Društvo| Film| Politika| Region| Zdravlje

Sezona lova na slepo

nikolic777 RSS / 26.01.2012. u 16:01

Milan Nikolić

Čitavo jutro sve društvene mreže koje koristim zatrpane su montažama  srpske i hrvatske zastave ukopljene u jedan ram. Moguće je da je ljudima stvarno dosta. Moguće je da više ne mora niko da bude ubijen da bi došlo do nekakve katarze. Moguće je da ljudi više ne mogu i ne žele a ćute o gluposti koja proizvodi nasilje. Ali ne bih o tome. Godina je žestoko počela. Početak se može sažeti u nekoliko dobro poznatih reči. Prva reč je histerija. Odjekuje sa svih frekvencija, iz krugova obe Srbije, o njoj se filozofira među elitom i od nje se skapava na ulici. I proizvođačima i konzumentima histerije je dosta onoga što su stvorili i onoga što prežvakavaju od jutra do mraka. Reklo bi se histerije je previše i đavolu i đakonu ali niko da odustane.

Druga reč je moral. Podeljeni oko Nikolaidisa, Ugričića, Republike srpske, pomena u Novom Sadu, Anđeline i njenog filma, Pešanika, E novina, NSPM-a, Utiska nedelje, svi koji su raspoloženi da uzmu učešća u diskusiji/histeriji znaju koju stranu će pitati – Imate li bar malo morala?  Unapred do Evrope, unazad do Kosovske bitke, preko svih (večno) osetljivih pitanja. Tamo gde svako arbitrira u skladu sa svojim interesima, sve može da se izjednači i sve je stvar demokratije. Stoga je sasvim legitimno da sutra ujutru pitate komšiju na kom sjatu "kupuje" moral, onosno na kom portalu ili tabloidu nalazi moralno pročišćnje i uči koga bi trebalo da mrzi?

Razmišljajući o histeriji i moralu, prosečan pratilac srpske stvarnosti koji pomenutu ne prati na twitteru već milom ili silom prilika mora da učestvuje u istoj, mora da zaključi da jeza  podizanje strasti do usijanja potrebno malo, premalo. Ne balvan, trunčica. Imam utisak da ljudi, a nešto slično je “tvitovala” i glumica/rediteljka o čijem dolasku u Srbiju se i dalje (burno) polemiše, gotovo da žele da veruju u parole koje ih bacaju u vatru. One najžuće, huškačke tipa: “Upravnik Narodne biblioteke podržao atentat na Tadića” ili “Anđečina Džoli tražila ukidanje Republike Srpske”. Ima li to veze sa konstrukcijama tipa – ako postoji moj neprijatelj postojim i ja, odnosno ukoliko imam dušmane to znači da nešto vredim, ne znam, a koliko je (auto)destruktivno nema potrebe objašnjavati. Primera na dnevnom nivou ne manjka.

Vaspitana da mrzi Srbe?
Vaspitana da mrzi Srbe?
To potvrđuje i slučaj sa filmom koji ovde još uvek nije prikazan. Stiglo se i do prebrojavanja na odjavnoj špici. I do internet regrutacije diljem dijaspore. Još uvek ili sam ja to propustio - niko nije “izašao na televizor” da barem pokuša da objasni razočaranom auditorijumu da je film umetničko delo. Umetnički izraz autora koji nije u obavezi da bude odgovoran prema liberalnim, traicionalnim bilo kakvim društvenim ciljevima. Tu vrstu odgovornosti nisu imali ni Bodler ni Oskar Vajld. S druge strane, sledeći sartrovsku ideju o angažmanu koji je francuski egzistencijalista i pisac u znatno užem značenju preuzeo od Andre Žida, intelektualni/društveni angažman ne umanjuje vrednost umetničkog dela. Osim kada je banalan, pamfletski, lišen estetskog, ogoljen, agitatorski. Takve filmove obično naručuju vlade za svoje marketinške i ideološke potrebe, ali o tome se verujem dovoljno zna. Nemam razloga da ne verujem Radetu Šerbedžiji, koji je uzgred budi rečeno takođe postao bitan motiv u sveopštoj (pogađate) histeriji, da je reč o jednoj konkretnoj priči koju je glumica čula. Ostalo kad pogledam film, kada mu se sam uverim u “namere” ukoliko ozbiljnije pretenzije u njemu zaista i postoje.

Tek, sinoć čitam na nekom sasvim bezveznom, neozbiljnom sajtu tekst koji samo niže “lakjove” o tome da je Šerbedžija za razliku od Kusturuce i Bregovića oduvek i bio marioneta u službi propagande čemu, podrazumeva se, i duguje svoj uspeh na Zapadu. Toliko je jeftin da bilo koji producent može da mu priđe i da ga pita: “Pošto Rus?” Stoga su i njegove uloge samo “demagoške bravure”, a kao kolateralna žrtva histerije, očekivano – ovaj glumac nema nikavog morala.

I Srbi iz zemlje i rasejanja, smatraju da Anđelina Džoli nema morala. Za ovakav sud bila su dovoljna dva naslova iz Kurira koji je glumicu pitao istu stvar u malo, ležernijoj formi – Kako te nije sramota?  I ta, žuta reč je teža i vrednija od reči Radeta Šerbedžije bez obzira na to što je on sa Anđelinom razgovarao o Srbima – oči u oči. Tek, samo načelna priča o jednostranom pogledu na ratna zbivanja u Bosni, diskvalifikuju i autorku i neprikazani film, ali to nije sve.

Pošto Rus?
Pošto Rus?
Kao i histerija oko peticije Foruma pisaca koja je takođe počela kao tabloidni spin u nešto skupljem i bolje prelomljenom Pressu, a potom se pretvorila u nešto mnogo ozbiljnije, i zavera oko “krvi i meda” daje konkretne akcije. Dok domaći autori poput Gorana Paskaljevića preporučuju glumici da gleda svoja posla, odnosno da “glumi” i ne meša se tamo gde joj nije mesto, dijaspora je agilnija. Tamo se piše neka druga peticija koja ima pretenzije da bude ozbiljno istorijsko štivo koje upućuje glumicu ne samo u bol oklevetane Srpske zajednice već i, jezdeći kroz vekove, o položaju Srbije koja je “služila kao gromobran hrišćanske Evrope” u vreme Otomanskog carstva.

Tako je novopčna rediteljka dobila packu za nauk. Svakom snimanju mora da prethodni ozbiljno istraživanje, posebno kada je reč o egzotičnim predelima poput Balkana. Jer, tu se i dalje vode bitke započete u XIV veku i ranije. S druge strane, nejasna je još jedna stvar. Ukoliko je Anđelina suviše lepa da bi bila moralna odnosno intelektualka bez navodnika, ako je suviše zapadnjački površna da bi razumela čemer balkanske epike, zašto se njen film uopšte uzima za ozbiljno. U tom smislu meni je negde najprihvatljiviji stav Dragana Bjelogrlića koji je barem pokušao da ga odgleda. Onda je, posle pola sata, izašao iz sale, rekavši da je reč o najobičnijoj marmeladi. To se može smatrati sudom ukusa. Marmelada može da bude i rediteljski postupak i “slika sveta” transponovana u samo delo.

Ali šta hoće fudbaler Pantela koji organizuje kolektivno negativno ocenjivanje filma na sajtu IMDb? U čemu je smisao te akcije “SAMO CAPS LOCK I ĆIRILICA” zakićene uvredama na duštvenim mrežama gde je akcija i organizovana. Kako smo od Anđeline kao neprijatelja srpstva stigli do Anđeline “kučke koja ima sto polnih bolesti”?

U sveopštoj histeriji oko morala, Večernje novosti vode bitku na oba fronta. Dok Forum pisaca i Sretena Ugričića prepuštaju oštrim zubima svojih kolumnista, ozbiljnim istraživačkim radom dolaze do saznanja da je Džon Vojt, otac Anđeline Džoli, išao u školu Alojza Stepinca. Škola je izgrađena 1950.godine u Njujorku i dobila je ime po katoličkom svešteniku osuđenom za zločine nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Na taj način film koji prikazuje jednu ratnu priču koja je glumica čula i za koju se zainteresovala, dobija nove dimenzije i postaje predmet teorije zavere sa ozbiljnim implikacijama. Anđelina je, dakle, školovana i obučavana da mrzi Srbe i bilo je samo pitanje trenutka kada će umetnički upakovati hejt godinama uzgajan. Histerija ključa.

Ako je bar približno tako – šta reći o srpskim glumcima koji su prihvatili uloge u ovom filmu. Da li je reč o izdajnicima ugričićevskog tipa ili još gore?

U ime morala, u čitavu priču se uključuje Željko Mitrović, a kad je o etici i “lepoj slici o nama” reč ko će ako ne on. Osvojivši (moralne) poene kada je odbio producente Anđeline DŽoli onako kako Miru Marković koja je Srbima bez dileme želela sve najbolje, nikada nije - sada kada je film snimljen predlaže civilizacijski gest. Anđelinu treba ugostiti u Beogradu, sačekati je na aerodromu sa pogačom i solju, mirno i bez protesta, tako da se, valjda, sama zastidi onoga što je uradila i pokajnički isplače pred Pinkovim kamerama u Ami G Show. Ako ne tu, ono bar na daskama Sava centra i opet u ekskluzivnoj režiji Pinka za njihovo dobro i njihov rejting. I kada čini civilizacijske korake, Željko Mitrović ima dovoljno dobru koncentraciju da ne zabatali ćar koji ide u paketu sa njima. Moral nije precenjen, ali on donosi samo duhovno zadovoljstvo.

I tako u krug. Šanse da se oko morala dogovorimo, iz mog ugla, su nikakve, ali histerija mora da se slegne. Do nekog sledećeg, latiničnog ili ćiriličnog, patriotskog ili izdajničkog, caps lock-a na osnovu kojeg će neko nekoga u naše ime pitati – Imaš li bar malo morala?

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Colin_bgd Colin_bgd 16:20 26.01.2012

Kruh...

Marmelada, moral... oba na 'M', oba se mazu na hleb...
nikolic777 nikolic777 16:23 26.01.2012

Re: Kruh...

:), sve je jestivo, sve prolazi..
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:29 26.01.2012

Dok Evropa drumom, Srbija - šumom

Cela ta histerija je proizvod bežanja od temeljnih, strateških pitanja Srbije u narednim decenijama.
Uzrok histerije: Miloševićevsko-Šešeljevska infrastruktura, koja NIKADA neće priznati ni ratne zločine ni pljačku društvene imovine, na kojoj su svoje biznis imperije zasnovali ratni profiteri, ni vlastitu odgovornost, a ni svoju očiglednu NESPOSOBNOST da realizuje prosperitetnu ekonomsku politiku i socijalni progres.

I dok se Srbija koprca u neobjavljenom, virtuelnom građanskom ratu, razvijeni svet se preispituje na svim nivoima, od OCCUPY WALL STREET pokreta do Foruma u Davosu.

Da li je kapitalizam podesan za 21 vek? Ako jeste, koliko mora da se promeni?

Osnivač i pokretačka snaga Ekonomskog Foruma u Davosu, profesor Klaus Švab (Schwab), još je direktniji: “Kapitalizmu u sadašnjem obliku nema mesta u svetu oko nas”. On ističe da bi rešavanje problema u kontekstu zastarelih i odumirućih modela samo još više produbilo ponor.

„Nalazimo se u eri temeljnih promena koje hitno zahtevaju nove načine razmišljanja umesto uobičajenih. Imamo opštu krizu morala, nismo voljni da investiramo u budućnost, podrili smo socijalnu skladnost i u opasnosti smo da u potpunosti izgubimo poverenje budućih generacija", upozorava profesor Švab.

A evropski sindikati pozvali su radnike širom Evrope na masovne proteste 29. februara 2012. godine, samo dan pre evropskog samita, na kojem će se potvrditi novi sporazum o jačanju budžetske discipline u Evropskoj uniji.

Slogan će biti “Što je previše, previše je. Mere štednje nisu jedini odgovor na krizu."


freehand freehand 16:38 26.01.2012

dijagonalnom

šac-metodom naslućujem da ja ovo nikako ne treba da čitam, a-a...
expolicajac expolicajac 16:49 26.01.2012

Re: dijagonalnom

šac-metodom naslućujem da ja ovo nikako ne treba da čitam, a-a...

Pa izvini se i ne čitaj. Jednostavno
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:11 26.01.2012

Re: dijagonalnom

I tako u krug. Šanse da se oko morala dogovorimo, iz mog ugla, su nikakve, ali histerija mora da se slegne.

Mene manje brine pisanje tabloida, koji per definitionem pišu senzacionalistički i histerično, i onda kad je tema stvarna i kad je izmišljena...više me brine kad tzv intelektualci histerišu i kad svoj politički stav pokušavaju da plasiraju u formi "moranog principa".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:17 26.01.2012

Re: dijagonalnom

Šanse da se oko morala dogovorimo

Normalan bi čovek pitao: "Šta oko toga ima da se dogovaramo? Zar se to ne podrazumeva?" Ali izgleda da se ne podrazumeva.

Pa je jedan vulgarni šovinistilki pamflet koji poziva na nasilje, u tumačenju ovdašnjih moralnih gromada, sarkastično-poetski tekst mladog talenta. Budiboksnama!
draft.dodger draft.dodger 17:20 26.01.2012

Re: dijagonalnom

Nebojsa Krstic


Gle, ti unapređen u nešto korisno...
gorran2 gorran2 17:30 26.01.2012

Re: dijagonalnom

draft.dodger
Nebojsa Krstic
Gle, ti unapređen u nešto korisno...
Atomski mrav Atomski mrav 23:40 26.01.2012

Re: dijagonalnom

više me brine kad tzv intelektualci histerišu i kad svoj politički stav pokušavaju da plasiraju u formi "moranog principa".


Brine li tebe još nešto u Srbiji? Normalan čovek bi se upitao da li je ono što radi moralno i da li je ono što rade njegovi poslodavci moralno...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:26 27.01.2012

Re: dijagonalnom

Nebojsa Krstic

Pa je jedan vulgarni šovinistički pamflet koji poziva na nasilje, u tumačenju ovdašnjih moralnih gromada, sarkastično-poetski tekst mladog talenta. Budiboksnama!


da je barem poeta samo, nego je poeta još angažovan politički, pa i odličan spinovatelj koji u sopstvenoj jasnoj i nedvosmislenoj mržnji vidi, nakon što se digla prašina, nekakav ideal borbe za siromašnog i opljačkanog građanina? gde ti je ona korisna murija s venca što ukantava marksiste (u ovom slučaju još i hejtere)?

freehand
šac-metodom naslućujem da ja ovo nikako ne treba da čitam, a-a...


ma okej je tekst, miran je, i barem zbog toga što ne izaziva bes i netrpeljivost zavređuje pažnju, a i lepo je napisan. ja sam takođe primetio - na drugačiji način, doduše; da je ponovo neka čudna, destruktivna energija u etru srbije, i to nešto što me vrlo podseća na period koji je neposredno prethodio atentatu na đinđića, u kojem (periodu) sam učestvovao kroz medije iz inostranstva tada (uglavnom, samo dnevnik i b92). kao posledica, nakon prvog perioda je došla desnica na vlast, i to nakon što, svedoče nekadašnji službenici đinđićeve države, je u državnom aparatu došlo do totalnog rasula. danas mnogi govore takođe o rasulu - pre svega sa aspekta da se državni službenici neprirodno mnogo bogate dok je u državi beda nalik onoj posle ratova 90-ih a državni novčani dug sve beznadežniji, ponovo je histerija na medijskoj pozornici i ponovo je imanentno nasilje? vraća se desnica na vlast, šta li?
nikolic777 nikolic777 09:47 27.01.2012

Re: dijagonalnom

koji per definitionem pišu senzacionalistički i histerično, i onda kad je tema stvarna i kad je izmišljena..



ali uvek sa istom namerom, uvek hukački....mislim da više nije dovoljno odmahnuti rukom u fazonu - ah,to je senzacionalizam...mislim da je mnogo vise o toga jer se ne bi uzalud tajkuni i političari brinuli oko toga da kapitalom i vlasništvom uguraju na te strane...

hajke i afere odatle krecu i taj domet je nebrojano puta veci o histrije nekolicine intelektualaca inace nepopularnih, omraženih ili sasvim nepoznatih ovom društvu

Filip Mladenović Filip Mladenović 17:52 26.01.2012

Psi laju, volovi muču, a karavani...

Dok se mi bavimo Andjelinom i Nikolaidisom, udruženi fašisti BG-NS divljaju poput mladih Esesovaca u Nemačkoj. Razlika je u tome što umesto izloga Jevreja razbijaju i pale automobile Hrvata!

Da ponovim: Nije problem u višku fašista, već u nedostatku demokrata!
appendix appendix 18:30 26.01.2012

...

Anđelinu treba ugostiti u Beogradu, sačekati je na aerodromu sa pogačom i solju, mirno i bez protesta, tako da se, valjda, sama zastidi onoga što je uradila i pokajnički isplače pred Pinkovim kamerama u Ami G Show.

Kad je plakanje na Pinku u pitanju, širok je dijapazon emisija, može da bira.
Možda u onoj, najgledanijoj 'Dobro veče, Srbijo'...
nikolic777 nikolic777 09:48 27.01.2012

Re: ...

Možda u onoj, najgledanijoj 'Dobro veče, Srbijo'...


pravi izbor
alexlambros alexlambros 23:35 26.01.2012

komentar

shvatiti kao dodatak ... jer mi je tema jako zanimljiva

S obzirom na sveprisutnost masovne zabave u Americi i dominaciju američke industrije zabave na svetskom tržištu, uopšte se ne bi smeo podceniti uticaj američke popularne kulture na formiranje individualne svesti na nižoj, odnosno javnog mnenja na višoj instanci. Istoriju možda pišu vladini plaćeni učenjaci i lažljivi novinari ali je kroz filmove i televiziju do stupidnosti uprošćena forma masovne zabave ta koja u umove masa urezuje razne predstave, pa i one istorijske.

Devedesetih godina sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji na svim naslovnim stranama i udarnim vestima, američki biznis zabave pohitao je da unovči misteriozni pokolj s druge strane planete. Stvarni događaji koji su najpre pogrešno predstavljani u medijima, dodatno su iskrivljeni tumačenjima raznoraznih stručnjaka za balkansku problematiku ili plaćenih PR zastupnika (dokumentarni film Ethnic Cleasing do detalja opisuje kako je izvesna PR kompanija Ruder Finn sprovela uspešnu medijsku kampanju koja je međunarodno mnenje okrenula protiv Srba), da bi potom bili dokrajčeni tumačenjem profesionalnih tvoraca iluzija.

Malo istraživanje na temu Srba kao predmet interesovanja Holivuda, koga zanima

Zašto Srbi? Prvo, Srbi su beli, čime se ispunjava osnovni zahtev političke korektnosti. Belci protiv belaca je u redu, belci protiv crnaca, žutih Azijata, tamnoputih Arapa, to bi već bio ozbiljan problem. Drugo, Srbi su politički potpuno nemoćni, dakle neće se uvrediti niko osim samih Srba, a koga je još uopšte briga za njih ...

ps. komentarisao sam ovaj filmski deo
Atomski mrav Atomski mrav 23:48 26.01.2012

Re: komentar

Opet, Slonče Ćira (I.D.) odvali neki dan kako je Srbija "Džejms Din" na Balkanu...
leemax leemax 17:07 27.01.2012

Re: komentar

Zašto Srbi? Prvo, Srbi su beli, čime se ispunjava osnovni zahtev političke korektnosti. Belci protiv belaca je u redu, belci protiv crnaca, žutih Azijata, tamnoputih Arapa, to bi već bio ozbiljan problem. Drugo, Srbi su politički potpuno nemoćni, dakle neće se uvrediti niko osim samih Srba, a koga je još uopšte briga za njih


Prvo jedino i nepobitno. Holivudski manir prestavljanja sveta u crno-belom svetlu zahteva polarni zaplet. Good/Bad nista vise od toga. Dobri momci smo mi losi bilo ko drugi! Uostalom ljudi koji prate Holivudske filmove i nisu na nekom intelektualnom nivou u kojem bi svojim zakljucivanjem mogli da se prosvetle, shvate, racionalno razmisle o nekoj predrasudi ili tako necem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana