Politika

Zločinci iz biblioteke

nikolic777 RSS / 20.01.2012. u 14:11

0202f_ocp_w380_h300.jpg

Milan Nikolić

Zločinci iz biblioteke su opasni tek kada su ukoričeni, u tvrdom povezu. Kad im se, posle smrti rezimira veličina i okriva značaj. Zbog toga je izloženost njihovih dela nekome bitna. Ovi, koji su za života otkriveni, odavno su se rasporedili po partijama, ideološki su kristalno jasni. I posećuju samo svoju kućnu biblioteku.

I sam naslov mi je nejasan, a potom i sve ostalo. Ne razumem pitanje - “Zašto Srbija, a ne Evropska unija”? Jasnije bi bilo recimo – zašto Srbija na istoku, a ne u EU, ili zašto Srbija tu gde je, a ne u EU?  Pitanje svih pitanja je - zašto Vojislav Koštunica smatra ili podmeće da bi Srbija u EU prestala da bude Srbija ili bi jednostavno sasvim nestala? I to, da se razumemo nema nikakve veze sa simpatijama/antipatijama prema samoj Uniji, koliko sa apokaliptičkim prizvukom najavljenog bestselera najdoslednijeg među najdoslednijima.

Jedno je sigurno. Za knjigu su vam potrebne dve stvari - inspiracija i izdavač. Kako Koštunici izdavača u Srbiji ne može da manjka, ostaje samo da se pozabavimo inspiracijom ili motivom. Kada se javne ličnosti, a političari posebno, odlučuju na tiskanje svojih misli i zapažanja, to je uvek simptomatično. Obično se mudruje  iz mirovine, iz udobne penzionerske fotelje kada su sve bitke već odigrane. Tada se nižu pouke za pokoljenja, naravoučenija rođena iz pregolemog iskustva, raspiruje poslednji plamen sopstvene važnosti i značaja u nemoći da se od te predstave konačno rastane i pređe na sudoku. Drugi razlog može da bude propiranje biografije, svojevrsno veliko spremanje posebno ukoliko u toj istoj biografiji postoje neke “uporne fleke”.  Može biti i sasvim bezazleno, recimo – pronađeno vreme u opozicionarskim godinama za koje je greota da se baci i pretvori u izgubljeno tako da je sitna knjiga više nego dobrodošao vid svrsishodne relaksacije između saopštenja i sporadičnih konferencija za štampu.

Može da bude bilo šta posebno ukoliko se ima u vidu da Državnik neće ni u mirovinu ni u istoriju, da odbija i pomisao na to da više ne sme da nas pogleda pravo u oči, da je vreme za njega sasvim bezvredna kategorija i da uvek može sporije.

Tek interesantno je da se Koštunica sada setio da je “Zoran Đinđić je imao osobinu, koja nedostaje mnogim domaćim političarima, da je smatrao sebe pripadnikom zapadne politike, ali pripadnikom koji teži da samostalno odlučuje, da bude politički faktor, a ne izvršilac zapadnih odluka.” Iako tvrdi da apriori ne bira ni teži  ni lakši put već onaj kojim ga vode uverenja i vrednosti kojima je dosledan, interesantno je pratiti devalviranje tih istih uverenja, njihovu decenijsku koroziju. Neko to može videti kao pojeftinjenje ideologije DSS-a, neko kao konačno skidanje maske. Tek kao što je teško uočiti razlike između DS-a i SNS-a, teško je na svetlo dana izvući nijanse koje razlikuju ovaj, valjda konačni DSS i Srpsku radikalnu stranku. Naravno, osim ukoliko se zanemari salonski, zamišljeni, mudrački pristup u odnosu plemensko proklinjanje i hvatanje za vrat.

Milošević koga je Koštunica, podržan DOS-om, pobedio na izborima, u svom poslednjem govoru pred drugi izborni krug te, iz ove perspektive neverovatno daleke 2000.godine, govorio je o tužnoj budućnosti koja čeka građane Srbije ukoliko između njega i Evrope, koju su kao obećano polje snova najavljivali njegovi protivnici, izaberu Evropu. Tada je i Koštunica bio protivnik, a danas neprihvatajući povratak na mračnu viziju svog rivala govori o nekakvom “trećem putu”. U međuvremenu je, sve bežeći od revolucionarne pravde i radikalnih obračuna, pokazao impresivnu dozu poverenja prema Miloševićevim ljudima, njegovim institucijama i parainstitucijama. Ali, šta može biti “treći put” ostaje da vidimo kad “Danas” otkupi prava na ovo poglavlje kao što je iz redakcije tog lista najavljeno. Drugo poglavlje za koje je “Danas” posebno zainteresovan je poglavlje naslovljeno “O petom oktobru i Miloševiću” iz vizije čoveka koji je želeo da šesti oktobar nikada ne osvane. I ostvarilo mu se, ali treba ga pustiti da svojim rečima i opet u skladu sa sopstvenim vrednostima to i objasni.

Naročito je zanimljiva najava poglavlja o nacionalnoj kulturi u okviru kojeg će Koštunica govoriti o velikanima iste, naravno u skladu sa sopstvenim vrednostima. Tu sve blista od potpisnika Memoranduma i opet Miloševićevih institucija za uzdizanje nacionalnih mitova, ksenofobiju, nepomirljivo raspolućivanje svega što postoji na Istok sa velikim I i Zapad sa velikim Z. Matija i Dobrica na repeat. Još jedno pentarnje na Mećavnik.

Čitajući o najavi ovog kapitalnog izdanja na koje ću pretpostavlam naletati na svakom kartonskom štandu u terazijskom i drugim podzemnim prolazima, tik i kako dolikuje između Kurira, Skandala i Pečata, ne mogu da se ne osvrnem na sve bahatiji ton ministra policije koji je Sretenu Ugričiću poručio da „pozdravlja iz zatvora a ne iz biblioteke“. Ili će njegovi da mu dođu u tu istu biblioteku čim vajni ministar kulture razreši ceo slučaj.

Čime će se ministar kulture baviti? Minucioznim ispitivanjem terorističkih aspiracija Sretena Ugričića, psihoanalizom njegovog lika, genetskog potencijala, spuštanjem niz porodično stablo ne bi li se otkrio neko sklon nasilju ili druženju sa problematičnim piscima. Za to vreme Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore se ograđuje od Nikolaidisovog teksta i svih kondicionala koje je upotrebio savetnik Predsednika skupštine CG. Bez obzira na sve što u tom tekstu piše, bez obzira na sva preterivanja i jednostranosti, ceo slučaj  krunisan podvikom ministra policije i Ugričićevim pokajanjem, zapravo pokazuje sve same žive rane.

Slike iz regiona predstavljaju političare koji se pozdravljaju, uz blagi naklon smeše jedni drugima, pišu ljubazna saopštenja, obećavaju unapređivanje odnosa, poziraju kao nasmejane marionete čekajući briselski rezime svoje šarade. Ispod i iza svega toga žive stare mržnje i prerasude, nikad do kraja raščišćeni računi, nikad konačno prebrojane žrtve, istorijska potkusurivanja i raspredanja. Sve vrvi od starih strasti. Logično je da nam takav talas izbaci još jedan trovački bestseler, da nam u starom sjaju vrati intelektualne perjanice devedesetih i bar za milimetar produbi rupu u kojoj se batrgamo. Da dosoli rane i ne dopusti Srbiji da se makne iz tog rova sve verujući da je ona nekuda krenula. Pišu se i peticije za osnivanje nove JSO.

To samo ministru policije još nije jasno. On i dalje misli da je zatvor u odnosu na biblioteku bezazlena teritorija. I kaže da bi neki takav šef biblioteke u Americi bio uhapšen za dva minuta. Na stranu to što je Ugričićev potpis bio podrška slobodi govora, a ne  terorističkom aktu, 'ajde da se ne lažemo. U Narodnu biblioteku idu samo pitomci NSPM-a da  ispitaju izloženost nacionalnih u odnosu na nenacionalne autore. Kome je ta kulturna institucija bitna, kakav je njen domet? I zašto ministar ne pohapsi pisce od kojih je inicijativa krenula? Zato što su free lance? Van rama nacionalnih institucija, dokona trućala bez ikakve bitne podrške za svoje nepopularne stavove? Ili bi to bio vanserijski blam? Da se ne upuštam sada u potencijalno mesto Koštuničinog masterpisa u Narodnoj biblioteci pod Ugričićem ili bez njega.

Nije da ministar nije baš ništa ukpirao. Ali, zločinci iz biblioteke su opasni tek kada su ukoričeni, u tvrdom povezu. Kad im se, posle smrti rezimira veličina i okriva značaj. Zbog toga je izloženost njihovih dela nekome bitna. Ovi, koji su za života otkriveni, odavno su se rasporedili po partijama, ideološki su kristalno jasni. I posećuju samo svoju kućnu biblioteku.

I bolje je da se ne bavimo time ko bi sve još u Americi bio uhapšen za dva minuta, a ovde mu ni dlaka sa glave ne fali. To nikako nije u skladu sa ministrovim izvinjenjem za devedesete. Ovde je izgleda neophodno da se političari izmire sa piscima, čak i kada su političari-pisci. Da se poput Koštunice, u skladu sa sopstvenim vrednostima, pronađu negde u rasponu između Foruma i Guslara. Da nam pokažu kojoj eliti veruju. Jer, elita im je za petama. I vitalna je. Preživljava režime, opstaje uprkos dominantnoj politici i zlehudim kulturnim modelima. Ona vredno prevodi sve njihove diplomatske susrete i saopštenja. Na svoj način objašnjava šta je ispod toga. A nešto uvek jeste i nešto mora biti. Ili su se u Srbiji, izbegavajući odgovornost, svi već odavno odlučili za „Treći put“?Komentari (179)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 14:40 20.01.2012

Ajde ja da ćutim

Ajde ja da ti dam preporuku i da zaćutim jer mi banovanje ne gine, ali ne od tebe, nego od "više" sile.


nikolic777 nikolic777 14:42 20.01.2012

Re: Ajde ja da ćutim

Ajde ja da ti dam preporuku i da zaćutim jer mi banovanje ne gine, ali ne od tebe, nego do "više" sile.


to se nikad ne zna
kakapo kakapo 15:00 20.01.2012

Moralna gromada

Ovi drugi na stranu, ali Ugričić je vazda bio moralna gromada. Sećam se samo kako je izjavljivao da je izložio original Miroslavljevog jevandjelja ispred Svetosavske crkve (da se udvori crkvi i vlastima), pa kad je uhvaćen u eklatantnoj laži (pošto je izložio reprint) ponovo je lagao da je zapravo original bio izložen samo na jedan dan (kaobajagi maksuz za mitropolita Amfilohija), pa je opet bio sateran u ćošak i uvaćen u laži! I ostade na funkciji! Onda je više puta, valjda kad god mu ministar naredi, otvarao Narodnu biblioteku...
Zašto je to radio? Zašto, recimo, nije rekao: „Miroslavljevo jevanđelje ne treba izlagati na livadi, pa smo izložili reprint.“ (što bi bilo savim opravdano). Ili: „Neću da otvaram biblioteku koja još nije gotova!“ (što bi bilo hrabro i moralno), ili: „Potpisao sam to i to zato što tako mislim.“ (što bi takođe bilo na mestu, mada ja uopšte ne mislim kao on). Umesto toga on opet priča: „nagovorili me mangupi, nisam pazio itd.“ Gadno i jadno!
nikolic777 nikolic777 15:02 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Umesto toga on opet priča: „nagovorili me mangupi, nisam pazio itd.“ Gadno i jadno!


i meni je "pokajanje" jezivo
na stranu sam Ugričić,pitanje je da li potpis podrske foruma pisaca znači podršku terorističkom aktu i da li su ti pisci samim tim podrzali teroristicki akt?
Atomski mrav Atomski mrav 15:06 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Kako ono beše... neprijatelji mojih neprijatelja su moji prijatelji? A prijatelji mojih neprijatelja su moji neprijatelji?
kakapo kakapo 15:41 20.01.2012

Re: Moralna gromada

nikolic777
Umesto toga on opet priča: „nagovorili me mangupi, nisam pazio itd.“ Gadno i jadno!


i meni je "pokajanje" jezivo
na stranu sam Ugričić,pitanje je da li potpis podrske foruma pisaca znači podršku terorističkom aktu i da li su ti pisci samim tim podrzali teroristicki akt?

Jeste, znam da je to tema tvog bloga. Izvinjavam se na digresiji. Ako bi, nedajbože, dotični Ugričić (ili ma ko drugi) bio uhapšen zbog potpisivanja peticije foruma pisaca, ja bih bio spreman da potpišem peticiju za njegovo oslobađanje, pošto ne verujem u verbalni delikt (s tim užasom smo se valjda ipak izborili tokom proteklih decenija?)
antioksidant antioksidant 15:45 20.01.2012

Re: Moralna gromada

ja bih bio spreman da potpišem peticiju za njegovo oslobađanje

bez čitanja kao i ugričić?
s tim užasom smo se valjda ipak izborili tokom proteklih decenija?

e optimisto
kakapo kakapo 15:56 20.01.2012

Re: Moralna gromada

bez čitanja kao i ugričić?

Zavisi od toga ko mi poturi na potpis!
Covek u belom Covek u belom 16:01 20.01.2012

Re: Moralna gromada

nikolic777
Umesto toga on opet priča: „nagovorili me mangupi, nisam pazio itd.“ Gadno i jadno!


i meni je "pokajanje" jezivo
na stranu sam Ugričić,pitanje je da li potpis podrske foruma pisaca znači podršku terorističkom aktu i da li su ti pisci samim tim podrzali teroristicki akt?

Znaci ok je potpisivati pamflete podrske fasistickim tekstovima nekog crnogorskog kvazi intelektualca, ali zato npr. u slucaju Dobrice Cosica hajka je potpuno u redu, a svaki zahtev za prestanak te hajke se ocenjuje kao podrska fasizmu...
Stepen sponzorisanog licemerstva u ovoj drzavi je stvarno porazavajuci.
freehand freehand 17:19 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Covek u belom
nikolic777
Umesto toga on opet priča: „nagovorili me mangupi, nisam pazio itd.“ Gadno i jadno!


i meni je "pokajanje" jezivo
na stranu sam Ugričić,pitanje je da li potpis podrske foruma pisaca znači podršku terorističkom aktu i da li su ti pisci samim tim podrzali teroristicki akt?

Znaci ok je potpisivati pamflete podrske fasistickim tekstovima nekog crnogorskog kvazi intelektualca, ali zato npr. u slucaju Dobrice Cosica hajka je potpuno u redu, a svaki zahtev za prestanak te hajke se ocenjuje kao podrska fasizmu...
Stepen sponzorisanog licemerstva u ovoj drzavi je stvarno porazavajuci.

Zaboravio si da su Dobricu Ćosića pokušali da izvrgnu ruglu ljigavom lažju, odvratnom podmetačinom umotanom u nekakav celofan kobajagi šale.
A Ugrčić i drugovi pokušavaju da dokažu kako onaj gmaz nije napisao to što je napisao i da su svi koji drugačije kažu ili glupi ili nepismeni...
Kakva je ovo moralna i intelektualna beda, domaćine i domaćinove kolege po spinu...
nikolic777 nikolic777 18:45 20.01.2012

Re: Moralna gromada

A Ugrčić i drugovi pokušavaju da dokažu kako onaj gmaz nije napisao to što je napisao i da su svi koji drugačije kažu ili glupi ili nepismeni...


jesi li ti procitao Nikoladisov tekst?
NNN NNN 19:14 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Nikoladisov tekst
Je l' može neko da okači (ako nie dugačko )?
nikolic777 nikolic777 19:36 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Je l' može neko da okači (ako nie dugačko )?


evo
freehand freehand 20:49 20.01.2012

Re: Moralna gromada

nikolic777
A Ugrčić i drugovi pokušavaju da dokažu kako onaj gmaz nije napisao to što je napisao i da su svi koji drugačije kažu ili glupi ili nepismeni...


jesi li ti procitao Nikoladisov tekst?

Četiri puta. Za svaki slučaj.

I u njemu našao:

a) Srbi su u Bosni počinili genocid;
b) na tom genocidu nastala je Republika Srpska, i zato je ona, logično, genocidna tvorevina;
c) genocid je planiran i njime je uprevljano iz Beograda, i zato je Srbija genocidna država;
d) sa istim ciljem samo drugim metodama Beograd i sada destabilizuje i pokušava da upravlja i drugim delovima bivše SFRJ;
e) nema razlike između Miloševića, Mladića, Karadžića, Dodika, Koštunice, Tadića (Đinđića je smrt spasla da se u ovom društvu ne nađe);
f) po svaku cenu treba imati u vidu da Crna Gora i njeno mlado, lijepo i pametno rukovodstvo nikad i ni na koji način nisu sa ovim imali veze.
g) piscu je naročito stalo do klasnih problema koje je Bole, napravivši civilizacijski iskorak, mogao rešiti sa malo dinamite i džebane, a sve u momentu kad su inspiratori i sprovodioci genocida na okupu.

Jel o ovom literarnom bljesku pričamo, da bismo, ako se složimo, mogli dalje?Milan Karagaća Milan Karagaća 23:22 20.01.2012

Re: Moralna gromada

"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda."
Izvini, ali ovo je direktan poziv na na masakr i terorizam.
Sve drugo bi moglo diskutabilno proći, ali uz napomenu da su Hrvatska, FBIH i RS nastale kao rezultat jednog suludog etničkog i verskog rata i etničkog čišćenja i stoga sve jesu ili nisu genocidne tvorevine , zavisno koliko ko olako upotrebljava termin genocid, ali su im sredstva i metode bile iste.
A što se dotičnog Nikolaidisa tiče sa njime bi se morao pozabaviti onaj čiji je savetnik.
Što se tiče Foruma pisaca i njihovog proglasa, lično mislim da je bilo pametnije i za demokrastku i pristojnu Srbiju za koju se svi zalažemo, da su ćutali.
Tek , koja je to ozbiljnost da neko potpisuje nešto a da ne pročita o čemu se radi i šta u tom proglasu piše.
AlexDunja AlexDunja 23:31 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Tek , koja je to ozbiljnost da neko potpisuje nešto a da ne pročita o čemu se radi i šta u tom proglasu piše.


neuporedivo je ozbiljnija vlada
koja na telefonskoj sednici, bez dostupnog
obrazloženja smenjuje ( gle dimne zavese)
svog službenika koga je postavila đinđićeva vlada,

tek pošto se pokajao.

može li patetičnije i bezrazložnije?

edit: iskreno, čovečanski mi reci, ali ozbiljno,

tebi ugričić izgleda kao neko ko podržava poziv na terorizam?
ugričić od svih?


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:41 20.01.2012

Re: Moralna gromada

može li patetičnije i bezrazložnije?


Moze, evo ovo:
službenika koga je postavila đinđićeva vlada,


jbg, morao sam, izaziva
JJ Beba JJ Beba 23:43 20.01.2012

Re: Moralna gromada

Što se tiče Foruma pisaca i njihovog proglasa, lično mislim da je bilo pametnije i za demokrastku i pristojnu Srbiju za koju se svi zalažemo, da su ćutali.

demokratija i čutanje? kakav koncetpt!!
zašto bi bilo bolje? oni nisu podržali tekst, nego pravo pisca da piše i da zbog toga ne bude proganjan.

ti verovatno vučeš traume iz ranijih vremena kada se moralo čutati, kada je tako bilo bolje, sigurnije.
mada se ni tada nije ćutalo, sećam se peticije za šešelja
AlexDunja AlexDunja 23:50 20.01.2012

Re: Moralna gromada

jbg, morao sam, izaziva


moša:)

to je citat iz pisma ministra kulture,
koji je rekao da bi odluka trebalo da se odloži.

odvratni su hcm, majkemi, svi.

pričala sam ti to i kad si delio pristupnice po blogovima.
i sad ti pričam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:00 21.01.2012

Re: Moralna gromada

to je citat iz pisma ministra kulture,


Ciji god da je patetican je i besmislen.

Ma odvratni su svima ali mi je jos odvratniji pokusaji relativizovanja ociglednog.
Zaklanjanje iza neke fraze o slobodi govora, a ne videh te principijelne borce za slobodu govora kako potpisuju peticiju u odbranu slobode govora Dobrice Cosica da Albance smatra talogom, ili Tijanica da slobodno kaze kako misli da i Djindjic i Srbija ne mogu preziveti skupa..A nista od toga nije ovako direkno zagovaranje ubistva kao sto je uradio ovaj savetnik.
Meni je to, ta peticija i to licemerje, mnogo znacajnije od kojekakvih savetnika uhlebljenih uvlacenjem u dupe vlastodrscima, koji kao glume neku slobodnomislecu velicinu.

pričala sam ti to i kad si delio pristupnice po blogovima.

Eh stara dobra vremena....pun nade i elana.. al jbg :)
AlexDunja AlexDunja 00:06 21.01.2012

Re: Moralna gromada


Eh stara dobra vremena....pun nade i elana.. al jbg :)

ali ne odustaješ od aktivizma:))

znaš ko je u pravu, i ko je šta,
zapravo rekao
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:14 21.01.2012

Re: Moralna gromada

znaš ko je u pravu, i ko je šta,
zapravo rekao


Znam da citam, jos uvek.

Razocaranje LDPom me uopste ne sprecava da razmisljam, zamisli.

Nego jel ti to pokusavas da me diskreditujes?
Da znam kakav gard da zauzmam :)
AlexDunja AlexDunja 00:30 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Razocaranje LDPom me uopste ne sprecava da razmisljam, zamisli.

Nego jel ti to pokusavas da me diskreditujes?
Da znam kakav gard da zauzmam :)


tvoj aktivizam prevazilazi
moje kapacitete,

mislila sam na tekst na blogu.

odoh da gledam tenis.

a posle da slušam muziku, vi koji se bavite politikom
ne kapirate ništa
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:59 21.01.2012

Re: Moralna gromada

ti verovatno vučeš traume iz ranijih vremena kada se moralo čutati, kada je tako bilo bolje, sigurnije.

ti verovatno ovo odvali onako , da ne kažem lupaš. Kakve traume.
Čitaj bolje, ja nisam rekao da demokratija ne znači ćutanje ali ni da je dozvoljeno ili bolje reći prihvatljivo baš sve. Ne radi se o pravu pisca jer to nije pisac već savetnik visokog državnog funkcionera jedne susedne države koji sažaljeva slučaj što onaj nije aktivirao eksploziv i pobio prisutne na navedenoj svečanosti. E to ne sme ni u Nemačkoj ni SAD da se napiše kao javni poziv.U visokorazvijenoj demokratiji za to se odgovara.
A što se tog Foruma tiče, da bilo bi pametno da nisu podržali takav tekst, a još bi bilo pametnije da ako su se već javljali , izraze neslaganje sa navedenim stavom.
ivanivica ivanivica 10:23 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Milan Karagaća
"[
Sve drugo bi moglo diskutabilno proći, ali uz napomenu da su Hrvatska, FBIH i RS nastale kao rezultat jednog suludog etničkog i verskog rata i etničkog čišćenja


Ja mislio da hrvatski državni legitimitet (od postojanja Hrvatskog Sabora kroz povijest, postojanja hrvatskog bana (danas ekvivalent premijeru), postojanje k.u.k kao hrvatskog kralja) egzistira kontinuirano kroz povijest, a da je konačna neovisnost 90' posljedica raspada socijalističkih bastiona (prvenstveno SSSR-a) pa nastavno i ostalih komsoc. federacija, a da je ratu uzrok prvenstveno srpski imperijalizam (žrtve 90-ih: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo). Silly me...
maksa83 maksa83 10:32 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Ja mislio da hrvatski državni legitimitet (od postojanja Hrvatskog Sabora kroz povijest, postojanja hrvatskog bana (danas ekvivalent premijeru), postojanje k.u.k kao hrvatskog kralja) egzistira kontinuirano kroz povijest,

Onako ovlaš sam pročitao, i deluje mi kao da si slučajno ispustio neku kariku u kontinuiranom lancu tih čimbenika legitimiteta kroz povijest...

Mislim, kralj, ban, Sabor ... a Poglavnik propao kroz procep između stolova.

dragan7557 dragan7557 10:44 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

Milan Karagaca: E to ne sme ni u Nemačkoj ni SAD da se napiše kao javni poziv.U visokorazvijenoj demokratiji za to se odgovara.

Elem priijatelju, nije mi poznato odakle potice tvoja konstatacija o demokratiji, u navedenim paklima neoliberalnih kolonizatora, ali mi je pun krasni, samoproklamovane i bez ikakve realne osnove promovisane lazi o visokorazvijenoj "demokratiji" gore navedenih drzava, koje su obadve visokorazvijene u onome (posle predloga NDAA-USofA Presidentimusa Imperatora Obame) koji koliko pre neki dan, John Pilger u medijima razjasni pod naslovom: " The World War on Democracy."

Osim sto se uklapaju u njegovo(Imperatorovo) izborno drekenjanje obmanjujuce slogancine za prevarene amere i ostale, "We can change" kojim je ovaj rat demokratiji najavljen njegovim stupanjem na presto, njegova Imperija vec decenijama nema nikakve veze sa demokratijom.

Akt buducnosti, koji promovise Imperatorka Merkel, svojim zalaganjem za upravljanje svetom, putem privatnih prcija Njenih & Co, Troike: IMF, EC, ECB, nije nista pogubniji po demokratiju i narocito svetsku ekonomiju (samim tim i po celo covecanstvo) od vec pomenutog NDAA Imperatora.

Dok joj po drzavi neomatano haraju i ubijaju Naci grupe vec decenijama, precednik (dozivotna plata od € 200.000) optuzen za korupciju i sluzenje transparentnoscu koju stampa naziva Salama tehnika, transparentnost na delje poput salame, njegov (precednikov) prvi covek vec priveden od strane organa gonjenja, dotle se Imperatorka i njeni bavi smenjivanjem evropskih glava(citaj "lidera" ) sa polozaja kao da su njeni licni sluzitelji, dovodeci na njihova mesta oprobane birokrate (Italija, Grcka) sluzitelje krupnog privatnog kapitala, i ne primecujuci da preko 12.000.000 nemackih gradjana zivi ispod minimuma siromastva.

Ako je to demokratija onda ja ne znam sta pojam demokratija znaci.

Pozdrav tebi uz zelje da malo opreznije rukujes sa ovim nasilnim kvazidemokratima, koji sa demokratijom nemaju apsolutno nikakve veze.

cerski

p.s. da je te neoliberalne privatne prcije, neko drugi okarakterisao kao visokorazvijene demokratije ne bi mi smetalo.Autoru izvinjenje za trol.
buba_truba buba_truba 11:09 21.01.2012

Re: Moralna gromada

freehand
f) po svaku cenu treba imati u vidu da Crna Gora i njeno mlado, lijepo i pametno rukovodstvo nikad i ni na koji način nisu sa ovim imali veze.Meni je ovo bilo posebno upečatljivo, ali razumljivo - ipak je on (književnik Nikolaidis) i državni službenik, zarađuje platu... 'ebiga, od nečega se živeti mora.
ivanivica ivanivica 11:15 21.01.2012

Re: Moralna gromada

maksa83
Ja mislio da hrvatski državni legitimitet (od postojanja Hrvatskog Sabora kroz povijest, postojanja hrvatskog bana (danas ekvivalent premijeru), postojanje k.u.k kao hrvatskog kralja) egzistira kontinuirano kroz povijest,

Onako ovlaš sam pročitao, i deluje mi kao da si slučajno ispustio neku kariku u kontinuiranom lancu tih čimbenika legitimiteta kroz povijest...

Mislim, kralj, ban, Sabor ... a Poglavnik propao kroz procep između stolova.


Da, o tome i govorim, simptomatično: ustaška Hrvatska, švercersko-mafijaška Crna Gora, diler-banditsko Kosovo. Evo, već je i jedan nesumnjivo humanistički pisac označen kao terorist. Zbog takvih percepcija vam i jest kako vam je: koračić do javnih paljenja knjiga.
maksa83 maksa83 11:23 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Da, o tome i govorim, simptomatično: ustaška Hrvatska, švercersko-mafijaška Crna Gora, diler-banditsko Kosovo.

A šta će jadni kad se naslanjaju na genocidnu Srbiju.

Evo, već je i jedan nesumnjivo humanistički pisac označen kao terorist.

Meni je humanizam nespojiv sa prizivanjem dizanja ljudi u vazduh, ali okej, dozvoljavam da svako ima svoj legitimizirani kontinuitet, svjetonazore, i sl.

koračić do javnih paljenja knjiga.

Opet nešto iz zaboravljenih rupa legitimiziranog kontinuiteta?
buba_truba buba_truba 12:06 21.01.2012

Re: Moralna gromada

ivanivica
Da, o tome i govorim, simptomatično: ustaška Hrvatska, švercersko-mafijaška Crna Gora, diler-banditsko Kosovo. Evo, već je i jedan nesumnjivo humanistički pisac označen kao terorist. Zbog takvih percepcija vam i jest kako vam je: koračić do javnih paljenja knjiga.

Da, jeste simptomatično, sam si rekao. Slažem se da se percepsija gradi i nadograđuje, ali simptomi su validni... teško ih je negirati, a i ružno je. Mada, jeste nam (ljudima) svojstveno... pa zbog svega nam (i vama je, susjede, de se ne lažemo) i "jest' kako nam je".
freehand freehand 12:28 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Da, o tome i govorim, simptomatično: ustaška Hrvatska, švercersko-mafijaška Crna Gora, diler-banditsko Kosovo. Evo, već je i jedan nesumnjivo humanistički pisac označen kao terorist. Zbog takvih percepcija vam i jest kako vam je: koračić do javnih paljenja knjiga.

Samo... Ne vidim ko je ovde sem tebe pominjao Hrvatsku i Kosovo, pa i Crnu Goru sem u kontekstu mesta objavljivanja onog bulšita u kome humanistički književnik bljuje po Srbiji pozivajući na atentat?
Oke, ja razumem da se tebi to sve zajedno dopada i da ti srcu godi.
al kaži to tako onda, ne merači sa tom ustašijom, mafijaštvom i banditizmom.
ivanivica ivanivica 12:55 21.01.2012

Re: Moralna gromada

freehand
... u kome humanistički književnik bljuje po Srbiji pozivajući na atentat?


Ne bljuje on po Srbiji, već po nikad ugaslom fašizmu u Srbiji. Koje ne tinja, već gori.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:56 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

dragan7557
koji koliko pre neki dan, John Pilger u medijima razjasni pod naslovom: " The World War on Democracy."


Pomoć prijatelja The World War on Democracy (u nadi da će neko i pročitati)

Autoru izvinjenje za trol.

i od mene.
nikolic777 nikolic777 13:19 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale


i od mene.


sve ok
alselone alselone 13:29 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

Od-vra-tno.


beba jase za glavu ispred svih licimura (a nije da ih nema a i mogao sam se zakunuti ko ce se uprepodobiti i kukati o slobodi govora). Kameleon kameleona.

Goran Vučković Goran Vučković 13:39 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

Pomoć prijatelja The World War on Democracy (u nadi da će neko i pročitati)

Hvala Bojane - ja sam mislio da je pogrešno napisao ime filma (bez reči "world" ) pa nisam tražio.
JJ Beba JJ Beba 14:05 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Milan Karagaća
ti verovatno vučeš traume iz ranijih vremena kada se moralo čutati, kada je tako bilo bolje, sigurnije.

ti verovatno ovo odvali onako , da ne kažem lupaš. Kakve traume.
Čitaj bolje, ja nisam rekao da demokratija ne znači ćutanje ali ni da je dozvoljeno ili bolje reći prihvatljivo baš sve. Ne radi se o pravu pisca jer to nije pisac već savetnik visokog državnog funkcionera jedne susedne države koji sažaljeva slučaj što onaj nije aktivirao eksploziv i pobio prisutne na navedenoj svečanosti. E to ne sme ni u Nemačkoj ni SAD da se napiše kao javni poziv.U visokorazvijenoj demokratiji za to se odgovara.
A što se tog Foruma tiče, da bilo bi pametno da nisu podržali takav tekst, a još bi bilo pametnije da ako su se već javljali , izraze neslaganje sa navedenim stavom.

da ne kažem, lupaš neviđeno
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:46 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

Dok joj po drzavi neomatano haraju i ubijaju Naci grupe vec decenijama, precednik (dozivotna plata od € 200.000) optuzen za korupciju i sluzenje transparentnoscu koju stampa naziva Salama tehnika, transparentnost na delje poput salame, njegov (precednikov) prvi covek vec priveden od strane organa gonjenja, dotle se Imperatorka i njeni bavi smenjivanjem evropskih glava(citaj "lidera" ) sa polozaja kao da su njeni licni sluzitelji, dovodeci na njihova mesta oprobane birokrate (Italija, Grcka) sluzitelje krupnog privatnog kapitala, i ne primecujuci da preko 12.000.000 nemackih gradjana zivi ispod minimuma siromastva.

Ako je to demokratija onda ja ne znam sta pojam demokratija znaci.

Pa vidi i to što je njegov prvi čovek priveden i to što će on podneti ostavku i to što je ministar odbrane podneo ostavku zbog plagijata i to kako im funkcioniše izborni sistem i državne institucije, i konačno, sve to nebitno, te države se proglašavaju a druge ih uvažavaju kao razvijene demokratije.Uostalom, i imperatorka Merkelova će verovatno izgubiti na sledećim izborima kao što je na izborima i došla.
Ne ulazim uopšte u analize te vrste samo sam hteo da kažem da se u svakoj normalnoj zemlji poziv na ubistvo sankcioniše.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:53 21.01.2012

Re: Moralna gromada

edit: iskreno, čovečanski mi reci, ali ozbiljno,

tebi ugričić izgleda kao neko ko podržava poziv na terorizam?
ugričić od svih?

u tome i jeste kvaka, ne izgleda, a zašto je onda potpisao onaj proglas,i zašto se toliko upinjao da objasni da nije obratio pažnju šta potpisuje.
Samo sam to hteo da kažem.
Eto lepe sreće da država tako revnosno funkcioniše i u ostalim slučajevima npr. kriminal, pronevere, sprega političkih i kriminogenih struktura. Koliko je samo bilo slučajeva zbog kojih bi ministri morali iz moralnih razloga da podnesu ostavke, pa uzmimo i od 2000.godine. A to što je nekoga postavila Đinđićeva vlada nema nikakve veze u smislu njegovog izuzimanja od odgovornosti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:02 21.01.2012

Re: Moralna gromada

a da je ratu uzrok prvenstveno srpski imperijalizam (žrtve 90-ih: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo). Silly me..

neozbiljno je polemisati sa jednostranim pristupom kakkav je tvoj.Imala je Hrvatska predsednika izvršnog vijeća iliti vlade i tijekom SFRJ pa ga nije zvala banom, a baš me čudi što Kosorku niste zvali ban ili kako već se kaže u ženskom rodu banica, banka...
maksa83 maksa83 15:07 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Kosorku niste zvali ban ili kako već se kaže u ženskom rodu banica, banka...


Crvena Banica?

JJ Beba JJ Beba 16:33 21.01.2012

Re: Moralna gromada

u tome i jeste kvaka, ne izgleda, a zašto je onda potpisao onaj proglas,i zašto se toliko upinjao da objasni da nije obratio pažnju šta potpisuje.


krcune streljaj odma'
kažem ja trauma iz mladosti

čoveče ugričić nije terorista i ni on ni mi nismo zaslužili ovako poniženje od države.
onaj dačić je moron.
hoćel da poapsi sve državne službenike (profesore fakulteta) koji su potpisali istu peticiju, ili članove upravnog odbora biblioteke?
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:53 21.01.2012

Re: Moralna gromada

krcune streljaj odma'


A gubitak fotelje je isto sto i streljanje?
Za nekoga doduse i nema mnogo razlike izmedju toga.
Bebo, nista strasno se nije desilo, neki tamo Ugricic skinut sa drzavnih jasala jer je podrazo tekst u kom pise da bi bilo super ako bi neko pobio cinovnike drzave na cijim je jaslama. Ili je makar rekao da je sasvim u redu tako pisati.
Ne znam zasto se ti osecas ponizena zbog toga?
freehand freehand 16:55 21.01.2012

Re: Moralna gromada

ivanivica
freehand
... u kome humanistički književnik bljuje po Srbiji pozivajući na atentat?


Ne bljuje on po Srbiji, već po nikad ugaslom fašizmu u Srbiji. Koje ne tinja, već gori.

Gle ko to govori... Neugasli fašizam u Srbiji?!
I to sa klasnog stanovišta?!

Jao gosn susjed, kakav ste Vi jedan tetec Cinober...
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:26 21.01.2012

Re: Moralna gromada

čoveče ugričić nije terorista i ni on ni mi nismo zaslužili ovako poniženje od države.

ko je rekao da je on terorista, nemoj da ppodmećeš ako već nećeš da čitaš šta je napisano.
JJ Beba JJ Beba 18:29 21.01.2012

Re: Moralna gromada

Bebo, nista strasno se nije desilo, neki tamo Ugricic skinut sa drzavnih jasala jer je podrazo tekst

pa to je tebi ok, tebi se nije ništa dogodilo, za mene ugričić nije terorista.
a o dačiću i vladi i načinu kako su vodili celu ovu aferu ne mogu i neču da trošim reči.

i btw zašto nas ništa ne obaveštavaju ko stoji iza "atentata" u RS? ko je naručio, ko je odgovoran?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:52 21.01.2012

Re: Moralna gromada

pa to je tebi ok, tebi se nije ništa dogodilo, za mene ugričić nije terorista.

Nije terorista ali je podrzao pravo da se pise kako ubiti nekoga moze da bude prihvatljivo.
To ne moze da bude prihvatljivo, i nije u redu podrzavati pravo da se tako nesto pise. To nije sloboda govora.

Zamislimo da se potpisnici peticije izbore za to pravo. Ta je borba valjda principijelna a ne odnosi se na samo na tog savetnnika?
Tada bismo dosli u poziciju da svako moze zagovarati ubistva, objasnjavati zasto je ono potrebno, zasto je dobro i zasto bi to bio civilizacijski iskorak.
Pa bismo onda dosli do toga da da Vjerica Radeta na TV objasnjava zasto je dobro ubiti Cedomira Jovanovica, Mladen Obradovic zasto je dobro ubiti Natasu Kandic a Nikolaidis zasto je dobro ubiti Borisa Tadica.
Ako smatras da to treba podrzati onda mi je logicno da si protiv smene Ugricica.
Ja mislim da se to ne sme dopustiti i da onaj ko to zagovara makar ne treba da bude izdrzavan od strane gradjana ove ebene drzave kakva je takva je.
dragan7557 dragan7557 23:44 21.01.2012

Re: Moralna gromada, jedna i ostale

Milan Karagaca:te države se proglašavaju a druge ih uvažavaju kao razvijene demokratije.


Mada nisam hteo da odgovorim na ovo jer smatram, kao i mnogi drugi da je ova tvrdnja netacna, ipak istne radi ukazacu na dve stvari:

1. Spomenute drzave su samoproglaseno demokratije od strane njihove vladajuce elite a sa demokratijm u pravom smislu reci nemaju nikakve veze.

2. Elite pojedinih drugih drzava, uvazavaju ovu ordinarnu obmanu iz svojih vlastitih razloga, opravdavajuci na ovaj nacin katastrofalno stanje u svojim vlastitim drzavama.


Savetujem tebi i drugima kojima to nije bas po volji, ili je nejasno da procitate:

Andrew Kolin

"State Power and Democracy"

(2011), New York: St Martin's Press/Palgrawe Macmillan,

kao i:

"The US is a Police State"

Review by,

Prof. John McMurtry

ima na Internet-u.

Autoru jos jednom izvinjenje, a Bojanu, u ime citalaca hvala za link.

cerski
veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 15:29 20.01.2012

Demokratske maske nisu izdrzale iskusenje

Ugricic neka podnese ostavku a kao razlog neka navede nedoraslost duznosti na koju je postavljen. Ne zbog podrske Nikolaidisu nego zbog nepodrske samome sebi, pa kad izadje iz puberteta neka se opet kandidira... A Dacicu, priznanje za pomoc neutralnim gledateljima u spoznavanju stvarnih demokratskih dosega drzave Srbije.
maksa83 maksa83 00:03 21.01.2012

Re: Demokratske maske nisu izdrzale iskusenje

neka se opet kandidira...

Ovo zvuči kao da nedajbože fasuje kandidu...

(blog o kletvama je 6 spratova niže)
novak30 novak30 15:45 20.01.2012

moralna gromada

Ne znam šta mi je gore, to sto se direktor biblioteke tako uplašio i počeo da se pravda ili to što mu ministar preti zatvorom...ipak poznajući prilike u cg mislim da Ugričić može da se nada vrlo brzo nekom uhlebljenju u Montenegru, e sad je samo pitanje gde bi to moglo biti..eventualno Cetinje
angie01 angie01 15:46 20.01.2012

jos jedno

pentranje na Mecavnik!
JJ Beba JJ Beba 16:10 20.01.2012

svašta

nisam čitala inkriminisani tekst crnogosrkog pisca jer me boli uvo za isti, mislim i to je jedna od opcija zar ne? ali uopšte ne kapiram što se digla tolika prašina pa ganjaju i pisca i potpisnika peticije da se pisac ne proganja. nešto predizborno?

pitam da li su svi ti koji ganjaju i ozloglašenog picsa i ugričića ikada bili u biblioteci?
mislim čovek piso, pa šta? zar nije piščevo da piše?
može da se krene sa polemikom ali da se čovek ganja to mi je van svake pameti.
vidim sada i DS i SPS solidarno traže glavu ugičića

čoveče kakva bruka
Atomski mrav Atomski mrav 16:45 20.01.2012

Re: svašta

"Ubi me prejaka reč"...
freehand freehand 17:21 20.01.2012

Re: svašta

JJ Beba
nisam čitala inkriminisani tekst crnogosrkog pisca jer me boli uvo za isti, mislim i to je jedna od opcija zar ne? ali uopšte ne kapiram što se digla tolika prašina pa ganjaju i pisca i potpisnika peticije da se pisac ne proganja. nešto predizborno?

pitam da li su svi ti koji ganjaju i ozloglašenog picsa i ugričića ikada bili u biblioteci?
mislim čovek piso, pa šta? zar nije piščevo da piše?
može da se krene sa polemikom ali da se čovek ganja to mi je van svake pameti.
vidim sada i DS i SPS solidarno traže glavu ugičića

čoveče kakva bruka

Što ne probaš da ipak prvo pročitaš?
JJ Beba JJ Beba 17:58 20.01.2012

Re: svašta


Što ne probaš da ipak prvo pročitaš?

šta da pročitam? tekst nikolaidisa? a što kad me ne zanima šta tamo neki crnogorski pisac piše. nek piše, pisac valjda i treba da piše, pa koga zanima nek čita, nek polemiše, a ne da vija prerijom i predvodi poteru.
mene ipak više zanaima ova hajka u stampedu, pre svega na ugričića koji misli da svako ima prava da piše.
i ovo njegovo ganjanje DSa i SPSa kao i kreiranje besmislenih afera.

a volela bih da nam ti analiziraš ceo nikolaidisov tekst. svojim rečima.
napiš lepo blog pa da vidimo šta se to sve ne sme da piše.


edit
ovo oko abalize inkriminisanog teksta shvati retorički....mislim pun mi je kufer analitičara, samo nam još ti fališ
Covek u belom Covek u belom 18:14 20.01.2012

Re: svašta

JJ Beba

Što ne probaš da ipak prvo pročitaš?

šta da pročitam? tekst nikolaidisa? a što kad me ne zanima šta tamo neki crnogorski pisac piše. nek piše, pisac valjda i treva da piše. pa koga zanima nek čita.
mene ipak više me ova hajka u stampedu, pre svega na ugričića koji misli da svako ima prava da piše.

a volela bih da nam ti analiziraš ceo nikolaidosov tekst. svojim rečima.

Odusevljavaju me ovi eufemizmi tipa "crnogorski pisac".
Po toj logici i Jozef Gebels je nista drugo no jedan "nemacki pisac" koji je tako pisao tamo neke pamflete o "civilizacijskim dostignucima".
JJ Beba JJ Beba 18:18 20.01.2012

Re: svašta

Odusevljavaju me ovi eufemizmi tipa "crnogorski pisac".

pa zar nije?

čovek odande, tamo piše, tamo objavljuje...
Covek u belom Covek u belom 18:26 20.01.2012

Re: svašta

JJ Beba
Odusevljavaju me ovi eufemizmi tipa "crnogorski pisac".

pa zar nije?

čovek odande, tamo piše, tamo objavljuje...

Akcenat nije na "crnogorski" vec na "pisac".
To sto hartija trpi sve ne znaci da je svako pisac. Doticni je sto se zanimanja tice savetnik predsednika SDP-a, a na osnovu stavova koje ispoljava notorni fasista.
libela libela 18:29 20.01.2012

Re: svašta

ma zna sve to beba samo se malo pravi
freehand freehand 18:51 20.01.2012

Re: svašta

a što kad me ne zanima šta tamo neki crnogorski pisac piše. nek piše, pisac valjda i treba da piše, pa koga zanima nek čita, nek polemiše, a ne da vija prerijom i predvodi poteru.

Nikolaidis nije samo pisac, nego i savetnik Predsednika CG Skupštine. A ono što je pisao nije književno delo već politički pamflet.
Dobar deo te paškvile sam citirao kod Krstića na blogu, boldujući i podvlačeći samo reč Beograd. Pa dođe govor mržnje, a onda i otvoreni žal za izostankom terorističkog akta. Doduše - sa klasnom borbom kao uzrokom... Kad bi se jurili po kutiji od šibica.
A super ti je ovo da braniš tekst koji nisi čitala.

BTW - Ugrčića nisam pominjao, ali ne mislim da treba da snosi posledice za svoj stav. I naročito ne posle razjašnjenja. Opet, mislim da pismen i kulturan čovek čita nešto pre no što potpis na to stavi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:38 20.01.2012

Re: svašta

libela
ma zna sve to beba samo se malo pravi


Ma neee, kakvi :)
JJ Beba JJ Beba 20:22 20.01.2012

Re: svašta

To sto hartija trpi sve ne znaci da je svako pisac

kako nije? da piše može svako - i seljak i lekar i pekar i apotekar, što da ne. evo pune knjižare književnica domaćica, noviranki, blogera, pecaroša. o tome šta i kako neko piše sude čitaoci, a ne da ga se juri poterom u galopu i da se veša javno, linčom.
JJ Beba JJ Beba 20:36 20.01.2012

Re: svašta

ali ne mislim da treba da snosi posledice za svoj stav.

e pa snosi, ujurili su ga
sramota
na delu je klasično zastrašivanje ljudi a izgleda da je ponovo u modi (ako je ikada i izlazilo) podela na patriote i izdajnike.
dačić i tvrdnja da je ugričić povezan sa terorizmom je sramna, užsana, zastrašujuća.
i baš me zanima zašto samo ugričić snosi posledice kao potpisnik peticije?
pa i prokić je potpisao, što njega ne ganjaju? ne smeju jer je poslanik? ili ganjaju ugičića jer je neposlušani državni činovnik?

kakva sramota, bruka za državu

kakve se sve hajke vode preko "novima" to je strašno. evo još da kamenuju anđelinu žoli, da joj zabrane film pa da završe posao - ima pobede na izborima 100%. umsto da otvore temu užanog stanja u kulturi, daljeg urušavanja nacionalnih i gradskih ustanova kulture, oni kreiraju afere tipa krtić vs korć, hikalaidis/forum pisaca; anđelina žoli a time se želi samo skrenuti pažnja sa problema koji nikada nisu uspeli da reše, niti su pokušali
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:44 20.01.2012

Re: svašta

i baš me zanima zašto samo ugričić snosi posledice kao potpisnik peticije?


Pa valjda je on jedini tu koji je drzavni cinovnik?
Ili gresim?
pa i prokić ke potpisao, što njega ne ganjaju?

Sta mu mogu?

Da ne bude nesporazuma, meni je ona Daciceva izjava o zatvoru uzasna, ali smenjivanje sa funkcije i nije nesto strasno.
Smenjivani su i zbog manjih stvari, zbog cisto medjustranackih potkusurivanja.
A i taj Ugricic...ocu piskim necu piskim....
Jos samo fali da sad pocne da sebe pretstavlja kao zrtvu rezima.
JJ Beba JJ Beba 20:51 20.01.2012

Re: svašta


Pa valjda je on jedini tu koji je drzavni cinovnik?
Ili gresim?

pa šta? znači kao državni činovnik ima da držiš jezik za zubima i šlus?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 20.01.2012

Re: svašta

pa šta? znači kao državni činovnik ima da držiš jezik za zubima i šlus?


Ne Bebo, ali ako taj drzavni cinovnik potpise nesto gde pise da bi civilizacijski iskorak bio ako bi se pobili celnici te drzave, onda mi je logicno da ta drzava ne postavlja takvog coveka kao deo svog aparata, ili d aga smeni ako ga je vec postavila.
Nije mi logicno ni da takav covek pristane da radi za drzavu za koju smatra da bi bilo odbro ako bi bili pobijeni njeni funkcioneri, ali to vise govori o tome ko to radi.
Domazet Domazet 03:35 21.01.2012

Bebo...

JJ Beba
nisam čitala inkriminisani tekst crnogosrkog pisca jer me boli uvo za isti, mislim i to je jedna od opcija zar ne? ali uopšte ne kapiram što se digla tolika prašina pa ganjaju i pisca i potpisnika peticije da se pisac ne proganja. nešto predizborno?

pitam da li su svi ti koji ganjaju i ozloglašenog picsa i ugričića ikada bili u biblioteci?
mislim čovek piso, pa šta? zar nije piščevo da piše?
može da se krene sa polemikom ali da se čovek ganja to mi je van svake pameti.
vidim sada i DS i SPS solidarno traže glavu ugičića

čoveče kakva bruka

...seresh samo tako. Piscu je posao da pishe? Da li da te podsetim da mi josh nisi citirala tekst koji je prethodio onom Cosicevom o genetskom talogu Balkana chisto da vidim da li je mislio na sve Albance ili na kosovarsku Nomenklaturu. Shta mislish shta bi Pekic mislio o Nikolaidisovoj brljotini? Kako te nije sramota? Od same sebe.
JJ Beba JJ Beba 03:57 21.01.2012

Re: Bebo...

seresh samo tako

izuzetno


a što moram svako sranje (da se izrazim jezikom koji razumeš) da čitam?


Kako te nije sramota? Od same sebe.

znači povo izdajnici i pariJote?

domi, mojne više, dosano je i već smo to gledali

i nemoj se mrštiš i gužvaš, nije sexy

Domazet Domazet 05:05 21.01.2012

Izdajnici i patriJote??

JJ Beba
seresh samo tako

izuzetno


a što moram svako sranje (da se izrazim jezikom koji razumeš) da čitam?


Kako te nije sramota? Od same sebe.

znači povo izdajnici i pariJote?

domi, mojne više, dosano je i već smo to gledali

i nemoj se mrštiš i gužvaš, nije sexy


Gde ti vidish izdajnike a gde patriote? Ja vidim samo tebe licemernu. I mene budalu kako se tome chudim. Jer, u pravu si, vec smo to gledali i dosadno je.

BTW Shta fali jeziku koji razumem, previshe je pod uticajem Janis J za tvoj ukus?
JJ Beba JJ Beba 14:11 21.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

BTW Shta fali jeziku koji razumem, previshe je pod uticajem Janis J za tvoj ukus?

aaa čitao si!

ti nemaš veze sa tim stvarima, muzika, pobuna, margina

ps
ne moram da se slažem sa nekim glupim tesktom, da bi mi bilo glupo što neko brani nekom da piše glup tekst
razumeš li to hani domi, ili je to suviše komplikovano za tvoj klobuk?
Goran Vučković Goran Vučković 14:15 21.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

ti nemaš veze sa tim stvarima, muzika, pobuna, margina

Pa da - to je sve lepo opisano u mjuziklu Bena Eltona "We will rock you"
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:49 21.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

JJ Beba
ne moram da se slažem sa nekim glupim tesktom, da bi mi bilo glupo što neko brani nekom da piše glup tekst

Naravno da saglasje sa tekstom nije potrebno da bi se branila nečija sloboda da žvrlja. Međutim, da bi se o ovom sa svih strana nadasve jadnom i bednom slučaju govorilo (iole kvalifikovano) nije važno pročitati samo Nikolaidisov tekst nego i to saopštenje Foruma pisaca.

Ni pored najbolje volje ne mogu da smestim rečenicu: "Stavljajući ovu vijest na prvu stranu, beogradski dnevnik je jasno pokazao da srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja." u kontekst borbe za slobodu reči. Da li sam zbog te miopije patriJota?
Domazet Domazet 18:35 21.01.2012

Nisam znao da ti je toliko...

JJ Beba
BTW Shta fali jeziku koji razumem, previshe je pod uticajem Janis J za tvoj ukus?

aaa čitao si!

ti nemaš veze sa tim stvarima, muzika, pobuna, margina

ps
ne moram da se slažem sa nekim glupim tesktom, da bi mi bilo glupo što neko brani nekom da piše glup tekst
razumeš li to hani domi, ili je to suviše komplikovano za tvoj klobuk?

...stalo da bash JA prochitam tvoj blog...

Nego nisam hteo o tome. Hteo sam o nepripadanju i imanju/nemanju veze sa marginama. Znash shta mi interesantno. Ja sam nekako uvek mislio da je biti tragikomichan na izvesan nachin znak da pripadash drushtvenim marginama. I da to nekome, ljubiteljima margina recimo, mozhe biti primamljivo. Shta se medjutim deshava kada se marginalci okupe u grupe u okviru kojih postanu mainstream. Da li onda postanu manje primamljivi jedni drugima. Da konkretizujem, da li to shto se u Peshchaniku, Forumima pisaca ovom blogu, na raznim drugim mestima, skupilo toliko tragikomichno intelektualno neposhtenih u odbranu prava jednog mrzitelja da pishe mrziteljske pamflete o njima mrskoj strani mozhe znachiti pochetak nestajanja primamljivosti. Ili se u konkretnom sluchaju ipak ne radi o marginalizovanim individualcima vec se radi o interesnoj grupi koja se okuplja i namerava ostati okupljena zarad zashtite sopstvenih interesa. Josh konkretnije zarad zashtite prava na intelektualno neposhtenje kao profesije? Ili bar celodnevnog hobija? Buducnost ce pokazati. Onima koji su u dilemi, razume se...

Ali, ima josh neshto vazhnije o chemu sam hteo. Ne znam da li si primetila bata Dragecov tekst o sjajnom, angazhovanom mladom piscu? Bojim se da tvoja neoprezna izjava o 'glupom tekstu' nije bash u skladu sa Dragecovim ditirambom o neprekidnoj (oruzhanoj) chezhnji za socijalnom i ekonomskom pravdom. Ako nisi primetila evo da te upozorim da bi bilo dobro da za svaki sluchaj istrchish sa teksticem o tome kako je tvoja neoprezna izjava o 'glupavom tekstu' posledica tvog nepazhljivog nechitanja datog teksta. Em bi imala osnova da izjavish tako neshto em mozhe da bude zgodno. Chak i ako te sada smene bar cesh da im pokazhesh da si fleksibilna i da se ne drzhish jednog stava kao pijan plota. I da cesh ochas da revidirash, uz sasvim razumnu nadoknadicu za bol pretrpljen u ime Visheg Cilja...
Domazet Domazet 19:01 21.01.2012

Lebo the Hebac Bebo...

Domazet
...evo da te upozorim...

...ja izgleda proFreeHandovao. I pogreshio!? Chitam sada shta pricha Cheda J o neprihvatljivim izjavama i metaforama pa vidim naheba ti zbog mene i mojih greshki. A da probash da nekako na brzinu izjavish da si Neoprezno Izjavila da si Neoprezno Izjavila i da chvrsto stojish iza toga da je pisanje bilo 'glupo i neprihvatljivo'. Za sada.

A mozhesh mene da navedesh kao dokaz. Ipak ja nisam Pechat.
freehand freehand 19:03 21.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

Bojan Budimac
JJ Beba
ne moram da se slažem sa nekim glupim tesktom, da bi mi bilo glupo što neko brani nekom da piše glup tekst

Naravno da saglasje sa tekstom nije potrebno da bi se branila nečija sloboda da žvrlja. Međutim, da bi se o ovom sa svih strana nadasve jadnom i bednom slučaju govorilo (iole kvalifikovano) nije važno pročitati samo Nikolaidisov tekst nego i to saopštenje Foruma pisaca.

Ni pored najbolje volje ne mogu da smestim rečenicu: "Stavljajući ovu vijest na prvu stranu, beogradski dnevnik je jasno pokazao da srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja." u kontekst borbe za slobodu reči. Da li sam zbog te miopije patriJota?

Misliš, pročitati nijedno?
cult cult 19:56 22.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

muzika, pobuna, margina

kad je po svaku cenu, onda je to samo otužni snobizam.

Onu režimsko-dupeuvlakačku paškvilu crnogorskog savetnika nije moguće braniti.
Kakav bednik.
freehand freehand 21:00 22.01.2012

Re: Izdajnici i patriJote??

cult
muzika, pobuna, margina

kad je po svaku cenu, onda je to samo otužni snobizam.

Onu režimsko-dupeuvlakačku paškvilu crnogorskog savetnika nije moguće braniti.
Kakav bednik.

Džesi Culte!
maslacak.d maslacak.d 17:24 20.01.2012

Иностранство

Ово је мало више од капи која је прелила чашу.
Писац Угричић у биографији у својој најновијој књизи сам, без наговора мангупа, пише да живи „у иностранству“! Да ли је нормално да управник националне библиотеке буде човек који се својевољно изјашњава као странац? Зар немамо довољно домаћих писаца, ако је баш важно да на челу Народне библиотеке буде писац (а ја мислим да није)? Да ли би било могуће да у Хрватској или Црној Гори управник било које националне установе буде Србин?
Нисам националиста, имам много пријатеља у свим бившим рапубликама и широм света, који су различите националности и вероисповести, али ми је Угричић стварно трн у оку! После овога скандала још више!
Dr Mebius Dr Mebius 18:05 20.01.2012

Re: Иностранство

stara je to tema

JJ Beba JJ Beba 18:09 20.01.2012

Re: Иностранство

али ми је Угричић стварно трн у оку! После овога скандала још више!

a jel skalndal što je dao deo života da obnovi narodnu biblioteku?
to ne možemo reći za narodni muzej i ostale ustanove od nacionalnog značaja, za mene je to skandal
angie01 angie01 18:12 20.01.2012

Re: Иностранство

да на челу Народне библиотеке буде писац (а ја мислим да није)?


pa bio i Milan zloboleonov Milutinovic-iskljucivo zbog podobnosti!

covek po obrazovanju pravnik, a po trajnom isplativom opredeljenju poiticki poslusnik-pa sad, ako je tako bolje-nemam pojma kakve bi on veze imao sa knjigama i Narodnom bibliotekom,..kao uostalom ni ostala podobna bratija po foteljama!
Covek u belom Covek u belom 18:59 20.01.2012

Re: Иностранство

JJ Beba
a jel skalndal što je dao deo života da obnovi narodnu biblioteku?
to ne možemo reći za narodni muzej i ostale ustanove od nacionalnog značaja, za mene je to skandal


Evo mali citat za tebe:

Ovde je takodje tragicno da se tek sada vodi rasprava o smeni Ugricica. Nije jasno po kome kriterijumu je on uopste izabran. To sto je on knjizevnik, ne znaci da on ima svest o znacaju najvaznijih drzavnih kulturnih institucija. Ugricic, zajedno sa direktorkom Narodnog muzeja, spada u grupu najnesposobnijih ljudi u istoriji srpske kulture. Zatvaranje biblioteke i muzeja za javnost napravilo je nenadokanadivu stetu ionako ne bas previse pismenoj i kulturnoj Srbiji. Posebno je pitanje troskova i kvaliteta obnove. Narodna biblioteka ima katastrofalne oblike delovanja. Neka neko proba da cita skenirane stranice Politike sa digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije, a potom neka to uporedi sa digitalizacijom u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci ili Bugarskoj. Zato Ugricica treba smeniti kao nesposobnog kadrovika, a ne kao slobodmisleceg intelektualca, koji je u dva dana pogazio sopstveni potpis zaradi funkcije.

nikolic777 nikolic777 19:11 20.01.2012

Re: Иностранство


Evo mali citat za tebe:


meni posebno zao zbog skeniranih stranica Politike
sve i da stoji sve sto pise u ovom neimenovanom citatu
ostaje pitanje - kud bas sad posle potpisivanja peticije Foruma pisaca?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:40 20.01.2012

Re: Иностранство

kud bas sad posle potpisivanja peticije Foruma pisaca?


da zaista zašto, pa nije 'teo, zbunio se, eto omaklo se, slučajno. list na vetru. i da se jebe i da mu neudje. kamo integritet? stav? nemam baš nikakvo saosećanje.

meni su bili interesantni panegirici upravničkih zasluga, povodom slučaja. volela bih da vidim neku analizu ne samo "za", nego i "protiv" tih upravničkih zasluga.Domazet Domazet 07:07 21.01.2012

Zaletanje...

nikolic777

Evo mali citat za tebe:


meni posebno zao zbog skeniranih stranica Politike
sve i da stoji sve sto pise u ovom neimenovanom citatu
ostaje pitanje - kud bas sad posle potpisivanja peticije Foruma pisaca?

...a da li bi ti bilo zhalije da si, a dovoljan je bio samo letimichan pregled skeniranog materijala, ustanovio da se radi o Politici iz perioda do 1941? A ne ovoj danashnjoj koju kanda ne volish? I moram da ti priznam da sam ochekivao da ti, kao zagovornik moderne, efikasne i profesionalne Srbije, budesh osetljiviji na aljkavo odradjeni posao chak i u sluchaju kada se aljkavost odnosi na skeniranje glasila koje ti nije bash najomiljenije? Da si rekao da si ti protiv skeniranja 'Politike' to bi bilo sasvim OK mada nisam siguran da ti neki od gorljivijih ovdashnjih antifashista i branitelja slobodne rechi to ne bi prebacio kao perfidnu verziju spaljivanja knjiga i sprechavanja slobode govora...

Nego, obli me hladan znoj, da nisam ja napravio greshku poput Freeja pa insinuirao da si ti neshto shto zapravo nisi? Nemoguce, ja, kao shto vec rekoh, ne pravim greshke...

BTW, rekao bih da je tvrdnja da je Politika skenirana loshe teranje maka na konac. Mislim, zapravo sam pozitivno iznenadjen koliko su chitljivi skenirani primerci. Ovo pod uslovom da chitalac koristi ono magnifying +...
freehand freehand 17:29 20.01.2012

Pitanje za Nikolića

Pa nije da nisam očekivao da ćeš u galeriju svojih omiljenih likova dodati ovog Goluma iz Podgorice.

Ali je pitanje nešto drugo:
predlažeš li ti to, kao liberal, demokrata, mislilac slobodnih pogleda i shvatanja, da se knjiga Vojislava Koštunice zabrani pre nego što izađe?
Avansnu cenzuru?
Da se zlo zatre u pokušaju?
Baš volterovski, nema se šta reći.

U istom tekstu u kome braniš slobodu javne reči jedne šovinističke smradine i onih koji relativizuju jasne poruke mržnje koje proizilaze iz njegovih reči?!
I to u celom tekstu, ne samo u te dve rečenice u kojima poziva na terorizam i ubijanje?


Bruka, Nikoliću. Ako znaš šta je to.
angie01 angie01 18:18 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

predlažeš li ti to, kao liberal, demokrata, mislilac slobodnih pogleda i shvatanja, da se knjiga Vojislava Koštunice zabrani pre nego što izađe?


sta ce njemu knjiga, on je bre realizovao svoje snove i zamisljaje- ko serijski ubica sto prati radnju omiljenog krimi stiva, samo obrnuto!
nikolic777 nikolic777 18:51 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

predlažeš li ti to, kao liberal, demokrata, mislilac slobodnih pogleda i shvatanja, da se knjiga Vojislava Koštunice zabrani pre nego što izađe?daleko bilo, ja cu prvi da prelistam
to mi bezveze spocitavas

U istom tekstu u kome braniš slobodu javne reči jedne šovinističke smradine i onih koji relativizuju jasne poruke mržnje koje proizilaze iz njegovih reči?!


molim da se citira iz mog posta gde ja to branim Nikoladisov tekst.
time sto smatram da je smesno traziti smenu upravnika narodne biblioteke zbog toga je potpisao peticiju vezanu za slobodu govora?
angie01 angie01 19:13 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

freehand
Pa nije da nisam očekivao da ćeš u galeriju svojih omiljenih likova dodati ovog Goluma iz Podgorice.Ali je pitanje nešto drugo:predlažeš li ti to, kao liberal, demokrata, mislilac slobodnih pogleda i shvatanja, da se knjiga Vojislava Koštunice zabrani pre nego što izađe?Avansnu cenzuru? Da se zlo zatre u pokušaju? Baš volterovski, nema se šta reći.U istom tekstu u kome braniš slobodu javne reči jedne šovinističke smradine i onih koji relativizuju jasne poruke mržnje koje proizilaze iz njegovih reči?! I to u celom tekstu, ne samo u te dve rečenice u kojima poziva na terorizam i ubijanje?Bruka, Nikoliću. Ako znaš šta je to.


ovo jos da rezira Ljusa, pa u kpgt-e, a govori desimir stanojevic!
nikolic777 nikolic777 19:20 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Pa nije da nisam očekivao da ćeš u galeriju svojih omiljenih likova dodati ovog Goluma iz Podgorice.


strašno je koliko ti pričaš napamet
sad se vraćam na tekst i komentare
tekst tog Goluma sam okarakterisao kao jednostaran i pun preterivanja, jos sam se suzdrzao da ne kazem nista o "proevropskoj orijentaciji Crne Gore" i slicnim Nikoladisovim ubedjenjima, ali ti ga, bez treptaja u oku, smestas u krug onih koje ja uvazavam...

besmisleno
nikolic777 nikolic777 19:21 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića


ovo jos da rezira Ljusa, pa u kpgt-e, a govori desimir stanojevic!

Hansel Hansel 19:36 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Mene zanima kako se procenjuje Nikolaidisov uradak u odnosu na, recimo, čuvenu rečenicu "Ako Đinđić preživi, Srbija neće". (Valjda ne treba i ovde da se distanciram od njenog autora generalno, čak i ako je on zaista mislio na "političko preživljavanje"?)

Da se, recimo, nešto desi, mislim neki "civilizacijski iskorak" po Nikolaidisu, šta bi onda potpisnici podrške (i indirektni i usmeni podržavaoci) mislili o "stvaranju atmosfere", "pripremi javnog mnjenja" i sl. za takav događaj?

Nisam video da je iko upoređivao to "stvaranje atmosfere", tj. "pripremu javnog mnjenja" i ovoga, pa bih zamolio za pomoć u pravljenju principijelne razlike između tih pristupa prema različitim ličnostima (sećam se odlično Čedine izjave da će "odgovarati svako ko je i pomislio nešto protiv Zorana"!), na kraju - i prema inicijalnim stavovima samim. Da vidimo ima li nekih finesa koje mi promiču kada se pravo na javni govor nekima potvrđuje a drugima osporava.
AlexDunja AlexDunja 19:39 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Da vidimo ima li nekih finesa koje mi promiču kada se pravo na javni govor nekima potvrđuje a drugima osporava.


ima.
faktičkih. tijanić je napredovao uz svu aroganciju.
a mučeni ugričić zglajznuo iako je revidirao.
Hansel Hansel 20:20 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Bojim se da je ta razlika samo otud što na vlasti nisu "Ugričićevi". Ako već pričamo (samo) o posledicama. Kako god bilo, činjenica jeste da se određeni moralni sudovi koriste samo kada idu u korist govorniku ili grupi s kojom je interesno povezan (u postojanje ideologija u ovoj zemlji uglavnom više ne verujem).
AlexDunja AlexDunja 20:23 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Bojim se da je ta razlika samo otud što na vlasti nisu "Ugričićevi". Ako već pričamo (samo) o posledicama. Kako god bilo, činjenica jeste da se određeni moralni sudovi koriste samo kada idu u korist govorniku ili grupi s kojom je interesno povezan (u postojanje ideologija u ovoj zemlji uglavnom više ne verujem).


nisam primetila da postoji interesna grupa
sa kojom tijanić nije povezan...
argument ti je labav.
freehand freehand 20:56 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

AlexDunja
Da vidimo ima li nekih finesa koje mi promiču kada se pravo na javni govor nekima potvrđuje a drugima osporava.


ima.
faktičkih. tijanić je napredovao uz svu aroganciju.
a mučeni ugričić zglajznuo iako je revidirao.

Samo što je ovo bezobrazna zamena teza. Jer Hansel ne pominje Ugrčića, nego Nikolaidisa.
AlexDunja AlexDunja 21:01 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

Samo što je ovo bezobrazna teza. Jer Hansel ne pominje Ugrčića, nego Nikolaidisa.


hansel i ja smo se razumeli.

molim te da ličnu netrpeljivost
obuzdaš ovaj put i ubuduće.

tvoja strast će se prepoznati gde treba
i bez osvrta na moje komentare.
freehand freehand 21:13 20.01.2012

Re: Pitanje za Nikolića

AlexDunja
Samo što je ovo bezobrazna teza. Jer Hansel ne pominje Ugrčića, nego Nikolaidisa.


hansel i ja smo se razumeli.

molim te da ličnu netrpeljivost
obuzdaš ovaj put i ubuduće.

tvoja strast će se prepoznati gde treba
i bez osvrta na moje komentare.

Što opet ne menja činjenično stanje. Jer Hansel i dalje ne pominje Ugrčića, već Nikolaidisa.

Što se strasti tiče...

Arhiva