati isti efekat. Iz prostog razloga što SOPA nema ništa sa aplikativnim softverom već sa sadržajem veb stranica.

Ne znam samo šta ti je trebalo da FLOSS mešaš sa SOPA... Kao da se uopšte nisi previše udubljivao u sadržaj zakona, već onako po inerciji opalio i povezao ga sa idejom o korišćenju slobodnog softvera...


Pa ne baš, ne baš po inerciji, u stvari je RMS taj koji povezuje... Trideset godina RMS upozorava na sve i svašta, a cenzura na internetu je jedna od tih stvari, i to bitnih. Kad vidiš SOPA na stolu, ispada da je bio u pravu, pa da iskoristim analogiju, šta će biti kada se pokaže da je i za vlasnički softver u pravu.
Nije pitanje kako sprečiti pitanje je jel` čika RMS u pravu.
maksa83 maksa83 17:32 04.01.2012

Re: #

Čak i da svi ljudi na svetu koriste slobodan softver, i da se sve radne mašine vrte na nekom open source rešenju - SOPA će imati isti efekat. Iz prostog razloga što SOPA nema ništa sa aplikativnim softverom već sa sadržajem veb stranica.

Možda je domatjin naseo na ono P u SOPA, ali ga ne bih krivio pošto je ovaj blog zapravo uzeo ovaj tekst kao osnovu. Verujem da bi neko naivan (npr. blogov kolac, koji verovatno još uvek veruje da je Irak imao pogone za proizvodnju Weapons of Ass Destruction, iako u to više ne veruje ni engleski Parlament) pomislio da ono P (piracy) ima neke veze sa softverom, ali zapravo nema - najveći progonitelji "pirata" i "skidača sadržaja" nisu softverske firme nego RIA i MPAA koje apsolutno zabole da li je tvoj torrent klijent na Linuxu ili ukradenom Windowsu i da li najnoviji ripovani od nezvaničnog distributera Torrentea nabavljeni holivudski hit gledaš u VLC-u ili Microsoft Media plejeru, niti ih zanima jesi Madonu ukrao u mp3 ili ogg formatu. Ako neko pokaže na tebe prstom "zato što može" ima da te skinu sa intervebova dok si rek'o keks, terao ti to tvoje pod Apačem ili IIS-om ili na sopstvenom http serveru koji si marljivo iskukičao u asembleru.

Da se napravi paralela sa Kinom i Sirijom se potrudila sama MPAA prezentujući Kongresu studiju o efikasnosti onlajn cenzure u Kini, Emiratima, Iranu...

Kako god, on-off dugme ne sme da bude u rukama jedne firme/zemlje/institucije, i to apsolutno nema veze sa softverom koji neko koristi, bog poživeo bosonogog Stallmana i njegov Emacs i GNU Hurd (koji samo on koristi, što je ... zanimljiv podatak, ali govori o tome koliko je to praktičan čovek i koliko je zapravo odvojen od naše realnosti).
maksa83 maksa83 17:37 04.01.2012

Re: #

Nije pitanje kako sprečiti pitanje je jel` čika RMS u pravu.


Richard Stallman is the new Chuck Norris
noboole noboole 21:42 04.01.2012

Re: #

Mislim da nije u redu da pricamo o Stallmanu bez argumentacije. Dakle ljudi,
ovo je filozofija GNUa, a vi procenite koliko je Stallman fanatik ili ne.
inco inco 00:54 04.01.2012

Uh...

Ja sprocut Stalmana imam neki hot-cold odnos od kako znam za coveka, a ima tome decenija i po. Cak ga i upoznao na jednoj Linux svecari pre oho-ho godina, prijatan covek da ga se maze na 'leb...

Na momente mi deluje kao cistokrvni tinfoil hat, conspiracy theory lunatik sa teskom IQ dificijencijom a la Nikola Aleksic... a onda se pojavi i slozi neku pricu na kojoj mislim da bi mu i Ajnstajn pozavideo... Mozda zapravo to kod njega i najvise cenim, fura svoj fazon bez obzira na druge i prilicno je konzistentan cak i u svojim momentima ludila. Tek, cinjenica je da datom coveku dugujemo mnogo toga, i ako vecina ljudi nije ni svesna.

Sto se SOPA slucaja tice, mislim da je kontraproduktivno naduvavati pricu i porediti to sa Lukasenkovim trip idejama ili Great Firewall of China - tj. mislim da steti slucaju oko prezentovanja stvarne opasnosti istog. Sto se kaze, the best way to lose an argument is to overstate it. Problem sa SOPA-om je upravo u tome sto ne deluje toliko strasno na prvi pogled, pa kad ih neko poredi sa takvim drasticnim slucajevima neminovno kod neupucenih ispadne kao cistokrvni kandidat za nosenje kosulje sa dugim rukavima koji se kopcaju na ledja. To je ono sto zameram i Stalmanu - ako zelis da svoj stav iskazes, nemoj ga dodatno kititi i praviti veci fuss nego sto slucaj nalaze.

That being said, SOPA ako prodje ima da bude veselo mnogima, cak i onima koji misle da tako nesto nece moci da ih potkaci. S druge strane, ne verujem da tako nesto moze u realnom svetu da skroz zazivi, tj. mislim da ce proci kao i DRM - gurace ga godinama dok na kraju ne shvate svu besmislenost istog, a sad sto ce korisnici patiti za to vreme... a kad je pa to birokratija mislila o coveku?

P.S. Jedan sam od onih koji je povukao domene sa GoDaddy-ja cisto kao svoj mali bunt. Njih smo ukrotili, al' treba to uraditi i sa svim ostalima koji su indiferentni prema istom, il' pu-pu daleko bilo, podrzavaju SOPA inicijativu!
dragan7557 dragan7557 10:46 04.01.2012

Re: Uh...

Na momente mi deluje kao cistokrvni tinfoil hat, conspiracy theory lunatik sa teskom IQ

Oh,oh,hooo! Znaci teorija zavere tako omrazena od autoriteta je naravno glupost, ili kako ti rece ludost?

Protiv Julija Cezara su se naravno svi urotili/zaverili javno na trgu a on je sve znao postao clan zaverenika i ucestvovao u svom vlastitom ubistu?!

U novije vreme u Srbiji A. Obrenovic je takodje bio zaverenik protiv samog sebe a Djindjic je cak i rukovodio zaverom, ne bi li se sto pre kurtalisao Djindjica samog?

Coveku posta muka od ovih indoktrinisanih ispranih mozgova sa uobicajenom floskulom: "ja nema sta da krijem, samo vi kontrolisite."

Gde bi se to neka grupa bogatasa zaverila i stvorila kartel kako bi pljackali svoje konzumente? Oni tako posteni i gadljivi na pare? Lukasenko najveci sin , naroda, familija Kim nadprirodna pojava komunistickog naslednog Mesije, a tek Obama?! Pa taj ne bi ni mrava zgazio a kamo li izvrsio naredbe onoh koji su ga doveli na mesto Imperatora
Problem sa SOPA-om je upravo u tome sto ne deluje toliko strasno na prvi pogled,

Ma da, kad magarac nauci posle prvog pogleda na glad , da je to stalno i nepromenljivo stanje smrt je laksa, i ne izgleda strasno, vec postaje prirodna posledica stanja uz floskulu: "nema alternative" i dodatnu jos sumanutiju: "siri dalje."
To je ono sto zameram i Stalmanu - ako zelis da svoj stav iskazes, nemoj ga dodatno kititi i praviti veci fuss nego sto slucaj nalaze.

Jastaaa! Ko i svi politikanti sve iskreno i transparentno, osobito transparentne su njihove beskonacne lazi o "demokratiji" i boljem sutra.

Urrose dobra tema a ove majstore koji nikada nisu shvatili upravo zbog:
ako zelis da svoj stav iskazes, nemoj ga dodatno kititi i praviti veci fuss nego sto slucaj nalaze.

mental atitude of an lunatic, da politicari i zakonodavci upravo koriste ovaj stav kako bi na prvi pogled sve bilo jasno, dok vec drugi povrsni pogled u moguce interpretacije otkriva svu laz, strahotu i pravu zaveru protiv normalnog sveta, i onda zakljuce sa:
gurace ga godinama dok na kraju ne shvate svu besmislenost istog, a sad sto ce korisnici patiti za to vreme... a kad je pa to birokratija mislila o coveku?

stavom koji je potpuno isti kao i moj u vezi sa magarcinom i travom zelenom.

Koji mentalni sklop?! Uzas i strava.

cerski
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:30 04.01.2012

Naravno da je u pravu, ali..

...problem je više u načinu na koji ponekad zastupa svoje (uglavnom ispravne) stavove. Mislim da je taj fanatizam, zadrtost, ekstremni purizam ponekad više šteti nego koristi. Sve u svemu, slažem se potpuno sa Incom u oceni cenjenog RMS-a.

Što se tiče SOPA, malo je to opštiji problem od računara, interneta itd. To je samo projekcija ustrojstva današnjeg globalnog društva na tu oblast. Sistem vrednosti je u pitanju. Dok na nazovi "progresivnim" mestima možemo pročitati ovakve besramne apologije sistema, poput ove:

Bog i tržište. Čija ruka je nevidljiva?

imaćemo i razne SOPE i još mnogo grđe stvari.

P.S.
Sad bi me verovatno neki liberotalibani proglasili za "komunjaru", to im je druga po omiljenosti etiketa koju vole da mi lepe (druga je "nacionalista", al šta da im radim, navikao sam. Čak me više i ne nervira, nego me slatko nasmeje.
A mogao bih da im dam predlog da sažmu sve u jednu frazu. Ja sam kelorofašistički nacional-boljševik.
Super zvuči, zar ne?
dragan7557 dragan7557 10:56 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

imaćemo i razne SOPE i još mnogo grđe stvari.

GARANCIJA beskonacna>

Sad bi me verovatno neki liberotalibani proglasili za "komunjaru",

Mozda najveci kompliment koji danas nekom moze da se uputi.
Ja sam kelorofašistički nacional-boljševik.

Fasizam je ovaj sistem koji sada na globalnom nivou promovise krupni kapital, samo mu je ime promenjeno u korporativizam, pa samim tim nije moguce biti i boljsevik, i nacionalista a pri tome klerofasita.


cerski
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:59 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

vrabac_u_steni
Ja sam kleorofašistički nacional-boljševik.
Super zvuči, zar ne?


E, a fora je dopisivati se sa ovakvim, bre, da staviš u CV.
Nego sjajno je da je manir najkrupnija zamerka RMS a suština ništa. Nego Inco, ne slažem se da je SOPA baš benigna stvar, uvodi banovanje bez procedure. Samo na osnovu utiska, i pajz ovo, ako se ne bude dostojno odgovorilo na SOPA, šta je sledeće?
dragan7557 dragan7557 11:20 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

ako se ne bude dostojno odgovorilo na SOPA, šta je sledeće?

Pa napisao ti je Maksa:
LDP-ov ekonomski korporaciji-pripada-tvoja-duša-i-telo-i-decu-da-joj-daš-ko-taoce-a-za-ostalo-će-se-pobrinuti-Tržište program.



cerski
maksa83 maksa83 11:21 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

"progresivnim" mestima možemo pročitati ovakve besramne apologije sistema, poput ove:

Bog i tržište. Čija ruka je nevidljiva?

imaćemo i razne SOPE i još mnogo grđe stvari.

E, to. Ono što mali čovek može da uradi je da pazi da takvi pajaci ne zavladaju, makar koristio i IE6.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:28 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

maksa83

E, to. Ono što mali čovek može da uradi je da pazi da takvi pajaci ne zavladaju, makar koristio i IE6.


Upravo tako. Jer boj ne bije svijetlo oružje...
inco inco 13:23 04.01.2012

Re: Naravno da je u pravu, ali..

uros_vozdovac
Nego Inco, ne slažem se da je SOPA baš benigna stvar, uvodi banovanje bez procedure. Samo na osnovu utiska, i pajz ovo, ako se ne bude dostojno odgovorilo na SOPA, šta je sledeće?


Au contraire, sto b' rekao Del Boj, au contraire... Mislim da je SOPA daleko od benigne stvari, problem je samo u tome sto za vecinu laika (a samim tim i politicara koji ce na konecu odlucivati o tome) nase ritanje i kukanje oko istog izgleda kao kad se dete u samoposluzi baci na pod jer cale nece da mu kupi cokoladu. Odnosno, SOPA ima appearance ne tako ozbiljne stvari jer je prezentovan kao benigni akt koji moze efikasno ukrotiti pirateriju (kad bi se zezali, naravno) pa onda prosecan covek (ne i stanovnik Srbije, Kine ili Bangladesa) pomisli - so what, ja i onako nisam pirat i/ili ne koristim pirateriju. E sad sto to posle ide k'o u onoj anegdoti/realnoj ispovesti 'prvo su dosli po komuniste...' to je vec van vidokruga laika.

I onda se nekome kome je SOPA prezentovan kao no biggie pojavi neko a la RMS i krene da priziva Lukasenkovu umobolnost, kinesku uber kontrolu, udar asteroida, pustanje u divljinu Fon Nejmanove masine i smak sveta - i sta onda taj covek da misli, nego da nekog ko toliko peni otpise kao bona fide budalu i uopste ne saslusa njegove argumente.

Kao sto rekoh, the best way to lose an argument is to overstate it. Ne treba se pozivati na 'svetle' primere koji su jos ludji i od SOPA da bi se prikazala opasnost istog. SOPA je vec dovoljno strasan sam po sebi, ne treba mu maska dodatne strave i uzasa...
blogov_kolac blogov_kolac 14:57 04.01.2012

prvi amandman

Sloboda stampe u Americi je nesto sto stvarno postoji i sto ima istinski status temeljne vrednosti i takoreci svetinje. Tacka. (tj. ovom prilikom uopste nemam nameru da ulazim u eventualnu polemiku sa onima koji zastupaju u Srbiji veoma popularnu teoriju da se tu zapravo radi o najvecoj podvali i Potemkinovom selu u istorija svemira, ili kako je Gebels bio malo dete u odnosu na... itd...itd...). Internet kakvog danas poznajemo i koristimo ovakav je kakav je umnogome bas zbog toga sto je nastao i razvijao se u zemlji ciji prvi amandman ustava je bas onakav kakav je.

Prizeljkivao sam da se ovde (pre samog dana-D kada ce zakon biti stavljen na glasanje) oglasi neko iz struke (po mogucstvu upravo Uros) i detaljnije nam prezvace o cemu se tu zapravo radi u vezi SOPA, i zasto se dize toliko prasine, i kolike su sanse da se uopste usvoji, i kakve bi bile eventualne konkretne konsekvence na buducnost interneta ako stupi na snagu (najrealniji, a ne katastroficki scenario). Ali neprijatno sam iznenadjen kolicinom senzacionalizma i olako iznetih poredjenja u tekstu, a davanje Stolmanu legitimitet kao glavnom glasnogovorniku slobodnijeg interneta jednako je kao predstavnike OWS pokreta predstavljati kao istinske zastupnike interesa 99% populacije.
Crni Urose, razocarao si me sa ovim blogom i kao covek, i kao .com-unista!

Meni kao polu-laiku na ovakvim temema uopste ne deluje da je ovde iza svega ambicija americke drzave da cenzurise slobodu govora na internetu, jer usvajanjem SOPA i dalje ce svako moci do mile volje da tvrdi kako je Obama jednim potpisom od Amerike stvorio (ili ce stvoriti) totalitarnu drzavu, ili kako americka cenzura interneta "samo sto nije" gora od onoga sto radi drzava Kina na tu temu - ali nece vise moci na svom sajtu da koristi npr Rijanine spotove na nacin na koji je to do sada mogao. Takodje, jednostrana je i ocena da se tu radi o nekakvoj objedinjenoj zaveri krupnog kapitala i multinacionalnih korporacija, kada je veliki broj giganata ljuti protivnik ovog zakonskog predloga (Gugl, Tviter, Yahoo, Fejsbuk...). Dakle u pozadini svega je po svemu sudeci bas ono sto zastupnici i navode - zastita autorskih i intelektualnih prava tamo (na internetu) gde se ona najmanje postuju. Nacin na koji bi se to sprovodilo meni se na prvu loptu uopste ne dopada, i uliva izvesne velike strahove i podozrenja, i zato sam bas voleo ovde da viddim neki tekst na ovu temu. Takodje na medjunarodnom planu, briga me da li bi SOPA dobila podrsku od srpskih nacionalista ili kineskih drzavnih cenzora - vec me zanima da li bi to dovelo USA u ostar sukob sa jos uvek bar trostruko vecom silom od Kine u ekonomskom, vojnom i politickom smislu - Evropskom Unijom (gde je sloboda govora takodje svetinja), kao i ostatkom onoga sto se podrazumeva pod "Zapad" (Kanada, Australija, Japan...)?
maksa83 maksa83 15:06 04.01.2012

Re: prvi amandman

Meni kao polu-laiku uopste ne deluje da je ovde iza svega ambicija americke drzave da cenzurise slobodu govora
...
Dakle u pozadini svega je po svemu sudeci bas ono sto zastupnici i navode - zastita autorskih i intelektualnih prava tamo (na internetu) gde se ona najmanje postuju.


Blogov Kolaču, potpuno šokantno neočekivana interpretacija sa tvoje strane.

Ruku gore ko se još izvrnuo na leđa od iznenađenja.
blogov_kolac blogov_kolac 15:24 04.01.2012

Re: prvi amandman

maksa83
Ruke gore

Jel ovo poziv istomisljenicima na "zapevajmo onu nasu" ili apel da se do daljnjeg ne dira tastatura?

Aj' me iznenadi odgovorom!
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:34 04.01.2012

Re: prvi amandman

Ma zapetljao sam se u posao, samo malo kasnije
maksa83 maksa83 15:35 04.01.2012

Re: prvi amandman

Jel ovo poziv istomisljenicima na "zapevajmo onu nasu" ili apel da se do daljnjeg ne dira tastatura?

Aj' me iznenadi odgovorom!


Ne smem da kažem.

(Ko pisne SOPA stisne.)
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:59 04.01.2012

Re: prvi amandman

blogov_kolac
Sloboda stampe u Americi je nesto sto stvarno postoji i sto ima istinski status temeljne vrednosti i takoreci svetinje. Tacka.


Iz ove perspektive odakle gledam - teško mi je da zaključim pouzdano, čini se da jeste tako i da je sloboda štampe upravo takva. Što me dovodi i do sledećeg zaključka, šta ti vredi sloboda štampe, kada ne postoji javno mnenje koje je u stanju da prati tu slobodu i bude odgovarajući korektiv društva. Evo ti primer, šta još štampa može da objavi o Sir Oliveru npr. pa da konačno on i DS šteti? Ama ništa više, ne pomaže...
Ali neprijatno sam iznenadjen kolicinom senzacionalizma i olako iznetih poredjenja u tekstu, a davanje Stolmanu legitimitet kao glavnom glasnogovorniku slobodnijeg interneta jednako je kao predstavnike OWS pokreta predstavljati kao istinske zastupnike interesa 99% populacije.

Sorry izgleda da mi se omaklo, vidi vreme, bilo kasno... Mada i ovako na sveže kad pogledam ne izgleda mi loše. RMS je čovek koji je postavljao temelj, i koji je upozoravao na pojave. SOPA je pojava na koju upozorava odavno i za koju je, ispada, u pravu. Što ne bi bio u pravu i za FLOSS?
Meni kao polu-laiku na ovakvim temema uopste ne deluje da je ovde iza svega ambicija americke drzave da cenzurise slobodu govora na internetu, jer usvajanjem SOPA i dalje ce svako moci do mile volje da tvrdi kako je Obama jednim potpisom od Amerike stvorio (ili ce stvoriti) totalitarnu drzavu, ili kako americka cenzura interneta "samo sto nije" gora od onoga sto radi drzava Kina na tu temu - ali nece vise moci na svom sajtu da koristi npr Rijanine spotove na nacin na koji je to do sada mogao.

Kako se sad stvar postavlja Rijanini spotovi su najmanji problem, problem je u tome što je procedura koju SOPA predlaže, a cenim da će proći, krajnje jednostavna i zaista, bez preterevinja podseća na National Defense Authorization Act pogledaj link. Evo još jedan, o pravoj prirodi SOPA.
Dakle u pozadini svega je po svemu sudeci bas ono sto zastupnici i navode - zastita autorskih i intelektualnih prava tamo (na internetu) gde se ona najmanje postuju.

Nije internet kao medij ne znam zbog čega mesto gde se "najmanje poštuju autorska prava" zbog nekakve vigilantne prirode tog medija, pa eto samo valja dovesti Vajata Erpa da uvede red, to je zbog same prirode tehnologije koja menja način na koji se komunicira i usisava sadržaj. Tu onda neće da pomogne Vajat Erp, jer je tehnologija pojednostavila umnožavanje, i dok god je tako, postojeći sistem zaštite autorskih prava mora da se pobrine za to na neki drugi način... Taj način mora da podrazumeva nešto drugo od pukog banovanja web sajta, a i onako je, ovo dimna magla u odnosu na stvarne namere inicijatora, a one su:

Potpuna kontrola komunikacionih kanala.

Nagradno pitanje je, imaju li vlasnički softveri ugrađene mehanizme za taj cilj? RMS tvrdi da imaju. Jel` i tu čika RMS u pravu?
maksa83 maksa83 18:29 04.01.2012

Re: prvi amandman

Nagradno pitanje je, imaju li vlasnički softveri ugrađene mehanizme za taj cilj? RMS tvrdi da imaju. Jel` i tu čika RMS u pravu?

Evo ja kažem da je to klasičan bosonogi luđački FUD (to je taj zilotizam koji me lepi na plafon), i mislim da je neozbiljno širiti ga - zaboga - nemaš 16 godina. RMS (ili neki mlađi akolit) može da uzme disasembler i packet sniffer u šake i dokaže tako nešto, ali se to eto još nekako nije dogodilo. Nije trivijalno, ali nije ni neizvodljivo. Ili im vera brani da vire u pakete i asm sors zatvorenog softvera?
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:50 04.01.2012

Re: prvi amandman

maksa83
Nagradno pitanje je, imaju li vlasnički softveri ugrađene mehanizme za taj cilj? RMS tvrdi da imaju. Jel` i tu čika RMS u pravu?

Evo ja kažem da je to klasičan bosonogi luđački FUD (to je taj zilotizam koji me lepi na plafon), i mislim da je neozbiljno širiti ga - zaboga - nemaš 16 godina. RMS (ili neki mlađi akolit) može da uzme disasembler i packet sniffer u šake i dokaže tako nešto, ali se to eto još nekako nije dogodilo. Nije trivijalno, ali nije ni neizvodljivo. Ili im vera brani da vire u pakete i asm sors zatvorenog softvera?


Ok upisano. Dakle za to nije u pravu, ili još uvek nije u pravu?
maksa83 maksa83 18:57 04.01.2012

Re: prvi amandman

Ok upisano. Dakle za to nije u pravu, ili još uvek nije u pravu?

Što se mene tiče nije u pravu ni da sav softver može da bude dž., niti je u pravu da treba okolo tabanati bos i koristiti GNU Hurd, sviđa mi se naoko Emacs raskoš, ali mi, kad dotle dođe, uvek u praksi više prija Vi minimalizam, niti je u pravu da je okej na bini čapkati sopstvene tabane i onda to trpati u usta, ali okej, vreme je pred nama, pokolebaju se ljudi kad Mesija nešto kaže ili uradi.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:13 04.01.2012

Re: prvi amandman

Yap, ali CarrierIQ za win... Nije nezamislivo.
maksa83 maksa83 19:35 04.01.2012

Re: prvi amandman

Yap, ali CarrierIQ za win... Nije nezamislivo.

Meni jeste nezamislivo, ne što verujem da je MS nešto gadljiv na svinjarije kao takve, nego zato što bi im takva stvar - ako ispliva (a isplivala bi bez problema) - nanela neizmernu finansijsku štetu. Svi corporate cusomeri (van Amerike svakako masovno) bi sledeći put obnovili svoje Microsoft licence znaš kad ... kad se Duke Nukem Forever pojavi na GNU Hurdu.
dragan7557 dragan7557 21:10 04.01.2012

Re: iluzionista B.Kolac

blogov_kolac 14:57 04.01.2012
prvi amandman
Sloboda stampe u Americi je nesto sto stvarno postoji i sto ima istinski status temeljne vrednosti i takoreci svetinje.

Jasta bre, to smo narocito videli kada je u pitanju bilo objavljivanje o Oruzjima za Maspovno Unistenje (WMD), koje je posedovao Sadam Husein, amero-engleska stampa je sprecila ovu drsku laz? Svaka cast na njihovom istrazivackom zurnalizmu. Nije mi jasno sta bi mi bez ove americko - engleske Svetinje.

Naravno o slucaju Srbije i da ne govorim, americka stampa se toliko dernjala o nezkonitosti bombardovanja Jugoslavije, da do ovog bombardovanja zahvaljujuci svetoj amerostampi a i engleskoj malo manjoj svetinji, od stampe, do bombardovanja Srbije nije ni doslo?

To je ono sto ti ovde nama serviras uz:
Tacka.



cerski

p.s. Urosu izvinjenje za trol.
Spiridon Spiridon 18:42 04.01.2012

..

ja se potpuno slazem sa Urosem sta god da je u pitanju

Stalman je nas zajednicki guru. Jes da voli da zamezi ponekad tokom konferencije ali mi ga volimo =)

maksa83 maksa83 18:48 04.01.2012

Re: ..

Stalman je nas zajednicki guru. Jes da voli da zamezi ponekad tokom konferencije ali mi ga volimo =)

Džizs.

Mora se priznati jedna stvar - jes' lud, ali je i konzistentan - čovek koristi sopstveni OS i hrani se sopstvenim gromuljicama iščačkanim između sopstvenih nožnih prstiju. Recilklaža, samodovoljnost, zatvoren sistem.
antioksidant antioksidant 18:55 04.01.2012

Re: ..

i pije pepsi!!!
znači pepsi je linux soda pića
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:00 04.01.2012

Re: ..

antioksidant
i pije pepsi!!!
znači pepsi je linux soda pića


Ma neee...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:08 04.01.2012

Re: ..

Pa jebote, još jedan klip koji ne smem da pogledam.
Ovaj blog je red 'rane, red užasa, pa red sa od oba.
maksa83 maksa83 19:15 04.01.2012

Re: ..

Pa jebote, još jedan klip koji ne smem da pogledam.

Ajde-ajde, zagrizi i klikni...

Jednog dana kad ga ne bude bilo ovde među nama (RMS inače neće umreti, on će samo da transcendira, tj. izbekapovaće se na neko bolje mesto) ova scena će biti osnova za Pričest na Open Source konferencijama. Kad se završi Pojanje svako će da priđe da se pričesti Gromuljicom Stalmanovom koja će za tu priliku biti simulirana osveštanim grudvicama gita. I sve će to biti dž.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:27 04.01.2012

Re: ..

maksa83

Jednog dana kad ga ne bude bilo ovde među nama (RMS inače neće umreti, on će samo da transcendira, tj. izbekapovaće se na neko bolje mesto) ova scena će biti osnova za Pričest na Open Source konferencijama. Kad se završi Pojanje svako će da priđe da se pričesti Gromuljicom Stalmanovom koja će za tu priliku biti simulirana osveštanim grudvicama gita. I sve će to biti dž.



hahah, koji si ti ludak...
crossover crossover 19:55 04.01.2012

Re: ..

antioksidant
i pije pepsi!!!
znači pepsi je linux soda pića


E, bilo mu je malo neprijatno dok se pravdao da pepsi nije baš pod GPL licencom nego mu se više sviđa taj ukus od koka kole. Posle smo mu objasnili da svaki pravi srpski GNU programer pije isključivo GPL sok od zove, a možeš i sam da staviš šećera koliko hoćeš.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:08 04.01.2012

Re: ..

pravi srpski GNU programer pije isključivo GPL sok od zove


mada ih dosta voli i srpski GPL "sok" od šljive, i kažu da ne valja ako mu se dodaje šećer u toku proizvodnje
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:44 04.01.2012

Re: ..

Ajde-ajde, zagrizi i klikni...

/smajli koji nije kliknuo/

Pokušala, pokušala, ali stigla samo do dela kad zloslutno čačka stopalo. Možda pogledam kad rešim da se bacim na dijetu, pa okačim ovo na frižider. I am no David Attenborough.
Mada sam sigurna da ima krugova u kojima se ovakvo ponašanje smatra za seksi i da bi silne geek groupies volele da grickaju nožne prste ovog gospodina ( “kao one ribe čistači što rade piling krupnijim zverkama”, rek’o bi David Attenborough). Besplatno, naravno.
kukusigameni kukusigameni 20:49 04.01.2012

Re: ..

Spiridon

Jbt, samo da Kosmogina ne vidi ovaj klip.
aleks-black aleks-black 22:09 04.01.2012

Re: ..

kukusigameni
Jbt, samo da Kosmogina ne vidi ovaj klip.


Ne bi je interesovao, ne pojavljuju se deca...
nikola_kovac nikola_kovac 19:40 04.01.2012

Циљ SOPA

Циљ SOPA јесте и централизована контрола интернета, али и да се побрине да паре завршавају тамо где су и до сада ишле. Иако ово једноставно звучи, ствар је мало комплекснија и чак би се могла описати у целом једно посту. Уколико се пиратерија не заустави то би био "крај света какав знамо" и ја се том крају унапред радујем.

Такође, да закони о ауторским правима нису накарадни (а такви су после другог светског рата) никада не бисмо имали Мадону, Битлсе, Лејди Гагу - ван кафане, али бисмо зато у фокусу рефлектора имали квалитетније музичаре. Такође би, све у свему, музика била музика, а не индустрија (као да музика по својој природи то уопште може бити) и проток пара би кроз руке продуцената-менаџера-тонаца-музичара ( био хиљаде пута мањи. Али би паре одлазиле код оних музичара чија музика много више вреди.

Интернет, заједно са пиратеријом, има могућност да ту накарадност регулативе (донекле) исправи и да разноразне "звезде" сведе на значај који имају, са платом какву заслужују. Та, пре свега културна промена 'ем престрављује оне који не би знали шта друго да раде, ем' престрављује исте те који немају идеју на ком другом месту да згрћу гомиле незаслужених пара.

ЕДИТ: Исто важи и за филмску "индустрију".
inco inco 22:36 04.01.2012

Re: Циљ SOPA

Ih, ovo sada se samo poostrava, sve cekam kad ce dodje dan kad cemo se probuditi u svetu iz Equilibrium-a gde je sve unapred propisano sta se sme gledati, slusati, citati... I po kojoj ceni.

Mnogo, mnogo opasnija stvar i od SOPA-e, i od tone slicnih ludosti, je davno prosla i primenjuje se decenijama a zove se - softverski patenti. Generalno, patenti kao legalizovan monopol su totalna ludost, al' ajd' da kazemo da ima i neke koristi u njima - ali patenti za algoritme i ideje? Sta bi bilo da su postojali 'muzicki patenti' pre par vekova moze se lepo videti na ovom jasnom primeru:



A piece of trivia: SOPA ak' prodje bi mogla da zabrani predjasnji klip.
metrevelic metrevelic 21:01 04.01.2012

čokolada

meni sve ovo liči na tete u marketu koje brane slobodan pristup eurokremu.
ako postoji ijedno pravo na svetu to je pravo na eurokrem ali sve diktature brane slobodnu upotrebu eurokrema zbog tajkunskih urota da bi mogli deci da otimaju novce (neka baba je govorila da je švabo izmislio majmuna da bi iskamčio novce od dece) .
ko brani upotrebu slobodnog softvera .Mislim , što nebi bilo slobodnog hardvera , ionako je to sve uglavnom silicij, ugljik, vodik,kisik i još nekih čuda al u tragovima a ovih elemenata pun svet.
mislim država štiti imovinu ili je u kurcu. E da je Srđa tu rekao bi vam da je to ko kad je Broz meo tavane od žita.
Dilema
Trgovina ili "delenje pravedno svima " vredi i za eurokrem i za AutoCAD
isto kao i seks
može bit iz ljubavi , može kod kurve , a može i da nemože
ovo što se ovde propoveda je "dođeš kod kurve da jebeš za ljubav" a apologija da piratskim programom nisi oštetio autora je kao da se za silovanje braniš "nije pička sapun pa da se troši"
malo sam brutalan i bezobrazan , ali to je ništa spram filozofskih stremljena da se od lopovluka napravi moralna uzvišenost i guruizam.
šta je bezobrazluk, laprdanje ili propagiranje sjecikestva nek odluči moderacija
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:13 04.01.2012

Re: čokolada

metrevelic

šta je bezobrazluk, laprdanje ili propagiranje sjecikestva nek odluči moderacija


Pre moderacije da priupitam, kakve veze ima slobodni softver sa piraterijom, a?
metrevelic metrevelic 22:22 04.01.2012

Re: čokolada

pa niko ne sprečava slobodan softver, radi si o borbi protiv piraterije i kršenja autorskih prava ( ja se sa mnogim pretpostavkama o autorskim pravima ne slažem ) bezobraznije je od toga naplaćivat "muzikarinu" na fotokopir mašine
inco inco 22:45 04.01.2012

Re: čokolada

E blago tebi kad ti ne vidis sta se iza brda valja pod izgovorom 'borba protiv piraterije'.

Nemam ja nikakav problem da onaj ko piratise/koristi se neovlasceno tudjom imovinom, ako se to dokaze, mirise zidove celija. Al' ovo sto se SOPA-om predlaze je da moze, recimo, WB da kaze - ovi piratisu nase stvari, obrisite ih sa Interneta. Niht dokazi, niht fair trial, niht cak i dokazivanje da uopste postoji taj virtuelni subjekat koji piratise, nego - cap, brisi, a posle neka se oni dokazuju da su nevini. Eto, recimo, po SOPA ekstremnom vidjenju moz' i tebe da obrisu sa B92 Bloga zbog neovlascenog koriscenja avatara.

A ja cekam krunu uspeha ako prodje SOPA - Microsoft da zabrani svaki sajt sa Linux distribucijama i ostalim (F/L)OSS softverom jer vec 20 godina tvrde da im se postojanjem istog krse patenti i drugi copyright materijali (nikad pokazali ni trunku dokaza za to, doduse), pa ce ovo da im legne k'o kec na jedan'es. Usput, kad ih vec pomenuh, to je kompanija koja je bezocno maznula celi TCP/IP stack iz BSD-a dok je drvlje i kamenje bacala na (F/L)OSS, i bez da trepne to objasnila time - pa sta, licenca nam je dozvoljavala.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:47 04.01.2012

Re: čokolada

Ok ti veruješ da je borba protiv piraterije u pitanju, razumem. Nego danas se na twitteru pojavio link za preuzimanje novog romana (valjda je roman, nisam čitao) Žarka Lauševića. Link je postavio korisnik sa imenom i prezimenom, koliko čujem primerak knjige koja je linkovana ima uredan potpis, dakle uredno je kupljen.

Hm, da vidimo šta će borci protiv piraterije da kažu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:51 04.01.2012

Re: čokolada

inco


A ja cekam krunu uspeha ako prodje SOPA - Microsoft da zabrani svaki sajt sa Linux distribucijama i ostalim (F/L)OSS softverom jer vec 20 godina tvrde da im se postojanjem istog krse patenti i drugi copyright materijali (nikad pokazali ni trunku dokaza za to, doduse), pa ce ovo da im legne k'o kec na jedan'es. Usput, kad ih vec pomenuh, to je kompanija koja je bezocno maznula celi TCP/IP stack iz BSD-a dok je drvlje i kamenje bacala na (F/L)OSS, i bez da trepne to objasnila time - pa sta, licenca nam je dozvoljavala.


Ih, pa MS je smislio plan, zove se secure boot, i sa`će ucenjuje proizvođače, jel`da, sve u ime bezbednosti i borbe protiv virusa
maksa83 maksa83 22:58 04.01.2012

Re: čokolada

A ja cekam krunu uspeha ako prodje SOPA - Microsoft da zabrani svaki sajt sa Linux distribucijama

Zapravo, glasine idu u sasvim drugom smeru, priča se da će od dogodine (edit: pardon, od ove godine) na MS-ov cloud (Azure) moći da se stavljaju i Linuxi.
crossover crossover 23:53 04.01.2012

Re: čokolada

uros_vozdovac
Pre moderacije da priupitam, kakve veze ima slobodni softver sa piraterijom, a?


Uroše, baš to sam ja hteo tebe da pitam kad sam pročitao blog. Da me ne shvatiš pogrešno, meni ni najmanje ne smeta (jbg, i ja volim Apache server i Debian ;-) što si u tekst o SOPA udenuo i malo GNU aktivizma ali onda reci koja je stvarna tema bloga, da znamo o čemu pričamo i da se ne bi nepotrebno optuživali za trolovanje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:01 05.01.2012

Re: čokolada

Jasno. Ideja je bilo koliko je RMS u pravu. Kolateralno promovišem anti SOPA akciju, i FLOSS pokret, ali osnovna ideja je koliko je RMS u pravu.
dragoljub92 dragoljub92 12:30 06.01.2012

ja bih koristio linux i da se plaća

@maximilijane apsalutno si u pravu što braniš svoj džep,živiš od toga i jasno je da tvoj rad treba da se plati,oket ali ne možeš da zabraniš linusu da svoj rad daje za dž,njegov je i može da radi snjim šta oće.
drugo i sam si pisao o tome koliko su patenti u toj industriji postali idiotska stvar.uredu je da neko plati za fotošop corel cad i ostale profi programe,uredu je i da plati nadoni i bebetu za njiove muzikalije,bilo bi uredu da i meni plati neko za moje mazarije al nećedu pa gi uglavnom poklanjam.
ali staviti zabranu na prirodan proizvod imenom jabuka je pravljenje kretena od celokupne civilizcije,patentirati svaku tačku i zarez u programima,kome koristi.
ne može sve da se patentira,koči se napredak,šta bi bilo da je onaj ko je izmislio temperu patentirao tu vrstu boje ,dal bi imali monalizu ili šta već? da su braća van ajk patentirala uljane boje čime bi slikari radili,da je neko patentirao grafitnu olovkučime bi pisali?đejms watt je patentirao parnu makinu u engiskoj i ,tkaj se desilo ,ukočio razvoj istog,tek ka su francuzi odkupili sva prava na taj proizvod makine su krenule napred,usavršili nedostatke.
ja jesam za ukidanje piraterije,cela open sours zajednica je za to,ni na jednom zvaničnom forumu ove zajednice ne možeš da okačiš link sa piratskim sadržajem,moderacija ga oma gasi i bivaš banovan.
ovaj zakon koji oblamda oće da potpiše je samo opipavanje pulsa kako će piplovi da reagiradu ,da bi se kao krajnji cilj doneli zakoni koji će da potpuno zabrane proizvodnju i upotrebu otvorenog koda jer onima koji su besramno pokrali otvoreni kod i zaradili zilijarde na njemu pa još se besramno usudili da te proizvode licenciradu kao svoje sad se plaše da im to jihovo razbojništvo nad tuđom mukom ne propadne jer ta zajednica polako jača i postaje sve konkurentnija njihovoj bezsramnosti i amporalnosti.
ja sad koristim debian jer sam zahvaljujući astronautu i njegovom ubuntuu naučio ponešto da bih mogao da koristim ozbiljnije osove,
ja ako kupim neki softver i dam pare za njega hoću da bude moj a ne da bude idalje njihov,kak što im garantuje EULA,laptop,kompjuktor,ipad,smartfon su moji i i oću da radim sa njima šta mi se prohte ja to nisam iznajmio ,za skupe pare ,od apleta ili M$ ili bilo kog drugog ,ja sam ga kupio i moje je.to je najveći problem.
to što ovce daju onolke pare za apletove skalamerije to je njihova stvar,ovce i služe za šišanje ali nemoj da se taj aplet meša meni u moj kompjuer i da me maltretira zato što neću da budem ovca i da mu plaćam za ukradeni kernel.NEĆU ,živeo sam 45 godina bez kompjutera i mobilnog pa mogu i još ovih nekoliko bez istog.
zatvorenokodovci nek se držwe svog zatvorenog koda al nek ostave nas iz otvorenog koda na miru,ali oni znaju da će da propadnu ,kako vreme teče ako nas ne pobiju,to je cilj svih ovih zakona a ne zaštita autora i trte-mrte mudonja ala gejt$i đob$,šišaj ovce što više možeš.
windozadevelopnerio ne umeju još da naprave program za dvboprocesorske mašine a ovi već izbacili 14oprocesorske,
nego da se uozbiljim ima li netko višak inverter za sync master 171s da i meni sine lcd sunce
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:48 06.01.2012

Re: ja bih koristio linux i da se plaća

Objavi der i kod nas na forumu, za taj inverter, možda se posreći
dragoljub92 dragoljub92 23:22 06.01.2012

Re: ja bih koristio linux i da se plaća

uros_vozdovac
Objavi der i kod nas na forumu, za taj inverter, možda se posreći

ma ubi me ovi sitni nestanci struje danas a instalirao sam nove nvidijine drajvere pa to je šou šta je preživelo,4 puta mi prekidlo instalaciju i uspeo debijan da preživi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana