Svako je gori od svakoga

Nebojša Spaić RSS / 14.06.2007. u 13:21

1 –  Svaki narod je gori od svake vlasti.

 Rationale: Šveđani, recimo, kao društveni, ekonomski, nacionalni, državni i svaki drugi primer i ugled celom svetu, u preovlađujućoj većini su svakako daleko, daleko ispod jednog ljubitelja konjaka i džeza, čoveka istančanog ukusa kakav je, na primer, Kim Džong Il. Ili Jovice Stanišića, koji je obožavao Hendriksa. Ili kogagod.

Slogan: Svako je gori od svakoga.

 2 – Zbog prezira prema čovečanstvu u načelu ne bi se smela potceniti nužnost prezrenja svakoga ponaosob.

Rationale: Masovni zločini kineskih komunista, Staljinovog ili Hitlerovog režima ne znače da pojedninačni predstavnici grupa koje su bile njihove žrtve nisu delili sve osobine koje imaju pripadnici svih drugih ljudskih grupa, kao što su sebičnost, licemnerje, prostakluk i pokvarenština svake vrste.           

Slogan: Niko nije toliko loš da ne može biti još gori. 

3 – Sve javne demonstracije aktivističkih stavova bez konkretne akcije, poput peticija, mirnih protesta, angažovanih masovičkih akcija poput live-aid koncerata ili maratona solidarnosti, prvenstveno rezultiraju ostvarivanjem nekih drugih interesa organizatora, samozadovoljavnjem učesnika, samozavaravanjem pristalica i kolektivnom pranju savesti.

Rationale: Fotografija uz ovaj post, čiji se autor Kevin Karter, nekoliko meseci pošto je dobio Pulicerovu nagradu, ubio.

Slogan: Nijedna aktivnost nije toliko loša da joj posledice ne mogu biti još gore.

P.S. Ovaj tekst nije vezan za dan davalaštva krvi. Napisan je ranije, drugim povodom, i nisam nameravao da ga uopšte objavljujem, ali mislim da nam sada i ovde treba provokacija. Kao i uvek, uostalom.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 13:29 14.06.2007

Odmereno i neodmereno

Ja mislim da su nam odmerene provokacije uvek potrebne, inače bi nam život ili upao u dosadno zasićenje ili bi nas raznele neodmerene provokacije.
dunjica dunjica 14:08 14.06.2007

Još malo začina

3 – Sve javne demonstracije aktivističkih stavova bez konkretne akcije, poput peticija, mirnih protesta, angažovanih masovičkih akcija poput live-aid koncerata ili maratona solidarnosti, prvenstveno rezultiraju ostvarivanjem nekih drugih interesa organizatora, samozadovoljavnjem učesnika, samozavaravanjem pristalica i kolektivnom pranju savesti.


Dodala bih kao neophodne začine još:
1. jasne ciljeve, strateške i taktičke (ovi posljednji bitni radi conrollinga i motivacije, da se vidi da se nešto ipak kreće; kada se dosegnu, naravno)
2. tko su nam saveznici, po kojim temama i/ili metodama? - tu može doći do značajnih sinergija
3. šta poslije? šta ćemo uraditi u slučaju najboljeg mogućeg scenarija / uspjeha?
4. plan B - ostati fleksibilan, pa imati u rukavu rezervne taktike

Ovo je ovako, mali brainstorming. Tko hoće, neka doda, kritikuje, reflektira, preskoči, ...

Ajd´ uzdravlje!
Boris_Treci Boris_Treci 15:12 14.06.2007

Saglasan sam

u nacelu, a i u pojedinostima.

Vise mi je pun ku...fer svih "Give peace a chance" gluposti! Ha - nije nego...cemu to sluzi?! Give peace a chance?! 'Ocu, al' kada ucvrstim vlas', zaradim pare i postanem veci od Boga. Ne ide to tako...tek sada vidim koliko je Marx bio u pravu, glede revolucija. A isto tako koliko je pogresio...jer istinskih revolucija je bilo...nijedna? Jedna? Malo u svakom slucaju...

A pitanje, sta dalje? To je "pitanje nad pitanjima". Gde je izlaz. OK, necemo da pevamo za mir, da skupljamo pare za gladnu decu Afrike (skupicemo recimo 1bill USD - optimisticna prognoza - a Senat USA ce da odobri 100bil USD za vojne kampanje...). A sta hocemo? Hocemo li svi da se promenimo, da shvatimo ideju finog balansa licno vs kolektivno dobro? Hocemo li da shvatimo da, iako nas je 6.000.000.000+, ima dovoljno hrane, vode, zemlje i vazduha za sve nas? Hocemo li prihvatiti cinjenicu da industrijom (u njenom trenutnom obliku) ubijamo sami sebe daleko suptilnije ali potencijalno masovnije nego ijedan izvrseni genocidni cin do sada u istoriji? Nece biti...

Tako da...oni koji vole da razmisljaju, zalim slucaj - umrecete nesrecni. Oni koje boli tux za sve...pa umrecete srecni. Izgleda da se na to svodi...

PS
Koliko provokacije treba ovom narodu?!?!? Mislim, postojece nisu dovoljne sta?!?! Tuga...
Doctor Wu Doctor Wu 17:10 14.06.2007

Uz ovu fotografiju

svaka je rec suvisna.
giger giger 17:37 14.06.2007

Re: Uz ovu fotografiju

3 – Sve javne demonstracije aktivističkih stavova bez konkretne akcije, poput peticija, mirnih protesta, angažovanih masovičkih akcija poput live-aid koncerata ili maratona solidarnosti, prvenstveno rezultiraju ostvarivanjem nekih drugih interesa organizatora, samozadovoljavnjem učesnika, samozavaravanjem pristalica i kolektivnom pranju savesti.



Apsolutna istina.
Najbolji dokaz za ovo su srpske nevladine organizacije...
Solomon Solomon 18:43 14.06.2007

Re: Uz ovu fotografiju

Paaaa... slazem se 75% sa tobom i gore navedenim stavom.
Ali kada sam MNOGO raspolozen, ponekad poverujem da te NGO, Live Aid, Protesti, Posteri, Majice, sluze da ljudima promene svest.
Iako je to pisljivo mali progress za toliki napor... Iako je mnogo vise zbog, kao sto si naveo, pranja savesti, samozadovoljavanje, trenda, grupne dinamike itd... Iako je to vecinski razlog ovim pokretima, i ono malo sto urade je bolje nego ne uraditi nista. Koliko-toliko...

Inace gore navedeni chlanak mi se dopada ali je suvise Crn da bi se shvatao preozbiljno. ; )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana