Literatura| Život

Dve kletve, čemu?

vladimir petrovic RSS / 19.01.2012. u 17:02

Oko Nove godine, kada se uobičajeno čita više nego u drugim zimskim danima, do ruku su mi došle dve dobre knjige (jedna američka, druga naša) koje su sadržale, kao okosnicu, po jednu - kletvu; mada su za obe kletve upotrebljene skoro iste reči, izgovorene su u različitim kontekstima. A posledice su, na izgled, bile fatalne.

Verovanje u kletve je izvikano. Mnogi će požuriti da kažu kako ne veruju u kletve u klasičnom smislu (često sa elementima vradžbina), mada su svesni da kletve postoje od kada je veka i sveta (da pomenem da se samo u Bibliji pominju preko šest stotina puta; poznata je i Faraonska kletva; pominju se neretko i u našim narodnim pesmama, te ima i mnogo knjiga na tu temu, na svim jezicima sveta). Ipak, kletve se danas (uglavnom) smatraju praznoverjem, a praznoverje se vezuje za - prost narod. Što ne mora biti tačno, jer fenomen izgovaranja kletvi, iz mnogih razloga, srećemo manje-više u svim segmentima društva, češće nego što se to na prvi pogled čini.

Pada u oči, recimo, da i oni koji ne veruju u kletve, ne vole da ih neko - kune. Čak ni u šali, jer nekima i bezazlene kletve smetaju. Primera radi, đačić u osnovnoj školi ne voli kada mu neki drugar kaže: „Dabogda ti majka umrla!"; neki ne vole kada uče da voze bicikl a neko za njima uzvikne: „Dabogda vrat slomio!", jer se tada neprijatno osete; isto je i kada se spremate da sa visoke obale skočite u vodu brze reke a neko vam poruči: „Dabogda se udavio"! Ili kada vaša supruga očekuje bebu a neko vam kaže: „Dabogda ti žena crnče rodila", a vi znate da imate jednog zgodnog crnca u komšiluku.  Ne volite ni kada neko vašem psu-žalosnoj vrbi (nešto mi je baš ta vrsta simpatična), dok s uživanjem glođe kosku, kaže „Zadavio se dabogda", premda se sve to može, rekao sam, shvatiti kao šala.

Međutim, kletve o kojima ću ja ovde govoriti nisu bile šala.

Da, uvodno, kažem još i ovo: mada se kletve po difoltu izgovaraju s namerom da nanesu zlo nekome koga smatramo neprijateljem, često se upućuju najbližima, onima koji su nas u datom momentu gadno naljutili, ili nam se čini da su se nefer poneli prema nama. Međutim, mene ne zanima da li kletve deluju na one kojima su upućene; mene zanima kako kletva, često izgovorena bez razmišljanja, ili u ljutini, deluje na osobu koja je izgovori u slučaju kada onaj kome je kletva upućena - nastrada.

Tu mogu nastati problemi. 

Jedan savremeni američki pisac, iz Los Anđelesa, naročito poznat po krimićima, nedavno je objavio knjigu memoara pod nazivom „Hilikerina kletva...". Knjiga, pisana u prvom licu, počinje tako što autor, kao dečak-jedinac, primećuje kako se njegovi roditelji stalno svađaju. Onda njegova majka (Hiliker, iz naslova knjige, je njeno devojačko prezime) donosi odluku da napusti muža. A baš na njegov deseti rođendan, iznenadno ga ljutito pita da li on želi ostati sa ocem, ili će poći - s njom? Dečak, kao iz topa, odgovara: „Ostaću sa ocem", verovatno iz bojazni da mu ne bi odgovarao odlazak u nepoznati svet, u koji njegova majka želi da krene. Majka skače kao furija, dolazi do njega i opali mu takvu šamarčinu da se on stropošta sa stolice na pod, udarivši pritom glavu o staklo na stočiću za kafu. Dok pukušava da ustane i briše posekotinu na obrazu iz koje je krenula krv, a setivši se da je čuo da se u vudu-vradžbinama koriste kletve, dečak vikne, kroz suze: „Dabogda umrla!" (Na engleskom, to je: I wish you were dead!). Majka rastreseno istrčava iz kuće i odlazi u mrak. Međutim, nekoliko dana kasnije, prilikom formalnog razvoda braka njegovih roditelja, sudija određuje da dečak bude - sa majkom, ne pitajući ga šta on želi. Tako dečak napušta kuću u kojoj se rodio i prelazi u stančić koji je majka, sa namerom da „otpočne novi život", našla u drugom delu grada. Radila je kao medicinska sestra i bila sklona alkoholu i raskalašnostima. A kroz tri meseca, biva nađena mrtva na nekom napuštenom placu, zadavljena i unakažena do teškog prepoznavanja. Imala je tada 39. godina. Nikada nije otkriven njen ubica. (Her killer was never found, and the police dismissed her as a casualty of a cheap Saturday night). Ispalo je da je za nemoćnu policiju ona bila - olaka žrtva razuzdane subotnje noći! Dečko se vratio ocu, koji ga je, mada i sam pijanica i neuravnotežen čovek, trovao pričom da ne treba da žali za majkom, jer je ona bila jedna obična „pijana kurva" (a drunken whore). Zbunjen životom, i pretežno prepušten ulici, dečak postaje prestupnik, upoznajući sve poroke mladih marginalaca. Bavljenje pisanjem i urednim življenjem došlo je mnogo kasnije, a u svemu je imao sreću da se njegove knjige - dobro prodaju. Međutim, ona kletva koju je izgovorio kao desetogodišnji dečak još daleke 1958. godine, kao i nastradala majka, nisu mu izlazile iz pamćenja, te ga muče i u vremenu kada piše memoare, mada je od tada prošlo - više od pedeset godina. (Pišući memoare, autor se osvrće na svoj sveukupni odnos prema ženama, često obojen grubijanstvima, priznajući da oseća teško breme krivice i greha - sve je počelo sa onom prokletom kletvom, koje se ne može osloboditi, te njegovim traženjem da ga vole žene koje su iole ličile na njegovu majku; ujedno, moli sve žene da mu oproste).

Preselimo se iz Los Anđelesa u Beograd.

Jedan od najboljih naših romana iz druge polovine proteklog veka, počinje tako što govori o mladiću iz Srbije, poreklom iz dobre porodice, koji biva upućen u Englesku, na studije, posle Prvog svetskog rata. Tamo se zaljubljuje u Engleskinju, i po završetku studija, ženi se s njom i dovodi je u Beograd. Nisu bile lake prilike kroz koje su Srbin i Engleskinja morali prolaziti, te njeno privikavanje na Beograd u tom periodu između dva svetska rata. On je ugledan univerzitetski profesor i dobar suprug. Ona povremeno prevodi za Britansku ambasadu. Imaju jedno dete, sina, a kada izbije Drugi svetski rat dečko je već odrastao. Međutim, od finog dečaka, on izrasta u prilično nezgodnog mladića, koji roditeljima pravi probleme. To fino „Srpsko Englešče", kako su mu tepali dok je bio mali, vremenom biva naročito kivan na - poreklo svoje majke, te izuzetno grub prema njoj. Izlazi svake večeri, neznano kuda, i od prokomunističke omladine biva brainwashed da mu se, nesrećniku, dogodilo nešto najgore na svetu - da mu majka bude Engleskinja! Neki njegovi grubi postupci izluđuju dobrog oca i primernog muža Engleskinje Elizabete, te jednom prilikom, posle teške svađe u kojoj dečko ponovljeno nemilosrdno vređa majku, otac vrisne na njega: I wish you were dead! (Dabogda umro!). Tu kletvu otac izgovara na engleskom, jer su se u porodici srpski i engleski govorili podjednako. Čim je izgovorio te grozne reči biva mu žao, poželi da trči i traži oprost od sina koji je otišao u svoju sobu, ali to ne čini. A samo dva dana kasnije, mladić biva mobilisan i oteran na  Sremski front, na kome je, kao što se zna, izginulo mnogo mladića, pa i ovaj sin Srbina i Engleskinje. (Otac naknadno saznaje da se njegov sin, nepunoletan momčić, dobrovoljno bio prijavio za odlazak u rat, prošavši prethodno dvomesečnu vojnu obuku). Sav izgubljen, a sećajući se i one proklete kletve Dabogda umro! odlazi da traži telo svog poginulog sina, tog nesrećnog Srpskog Engleščeta, po krvavom bojištu proboja Sremskog fronta; pritom se sve vreme bije u glavu - shvatajući ne samo da mu je sin poginuo, nego i da su životi supruge i njega uništeni. (U danima nakon toga njegova supruga Elizabeta se gubi, lutajući ćutljivo okolo, neznano kuda i koliko dugo, da bi onda kupila jednosmernu kartu za Englesku, iako nema kuda i kome da ode, sa gorkim osećanjem da je sve bilo - uzalud).

Eto.

Da završim. Uz rizik da delujem patetično, smatram da, bez obzira što živimo u vremenu kada se ne pridaje (mnogo) značaja kletvama i sujeverju uopšte, nije dobro ikoga kleti; čak ni u šali. I nemojte se smejati ako čujete neku priču u kojoj su kletve smetale nekim ljudima, jer ljudi, kao krhka bića, često nemaju racionalna objašnjenja za mnoge stvari u koje veruju/ne veruju. A čoveku se povremeno događaju mučne situacije, pa život ne može posmatrati samo u okviru chiaroscuro, te ponekad pokazuje slabosti i tamo gde se ne bi očekivale.

                    

P. S.

Preporučujem knjige Slobodana Selenića.

(Kada je umro, jedan poznati londonski dnevnik pisao je ovako: "Slobodan Selenić je bio jedan od najvećih književnika Srbije. Naročito je poznat po romanima Prijatelji i Očevi i oci, kao i po komadima Ruženje naroda i Knez Pavle, koji su dominirali beogradskim pozorišnim scenama u poslednjih petnaestak godina. Uglavnom je bio preokupiran dolaskom komunista na vlast, 1945. godine, i njihovim uništavanjem ekonomskog, političkog i kulturnog života zemlje" /His chief preoccupation concerned the coming to power of the Communists in 1945 and their destruction of the economic, political and cultural life of his country).

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 17:22 19.01.2012

A da li

se i abrovi mogu smatrati vrstom kletve (posto definitivno proizvode neke posledice, a imaju i formu manje vise slicnu onoj koja odgovara kletvi)
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:29 19.01.2012

...

Dabogda ti JJBeba bila prvi komentator na blogu.
To su tzv nemoguce kletve :)

Jeste sve to pomalo jezivo. Ma koliko bile vezane za religijsko tesko da ikom prija kad cuje kletvu upucenu narocito njemu ali i drugome.
One su valjda cin nemoci, poslednjeg trzaja ili neskrivene pakosti.
U svakom slucaju ruzna stvar.
JJ Beba JJ Beba 18:06 19.01.2012

Re: ...

Dabogda ti JJBeba bila prvi komentator na blogu.
To su tzv nemoguce kletve :)


dabogda se u pižona zaljubio


ps reko si nemoguće kletve
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:23 19.01.2012

Re: ...

JJ Beba
Dabogda ti JJBeba bila prvi komentator na blogu.
To su tzv nemoguce kletve :)


dabogda se u pižona zaljubio


ps reko si nemoguće kletve


E, kunes li nekad ?
kaolavanda kaolavanda 18:44 19.01.2012

Re: ...

One su valjda cin nemoci, poslednjeg trzaja ili neskrivene pakosti.

U, koliko se ja slažem sa ovim... podvučenim naročito.

Šta znam... u situaciji da mene neko kune, ne bih se uzbudila ič. Nekako na te stvari gledam na sledeći način: ubeđena sam da je kletva uvek čin koji se okrene protiv onoga ko je izgovorio.. već to je situacija strašna po sebi, pa na nju već gledam kao kletvu. Zamrsila sam, ali nešto mi ne ide da o ovome razmišljam jednostavnije

E sad, nema šanse da bih se usudila da nekoga kunem... iz jedinog razloga: pojela bih se živa razmišljanjem da l' će se to i obistiniti (verujem u svoju moć )...

Uh, nisu to jednostavne situacije...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:54 19.01.2012

Re: ...

Kaolavanda
,,, E sad, nema šanse da bih se usudila da nekoga kunem... iz jedinog razloga: pojela bih se živa razmišljanjem da l' će se to i obistiniti


Sve je u tome, to je bilo i moje polazište.

A ovaj dodatak
(verujem u svoju moć )...

je OK. Valjda nema nemoćnih, osim ponekog...

Bilo kako bilo, ne bih ti preporučio da kupuješ neku vudu lutkicu, znaš one koje treba ubadati iglicama, he, he, he...

Pogledaj kako je ekstravagantni Salvador Dali video stvar, pod naslovom: "Posle pedeset godina nadrealizma, prokletstvo je pobedilo":


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:57 19.01.2012

Re: ...

Zamrsila sam, ali nešto mi ne ide da o ovome razmišljam jednostavnije


A mislis da nekome ide jednostavno razmisljanje o komplikovanim stvarima? :)

Meni sama kletva, u bukvalnom znacenju tih reci ne znaci nista. Zaista ni malo ne verujem u mogucnost da bi se nekom dogodilo ono sto bih ja rekao ili cak pozeleo da mu se dogodi.
Cak, cini mi se, ni kada bih nekako dosao u situacije o kojima VP pise, da se ostvari to sto sam nekada izgovorio, ne bih imao grizu savesti. Mislim da ne bih, ali ko ce ga znati.
Ali meni je kletva ruzna bas zbog tog podrazumevajuceg zlokobnog podteksta. Psovka mi je mnogo bliza. Mogu sebe da zamislim kako izgovaram "mrs bre u p**ku materinu!" ali ne i "dabogda ti...nesto"
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:58 19.01.2012

Re: ...

E, kunes li nekad ?



JJ Beba JJ Beba 19:02 19.01.2012

Re: ...

hoochie coochie man
JJ Beba
Dabogda ti JJBeba bila prvi komentator na blogu.
To su tzv nemoguce kletve :)


dabogda se u pižona zaljubio


ps reko si nemoguće kletve


E, kunes li nekad ?



ja ne moram da kunem, ja se samo pojavim



edit
dabogda ti se sve želje ispunile
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:11 19.01.2012

Re: ...

ja ne moram da kunem, ja se samo pojavim


onda neko drugi proklinje nad kad te upoznao :)


dabogda ti se sve želje ispunile



E dabogda i tebi.
nsarski nsarski 19:19 19.01.2012

Re: ...

Mogu sebe da zamislim kako izgovaram "mrs bre u p**ku materinu!" ali ne i "dabogda ti...nesto"

Ih, ybg., ima kletvi i kletvi. Ne moraju da ti one prizeljkuju da umres, ili da te udari brzi voz. Na primer: "Dabogda ti Pantela ucio decu Srpskom", ili "Dabogda ti cerski bio direktor firme u kojoj radis", ili "Dabogda ti Kosmogina krofne pravila", ili "Optuzen si za velikosrpski nacionalizam? Dabogda te Sjenti na sudu branio!"
I moja omiljena: "Dabogda te kapetan Francesco Schettino vozio na krstarenje!"
kaolavanda kaolavanda 19:27 19.01.2012

Re: ...

Bilo kako bilo, ne bih ti preporučio da kupuješ neku vudu lutkicu, znaš one koje treba ubadati iglicama, he, he, he...


taman posla! Uvek se setim šta se desilo Derilu Van Hornu... a sve tri su bile vrlo fine... u početku




kako je ekstravagantni Salvador Dali video stvar


Ne mogu reći da sam na istim talasnim dužinam sa Dalijem :)

evo ukletog dase...


kaolavanda kaolavanda 19:33 19.01.2012

Re: ...

A mislis da nekome ide jednostavno razmisljanje o komplikovanim stvarima? :)


ma, u glavi mi sve logično, a kad bih da progovorim na tu temu, sve neko mršenje, budibogsnama :)

Mislim da ne bih, ali ko ce ga znati.


Pa to :)

Ali meni je kletva ruzna bas zbog tog podrazumevajuceg zlokobnog podteksta.


Tako je. Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju... kaže narod, a ja ne bih da proveravam
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:44 19.01.2012

Re: ...

Ih, ybg., ima kletvi i kletvi. Ne moraju da ti one prizeljkuju da umres, ili da te udari brzi voz. Na primer: "Dabogda ti Pantela ucio decu Srpskom", ili "Dabogda ti cerski bio direktor firme u kojoj radis", ili "Dabogda ti Kosmogina krofne pravila", ili "Optuzen si za velikosrpski nacionalizam? Dabogda te Sjenti na sudu branio!"
I moja omiljena: "Dabogda te kapetan Francesco Schettino vozio na krstarenje!"


Ako mogu da biram, biram voz, ipak :)

Od tih "plemenitih" mi je simpaticna ona, dabogda ti sveti Ilija struju u kucu uvodio



nsarski nsarski 19:49 19.01.2012

Re: ...

Ako mogu da biram, biram voz, ipak :)

Pa to sam hteo da kazem! Kad hoces nekog ljuto da prokunes, ne moras da mu/joj pozelis neku fizicku stetu.
Recimo, za Maxu: "Dabogda ti Dulic websajt pravio!".
I ova, posebna, za domacina bloga: "Dabogda ti Palma svadbu organizovao!".
niccolo niccolo 19:51 19.01.2012

Re: ...

I jedna za B92: "Dabogda ti Mile Etitjud bio administrator!"
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:33 19.01.2012

Re: ...

Nsarski
.... I moja omiljena: "Dabogda te kapetan Francesco Schettino vozio na krstarenje!"


Ova je baš dobra!

----------

Uzgred, da podsetim da je ovaj James Ellroy, o čijim memoarima sam govorio (detinja kletva), važi za dosta uvrnutog tipa.

Kažu da ponekad ovako nastupa na promocijama svojih knjiga (mrzi me da prevodim, oprostite):

In media appearances, James Ellroy has adopted an outsized, stylized public persona of hard-boiled nihilism and self-reflexive subversiveness. He frequently begins public appearances with a monologue such as:

Good evening peepers, prowlers, pederasts, panty-sniffers, punks and pimps. I'm James Ellroy, the demon dog, the foul owl with the death growl, the white knight of the far right, and the slick trick with the donkey dick. I'm the author of 16 books, masterpieces all; they precede all my future masterpieces. These books will leave you reamed, steamed and drycleaned, tie-dyed, swept to the side, true-blued, tattooed and bah fongooed. These are books for the whole fuckin' family, if the name of your family is the Manson Family…
JJ Beba JJ Beba 20:36 19.01.2012

Re: ...

I ova, posebna, za domacina bloga: "Dabogda ti Palma svadbu organizovao!".

ili dabogda ti deca slabo učila
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:04 19.01.2012

Prokletstvo broja 27

Kod nekih muzičkih fanova postoji uverenje da je broj 27 simbol prokletstva, jer su mnogi poznati pevači/zabavljači završavali baš u toj godini:

The Curse of 27 is the belief that 27 is an unlucky number due to the number of famous musicians and entertainers who have died at the age. Robert Johnson, Jim Morrison, Brian Jones, Jimi Hendrix, Ron "Pigpen" McKernan, Janis Joplin, Jonathan Brandis and Kurt Cobain are all believed to have been affected by the curse of 27.

Dreaming of the person you want to be
is wasting the person you already are."
– Kurt Cobain
JJ Beba JJ Beba 21:27 19.01.2012

Re: Prokletstvo broja 27

Prokletstvo broja 27
Kod nekih muzičkih fanova postoji uverenje da je broj 27 simbol prokletstva, jer su mnogi poznati pevači/zabavljači završavali baš u toj godini:

pa sad....postoji još vekih muzičara r'n'rolla koji su nestali pod težinom životnog stila - Keith Moon, Gram Parsons, Tim Buckley, Sid Vicious, Phil Lynott, Johnny Thunders, a da nije u pitanju br 27.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:16 19.01.2012

;

kletve su tako smesne i zanimljive za proucavanje jezika
jer je u njima bilo mnogo gresaka, ako govorimo o kletvama na latinskom jeziku
i tako mozete videti kako se menjao, kvario knjizevni latinski . :)
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:17 19.01.2012

Re: ;

Omiljene holandske kletve su oko bolesti kao (dobio __) kugu, koleru, rak.
fedor18 fedor18 21:56 19.01.2012

Jedna

od najlegendarnijih kletvi je ona Jaques de Molaya velikog majstora Templara koji je prokleo francuskog kralja Filipa IV Lepog (i njegove potomke),kao i papu Klementa V,da će umreti u roku od najviše godinu dana,neposredno pre nego što će de Molay biti spaljen na lomači,jer je Filip Lepi 1314. odlučio uništiti red Templara (u Francuskoj).
I zaista,papa je uskoro umro,a francuski kralj je stradao u nesreći u lovu (ubistvo u lovu ne podleže krivičnom zakonu ? )
U narednih desetak godina poumirali su i Filipovi sinovi,pa je ugašena loza Capeta posle 300-tinjak godina vladavine u Francuskoj.
freehand freehand 01:36 20.01.2012

Re: Jedna

fedor18
od najlegendarnijih kletvi je ona Jaques de Molaya velikog majstora Templara koji je prokleo francuskog kralja Filipa IV Lepog (i njegove potomke),kao i papu Klementa V,da će umreti u roku od najviše godinu dana,neposredno pre nego što će de Molay biti spaljen na lomači,jer je Filip Lepi 1314. odlučio uništiti red Templara (u Francuskoj).
I zaista,papa je uskoro umro,a francuski kralj je stradao u nesreći u lovu (ubistvo u lovu ne podleže krivičnom zakonu ? )
U narednih desetak godina poumirali su i Filipovi sinovi,pa je ugašena loza Capeta posle 300-tinjak godina vladavine u Francuskoj.

S tim što je de Molej nekoliko godina ranije (pod strašnim mukama, doduše) priznao sve što je od njega traženo, od pljuvanja raspeća, klanjanja Bafometu, raširene pederastije do bitnih stvari tipa: gde su novci.
E ti su im novci, koje su templari kao glavni bankari evropskih dvorova, dobrano nagomilali - bili i najveći usud i najveća kletva.
fedor18 fedor18 08:40 20.01.2012

Re: Jedna

freehand
fedor18
od najlegendarnijih kletvi je ona Jaques de Molaya velikog majstora Templara koji je prokleo francuskog kralja Filipa IV Lepog (i njegove potomke),kao i papu Klementa V,da će umreti u roku od najviše godinu dana,neposredno pre nego što će de Molay biti spaljen na lomači,jer je Filip Lepi 1314. odlučio uništiti red Templara (u Francuskoj).
I zaista,papa je uskoro umro,a francuski kralj je stradao u nesreći u lovu (ubistvo u lovu ne podleže krivičnom zakonu ? )
U narednih desetak godina poumirali su i Filipovi sinovi,pa je ugašena loza Capeta posle 300-tinjak godina vladavine u Francuskoj.

S tim što je de Molej nekoliko godina ranije (pod strašnim mukama, doduše) priznao sve što je od njega traženo, od pljuvanja raspeća, klanjanja Bafometu, raširene pederastije do bitnih stvari tipa: gde su novci.
E ti su im novci, koje su templari kao glavni bankari evropskih dvorova, dobrano nagomilali - bili i najveći usud i najveća kletva.

Moć,bogatstvo i oholost.
To Filip Lepi nije praštao.Pohapsio je ranije i Jevreje, te im je oteo imovinu.A i pape su bile pod njegovom striktnom kontrolom (slučaj Avignon).
Tako da je i "Red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama" došao na red.A kada se i Filip toliko uzdigao platio je glavom...Mistična simbolika 29.novembra (datum kada je Filip stradao u lovu),po kojoj lako možeš da postaneš i lovina,a ne samo opušteni učesnik lovačke zabava,nije još bila poznata u srednjem veku...


mirelarado mirelarado 18:09 20.01.2012

Re: Jedna

S tim što je de Molej nekoliko godina ranije (pod strašnim mukama, doduše) priznao sve što je od njega traženo, od pljuvanja raspeća, klanjanja Bafometu, raširene pederastije do bitnih stvari tipa: gde su novci.


Доцније је повукао то признање. Зато је и погубљен. То је остало забележено, док је приповест о клетви тек легенда.
fedor18 fedor18 19:51 20.01.2012

Re: Jedna

mirelarado
S tim što je de Molej nekoliko godina ranije (pod strašnim mukama, doduše) priznao sve što je od njega traženo, od pljuvanja raspeća, klanjanja Bafometu, raširene pederastije do bitnih stvari tipa: gde su novci.


Доцније је повукао то признање. Зато је и погубљен. То је остало забележено, док је приповест о клетви тек легенда.

U osnovnom postu piše da je reč o jednoj od najlegendarnijih kletvi...
maksa83 maksa83 21:56 19.01.2012

kletva svih kletvi

Dabogda ti se nagomilalo gradivo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:24 19.01.2012

Re: kletva svih kletvi

a ona, dabogda ti svi zubi poispadali, osim jednog, da bi još uvek mogao da imaš zubobolju.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:38 19.01.2012

Allah cezasını versin

Iliti 'kazniće ga bog' je moja Fu govorila svaki put kad je govorila o zidaru koji nam je zidao kuću, a bogme u tim prvim nedeljama pošto smo mu najzad videli leđa se često žalila komšijama na istog. Nije prošlo mesec dana čujemo da se slupao i gadno izlomio (naročito levu ruku). Posle su do nas stigli i detalji -- napio se (uzgred, bio je ramazan) i vrativši se kući prebio ženu, tako da je od stresa pala u šećernu komu. Staviše je on i sin mu u auto i pravac Mumdžular kod doktora. Doktor uradi nešto i pošalje ih za Milas u bolnicu. Na tom putu ovaj se zabije u telefonski direk. Ženi i sinu ništa on dobrano polomljen.

Elem sledeće nedelje na pazaru nekoliko ljudi je prokomentarisalo: "Sestro dobro ti uspela ona kletva," gledajući Fu sa priličnim strahopoštovanjem. Nije nam prijalo...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:54 19.01.2012

Re: Allah cezasını versin

Nije nam prijalo...


Sto?

Ja bi im rekao, si vido, a? pazi sta radis!

Ma zezam se:)
draft.dodger draft.dodger 23:03 19.01.2012

Kad smo kod kletve...

La Belle et la Bête

nikola_kovac nikola_kovac 23:21 19.01.2012

?

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:37 19.01.2012

Re: ?

draft.dodger draft.dodger 23:40 19.01.2012

Re: ?

vladimir petrovic vladimir petrovic 00:04 20.01.2012

Re: ?

Ma još konkretnije:

pape92 pape92 01:26 20.01.2012

Ovo takoreći nije kletva...

...nego uzrečica.
javascript:;

Hoću da kažem, težina kletve zavisi i od okolnosti.

freehand freehand 01:38 20.01.2012

Ja pamtim onu:

Dabogda ti Disciplina kičme svirala na svadbi!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:24 20.01.2012

Kletvene pločice

"U jednoj knjizi o drevnoj grčkoj religiji, esej autora iz Lajdena po imenu Versnel posvećen je izvesnom broju ispisanih olovnih pločica otkrivenih u hramovima antičkog sveta. Kako se ovim pločicama priziva božja pomoć u ispravljanjeu neke nepravde nanesene moliocu, Versnel ih naziva «kletvene pločice».

Jedna kletvena pločica, četvrti vek pre Hrista, ostavljena u Serapisovom hramu: ....Onako kako on nanese nepravdu meni i mojoj deci, tako neka Serapis i bogovi učine da njega ne sahrane rođena deca te da ni on sam ne mogne sahraniti svoje roditelje. Dokle god ova moja optužba protiv njega ovde leži, neka ga najcrnje muke snalaze, kako na kopnu tako i na moru...

Drama koja nam se upravo odigrava pred očima jeste drama vladara, Džordža V. Buša, čiji hibris leži u poricanju moći kletve bačene na njega i prokletstva uopšte; vladara koji ide čak i korak dalje i tvrdi da on ne može počiniti zločin, budući da sam donosi zakone kojima se zločin definiše.

Prokletstvo oživljava u trenutku kad moćan čovek zastane i u sebi kaže, Ljudi govore, ako počinim ovo delo, da ćemo ja i moj rod biti prokleti – da li da nastavim ovim putem? A onda sam sebi odgovori, Pih! Bogovi ne postoje, ne postoji nikakvo prokletstvo!

Taj bezbožnik navlači prokletstvo na sebe i na svoje potomke; a potomci, za uzvrat, proklinju njegovo ime." (Dž.M. Kuci: Dnevnik loše godine)
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:41 20.01.2012

Re: Kletvene pločice

Vojislav Stojković
... Taj bezbožnik navlači prokletstvo na sebe i na svoje potomke; a potomci, za uzvrat, proklinju njegovo ime." (Dž.M. Kuci: Dnevnik loše godine)


Lep primer.

Impresionira, Vojislave, tvoj odnos prema Kuciju.

Svaki put kad primetim tako nešto, setim se onog poznatog Berliozovog lamenta: "Eh, kad bih ja umeo da sviram klavir!". Jer, eto, taj veliki kompozitor nije umeo da svira - klavir.

Ni ja ne sviram klavir.
A ne poznajem ni Kucija.
Ponekad se pitam da ja nisam onaj “Jack of all trades and master of none”

A onda, sa nadom koja ništa ne košta, kažem sebi: Dabogda se popravio!
aleksanadar aleksanadar 11:36 20.01.2012

Re: Kletvene pločice

Svaki put kad primetim tako nešto, setim se onog poznatog Berliozovog lamenta: "Eh, kad bih ja umeo da sviram klavir!". Jer, eto, taj veliki kompozitor nije umeo da svira - klavir.


Занимљиво је, у ствари, да већина великих композитора јесте свирала клавир, а да су неки међу њима били и велики као пијанисти. (Осим оних о којима сам писао, споменуо бих, овом приликом - Сергеја Рахмањинова.)

А изузетак би били, осим твог Берлиоза, још и Вагнер и Верди. Колико знам.

Књиге кажу да је први велики пијаниста-композитор био извесни Волфганг Амадеус.







kleinemutter kleinemutter 08:57 20.01.2012

kletva

Moja mama mi je često govorila: ,,crkla dabogda!,,
Mene je to zasmejavalo, a nju je prolazio bes. Naročito kad sam je prvi put pitala trepćući okicama , šta to znači,,crknuti,,?.

I zaslužila sam , jer sam bila nemoguće i svojeglavo dete. I danas kad bi mi rekla, ja bi se smejala, jer u biti to je značilo,da sam nemoguća, ali da me ona voli.

I da, kletve se prenose sa kolena na koleno! Razmislite o tome.

Gosp. Petroviću moram ovo da Vas pitam. Muči me mesecima. Zašto toliko volite Dativ?
Tekst Vam je zaista zanimljiv i čitljiv.
lepi pozdravi,
km
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:54 20.01.2012

Re: kletva

kleinemutter
... Moja mama mi je često govorila: ,,crkla dabogda!,,
Mene je to zasmejavalo, a nju je prolazio bes. Naročito kad sam je prvi put pitala trepćući okicama , šta to znači,,crknuti,,?.

I zaslužila sam , jer sam bila nemoguće i svojeglavo dete. I danas kad bi mi rekla, ja bi se smejala, jer u biti to je značilo,da sam nemoguća, ali da me ona voli.

I da, kletve se prenose sa kolena na koleno! Razmislite o tome.


Izgleda da se kletvama može prići kao i - magiji.
Naime, kao što postoje bela i crna magija, tako (verovatno) postoje i bele i crne kletve. Jer je evidentno da su, za razliku od onih istinski zlonamernih, neke kletve veoma bezazlene, zapravo predstavljaju sastavni deo svakodnevnog ljudskog komuniciranja; koriste se, dakle, bez loših namera.

Gosp. Petroviću moram ovo da Vas pitam. Muči me mesecima. Zašto toliko volite Dativ?

Uh, zbunili ste me.
Verovatno nesvesno.
Razmisliću o tome. Hvala što ste mi na to skrenuli pažnju.
Hvala i na lepim rečima o ovom tekstu.
nikola_kovac nikola_kovac 21:49 20.01.2012

Re: kletva

Verovatno nesvesno

ДАТИ Владимиру?
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:20 21.01.2012

Re: kletva

ДАТИ Владимиру?


aleksanadar aleksanadar 09:31 21.01.2012

Re: kletva

Zašto toliko volite Dativ?


Датив, чему?

Milan Novković Milan Novković 09:41 20.01.2012

May your head fall off ...

... at an awkward moment - dupla kletva

Meni su Blackadder nenadmašni

aleksanadar aleksanadar 09:24 21.01.2012

Упамтио сам

једну клетву која се налазила у читанци за српски језик:

"Дао ти Бог хиљаду паса, па сви ћутали, а ти сам око куће трчао и лајао!"



Jukie Jukie 02:29 22.01.2012

Re: Упамтио сам

aleksanadar
једну клетву која се налазила у читанци за српски језик:"Дао ти Бог хиљаду паса, па сви ћутали, а ти сам око куће трчао и лајао!"

I "dao ti bog biser od stotinu oka, pa niti ga mogao nositi ni trošiti, nego sedeo pored njega i prosio"
aleksanadar aleksanadar 13:47 21.01.2012

Селенић

glavnom je bio preokupiran dolaskom komunista na vlast, 1945. godine, i njihovim uništavanjem ekonomskog, političkog i kulturnog života zemlje


Да, тачна констатација. С тим, да Селенић даје и оно што је томе (доласку комуниста) претходило, па слика (а, можда, донекле и идеализује) српску грађанску класу, коју је комунистички режим одувао.


Oko Nove godine... do ruku su mi došle dve dobre knjige...


Занимљиво: роман "Очеви и оци", који сам први пут читао негде крајем 80-их, узео сам поново у руке управо уочи Нове године. И, поново, констатовао да је то добар, чак одличан роман.

Занимљив је, између осталог, један књижевни поступак, покушај да се у књигу преточи начин говора Енглескиње Елизабете, која је дошла за својим мужем у Србију. Српски, на енглески начин.

Књига још стоји на мојој полици... (нисам је до краја прочитао).

Али, размишљам... и не могу се сетити - зашто наслов гласи тако: "Очеви и оци"?

vladimir petrovic vladimir petrovic 14:11 21.01.2012

Re: Селенић

Aleksanadar
... Али, размишљам... и не могу се сетити - зашто наслов гласи тако: "Очеви и оци"?

Odgovor bi mogao biti (kažem kondicionalno) u engleskom prevodu samog naslova:



An epic novel which covers 50 years of life in Belgrade and the 20th century struggles of the Serbian people


A touching story of cultural difference and tested loyalties. Set in Belgrade before WWII, Fathers and Forefathers tells the story of the marriage between a Steven, a Serb, and Elizabeth, an Englishwoman. After meeting at an English university they marry and leave England to build their life together. Steven's narrative and Elizabeth's letters home reveal two very different personal accounts of the difficulties this involves. Raised in Serbia their son, Mihajlo, is ashamed of his mixed parentage and rebels against his non-Serbian ancestry. On the eve of the war, Steven's loyalties are challenged when his counsel is sought by both the Serbian king and the opposition. He resolves to keep his distance from the conflict, but Mihajlo's more radical response forces him to become involved, and tragedy engulfs the family.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:15 26.01.2012

Damned if I do, damned if I don't

Prokletstvo ostanka jednako je prokletstvu odlaska.
Začuđenost ostaje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana